Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Εμπάργκο από τη Μόσχα: Οι Ρώσοι σταμάτησαν της φορτώσεις από την Ελλάδα -Ποιοι κλάδοι πλήττονται

Τα κυριότερα προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα στη Ρωσία είναι γουνοδέρματα, ακτινίδια, ροδάκινα, φράουλες, βερίκοκα, κεράσια, νεκταρίνια, με τις εξαγωγές της Ελλάδας να φτάνουν το 2013 τα 406 εκατομμύρια ευρώ.

Ηδη μεγάλη αγωνία επικρατεί στους παραγωγούς των αγροτικών προϊόντων της βορείου Ελλάδας, οι οποίοι βλέπουν τις σοδειές τους να μένουν στις αποθήκες τους και να σαπίζουν μετά την ανακοίνωση της Μόσχας ότι κλείνει τις πόρτες στα προϊόντα που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ποιοι κλάδοι πλήττονται στην Ελλάδα από το ρωσικό εμπάργκο

Την ώρα που οι έμποροι γούνας στην Καστοριά περίμεναν θεαματική αύξηση των πωλήσεων, βλέπουν ότι ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έφερε τα πάνω κάτω. Όπως υπολογίζουν οι γουνοποιοί από τους 150.000 Ουκρανούς πελάτες που υπολόγιζαν πως θα έχουν φέτος, η σεζόν θα κλείσει μόλις με 15.000 ενώ άλλοι 150.000 πελάτες θα χαθούν και από τη Ρωσία. Η απώλεια στα έσοδα φτάνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Η εξαγωγή φρούτων προς τη Ρωσία ουσιαστικά σταμάτησε. Μπορεί οι Ρώσοι να μην ακυρώνουν ακόμα τις συμφωνίες, απλά δεν φορτώνουν, γιατί αν το εμπάργκο ισχύσει, θα χρειαστεί τα φορτηγά να επιστρέψουν. Μόνο στην Ημαθία, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 8000-9000 τόνοι ροδάκινων στα ψυγεία των μεγάλων συνεταιριστικών ομάδων, μεγάλο μέρος των οποίων -πάνω από 50%- έχουν ως προορισμό τη Ρωσία" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης.

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα νωπά ροδάκινα: το 60% της παραγωγής συμπυκνωμένου χυμού της Ημαθίας κατευθύνεται στη Ρωσία, ενώ τον Οκτώβριο ξεκινά και η συγκομιδή ακτινιδίων, το 53% των οποίων κατευθύνθηκε το 2012 στη ρωσική αγορά.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Πέλλα, όπου έχουν επίσης ακυρωθεί πολλές φορτώσεις για Ρωσία και οι τιμές έχουν "πέσει στα τάρταρα, με το νεκταρίνι να έχει υποχωρήσει στα 0,08 ευρώ/κιλό και τον χυμό στο 0,06, όταν το κόστος παραγωγής είναι 0,18 ευρώ" δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών Πέλλας "Μέγας Αλέξανδρος", Στράτος Αυγουστής.

Καταστροφική θα είναι ενδεχόμενη ισχύς του εμπάργκο και για τις εξαγωγές κομπόστας και χυμού ροδάκινου, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας, Κώστας Αποστόλου.

Σε απόγνωση οι Ελληνες παραγωγοί

Τα κυριότερα προϊόντα που εξάγει η Ελλάδαε στη Ρωσία είναι γουνοδέρματα, ακτινίδια, ροδάκινα, φράουλες, βερίκοκα, κεράσια, νεκταρίνια, ενώ οι εξαγωγές της Ελλάδας έφτασαν το 2013 τα 406 εκατομμύρια ευρώ.

Μεγάλη αγωνία επικρατεί στους παραγωγούς των αγροτικών προϊόντων της βορείου Ελλάδας, οι οποίοι βλέπουν τις σοδειές τους να μένουν στις αποθήκες τους και να σαπίζουν μετά την ανακοίνωση της Μόσχας ότι κλείνει τις πόρτες στα προϊόντα που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, σε μια χρονιά που λόγω της πτώσης στην τιμή της γούνας, οι έμποροι της Καστοριάς περίμεναν θεαματική αύξηση των πωλήσεων, βλέπουν ότι ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας τους κόβει τα φτερά αφού στους επισκέπτες αυτών των χωρών διαθέτουν πάνω από το 95% των εμπορευμάτων τους. Όπως υπολογίζουν οι γουνοποιοί από τους 150.000 Ουκρανούς πελάτες που υπολόγιζαν πως θα έχουν φέτος, η σεζόν θα κλείσει μόλις με 15.000 ενώ άλλοι 150.000 πελάτες θα χαθούν και από τη Ρωσία. Η απώλεια στα έσοδα φτάνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Με επιστολή του στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο Σύνδεσμος Ελλήνων γουνοποιών ζητά να εξαιρεθούν πάση θυσία οι γούνες από το εμπάργκο στα προϊόντα που κήρυξε η Ρωσία. Σε αντίθετη περίπτωση υποστηρίζουν θα καταρρεύσει ένας κλάδος που απασχολεί 9.000 εργαζόμενους.

Ήδη, η εξαγωγή φρούτων προς τη Ρωσία ουσιαστικά σταμάτησε. Κανένας εισαγωγέας ή εξαγωγέας δεν φορτώνει, γιατί δεν γνωρίζουν ποια θα είναι η εξέλιξη. Οι Ρώσοι δεν ακυρώνουν τις συμφωνίες, απλά δεν φορτώνουν, γιατί αν το εμπάργκο ισχύσει, θα χρειαστεί τα φορτηγά να επιστρέψουν. Μόνο στην Ημαθία, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 8000-9000 τόνοι ροδάκινων στα ψυγεία των μεγάλων συνεταιριστικών ομάδων, μεγάλο μέρος των οποίων -πάνω από 50%- έχουν ως προορισμό τη Ρωσία" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης.

Όπως λέει, ενδεχόμενο εμπάργκο θα δώσει στους παραγωγούς τη χαριστική βολή, σε μια χρονιά που εξελίχθηκε ούτως ή άλλως καταστροφικά, εξαιτίας του χαλαζιού, των έντονων βροχοπτώσεων, της υπερπαραγωγής ροδάκινων σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και της υποτίμησης του ρουβλίου και της ουκρανικής γρίβνας.

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα νωπά ροδάκινα: το 60% της παραγωγής συμπυκνωμένου χυμού της Ημαθίας κατευθύνεται στη Ρωσία, ενώ τον Οκτώβριο ξεκινά και η συγκομιδή ακτινιδίων, το 53% των οποίων κατευθύνθηκε το 2012 στη ρωσική αγορά.

Πέλλα: Φόβοι για οριστική διάλυση των Ομάδων Παραγωγών

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Πέλλα, όπου έχουν επίσης ακυρωθεί πολλές φορτώσεις για Ρωσία και οι τιμές έχουν "πέσει στα τάρταρα, με το νεκταρίνι να έχει υποχωρήσει στα 0,08 ευρώ/κιλό και τον χυμό στο 0,06, όταν το κόστος παραγωγής είναι 0,18 ευρώ" δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών Πέλλας "Μέγας Αλέξανδρος", Στράτος Αυγουστής.

Το ρωσικό εμπάργκο αποτελεί, όπως λέει, άμεση απειλή και για την ίδια την ύπαρξη των ομάδων παραγωγών στην περιοχή: "Οι ομάδες παραγωγών στον νομό μας, προκειμένου να διατηρήσουν τη μορφή τους ως τέτοιες, πρέπει να καλύπτουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δηλαδή να έχουν τουλάχιστον 300 μέλη και τζίρο 3 εκατ. ευρώ. Αλλά άντε να κάνεις τζίρο 3 εκατ. με τιμές 0,06 και 0,08 ευρώ το κιλό. Όπως πάνε τα πράγματα, καμία ομάδα δεν πρόκειται να επιβιώσει στην Πέλλα" υποστηρίζει.

Καταστροφική θα είναι ενδεχόμενη ισχύς του εμπάργκο και για τις εξαγωγές κομπόστας και χυμού ροδάκινου, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας, Κώστας Αποστόλου.



Διαβάστε Περισσότερα »

ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΕ ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΑ ΕΚΤΑΣΗ ΣΤΗ ΘΙΣΒΗ–Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ

ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΕ ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΑ ΕΚΤΑΣΗ
–Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ

Από τα έγγραφα που προσκομίστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο στις 30.07.2014, για το θέμα της γνωμοδότησης σχετικά με την ΜΠΕ της ανώνυμης εταιρείας «ΘΗΒΑΪΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ», προκύπτουν τα εξής:
1.Στα παραπάνω έγγραφα, που προσκομίστηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν περιλαμβανόταν η ΜΠΕ του έργου, αλλά μόνο οι αποφάσεις των οργάνων του Δήμου Θηβαίων (Τοπική Κοινότητα Θίσβης, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και η εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Θηβαίων και η αίτηση του Προέδρου για αναβολή συζήτησης του θέματος στην επιτροπή περιβάλλοντος της Περιφέρειας). Μετά από αναζήτηση μας, η ΜΠΕ βρισκόταν στη διεύθυνση Περιβάλλοντος και μάλιστα σε ηλεκτρονική μορφή.
2.Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δ. Θηβαίων, συνεδρίασε, σύμφωνα με το σώμα της απόφασης της (αριθμός 69/2014), στις 16 Ιουνίου 2014 και αποφάσισε να δώσει θετική γνώμη, ομόφωνα: Συμμετείχαν και ψήφισαν ο κ. Δήμαρχος, πέντε μέλη της πλειοψηφίας κι ένα μέλος της μείζονος μειοψηφίας, συνολικά 7.
3.Η Τοπική Κοινότητα Θίσβης, σε ανοιχτή συνεδρίαση-συνέλευση, με παρουσία πολιτών-κατοίκων της Κοινότητας, των δύο μελών του τοπικού συμβουλίου (κ.κ. Σάλτα και Καμούτση), και του αντιδημάρχου της Δημοτικής Ενότητας Θίσβης κ. Πέτρου Μίχα, με ομοφωνία όλων των παρισταμένων, αποφάσισε ομόφωνα και χορήγησε ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ, για το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο (αριθμός απόφασης –εγγράφου της τοπικής κοινότητας Θίσβης 75/26-06-2014). Ο πρόεδρος της Κοινότητας απέχει των καθηκόντων του εδώ και περίπου ένα έτος για λόγους υγείας.
Σημειώνεται, ότι ενώ η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στην παραπάνω απόφαση της (69/16-06-2014) μνημονεύει την παραπάνω αρνητική γνωμοδότηση της Τοπικής Κοινότητας Θίσβης, η τελευταία, έχει στο σώμα αυτής, την χειρόγραφη ένδειξη «παρελήφθη στις 3/7/2014» και ακολουθούν δύο υπογραφές χωρίς ονόματα.
4.Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Θηβαίων, εκδίδει την εισήγηση της επί του θέματος, στις 14/04/2014.
5. Κι ενώ ήδη είχαν ληφθεί όλες οι απαραίτητες αποφάσεις έως τις 16/06/2014, δεν εισάγεται προς συζήτηση εντός του Ιουνίου 2014, αλλά στις 30/07/2014!!!. Στις 2/7/2014, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου συντάσσει έγγραφο, το οποίο απευθύνεται προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η οποία συνεδρίαζε την επομένη, με την οποία ζητεί την αναβολή του θέματος!!!. Η Επιτροπή συνεδριάζει στις 3/7/2014 χωρίς να αναβάλλει το θέμα και λαμβάνει θετική γνώμη για το αιολικό πάρκο. Αποδεικνύεται λοιπόν, ότι ο Δήμος Θηβαίων, παρόλο που είχε στα χέρια του όλες τις αποφάσεις και εισηγήσεις, στις 16-06-2014, εντούτοις, κωλυσιεργώντας, δεν εισήγαγε έγκαιρα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για την έκφραση γνώμης, καλώντας και τους εκπροσώπους της τοπικής Κοινότητας Θίσβης. Το θέμα εισήχθη στο δημοτικό συμβούλιο, στις 30/07/2014, ήτοι «ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ» και ενώ ήδη είχε εκδοθεί και η με αριθμό 3211/129732/25-07-2014 απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του εν λόγω αιολικού πάρκου. Προκύπτει λοιπόν το εξής: Άφησαν να εκδοθεί πρώτα η έγκριση περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) και μετά έφεραν το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο!!!.
Επομένως, δικαιώνεται ο δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Σκούμας και απομένει έκθετη η δημοτική αρχή, όση δημόσια στήριξη κι αν της παρέχει η ιδιωτική εταιρεία. Είναι δε απαράδεκτη η συκοφαντική επίθεση σε ένα αιρετό που έχει αποδείξει με τις πράξεις του, ότι υπηρετεί τα συμφέροντα του δήμου Θηβαίων και του συλλογικού συμφέροντος, από μια ιδιωτική εταιρεία, που αποσκοπεί στην κερδοφορία της.
Καλούμε τους πολίτες του Δήμου Θηβαίων, σε επαγρύπνηση για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, του φυσικού περιβάλλοντος και την προστασία του Δήμου από τη διαπλοκή.

Θήβα 7 Αυγούστου 2014
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΘΗΒΑΣ


Διαβάστε Περισσότερα »

"Σήμερα Γάμος Γίνεται" στη Θίσβη



Διαβάστε Περισσότερα »

Νέα απάτη με mail στην Ελλάδα -Τι συμβουλεύει η Aστυνομία |

Νέο κρούσμα, με αποστολή χιλιάδων mail σε Ελληνες χρήστες του διαδικτύου εντόπισε η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Σε αυτά, οι δράστες δηλώνουν στους παραλήπτες ότι το e-mail τους «κέρδισε» μεγάλο χρηματικό ποσό, σε παγκόσμια κλήρωση γνωστής εταιρείας πληροφορικής.

Οι απατεώνες ζητούν από τα θύματα να τους αποκαλύψουν ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία- όπως ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, τραπεζικό λογαριασμό ή φωτοτυπία ταυτότητας- και στη συνέχεια να καταβάλουν χρηματικό ποσό, προκειμένου να τους αποσταλεί το υποτιθέμενο «έπαθλο» που έχουν ήδη κερδίσει.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έξαρση αποστολής αυτών των mail και για αυτό η αστυνομία εφιστά στην προσοχή. Μάλιστα, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προειδοποιεί ότι σε πολλές περιπτώσεις, προκειμένου να πείσουν τους παραλήπτες, οι δράστες χρησιμοποιούν το λογότυπο της εταιρείας, ονοματεπώνυμα υπαλλήλων της, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με την επωνυμία της κ.λπ. και παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή.

Οι χρήστες που λαμβάνουν τέτοια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καλούνται να μην απαντούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα και χρήματα καθότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αληθινά. Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τηλεφωνικά στον αριθμό: 2106476464 και στέλνοντας e-mail στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr.


Διαβάστε Περισσότερα »

«Εργασιακή εμπειρία» για 30.000 ανέργους...





Σήμερα αναρτάται στο επίσημο site του ΟΑΕΔ η πρόσκληση για τη συμμετοχή επιχειρήσεων και ΚΕΚ στο πρόγραμμα «Επιταγή εισόδου για νέους ηλικίας από 25 έως...
29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας». Πρόκειται για δράση του ΟΑΕΔ που περιλαμβάνει:
- Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 80 ωρών.
- Πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, συνολικής διάρκειας 450 ωρών, σε 2 φάσεις (200 ώρες θα αφορούν την ομαλή ένταξη και ενσωμάτωση του καταρτιζόμενου στο εργασιακό περιβάλλον της επιχείρησης και 250 ώρες θα αφορούν δεξιότητες που συνδέονται με τις προδιαγραφές της θέσης). Η διάρκεια της πρακτικής άσκησης δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τους 6 μήνες.
- Θεωρητική καθοδήγηση των ανέργων.
Σύμφωνα με την πρόσκληση, θα τύχουν επιδότησης συνολικά 30.000 άνεργοι, εκ των οποίων οι 12.000 θα είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ και οι υπόλοιποι 18.000 θα είναι άνεργοι δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οσοι άνεργοι ενταχθούν στο πρόγραμμα θα λάβουν επιταγή εισόδου, οικονομικής αξίας 1.080 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στη λήψη των υπηρεσιών κατάρτισης (θεωρία και πρακτική), αλλά και συμβουλευτικής καθοδήγησης.

Διαβάστε Περισσότερα »

Στις 29 Αυγούστου ορκίζεται η νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου Αλιάρτου Θεσπιέων

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας την τελετή ορκωμοσίας της Νέας Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29η Αυγούστου 2014 και ώρα 19:30 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αλιάρτου – Θεσπιέων.
Την Ορκωμοσία θα τελέσει  Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιος, παρουσία του Ιερού Κλήρου και των Αρχών,


Ο Νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αλιάρτου – Θεσπιέων


Γεώργιος Παν. Ντασιώτης

Διαβάστε Περισσότερα »

"Ποντικός" στη Λιβαδειά- Έγδυσε έξι σπίτια σε μια εβδομάδα


Ο λόγος για έναν 39χρονο Αλβανό ο οποίος μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας "άνοιξε" έξι σπίτια στη Λιβαδειά - Η λεία από τις "επισκέψεις' περιλαμβάνει χρήματα, χρυσές λίρες, κοσμήματα, και ρολόγια, η συνολική αξία των οποίων υπερβαίνει τις 6.000 ευρώ.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς κατάφεραν μετά από έρευνα να ταυτοποιήσουν τον 39χρονο "ποντικό" τον οποίο αναζητούν για να τον συλλάβουν αφού σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.

Πιο συγκεκριμένα, από το χρονικό διάστημα από 02 έως και 07-01-2013, σύμφωνα με την αστυνομία ο 39χρονος είχε κάνει τις παρακάτω διαρρήξεις:

· Κλοπή - διάρρηξη από οικία, ιδιοκτησίας 56χρονου ημεδαπού, που έγινε απογευματινές ώρες της 03-01-2013. Ο δράστης αφαίρεσε μία χρυσή βέρα, ένα χρυσό μενταγιόν, ένα χρυσό σταυρό, ένα ζευγάρι χρυσά σκουλαρίκια και ένα επίχρυσο ρολόι, συνολικής αξίας (1.500) περίπου ευρώ, καθώς και το χρηματικό ποσό των (650) ευρώ.

· Κλοπή - διάρρηξη από οικία, ιδιοκτησίας 48χρονου ημεδαπού, που έγινε το χρονικό διάστημα από 02 έως και 07-01-2013. Ο δράστης αφαίρεσε δύο χρυσές λίρες και τέσσερα χρυσά και λευκόχρυσα δαχτυλίδια, συνολικής αξίας (1.000) περίπου ευρώ.

· Κλοπή - διάρρηξη από οικία, ιδιοκτησίας 67χρονου ημεδαπού, που έγινε βραδινές ώρες της 05/06-01-2013. Ο δράστης αφαίρεσε μία χρυσή λίρα, αξίας (350) ευρώ.

· Κλοπή - διάρρηξη από οικία, ιδιοκτησίας 44χρονου ημεδαπού, που έγινε απογευματινές ώρες της 06-01-2013 έως απογευματινές ώρες της 07-01-2013. Ο δράστης αφαίρεσε μία χρυσή αλυσίδα και ένα ρολόι, συνολικής αξίας (900) ευρώ.

· Κλοπή - διάρρηξη από οικία, ιδιοκτησίας 40χρονου ημεδαπού, που έγινε βραδινές ώρες της 06-01-2013. Ο δράστης αφαίρεσε το χρηματικό ποσό των (1.900) ευρώ.

· Απόπειρα κλοπής - διάρρηξης σε οικία, ιδιοκτησίας 33χρονου ημεδαπού, που έγινε απογευματινές ώρες της 06-01-2013 έως βραδινές ώρες της 07-01-2013, πλην όμως ήχησε το σύστημα συναγερμού της οικίας και ο δράστης τράπηκε σε φυγή.

Την έρευνα και το προανακριτικό έργο ενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λιβαδειάς.


Διαβάστε Περισσότερα »

Αυγουστιάτικο Φεγγάρι 2014 μπροστά στο Μουσείο της Θήβας - Διοργάνωση: "Φροντιστήριο Θηβαϊκής Αρχαιογνωσίας"


Διαβάστε Περισσότερα »

Η Αντιγόνη στη Κοιλάδα των Μουσών


Διαβάστε Περισσότερα »

Χαράτσι και στην υγραεριοκίνηση



Το χαράτσι δεν ισχύει αναδρομικά. Δε θα το πληρώσουν δηλαδή όσοι έχουν ήδη τοποθετήσει σύστημα υγραερίου και έχουν κάνει την ανάλογη υπεύθυνη δήλωση στην εκάστοτε Περιφέρεια που ανήκει το αυτοκίνητό τους.

Το χαράτσι θα επιβάλλεται από την εκάστοτε Περιφέρεια, με την -υποχρεωτική από το νόμο- υπεύθυνη δήλωση που κάνει ο οδηγός -ή το συνεργείο που έκανε την εγκατάσταση-  στην οποία δηλώνεται ότι η εγκατάσταση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος.

Σημειώστε πως το συγκεκριμένο χαράτσι κάποιες Περιφέρειες το εισέπρατταν ήδη και κάποιες άλλες όχι. Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο απέστειλε τη συγκεκριμένη εγκύκλιο στις Περιφέρειες, με την οποία τις υποχρεώνει στην υποχρεωτική είσπραξη, όταν διαπιστώθηκε ότι η Περιφέρεια  δεν το εισέπραττε.

Διαβάστε Περισσότερα »

Στο Μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων Βοιωτίας ο Αρχιεπίσκοπος



    



Στην Ιερά Μονή των Αγίων Θεοδώρων στην περιοχή της Ζάλτσας Βοιωτίας εόρτασε τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Από το πρωί πολλοί πιστοί από τη γύρω περιοχή συνέρευσαν στην Ιερά Μονή συμμετέχοντας στην τέλεση της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας την οποία τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ.

Ο Αρχιεπίσκοπος συμπροσευχόμενος από το ιερό βήμα στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ευχήθηκε στους πιστούς το Φως της Μεταμορφώσεως να καθαγιάζει και να αλλοιώνει κατά Θεόν την ύπαρξή τους.Του Γεώργιου Νίκα συνεργάτη Romfea.gr | Εφ. "Η φωνή του Ελικώνα"





Διαβάστε Περισσότερα »

Aπάντηση του Δήμου Θηβαίων για τις αναθέσεις έργων στα Βάγια

Δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής Δήμου Θηβαίων για την αποκατάσταση της αλήθειας περί απευθείας αναθέσεων
Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Θηβαίων, προκειμένου να αποκαταστήσει την πραγματικότητα και την αλήθεια, που διαστρεβλώθηκε μέσω ανακοίνωσης του “Αυτοδιοικητικού Ριζοσπαστικού Κινήματος Θήβας” σε εφημερίδες, site και blog, γνωρίζει τα ακόλουθα προς τους δημότες της.
1. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία επιτρέπεται η απευθείας ανάθεση εργασιών – υπηρεσιών με απόφαση Δημάρχου, μέχρι του ποσού των 20.0000,00 € συν ΦΠΑ , εφόσον η δαπάνη δεν υπερβαίνει κατ’ είδος σε ετήσια βάση το ποσό αυτό (άρθρο 83 Ν. 2362/1995, 9 παρ.3 Ν. 3899/2010 και 35130/739/2010 Απόφαση Υπουργού Οικονομικών)
2. Η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης εφαρμόζονταν και συνεχίζει να εφαρμόζεται από το Δήμο Θηβαίων από τότε που τέθηκαν σε ισχύ οι σχετικές διατάξεις.
3. Από 2-5-2013 ισχύει για τους ΟΤΑ το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων, όπου ο κάθε πολίτης μπορεί να παρακολουθεί όλη την πορεία των αναθέσεων προμηθειών – υπηρεσιών και έργων που γίνονται από τους Δήμους, από το πρωτογενές αίτημα μέχρι την τελική πληρωμή .
4. Πριν από οποιαδήποτε ανάθεση, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου αποφασίζει για τη διάθεση της σχετικής πίστωσης για κάθε συγκεκριμένη εργασία ή υπηρεσία. Οι αποφάσεις αυτές αναρτώνται υποχρεωτικά στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ από 15-3-2011 μέσω της οποίας ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι στη συνέχεια ζητούν πληροφορίες και εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους καταθέτοντας προσφορές στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.
5. Η ανάθεση σε ανάδοχο του εκάστοτε έργου ή υπηρεσίας γίνεται σε εκείνον που έχει καταθέσει τη συμφερότερη για το Δήμο προσφορά.
6. Το έργο ““Κατασκευή χώρων ταφής Νεκτροταφείου Βαγίων “ με ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θηβαίων αρ. απ. 210/2014, η οποία αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ με ΑΔΑ: 71ΚΛΩΡΜ-76Ζ, και δημοσιεύθηκε- επίσης όπως προβλέπει ο νόμος- σε τοπική εφημερίδα (Βοιωτικά Νέα 29/7/2014, Αρ. Φύλλου 4764) , ανατέθηκε στον κ. Γεώργιο Σιάκουλη του Χαρ., ο οποίος προσέφερε έκπτωση ένα (1%) επί του προϋπολογισμού και ΟΧΙ στον κ. Ιωάννη Παπαλουκά, όπως ΨΕΥΔΩΣ αναφέρει το “Αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Κίνημα Θήβας” στην ανακοίνωσή του, καθότι προσέφερε μηδέν (0%) έκπτωση. Η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά από διαλογική συζήτηση και έχοντας υπόψη α) τις διατάξεις του αρ. 72 του Ν. 3852/10, β) την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δ. Θ. γ) τις οικονομικές προσφορές που κατατέθηκαν.
7. Τα έργα “ Βελτίωση της Τεχνητής Τάφρου Μωρόκαμπου” και “ Βελτίωσης των Αγροτικών Δρόμων της Δ.Ε. Βαγίων” ανατέθηκαν στον κ. Ιωάννη Παπαλουκά, που ασχολείται με χωματουργικές εργασίας, λόγω του ότι δεν υπήρξε άλλος ενδιαφερόμενος .

Η Δημοτική Αρχή θεώρησε υποχρέωσή της να αποκαταστήσει την ΑΛΗΘΕΙΑ, επιθυμώντας να προστατέψει τους δημότες από την προπαγάνδα. Το “Αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Κίνημα Θήβας”, προφανώς έχει ξεχάσει ότι η προεκλογική περίοδος έλαβε τέλος.

Υπενθυμίζουμε λοιπόν ότι “πολύ σοβαρό πολιτικό και ηθικό ολίσθημα”, καθώς δεν συνάδει με την εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας, αποτελεί η διαστρέβλωση της αλήθειας και η παραπλάνηση των δημοτών με ψευδείς δηλώσεις που δημιουργούν αναστάτωση, ανησυχία και εντυπώσεις, από ένα αυτοδιοικητικό κίνημα που μόλις τώρα ξεκινάει τη δράση του εντελώς αντίθετα από τις πρόσφατες εξαγγελίες του.

Επίσης, γνωρίζουμε ότι έγγραφα, φάκελοι κτλ του Δήμου Θηβαίων ζητούνται με επίσημες αιτήσεις προς τα αρμόδια όργανα του Δήμου και όχι μέσω ανακοινώσεων σε blog. Για του λόγου το αληθές γνωρίζουμε στους δημότες μας ότι ουδέποτε όργανο του Δήμου Θηβαίων ούτε φυσικά ο κ. Δήμαρχος έλαβαν αίτημα από το “Αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Κίνημα Θήβας” για χορήγηση του συνολικού φακέλου του κοιμητηρίου Βαγίων καθώς και για όλα τα υπόλοιπα που ζητούν στην ανακοίνωση.

Θέση της Δημοτικής Αρχής είναι να μην απαντά σε ανεπίσημες καταγγελίες ή καταγγελίες σε Blog κτλ, ωστόσο επειδή πρόκειται περί παραπλάνησης της κοινής γνώμης αποφάσισε να αποκαταστήσει την αλήθεια.


Διαβάστε Περισσότερα »

Σαν σήμερα....


Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 7 Αυγούστου....
1782: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουάσινγκτον, καθιερώνει το παράσημο «Purple Heart», που απονέμεται στους στρατιώτες που τραυματίζονται στο πεδίο της μάχης.

1794: Ξεκινά η Επανάσταση του Ουίσκι: αγρότες της Πενσυλβάνια αντιδρούν στην επιβολή φόρου στα οινοπνευματώδη ποτά και μπλοκάρουν τις διαδικασίες απόσταξης.

1919: Το κίνημα του Μουσταφά Κεμάλ επεκτείνεται σε όλη τη Μικρά Ασία χωρίς η τουρκική κυβέρνηση να μπορεί να επιβληθεί.

1927: Ανοίγει η «Γέφυρα της Ειρήνης» στις ΗΠΑ. Συνδέει το Οντάριο του Καναδά με το Μπάφαλο.

1929: Iδρύεται στο Ηράκλειο της Κρήτης το αθλητικό σωματείο Εργοτέλης, που πήρε την ονομασία του από τον αρχαίο κρητικό ολυμπιονίκη.

1941: Οι Γερμανοί προελαύνουν στη Μαύρη Θάλασσα και κυκλώνουν την Οδησσό.

1942: Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η πρώτη χερσαία επίθεση στον Ειρηνικό γίνεται στα Νησιά του Σολομώντα, στο Γκουανταλκανάλ.

1944: Η IBM δημιουργεί το Automatic Sequence Controlled Calculator, το πρώτο αυτόματο κομπιουτεράκι.

1959: Η μη επανδρωμένη διαστημική αποστολή των ΗΠΑ με κωδική ονομασία Explorer 6, στέλνει την πρώτη τηλεοπτική της εικόνα από το Διάστημα.

1961: Ο Ρώσος κοσμοναύτης, Γκέρμαν Τίτοβ γίνεται ο πρώτος που περνά περισσότερο από μια μέρα στο Διάστημα, αφού το διαστημόπλοίο του, «Vostok 2», διαγράφει 17 τροχιές γύρω από τη Γη σε 25,5 ώρες.

1964: Η Τουρκία βομβαρδίζει θέσεις των Ελληνοκυπρίων στην Κύπρο. Την ίδια εποχή, μετά από δύο καταγεγραμμένες επιθέσεις των ΗΠΑ στο Βόρειο Βιετνάμ, το αμερικανικό Κογκρέσο δίνει έγκριση στον Πρόεδρο Λίντον Τζόνσον, για να κηρύξει τον πόλεμο.

1967: Ο Χρήστος Παπανικολάου καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ στο δέκαθλο με 6.703 βαθμούς.

1973: Ο Παναθηναϊκός δια του προέδρου του Σπύρου Ανέστη διαγράφει από μέλος του συλλόγου τον παλιό του ποδοσφαιριστή Λάκη Πετρόπουλο, επειδή ανέλαβε προπονητής στον Ολυμπιακό.

1973: Μακελειό στο ανατολικό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Άραβες τρομοκράτες ανοίγουν πυρ στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι και να τραυματισθούν 56. Η επίθεση σε αεροσκάφος της TWA που θα κατευθυνόταν στο Τελ Αβίβ κατέληξε σε τρεις νεκρούς και 55 τραυματίες. Οι δύο κομάντος που συνελήφθησαν παραπέμφθηκαν με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, δεν έγινε όμως δεκτή η αίτηση των αμερικάνων να τους εκδώσει η Ελλάδα και να δικαστούν στις ΗΠΑ.

1993: Στο Λονδίνο, ανοίγουν για πρώτη φορά τα τελευταία 90 χρόνια, τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για το κοινό.

1995: Στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης, προκειμένου να καταστείλουν πυρκαγιά τεραστίων διαστάσεων, η οποία έχει κάψει ήδη 17.000 στρέμματα γης.

1997: Στη νότια Κίνα 65 είναι οι νεκροί από τον τυφώνα Βίκτορ.

1998: Σημειώνεται μπαράζ εκρήξεων εναντίον των πρεσβειών των ΗΠΑ στο Νταρ ελ Σαλάμ και το Ναιρόμπι με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 224 άνθρωποι ενώ τουλάχιστον 4.500 τραυματίζονται.

2000: Ο ποδηλάτης Γιώργος Χειμωνέτος και η αθλήτρια του στίβου Αλεξάνδρα Τζιούτη βρέθηκαν θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ της ελληνικής αποστολής στο Σίδνεϊ. Οι δυο αθλητές τιμωρούνται με δυο χρόνια αποκλεισμό.

2002: Η Κατερίνα Θάνου και η Κατερίνα Βόγγολη κατακτούν χρυσά μετάλλια στα 100μ και στη δισκοβολία αντίστοιχα, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Μόναχο. Χάλκινα μετάλλια κερδίζουν η Αναστασία Κελεσίδου στη δισκοβολία και ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου στη σφυροβολία.


Διαβάστε Περισσότερα »

Νέα κτηνωδία στην Εύβοια: Έκαψαν με σίδερο σκυλάκι, το έσυραν στο δρόμο και το κρέμασαν σε δέντρο



Μετά τη δολοφονία της αδέσποτης κουταβίτσας «Μάγκυ» στα Στύρα που προκάλεσε πανελλαδική οργή, ένα ακόμα κρούσμα κακοποίησης ζώου συγκλονίζει την Εύβοια.

Όπως αποκαλύπτει το Φιλοϊζωικό Σωματείο Βόρειας Εύβοιας «Ήρα», ανθρωπόμορφα τέρατα στην Ιστιαία έκαψαν τους αστράγαλους αδέσποτου κουταβιού ράτσας «Ελληνικό Ποιμενικό», το έδεσαν και το έσυραν στο δρόμο, προκαλώντας σοβαρά τραύματα στην κοιλιακή του χώρα.

Δεν είχαν, όμως, ικανοποιήσει ακόμα τις αρρωστημένες ορέξεις τους.

Έτσι, πήραν το βασανισμένο τετράποδο που οι κάτοικοι της περιοχής αποκαλούν «Δία» και το κρέμασαν σε ένα δέντρο στο χώρο που γίνεται η λαϊκή αγορά, απέναντι από το Στάδιο Ιστιαίας.

Το άκακο ζώο έμεινε για ώρα κρεμασμένο στο δέντρο και δεν ξεψύχησε χάρη στην παρέμβαση Ελληνίδας τουρίστριας της περιοχής. Κατέβασε το «Δία» από το δέντρο και το πήγε στο Φιλοϊζωικό Σωματείο Βόρειας Εύβοιας «Ήρα».

Οι εθελοντές της Ήρας το πήγαν στον κτηνίατρο Γιώργο Τσιτσίγκο, ο οποίος πιθανολογεί ότι το κάψιμο στα πόδια του κουταβιού προήλθαν από πυρακτωμλένο σίδερο, όμοιο με εκείνα που χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι για να σημαδεύουν τα παραγωγικά ζώα.

Ο κτηνίατρος παρείχε τις πρώτες βοήθειες στο «Δία» και τη συνέχεια τον ανέλαβαν οι εθελοντές της «Ήρας», οι οποίοι ψάχνουν αναδόχους για να υιοθετήσουν το σκυλάκι.

eviazoom
Διαβάστε Περισσότερα »

Ποιες επιχειρήσεις γλιτώνουν το ΦΠΑ...


Την απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων με ακαθάριστα έσοδα έως 10.000 από τον ΦΠΑ προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Το μέτρο είναι προαιρετικό και αφορά ...415.000 επιχειρήσεις. Δηλαδή για να απαλλαγεί κάποια επιχείρηση ή επιτηδευματίας από τον ΦΠΑ θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση στην αρμόδια εφορία. Με τη σχετική διάταξη μειώνεται το διοικητικό κόστος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τη φορολογική διοίκηση, ενώ περαιτέρω διευκολύνονται οι μικρές επιχειρήσεις καθώς δεν θα υποχρεούνται να χρεώνουν ΦΠΑ στις πράξεις που πραγματοποιούν.

Σύμφωνα με την τροπολογία:

-Απαλλάσσονται από τον υποχρέωση δήλωσης και καταβολής του ΦΠΑ οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι κατά την προηγούμενη διαχειριστική χρήση είχαν ακαθάριστα έσοδα, χωρίς τον φόρο προστιθέμενης αξίας μέχρι 10.000 ευρώ.

-Δεν απαλλάσσονται ακόμα και αν έχουν ακαθάριστα έσοδα κάτω των 10.000 ευρώ: οι αγρότες που υπάγονται σε ειδικό καθεστώς επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν είναι εγκαταστημένοι στο εσωτερικό της χώρας και η παράδοση καινούργιου μεταφορικού μέσου.

-Οσοι επιλέξουν την απαλλαγή από τον ΦΠΑ, στην περίπτωση που σε μία διαχειριστική χρήση υπερβούν το ποσό των 10.000 ευρώ, αυτομάτως στην επόμενη χρήση εντάσσονται στο κανονικό καθεστώς απόδοσης του ΦΠΑ.

-Απαραίτητη προϋπόθεση για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ είναι η υποβολή αίτησης στο τμήμα Μητρώου.

Η απαλλαγή υποβολής δήλωσης και καταβολής του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 10.000 ευρώ καθώς και 4 ακόμα ρυθμίσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα (κατάργηση ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, διαγραφή των ανενεργών υποκείμενων σε ΦΠΑ προσώπων από το μητρώο ΦΠΑ, απλοποίηση της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ και κατάργηση της απαίτησης υποβολής χωριστής αίτησης για επιστροφή ΦΠΑ) θα οδηγήσει, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, σε μείωση του κόστους των διοικητικών βαρών για τις επιχειρήσεις κατά περίπου 430 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Έρευνα : Σε ποια ηλικία ξεκινούν το σεξ τα Eλληνόπουλα;




Μελέτη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία αποκάλυψε ότι το 20% των εφήβων έως 16 ετών έχει σεξουαλικές επαφές. Σε δείγμα 529 εφήβων της Αττικής, το 20% μέχρι τα 16 χρόνια έχει ξεκινήσει την σεξουαλική ζωή τους. Μάλιστα το 44,3% ξεκίνησε στην ηλικία των 14 ετών , το 33% στα 15 ενώ το ποσοστό είναι μικρότερο στα 16 (2,3%) έναντι των 12 και 13 ετών (5,7% και 10,2%)
«Το σώμα στην εφηβεία γίνεται θέατρο εκτόνωσης διεγέρσεων και συναισθημάτων μέσα από την κίνηση, τη δράση, τον χορό. Από την άλλη οι έντονες σωματικές αισθήσεις (κολύμπι, χορός, φλερτ) και η εικόνα σώματος που "στολίζεται" με τα καλοκαιρινά φετίχ, συντελούν επίσης στη συνθήκη αφύπνισης της εφηβικής σεξουαλικότητας» αναφέρει η συνεργάτιδά μας κυρία Τζένη Σουμάκη Παιδοψυχίατρος, Επιστημονικά Υπεύθυνη Διαγνωστικής και Θεραπευτικής Μονάδας για το Παιδί και τον Έφηβο Σπ. Δοξιάδης, «το σώμα στην εφηβεία μέσω μιας σειράς βιολογικών και ψυχολογικών μηχανισμών υφίσταται διαφοροποιήσεις. Έτσι προκύπτουν τα χαρακτηριστικά του φύλου που διαμορφώνουν την εικόνα του.Θυμηθείτε ότι περάσατε κι εσείς ανάλογες φάσεις. Είναι απλώς μια φάση ακόμα -ίσως η καλύτερη- που οδηγεί στην ολοκλήρωση της ταυτότητας. Εμπιστευθείτε τα παιδιά σας και τις αρχές που τους δώσατε».


Η κυρία Σουμάκη δίνει τις παρακάτω συμβουλές προς τους γονείς:

1. Μη φοβάστε τόσο τη σεξουαλικότητα!
2. Θυμηθείτε ότι περάσατε κι εσείς ανάλογες φάσεις
3. Είναι απλώς μια φάση ακόμα (ίσως η καλύτερη) που οδηγεί στην ολοκλήρωση της ταυτότητας
4. Εμπιστευθείτε τα παιδιά σας και τις αρχές που τους δώσατε.
boro.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Ατακτη υποχώρηση του ΥΠΟΙΚ μετά το ναυάγιο με τον ΕΝΦΙΑ -Πως θα υπολογιστεί

Μετά το χάος που δημιουργήθηκε από τα κραυγαλέα λάθη στον ΕΝΦΙΑ και τα απανωτά «εγκεφαλικά» που προκάλεσαν σε πολλούς φορολογούμενους που είδαν πως η Εφορία τους καλεί να πληρώσουν χρυσάφι για μικρά χωράφια το ΥΠΟΙΚ έκανε όπισθεν ολοταχώς και με εντολή του Αντώνη Σαμαρά- όπως ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών- ο φόρος θα υπολογιστεί με τις περσινές αξίες γης.

Με αυτή την οδηγία του Μεγάρου Μαξίμου και του πρωθυπουργού προσωπικά προς το υπουργείο Οικονομικών αποφασίστηκε η απόσυρση και αλλαγή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων σε 4.000 οικισμούς σε όλη την Ελλάδα, εκεί όπου δεν υπάρχει σύστημα αντικειμενικών αξιών.

Στοχευμένες αλλαγές στους 4.000 οικισμούς που «χτύπησε» ο ΕΝΦΙΑ

Επί της ουσίας, φαίνεται ότι θα αξιοποιηθεί η περσινή Απόφαση του Γ. Μαυραγάνη, με την οποία ορίστηκαν ειδικές τιμές σε 457 περιοχές, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να εφαρμόζονται κατά περίπτωση και ειδικοί συντελεστές απομείωσης. Ακόμα κι έτσι, ενδέχεται να δημιουργηθεί πρόβλημα με περιοχές στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, καθώς η επαναφορά αυτούσιων των περσινών αξιών, θα φέρει και επιβαρύνσεις. Σύμφωνα, πάντως, με διαβεβαιώσεις που δίνονται ατύπως από το υπουργείο Οικονομικών, η επαναφορά θα είναι στοχευμένη στους 4.000 οικισμούς που «χτύπησε» το σύστημα.

Σκέψεις για να αυξηθούν οι δόσεις

Ωστόσο, ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της κυβέρνησης. Η Βουλή κλείνει σήμερα και θα ανοίξει στις 26 Αυγούστου. Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι αλλαγές θα ανακοινωθούν άμεσα θα ψηφιστούν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Με μια νομοθετική ρύθμιση οι δόσεις μπορούν εύκολα να επεκταθούν έως τον Φεβρουάριο του 2015 χωρίς να επηρεαστούν τα έσοδα του προϋπολογισμού του 2014.

Εκεί που τα χωράφια «μετατράπηκαν» σε παλάτια

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση για οικόπεδο στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων, η αντικειμενική αξία του οποίου υπολογίστηκε πέρσι από το υπουργείο Οικονομικών στις 98.670 ευρώ και φέτος υπολογίστηκε στις 815.568 ευρώ! Σε άλλο χωριό των Τρικάλων, για κτίσμα 30 τ.μ. του 1930, σε οικόπεδο 1.500 τ.μ., η αντικειμενική τους αξία υπολογίστηκε στις 168.062 ευρώ και ο ιδιοκτήτης κλήθηκε να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ. Σε χωριό στη Β. Κεφαλλονιά για οικόπεδο και οίκημα 75 τ.μ., ο ιδιοκτήτης κλήθηκε να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 3.636 ευρώ ενώ πέρσι ο φόρου του ήταν 323 ευρώ! Στον Άγιο Προκόπιο Τρικάλων για οικόπεδο και σπίτι 40 τ.μ., η αντικειμενική αξία τους υπολογίστηκε πέρσι από το υπουργείο Οικονομικών στις 8.000 ευρώ, ενώ φέτος υπολογίζεται στις 38.000 ευρώ!


Διαβάστε Περισσότερα »

Και οι Aυγουστιάτικες καταιγίδες συνεχίζονται...

Φθινόπωρο θα θυμίζει και σήμερα ο καιρός - Σταδιακή βελτίωση αναμένεται από το απόγευμα - Διαβάστε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Τα φαινόμενα πιθανό να είναι κατά τόπους ισχυρά. Βελτίωση το βράδυ.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 19 έως 31 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Βελτίωση το βράδυ.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 21 έως 32 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: στη Θεσσαλία, την Εύβοια, τις Σποράδες και την ανατολική Στερεά νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές ή καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση των φαινόμενων από αργά το απόγευμα. Στην ανατολική Πελοπόννησο λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και βελτίωση το βράδυ.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα το πρωί στα βόρεια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 19 έως 34 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: στις βόρειες Κυκλάδες λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις πρωινές ώρες με τοπικές βροχές ή καταιγίδες και γρήγορη βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Κρήτη όπου θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά.
Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα το πρωί στα βόρεια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 23 έως 32 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα βόρεια όπου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Βελτίωση το βράδυ.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και πρόσκαιρα το πρωί στα βόρεια 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 24 έως 32 βαθμούς κελσίου.

Αττική
Καιρός: άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Βελτίωση το βράδυ.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 20 έως 32 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες. Βελτίωση το βράδυ
άνεμοι: βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: από 22 έως 30 βαθμούς κελσίου.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ