Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Η εορτή του Αγίου Παντελεήμονος στο Καπαρέλλι Βοιωτίας


Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Παντελεήμονα του Ιαματικού στον ομώνυμο Ιερό Ναό στο Καπαρέλλι Θηβών.Τον πανηγυρικό Εσπερινό τέλεσε ο π.Σπυρίδωνας, ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο και ευλόγησε τους άρτους,με την συμμετοχή  ιερέων της περιοχής.Πλήθος κόσμου απο διάφορες περιοχές της Βοιωτίας  παρευρέθηκαν στον ναό προκειμένου να  τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου.


Κατόπιν ακολούθησε η περιφορά της ιεράς εικόνας  του Αγίου Παντελεήμονα στο Καπαρέλλι.








 
Διαβάστε Περισσότερα »

Ερώτηση Σταθά για την ΧΑΔΑ Δ.Ε. Τανάγρας

 Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Δ.Ε. Τανάγρας

Την ώρα που για την ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων υπάρχουν κατ’ επανάληψη αναφορές για τεράστιες ποσότητες βιομηχανικών αποβλήτων, τα οποία απορρίφτηκαν παράνομα, είτε τελείως ανεξέλεγκτα, είτε σε ΧΑΔΑ που λειτουργούσαν για διάθεση δημοτικών αποβλήτων, επίκειται έναρξη εργασιών στον υπό αποκατάσταση ΧΑΔΑ της Δημοτικής Ενότητας Τανάγρας, χωρίς να προηγηθούν επί τόπου έρευνες για το είδος και την επικινδυνότητα των συσσωρευθέντων αποβλήτων.
Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής και αναθέτουσα αρχή είναι η ΔΕΠΟΔΑΘ ως ο αρμόδιος Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ).
Η πρόσφατη καταδίκη – πρόστιμο για το ΧΥΤΑ Ζακύνθου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αξιοπιστία και αρτιότητα των μελετών και των έργων διαχείρισης απορριμμάτων, όπως είναι και οι αποκαταστάσεις των ΧΑΔΑ. Αν μη τι άλλο λοιπόν, προκαλεί εύλογο προβληματισμό η επιμονή της κυβέρνησης να χρηματοδοτεί εργολαβίες αποκατάστασης ΧΑΔΑ βασιζόμενη σε «αμφιλεγόμενες» μελέτες.
Με την 6316/769/14-2-2014 Ερώτηση & ΑΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ, αρμόδιο μεταξύ των άλλων για τη χρηματοδότηση του έργου με τη συνδρομή της ΕΕ, επισημάνθηκε το πρόβλημα με τη δέουσα τεκμηρίωση.
Δυστυχώς, ο αρμόδιος Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) και αναθέτουσα αρχή του έργου δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια για τη διαπίστωση του είδους των αποβλήτων στους υπό αποκατάσταση ΧΑΔΑ και ετοιμάζεται τώρα να δώσει εντολή έναρξης εργασιών, αν δεν το έχει ήδη κάνει.
Η επιλογή να μη γίνουν επί τόπου δειγματοληψίες στους ΧΑΔΑ είναι προφανές ότι μονό αρνητικές συνέπειες θα έχει για τη δημόσια εικόνα και αξιοπιστία του ΦοΔΣΑ και την κοινωνική αποδοχή των δράσεών του για την διαχείριση απορριμμάτων.
Επειδή η διασφάλιση της υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων στη περιοχή των Οινοφύτων οφείλει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα του κράτους.
Επειδή είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να διασφαλίζει την ποιότητα των μελετών και των έργων που χρηματοδοτούνται από τα κοινοτικά κονδύλια, τα οποία χρηματοδοτούνται από τον ελληνικό λαό.




Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1.    Θα δώσουν εντολή για την άμεση διενέργεια επιτόπου δειγματοληψιών για την εκτίμηση του είδους και της επικινδυνότητας των αποβλήτων που έχουν αποτεθεί στους υπό αποκατάσταση ΧΑΔΑ στην περιοχή των Οινοφύτων, πριν την αποκατάσταση;
2.    Τι ενέργειες θα αναλάβουν για την εκτίμηση της ρύπανσης και την αξιολόγηση των επιπτώσεών της στην ευρύτερη περιοχή των υπό αποκατάσταση ΧΑΔΑ από ενδεχόμενη διάθεση σε αυτούς βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων;
3.    Προέβη η ΕΥΕΠ σε διενέργεια περιβαλλοντικής επιθεώρησης στο ΧΑΔΑ, βάσει του άρθρου 20 του ν.4014/2011;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Γιάννης Σταθάς

Χαρά Καφαντάρη
Διαβάστε Περισσότερα »

Αίμα ξανά στη Γάζα: Ισραηλινοί πύραυλοι χτύπησαν το κεντρικό νοσοκομείο -10 παιδιά νεκρά


Αιματοκύλισμα ξανά στην Γάζα, καθώς η εκεχειρία έλαβε άδοξο τέλος και το Ισραήλ άρχισε να σφυροκοπάει ανελέητα την περιοχή, ενώ, το μεσημέρι της Δευτέρας, ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν το κεντρικό νοσοκομείο της πόλης.

Οι πληροφορίες είναι αρκετά συγκεχυμένες, καθώς, δεν επιτράπηκε στα τηλεοπτικά συνεργεία να τραβήξουν πλάνα από το σημείο, ωστόσο οι φωτογραφίες που ανεβάζουν αρκετοί χρήστες του Twitter είναι συγκλονιστικές.

Για ακόμη μια φορά τα παιδιά πληρώνουν το βαρύ τίμημα, καθώς οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για τουλάχιστον δέκα παιδιά νεκρά, ενώ υπάρχουν περίπου 46 τραυματίες.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ισχυρίστηκε, σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, ότι οι δυνάμεις του Ισραήλ δεν εμπλέκονται στην επίθεση, η οποία προήλθε από μαχητές της Χαμάς.

Λίγη ώρα μετά ακολούθησε δεύτερος πύραυλος στο στρατόπεδο προσφύγων Al Shati.



Διαβάστε Περισσότερα »

Διευκρινίσεις για την φορολόγηση των αγροτών




Χρήσιμες διευκρινίσεις για τον τρόπο φορολόγησης αγροτών, παρέχει ερμηνευτική εγκύκλιος που εξέδωσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου, από την οποία προκύπτει ότι θα υποστούν μειωμένη φορολόγηση.

Πιο συγκεκριμένα, για τους αγρότες, διευκρινίζεται ότι τα κέρδη από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13% (όχι 26%, όπως ισχύει για τους υπόλοιπους επαγγελματίες), εφόσον τα πωλούμενα προϊόντα παράγονται αποκλειστικά από τον πωλητή τους-παραγωγό και δεν έχουν υποστεί μεταποίηση, ανεξάρτητα από τον τόπο και τον τρόπο (λιανική ή χονδρική) πώλησής τους.



Όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο, «τα έσοδα των παραγωγών γεωργικών, πτηνοτροφικών, κτηνοτροφικών, δασοκομικών, υλοτομικών και αλιευτικών προϊόντων, που προέρχονται είτε από την πώληση των προϊόντων που παράγουν είτε από την εξαγωγή τους, φορολογούνται με φορολογικό συντελεστή 13%.



Ειδικότερα, οι ως άνω παραγωγοί φορολογούνται με συντελεστή 13% μόνο στην περίπτωση πώλησης (χονδρικώς ή λιανικώς) των δικών τους προϊόντων, δηλαδή των προϊόντων που έχουν παράγει οι ίδιοι (και μόνο για αυτά) είτε από δικό τους κατάστημα είτε σε λαϊκές αγορές».



Αναλυτικά η εγκύκλιος έχει ως εξής:



Αρ. πρωτ.: Δ12 Α 1109216 ΕΞ 24.7.2014
Φορολογική μεταχείριση εισοδημάτων από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα (άρθ. 29 παρ. 3 του ν.4172/2013)

Αθήνα, 24 / 07 / 2014
Δ12 Α 1109216 ΕΞ2014

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛ. ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΦΟΡ. ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
ΤΜΗΜΑ Α’

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
Ταχ.Κώδικας: 101 84 ΑΘΗΝA
Τηλέφωνο: 210 3375315
ΦΑΞ: 210 3375001

ΘΕΜΑ: Φορολογική μεταχείριση εισοδημάτων από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα (άρθ. 29 παρ. 3 του ν.4172/2013)

Σχετικά με το ανωτέρω θέμα σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Με την παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 4172/2013 (Φ.Ε.Κ. 167 Α΄), ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα θεωρείται το σύνολο των εσόδων από επιχειρηματικές συναλλαγές μετά την αφαίρεση των επιχειρηματικών δαπανών, των αποσβέσεων και των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις.

2. Περαιτέρω, στο ίδιο άρθρο και νόμο, όπως τροποποιήθηκε με την περ. α΄ της παρ. 6 του άρθρου 22 του ν. 4223/2013 (Φ.Ε.Κ. 287 Α΄), ορίζεται ότι ειδικά για τον προσδιορισμό του εισοδήματος από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, στα έσοδα από επιχειρηματικές συναλλαγές περιλαμβάνονται τα έσοδα από την παραγωγή γεωργικών, πτηνοτροφικών, κτηνοτροφικών, δασοκομικών, υλοτομικών και αλιευτικών προϊόντων. Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 29 του ν.4172/2013, τα κέρδη από ατομική αγροτική επιχείρηση φορολογούνται με συντελεστή δεκατρία τοις εκατό (13%).

3. Από το συνδυασμό των παραπάνω διατάξεων προκύπτει ότι ο φορολογικός συντελεστής 13% εφαρμόζεται επί των κερδών από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα ανεξάρτητα από τον τόπο και τον τρόπο (λιανικώς ή χονδρικώς) πώλησης των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων. Επομένως τα έσοδα των παραγωγών γεωργικών, πτηνοτροφικών, κτηνοτροφικών, δασοκομικών, υλοτομικών και αλιευτικών προϊόντων, που προέρχονται είτε από την πώληση των προϊόντων που παράγουν είτε από την εξαγωγή τους, φορολογούνται με φορολογικό συντελεστή 13%. Ειδικότερα, οι ως άνω παραγωγοί φορολογούνται με συντελεστή 13% μόνο στην περίπτωση πώλησης (χονδρικώς ή λιανικώς) των δικών τους προϊόντων, δηλαδή των προϊόντων που έχουν παράγει οι ίδιοι (και μόνο για αυτά) είτε από δικό τους κατάστημα είτε σε λαϊκές αγορές. Επομένως, προϋπόθεση για την εφαρμογή του συντελεστή 13% σύμφωνα με τα ανωτέρω, είναι τα πωλούμενα προϊόντα να παράγονται αποκλειστικά από τον πωλητή τους-παραγωγό και να μην έχουν υποστεί μεταποίηση. Στην έννοια της μεταποίησης δε συμπεριλαμβάνεται η απλή συσκευασία. Στην περίπτωση που ο παραγωγός των παραπάνω προϊόντων πωλεί (λιανικώς ή χονδρικώς), παράλληλα με τα δικά του, και προϊόντα που έχει προμηθευτεί από άλλους παραγωγούς, τότε θεωρείται ότι ασκείται παράλληλα επιχειρηματική εμπορική δραστηριότητα και για τα έσοδα αυτά (δηλαδή για τα έσοδα που προέρχονται από την πώληση προϊόντων τρίτων, και μόνο για αυτά) εφαρμόζεται ο φορολογικός συντελεστής της παρ. 1 του άρθρου 29 του ν.4172/2013 (26% ή 33%). Επίσης, ο φορολογικός συντελεστής 13% δεν εφαρμόζεται για δραστηριότητες εκμετάλλευσης του εξοπλισμού των παραπάνω παραγωγών (π.χ. μίσθωση αγροτικών μηχανημάτων κλπ) καθώς η δραστηριότητα αυτή συνιστά παροχή υπηρεσιών σε τρίτους και όχι αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Παρομοίως, η αμοιβή που τυχόν λαμβάνει παραγωγός των παραπάνω προϊόντων για υπηρεσίες που παρέχει ο ίδιος σε άλλους αγρότες δεν αποτελεί αγροτικό εισόδημα.

4. Αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο προσδιορισμού του αγροτικού εισοδήματος και του καθαρού κέρδους από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα θα δοθούν με νεώτερη διαταγή.

Η Γεν. Γραμματέας


ΑΙΚ. ΣΑΒΒΑΪΔΟΥ


Διαβάστε Περισσότερα »

Νεκρά ψάρια δείχνουν ρύπανση στον Σπερχειό

Στη ρύπανση του Σπερχειού από υγρά απόβλητα εστιάζουν οι αρμόδιοι φορείς της Φθιώτιδας για να εντοπίσουν τα αίτια από τα οποία βρέθηκαν εκατοντάδες νεκρά ψάρια κατά μήκος του ποταμού.
Εκπρόσωποι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας πήραν δείγματα από νεκρά ψάρια για να εξεταστούν από εξειδικευμένο εργαστήριο. Αγρότες της περιοχής ανέφεραν ότι το φαινόμενο παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα περίπου δύο χιλιόμετρα πριν από τις εκβολές του ποταμού, πριν τα όρια του Δέλτα.

Τα νερά του Σπερχειού δέχονται μεγάλο ρυπαντικό φορτίο σε όλο το μήκος του, κυρίως όμως από τον παραπόταμο Ασωπό. Η ρύπανση είναι ακόμα μεγαλύτερη μετά τη γέφυρα της Αλαμάνας όπου υπάρχουν αρκετές παράνομες χωματερές με υγρά και στερεά απόβλητα.

Οι αγρότες, που είχαν προβλήματα και στο παρελθόν, ανησυχούν για το θέμα, καθώς από τα νερά του Σπερχειού ποτίζονται καλλιέργειες της περιοχής

Διαβάστε Περισσότερα »

Εκλέγεσαι ευρωβουλευτής; Αποκαθίσταται όλη η οικογένεια!


Χωρίς ίσως να το γνωρίζουν, αν και θα έπρεπε γενικά να είναι υποψιασμένοι, οι Έλληνες ψηφοφόροι στις 25 του περασμένου Μάη έστειλαν στις Βρυξέλλες με τις επιλογές τους μαζί με τους ευρωβουλευτές και… στενούς συγγενείς αρκετών εξ αυτών. Για την ακρίβεια, ευρωβουλευτές διαφόρων κομμάτων βρήκαν ευκαιρία να αποκαταστήσουν, με την εκλογή τους στο Ευρωκοινοβούλιο, συζύγους, παιδιά, συγγενείς διαφόρων ειδών και κομματικούς φίλους.

Αποδεικνύεται έτσι ότι για μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού της χώρας η ενασχόληση με την πολιτική είναι και ένα μέσο επαγγελματικής αποκατάστασης σχεδόν ολόκληρης της οικογένειάς τους…

Όπως αναφέρει το protothema.gr, πρώτοι σέρνουν τον χορό οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, δύο εκ των οποίων διόρισαν τις κόρες τους, ενώ αποκατέστησαν και κομματικά στελέχη στα γραφεία τους.

Ο μοναδικός ευρωβουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, είχε φροντίσει από καιρό να αποκαταστήσει τον γιο του στο γραφείο της ομάδας, στην οποία εντάχθηκε όταν εκλέχτηκε, ενώ δύο ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκαν στις Βρυξέλλες με το… έτερον ήμισυ σε άτυπο επιτελικό ρόλο, αν και ακόμη δεν υπάρχει κανένας επίσημος διορισμός.

Όλα αυτά τα ωραία και τόσο «ελληνικά» έχουν προκαλέσει από θυμηδία μέχρι ενόχληση στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς αποτελούν αντικείμενο σχολιασμού σε πολλά πηγαδάκια, με παλιούς παράγοντες να σηκώνουν ψηλά… χέρια και ώμους. Πρόκειται ασφαλώς για μια εικόνα που εκθέτει τη χώρα και φέρνει σε δύσκολη θέση τους άλλους Ελληνες ευρωβουλευτές, αλλά και την ίδια την ηγεσία του Ευρωκοινοβουλίου.

Είναι ενδεικτικό ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει προσπαθήσει τα τελευταία χρόνια να θεσπίσει κανόνες διαφάνειας, ώστε να μη διακυβεύεται το κύρος του από φαύλες συμπεριφορές. Για παράδειγμα, έχει απαγορεύσει στους ευρωβουλευτές να προσλαμβάνουν ως συνεργάτες συγγενείς πρώτου βαθμού (γονείς και παιδιά). Κι όμως, ακόμη και σ’ αυτό το «εμπόδιο» το ελληνικό δαιμόνιο βρήκε τη λύση, αφού οι δύο Χρυσαυγίτες ευρωβουλευτές δεν προσέλαβαν ευθέως τις κόρες τους, αλλά το έκαναν στο πλαίσιο μιας ιδιόμορφης ανταλλαγής: ο καθένας πήρε τον άνθρωπο του άλλου και έτσι ξέφυγαν από τη θεσμική απαγόρευση.

Ως απάντηση για τις επιλογές τους, ορισμένοι ευρωβουλευτές επικαλούνται την ανάγκη να έχουν δίπλα τους έναν άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης τους, όμως φαίνεται ότι εδώ ισχύει και η αξέχαστη ρήση από παλιά ταινία του ελληνικού σινεμά: «Είναι πολλά τα λεφτά». Ακόμη και μετά τις μειώσεις και τις δικλίδες διαφάνειας και ελέγχου, ο κάθε ευρωβουλευτής πέραν του μισθού και των προνομίων που απολαμβάνει προσωπικά (συνολικά περί τις 15.000 ευρώ!), έχει την ευχέρεια να διαχειριστεί για την πληρωμή συνεργατών του 21.000 ευρώ τον μήνα! Με την «κατάλληλη» δηλαδή διαχείριση και κατανομή των θέσεων, μπορεί το οικογενειακό εισόδημα να ξεπεράσει και τις 20.000 ευρώ μηνιαίως - ποσό διόλου άσχημο, όχι μόνο για να αντιμετωπίσει κανείς την παρούσα οικονομική κρίση, αλλά και κάνα δυο-τρεις μελλοντικές…

Διαβάστε Περισσότερα »

Βίντεο-Θρήνος στις Κομποτάδες Λαμίας- Πλάτανος καταπλάκωσε 9χρονο αγοράκι και τραυμάτισε το αδελφάκι του




Από τύχη δεν είχαμε περισσότερα θύματα, αφού κάτω από τον πλάτανο εκείνη την στιγμή έπαιζαν πολλά παιδάκια - Τραγικές φιγούρες οι γονείς των δυο μικρών παιδιών, που μπροστά στα μάτια τους έγινε το κακό - Στον Εισαγγελέα ο υπεύθυνος πρασίνου του Δήμου Λαμιέων.

Συγκλονισμένοι είναι οι κάτοικοι στις Κομποτάδες Λαμίας. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι από τη μια στιγμή στην άλλη το ανέμελο παιχνίδι των παιδιών κατέληξε σε τραγωδία

Ηλικιωμένοι άνθρωποι με δάκρυα στα μάτια λένε ότι το παιδί έφυγε τόσο άδικα και ότι θα έπρεπε τα πλατάνια να έχουν ελεγχθεί και συντηρηθεί.




«Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό που είδα και έζησα χθες βράδυ. Από τύχη δεν σκότωσε και άλλα παιδάκια, αφού ήταν πολλά μαζεμένα στο σημείο. Ευτυχώς όταν ακούστηκε το πρώτο κρακ, ένας νεαρός που μιλούσε στο κινητό φώναξε δυνατά και έτρεξαν και γλύτωσαν τα παιδάκια που ήταν από κάτω. Δυστυχώς ο μικρός Μπάμπης δεν τα κατάφερε. Δεν μπορούσαν να σηκώσουν τον κορμό να βγάλουν το παιδάκι...Δεν μπορώ να ξεχάσω αυτές τις εικόνες.», είπε συγκλονισμένη στο LamiaReport μια γυναίκα που ήταν αυτόπτης μάρτυρας.

Στις 3:30΄τα ξημερώματα η αστυνομία συνέλαβε τον υπεύθυνο πρασίνου του Δήμου Λαμιέων, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία και θα οδηγηθεί ενώπιον του Εισαγγελέα.

Δείτε τι είπαν κάτοικοι του χωριού στο LamiaReport στο βίντεο που ακολουθεί:




Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΡΟΦΩΝΙΑ 2014-ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ



Ο Δήμος Λεβαδέων σας καλεί να παρακολουθήσετε τις εκδηλώσεις των Τροφωνίων 2014 του κορυφαίου πολιτιστικού θεσμού για την πόλη της Λιβαδειάς.    
Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματισθεί για φέτος τόσο σε συνεργασία με τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους όσο και με καταξιωμένους καλλιτέχνες καλύπτουν το σύνολο των πολιτιστικών ενδιαφερόντων των θεατών των Τροφωνίων και αναδεικνύουν τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις σημαντικών Ελλήνων ερμηνευτών και ηθοποιών καθώς και την πολιτιστική πρόταση τοπικών συλλόγων, των σχολικών θεατρικών παραστάσεων, των θεατρικών ομάδων και των καλλιτεχνών της πόλης μας.
Οι φετινές εκδηλώσεις ξεκινούν στις 10 Αυγούστου που τραγουδάμε για την αυγουστιάτικη πανσέληνο στον αρχαιολογικό χώρο στη Χαιρώνεια και συνεχίζονται σχεδόν καθημερινά από τις 20 Αυγούστου μέχρι 28 Σεπτεμβρίου.  Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν μέσα από ένα μεγάλο εύρος εκδηλώσεων που συμπεριλαμβάνει θεατρικές, μουσικές, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις καθώς και εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις. 
Για έναν ολόκληρο μήνα οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύσουν στον κόσμο της δημιουργίας και του πολιτισμού, στην πανέμορφη περιοχή της Κρύας. 

                                      Νικόλαος Παπαγγελής
                                       Δήμαρχος Λεβαδέων  






Διαβάστε Περισσότερα »

Δήμος Θηβαίων-Οδηγίες πρόληψης επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα

«Πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα».

Προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης παθολογικών καταστάσεων από υψηλές θερμοκρασίες.
Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει ορισμένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό σε συνέργια με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κ.λ.π. ), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε κωματώδη κατάσταση αλλά και στο θάνατο. Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία. Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με: αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, σπασμούς, εμέτους, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης. Μπορεί ακόμη να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επακολουθεί κωματώδης κατάσταση και θάνατος.
Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά, θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος: πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό κ.λ.π.

Τα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα είναι τα εξής:
1. Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως. Αναζήτηση σκιερών και δροσερών σημείων. Προτίμηση στα ανοικτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής ( χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ. λ. π.).
2. Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.
3. Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως:
• Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών.
• Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.
• Ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.
4. Συχνά λουτρά με καταιωνιστήρες ( ντους ).
5. Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα ( μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κ. λ. π.
6. Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι:
• Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
• Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λ.π.
• Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.




Διαβάστε Περισσότερα »

Συλλήψεις σε Λιβαδειά και Θήβα για καταδικαστικές αποφάσεις και διακίνηση ναρκωτικών

Συνελήφθη 57χρονη ημεδαπή στη Λιβαδειά, σε βάρος της οποίας εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για άμεση συνέργεια σε επικίνδυνη σωματική βλάβη και κλοπή από κοινού

Συνελήφθη, προχθές (26-07-2014) το πρωί στη Λιβαδειά, από αστυνομικούς της ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) Βοιωτίας, μία 57χρονη ημεδαπή, σε βάρος της οποίας εκκρεμούσε η από 17-06-2011 απόφαση του Α’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών.

Σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση, επιβλήθηκε στην 57χρονη ποινή φυλάκισης δεκατεσσάρων (14) μηνών, για άμεση συνέργεια σε επικίνδυνη σωματική βλάβη και κλοπή από κοινού.

Η συλληφθείσα οδηγήθηκε αρμοδίως.
Συνελήφθη 37χρονος ημεδαπός στη Θήβα, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για απόπειρα ληστείας, παράνομη οπλοφορία και απλή σωματική βλάβη

Συνελήφθη, προχθές (26-07-2014) το μεσημέρι στη Θήβα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ασφαλείας Στερεάς Ελλάδας, ένας 37χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε η από 27-06-2014 απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ευβοίας.

Σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση, επιβλήθηκε στον 37χρονο ποινή κάθειρξης πέντε (5) ετών και έξι (6) μηνών, για απόπειρα ληστείας, παράνομη οπλοφορία και απλή σωματική βλάβη.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως.
Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, δύο (2) αλλοδαποί (άνδρας – γυναίκα) διακινητές ναρκωτικών ουσιών

Κατασχέθηκαν -291- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και πλήθος συσκευασιών για την τοποθέτηση και πώληση των ναρκωτικών

Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε προχθές (26-07-2014) το απόγευμα στη Θήβα, δύο (2) αλλοδαποί και συγκεκριμένα ένας 43χρονος υπήκοος Πακιστάν και μία 37χρονη υπήκοος Βουλγαρίας, οι οποίοι κατηγορούνται για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Η συγκεκριμένη αστυνομική επιχείρηση είναι αποτέλεσμα κατάλληλης αξιολόγησης - αξιοποίησης στοιχείων και πληροφοριών του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών και εντάσσεται στο πλαίσιο των αδιάλειπτων προσπαθειών που καταβάλλονται καθημερινά για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών.

Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν και έθεσαν υπό διακριτική επιτήρηση την οικία όπου διαμένουν οι δύο αλλοδαποί στη Θήβα και προχθές το απόγευμα τους ακινητοποίησαν την ώρα που εξέρχονταν από αυτή.

Σε νομότυπη έρευνα που διενεργήθηκε ακολούθως στην οικία τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

    Μία αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία, η οποία περιείχε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, μεικτού βάρους (291) γραμμαρίων και
    πλήθος πανομοιότυπων νάιλον συσκευασιών για την τοποθέτηση και πώληση των ναρκωτικών ουσιών.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, προέκυψε ότι οι δύο αλλοδαποί προμηθεύονταν, κατείχαν κρυμμένες εντός της οικίας τους και διακινούσαν συστηματικά ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης, σε χρήστες στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας, έναντι ανάλογων χρηματικών ποσών.

Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του 43χρονου εκκρεμούσε απόφαση επιστροφής στη χώρα καταγωγής του.

Την έρευνα και το προανακριτικό έργο ενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, ενώ οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών και παραπέμφθηκαν για να απολογηθούν αύριο (29-07-2014) ενώπιον του κ. Ανακριτή Θηβών.

Οι αστυνομικές έρευνες και οι επιχειρήσεις του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον.


Διαβάστε Περισσότερα »

Γιόρτασαν την Αγία Παρασκευή στα Βάγια-Ένας Ναός "Κόσμημα" για την περιοχή

ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΛΗΘΟΥΣ ΠΙΣΤΩΝ ΕΟΡΤΑΣΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ Η ΕΝΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΒΑΓΙΩΝ ΣΤΟ ΟΜΟΝΥΜΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΒΑΓΙΩΝ.ΤΕΛΕΣΘΗΚΕ ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ,ΜΕΓΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ Ο ΜΕΘΕΟΡΤΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ Ι.ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ.
ΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΩΝ ΒΑΓΙΩΝ .ΕΙΝΑΙ ΚΤΙΣΜΑ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ.ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΩΤΑΝ ΩΣ ΕΝΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΩΣ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ.ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙΗΛΘΕ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΒΑΓΙΩΝ.ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΤΗΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΙΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΟΣΜΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΗΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ.ΑΝΕΚΤIΜΗΤΟΣ ΘHΣΑΥΡΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΟ ΤΟΥ 1850 ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΙΕΡΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΗΣ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΝ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΕΞΩΡΑΙΣΜΟΥ .ΣΕ ΟΣΟΥΝ ΣΥΝΕΒΑΛΑΝ ΣΤΗΝ ΛΑΜΠΡΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ
ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ Ο ΘΕΟΣ ΔΙΑ ΠΡΕΣΒΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΝΑ ΧΑΡΙΖΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΟΥ ΤΡΙΑΔΙΚΟΥ ΘΕΟΥ ΜΑΣ.
ARXIMANΔΡΙΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΟΥΔΗΣ










ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ντροπής: Γιατί o “Ηρακλής” δεν γυρίστηκε στην Ελλάδα... BINTEO...



-ΞΕΦΤΙΛΑ: Όπως με τις ταινίες Μέγας Αλέξανδρος, Ωνάσης, Τροία , οι παραγωγοί  του "HERCULES" έφαγαν πόρτα, από το Αθηναϊκό Κράτος, και την γύρισαν ...Βουδαπέστη!!!


--Ακόμα μια...
Αμερικάνικη παραγωγή με μια καθαρά ελληνική ιστορία που θα εξαργυρώσει στις κινηματογραφικές αίθουσες δεν κατάφερε να κάνει ούτε μια ημέρα γύρισμα στην Ελλάδα.
Πρόκειται για την νέα ταινία με θέμα τη ζωή του Ηρακλή που ...
υποδύεται ο “βράχος” Dwayne Johnson.
Και αυτή η παραγωγή όπως και δεκάδες άλλες... (βλ. Μέγας Αλέξανδρος, Ωνάσης, Τροία κ.α.) “έφαγε πόρτα,” από ένα κράτος και τους κατέχοντες, επικίνδυνους για τη διεθνή εικόνα της χώρας  αλλά και των ανθρώπων της. Γιατί εδώ το θέμα δεν είναι πολιτικό, είναι απλά ανθρώπινο. Όταν καποιος σoυ χτυπάει την πόρτα – όποιος και αν είναι – συνήθως δεν τους κλείνουμε την πόρτα στη μούρη. Όπως μας αποκάλυψε ο σεναριογράφος της ταινίας, Εβαν Σπηλιωτόπουλος, όταν οι παραγωγοί, αλλά και ο ίδιος ο Dwayne, έκαναν το λάθος να σκεφτούν να κάνουν γυρίσματα στον τόπο του Ηρακλή, δυστυχώς “έφαγαν πόρτα.”
Και κάποιος θα μπορούσε να πεί μα γιατί ασχολήστε τώρα με αυτό το θέμα; Δεν έχει ποιο σοβαρά προβλήματα η χώρα που μαστίζεται από την ανεργία, τους προυπολογισμούς που βγαίνουν με δανεικά, αλλά και τις υπόλοιπες κοινωνικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης ;
Ασχολούμαστε γιατί αυτό το μικρό παράδειγμα είναι αντιπροσωπευτικό της κουλτούρας αυτών που υπερψηφίζονται τα τελευταία χρόνια να κυβερνούν την χώρα, αλλά και να την βγάλουν από την κρίση. Δείχνει την ανεπάρκεια τους να δημιουργήσουν μία θετική εικόνα για τη χώρα – πέρα από την φυσική ομορφιά που την βρήκαν έτοιμη – αν είναι δυνατόν να παίρνουν εύσημα επειδή ο ήλιος φέρνει τουρίστες;
Όταν λοιπόν σοβαροί άνθρωποι που τυχαίνει να μην είναι Έλληνες και να μην ξέρουν την ελληνική πραγματηκότητα έρχονται σαν επισκέπτες ωστε να προσπαθήσυν να βρουν ό,τι χρειάζεται για να γίνει μία ταινία (ή μερος της) στην Ελλάδα, αυτοί οι αντιπρόσωποι μας και οι συνεργάτες τους, (δεν ξέρω καν ποιοι είναι, μπορεί να είναι το κέντρο κινηματογράφου, το υπουργείο πολιτισμού, αλλά ακόμα και ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής που θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν από μόνες τους) αντιμετοπίζουν αφ’ υψηλού σε αυτούς που ήρθαν να αφήσουν χρήματα στην χώρα και να την προβάλλουν.
Είναι ανθρώπινο το ερώτημα εδώ: που είναι η φιλοξενία μας; Γιατί κανένας δεν μπορούσε να βοηθήσει, έστω να πάρει αυτους τους ανθρώπους από το χέρι και να τους συστήσει σε κάποιες εταιρείες παραγωγής στην Ελλάδα, και ας έφευγαν μόνοι τους, αλλά όχι να τους ρίχνουμε και πόρτα; Ποιοι νομίζουμε ότι είμαστε δηάδή; Μήπως ακόμα και τώρα εν μέσω κρίσης καποιοι φέρονται σαν ψωνισμένοι απόγονοι των γαμάτων Αρχαίων;
Και ναι, να είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας, αλλά να μην την ντροπιάζουμε. Γιατι μόνο ντροπή μπορει να νιώσει ένας Έλληνας όταν αξιόλογοι παραγωγοί ταινιών και κορυφαίοι ηθοποιοί του Χόλιγουντ, του λένε ο ένας μετά τον άλλον ότι έφαγαν πόρτα στην Ελλάδα! Μπράβο, ρίξαμε πόρτα στον Ηρακλή και πήγε Βουδαπέστη, όπως γίνεται και με πολλές άλλες παραγωγές και με άλλες επενδύσεις εκτος κινιματογράφου.
Πόσο δύσκολο είναι να βρεθούν κάποιοι άνθρωποι που θα δείξουν ένα σοβαρό πρόσωπο σε αυτους που θέλουν να προβάλουν την χώρα, και μετά αφήστε τους άλλους να κρίνουν το προιόν;
Όσες πόρτες και αν ρίξετε, επειδή απλά η ιστορία είναι πολύ ποιο σημαντική από την ματαιοδοξία και την νεοελληνική κουλτούρα του “είμαστε οι μάγκες της Μεσογείου”, ο κόσμος θα συνεχίσει να επεξεργάζεται και να διαδίδει τις ελληνικές αξίες είτε θέλουμε, έιτε όχι. Πιστεύω θα είναι με το μέρος μας να είμαστε παρόντες – όπως μπορούμε – στις παραγωγές που σχετίζονται με την ιστορία και την πολιτιστική παρακαταθήκη που μας άφησαν αυτοί που αν ζούσαν σήμερα θα είχαν εξοστρακίσει ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο της χώρας.
Και ναι, έχει λεφτά η δουλειά, αλλα και θέσεις εργασίας! Αν ο Ηρακλής έκανε γυρίσματα στην Ελλάδα, οι συντελεστές θα άφηναν πολλά, και θα έφερναν και τουρίστες, όπως τότε που το “Mammia Mia” βούλιαξε τη Σκιάθο. Άλλο αν οι παραγωγοί πέρασαν πολλά δεινά για να γυρίσουν την ταινία τους στην Ελλάδα.  Σε μία Ελλάδα που όχι μόνο δεν δίνει απολύτως κανένα κίνητρο σε παραγωγές, αλλά από πάνω κάποιοι ψωνισμένοι δεν καταδέχονται να μιλήσουν στους παραγωγούς της Paramount.  Η επιστοφή ΦΠΑ (αμέσως και όχι μετά από χρόνια), η παροχή χώρων γυρισμάτων, η εύκολη έκδοση αδειών για εξωτερικά γυρίσματα κ.α., είναι δεδομένα στις χώρες που ξέρουν να εκμεταλλευτούν την εικόνα τους. Μπράβο μας λοιπόν, ρίξαμε πόρτα στον Dwayne  και την παρέα του, αλλά αυτοί ακόμα μιλούν με τα καλύτερα λόγια για μας. Ποιος είναι ποιο Έλληνας τώρα;
Δείτε το VIDEO με την  συνέντευξη μας με τον ‘Ελληνα σεναριογράφο της ταινίας, Έβαν Σπηλιωτόπουλο, και ανακαλύψτε πώς και γιατί δεν γυρίστηκε ο Ηρακλής στην Ελλάδα...
Διαβάστε Περισσότερα »

Τα γεγονότα… σαν σήμερα



Σαν σήμερα το 2005 η  οργάνωση «Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός» ανακοινώνει αφενός τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα εναντίον της Βρετανικής παρουσίας στη Βόρειο Ιρλανδία ύστερα από 36 χρόνια δράσης και αφετέρου τη δέσμευσή της για αποκλειστική χρήση πολιτικών διαδικασιών για την επίτευξη των στόχων της.

1364 - Τα στρατεύματα της Δημοκρατίας της Φλωρεντίας νικούν τα στρατεύματα της Δημοκρατίας της Πίζας στη μάχη της Κασίνα.

1586 - Ο τυχοδιώκτης σερ Τόμας Χάρριοτ (Thomas Harriot) εισάγει τις πρώτες πατάτες στην Αγγλία από τη Κολομβία.

1794 - Ο πρωτεργάτης της γαλλικής επανάστασης Ροβεσπιέρος οδηγείται στη γκιλοτίνα.

1913 - Με το παλαιό ημερολόγιο που ακολουθούσε ακόμα η Ελλάδα, υπογράφεται η Ειρήνη του Βουκουρεστίου που τερμάτισε το Β' Βαλκανικό πόλεμο μεταξύ αφ΄ ενός της Ελλάδος, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας και της Ρουμανίας και αφ΄ ετέρου της Βουλγαρίας. Με το νέο ημερολόγιο ήταν 10 Αυγούστου.

1914 - Η Αυστροουγγαρία κηρύσσει τον πόλεμο στη Σερβία. Έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

1920 - Ο Ελ. Βενιζέλος συνυπογράφει στις Σέβρες την ομώνυμη συνθήκη ειρήνης συμμάχων Αντάντ (συνολικά 18 κρατών), με τη Τουρκία, που πληρούσε όλες τις ελληνικές επιδιώξεις, αλλά που το μέρος που αφορούσε την Ελλάδα ουδέποτε ίσχυσε, λόγω των επακόλουθων ατυχών γεγονότων. (Λόγω των ημερολογιακών διαφορών μεταξύ παλαιού και νέου ημερολογίου, η Συνθήκη των Σεβρών φέρεται και με ημερομηνία 10 Αυγούστου).

1940 - Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Ρώμης αναγγέλλει την κατάργηση του φασισμού (ως στρατιωτικής προπαρασκευής) στην Ιταλία.

1945 - Αμερικανικό βoμβαρδιστικό Β-52 προσκρούει λόγω ομίχλης στον μεγαλύτερο ουρανοξύστη στη Νέα Υόρκη, το "Εμπάιαρ Στέιτ Μπίλντινγκ". Νεκροί 14.

1968 - Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ανακοινώνει την μετονομασία των Ομάδων Εθνικής Αντιστάσεως σε "Σώματα Τακτικού Στρατού".

1974 - Κυπριακό - Οι Τούρκοι επιδρομείς στην Κύπρο συνεχίζουν έργα διασφάλισης του προγεφυρώματος, αποκόπτοντας το οδικό δίκτυο Λευκωσίας - Κυρήνειας.

2002 - Διασώζονται 9 εργάτες ορυχείων στη Πενσυλβάνια που είχαν παγιδευτεί για τρεις μέρες σε υπόγεια στοά, με νερό μέχρι το λαιμό τους μετά από κατάρρευση τοίχου.

2004 - Παγιδευμένο minibus κοντά σε αστυνομικό τμήμα της ιρακινής πόλης Μπακούμπα σκορπά το θάνατο σε 68 άτομα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ποιες συντάξεις θα μειωθούν από τον Αύγουστο



Περισσότεροι από 700.000 συνταξιούχοι θα βρεθούν προ της δυσάρεστης έκπληξης των μειωμένων συντάξεων με την αλλαγή παρακράτησης του φόρου από τον Αύγουστο. Το μέτρο αφορά όσους παίρνουν περισσότερες από μία συντάξεις.

Συγκεκριμένα, η παρακράτηση του φόρου θα γίνεται προκαταβολικά και στο σύνολο των συντάξεων και όχι σε κάθε επιμέρους σύνταξη ξεχωριστά, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, περισσότεροι από 700.000 συνταξιούχοι που λαμβάνουν πάνω από μία σύνταξη και στο σύνολο το ποσό ξεπερνά τα 750 ευρώ μηνιαίως αναμένεται να δουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό να έχουν μπει κατά μέσο όρο 40 ευρώ λιγότερα.

Το εν λόγω μέτρο υιοθετήθηκε για να πληρώνουν οι συνταξιούχοι προκαταβολικά ποσοστό της φορολογίας που θα καλούνταν με τα παλιά δεδομένα να πληρώσουν το επόμενο έτος με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης.

Από την άλλη πλευρά, σχεδόν 400.000 συνταξιούχοι που λαμβάνουν συντάξεις έως 700 ευρώ θα διαπιστώσουν από τον Αύγουστο μία μικρή αύξηση που θα ανέρχεται περίπου στα 15 ευρώ μηνιαίως, καθώς σταματά η παρακράτηση φόρου που ίσχυε μέχρι τέλος Ιουλίου.
Διαβάστε Περισσότερα »

Μνήμη Λάμπρου Παπαθανασίου: ''Tου εκ Διστόμου πρωτομάστορα στα Μωραΐτικα, Ρουμελιώτικα και Κλέφτικα τραγούδια''!



Του Θανάση Δημάκα

'<<Ο Λάμπρος Παπαθανασίου ήταν, για όλους τους μυημένους, ο εκ Διστόμου πρωτομάστορας στα Μωραΐτικα, Ρουμελιώτικα και Κλέφτικα Δημοτικά τραγούδια'>>.
 Με αυτά τα λόγια ο Θοδωρής Μανίκας, ο γνωστός μουσικός και δισκογραφικός παραγωγός και δημοσιογράφος, περιγράφει το 2007 το απόγειο στην καριέρα του συμπατριώτη μας δημοτικού τραγουδιστή  με την πλούσια δισκογραφία και  συμμετοχή στον κινηματογράφο αλλά με ζωντανές εμφανίσεις σε κέντρα και λαϊκά πανηγύρια.
Από κοντά ο δικός μας Διστομίτης Θέμης Παπαϊωάννου συμπληρώνει για τον Λάμπρο: ''φωνή βαριά, δωρική και στακάτη, με μεγάλη έκταση'',ενώ σε πρόσφατη αναφορά του -  με αφορμή τον θάνατο του δημοτικού τραγουδιστή και κλαρινίστα -  ο  Γιώργος Π. Τσάμπρας  τον χαρακτηρίζει στο musicpaper ''διεθνούς αναγνώρισης ερμηνευτής δημοτικών τραγουδιών''!
 Έψαξα για τον Διστομίτη δημοτικό τραγουδιστή τυχαία: Σε μια κηδεία στενού οικογενειακού μας φίλου πριν μερικές εβδομάδες στο νεκροταφείο στο Ιλιον, τράβηξε σαν μαγνήτης το βλέμμα του ένας τάφος που πάνω του ήταν χαραγμένο ''Λόφοι του Διστόμου'' από  την μια και ''Συννέφιασε ο Παρνασσός'' απ΄την άλλη- δίπλα στην φωτογραφία του !

Από τις γνησιότερες φωνές του Δημοτικού τραγουδιού

Ήταν (και είναι) από τις γνησιότερες φωνές του Δημοτικού τραγουδιού - τα cd  του ακόμα είναι η βάση για λαϊκά γλέντια - αλλά πάντα είχε το Δίστομο στην καρδιά του : Δεν  παρέλειπε, λένε αρκετοί που τον ήξεραν-να τραγουδά- μοιρολογά για το κατακαημένο Δίστομο.
Άλλωστε το ''Και λόφοι του Διστόμου'', είναι ένα τραγούδι που γράφτηκε από τον ίδιο για τη Σφαγή του Διστόμου.
Αυτό φαίνεται το ήξεραν καλά τα παιδιά του, Λουκάς και Βάσω Παπαθανασίου, Καλομοίρα και Δημήτρης Ζορμπάς και τα εγγόνια του, Αχιλλέας Ζορμπάς, Ανθή Ζορμπά και Γιώργος Παναγής, Μαρίνα Λ. Παπαθανασίου, που έκαναν την προαναφερθείσα αναγραφή στον τάφο του, στο Ιλιον...
 Βλέποντας τον τάφο αναζήτησα και πήρα τις πρώτες πληροφορίες επιτόπου από τον πατέρα μου.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ανεβαίνει η θερμοκρασία - Μέχρι και 36 βαθμούς θα δείξει ο υδράργυρος

Σε άνοδο η θερμοκρασία στα νότια της χώρας. Πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά κυρίως ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Διαβάστε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού.

Αναλυτική πρόγνωση
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι ή καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά.
Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 19 έως 33 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στις βορειότερες περιοχές με τοπικές βροχές ή καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 21 έως 33 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά της Θεσσαλίας.
Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 3 και από το μεσημέρι στα νότια δυτικών διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 21 έως 35 και κατά τόπους στο εσωτερικό 36 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: αίθριος.
Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 22 έως 33 και στην Κρήτη έως 35 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: αίθριος.
Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 3 και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 23 έως 34 και κατά τόπους 35 βαθμούς κελσίου.

Αττική
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 3 και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νοτιοανατολικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 22 έως 36 βαθμούς κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι ή καταιγίδες κυρίως στα γύρω ορεινά.
Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 21 έως 32 βαθμούς κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

Τραγωδία στις Κομποτάδες Λαμίας: Πλάτανος καταπλάκωσε και σκότωσε 9χρονο αγοράκι και τραυμάτισε σοβαρά το αδελφάκι του


Το ανέμελο παιχνίδι των παιδιών στην πλατεία του χωριού κατέληξε σε τραγωδία - Αν γινόταν την προηγούμενη μέρα στο πανηγύρι θα είχαμε πολλά θύματα....», είπε κάτοικος του χωριού στο LamiaReport.

Το τραγικό συμβάν έγινε λίγο μετά τις 11:00΄ το βράδυ στις Κομποτάδες Λαμίας. Μια παρέα από επτά περίπου παιδιά έπαιζαν στην πλατεία, ενώ λίγο πιο πέρα καθόταν οι γονείς τους.

Ξαφνικά ακούστηκε ένας θόρυβος. Ένας τεράστιος κορμός από τον πλάτανο κόπηκε στη μέση και άρχισε να πέφτει. Τα παιδιά που ήταν από κάτω σκόρπισαν. Τα περισσότερα έτρεξαν και γλύτωσαν.

Δυστυχώς τα δυο αδελφάκια έτρεξαν προς "λάθος" κατεύθυνση και χτυπήθηκαν από τον κορμό. Δυστυχώς το 9χρονο παιδάκι καταπλακώθηκε, ενώ το μικρότερο αδελφάκι του 4 ετών τραυματίστηκε.

Στην πλατεία επικράτησε πανικός. Όλοι έτρεξαν να βοηθήσουν και να απεγκλωβίσουν τα δυο αδελφάκια, ενώ άλλοι τηλεφώνησαν σε ΕΚΑΒ, αστυνομία και Πυροσβεστική.

Δυστυχώς αν και το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μέσα σε λίγα λεπτά έφτασε στο σημείο με κινητή μονάδα, οι διασώστες δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν το 9χρονο αγοράκι, αφου είχε αφήσει την τελευταία του πνοή καταπλακωμένο κάτω από τον πλάτανο.


Το μικρότερο αδελφάκι του το είχε πάρει ήδη περιπολικό της αστυνομίας και το μετέφερε στο νοσοκομείο Λαμίας, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

«Ο πλάτανος είναι πολύ μεγάλος και ο κορμός είχε διχάλα. Ακριβώς εκεί στη διχάλα το ένα κομμάτι που ήταν σάπιο αποκολλήθηκε και έπεσε καταπλακώνοντας τα παιδιά. Αν γινόταν αυτό χθες που είχαμε πανηγύρι στην πλατεία και ήταν γεμάτη κόσμο δεν ξέρω πόσα θύματα θα είχαμε...», είπε σοκαρισμένος ένας από τους κάτοικους του χωριού.

Τα δυο αδελφάκια είναι Αλβανικής υπηκοότητας. Οι γονείς τους μένουν χρόνια στο χωριό και είναι πλήρως κοινωνικοποιημένοι και εργατικοί.









Διαβάστε Περισσότερα »

Ποιός δικτάτορας σκότωσε τους περισσότερους ανθρώπους;




Mια (σοκαριστική) εικόνα - χίλιες λέξεις και
..δεκάδες εκατομμύρια νεκροί:



Πρώτος με διαφορά  Μάο Τσε Τούνγκ που "εξαφάνισε" 78 εκατομμύρια πολίτες του..

Ο δεύτερος o Στάλιν αλλά και ο τρίτος Χίτλερ δεν τον πλησιάζουν ακόμα και αν τα θύματά τους προστεθούν.

Κάθε σταγόνα αίμα στο infographic αντιστοιχεί σε ένα εκατομμύριο νεκρούς.
Κλικ στην παρακάτω εικόνα για μεγέθυνση
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ