Κυριακή 11 Μαΐου 2014

ΣτΕ: Τατουάζ στους ένστολους μόνο υπό προϋποθέσεις...



    Το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας με τις υπ' αριθμ. 1722 και 1723/2014 αποφάσεις του έκρινε ότι οι ένστολοι μπορεί να έχουν δερματοστιξία (τατουάζ), αλλά όχι σε εμφανές σημείο του σώματός τους και η απεικόνισή του να μην προκαλεί αλλά και να είναι συμβατή με την ουδετερότητα που το Σύνταγμα επιβάλει για τους ενστόλους.



Κατόπιν αυτών, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο...δικαίωσε δύο ειδικούς φρουρούς οι οποίοι διαγράφηκαν από τον πίνακα επιτυχόντων επειδή είχαν τατουάζ στο σώμα τους. Ενδεικτικά, ο ένας είχε τατουάζ στην αριστερή κνήμη.

Ειδικότερα, το ΣτΕ αφού ερμήνευσε το Σύνταγμα και τη νομοθεσία, αποφάσισε ότι επιτρέπεται να προβλεφθεί από τη νομοθεσία ότι «η δερματοστιξία συνιστά λόγο αποκλεισμού του υποψηφίου, εφόσον όμως αυτή είναι και με την ενδυμασία εξωτερικά εμφανής και επί πλέον οι σχετικές απεικονίσεις, ως εκ του περιεχομένου τους είτε αναιρούν την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα ουδετερότητα των αστυνομικών υπαλλήλων, είτε προκαλούν κατά τρόπο ο οποίος δεν συνάδει προς την ιδιότητα και τα καθήκοντά τους».

Όμως, προσθέτουν οι δικαστές, «μόνη η ύπαρξη δερματοστιξίας δεν αποτελεί λόγο αποκλεισμού από τη σχετική διαδικασία επιλογής» αλλά απαιτείται να συντρέχουν και άλλοι παράγοντες, όπως είναι να μην είναι εξωτερικά εμφανής από την ενδυμασία, κλπ.

Το ΣτΕ έκανε δεκτές τις αιτήσεις ακυρώσεως των δύο υποψηφίων ειδικών φρουρών και ακύρωσε ως μη νόμιμα αιτιολογημένες τις παραλείψεις των προσλήψεων τους.


Διαβάστε Περισσότερα »

Βίντεο-Ευάγγελος Γεωργίου Υποψήφιος Δήμαρχος Σχηματαρίου- Παρουσίαση Έργων 2011 2014


Διαβάστε Περισσότερα »

Προσλήψεις 1.200 ατόμων στο ΕΣΥ



Στην πρόσληψη 1.200 ατόμων, από τους οποίους τουλάχιστον οι 650 θα είναι νοσηλευτές, θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Υγείας, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, κ. Αντώνης Μπέζας, κατά την ομιλία του στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ).

«Στο πλαίσιο της σταδιακής ενίσχυσης του ΕΣΥ σε ανθρώπινο δυναμικό και κυρίως σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, προχωρούμε το επόμενο διάστημα στην πρόσληψη 1200 ατόμων, από τους οποίους τουλάχιστον οι 650 θα είναι νοσηλευτές. Αυτοί θα προστεθούν στους 200 νοσηλευτές που έρχονται τις επόμενες ημέρες στο Υπουργείο Υγείας από την διαθεσιμότητα – κινητικότητα του Υπουργείου Παιδείας» ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας. Όπως είπε, «ο στόχος είναι, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς που υπάρχουν στη διαδικασία των προσλήψεων, να φύγει η χώρα μας από την τελευταία θέση των χωρών του ΟΟΣΑ ως προς την αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού και πληθυσμού».

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει, σε αυτή για τη δύσκολη για τη χώρα περίοδο, το υγειονομικό δίκτυο προστασίας που θα εξασφαλίζει ένα ελάχιστο επίπεδο υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική και ασφαλιστική τους κατάσταση» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μπέζας και συνέχισε:

«Σε αυτή την κατεύθυνση ως Υπουργείο Υγείας και ως κυβέρνηση γενικότερα, έχουμε κάνει το τελευταίο διάστημα δύο πολύ σημαντικά βήματα.

Πρώτον, η πρόσβαση στις Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ είναι πλέον ελεύθερη για όλους τους πολίτες. Ακόμη και αυτοί που είναι ανασφάλιστοι ή λόγω της κρίσης έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, μπορούν να έχουν ιατρικές εξετάσεις, συνταγογράφηση και διαγνωστικές εξετάσεις - όπου υπάρχει δυνατότητα - δωρεάν χωρίς καμία αμοιβή.

Δεύτερον, με πόρους από το κοινωνικό μέρισμα, που προήλθε από το πρωτογενές πλεόνασμα, έχει παραταθεί για ένα χρόνο, έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2015, η ισχύς των βιβλιάριων υγείας των ανασφάλιστων υπερήλικων του ΟΓΑ. Όλοι επομένως όσοι έπαιρναν αυτή τη σύνταξη και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, ανασφάλιστοι υπερήλικες στην πατρίδα μας, μεταξύ των οποίων ομογενείς βορειοηπειρώτες ή ποντιακής καταγωγής, θα έχουν για έναν ακόμη χρόνο την ίδια υγειονομική κάλυψη που έχουν οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ.

Οφείλουμε να προστατεύσουμε υγειονομικά τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, ώστε να έχουν πρόσβαση στο αγαθό της υγείας και αυτό κάνουμε».


Διαβάστε Περισσότερα »

Μήνυμα Γιαννόπουλου για την Γιορτή της Μητέρας

Μια από τις πρώτες εκδηλώσεις – εορτές που καθιερώθηκαν διεθνώς είναι η εορτή της μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Η μητρική αγκαλιά είναι το πρώτο θερμό, ανθρώπινο περιβάλλον που δίνει στον άνθρωπο θαλπωρή, ασφάλεια, εμπιστοσύνη και προοπτική ζωής.
Η γιορτή της μητέρας μας δίνει τη δυνατότητα να στρέψουμε με στοργή στη μητέρα αλλά και σε κάθε μητρικό μορφοείδωλο που βιώσαμε από τη πρώτη παιδική ηλικία μας. Η γιορτή της μητέρας πρέπει να είναι καθημερινή και η σκέψη να είναι στραμμένη σε αυτή με σεβασμό και αγάπη.
Σήμερα, που όλα φαίνονται να είναι δύσκολα, ας είναι η γιορτή της μητέρας ευκαιρία και αφορμή να σκεφθούμε αισιόδοξα και να πάρουμε εκείνες τις αποφάσεις που θα μας επιτρέψουν να εμπνεύσουμε θαλπωρή, ασφάλεια, εμπιστοσύνη και καλύτερη ζωή.

Διαβάστε Περισσότερα »

Γιορτή της μητέρας: Χρόνια πολλά μαμά. Τι γιορτάζουμε σήμερα



Μάνα, μητέρα, μαμά. Τρεις λέξεις που κλείνουν μέσα τους ομορφιά, τρυφερότητα, και αγάπη. Τι γιορτάζουμε σήμερα στην γιορτή της Μητέρας;

Εκτός από την γιορτή της γυναίκας, έχουμε και την γιορτή της μητέρας. Η μητέρα ήταν, είναι και θα είναι ξεχωριστή για το παιδί, τον έφηβο, τον ενήλικα. Και η μέρα της γιορτής της δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ευκαιρία για να την τιμήσουμε και να της δείξουμε πόσο πολύ την αγαπάμε.

Η Γιορτή της Μητέρας, παγκόσμια γιορτή, έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Στην αρχαιότητα ήταν γιορτή της άνοιξης όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα την αντικατέστησε η κόρη της, η Ρέα, σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και όλων των ολύμπιων θεών και που ήταν η θεά της γονιμότητας.

Στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία συναντάμε τη Γιορτή της Μητέρας ως γιορτή αφιερωμένη στη Θεά Κυβέλη. Γιορτή που γινόταν κάθε Μάρτιο. Συνεχίζοντας το ταξίδι μας στο χρόνο, θα φτάσουμε στην Αγγλία του 15ου – 16ου αιώνα μ.Χ. όπου η τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής είναι αφιερωμένη στις μητέρες και ονομάζεται Κυριακή της Μητέρας. Εκείνη τη μέρα όλοι οι υπηρέτες έπαιρναν από τα αφεντικά τους μία μέρα άδεια, για να επισκεφτούν τα σπίτια τους και να περάσουν τη μέρα τους μαζί με τις μητέρες τους.

Η δεύτερη Κυριακή του Μάη που καθιερώθηκε σαν εθνική γιορτή της μητέρας στις ΗΠΑ οφείλεται στην έμπνευση μιας γυναίκας από την Φιλαδέλφεια της Ana Jarvis. Η Ana Jarvis θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της ξεκίνησε το 1907 μια εκστρατεία για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας. Η προσπάθειά της είχε απήχηση και η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των ΗΠΑ το 1914 με προεδρικό διάταγμα που όριζε τη δεύτερη Κυριακή του Μάη σαν Ημέρα της Μητέρας.

Αν και πολλές χώρες έχουν δικές τους ημερομηνίες για τη γιορτή της μητέρας, όπως και δικούς τους λόγους για να γιορτάζουν μια τέτοια μέρα, η δεύτερη Κυριακή του Μάη έχει επικρατήσει διεθνώς. Έτσι πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα γιορτάζει τη γιορτή της μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μάη.


Διαβάστε Περισσότερα »

Ελλάδα 2014: Ο Μπάρκουλης «σβήνει» από ασιτία



Δραματικές ώρες περνάει ένας από τους γνωστότερους Έλληνες ηθοποιούς, ο Ανδρέας Μπάρκουλης και η οικογένεια του. Ο άλλοτε «γόης» του ελληνικού κινηματογράφου είναι εξαντλημένος και δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του από την ασιτία.

Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει σήμερα η "Espresso" με μαρτυρίες του γιατρού του αλλά και της συζύγου του ηθοποιού, Μαίρης, ο Ανδρέας Μπάρκουλης είναι πια εξαντλημένος...

"Όταν είδα τον Ανδρέα, παρουσίαζε προβλήματα υποσιτισμού. Ζήτησα την επόμενη μέρα να έρθει στο ιατρείο, όπου τον μετέφεραν στα χέρια, αφού δε μπορεί να κουνήσει τα άκρα του. Χρειάζεται πολλές εξετάσεις, καθημερινή μέτρηση του ζαχάρου και επουλωτικές αλοιφές. Ο Ανδρέας είναι απόλυτα κλινήρης" λέει ο παθολόγος - διαβητολόγος Δημήτρης Ιωάννου.

Η σύζυγός του Ανδρέα Μπάρκουλη, λέει στην εφημερίδα ότι προσπαθεί μάταια να πουλήσει κάποια οικογενειακά κειμήλια για να εξασφαλίσει χρήματα για φαγητό.

"Χρειάζεται ποιότητα στη διατροφή του. Δεν την είχε και για αυτό είναι τόσο αδύναμος. Εγώ μπορώ να τη βγάλω μόνο με πατάτες, όσπρια ή μακαρόνια. Εκείνος όμως χρειάζεται κόκκινο κρέας, μοσχάρι ή συκώτι, καθημερινά μαζί με ό,τι άλλο τρώει. Πρέπει να παχύνει αρκετά και να δυναμώσει για να μπορέσει να κάνει βήματα με το πι"...

Μάλιστα, τα προβλήματα έχουν επηρεάσει και τον 12χρονο γιο του Ανδρέα Μπαρκουλη, Νίκο, ο οποίος σύμφωνα με τη μητέρα του έχει πάθει κατάθλιψη. Ο γιατρός που παρακολουθεί τον ηθοποιό έχει ενδιαφερθεί και για τον 12χρονο Νίκο, ο οποίος επίσης παρουσίασε σημάδια αδυναμίας.

"Τον μικρό τον παίρνουμε από παρασκευή έως Κυριακή μαζί μας τρώει... Έφαγε κρέας και αβγό που είχε να φάει εδώ και περίπου έναν χρόνο..."

"Μόνο ο Θεός ξέρει πώς θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Προσπαθώ να πουλήσω κάποια οικογενειακά κειμήλια, αλλά μάταια. Δε ζήτησα να μου χαρίσουν κάτι, ούτε ζητιάνεψα. Να πουλήσω ζήτησα και μάλιστα όσο όσο. Δυστυχώς, κανένας από εκείνους που ευεργέτησε κάποτε ο Ανδρέας Μπάρκουλης δεν έχει εμφανιστεί..." λέει μεταξύ άλλων η σύζυγός του.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τι πρέπει να κάνετε για να πληρώσετε λιγότερους φόρους - Ποιές είναι οι "χρυσές" αποδείξεις



Δραστικές είναι οι αλλαγές στις διαδικασίες ηλεκτρονικής συμπλήρωσης και υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, στον υπολογισμό και την καταβολή φόρου εισοδήματος, για 8,3 εκατ. νοικοκυριά αφού στη φετινή διαδικασία γίνεται προσυμπλήρωση των ποσών των εισοδημάτων, για όσους λαμβάνουν βεβαιώσεις αποδοχών από τους εργοδότες τους.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, στα προσυμπληρωμένα ποσά των αποδοχών οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέχουν αν τα ποσά είναι λανθασμένα, ώστε σ' αυτή την περίπτωση να επικοινωνούν άμεσα με τον εργοδότη για να επανυποβάλει ηλεκτρονικά την βεβαίωση αποδοχών με τα σωστά ποσά.

Σημειώνεται πως θα πρέπει να αποφεύγεται η τροποποίηση των προσυμπληρωμένων ποσών από τον φορολογούμενο, γιατί έτσι κινδυνεύει με έλεγχο δικαιολογητικών. Βέβαια αλλαγή στα προσυμπληρωμένα εισοδήματα θα μπορεί να γίνεται σε περίπτωση αδυναμίας συνεννόησης με τον εργοδότη.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο από φέτος τίθενται σε για πρώτη φορά διατάξεις όπως η κατάργηση του βασικού αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ και των πρόσθετων αφορολογήτων για τα προστατευόμενα τέκνα, κατάργηση του πρόσθετου αφορολόγητου των 2.000 ευρώ για κάθε ανάπηρο φορολογούμενο και αντικατάσταση του με έκπτωση φόρου 200 ευρώ.

Επιπλέον θα ισχύσει κατάργηση όλων των μειώσεων φόρου εισοδήματος που υπολογίζονταν με ποσοστά έως και 10% επί των ετήσιων δαπανών κάθε φορολογούμενου για ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις. Μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους θα ισχύει έκπτωση φόρου 10% του ποσού της δαπάνης για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις το οποίο υπερβαίνει το 5% του συνολικού ετησίου φορολογούμενου εισοδήματος.

Τα “τεκμήρια διαβίωσης” ονομάζονται πλέον “αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης” και είναι ποσά τα οποία αντιπροσωπεύουν τις ελάχιστες ετήσιες δαπάνες χρήσης. Στα τεκμήρια διαβίωσης υπάγονται όλες ανεξαιρέτως οι κατοικίες στις οποίες διαμένουν φορολογούμενοι, είτε είναι ιδιοκτήτες, είτε ενοικιαστές, ακόμα και αν διαμένουν σε σπίτια που έχουν παραχωρήσει δωρεάν γονείς στα παιδιά τους. Έτσι το τεκμήριο βαραίνει τον εκάστοτε χρήστη της κατοικίας.

Έτσι ακόμα και ένας συνταξιούχος που διαμένει σε μία γκαρσονιέρα καταβάλλοντας ενοίκιο, κινδυνεύει να πληρώσει για πρώτη φορά φόρο, καθώς υπάρχει πιθανότητα το τεκμήριο της κατοικίας αθροιζόμενο με το ατομικό τεκμήριο των 3.000 ευρώ ή των 5.000 ευρώ να που προσδίδουν εισόδημα μεγαλύτερο από αυτό που δηλώνει.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, επιπλέον φόρους κινδυνεύουν να πληρώσουν φέτος πολλοί μισθωτοί και συνταξιούχοι, όπως και εργαζόμενοι με μπλοκάκια και αγρότες, αφού πρέπει να έχουν συλλέξει αποδείξεις για το 25% του συνολικού ετήσιο ατομικού-πραγματικού ή προσδιοριζόμενου βάσει τεκμηρίων-εισοδήματος του έτους 2013, εφόσον αυτό δεν υπερβαίνει τα 42.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, για εισόδημα 30.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες απαιτούνται αποδείξεις αξίας 7.500 ευρώ που αντιστοιχούν στο 25% των 30.000 ευρώ. Έτσι αν ο φορολογούμενος μαζέψει αποδείξεις αξίας 3.000 ευρώ, δηλαδή λιγότερες κατά 4.500 ευρώ, θα πληρώσει επιπλέον φόρο 990 ευρώ.  Σημειώνεται πως την υποχρέωση να μαζέψου αποδείξεις διαπανών έχουν και οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια και οι αγρότες.

Φέτος θα φορολογηθεί αυτοτελώς με βάση την κλίμακα φόρου των μισθωτών και των συνταξιούχων και όσοι έχουν εισόδημα από ατομική άσκηση γεωργικής δραστηριότητας. Μάλιστα στην κλίμακα αυτή ισχύει έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ χωρίς δικαιολογητικά, η οποία για να διατηρηθεί ο φορολογούμενος πρέπει να έχει μαζέψει κατά τη διάρκεια του 2013 αποδείξεις δαπανών ίσης αξίας με το 25% του ετήσιου εισοδήματός του.

Στο σημείο αυτό πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι ότι η νομοθεσία ορίζει ότι το 25% του της αξίας του ετήσιου εισοδήματος, προσδιορίζεται επί του μεγαλύτερου ποσού εισοδήματος μεταξύ αυτού που δηλώνει ο φορολογούμενος και αυτού που προσδιορίζεται με τα τεκμήρια διαβίωσης και τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Οι χρυσές αποδείξεις που οφείλει να μαζέψει κάθε φορολογούμενος είναι αποδείξεις από χώρες της Ε.Ε, δαπάνες παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών για τις οποίες εκδίδονται ειδικού τύπου αποδείξεις από τα ΕΛ.ΤΑ και τις λοιπές εταιρείες Courier, δαπάνες παροχής υπηρεσιών πώλησης ή αγοράς μετοχών,  η δαπάνη για παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφο για σύνταξη συμβολαίο απόκτησης ακινήτου, εφόσον η δαπάνη αυτή δεν θεωρείται τεκμήριο απόκτησης περουσιακού στοιχείου.

Φέτος δεν μετράνε δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, κοινόχρηστα, διόδια και εισιτήρια, ασφάλιστρα, αμοιβές δικηγόρων  newmoney.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

«Ναζισμός και Ιστορική Εκπαίδευση»Ημερίδα απο την ΕΛΜΕ Βοιωτίας



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ

Η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Βοιωτίας, σε συνεργασία με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Περιφέρειας Λιβαδειάς, διοργανώνουν ημερίδα με τίτλο: «Ναζισμός και Ιστορική Εκπαίδευση».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Μαΐου 2014, στην Αίθουσα εκδηλώσεων 1ου Λυκείου Λιβαδειάς και περιλαμβάνει ομιλίες, συζήτηση και βιωματικά εργαστήρια. Ώρα έναρξης: 18:00.

Πρόγραμμα ημερίδας:

Ομιλίες & Συζήτηση:
Άγγελος Παληκίδης,
Λέκτορας Διδακτικής της Ιστορίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης:
«Τι (δεν) διδάσκουμε για το Ναζισμό στο ελληνικό σχολείο»
Μιχάλης Λυμπεράτος,
Φιλόλογος, Ιστορικός, Δ/ντης Γυμν. Βαγίων, Διδάσκων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο:
«Αθωώνοντας  τον εθνικισμό - συρρικνώνοντας τον αντιφασισμό:  δυσκαμψίες  δημοκρατικής αφήγησης  στην αναπαραγωγή της ιστορικής συνείδησης στα σχολεία»
Συζήτηση
Η συμμετοχή στις ομιλίες και στη συζήτηση είναι ανοικτή για όλους.
Παράλληλα Βιωματικά εργαστήρια:
1ο Εργαστήριο:
Κατερίνα Μπρεντάνου: Σχολική σύμβουλος φιλολόγων Πειραιά, Δρ. Θεατρολόγος: «Αποκαλύπτοντας τη συνενοχή».
2ο Εργαστήριο:
Αλεξάνδρα Δημακοπούλου: Καθηγήτρια Δ.Ε.- Διδάκτωρ της Σχολής Ανώτατων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες /Πολιτικές Σπουδές: «Ιστορική μνήμη και δημοκρατική συνείδηση: Η περίπτωση της σφαγής του Διστόμου».


Ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Βοιωτίας


Πάγκαλος Γιάννης
   

   
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Περιφέρειας Λιβαδειάς


Σπύρος Κόκκινος
Διαβάστε Περισσότερα »

Τα γεγονότα… σαν σήμερα



Σαν σήμερα το 330 ο Μέγας Κωνσταντίνος εγκαινιάζει τη νέα πόλη που έχτισε πάνω στο Βυζάντιο και την ονομάζει Νέα Ρώμη, όπου και μεταφέρει την πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Η πόλη, όμως, θα μείνει στην ιστορία με το όνομα Κωνσταντινούπολη.

912 - Ο Αλέξανδρος γίνεται αυτοκράτορας της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

1745 - Κατά τον Πόλεμο της Αυστριακής διαδοχής, οι γαλλικές δυνάμεις νικούν το στρατό Άγγλων, Ολλανδών και Αννόβερου στη μάχη του Φοντενουά.

1812 - Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Σπένσερ Πέρσιβαλ, δολοφονείται στη Βουλή των Κοινοτήτων από τον Τζων Μπέλινγκαμ.

1813 - Στην Αυστραλία, οι Ουίλιαμ Λώσον, Γκρέγκορι Μπλάξλαντ και Ουίλιαμ Ουέντουορθ ηγούνται μίας αποστολής για να διασχίσουν τα Γαλάζια Όρη, δυτικά του Σίδνεϊ. Η πορεία αυτή ανοίγει το δρόμο για τη συνεχή επέκταση στην ενδοχώρα της Αυστραλίας κατά το 19ο αιώνα.

1846 - Ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Τζέιμς Νοξ Πολκ, ζητά από το Κογκρέσο την έγκριση της κήρυξης πολέμου ενάντια στο Μεξικό.

1857 - Ινδική εξέγερση του 1857: οι Ινδοί επαναστάτες καταλαμβάνουν το Δελχί από τους Βρετανούς.

1858 - Η Μινεσότα γίνεται η 32η Πολιτεία των Η.Π.Α.

1867 - Αναγνωρίζεται διεθνώς η ανεξαρτησία του Λουξεμβούργου.

1891 - Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ιαπωνία, ο διάδοχος του θρόνου της Ρωσίας, μετέπειτα τσάρος Νικόλαος Β', δέχεται επίθεση από Ιάπωνα αστυνομικό. Τον σώζει ο πρίγκιπας της Ελλάδας, Γεώργιος.

1918 - Ιδρύεται επίσημα η Ορεινή Δημοκρατία του Βορείου Καυκάσου.

1949 - Το Ισραήλ εντάσσεται στα Ηνωμένα Έθνη.

1949 - Το Σιάμ μετονομάζεται σε Ταϊλάνδη.

1960 - Σύλληψη του Άντολφ Άιχμαν, υψηλόβαθμου στελέχους των Ναζί, από 4 πράκτορες της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ, στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.

1960 - Το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι γίνεται διαθέσιμο στην αγορά.

1967 - Η χούντα συλλαμβάνει και φυλακίζει τον Ανδρέα Παπανδρέου.

1970 - Δολοφονία του αφροαμερικανού Χένρι Μάρροου.

1985 - Πυρκαγιά σε γήπεδο ποδοσφαίρου κατά τη διάρκεια αγώνα στο Μπράντφορντ της Αγγλίας έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο 56 φιλάθλων.

1987 - Έναρξη της δίκης του αξιωματικού της Γκεστάπο Κλάους Μπάρμπι («Χασάπη της Λυών»), που είχε διαφύγει στη Λατινική Αμερική για περισσότερα από 30 χρόνια.

1987 - Στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ λαμβάνει χώρα η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς-πνεύμονα από τον Δρ. Μπρους Ράιτζ (Bruce Reitz) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

2000 - Τελευταία παράσταση του μιούζικαλ «Γάτες» στο Λονδίνο.

2007 - Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' αγιοποιεί τον βραζιλιάνο καλόγερο Αντόνιο ντε Σαντ' Άννα Γκαλβάο.

2010 - Παραιτείται ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν. Τον διαδέχεται ο αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος Ντέιβιντ Κάμερον.


Διαβάστε Περισσότερα »

Δίστομο - Άουσβιτς δεν ξεχνιούνται - Μια ελληνοπολωνέζα μας το θυμίζει



Ελληνο-πολωνέζα υποψήφια Ευρωβουλευτής με την ''Ελιά- Δημοκρατική Παράταξη'',η Μαργαρίτα Αργυράκου, κατέθεσε  λίγα λουλούδια στο Μαυσωλείο των 218 Σφαγιασθέντων στο Δίστομο από τους Γερμανούς Ναζί  με αφορμή την Επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης 9 Μαΐου 1945.<<Σήμερα, 9 Μαΐου, εορτάζουμε την Ημέρα Λήξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ενός πολέμου που κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, με θύματα των Ναζί εκατομμύρια αθώους πολίτες>>, έγραψε στην σελίδα της στο  Facebook,.

<<Στην Μνήμη όλων αυτών - συνεχίζει - άφησα λίγα λουλούδια και κλαδιά ελιάς στο Μαυσωλείο των 218 κάτοικων του Διστόμου που τους σκότωσαν οι Γερμανοί τον Ιούνη του 1944.Και στο μυαλό μου είχα και τα θύματα στο Άουσβιτς...>>

Η αναφορά στο Αουσβιτς δεν είναι τυχαίο : Το μεγαλύτερο από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που έφτιαξαν οι Γερμανοί Ναζί βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Κρακοβία της Πολώνίας στο Πανεπιστήμιο της οποίας  η κ. Μαργαρίτα Αργυράκου  (Miernik Malgorzata),σπούδασε.

Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι από τον ιερό λόφο του Μαυσωλείο Διστόμου, η 47χρονη υποψήφια Ευρωβουλευτίνα , μόνη, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες, μπροστά στα μάρμαρα με τις ανάγλυφες εικόνες από την ημέρα της Σφαγής του Διστόμου, τις πλάκες με τα ονόματα και τον λιτό οικίσκο με τα κόκαλα των θυμάτων, έδωσε μια υπόσχεση :

<<Ως Υποψήφια Ευρωβουλευτής - καταλήγει το λιτό σημείωμα της στο Facebook -  προσυπογράφω το  κάλεσμα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών στην Ελλάδα και δεσμεύομαι να αγωνιστώ για την Δικαίωση και τις Αποζημιώσεις των Θυμάτων>>.Μια δέσμευση που δείχνει ότι ο αγώνας γίνεται ευρωπαϊκός.

 Πτυχιούχος Πανεπιστημίου και ... τσοπάνισσα!
Nα σημειώσουμε ότι όπως είδαμε και ακούσαμε σε συνεντεύξεις της στο ''χρονολόγιό'' της, η Μαργαρίτα Αργυράκου, είναι επαγγελματίας κτηνοτρόφος, ζει και εργάζεται στο χωριό Μαυρονέρι Βοιωτίας μαζί με τον Έλληνα σύζυγό της Θεόδωρο Αργυράκο - επίσης κτηνοτρόφο. Γνωρίστηκαν το 1992 στην Πολωνία -  τότε η μετέπειτα κ. Αργυράκου ήταν ακόμη φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κρακοβίας . Αργότερα , αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Διοίκηση Επιχειρήσεων, γύρισαν στην Ελλάδα   εγκαταστάθηκαν στο  Μαυρονέρι όπου δραστηριοποιούνται  στην κτηνοτροφία και δημιουργούν κτηνοτροφική μονάδα ως κύρια απασχόληση.

Και συνδικαλίστρια στην ΓΕΣΑΣΕ

 Παράλληλα με την απασχόληση της στην κτηνοτροφία δραστηριοποιείται συνδικαλιστικά στον αγροτο-κτηνοτροφικό χώρο και έφθασε, βήμα- βήμα, να εκπροσωπεί σήμερα τους συνάδελφους της κτηνοτρόφους στην  ανώτερη πανελλαδική οργάνωση - την ΓΕΣΑΣΕ.- ως Υπεύθυνη Γυναικών για όλη την Ελλάδα. Είναι επίσης εκ των ιδρυτικών μελών της Τριτοβάθμιας Συνδικαλιστικής Αγροτικής Οργάνωσης ‘’ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ’’ που ξεκίνησε φέτος (2014).
Διαβάστε Περισσότερα »

Ζέστη και μπόρες σήμερα


Αίθριος θα είναι ο καιρός την Κυριακή. Η θερμοκρασία ανεβαίνει λίγο ακόμη, αλλά υπάρχει πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα ορεινά κυρίως της βορειοανατολικής χώρας σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Αναλυτικά η πρόγνωση

Αττική

Καιρός: γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στα βόρεια τις μεσημβρινές ώρες.

Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 13 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά τις μεσημβρινές ώρες.

Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 11 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές ώρες στα ηπειρωτικά, κυρίως ορεινά, θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.

Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 11 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές ώρες στα ηπειρωτικά, κυρίως ορεινά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό να σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι.

Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 10 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις μεσημβρινές ώρες στα ορεινά της Κρήτης.

Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τμήματα τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές ώρες όποτε είναι πιθανό να σημειωθούν βροχές τοπικού χαρακτήρα.

Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια βορειοδυτικοί τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ