Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Έμφαση στον πολιτισμό από την υποψήφια δήμαρχο Λιβαδειάς Γιώτα Πούλου και τη «δυναμική συνεργασία»



Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τον πολιτισμό με εισηγητές τον ηθοποιό Πάνο Σκουρολιάκο και τον ιστορικό Βάσια Τσοκόπουλο την οποία παρακολούθησαν πολλοί δημότες με σημαντικές παρεμβάσεις, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς από τον συνδυασμό «δυναμική συνεργασία» και την υποψήφια δήμαρχο Λεβαδέων Γιώτα Πούλου.
Ο κ. Σκουρολιάκος αναφέρθηκε στον σπουδαίο ρόλο του πολιτισμού κυρίως στην δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας και η αυτοδιοίκηση, υπογραμμίζοντας αναλυτικά τις δομές που έχουν καταστραφεί σε όλες τις μορφές του.
Υποστήριξε δε πως ειδικά σήμερα, την περίοδο της κρίσης, ο πολιτισμός μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί δηλώνοντας με έμφαση: «Είναι ψέμα και παραπληροφόρηση ότι δεν είναι δυνατό να αναπτυχθεί ο πολιτισμός. Χαρακτηριστικό είναι πως αν σήμερα υπάρχει γενικά πρόβλημα στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, στον πολιτισμό ειδικά δεν ξεπερνά το 2%».
Ο πολιτισμός όπως υπογράμμισε: «Δεν είναι απλά μια παραστασούλα ή μια συναυλιούλα, αντίθετα μπορεί να αποτελέσει κινητήριο μοχλό και αναπτυξιακό εργαλείο όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, τουριστική προβολή κ.α.. Όλοι  αυτοί που κυβέρνησαν μέχρι τώρα χρησιμοποίησαν το βαρύγδουπο σλόγκαν ότι ο πολιτισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας αλλά δυστυχώς δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε ούτε μία μικρή βιοτεχνία, ως χώρα! Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στη δημιουργία πολιτισμού κι αυτό είναι το ¨διαφορετικό¨  που προτείνουμε στους πολίτες . Μια αυτοδιοίκηση με πολιτιστικό πρόσωπο, με πραγματικό ενδιαφέρον για τον πολιτισμό, όχι ως πανηγύρι ή διασπάθιση πόρων. Μια αυτοδιοίκηση που προτάσσει τον πολιτισμό σε ότι κάνει. Γιατί είναι πολιτισμός να έχεις καθαρή πόλη, είναι πολιτισμός να φροντίσεις το νερό, τα σχολεία, να κάνεις όλα αυτά για τα οποία θα κληθεί ελπίζω από τους συμπολίτες της να κάνει η Γιώτα Πούλου ως δήμαρχος Λεβαδέων - ρόλο που πραγματικά τον αξίζει», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Π. Σκουρολιάκος.
Στη συνέχεια στην τοποθέτησή του, ο ιστορικός κ. Βάσιας Τσοκόπουλος μεταξύ άλλων είπε:
« Η παρέμβαση συζητά έναν τρόπο που σχετίζεται η κρίση με την χάραξη πολιτιστικής πολιτικής από τις Δημοτικές Αρχές. Η κρίση κάνει επείγουσα την ανάγκη για υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών, αλλά είναι και ευκαιρία για αναστοχασμό και επαναξιολόγηση των αντιλήψεων, των προειλημμένων ιδεών και των πεπατημένων τρόπων που κυριαρχούν στο τοπικό επίπεδο. Η τρέχουσα πρακτική για προσφορά κατανάλωσης πολιτιστικών προϊόντων και η σπασμωδική προσπάθεια έλξης επισκεπτών στην πόλη, με επιφανειακές παρεμβάσεις είναι προβληματικές ιδέες. Μια πόλη γίνεται ελκτική για τους ξένους όταν πριν απ όλα, είναι θελκτική, αγαπητή και ενδιαφέρουσα για τους κατοίκους της. Το εργαλείο ουσιαστικής πολιτιστικής πολιτικής είναι η δημιουργικότητα».
Τέλος αναφέρθηκε σε παραδείγματα από τη διεθνή εμπειρία με τα οποία σκιαγραφούνται ψήγματα πολιτιστικής παρέμβασης στην προοπτική της ιδέας της δημιουργικής πόλης.
Για τον πολιτισμό ως πρώτιστη υποχρέωση του Δήμου, μίλησε η υποψήφια δήμαρχος Γιώτα Πούλου λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Εμείς πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός μπορεί να είναι στις μέρες μας, εργαλείο δημιουργικής έκφρασης και ενεργούς συμμετοχής των δημοτών, και ταυτόχρονα μοχλός ανάπτυξης της περιοχής μας. Είναι αλήθεια ότι ανάπτυξη δεν είναι μόνο ο πολιτισμός. Ωστόσο μέχρι την οικονομική ανάκαμψη της χώρας με θετικά αποτελέσματα από τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, μπορεί ο τριτογενής να μετριάσει το τέλμα της κοινωνίας, γι΄ αυτό δίνουμε σε αυτόν μεγάλη σημασία. Η αξιοποίηση του Νέου ΕΣΠΑ αλλά και του προγράμματος ¨Δημιουργική Ευρώπη¨ μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην δημιουργία πολιτιστικών υποδομών αλλά και δημιουργικών δικτύων παραγωγής πολιτισμού. Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι να στηρίξει, να συντονίσει και να προβάλλει το τοπικό πολιτιστικό γίγνεσθαι στους κατοίκους του Καλλικρατικού Δήμου αλλά και έξω από αυτόν».
Η κ. Πούλου παράλληλα αναφέρθηκε στην επιτυχία της διοργάνωσης των θεματικών συζητήσεων:  «ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος θεματικών συζητήσεων για τους πέντε άξονες της διακήρυξής μας. Θα γίνει ακόμα μια συζήτηση που αφορά στο νέο μοντέλο διοίκησης του δήμου και θέματα ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών, το αμέσως επόμενο διάστημα».
Τέλος εξέφρασε την ικανοποίησή της από τη συμμετοχή των πολιτών που προσήλθαν στις συζητήσεις και κατέθεσαν σειρά προτάσεων ενώ για ακόμα μια φορά επεσήμανε πως «όποιος δημότης επιθυμεί μπορεί, μέσα από το site της δυναμικής συνεργασίας στη διεύθυνση www.dynamikisynergasia.gr , να καταθέσει τις ιδέες και τις προτάσεις του στο ειδικά διαμορφωμένο ερωτηματολόγιο».
Η «δυναμική συνεργασία» ευχαριστεί όλους τους δημότες που συμμετείχαν στις θεματικές συζητήσεις καθώς και τους κ. Χουτζούμη Πέτρο θεατρικό συγγραφέα και εκδότη, κ. Λαμπρόπουλο Νίκο ιδιοκτήτη του βιβλιοπωλείου ¨Σύγχρονη Έκφραση¨, κ. Γερούλια Γιάννη γελοιογράφο, κ. Βαφειάδη Κων. δρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας, κ. Μωραϊτη Μάκη εκπρόσωπο των ¨Φίλων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης¨ που με την παρουσία και τις παρεμβάσεις τους συνέβαλλαν στη συζήτηση για τον πολιτισμό.

Για την “δυναμική συνεργασία”
Γραφείο Τύπου
Διαβάστε Περισσότερα »

ΒΙΝΤΕΟ-Απίστευτο δες τι συμβαίνει αν ρίξεις αλάτι σε βατραχοπόδαρα!


Δείτε το βίντεο

Πηγή
Διαβάστε Περισσότερα »

Τμήμα Περιβάλλοντος Δήμου Θηβαίων: Σύσταση, διαχείριση και λειτουργία Εθνικού Μητρώου Σημείων Υδροληψίας (Ε.Μ.Σ.Υ.) από Επιφανειακά και Υπόγεια Υδατικά Συστήματα



Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης Κοινή Υπουργική Απόφαση   145026/2014( ΦΕΚ 31/14-01-2014 Τεύχος Β) με τίτλο «Σύσταση, διαχείριση και λειτουργία Εθνικού Μητρώου Σημείων...
Υδροληψίας (Ε.Μ.Σ.Υ.) από Επιφανειακά και Υπόγεια Υδατικά Συστήματα.», για την συνολική εγγραφή των σημείων υδροληψίας και των απολήψιμων ποσοτήτων ύδατος από τα επιφανειακά και υπόγεια υδατικά συστήματα της χώρας.

Στο Ε.Μ.Σ.Υ. εγγράφονται υποχρεωτικά όλα τα σημεία υδροληψίας από επιφανειακά και υπόγεια ύδατα και ειδικότερα:

 α)Νέα σημεία Υδροληψίας στα οποία χορηγείται άδεια χρήσης νερού μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας Απόφασης.
β) Σημεία Υδροληψίας για τα οποία κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες αιτήσεις για χορήγηση ή ανανέωση άδειας χρήσης νερού, σύμφωνα με τις εκάστοτε κείμενες σχετικές διατάξεις.
γ)Υφιστάμενα σημεία Υδροληψίας τα οποία αδειοδοτήθηκαν για πρώτη φορά μετά την 20-12-2005, ανεξαρτήτως εάν η άδεια χρήσης νερού είναι σε ισχύ ή όχι και δεν εμπίπτουν στην περίπτωση (β).
δ)Υφιστάμενα σημεία Υδροληψίας, τα οποία αδειοδοτήθηκαν για πρώτη φορά πριν την 20-12-2005, ανεξαρτήτως εάν η άδεια χρήσης νερού είναι σε ισχύ ή όχι και δεν εμπίπτουν στην περίπτωση (β).
ε) Όλα τα γένει υφιστάμενα σημεία υδροληψίας ενεργά ή ανενεργά που δεν υπάγονται στις ανωτέρω περιπτώσεις

Για τα σημεία υδροληψίας των περιπτώσεων (α), (β) και (γ) η εγγραφή γίνεται από τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Για τα σημεία Υδροληψίας των περιπτώσεων (δ) και (ε) όλοι οι ιδιοκτήτες  ή/και χρήστες σημείων υδροληψίας υποχρεούνται, μέχρι την 15η Μαΐου 2014, να υποβάλουν αίτηση για την εγγραφή τους στο Ε.Μ.Σ.Υ.

Πληρ.: Τμήμα Περιβάλλοντος Δήμου Θηβαίων
Τηλ.Επικ.: 2262350661
Διαβάστε Περισσότερα »

Ράλι Ακρόπολις: Με κάθε επισημότητα η τελετή λήξης!

Ολοκληρώθηκε χτες με την τελετή λήξης στο service park στο Λουτράκι το 60ο Ράλι Ακρόπολις.
Στην τελετή παρευρέθηκαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης, ο δήμαρχος Λουτρακίου, Περαχώρας και Αγ. Θεοδώρων κ. Κώστας Λογοθέτης, εκατοντάδες θεατών, εκπρόσωποι των χορηγών και άλλοι…

Το σχετικό δελτίο Τύπου, που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του αγώνα που για μια ακόμη χρονιά έκανε άριστη δουλειά αναφέρει: « Ο Craig Breen με το Peugeot 208 T16, που στην Ελλάδα έκανε την πρώτη του επίσημη εμφάνιση, κατάφερε να γράψει το όνομά του στη λίστα των νικητών του Ράλλυ Ακρόπολις! Ούτε η αντεπίθεση που του εξαπέλυσε ο Bryan Bouffier με το Citroen DS3 RRC κατάφερε να τον κάνει να αισθανθεί πως απειλείται. Αντιθέτως, όποτε χρειάστηκε απάντησε με τους χρόνους του στις ειδικές διαδρομές, καταφέρνοντας στο τέλος να πανηγυρίσει μια σπουδαία επικράτηση, και επιπλέον να τιμηθεί με το βραβείο «Colin McRae Trophy», το οποίο κερδίζει σε κάθε γύρο του ERC ο άνθρωπος του αγώνα. Στο 2ο σκαλί του βάθρου ανέβηκε τελικά ο Γάλλος Bryan Bouffier, θα μπορούσε ίσως να κερδίσει αν δεν είχε υποπέσει σε συνολικά τρία λάθη κατά τη διάρκεια και των δύο ημερών του αγώνα, χάνοντας πολύτιμο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, το έργο του δεν ήταν εύκολο, αφού τον πίεζε ο Kajetan Kajetanowicz με το Ford Fiesta R5. Όμως, στα μέσα της 2ης ημέρας ο Γάλλος ξέφυγε, με αποτέλεσμα ο Πρωταθλητής Πολωνίας, ο οποίος δεν έχει μεγάλη εμπειρία στο χώμα, να μην μπορεί να ακολουθήσει στον ίδιο ρυθμό. Παρ' όλα αυτά, ο Kajetanowicz αποκόμισε σημαντικούς βαθμούς για τη συνέχεια του Πρωταθλήματος τερματίζοντας 3ος. Η 60ή εκδοχή του Ράλλυ Ακρόπολις έκλεισε με την καθιερωμένη τελετή απονομής των επάθλων στους νικητές, παρουσία πλήθους θεατών, στο Service Park του αγώνα, στη Σχολή Μηχανικού στο Λουτράκι».

Ευχή όλων των παρευρισκομένων ήταν: «Του χρόνου στο WRC»!
Διαβάστε Περισσότερα »

Κάλεσμα “Νέας Ενωτικής Πορείας- Σπύρος Νικολάου” για υποβολή προτάσεων



Μετά τη δημιουργία ιστοσελίδας, όπως είχαμε ανακοινώσει, και έχοντας αποδείξει ως συνδυασμός ότι εργαζόμαστε ομαδικά, με ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια για την προώθηση των λύσεων και την επίτευξη των διεκδικήσεων του Δήμου Θηβαίων, με γνώμονα το κοινό συμφέρον

 ΚΑΛΟΥΜΕ

όλους τους δημότες και τους φορείς να υποβάλλουν τις προτάσεις τους, προκειμένου από κοινού να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον του τόπου μας,    με καθαρότητα και πρακτικές εφαρμόσιμες για την αναβάθμιση του Δήμου, λαμβάνοντας υπόψη και τη σημερινή οικονομική κατάσταση. 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους μέσα από την ιστοσελίδα
www.neaenotikiporia.gr,  ,  συμπληρώνοντας τη σχετική “Φόρμα Υποβολής Προτάσεων” .

ΜΑΖΙ ΠΕΤΥΧΑΜΕ ΠΟΛΛΑ
ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΝΕΑ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ
Διαβάστε Περισσότερα »

Στη ΛΑΡΚΟ ο Κώστας Μπακογιάννης

Συναντήσεις με τα σωματεία και τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου περιελάμβανε το σημερινό πρόγραμμα του υποψήφιου Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αλλάζουμε. Στην καρδιά της Ελλάδας» ενημερώθηκε και συζήτησε διεξοδικά όλα τα θέματα (διαδικασία παραγωγής, τιμή ρεύματος, κοινωνική πολιτική εταιρείας, θέσεις εργασίας, ασφάλεια εργαζομένων, οικονομικά) ενώ ξεναγήθηκε και στο εργοστάσιο.

Στη δήλωσή του, μετά το τέλος των συναντήσεων, αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία που έχει η ΛΑΡΚΟ για την εθνική οικονομία αλλά και ειδικότερα για την ανάπτυξη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι η μάχη για την οικονομική επιβίωση της επιχείρησης είναι κοινή.    

«Όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε τη μάχη για τη ΛΑΡΚΟ. Είμαστε αντίθετοι στον τεμαχισμό της εταιρείας και πρέπει να αγωνιστούμε για την οικονομική επιβίωση της και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας» είπε και πρόσθεσε «αντιλαμβανόμαστε την τεράστια σημασία της ΛΑΡΚΟ για την εθνική οικονομία αλλά και την Περιφέρεια. Είμαστε στο πλευρό σας με όλους τους τρόπους».

Σε ότι αφορά  την στρατηγική του για την  Περιφέρεια δήλωσε «Πιστεύουμε σε μια Περιφέρεια ενεργή, παρεμβατική, ακτιβιστική που θα υπερβαίνει τις αρμοδιότητες της όπου χρειάζεται».

Τέλος, ο Κώστας Μπακογιάννης συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Λάρυμνας κ. Mίλτο Χρυσοβέργη.
Διαβάστε Περισσότερα »

12-13 Απριλίου 2014 τουρνουά Μπάσκετ “3 με 3” στη Θήβα!



Ο Δημοτικός Οργανισμός του Δήμου Θηβαίων σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης “Ε.Ο.Κ.” και την ΕΣΚΑΣΕ διοργανώνει και φέτος το ετήσιο αθλητικό Τουρνουά Μπάσκετ “3με 3”,  το Σάββατο  12 και την  Κυριακή 13 Απριλίου στο Δημοτικό Στάδιο Θήβας.

Αν λοιπόν διψάς για basket είσαι αγόρι ή κορίτσι 8 έως 18 ετών  λάβε μέρος στην ομάδα του σχολείου σου, του σωματείου σου ή απλά με την ομάδα της παρέας σου, στο τουρνουά «3 με 3″ που διοργανώνει η Ε.Ο.Κ.σε συνεργασία με τον  Δ.Ο.Θ. και την ΕΣΚΑΣΕ, το Σάββατο  12 και την  Κυριακή 13 Απριλίου στο Δημοτικό Στάδιο Θήβας.

Στους νικητές του διαγωνισμού τρίποντων και ελευθέρων βολών θα δοθούν πλούσια δώρα
Στους παίχτες των ομάδων που θα συμμετάσχουν  στους τελικούς αγώνες του κάθε ομίλου του Τουρνουά θα δοθούν μπλουζάκια champion
Στους παίχτες της νικήτριας ομάδας του κάθε ομίλου  θα απονεμηθούν μετάλλια.
Δελτία Συμμετοχής :
Δ.Ο.Θ. (Κύπρου 3, τηλ 2262023970)
ΕΣΚΑΣΕ (Πινδάρου & Θίσβης, τηλ 2262028689
ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΘΗΒΑΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ στο site της ΕΟΚ www.basket.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Νέα πρόκληση: Ημίγυμνα μοντέλα Τούρκοι ποζάρουν πάνω σε τάφους Ελληνοκυπρίων


Αποτροπιασμό προκαλούν στην Κύπρο φωτογραφίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας την Κυριακή και απεικονίζουν ημίγυμνα μοντέλα να ποζάρουν πάνω σε τάφους Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα.

Τις φωτογραφίες δημοσιεύουν αρκετά κυπριακά ηλεκτρονικά μέσα, αλλά και το ethnos, επικαλούμενοι την κυπριακή ιστοσελίδα Nonstojournal, η οποία αναφέρει ότι η φωτογράφιση αυτή πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο, αλλά οι φωτογραφίες κυκλοφόρησαν μόλις χθες.

Τα μοντέλα εμφανίζονται καθισμένα πάνω στις μαρμάρινες πλάκες και σε αρκετές περιπτώσεις είναι εμφανή και τα ονόματα των Κυπρίων μαρτύρων.

Η συγκεκριμένη φωτογράφηση έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις πολλών Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι καταδικάζουν τη νέα τουρκική πρόκληση σε μια χρονική στιγμή που οι δύο πλευρές κάνουν προσπάθειες να έρθουν πιο κοντά.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΘΗΒΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

 ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΘΗΒΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2014.

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 29 και 30 Μαρτίου  το ατομικό και ομαδικό  σχολικό πρωτάθλημα 2014 της ΤΕΣΣΑΣ στη Χαλκίδα.
Οι αγώνες διοργανώθηκαν από την Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδας στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Χαλκίδας με μεγάλη συμμετοχή μαθητών από σχολεία της περιφέρειας.
Από το Σ.Ο. Θήβας συμμετείχαν στο ατομικό οι εξής μαθητές και μαθήτριες:
1.ΤΟΥΛΟΥΜΑΚΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ : Α΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
2.ΤΡΙΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ : Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
3.ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ-ΡΑΦΑΗΛ: Β΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
4.ΤΟΥΛΟΥΜΑΚΟΣ ΛΟΥΚΑΣ: Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
5.ΖΑΧΑΡΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ : Β΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
6.ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ-ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ : Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 8ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
7.ΚΑΛΟΓΕΡΙΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ : Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 8ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
8.ΠΛΙΑΚΟΣΤΑΜΟΥ ΣΟΦΙΑ : Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
9.ΦΛΩΡΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ : Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 8ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
10.ΜΠΟΥΓΙΟΥΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ : Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
11.ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ : ΣΤ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
12.ΚΟΛΟΒΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ : Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ
13.ΜΠΟΥΓΙΟΥΡΗΣ ΜΗΝΑΣ : Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Κύπελλα πήραν οι μαθητές:
Α΄ Τάξη Δημοτικού
Πρώτη θέση ο Χαράλαμπος Τουλουμάκος ( 1ο Δημοτικό Σχολείο)
Γ΄ Τάξη Δημοτικού
Πρώτη θέση η Ιωάννα Καλογερίδου ( 8ο Δημοτικό Σχολείο )
Δεύτερη θέση η Πλιακοστάμου Σοφία ( 1ο Δημοτικό Σχολείο )
ΣΤ΄ Τάξη Δημοτικού
Δεύτερη θέση ο Κωνσταντίνος Σουλιώτης (2ο Δημοτικό Σχολείο )

Το Δ.Σ. του  Σ.Ο. Θήβας συγχαίρει  όλους τους συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες των σχολείων της Θήβας για την εξαιρετική τους απόδοση και στους διακριθέντες στις πρώτες θέσεις, εύχεται καλή συνέχεια και επιτυχία στους τελικούς πανελλήνιους σχολικούς αγώνες που θα γίνουν στις 25 ,26 και  27 Απριλίου στην Ερέτρια. 




Διαβάστε Περισσότερα »

Bίντεο-Βρέθηκε νεκρός μετά από έξι ημέρες ερευνών ο 17χρονος που πνίγηκε ψαρεύοντας στη Παραλίμνη




Πριν από λίγη ώρα γράφτηκε ο τραγικός επίλογος στη Παραλίμνη του Μουρικίου στη Βοιωτία....

Μετά από έξι ημέρες ερευνών, οι δύτες της ΕΜΑΚ, εντόπισαν τον αγνοούμενο 17χρονο, που είχε χαθεί από το πρωί της 25ης Μαρτίου στα νερά της λίμνης, όπου είχε πάει για ψάρεμα μαζί με τους φίλους του (διαβάστε σχετικά).

Κάθε μέρα οι δύτες της 1ης ΕΜΑΚ με το σκάφος και τη βοήθεια της 7ης ΕΜΑΚ από τη Λαμία, βουτούσαν στα θολά νερά της λίμνης. Τελικά σήμερα το μεσημέρι βρήκαν το άψυχο σώμα του άτυχου 17χρονο από το Μενίδι, σε βάθος 7 μέτρων.lamiareport.gr
 

Νεκρός εντοπίστηκε ο 18χρονος ψαράς από LAMIASTARGR
Διαβάστε Περισσότερα »

Έχουμε Δημοτικό Συμβούλιο την Πέμπτη

Σας προσκαλούμε να παραβρεθείτε στην 4η Τακτική Δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού
Συμβουλίου την Πέμπτη, 3 Απριλίου 2014 και ώρα 19:30 ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, με τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης.
    Α/Α    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΘΕΜΑΤΟΣ
    1    Περί της εξέτασης αιτήματος των μαθητών της Δ’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αλιάρτου.
    2    Περί  έγκρισης απόφασης Επιτροπής Ποιότητας Ζωής που αφορα  γνωμοδότηση για διέλευση
    αγωγού φυσικού αερίου από σταθμό Τ.Κ Μαυρομματίου.
    3    Περί  έγκρισης απόφασης Επιτροπής Ποιότητας Ζωής που αφορά προσωρινή παραχώρηση
    χώρου στην εταιρεία ’’Χωροτεχνική ΑΤΕ’’ , για εγκατάσταση εργοταξίου του έργου’’ΔΙΚΤΥΑ
    ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΑΛΙΑΡΤΟΥ’’.

    4    Περί της αποδοχής πίστωσης 350.000,00Ευρώ για το έργο<<ΔΙΚΤΥΑ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ
    ΑΛΙΑΡΤΟΥ>>, του Δήμου Αλιάρτου - Θεσπιέων.
    5    Περί της έγκρισης Κατασκευαστικής Κοινοπραξίας στα πλαίσια εκτέλεσης του έργου <<ΔΙΚΤΥΑ
    ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΑΛΙΑΡΤΟΥ>>, του Δήμου Αλιάρτου - Θεσπιέων.
    6    Περί της σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Αλιάρτου - Θεσπιέων και Δήμου
    Ορχομενού.
    7    Περί της σύστασης επιτροπής κατάρτισης Μητρώων Αρρένων  του Δήμου Αλιάρτου - Θεσπιέων
     έτους 2014.
    8    Περί της έγκρισης παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης εργασιών  του έργου ’’Ανάπλαση
    Κοινόχρηστων Χώρων Τ.Κ Άσκρης.
    9    Περί της αποδοχής μελέτης ’’Διαμόρφωση Περιβάλλοντος Χώρου Ξυρόβρυσης Θεσπιών’’.
    10    Περί της έγκρισης της υπό αριθ. 40/2014 απόφασης Οικονομικής Επιτροπής , που αφορά την
    παραχώρηση οικίας του Δήμου σε μονογονεική οικογένεια (πρώην Μπενέκου).
    11    Περί έγκρισης της υπό αριθ.50/2014 απόφασης Οικονομικής Επιτροπής , που αφορά την
    διαγραφή παγίων και τελών ύδρευσης.
    12    Περί του καθορισμού αρδευτικής περιόδου έτους 2014 και αριθμού θέσεων υδρονομέων.
    13    Περί της πρόσληψης έξι (6) υδρονομέων άρδευσης για τις Τοπικές Κοινότητες Σωληναρίου ,
    Υψηλάντη , Μαυρομματίου του Δήμου Αλιάρτου - Θεσπιέων.
    14    Περί της έγκρισης απόφασης Επιτροπής Ποιότητας για καθορισμό όρων της εμποροπανήγυρις
    του Δήμου Αλιάρτου - Θεσπιέων.
    15    Περί της εγκατάστασης δικτύου info kiosk για τις ανάγκες του Δήμου Αλιάρτου - Θεσπιέων.
    16    Περί της εγκατάστασης και εκπαίδευσης στη χρήση και παραμετροποίηση των λογισμικών
    διαχείρησης του Δήμου Αλιάρτου - Θεσπιέων.
    17    Περί της εγκατάστασης και εκπαίδευσης στη χρήση και παραμετροποίηση του λογισμικού
    διαχείρησης fleet Tracking του Δήμου Αλιάρτου - Θεσπιέων.
    18    Περί αναμορφώσεων προυπολογισμού οικ. έτους 2014.
    19    Περί της αποδοχής και κατανομής ΣΑΤΑ/2014 1η και 2η εντολή για έργα και επενδυτικές
    δραστηριότητες.
    20    Περί αποδοχής ποσού 101.788,81Ευρώ ΚΑΠ μηνός Μαρτίου 2014.
    21    Περί αποδοχής ποσού 1.286,27Ευρώ πρόστιμα ΚΟΚ από 3/1/2014 έως 3/3/2014.
    Η Πρόεδρος του
    Δημοτικού Συμβουλίου
   
   
   
   
   
    ΚΑΤΣΙΦΗ ΒΕΝΕΤΙΑ
Διαβάστε Περισσότερα »

Η ζωή μετά το πολυνομοσχέδιο





    Όλες οι αλλαγές που φέρνει στην καθημερινότητα.



 Ριζικές αλλαγές στην καθημερινή ζωή και την κοινωνική δραστηριότητα θα επιφέρει το πολυνομοσχέδιο με την ψήφισή του από τη Βουλή. Οι διατάξεις που περιλαμβάνει επηρεάζουν...
καίριους τομείς της αγοράς αγαθών πρώτης ανάγκης και παροχής υπηρεσιών.



Aμεσες αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών θα φέρει η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που επρόκειτο να κατατεθεί χθες στη Bουλή.

Πολλές από τις συνήθειες των Ελλήνων πρόκειται να αλλάξουν άρδην, αφού τα μέτρα αγγίζουν τόσο πρωταρχικούς όσο και δευτερεύοντες τομείς της ζωής τους.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες στα φάρμακα και τη διατροφή, όπως το γάλα και το ψωμί, αναμένεται να τροποποιηθούν σημαντικά.

Συγκεκριμένα, παρότι διατηρούνται τα πληθυσμιακά κριτήρια, φαρμακεία θα μπορούν να ανοίγουν ακόμη και μέσα σε σούπερ μάρκετ ή άλλα καταστήματα. Για τον λόγο αυτό το υποχρεωτικό εμβαδόν των φαρμακοπωλείων μειώνεται από τα 30 τ.μ στα 5 τ.μ.


Παράλληλα, φαρμακεία θα μπορούν να λειτουργούν πλέον δίπλα δίπλα, αφού αίρεται η υποχρέωση συγκεκριμένων αποστάσεων μεταξύ τους. Παράλληλα, καταργείται η ενιαία τιμή πώλησης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων. Μέχρι το τέλος του 2016 θα ισχύει ενιαία ανώτατη τιμή, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα απελευθερωθεί πλήρως η τιμή τους.

Η μεγάλη αλλαγή στον τομέα του ψωμιού σχετίζεται με την υποχρέωση των αρτοποιών να το πωλούν, αφού πρώτα το ζυγίσουν παρουσία του πελάτη. Επιπλέον, με το νομοσχέδιο, ψωμί θα μπορεί να πωλείται και από άλλα καταστήματα τροφίμων ή ποτών που θα εφοδιαστούν με άδεια πρατηρίου και θα τηρούν τις υγειονομικές διατάξεις. Επίσης, οι αρτοποιοί απαλλάσσονται από την υποχρέωση να κρατούν αποθέματα αλεύρου, αλατιού και καυσίμων.

Το γάλα
Ως προς το φλέγον θέμα των ημερών, το γάλα, προβλέπεται τελικά η θέσπιση τριών κατηγοριών γάλακτος: Το «παστεριωμένο γάλα», το «γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας» και το «γάλα ημέρας». Το παστεριωμένο γάλα είναι το σημερινό «φρέσκο» με διάρκεια ζωής 5 ημερών, το γάλα «υψηλής θερμικής επεξεργασίας» είναι το σημερινό υψηλής παστερίωσης, ενώ το «γάλα ημέρας» θα πρέπει να προπαστεριώνεται εντός 24 ωρών μετά τη συλλογή του και να καταναλώνεται μέχρι δύο ημέρες μετά την ημερομηνία παστερίωσης. Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ο όρος «φρέσκο γάλα» καταργείται.

ΦΑΡΜΑΚΑ
1 Φαρμακεία και σε σούπερ μάρκετ

Φαρμακεία θα μπορούν πλέον να λειτουργούν μέσα σε σούπερ μάρκετ και κάθε άλλου είδους καταστήματα ως ειδικές «γωνιές». Για τον λόγο αυτόν ο χώρος του φαρμακοπωλείου επιτρέπεται στο εξής να έχει εμβαδόν μόνο 5 τ.μ. αντί των 30 τ.μ. που ίσχυαν υποχρεωτικά μέχρι σήμερα. Η λειτουργία τους θα ακολουθεί κανονικά τα ωράρια του καταστήματος.

2 Ελεύθερο ωράριο λειτουργίας

Πλέον το κάθε φαρμακείο μπορεί να ανοίγει και να κλείνει όποτε το επιθυμεί ο ιδιοκτήτης του για έξι ημέρες την εβδομάδα, με εξαίρεση την Κυριακή. Πρακτικά αναμένεται το ωράριο και οι εφημερίες να διαμορφωθούν με βάση τη ζήτηση, γεγονός που σημαίνει ότι σε περιόδους, όπως αυτές των καλοκαιρινών μηνών, αργίες κ.λπ., ο αριθμός των εφημερευόντων θα είναι μικρότερος από τον σημερινό.

3 Χωρίς ενιαία τιμή για τα μη ΣΥΦΑ

Τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα δεν θα έχουν πλέον ενιαία τιμή σε όλα τα φαρμακεία. Οι ανώτατες τιμές τους θα παραμείνουν ίδιες μέχρι τις 31.12.2016, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα καταργηθούν οι υποχρεωτικές ανώτατες τιμές και ο καθένας θα πουλά όσο θέλει.

4 Ιδρυσε και εσύ ένα!

Οποιοσδήποτε ιδιώτης ή εταιρεία επιθυμεί να αγοράσει και να λειτουργεί φαρμακείο μπορεί να το κάνει ελεύθερα, με μόνη υποχρέωση να συνεργάζεται με αδειούχο φαρμακοποιό. Μέχρι σήμερα υπήρχε περιορισμός που όριζε ότι το 50% του φαρμακείου θα πρέπει να ανήκει υποχρεωτικά σε φαρμακοποιό.

5 Και αλυσίδες φαρμακείων

Ανοίγει ο δρόμος για αλυσίδες φαρμακείων, αφού ο κάθε φαρμακοποιός μπορεί να ιδρύει περισσότερα του ενός φαρμακεία.

6 Καταστήματα σε κάθε γωνιά

Στο εξής μπορούν να ανοίγουν φαρμακεία ακόμη και το ένα δίπλα στο άλλο και δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των φαρμακείων που μπορούν να ανοίξουν έξω από τα νοσοκομεία. Καταργούνται οι ελάχιστες υποχρεωτικές αποστάσεις μεταξύ τους. Ομως δεν ανοίγουν περισσότερα φαρμακεία από όσα υπάρχουν σήμερα στον κάθε δήμο.

7 Αγορές και μέσω Ιντερνετ

Πλέον οι πολίτες θα μπορούν να αγοράζουν βιταμίνες και συμπληρώματα εξ αποστάσεως, ουσιαστικά μέσω Διαδικτύου.

ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ
8 Απαλλαγή από τα τέλη

Καταργείται για τις εταιρείες η υποχρέωση γνωστοποίησης της χημικής σύνθεσης των απορρυπαντικών τους στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Πλέον αρκεί ένα απλό ενημερωτικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Επίσης απαλλάσσονται από τα τέλη της γνωστοποίησης αυτής. Σύμφωνα με το υπουργείο, η εφαρμογή του μέτρου θα επιφέρει συγκράτηση των τιμών.

9 Τρεις νέες κατηγορίες

Τρεις νέες κατηγορίες γάλακτος θα βλέπουν στα ράφια οι καταναλωτές: Το «παστεριωμένο γάλα», το «γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας» και το «γάλα ημέρας». Το παστεριωμένο γάλα είναι το σημερινό «φρέσκο» με διάρκεια ζωής 5 ημερών. Το γάλα «υψηλής θερμικής επεξεργασίας» είναι το σημερινό υψηλής παστερίωσης.

10 Γάλα ημέρας αντί για φρέσκο γάλα

Εγκαταλείπεται ο όρος «φρέσκο γάλα» και θεσπίζεται μία νέα κατηγορία, το «γάλα ημέρας». Η διάρκεια συντήρησής του δεν υπερβαίνει τις δύο ημέρες από την ημερομηνία παστερίωσης.

11 Οι ενδείξεις για τη διάρκεια ζωής

Στα προϊόντα των τριών κατηγοριών θα υπάρχουν σαφείς ενδείξεις σε σχέση με τη διάρκεια ζωής τους, π.χ. «γάλα 7 ημερών», «γάλα 6 ημερών» κ.λπ. Επίσης, καθιερώνεται και το «Σήμα ελληνικότητας», το οποίο οι γαλακτοκομικές επιχειρήσεις θα μπορούν να το διεκδικούν για τις συσκευασίες τους εφόσον παράγουν το γάλα στη χώρα μας.

ΚΑΥΣΙΜΑ
12 Πετρέλαιο και στις εθνικές

Πλέον οι πολίτες θα μπορούν να προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης και από πρατήρια καυσίμων που βρίσκονται στις εθνικές οδούς.

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
13 Μεγαλύτερες συσκευασίες

Επιτρέπεται για λόγους οικονομίας κλίμακος η διακίνηση ελαιολάδου σε συσκευασίες 10, 20, 25 και 50 λίτρων. Οι συσκευασίες αυτές, ωστόσο, θα προορίζονται αποκλειστικά για κατανάλωση σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, καντίνες ή άλλες εγκαταστάσεις υγειονομικού ενδια- φέροντος.

ΑΝΩΤΑΤΕΣ ΤΙΜΕΣ
14 Τι θα γίνει με τον «καραβίσιο» καφέ

Διατηρούνται οι ανώτατες τιμές σε νερό, τσάι, καφέ και τοστ μόνο σε χώρους όπως τα αεροδρόμια, πλοία, γήπεδα, αρχαιολογικούς χώρους, όπου συνήθως υπάρχει μονοπωλιακή αγορά.

ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
15 Αρση περιορισμών στο κεφάλαιο

Οι κάτοχοι Αδειας Εμπορίας Ασφάλτου δεν υποχρεούνται πλέον να έχουν ελάχιστο εταιρικό κεφάλαιο ύψους 500.000 ευρώ και αποθηκευτικό χώρο με ελάχιστο όγκο 2.000 κυβικών μέτρων, καθώς αίρονται οι σχετικές προϋποθέσεις.

16 Φθηνότερο το τσιμέντο

Καταργείται η επιβάρυνση 2% στην τιμή πώλησης του τσιμέντου, η οποία πήγαινε στο Ταμείο Επικουρικής Ασφαλίσεως Προσωπικού Εταιρειών Τσιμέντου.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
17 Τέλος οι εισφορές στα επιμελητήρια

Καταργείται από την 1.1.2015 η υποχρέωση εγγραφής των επιχειρήσεων στα εμπορικά, βιομηχανικά, βιοτεχνικά, επαγγελματικά και ξενοδοχειακά επιμελητήρια.

18 Εξπρές οι συγχωνεύσεις

Αίρονται εμπόδια για τις συγχωνεύσεις αλλά και τον διαχωρισμό μεταξύ επιχειρήσεων. Μέχρι τώρα απαιτείτο η συμπλήρωση τριών ετών λειτουργίας της κάθε επιχείρησης.

ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ - ΚΥΛΙΚΕΙΑ
19 Περίπτερα για όλους

Πιο εύκολη γίνεται η πρόσβαση όσων δεν ανήκουν σε ειδικές ομάδες πληθυσμού σε περίπτερα και κυλικεία. Καταργούνται περιορισμοί και ρυθμίσεις σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης για τη λειτουργία περιπτέρων, κυλικείων, καφενείων και κουρείων σε κοινόχρηστους χώρους και κτίρια των ΟΤΑ. Παραμένει ωστόσο σε ισχύ ο περιορισμός που προβλέπει ότι το 30% των θέσεων περιπτέρων παραχωρούνται ύστερα από κλήρωση σε άτομα με ειδικές ανάγκες και πολύτεκνους με εισοδηματικά κριτήρια.


Διαβάστε Περισσότερα »

Ανησυχητική έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα: Τα χειρότερα είναι μπροστά μας

Ανησυχητικά τα νέα για το κλίμα. Νέα έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει η κλιματική αλλαγή σε ολόκληρο τον πλανήτη, στο άμεσο μέλλον.

Οι συνέπειες από το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ήδη ορατές, τονίζει η Διακυβερνητική Eπιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και το 2007 μοιράστηκε το Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Αλ Γκορ. Η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη επιφέρει λιώσιμο των πάγων στο Βόρειο Πόλο, αλλοιώνει τη σύσταση των ωκεανών και οδηγεί σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες και καύσωνες, τα οποία και θα ενταθούν.

Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα, σύμφωνα τους επιστήμονες, καθώς η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για στέγη μας, την υγεία μας, την τροφή μας και την την ασφάλειά μας με τις μορφή που τις γνωρίζαμε ως σήμερα. «Οι συνέπειές της δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστο κανέναν άνθρωπο στη γη» προειδοποιεί ο Ρατζέντρα Πατσάουρι, ο επικεφαλής του IPCC.

Η συγκεκριμένη έκθεση, 2.600 σελίδων, για την οποία εργάστηκαν περισσότεροι από 300 επιστήμονες επί τρία έτη, αποτελεί την πληρέστερη ως τώρα δουλειά του IPCC και ενδεχομένως, την πιο ανησυχητική. Εστιάζει στον κίνδυνο των ανθρωπιστικών κρίσεων που μπορούν να προκαλέσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα και συνδέει άμεσα την αλλαγή του κλίματος με την ποιότητα ζωής στον πλανήτη. Οι φονικοί καύσωνες στην Ευρώπη, οι εκτεταμένες πυρκαγιές στην Αυστραλία ή οι πολύνεκρες πλημμύρες στο Πακιστάν, αποτελούν την πρόγευση αυτού που μέλλει να ακολουθήσει.

Μεγάλη έμφαση δίνεται στο κεφάλαιο της διατροφικής επάρκειας. Η αύξηση της θερμοκρασίας έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και της συγκομιδής. Η έκθεση συνδέει την κλιματική αλλαγή με την αύξηση της τιμής στα τρόφιμα και τις πολιτικές αναταραχές σε διάφορα σημεία του κόσμου, όπως, για παράδειγμα, τις εξεγέρσεις που σημειώθηκαν το 2008 σε Αφρική και Ασία με επίκεντρο την τροφή.

Στην έκθεση, ωστόσο, δεν είναι όλα μαύρα. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η ανθρωπότητα έχει τη δυνατότητα, μέσα σε κάποια πλαίσια πάντα ,να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που επιβάλλει η κλιματική αλλαγή λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα. Η κατασκευή φραγμάτων για την αποτροπή των πλημμυρών ή η εφαρμογή καλύτερων μεθόδων άρδευσης στη γεωργία θα ήταν μερικά από αυτά. Τονίζουν ωστόσο ότι για να αναχαιτίσουμε σε σημαντικό βαθμό το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Και αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς.

«Παλιότερα, οι άνθρωποι μπορούσαν να ισχυρίζονται ότι κατέστρεφαν τον πλανήτη λόγω άγνοιας» σχολιάζει στο ΒΒC ο Μισέλ Ζαρό, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (World Meteorological Organization). «Σήμερα πια, η άγνοια δεν αποτελεί δικαιολογία».


Διαβάστε Περισσότερα »

Δείτε ποια προγράμματα δια βίου μάθησης θα πραγματοποιηθούν Απρίλιο-Μάιο στο Δήμο Θηβαίων


 Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) του Δήμου Θηβαίων, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεολαίας & Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων και την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης υλοποιεί δωρεάν Εκπαιδευτικά Προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων.Το Έργο χρηματοδοτείται από Εθνικούς Πόρους.
Κατά τους μήνες Απρίλιο – Μάϊο το Κ.Δ.Β.Μ. του Δήμου Θηβαίων έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει δωρεάν προγράμματα εκπαίδευσης. Αναλυτικά προσφέρονται:

    Ιστορία της Τέχνης (25Ω)
    Καινοτομία – Επιχειρηματικότητα – Διοίκηση Επιχειρήσεων (25Ω)
    Υπολογιστικά Φύλλα – Παρουσιάσεις (50Ω)
    Δημιουργία Ιστοσελίδας (50Ω)
    Ιταλικά για τον Τουρισμό (25Ω)
    Γαλλικά για τον Τουρισμό (25 Ω)
    Ισπανικά Για τον Τουρισμό (25Ω)
    Αγροτική Επιχειρηματικότητα – Marketing Αγροτικών Προϊόντων (25Ω)
    Βιολογικά Προϊόντα: Παραγωγή – Πιστοποίηση – Διάθεση (25Ω)
    Ασφάλεια –Ποιότητα Τροφίμων (25Ω)
    Αστικοί λαχανόκηποι (25Ω)
    Διαμόρφωση και διακόσμηση εσωτερικών χώρων (25Ω)

Στα προγράμματα εκπαίδευσης μπορούν να συμμετάσχουν ενήλικες κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης. Τμήματα μάθησης πραγματοποιούνται εφόσον συμπληρωθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός συμμετεχόντων. Οι μέρες και ώρες διεξαγωγής των προγραμμάτων διαμορφώνονται με βάση τις ανάγκες των εκπαιδευομένων Μετά την επιτυχή παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος χορηγείται Βεβαίωση Παρακολούθησης
Για την ένταξη στα τμήματα απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης (επισυνάπτεται φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου).
Για πληροφορίες και εγγραφές απευθυνθείτε :
ΚΔΒΜ Θηβαίων Κύπρου 3 Θήβα 2262350662
Διαβάστε Περισσότερα »

Συγκέντρωση τροφίμων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Θηβαίων

Σάββατο 5 Μαρτίου: Συγκέντρωση τροφίμων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Θηβαίων

Ο Δήμος Θηβαίων, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης των οικονομικά αδύνατων δημοτών του, που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές βιοτικές τους ανάγκες, διοργανώνει το Σάββατο 5 Μαρτίου 2014, από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα στο Παλαιό Δημαρχείο Θήβας, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ για το Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο, εν όψει των Αγίων Ημερών του Πάσχα.

Απευθύνουμε κάλεσμα αλληλεγγύης σε ΟΛΟΥΣ τους πολίτες!

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο χρειάζεται τη βοήθειά μας γι’ αυτό
 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ και στηρίζουμε το έργο του!

Διαβάστε Περισσότερα »

Πρόσκληση Εθελοντών για την Καλοκαιρινή Εκστρατεία 2014 της Βιβλιοθήκης Θήβας



Για τρίτη συνεχή χρονιά η Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Οργανισμού Θήβας καθώς
και πολλές άλλες Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της χώρας, σε συνεργασία
με το Future Library, θα πραγματοποιήσουν Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης,
Δημιουργικότητας και Καινοτομίας  με  τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων .
Και αυτό το καλοκαίρι, γίνετε εθελοντές στην Εκστρατεία μας  προσφέροντας λίγο
από το χρόνο σας, τη διάθεσή σας, τις γνώσεις σας, τον ενθουσιασμό σας, στην προσπάθεια
αναβάθμισης των υπηρεσιών που παρέχει η Βιβλιοθήκη μας.
Το Πρόγραμμα για τις Δημόσιες/Δημοτικές Βιβλιοθήκες υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στη Βιβλιοθήκη
τηλ.επικοινωνίας 2262027400 (κα Μάγδα Παπαδοπούλου)
ή στείλτε email στο libdth@otenet.gr  

Διαβάστε Περισσότερα »

Μετάλλια για τον Φ.Ε.Ο. της Θήβας-φωτο

 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ  BADMINTON  ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ  ΠΑΙΔΩΝ - ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ
ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 22 - 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014
ΠΟΡΤΑΡΙΑ – ΒΟΛΟΣ
ΝΕΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΜΑΡΙΟΣ ΜΠΟΥΛΙΟΣ  ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΑΙΔΩΝ ΣΤΟ ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΙΚΤΟ ΔΙΠΛΟ
ΚΡΟΥΣΤΑΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ  ΧΑΛΚΙΝΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΔΙΠΛΟ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ
O Φ.Ε.Ο.  της Θήβας συμμετείχε στο πανελλήνιο πρωτάθλημαbadmintonστην κατηγορία U-15  με τέσσερεις αθλητές. Τον Μάριο Μπουλίο,  την Κρουστάλη Δήμητρα , τον  Γιώργο Τσιώλη και την Αναστασία Τσιώλη
 Ο Μπουλίος Μάριος κατέκτησε δύο πρώτες θέσεις και στέφτηκε χρυσός Πανελληνιονίκης . Μία στο απλό παίδων και μία  στο διπλό μικτό με συμπαίκτρια την Μπάρτζου Παντελία  της  Αναγέννησης Λιβαδειάς.
 Η Κρουστάλη Δήμητρα κατέκτησε  δύο τρίτες νίκες και πήρε δύο χάλκινα μετάλλια. Μία στο απλό κορασίδων όπου έχασε από την πρωταθλήτρια του αγωνίσματος  και μία στο διπλό κορασίδων με συμπαίκτρια την Μηγιώνη Ελευθερία του συλλόγου Φερενίκη της  Αθήνας.
  Ο Τσιώλης ο Γιώργος παίκτης της μικρότερης κατηγορίας  U-13  από απειρία και μόνο δεν κατάφερε να πάρει μετάλλιο. Έφτασε στους οκτώ και έχασε την είσοδό του στους τέσσερεις και άρα στα μετάλλια χάνοντας 2-1 μετά από συγκλονιστικό παιχνίδι.
  Η Τσιώλη Αναστασία συμμετείχε στο απλό κορασίδων  και στο διπλό με συμπαίκτρια την Μαχαίρα Παναγιώτα της Αναγέννησης Λιβαδειάς. Και στα δύο παιχνίδια  της  αγωνίστηκε με καλύτερες αντιπάλους και αποκλείστηκε.
O ΦΕΟΘ  στην γενική κατάταξη με τις νίκες αυτές κατέλαβε την 3η θέση στο σύνολο των μεταλλίων
Συγχαρητήρια σε όλους τους αθλητές και στους προπονητές Ζαχόπουλο Μπάμπη και Άρη Μπουλίο.-







Διαβάστε Περισσότερα »

Απάντηση Χρυσοχοϊδη σε Μπασιάκο για Ανατολική Παράκαμψη Θήβας

ΘΕΜΑ:    Πορεία έργου «Ανατολική Παράκαμψη Θήβας»


ΚΟΙΝ:       Βουλευτή κ. Ευάγγελο Μπασιάκο

Σε απάντηση της παραπάνω σχετικής Ερώτησης, παρακαλούμε να πληροφορήσετε τον κύριο Βουλευτή, τα εξής :
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Μελετών Έργων Οδοποιίας (ΔΜΕΟ), η μελέτη ανατέθηκε με την αριθ. ΔΜΕΟ/α/ο/136/16.01.1997 Απόφαση ανάθεσης, η δε Σύμβαση υπογράφτηκε στις 25.06.1997.
Έχουν εκπονηθεί και εγκριθεί : Οριστική μελέτη Οδοποιίας, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, Γεωλογική και Γεωτεχνική μελέτη, Οριστική μελέτη Κόμβων, καθώς και οι Οριστικές μελέτες των τριών εκ των τεσσάρων τεχνικών.
Για το τέταρτο τεχνικό στη Χ.Θ.  0+878,82 (γέφυρα ανοίγματος L=84,00 μ), η εκπόνηση της Οριστικής μελέτης αυτού είχε μείνει εκτός συμβατικού αντικειμένου, λόγω έλλειψης πίστωσης (προϋπολογισμός χρηματοδότησης). Η χρηματοδότηση εγκρίθηκε τελικά περί τα τέλη του έτους 2012, η Οριστική μελέτη του τεχνικού περιελήφθη σε προϋπολογισμό, μετά την έγκριση του οποίου θα μπορεί να προχωρήσει και η εκπόνηση και έγκριση της μελέτης η οποία εκκρεμεί.
Παράλληλα, την περίοδο αυτή εκπονείται η μελέτη κτηματολογίου.

                      
Εσωτ. Διανομή                                                                         
Γρ. Κοιν. Ελέγχου

                         Ο  ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ  ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ   
       
Διαβάστε Περισσότερα »

Αυξήσεις στην ΔΕΗ προβλέπει το πολυνομοσχέδιο

Αύξηση του τέλους χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας («ΕΤΜΕΑΡ»), που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος της ΔΕΗ κατά 5 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το 2014 προκύπτει από τις διατάξεις για την εξάλειψη του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Το τέλος ΕΤΜΕΑΡ καθορίζεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία ήδη με απόφασή της προχώρησε σε υπερδιπλασιασμό του για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών, με ισχύ από την προσεχή Τρίτη 1η Απριλίου. Για τους οικιακούς καταναλωτές π.χ. το τέλος κατά την απόφαση αυτή αυξάνεται κατά 114 % (από 20,8 σε 44,42 ευρώ ανά μεγαβατώρα), για τις αγροτικές χρήσεις 150 % (από 7,33 σε 18,36 ευρώ ανά μεγαβατώρα), κλπ.) Όμως η απόφαση αυτή θεωρείται βέβαιο ότι θα επανεξετασθεί με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου ώστε η αύξηση να περιοριστεί μεσοσταθμικά (σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου) στα 5 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Δηλαδή η μεσοσταθμική τιμή του τέλους θα διαμορφωθεί γύρω στα 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 14,96 ευρώ που είναι σήμερα και 33,68 ευρώ που θα πήγαινε αν δεν λαμβάνονταν τα μέτρα που προβλέπει το νομοσχέδιο. Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο προβλέπουν, για αρκετές κατηγορίες επενδύσεων (π.χ. οικιακά και αγροτικά φωτοβολταϊκά), μικρότερη μείωση στις εγγυημένες τιμές απορρόφησης της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (φωτοβολταϊκά, αιολικά, κλπ.) σε σχέση με το νομοσχέδιο που είχε δοθεί σε διαβούλευση. Η μείωση των «ταριφών» προβλέπεται ότι θα εξοικονομήσει περί τα 470 εκατ. ευρώ ετησίως στο λογαριασμό χρηματοδότησης των ΑΠΕ. Προβλέπεται επίσης ότι οι επιστροφές εσόδων από τους παραγωγούς «πράσινης» ενέργειας προς το λογαριασμό θα γίνουν με κλίμακα και όχι οριζόντια. Συγκεκριμένα, αυτές κλιμακώνονται από 20 έως 34% των εσόδων του 2013 για τα φωτοβολταϊκά (ανάλογα με την περίοδο σύνδεσης) και 10% για τις λοιπές ΑΠΕ ενώ με το αρχικό κείμενο η επιστροφή ήταν οριζόντια, 35% για όλους. Διατηρείται πάντως η εξαίρεση των οικιακών φωτοβολταϊκών από την επιστροφή τζίρου. Ωστόσο, δεδομένου ότι υπήρχε δέσμευση προς την τρόικα για μηδενισμό του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ στο τέλος του 2014, οι διαφορές που προκύπτουν καλύπτονται με την αύξηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Στις 7 μέρες η «ζωή» του παστεριωμένου γάλακτος

Ημερομηνία λήξης στις 7 ημέρες από την ημερομηνία παρασκευής του, θα έχει το παστεριωμένο γάλα, σύμφωνα με τη νέα διατύπωση της επίμαχης διάταξης του πολυνομοσχεδίου, που ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.

Άλλες νομοτεχνικές βελτιώσεις που ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης, αφορούν την αναλυτική διατύπωση του ορισμού των «λογοτεχνικών βιβλίων» που διατηρούν την ενιαία τιμή βιβλίου, τη μείωση σε τρεις (και όχι «τουλάχιστον τρεις») των τουριστικών περιοχών στις οποίες θα εφαρμοστεί πιλοτικά η κυριακάτικη εργασία για 52 Κυριακές το χρόνο.

Επίσης, ανακοινώθηκαν βελτιώσεις για την κατάργηση του ερωτηματολογίου που όφειλε να καταθέσει ο διακινητής τσιμέντου προκειμένου να μην το αποθηκεύσει σε κέντρο διανομής (αντικαθίσταται με υπεύθυνη δήλωση), την κατάργηση της ηλεκτρονικής καταχώρησης απορρυπαντικών, την άρση του περιορισμού των εταιρειών να μην αυξάνουν την τιμή πώλησης των προϊόντων τους ενόψει του επικείμενου κώδικα δεοντολογίας που θα ρυθμίζει τα θέματα προστασίας του καταναλωτή κ.ά.

Διαβάστε Περισσότερα »

Τι αλλάζει για τα ΙΧ



Διατάξεις που αφορούν στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ, τα αναπηρικά οχήματα, τα πρόστιμα για τα διπλοκάμπινα αλλά και τα εταιρικά αυτοκίνητα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον δαιδαλώδες σχέδιο νόμου που συζητείται στη Βουλή.

    Στο πολυνομοσχέδιο που τίθεται σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την Έκτακτη Εισφορά ή τον Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης που πλήρωσαν χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ άδικα τα προηγούμενα χρόνια!


Η κυβέρνηση αποφάσισε πάντως να μεταφέρει σε άλλο νομοσχέδιο τις ρυθμίσεις που...αφορούν τα τεκμήρια διαβίωσης και κατ’ επέκταση τον Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης, την κατάργηση του Φόρου Πολυτελείας, τα Τέλη Κυκλοφορίας, την υποχρεωτική ασφάλιση των εταιρικών ΙΧ κ.ο.κ.

Το εν λόγω σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου.

Εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ

Στην 4η παράγραφο του πολυνομοσχεδίου υπάρχει πρόβλεψη για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ για τα οποία η εφορία θα λαμβάνει υπόψη την πρώτη άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ και όχι την αντίστοιχη της Ελλάδας.

Για παράδειγμα, εάν ένα αμάξι εισήχθη στην Ελλάδα το 2009 και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά σε κάποιο άλλο κράτος-μέλος το 2003, τότε ο ιδιοκτήτης τους θα έχει έκπτωση τεκμηρίου 50%, ενώ αν κινείται με κινητήρα από 2 λίτρα και άνω δεν θα του επιβληθεί Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης.

Στο πολυνομοσχέδιο που τίθεται σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την Έκτακτη Εισφορά ή τον Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης που πλήρωσαν χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ άδικα τα προηγούμενα χρόνια!

Η συγκεκριμένη ρύθμιση ισχύει για το οικονομικό έτος 2014, που σημαίνει πρακτικά για τη χρήση του 2013.

Αναπηρικά ΙΧ

Στο ίδιο νομοσχέδιο, σύμφωνα με την «Ημερησία», υπάρχει πρόβλεψη για τα αναπηρικά οχήματα για τα οποία οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούσαν να τα αποκτήσουν αφορολόγητα.

Για το ζήτημα που έχει ανακύψει υπάρχει μέριμνα και ειδικότερα αναγράφεται:

Ρυθμίσεις φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων για τα οχήματα των ατόμων με αναπηρίες.

1. Στο τέλος της παραγράφου 4 του άρθρου 16 του ν.1798/1988 (Α' 166) προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Εξαιρετικά, για το έτος 2014, γίνονται δεκτές, με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος του Δημοσίου, οι αιτήσεις για τη χορήγηση των προβλεπόμενων απαλλαγών του άρθρου 1 του ν.490/1976 (Α' 331) με την προϋπόθεση ότι οι αιτούντες έχουν υποβάλει αίτημα παραπομπής στα ΚΕ.Π.Α. για την έκδοση ιατρικής βεβαίωσης… το έτος 2013 ή στην Α.Σ.Υ.Ε. το 2014. Στην περίπτωση που συνεπεία της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης του ΚΕ.Π.Α. ή της Α.Σ.Υ.Ε., η οποία προσκομίζεται στις αρμόδιες αρχές εντός τριάντα ημερών από την έκδοσή της και το αργότερο μέχρι 31.10.2014 για την αντιστοίχιση των παθήσεων σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις του άρθρου 5 του παρόντος, οι αιτούντες δεν δικαιούνται τις απαλλαγές επιβάλλονται σε αυτούς, χωρίς την επιβολή προστίμου ή προσαυξήσεων, οι υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων δασμοί, φόροι, εισφορές, δικαιώματα και τέλη ταξινόμησης και κυκλοφορίας σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Ειδικότερα για τους αναπήρους με πλήρη παράλυση των κάτω άκρων (παραπληγία) ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό γίνονται δεκτές για τα έτη 2013 και 2014 οι εκδοθείσες θετικές γνωματεύσεις των κατά το χρόνο έκδοσης αυτών αρμοδίων οργάνων για τη χορήγηση των προβλεπόμενων 216 απαλλαγών του άρθρου 1 του ν.δ. 490/1976, εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις».

2. To πρώτο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 16 του ν.1798/1988 (Α' 166) αντικαθίσταται ως εξής:
«5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ή Εθνικής Άμυνας καθορίζεται η αντιστοίχιση των παθήσεων που ορίζονται στο παρόν άρθρο με τις παθήσεις και τα ποσοστά αναπηρίας που καθορίζονται από το ΚΕ.Π.Α. ή την Α.Σ.Υ.Ε».

Εταιρικά ΙΧ με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας

Έπειτα από σχετική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλάζουν οι προϋποθέσεις χρήσης των εταιρικών αυτοκινήτων με ξένες πινακίδες στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο αναφέρεται χαρακτηριστικά:

Ρυθμίσεις για τα εταιρικά οχήματα:

Στην παράγραφο 1 του άρθρου 6 … προστίθεται περίπτωση ι΄, ως εξής:

«ι) Πρόσωπα με συνήθη κατοικία στην Ελλάδα που εργάζονται σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρησιμοποιούν στη χώρα μας επιβατικό όχημα ταξινομημένο στο άλλο αυτό κράτος μέλος, στο όνομα εταιρείας που εδρεύει σε αυτό, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

αα) Η σύμβαση εργασίας ή η συμφωνία του μισθωτού ή μη μισθωτού εργαζόμενου με την εταιρεία να προβλέπει τη χορήγηση αυτοκινήτου ως πρόσθετη παροχή.

ββ) Το εταιρικό όχημα να μην χρησιμοποιείται κατά τρόπο μόνιμο εντός της Ελλάδας, με την έννοια ότι χρησιμοποιείται το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου εκτός Ελλάδας.

γγ) Η μη επαγγελματική χρήση του εταιρικού οχήματος να έχει δευτερεύοντα χαρακτήρα σε σχέση με την επαγγελματική χρήση του και να προβλέπεται ρητά στη σύμβαση εργασίας, αποτελώντας μέρος, από οικονομική άποψη της αμοιβής του εργαζόμενου.

δδ) Το όχημα να καλύπτεται ασφαλιστικά στην Ελλάδα.

»Η διάρκεια παραμονής του επιβατικού οχήματος στο καθεστώς προσωρινής εισαγωγής δεν περιορίζεται χρονικά, εφόσον πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις».

Τέλος στις πινακίδες Μ από τις εφορίες

Το μέτρο της χρήσης πινακίδων Μ δύο φορές τον μήνα θα αποτελεί πλέον παρελθόν. Οι κάτοχοι που έχουν κατατεθειμένες πινακίδες θα μπορούν να παραλάβουν τις πινακίδες Μ από τις εφορίες μόνο δύο φορές τον χρόνο και για διάρκεια 3 ημερών!

Επίσης, το ημερήσιο κόστος από 4,5 ευρώ εκτοξεύθηκε στα 10 ευρώ για τα ΙΧ και στα 4 ευρώ για τις μοτοσικλέτες...

Πρόστιμα 2.000 ευρώ στα διπλοκάμπινα

Βαριά πρόστιμα έως 2.000 ευρώ περιμένουν τους ιδιοκτήτες αγροτικών-επαγγελματικών διπλοκάμπινων που τα έχουν μετατρέψει σε ΙΧ. Ειδικότερα, το άρθρο στο πολυνομοσχέδιο αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων:

1. Πέρα από την επιβολή των προστίμων που αναφέρονται στις παραπάνω παραγράφους Α1, Α4, Β5, Β6, καθώς και των αναφερομένων στις παραγράφους Γ2, Γ4, Γ5 και Γ12 τα οχήματα υπόκεινται και σε προσωρινή δέσμευση, με πράξη της Τελωνειακής Αρχής που διαπίστωσε την παράβαση, εάν δεν διασφαλίζεται η είσπραξη των απαιτήσεων του Δημοσίου.

β. Στην παράγραφο Γ του άρθρου 137 προστίθεται περίπτωση 12, ως εξής:

«12. Στις περιπτώσεις αυτοκινήτων οχημάτων που καταλαμβάνονται πριν ή μετά την ταξινόμησή τους να έχουν διασκευασθεί χωρίς την τήρηση των διατάξεων του ν.1573/1985 (Α' 201), επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 1/5 του αναλογούντος στα οχήματα τέλους ταξινόμησης με ανώτατο όριο το ποσό των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ.

»Δεν υφίσταται υποχρέωση καταβολής των αναλογουσών στα διασκευασθέντα οχήματα φορολογικών επιβαρύνσεων, εφόσον μετά την καταβολή του προβλεπόμενου από το προηγούμενο εδάφιο προστίμου επαναφερθούν στην αρχική τους μορφή, γεγονός που θα βεβαιώνεται από την αρμόδια τελωνειακή αρχή».

Στο πόδι η ρύθμιση για τον ΟΔΔΥ

Ειδική μνεία στο πολυνομοσχέδιο γίνεται για τα οχήματα που έχει στην κατοχή του ο ΟΔΔΥ. Με ρύθμιση επιτρέπεται στις Υπηρεσίες του Δημοσίου να χρησιμοποιούν τα κατασχεμένα οχήματα μετά την παρέλευση 3 μηνών και, αν τελικά δικαιωθεί ο ιδιοκτήτης τους, τότε ο ΟΔΔΥ θα τον αποζημιώνει για τη χρήση των οχημάτων τους.

Πάντως στο νομοσχέδιο αναφέρεται χαρακτηριστικά:

Το τέταρτο εδάφιο της παραγράφου 7 του άρθρου 177 του ν.2960/2001 αντικαθίσταται με νέα εδάφια ως εξής:

«Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού, εάν μετά την παρέλευση τριών (3) μηνών από την ημερομηνία κατάσχεσης, δεν έχει λάβει την πιο πάνω έγγραφη γνωστοποίηση ή ανακοίνωση προβαίνει στην παραχώρηση των μέσων αυτών κατά χρήση στις Υπηρεσίες του Δημοσίου μετά από γνώμη της Γενικής Γραμματείας ΥΠΔΜΗΔ για την αναλογική κατανομή τους στις υπηρεσίες του Δημοσίου. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μπορεί να καθορίζονται τα θέματα σχετικά με την παραχώρηση κατά χρήση των μέσων αυτών στις υπηρεσίες του Δημοσίου, την ηλεκτρονική καταγραφή τους και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή της διάταξης αυτής. Όχημα το οποίο έχει κατασχεθεί ή δεσμευτεί και ευρίσκεται στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού πέραν του εξαμήνου, παραχωρείται κατά χρήση για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών του Δημοσίου με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Σε περίπτωση δικαστικής δικαίωσης το όχημα αποδίδεται στον ιδιοκτήτη του, στον οποίο καταβάλλεται εύλογη αποζημίωση για το διάστημα χρήσης του οχήματός του ύστερα από έκθεση εκτίμησης του ΟΔΔΥ.

»Εάν, μετά την εφαρμογή της διάταξης του προηγούμενου εδαφίου, μένουν αδιάθετα μέσα, τότε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού προβαίνει στην εκποίησή τους».

Διαβάστε Περισσότερα »

Ανοιξιάτικος ο καιρός - Ανεβαίνει η θερμοκρασία


Ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις, κυρίως τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, εξασθένιση των βοριάδων στο Αιγαίο και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας αναμένουμε τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014.

Στα ορεινά τμήματα της Ηπείρου και της Μακεδονίας οι απογευματινές νεφώσεις θα είναι αυξημένες και ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 20 βαθμούς στα ανατολικά ηπειρωτικά, 2 έως 18 στη βόρεια Ελλάδα, 6 έως 19 και τοπικά 21 στη δυτική Ελλάδα, 3 έως 16 στο βόρειο Αιγαίο και από 7 έως και 18 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι στο βόρειο Ιόνιο θα πνέουν κυρίως από τα βορειοδυτικά έως 3 μποφόρ, ενώ στο νότιο Ιόνιο αρχικά θα είναι ανατολικοί έως 5 μποφόρ, από το βράδυ όμως σταδιακά θα στραφούν σε βόρειους και θα εξασθενίσουν. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα είναι βόρειοι - βορειοανατολικοί έως 5 και τοπικά στα νοτιοδυτικά 6 μποφόρ, γρήγορα όμως θα εξασθενίσουν.


Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές ώρες στα ορεινά θα αναπτυχτούν τοπικές νεφώσεις όποτε υπάρχει μικρή πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στη δυτική Μακεδονία. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 2 έως 20 βαθμούς κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: στην Ηπειρο γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχτούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά. Στα υπόλοιπα αραιές νεφώσεις κατά τόπους.
Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και από το απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 7 έως 20 βαθμούς κελσίου. Στην Ηπειρο τοπικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: στη Θεσσαλία γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχτούν τοπικές νεφώσεις στα ορεινά. Στα υπόλοιπα αραιές νεφώσεις κατά τόπους.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά και νότια βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 3 έως 20 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: αραιές νεφώσεις οι οποίες σταδιακά από το μεσημέρι θα πυκνώσουν και είναι πιθανό στην Κρήτη το βράδυ να σημειωθούν ασθενείς βροχές.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα δυτικά βόρειοι βορειοανατολικοί μέχρι 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 10 έως 16 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: αραιές νεφώσεις κατά τόπους.
Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 10 έως 19 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ