Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

«Καλώς ήρθε το δολάριο..»



    Στους πιο χουβαρντάδες πελάτες για την Ελλάδα συγκαταλέγονται οι Αμερικανοί  τουρίστες.
    Με τη μέση δαπάνη ανά ταξίδι να φτάνει στα 1.218 ευρώ οι ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ  θεωρούνται «τουριστικός θησαυρός», αν και για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο αριθμός που επισκέπτονταν την Ελλάδα είχε μειωθεί δραματικά.
    Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι Καναδοί και στη δεύτερη οι Αυστραλοί.
Σύμφωνα με την  «Έρευνα Συνόρων» της Τράπεζας της Ελλάδας οι ταξιδιωτικές δαπάνες των Αμερικανών στην Ελλάδα ξεπέρασαν τα... 568,5 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 33,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσό που δαπανήθηκε το 2012, καθιστώντας την αγορά των ΗΠΑ μια από τις πιο ενδιαφέρουσες για την εγχώρια τουριστική βιομηχανία και τους Αμερικανούς τουρίστες περιζήτητους.

Τα μηνύματα από την άφιξη Αμερικανών επισκεπτών το 2013 ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά και για το 2014. Περίπου 466 χιλιάδες τουρίστες, με χώρα προέλευσης τις ΗΠΑ, επέλεξαν την Ελλάδα ως προορισμό, σημειώνοντας αύξηση 24,8% σε σχέση με το 2012 όταν ο αριθμός είχε άγγιξε τους 374.000.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων αγορών του ελληνικού τουρισμού, ενώ στη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, από πλευράς ταξιδιωτικής δαπάνης, οι Αμερικανοί ταξιδιώτες αποτελούν την δεύτερη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως.

Μπορεί για την πλειοψηφία των Αμερικανών το ταξίδι στην Γηραιά Ήπειρο να αποτελεί ένα όνειρο ζωής, ωστόσο, για 11.000.000 από αυτούς κάθε χρόνο, γίνεται πραγματικότητα.

Η Ευρώπη αποτελεί σταθερή αξία για την αγορά των ΗΠΑ. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιταλία βρίσκονται ανάμεσα στους κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Σημαντικός παράγοντας για την επιλογή του υπερατλαντικού προορισμού τους είναι η ασφάλεια και οι πολιτικές-οικονομικές συνθήκες που επικρατούν.

Με τα οφέλη από την «απόβαση» των Αμερικανών τουριστών στα ελληνικά νησιά να είναι τεράστια, η αύξηση των κρατήσεων για ελληνικούς προορισμούς δημιουργεί τεράστιες προσδοκίες.

Σύμφωνα με τους τουριστικούς πράκτορες το ενδιαφέρον για ελληνικούς προορισμούς θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και αυτή τη χρονιά, με τους Αμερικανούς να δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα νησιά του Αιγαίου. Ήδη παρουσιάζεται διψήφιο ποσοστό αύξησης των κρατήσεων, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Τα στοιχεία των διεθνών αφίξεων στα ελληνικά αεροδρόμια, κατά το πρώτο 4μηνο του 2014, δίνουν μια γενικότερη εικόνα για το πώς διαμορφώνεται η κίνηση στην τουριστική αγορά. Χαρακτηριστική του ενθουσιώδους κλίματος που επικρατεί είναι η κίνηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία ΣΕΤΕ.

Πιο συγκεκριμένα, για το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2014 εμφανίζεται αυξημένη κατά 36,1%. Επισημαίνεται ότι οι στόχοι που έχει θέσει ο ΣΕΤΕ για το 2014 ανεβάζουν το πήχη αρκετά ψηλά. Ειδικότερα, οι προσδοκίες για 18,5 εκατομμύρια τουρίστες και έσοδα ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ αν και θα φάνταζαν υπέρμετρα αισιόδοξες πριν από δύο χρόνια, σήμερα είναι πολύ κοντά στο να πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τουριστικών πρακτορείων.

«Τόσο η πολιτική σταθερότητα, όσο και το ντόμινο κοινωνικών αναταραχών που έχει ξεσπάσει σε ανταγωνίστριες χώρες, δίνουν μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να ενισχύσει τη θέση της στην παγκόσμια τουριστική αγορά και παράλληλα να κατοχυρωθεί ως ένας ασφαλής προορισμός στη συνείδηση του Αμερικανού ταξιδιώτη» επισημαίνουν στελέχη τουριστικών γραφείων και προσθέτουν:

«Δεν πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε ότι το μεγάλο στοίχημα για τον ελληνικό τουρισμό δεν είναι μόνο η προσέλκυση των Αμερικανών στην Ελλάδα, αλλά η ικανοποίηση τους από τις παρεχόμενες υπηρεσίες και η ενίσχυση της αίσθησης ασφάλειας. Για να διατηρηθεί το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας και να συνεχίσουν να «ρέουν» τα δολάρια, απαιτείται δουλειά, μέριμνα, τόσο από το κράτος, όσο και τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου».
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς νευραλγικής σημασίας για την προσέλκυση Αμερικανών ταξιδιωτών είναι και η ύπαρξη απευθείας αεροπορικής σύνδεσης με τις Η.Π.Α καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Παράλληλα, η ανάπτυξη των θεματικών μορφών τουρισμού, όπως ο γαστρονομικός και ο θεραπευτικός τουρισμός, μπορεί να δώσει νέα πνοή στην τουριστική οικονομία, μιας και η ζήτηση στις εξελιγμένες αγορές, όπως αυτή των ΗΠΑ είναι μεγάλη.
Ο αριθμός των τουριστών από τις ΗΠΑ μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο εφόσον αναπτυχθεί το home porting στην Ελλάδα.

«Χρειάζονται συντονισμένες προσπάθειες όλων των φορέων με επικεφαλής τα Υπουργεία Ναυτιλίας και Αιγαίου και Τουρισμού σε μια σταυροφορία διεθνούς προβολής και διαφήμισης της χώρας μας κυρίως προς τις μεγάλες εταιρείες κρουαζιερόπλοιων που εδρεύουν στο Μαϊάμι. Αυτό θα επιτευχθεί με την σύσταση μια ξεχωριστής επιτροπής η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους των φορέων κρουαζιέρας, του ΣΕΤΕ, της ΗΑΤΤΑ, με προεδρεύοντα αν όχι Υπουργό, τουλάχιστον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου» επισημαίνουν στελέχη της κρουαζιέρας:

«Αυτή η επιτροπή θα επισκέπτεται τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο το Μαϊάμι, μία εκ των οποίων θα πρέπει να συμπίπτει με την ετήσια έκθεση κρουαζιέρας Seatrade, κατά τον μήνα Μάρτιο, για να προβάλει τις ομορφιές των νησιών μας, που είναι μοναδικές στον κόσμο, να βεβαιώνει τις εταιρείες ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα στα λιμάνια μας, ότι εγγυούμαστε την ασφάλεια των πλοίων των επιβατών και των πληρωμάτων και ότι οι λιμενικές μας υποδομές έχουν βελτιωθεί σημαντικά και συνεχίζουν να βελτιώνονται.
Θα πρέπει να τονιστεί στις μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας η παρουσία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως στρατηγικός χώρος υποδοχής κρουαζιερόπλοιων με μεγάλη γκάμα επιλογής προορισμών» και καταλήγουν:

«Θα πρέπει να παρουσιάσουμε σε αυτές τις εταιρείες τα σχέδια και τα προγράμματά μας για την αναβάθμιση των λιμενικών μας υποδομών και να ζητήσουμε την συμμετοχή τους στην υλοποίηση των στόχων μας. Πρέπει να καταλάβουν οι εταιρείες ότι η Ελλάδα διαθέτει σε μεγάλο ποσοστό μια στρατηγική που εγγυάται την ομαλή άφιξη και την εξυπηρέτηση των επιβατών και ότι η χώρα μας μπορεί να ανταποκριθεί θετικά στις αναμενόμενες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στα λιμάνια μας κατά το έτος 2014.

Ο Πειραιάς και το Αιγαίο αποτελούν για τις εταιρείες κρουαζιερόπλοιων ιδεώδη λιμάνια έναρξης και τέλους των κρουαζιερών διότι συνδυάζουν επιλογή πολλών προορισμών, μεγαλύτερη παραμονή στα λιμάνια και το κυριότερο εξοικονόμηση χρόνου και κόστους, κυρίως σε καύσιμα για τα πλοία που ξεκινούν από Βενετία ή Γένοβα ή Μασσαλία ή ακόμη και Βαρκελώνη και επισκέπτονται λιμάνια και προορισμούς Ανατολικής Μεσογείου».







Διαβάστε Περισσότερα »

Στο… τιμόνι της Α.Ε.Λιβαδειάς ο Νίκος Οικονόμου


Έναν προπονητή με… βαριά φανέλλα θα έχει στον πάγκο της τη νέα χρονιά η Α.Ε.Λιβαδειάς. Η διοίκηση της ομάδας συμφώνησε σε όλα με τον γνωστό Νίκο Οικονόμου ο οποίος και αναμένεται στη Λιβαδειά για να σχεδιάσει και να προγραμματίσει την Α.Ε.Λ. της νέας μπασκετικής περιόδου που κατά πάσα πιθανότητα θα τη βρει στην Α2 Εθνική (εκεί οδηγούν όλες πλέον οι ενδείξεις). Και βέβαια είναι μια τεράστια επιτυχία για την Α.Ε.Λ. να διαθέτει στο πάγκο της ένα τέτοιο όνομα σαν τον Νίκο Οικονόμου που έχει μια τεράσται καριέρα ως καλαθοσφαιριστής ενώ θεωρείται από τους πιο εξελίξιμους προπονητές.

Επίσης η Α.Ε.Λ. πραγματοποίησε και την πρώτη της μεταγραφή αφού απέκτησε τον 23χρονο γκάρντ Κώστα Σταύρου που την προηγούμενη χρονιά αγωνίστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία με τα χρώματα του Αίαντα Ευόσμου, αντιπάλου της Α.Ε.Λ. στο περσινό πρωτάθλημα.

Καφρίτσας«Σε όποια κατηγορία κι αν αγωνιστούμε, θα προγραμματίσουμε και θα σχεδιάσουμε την ομάδα για πρωταγωνιστικούς στόχους και πάλι» θα μας πει ο πρόεδρος Νίκος Καφρίτσας που δεν έκρυψε βέβαια και την αισιοδοξία οτι η ομάδα σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις θα ανέβει κατηγορία
O Νίκος Οικονόμου γεννήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1973 στη Νίκαια.Έχει ύψος 2.08 και ως παίκτης αγωνιζόταν στη θέση του power – forward.

Ξεκίνησε την καριέρα του από τον Ιωνικό Νικαίας. Το 1991 αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό στα πλαίσια της ανανέωσης της ομάδας και αμέσως απέκτησε θέση βασικού. Το 1993 κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας. Το 1994 αγωνίστηκε στο φάιναλ φορ του Τελ Αβίβ κατακτώντας την τρίτη θέση στην Ευρώπη. Το 1995 αγωνίστηκε στο φάιναλ φορ της Σαραγόσα κατακτώντας και πάλι την τρίτη θέση στην Ευρώπη. Το 1996 κατέκτησε με2009072300600_3651247_type11759 τον ΠΑΟ την Ευρωλίγκα που είναι και η σημαντικότερη επιτυχία της καριέρας του. Το 1996 κατέκτησε και το κύπελλο Ελλάδος. Πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδος με τον ΠΑΟ το 1998.

Το 1999 μεταγράφηκε στην Κίντερ Μπολόνια με την οποία αγωνίστηκε για μια χρονιά. Το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα για να φορέσει μαζί με τον παλιό συμπαίκτη του στον ΠΑΟ Ντίνο Ράτζα τη φανέλα του Ολυμπιακού με τον οποίο έφτασε έως τον τελικό του ελληνικού πρωταθλήματος όπου έχασε τον τίτλο από τον Παναθηναϊκό.

Οικονομου ΝικοςΤο 2001 αποκτήθηκε από τη Μπαρτσελόνα με την οποία συμμετείχε και στην Ευρωλίγκα και το 2002 επέστρεψε στην Ελλάδα για να αγωνιστεί στην Ολύμπια Λάρισας.

Το 2003 αγωνίστηκε στην Ντιναμό Μόσχας. Το 2004 αποκτήθηκε από τον Πανιώνιο στον οποίο αγωνίστηκε 2 χρονιές και το 2005 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος. Το 2006 μεταγράφηκε στον Πανελλήνιο.

Εθνική Ελλάδος

Ήταν ηγετικό μέλος της εθνικής Ελλάδος για αρκετά χρόνια έχοντας 109 συμμετοχές και 1156 πόντους (10,6 μ.ο.). Συμμετείχε στο Ευρωμπάσκετ 1993 (4η θέση), στο Ευρωμπάσκετ 1995 (4η θέση), στην Ολυμπιάδα του 1996 (5η θέση), στο Μουντομπάσκετ 1998 (4η θέση) και στο Ευρωμπάσκετ 1997 (4η θέση).
Προπονητής

Το 2008 ανέλαβε τη θέση του προπονητή της Α.Ε.Π. Ολυμπιάς, ακολούθησε ο Ιωνικός Ν. Φιλ. ενώ την περσινή χρονιά ήταν προπονητής στους Ίκαρους Σερρών.
stereasports.













Διαβάστε Περισσότερα »

Aπάντηση Γεωργιάδη σε Μπασιάκο για ανασφάλιστους καρκινοπαθείς

Απάντηση σε ερώτηση Βουλευτή

Απαντώντας στην με αρ. 5752/28-1-2014 ερώτηση, που κατατέθηκε στη Βουλή από το Βουλευτή κ. Ε. Μπασιάκο, με θέμα «Ανασφάλιστοι καρκινοπαθείς», σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Σύμφωνα με την αρ. 139491/2006 (ΦΕΚ 1747/Β/30-11-2006) ΚΥΑ «Καθορισμός προϋποθέσεων, κριτηρίων και διαδικασιών πρόσβασης στο σύστημα νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανασφαλίστων και οικονομικά αδυνάτων πολιτών», η οποία εκδόθηκε στη βάση του Ν.Δ.  57/1973 (ΦΕΚ 149/Α΄/19-7-1973), καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και όλες οι κατηγορίες δικαιούχων που υπάγονται στο καθεστώς δωρεάν νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.
     Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της επίτευξης ελέγχου, περιορισμού και εξορθολογισμού των δαπανών στα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας, έχει εκδοθεί η αρ. Υ4α/οικ.45610/2-5-2012 (ΑΔΑ:Β49ΚΘ-55Π) εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας προς τις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας.
     Η εν λόγω εγκύκλιος έχει ως θέμα την παροχή διευκρινίσεων σχετικά με την πρόσβαση στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής και νοσηλευτικής περίθαλψης της χώρας, τόσο σε Έλληνες, όσο και αλλοδαπούς (αναγνωρισμένους πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο αλλοδαπούς, δικαιούχους επικουρικής προστασίας, υπαχθέντες στο καθεστώς προστασίας για ανθρωπιστικούς λόγους), ανασφαλίστους και οικονομικά αδυνάτους πολίτες.
    Η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου μας, σε συνεργασία με άλλες συναρμόδιες


υπηρεσίες, επεξεργάζεται σχέδιο τροποποίησης της αρ. 139491/2006 Κοινής Υπουργικής Απόφασης.



ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Βουλευτή κ. Ε. Μπασιάκο
ΕΣΩΤ. ΔΙΑΝΟΜΗ:
1.Γρ.Υπουργού
2.Γρ.Υφυπουργών
3.Τμήμα Κοιν. Ελέγχου, Νομοθ. Συντ. & Κωδικ.
4.Δ/νση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας
                    

                       ΘΕΩΡΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ
                 Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ




   




Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

   

Διαβάστε Περισσότερα »

Συγκινητικό ΒΙΝΤΕΟ: Δείτε την επανένωση δύο ζώων που δεν μπορούσαν να ζήσουν χωριστά!


Ένας τράγος που βρίσκεται σε καταφύγιο ζώων στις ΗΠΑ, αρνείται να φάει και έχει πέσει σε κατάθλιψη, επειδή αποχωρίστηκε από τον επί χρόνια καλύτερό του φίλο, έναν επίσης συμπαθητικό γαϊδαράκο!

Ένας τράγος ζούσε ανέμελα στην Καλιφόρνια, σε μια φάρμα ζώων με την παρέα ενός γαϊδαράκου, επί δέκα χρόνια.

Η ιδιοκτήτρια της φάρμας ήταν μια ηλικιωμένη, ανήμπορη γυναίκα, η οποία με δυσκολία μπορούσε να φροντίσει τον εαυτό της.

Έτσι κάποια στιγμή τα ζώα της φάρμας «μετακόμισαν» σε διαφορετικά καταφύγια ζώων και ο τράγος αποχωρίστηκε από τον επί δέκα χρόνια αγαπημένο του φίλο.




Ο τράγος αρνιόταν πεισματικά να φάει και οι υπεύθυνοι του καταφυγίου βλέποντας ότι το ζώο μάλλον είχε πέσει σε κατάθλιψη, αφού ό,τι και να του έδιναν για φαγητό το απέρριπτε, αποφάσισαν να επανενώσουν τα δύο ζώα.

Σύμφωνα με το protothema, ένας από τους εργαζόμενους του καταφυγίου ταξίδεψε για 14 ώρες στο καταφύγιο όπου βρισκόταν ο «καρδιακός» φίλος του τράγου και έφερε πίσω τον γαϊδαράκο, τα δύο ζώα επανενώθηκαν για πάντα και η στιγμή που συναντήθηκαν καταγράφηκε σε ένα συγκινητικό βίντεο!

Σημειώνεται, ότι είκοσι λεπτά μετά το σμίξιμό τους τα δύο ζώα αρχίσαν να τρώνε με ευχαρίστηση!
Διαβάστε Περισσότερα »

Ποσειδώνας και μάλιστα Βοιωτός είναι ο γυμνός χάλκινος θεός




Ποσειδώνας και μάλιστα Βοιωτός είναι ο γυμνός χάλκινος θεός με το προτεταμένο χέρι που κρατούσε τρίαινα (αν είναι Ποσειδώνας) ή κεραυνούς (αν είναι Δίας).

Τη βεβαιότητά του ότι το εμβληματικό αυτό άγαλμα, που δεσπόζει στις πρώτες αίθουσες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αναπαριστά τον Ποσειδώνα και όχι τον Δία, όπως πολλοί εικάζουν, εκφράζει ο Πάρις Βαρβαρούσης που έχει ασχοληθεί ερευνητικά με παλαιολιθικά ευρήματα της Αλιάρτου, όπως και άλλες αρχαιολογικές θέσεις της ίδιας περιοχής. Αυτή τη φορά με άρθρο του στο περιοδικό «Αρχαιολογία» αναφέρει ότι το γλυπτό αυτό, που ανασύρθηκε το 1926 από ναυάγιο στην Εύβοια, βρισκόταν στο ναό του Ποσειδώνα Ογχηστίου, στη Βοιωτία.

Και πώς αυτό τεκμηριώνεται; Σύμφωνα με τον ερευνητή, η Ογχηστός, έδρα της ομώνυμης Αμφικτιονίας και πολιτικοθρησκευτικό κέντρο της Βοιωτικής Ομοσπονδίας, είχε κατοικηθεί διαχρονικά από τους προϊστορικούς χρόνους. Στα μυκηναϊκά χρόνια ήταν μια μικρή πόλη που οι κάτοικοί της αυτοαποκαλούνταν «Ογχήστιοι». «Βρίσκεται στο στενό πέρασμα ενός λοφίσκου που χωρίζει την Κωπαΐδα από την πεδιάδα της Θήβας, στο δρόμο των θεοπρόπων, απ' όπου περνούσαν οι θρησκευτικές πομπές προς τους Δελφούς». Εκεί έζησε ο γιος του Ποσειδώνα, ο Ογχηστός, από τον οποίο πήρε το όνομά της η πόλη η οποία αποτέλεσε κέντρο λατρείας για τις βοιωτικές κοινότητες, με εορταστικές εκδηλώσεις, τα «Ογχήστια», που συνοδεύονταν από γιορτές και ιππικούς αγώνες.

Η Ογχηστός αναφέρεται από τον Ομηρο (Ιλιάδα, ραψωδία Β', στ. 506) ως μία από τις βοιωτικές πόλεις που συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο. Η πόλη είχε μεγάλο ναό αφιερωμένο στον Ποσειδώνα. Το ιερό του Ογχηστίου Ποσειδώνα λειτούργησε και ως μαντείο πριν κτιστεί η Θήβα και πριν ιδρυθεί το Μαντείο των Δελφών. Την Ογχηστό πρέπει να τη φανταστούμε να περιβάλλεται από ένα ωραίο δάσος. Βρίσκεται 2,5-3 χλμ. (ή 15 στάδια, σύφωνα με τον Παυσανία) από το Σφίγγιο (ή Φίκιο) όρος, στο σημείο που τελειώνει το Τηνέριο πεδίο και αρχίζει η Αλιαρτία. Δηλαδή η μικρή αυτή πόλη ήταν μεταξύ του Σφιγγίου όρους και του σημερινού χωριού Μαυρομμάτι.

Ο Πίνδαρος την αναφέρει ως δοξασμένη («στην ακρολιμνιά της δοξασμένης Ογχηστού») και σε έναν ομηρικό ύμνο στον Απόλλωνα αναφέρεται ότι ο θεός πηγαίνοντας προς τους Δελφούς πέρασε από την ακατοίκητη ακόμη Θήβα και το λαμπρό άλσος της Ογχηστού όπου λατρευόταν ο Ποσειδώνας:

«Κι ήρθες (Απόλλωνα) στης Θήβας τον ολόσκεπο απ' το δάσος τόπο/ γιατί κανείς απ' τους θνητούς δεν κατοικούσε στην πανίερη Θήβα/ και δεν υπήρχαν τότε ακόμη ατραποί, ούτε και δρόμοι/ στην σιτοφόρα πεδιάδα της Θήβας αλλ' ήταν δάσος./ Κι έφυγες από 'κεί κατόπι, ω μακροβόλε Απόλλων/ κι ήρθες στην Ογχηστό στο Ποσειδώνιο άλσος το λαμπρό».

Η θέση της αρχαίας αυτής πόλης έχει βρεθεί από ανασκαφές της Θ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θηβών, το 1964 και το 1967. Αργότερα, με αφορμή διάφορες σωστικές ανασκαφές (1971, 1973, 1991), ήρθαν στο φως και αρχιτεκτονικά κατάλοιπα όπως και κινητά ευρήματα. Και συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκαν ερείπια οικοδομήματος από πωρόλιθο, το οποίο αναγνωρίστηκε ως ο ναός του Ποσειδώνα. «Εκεί θα πρέπει να ήταν και το άγαλμα», σύμφωνα με τον κ. Βαρβαρούση, ο οποίος αναφέρει ότι πρόκειται για έργο του Κάλαμι (περ. 470- 440 π.Χ.). Διαπίστωσε δε ότι αναπαράσταση του αγάλματος αυτού έχει αποτυπωθεί σε αρχαίο νόμισμα. Συνεπώς, οφείλουν οι αρχαιολόγοι, που μέχρι τώρα εξέταζαν την κοιλότητα του δεξιού χεριού του αγάλματος για να τεκμηριώσουν την ταυτότητά του (αν κρατάει τρίαινα ή κεραυνούς), να εξετάσουν με τη δέουσα προσοχή την άποψη του κ. Βαρβαρούση.enet.gr




Διαβάστε Περισσότερα »

Πάτρα: Εφιάλτης με 22χρονη που ήπιε το «σιρόπι βιασμού»

Εφιαλτικές στιγμές έζησε το περασμένο Σάββατο γνωστή οικογένεια πατρινών όταν η 22χρονη κόρη της εντοπίστηκε τα ξημερώματα στην περιοχή της Αγυιάς να περιφέρεται χωρίς να είναι σε θέση να θυμηθεί τι της είχε συμβεί.

 Όπως γράφει το patrastimes.gr, όλα ξεκίνησαν λίγες ώρες νωρίτερα, όταν η 22χρονη το βράδυ της Παρασκευής συμμετείχε σε πάρτι που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικότατο μαγαζί στην καρδιά της Πάτρας, όπου μετέβη με την παρέα της για να διασκεδάσει.

 Η βραδιά, σύμφωνα με μια εκδοχή, συνεχίστηκε σε κάποιο από τα σπίτια νεαρών που γνώρισε αυτή και τα υπόλοιπα μέλη της παρέας της στο χώρο που διασκέδαζε, αλλά για το τι συνέβη από κει και μετά κανείς δεν μπορεί να δώσει πληροφορίες.

 Τα ξημερώματα η κοπέλα βρέθηκε σε άθλια κατάσταση να περπατάει στην περιοχή της Αγυιάς. Ειδοποιήθηκαν οι γονείς της οι οποίοι την παρέλαβαν και διαπίστωσαν πως είχε απώλεια μνήμης.

 Έπειτα από λίγες ώρες την μετέφεραν στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείου της περιοχής, όπου η κλινική εξέταση της 22χρονης δεν οδήγησε πουθενά, με τους γιατρούς να συστήνουν αιματολογικές εξετάσεις, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις.

 Η πρώτη εκτίμηση έκανε λόγο για ενδεχόμενη κατανάλωση μέσα στο αλκοόλ ουσίας, η οποία μειώνει τη δυνατότητα σκέψης και αντίδρασης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν υπόνοιες, πως κάποιος ή κάποιοι έβαλαν μέσα στο ποτό της κοπέλας το αποκαλούμενο «σιρόπι του Bιασμoύ» που έχει αυτή την ιδιότητα.

 Οι γονείς της 22χρονης –πρόκειται για γνωστή οικογένεια που ζει σε πρώην καποδιστριακό Δήμο ο οποίος στις εκλογές του ’10 με τον Καλλικράτη εντάχθηκε στην Πάτρα- προκειμένου να αποφευχθεί ο θόρυβος, επέλεξαν να μην κάνουν καταγγελία στην αστυνομία.

Τι είναι το «σιρόπι του Bιασμoύ»

Είναι υγρό που περιέχει την ουσία GBL, η οποία χρησιμοποιείται από επίδοξους βιαστές.

Πρόκειται για ένα άχρωμο και άοσμο υγρό, το οποίο δεν γίνεται αντιληπτό ούτε σε ένα ποτήρι με καθαρό νερό, προκαλεί ζάλη, αναστολή των αντιστάσεων και προσωρινή απώλεια μνήμης. Και το χειρότερο, κυκλοφορεί νόμιμα στην αγορά, καθώς, όπως αναφέρουν στελέχη της Αστυνομίας, χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό εξαρτημάτων αυτοκινήτων και δεν περιλαμβάνεται στον πίνακα απαγορευμένων ουσιών η κατοχή των οποίων διώκεται ποινικά. «Οταν μπαίνει στον ανθρώπινο οργανισμό, μεταβολίζεται σε άλλη ουσία, που είναι απαγορευμένη. Ωστόσο η κατοχή του υλικού είναι δύσκολο να διωχθεί ποινικά», υποστηρίζει στέλεχος της Δίωξης Ναρκωτικών.
Πρόκειται για νέες εξελιγμένες ουσίες σε υγρή μορφή οι οποίες προκαλούν απώλεια μνήμης, μείωση των αντιστάσεων και όχι μόνο διευκολύνουν το «έργο» των βιαστών, αλλά τους βοηθούν να γλιτώσουν και τη σύλληψη, καθώς είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν μέσω εργαστηριακών εξετάσεων επειδή αποβάλλονται πολύ γρήγορα από τον oργανισμό.

Διαβάστε Περισσότερα »

Βρήκε τον κλεμμένο φορτωτή του σε εταιρεία scrap στη Θήβα

Συνελήφθη 43χρονος ημεδαπός στη Θήβα, κατηγορούμενος για αποδοχή και διάθεση προϊόντων κλοπής

Μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε εταιρεία εμπορίας παλαιών σιδήρων και μετάλλων ( scrap ), ιδιοκτησίας του, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας κλεμμένος κουβάς – φορτωτής, αξίας (2.500) ευρώ

Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, συνελήφθη χθες (27-05-2014) το απόγευμα, σε περιοχή της Θήβας, ένας 43χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για αποδοχή και διάθεση προϊόντων κλοπής.

Ειδικότερα χθες το μεσημέρι, 54χρονος ημεδαπός μετέβη στο Τμήμα Ασφαλείας Θηβών και κατήγγειλε την κλοπή ενός κουβά – φορτωτή, αξίας (2.500) ευρώ, από λατομείο ιδιοκτησίας του σε περιοχή της Λιβαδειάς.

Μετά από άμεση διερεύνηση της υπόθεσης και πραγματοποίηση επιστάμενων ερευνών, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον κλεμμένο φορτωτή σε εταιρεία εμπορίας παλαιών σιδήρων και μετάλλων (scrap), ιδιοκτησίας του 43χρονου, ο οποίος και συνελήφθη.

Ο ανωτέρω φορτωτής κατασχέθηκε και αποδόθηκε στον 54χρονο.

Οι έρευνες και το προανακριτικό έργο διενεργήθηκαν από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.
Διαβάστε Περισσότερα »

Εξιχνιάσθηκαν τέσσερις κλοπές σε Αλίαρτο και Λιβαδειά

Εξιχνιάσθηκαν τέσσερις (4) κλοπές – διαρρήξεις από οικίες και επιχειρήσεις, σε περιοχές της Αλίαρτου και της Λιβαδειάς Βοιωτίας

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, ταυτοποιήθηκαν ως δράστες τρεις (3) υπήκοοι Αλβανίας, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών

Η λεία που αποκόμισαν από την παράνομη δράση τους περιλαμβάνει χρηματικά ποσά και ηλεκτρονικές συσκευές, η συνολική αξία των οποίων υπερβαίνει τις -4.000- ευρώ

Σημειώνεται ότι δύο από τους δράστες είναι ήδη προσωρινά κρατούμενοι σε Καταστήματα Κράτησης της χώρας, για διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων

Εξιχνιάστηκαν, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα που διεξάγει το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς, τέσσερις (4) περιπτώσεις κλοπών – διαρρήξεων από οικίες και επιχειρήσεις, σε περιοχές της Αλίαρτου και της Λιβαδειάς Βοιωτίας.

Στο πλαίσιο της ενδελεχούς αστυνομικής έρευνας, ταυτοποιήθηκαν ως δράστες τρεις υπήκοοι Αλβανίας και συγκεκριμένα δύο άνδρες, ηλικίας 30 και 19 ετών και μία 20χρονη γυναίκα, οι οποίοι μαζί με έναν ακόμη συνεργό τους, τα στοιχεία ταυτότητας του οποίου διερευνώνται, διέπραξαν τα ανωτέρω αδικήματα και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε οι δράστες κατά το χρονικό διάστημα από 10 έως και 15-03-2014, ενέχονται στις ακόλουθες εγκληματικές ενέργειες:

    Κλοπή από οικία, ιδιοκτησίας 35χρονου ημεδαπού, που έγινε πρώτες πρωινές ώρες της 10-03-2014 στην Πέτρα Αλίαρτου Βοιωτίας. Οι δράστες αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των (2.300) ευρώ και ένα φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή ( laptop ), αξίας (700) ευρώ.
    Κλοπή από οικία, ιδιοκτησίας 31χρονης ημεδαπής, που έγινε πρώτες πρωινές ώρες της 10-03-2014 στην Πέτρα Αλίαρτου Βοιωτίας. Οι δράστες αφαίρεσαν ένα φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή ( laptop ) και ένα κινητό τηλέφωνο, συνολικής αξίας (900) ευρώ.
    Κλοπή από γραφείο επιχείρησης, ιδιοκτησίας 57χρονου ημεδαπού, που έγινε το χρονικό διάστημα από 14 έως και 15-03-2014, στη Λιβαδειά. Οι δράστες αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των (180) ευρώ και επιπλέον (400) λέβα Βουλγαρίας.
    Κλοπή από οικία, ιδιοκτησίας 36χρονου ημεδαπού, που έγινε πρώτες πρωινές ώρες της 15-03-2014 στο Σωλινάρι Αλίαρτου Βοιωτίας. Οι δράστες αφαίρεσαν ένα φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή ( laptop ).

Σημειώνεται ότι οι δύο από τους δράστες είναι ήδη προσωρινά κρατούμενοι σε Καταστήματα Κράτησης της χώρας. Συγκεκριμένα ο 19χρονος κρατείται στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων (Ε.Κ.Κ.Ν.) Αυλώνα και ο 30χρονος στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, για διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

Το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες προκειμένου να διαπιστωθούν τα στοιχεία ταυτότητας του συνεργού των τριών ανωτέρω δραστών, καθώς και η τυχόν εμπλοκή τους στη τέλεση και άλλων παρόμοιων αξιόποινων πράξεων.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λιβαδειάς.


Διαβάστε Περισσότερα »

"Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ EL GRECO " στη Λιβαδειά

Το Πολιτιστικό Κέντρο ΟΤΕ Ν. Βοιωτίας σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης με θέμα "Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ EL GRECO ", 400 χρόνια από τον θάνατό του, το Σάββατο 31 Μα'ί'ου 2014 και ώρα 19.00, στο ισόγειο του Νερόμυλου Λειβαδιάς. Το αρχείο και η επιμέλεια είναι του Κυριακιώτη δάσκαλου-συγγραφέα Νίκου Γ. Γκώνια.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Ιουνίου.
'Ωρες λειτουργίας: 11.00-13.00 και 19.00-22.00

Διαβάστε Περισσότερα »

ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΠΝΟΙΑ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ


Γράφει η Δεβενέ Σωτηρία-Πνευμονολόγος
Γεωργαντά 25 -Λιβαδειά. Τηλ:2261301142 – 6947321102

Η στυτική δυσλειτουργία είναι συχνή σε ασθενείς με αποφρακτική άπνοια
στον ύπνο.Η υπνική άπνοια προκαλεί ορμονικές αλλαγές, αποκλίσεις στην
νευρική ρύθμιση, ενδοθηλιακή δυσλειτουργία,αλλαγές στη μικροαγγειακή
αιμάτωση και μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της στυτικής
δυσλειτουργίας.
Οι άνδρες με αποφρακτική άπνοια ύπνου αναφέρουν έντονη σεξουαλική
δυσλειτουργία και σεξουαλική δυσαρέσκεια σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου
της ίδιας ηλικίας.
Η παθοφυσιολογία της σεξουαλικής δυσλειτουργίας στο υπνοαπνοικό
σύνδρομο είναι πολυπαραγοντική και επηρεάζεται από διάφορες ασθένειες που
σχετίζονται με παράγοντες όπως η παχυσαρκία, κατακερματισμός ύπνου,
υποξία.Από τις διάφορες φυσιολογικές διαταρχές που προκύπτουν κατά τη
διάρκεια του ύπνου φαίνεται ότι η πτώση της οξυγόνωσης σε πολύ χαμηλά
επίπεδα έχει τη μεγαλύτερη συσχέτιση με την ανάπτυξη στυτικής
δυσλειτουργίας σε ασθενείς με υπνοαπνοικό σύνδρομο.Από μελέτη του
Budweiser και συν.διαπιστώθηκε ότι η μέση νυχτερινή τιμή του κορεσμού
οξυγόνου σχετιζόταν ανεξάρτητα με τη στυτική δυσλειτουργία.Οι Shiu και
συν.σύγκριναν 32 ασθενείς με ΣΑΥ (σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο),έναντι
27 φυσιολογικών.Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι 19/32 ασθενείς με
αποφρακτική άπνοια είχαν στυτική δυσλειτουργία σε σύγκριση με μόλις 8/27.
Επίσης οι συγγραφείς δεν παρατήρησαν συσχέτιση μεταξύ στυτικής
δυσλειτουργίας και του Δείκτη απνοιών,αλλά κατάφεραν να βρουν τον
συσχετισμό με τη μείωση του κορεσμού του οξυγόνου.
Η στυτική δυσλειτουργία,η μειωμένη ερωτική επιθυμία είναι κοινά σε άνδρες
σε αποφρακτική άπνοια στον ύπνο και μπορεί να είναι υπο-αναγνωρισμένη
καθώς οι ασθενείς δεν μπορούν να αναφέρουν οικειοθελώς το πρόβλημα ή να
καταλάβουν αυτή τη συσχέτιση.Η θεραπεία με μάσκα θετικής πίεσης των
αεραγωγών έχει δειχθεί ότι βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία,ικανοποίηση,
βελτιώνει τη στυτική δυσλειτουργία αλλά δεν την επιλύνει.
Διαβάστε Περισσότερα »

Κινηματογραφική καταδίωξη από την Βοιωτία μέχρι το Ψυχικό



Κινηματογραφική καταδίωξη εκτυλίχθηκε αργά την νύχτα με τα περιπολικά να «κυνηγούν» έναν οδηγό ο οποίος αρνήθηκε να ακινητοποιήσει το όχημα του μετά από σήμα των αστυνομικών σε μπλόκο στην Βοιωτία.

Ο δράστης, αλλοδαπός σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, αρνήθηκε να σταματήσει για να υποβληθεί σε τυπικό έλεγχο από την αστυνομία και ανέβασε ταχύτητα προκειμένου να ξεφύγει από τους αστυνομικούς.

Οι αστυνομικοί τον καταδίωξαν μέχρι την Αθήνα όπου στην περιοχή του Ψυχικού ο δράστης συγκρούστηκε με διερχόμενο όχημα χωρίς να προκληθεί τραυματισμός. Τα στοιχεία ταυτότητας που έδωσε ελέγχονται για την ακρίβεια τους από την αστυνομία ενώ έρευνα πραγματοποιείται και στην οικία του.

Τις έρευνες διενεργεί το τμήμα Ασφαλείας Αττικής.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ευχαριστήρια Ανακοίνωση Ευαγγέλου Γεωργίου



Φίλες και Φίλοι,

Εκ μέρους όλου του συνδυασμού σας ευχαριστούμε για την στήριξή σας.

Προσωπικά σας ευχαριστώ όλους για την εμπιστοσύνη και την αγάπη που μου δείξατε αυτά τα 20 χρόνια της θητείας μου. Το Σχηματάρι κατά τη διάρκεια αυτών των ετών άλλαξε ριζικά και είναι σε πορεία διαρκούς ανάπτυξης με σημαντικά έργα υποδομών και δράσεις στην παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τη χωροταξία, την ποιότητα ζωής, κλπ. Είμαι από τους λίγους τυχερούς Δημάρχους που είδαν το όραμά τους να υλοποιείται. Υπηρέτησα τον Δήμο σκεπτόμενος πάντα το κοινό συμφέρον.

Τα τρία τελευταία χρόνια στο νέο Δήμο Τανάγρας μπήκαν τα θεμέλια για μια ενιαία ανάπτυξη όλων των περιοχών του Δήμου μας, όπως το είχαμε υποσχεθεί, ενώ νοικοκυρεύθηκαν τα οικονομικά του Δήμου και οργανώθηκε η λειτουργία του, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για να αφιερωθούμε σε έργα ζωτικής σημασίας.  Σημαντικά έργα υλοποιήθηκαν και εγκρίθηκαν σε όλες τις ενότητες, ενώ μεγάλα έργα όπως το Κεντρικό Διυλιστήριο, η άρδευση του κάμπου, το Σχέδιο Πόλεως και το Κλειστό Γυμναστήριο Οινοφύτων έχουν δρομολογηθεί. «Μικρότερα» έργα όπως αυτές οι υπέροχες παιδικές χαρές χαρίζουν στα παιδιά μας γέλιο και χαρά κάθε μέρα. Το έργο μας δεν σταματάει εδώ, καθώς πολλά από τα έργα που έχουμε δρομολογήσει βρίσκονται κοντά στο στάδιο της υλοποίησης, δίνοντας συνέχεια στο όραμά μας ακόμα και μετά το πέρας της θητείας μας το Σεπτέμβρη.  

Ελπίζω η πορεία αυτή να μην ανακοπεί και εύχομαι στον κ. Περγάλια και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο να πετύχουν σε αυτό το πραγματικά πολύ δύσκολο έργο και να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για το καλό του τόπου.  Θα είμαι δίπλα τους σε ό,τι χρειαστεί.

Ευχαριστώ όσους πίστεψαν, αγωνίστηκαν και δούλεψαν μαζί μου για έναν ανθρώπινο και σύγχρονο Δήμο, για τον τόπο μας, που όλοι αγαπάμε.

Ευχαριστώ όλους  τους παλιούς συνεργάτες μου και συνδημιουργούς επί σειρά ετών στο πετυχημένο έργο μας.

Ευχαριστώ τους συνυποψηφίους τόσο τους παλιούς όσο και τους νέους που με τη δυναμική τους παρουσία, τις ιδέες και την θέληση για δουλειά συνεχίζουν να δίνουν ελπίδα για το μέλλον όλων μας.

Πάνω από όλους, ευχαριστώ τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου που με στήριξαν σε αυτήν την πολυετή προσπάθεια και μου έδωσαν την δύναμη και την έμπνευση για την υλοποίηση του οράματός μου.

Με εκτίμηση,
Γεωργίου Ευάγγελος
www.evangelosgeorgiou.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

«Υποβολή αιτήσεων για τα προγράμματα ενίσχυσης των μελισσοκόμων»



Σας ενημερώνουμε ότι δεχόμαστε τις αιτήσεις και τα αντίστοιχα δικαιολογητικά για τη συμμετοχή των μελισσοκόμων στις δράσεις «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων» (Αντικατάσταση κυψελών) και «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» στα πλαίσια υλοποίησης του Προγράμματος Βελτίωσης της Παραγωγής και Εμπορίας Μελιού για το έτος 2014.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ

               2 7    Ι Ο Υ Ν Ι Ο Υ   2 0 1 4   (ημέρα Παρασκευή)

       Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση 3.1 «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων» (Αντικατάσταση κυψελών)  έχουν τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, κάτοχοι μελισσοκομικής εκμετάλλευσης, εφόσον:
    είναι κάτοχοι μελισσοκομικού βιβλιαρίου σε ισχύ (θεωρημένου) και
    δηλώνουν τα μελισσοσμήνη τους στο έντυπο Ε1 ή/και Ε3 της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος

     Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση 3.2 «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» έχουν οι «επαγγελματίες αγρότες» και οι συνταξιούχοι ΟΓΑ, εφόσον:
    είναι κάτοχοι μελισσοκομικής εκμετάλλευσης τουλάχιστον εκατόν πενήντα (150) παραγωγικών μελισσοσμηνών,
    είναι κάτοχοι μελισσοκομικού βιβλιαρίου σε ισχύ (θεωρημένου) και
    δηλώνουν τα μελισσοσμήνη τους στο έντυπο Ε1 ή/και Ε3 της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος

     Η αίτηση είναι κοινή για τις δύο δράσεις και μπορεί να υποβληθεί:
    α) αυτοπροσώπως από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο,
    β) δια αντιπροσώπου (Στην περίπτωση αυτή, ο αντιπρόσωπος οφείλει να προσκομίζει σχετική εξουσιοδότηση επικυρωμένη από αστυνομική αρχή.)
    γ) με συστημένη ταχυδρομική επιστολή από την οποία να προκύπτει ότι η αποστολή της αίτησης και των απαραίτητων συνοδευτικών δικαιολογητικών έχει πραγματοποιηθεί εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.





Οι ενδιαφερόμενοι μελισσοκόμοι προκειμένου να ενταχθούν στις παραπάνω δράσεις για το έτος 2014 καλούνται να υποβάλλουν στο Κέντρο Μελισσοκομίας Στ. Ελλάδας  μέχρι 27 Ιουνίου 2014 τα παρακάτω δικαιολογητικά:

1.    αίτηση συμμετοχής πλήρως συμπληρωμένη και υπογραμμένη από τον ενδιαφερόμενο ( ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ )

2.    φωτοαντίγραφο θεωρημένου Μελισσοκομικού Βιβλιαρίου (ΣΕ ΙΣΧΥ την ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών δηλαδή να μην έχουν περάσει 2 χρόνια από τη τελευταία θεώρηση) και νόμιμα επικυρωμένου.

( ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΦΩΤΟΤΥΠΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΔΗΛΑΔΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ ΚΑΙ  ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΩΡΗΣΗ )

3.    φωτοαντίγραφο του Ε1  νόμιμα επικυρωμένου (ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ) της πιο πρόσφατης φορολογικής δήλωσης (να φαίνεται η δήλωση των μελισσοσμηνών και να συμπεριλαμβάνεται και ο πίνακας υπολογισμού του γεωργικού εισοδήματος όταν υπάρχει αυτός) καθώς επίσης και το αποδεικτικό κατάθεσης στη ΔΟΥ.

4.    φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας του τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο θα γίνει η κατάθεση της ενίσχυσης.

5.    υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/86 στην οποία θα δηλώνουν ότι
•    «οι συγκεκριμένες δράσεις δεν ενισχύονται άμεσα ή έμμεσα από άλλο Εθνικό ή Κοινοτικό πρόγραμμα»
•    «τα στοιχεία του εντύπου Ε1/Ε3 είναι αληθή»
•    «θα διατηρήσω τις κυψέλες αντικατάστασης για χρονικό διάστημα πέντε (5) τουλάχιστον ετών από την ημερομηνία αγοράς και θα τις επιδεικνύω σε κάθε έλεγχο κοινοτικό ή εθνικό»
•    «έχω λάβει γνώση και αποδέχομαι τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης της ενίσχυσης»

6.    πρωτότυπα παραστατικά αγοράς των κυψελών

    Θα γίνουν δεκτά τιμολόγια-δελτία αποστολής που έχουν εκδοθεί από 1 Σεπτεμβρίου 2013 έως 27 Ιουνίου 2014 (καταληκτική ημερομηνία υποβολής δικαιολογητικών)
    Τα παραστατικά θα συνοδεύονται από εξοφλητική  απόδειξη (δεν ισχύει η σφραγίδα του προμηθευτή συνοδευόμενη από το «εξοφλήθη» γραμμένο χειρόγραφα)
    Επιλέξιμη δαπάνη για κάθε κυψέλη είναι τα 30 Ευρώ
    Κάθε μελισσοκόμος δικαιούται να αγοράσει μέχρι και το 10% των κατεχομένων κυψελών όπως αυτές προκύπτουν από τα δικαιολογητικά (ισχύει το μικρότερο νούμερο ανάμεσα στο μελισσοκομικό βιβλιάριο και το Ε1/Ε3 όταν δε συμπίπτουν)
    Το Φ.Π.Α. δεν αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη.

       Στην περίπτωση που η αίτηση αφορά στη δράση 3.2 «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας», υποβάλλονται επιπλέον: 

7.    φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου ΟΓΑ, από όπου θα προκύπτουν τα στοιχεία του δικαιούχου, καθώς και της σελίδας θεώρησης, από όπου θα προκύπτει ότι το βιβλιάριο αυτό είναι σε ισχύ.

8.    φωτοαντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του ΦΙΧ, εφόσον αυτό χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά των μετακινούμενων κυψελών.

Παραστατικά μετακίνησης των μελισσοσμηνών είναι:
    δελτία αποστολής για όσους έχουν Φ.Ι.Χ. μελισσοκομικό αυτοκίνητο στο όνομα τους
    φορτωτικές από Φ.Δ.Χ. αυτοκίνητο για τους υπόλοιπους

Δεκτά γίνονται παραστατικά μετακίνησης εκδοθέντα από 1 Σεπτεμβρίου 2013 έως 30 Ιουνίου 2014 τα οποία πρέπει να προσκομιστούν το αργότερο την 10 Ιουλίου 2014.







Για περισσότερες πληροφορίες ή τυχόν διευκρινήσεις, επικοινωνείστε με το Κέντρο Μελισσοκομίας στο τηλ. 22210-20507 ή με τους:

Ανδρέα Ρηγόπουλο στο 6936638493

Αηδόνη Βασίλη στο 6937041616
Διαβάστε Περισσότερα »

Η εκστρατεία "Με Οδηγό το Διαβήτη" στη Λιβαδειά, 5-6 Ιουνίου 2014

Η Εκστρατεία “Με οδηγό το Διαβήτη”, είναι μια προσπάθεια Αφύπνισης, Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Διαχείρισης που αφορά τη νόσο του Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ).

Θα πραγματοποιηθεί πανελλαδικώς σε 17 πόλεις, σε χρονική διάρκεια 1 μήνα & 10 ημερών ( έναρξη 4/06/2014– Αθήνα, λήξη 9/07/2014 – Ρόδος).

Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, της ΔΕΒΕ, του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Μεταφορών, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος και την στήριξη της ΕΛΟΔΙ.

Αναφέρουμε και ευχαριστούμε επίσης τον Χρυσό Χορηγό της εκστρατείας AXA Ασφαλιστική καθώς και τους χορηγούς  Bayer και Eurodiet.

Η εκστρατεία θα διεξαχθεί σε «κινούμενο», ειδικά διαμορφωμένο χώρο ( 3 αυτοκινούμενα οχήματα ) και θα περιλαμβάνει ενέργειες πρόληψης ( δωρεάν εξετάσεις), εκπαίδευσης (εκπαιδευτικά videos σε προβολές, ομιλίες) και ενημέρωσης (ειδικά διατροφολογικά εργαστήρια, εκδηλώσεις), από επιστημονικά εξειδικευμένο προσωπικό (ιατρούς, επισκέπτριες υγείας, διατροφολόγους).

Η εν λόγω εκστρατεία, εστιάζει κυρίως στην Αγωγή Υγείας του πληθυσμού σε ότι αφορά την πρόληψη του ΣΔ, την αντιμετώπιση των επιπλοκών του και ιδιαίτερα την αντιμετώπιση και τη διαχείριση της νόσου.

Δεύτερος σταθμός της Εκστρατείας και για δύο (2) ημέρες, είναι η πόλη της Λιβαδειάς. Στάθμευση στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Πρόγραμμα:
Tην Πέμπτη 5 Ιουνίου και ώρες 10:00-13:00 & 18:00-21:00 και την Παρασκευή 6 Ιουνίου και ώρες 10:00-14:00.
Οι επισκέπτες θα μπορούν να  ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις του ΣΔ, να εκπαιδευτούν στη διαχείρηση της νόσου και να εξοικειωθούν με τη σωστή Διατροφή για το ΣΔ  (διατροφικές συμβουλές).

Το πρωί και των δύο ημερών, θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν δωρεάν εξετάσεις σε σχέση με την πρόληψη και διάγνωση του ΣΔ (Λιπιδαιμικός έλεγχος, Βυθοσκόπηση, Γλυκοζυλιωμένη Αιμοσφαιρίνη), απο άρτια εξειδικευμένο προσωπικό.

Το απόγευμα της Πέμπτης 5 Ιουνίου, μαζί με τα παραπάνω, οι μικροί μας φίλοι θα γνωρίσουν την ηρωίδα μας, τη Μελένια και θα μπορούν να παίξουν διαδραστικά παιχνίδια που στηρίζονται πάνω στην πυραμίδα της σωστής διατροφής, με τη βοήθεια της τεχνολογίας,

Επίσης 19:00-20:00 της ίδιας μέρας, στο συνεδριακό χώρο “Χρήστος Παλαιολόγος”, θα ακολουθήσει ομιλία για τον ΣΔ, απο Διαβητολόγο και Διαιτολόγο.

Το διήμερο δεν σταματά εδώ, η AXA ασφαλιστική θα κληρώσει τέσσερα (4) ποδήλατα ενώ η Eurodiet, θα προσφέρει πολλά “διατροφικά” δώρα.

Θεωρούμε ακράδαντα ότι η συγκεκριμένη πανελλαδική εκστρατεία αφορά ένα μείζον ζήτημα, τη νόσο του ΣΔ, τη διαχείριση και αντιμετώπισή του, και συνάδει με την τρέχουσα δύσκολη κατάσταση στο χώρο της Υγείας. Αποτελεί επίσης μια αξιόλογη προσπάθεια της Προαγωγής και αγωγής της Υγείας και της πρόληψης της στην κοινότητα.


Ευελπιστούμε στη συμβολή, παρουσία και βοήθειά σας.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ '' ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ι. ΠΛΙΑΚΟΣΤΑΜΟΣ-ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ, ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Απίστευτη ταλαιπωρία βιώνουν πλέον οι ασθενείς και οι συνοδοί τους στο Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς στο Παθολογικό Τμήμα. Οι εφημερεύοντες ιατροί στο συγκεκριμένο τμήμα είναι μόλις 3 από τους 6 που εργάζονταν μέχρι πρότινος και φυσικά δεν επαρκούν να καλύψουν εφημερίες για όλο το μήνα. Με πολύ πρόχειρο τρόπο και μην μπορώντας να κάνει διαφορετικά η διοίκηση, επιστράτευσε γενικούς γιατρούς από όλα τα Κέντρα Υγείας του Νομού για να καλυφθούν οι ημέρες. Το παράλογο που προέκυψε όμως είναι ότι δεν έχουν οι γιατροί αυτοί τη δυνατότητα αλλά και τη νομιμοποίηση να κάνουν εισαγωγές ασθενών ούτε καν για παρακολούθηση πολύ περισσότερο για θεραπεία. Ο οποιοσδήποτε που θα καταφύγει στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς και χρειάζεται έστω και μονοήμερη νοσηλεία παρακολούθησης πρέπει να πάει στη Θήβα (εκεί θα αντιμετωπίσει άλλες ακόμη πιο παράλογες ελλείψεις), στη Λαμία, στη Χαλκίδα ή στην Αθήνα. Η κυρία Γιώτα Πούλου, τωρινή δήμαρχος πια, το διαπίστωσε από κοντά την αλήθεια των γεγονότων παραμονή εκλογών μάλιστα.

Δεν έχουν προηγούμενο τα τεκταινόμενα στο χώρο της Υγείας. Τα επαρχιακά νοσοκομεία της χώρας είναι σε απόλυτο οικονομικό, ασφυκτικό κλοιό. Τους ιθύνοντες τους ξέρετε, τους έχουμε κατονομάσει πολλές φορές αλλά εσείς τους δώσατε με τις επιλογές σας, ακόμη και να θριαμβολογούν θρασύτατα στα κανάλια. Το νοσοκομείο της Θήβας έχει υποστεί μέγιστη κατάρρευση ένεκα της ανεπαρκούς στελέχωσης και τώρα το μόνο που απέμεινε στοιχειωδώς να λειτουργεί στο Νομό, απλώς παραπαίει. Δεν υπάρχει αναισθησιολόγος, παθολόγος, ορθοπαιδικός, ακτινολόγος, ιατρός αξονικού τομογράφου και γυναικολόγος τις περισσότερες ημέρες του μήνα. Οι εφημερίες του Παθολόγου συμπληρώνονται από φιλότιμους γενικούς ιατρούς ενώ του καρδιολόγου από επίσης εξαναγκαστικές μετακινήσεις καρδιολόγων από το Νοσοκομείο Θηβών και φυσικά λείπουν και από κει.
 Απλά παράλογο και γελοίο. Το μικρό σεντόνι όσο και να το τραβάς δεν πρόκειται να σκεπαστείς.
Τί περισσότερο περιμένετε να γίνει; τ” αποτελέσματα της γνωστής πολιτικής των μνημονίων και της λιτότητας βιώνουμε. Ας μειωθεί το εθελόδουλο εξαρτημένο πολιτικό προσωπικό της χώρας (βουλευτές, υπάλληλοι βουλής) κι ας εξοικονομηθούν χρήματα. Έστω και λίγα, τα χρειαζόμαστε και θα πιάσουν τόπο. Σας στερούν την ίδια σας την υγεία και μόνο αφελείς μπορώ να χαρακτηρίσω, αν όχι κάτι χειρότερο τους συναδέλφους μου ιατρούς που έτρεξαν περιχαρείς να στελεχώσουν τα συγκεκριμένα ψηφοδέλτια μνημονιακών υποψηφίων που κατήγαγαν και λαμπρές νίκες. Δεν ρώτησαν; Δεν ήξεραν τι στήριξαν με το «απίστευτο βάρος» των προσωπικοτήτων τους; Υπάρχει οργή, πόνος ανέχεια που η φιλοδοξία τους δεν τους άφησε να τα δουν. Ή απλά αδιαφόρησαν! Το μοναδικό Νοσοκομείο που έμεινε στο Νομό κατέρρευσε κι εκείνοι μου τείνουν το χέρι τους…

Νύχτωσε νύχτα νύχτωσε!
ΠΗΓΗ
Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Γιάννης Καλπούζος τη Δευτέρα στο Βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

Ο Γιάννης Καλπούζος και με το νέο του βιβλίο "Ο,τι αγαπώ είναι δικό σου" τη Δευτέρα 2 Ιουνίου

στο βιβλιοπωλείο μας θα συναντηθεί με ένα κοινό που οι σχέσεις αγάπης και εκτίμησης είναι αμοιβαίες.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ανθρωπισμός, το θέμα της έκθεσης στις πανελλαδικές

Το δοκίμιο του Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου «Ο σύγχρονος άνθρωπος» που αναφέρεται στον Ανθρωπισμό δόθηκε στους 105.000 μαθητές που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις και εξετάζονται σήμερα στο μάθημα των Νέων Ελληνικών.


Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να γράψουν άρθρο σε εφημερίδα, όπου θα σχολιάζουν το φαινόμενο της έλλειψης του ανθρωπισμού.

Η πρώτη ημέρα των πανελλαδικών κυλά προς το παρόν χωρίς απρόοπτα, με το κουδούνι να χτυπά στην ώρα του και την εκπομπή των θεμάτων να γίνεται κανονικά.


Διαβάστε Περισσότερα »

2ο ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΙΑΡΤΟ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΜΑΪΟΥ ΤΟ 2ο ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΗΛΗΚΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΙΑΡΤΟ.


ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΤΗΣ 1η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 2007-08 ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΗΡΑΝ ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ ΜΕ ΣΚΟΡ 7-2 ΚΕΡΔΙΖΩΝΤΑΣ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ, ΤΑ ΓΚΟΛ ΣΗΜΕΙΩΣΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ: 3 ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΟΡΕΣΤΗΣ,2 ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΠΕΤΡΟΛΟΥΚΑΣ,2 ΣΗΔΕΡΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ.



 


ΣΤΗΝ 2η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2005-06 Η ΑΕΟ ΜΕ ΣΚΟΡ 2-0 ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΑ ΓΚΟΛ ΣΗΜΕΙΩΣΑΝ ΑΠΟ ΕΝΑ Ο ΜΙΤΡΑΤΣΟΥΛΗΣ ΧΑΡ ΚΑΙ Ο ΜΑΣΟΥΡΑΣ ΠΑΝ.




 
ΣΤΗΝ 3η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2003-04 Η ΑΕΟ ΜΕ ΣΚΟΡ 3-1 ΤΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ ΤΑ ΓΚΟΛ ΣΗΜΕΙΩΣΑΝ  ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ ΘΥΜ,ΧΑΝΤΑΣ ΝΑΣΟΣ,ΓΚΙΖΗΜΗΣ ΧΡΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ Ο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΑΝΤΡΕΑΣ ΜΕ ΠΕΝΑΛΝΤΥ

Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣ ΔΗΛΩΣΕ


ΓΙΑ 2η ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ ΠΟΥ ΔΙΩΡΓΑΝΩΣΑΜΕ ΣΤΟΝ ΑΛΙΑΡΤΟ ΣΤΕΦΤΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ. ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ  ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ  ΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ  ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΜΑΣ '' ΕΛΠΙΔΕΣ  ΑΛΙΑΡΤΟΥ'' ΠΟΥ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΝΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΘΛΗΤΕΣ (ΕΥ΄ΑΓΩΝΙΖΕΣΤΕ) ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΝΤΑΣΙΩΤΗ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΤ/ΡΧΟ ΑΡΑΠΙΣΤΑ ΓΙΩΡΓΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΝΟΜΕΣ






Διαβάστε Περισσότερα »

Στα 956 ευρώ ο μέσος φόρος των χρεωστικών εκκαθαριστικών




    Περισσότερες από 1 εκατομμύριο φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα, ενώ 1.045.965 δηλώσεις έχουν ήδη εκκαθαριστεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.



Από την εκκαθάριση των ηλεκτρονικών εντύπων προκύπτει ότι το..  44% των εκκαθαριστικών είναι μηδενικά, δηλαδή οι φορολογούμενοι που θα τα παραλάβουν ούτε θα πληρώσουν επιπλέον φόρο αλλά ούτε και θα τους επιστραφεί κάποιο ποσό.

Αντίθετα το 35,45% των εκκαθαριστικών σημειωμάτων (371.019 εκκαθαριστικά) είναι χρεωστικά, δηλαδή οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν με τα έως τώρα στοιχεία, κατά μέσο όρο 956 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 20,61% είναι πιστωτικό (215.554 σημειώματα) και οι φορολογούμενοι θα έχουν κατά μέσο όρο επιστροφή φόρου 208 ευρώ.

Η υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το οικονομικό έτος 2014 θα γίνεται έως τις 30/6 τρέχοντος και παράταση δεν πρόκειται να δοθεί. Όσοι δεν προλάβουν την καταληκτική ημερομηνία (30 Ιουνίου) θα βρεθούν εκπρόθεσμοι και θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις.

Διαβάστε Περισσότερα »

Αυτό το άγαλμα υπήρχε στην Βοιωτία!



Τον Ποσειδώνα και όχι τον Δία αναπαριστά το γνωστό άγαλμα Ποσειδώνας/ Δίας του Αρτεμισίου που κοσμεί το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Σύμφωνα με τον Π. Βαρβαρούση από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το χάλκινο γλυπτό βρισκόταν στον ναό του Ποσειδώνα Ογχηστίου, στη Βοιωτία
Σύμφωνα με τον Π. Βαρβαρούση από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το χάλκινο γλυπτό βρισκόταν στον ναό του Ποσειδώνα Ογχηστίου, στη Βοιωτία

Σύμφωνα με τον Πάρι Βαρβαρούση από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το χάλκινο γλυπτό, το οποίο έχει ανασυρθεί το 1926 από ναυάγιο στην Εύβοια, βρισκόταν στον ναό του Ποσειδώνα Ογχηστίου, στη Βοιωτία.

Ο ερευνητής σημειώνει σε άρθρο του στο περιοδικό «Αρχαιολογία» πως η Ογχηστός, «έδρα της ομώνυμης Αμφικτιονίας και πολιτικοθρησκευτικό κέντρο της Βοιωτικής Ομοσπονδίας, είχε ήδη κατοικηθεί διαχρονικά από τους προϊστορικούς χρόνους».

Μικρή πόλη κατά τα μυκηναϊκά χρόνια, πήρε το όνομά της από τον γιο του θεού, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση είχε ζήσει εκεί. Αποτέλεσε κέντρο λατρείας για τις βοιωτικές κοινότητες, με εορταστικές εκδηλώσεις, τα «Ογχήστια», που συνοδεύονταν από ιπποδρομίες. Τον Ποσειδώνα λάτρευαν και οι Μινύες, που κατοίκησαν την πόλη.

Ο ναός
Το ιερό του Ογχηστίου Ποσειδώνα λειτούργησε, σύμφωνα με ποιητικές-μυθολογικές αναφορές, από πολύ παλιά, πριν κτιστεί η Θήβα και πριν ακόμα από το Μαντείο των Δελφών. Η Θ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θηβών επεσήμανε το 1964 και το 1967 τη θέση του. Σωστικές ανασκαφές το 1971, το 1973 και το 1991 έφεραν στο φως σημαντικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και κινητά ευρήματα. Ανάμεσα στα άλλα αποκαλύφθηκαν τα ερείπια οικοδομήματος από πωρόλιθο, το οποίο αναγνωρίστηκε ως ο ναός του Ποσειδώνα. Εκεί θα πρέπει να ήταν και το άγαλμα. Τώρα γίνονται νέες ανασκαφές από την Αρχαιολογική Εταιρεία.

Ο κ. Βαρβαρούσης αναφέρει τις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν για το ποιον παριστάνει το άγαλμα. «Με αναφορά στο σχήμα της κοιλότητας στην παλάμη του δεξιού χεριού, αρκετοί αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι πρόκειται για τον Ποσειδώνα που κραδαίνει την τρίαινα και όχι για τον Δία που είναι έτοιμος να ρίξει τον κεραυνό», σημειώνει. Επίσης ότι είναι έργο του Κάλαμι (περ. 470- 440 π.Χ.) Τέλος, υπάρχει παράσταση σε νόμισμα, αντίγραφο του αγάλματος και αυτή είναι η σοβαρότερη ένδειξη.
  Πάρις  Βαρβαρούσης
Διαβάστε Περισσότερα »

ΟΓΑ: Παράταση για προγράμματα αγροτικής εστίας



Ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α.) στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Αγροτικής Εστίας έτους 2014, αποφάσισε και ανακοινώνει την παράταση του χρόνου υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής των επιχειρηματιών τουριστικών καταλυμάτων, ιαματικών πηγών, τουριστικών γραφείων, βιβλιοπωλείων και θεάτρων μέχρι την Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014 .

Οι επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας έτους 2014, μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του ΟΓΑ (www.oga.gr ), προκειμένου να ενημερωθούν για τους όρους των
Προγραμμάτων (Προϋποθέσεις- Διαδικασίες ένταξης- Υποχρεώσεις, δικαιολογητικά κ.λ.π), τους τρόπους υποβολής των Αιτήσεων Συμμετοχής και να προμηθευτούν τα ειδικά έντυπα της Αίτησης-Υπεύθυνης Δήλωσης, τα οποία θα υποβάλλουν μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Διαβάστε Περισσότερα »

Θα «σκοτώσουν» 10 ασθενείς για να τους σώσουν



Επιστήμονες από τις ΗΠΑ ετοιμάζονται να αλλάξουν τον ορισμό του νεκρού, καθώς σε λίγες μέρες αρχίζουν την πρώτη μελέτη σε ανθρώπους με μια τεχνική που αποκαλείται «αναστολή ζωτικών λειτουργιών».

Οι γιατροί από το Νοσοκομείο Presbyterian του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ θα πάρουν 10 ετοιμοθάνατους ανθρώπους με βαριά τραύματα από μαχαίρι και πυροβολισμούς, οι οποίοι δεν θα μπορούν να αναταχθούν με τους συμβατικούς τρόπους, και θα τους φέρουν σε μία κατάσταση ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο, αφαιρώντας όλο το αίμα τους.

Το αίμα τους θα αντικατασταθεί με ένα παγωμένο διάλυμα φυσιολογικού ορού, το οποίο:

* Θα παγώσει το σώμα τους (η σωματική θερμοκρασία τους θα μειωθεί πολύ γρήγορα στους 10 βαθμούς Κελσίου)

* Θα επιβραδύνει τις ζωτικές λειτουργίες τους (σχεδόν θα σταματήσει κάθε κυτταρική δραστηριότητα, πλην της επιβίωσης)

* Θα καθυστερήσει το θάνατό τους από την μαζική απώλεια αίματος.

Όλ’ αυτά θα γίνουν για να κερδίσουν οι γιατροί χρόνο και να μπορέσουν να τους χειρουργήσουν.

Η ιατρική ομάδα που θα επιχειρήσει το πρωτοφανές εγχείρημα, βρίσκεται ήδη σε αναμονή στο νοσοκομείο, περιμένοντας τους κατάλληλους ασθενείς.

Επειδή αυτοί δεν θα μπορούν εκείνη την ώρα να δώσουν την συναίνεσή τους για να υποβληθούν στην ριψοκίνδυνη επέμβαση, γίνεται εδώ και καιρό μεγάλη εκστρατεία, με τους κατοίκους που διαφωνούν με τη μέθοδο να προμηθεύονται ένα ειδικό βραχιολάκι.

«Θα αναστείλουμε τη ζωή για να σώσουμε τους ασθενείς μας», δήλωσε ο χειρουργός δρ Σάμιουελ Τίσερμαν, που θα ηγηθεί του όλου εγχειρήματος.

Και εξήγησε πως μπορεί η μέθοδος να θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας τρόπος επείγουσας συντήρησης των ασθενών για να μην πεθάνουν και στη συνέχεια να αναταχθούν.

Η τεχνική δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε χοίρους το 2000. Η καρδιά των χοίρων συνήθως άρχιζε να κτυπά πάλι μόνη της, όταν επιστρεφόταν το αίμα στο σώμα, αν και σε μερικές περιπτώσεις χρειάστηκε ηλεκτρική διέγερση (απινίδωση).

Πάντως η μέθοδος έχει και περιορισμούς, με τον κυριότερο ότι η κατάσταση της ψύξης δεν μπορεί να παραταθεί πέραν των τεσσάρων ωρών.

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η μείωση της σωματικής θερμοκρασίας σε βαριά τραυματισμένους ανθρώπους μπορεί να τους βοηθήσει. Όταν το σώμα έχει την φυσιολογική θερμοκρασία, τα κύτταρα χρειάζονται τεράστια παροχή οξυγόνου για να διατηρηθούν στη ζωή και έτσι αν σταματήσει η καρδιά, ο ασθενής πεθαίνει.

Όταν, όμως, η σωματική θερμοκρασία μειώνεται σημαντικά, οι ανάγκες σε οξυγόνο ελαττώνονται ραγδαία και έτσι οι γιατροί κερδίζουν χρόνο για να σώσουν τον ασθενή.

Το όλο εγχείρημα θυμίζει έντονα ό,τι συνέβη στον Χανκ Σόλο, στην κινηματογραφική ταινία «Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται» της τριλογίας Star Wars, ο οποίος καταψύχθηκε με αναστολή των ζωτικών λειτουργιών του για να τηλεμεταφερθεί. Τώρα, οι γιατροί θα δοκιμάσουν το ίδιο και στην αληθινή ζωή.


Πηγή : Web Only
Διαβάστε Περισσότερα »

Απίστευτο : Οι αρκούδες έφτασαν στη Λιβαδειά....



Οι αρκούδες έφτασαν στον νομό Βοιωτίας. Όσο και αν ακούγεται περίεργο, όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι οι αρκούδες πέρασαν το βουνό της Οίτης και επισκέφτηκαν τον ορεινό όγκο του Ελικώνα.

Μετά το Πήλιο και την Οίτη οι αρκούδες εγκαθίστανται πιο νότια και συγκεκριμένα λίγο έξω από τη Λιβαδειά στο όρος Ελικώνα. Στις 18 Μαΐου έγινε η πρώτη επίθεση σε μελίσσια έξω από το χωριό Ζερίκι και τις επόμενες ημέρες ακολούθησαν και άλλες επιθέσεις σε μελίσσια της ευρύτερης περιοχής.inewsgr
Διαβάστε Περισσότερα »

Τα γεγονότα… σαν σήμερα



Σαν σήμερα το 1952 οι γυναίκες στην Ελλάδα αποκτούν δικαίωμα ψήφου.

585 π.Χ. - Κατά τη διάρκεια μάχης στον ποταμό Άλυ, μεταξύ του Αλυάττη Β' και του Κυαξάρη, συμβαίνει έκλειψη Ηλίου την οποία είχε προβλέψει ο Θαλής ο Μιλήσιος.

1533 - Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι δηλώνει έγκυρο το γάμο του βασιλιά Ερρίκου Η' της Αγγλίας και της Άννας Μπολέιν.

1588 - Η Ισπανική Αρμάδα, με 130 πλοία και 30.000 άνδρες, σαλπάρει από τη Λισαβόνα της Πορτογαλίας για τη Μάγχη.

1754 - Πόλεμος Γάλλων και Ινδιάνων: η πολιτοφυλακή της Βιρτζίνια υπό τον 22χρονο αντισυνταγματάρχη Τζορτζ Ουάσινγκτον νικά μία γαλλική αναγνωριστική δύναμη στη Μάχη του Ζάμονβιλ Γκλεν στη νοτιοδυτική Πενσυλβάνια.

1830 - Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Άντριου Τζάκσον υπογράφει νόμο με τον οποίο μετακινεί τους ιθαγενείς Αμερικανούς.

1871 - Πέφτει η Παρισινή Κομμούνα.

1905 - Ρωσοϊαπωνικός Πόλεμος: η ναυμαχία της Τσουσίμα λήγει με την καταστροφή του Ρωσικού Βαλτικού Στόλου από το Αυτοκρατορικό Ιαπωνικό Ναυτικό.

1918 - Η Λαϊκή Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν και η Πρώτη Δημοκρατία της Αρμενίας ανακηρύσσουν την ανεξαρτησία τους.

1934 - Γέννηση των πεντάδυμων των Ντιόν στον Καναδά, των πρώτων που επέζησαν όλα της βρεφικής τους ηλικίας.

1937 - Ανοίγει επίσημα η κρεμαστή γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ στο Σαν Φρανσίσκο.

1941 - Β' Π.Π. - Μάχη της Κρήτης - Τις νυκτερινές ώρες οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τον λιμένα της Σούδας Χανίων.

1961 - Το άρθρο του Πίτερ Μπένενσον "Οι ξεχασμένοι κρατούμενοι" δημοσιεύεται στη βρετανική εφημερίδα The Observer. Η δημοσίευση του άρθρου θα καθιερωθεί αργότερα ως η ίδρυση της Διεθνούς Αμνηστίας.

1979 - Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπογράφει τη συμφωνία πλήρους ένταξης της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε.Ο.Κ.)


Διαβάστε Περισσότερα »

Πανελλαδικές: Πρεμιέρα σήμερα με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας

Οι πανελλαδικές Εξετάσεις αρχίζουν σήμερα με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας για τους υποψηφίους των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄). Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄) θα αρχίσουν την  Πέμπτη 29 Μαΐου.

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίστηκε η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων.

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες, εκτός από τα μαθήματα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και Γραφιστικές Εφαρμογές, για τα οποία η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες.

Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για τη Γ' τάξη των ημερήσιων και τη Δ' τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 13-6-2014 για όσους θα έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε Λύκειο χωριστά.

Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α' και Β') σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 20-6-2014 και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.

Οι τελευταίες οδηγίες του υπουργείου Παιδείας προς τους υποψήφιους:

- Να γνωρίζουν ακριβώς το εξεταστικό κέντρο στο οποίο εξετάζονται και να γνωρίζουν την ακριβή διεύθυνση, ώστε να είναι έγκαιρα παρόντες, για να μην χάσουν την εξέτασή τους.

- Να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους το δελτίο εξεταζομένου που έχουν πάρει από το Λύκειό τους.

- Κατά την ώρα εξέτασης να ακολουθούν τις οδηγίες των εκπαιδευτικών, για να μην διαταράσσεται η εξεταστική διαδικασία.


Διαβάστε Περισσότερα »

Συνεχίζεται το «μίνι» καλοκαίρι

Έως τους 33 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Πολύ καλές καιρικές συνθήκες σε ολόκληρη τη χώρα, με λίγες νεφώσεις που τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν δίνοντας τοπικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως σε ορεινά τμήματα της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, περιμένουμε σήμερα, Τετάρτη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 31 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 16 έως 28 στην Ήπειρο, από 16 έως 33 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 17 έως 29 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι και στο Νότιο Αιγαίο δυτικοί νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και τοπικά ισχυροί. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς μέχρι σχεδόν μέτριοι, ενώ στον Κορινθιακό κόλπο το δυτικό ρεύμα θα ενισχυθεί σταδιακά στα 7 μποφόρ.

Λίγες νεφώσεις, τοπικά πυκνότερες μετά το μεσημέρι, περιμένουμε στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 32 με 33 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές κυρίως διευθύνσεις ασθενείς μέχρι σχεδόν μέτριοι.

Καλό και ζεστό καιρό με παροδικές νεφώσεις κατά τις θερμές κυρίως ώρες της ημέρας, περιμένουμε  στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν νότιοι ασθενείς μέχρι σχεδόν μέτριοι.

Διαβάστε Περισσότερα »

Τι μισθό θα πάρουν οι νέοι ευρωβουλευτές;




    Ποιες είναι οι αμοιβές ενός ευρωβουλευτή σήμερα
    και ποιό το μηνιαίο του πρόγραμμα



Ο βασικός μηνιαίος μισθός ανέρχεται σε... 7.807,12 ευρώ και καταβάλλεται από τον προϋπολογισμό του Ευρωκοινοβουλίου.
Οι καθαρές αποδοχές, μετά την αφαίρεση της φορολογικής παρακράτησης της Ε.Ε., είναι 6.083,91 ευρώ.

Εκτός του μισθού ο ευρωβουλευτής λαμβάνει ημερήσια αποζημίωση («αποζημίωση διαμονής»), ύψους 298 ευρώ για κάθε ημέρα που ασκεί τα υπηρεσιακά του καθήκοντα, εφόσον υπογράψει στην κατάσταση παρόντων.
Το ποσό αυτό προορίζεται για να καλύψει στέγη, γεύματα και άλλες συναφείς δαπάνες. Εάν οι βουλευτές απουσιάζουν από τις μισές ονομαστικές ψηφοφορίες, η αποζημίωση μειώνεται στο ήμισυ.

Για συνεδριάσεις εκτός της Ε.Ε., η αποζημίωση ανέρχεται σε 149 ευρώ (και πάλι εφόσον υπογράψει ο βουλευτής στην κατάσταση παρόντων) με επιπλέον επιστροφή του κόστους διαμονής.

Προσθέστε σε αυτά την αποζημίωση γενικών εξόδων, ύψους 4.202 ευρώ μηνιαίως, η οποία αποσκοπεί στην κάλυψη εξόδων όπως η μίσθωση γραφείων και το κόστος διαχείρισης, τηλεφωνικά και ταχυδρομικά τέλη, υπολογιστές και τηλεφωνικές συσκευές.


Ας σημειωθεί πως το Κοινοβούλιο παρέχει στους βουλευτές εξοπλισμένα γραφεία τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Στρασβούργο. Βεβαίως, τα αεροπορικά εισιτήρια από και προς την Ευρωβουλή είναι εξασφαλισμένα, μαζί με τα εισιτήρια για 24 ταξίδια τον χρόνο εντός της χώρας εκλογής και για αρκετά εκτός (μέχρι ποσού 4.148 ευρώ ετησίως).

Εάν δεν σας φτάνουν όλα αυτά, συνυπολογίστε πως κάθε ευρωβουλευτής μπορεί να αξιοποιήσει μηνιαίως ποσό 19.364 ευρώ για απασχόληση προσωπικού και εκπόνηση μελετών. Το ποσό αυτό δεν διατίθεται απευθείας στον ευρωβουλευτή, για ευνόητους λόγους.

Το μηνιαίο πρόγραμμα
Πώς είναι ένας τυπικός μήνας του ευρωβουλευτή;
Μία εργάσιμη εβδομάδα αφιερώνεται στη δουλειά των επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προετοιμασία των θεμάτων που θα έρθουν στην ολομέλεια.
Μία εβδομάδα καταλαμβάνει η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.
Η τρίτη εβδομάδα αξιοποιείται από τις κομματικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου για συζήτηση των θέσεών τους, ενώ ακολουθεί η «πράσινη βδομάδα», οπότε οι ευρωβουλευτές είναι ελεύθεροι για να έρθουν σε επαφή με τις κοινωνίες.
Ο κάθε ευρωβουλευτής συμμετέχει σε μία ή δύο νομοθετικές επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου και σε μία επιπλέον μεικτή κοινοβουλευτική επιτροπή με κάποια άλλη συνεργαζόμενη χώρα. Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές, τις ημέρες εργασίας, κυκλοφορούν από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, στα μεγάλα γυάλινα κτίρια των Βρυξελλών. Βεβαίως, η κινητικότητα δεν σημαίνει και συμμετοχή, πραγματική παραγωγή πολιτικής.
Ένα αξιοσημείωτο ποσοστό των ευρωβουλευτών έχει διαχρονικά χαρακτηριστεί ως «τουρίστες», καθώς το κοινοβουλευτικό τους έργο είναι περιορισμένο.
Έτσι κι αλλιώς, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν καλές σχέσεις με τα καταστήματα ταξιδιωτικών ειδών, καθώς βρίσκονται διαρκώς σε κίνηση. Αποτελούν μία από τις λεγόμενες «φυλές των αεροδρομίων»...

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ