Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Στα 400 ευρώ το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα -Θα ισχύσει πιλοτικά από τις αρχές Σεπτεμβρίου

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ενώ η καθολική εφαρμογή του νέου συστήματος θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015.

Η πιλοτική εφαρμογή θα ξεκινήσει σε 10 δήμους της χώρας οι οποίοι θα ανακοινωθούν μέσα στον Ιούλιο. Σε πρώτη φάση θα διατεθούν περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ, ενώ από τον Οκτώβριο στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα εγγραφεί το σχετικό κονδύλι, το οποίο θα ανέρχεται σε 850 εκατ. με 1 δισ. ευρώ.

Οι τελικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή του προγράμματος ρυθμίστηκαν κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο Εργασίας, μεταξύ του υφυπουργού Βασίλη Κεγκέρογλου και τεχνικού κλιμακίου της τρόικας.

Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, το ποσό του επιδόματος υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 400 ευρώ για τετραμελή οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά, από τα οποία 100 ευρώ αντιστοιχούν στις δαπάνες κατοικίας, 100 ευρώ για κάθε ενήλικα και από 50 ευρώ για κάθε παιδί. Στην περίπτωση της οικογένειας με ένα παιδί, το ποσόν θα είναι 350 ευρώ, ενώ στις περιπτώσεις των μονογονεϊκών οικογενειών το παιδί θα επιδοτείται με 100 ευρώ σαν ενήλικας.

Για τη χορήγηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για τετραμελή οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά το εισοδηματικό όριο θα υπολογίζεται στις 4.800 ευρώ, ενώ για οικογένεια με τέσσερις ενήλικες το όριο θα φθάνει στις 6.000 ευρώ.

Για τον τελικό υπολογισμό του ποσού θα υπολογίζονται τα εισοδήματα της χρονιάς που τρέχει και όχι του προηγούμενου οικονομικού έτους, ενώ στις περιπτώσεις μισθωτών θα υπολογίζεται το 80% των εισοδημάτων. Τέλος, για τη χορήγηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα συμψηφίζονται τα προνοιακά επιδόματα που μπορεί να χορηγούνται καθώς και το επίδομα ανεργίας.


Διαβάστε Περισσότερα »

Αγέλη λύκων κατασπάραξε 30 πρόβατα στα Λουκίσια



Φόβος και τρόμος έχουν γίνει για τους κτηνοτρόφους στα Λουκίσια  οι λύκοι που περιφέρονται στην περιοχή και καταστρέφουν τις περιουσίες τους. Πρόσφατο παράδειγμα, αποτελεί η επίθεση από αγέλη λύκων που δέχτηκε το κοπάδι μιας κτηνοτρόφου, λίγο έξω από το χωριό.

Τα άγρια ζώα κατασπάραξαν πάνω από 30 προβάτα της κτηνοτρόφου, τα οποία βρίσκονταν σε υπαίθριο περιφραγμένο χώρο έξω από το χωριό.

Ήταν μία από τις τελευταίες νύχτες, που οι λύκοι έκαναν επιδρομή και ουσιαστικά αφάνισαν το κοπάδι, με αποτέλεσμα η κτηνοτρόφος να βρίσκεται σε απόγνωση.

Η κτηνοτρόφος ειδοποίησε για το συμβάν την τοπική ανταποκρίτρια του ΕΛΓΑ, η οποία με τη σειρά της ανέφερε το γεγονός στην κεντρική υπηρεσία για να μεριμνήσει για την αποζημίωση της. zougla.gr

Παράλληλα, στην ίδια περιοχή και ειδικότερα στη θέση Ούγγρα της Παραλίμνης, αναφέρθηκαν επιδρομές αγριογούρουνων, τα οποία καταστρέφουν αγροτικές καλλιέργειες και ανάλογα προϊόντα.
Διαβάστε Περισσότερα »

P A N I G I R I στο Λεοντάρι

Τριήμερο party στο ΑLTER EGO 18-19- και 20 Ιουλίου,στο Λεοντάρι Θηβών
Διαβάστε Περισσότερα »

Tελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς


Αυλαία Συνεδριάσεων Περιφερειακού Συμβουλίου της πρώτης αιρετής περιφερειακής θητείας 2011-2014, με παρουσίαση από τον Περιφερειάρχη Κλέαρχο Περγαντά του νέου ΕΣΠΑ Στερεάς Ελλάδας και ενημέρωση για τον Οργανισμό Κωπαϊδας

Με την τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας στις 16 Ιουλίου στη Λαμία, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των συνεδριάσεων της πρώτης αιρετής περιφερειακής περιόδου 2011 – 2014.
Με ανάμεικτα συναισθήματα, ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε όλους, λέγοντας :

«Σας ευχαριστώ,
Όλους εσάς στο Περιφερειακό Συμβούλιο, την πλειοψηφία και τη μειοψηφία, τους Προέδρους του Συμβουλίου, τους Αντιπεριφερειάρχες, τους Προέδρους και τα μέλη των Επιτροπών – της Οικονομικής και του Περιβάλλοντος – καθώς και των Νομικών Προσώπων. Όλους εσάς, που με τη συναίνεση, τη στάση, ακόμα και την κριτική σας, συμβάλατε στη σημαντική δουλειά που κάναμε.

Όλους τους φορείς που συνεργαστήκαμε, την πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, τους παραγωγικούς, θεσμικούς και κοινωνικούς εταίρους, τους πολίτες και την κοινωνία, την εκκλησία, τους εργαζόμενους  και την οικογένειά μου
Όλους, που συν-ταξιδέψαμε στο 12χρονο ταξίδι μου στην Αυτοδιοίκηση, στο πιο δημιουργικό και συναρπαστικό ταξίδι της πολιτικής μου διαδρομής.

Όλους, που μου έδωσαν την ευκαιρία «στο μόνον – μοναδικό της ζωής μου ταξίδιον» (όπως το λέει ο Βυζηινός) να είμαι για τη Βοιωτία και τη Στερεά Ελλάδα, όχι πολιτικός πρώτης γραμμής. Αλλά πολίτης πρώτης γραμμής.»

Ευχαριστίες για την τετράχρονη συνεργασία ανταπέδωσαν στον Περιφερειάρχη, οι επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ευχόμενοι καλή και εποικοδομητική συνέχεια στην πορεία του.

Από τα πολλά και σημαντικά θέματα της ημερήσιας διάταξης ξεχωρίζουν :

    Η παρουσίαση από τον Περιφερειάρχη Κλέαρχο Περγαντά του σχεδίου του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014 -2020 και της περιφερειακής στρατηγικής RIS 3, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της Περιφέρειας για την υποβολή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αρχικά ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην υλοποίηση της τρέχουσας περιόδου ΕΣΠΑ 2007-2013, τονίζοντας πως το ποσοστό απορρόφησης της Στερεάς Ελλάδας 113%, είναι κορυφαίο σε πανελλήνιο και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Παράλληλα, ο κ. Περγαντάς, αναφέρθηκε στην υπερδέσμευση του προγράμματος, εξηγώντας πως :
«Η υπερδέσμευση ήταν μονόδρομος, αλλά και αναγκαία για να μπορέσουμε να κάνουμε το ΠΕΠ εργαλείο δουλειάς. Κι αυτό γιατί :
    Κατ΄αρχήν παραλάβαμε, το 2011, το ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας, 252 εκ. € «φορτωμένο» με μεταφερόμενα από το Γ΄ΚΠΣ έργα 100 εκ. €.
    Προφανώς ένα τόσο μικρό πρόγραμμα δεσμευμένο κατά 40% με παλιά έργα – και στην πλειοψηφία τους δυσλειτουργικά, χωρίς δυνατότητα ολοκλήρωσης – για να ενεργοποιηθεί έπρεπε να ξεπεράσει τα όριά του.
    Παράλληλα, οι υπερδεσμεύσεις είχαν πάντα την συναίνεση των κεντρικών πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων.»

Στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης παρουσίασε τα μεγέθη και την αρχιτεκτονική του νέου ΕΣΠΑ της Στερεάς Ελλάδας και συνόψισε την τετράχρονη δουλειά που έγινε στην Περιφέρεια για την πλήρη αξιοποίηση των κονδυλίων, με «5 αλήθειες + 1 μύθο».

Αλήθεια πρώτη :
Ολοκληρώνεται ένα πλήρως εργοκεντρικό ΕΣΠΑ 2007-2013, με αποτελεσματική διαχείριση, κορυφαία απορροφητικότητα 113 % και σημαντικές παρεμβάσεις σε κάθε γωνιά της Στερεάς Ελλάδας.

Αλήθεια δεύτερη
Με συστηματική δουλειά εξασφαλίστηκε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ένα νέο μεγαλύτερο ΕΣΠΑ 2014-2020. Το νέο πρόγραμμα είναι 333,35 εκ. €, έναντι των 248,44 εκ. € που έχουμε σήμερα. Είναι δηλαδή αυξημένο κατά 84,91 εκ. €.

Επιπλέον πόροι για τη Στερεά Ελλάδα, μπορούν να εξασφαλιστούν από το 30% του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και με διεκδικήσεις από άλλα τομεακά προγράμματα.

Αλήθεια Τρίτη
Η νέα αρχιτεκτονική του ΕΣΠΑ, που εστιάζεται στην αναπροσαρμογή του παραγωγικού μοντέλου της Στερεάς Ελλάδας, σε απόλυτο συσχετισμό με το συγκροτημένο σχέδιο της Περιφέρειας για τον πρωτογενή τομέα και το Καλάθι αγροτικών προϊόντων.

Αλήθεια τέταρτη
Οι συνεχείς διεκδικήσεις και παρεμβάσεις για να προχωρήσουν έργα, να επιταχυνθούν εξελίξεις, να δεσμευτούν περισσότερα κονδύλια.

Αλήθεια Πέμπτη
Η πλήρης αξιοποίηση των εθνικών πόρων κυρίως για σημαντικά οδικά έργα στη Στερεά Ελλάδα, με περισσότερες χρηματοδοτήσεις και εξομάλυνση χρηματορροών.

Και ένας μύθος
Πως όλα αυτά έγιναν ομαλά. Όλα αυτά έγιναν με κόπο, επιμονή και σκληρή προσπάθεια. Έγιναν σε περίοδο κρίσης, περικοπών, ανάμεσα σε δυο μνημόνια και με τον θεσμικά ανολοκλήρωτο Καλλικράτη.



Επίσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, συζητήθηκε το θέμα του Οργανισμού Κωπαϊδας.

Όπως είναι γνωστό, πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα, αφού από το Σεπτέμβριο ο Οργανισμός Κωπαϊδας που λειτουργεί ως ΝΠΔΔ από το 1953, καταργείται με απόφαση της κυβέρνησης, βαρύνοντας την Περιφέρεια με χρέη 12,5 περίπου εκ. €, μετά από 60 χρόνια κρατικής εποπτείας.
Για το ζήτημα αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει ήδη πάρει θεση, σύμφωνα με την οποία, το όποιο σχήμα επιλεγεί για να αντικαταστήσει το σκοπό και τις αρμοδιότητες του Οργανισμού :
Α) δεν θα πρέπει να επωμιστεί τα οικονομικά βάρη του παρελθόντος, καθώς με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να υπάρξει ούτε οικονομικός προγραμματισμός, ούτε βιωσιμότητα, καθώς το βάρος αποπληρωμής θα καταστήσει το νέο φορέα προβληματικό από τη γέννησή του.
Β) να του παραχωρηθεί το σύνολο της ακίνητης και κινητής περιουσίας προκειμένου να λειτουργήσει με επιτυχία
Γ) να είναι ένας φορέας  δημόσιου χαρακτήρα, στον οποίο θα εκπροσωπούνται η Περιφέρεια, οι Δήμοι και οι παραγωγικοί φορείς της περιοχής.

Επιπλέον θα πρέπει να ληφθούν υπόψη η αναγκαιότητα στελέχωσης του νέου φορέα με προσωπικό, καθώς και η νομική του μορφή, η οποία θα πρέπει να εξασφαλίζει λειτουργικότητα, αποδοτικότητα, σταθερότητα και αυτοδυναμία.

Η κατατοπιστική εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που περιλαμβάνει πλήρες ιστορικό του Οργανισμού, τεκμηρίωση της κατάστασης και διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων της νέας νομικής μορφής, καταλήγει «κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου», αφού :
Αφενός όποια λύση κι αν επιλεγεί για τη νομική του μορφή δεν μπορεί να υλοποιηθεί μέχρι 30 Σεπτεμβρίου (ημερομηνία κατάργησης του Οργανισμού)
Αφετέρου, αν και η κατάργηση του Οργανισμού έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ από τις 26 Μαρτίου 2014, δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα από το Υπουργείο καμία προβλεπόμενη από το Νόμο διαδικασία : ούτε καν η πιο απλή διάταξη για σύσταση τριμελούς επιτροπής μέσα σε ένα μήνα από τη δημοσίευση του νόμου (δηλ. μέχρι 26 Απριλίου) «για τη διενέργεια καταγραφής απαιτήσεων και υποχρεώσεων του Οργανισμού Κωπαίδας και απογραφής κινητών και ακινήτων».
Συνεπώς η κατάργηση του Οργανισμού θα πρέπει να παραταθεί.




Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του Περιφερειάρχη
Με το σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο, κλείνουμε τον κύκλο των τακτικών και ειδικών συνεδριάσεων του πρώτου αιρετού Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας 2011-2014.
Έναν κύκλο που αναδείξαμε το κορυφαίο συλλογικό πολιτικό μας όργανο σε πυλώνα δημοκρατικού προγραμματισμού, σε βήμα διαλόγου και ενημέρωσης, σε ανοιχτό χώρο έκφρασης πολιτών, συλλόγων και φορέων.

Σ΄αυτό το πλαίσιο της ανοιχτής και δημοκρατικής λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, που καθιερώσαμε συνεπείς στις αρχές της ενημέρωσης, της διαφάνειας, της συμμετοχής και της εγγύτητας στην κοινωνία της Στερεάς Ελλάδας, συμβαίνει σ΄αυτή την τελευταία συνεδρίαση η θεματολογία μας να είναι, όπως ξεκινήσαμε ακριβώς πριν τρία χρόνια με την ανάληψη της αρμοδιότητας του ΕΣΠΑ.
Δηλαδή με παρουσίαση, ανοιχτή ενημέρωση και συζήτηση : τον Ιούλιο του 2011 για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013, που αναλάβαμε να διαχειριστούμε, και σήμερα τον Ιούλιο του 2014 τόσο για το ΕΣΠΑ που προχωρά σε ολοκλήρωση, όσο και για το νέο ΕΣΠΑ που σχεδιάσαμε και θα ισχύει ως το 2020.
Βέβαια η εικόνα του ΕΣΠΑ και του νέου ΕΣΠΑ, μέσα σ΄αυτά τα τρία χρόνια παρουσιάστηκε πολλές φορές στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Παρουσιάστηκε, αναλύθηκε, συζητήθηκε σε όλη τη διαδικασία διαχείρισης και σχεδιασμού, αφού τελικά τα συχρηματοδοτούμενα προγράμματα, σ΄αυτή την περίοδο της μεγάλης ύφεσης, αποτελούν τα πιο αξιόπιστα χρηματοδοτικά εργαλεία της Περιφέρειάς μας, των ελληνικών Περιφερειών και της χώρας.

Ανέφερα πριν, πως σήμερα που κλείνουμε τις συνεδριάσεις μας, συμβαίνει πάλι να μιλάμε για το ΕΣΠΑ.
Συμβαίνει, αφού αυτή η περίοδος συμπίπτει με την τελική ευθεία του σχεδιασμού του νέου προγράμματος.
Συμβαίνει, αφού αυτή την περίοδο που συμπίπτει με την ολοκλήρωση της περιφερειακής θητείας μας, συνεχίζουμε τη δουλειά μας, που είναι εντελώς προσανατολισμένη στην πλήρη αξιοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.
Η σημερινή μας συζήτηση γίνεται στο πλαίσιο των υποχρεώσεών μας στη διαδικασία κατάρτισης του σχεδίου Επιχειρησιακού Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας 2014-2020, το οποίο κατατίθεται αύριο 17 Ιουλίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το νέο μας πρόγραμμα, που είναι ήδη δημοσιοποιημένο στην ιστοσελίδα της Διαχειριστικής, έχει σχεδιαστεί μέσα σε μια μακρά περίοδο διαβούλευσης με τους φορείς της Στερεάς Ελλάδας.
Της διαβούλευσης που ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2012, με διάλογο και ενημέρωση σε όλες τις Περιφερειακές ενότητες, με συναντήσεις εργασίας και ηλεκτρονική πληροφόρηση. Που συνεχίστηκε με το διήμερο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας , την άνοιξη του 2013, για την καινοτομία και το νέο ΕΣΠΑ και εξελίσσεται με την πρόσφατη δημοσιοποίηση του σχεδίου του νέου μας προγράμματος.

Εμείς λοιπόν λειτουργούμε στο πλαίσιο των θεσμικών μας αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων προχωρώντας τη διαβούλευση, την οποία μπορεί να συνεχίσει η νέα περιφερειακή αρχή, μια και η οριστικοποίηση του περιφερειακού προγράμματος προβλέπεται για τον Νοέμβριο του 2014.


Κυρίες και κύριοι,
Κλείνοντας τρία χρόνια αρμοδιότητας στο ΕΣΠΑ 2007 - 2013, από το 2011 μέχρι σήμερα, δουλέψαμε με συνέπεια, προσήλωση και μεθοδικότητα για να ενεργοποιήσουμε πλήρως το περιφερειακό μας πρόγραμμα και να το κάνουμε ένα πρόγραμμα αποτελεσματικό, εργοκεντρικό, γεμάτο από παρεμβάσεις χρήσιμες και αναγκαίες σε κάθε τομέα, σε κάθε γωνιά της Στερεάς Ελλάδας.

Όπως είναι γνωστό, η Περιφέρεια μέσω της Διαχειριστικής Αρχής, διαχειρίζεται :
Την εκχώρηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος, που – με τις πρόσφατες τροποποιήσεις - είναι 224,5 εκ. € μαζί με το Jessica
Την εκχώρηση του ΕΠΠΕΡΑΑ για το περιβάλλον ύψους 59,74 εκ. €  με εγκεκριμένη προγραμματική υπερδέσμευση 25 εκ €
Και την εκχώρηση για τις δράσεις ανθρώπινου δυναμικού ύψους 4,2 εκ. €.

Ειδικότερα , η εικόνα του  Επιχειρησιακού Προγράμματος της Στερεάς Ελλάδας, δηλαδή των 224,5 εκ. , με στοιχεία της 30ης Ιουνίου, έχει ως εξής :

•    Έχουν εκδοθεί 64 προσκλήσεις και έχουν ενταχθεί 341 έργα
•    Έχουν υπογραφεί συμβάσεις 323,09 εκ. €, έχουμε δηλαδή υπερδέσμευση 144%
•    Έχουν δηλωθεί δαπάνες 253,41 εκ. €. και έχουμε ποσοστό απορρόφησης 113 %

Σε ότι αφορά την εκχώρηση του ΕΠΠΕΡΑΑ
Έχουν ενταχθεί 76 έργα προϋπολογισμού 94,02 εκ. € και έχουν γίνει συμβάσεις 34,59 εκ. €

Σε ότι αφορά την εκχώρηση του πρρογράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013») στη Στερεά Ελλάδα

•    Έχουν εκδοθεί 2 προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού στο ύψος της εκχώρησης 4,2 εκ. €
•    Έχουν ενταχθεί τα έργα που αφορούν τα Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση

Επίσης, μέσα από το Jessica, προωθούμε μια μεγάλη προτεραιότητα για τη Λαμία και τη Στερεά Ελλάδα : την κατασκευή Διοικητηρίου, προϋπολογισμού 9.250.000 €, που παρουσιάσαμε διεξοδικά στο Περιφερειακό Συμβούλιο του περασμένου Απριλίου.

Το ΕΣΠΑ 2007-2013, κυρίες και κύριοι, δεν είναι απλά η ευημερία των αριθμών.
Για μας το ΕΣΠΑ είναι ταυτόσημο με έργα και παρεμβάσεις : με δρόμους, σχολεία, νοσοκομεία, αναπλάσεις, παρεμβάσεις για το περιβάλλον, την απασχόληση, την ισόρροπη ανάπτυξη της Στερεάς Ελλάδας, τη συνοχή της κοινωνίας.
Για μας το ΕΣΠΑ, είναι η εικόνα των εκατοντάδων έργων και παρεμβάσεων, που παρουσιάσαμε στον απολογισμό μας, με φωτογραφική τεκμηρίωση, σε κάθε γωνιά της Στερεάς Ελλάδας.
Η υλοποίηση, η εξέλιξη, η ολοκλήρωση των έργων μας είναι αυτό που δίνει προστιθέμενη αξία στους αριθμούς, με πληρωμές και δαπάνες που μας έχουν φέρει στην κορυφή της απορρόφησης σε πανελλαδικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Κορυφή που έχει επιβεβαιωθεί από επίσημα στοιχεία και από τον επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ κ. Jiohannes Hahn.

Σ΄αυτή την τριετία, χει γίνει πολύς λόγος για την κορυφή της απορρόφησης που κατέχει σταθερά η Στερεά Ελλάδα.
Όπως έχει γίνει και πολύς λόγος για την υπερδέσμευση του προγράμματος. Μια υπερδέσμευση περίπου μονόδρομος, αλλά και αναγκαία για να μπορέσουμε να κάνουμε το ΠΕΠ εργαλείο δουλειάς. Τι εννοούμε με αυτό :

    Κατ΄αρχήν παραλάβαμε, το 2011, το ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας, 252 εκ. € «φορτωμένο» με μεταφερόμενα από το Γ΄ΚΠΣ έργα 100 εκ. €.

    Προφανώς ένα τόσο μικρό πρόγραμμα δεσμευμένο κατά 40% με παλιά έργα – και στην πλειοψηφία τους δυσλειτουργικά, χωρίς δυνατότητα ολοκλήρωσης – για να ενεργοποιηθεί έπρεπε να ξεπεράσει τα όριά του.

    Παράλληλα, οι υπερδεσμεύσεις είχαν πάντα την συναίνεση των κεντρικών πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Προχωρήσαμε επομένως στην εφαρμογή του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας, με βάση τα δεδομένα που είχαμε και συμφωνημένες τεχνοκρατικές και πολιτικές επιλογές. Επιλογές που τώρα έχουν αλλάξει, όπως και σχεδόν όλα τα οικονομικά και κοινωνικά μεγέθη της χώρας μας.
Προχωρώντας στην ολοκλήρωση του ΠΕΠ, το ζήτημα της υπερδέσμευσης, το αντιμετωπίζουμε με συγκεκριμένο πλαίσιο. Έχουμε ήδη υποβάλει σχέδιο εξυγίανσης, όπως και όλες οι Περιφέρειες, το οποίο προβλέπει τις απαραίτητες προσαρμογές των εντάξεων, όπως την απένταξη των έργων του Θησέα, των ανενεργών έργων ή όσων δεν πληρούν τις προδιαγραφές παραμονής τους.
Παράλληλα, εξετάζονται οι προϋποθέσεις ένταξης έργων από το τρέχον στο νέο ΕΣΠΑ.


Κυρίες και κύριοι,

Παράλληλα με τη διαχείριση του προγράμματος 2007-2013, ξεκινήσαμε από το 2013 και ήδη ολοκληρώσαμε το σχεδιασμό του νέου περιφερειακού προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020.
Τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του νέου προγράμματος της Στερεάς Ελλάδας είναι:

    Η αύξηση των πόρων του
    Η δυνατότητα περισσότερων εκχωρήσεων από τα τομεακά προγράμματα και ειδικά της αγροτικής ανάπτυξης
    Η εστίαση στην έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, που διατρέχεται από τις οριζόντιες αρχές της αειφορίας, των ίσων ευκαιριών και της εξάλειψης των διακρίσεων.
    Η αρχιτεκτονική του προγράμματος που δομείται στη βάση των περιφερειακών στρατηγικών στόχων και της περιφερειακής στρατηγικής για την καινοτομία RIS 3

Συγκεκριμένα :

Με παρεμβάσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, πετύχαμε, οι Περιφέρειες της χώρας να διαχειριστούν το 35 % των πόρων του νέου ΕΣΠΑ.
Εξασφαλίσαμε για τη Στερεά Ελλάδα αυξημένα κονδύλια σε σχέση με το τρέχον ΕΣΠΑ.
Το νέο μας Πρόγραμμα φτάνει στα 333,35 εκ. € και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής.

Αυτά τα χρήματα θα αυξηθούν με κονδύλια από το 30 % των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που διασφαλίσαμε να εκχωρηθούν στις Περιφέρειες.

Περισσότερα κονδύλια και μεγαλύτερο όφελος για τη Στερεά Ελλάδα μπορεί να επιτευχθεί :
Με εκχώρηση πόρων από το Τομεακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» για την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής.
Με αύξηση της εκχώρησης από το Ταμείο Συνοχής, ιδίως για δράσεις περιβάλλοντος.
Με ένταξη μεγάλων έργων της Περιφέρειας σε Τομεακά Προγράμματα και υλοποίησή τους μέσα απ΄αυτά.

Στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω, πως εμπειρία μας, από τα δυο προγράμματα ΕΣΠΑ και νέο ΕΣΠΑ, δείχνει ότι ο δυϊσμός της Στερεάς Ελλάδας, αφενός σε σχέση με το στόχο 2 του τρέχοντος ΕΣΠΑ και τις περιφέρειες σε μετάβαση του νέου ΕΣΠΑ, και αφετέρου με τις σημαντικές επιπτώσεις της βαθειάς και παρατεταμένης ύφεσης, δημιουργεί μια μεγάλη ανάγκη. Την ανάγκη διαρκών διεκδικήσεων, έτσι ώστε η Περιφέρεια να ωφεληθεί ακόμα περισσότερο από το νέο ΕΣΠΑ, έτσι ώστε τα κονδύλια που θα αποδοθούν να αντιστοιχούν στην οικονομική πραγματικότητα του τόπου και τις ανάγκες της κοινωνίας.

Πέρα από τα αυξημένα οικονομικά μεγέθη, πολύ σημαντική στο νέο ΕΣΠΑ της Στερεάς Ελλάδας, είναι η αρχιτεκτονική του προγράμματός μας, που εναρμονίζεται στο γενικό πλαίσιο «Ευρώπη 2020»

Οι διαθέσιμοι πόροι στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 στρέφονται στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην απασχόληση, στην καινοτομία, στο κλίμα & ενέργεια και στην κοινωνική ένταξη, με παράλληλη προώθηση οριζόντιων στόχων, όπως είναι η προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος, η ισότητα και η εξάλειψη κοινωνικών διακρίσεων, καθώς και η αντιμετώπιση της δημογραφικής πρόκλησης.

Στην ουσία, στο νέο ΕΣΠΑ, εστιάζουμε στην προσαρμογή του παραγωγικού προτύπου της Στερεάς Ελλάδας και στην στήριξη της επενδυτικής και καινοτομικής δραστηριότητας σε όλους τους τομείς της οικονομίας της, με έμφαση σε αυτούς που έχουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, όπως :
•    Στον εκσυγχρονισμό του αγρο-διατροφικού τομέα και στην ανάπτυξη διασυνδέσεων με άλλους κλάδους.
•    Στην ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό του τουρισμού
•    Στην ανάπτυξη του παραγωγικού συμπλέγματος μετάλλου και μεταλλικών προϊόντων
•    Στη διάχυση τεχνολογιών πληροφορικής, επικοινωνιών και περιβαλλοντικών τεχνολογιών.

Συνεπώς, για τον επαναπροσδιορισμό του παραγωγικού προτύπου της Περιφέρειας προς την κατεύθυνση της καινοτομίας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας είναι καθοριστικής σημασίας η ενσωμάτωση των προτάσεων της RIS 3 στο νέο Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.
Κεντρικός στόχος είναι να δημιουργήσουμε βιώσιμες θέσεις εργασίας, μέσα από πολιτικές και δράσεις που βελτιώνουν τους ανθρώπινους πόρους, προάγουν την εξωστρέφεια του περιφερειακού παραγωγικού συστήματος, ενισχύουν την καινοτομική επιχειρηματικότητα και τις συνεργασίες και εξισορροπούν τις κοινωνικές ανισότητες.


Τέλος, ένας καινούργιος και πολύ σημαντικός όρος στο νέο ΕΣΠΑ είναι  η εκπλήρωση των αιρεσιμοτήτων. Δηλαδή των προϋποθέσεων για να εξασφαλιστεί η ροή της χρηματοδότησης και η αποτελεσματικότητα της χρήσης των πόρων.

Απλοποιημένα, για τη Στερεά Ελλάδα, οι αιρεσιμότητες, αφορούν τη στρατηγική της καινοτομίας, το περιβάλλον και την κοινωνική συνοχή.
Η εκπλήρωση των αιρεσιμοτήτων στη Στερεά Ελλάδα, έχει ήδη δρομολογηθεί, με :
Την διαμόρφωση της Περιφερειακής Καινοτομικής Στρατηγικής RIS 3
Την απόφαση σύστασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας
Την εξέλιξη αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Απορριμμάτων, γνωστού ως ΠΕΣΔΑ.

Κυρίες και κύριοι
Και σήμερα, κι όπως θα΄χετε διαπιστώσει αυτά τα χρόνια, κάθε φορά, επιλέγω τη γλώσσα των αριθμών.
Γιατί οι αριθμοί είναι όπως οι εικόνες.
Αξίζουν χίλιες λέξεις και λένε πάντα αλήθειες.

Αλήθεια πρώτη
Προχωρούμε στην ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007-2013, υλοποιώντας εκατοντάδες έργα για τον τόπο μας και την κοινωνία. Ολοκληρώνουμε μια τριετία αποτελεσματικής διαχείρισης και κορυφαίας απορροφητικότητας 113 %, που πρακτικά κατοχυρώνει ως αυτό το ποσοστό την υπερδέσμευση του προγράμματος. Ολοκληρώνουμε μια τριετία μεγάλης παραγωγής έργου, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τις οικονομικές υπερβάσεις και εξυγιαίνοντας το πρόγραμμα.

Αλήθεια δεύτερη
Με πολύμηνη και συστηματική δουλειά, καταθέτουμε για τη Στερεά Ελλάδα, ένα μεγαλύτερο νέο ΕΣΠΑ, με περισσότερες δυνατότητες χρηματοδοτικής διεύρυνσης, με προϋποθέσεις χρηματοδοτικής ροής και πλήρως στοχευμένο στην εξομάλυνση των συνεπειών της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.

Στο νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας έχουμε εξασφαλίσει 84,91 εκ. € ή ποσοστιαία 25,47 % παραπάνω από το τρέχον. Δηλαδή :
Ενώ τώρα , μετά τις τροποποιήσεις, έχουμε πλην Jessica  184,5 εκ. € + 59,74 εκ. € εκχώρηση του ΕΠΠΕΡΑΑ + 4,2 εκ. € εκχώρηση του ΕΠΑΝΑΔ = συνολικά 248,44 εκ. €

Στο νέο ΕΣΠΑ διαχειριζόμαστε : 152,16 εκ. € από το ΕΤΠΑ + 138,68 εκ. € εκχώρηση του Ταμείου Συνοχής + 42,5 εκ. € του ΕΚΤ = συνολικά 333,35 εκ. €

Τα 333,35 εκ. € είναι το ποσό της Κοινοτικής και της Εθνικής συμμετοχής σε ποσοστό 50-50, όπως αναφέρεται ρητά στην 3η εγκύκλιο και  εγγυήθηκε ενώπιόν μας  ο κ. Γιαννούσης.

Βεβαίως, όπως είπαμε, σ΄αυτά τα χρήματα θα πρέπει να προστεθούν και τα κονδύλια από το 30 % των πόρων του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που θα εκχωρηθούν στις περιφέρειες, καθώς και άλλες εκχωρήσεις από Τομεακά Προγράμματα.

Αλήθεια Τρίτη
Η συστηματική και προγραμματική δουλειά μας την τετραετία 2011-2014, έγινε η βάση πάνω στην οποία στηρίχτηκε κατά πολύ η περιφερειακή καινοτομική στρατηγική RIS 3 και συνεπώς η αρχιτεκτονική του νέου ΕΣΠΑ.

Συγκεκριμένα, η αναπροσαρμογή του παραγωγικού μοντέλου της Στερεάς Ελλάδας για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, παίρνει ως άξονες αναφορές το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Πρωτογενούς Τομέα, δηλαδή το Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων, που εκπονήσαμε ως Περιφέρεια σε συνεργασία με τους φορείς.

Προφανώς, το Καλάθι, μια πολύμηνη και συγκροτημένη δουλειά, όπως και άλλα προγραμματικά κείμενα – για παράδειγμα το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα όλης της Περιφέρειας – δεν ήταν ασκήσεις επί χάρτου. Ήταν και είναι πολύτιμα εργαλεία που διαμορφώνουν τον προσανατολισμό και τις προτεραιότητες της Στερεάς Ελλάδας σε σχέση με τις χρηματοδοτικές δυνατότητες της παρούσας και της νέας περιόδου.

Αλήθεια τέταρτη
Αυτή την τετραετία συνεργαστήκαμε και διεκδικήσαμε για να φέρουμε τη Στερεά Ελλάδα πιο κοντά στα σύγχρονα δεδομένα. Για να ξεμπλοκάρουμε έργα, για να επιταχύνουμε εξελίξεις, για να δεσμεύσουμε μεγαλύτερα κονδύλια. Για να πετύχουμε περισσότερα για τον τόπο και την κοινωνία, σε όλους τους τομείς, όπως ενδεικτικά :
Στον τομέα των μεταφορών και των μεγάλων οδικών δικτύων, στον τομέα της υγείας και του πολιτισμού, στον τομέα της απασχόλησης, της αντιμετώπισης της ανεργίας και της επιχειρηματικότητας.

Βέβαια, πρέπει να επισημάνουμε, πως η εμπειρία μας, δείχνει πως τα κρίσιμα ζητήματα της Στερεάς Ελλάδας, όπως οι μεταφορικές υποδομές και τα οδικά έργα, πρέπει να είναι προτεραιότητα και τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε όλη η Περιφέρεια να έχει σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο.

Αλήθεια πέμπτη
Αξιοποιήσαμε κάθε δυνατότητα για υλοποίηση έργου, - πέρα απ΄τους συγχρηματοδοτούμενους – και μέσα από τους εθνικούς πόρους. Κι αυτό έχει μεγαλύτερη αξία, γιατί έγινε σε μια περίοδο κρίσης, περικοπών, και ασφυξίας του ΠΔΕ. Κι έγινε με διαρκείς πρωτοβουλίες, συνεργασίες με τις κεντρικές αρχές, παρεμβάσεις, και συνεχή προσωπική παρουσία.

Εμείς λοιπόν καταφέραμε και να υλοποιήσουμε έργο – με εξομαλυμένες χρηματοροές – και να αυξήσουμε τα προγράμματα των εθνικών πόρων. Ειδικά σε ότι αφορά τις δυο συλλογικές αποφάσεις 766 και 066, μέσα από τις οποίες υλοποιούμε δεκάδες έργα – κυρίως οδικά – πετύχαμε την αύξηση του ορίου πληρωμών από 11 εκ. € το 2011, σε 30 εκ. € το 2013.


Πέντε αλήθειες, κυρίες και κύριοι.
Πέντε αλήθειες και ένας μύθος.
Ένας μύθος πως όλα αυτά έγιναν, εξελίχθηκαν, επετεύχθηκαν σε μια πορεία ομαλή.

Όλα αυτά, τα δρομολογήσαμε, τα παλέψαμε, τα πετύχαμε με επιμονή και σκληρή προσπάθεια.
Με κόπο και ευθύνη, σε 1.340 μέρες δουλειάς.
1.340 μέρες, δεκάδες χιλιάδες ώρες και ατελείωτες στιγμές που στηρίχτηκαν μόνο σε κάτι πολύ απλό και πολύ μεγάλο ταυτόχρονα : στην προσήλωση στο στόχο μας και τις δεσμεύσεις μας στη Στερεοελλαδίτικη κοινωνία.

Γιατί η πρώτη αιρετή Περιφερειακή μας θητεία συνέπεσε με χρόνια δύσκολα. Με χρόνια που άλλαξαν πολλά. Εκτός από ένα. Τη συνέπειά μας απέναντι στη Στερεά Ελλάδα και τους συμπολίτες μας.

Γιατί η πρώτη αιρετή Περιφερειακή μας θητεία κλήθηκε να πορευτεί και να προσφέρει ανάμεσα στον ανολοκλήρωτο Καλλικράτη, στο θεσμικό δαίδαλο, στη γραφειοκρατία, στην κατάργηση των πόρων της, στο συρρικνωμένο προσωπικό, στο «όλο και λιγότερο» που δίνει η κυβέρνηση.

Το πιο τρανό παράδειγμα αυτών των δυσκολιών είναι η de facto κατάργηση των ΚΑΠ επενδύσεων τα τελευταία δυο χρόνια 2013-2014. Είναι δηλαδή η θεσμική και οικονομική υποβάθμιση, που αν δεν διεκδικηθεί η ανατροπή της, απειλεί πρακτικά την ύπαρξη των Περιφερειών.


Σήμερα λοιπόν,
απ΄τη μια, ο πήχυς που βάλαμε ψηλά, με τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητα της δουλειάς μας
και απ΄την άλλη η συνεχής συμπίεση – όπως είπαμε – των Περιφερειών δημιουργούν για τα επόμενα χρόνια μια νέα πρόκληση, το πολιτικό δυναμικό της Στερεάς Ελλάδας. Την πρόκληση να αντιμετωπίσουν τις πολυδιάστατες ανάγκες της Περιφέρειας, με ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για το περισσότερο και το καλύτερο.


Κλείνοντας, σας ευχαριστώ όλους.

Όλους εσάς στο Περιφερειακό Συμβούλιο, την πλειοψηφία και τη μειοψηφία, τους Προέδρους του Συμβουλίου, τους Αντιπεριφερειάρχες, τους Προέδρους και τα μέλη των Επιτροπών – της Οικονομικής και του Περιβάλλοντος – καθώς και των Νομικών Προσώπων. Όλους εσάς, που με τη συναίνεση, τη στάση, ακόμα και την κριτική σας, συμβάλατε στη σημαντική δουλειά που κάναμε.

Όλους τους φορείς που συνεργαστήκαμε, την πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, τους παραγωγικούς, θεσμικούς και κοινωνικούς εταίρους, τους πολίτες και την κοινωνία, την εκκλησία, τους εργαζόμενους  και την οικογένειά μου
Όλους, που συν-ταξιδέψαμε στο 12χρονο ταξίδι μου στην Αυτοδιοίκηση, στο πιο δημιουργικό και συναρπαστικό ταξίδι της πολιτικής μου διαδρομής.

Όλους, που μου έδωσαν την ευκαιρία «στο μόνον – μοναδικό της ζωής μου ταξίδιον» (όπως το λέει ο Βυζηινός) να είμαι για τη Βοιωτία και τη Στερεά Ελλάδα, όχι πολιτικός πρώτης γραμμής. Αλλά πολίτης πρώτης γραμμής.

Σας ευχαριστώ.



Διαβάστε Περισσότερα »

Η πινακίδα που σας …βγάζει τα γυαλιά



Έχουμε δει δεκάδες  περίεργες,  αστείες ή ανορθόγραφες πινακίδες στην Ελλάδα αλλά η συγκεκριμένη ηλεκτρονική πινακίδα διαχείρισης κυκλοφορίας ξεπέρασε όλες τις προηγούμενες.

Για το καλό μας η ηλεκτρονική πινακίδα μας προειδοποιεί για τις σήραγγες που ακολουθούν προτρέποντας να ανάψουμε τα φώτα και να …βγάλουμε τα γυαλιά ηλίου!

Η φωτογραφία  τραβήχτηκε από αναγνώστη της Piraeus Press και δείχνει τι γράφει η ηλεκτρονική πινακίδα διαχείρισης κυκλοφορίας, λίγο πριν από τη γέφυρα του Αρτεμισίου στο ρεύμα προς Τρίπολη.

"Σήραγγες εμπρός, ανάψτε φώτα και βγάλτε γυαλιά ηλίου"

Διαβάστε Περισσότερα »

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΘΗΒΑΣ
 
ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014 και ΩΡΑ 19:00 ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ  ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ:

•    ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ, ΕΠΑΡΚΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ
•    ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΓΙΑ:
-- Την κάλυψη των ελλείψεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνολογικό και διοικητικό προσωπικό.
--  Την κάλυψη των εφημεριών όλων των κλινικών και των Τμ. Επειγόντων  Περιστατικών, τόσο από εξειδικευμένο προσωπικό, όσο και από εργαστηριακές εξετάσεις όλο το 24ωρο, για την διαγνωστική προσπέλαση των ασθενών.
--  Την κάλυψη των ελλείψεων  σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και διαγνωστικά αντιδραστήρια.
--   Την κάλυψη των ελλείψεων σε σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό (αξονικός τομογράφος, triplex αγγείων κ.λ.π.)
--  Την λειτουργία τμήματος αιμοδοσίας.
--   Επαρκές σύστημα διακομιδής των ασθενών, ώστε αυτή να γίνεται γρήγορα, με ασφάλεια και σωστά προσανατολισμένη για την έγκαιρη αντιμετώπιση του ασθενούς.
•    ΤΗΝ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ
--  Ανεξάρτητα από ασφάλεια, εισόδημα και εργασία.


ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ . ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ.



Διαβάστε Περισσότερα »

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του συλλόγου Φροντιστήριο Θηβαϊκής Αρχαιογνωσίας» - Παρουσίαση της ιστοσελίδας



www.amfionthiva.gr

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του συλλόγου «Φροντιστήριο Θηβαϊκής Αρχαιογνωσίας» την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014 στο ξενοδοχείο «PHILOXENIA». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με σκοπό την παρουσίαση και προβολή της ιστοσελίδας του συλλόγου www.amfionthiva.gr δίνοντας έτσι  τη δυνατότητα επικοινωνίας σε όλους τους χρήστες του διαδικτύου να ενημερώνονται για το σκοπό και τις δράσεις του συλλόγου,  να ανταλλάσουν απόψεις για την καλύτερη προβολή....
και ανάδειξη του ιστορικού πλούτου της Θήβας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο σύλλογος γυναικών «Ισμήνη»  με τη χορωδία του , την  πρόεδρο του Μαρία Θαλασσινού και τη μαέστρο Ρούλα Γκιόκα – Καλογερίδη, ο υποψήφιος Δήμαρχος του Κινήματος Πολιτών για την Αναγέννηση του Δήμου Θηβαίων κ. Γιώργος Κατσέλης , ο αντιδήμαρχος Θηβαίων κ. Ανδρέας Χατζησταμάτης, ο πρόεδρος του ΔΟΘ Γιάννης Παπαδημητρίου, η προϊσταμένη του ΔΟΘ κα. Ζαμπάκου Κων/ντίνα, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιαννίκας Δημήτριος , η Δημοτική Σύμβουλος κα Ιουλία Κοντού και πλήθος κόσμου.
Σημαντική παρουσία αποτέλεσε  ο ιστορικός λαογράφος κ. Γιώργος Λεκάκης και  τιμήθηκε από τον ταμία του συλλόγου κ. Βασίλειο Μέξη  με τον χάρτη της αρχαίας Βοιωτίας,  και τόνισε για ακόμη μία φορά την απουσία των Θηβαίων πολιτών στο δύσκολο έργο του συλλόγου.
Ο πρόεδρος κ. Γεώργιος Πέππας έδωσε τον λόγο στον Δήμαρχο Θηβαίων κ. Σπύρο Νικολάου να απευθύνει χαιρετισμό αφού προηγουμένως είχε καταγγείλει για ακόμη μία φορά την απουσία της προϊσταμένης της Θ’ Εφορίας Αρχαιοτήτων κας Χαραμή, επισημαίνοντας  ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η θέση της προέδρου στον νεοσύστατο σύλλογο «Φίλοι του Μουσείου» ενώ θα έπρεπε ο τίτλος να είναι «Φίλοι του κλειστού Μουσείου». Στη συνέχεια τίμησε με τον χάρτη της αρχαίας Βοιωτίας τον Δήμαρχο κ. Νικολάου, ενώ παράλληλα τιμήθηκε από τον Αντιδήμαρχο Ανδρέα Χατζησταμάτη ο δημιουργός του site κ. Ραπτάκης
Με  την απουσία τους έλαμψαν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι  Θήβας κ. Χαλβατζής, κ. Κόρδατζης, κ. Τουλουμάκος παρόλο που στις προεκλογικές τους ομιλίες κυρίαρχο θέμα ήταν ο πολιτισμός και η ανάδειξη των μνημείων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.
Την παρουσίαση του site  έκανε ο δημιουργός Γιώργος Ραπτάκης αναλύοντας όλες τις δυνατότητες,  τις τεχνικές και τους τρόπους πρόσβασης στη δυναμική ιστοσελίδα www.amfionthiva.gr
Την παρουσίαση της εκδήλωσης επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Σοβατζής, ο οποίος με τη σειρά του ευχαρίστησε τους χορηγούς «HOTEL PHILOXENIA», Οινοποιεία «Τούντα» και «Θηβαϊκή Γη – Πάνος Κατρισώσης» το καφέ – μπαρ «DalCapo» με τους ιδιοκτήτες του το προσωπικό του καταστήματος,
 για την προσφορά των εδεσμάτων, οίνου και την εξυπηρέτηση του κοινού της εκδήλωσης. Το κατάστημα «Copy Center» για την προσφορά 30 χαρτών της αρχαίας Βοιωτίας που δόθηκαν στους παρευρισκόμενους.

Τέλος τα φωτογραφεία «Μακρυπούλιας»  και τους χορηγούς επικοινωνίας «Ράδιο Θήβα 97,5» και εφημερίδα «Η ΣΚΥΤΑΛΗ».
http://thiva-nikolas.blogspot.gr








Διαβάστε Περισσότερα »

ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΕΛ ΘΗΒΑΣ ΘΑ ΑΝΑΧΩΡΟΥΝ ΤΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

Ο Δήμος Θηβαίων, το Εργατικό Κέντρο και οι Φορείς της πόλης

καλούν όλους τους δημότες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υποβάθμιση

των νοσοκομείων Βοιωτίας, την Παρασκευή 18 Ιουλίου ώρα 7 το απόγευμα στα διόδια

της Θήβας.

Λεωφορεία θα αναχωρούν από τις 6 το απόγευμα από το ΚΤΕΛ Θήβας 
Διαβάστε Περισσότερα »

Συνελήφθη ο Νίκος Μαζιώτης του Επαναστατικού Αγώνα


Μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς στην οδό Μητροπόλεως 40 - Τρεις οι δράστες - Τραυματίστηκε ένας αστυνομικός, ο Μαζιώτης και ένας πολίτης
Συνελήφθη πριν από λίγο στην συμβολή των οδών Αθηνάς και Ερμού, ο Νίκος Μαζιώτης, την ώρα που μαζί με άλλα άτομα προσπαθούσε να ληστέψει υποκατάστημα της ALPHA BANK στην οδό Μητροπόλεως 40.


Η σύλληψη ήταν επεισοδιακή καθώς την ώρα που γινόταν η ληστεία από τρία άτομα τα οποία κρατούσαν όπλα και χειροβομβίδες, την ίδια στιγμή βρισκόταν σε εξέλιξη η επιχείρηση της αστυνομίας για το παρεμπόριο με την κωδική ονομασία Θησέας στο κέντρο της Αθήνας.

Με το που δόθηκε σήμα από το συναγερμό της τράπεζας, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ κατευθύνθηκαν στο σημείο όπου και αντάλλαξαν πυροβολισμούς με τους ληστές. Ο Μαζιώτης, σύμφωνα με πληροφορίες, πέταξε μια χειροβομβίδα που κρατούσε εναντίον των αστυνομικών, στην προσπάθειά του να ξεφύγει, θραύσματα της οποίας τραυμάτισαν τον 29χρονο αστυνομικό Νίκο Παναγιωτόπουλο.


Αμέσως μετά με τη συμβολή και άλλων αστυνομικών που έφτασαν άμεσα στο σημείο ο Μαζιώτης που φορούσε περούκα συνελήφθη. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες σοβαρά τραυματισμένος φέρεται να είναι και ο καταζητούμενος Νίκος Μαζιώτης, ο οποίος έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Κατά την ανταλλαγή των πυροβολισμών , σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, τραυματίστηκε και ένας αστυνομικός που συμμετείχε στην επιχείρηση. Ο αστυνομικός μεταφέρθηκε στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο στην Κατεχάκη.




Στην περιοχή βρισκόντουσαν και αρκετοί τουρίστες και σύμφωνα με πληροφορίες δύο εξ αυτών έχουν τραυματιστεί και έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός».

Αυτή τη στιγμή έχουν αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ολόκληρα τα οικοδομικά τετράγωνα πέριξ της οδόυ Μητροπόλεως και της Ερμού.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΛΕΜΠΕΣΗΣ ΜΕΓΑΣ SECURITY-Όπως λέμε Ασφάλεια


ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΛΕΜΠΕΣΗΣ


Συστήματα ασφαλείας, κάμερες παρακολούθησης, συναγερμοί
ΤΩΡΑ η ασφάλειά σας δεν είναι τυχαία επιλογή

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις, την συνεχόμενη εγκληματικότητα και αναγνωρίζοντας το κλίμα ανασφάλειας και φόβου που έχει δημιουργηθεί, η εταιρεία μας συνεχίζει το όραμά της για ποιοτική και προσιτή οχύρωση του χώρου σας, μέσα από μια μεγάλη και σύγχρονη γκάμα συστημάτων συναγερμού, καμερών και πυρανίχνευσης.

Είμαστε πάντα δίπλα σας για να αισθάνεστε εσείς ασφαλείς!
 Καλέστε μας στα τηλέφωνα 2262067164-6932871484-6973497686 και εξειδικευμένο προσωπικό θα σας εξυπηρετήσει και θα βρει την πιο έγκυρη λύση για το πρόβλημά σας.
Το προσωπικό της εταιρείας μας είναι σε ετοιμότητα να επιλύσει οποιοδήποτε τεχνικό πρόβλημα παρουσιαστεί όλο το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο.
Φύλαξη φωτοβολταικών
ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗ  ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ ΣΤΗ ΘΗΒΑ






Διαβάστε Περισσότερα »

Επόμενο χαράτσι ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων -Τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες

Οι δηλώσεις για το φόρο εισοδήματος ολοκληρώθηκαν και πλέον οι φορολογούμενοι περιμένουν τα εκκαθαριστικά (σε ηλεκτρονική μορφή) αλλά και τα ειδοποιητήρια για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Αν και αναμένεται να πάρει παράταση ενός ή και δύο μηνών οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά το ποσό των 2,95 δισ. ευρώ.

Παράδειγμα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με το capital.gr στην περιοχή του Χολαργού υπάρχει διαμέρισμα 90 τετραγωνικών μέτρων, τρίτου ορόφου, κατασκευής του 1993 το οποίο είναι γωνιακό, δηλαδή έχει δυο προσόψεις. Στην τιμή ζώνης που βρίσκεται το διαμέρισμα αντιστοιχεί φόρος 4,5 ευρώ ανά τετραγωνικό. Κατά συνέπεια ο φόρος υπολογίζεται ως εξής:

4,5 ευρώ (Βασικός φόρος)Χ 90 (επιφάνεια) Χ 1,05 (συντελεστής παλαιότητας) Χ 1,02 (συντελεστής ορόφου) Χ 1,02 (συντελεστής προσόψεων) = 442,43 ευρώ

Ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου διαμερίσματος θα κληθεί να πληρώσει το ποσό των 442,43 ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου διαμερίσματος κατέβαλε το 2013 για το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (χαράτσι) ύψους 481,95 ευρώ.

Παραδείγματα Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων

1. Διαμέρισμα 70 τ.μ. στο Αιγάλεω με τιμή ζώνης 1.050 ευρώ/τ.μ., στον δεύτερο όροφο, καινούργιο, με δύο προσόψεις.

- ΕΝΦΙΑ 2014: 333,52 ευρώ.

2. Διαμέρισμα 90 τ.μ. στους Αγίους Αναργύρους με τιμή ζώνης 900 ευρώ/τ.μ., ισόγειο, 15ετίας, με μία πρόσοψη.

- ΕΝΦΙΑ 2014: 289,97 ευρώ.

3. Διαμέρισμα 120 τ.μ. στον Αλιμο με τιμή ζώνης 1.450 ευρώ ανά τ.μ., 8ετίας, στον πρώτο όροφο, με μία πρόσοψη.

- ΕΝΦΙΑ 2014: 538 ευρώ.

Τι ισχύει για τον συμπληρωματικό φόρο

Στους φορολογούμενους που έχουν ακίνητη περιουσίας συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος ο οποίος υπολογίζεται ως εξής:

Διαμέρισμα 110 τ.μ. στη Γλυφάδα με τιμή ζώνης 4.600 ευρώ ανά τ.μ. στον δεύτερο όροφο, 20ετίας, με τρεις προσόψεις.

- ΕΝΦΙΑ 2014: 1.344,57 ευρώ

- Συμπληρωματικός φόρος 2014: 318 ευρώ

Σύνολο φόρων 2014: 1.662,57 ευρώ.


Διαβάστε Περισσότερα »

Tα 15 λάθη που μπορούν να στείλουν ένα βιογραφικό...στα σκουπίδια




Πόσες φορές έχετε κάνει αίτηση για δουλειά και ποτέ δεν σας πήραν πίσω για να σας πουν έστω ότι δεν σας δέχονται; Μπορεί να σκεφτήκατε ότι «απλώς παράπεσε το βιογραφικό μου» ή ότι «όπου να 'ναι θα με πάρουν τηλέφωνο».
Αν, όμως, δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα;



Κι αν γι' αυτή τη σιωπή φταίει ο τρόπος που συντάξατε το βιογραφικό σας; Το Business Insider αναφέρει πως καθημερινά οι υπεύθυνοι προσλήψεων...Type Your Post Summary Here σε εταιρείες λαμβάνουν χιλιάδες βιογραφικά, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να αποφασίσουν για την τύχη της κάθε αίτησης.

Πολλά λάθη γίνονται από τους ανθρώπους που συντάσσουν το βιογράφικό τους, στην προσπάθειά τους να βάλουν όσο πιο πολλά στοιχεία γίνεται, με σκοπό να εντυπωσιάσουν. Αυτό δεν είναι απαραίητα καλό.

Η Τίνα Νικολάι, υπεύθυνη σε μια εταιρεία αναζήτησης εργασίας, λέει επιγραμματικά: «Πρέπει να έχουμε υπόψιν μας πως το βιογραφικό για μια δουλειά είναι σαν μια πρόκληση σε γάμο ή σαν μια σημαντική ανακοίνωση που θέλουμε να κάνουμε.

Μπορεί να έχει ορθογραφικά λάθη ένα τέτοιο κείμενο; Ή να έχει πάρα πολλές πληφορίες που δεν μπορεί κανείς να επεξεργαστεί; Αυτό που μετράει είναι μια καλή περίληψη του ποιος είστε και τίποτα περισσότερο».

Ιδού λοιπόν τα 15 συνήθη λάθη που κάνουν οι υποψήφιοι, με αποτέλεσμα τα βιογραφικά τους να καταλήγουν στην κάλαθο των αχρήστων...

-Εκφράσεις του στυλ «είμαι καταπληκτικός», «είμαι θαυμάσιος», καλό είναι να αποφεύγονται.

-Αφαιρέστε όλες τις πληροφορίες που αναφέρονται σε εργασιακή εμπειρία, άσχετη με τη δουλειά που ψάχνετε.

-Μην δίνετε προσωπικά στοιχεία όπως: οικογενειακή κατάσταση και θρησκευτικά πιστεύω. Είναι παράνομο να τα ζητάει κάποιος.

-Τα χόμπι σας να τα κρατήσετε για τον εαυτό σας, το επίδοξο αφεντικό σας δεν ενδιαφέρεται.

-Μην αποκαλύπτετε την ηλικία σας. Όταν σας ζητούν τη χρονιά αποφοίτησης από το πανεπιστήμιο, απλώς αφήστε κενό.

-Μην επισυνάπτετε συστάσεις, αν δεν σας ζητηθούν.

-Η σύνταξη του βιογραφικού απαγορεύεται να γράφεται σε πρώτο και τρίτο πρόσωπο.

-Αν το email σας είναι κάπως περίεργο, αστείο ή kinky, καλό είναι να το αλλάξετε.

-Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γράψετε τη λέξη «τηλέφωνο» μπροστά από τον αριθμό τηλεφώνου. Δεν είναι χαζός αυτός που διαβάζει.

-Μην δίνετε το τηλέφωνο της εταιρείας στην οποία εργάζεστε ακόμα. Δεν είναι μόνο επικίνδυνο, είναι εντελώς χαζό.

-Μην δίνετε πληροφορίες για τον μισθό που παίρνετε ή παίρνατε στην προηγούμενη εργασία σας. Επίσης μην γράφετε πόσα χρήματα θα θέλατε να λαμβάνετε.

-Μην γράφετε με γραμματοσειρά Times New Roman και το χαρτί στο οποίο θα τυπώσετε το βιογραφικό να είναι άσπρο και όχι... λαχανί ή ροζ.

-Μην γράφετε κοινοτοπίες και μην χρησιμοποιείτε τσιτάτα που λέτε στις παρέες σας.

-Αν οι βαθμοί σας στο σχολείο ήταν πραγματικά κακοί, καλό είναι να τους θάψετε.

-Μην εσωκλείετε προσωπική σας φωτογραφία. Εκτός αν στοχεύετε σε ντεφιλέ μόδας.


Διαβάστε Περισσότερα »

Τα Βοιωτικά Νοσοκομεία νοσούν!

Κοινή σύσκεψη στην Θήβα – Τι λένε Μακρής – Ρουσόπουλος – Κίνιας…

Οι κοινές αποφάσεις των φορέων για κοινό αγώνα…

Συνάντηση με Διοικητή 5ης ΥΠΕ – Κλείσιμο Εθνικής οδού στις 18 Ιουλίου – Στο υπουργείο Υγείας επόμενη ημερομηνία…

Με κάθε σοβαρότητα και ειλικρίνεια, αλλά και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στην Θήβα η συνάντηση φορέων για τα Νοσοκομεία της Βοιωτίας, που διοργάνωσαν τα δυο Εργατικά Κέντρα Λιβαδειάς και Θήβας…

Ήταν ίσως η πρώτη φορά, που το θέμα συζητήθηκε, με όλα τα στοιχεία, που έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα της κατάστασης και από όλους τους εμπλεκόμενους

Χαρακτηριστική είναι η επιστολή του Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Λ. Μακρή , ο οποίος δεν κατάφερε να παραστεί λόγω προγραμματισμένων υποχρεώσεων, ζήτησε όμως οι απόψεις του να μεταφερθούν σε όλους τους συμμετέχοντες  στην συνάντηση….

Υπενθύμισε αρχικά την ρητή δέσμευση του υπουργού Υγείας ότι δεν κλείνει κανένα νοσοκομείο και στην συνέχεια στα οικονομικά δεδομένα των δυο Νοσοκομείων…

Το Νοσοκομείο Λιβαδειάς, με συνολικά εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2014 της τάξης των 5.948.793 ευρώ, έχει δαπανήσει το πρώτο 4μηνο του έτους πιστώσεις 1.686.278 ευρώ, που σημαίνει ότι κινείται απολύτως μέσα στα πλαίσια…

Το Νοσοκομείο Θηβών με συνολικά εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2014 της τάξης των 2.112.622 ευρώ, έχει δαπανήσει το πρώτο 4μηνο του έτους , πιστώσεις 780.993 ευρώ, που σημαίνει ότι απομένουν προς διάθεση 1.331.689 ευρώ…

«Συνεπώς, ισχυρισμοί ότι το Νοσοκομείο ίσως δεν καταφέρει να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα εξαιτίας οικονομικών αδυναμιών είναι παντελώς αβάσιμοι» σημειώνει ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ, υπενθυμίζοντας επίσης, ότι στα έσοδα του Νοσοκομείου πρέπει να προστεθούν τα εξέταστρα για τις απογευματινές  και νυχτερινές βάρδιες , που μέχρι σήμερα δεν παρακρατούνται…

Να ενημερώσουμε τον κ. Μακρή, πως όλοι οι πολίτες πληρώνουμε εξέταστρα, πλην των εκατοντάδων αλλοδαπών, που όχι μόνο δεν πληρώνουν, αλλά εξαφανίζονται κατά την διάρκεια της νοσηλείας τους , ακριβώς για να μην πληρώσουν…

Ο κ. Μακρής ενημερώνει και για την στελέχωση με ιατρικό προσωπικό των δυο νοσοκομείων , όπου προστίθενται προσεχώς και άλλοι 12 ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων  και διαβεβαιώνει πως «είναι αυτονόητο ότι με αίσθημα ευθύνης παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, ώστε να δίνονται κάθε φορά οι καλύερες δυνατές λύσεις  και υπογραμμίζει προς όλους τους συμμετέχοντες  ότι «η πόρτα του είναι πάντα ανοιχτή για κάθε είδους γόνιμη συνεργασία»…

Ο Διοικητής των διασυνδεόμενων νοσοκομείων Κ. Ρουσόπουλος, από την πλευρά του, προτείνει ολιγομελής αντιπροσωπεία να επισκευτεί το συντομότερο τον Διοικητή της ΥΠΕ Λ. Μακρή, ο οποίος τον ενημέρωσε, ότι είναι διατεθειμένος να πράξει τα δέοντα, προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά το Νοσοκομείο Θηβών, αλλά και να παρέμβει  στο υπουργείο υγείας για πρόσληψη μόνιμου προσωπικό  και για τα δυο νοσοκομεία…

Έτσι έχουμε τους δυο αρμόδιους για τα θέματα των Νοσοκομείων να αναγνωρίζουν τα προβλήματα  και να δηλώνουν «παρόντες», με ανοιχτές τις πόρτες τους…

«Η πραγματικότητα είναι ότι ρευστό δεν υπάρχει  στο νοσοκομείο Θήβας, άρα  δεν μπορεί να λειτουργήσει, το διαβεβαιώνει και ο  οικονομικός δ/ντής  και έγινε αποδεκτό από τον Δ/ντή της ΥΠΕ, επομένως πρέπει να εξασφαλιστούν πόροι για την λειτουργία του, γιατί διαφορετικά δεν υπάρχει νοσοκομείο» τονίζει ο αν. υποδιοικητής του Νοσοκομείου Θηβών κ. Κίνιας, ο οποίος υπογραμμίζει  επίσης, ότι και χωρίς γιατρούς δεν υπάρχει νοσοκομείο, χαρακτηρίζοντας ανεπίτρεπτες τις μετακινήσεις γιατρών, με οποιονδήποτε τρόπο από την Θήβα στην Αθήνα, επομένως κάτι ξέρει, όπως όλοι μας, ενώ αναφέρεται και στις επικείμενες αποχωρήσεις ιατρών, αλλά και συνταξιοδοτήσεις, που θα αφήσουν σύντομα την Χειρουργική Κλινική με 2 χειρουργούς, από 5 που είναι σήμερα  και κάποια στιγμή με 3 αν υλοποιηθεί η υπόσχεση για την πρόσληψη ενός ακόμα…

Ο κ. Κίνιας αναφέρεται επίσης, σε σημαντικές ελλείψεις  πόρων  για να εξασφαλιστούν  οι λειτουργίες του μικροβιολογικού, καθώς και άλλων τμημάτων, ενώ αίσθηση προκάλεσε η έλλειψη διαγνωστικών  μέσων για εμφράγματα…

«Αν δεν  εξασφαλιστούν χρήματα και συνθήκες ικανοποιητικού αριθμού εργαζομένων , στοιχειωδώς δεν μπορεί να λειτουργήσει  το νοσοκομείο» τόνισε και σε δική μας παρότρυνση να απαντήσει σχετικά με την διαβεβαίωση του νέου υπουργού για την συνέχιση της λειτουργίας των δυο νοσοκομείων, απάντησε: «Η  λεκτική πρόθεση του υπουργού  είναι πολύ θετική , αλλά η εξασφάλιση της δυνατότητας λειτουργίας τους,  θα αποδειχθεί στην πράξη..»

«Η κατάσταση είναι τελειωμένη, καθώς το Νοσοκομείο Θηβών λειτουργεί ήδη με προσωπικό ασφαλείας, με 4 άτομα για 3 βάρδιες , που σημαίνει πως σε περίπτωση ασθενείας ή άδειας  του ενός,  τότε είναι υποχρεωμένοι οι άλλοι 3  να  τους αντικαθιστούν συνεχώς  χωρίς ρεπό» επισημαίνει ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Αντ. Κόκκαλης, περιγράφοντας την κατάσταση  και σα υπόλοιπα τμήματα,  όπου δυο τραυματιοφορείς εργάζονται σε 24ωρη βάση, καθώς οι δυο συνάδελφοί τους  αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, οι νοσηλεύτριες δίνου την δική τους μάχη, χωρίς υλικά για την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών κ.α.,. ενώ το ίδιο συμβαίνει και στο παραιατρικό προσωπικό…

Αίσθηση και ανησυχία προκαλεί ωστόσο, η περιγραφή της κατάστασης της υγείας του μέλους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας εργαζομένων στα δημόσια Νοσοκομεία  Τάσου Αντωνόπουλου, ο οποίος κάνει λόγο για προσχεδιασμένη πολιτική σε τρεις  φάσεις..»…

«40 Νοσοκομεία ανά την Ελλάδα διανύουν ήδη την περίοδο πριν το λουκέτο, δηλαδή, υποχρηματοδότηση , υποστελέχωση , υπολειτουργία  και κλείσιμο, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα δυο Βοιωτικά Νοσοκομεία» τονίζει ο κ. Αντωνόπουλος, αναφερόμενος στην οργάνωση, από την Ομοσπονδία Κινήματος,  με κυρίαρχο το θέμα της υγείας  στην Βοιωτία και κατ επέκταση σε όλη την Ελλάδα….

«Το πόρισμα είναι  ένα: τα νοσοκομεία της Βοιωτίας νοσούν, δυστυχώς, η συνάντηση με τον υπουργό Υγείας  αποδείχθηκε άνθρακες ο θησαυρός, καθώς έδωσε ανέξοδες υποσχέσεις,   χωρίς  να έχει την δυνατότητα να τις υλοποιήσει, γι΄ αυτό και απαιτείται άμεση κινητοποίηση όλων, για να καταλάβουν ότι η Βοιωτία αντιδρά  πάνω σε αυτή την μεθοδευμένη  διαδικασία που υπάρχει  για την υποστελέχωση  και ουσιαστικά τον αφανισμό  των νοσοκομείων  υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας  και άλλων σκοπιμοτήτων» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Μουλκιώτης, καλώντας τους Βοιωτούς να αντιδράσουν όλοι μαζί και ενωμένοι…

Οι επιλεγμένοι από τους Βοιωτούς για την Βουλή έλαμψαν δια της απουσίας τους πλην του Γ. Σταθά, που αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός, παραπέμποντας τους αφήνοντας τους στην κρίση των πολιτών…

«Η ηγεσία του υπουργείου  δεν έχει καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος  της υποβάθμισης των δυο νοσοκομείων, κυρίως της Θήβας, όπου  δεν υπάρχουν χρήματα να αγοραστούν ακόμη και τα απαραίτητα και. πρέπει άμεσα να εξασφαλιστούν τουλάχιστον 1.000.000 ευρώ» τονίζει ο Γ. Σταθάς, χαρακτηρίζοντας όλα τα μέχρι σήμερα διαπραχθέντα σε βάρος των δυο νοσοκομείων «καθόλου τυχαία, παρά αποτελέσματα των μνημονίων και των πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε όλους τους τομείς..»

Προβληματισμένος από την παραδοχή της υποχρηματοδότησης του Νοσοκομείου Θήβας, εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Θηβαίων Σπ. Νικολάου, δηλώνοντας αποφασισμένος να πράξει ότι απαιτηθεί , καθώς δεν είναι διατεθειμένος να παίξει με την υγεία των πολιτών…

«Οικτρή» χαρακτηρίζει την κατάσταση στα δυο νοσοκομεία ο Αντ. Τουλουμάκος και μάλιστα «προσχεδιασμένη, καθώς εφαρμόζεται τα τελευταία 5 χρόνια, με συγκεκριμένους ενόχους, προς χάρη ιδιωτικών κλινικών και εργαστηρίων, που αμείβονται με τα χρήματα των εργαζομένων, τα οποία χρήματα είναι αυτά που λείπουν από τα νοσοκομεία»…

Ο κ. Τουλουμάκος κάνει λόγο για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες  και οργάνωση  αντεπίθεσης, για την διεκδίκηση πλήρως στελεχωμένων νοσοκομείων και το δικαίωμα πρόσβασης όλων ανεξαιρέτως των πολιτών στην υγεία…

Αποτέλεσμα της σύσκεψης: «Ο υπουργός είπε ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει βάσει του προϋπολογισμού , παρά μόνο από το πλεόνασμα άλλων νοσοκομείων , επομένως πρέπει άμεσα να συναντηθούμε με τον Διοικητής της 5ης ΥΠΕ για το οικονομικό» δηλώνει ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θήβας Δ. Δημητρίου, ανησυχώντας και για τις ελλείψεις προσωπικού, καθώς δεσμεύτηκε μεν ο υπουργός, χωρίς όμως να ορίσει ημερομηνίες ούτε καν για τους επικουρικούς γιατρούς…

«Οφείλουμε να κινητοποιηθούμε τώρα, γι΄ αυτό και σε συνεργασία οι δυο πόλεις  αποφασίσαμε  την Παρασκευή 18 Ιουλίου, να κλείσουμε εθνική οδό  και  σε επόμενη ημερομηνία να μεταβούμε  στο υπουργείο Υγείας» υπογραμμίζει, καλώντας όλους τους Βοιωτούς σε κοινή κινητοποίηση!
 viotiki-ora.gr


Διαβάστε Περισσότερα »

Παρελθόν τα επιδόματα προνοίας

Τι αλλαγές φέρνει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
Ως υποκατάστατο των κοινωνικών επιδομάτων, το οποίο ουσιαστικά προχωρά στην πλήρη κατάργησή τους, αναμένεται να λειτουργήσει ο θεσμός του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στην Ελλάδα, κατά την κυπριακή «συνταγή».

Με οροφή τα 400 ευρώ μηνιαίως για μια τετραμελή οικογένεια το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ουσιαστικά θα καταργήσει από το 2015 τα επιδόματα πρόνοιας, πλην του επιδόματος ανεργίας.

Η εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, θεσμό που στενοί συνεργάτες του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Βρούτση χαρακτηρίζουν ως την «σημαντικότερη μεταρρύθμιση των τελευταίων ετών» απέχει πολύ από την εικόνα που είχε καλλιεργηθεί την τελευταία διετία και δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των κοινωνικά ασθενέστερων πολιτών καθώς το ύψος του επιδόματος αποτελεί όριο επιβίωσης και όχι αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα ισούται με τη διαφορά του συνολικού μηνιαίου ποσού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και του συνολικού μηνιαίου καθαρού οικογενειακού εισοδήματος. Έτσι, θα ανέρχεται μέχρι το ποσό των 4.800 ευρώ το χρόνο για μια τετραμελή οικογένεια, που δεν έχει κανένα άλλο εισόδημα. Αν υπάρχουν εισοδήματα από άλλες πηγές, που είναι κάτω από 4.800 ευρώ το χρόνο, τότε θα γίνεται συμψηφισμός. Δηλαδή, μια τετραμελής οικογένεια, αν έχει 3.000 ευρώ εισόδημα, θα παίρνει άλλα 1.800 ευρώ το χρόνο.

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα περιλαμβάνει το ελάχιστο καλάθι διαβίωσης. Σε αυτό περιλαμβάνονται είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά, είδη ένδυσης και υπόδησης, ύδρευση, ηλεκτρισμός και άλλα καύσιμα, αγαθά και υπηρεσίες για συνήθη οικιακή συντήρηση, προσωπική φροντίδα και υγεία, υπηρεσίες μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, αναψυχή και πολιτισμός, στέγαση με ενοίκιο ή και σε ιδιόκτητη κατοικία, για την οποία υπάρχει μη εξοφλημένο στεγαστικό δάνειο. Σύμφωνα με πληροφορίες ένα μεμονωμένο άτομο θα δικαιούται το επίδομα αν έχει μόνο ένα σπίτι στο οποίο κατοικεί, εφόσον η αντικειμενική του αξία δεν υπερβαίνει τα 80.000 ευρώ. Το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών και θα φτάνει μέχρι τα 150.000 ή τα 200.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.

Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν επιπλέον ποσό ευρώ για τον/την σύζυγο και για κάθε παιδί άνω των 14 ετών και πρόσθετο ποσό για κάθε τέκνο κάτω των 14 ετών. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το μέγιστο μηνιαίο ποσό θα διαμορφωθεί στα 230 ευρώ για μεμονωμένο άτομο, συν 70 ευρώ για τη σύζυγο και από 50 ευρώ για κάθε παιδί.

Οι δικαιούχοι θα έχουν δυνατότητα ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο, θα λαμβάνουν επίδομα θέρμανσης, θα μπορούν να συμμετάσχουν σε προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης και θα μπορούν εφόσον έχουν παιδιά να επωφεληθούν και από άλλες «οδούς» (π.χ. βρεφονηπιακοί σταθμοί, προγράμματα στέγασης για φοιτητές - σπουδαστές).

Οι λεπτομέρειες της εφαρμογής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εξετασθούν σήμερα στις 2 το μεσημέρι σε συνάντηση της τρόικας με τον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου.


Διαβάστε Περισσότερα »

Τα γεγονότα… σαν σήμερα



Στις 16 Ιουλίου 1974 ο Πρόεδρος και Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄ διαφεύγει από την Κύπρο με αεροσκάφος των Άγγλων και μέσω Μάλτας φθάνει στο Λονδίνο.

622 - Αρχή του Μουσουλμανικού ημερολογίου.

1054 - Ο Καρδινάλιος Ουμβέρτος και δύο άλλοι λεγάτοι εισέρχονται στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, και επιδίδουν παπική βούλα, σύμφωνα με την οποία, αφορίζεται ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μιχαήλ Α΄ Κηρουλάριος. Το γεγονός θα οδηγήσει στο Σχίσμα του 1054, που διαίρεσε τη Δυτική και Ανατολική Χριστιανική Εκκλησία.

1377 - Ο Ριχάρδος Β' στέφεται βασιλιάς της Αγγλίας.

1769 - Ιδρύεται το Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια.

1782 - Πρεμιέρα της όπερας του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ "Απαγωγή από το Σεράι".

1790 - Η Ουάσινγκτον ορίζεται ως η πρωτεύουσα των Η.Π.Α.

1809 - Η πόλη Λα Πας στη σημερινή Βολιβία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από το ισπανικό στέμμα.

1906 - Μακεδονικός Αγώνας - Καταστροφές ελληνικών ιδρυμάτων, εκκλησιών και σχολείων της Φιλιππουπόλεως από τους Βουλγάρους. Με τις μεθόδους αυτές εξοντώνεται ο Ελληνισμός της Ανατολικής Ρωμυλίας.

1907 - Μακεδονικός Αγώνας - Ελληνικό ανταρτικό σώμα περικυκλώνεται από τουρκικό τμήμα στην περιοχή Γέρμας Καστοριάς και εξοντώνεται, συμπεριλαμβανομένου και του αρχηγού του, Ανθυπολοχαγού Τσοτάκου Νικ. (Καπετάν Γέρμας).

1942 - Ολοκαύτωμα : Η κυβέρνηση του Βισύ στη Γαλλία διατάσσει τη σύλληψη 13.152 Εβραίων που πραγματοποιήθηκε στο Χειμερινό Ποδηλατοδρόμιο (Βελοντρόμ ντ΄ ιβέρ, ή συνοπτικά Βελ ντ΄ ιβ) στο Παρίσι, πριν από την εκτόπισή τους στο Άουσβιτς .

1945 - Αρχίζει να λειτουργεί το «Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας», που ιδρύθηκε με τη ΣΠ 54, με πρώτο διευθυντή τον Ηρ. Πετμεζά.

1974 - Πραξικόπημα του 1974 (Κύπρος) - Ο Πρόεδρος και Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄ διαφεύγει από την Κύπρο με αεροσκάφος των Άγγλων και μέσω Μάλτας φθάνει στο Λονδίνο.
Διαβάστε Περισσότερα »

Προπώληση εισιτηρίων για το Μουσικό Φεστιβάλ Αρβανίτσας

Σας περιμένουμε και σήμερα Τετάρτη 16/7 μετά τις 19.00
για την προπώληση εισιτηρίων για το 3ο ΜΟΥΣΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΒΑΝΙΤΣΑΣ....στην κεντρική πλατεία της ΘΗΒΑΣ!!!!!!!
Διαβάστε Περισσότερα »

Υποβολή αιτήσεων στην κατασκήνωση του Δήμου Λεβαδέων

Ο Δήμος Λεβαδέων ενημερώνει ότι η κατασκήνωση του Δήμου στη θέση «Παλιομηλιά Ελικώνα» θα λειτουργήσει το φετινό καλοκαίρι και θα προσφέρει φιλοξενία σε παιδιά ηλικίας 8 έως 14 ετών για το χρονικό διάστημα 29 Ιουλίου – 27 Αυγούστου 2014.
Πιο αναλυτικά η κατασκήνωση θα λειτουργήσει σε τρεις κατασκηνωτικές περιόδους:
Α’ κατασκηνωτική περίοδος: 29/7/2014 – 7/8/2014
Β’ κατασκηνωτική περίοδος: 8/8/2014 – 17/8/2014
 Γ’ κατασκηνωτική περίοδος: 18/8/2014 – 27/8/2014

Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές κατά το χρονικό διάστημα 16 Ιουλίου  – 23 Ιουλίου 2014, στο Δημοτικό Κατάστημα, Σοφοκλέους 15, στο γραφείο Δημάρχου στον 4ο όροφο, ώρες: 09:00 – 14:00 και παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να έχουν μαζί τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά συμμετοχής που θα συνοδεύουν την αίτησή τους:
•    Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
•    Φωτοτυπία τελευταίου εκκαθαριστικού εφορίας.
•    Απόδειξη πρόσφατου λογαριασμού Δ.Ε.Η.. ή Ο.Τ.Ε.

Έντυπα αιτήσεων θα διατίθενται στο γραφείο Δημάρχου, ενώ οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να τυπώσουν το έντυπο της αίτησης και από την ιστοσελίδα του Δήμου Λεβαδέων (

).



Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ