Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Mπαράζ ελέγχων σε πέντε Νομούς της Στερεάς

Στο πλαίσιο του ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδιασμού της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, πραγματοποιήθηκαν χθες από νωρίς το απόγευμα έως αργά το βράδυ, συστηματικοί αστυνομικοί έλεγχοι, σε διάφορες περιοχές των Νομών Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας.

Σκοπός των συγκεκριμένων αυτών ελέγχων και της αυξημένης αστυνομικής παρουσίας και δράσης στο οδικό δίκτυο των ανωτέρω Νομών, ήταν η αναβάθμιση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας, η ενίσχυση των μέτρων τροχονομικής αστυνόμευσης, η πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και η ασφαλής μετακίνηση οχημάτων και πολιτών.

Επιπλέον διενεργήθηκαν έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν εξονυχιστικοί έλεγχοι ατόμων και προσαγωγές υπόπτων τέλεσης εγκληματικών πράξεων.

Για την υλοποίηση και ανάπτυξη των ανωτέρω αστυνομικών δράσεων, συγκροτήθηκαν συνεργεία γενικών και ειδικών αστυνομικών ελέγχων, στα οποία συμμετείχε ικανός αριθμός αστυνομικών από Υπηρεσίες Τάξης και Τροχαίας της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας.

Αναλυτικότερα, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε εξακόσια οκτώ (608) άτομα, εκ των οποίων τετρακόσιοι ενενήντα οκτώ (498) ημεδαποί και εκατόν δέκα (110) αλλοδαποί.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων, προσήχθησαν δεκαεννέα (19) άτομα, εκ των οποίων δεκατέσσερις (14) ημεδαποί και πέντε (5) αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν δύο (2) άτομα και συγκεκριμένα ένας ημεδαπός, για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος (μέθη) και ένας αλλοδαπός, διότι στερούταν εγγράφων που νομιμοποιούν την παραμονή του στην Ελληνική Επικράτεια .

Επίσης ελέγχθηκαν (494) οχήματα και βεβαιώθηκαν συνολικά (176) παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Επιπλέον βεβαιώθηκαν οκτώ (8) παραβάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Επισημαίνεται ότι οι συγκεκριμένες αστυνομικές δράσεις αποσκοπούν στην διενέργεια συστηματικών αστυνομικών ελέγχων και στην αυξημένη αστυνομική παρουσία, με στόχο την αναβάθμιση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας, την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και γενικότερα την αντιμετώπιση εγκληματικών συμπεριφορών, ενώ θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον.


Διαβάστε Περισσότερα »

Γιατί απέτυχε το μέτρο της φοροκάρτας;



Ξεκίνησε το 2011 ως μέτρο για τη διευκόλυνση των φορολογούμενων, Ωστόσο, της γύρισαν την πλάτη. Η κάρτα στην οποία καταγράφονται οι δαπάνες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με αποδείξεις, η λεγόμενη φοροκάρτα ή επίσημα κάρτα αποδείξεων, έχει μείνει στα αζήτητα. Συνολικά μόλις 60.000 φορολογούμενοι τη χρησιμοποιούν!


Η κάρτα αποδείξεων φαίνεται ότι έχει αποτύχει, αφού καθημερινά γίνονται μόλις ...είκοσι ενεργοποιήσεις νέων καρτών, γεγονός που... δείχνει ότι οι φορολογούμενοι προτιμούν να συγκεντρώνουν αποδείξεις αντί να τις καταγράφουν στην κάρτα.

Δυο είναι οι βασικοί λόγοι για αυτήν την αποτυχία, σύμφωνα με φοροτεχνικούς:

Πρώτον, δεν υπάρχει οικονομικό όφελος για τους φορολογούμενους από τη χρήση της φοροκάρτας και δεύτερον η απώλεια χρόνου.

Όποιος χρησιμοποιεί τη φοροκάρτα θα πρέπει να την περνά από τις ειδικές συσκευές που χρησιμοποιούνται για τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Επιπλέον, οι υπάλληλοι της επιχείρησης θα πρέπει να αναγράφουν τη λέξη "άκυρο" στις σχετικές αποδείξεις που δηλώνονται στην φοροκάρτα προκειμένου να μην χρησιμοποιηθούν δυο φορές από τους φορολογούμενους.

Υπενθυμίζουμε πως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είναι και φέτος υποχρεωμένοι να συγκεντρώνουν αποδείξεις.

Για παράδειγμα, ένας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ ενώ το 2013 έπρεπε να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 2.500 ευρώ φέτος θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 1.000 ευρώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για την αξία των αποδείξεων που δεν συγκέντρωσε ο φορολογούμενος επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 10%.

Διαβάστε Περισσότερα »

Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

Διαβάστε Περισσότερα »

Θήβα:Ήθελε να "πρασινίσει"την ταράτσα" του και συνελήφθη

Συνελήφθη 49χρονος ημεδαπός στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας, για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών

Μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του, σε περιοχή της Αττικής, κατασχέθηκαν -232- γραμμάρια ακατέργαστη κάνναβης και ένα δενδρύλλιο κάνναβης, ύψους -1,80- μέτρων

Συνελήφθη, χθες (11-07-2014) το απόγευμα στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ασφαλείας Στερεάς Ελλάδας, ένας 49χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε από τους αστυνομικούς στον 49χρονο, βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν τέσσερα (4) αυτοσχέδια τσιγάρα, τα οποία περιείχαν ακατέργαστη κάνναβη, αναμεμειγμένη με καπνό, συνολικού μεικτού βάρους (2,2) γραμμαρίων.

Σε νομότυπη έρευνα που πραγματοποιήθηκε ακολούθως στην οικία του 49χρονου, σε περιοχή της Αττικής, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

    Ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, βάρους (232) γραμμαρίων και
    ένα δενδρύλλιο κάνναβης, σε ανάπτυξη μετά πλήρους ριζικού συστήματος, ύψους (1,80) μέτρων, το οποίο ο 49χρονος καλλιεργούσε μέσα σε ζαρντινιέρα, στην ταράτσα της οικίας του.

Την έρευνα και το προανακριτικό έργο ενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, ενώ ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.



Διαβάστε Περισσότερα »

Οι νέοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ ...


 Οι νέοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ - Ποιοι δικαιούνται φθηνότερο ρεύμα
Διπλές μειώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για περίπου 1,5 εκατομμύριο μικρούς εμπόρους κι ελεύθερους επαγγελματίες έρχονται μέσα στον Ιούλιο από τη ΔΕΗ και κατόπιν σχετικής έγκρισης του υφυπουργού ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου.
Οι μειώσεις αυτές έρχονται ως..
αποτέλεσμα της αλλαγής του τρόπου τιμολόγησης της ΔΕΗ, η οποία, όμως, φέρνει και μικρές αυξήσεις στη χαμηλή κλίμακα χρέωσης (0 έως 800 κιλοβατώρες) των οικιακών καταναλωτών.
Ειδικότερα και, σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, εμπορικά καταστήματα, γραφεία, συνεργεία αυτοκινήτων, φούρνοι, καθαριστήρια, εστιατόρια, καφέ, ζαχαροπλαστεία, κλπ, θα πληρώνουν φθηνότερο ρεύμα, εξοικονομώντας στο τετράμηνο κατά μέσο όρο 20 με 50 ευρώ. Δηλαδή, στο χρόνο θα κερδίσουν 60 με 150 ευρώ.
Τα καλά νέα, όμως, δεν σταματούν εδώ για τους μικρούς εμπόρους και βιοτέχνες που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση. Όπως αναφέρουν πηγές στο Έθνος, η επιχείρηση σχεδιάζει, στο πλαίσιο της εμπορικής πολιτικής που έχει το δικαίωμα να εφαρμόζει χωρίς την κρατική παρέμβαση και επιπλέον εκπτώσεις.
Για τις κατηγορίες αυτές, η ΔΕΗ επεξεργάζεται μοντέλο χορήγηση κι άλλης μείωσης στα τιμολόγια που θα συναρτάται με τον «όγκο» κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Δηλαδή, όταν ένας μικρός επιχειρηματίας «καίει» ρεύμα με βάση συγκεκριμένες ποσότητες που θα ορίσει η εταιρεία, τότε θα έχει το δικαίωμα επιπλέον έκπτωσης στα τιμολόγια.
Με τον τρόπο αυτό, οι μικρομεσαίοι της χαμηλής τάσης θα γνωρίσουν σημαντική ελάφρυνση και, μάλιστα, εν μέσω οικονομικής ύφεσης και αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων.
Διαβάστε Περισσότερα »

Γιορτές Δάσους στο Καρπενήσι


Διαβάστε Περισσότερα »

3ο Μουσικό Φεστιβάλ Αρβανίτσας


Διαβάστε Περισσότερα »

"Μαύρη", πανευρωπαϊκή πρωτιά σε πνιγμούς. Τι φταίει

Η αμέλεια των λουομένων αποτελεί μια σημαντική αιτία για την αρνητική πρωτιά της Ελλάδας στους πνιγμούς

"Γράψτε κάτι για τους πνιγμούς, η κατάσταση έχει παραγίνει". Η συγκεκριμένη παράκληση δεν μπορεί να αγνοηθεί, ιδίως όταν ακούγεται από τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας της Αθήνας Νίκο Καρακούκη, ο οποίος ζει το πρόβλημα από τη δική του μεριά.

Οπως λέει, η υπηρεσία του κάθε καλοκαίρι γεμίζει με σορούς ανθρώπων που έχουν πνιγεί. Τα επίσημα στοιχεία φαίνεται να συμφωνούν.

Όπως δημοσιεύει η Καθημερινή, ήδη, από την αρχή του καλοκαιριού μέχρι την περασμένη Πέμπτη είχαν πνιγεί στις ελληνικές θάλασσες 71 άτομα, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι άνδρες.

«Οπως διαπιστώνω, πολλοί δεν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας και μπαίνουν στο νερό προτού περάσουν τρεις ώρες από το φαγητό τους. Μετά το φαγητό το αίμα μεταφέρεται στο στομάχι για να κάνει την πέψη, με αποτέλεσμα η καρδιά να αιματώνεται λιγότερο και να δημιουργείται κίνδυνος, κυρίως για άτομα με προβλήματα υγείας και ηλικιωμένους», λέει στην «Καθημερινή» ο κ. Καρακούκης εξηγώντας το πρόβλημα με το οποίο έρχεται αντιμέτωπος από πρώτο χέρι.

Η αμέλεια των ίδιων των λουομένων μπορεί να είναι μια σημαντική αιτία για την πανευρωπαϊκή μας πρωτιά στους πνιγμούς, ωστόσο δεν είναι μοναδική. Η αδυναμία ή και η αδιαφορία των τοπικών αρχών να συμμορφωθούν με τον νόμο για υποχρεωτική παρουσία ναυαγοσώστη σε παραλία που χαρακτηρίζεται πολυσύχναστη θεωρείται ως ακόμα ένας πολύ σημαντικός λόγος για τους εκατοντάδες νεκρούς από πνιγμό κάθε χρόνο.

Επιβολή προστίμων

«Οπως διαπιστώθηκε, συγκεκριμένοι παραλιακοί δήμοι είτε αμελούν συστηματικά και σκόπιμα την απασχόληση ναυαγοσωστών στη φύλαξη των πολυσύχναστων παραλιών τους, τις οποίες αφήνουν αφύλακτες και τους λουόμενους απροστάτευτους, υποτιμώντας την προσφορά των ναυαγοσωστών στη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής, είτε εφαρμόζουν πλημμελώς το άρθρο 7 του Π.Δ. 23/2000 (π.χ. προσλαμβάνουν με διαδικασίες αδιαφανείς και με απευθείας αναθέσεις χωρίς διαγωνισμό και χωρίς τεχνική μελέτη)».

«Η επιβολή προστίμων από τα κατά τόπους λιμεναρχεία στους δήμους / δημοτικούς φορείς εκμετάλλευσης των πολυσύχναστων παραλιών δεν έχει σταθεί ικανή να αναχαιτίσει αυτή την τακτική, καθώς το ύψος των προστίμων είναι στη διακριτική ευχέρεια των λιμενικών αρχών και σπανίως καταβάλλονται», αναφέρει μεταξύ άλλων καταγγελία της Ενωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΣΝΕ) προς το υπουργείο Ναυτιλίας.

Τι λένε οι δήμοι

Από την πλευρά τους, οι δήμοι που καταγγέλλονται για την απουσία ναυαγοσωστών προβάλλουν τη δική τους εκδοχή: «Οταν το δημοτικό συμβούλιο έχει συνεδριάσει από τον Μάρτιο, έχει αποφασίσει σχετικά και έχει στείλει σχετικό έγγραφο στο υπουργείο Εσωτερικών χωρίς να έχει λάβει απάντηση μέχρι και σήμερα, ποια είναι η δική μας ευθύνη; Αναγκαστήκαμε να κάνουμε δίμηνες συμβάσεις, τις οποίες ενέκρινε η περιφέρεια, ενώ θα έπρεπε να είχαμε συμβάσεις για τρεις μήνες. Εχουμε το ίδιο πρόβλημα κάθε χρόνο», υποστηρίζει στην «Κ» ο δήμαρχος Πάρου, Χρήστος Βλαχογιάννης. Οι προσλήψεις ναυαγοσωστών στον συγκεκριμένο δήμο έγιναν μόλις χθες. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση που περιγράφει και ο δήμαρχος Πάργας, Αθανάσιος Λιόλιος, σύμφωνα με τον οποίον η καθυστέρηση στην πρόσληψη ναυαγοσωστών οφείλεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Επί 14 χρόνια

«Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει εδώ και 14 χρόνια. Γιατί ορισμένοι δήμοι το έχουν λύσει και κάποιοι άλλοι προβάλλουν συνεχώς τις ίδιες δικαιολογίες;», ανταπαντά ο πρόεδρος της ΕΣΝΕ Ευάγγελος Τσαμπάζης. «Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τις περισσότερες φορές τα παραπάνω επιχειρήματα των δήμων χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία προκειμένου να μην τους κόβονται πρόστιμα από τα λιμεναρχεία», προσθέτει.

 Καθημερινή


Διαβάστε Περισσότερα »

Ποιοι δικαιούνται θερινή άδεια και επίδομα

Τι συμβαίνει στην περίπτωση που ο ο εργαζόμενος δεν έχει συμπληρώσει ένα έτος υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη - Τέσσερις έντονα φιλεργατικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη θερινή άδεια - Ευρωδικαστές: Η άδεια αναψυχής με αποδοχές είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα
Το δικαίωμα στην ετήσια άδεια αναψυχής με αποδοχές (θερινή άδεια) είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα που κατοχυρώνεται στο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τονίζει το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε τέσσερις πρόσφατες έντονα φιλεργατικές αποφάσεις του.

Οι ευρωδικαστές αποφάνθηκαν ότι οι εργαζόμενοι που αμείβονται με βασικό μισθό και ποσοστά επί των πωλήσεων δικαιούνται αποδοχές αδείας και επί των προμηθειών, ενώ σε περίπτωση θανάτου του εργαζομένου, τις αποδοχές αδείας δικαιούνται οι κληρονόμοι. Ακόμη, έκριναν ότι εάν κάποιος συνταξιοδοτηθεί χωρίς να έχει λάβει την ετήσια άδεια αναψυχής του, δικαιούται να τη λάβει σε μετρητά. Επίσης το δικαστήριο έκρινε ότι σε περίπτωση ασθενείας του εργαζομένου, η άδεια δεν χάνεται ούτε ρευστοποιείται, αλλά χορηγείται μετά το πέρας τη αναρρωτικής άδειας, ακόμη και στο επόμενο έτος.

Κατ’ αρχάς οι Ευρωπαίοι δικαστές υπογραμμίζουν ότι κατά τη διάρκεια της ετήσιας άδειας πρέπει να συνεχίζεται κανονικά η καταβολή του συνόλου των αποδοχών όπως και η καταβολή των πάσης φύσεως επιδομάτων. Αντίθετα, απαγορεύεται η μετατροπή της μη χορηγηθείσης θερινής άδειας, λόγω ασθενείας, σε χρηματική αποζημίωση.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται στις εν λόγω αποφάσεις ότι κατά τη διάρκεια της ετήσιας άδειας πρέπει να συνεχίζεται η καταβολή του συνόλου των αποδοχών όπως και των πάσης φύσεως επιδομάτων.


Οι τέσσερις αποφάσεις του ΔΕΕ

Τους Ευρωπαίους δικαστές τους απασχόλησε περίπτωση πωλητή ενεργειακών προϊόντων σε αγγλική εταιρεία, ο οποίος αμείβεται με πάγιο μισθό αλλά και προμήθεια επί των πωλήσεων. Ετσι, όπως κρίθηκε με την πρώτη απόφαση του ΔΕΕ, ο αμειβόμενος με βασικό μισθό αλλά και ποσοστά επί των πωλήσεων, δικαιούται ως αποδοχές αδείας, πέραν του βασικού του μισθού, και την προμήθεια επί των πωλήσεων που θα πετύχαινε εάν εργαζόταν τον μήνα που έλαβε την άδειά του. Η προμήθεια, κατά κανόνα, υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο των ετήσιων προμηθειών που λαμβάνει ο εργαζόμενος.

Σημειώνεται στην απόφαση αυτή των ευρωδικαστών, ότι σκοπός της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις άδειες είναι να μην υποστεί ο μισθωτός κανένα οικονομικό μειονέκτημα εξαιτίας της λήψης της άδειάς του, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι εργαζόμενοι μπορεί να αποτρέπονταν από το να κάνουν χρήση του δικαιώματος αδείας τους.

Σε άλλη απόφασή του το ΔΕΕ υπογραμμίζει ότι, σε περίπτωση θανάτου του εργαζομένου πριν λάβει την ετήσια άδειά του, οι αποδοχές αδείας δεν χάνονται, αλλά δίδονται στους κληρονόμους του. Μάλιστα, αυτό ισχύει και σε περίπτωση ακόμα που ο θανών δεν είχε υποβάλει καν αίτημα χορήγησης άδειας αναψυχής.

Στην τρίτη απόφασή τους οι ευρωδικαστές επισημαίνουν ότι ο δημόσιος αλλά και ο ιδιωτικός υπάλληλος που συνταξιοδοτείται χωρίς να έχει λάβει την ετήσια άδειά του, δικαιούται να πάρει ανάλογη χρηματική αποζημίωση μετά τη συνταξιοδότησή του. Στην περίπτωση αυτή το ΔΕΕ δικαίωσε πυροσβέστη ο οποίος λόγω ασθενείας δεν είχε λάβει την ετήσια άδειά του και αμέσως μετά την ανάρρωση συνταξιοδοτήθηκε.

Με την τέταρτη και τελευταία απόφασή του το ΔΕΕ αποφάνθηκε ότι, σε περίπτωση που ο εργαζόμενος αρρωστήσει κατά το χρόνο της άδειας αναψυχής του και λάβει αναρρωτική άδεια, δικαιούται στη συνέχεια να λάβει κανονικά την άδεια αναψυχής σε επόμενο χρονικό διάστημα. Και αν αυτό συμβεί τους τελευταίους μήνες του έτους, η άδεια αναψυχής μεταφέρεται στο επόμενο έτος.


Τι ισχύει στην Ελλάδα με την άδεια αναψυχής

Σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, εφόσον ο εργαζόμενος έχει συμπληρώσει ένα έτος στην ίδια επιχείρηση, δικαιούται άδεια αναψυχής ενός μηνός μετ’ αποδοχών.

Αναλυτικότερα, εφόσον ο μισθωτός εργάζεται με καθεστώς πενθήμερης εργασίας, δικαιούται, μετά τη συμπλήρωση ενός έτους υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη, άδεια αναψυχής 20 εργασίμων ημερών.

Με τη συμπλήρωση του δεύτερου χρόνου απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, δικαιούται 21 ημέρες αδείας και μετά τη συμπλήρωση τριετούς απασχόλησης οι ημέρες αυξάνονται στις 22. Με την πάροδο των ετών προϋπηρεσίας, οι ημέρες αδείας αυξάνονται, χωρίς όμως το ανώτατο όριο άδειας να μπορεί να ξεπεράσει τις 25 εργάσιμες ημέρες.

Πάντως, μπορεί να προβλεφθεί μεγαλύτερος αριθμός ημερών αδείας με κλαδικές, ομοιοεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Εάν ο εργαζόμενος δεν έχει συμπληρώσει ένα έτος υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη, δικαιούται δύο ημέρες άδεια για κάθε μήνα απασχόλησής του.

Κατά την άδεια αναψυχής ο εργαζόμενος λαμβάνει κανονικά τον μισθό του, σαν να εργαζόταν, και επιπρόσθετα λαμβάνει μισό μισθό ως επίδομα αδείας.

Η άδεια αναψυχής πρέπει να χορηγείται μέσα στο έτος στο οποίο αφορά και απαγορεύεται η μεταφορά της στο επόμενο, ακόμη και αν έχει συμφωνήσει ο εργαζόμενος για τη μεταφορά της.
Σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν χορηγήσει την άδεια μέσα στο έτος ενώ ο εργαζόμενος το έχει ζητήσει, τότε υποχρεούται να καταβάλει στον εργαζόμενο, ως αστική ποινή, τις αποδοχές αδείας προσαυξημένες κατά 100% (διπλάσιο μισθό) συν το επίδομα αδείας.

Κατά τη διάρκεια της άδειας αναψυχής απαγορεύεται να απολυθεί ο εργαζόμενος. Αν αυτό συμβεί, η απόλυση είναι παράνομη και φυσικά άκυρη.

Τέλος, σε περίπτωση που ο εργαζόμενος απολυθεί ή παραιτηθεί προτού λάβει την άδεια αναψυχής, οι ημέρες της άδειας που δεν έλαβε ρευστοποιούνται, δηλαδή πληρώνεται για τις ημέρες της άδειας που δεν έλαβε.


Διαβάστε Περισσότερα »

Παραλία Λιβαδόστρας Λεύκτρων-Φωτογραφικό Ταξίδι

Το Permissospress σας πάει στην υπέροχη παραλία της Λιβαδόστρας Λεύκτρων στον Κορινθιακό κόλπο.  Για το πώς θα φτάσετε στην Παραλία Λιβαδόστρας θα βρείτε εδώ.










ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

Οι καθαρές ακτές της Βοιωτίας!



Που απαγορεύεται η κολύμβηση…

Η απόφαση του αρμόδιου Περιφερειακού Σύμβουλου…

Τις κατάλληλες ακτές κολύμβησης των παραλιών της Βοιωτίας, για το 2014, καθόρισε ο αρμόδιος Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας Παν. Παρχαρίδης, μετά την ανάγκη συστηματικής παρακολούθησης των ακτών κολύμβησης και χαρακτηρισμού των ακατάλληλων περιοχών για την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας..

Κατάλληλες είναι οι παραλίες του Κορινθιακού Κόλπου : Αγ. Ισιδώρου Αντίκυρας, Παραλίας Διστόμου, Αγ. Νικολάου, Παραλίας Σαράντη, Παραλίας Αγ.

Νικολάου Δόμβραινας, Παραλίας Αλυκής, Παραλίας Λιβαδόστρας, Παραλίας Αγ. Βασιλείου και στο Βόρειο και Νότιο Ευβοϊκό οι παραλίες: Σκορπονερίων, Παραλίας και Δηλεσίου…

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση όμως, απαγορεύεται η κολύμβηση,  για την προστασία της Δημόσιας Υγείας στις περιοχές της Βοιωτίας, που δεν πληρούνται τα πρότυπα της νομοθεσίας για την ποιότητα των νερών κολύμβησης..

Έτσι, απαγορεύεται η κολύμβηση σε απόσταση 100 μ. σε όλα τα λιμάνια και μόνιμα αγκυροβόλια., 200 μ. στις εκβολές αποχετευτικών αγωγών λυμάτων ή βιομηχανικών αποβλήτων.,  200 μ. στις εγκαταστάσεις βιολογικών καθαρισμών λυμάτων και  100 μ. στο αγκυροβόλιο που είναι σκάλα φορτώσεως του βωξίτη Μπάρλου στην περιοχή παραλίας Διστόμου…

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση,  ο ι Δήμοι και οι Λιμενικές αρχές στις οποίες κοινοποιείται η απόφαση οφείλουν να προχωρήσουν στην επισήμανση

του μήκους των ακτών κολύμβησης και των επιτρεπόμενων σημείων που κρίθηκαν ακατάλληλα για κολύμβηση κι εκεί όπου απαγορεύεται,  να τοποθετηθούν πινακίδες με την ένδειξη "Νερά ακατάλληλα για κολύμβηση"..

Παράλληλα, οι Δήμοι στις περιοχές των οποίων βρίσκονται οι κατάλληλες όσο και οι ακατάλληλες ακτές θα πρέπει να λαμβάνουν τα απαιτούμενα μέτρα καθαριότητας των ακτών και για την τήρηση των όρων υγιεινής, δηλαδή, αποδυτήρια, αποχωρητήρια, ντούς, δοχεία συλλογής απορριμμάτων,

συχνή αποκομιδή απορριμμάτων κλπ των ακτών, με την συνεργασία των συναρμοδίων Υπηρεσιών.
viotiki-ora.gr


Διαβάστε Περισσότερα »

Τα γεγονότα… σαν σήμερα



Σαν σήμερα το 1997 ανακαλύφθηκε το πτώμα του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα στο Βαγιεγκράντε της Βολιβίας.

927 - Ο βασιλιάς Έθελσταν της Αγγλίας εξασφαλίζει την υπόσχεση του Κωνσταντίνου Β' της Σκωτίας ότι δεν θα συμμαχήσει με τους Βίκινγκς, ξεκινώντας έτσι τη διαδικασία ενοποίησης της Μεγάλης Βρετανίας.

1191 - Γ' Σταυροφορία: η φρουρά του Σαλαντίν παραδίδεται στο Φίλιππο Β' της Γαλλίας, τερματίζοντας την πολιορκία της Άκρας.

1470 - Οι Οθωμανοί καταλαμβάνουν τη Χαλκίδα από τους Ενετούς και προβαίνουν σε άγριες σφαγές.

1690 - Κατά τη μάχη του Μπόιν, ο στρατός του βασιλιά Γουλιέλμου Γ΄ της Αγγλίας νικά εκείνον του εκθρονισμένου βασιλιά Ιάκωβου Β΄.

1691- Ο Ιννοκέντιος ΙΒ΄ εκλέγεται Πάπας.

1715 - Τούρκοι καταλαμβάνουν το Άργος, θέτοντας τέρμα στην Ενετοκρατία της πόλης.

1789 - Διαδηλώσεις στο Παρίσι για την απόλυση του Νεκέρ.

1913 - Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος - Αγήματα του Ελληνικού Στόλου υπό τον Πλοίαρχο Γκίνη, απελευθερώνουν το Δεδέαγατς (Αλεξανδρούπολη). Ο Ελληνικός Στρατός (VIII Μεραρχία) προχωρεί προς απελευθέρωση της Ξάνθης. Παράλληλα διατάσσονται τα πολεμικά πλοία δια αγημάτων τους να καταλάβουν αντίστοιχα: το ΨΑΡΑ την Μαρωνεία, ο ΑΕΤΟΣ την Μάκρη και το ΣΦΕΝΔΟΝΗ το Πόρτο Λάγος.

1915 - Ελλάδα - Ο Πρίγκιπας Αλέξανδρος συνοδεύοντας το ιερό εικόνισμα της Παναγίας της Τήνου επιβαίνοντας του Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ στον όρμο Φαλήρου επιστρέφει αυτό στην Τήνο. Την μεταφορά συνοδεύουν τιμητικά τα αντιτορπιλικά ΑΕΤΟΣ, ΠΑΝΘΗΡ, ΝΙΚΗ και ΑΣΠΙΣ. Κατά την έξοδο του εικονίσματος στην Τήνο αποδίδονται 21 κανονιοβολισμοί.

1920 - Ο Ελληνικός Στρατός (3/40 Σύνταγμα Ευζώνων) απελευθερώνει την Αδριανούπολη και προωθείται μέχρι την Τσατάλτζα.

1944 - Ο ΕΛΑΣ και η ΟΠΛΆ εκτελούν Έλληνες πολίτες στο Φενεό Κορινθίας. Βλ. Η σφαγή του Φενεού

1975 - Το κράτος του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε κηρύσσει την ανεξαρτησία του.

1975 - Ο Μανουέλ Πίντο ντα Κόστα ανήλθε στην προεδρία του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε.

1979 - Το κράτος του Κιριμπάτι κηρύσσει την ανεξαρτησία του.

1998 - Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Γαλλίας κερδίζει στον τελικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στο Παρίσι τη Βραζιλία με 3-0 και στέφεται παγκόσμια πρωταθλήτρια.

1999 - Ο Γκι Φερχόφστατ διορίζεται Πρωθυπουργός του Βελγίου

2004 - Καθιερώθηκε η σημαία του Μαυροβουνίου από το Κοινοβούλιο της χώρας.

2004 - Ο Πέδρο Σαντάνα Λόπες διορίζεται Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.

2004 - Ο Βάλντας Άνταμκους ορκίστηκε Πρόεδρος της Λιθουανίας.

2005 - Ο Αλβέρτος Β΄ ανέλαβε αρχηγός του Πριγκιπάτου του Μονακό.

2006 - Πόλεμος του Λιβάνου το 2006 - η Χεζμπολάχ ξεκίνησε την Επιχείρηση «Αληθινή Υπόσχεση».

2009 - Ο Ντενί Σασού Νγκουέσσο κέρδισε τις εκλογές που διεξήχθησαν στη Δημοκρατία του Κονγκό και εκλέγεται και πάλι Πρόεδρος της χώρας.

2009 - Η Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε ανέλαβε πρόεδρος της Λιθουανίας. Έγινε έτσι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στη χώρα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ψηλά ο υδράργυρος και οι ομπρέλες

Οι ομπρέλες θα γίνουν ξανά απαραίτητες το Σάββατο, καθώς η θερμοκρασία μπορεί να είναι υψηλή, αλλά η πρόγνωση της ΕΜΥ κάνει λόγο για βροχές και τοπικές καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι και τοπικά στο Δυτικό και Κεντρικό Κρητικό και στο Μυρτώο ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί ασθενείς έως μέτριοι.

Στην Αττική, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις, 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μεγίστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, άλλα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν μεμονωμένες βροχές στα γύρω ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Βελτίωση από το βράδυ. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος άλλα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν μεμονωμένοι όμβροι στα ορεινά.

Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 17 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά της Ηπείρου.

Άνεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 17 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στις βόρειες περιοχές 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά της Θεσσαλίας.

Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στα νοτιά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 17 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Γενικά αίθριος. Παροδικές νεφώσεις στα βόρεια τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα νοτιά 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 19 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.


Διαβάστε Περισσότερα »

Τα ...περίεργα σχέδια της CIA



    Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η CIA ετοίμαζε κάποιες τρομακτικές κούκλες με τη μορφή του Οσάμα μπιν Λάντεν. Σκοπός τους ήταν να τις διανείμει στο Αφγανιστάν για να φοβίζει τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες για την Αλ Κάιντα!




Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που οι μυστικές υπηρεσίες της Αμερικής χρησιμοποιούν παράδοξα μέσα για να διεξάγουν ψυχολογικό πόλεμο.
Στο παρελθόν, ο οργανισμός έχει...κατά καιρούς επιστρατεύσει χιουμοριστικά, παράξενα, ή απλά εκκεντρικά σχέδια για να καλύψει διάφορες αποστολές. Στη δεκαετία του 1960 και του '70, οι διαταγές για αυτά τα πράγματα συχνά έρχονταν κατευθείαν από κορυφαίους αξιωματούχους της CIA. Τέτοιες συμπεριφορές επέμεναν σε ορισμένα μέρη του οργανισμού, τουλάχιστον μέχρι τα τελευταία στάδια του Ψυχρού Πολέμου. Υπήρχε μία ιστορία που αφηγήθηκε ένας εκπαιδευτής, σύμφωνα με την οποία η CIA είχε βάλει διαφήμιση σε μια εφημερίδα της Κεντρικής Αμερικής, ισχυριζόμενη ότι είναι από την τοπική σοβιετική πρεσβεία. Η πρεσβεία πλήρωνε για τις νεκρές γάτες, σύμφωνα με τη διαφήμιση.Οι ντόπιοι κατέφθασαν με τις εν λόγω γάτες για να πάρουν τα χρήματά τους, αλλά οι Σοβιετικοί τους έδιωξαν. Θυμωμένοι, άρχισαν να πετούν νεκρές γάτες πάνω στην σοβιετική πρεσβεία.
Μπορεί να υπάρχουν πολλές ιστορίες κατασκόπων αλλά και φήμες. Ιδού όμως τρία σχέδια της CIA για τα οποία υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία:

Πορνοταινίες

Στη δεκαετία του 1950, η CIA έκανε την παραγωγή μιας πορνογραφικής ταινίας με πρωταγωνιστή έναν ηθοποιό που έμοιαζε στον πρόεδρο της Ινδονησίας Σουκάρνο. Η ιδέα ήταν να δυσφημίσει τον Σουκάρνο στα μάτια των συμπατριωτών του, σύμφωνα με τα απομνημονεύματα από το 1976 του Joseph Burkholder Smith, αξιωματικού της CIA, καθώς ο ηγέτης της Ινδονησίας θεωρήθηκε ως μη επαρκώς φιλοδυτικός εκείνη την εποχή. Η ταινία, με τίτλο «Happy Days» έγινε, και δημιουργήθηκαν φωτογραφίες της «δράσης» για διανομή στην περιοχή, αλλά δεν είναι σαφές αν ποτέ πραγματικά τις μοίρασαν. Σύμφωνα με μια ιστορία της Washington Post από το 2010, η CIA σκέφτηκε να κάνει κάτι παρόμοιο με έναν σωσία του Σαντάμ Χουσεΐν κατά τη διάρκεια της πορείας προς την εισβολή στο Ιράκ το 2003, αλλά το σχέδιο αυτό παρέμεινε στις συζητήσεις.

Γατούλα κοριός

Η CIA εμφύτευσε έναν «κοριό» σε μια γάτα, σε μια προσπάθεια να κρυφακούσει υποτιθέμενους Σοβιετικούς πράκτορες, σύμφωνα με μια έκθεση του οργανισμού από το 1967, που δημοσιεύτηκε στο Εθνικό Αρχείο Ασφαλείας. Έχοντας δημιουργήσει με επιτυχία έναν τετράποδο κοριό, ο οργανισμός πήρε τη γάτα για να την ελέγξει σε ένα πάρκο της Ουάσιγκτον. Οι άντρες προσπάθησαν να την κατευθύνουν προς ένα παγκάκι στο πάρκο, όπου συνομιλούσαν δύο άντρες, αλλά δυστυχώς ένα ταξί πάτησε τη γάτα προτού να καταφέρει να φτάσει εκεί, σύμφωνα με τον Victor Marchetti, πρώην ειδικό βοηθό του διευθυντή της CIA. Ένα πράγμα που έμαθαν οι τεχνικοί του οργανισμού είναι ότι οι γάτες αποφασίζουν μόνες τους και είναι δύσκολο να τις τοποθετήσεις κοντά σε μυστικές συνομιλίες. Η έκθεση του 1967 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επιδίωξη της προσέγγισης «δεν θα ήταν πρακτική».

Δολοφονικό κοχύλι

Πιθανώς το πιο διάσημο σχέδιο της CIA να μην ήταν ένα σύστημα, αλλά πολλά: η επιχείρηση Mongoose, η μυστική επιχείρηση κατά του Προέδρου της Κούβας Φιντέλ Κάστρο.Ξεκινώντας από την κυβέρνηση Κένεντι, στον απόηχο του Κόλπου των Χοίρων, η επιχείρηση Mongoose, επίσης γενικά γνωστή και ως «Cuban Project», εξέτασε την τοποθέτηση μιας βόμβας μέσα σε ένα κοχύλι, σε μια περιοχή όπου ήταν γνωστό ότι ο Κάστρο έκανε καταδύσεις. Η ιδέα απορρίφθηκε μετά από μια εσωτερική συζήτηση όπου τέθηκαν θέματα όπως το αν ήταν δυνατό να εξασφαλιστεί ότι ο Κάστρο θα σήκωνε το κοχύλι, σύμφωνα με το κλασικό βιβλίο του δημοσιογράφου Τόμας Πάουερ για τον πρώην αρχηγός της CIA Ρίτσαρντ Χελμς, «Ο Χελμς και ο οργανισμός: ο άνθρωπος που φύλαγε τα μυστικά».

Στη συνέχεια, οι τεχνικοί του οργανισμοί σκέφτηκαν να δώσουν στον Κάστρο ένα δώρο: μία δηλητηριασμένη στολή. Έφτασαν στο σημείο μάλιστα να δημιουργήσουν μια μολυσμένη με σπόρια μυκήτων στολή, με στόχο να προκαλέσουν μια χρόνια πάθηση του δέρματος. Αλλά αυτό το σχέδιο ναυάγησε και σε πρακτικά προβλήματα και τελικά η στολή καταστράφηκε.

http://www.csmonitor.com/USA/DC-Decoder/Decoder-Buzz/2014/0620/Bin-Laden-demon-toy-and-three-other-wacky-CIA-plots


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ