Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Αναβολή εκδήλωσης Ελεύθερου Λαϊκού Πανεπιστημίου Αλιάρτου

     «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ»
                                                    ΕΔΡΑ ΑΛΙΑΡΤΟΣ
ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
ΔΗΜΟΣ                                          ETAIΡΕΙΑ
ΑΛΙΑΡΤΟΥ- ΘΕΣΠΙΕΩΝ                ΒΟΙΩΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
(συνεργασία με το «Κοινόν των Βοιωτών για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον»)
              

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΑΝΑΒΟΛΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Ενημερώνουμε πως η προγραμματισμένη, για το Σάββατο 12-Ιουλίου-2014,ομιλία του καθηγητή κ. Ιωάννη Μπράμη,στο συνεδριακό κέντρο Αλιάρτου με Θέμα: «Η νεοπλασία σαν φυσιολογικό φαινόμενο και η αντιμετώπιση πιθανής επικίνδυνης εκτροπής της», αναβάλλεται.
Για το χρόνο πραγματοποίησής της θα εκδοθεί νεώτερη ανακοίνωση

           Ο Δήμαρχος Αλιάρτου-Θεσπιέων                          Ο Πρόεδρος της Εταιρ. Βοιωτ. Μελ.
                    Γεώργιος Ντασιώτης                                                  Νικόλαος Κόλλιας
                                                  
Διαβάστε Περισσότερα »

Τρεις ώρες τηλεόρασης τη μέρα ...μπορεί να διπλασιάσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου




    Οι άνθρωποι, ακόμη και οι νεότεροι, που παρακολουθούν τηλεόραση τουλάχιστον τρείς ώρες καθημερινά, μπορεί να έχουν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σχέση με όσους παρακολουθούν λιγότερη τηλεόραση, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη και μακρόχρονη ισπανική επιστημονική έρευνα.



Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον... καθηγητή Μιγκέλ Μαρτίνεθ-Γκονθάλεθ του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής & Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ναβάρα στην Παμπλόνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου, μελέτησαν περίπου 13.300 άτομα με μέση ηλικία 37 ετών, το 60% των οποίων ήσαν γυναίκες.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο επί 8,2 έτη και σε αυτό το διάστημα υπήρξαν 97 θάνατοι, οι 19 από καρδιαγγειακά αίτια, οι 46 από καρκίνο και οι 32 από άλλες αιτίες.

Οι ισπανοί επιστήμονες συσχέτισαν τον κίνδυνο θανάτου με τρεις καθημερινές καθιστικές συνήθειες: τον χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης, τον χρόνο μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή και τον χρόνο οδήγησης.

Η ανάλυση έδειξε ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία είναι διπλάσιος για όσους παρακολουθούν τρεις ή περισσότερες ώρες τηλεόραση, σε σχέση με όσους δεν βλέπουν πάνω από μία ώρα. Αντίθετα, δεν βρέθηκε κάποια αξιοσημείωτη συσχέτιση ανάμεσα στον χρόνο μπροστά σε έναν υπολογιστή ή στον χρόνο οδήγησης και στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιώσουν αυτά τα ευρήματα. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε ο Μαρτίνεθ, «οι ενήλικοι καλά θα έκαναν να αυξήσουν τη σωματική δραστηριότητά τους, να αποφεύγουν τις μακριές καθιστικές περιόδους και να μειώσουν τον χρόνο παρακολούθηησης τηλεόρασης το πολύ στις δύο ώρες τη μέρα».


Διαβάστε Περισσότερα »

Το θλιβερό ρεκόρ της Ελλάδας: 11 άνθρωποι πνίγηκαν μέσα σε 48 ώρες -Ολες οι περιοχές και οι συνθήκες

Δεν το χωράει το μυαλό: Σε μια χώρα όπου από την πρώτη στιγμή οι άνθρωποι θα έπρεπε να μαθαίνουμε πώς να συνυπάρχουμε με τη θάλασσα, ακόμα και να τη «δαμάζουμε», οι πνιγμοί φέτος έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Χαρακτηριστικό είναι ότι τις τελευταίες 48 ώρες πνίγηκαν 11 άνθρωποι.
Συγκεκριμένα:

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε χθες το μεσημέρι ένας 78χρονος από τη θαλάσσια περιοχή Ν. Πλάγια Χαλκιδικής. Διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Νέας Καλλικράτειας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Προανάκριση διενεργείται από το Υπολιμεναρχείο Νέων Μουδανιών.

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε χθες το μεσημέρι και ένας 75χρονος από τη θαλάσσια περιοχή Μπούκα Λευκίμμης, 75χρονος. Ο θάνατος του διαπιστώθηκε από παρευρισκόμενο ιατρό, ενώ η σορός του μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Λευκίμμης. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμενικό Σταθμό Λευκίμμης.

Χθες το πρωί ένας άντρας 81 ετών ανασύρθηκε αναίσθητος από τη θαλάσσια περιοχή του αλιευτικού καταφυγίου Τροκαντερό Ιτέας. Μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Ιτέας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Προανάκριση διενεργείται από το Υπολιμεναρχείο Ιτέας.

Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες τη Δευτέρα, η Λιμενική Αρχή Παλαιάς Φώκαιας, για τη διακομιδή από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ πτώματος ανδρός, αγνώστων λοιπών στοιχείων, το οποίο είχε εντοπιστεί στη θαλάσσια περιοχή της κεντρικής παραλίας στη Σαρωνίδα. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμενικό Σταθμό Παλαιάς Φώκαιας, ενώ η σορός φυλάσσεται στο Κέντρο Υγείας Καλυβίων. Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, μεσημβρινές ώρες τη Δευτέρα, από τη θαλάσσια περιοχή Τσιλίβι Ζακύνθου, 78χρονος. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Ζακύνθου.

Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες τη Δευτέρα, η Λιμενική Αρχή Ίσθμιας για την ύπαρξη πτώματος γυναίκας (ύψους 1,60μ. και ηλικίας 55 ετών περίπου, που φορούσε μαύρο κολάν, μπλε κοντομάνικη μπλούζα), στη θαλάσσια περιοχή Κάβου Κινέττας Αττικής. Ενημερώθηκε, απογευματινές ώρες τη Κυριακή η Λιμενική Αρχή Βουλιαγμένης, για ύπαρξη πτώματος άνδρα, (ύψους 1,65 μ. περίπου, το οποίο ήταν ενδεδυμένο με μπλε βερμούδα, μπλε μπλούζα και αθλητικά παπούτσια ασημί χρώματος, αγνώστων λοιπών στοιχείων), στη θαλάσσια περιοχή Φλέβες

Χωρίς τις αισθήσεις του, ανασύρθηκε, πρωινές ώρες την Κυριακή, από την παραλία "South Coast" Βούλας, 79χρονος. Διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Γλυφάδας

Χωρίς τις αισθήσεις του, ανασύρθηκε, απογευματινές ώρες την Κυριακή  από τη θαλάσσια περιοχή της πλαζ Βουλιαγμένης, 68χρονος. Διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ η σορός πρόκειται να μεταφερθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών για διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής.


Χωρίς τις αισθήσεις της, ανασύρθηκε, μεσημβρινές ώρες τη Δευτερα, από τη θαλάσσια περιοχή Βραχατίου Κορινθίας, 68χρονη. Διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.
Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Κιάτου, ενώ παραγγέλθηκε διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ναυπλίου-Καλαμάτας.

Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες τη Δευτέρα, η Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας, από τον Πλοίαρχο του Ε/Γ-Ο/Γ Λευκιμμη για ύπαρξη πτώματος άνδρα, στη θαλάσσια περιοχή δύο (02) ν.μ. νότια του δίαυλου Ηγουμενίτσας. Άμεσα στο σημείο μετέβη πλωτό περιπολικό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. το οποίο περισυνέλεξε πτώμα ανδρός αγνώστων λοιπών στοιχείων, το οποίο παραδόθηκε σε ασθενοφόρο όχημα του Κέντρου Υγείας Ηγουμενίτσας.

Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας ενώ παραγγέλθηκε νεκροψία-νεκροτομή στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής & Τοξικολογίας της Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.


Διαβάστε Περισσότερα »

«Απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω κινδύνου εκδήλωσης Πυρκαγιάς»

 «Απαγόρευση κυκλοφορίας Οχημάτων και Πεζών λόγω κινδύνου εκδήλωσης
Πυρκαγιάς»
Με την υπ’ αριθ.174/8-7-2014 Απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη και λαμβανομένου
υπόψη τον από 8/7/2014 Χάρτη Πρόβλεψης Κίνδυνου Πυρκαγιάς της Γ.Γ.Π.Π. (κατηγορία
κινδύνου 4), που ισχύει για την Τετάρτη ,9-7-2014 , απαγορεύεται η κίνηση και η
κυκλοφορία οχημάτων και πεζών από την 12η βραδινή της 8ης Ιουλίου, ημέρα Τρίτη έως
και την 12η βραδινή της 9ης Ιουλίου, ημέρα Τετάρτη στις ακόλουθες περιοχές:
ΔΗΜΟΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
1. Άλσος άνωθεν Αγίων Θεοδώρων _Κεραμίδι
2. Άλσος Αγίου Λουκά – Νεκροταφείο -Ζαγαράς
3. Αναδασωτέο τμήμα Β.Δ. της πόλης της Λιβαδειάς στο Πέρα Χωριό
4. Θέση «Καραμπατσέικα» -Παλλαιά οδός Λιβαδειά – Αγία Τσουκλαάδες
5. Θέση «Καραβέλια» δρόμος προς Αγία Άννα Δ.Ε. Κορωνείας
6. Αδιέξοδο πάνω από το Δημοτικό στάδιο Λιβαδειάς
ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ
1. Δάσος Μοσχοποδίου
2. Δάσος Αγίας Τριάδας
3. Δάσος Κιθαιρώνα
ΔΗΜΟΣ ΤΑΝΑΓΡΑΣ
1. Δάσος Δερβενοχωρίων
ΔΗΜΟΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ – ΑΡΑΧΩΒΑΣ- ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ
1. Εθνικός Δρυμός Παρνασσού
Της ανωτέρω απαγόρευσης εξαιρούνται οι διατηρούντες ποιμνιοστάσια, γεωργικές
εκτάσεις καθώς και οι ιδιοκτήτες και οι κινούμενοι προς τα καταστήματα που βρίσκονται
στις αναφερθείσες περιοχές.
«Απαγόρευση κυκλοφορίας Οχημάτων και Πεζών λόγω κινδύνου εκδήλωσης
Διαβάστε Περισσότερα »

Επιστολή Παπαγγελή προ Βορίδη για τις αποσπάσεις στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς

Ο Δήμαρχος Λεβαδέων απέστειλε την ακόλουθη επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο σχετικά με τις αποσπάσεις υπαλλήλων του Γενικού Νοσοκομείου Λιβαδειάς:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Αξιότιμε κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ,
σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014, στο Υπουργείο Υγείας με εκπροσώπους φορέων της Λιβαδειάς, όπου και σας παρουσιάσαμε τα σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας και υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς, σας διαβιβάζουμε αναλυτική κατάσταση αποσπασμένων υπαλλήλων και ιατρών του Γ.Ν. Λιβαδειάς σε άλλες δομές Υγείας, όπως ενημερωθήκαμε από το Τμήμα Προσωπικού του Νοσοκομείου.
Με δεδομένη την αδυναμία πρόσληψης νέου προσωπικού για τη στελέχωση των κενών στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς, παρακαλούμε για την άμεση επιστροφή τους έτσι ώστε να μπορεί το Νοσοκομείο να επιτελεί απρόσκοπτα την αποστολή του και να προσφέρει στους πολίτες της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, την οποία εξυπηρετεί, υπηρεσίες Υγείας υψηλού επιπέδου.
Ευελπιστούμε στη θετική ανταπόκρισή σας στο δίκαιο αίτημα μας, έτσι ώστε να στελεχωθεί επαρκώς το Νοσοκομείο Λιβαδειάς.
Κύριε Υπουργέ,
αυτό που ολόκληρη η τοπική κοινωνία απαιτεί είναι τουλάχιστον να μην μας στερήσετε αυτό που δεν μπορείτε να μας προσφέρετε αναφορικά με την κάλυψη των κενών που έχουν δημιουργηθεί».



                                                                              
Διαβάστε Περισσότερα »

Μαρτυρίες για απελευθερώσεις λυκόμορφων στην Βοιωτία...VIDEO

Δεν έχουν τελειωμό οι επιθέσεις των λυκόμορφων εισβολέων στα κοπάδια των κτηνοτρόφων της Βοιωτίας, το τελευταίο διάστημα. Οι τελευταίοι των... παραγωγών του πρωτογενούς τομέα βλέπουν το βιος τους να κατασπαράζεται από άγνωστης προέλευσης εισβολείς και με τέτοια ανομοιομορφία χαρακτηριστικών που δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις.
Κλεισμένοι στα μαντριά, μέρες έντονης βόσκησης, αναγκάζονται να αγοράζουν ζωοτροφές για να ταΐσουν γιδοπρόβατα ελεύθερης βοσκής αλλά και να κοιμούνται δίπλα στο κοπάδι... υπό τον φόβο των Ιουδαίων.
Δείτε το video...

«Το '84 είχε φύγει ένας λύκος από κάποιο τσίρκο και δεν ξέραμε πώς να τον αντιμετωπίσουμε. Δεν είχαμε ποτέ λύκους στη Βοιωτία, εδώ και δεκαετίες», μας λέει ο Αντώνης Κικίδης που μαζί με τον γιο του - φυλάνε το κοπάδι τους από τους εισβολείς στους κάμπους της Βοιωτίας.
«Βγάζω τα πρόβατα σε κάτι κρεμμύδια πριν από λίγους μήνες και λέω σε κάποιον κυνηγό να μαζέψει τα σκυλιά να μη σκορπίσουν τα ζώα. Δεν ήταν όμως δικά του, ήταν 7 λύκοι! Από αυτούς οι 5 κυκλοφορούν ακόμη στην περιοχή. Είναι σταχτιά στο χρώμα και ο ένας είναι μαύρος με κάψαλο στα πλευρά σαν τις αλεπούδες», συνεχίζει ο κ. Αντώνης που όταν τον ρωτάμε γιατί δεν αντιδρούν, μας... αφοπλίζει: «Δεν μπαίνουμε σε τέτοια διαδικασία να τα τουφεκίσουμε, γιατί άμα μπλέξεις με αυτούς τους οικολόγους θα πας και φυλακή από πάνω. Πού θα βρεις το δίκιο σου;».
Δεκάξι γίδια έχασε το πρώτο βράδυ που άφησε το κοπάδι όπως πάντα στη βοσκή. «Τα έπνιξαν δεν τα έφαγαν», λέει ο γιος του, Γιώργος και συνεχίζει: «Είναι αγριόσκυλα, ζευγαρωμένα με λύκους. Εμφανίστηκαν πρώτη φορά πέρυσι τον Μάιο. Σε όλη την περιοχή βουίζει ο λύκος», λέει ο Γιώργος Κικίδης.
Καταιγιστικός ο Θοδωρής Κικίδης, στις καταγγελίες του κατά όλων όσοι δεν βοηθούν την ελληνική κτηνοτροφία
Απώλειες ζώων
Ολοι οι κτηνοτρόφοι έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες ζώων από τα λυκόμορφα. Συγκεκριμένοι άνθρωποι σε επιβεβαιωμένα περιστατικά, σε όλη τη Βοιωτία.
Ο κ. Βενιζέλος στο 90, δίπλα στην εθνική οδό τού έπνιξαν τα 49 από τα 55 ζωντανά. Στο Καπαρέλι, στο κοπάδι του Γιώργου Κούκουλα έγιναν δύο επιθέσεις. Εβδομήντα ζώα χάθηκαν στην πρώτη επίθεση και σαράντα στη δεύτερη.
Δεν είχαμε ποτέ λύκους στη Βοιωτία, εδώ και δεκαετίες», μας λέει ο Αντώνης Κικίδης.
Του Βαγγέλη Τσιρογιάννη στον Ελαιώνα, του έπνιξαν δεκάδες γίδια, άγνωστος ο αριθμός των απωλειών, καθώς είχε 1.500 γίδια και τώρα τα έχει κλείσει μέσα στα μαντριά.
Σε Μουρίκι, Πλατανάκι, Λουκίσια, Υπατο δίπλα στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας δεκάδες επιθέσεις με εκατοντάδες απώλειες ζώων.
Καταιγιστικός ο Θοδωρής Κικίδης, στις καταγγελίες του κατά όλων όσοι δεν βοηθούν την ελληνική κτηνοτροφία, μας έδειξε και ένα πρόβατο, πνιγμένο μόλις λίγα μέτρα από το μαντρί, που βρώμιζε περιμένοντας την καταγραφή από τον ΕΛΓΑ που δεν θα έρθει ποτέ.
Στο σημείο, όπου τα έμπειρα τσομπανόσκυλα του κ. Κώστα Βούβαλη εγκλώβισαν το λυκόμορφο και το σκότωσαν.
«Στις 25 Μαΐου στις εκλογές μού έπνιξαν 17 γίδια. Ηρθε λύκος δίπλα στο μαντρί. Αν δεν πάρουν μέτρα ή θα τα πουλήσουμε ή θα μπούνε οικόσιτα τα γιδοπρόβατα στα μαντριά και δεν θα μπορούν να ξαναβγούν έξω.
Εχει δεχτεί πλήγμα η εντατική κτηνοτροφία», μας λέει και καταγγέλλει όσους κάνουν απελευθερώσεις: «Αντί οι οικολόγοι να αφήνουν ελάφια και ζαρκάδια να ομορφύνει ο τόπος, αυτοί αφήνουν λύκους».
Απελευθερώσεις...
Ευσταθούν όμως αυτές οι καταγγελίες των κτηνοτρόφων περί απελευθερώσεων λυκόμορφων αγριόσκυλων;
Είναι αδιανόητο ώριμοι λύκοι από την Γκιώνα και τα Βαρδούσια να κατέβουν για οποιονδήποτε λόγο στον κάμπο..
Ναι, απαντάνε όλοι με μια φωνή. Η σημαντικότερη καταγγελία είναι από τον κ. Οδυσσέα Δόση, συνταξιούχο εκπαιδευτικό που μας πήγε στο σημείο, όπου τα έμπειρα τσομπανόσκυλα του κ. Κώστα Βούβαλη εγκλώβισαν το λυκόμορφο και το σκότωσαν.
Ενα αγριόσκυλο με λουρί (!).
Τα συγκεκριμένα τσομπανόσκυλα συνοδεύουν κάθε καλοκαίρι το κοπάδι στη Γκιώνα, γι' αυτό και ήταν τόσο έμπειρα στην αντιμετώπιση του πρωτοεμφανιζόμενου λύκου στην Κωπαΐδα.
Τον τελευταίο μήνα, οι κτηνοτρόφοι έχουν δει και περίεργα αιλουροειδή με λευκό λαιμό που ανεβαίνουν στα δέντρα και δεν μπορούν οι σκύλοι να τα αντιμετωπίσουν.
Ο Παναγιώτης Γεωργίου από το Υπατο, είδε στις 8 το πρωί, ένα λευκό φορτηγάκι, τύπου βαν, να αφήνει 4 λύκους
Οπως λένε αυτοί που μεταφέρουν κοπάδια στα ορεινά της Φωκίδας το καλοκαίρι, είναι αδιανόητο ώριμοι λύκοι από την Γκιώνα και τα Βαρδούσια να κατέβουν για οποιονδήποτε λόγο στον κάμπο.
Στο κοπάδι του κ. Ματσαγκούρα, στο βουνό που βρίσκεται η Μονή Σαγματά, του έπνιξαν 30 γίδια, μια μέρα μετά από όταν είδε ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο να αφήνει μπροστά στα μάτια του δύο νεαρά λυκόπουλα και να φεύγει με ταχύτητα, μόλις έγιναν αντιληπτοί.
«Είναι αγριόσκυλα, ζευγαρωμένα με λύκους. Εμφανίστηκαν πρώτη φορά πέρυσι τον Μάιο.» λέει ο Γιώργος Κικίδης.
Ο Παναγιώτης Γεωργίου από το Υπατο, είδε στις 8 το πρωί, ένα λευκό φορτηγάκι, τύπου βαν, να αφήνει 4 λύκους πάνω από το χωριό.
Δύο μέρες μετά βρήκαν τους δύο λύκους στη Δενδρίζα και μετά από 7 μέρες τους άλλους δύο στη Μονή Σαγματά. Ηταν γκρι χρώματος ενώ υπάρχει καταγγελία ότι τα περίεργα λυκόμορφα πηδάνε και τα ποτιστικά κανάλια, πλάτους ενάμιση μέτρου, με άνεση... αιλουροειδούς.
Στην περιοχή πάνω από το Υπατο έως τη Μονή Σαγματά, βόσκουν πάνω από 10.000 γίδια. Ο Γιώργος Παπαγεωργίου και ο κ. Μαργαρίτης από το Υπατο, έχουν χάσει πάνω από 40 γίδια, χωρίς να μπορούν να προσδιορίσουν τον ακριβή αριθμό, αφού τα χίλια γίδια δεν μπορείς να τα μετρήσεις στο βουνό.
Επιθέσεις σε κυνηγόσκυλα
Οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες Δημήτρης Ζιώγας και Βαγγέλης Μήτρου που μας συνόδεψαν στο οδοιπορικό μας στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τα λυκόμορφα μας ανέφεραν την επίθεση σε ελάφι που καταδιωκόμενο έπεσε σε ποτιστικό κανάλι και το διέσωσαν ενώ τον χειμώνα ήταν πολλές οι καταγγελίες για επιθέσεις σε κυνηγόσκυλα στην περιοχή του Κιθαιρώνα.
Θα μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε και άλλες καταγγελίες των ταλαιπωρημένων κτηνοτρόφων της Βοιωτίας. Οπως μας είπε ο κ. Δόσης: «Τον ιδρώτα του ταλαίπωρου κτηνοτρόφου που προσφέρει στην εθνική οικονομία δεν τον υπολογίζει κανείς; Πού θα βρεθούν τα πνιγμένα γίδια, στο βουνό που έχουν διασκορπιστεί για να έρθει ο ΕΛΓΑ να μας αποζημιώσει. Τα γίδια μαντρωμένα στοιχίζουν χιλιάδες ευρώ σε ζωοτροφές.
Εμείς θα πρέπει να προσθέσουμε, την ευθύνη της πολιτείας, που επιτρέπει στον οποιονδήποτε να προκαλεί ζημιά στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.
Είτε πρόκειται για τερτίπια της φύσης, που οδήγησαν λύκους στον κάμπο, είτε για διεστραμμένους οικολογούντες που θέλουν να γίνουν ρυθμιστές της φύσης, οι κτηνοτρόφοι πρέπει να προστατευτούν.
Ας αναλάβουν στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης τις ευθύνες τους...
Αντώνης Μπληζιώτης
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Αντώνης Μπληζιώτης - Κωνσταντίνος Λουρής
Διαβάστε Περισσότερα »

Αγία Μαρίνα Τιθορέας-Επιχείρηση ανάσυρσης νεκρού από δύσβατη περιοχή




Είχε πάει για να μαζέψει τσάι και όλα δείχνουν ότι τον πρόσδωσε η καρδιά του...

Ο λόγος για έναν 71χρονο από την Αγία Μαρίνα Τιθορέας, ο οποίος πήγε το πρωί στον Παρνασσό για να μαζέψει τσάι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο άτυχος ηλικιωμένος ξεκίνησε νωρίς το πρωί. Άφησε το τρακτέρ στους πρόποδες του Παρνασσού και άρχισε να ανεβαίνει ένα δύσβατο μονοπάτι, που χρησιμοποιούν ορειβάτες και το οποίο οδηγεί σε μια πλαγιά που έχει τσάι, ρίγανη και άλλα που αυτή την εποχή μαζεύουν οι ντόπιοι.

Δυστυχώς όμως για τον 71χρονο σήμερα ήταν η τελευταία φορά, αφού όπως όλα δείχνουν τον πρόδωσε η καρδιά του.

Τον βρήκαν άλλοι περιπατητές και ενημέρωσαν αμέσως την αστυνομία, η οποία λόγω του δύσβατου της περιοχής ζήτησε και τη βοήθεια του Πυροσβεστικού κλιμακίου της Αμφίκλειας.

Η επιχείρηση ανάσυρσης ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι και η σωρός του ηλικιωμένου θα διακομισθεί γα νεκροψία νεκροτομή, ωστόσο η αστυνομία από την πρώτη στιγμή απέκλεισε την εγκληματική ενεργεία.

Ακόμη ένας πνιγμός ηλικιωμένου χθες από τη Φωκίδα

Ο ηλικιωμένος από το Πολύδροσο είχε πάει χθες το πρωί για μπάνιο στην Ιτέα. Δυστυχώς όμως κάτω από άγνωστες συνθήκες πνίγηκε και ανασύρθηκε νεκρός από άλλους λουόμενους που βρέθηκαν εκείνη την ώρα στην παραλία.

Παρά τις προσπάθειες που έγιναν για να τον επαναφέρουν στη ζωή δεν τα κατάφεραν και όταν διακομίσθηκε στο Κ.Υ. της Ιτέας απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
 lamiareport.gr


Διαβάστε Περισσότερα »

Ε.Κ.ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ- Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΜΟ


       

Το Εργατικό  Κέντρο  Λιβαδειάς  καταγγέλλει την κυβερνητική πρακτική των επιστρατεύσεων που για ακόμη μια φορά χρησιμοποιείται για να σταματήσει μια δίκαιη απεργία. Είναι πλέον εμφανές ότι ο κυβερνητικός αυταρχισμός δεν έχει τελειωμό.

Η ανάπτυξη  δε γίνεται με το να ντύνεις τους εργαζόμενους στο χακί, ούτε με την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας παρά μόνο με πολιτικές ανάπτυξης, με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.
Σε μια κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, η Κυβέρνηση συνεχίζει να εκθέτει την κοινωνία σε ακόμα μεγαλύτερους και μη αναστρέψιμους κινδύνους. Η απόφασή της για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι επικίνδυνη, τόσο για τα συμφέροντα της χώρας όσο και των πολιτών της.
Η Κυβέρνηση κάνει  δώρο στους ψευτοεπενδυτές τη δημόσια περιουσία παραγωγής ρεύματος, ένα κοινωνικό αγαθό το οποίο ανήκει στον ελληνικό λαό.
Χαρίζει τον έλεγχο κοιτασμάτων λιγνίτη, υδροηλεκτρικά εργοστάσια, αυξάνοντας έτσι το κόστος στα νοικοκυριά, στον αγροτικό τομέα, στις βιομηχανίες.
Αυτή είναι η « απελευθέρωση » – σκλαβιά του ελληνικού λαού και  της ελληνικής οικονομίας από τους ντόπιους και ξένους νεοτσιφλικάδες.

ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ  ΑΓΑΘΟ  ΚΑΙ ΟΧΙ  ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ.

Απαιτούμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και η αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική επιστράτευση των εργαζομένων.

Το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς συμμετέχει στο Συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΓΣΕΕ την Τετάρτη 9 Ιουλίου ώρα 19.00΄ στο Σύνταγμα.  Θα αναχωρήσει λεωφορείο   από το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς ώρα  16.00΄.
                                                                 
                                                                                   Το   Δ.Σ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πρόσκληση Ορκωμοσίας Αποφοίτων ΤΕΙ Θήβας

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ
ΙΔΡΥΜΑ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ
ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διεύθυνση:1o χιλ. ΠΕΟ Θήβας – Ελευσίνας ΤΚ 32200 Θήβα Τηλ. Επικοινωνίας: 22620 22569 –
Fax: 22620 89605 email: secr_log@teiste.gr



Το Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας σας προσκαλεί στην Τελετή Ορκωμοσίας των Αποφοίτων του που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουλίου 2014, ημέρα Παρασκευή και ώρα 11:30 π.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας, στην Αίθουσα «Αλέκος Κοφίνης».
Στην Τελετή έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι από τις πολιτικές, πολιτειακές και ακαδημαϊκές αρχές.
Με τιμή
Ο Πρόεδρος του Τμήματος ΔΣΕ
Δρ. Παναγιώτης Τριβέλλας
Αναπληρωτής Καθηγητής


Παρουσίαση του Τμήματος Δ.Σ.Ε.
To Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού (ΔΣΕ), (Logistics Management), του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, ιδρύθηκε το 2005 με έδρα τη Θήβα και παρέχει σε περισσότερους από 1100 φοιτητές, τα απαραίτητα θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα, προκειμένου να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες στο γνωστικό αντικείμενο της εφοδιαστικής διοίκησης (Logistics Management) και ευρύτερα της διοίκησης στην εφοδιαστική αλυσίδα (Supply Chain Management).
Παράλληλα με την προσφορά της κατάλληλης εκπαίδευσης των φοιτητών του, συνεργάζεται και με τις παραγωγικές επιχειρήσεις και οργανισμούς που εδρεύουν κυρίως στις βιομηχανικές περιοχές Σχηματαρίου και Οινοφύτων, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής (π.χ Θριάσιο Πεδίο, Πειραιάς). Στοχεύει επίσης στην προαγωγή της έρευνας, καθώς με τη λειτουργία των εργαστηρίων, τα οποία πρόκειται να επεκταθούν και σε άλλα γνωστικά αντικείμενα, συμβάλλει στην ενίσχυση της ερευνητικής προσπάθειας όλων των μελών του Διδακτικού Προσωπικού, καθώς και στη δημιουργία προϋποθέσεων για διευρυμένη συμμετοχή και των φοιτητών.
Τα μέλη του Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Τμήματος διαθέτουν εις βάθος γνώση και εμπειρία στα γνωστικά τους αντικείμενα, κάτι το οποίο σε συνδυασμό με τον δυναμισμό των Επιστημονικών και Εργαστηριακών Συνεργατών δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την αποτελεσματική και άμεση διάχυση της πληροφορίας και εμπέδωσης των απαραίτητων γνώσεων προς όφελος των φοιτητών.
Το Τμήμα ΔΣΕ είναι το μοναδικό Τμήμα της Σχολής Διοίκησης & Οικονομίας του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας που έχει αξιολογηθεί από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες με θετικά αποτελέσματα μέσω των διαδικασιών της Α.ΔΙ.Π.. Έχει ενεργή ερευνητική δραστηριότητα και έχει υποβάλλει προτάσεις στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Erasmus plus & Horizon 2020.
Το Τμήμα ΔΣΕ επιδεικνύει από τους υψηλότερους δείκτες απασχολησιμότητας μεταξύ των Τμημάτων ΑΕΙ και εκτιμάται ότι στο μέλλον οι προοπτικές απασχόλησης των αποφοίτων θα είναι ακόμη καλύτερες, καθώς σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το επάγγελμα του στελέχους logistics (logistian) θεωρείται ένα από τα 10 επαγγέλματα με την υψηλότερη ζήτηση (2013).
Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον αναπλ. Καθηγητή Π. Τριβέλλα, Πρόεδρο του Τμήματος ή την κα Δ. Γιαννιώτου (τηλ. : 22620 22569, Fax: 22620 89605 email: secr_log@teiste.gr).

 
Διαβάστε Περισσότερα »

Κέντρο Ειδικών Θεραπειών στην Αλίαρτο

Διαβάστε Περισσότερα »

Εκδήλωση «Προληπτικής Ιατρικής» στο Πνευματικό Κέντρο Λεύκτρων


Διαβάστε Περισσότερα »

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Δείτε τι έκαναν οι Φαραώ για να μην τους ενοχλούν οι μύγες!


Η δουλεία ήταν στην αρχαιότητα ήταν αποδεκτό καθεστώς και
οι δούλοι δεν είχαν κανένα απολύτως δικαίωμα....
Δεν διέθεταν περιουσία και δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν οικογένεια. Δούλοι γίνονταν συνήθως oι ηττημένοι που πιάνονταν αιχμάλωτοι στον πόλεμο ή όσοι έχαναν την ελευθερία τους λόγω χρεών.
Επίσης δούλος μπορούσε να γίνει κάποιος αν τον πούλαγαν οι γονείς ή οι συγγενείς του σε περίπτωση που ήταν ορφανός. Στην Αίγυπτο χρησιμοποιήθηκαν χιλιάδες σκλάβοι στα λατομεία, τα μεταλλεία, τα βασιλικά κτήματα αλλά και για την κατασκευή των πυραμίδων όπου οι περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους από την κακομεταχείριση.
Το μόνο τους μέλημα ήταν να υπηρετούν τα αφεντικά τους με κάθε τρόπο ακόμα και αν οι απαιτήσεις ήταν παράλογες.
Ένα από τα καθήκοντά όσων σκλάβων υπηρετούσαν τον Φαραώ, ήταν να αλείφονται με μέλι. Έτσι οι μύγες κόλλαγαν πάνω τους και δεν ενοχλούσαν τον Φαραώ .
Σε κάποιες περιόδους, όταν ο αφέντης που υπηρετούσαν έφευγε από τη ζωή, τελείωνε και η ζωή των δούλων και μάλιστα με τον πιο αργό και βασανιστικό θάνατο. Τους έθαβαν ζωντανούς, μαζί με τα κατοικίδια και τις παλλακίδες τους.

Πηγή


Διαβάστε Περισσότερα »

Αιμομιξία: Ποιο είναι το αποτέλεσμα όταν δυο πρώτα ξαδέρφια κάνουν παιδί μεταξύ τους;


Τα αδέλφια, τα πρώτα ξαδέρφια, ακόμη και τα δεύτερα ξαδέρφια απαγορεύεται να συνάψουν μεταξύ τους ερωτικές σχέσεις. Δεν είναι θέμα θρησκείας, ή ηθικής, είναι θέμα χρωμοσωματικών ανωμαλιών που προκύπτουν και το παιδί που θα γεννηθεί ενδέχεται να παρουσιάσει σημαντικά προβλήματα
Στην εξαιρετική σειρά Game of Thrones δυο εκ των πρωταγωνιστών έχουν σεξουαλικές σχέσεις. μέχρι εδώ τίποτε το άσχημο. Όμως οι πρωταγωνιστές αυτοί είναι στην ταινία αδέρφια…

Κατά το παρελθόν η αιμομιξία δεν ήταν κατακριτέα, κυρίως ανάμεσα σε «γαλαζοαίματους» οι οποίοι για να μην μολύνουν το βασιλικό αίμα με το αίμα θνητών, παντρεύονταν και έκαναν παιδιά μεταξύ τους. Όμως τα παιδιά αυτά είχαν τεράστια και σοβαρά προβλήματα. Η γέννηση ενός παιδιού που θα είναι αποτέλεσμα ερωτικής πράξης μεταξύ πρώτων ξαδερφιών δεν είναι καθόλου ασφαλής και συχνά οι γιατροί μιλούν για τερατογενέσεις.

Βρετανοί επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Λιντς και του Μπράντφορντ με επικεφαλής τον καθηγητή Έαμον Σέρινταν, μελέτησαν 13.500 περιπτώσεις αιμομιξίας, γεννήσεων παιδιών που προέκυψαν από αδέλφια ή πρώτα ξαδέλφια και διαπίστωσαν ότι τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν περισσότερα οργανικά προβλήματα και ανωμαλίες σε σχέση με τον μέσο όρο του πληθυσμού.

Η έρευνα έγινε στην Αγγλία και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ερωτική σχέση μεταξύ πρώτων ξαδερφιών διπλασιάζει τον κίνδυνο γέννησης παιδιού με γενετικά ελαττώματα. Δηλαδή ένα μωρό στα 3 (ποσοστό τεράστιο) θα γεννηθεί με κάποιο πρόβλημα.

Οι κίνδυνοι που παρουσιάζονται σε τέτοιου αποτελέσματος παιδιά, αφορά κυρίως το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο, και την καρδιά ενώ το ποσοστό το βρέφος να μην επιβιώσει είναι διπλάσιο από τον μέσο όρο. Αν δε η μητέρα έχει ξεπεράσει το 34ο έτος, τότε τα ποσοστά εκτινάσσονται σε δυσθεώρητα ύψη.

Η διαπίστωση των επιστημόνων ήταν η αυτονόητη. Δεν είμαστε Φαραώ και γαλαζοαίματοι βασιλιάδες, να κάνουμε παιδιά με συγγενείς μας. Απαγορεύεται σε στενούς συγγενείς να επιχειρήσουν κάτι τέτοιο διότι οι χρωμοσωματικές ανωμαλίες είναι μεγάλες και σοβαρές.


Διαβάστε Περισσότερα »

Τα γεγονότα… σαν σήμερα



Σαν σήμερα το 1497 ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος Βάσκο ντα Γκάμα αποπλέει από τη Λισαβώνα με προορισμό την Ινδία.

1099 - Κατά την Α' Σταυροφορία, 15.000 πεινασμένοι Χριστιανοί στρατιώτες βαδίζουν σε συντεταγμένη πορεία γύρω από τα τείχη της Ιερουσαλήμ.

1656 - Οι Ενετοί καταλαμβάνουν την Τένεδο εκδιώκοντας τους Τούρκους από τη νήσο.

1709 - Μεγάλος Βόρειος Πόλεμος: Στη Μάχη της Πολτάβα, ο Πέτρος Α' της Ρωσίας νικά τον Κάρολο ΙΒ' της Σουηδίας, τερματίζοντας έτσι τον ρόλο της Σουηδίας ως μία από τις Μεγάλες Δυνάμεις της Ευρώπης.

1824 - Ελληνική Επανάσταση του 1821 - Ολιγάριθμοι Έλληνες υπό τον Σκαλτσά τρέπουν σε φυγή, μετά 6ωρη μάχη, 6.000 Τούρκους στη θέση Μπινίτσα Λιδωρικίου.

1908 - Μακεδονικός Αγώνας - Συνάπτεται σκληρή μάχη μεταξύ 150 Βουλγάρων κομιτατζήδων και των ανταρτικών σωμάτων των Εμμ. Νικολούδη, Βολάνη και Καραβίτη στο ύψ. Πιπερίτσα του όρους Καϊμακτσαλάν, με αποτέλεσμα την άτακτη υποχώρηση των κομιτατζήδων που είχαν 28 νεκρούς. Μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής τους Πογόντσες.

1913 - Β' Βαλκανικός Πόλεμος Μεταγωγικά του ελληνικού στόλου μεταφέρουν και αποβιβάζουν την ελληνική VIII (8η) Μεραρχία στην ελεύθερη Καβάλα, η οποία τέσσερις μέρες μετά θ΄ απελευθερώσει την Ξάνθη.

1921 - Μικρασιατική Εκστρατεία - Οι ελληνικές δυνάμεις, που κατείχαν τον τομέα Δορύλαιο (Εσκή Σεχήρ) Σεϊντί Γαζή, αποκρούουν σφοδρή τουρκική επίθεση και προξενούν σοβαρές απώλειες στον εχθρό.

1943 - Β' Π.Π. Ιταλικό τάγμα αλπινιστών υποστηριζόμενο από πυροβολικό και όλμους συμπλέκεται με μονάδα του ΕΔΕΣ στη περιοχή Μηλιά Ηπείρου, ανεπιτυχώς, με συνέπεια οι Ιταλοί να υποστούν σοβαρές απώλειες και να συμπτυχθούν προς τα Ιωάννινα.

1990 - Η Δυτική Γερμανία (νυν Γερμανία) κατακτά το παγκόσμιο κύπελλο στο ποδόσφαιρο κερδίζοντας στη Ρώμη την Αργεντινή με 1-0. Το νικητήριο γκολ σημειώνει ο Αντρέας Μπρέμε με πέναλτι 5 λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Στην Ελλάδα «επέστρεψαν» 10.600 αρχαία αντικείμενα από τη Γερμανία

Είχαν εξαχθεί παράνομα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
Τον επαναπατρισμό τουλάχιστον 10.600 αρχαίων αντικειμένων, οστράκων και εργαλείων, της νεολιθικής εποχής στην Ελλάδα από τη Γερμανία, που εξήχθησαν παρανόμως από τη χώρα μας κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, «υποδέχτηκε» τη Δευτέρα η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στη λιτή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού, παραβρέθηκαν επίσης ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα, ο διευθυντής του γερμανικού μουσείου Pfahbaumuseum, Έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι, καθώς και η «πρωταγωνίστρια» της υπόθεσης, Αγγέλικα Ντούζουγλη, επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων, από τη διατριβή της οποίας ξεκίνησε πριν από κάποια χρόνια η όλη η περιπέτεια της επιστροφής.

Πρόκειται για 10.600 σπαράγματα αγγείων, λίθινα τέχνεργα, λεπίδες οψιανού και πυριτόλιθου, καθώς και οστεολογικό υλικό που προέρχονται από παράνομες ανασκαφικές δραστηριότητες, οι οποίες έγιναν μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου του 1941 από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής.



Επίκεντρο της προσπάθειας των Γερμανών αρχαιολόγων ήταν να αποδείξουν μια άκρως αντιεπιστημονική θεωρία, δηλαδή ότι βόρειοι λαοί είχαν εμφανιστεί στην περιοχή ήδη από την προϊστορική εποχή, οι οποίοι ήταν πρόγονοι των Ελλήνων.

Τα αντικείμενα προέρχονται από 38 προϊστορικές θέσεις της Θεσσαλίας, κυρίως από τη Μαγούλα Βισβίκη, ηλικίας 5.000-8.000 ετών. Περιλαμβάνονταν σε κιβώτια, 28 συνολικά, πέντε από τα οποία επέστρεψαν στην Ελλάδα τη δεκαετία του '50, ενώ τα 23 κατέφτασαν στις 3 Ιουλίου 2014 στον πλέον κατάλληλο χώρο: Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου βρίσκονται και τα άλλα αρχαία κομμάτια, τα οποία, μαζί με τις φωτογραφίες και τις τεκμηριώσεις του αρχαίου υλικού, θα συνθέσουν το προϊστορικό παζλ της περιοχής. Και όχι μόνον αυτόν.

Φωτογραφίες από τη δεκαετία του '40 αποτελούν μοναδικούς μάρτυρες των γεωργικών και κτηνοτροφικών κοινωνιών της περιοχής, δίνοντας πολύτιμες πληροφορίες για την Ελλάδα του χτες, ακόμα και για τη Γερμανία.

«Ειδικά οι εικόνες, που 'αιχμαλώτισαν' οικισμούς κοντά στη λίμνη Κάρλα, η οποία μοιάζει με τη Λίμνη Κωνσταντία στη Γερμανία (σ.σ. όπου βρίσκεται το μουσείο Pfahbaumuseum), και τα οικονομικά τους συστήματα έχουν συμβάλλει στην κατανόηση και των γερμανικών αγροτικών διεργασιών. Δυστυχώς, τα πιο σημαντικά ευρήματα -8 κιβώτια-, που παρέμειναν στον Βόλο το 1941, σήμερα αγνοούνται», δήλωσε ο διευθυντής του γερμανικού μουσείου, Gunter Schoebel, που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην επιστροφή των ελληνικών αρχαιοτήτων.
Στις συστηματικές έρευνες της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Πολιτιστικής Κληρονομιάς σχετικά με τις αρχαιότητες που εκλάπησαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής και οι οποίες είτε είχαν ευτυχή κατάληξη (όπως αυτές των προϊστορικών οικισμών της Θεσσαλίας) είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, αναφέρθηκε η Σουζάνα Χούλια - Καπελώνη, προϊσταμένη της διεύθυνσης.

Όπως είπε, μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί 26 υποθέσεις επαναπατρισμού της περιόδου που περιελάμβαναν 1.158 αντικείμενα, 41 κιβώτια με εβραϊκά χειρόγραφα, 28 κιβώτια με τα ευρήματα της ανασκαφής στη Μαγούλα Βισβίκη και άλλες νεολιθικές θέσεις της Θεσσαλίας, καθώς και ευρήματα παλαιολιθικής περιόδου από το σπήλαιο Σεϊντί κοντά στην Κωπαΐδα.

Σε 12 περιπτώσεις τα αρχαία επέστρεψαν από τη Γερμανία, σε 3 από την Αυστρία, 3 από την Ελβετία, δύο από την Ιταλία, δύο από τις ΗΠΑ, δύο από τη Βρετανία, μία περίπτωση από την Αυστραλία κι άλλη μία από τη Βουλγαρία.

Μεταξύ αυτών που δεν έχουν ακόμα επιστρέψει, αλλά η ελληνική πλευρά προτίθεται να εντοπίσει και να ανακτήσει είναι δύο πήλινα ειδώλια από ανασκαφές στη Σίφνο, δύο μικρές κεφαλές Αθηνάς και Νίκης που αφαιρέθηκαν από τον θώρακα του ανδριάντα του Αδριανού στην Αθήνα και επιτύμβιες στήλες από τα Χανιά.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ