Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Πώς μπορείτε να διεκδικήσετε 6.000 ευρώ από τις εισπρακτικές εταιρείες




    Μέχρι και 6.000 ευρώ μπορούν να διεκδικήσουν οι δανειολήπτες που πέφτουν θύματα όχλησης, κυνηγητού, διασυρμού μέχρι και εκβιασμού από εισπρακτικές εταιρίες που χρησιμοποιούν τα προσωπικά τους δεδομένα με τις… ευλογίες των τραπεζών.



Τη δυνατότητα αυτή δίνει νέα... δικαστική απόφαση. Η οποία έρχεται να προστεθεί σε σωρεία παλαιότερων.

Η απόφαση αυτή θα λειτουργήσει ουσιαστικά ως νομολογία τη μεθοδολογία με την οποία λειτουργούν οι εισπρακτικές και τις παραβιάσεις είτε προσωπικών δεδομένων είτε προσβολής στοιχείων της προσωπικότητας στην ιδιωτική ή επαγγελματική ζωή και, όπως εκτιμούν έμπειροι νομικοί, θα αποτελέσει εφαλτήριο για μαζικές αγωγές εναντίον των εισπρακτικών.

Πώς όμως μπορείτε να προχωρήσετε σε αγωγή κατά των εισπρακτικών εταιριών, πως μπορείτε να προστατευτείτε από τις συνεχείς ενοχλήσεις τους, ποια είναι τα δικαιώματα σας; Ακολουθεί  ένας χρήσιμος οδηγός που απαντάει σε όλα τα ερωτήματα σας.

Το κόστος της αγωγής

Αν επιθυμείτε να προβείτε σε αγωγή αποζημίωσης απέναντι στην παράνομη διαρροή δεδομένων σας και στην ανεπίτρεπτη ενόχληση για το χρέος σας από τρίτο, οφείλετε να γνωρίζετε ότι οι αγωγές αφορούν και στις τράπεζες και τις εισπρακτικές και πρόκειται για:

- Αγωγή αποζημίωσης για την υλική βλάβη που υπεστήκατε λόγω της παραβίασης προσωπικών δεδομένων και της επαγγελματικής ζημίας αφού εξευτελιστήκατε ή διασυρθήκατε σε επαγγελματικό χώρο (π.χ. επαγγελματική μείωση ή απόλυση) ή στον οικογενειακό περίγυρο π.χ. τηλεφωνήματα σε συζύγους ή παιδιά.

-Αγωγή για την ηθική βλάβη που υπέστη η προσωπικότητά σας από τις ενέργειες αυτές.

Όσον αφορά το κόστος υποβολής της αγωγής, η αμοιβή του δικηγόρου μπορεί να συμφωνηθεί σε ποσοστό επί του τελικού ποσού αποζημίωσης που θα εκδικάσει το δικαστήριο ενώ υποχρεωτικά θα πληρώσετε, δικαστικό ένσημο που είναι περίπου 1/100 της οικονομικής αξίωσης του αιτούντος (δηλ. για αξίωση 20.000 ευρώ αποζημίωση 200 ευρώ), παράσταση δικηγόρου που στοιχίζει περίπου 150 ευρώ και την κοινοποίηση της αγωγής μέσω δικαστικού κλητήρα, που είναι επίσης 150 ευρώ. Σύμφωνα με την εφετειακή απόφαση, υποχρέωση έχουν και οι τράπεζες να ενημερώνουν το δανειολήπτη τους πριν μεταβιβάσουν τα προσωπικά δεδομένα των πελατών τους σε εισπρακτικές.

Οι δεύτερες, όταν λάβουν τα προσωπικά δεδομένα των δανειοληπτών και πριν αρχίσουν τις οχλήσεις, οφείλουν να τους ενημερώνουν εγγράφως ότι έχουν τα προσωπικά τους στοιχεία. Επίσης έχουν την υποχρέωση να γνωστοποιούν στον δανειολήπτη το όνομα του υπευθύνου της εταιρίας, το σκοπό της χρήσης των προσωπικών τους δεδομένων και ότι θα κάνουν χρήση των δεδομένων αυτών.

Εάν δεν τηρηθούν οι συγκεκριμένοι κανόνες που προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα και προκληθεί ηθική βλάβη στον δανειολήπτη, τότε, σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, μπορεί ο τελευταίος να αξιώσει χρηματική ικανοποίηση, στην οποία το κατώτερο πλαφόν είναι 5.863 ευρώ, όπως τονίζεται στη δικαστική απόφαση.

Τι λέει η απόφαση

Η υπ’ αριθμόν 1437/14 απόφαση του Εφετείου Αθηνών που δημιουργεί νομολογιακό δεδομένο, αφορούσε περίπτωση δανειολήπτη, ο οποίος λόγω οικονομικής στενότητας καθυστέρησε να πληρώσει 3 δόσεις ύψους 1.865 ευρώ από συνολικό δάνειο 25.000 ευρώ που είχε πάρει από τράπεζα. Υπάλληλος της εισπρακτικής εταιρίας –αφού είχε πληροφορηθεί όλα τα προσωπικά του δεδομένα από την τράπεζα- κάλεσε τον δανειολήπτη στο κινητό, αλλά και στο σταθερό τηλέφωνο.

Στο τηλέφωνο, όπως αναφέρεται στην απόφαση, απάντησε ο γιος του δανειολήπτη από τον οποίο η υπάλληλος της εισπρακτικής ζητούσε «χωρίς μάλιστα να τον ενημερώνει για λογαριασμό ποιάς εταιρίας τον καλούσε, να της επιβεβαιώσει τα σχετικά με τη ρύθμιση της επίδικης οφειλής του, προκαλώντας τόσο στον ίδιο όσο και στον πατέρα του μεγάλη ψυχική αναστάτωση, θυμό και οργή από το γεγονός ότι τα απόρρητα κατά το νόμο προσωπικά του δεδομένα είχαν ανακοινωθεί και διαρρεύσει χωρίς καμιά δική του ενημέρωση σε τρίτους».

Έτσι οι «παράνομες και υπαίτιες (από πρόθεση) πράξεις και παραλείψεις της τράπεζας (δια των προστιθέντων οργάνων της) προσέβαλαν την προσωπικότητα του δανειολήπτη και προκάλεσαν σ’ αυτόν σημαντική ηθική βλάβη, ενώ τα όργανα της τράπεζας, κατά την επεξεργασία (διαβίβαση, λήψη, καταχώρηση, χρήση) των προσωπικών δεδομένων αυτού, χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση του, όφειλαν να γνωρίζουν την πιθανότητα επέλευσης της ηθικής βλάβης».

Καταγγελία στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Όσοι πάλι δεν επιθυμείτε ή δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα να υποβάλλετε αγωγή μπορείτε να καταγγείλετε τις παράνομες και αθέμιτες εισπρακτικές ή και τραπεζικές οχλήσεις στη τηλεφωνική γραμμή 1520 της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή. Εναλλακτικά μπορείτε αφού ρωτήσετε το όνομα της εταιρίας που σας καλεί καθώς και το μητρώο της, να στείλετε την ακόλουθη επιστολή στην τράπεζα ή στην εταιρία που οφείλετε, κοινοποιώντας την σε καταναλωτικούς φορείς και στον Συνήγορο του Καταναλωτή: «Με την παρούσα σας δηλώνω ότι απαγορεύω και δεν συναινώ από σήμερα να διαβιβάζετε προσωπικά μου στοιχεία συμπεριλαμβανομένων και των πιθανών υπόλοιπων προς εσάς».

Σε εκκρεμότητα βρίσκονται ωστόσο άλλες 20 περίπου αγωγές που έχουν κατατεθεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών, αλλά και σε περιφερειακά δικαστήρια κατά εισπρακτικών και τραπεζών, όχι μόνο για διαρροή των προσωπικών δεδομένων τους, αλλά και για συκοφαντική δυσφήμηση, προσβολή της προσωπικότητας και πολλά ακόμα.

Έτσι λοιπόν, εάν έχετε απηυδήσει από τις συνεχείς ενοχλήσεις των αγενών τηλεφωνητών των εισπρακτικών εταιριών, ακόμα και για ασήμαντες οφειλές και σε ακατάλληλες ώρες και τόπους (πχ στη δουλειά σας), τώρα έχετε στα χέρια σας δεδικασμένο του Ειρηνοδικείου Αθηνών.

Ακολουθήστε λοιπόν την πεπατημένη… Συγκεκριμένα, το δικαστήριο, με την υπ’ αριθμ. 3383/2012 απόφαση, επιδίκασε αποζημίωση 3.000 ευρώ στον δικηγόρο Λ.Ντ., κρίνοντας ότι τα συνεχή και προσβλητικά τηλεφωνήματα που δεχόταν από εισπρακτική εταιρία, για ανύπαρκτη οφειλή του, συνιστούν προσβολή για την προσωπικότητά του. Μάλιστα, με βάση την απόφαση του δικαστηρίου, «η προσβολή στην προσωπικότητα θα αναγνωριζόταν ακόμα και αν η οφειλή ήταν υπαρκτή».

Ουσιαστικά, το δικαστήριο έκρινε ότι οι εισπρακτικές εταιρίες δεν έχουν το δικαίωμα να πιέζουν παράνομα τους πολίτες, ακόμα και στην περίπτωση που εκείνοι πράγματι έχουν οφειλές προς κάποια τράπεζα. Αυτό σημαίνει πως οι καθημερινές τηλεφωνικές ενοχλήσεις, η με αγενή τρόπο υπενθύμιση της ύπαρξης οφειλών, οι κλήσεις σε τηλεφωνικούς αριθμούς της εργασίας τους ή η ενημέρωση τρίτων προσώπων για οφειλές των πελατών τραπεζών είναι ξεκάθαρα παράνομες.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, πριν την κατάθεση της αγωγής, έχετε δικαίωμα με εξώδικο.

greece-salonika
Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Αρχιεπίσκοπος στη βραχονησίδα Άμπελο στον Κορινθιακό



Στη βραχονησίδα Άμπελο στον Κορινθιακό Κόλπο, εκεί που πριν από δεκαετίες χτίστηκε το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας βρέθηκε σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από...
κληρικούς και συνεργάτες του.
Πριν σχεδόν σαράντα χρόνια μια ομάδα κληρικών έχτισε, κυριολεκτικά με τα χέρια, κουβαλώντας τούβλα και λάσπη, αυτό το μικρό εκκλησάκι που σήμερα πανηγύριζε.
Ανάμεσα στους κληρικούς που έχτισαν το μικρό ναό της Αγίας Μαρίνης ήταν ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο νυν Μητροπολίτης Θηβών Γεώργιος, ο οποίος προεξήρχε της πανηγυρικής Θ. Λειτουργίας.
Στο ναό παρευρέθηκαν ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος κ. Αθ. Αθανασόπουλος, ο διοικητής της 865 ΤΕΝΕΦ κ. Ιωάννης Ιωάννου, η δήμαρχος Λειβαδέων Παναγιώτα Πούλου και πλήθος κόσμου.
Ο Αρχιεπίσκοπος στη σύντομη ομιλία του προς τον κόσμο που ήρθε με βάρκες από τους γύρω οικισμούς της Βοιωτίας για να τιμήσει την Αγία Μαρίνα αναφέρθηκε στον Όσιο Λουκά που ασκήτευσε στην Άμπελο από το 943 μέχρι το 946 μΧ., ο οποίος όπως είπε "αν και μόνος άναψε τη φωτιά".
Έτσι, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, και εμείς με αυτό το παράδειγμα, μπορούμε να δώσουμε μόνοι τον αγώνα τον καλό αφού και ένα άτομο μπορεί να δώσει τη μάχη.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ιστορία του μικρού άνυδρου νησιού, τόσο τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους, όσο και τους μεταβυζαντινούς και στο "δάσκαλειό" που υπήρχε εκεί, τον χώρο όπου επί τουρκοκρατίας διδάσκονταν κρυφά η ελληνική γλώσσα, η θρησκεία και η εθνική μας παράδοσης.
Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Συμεωνίδης, γραμματέας της Συνοδικής επιτροπής των οικονομικών της Εκκλησίας, ο Αρχιδιάκονος Επιφάνιος Αρβανίτης, ο διευθυντής Επικοινωνίας και Τύπου, Χάρης Κονιδάρης, ο υπεύθυνος Διαδικτύου, Χρόνης Τσιανάκας, ο τεχνικός σύμβουλος της ΕΚΥΟ κ. Βασίλης Τσούρας και ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αρχιεπισκοπής κ. Σεβαστιανός Ανδρεάδης.romfea
Μετά το τέλος της Θ. Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος και ο επιχώριος μητροπολίτης Θηβών κ. Γεώργιος και ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ κ. Αντώνιος Βαρθολομαίος έθεσαν σε εφαρμογή και λειτουργία το πιλοτικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ που εγκαταστάθηκε στο νησί και υδροδοτεί και ηλεκτροδοτεί εξ ολοκλήρου την Άμπελο, αλλά και τους γύρω οικισμούς στην χερσαία πλευρά του Κορινθιακού Κόλπου.





Διαβάστε Περισσότερα »

Πρόσληψη 20.000 εκπαιδευτικών-Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου οι αναπληρωτές στα σχολεία

Με την πρόσληψη 20.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών θα λυθεί το ζήτημα των θέσεων που πρέπει να καλυφθούν στα σχολεία. Αυτοί, θα προστεθούν στους 2.000 μόνιμους διορισμούς, που θα γίνουν φέτος.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Παιδείας, Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο, η πρόσληψη των αναπληρωτών έχει ήδη δρομολογηθεί σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία, όπως δήλωσε στο «Βήμα». Ο ίδιος ανέφερε ότι το πρόβλημα φέτος είναι μεγαλύτερο σε σχέση με την περσινή σχολική χρονιά, καθώς συνταξιοδοτούνται 5.000 επιπλέον εκπαιδευτικοί τη στιγμή που ανά χρόνο τις προηγούμενες δύο σχολικές περιόδους συνταξιοδοτούνταν περί τις 6.500 εκπαιδευτικοί. Συγκεκριμένα εφέτος έχουν κατατεθεί 1.789 αιτήσεις για συνταξιοδότηση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 3.226 στη Δευτεροβάθμια - συνολικά δηλαδή θα αποχωρήσουν από την ενεργό υπηρεσία 5.015.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι σχετικές προκηρύξεις θα γίνουν στα τέλη Αυγούστου και τις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι εκπαιδευτικοί θα ειδοποιηθούν να κάνουν τα χαρτιά τους και με την έναρξη της νέας χρονιάς στις 11 Σεπτεμβρίου θα κληθούν να προσέλθουν στα σχολεία που προσελήφθησαν. Προσλήψεις όπως κάθε χρόνο θα γίνονται σε όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, με τελικό στόχο ως το τέλος του μήνα να έχουν καλυφθεί τα κενά των σχολείων.

Οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας έχουν ήδη γίνει, ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνουν και εκείνες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, θα γίνουν ως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, ώστε να καταγραφεί στη συνέχεια και η ακριβής εικόνα των κενών που πρέπει να καλυφθούν.

Επιπλέον, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, το υπουργείο θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή διάταξη για την επαναφορά της εντοπιότητας για τους δασκάλους και καθηγητές και το «ξεκλείδωμα» ύστερα από σειρά ετών του πίνακα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Ο πίνακας αυτός έχει κλείσει από τον Ιούνιο του 2010 και έκτοτε σταμάτησε να προσμετρείται η προϋπηρεσία τους. Επίσης το υπουργείο Παιδείας θέλει να σταματήσει τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών-«φαντασμάτων», δηλαδή εκείνων που δήλωναν ακριτικές περιοχές για να πάρουν τα πρόσθετα μόρια και μετά, μέσω διαφόρων μεθόδων (αποσπάσεις, άδειες κ.ά.) δεν εμφανίζονταν στα σχολεία αυτά, με αποτέλεσμα να προκαλούνται μεγάλα κενά.

Διαβάστε Περισσότερα »

Γνωρίστε την ξεχωριστή παραλία "Καλαμάκι" Βοιωτίας

 Οδηγώντας απο το Καπαρέλλι προς την παραλία Αγίου Βασιλείου και πριν φτάσουμε σε αυτή στρίψαμε δεξιά στην πινακίδα που γράφει "Καλαμάκι".Σε περίπου 2,5 χλμ. φθάσαμε στο τέλος του ασφαλτοστρωμένου δρόμου και συνεχίσαμε σε ένα σχετικά βατό χωματόδρομο φθάνοντας στην υπέροχη και ήσυχη παραλία του Καλαμακίου  με τα διάφανα  νερά.
Η όμορφη καθάρια θάλασσα και η  παραλία με τα βοτσαλάκια  σε προκαλούν να  απολαύσεις το ψάρεμα  και την ηρεμία,ατενίζοντας τον Κορινθιακό.Απολαύστε ένα ταξίδι στη παραλία Καλαμακίου με το φακό του Permissospress










ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

Απο το "στάρι στο ψωμί" στην Ελλοπία


Διαβάστε Περισσότερα »

4.000 περιοχές κερδίζουν από τις αλλαγές στο φόρο ακινήτων - Για ποια ακίνητα και οικόπεδα βγαίνει λιγότερος ΕΝΦΙΑ


Οι συνέπειες από τις τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής - Μείωση της φορολογητέας αξίας από 30 έως 90% για κάποιες κατηγορίες



Μέχρι και 90% μείωση στην φορολογητέα αξία εκτός αλλά και εντός σχεδίου ακινήτων κρύβουν οι αλλαγές στον νέο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας –ΕΝΦΙΑ.

Με την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών κύριος Χαρδούβελης, στο «παρά πέντε» της έκδοσης των εκκαθαριστικών για την πληρωμή του νέου αυτού φόρου, αλλάζουν άρδην οι παράμετροι υπολογισμού του φόρου για περισσότερες 4.000 κωμοπόλεις και οικισμούς της χώρας.

Επιπλέον στις περιπτώσεις που τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν επαρκούν για τον ορθό υπολογισμό της φορολογητέας αξίας και τον σωστό υπολογισμό του αναλογούντος ΕΝΦΙΑ, τα ακίνητα θα αντιμετωπίζονται από το υπουργείο με τον πιο ευνοϊκό για τους φορολογούμενους τρόπο, καθώς θα λαμβάνονται υπόψη οι χαμηλότεροι δυνατοί συντελεστές προσδιορισμού της αντικειμενικής τους αξίας.

Υπολογίστε εδώ το φόρο ακινήτων

Συγκεκριμένα:

-          Μείωση έως 40% προκύπτει  για οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες εντάχθηκαν  στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων από το έτος 2011, αφού αν δεν υπάρχει τιμή Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου, η αξία θα πολλαπλασιάζεται με Συντελεστής Αξιοποίησης Οικοπέδου 0,60 αντί 1,00.

-          Μείωση έως και 90% επί της φορολογητέας αξίας και συνακόλουθα σημαντική μείωση του αναλογούντος ΕΝ.Φ.Ι.Α. προκύπτει και από τροποποιήσεις στους πίνακες υπολογισμού της φορολογητέας αξίας ορισμένων οικοπέδων που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων αλλά εντός των ορίων οικισμών.

-          Σημαντικές μειώσεις έως 30% αναμένεται να προκύψουν και για ορισμένες αστικές ζώνες της χώρας όπου για τον προσδιορισμό των Συντελεστών Αξιοποίησης Οικοπέδου απαιτείται βεβαίωση της Πολεοδομίας. Πρόκειται για οικόπεδα σε μεγάλους δήμους της χώρας, όπως οι δήμοι Αθηναίων, Αιγάλεω, Περιστέρι, Ταύρος, Αγ. Ιωάννης Ρέντης, η Κηφισιά, η Αγία Παρασκευή, τα Σπάτα, η Ξάνθη, η Κομοτηνή, τα Τρίκαλα και η Πρέβεζα.
Υπολογίστε εδώ το φόρο για αγροτεμάχια
Διαβάστε Περισσότερα »

Τα 20 προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ



Τα επιχειρησιακά προγράμματα του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης, (νέο ΕΣΠΑ), για την περίοδο 2014-2020, υπέβαλε προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως αναφέρει ο "Ελεύθερος Τύπος".

Πρόκειται για πέντε τομεακά και δεκατρία περιφερειακά προγράμματα, καθώς και ένα Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης συνολικού προϋπολογισμού 19,89 δισ. ευρώ Ενωσιακής Συνδρομής ή 24,79 δισ. ευρώ εκτιμώμενης συνολικής δημόσιας δαπάνης.

Επιπλέον, στα κονδύλια του ΕΣΠΑ προστίθενται οι πόροι του CEF (Συνδέοντας την Ευρώπη) ύψους 580 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής, οι πόροι για τα Προγράμματα Ευρωπαϊκής Συνεργασίας ύψους 231,6 εκατ. ευρώ, καθώς και οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τους άπορους (FEAD) που διαχειρίζεται η χώρα ύψους 281 εκατ. ευρώ. Έτσι, το συνολικό ποσό της Ενωσιακής Συνδρομής για την περίοδο 2014-2020 διαμορφώνεται σε 20,98 δισ. ευρώ.



 Ελεύθερος Τύπος
Διαβάστε Περισσότερα »

ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Η ΤΖΑΒΕΛΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ


Την Τετάρτη 30 και Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014 στη Λευκωσία θα γίνει  η συνάντηση Παίδων- Κορασίδων, Ελλάς- Κύπρος. Το καθιερωμένο ραντεβού των μικρών αθλητών των δύο χωρών, στο οποίο θα πάρουν μέρος 68 αθλητές και αθλήτριες από τη χώρα μας. Ανάμεσα τους βρίσκεται και η αθλητρια του Ερμή Σχηματαρίου Ιωάννα Τζαβέλα, η οποία θα λάβει μέρος στα αγωνίσματα των 800μ. και 1.500μ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τα γεγονότα… σαν σήμερα



Σαν σήμερα το 1920 το Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ διαπλέει τα Δαρδανέλια. Το Σώμα Στρατού Εθνικής Άμυνας, μετά από προέλαση, απελευθερώνει την Ανατολική Θράκη, εκτός από μικρή περιοχή ανατολικά της Τσατάλτζας και της Χερσονήσου της Καλλιπόλεως.

484 – Ο Ρωμαίος σφετεριστής Λεόντιος στέφεται στην Ταρσό αυτοκράτορας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Αναγνωρίζεται στην Αντιόχεια, την οποία και καθιστά πρωτεύουσά του.

711 – Οι δυνάμεις του Χαλιφάτου των Ομεϋαδών υπό τον Ταρίκ ιμπν Ζιγιάντ νικούν τους Βησιγότθους στη μάχη της Γουαδαλέτε στην Ισπανία.

1333 – Πόλεμοι της Σκωτσέζικης Ανεξαρτησίας: οι Άγγλοι νικούν τους Σκωτσέζους στη μάχη του Χάλιντον Χιλ.

1544 - Ιταλικός Πόλεμος 1542-1546: αρχίζει η πρώτη πολιορκία της Βουλώνης.

1553 - Η Λαίδη Ιωάννα Γκρέι αντικαθίσταται από τη Μαρία Α΄ της Αγγλίας ως βασίλισσα της Αγγλίας μετά από μόλις 9 ημέρες στο θρόνο.

1701 - Εκπρόσωποι της συνομοσπονδίας των Ιροκουά υπογράφουν συνθήκη, με την οποία παραχωρούν στην Αγγλία μία μεγάλη περιοχή βόρεια του ποταμού Οχάιο.

1780 – Ο Κωνσταντής Κολοκοτρώνης και ο Παναγιώταρος Βενετζιανάκης σκοτώνονται από τους Τούρκους κατά την πολιορκία της Καστανίτσας.

1843 - Καθελκύεται το ατμόπλοιο "Γκρέητ Μπρίταιν", το πρώτο σιδερένιο και ελικοκίνητο υπερωκεάνιο του κόσμου.

1870 – Γαλλοπρωσικός Πόλεμος: Η Γαλλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Πρωσία.

1943 – Εθνική Αντίσταση – Μάχη του Μακρυνόρους Δυνάμεις του ΕΔΕΣ προσβάλουν δύο εχθρικές μηχανοκίνητες φάλαγγες 150 και 120 οχημάτων προστατευομένων με άρματα μάχης. Η μάχη ολοκληρώθηκε την μεθεπομένη.
Διαβάστε Περισσότερα »

«Νοίκιασε» την 11χρονη ανιψιά του, για 150 ευρώ, σε άλλον άνδρα, ο οποίος ασέλγησε επάνω της




Το αποτροπιαστικο περιστατικό συνέβη στο Ίλιον Αττικής, όπου συνελήφθησαν χτες οι δύο άνδρες, 33 και 41 ετών, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, κατηγορούμενοι για αποπλάνηση παιδιού κατ΄ εξακολούθηση, μαστροπεία και παράβαση του νόμου περί όπλων. Όπως προέκυψε από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής, ο 41χρονος είχε παραδώσει στον 33χρονο την 11χρονη ανιψιά του, έναντι του χρηματικού ποσού των 150 ευρώ, προκειμένου να προβεί σε ασελγείς πράξεις σε βάρος της. Όπως εξακριβώθηκε, ο 33χρονος είχε ασελγήσει κατ΄επανάληψη σε βάρος της ανήλικης. Σε έρευνα που διενεργήθηκε, βρέθηκαν -και κατασχέθηκαν- στην κατοχή του 41χρονου το χρηματικό ποσό των 150 ευρώ και ένα στιλέτο και στην κατοχή του 33χρονου δύο μαχαίρια. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ο άνθρωπος που γλίτωσε τελευταία στιγμή και από τις 2 μοιραίες πτήσεις της Μαλαισίας!

 Ο Ολλανδός ποδηλάτης Μάαρτεν ντε Γιόνγκε είναι αναμφίβολα ο πιο τυχερός άνθρωπος του κόσμου!

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα Marca, ο ποδηλάτης ήταν έτοιμος να ταξιδέψει και με τις δύο μοιραίες πτήσεις των μαλαισιανών γραμμών, όμως τελευταία στιγμή ανέβαλε το ταξίδι!

Την πρώτη φορά ο ποδηλάτης που αγωνίζεται με ομάδα της Μαλαισίας είχε βγάλει εισιτήριο με τη μοιραία πτήση του Μαρτίου που χάθηκε αλλά προέκυψε έξτρα αγώνας και το ακύρωσε.

Χθες, επρόκειτο ξανά να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος που καταρρίφθηκε πάνω από την Ουκρανία, όμως και πάλι ακύρωσε την επιβίβαση του επειδή βρήκε φθηνότερο εισιτήριο με άλλη εταιρεία!

Διαβάστε Περισσότερα »

Ψηλά ο υδράργυρος αλλά με ομπρέλες

Ο υδράργυρος στο θερμόμετρο θα φτάσει ψηλά, αλλά οι ομπρέλες θα είναι απαραίτητες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας το Σάββατο. Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, αναμένονται βροχές στα ηπειρωτικά, μετά από το μεσημέρι.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί ασθενείς, μέχρι μέτριοι και τοπικά ισχυροί, ενώ στα νοτιοανατολικά πελάγη θα επικρατήσουν ενισχυμένοι δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεων 6 με 7 μποφόρ και πιθανόν τοπικά στα Δωδεκάνησα 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί σχεδόν μέτριοι και τοπικά μέτριοι.

Λίγες νεφώσεις αναμένεται να έχει Αττική, οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές ή καταιγίδες κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί, 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Ανάλογο θα είναι το σκηνικό του καιρού και στη Θεσσαλονίκη, όπου αναμένονται βροχές μετά από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτική Πρόγνωση

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως στην κεντρική - ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και Από το βράδυ στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά.

Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα βόρεια πρόσκαιρα 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή καταιγίδες, κυρίως τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες.

Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα νοτιά βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Γενικά αίθριος. Το απόγευμα τοπικές νεφώσεις στα ορεινά της Κρήτης οπού είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι.

Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά μέχρι 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Γενικά αίθριος. Παροδικές νεφώσεις στα βόρεια.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

Χαλκίδα: Φοιτητής σκοτώθηκε μπροστά στα μάτια του πατέρα του

O άτυχος νέος πετάχτηκε έξω από το αυτοκίνητο την ώρα της διαδρομής και σκοτώθηκε
Τραγωδία που δεν τη χωράει ανθρώπινος νους. Ο 22χρονος φοιτητής βρέθηκε στην άσφαλτο από τη θέση του συνοδηγού και σκοτώθηκε μπροστά στα μάτια του πατέρα του.

Η ασύλληπτη τραγωδία, σημειώθηκε την Τετάρτη 16 Ιουλίου το βράδυ, στην Εθνική οδό, κοντά στον Άγιο Στέφανο, όταν ο 22χρονος μαζί με τον πατέρα του επέστρεφαν με το αυτοκίνητο στην Χαλκίδα.

Κατά την διάρκεια της διαδρομής, ο 22χρονος αποκοιμήθηκε στην θέση του συνοδηγού και ακούμπησε το κορμί του στην πόρτα, η οποία ξαφνικά άνοιξε και ο νεαρός πετάχτηκε στην άσφαλτο, μπροστά στον έντρομο πατέρα του, που προσπάθησε να σταματήσει με κάθε τρόπο το ΙΧ!

Στο σημείο έσπευσε το ΕΚΑΒ και η αστυνομία.

Δυστυχώς, ο 22χρονος έφερε θανάσιμα τραύματα και στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε απλώς ο θάνατος του.

Ακολούθησαν δραματικές στιγμές... Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πριν το δυστύχημα είχαν σταματήσει σε επιχείρηση έτοιμου φαγητού και όταν ξαναμπήκαν στο αυτοκίνητο, πιθανολογείται από τους αστυνομικούς, ότι η πόρτα του συνοδηγού δεν έκλεισε καλά, κάτι που κόστισε την ζωή του 22χρονου. Τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος ερευνώνται από την Τροχαία.

Στο άκουσμα της τραγικής είδησης, η οικογένεια του κατέρρευσε και η πόλη της Χαλκίδας βυθίστηκε σε βαρύ πένθος.

Ο Αριστείδης Παπαδάκης, ήταν φοιτητής στη σχολή Εμποροπλοιάρχων και είχε έναν αδερφό.

Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Χαλκίδας, μέσα σε πλήθος κόσμου που τον συνόδεψε στην τελευταία του κατοικία και συμπαρασταθηκε στον αβάσταχτο πόνο των γονιών του.

eviazoom.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Φόρος σε έως 12 δόσεις μέσω πιστωτικών




    Μπορεί η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων να πήρε παράταση, όμως η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά μέχρι το τέλος Ιουλίου. Εντούτοις, «ανάσα» σε εκατομμύρια φορολογούμενους που φέτος θα βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στην εφορία δίνουν οι τράπεζες
Και αυτό γιατί, επιτρέπουν στους κατόχους πιστωτικών καρτών να πληρώσουν το φόρο τους σε μέχρι... 12 δόσεις και μάλιστα άτοκα, αν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Παράλληλα, ειδικά φέτος, οι τράπεζες ετοιμάζονται να «ρίξουν» στην αγορά και άλλα, δελεαστικά κίνητρα. Μεταξύ αυτών -στα ειδικά προγράμματα επιβράβευσης που διαθέτουν οι τράπεζες- συμπεριλαμβάνεται η συλλογή πόντων που μετατρέπονται σε δώρα ή εκπτώσεις, η έκδοση δωροεπιταγών, ακόμα και η συμμετοχή σε κληρώσεις. Επιπλέον, δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να πληρώσουν ακόμα και μέσω Internet ή τηλεφώνου, μια και επιδιώκουν να ενισχύσουν τα εναλλακτικά τους δίκτυα.

Η αξιοποίηση της υπηρεσίας αυτής μπορεί να δώσει ανάσα στους φορολογουμένους, οι οποίοι σε διάστημα λίγων μηνών θα έρθουν αντιμέτωποι με μπαράζ υποχρεώσεων απέναντι στο Δημόσιο, όπως για παράδειγμα ο φόρος εισοδήματος, αλλά και ο φόρος ακινήτων για τον οποίο οι φορολογούμενοι θα ενημερωθούν ηλεκτρονικά και υπό άλλες συνθήκες θα αδυνατούσαν να ανταποκριθούν, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με τόκους υπερημερίας που ανέρχονται σε 8,5% ετησίως.

Εντούτοις όσοι επιλέξουν να κάνουν χρήση της πιστωτικής τους κάρτας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μια και αν δεν πληρώνουν στην ώρα τους τις δόσεις των καρτών τους θα επιβαρυνθούν με τσουχτερό επιτόκιο, το οποίο φθάνει στο 20%. Δηλαδή, αν κάποιος δεν πληρώνει την κάρτα επιβαρύνεται με σημαντικά υψηλότερους τόκους σε σχέση με το να μην πληρώνει το Δημόσιο εξαρχής.

Μάλιστα, στα «πακέτα» των τραπεζών συμπεριλαμβάνονται, πέραν του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, μια σειρά από άλλα «χαράτσια» που περιμένουν τους φορολογουμένους έως το τέλος του έτους, όπως ο φόρος ακινήτων και τα τέλη κυκλοφορίας ή τα τέλη τακτοποίησης των αυθαιρέτων.



Πώς γίνεται

Στην περίπτωση της φορολογίας του εισοδήματος αν ο φορολογούμενος πληρώσει εφάπαξ όλο το ποσό, τυγχάνει έκπτωσης που ανέρχεται σε 1,5% του φόρου. Έτσι, αν τελικά χρησιμοποιήσει την πιστωτική του κάρτα, «σπάζοντας» το ποσό έως σε 12 μηνιαίες δόσεις, και έκπτωση έχει, αλλά και μπορεί να αποπληρώσει τμηματικά και άτοκα (αν είναι συνεπής) τον φόρο του. Στις υπόλοιπες οφειλές, όπως για παράδειγμα ο φόρος ακινήτων ή τα τέλη κυκλοφορίας, η διαδικασία είναι πιο απλή. Ο πελάτης πληρώνει άπαξ την οφειλή με την κάρτα του στο Δημόσιο και, αντίστοιχα, «σπάει» το ποσό έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες εμφανίζονται στον λογαριασμό της κάρτας του. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν κάποιος επιλέξει να ρυθμίσει την οφειλή του απευθείας στην εφορία με 12 δόσεις, επιβαρύνεται με τόκο υπερημερίας 8,5%.



Τι προσφέρει κάθε τράπεζα

Το τοπίο στο κομμάτι αυτό σίγουρα θα αλλάξει μέχρι τη στιγμή που θα εκπνεύσουν οι προθεσμίες για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων, τα δεδομένα όμως μέχρι στιγμής έχουν ως εξής: Η Τράπεζα Πειραιώς επιτρέπει την πληρωμή του φόρου εισοδήματος έως σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Για την περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και της Eurobank, οι κάτοχοι καρτών μπορούν να πληρώσουν την οφειλή τους έως σε 9 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Όσο για την Alpha Bank, την Τράπεζα Αττικής και τη Citibank, η διευκόλυνση προς τους πελάτες είναι η πληρωμή να γίνει έως σε 6 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογα με την τράπεζα, η πληρωμή μπορεί να γίνει είτε ηλεκτρονικά, μέσω web banking, είτε αποκλειστικά από το κατάστημα προσκομίζοντας τα σχετικά δικαιολογητικά.

Επίσης, υπάρχει δυνατότητα ο κάτοχος πιστωτικής κάρτας να πληρώσει με αυτήν και τον φόρο άλλων (π.χ. συζύγων, συγγενών κ.λπ.), έχοντας κανονικά την έκπτωση αλλά και τα προνόμια που φέρνει η κίνηση αυτή

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ