Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Tα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

Διαβάστε Περισσότερα »

Μίνι καύσωνας το Δεκαπενταύγουστο - Τους 39 βαθμούς Κελσίου θα αγγίξει ο υδράργυρος

Ο καιρός θα είναι ζεστός και η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική άνοδο
Μίνι καύσωνας θα πλήξει αρκετές περιοχές της χώρας το Δεκαπενταύγουστο.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ο καιρός το Δεκαπενταύγουστο θα είναι ζεστός και η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική άνοδο.

Συγκεκριμένα θα φτάσει του 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε ορισμένες περιοχές ο υδράργυρος θα δείξει 39 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση

Δευτέρα 11-08-2014
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και
απογευματινές ώρες στα βόρεια ορεινά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις στα Δυτικά 3 με 4, στα Ανατολικά 4 με
5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Τριτη 12-08-2014, Τετάρτη 13-08-2014 και Πέμπτη 14-08-2014
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από Βόρειες διευθύνσεις 3 Με 4 και τοπικά στο Αιγαίο 5 με 6
Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Σε μικρή άνοδο.

Παρασκευή 15-08-2014 (ΚΟΙΜΗΣΙΣ Της Θεοτόκου)
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και τοπικά στο Αιγαίο 5 με 6
Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Σε μικρή περαιτέρω άνοδο. Στα Ηπειρωτικά της χώρας η
μέγιστη θερμοκρασία θα φθάσει τους 38 και κατά τόπους τους 39 βαθμούς Κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

Eίστε έτοιμοι για το"Party" του καλοκαιριού; Alex Bar στην Άσκρη


Διαβάστε Περισσότερα »

Αλλάζουν όλα στα Μέσα Μεταφοράς -Νέες τιμές στα εισιτήρια, περισσότερες διελεύσεις, αλλαγές και τροποποιήσεις δρομολογίων

Σημαντικές αλλαγές αναμένονται από τον Σεπτέμβριο στις αστικές συγκοινωνίες. Στόχος του ΟΑΣΑ είναι το Μετρό και οι γραμμές κορμού λεωφορείων να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του νέου δικτύου. Οπως γράφει το ΕΘΝΟΣ πολλές γραμμές των ΕΘΕΛ θα μειωθούν και θα μετατραπούν σε τροφοδοτικές του Μετρό. Παράλληλα θα αυξηθεί η συχνότητα των διελεύσεων στα σημεία που η επιβατική είναι μεγάλη.

Οι βασικές αλλαγές που επεξεργάζονται στον ΟΑΣΑ

    Μείωση του μήκους της διαδρομής λεωφορειακών γραμμών ώστε να μετατραπούν σε τροφοδοτικές του Μετρό
    Ενίσχυση λεωφορειακών γραμμών σε περιοχές που δεν εξυπηρετεί το Μετρό
    Αλλαγή στις συχνότητες διέλευσης των λεωφορείων σε περιοχές που η επιβατική κίνηση είναι αυξημένη και μείωση όπου δεν είναι μεγάλη.

Τι θα αλλάξει στις τιμές των εισιτηρίων

    Με στόχο την επιστροφή του επιβατικού κοινού στα ΜΜΜ αλλάζει και η τιμολογιακή πολιτική στα εισιτήρια από τον Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα:
    Μειώνεται το εισιτήριο για όλα τα Μέσα από 1,40 σε 1,20 ευρώ με παράλληλη μείωση του χρόνου ισχύος από τα 90 στα 70 λεπτά.
    Καταργείται το εισιτήριο απλής διαδρομής για λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ που κοστίζει 1,20 ευρώ.
    Μειώνεται το κόστος της κάρτας για όλα τα Μέσα από τα 45 στα 30 ευρώ και καταργείται η κάρτα λεωφορείων, τραμ, τρόλεϊ των 20 ευρώ
    Στη διάθεση του κοινού θα τεθούν οι τριμηνιαίες και εξαμηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών
    Εισαγωγή πενθήμερου εισιτηρίου 10 ευρώ και κατάργηση του 7ημερου που κοστίζει 14 ευρώ



Διαβάστε Περισσότερα »

Ο ΟΑΕΔ δίνει 10.000 ευρώ επιδότηση σε ανέργους για να κάνουν τις καινοτόμες ιδέες τους επιχειρήσεις

Την ευκαιρία σε για την ίδρυση 900 νέων επιχειρήσεων επιχορηγώντας με 10.000 ευρώ ισάριθμους ανέργους ηλικίας 18 έως 35 ετών δίνει ο ΟΑΕΔ, μέσω προγράμματος που αποσκοπεί στην υλοποίηση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών που δίνουν έμφαση στην καινοτομία.

Σύμφωνα με την Ημερησία προτεραιότητα θα δοθεί στους άνεργους νέους που θα αναπτύξουν δραστηριότητα, η οποία απαιτεί την ενεργή απασχόληση και παρουσία τους, σε κλάδους και τομείς της οικονομίας που ενσωματώνουν την καινοτομία.

Ο ΟΑΕΔ «τρέχει» το πρόγραμμα μέχρι τις 21 Αυγούστου και οι περιφέρειες που εφαρμόζεται είναι, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Πελοποννήσου.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει:

1. Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου (διαθέτοντας δελτίο ανεργίας σε ισχύ μέχρι και την προηγούμενη της ημερομηνίας έναρξης της δραστηριότητάς τους στη ΔΟΥ) και να έχουν ωφεληθεί από τη διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης.

2. Να έχουν παρακολουθήσει και ολοκληρώσει σεμινάριο επιχειρηματικότητας σε Κέντρο Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ μέχρι και την προηγούμενη της ημερομηνίας έναρξης της δραστηριότητάς τους στη ΔΟΥ.

3. Να έχουν ελληνική υπηκοότητα ή υπηκοότητα άλλου κράτους-μέλους της ΕΕ ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.

4. Να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και (οι άντρες υποψήφιοι) να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

5. Να είναι ηλικίας 18 έως 35 ετών (να διανύουν το 36ο έτος) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα. Το 18ο έτος θα πρέπει να είναι συμπληρωμένο.

6. Η έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί από την ημερομηνία δημοσίευσης του προγράμματος στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και μετά. Στο πρόγραμμα δύναται να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής και άνεργοι που δεν έχουν προβεί σε έναρξη δραστηριότητας, με την προϋπόθεση ότι θα προβούν σε έναρξη στη ΔΟΥ το αργότερο εντός δύο μηνών από τη γνωστοποίηση της θετικής αξιολόγησης της αίτησης από την Τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης.

7. Δύναται να υπαχθούν στο πρόγραμμα ατομικές επιχειρήσεις καθώς επίσης και μέλος (με την προϋπόθεση ότι μετέχει με ποσοστό τουλάχιστον 51% στο εταιρικό κεφάλαιο):

    Ομόρρυθμης Εταιρείας (ΟΕ)
    Ετερόρρυθμης Εταιρείας (ΕΕ), μόνο για το ομόρρυθμο μέλος της
    Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), και
    Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (ΙΚΕ).

8.Σημειώνεται ότι σε αυτή τη δεύτερη περίοδο υποβολής, εκτός όσων υποβάλλουν αίτηση για πρώτη φορά, μπορούν να υποβάλλουν νέα αίτηση στο πρόγραμμα και όσοι απορρίφθηκαν κατά την πρώτη περίοδο του προγράμματος, εφόσον ανακαλέσουν την ένστασή τους ή δεν έχει εκδοθεί έως τις 17/07/2014 απόφαση επί της ένστασής τους.

Τι ορίζεται ως καινοτομία

Μία καινοτόμα δράση μπορεί να είναι ριζοσπαστική ή σταδιακή (ανάλογα με τις αλλαγές σε υφιστάμενες λειτουργίες μίας επιχείρησης) και μπορεί να αναφέρεται σε ένα νέο προϊόν ή μία νέα υπηρεσία, στους τρόπους παραγωγής τους ή στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται, όπως και στη διοικητική δομή ενός οργανισμού (εσωτερικά ή εξωτερικά σε σχέση με τους πελάτες ή καταναλωτές). Ενδεικτικά αναφέρονται:

    Οι νέες μέθοδοι στην παρασκευή τελικών και άλλων προϊόντων/υπηρεσιών με νέες πρώτες ύλες.
    Η χρήση νέων φιλικών προς το περιβάλλον υλικών.
    Τα προϊόντα για την παροχή προστασίας του χρήστη.
    Τα προϊόντα βιοτεχνολογίας.
    Οι τεχνολογίες αισθητήρων.
    Τα νέα είδη υπηρεσιών πιστοποίησης.
    Ο ψηφιακός χειρισμός προϊόντων.
    Οι ηλεκτρονικοί κατάλογοι.
    Οι υπηρεσίες βιομηχανικού σχεδιασμού πρωτότυπου προϊόντος/διεργασίας/παροχής υπηρεσίας.
    Η ανάπτυξη και η παροχή υπηρεσιών εξομοίωσης και μοντελοποίησης, η παροχή νέων εφαρμογών και προγραμμάτων πολυμέσων.
    Η εφαρμογή τηλεματικής και ψηφιακών συστημάτων μετάδοσης κ.λπ.




Διαβάστε Περισσότερα »

Mini Market λαθραίου καπνού στον Ορχομενό


Συνελήφθη 46χρονος υπήκοος Πακιστάν, για παράβαση Νομοθεσίας περί Τελωνειακού Κώδικα και λαθρεμπορίας, στον Ορχομενό Βοιωτίας

Κατασχέθηκαν πενήντα πέντε (55) περίπου κιλά αδασμολόγητου καπνού, οκτώ (8) κινητά τηλέφωνα και χρηματικό ποσό

Συνελήφθη, χθες (08-08-2014) το βράδυ στον Ορχομενό Βοιωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, ένας 46χρονος υπήκοος Πακιστάν, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση Νομοθεσίας περί Τελωνειακού Κώδικα και Λαθρεμπορίας.

Ειδικότερα, μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από τους αστυνομικούς σε κατάστημα mini - market , ιδιοκτησίας του 46χρονου, στην ανωτέρω περιοχή, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

    Δεκαεπτά (17) αλουμινένιες και είκοσι πέντε (25) νάιλον συσκευασίες, έτοιμες προς πώληση, οι οποίες περιείχαν ποσότητα αδασμολόγητου λεπτοκομμένου καπνού, συνολικού μεικτού βάρους (54) κιλών και (945) γραμμαρίων.
    Οκτώ (8) συσκευές κινητής τηλεφωνίας, τις οποίες ο 46χρονος είχε προμηθευτεί χωρίς παραστατικά και τις διέθετε ομοίως προς πώληση.
    Το χρηματικό ποσό των (91) ευρώ.

Η ανωτέρω ποσότητα καπνού θα σταλεί στο Τελωνείο Οινόης Βοιωτίας, προκειμένου να προσδιοριστούν οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι για το Ελληνικό Δημόσιο.

Την έρευνα και το προανακριτικό έργο ενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λιβαδειάς.




Διαβάστε Περισσότερα »

Χάθηκαν 650.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα σε 5 χρόνια..



Σημάδια ανάκαμψης με αύξηση της συνολικής απασχόλησης και του αριθμού των επιχειρήσεων εμφανίζει η αγορά εργασίας στον ιδιωτικό τομέα από τις αρχές του 2013, ύστερα από μια πενταετία συρρίκνωσης που καταγράφηκε με την απώλεια 650.000 θέσεων μισθωτής εργασίας και πάνω από 100.000 επιχειρήσεων..

    Παιδιά κατώτερου Θεού -για τους πολιτικούς- όσοι εργάζονται ή απολύονται απ΄τον ιδιωτικό τομέα..


Σύμφωνα με τη μελέτη της Tράπεζας της Eλλάδος, η...αυξητική εξέλιξη της απασχόλησης και του αριθμού των επιχειρήσεων θα συνεχιστεί ολόκληρο το 2014, ενώ εκτιμά ότι «οι απώλειες δεν θα ήταν τόσο μεγάλης έκτασης αν η αγορά εργασίας εμφάνιζε μεγαλύτερη ευελιξία στον καθορισμό είτε των μισθών είτε των ημερών και ωρών εργασίας». Σύμφωνα με τη μελέτη, ο αριθμός των ασφαλισμένων στο IKA έπεσε τον Δεκέμβριο του 2012 στο χαμηλότερο επίπεδο (1.434.800 ασφαλισμένοι), καταγράφοντας από την αρχή της κρίσης μείωση της τάξης του 31,2% (-650.000 θέσεις εργασίας) σε σχέση με τα στοιχεία του Iουνίου του 2008.

Eκτοτε η απασχόληση εξελίσσεται ανοδικά και από τον Mάιο του 2013 εμφανίζει θετικές μεταβολές. Tον Nοέμβριο του 2013 οι απασχολούμενοι - ασφαλισμένοι ήταν 1.610.000, δηλαδή 160.200 περισσότεροι από τον Nοέμβριο του 2012. Aντίστοιχη εξέλιξη με τους ασφαλισμένους στο IKA, αλλά με εντονότερη πτώση στην περίοδο της καθόδου της οικονομίας, εμφανίζει και ο αριθμός των επιχειρήσεων που ασφαλίζουν απασχολούμενους στο IKA. Aπό 287.000 που ήταν μειώθηκαν κατά 100.000 στις 178.700 (-36%). Oμως, από το φθινόπωρο του 2013 έχουν αυξηθεί κατά 30.000 (+16% σε ετήσια βάση τον Nοέμβριο του 2013). H μελέτη διαπιστώνει, τέλος, ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην αγορά εργασίας, αν και καθυστερημένα, μείωσαν τα μέσα ημερομίσθια, συγκράτησαν την περαιτέρω απώλεια θέσεων εργασίας και το κλείσιμο επιχειρήσεων, και συνέβαλαν στην ανάκαμψη της μισθωτής απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα και του αριθμού των επιχειρήσεων από τις αρχές του 2013


Διαβάστε Περισσότερα »

Οι Γυναίκες του Λεονταρίου πάνε Τήνο



Διαβάστε Περισσότερα »

Ετοιμαστείτε για το πιο μεγάλο και φωτεινό φεγγάρι του Αυγούστου!



Στις 10 Αυγούστου, ο ουρανός θα γεμίσει με το πιο μεγάλο και πιο φωτεινό φεγγάρι όλου του χρόνου. Η αυγουστιάτικη πανσέληνος ή …



αλλιώς «Υπερπανσέληνος» θα είναι η πιο κοντινή στην Γη και θα μας σαγηνεύσει όλους.

Συγκεκριμένα, το αυγουστιάτικο φεγγάρι της Κυριακής, θα βρίσκεται 14% πιο κοντά στη Γη και θα είναι κατά 30% πιο φωτεινή σε σχέση με τις υπόλοιπες πανσελήνους του χρόνου.

Κάθε χρόνο εμφανίζονται τέσσερις με έξι… «υπερπανσέληνοι» και φέτος η πρώτη σημειώθηκε την πρώτη μέρα του έτους. Ακολούθησε μια δεύτερη στις 31 Ιανουαρίου, ενώ μετά από την εντυπωσιακή Πανσέληνο του Αυγούστου, θα σημειωθεί άλλη μία στις 9 Σεπτεμβρίου.

Το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι η πανσέληνος αυτή θα συνοδευτεί και από μια εντυπωσιακή βροχή αστεριών, των Περσείδων.

Τα πεφταστέρια θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τη ρομαντική διάθεση της πανσελήνου, όμως θα είναι ορατά σε σκοτεινές περιοχές και μακριά από το τεχνητό φως των πόλεων.

Πάρτε λοιπόν κι εσείς το ταίρι σας αγκαλιά σε μια παραλία και απολαύστε την βροχή των αστεριών υπό το φως του φεγγαριού.


Διαβάστε Περισσότερα »

Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε για τον Έμπολα ...



Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι Έλληνες επιστήμονες για τη μετάδοση του ιού Έμπολα στη χώρα μας, μετά και τα αρνητικά αποτελέσματα από τα δύο ύποπτα κρούσματα που...
υπήρξαν, καθώς έπειτα από εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν οι δύο ασθενείς, διαπιστώθηκε ότι πάσχουν από ελονοσία.

Σε επικαιροποιημένες συστάσεις στους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες για τον ιό Εμπολα προχώρησε το υπουργείο Υγείας μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα.

Σε μια αναλυτική ανακοίνωση που συντάχθηκε με τη βοήθεια του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναφέρει τι είναι ο ιός, πως μεταδίδεται, τι συστήνεται στους ταξιδιώτες και ποια μέτρα έχουν ήδη ληφθεί.
Μεταξύ άλλων, δόθηκε και στη δημοσιότητα μια αφίσα που θα τοποθετηθεί στις πύλες εισόδου της χώρας και αναφέρει χρήσιμες πληροφορίες για τον ιό στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.



Τι είναι ο ιός Έμπολα

Ο αιμορραγικός πυρετός Ebola είναι ιογενής νόσος, η οποία εμφανίζεται σποραδικά, κυρίως σε περιοχές της Κεντρικής Αφρικής.

Πρόκειται κατά βάση για ζωονόσο και τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η δεξαμενή του ιού είναι διάφοροι τύποι νυχτερίδων της Αφρικής.

Ο ιός από τις νυχτερίδες μεταφέρεται σε άγρια ζώα, τα οποία, στη συνέχεια, μεταφέρουν τον ιό στον άνθρωπο.

Η εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων στην Αφρική, συνήθως, ακολουθείται από επιδημίες τόσο στην κοινότητα όσο και στο νοσοκομειακό περιβάλλον.

Η νοσοκομειακή εξάπλωση στις χώρες της Αφρικής σχετίζεται με την πολλαπλή χρήση μη αποστειρωμένων βελόνων όπως και με την έλλειψη των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Δείτε τις δηλώσεις του λοιμοξιωλόγου Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος μετείχε στην έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας


Πώς μεταδίδεται

O ιός Εbola μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω επαφής με αίμα ή εκκρίσεις ασθενών (π.χ. σάλιο, ούρα κλπ).

Η πιθανότητα μετάδοσης της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο αυξάνει στα τελευταία στάδια της νόσου και κυρίως στο αιμορραγικό στάδιο, αλλά ακόμη και μεταθανάτια, λόγω της συνεχιζόμενης ιαιμίας.

Ο ιός, μετά από περίοδο επώασης περίπου μιας εβδομάδας (από 2 έως 21 ημέρες), προκαλεί αρχικά ένα σύνδρομο που μοιάζει με γριπώδη συνδρομή (πυρετός, μυαλγίες, πόνος στη μέση, αδυναμία), και προοδευτικά εμετούς και διάρροιες, νεφρική ανεπάρκεια, αιμορραγίες από βλεννογόνους και πολυοργανική ανεπάρκεια.

Οι συστάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ

Συστήνεται να αποφεύγεται η επίσκεψη σε χώρες της Δυτικής Αφρικής όπως, Γουινέα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε, και Νιγηρία.

Σε περίπτωση που θεωρηθεί ανέφικτη αυτή η επιλογή, θα πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προφύλαξης στη χώρα προορισμού για την αποφυγή μόλυνσης από τον ιό, βάσει των λεπτομερών υποδείξεων του ΚΕΕΛΠΝΟ:

Αποφυγή επαφής με οποιουδήποτε τύπου βιολογικό υλικό (αίμα, σπέρμα, σάλιο κλπ), και αντικείμενα που πιθανόν είναι μολυσμένα, προφυλαγμένη σεξουαλική επαφή, αποφυγή κατανάλωσης κρέατος αγρίων ζώων, κλπ.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα

Το υπουργείο Υγείας με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες και Φορείς (Γεν. Δ/νση Δημόσιας Υγείας, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΚΕΠΥ) έχουν ήδη διασφαλίσει υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και έχουν προσαρμοστεί στις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Όπως έγινε γνωστό, έχουν ήδη σταλεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ οδηγίες στους επαγγελματίες υγείας (keelpno.gr) (γενικές πληροφορίες σχετικά με τον αιμορραγικό πυρετό από ιούς Ebola, τους τρόπους μετάδοσης των ιογενών αιμορραγικών πυρετώv, τα μέτρα πρόληψης μετάδοσης των ιογενών αιμορραγικών πυρετών, τις οδηγίες για τη διαχείριση πιθανού/ύποπτου για ιογενή αιμορραγικό πυρετό κρούσματος σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας).

Επίσης, έχουν ήδη εκδοθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ οδηγίες για ταξιδιώτες και έχουν καθοριστεί και τελούν σε πλήρη ετοιμότητα τα Κέντρα Εργαστηριακού Ελέγχου για την διερεύνηση κλινικών δειγμάτων τα οποία είναι:

Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ και επικουρικά το Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών).

Έχει ήδη καθοριστεί και τελεί σε πλήρη ετοιμότητα ως Νοσοκομείο υποδοχής τυχόν περιστατικών, το Νοσοκομείο «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ».

Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση και διαχείριση τυχόν ύποπτων περιστατικών επιβατών που μπορεί να εισέρχονται με πυρετό ή /και άλλα συμπτώματα στη χώρα έχει καταρτισθεί λεπτομερής σχεδιασμός, για τις οδηγίες ατομικών και συλλογικών μέτρων αποφυγής μετάδοσης του ιού (ΚΕΕΛΠΝΟ), μεταφοράς μέσω ΕΚΑΒ, παρακολούθησης και κλινικής αντιμετώπισης.


Διαβάστε Περισσότερα »

Eκδηλώσεις στη Κοιλάδα των Μουσών

Σύλλογος Φιλοπροόδων Άσκρης,
“Ο ΗΣΙΟΔΟΣ”
Μουσεία 2014
Πρόγραμμα εκδηλώσεων
Στο αρχαίο θέατρο Άσκρης
Σάββατο, 9 Αυγούστου και από ώρα 20.00

Αναφορά στις Μούσες
, με κοπέλες από τη γύρω περιοχή.

Οι ρίζες της βυζαντινής μας μουσικής
με τον Γεώργιο
Χατζηχρόνογλου και χορωδία.
Κυριακή, 10 Αυγούστου και από ώρα 21.00
Θεατρική παράσταση με την κωμωδία «
ΦΙΛΑΡΓΥΡΟΣ
» του
Μολιέρου από την θεατρική ομάδα Αλιάρτου (ΣΧΗΜΑ).
Δευτέρα, 11 Αυγούστου και από ώρα 21.00
Θεατρική παράσταση με την τραγωδία «
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
»
Σοφοκλέους από τον οργανισμό ελληνικού θεάτρου ΑΙΧΜ
Η.
Στην πλατεία της Άσκρης
Κυριακή, 17 Αυγούστου και από ώρα 20.00:

Η Άσκρη του Ησιόδου
, όπως προκύπτει από την ανάλυση του
“Έργα και Ημέραι”.

Tοποθέτηση ειδικών επί του θέματος: “
Γιατί ο πατέρας του
Ησιόδου πήγε στην Άσκρη
”.
Διάφορα
Τις πρωινές ώρες του διημέρου 10 και 11 Αυγούσ
του θα έχει
πορείες στο φαράγγι ΟΛΜΕΙΟΣ και ανάβαση στον Ελικών
α
αντίστοιχα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τεστ… Λεβαδειακού-Πανιώνιου


Φιλική αναμέτρηση μεταξύ Λεβαδειακού και Πανιώνιου θα διεξαχθεί το Σαββάτο (9/8, 18:30) στην έδρα των Βοιωτών.


Ο Λεβαδειακός γνωστοποίησε ότι θα δώσει αύριο (9/8, 18:30) φιλικό με τον Πανιώνιο στο Δημοτικό Στάδιο Λιβαδειάς, στο πλαίσιο της καλοκαιρινής προετοιμασίας των δύο ομάδων.

Οι δύο ομάδες θα βρεθούν αντιμέτωπες στο ίδιο γήπεδο για την όγδοη αγωνιστική της Superleague.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τα γεγονότα… σαν σήμερα



Στις 9 Αυγούστου 1945, με εντολή του Προέδρου των ΗΠΑ, αμερικανικό βομβαρδιστικό προβαίνει στη ρίψη της δεύτερης ατομικής βόμβας, που έφερε το όνομα "Fat Man" στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας. Η βόμβα ισοπέδωσε την πόλη, σκοτώθηκαν 70.000-90.000 άτομα και τραυματίστηκαν 80.000.

48 π.Χ. - Μάχη των Φαρσάλων: ο Ιούλιος Καίσαρας καταφέρνει αποφασιστική νίκη εναντίον του Πομπήιου στα Φάρσαλα. Ο Πομπήιος διαφεύγει στην Αίγυπτο.

378 - Μάχη της Αδριανούπολης: ο ρωμαϊκός στρατός υπό τον αυτοκράτορα Ουάλη ηττάται από τους Βησιγότθους. Ο Ουάλης σκοτώνεται μαζί με το μεγαλύτερο μέρος του στρατού του.

803 - Πεθαίνει άδοξα στη Λέσβο η πρώην αυτοκράτειρα Ειρήνη η Αθηναία, τελευταία απόγονος της δυναστείας των Ισαύρων.

1466 - Οι Ενετοί κυριεύουν την Πάτρα.

1500 - Η Μεθώνη κυριεύεται από τους Τούρκους, υπό τον Βαγιαζήτ.

1571 - Κύπρος: Ο Μουσταφά πασάς καταλαμβάνει την Αμμόχωστο.

1825 - Ελληνική Επανάσταση του 1821: Εκστρατευτικό σώμα 2.400 ανδρών από την Μονεμβασία αποβιβάζεται στην Κίσσαμο Κρήτης. Οι Έλληνες καταλαμβάνουν το κάστρο της Γραμβούσας και εκδιώκουν τους 2.000 Τούρκους του Μουσταφάμπεη.

1828 - Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ο Ιμπραήμ υποχρεώνεται να εγκαταλείψει την Πελοπόννησο.

1887 - Ο Βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄ της Βουλγαρίας εκθρονίζεται. Ηγεμόνας ανακηρύσσεται ο, μετέπειτα Τσάρος, Φερδινάνδος Α΄.

1945 - Με εντολή του Προέδρου των ΗΠΑ, Αμερικανικό βομβαρδιστικό προβαίνει στη ρίψη της δεύτερης ατομικής βόμβας, που έφερε το όνομα "Fat Man" (χοντρός) στη πόλη Ναγκασάκι της Ιαπωνίας. Η βόμβα ισοπέδωσε την πόλη, σκοτώθηκαν 70.000-90.000 άτομα και τραυματίστηκαν 80.000.

1950 - Πόλεμος της Κορέας: Στη Νότιο Κορέα αρχίζει η ισχυρή αντεπίθεση του στρατού των Ηνωμένων Εθνών.

1954 - Υπογράφεται 20ετές Σύμφωνο στρατιωτικής βοήθειας και πολιτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Γιουγκοσλαβίας.

1956 - Κυπριακό: Οι Άγγλοι απαγχονίζουν στη Λευκωσία τους νεαρούς αγωνιστές της ΕΟΚΑ, Ιάκωβο Πατάτσο, Ανδρέα Ζάκο και Χαρίλαο Μιχαήλ.

1974 - Ο Ρίτσαρντ Νίξον παραιτείται από Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μετά το σκάνδαλο Γουότεργκεητ.

1979 - Καταργείται στην Ελλάδα το ιατρικό προγαμιαίο πιστοποιητικό.
Διαβάστε Περισσότερα »

Κεφαλονιά: Πού πήγαν και δεν έχουν εμφανιστεί φέτος τα «φιδάκια της Παναγίας»;



Κάθε χρόνο, στις 5-6 Αυγούστου βγαίνουν από τις φωλιές τους τα ακίνδυνα φιδάκια στο μοναστήρι της Παναγίας Φιδούσας στο Μαρκόπουλο της Κεφαλονιάς, που κρύβονται πάλι μετά το Δεκαπενταύγουστο - Κανείς δεν τα έχει δει φέτος, παρά την επίμονη αναζήτηση
Πού πήγαν φέτος τα «φιδάκια της Παναγίας» και δεν εμφανίστηκαν στην Κεφαλονιά; Αυτό το ερώτημα απασχολεί ιερείς και πιστούς στα χωριά Μαρκόπουλο και Αργίνια, όπου κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, κάνουν την εμφάνισή τους και κυκλοφορούν ανάμεσα στους πιστούς ακίνδυνα, μέχρι την ημέρα της γιορτής, το Δεκαπενταύγουστο, όταν κρύβονται και πάλι στις φωλιές τους.

Τα περίεργα φιδάκια, έχουν ένα σημάδι στο κεφάλι σαν σταυρό, θεωρούνται «ιερά» από τους πιστούς στην περιοχή, ενώ η παρουσία τους έχει και συμβολική σημασία, καθώς συνδέονται με καλοτυχία.

Σύμφωνα με την παράδοση, τα φιδάκια δεν είχαν εμφανιστεί το 1953, όταν ισχυροί σεισμοί είχαν προκαλέσει ολική καταστροφή σχεδόν στο νησί, ενώ πιο πρόσφατα, το φαινόμενο είχε συμβεί πάλι το 1987 και το 2005 - χωρίς πάντως να συνοδευτεί από κάποια φυσική καταστροφή ή άλλο κακό.

Τώρα, πιθανολογείται πως έγινε... το αντίστροφο, δηλαδή πως οι ισχυροί σεισμοί του περασμένου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου επηρέασαν με κάποιο τρόπο τα πλάσματα αυτά.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει και το kefaloniapress.gr, όλοι ελπίζουν να τα δουν τις επόμενες μέρες στα σπίτια και την εκκλησία τους κανονικά.


Διαβάστε Περισσότερα »

Ανεβαίνει η θερμοκρασία αλλά η βροχή επιμένει

Αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα Σάββατο, με τη θερμοκρασία να σημειώνει μικρή άνοδο. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ωστόσο αναμένονται παροδικές νεφώσεις κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στα βόρεια και ανατολικά ορεινά.

Αναλυτική πρόγνωση

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: γενικά αίθριος. Παροδικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στα ορεινά της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης .

Άνεμοι: αρχικά βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: γενικά αίθριος. Παροδικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Άνεμοι: μεταβλητοί 3 και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: γενικά αίθριος. Παροδικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στα ορεινά της Θεσσαλίας.

Άνεμοι: μεταβλητοί 3 στα ανατολικά βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: γενικά αίθριος.

Άνεμοι: βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 24 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: γενικά αίθριος.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 24 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Καιρός: γενικά αίθριος. Παροδικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 στα ανατολικά βόρειοι 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: γενικά αίθριος. Παροδικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Άνεμοι: αρχικά βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

Oι Έλληνες "αντικαθιστούν" τους άλλους Βαλκάνιους στη Γερμανία..




    7πλάσιο το πλήθος όσων μεταναστεύουν κάθε χρόνο από την Ελλάδα στις γερμανικές πόλεις!



Τη θέση των Βαλκάνιων, των Πολωνών και άλλων ανατολικοευρωπαίων κοντεύουν να πάρουν οι Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία. Όχι, οι Έλληνες που επιλέγουν να εργασθούν -προς ώρας τουλάχιστον - σε κάποια γερμανική πόλη δεν δουλεύουν κατά κόρον σε...  θέσεις εργασίας με χαμηλή ειδίκευση σαν και εκείνες στις οποίες απασχολούνται οι άλλοι Βαλκάνιοι ή οι Ανατολικοευρωπαίοι.

Ο “ανταγωνισμός” των Ελλήνων με τους άλλους Ευρωπαίους μετανάστες στη Γερμανία αφορά ακόμα το μέγεθος της “ροής” τους προς την εν λόγω χώρα. Τι σημαίνει αυτό ; Αναλογικά με τον πληθυσμό της Ελλάδας βρίσκονται ένα μικρό βήμα πριν κατακτήσουν την 4η θέση, την οποία σήμερα κατέχουν οι Πολωνοί, μεταξύ εκείνων που μεταναστεύουν στη Γερμανία. Πριν τους Έλληνες και τους Πολωνούς, βρίσκονται οι Ρουμάνοι, οι Βούλγαροι και οι Ούγγροι. Τους Έλληνες ακολουθούν από μακριά οι Ιταλοί και οι Ισπανοί.

Που οφείλεται αυτή η εξέλιξη;

Από το 1996 έως και σήμερα δεν έχει σημειωθεί καμία άλλη -με ελαφριά εξαίρεση εκείνης που προήλθε από τη Βουλγαρία- τόσο εντυπωσιακή αύξηση μεταναστευτικής ροής προς τη Γερμανία όσο και εκείνη που είχε αφετηρία την Ελλάδα.

Στο διάστημα 2007 -12... επταπλασιάστηκε το πλήθος των Ελλήνων που μεταναστεύουν στην Γερμανία κάθε χρόνο.
Συνεπώς το βασικό μεταναστευτικό κύμα στο εσωτερικό της Ε.Ε. δεν συντελείται από το ευρωπαϊκό μεσογειακό Νότο (που συμπεριλαμβάνει την Ιταλία και την Ισπανία) όπως συνηθίζεται να λέγεται, αλλά από τον βαλκανικό νότο.

Η Destatis σημειώνει πως το 2013 σημειώθηκε ρεκόρ εικοσαετίας για τη μετανάστευση προς τη Γερμανία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ομοσπονδιακής γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας Destatis:

- το 2013 μετανάστευσαν στη Γερμανία 33.379 Έλληνες. Το πλήθος αυτό αντιστοιχεί στο 0,3% του ελληνικού πληθυσμού, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή (2011). Την ίδια χρονιά, μετανάστευσαν στη Γερμανία 189.109 Πολωνοί, οι οποίοι αποτελούν το 0,4% του (πολωνικού) πληθυσμού.

Παράλληλα, το 2013 μετανάστευσε στη Γερμανία το 0,8% των Βουλγάρων (58.950), το 0,6% των Ρουμάνων (134.494) και το 0,5% των Ούγγρων (58.068).

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως το ποσοστό των πληθυσμών των άλλων χωρών του ευρωπαϊκού νότου οι οποίες έχουν πληγεί από την κρίση το οποίο μεταναστεύει στη Γερμανία, απέχει κατά πολύ από εκείνο της Ελλάδας. Μόλις το 0,07% των Ισπανών (36.511) και το 0,09% των Ιταλών (57.523) μετανάστευσε στη Γερμανία το 2013.

Το 2007 μετανάστευσαν στη Γερμανία μόλις 8.032 Έλληνες.

Αντίθετα, το 2012 οι Έλληνες που μετανάστευσαν έφτασαν τους 34.109. Στο διάστημα μεταξύ 2007-12 σημειώθηκε συνεχής αύξησης της μεταναστευτικής ροής από την Ελλάδα προς τη Γερμανία. Συνεπώς, οι Έλληνες που μετανάστευαν το 2012 στη Γερμανία σε σχέση με εκείνους που έκαναν το ίδιο το 2007 αυξήθηκαν κατά ... 760% . Μία τέτοια “ροή” σε ετήσια βάση δεν έχει ξανασυναντηθεί τουλάχιστον από το 1996 και έπειτα -και μάλιστα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis από καμία άλλη χώρα της Ε.Ε. -πλην της Βουλγαρίας- προς τη Γερμανία.

Από 7.526 Βούλγαρους που μετανάστευσαν στη Γερμανία το 2007, ο αριθμός τους έφτασε τις 58.504 το 2012, δηλαδή οχταπλασιάστηκε η ετήσια μεταναστευτική ροή από τη Βουλγαρία προς τη Γερμανία.

Σημαντικότατη είναι και η μεταναστευτική ροή από τη Ρουμανία προς τη Ρουμανία. Από τις 17. 069 Ρουμάνους που μετανάστευσαν στη Γερμανία το 1996 έφτασαν τους 134.494 το 2013, δηλαδή επταπλασιάστηκε το πλήθος των Ρουμάνων που ετησίως μεταναστεύουν στη Γερμανία.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ