Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Παρουσίαση χειροποίητων προιόντων υγείας και ομορφιάς στο "moments art" στα Βάγια

Ελάτε να γνωρίσετε τα χειροποίητα προιόντα υγείας και ομορφιάς melkeri!Στο τέλος της βραδιάς θα γίνει κλήρωση με δώρα, όμορφα κοσμήματα απο το κατάστημα μας!!Σας περιμένουμε σε μια ξεχωριστή εκδηλωση!!
Διαβάστε Περισσότερα »

Το αρχαιότερο ...παντελόνι του κόσμου, ηλικίας 3.000 ετών(!) βρέθηκε στην Κίνα


Πόδια σε ίσια γραμμή, χαμηλός καβάλος, κορδόνι στη μέση και γεωμετρικά σχέδια στα μπατζάκια.
Πιθανώς δεν θα μάθουμε ποτέ ποιος ήταν ο προϊστορικός μόδιστρος που έφερε την επανάσταση του παντελονιού πριν από περίπου 3.000 χρόνια.


Φαίνεται όμως ότι το ενδυματολογικό θαύμα δημιουργήθηκε ειδικά για...καβαλάρηδες.

Τα αρχαιότερα γνωστά παντελόνια ανακαλύφθηκαν στη Λεκάνη του Ταρίμ στη βορειοδυτική Κίνα, αναφέρει διεθνής ομάδα ερευνητών στην επιθεώρηση Quaternary International.

«Η μελέτη οπωσδήποτε στηρίζει την ιδέα ότι τα παντελόνια εφευρέθηκαν για ιππασία από νομάδες κτηνοτρόφους και εισήχθησαν στη Λεκάνη του Ταρίμ από έφιππους λαούς» σχολιάζει ο Βίκτορ Μάιρ, γλωσσολόγος και ειδικός στην αρχαία Κίνα στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

Τα δύο μάλλινα παντελόνια της μελέτης βρέθηκαν φορεμένα σε δύο άνδρες που είχαν μουμιοποιηθεί λόγω του ξηρού κλίματος και του ζεστού καλοκαιριού στην περιοχή Γιανγκχάι της Λεκάνης του Ταρίμ -από το 1970 έως σήμερα οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει σε αυτό το νεκροταφείο πάνω από 500 αρχαίους τάφους.

Μέχρι σήμερα, το αρχαιότερο γνωστό παντελόνι ήταν αυτό που είχε βρει ο δρ Μάιρ στον τάφο ενός άνδρα που πέθανε στο Ταρίμ πριν από 2.600 χρόνια.

Ήταν λίγο παλαιότερο από τα παντελόνια που φορούσαν οι Σκύθες νομάδες της Δυτικής Ασίας πριν από περίπου 2.500 χρόνια.

Ο ερευνητής πιστεύει ότι η ιππασία πρωτοεμφανίστηκε πριν από 3.400 χρόνια και το παντελόνι ακολούθησε λίγο αργότερα στις υγρές περιοχές στα βόρεια και τα δυτικά της Λεκάνης του Ταρίμ, εκεί όπου οι βροχές θα έκαναν τους απλούς χιτώνες άβολους.

Τα αρχαία παντελόνια από αυτές τις περιοχές, πιθανώς τα πρώτα του κόσμου, είναι απίθανο να έχουν διατηρηθεί ως σήμερα όπως συνέβη στην ξηρή περιοχή του Γιανγκχάι.

Οι δύο άνδρες που φορούσαν τα αρχαία παντελόνια, ηλικίας περίπου 40 ετών, πιθανότατα είχαν διπλό ρόλο ως κτηνοτρόφοι και πολεμιστές.

Ο ένας είχε ταφεί μαζί με ένα δερμάτινο χαλινάρι, ένα πολεμικό τσεκούρι και ένα δερμάτινο περιβραχιόνο για προστασία, ενώ στον τάφο του δεύτερου βρέθηκαν ένα μαστίγιο, μια διακοσμημένη ουρά αλόγου, ένα τόξο και μια φαρέτρα.

Ανάμεσα στα άλλα ευρήματα είναι και διάφορα ενδύματα που χρονολογούνται πριν από 3000 χρόνια. Ένα γούνινο παλτό (στη φωτογραφία αναλύεται από Γερμανούς και Κινέζους επιστήμονες), είναι μεταξύ των ευρημάτων, κάθε ένα από τα οποία είναι μεγάλης αρχαιολογικής αξίας.

Τα ευρήματα χρονολογήθηκαν στα 3.000 με 3.300 χρόνια με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα σε ίνες μαλλιού από τα παντελόνια και σε τρία ακόμα αντικείμενα σε έναν από τους τάφους.

Όσον αφορά το πατρόν του ενδύματος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ύφασμα δεν είχε κοπεί: Τα τρία τμήματα του παντελονιού -τα πόδια και η περιοχή του καβάλου- φτιάχτηκαν σε αργαλειό στο τελικό τους μέγεθος και ενώθηκαν με ραφές.

Διαβάστε Περισσότερα »

Σταθάς-Απαράδεκτη η μεταβίβαση του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού στο ΤΑΙΠΕΔ.

Απαράδεκτη η μεταβίβαση του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού στο ΤΑΙΠΕΔ.
Με την απόφαση 250/28.5.2014 της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων  αποφασίστηκε χωρίς αντάλλαγμα η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του δικαιώματος παραχώρησης σε τρίτους, μέσω σύμβασης, κάθε δικαιώματος λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης όλων των υποδομών, κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού «ιδίως των επίγειων  εγκαταστάσεων μεταφοράς προσώπων με αναρτημένα ή ελκόμενα οχήματα υπαίθριων διαδρομών (πίστες χιονοδρομίας) και χώρων στάθμευσης οχημάτων» συνολικής έκτασης 11.000 στρεμμάτων.
Η παραχώρηση του ΧΚΠ στο ΤΑΙΠΕΔ είναι καταστροφική για την ευρύτερη περιοχή, καθώς το ΧΚΠ αποτελεί τον οικονομικό πνεύμονα τριών όμορων νομών, στους οποίους δραστηριοποιούνται εκατοντάδες  μικρομεσαίες επιχειρήσεις (τουριστικά καταλύματα, εστίαση κ.λ.π.) και απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι. Επομένως, η παραχώρηση του ΧΚΠ στο ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιώτες οι οποίοι θα προβούν στην κατασκευή μεγάλων μονάδων εστίασης και σίτισης στη κορυφή του βουνού, θα σημάνει αφενός την αλλαγή του τοπίου και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, αλλά και την καταδίκη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σίτισης και εστίασης που δραστηριοποιούνται στα γύρω χωριά των τριών όμορων νομών.
Να σημειωθεί επίσης ότι στους ιδιώτες στους οποίους θα παραχωρηθεί το ΧΚΠ από το ΤΑΙΠΕΔ, θα τους δοθεί και η προίκα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που θα στοιχίσει στο ελληνικό Δημόσιο ο εκσυγχρονισμός του ΧΚΠ με την κατασκευή τελευταίας τεχνολογίας αναβατήρων.
Με βάση τα ανωτέρω,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
-Με πιο σκεπτικό και με βάση ποια οικονομικοτεχνική μελέτη παραχωρήθηκε  στο ΤΑΙΠΕΔ το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού;
-Πιο το όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο από τη παραχώρηση-δωρεά του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού στο ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή στους ιδιώτες;
-Παρακαλούμε όπως καταθέσετε άμεσα τα πρακτικά  της συνεδρίασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων  και την τεχνικοοικονομική μελέτη –εάν υπάρχει- με βάση την οποία υιοθετήθηκε η απόφαση 250/28.5.2014.

Ο ερωτών και αιτών βουλευτής
Σταθάς Γιάννης


Διαβάστε Περισσότερα »

Η θέση των Αντιπεριφερειαρχών Βοιωτίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας για το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού



Η παραχώρηση του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού σε ιδιώτες υποθηκεύει την ανάπτυξη της περιοχής. Είναι χαριστική πράξη της περιουσίας του λαού της Περιφέρειας Στερεάς ενώ ταυτόχρονα εκχωρείται το δικαίωμα στην ανάπτυξη.

Οι παραπαρνάσσιες περιοχές της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας και της Φωκίδας που έχουν στηρίξει την ανάπτυξή τους στο χιονοδρομικό κέντρο βλέπουν πλέον τον κίνδυνο της υπερσυγκέντρωσης των δραστηριοτήτων να τις απειλεί και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής βλέπουν μπροστά τους τον μαρασμό και την καταστροφή τους μαζί με την ευρύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Το ΤΑΙΠΕΔ και τα ιδιωτικά συμφέροντα δεν υπηρετούν ούτε τις αναπτυξιακές στρατηγικές της περιοχής αλλά ούτε και τις ευαίσθητες περιβαλλοντικές ισορροπίες στον Παρνασσό. Δεν υπηρετούν την ισόρροπη ανάπτυξη σε ένα ζωντανό αναπτυξιακό κύτταρο της Στερεάς Ελλάδας. Η ιδιωτικοποίηση του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού αφαιρεί από την Στερεά Ελλάδα ένα ακόμη εργαλείο ανάπτυξης.

Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας που αποτελεί πλήγμα για την Βοιωτία την Φωκίδα και την Φθιώτιδα.





ΘΩΜΑΣ ΣΤΑΙΚΟΣ                       ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ                     ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΖΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ



Αντιπερ/χης Φθιώτιδας                  Αντιπερ/ρχης Βοιωτίας                       Αντιπερ/ρχης Φωκίδας
Διαβάστε Περισσότερα »

3η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας στη Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς

Για 3η συνεχόμενη χρονιά η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάςδιοργανώνει την Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας του FutureLibrary. Τίτλος της φετινής Εκστρατείας
"Ό,τι κι αν σκέφτεσαι σκέψου το αντίθετο.
Οι αντίθετοι κόσμοι συναντιούνται στις βιβλιοθήκες!"
48 εκδηλώσεις περιμένουν τους μικρούς φίλους της Βιβλιοθήκης, όπου τα αντίθετα της κάθε ημέρας θα πυροδοτήσουν τον παιδικό νου να ανακαλύψει άγνωστους και ελκυστικούς κόσμους στα βιβλία αλλά και στον πραγματικό κόσμο, να τους φανταστεί και να τους δημιουργήσει με χίλιους δυο εκπληκτικούς και φανταστικούς τρόπους:χαρτογραφώντας, παίζοντας, διηγώντας,κάνοντας πειράματα, ζωγραφίζοντας, κατασκευάζοντας,χορεύοντας, ανταλλάσσοντας, ταξιδεύοντας νοερά ή μη….
Το «όμορφο» και το «άσχημο», το «ορθό» και το «ανάποδο», το «ψηλά» και το «χαμηλά», η «αρχή» και το «τέλος», η «ημέρα» και η «νύχτα», η «τάξη» και η «ακαταστασία», το «σωστό» και το «λάθος», η «καλημέρα» και η «καληνύχτα», το «ράβε» και το «ξήλωνε», το «πάνω» και το «κάτω», το «φως» και το «σκοτάδι», ο «ρυθμός» και η «αρρυθμία»και τόσες μα τόσες ακόμη αντίθετες έννοιες θα έχουν την τιμητική τους από 16 Ιουνίου μέχρι 3 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης, στο Καταλανικό Κάστρο, δίπλα στον ποταμό Έρκυνα, κι ακόμη παραπέρα!
Δείτε το πρόγραμμα επισκεπτόμενοι τον ιστότοπο της Βιβλιοθήκης http://www.liblivadia.gr, και βοηθήστε τα παιδιά σας να δηλώσουν συμμετοχή (http://goo.gl/xAFg3D) στις δράσεις που επιθυμούν και τα συναρπάζουν.

Πληροφορίες: κ. Ελένη Μιμίκου (emimikou@gmail.com | 2261089975), και κ. Ιουλία Βελέντζα (liblivadia@gmail.com | 2261089970), ώρες λειτουργίας της Βιβλιοθήκης.
Διαβάστε Περισσότερα »

Οι απαντήσεις στα θέματα των Πανελλαδικών

Συνεχίστηκαν και σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις με τα μαθήματα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (Θεωρητική Κατεύθυνση), της Βιολογίας (Θετική Κατεύθυνση), των Αρχών Οργάνωσης και της Χημείας-Βιοχημείας της Τεχνολογικής (Κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής) για τους υποψηφίους των γενικών λυκείων.

Πρόκειται για μαθήματα κατεύθυνσης που έχουν ειδική βαρύτητα για την εισαγωγή των μαθητών σε ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Μέχρι στιγμής τα θέματα σε Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά και Βιολογία (Γενικής Παιδείας) κρίθηκαν κατανοητά και «βατά», αφού απουσίαζαν οι «παγίδες».


Δείτε τα θέματα που έπεσαν

Πατήστε εδώ για να δείτε τα θέματα στη Νεοελληνική Λογοτεχνία
Πατήστε εδώ για να δείτε τα θέματα στη Βιολογία της Θετικής Κατεύθυνσης

Πατήστε εδώ για να δείτε τα θέματα στη Χημεία-Βιοχημεία της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής)

Πατήστε εδώ για να δείτε τα θέματα στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών).

Δείτε τις απαντήσεις των θεμάτων

Πατήστε εδώ για να δείτε τις απαντήσεις στη Νεοελληνική Λογοτεχνία

Πατήστε εδώ για να δείτε τις απαντήσεις στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών)

Πατήστε εδώ για να δείτε τις απαντήσεις στη Βιολογία της Θετικής Κατεύθυνσης

Πατήστε εδώ για να δείτε τις απαντήσεις στη Χημεία-Βιοχημεία της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής)


Διαβάστε Περισσότερα »

Δωρεάν Bazaar ρούχων στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Θηβαίων



Το Κοινωνικό  Παντοπωλείο του Δήμου Θηβαίων διοργανώνει ΜΠΑΖΑΡ με είδη ρουχισμού στο χώρο του,  την Παρασκευή 6 και τη Τρίτη  10 Ιουνίου 2014  ώρες 10:30 με 12:30, για τους οικονομικά ασθενέστερους δημότες του Δήμου και δικαιούχους του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Τα εν λόγω είδη συγκεντρώθηκαν από προσφορές ευαισθητοποιημένων πολιτών και θα διατεθούν ΔΩΡΕΑΝ σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

Ο Δήμος Θηβαίων στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και ευχαριστεί όλους τους πολίτες που στηρίζουν έμπρακτα την Κοινωνική του Υπηρεσία, προσφέροντας ό,τι μπορούν από το υστέρημά τους.
Παρακαλούνται οι δικαιούχοι να προσέλθουν με την ταυτότητά τους, τις συγκεκριμένες ημέρες και ώρες στο Κοινωνικό Παντοπωλείο ( συμβολή οδών Αγγελίδη και Πελοπίδου στη Θήβα ) .

Διαβάστε Περισσότερα »

Τέλος τα δωρεάν τρόφιμα για 4.000 πολυτέκνους




    Μένεα πνέουν κατά του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης χιλιάδες οικογένειες πολυτέκνων από ολόκληρη τη χώρα, κάνοντας λόγο για ακόμα ένα χτύπημα εις βάρος τους.



Μιλώντας.. στην εφημερίδα «δημοκρατία» ο Πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ) Βασίλης Θεοτοκάτος, καταγγέλλει ουσιαστικά τη διακοπή της δωρεάν διανομής τροφίμων που δικαιούνταν οι πολύτεκνες οικογένειες, βάσει των κριτηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως ευπαθείς ομάδες.

Πράγματι, οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπουν τη δωρεάν παροχή τροφίμων σε ευπαθείς ομάδες, όπως οι πολύτεκνοι, οι ηλικιωμένοι, οι ανάπηροι και οι μονογονεϊκές οικογένειες, ωστόσο τα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται οι δικαιούχοι επαφίενται στη δικαιοδοσία του εκάστοτε κράτους-μέλους.

Όπως καταγγέλλει ο κ. Θεοτοκάτος, «σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών 'άποροι θεωρούνται τα άτομα ή οι οικογένειες που έχουν ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 30% για τη σύζυγο και για το πρώτο και δεύτερο ανήλικο ή προστατευόμενο παιδί και κατά 40% για καθένα από τα επόμενα ανήλικα ή προστατευόμενα παιδιά'. Αυτό πραγματικά σημαίνει ότι μια οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη έπρεπε –για να δικαιούται τη βοήθεια- να έχει εισόδημα 31.500 ευρώ. Εν μέσω κρίσης όμως, το 2013, οπότε δημοσιεύτηκε η απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών και Ανάπτυξης, το όριο μειώθηκε κατά σχεδόν 50%, φτάνοντας στα 20.160 ευρώ, ποσό που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας»


Διαβάστε Περισσότερα »

Τραγωδία σε Βάγια και Αλίαρτο-Νεκρή μητέρα δυο ανήλικων παιδιών



Θλίψη και θρήνος σε Βάγια και Αλίαρτο  από το δραματικό γεγονός που συνέβη σήμερα το πρωί. 
 Την τελευταία της ανάσα άφησε νωρίς σήμερα το πρωί η Γιάννα Μπούχρα  36 ετών  μετά απο σύγκρουση του Ι.Χ που οδηγούσε με λεωφορείο του ΚΤΕΛ  λίγο έξω απο τη Θήβα. Η άτυχη γυναίκα πήγαινε στη δουλειά της και για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους συγκρούσθηκε με το λεωφορείο.Σοκαρισμένη και συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία από τον θάνατο της  γυναίκας και μητέρας δύο ανήλικων παιδιών που «έφυγε» τόσο ξαφνικά και τόσο άδικα από τη ζωή.   Όσοι είχαν την τύχη να γνωρίσουν την Γιάννα  ξέρουν ότι πρόκειται για ένα αξιαγάπητο πλάσμα,  έναν άνθρωπο με μεγαλείο ψυχής. Μια στοργική μητέρα και άξια σύζυγο.Είχε γεννηθεί στην Αλίαρτο και ηταν παντρεμένη στα Βάγια.
Η κηδεία της άτυχης γυναίκας θα γίνει την Πέμπτη στις 5.30μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Βαγίων





Προανάκριση για το περιστατικό διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Θήβας
Αντίο Γιάννα Καλό Ταξίδι εκεί που πας.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ερχονται 1000 προσλήψεις οπλιτών στο Υπουργείο Αμυνας

Εντός του Ιουνίου αναμένεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την πρόσληψη 1000 οπλιτών βραχείας ανακατάταξης.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος άναψε το «πράσινο» φως και όπως σημειώνει ο Ελεύθερος Τύπος, θεωρείται δεδομένο ότι οι προσλήψει θα ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι.

Οι οπλίτες που θα προσληφθούν θα λαμβάνουν μισθό περίπου 700-800 ευρώ. Στόχος είναι να κινηθούν γρήξγορα οι διαδικασίες πρόσληψης, προκειμένου οι οπλίτες να αναλάβουν το συντομότερο δυνατό υπηρεσία και να καλύψουν τα κενά στην επάνδρωση των μονάδων.

Προτεραιότητα στην διεκδίκηση θέσεων θα έχουν οι ήδη υπηρετούντες έφεδροι, ενώ θα υπάρχουν προϋποθέσεις για την ηλικία, τη σωματική ικανότητα και το λευκό ποινικό μητρώο. Θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και θα έχουν την ίδια υγειονομική περίθαλψη με τους μόνιμους στρατιωτικούς.

Διαβάστε Περισσότερα »

Θανατηφόρο τροχαίο έξω απο τη Θήβα-βίντεο




Μετωπική σύγκρουση υπεραστικού λεωφορείου του ΚΤΕΛ Θήβας  με Ι.Χ. σημειώθηκε στις 8.30 το πρωί  έξω απο τη Θήβα   στο ύψος περίπου της αερογέφυρας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του Permissospress και τις μεταφέρουμε με επιφύλαξη η οδηγός του ΙΧ έχει χάσει τη ζωή της,καταγόταν απο την Αλίαρτο και έμενε στα Βάγια,ήταν περίπου 40 χρονών μητέρα δυο ανήλικων παιδιών. Το λεωφορείο του ΚΤΕΛ  είχε δρομολόγιο Κόκκινο  Θήβα και για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους συγκρούσθηκε με το ΙΧ


Θανατηφόρο τροχαίο στη Θήβα από LAMIASTARGR
Διαβάστε Περισσότερα »

Ο τελευταίος των τελευταίων σε σταυρούς στις Ευρωεκλογές

Οσο ενδιαφέρον έχει το πόσες ψήφους συγκέντρωσε ο πρώτος των πρώτων ευρωβουλευτής, άλλο τόσο ενδιαφέρον έχει και το πόσες έλαβε ο τελευταίος των τελευταίων σε ψήφους. Και μπορεί να γνωρίζουμε όλοι ότι πρώτος και με διαφορά αναδείχθηκε ο Μανώλης Γλέζος (445.800 σταυρούς), αλλά ποιος ήρθε τελευταίος;

Με βάση τα τελικά αποτελέσματα που έδωσε το ΥΠΕΣ, από τα επτά κόμματα που εκλέγουν ευρωβουλευτή, τελευταίος σε σταυρούς έρχεται ο Ισαάκ Σπανούδης από τους ΑΝΕΛ ο οποίος σε όλη την επικράτεια έλαβε 1451 σταυρούς.

Ο Ισαάκ Σπανούδης είναι μόλις 35 ετών, δικηγόρος στο επάγγελμα, απόφοιτος της Σορβόνης με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δημόσιο Δίκαιο και Δίκαιο και τις πρακτικές εργασιακών σχέσεων.

Διαβάστε Περισσότερα »

Συνάντηση Αξιολόγησης στο Καπαρέλλι


Την τελευταία  εβδομάδα του Μαΐου,  το  Ολοήμερο  Νηπιαγωγείο Καπαρελίου  ήταν  το  σχολείο  υποδοχής  40  εκπαιδευτικών από 10  χώρες που  συνεργάστηκαν  αρμονικά  και δημιουργικά  για  2  συνεχή  χρόνια στα πλαίσια  του διακρατικού  έργου  Comenius: EUROPE MIX.   Το περιεχόμενο  αφορούσε  στην  αλληλεγγύη  στην  διαφορετικότητα  στην  ανεκτικότητα  και  στην αποδοχή  των  ‘άλλων’.  Οι  δράσεις  ήταν ποικίλες και  αναπτύχθηκαν  σε  τριμηνιαία  βάση  με  βασική  στόχευση την  άμεση ή  έμμεση  διάδραση των  μαθητών  και  των  10  σχολείων. Σε  αυτήν  τη  λογική  σχεδιάστηκε  και  η  γιορτή  υποδοχής  των καλεσμένων μας  στο  νηπιαγωγείο.  Στο πρώτο  μέρος   οι μαθητές  μας  τραγούδησαν  και  έπαιξαν  παρουσιάζοντας   μια  μουσικοχορευτική  αναδρομή  του Ελληνικού τραγουδιού συνδέοντάς  το  με  τη  μουσική  του σήμερα. Στο  δεύτερο μέρος  οι  καλεσμένοι κλήθηκαν  επί  σκηνής  να  μας  τραγουδήσουν – χορέψουν  ένα  τραγούδι  στην  δική  τους γλώσσα  και να  κάνουμε  πράξη  τον  τίτλο  της  σύμπραξής  μας!
Διαβάστε Περισσότερα »

Θήβα: Με μεγάλη επιτυχία η 2η Χορευτική Συνάντηση Δημοτικών Σχολείων



Το 5ο Δημοτικό Σχολείο Θήβας φιλοξένησε φέτος, με πολύ μεγάλη επιτυχία, τη 2η Χορευτική Συνάντηση Δημοτικών Σχολείων Δήμου Θηβαίων, τη Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν χορευτικά τμήματα  μαθητών από τα 2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 6ο και 8ο Δημ. Σχ. Θήβας, το Δημ. Σχ. Καπαρελλίου και το Δημ. Σχολείο Πύλης της Δ.Ε. Δερβενοχωρίων Δήμου Τανάγρας, που κέρδισαν τις εντυπώσεις και χειροκροτήθηκαν από το κοινό για τις εξαιρετικές επιδώσεις τους στους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, ο οποίος συνεχάρη τον Διευθυντή του 5ου Δημ. Σχ. κ. Ηλία Τραμπάκουλο για τη διοργάνωση και όλους τους  εκπαιδευτικούς για το πολιτιστικό έργο που παράγουν μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις, και φυσικά τους πρωταγωνιστές -μαθητές.

Στόχος της συνάντησης αυτής, που θεωρείται πλέον θεσμός για τα σχολεία του Δήμου (πέρσι πραγματοποιήθηκε στο 4ο Δημ. Σχ. Θήβας με εξίσου μεγάλη επιτυχία)  είναι η μύηση των μαθητών στην ελληνική χορευτική παράδοση, η επαφή τους με τον ελληνικό πολιτισμό, η εξοικείωση με κινητικά εκφραστικά μέσα και  η καλλιέργεια της δυναμικής της ομάδας και της επικοινωνίας.

Υποστηρικτής της εκδήλωσης, μεταξύ άλλων, ήταν και ο Δημοτικός Οργανισμός Θήβας που παρείχε την ηχητική  κάλυψη της εκδήλωσης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

Χάραξη ορειβατικών μονοπατιών στον Ελικώνα



Ο Σύλλογος Ελικωνίων

Προσκαλεί όλους τους φίλους του Ελικώνα


Την 8η Ιουνίου 2014, ημέρα Κυριακή και ώρα 8:30 π.μ στην πλατεία του Ελικώνα
(σημείο συνάντησης)


Να βοηθήσουν στη χάραξη του μονοπατιού από την σπηλιά του Πλούτου στη σπηλιά του Παπανικολή καθώς και στη χάραξη του μονοπατιού αλώνια-Σπενέκου-Άγιος Κωνσταντίνος.


Οι φίλοι και οι εθελοντές να έχουν μαζί τους κοπτικά εξαρτήματα και στολές εργασίας.

Η εργασία χάραξης ορειβατικών μονοπατιών είναι πρωτόγνωρη και νομίζουμε πως θα σας μείνει αξέχαστη η εμπειρία που θα αποκτήσετε .






Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι το Σάββατο 7-6-2014 στο τηλέφωνο 6938003262


Είσαστε όλοι καλεσμένοι του Συλλόγου μας. Σας περιμένουμε.



Για το Δ.Σ Ο Πρόεδρος

ΚΩΝ.ΝΟΣ Γ ΠΟΥΛΟΣ
Διαβάστε Περισσότερα »

Συνάντηση Μελλονύμφων στη Θήβα


Την Κυριακή 1η Ιουνίου 2014 πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Θήβας η δεύτερη συνάντηση της χρονιάς για ζευγάρια τα οποία σύντομα θα τελέσουν το Μυστήριο του Γάμου τους.Στην φιλόξενη αίθουσα του ιδρύματος “ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΑΓΑΠΗΣ” της Μητροπόλεώς μας συγκεντρώθηκαν 20 ζευγάρια από την ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Θηβών και είχαν την ευκαιρία να ακούσουν σημαντικές επισημάνσεις σχετικά με το Μυστήριο του Γάμου απο τον Πρωτοπρεσβύτερο π.Δημήτριο Παπαχατζή, κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας.Η προσπάθεια αυτή εμπνευσμένη απο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.Γεώργιο έχει σκοπό να δώσει  στα νέα ζευγάρια την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Γάμο μέσα απο την Ορθόδοξη πνευματική παράδοση και να τους δώσει κατευθυντήριες γραμμές στο νέο ξεκίνημα της Ζωής τους.Με τις ευχές της τοπικής Εκκλησίας στο κάθε ζευγάρι δόθηκε ευλογία και απο μία εικόνα της Παναγίας μας για να τους προστατεύει και να τους καθοδηγεί στις δυσκολίες της εποχής μας.




Διαβάστε Περισσότερα »

Τα γεγονότα… σαν σήμερα



Στις 4 Ιουνίου 1989 τερματίζονται οι διαδηλώσεις στην πλατεία Τιεν Αν Μεν, στο Πεκίνο, μετά από τη βίαιη επέμβαση του στρατού.

1411 - Ο βασιλιάς Κάρολος ΣΤ΄ της Γαλλίας χορηγεί το μονοπώλιο της ωρίμανσης του τυριού ροκφόρ στους κατοίκους του Ροκφόρ-συρ-Σουλζόν.

1876 - Ένα τρένο-εξπρές, το «Transcontinental Express», φτάνει στο Σαν Φρανσίσκο από τη Νέα Υόρκη, έχοντας διασχίσει τη διαδρομή, σε χρόνο-ρεκόρ για την εποχή, σε 83 ώρες και 39 λεπτά.

1878 – Υπογράφεται η συνθήκη της Κωνσταντινούπολης με την οποία παραχωρείται η Κύπρος από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

1896 - Ο Χένρυ Φορντ δοκιμάζει στους δρόμους του Ντιτρόιτ το πρώτο αυτοκίνητο που κινείται με βενζίνη, το «Τετράκυκλο». Δεν ήταν παρά μια δικύλινδρη μηχανή ανεβασμένη πάνω σε τέσσερις τροχούς ποδηλάτου, που έπιανε μέγιστη ταχύτητα 32 χλμ/ώρα.

1911 - Ανακαλύπτονται αποθέματα χρυσού στο Ίντιαν Κρικ της Αλάσκας.

1912 - Μεγάλη πυρκαγιά σαρώνει την Κωνσταντινούπολη, καταστρέφοντας 1.000 σπίτια.

1913 - Η Αγγλίδα σουφραζέτα Εμιλι Ντέιβισον, η γυναίκα, που θεωρήθηκε μια από τις ηρωίδες του κινήματος, πέφτει μπροστά στα πόδια του αλόγου του βασιλιά Γεωργίου Ε' στο ντέρμπι του Επσομ. Θα υποκύψει στα τραύματα της λίγες ημέρες αργότερα. Τα ντοκουμέντα της εποχής συνηγορούν περισσότερο στο ότι, επρόκειτο για δυστύχημα στην προσπάθεια της να κρεμάσει τα χρώματα των σουφραζετών στο βασιλικό άλογο, παρά στην εκδοχή της αυτοκτονίας.

1917 - Απονέμονται το αμερικανικό πανεπιστήμιο Κολούμπια για πρώτη χρονιά από τα βραβεία Πούλιτζερ.

1919 - Το αμερικανικό Κογκρέσο εγκρίνει την προσθήκη του άρθρου 19 στο Σύνταγμα, το οποίο δίνει στις γυναίκες το δικαίωμα της ψήφου.

1920 - Η Ουγγαρία υπογράφει με τους Συμμάχους τη Συνθήκη του Τριανόν, σύμφωνα με την οποία, η χώρα περιορίζεται σε 36.000 τετραγωνικά μίλια (από 125.000) και σε οκτώ εκατομμύρια κατοίκους (από 22 εκατομμύρια).

1920 - Ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Ευγένιος Ο' Νιλ κερδίζει Βραβείο Πούλιτζερ για το έργο του «Πέρα από τον Ορίζοντα».

1922 - Στην Ουγγαρία, οι σοσιαλιστές κερδίζουν έδρες στο Κοινοβούλιο για πρώτη φορά.

1932 - Παραιτείται η κυβέρνηση Παπαναστασίου και σχηματίζεται πάλι Κυβέρνηση Βενιζέλου με νέους υπουργούς.

1936 - Ο Γάλλος πολιτικός Λεόν Μπλούμ δημιουργεί τον κυβερνητικό συνασπισμό Λαϊκό Μέτωπο με την υποστήριξη αριστερών και κεντρώων κόμματων και γίνεται ο πρώτος σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Γαλλίας. Στο χρονικό διάστημα, που ακολουθεί παρουσιάζει ένα ευρύ πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο εισάγει επαναστατικά μέτρα όπως μειώσεις στα ωράρια εργασίας και το θεσμό των πληρωμένων διακοπών.

1940 - Οι δυνάμεις των Ναζί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Δουνκέρκης, που βρίσκεται πάνω στη Μάγχη, κοντά στη γαλλοβελγική μεθόριο. Την ίδια ώρα, όμως, ολοκληρώνεται με επιτυχία η επιχείρηση-μαμούθ για την απομάκρυνση 338.000 ανδρών των δυνάμεων των Συμμάχων, που βρίσκονταν στην περιοχή.

1942 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει η ναυμαχία του Μίντγουεϊ.

1942 - Πρώτος τουφεκισμός στο σκοπευτήριο της Καισαριανής από τους Γερμανούς: Εκτελέστηκαν οι πλωτάρχες του Λ.Σ. Η. Καζάκος και Γ. Κωτούλας.

1943 - Στην Αργεντινή, στρατιωτικό πραξικόπημα ανατρέπει τον Πρόεδρο Ράμος Καστίγιο.

1944 - Τα συμμαχικά στρατεύματα απελευθερώνουν τη Ρώμη από τις δυνάμεις του Άξονα.

1951 - Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικυρώνει το δικαίωμα των Πολιτειών να ζητούν πειστήρια μη κομμουνιστικής ιδεολογίας από τους υποψηφίους για διάφορες θέσεις εργασίας.

1959 - Στη Γερμανία, ο καγκελάριος Κόνραντ Αντενάουερ αποσύρει την υποψηφιότητά του για την Προεδρία.

1960 - Στην Ταϊβάν, το Πεκίνο βομβαρδίζει τα νησιά Κουεμόι.

1969 - Στο Κονγκό, 100 φοιτητές σκοτώνονται από στρατιώτες σε διαδήλωση.

1970 - Τα νησιά Τόνγκα, στο νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, αποκτούν την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1979 - Στη Νότια Αφρική, την παραίτησή του υποβάλει ο Πρόεδρος Βόρστερ.

1972 - Η Αμερικανίδα Άντζελα Ιβόν Ντέιβις καθηγήτρια φιλοσοφίας και θρυλική μορφή του αντιρατσιστικού και του γυναικείου κινήματος, απαλλάσσεται έπειτα από δύο χρόνια από τις κατηγορίες της συνωμοσίας, της δολοφονίας και της απαγωγής.

1989 - Τερματίζονται οι διαδηλώσεις στην πλατεία Τιεν Αν Μεν, στο Πεκίνο, μετά από τη βίαιη επέμβαση του στρατού.

1991 - Μετά από 20 ημέρες γενικής απεργίας, παραιτείται η κομμουνιστική κυβέρνηση της Αλβανίας υπό τον Φάτος Νάνο.

1991 - Στην Ιαπωνία, έκρηξη του ηφαιστείου στο όρος Άνζεν, κοντά στην πόλη Σιμαμπάρα, προκαλεί το θάνατο σε 12 άτομα.

1992 - Στη Γιουγκοσλαβία, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θριαμβεύει στις βουλευτικές εκλογές.

1995 - Στην Ονδούρα, 16 άτομα χάνουν τη ζωή τους και 22 τραυματίζονται από κεραυνό την ώρα, που παρακολουθούν ποδοσφαιρικό αγώνα.

1994 - Σημειώνεται δολοφονική απόπειρα κατά των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΚΚΕ Βασίλη Εφραιμίδη, Γιάννη Θεωνά και Μιχάλη Σπυριδάκη, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη.

1997 - Με το βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας Ιπεκτσί τιμούνται, μεταξύ άλλων, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου.

2001 - Ο βασιλιάς Ντιπέντρα του Νεπάλ πεθαίνει, τρεις ημέρες αφού δολοφόνησε τα περισσότερα μέλη της οικογένειας του.

2006 - Σημειώνεται η θεαματικότερη στην ιστορία απόδραση κρατουμένων από τις φυλακές Κορυδαλλού. Οι δύο κρατούμενοι Βασίλης Παλαιοκώστας και Αλκέτ Ριτζάι διέφυγαν με ελικόπτερο που τους παρέλαβε από το προαύλιο της φυλακής, στο οποίο είχε γίνει νωρίτερα αεροπειρατεία.


Διαβάστε Περισσότερα »

Ιούνιος σαν... Γενάρης! Έρχεται κακοκαιρία σε όλη τη χώρα

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός σε αρκετές περιοχές της ανατολικής χώρας - Βροχές, καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι και στην Αττική - Διαβάστε την αναλυτική πρόγνωση καιρού για σήμερα - Τι καιρό θα κάνει το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος
Τη λήψη μέτρων προστασίας λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που προβλέπει η ΕΜΥ από σήμερα, Tετάρτη, σε αρκετές περιοχές της ανατολικής χώρας ζητά η διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Κεντρική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική). Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Για το λόγο αυτό σε ανακοίνωσή της η διεύθυνση ζητά από τους πολίτες τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.

Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα:

Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

Αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του. Επίσης να μείνουν μέσα σε αυτό με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης, μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

Πρόγνωση καιρού

Νεφώσεις, τοπικές βροχές και κατά τόπους σποραδικές καταιγίδες, θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σε ολόκληρη τη χώρα. Η θερμοκρασία δε θα ξεπεράσει τους 25 βαθμούς Κελσίου, παρά μόνο στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Πελοπόννησο, όπου θα φτάσει τους 27.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, στην Αττική τα χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι έως το μεσημέρι οι νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες, ενώ από το απόγευμα θα σημειωθεί βελτίωση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 18 και 23 βαθμών.

Στη Θεσσαλονίκη, τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν έως και αργά το απόγευμα, με τη βελτίωση να αναμένεται από το βράδυ. Στη διάρκεια της μέρας, ο υδράργυρος θα δείχνει από 15 έως 22 βαθμούς.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τα ασταθή καιρικά φαινόμενα αναμένονται μετά το μεσημέρι, με ανέμους που θα πνέουν έως και 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη, αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις τη νύχτα, με τους ανέμους να φτάνουν τα 7 μποφόρ και τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 24 βαθμούς.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, αναμένονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 27 βαθμούς.

Στη Θεσσαλία, ανατολική Ήπειρο και ανατολική Πελοπόννησο τα ασταθή φαινόμενα με βροχές και καταιγίδες θα περιορισθούν στις πρωινές ώρες, ενώ από το απόγευμα ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 25 βαθμούς.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη, τέλος, τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν κυρίως τις πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία και θα επεκταθούν από το απόγευμα στην ανατολική και τη Θράκη.

Οι άνεμοι θα πνέουν έως 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 11 και 23 βαθμών.

Πέμπτη 05-06-2014
Καιρός: στα ανατολικά και τα νότια θα έχουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες με βαθμιαία βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις οι οποίες τις μεσημβρινές και τις απογευματινες ώρες θα αυξηθούν στα ηπειρωτικά και θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νοτιά πελάγη πρόσκαιρα 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Παρασκευή 06-06-2014
Καιρός: στα βορειοανατολικά παροδικές θα έχουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές και το μεσημέρι και το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες στα ηπειρωτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και τις μεσημβρινές και τις απογευματινες ώρες θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά όπου και θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες βροχές στα ορεινά.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο.

Σάββατο 07-06-2014 και Κυριακή 08-06-2014
Καιρός: γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και τις απογευματινες ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες βροχές, κυρίως στα βόρεια ορεινά.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα πελάγη πρόσκαιρα 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε μικρή περαιτέρω άνοδο στα ηπειρωτικά.

Δευτέρα 09-06-2014
Καιρός: θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις οι οποίες τις μεσημβρινές και τις απογευματινες ώρες θα αυξηθούν στα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες βροχές κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.


Διαβάστε Περισσότερα »

Πώς θα πάρουν το μέρισμα οι 300.000 νέοι δικαιούχοι

Περίσσεψε το μισό πακέτο επειδή οι άνεργοι επέστρεψαν στα σπίτια τους - Τα νοικοκυριά ήταν λιγότερα από όσα υπολογίζονταν με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλαν τα προηγούμενα χρόνια οι φορολογούμενοι
Την έκταση και το εύρος της αναστάτωσης και των ανατροπών που έχουν επέλθει στην ελληνική κοινωνία στις εποχές του Μνημονίου, αποκαλύπτει ένα «λάθος» που έκανε στους υπολογισμούς του το οικονομικό επιτελείο -λάθος το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα να περισσέψει σχεδόν το μισό «πακέτο» παροχών που σχεδίαζε να δώσει προεκλογικά η κυβέρνηση.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της διανομής του κοινωνικού μερίσματος, έως και τις 30 Μαΐου το επίδομα ζήτησαν και έλαβαν περίπου 320.000 νοικοκυριά. Περίσσεψαν όμως έτσι τα μισά ή και περισσότερα, από τις 450.000.000 ευρώ που ο πρωθυπουργός ήθελε να διατεθούν σε περισσότερους από 600.000 δικαιούχους.

Από τη χθεσινή σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην οποία αποφασίστηκε να υπάρχει δεύτερο «πακέτο» δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος, φάνηκε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να διατεθούν περισσότερα από 300.000.000 ευρώ έως το τέλος Ιουνίου, αν δεν άλλαζαν επειγόντως τα εισοδηματικά κριτήρια για τη διανομή του.

Η αιτία για την οποία έπεσαν έξω οι επιτελείς της κυβέρνησης στους σχεδιασμούς τους, πρέπει να αναζητηθεί στο γεγονός ότι όλο και περισσότεροι είναι οι άνεργοι ή οι χαμηλοσυνταξιούχοι που αναγκάστηκαν να ζουν υπό την ίδια στέγη με τους δικούς τους, για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Φάνηκε δηλαδή ότι τα νοικοκυριά ήταν λιγότερα από όσα υπολογίζονταν με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλαν τα προηγούμενα χρόνια οι φορολογούμενοι, ενώ τα μέλη καθενός ήταν περισσότερα από όσα έδειχναν τα στοιχεία των δηλώσεων.

Έτσι αποφασίστηκε να γίνει αλλαγή κριτηρίων και νέα κατανομή, ώστε το εφάπαξ επίδομα να δοθεί σε περισσότερα νοικοκυριά από αυτά που μπορούσαν να το ζητήσουν, καθώς σε αυτά ζουν περισσότερα μέλη από όσα αρχικά υπολογιζόταν –αντί να ζουν μόνοι τους σε ξεχωριστά σπίτια.

Για να αυξηθεί ο αριθμός των νοικοκυριών που δικαιούνται «μέρισμα» από το πρωτογενές πλεόνασμα, η κυβέρνηση αποφάσισε να «χαλαρώσει» τρεις τουλάχιστον περιορισμούς που είχε θέσει αρχικά:

1ον: να αυξήσει κατά 1.050 ευρώ το βασικό εισοδηματικό κριτήριο: από 6.000 ευρώ που ήταν, το όριο για τον άγαμο αυξάνεται σε 7.050 ευρώ.

2ον: να μην «ψαλιδίζεται» το επίδομα όσο αυξάνεται το εισόδημα: όλοι οι δικαιούχοι θα λάβουν ολόκληρο το ποσό της κατηγορίας στην οποία ανήκουν, χωρίς εκπτώσεις. Αν όμως υπερβούν το όριο αυτό έστω και για ένα ευρώ, τότε χάνουν ολόκληρο το ποσόν της κατηγορίας και δεν εισπράττουν τίποτε.

3ον: να συνεκτιμηθούν τα εισοδήματα του 2013: έτσι αν κάποιος έχασε εισόδημα που είχε το 2012, για το οποίο η αίτησή του απορρίφθηκε, τώρα θα μπορεί να ζητήσει και να το λάβει.

Με τα νέα δεδομένα, δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος για εφέτος θα είναι:

Τι σημαίνει αυτό;



Για παράδειγμα:

- Άγαμος με εισόδημα 7.000 ευρώ:  πριν δεν θα έπαιρνε τίποτε. Τώρα δικαιούται 500 ευρώ.

-Οικογένεια με 2 παιδιά και εισόδημα 11.100 ευρώ: πριν έχανε το επίδομα. Τώρα δικαιούται να λάβει 833 ευρώ.

-Εξαμελής πολύτεκνη οικογένεια με 4 παιδιά και εισόδημα 14.000 ευρώ: θα λάβει ενίσχυση 1.000 ευρώ ενώ πριν τα έχανε.

Όσοι είχαν υποβάλει ήδη ηλεκτρονική αίτηση στο gsis.gr δε χρειάζεται να υποβάλουν νέα. Το υπουργείο Οικονομικών θα επανεξετάσει όσες απορρίφθησαν και θα βρει τους δικαιούχους που θα λάβουν το επίδομα στις 10 Ιουλίου.

Όσοι όμως δεν είχαν υποβάλει αίτηση επειδή γνώριζαν ότι αυτή θα απορριφθεί λόγω εισοδήματος, τώρα θα πρέπει να την υποβάλουν έως 30 Ιουνίου, ώστε να πληρωθούν μαζί με τους υπολοίπους στις 10 Ιουλίου.




Διαβάστε Περισσότερα »

Σκακιστικός Αγώνας Επίδειξης στο Δίστομο για την Σφαγή

Ο Σκακιστικός Αγώνας Επίδειξης (Σιμουλτανέ) με 47 εναντίον ενός (!) ήταν η δεύτερη από την σειρά εκδηλώσεων που οργανώνουν για την 70η επέτειο της Σφαγής των 218 κάτοικων του  Διστόμου από τους Ναζί το 1944 ο Δήμος Διστόμου,Αράχωβας, Αντίκυρας και φορείς του της Μαρτυρικής κωμόπολης.


Οι εκδηλώσεις έχουν τον γενικό τίτλο Μνήμη ,Πένθος, Ελπίδα και ξεκίνησαν την Κυριακή με τον Δρόμο Θυσίας από το Μνημείο στον Καρακόλιθο μέχρι την Πλ. Εθνικής Αντιστάσης (11.200 μ.) με δεκάδες συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα αλλά και τον μικρό Δρόμο Θυσίας από το Μαυσωλείο μέχρι την Πάνω Πλατεία, για τους παρα πολλούς μικρούς μαθητές  (1.100 μ.)


            Ο Πολιτισμικός Σύλλογος Διστόμου και το Σκακιστικό  Τμήμα του πήρε την σκυτάλη την επομένη, και για άλλη μια φορά διοργάνωσε αγώνες Σιμουλτανέ  στο Δημαρχείο Διστόμου με την συμμετοχή μικρών και μεγάλων παικτών.

Οι μικροί παίκτες  ξεκίνησαν την <<προθέρμανση>> στήνοντας μεγάλα πιόνια-παιγχνίδια εξοικείωσης στο προαύλιο χώρο του Δημαρχείου και του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού  για ενημέρωση του κοινού.


Νίκησε και τους 47 ο Πρωταθλητής Ελλάδας!


Ο αγώνας έγινε στην μεγάλη αίθουσα του Δημαρχιακού Μεγάρου όπου ο Πρωταθλητής Ελλάδας Νικολαΐδης Ιωάννης «Γκραν Μετρ» έδωσε αγώνα επίδειξης εναντίον 47 σκακιστών, μικρών και μεγάλων!

            Ο αγώνας κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών για περίπου δυόμιση ώρες, με το τελικό σκορ να διαμορφώνεται 47-0 υπέρ του «Μεγάλου Μετρ»!



Διαβάστε Περισσότερα »

Πανελλήνιες: Τέσσερα μαθήματα-βαρόμετρο σήμερα για τις βάσεις

Νεοελληνική Γλώσσα, Βιολογία, Χημεία και Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης θεωρούνται μαθήματα ειδικής βαρύτητας
Με το μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Βιολογίας, Χημείας-Βιοχημείας και Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων συνεχίζονται σήμερα Τετάρτη οι Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Ολα τα μαθήματα που εξετάζονται σήμερα είναι μαθήματα κατεύθυνσης έχουν δηλαδή ειδική βαρύτητα για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Εξάλλου και τα μαθήματα στα οποία θα εξετασθούν οι υποψήφιοι την Παρασκευή είναι μαθήματα κατεύθυνσης , οπότε όλη αυτή η εβδομάδα χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη.

Σύμφωνα με τα έως στιγμής στοιχεία πάντως αναμένεται οι βάσεις να σημειώσουν ανοδική τάση, καθώς έως σήμερα τα θέματα σε Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά και Βιολογία κρίθηκαν ως εύκολα και κατανοητά.

Μέχρι σήμερα κανένα ερώτημα δεν έκρυβε «παγίδες», ενώ όπως εκτιμούν οι εκπαιδευτικοί η σημερινή ημέρα αλλά και η Παρασκευή θα είναι σημαντική για την πορεία των βάσεων.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί το protothema.gr θα μεταδώσει τις εκφωνήσεις των θεμάτων και λίγη ώρα αργότερα τις απαντήσεις σε συνεργασία με την ΟΕΦΕ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τόκοι καταθέσεων: Πώς να αποφύγετε τις παγίδες.




    Φέτος όλοι οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να δηλώσουν στην Εφορία τους τόκους των καταθέσεών τους, καθώς δεν προβλέπεται καμία απαλλαγή από την υποχρέωση αυτή, όπως συνέβη πέρυσι με τη θέσπιση ανωτάτου ορίου 250 ευρώ στο ποσό των τόκων που δεν είναι υποχρεωτικό να δηλώνεται.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι ακριβώς πρέπει να γνωρίζετε για τη δήλωση των τόκων, βάσει των παρακάτω ερωτήσεων και των αντίστοιχων απαντήσεων:

1) Πρέπει να δηλώσω υποχρεωτικά τους τόκους που πιστώθηκαν το 2013 στους τραπεζικούς μου λογαριασμούς;

Για φέτος η δήλωση των τόκων των καταθέσεων είναι υποχρεωτική ανεξαρτήτως ποσού.

2) Σε ποιον κωδικό της φορολογικής δήλωσης πρέπει να αναγράψω το ποσό των τόκων από τις καταθέσεις μου;

Το συνολικό ποσό των τόκων που λάβατε το 2013 πρέπει να το δηλώσετε σε νέους ξεχωριστούς κωδικούς του πίνακα 6, στην τρίτη σελίδα της φορολογικής δήλωσης. Συγκεκριμένα, εάν είστε εσείς ο υπόχρεος υποβολής της δήλωσης, πρέπει να δηλώσετε τους τόκους που πιστώθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς σας στον κωδικό 667 του πίνακα 6. Η σύζυγός σας πρέπει να δηλώσει το ποσό που της αναλογεί στον κωδικό 668 του πίνακα 6.

3) Ποιο ποσό πρέπει να δηλώσω; Το καθαρό (αυτό που προκύπτει μετά την αφαίρεση του φόρου) ή το μικτό (το συνολικό ποσό μαζί με τον φόρο);

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να δηλώσετε το καθαρό ποσό, δηλαδή αυτό που προκύπτει μετά την αφαίρεση του παρακρατηθέντος φόρου 15%. Το συνολικό ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε πρέπει να το δηλώσετε στον κωδικό 433 του πίνακα 6. Η σύζυγός σας πρέπει να δηλώσει το ποσό του φόρου στον κωδικό 434 του ίδιου πίνακα.

4) Εάν σε έναν ή περισσότερους τραπεζικούς λογαριασμούς έχω συν-δικαιούχο τη σύζυγό μου πώς θα δηλώσω τους τόκους;

Έχετε το δικαίωμα να κατανείμετε τα ποσά των τόκων σύμφωνα με αυτό που ισχύει στην πραγματικότητα, δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη ποια είναι η πραγματική συμμετοχή του καθενός συζύγου στα κεφάλαια που έχετε κατατεθειμένα στους λογαριασμούς σας. Αν για παράδειγμα το 80% των κατατεθειμένων ποσών είναι δικά σας και το υπόλοιπο 20% της συζύγου σας, τότε μπορεί να κατανείμετε κατά τα ποσοστά αυτά και τους τόκους. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι επειδή είσαστε δύο συνδικαιούχοι πρέπει υποχρεωτικά να κατανείμετε τα ποσά των τόκων κατά ποσοστό 50% στον καθένα σας. Μπορείτε όμως, αν θέλετε, να μοιράσετε στα 2 τα ποσά των τόκων, ανεξάρτητα από την πραγματική κατανομή των κεφαλαίων. Γενικά έχετε το δικαίωμα να κάνετε όποια κατανομή θέλετε μεταξύ σας, αρκεί το συνολικό ποσό των τόκων να είναι αυτό που πραγματικά πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς σας.

5) Εάν στους τραπεζικούς λογαριασμούς μου έχω συνδικαιούχους τη σύζυγο και τα 2 παιδιά μου, πώς θα επιμερίσω τα ποσά των τόκων;

Όπως προαναφέραμε μπορείτε να κάνετε την κατανομή με κριτήριο το πραγματικό ποσοστό συμμετοχής του καθενός σας στα κεφάλαια των τραπεζικών λογαριασμών. Συνήθως, σ' αυτές τις περιπτώσεις τα κεφάλαια προέρχονται από τους γονείς, οπότε μπορούν να κάνουν μεταξύ τους μόνο την κατανομή των τόκων στη φορολογική δήλωση.

6) Αν επιμερίσω τους τόκους και στα παιδιά μου τι συνέπειες θα έχω; Θα χρειαστεί να βάλω τα παιδιά μου να υποβάλουν δικές τους δηλώσεις; Κι αν ναι υπάρχει πιθανότητα να κληθούν να πληρώσουν φόρο;

Εφόσον το παιδί σας είναι ανήλικο ή ενήλικο που σπουδάζει ή υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία θεωρείται προστατευόμενο. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το εισόδημα των ανηλίκων παιδιών από τόκους δηλώνεται και φορολογείται στο όνομα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο συνολικό εισόδημα. Συνεπώς, αν θελήσετε να εμφανίσετε καθένα από τα ανήλικα παιδιά σας με τόκους, τότε και πάλι οι τόκοι που αναλογούν στα παιδιά σας πρέπει να δηλωθούν είτε στο όνομά σας είτε στο όνομα της συζύγου σας, έστω κι αν στους τραπεζικούς λογαριασμούς σας είναι συνδικαιούχοι και τα παιδιά σας. Εάν τα παιδιά σας είναι ενήλικα προστατευόμενα και θελήσετε να εμφανίσετε καθένα από αυτά με τόκους, τότε θα πάψουν να θεωρούνται προστατευόμενα και θα πρέπει να υποβάλουν δικές τους δηλώσεις στην Εφορία. Κι αυτό θα συμβεί επειδή η ισχύουσα φορολογική νομοθεσία προβλέπει ότι για κάθε ενήλικο φορολογούμενο με εισόδημα οποιουδήποτε ύψους ισχύει το ελάχιστο τεκμήριο των 3.000 ευρώ!

Έστω λοιπόν κι αν οι τόκοι κάθε ενήλικου τέκνου ήταν κάτω από 3.000 ευρώ, η Εφορία θα καταλογίσει στο τέκνο το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα των 3.000 ευρώ, εξέλιξη η οποία θα έχει δύο αρνητικές συνέπειες:

α) Το παιδί να πάψει να θεωρείται προστατευόμενο και οι γονείς του να μην δικαιούνται πλέον να λάβουν γι' αυτό το τέκνο το νέο οικογενειακό επίδομα από τον ΟΓΑ!

β) Το παιδί να κληθεί να υπoβάλει ξεχωριστή δήλωση και θα κινδυνεύσει να πληρώσει ακόμη και φόρο! Αυτό θα συμβεί, επειδή το ενήλικο τέκνο θα εμφανιστεί στη φορολογική του δήλωση με τεκμαρτό εισόδημα 3.000 ευρώ, το οποίο θα θεωρηθεί εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και θα είναι μεν αφορολόγητο αλλά θα πρέπει να καλύπτεται κατά το 25% με αποδείξεις δαπανών του έτους 2013. Αν όμως το ενήλικο παιδί δεν έχει μαζέψει αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του τεκμαρτού εισοδήματος των 3.000 ευρώ το 25% του ποσού των 3.000 ευρώ θα παραμείνει ακάλυπτο, οπότε για το τμήμα αυτό του εισοδήματος θα επιβαρυνθεί με φόρο 22%! Συγκεκριμένα θα κληθεί να πληρώσει φόρο 165 ευρώ, δηλαδή 22% επί του ποσού των 750 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 25% του τεκμαρτού εισοδήματος των 3.000 ευρώ.

Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας λόγος να εμφανίσετε ότι τα παιδιά σας είχαν εισοδήματα από τόκους μόνο και μόνο επειδή ήταν συνδικαιούχοι στους λογαριασμούς σας. Άλλωστε τα χρήματα στους λογαριασμούς αυτούς είναι κατά κανόνα δικά σας ή της συζύγου σας, οπότε δεν έχετε παρά να δηλώσετε το πραγματικό γεγονός, ότι δηλαδή οι τόκοι ανήκουν σε σας ή και τη σύζυγό σας.

Τώρα, αν τα παιδιά σας, τα οποία είναι συνδικαιούχοι στους λογαριασμούς σας, είναι ενήλικα και υποβάλλουν ήδη δικές τους δηλώσεις, τότε εφόσον έχουν εισοδήματα που υπερκαλύπτουν τα τεκμήρια μπορούν να αναγράψουν στις δηλώσεις τους τα ποσά των τόκων που τους αναλογούν ως συνδικαιούχοι, βάσει της κατανομής που έχετε συμφωνήσει να κάνετε μαζί τους.

7) Το 2013 είχα εισόδημα 8.000 ευρώ από τόκους καταθέσεων. Αν τους δηλώσω κινδυνεύω να ελεγχθώ για το «πόθεν έσχες» του συνολικού κεφαλαίου των καταθέσεών μου;

Όχι, δεν υπάρχει περίπτωση μόνο εκ του γεγονότος ότι δηλώσατε ένα μεγάλο ποσό τόκων να επιλεγείτε από την Εφορία για έλεγχο «πόθεν έσχες».

Η μόνη περίπτωση να ... αποσπάσετε την προσοχή της Εφορίας για ένα τόσο μεγάλο ποσό τόκων είναι εκ των υστέρων! Δηλαδή να έχετε θεωρηθεί ύποπτος για φοροδιαφυγή από άλλη αιτία, π.χ. από κάποια καταγγελία σε βάρος σας ή από την ένταξή σας σε κάποια λίστα υπόπτων για φοροδιαφυγή με βάση άλλα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου που χρησιμοποιούν οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Μόνο στην περίπτωση αυτή, κατά τον έλεγχο που θα ακολουθήσει, θα ληφθεί υπόψη και το ποσό των τόκων που δηλώσατε ως στοιχείο προσδιοριστικό κάποιου κεφαλαίου για το οποίο θα αναζητηθεί περαιτέρω η νομιμότητα προέλευσης.

8) Για ποιο λόγο το υπουργείο Οικονομικών ζητά να δηλώσουμε υποχρεωτικά τα ποσά των τόκων από καταθέσεις;

Εκείνο που ενδιαφέρει το υπουργείο Οικονομικών είναι απλώς να δηλωθούν από κάθε φορολογούμενο τόσο τα ποσά των τόκων από καταθέσεις όσο και όλα τα άλλα αυτοτελώς φορολογηθέντα ή απαλλαχθέντα από το φόρο εισοδήματα, ώστε να υπάρχει μια πλήρης απεικόνιση της πραγματικής εισοδηματικής κατάστασης κάθε φυσικού προσώπου. Θέλουν δηλαδή να δηλώσουμε όλοι άπαντα τα εισοδήματά μας από όλες τις πηγές και όλων των μορφών και ειδών προκειμένου τα πάσης φύσεως εισοδηματικά κριτήρια που καθορίζονται για την καταβολή κοινωνικών επιδομάτων να προσδιορίζονται με βάση τα συνολικά πραγματικά εισοδήματά μας.

Eπιπλέον, η δήλωση όλων ανεξαιρέτως των εισοδημάτων και των τόκων των καταθέσεων θα σημάνει για πολλούς φορολογούμενους που θα εμφανιστούν με ετήσιο ατομικό εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ την πληρωμή αυξημένης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Η εισφορά αυτή επιβάλλεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 1%-4% επί του συνόλου των εισοδημάτων κάθε φορολογούμενου -είτε αυτά φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις (με τη φορολογική κλίμακα) είτε φορολογούνται αυτοτελώς είτε απαλλάσσονται του φόρου - εφόσον υπερέβησαν τις 12.000 ευρώ. Με απλά λόγια όσοι δηλώσουν τόκους καταθέσεων και έχουν συνολικό ατομικό εισόδημα για το έτος 2013 μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ, θα πληρώσουν επιπλέον εισφορά αλληλεγγύης 1%-4% και επί του ποσού των τόκων!

9) Για να δηλώσω τα ποσά των τόκων που πιστώθηκαν το 2013 στους τραπεζικούς μου λογαριασμούς θα πρέπει να προσέλθω στις τράπεζες και να ζητήσω να μού εκδώσουν σχετικές βεβαιώσεις;

Οι τράπεζες έχουν ήδη αποστείλει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών τα στοιχεία για τα ποσά των τόκων που έχουν πιστωθεί το 2013 στους λογαριασμούς των πελατών τους. Η Γ.Γ.Π.Σ. έχει αναρτήσει στην ηλεκτρονική φορολογική δήλωσή σας (στην παράγραφο 5 του πίνακα 6, δίπλα από τους κωδικούς 667-668), ειδικό σύνδεσμο (link) μέσω του οποίου μπορείτε να δείτε σε αναλυτικό πίνακα τα στοιχεία για το ποσό των τόκων που πιστώθηκε το 2013 σε κάθε τραπεζικό λογαριασμό σας, καθώς επίσης και τα στοιχεία για το ποσό του φόρου παρακρατήθηκε από τους τόκους κάθε λογαριασμού σας.

Συνεπώς, για να δηλώσετε τους τόκους των καταθέσεών σας δεν χρειάζεται να λάβετε σχετικές βεβαιώσεις από τις τράπεζες, διότι τα ποσά που έχουν πιστωθεί το 2013 στους λογαριασμούς σας βρίσκονται ήδη αποθηκευμένα στον λογαριασμό σας στο σύστημα TAXISNET.

10) Με ποια διαδικασία θα πρέπει να μεταφέρω στη φορολογική δήλωση τα ποσά των τόκων από τον πίνακα που μού έστειλε το υπουργείο Οικονομικών;

Τα στοιχεία που εμφανίζονται στον αναλυτικό πίνακα είναι ο αριθμός λογαριασμού, η επωνυμία της τράπεζας στην οποία έχει ανοιχτεί ο λογαριασμός , το ποσό των τόκων και το ποσό του φόρου παρακρατήθηκε. Εσείς δεν έχετε παρά να μεταφέρετε στον κωδικό 667 ή 668 του πίνακα 6 της δήλωσή σας το άθροισμα των καθαρών ποσών των τόκων (το άθροισμα των ποσών που δεν συμπεριλαμβάνουν τους παρακρατηθέντες φόρους) όλων των καταθέσεων σας και στον κωδικό 433 ή 434 το συνολικό ποσό του φόρου 15% που παρακρατήθηκε από τους τόκους.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ