Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Σπύρος Μεϊδάνης: Το "Δικό μας" παιδί με ταλέντο στο μπουζούκι


Tον Σπύρο Μεϊδάνη συνάντησε το permissos press σε μια καλοκαιρινή του εμφάνιση στα Βίλλια Αττικής. Είχαμε την ευχέρεια να βρεθούμε με τον Σπύρο,  να τον δούμε και να τον ακούσουμε από κοντά και πραγματικά η ευγένειά του,ο επαγγελματισμός του μας έκαναν μεγάλη εντύπωση!
Ο Σπύρος κατάγεται από τις Θεσπιές Βοιωτίας. Από μικρή ηλικία ανέδειξε τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες σπουδάζοντας τόσο Ευρωπαϊκή όσο και Βυζαντινή μουσική σε δημόσια ωδεία. Επί σειρά ετών μαθήτευσε σε ωδεία της Βοιωτίας και σε διακεκριμένους μουσικούς στην Αθήνα όπως ο Μανώλης Καραντίνης και ο Μίλτος Ηλίου, εξασκώντας την αγάπη του για το μπουζούκι. Με το πέρασμα των χρόνων η αδιάκοπη μελέτη και η αγάπη για την μουσική τον ωθούν να ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτήν παράλληλα με τις Πανεπιστημιακές σπουδές του στα Χρηματοοικονομικά. Συνεργάζεται με μεγάλους καλλιτέχνες τόσο σε ζωντανές εμφανίσεις όσο και στην Ελληνική δισκογραφία όπως η Αρετή Κετιμέ. Αυτή την περίοδο βρίσκεται στο πλευρό του μεγάλου ερμηνευτή του νησιώτικου και λαϊκού τραγουδιού του Βαγγέλη Κονιτόπουλου, συμμετέχοντας παράλληλα και σε άλλες εμφανίσεις σε Αθήνα και επαρχία.
 Πέρα από ένας αξιόλογος  καλλιτέχνης είναι και ένας εξαιρετικός και σεμνός άνθρωπος, κάτι που τον  κάνει ακόμα πιο μοναδικό.



H σελίδα του Σπύρου Μειδάνη στο Facebook





   
Διαβάστε Περισσότερα »

Δείτε τι αποκαλύφθηκε σήμερα στην Αμφίπολη


Τι βρήκαν οι αρχαιολόγοι κάτω από τη βάση των Σφιγγών - Διακόσμηση με μπλε και κόκκινο χρώμα στο μνημείο
Νέα, σημαντικά ευρήματα έφεραν στο «φως» και σήμερα οι ανασκαφικές εργασίες στο ταφικό μνημείο, στον Τύμβο Καστά από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στην Αμφίπολη.

Έπειτα από την απομάκρυνση των μαρμάρινων πλακών από το μνημείο, η οποία αποκάλυψε ολόκληρες τις μαρμάρινες Σφίγγες, που βρέθηκαν στην είσοδο του Τάφου, την Πέμπτη απομακρύνθηκαν, με άκρα προσοχή, χώματα τα οποία βρίσκονταν πίσω από τα αγάλματα, σε βάθος περίπου, δυο μέτρων, και σε πλάτος ανάλογο της εισόδου του τάφου (4.50 μ).

Ετσι, προχώρησε, στο μεγαλύτερο τμήμα της η αποχωμάτωση του εσωρραχίου της θόλου.



Oι αρχαιολόγοι συνέχισαν τις εργασίες τους με την αφαίρεση πέντε λιθόπλινθων, από την έκτη σειρά του τοίχου σφράγισης, με τη βοήθεια μηχανικού μέσου και μετά την απομάκρυνσή τους, αποκαλύφθηκε κάτω από τη βάση των Σφιγγών, το ανώτερο τμήμα του μαρμάρινου θυρώματος.



Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, καλύπτεται με fresco σε μίμηση ιωνικού επιστυλίου και φέρει διακόσμηση με κόκκινο, μπλε  και μαύρο χρώμα.

Επίσης, κάτω από το  ιωνικό  επιστύλιο, αποκαλύφθηκαν δυο ιωνικά επίκρανα των  παραστάδων της θύρας, επίσης επικαλυπτόμενα με fresco και επιζωγραφισμένα  με τα ίδια χρώματα.

Σημειώνεται ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν αύριο με προτεραιότητα την στερέωση και συντήρηση των σημερινών ευρημάτων.


   
Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις του την Πέμπτη ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, είπε ότι «πολύ σύντομα θα έχουμε πλήρη εικόνα για το εσωτερικό του τάφου».

Ερωτηθείς για το πότε θα υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα, ο κ. Τασούλας είπε ότι θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες.

«Χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για να μπούμε στον τάφο» ανέφερε, σημειώνοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι να μη θιχτεί η στατικότητα του μνημείου.

Όπως επίσης ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, ο δημόσιος φορέας Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. (ΔΕΣΦΑ) θα διαθέσει 30.000 ευρώ προκειμένου να συνδράμει τις σημαντικές αρχαιολογικές έρευνες στο σημείο.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ - Σοβαρό τροχαίο με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Χαλκίδας...




Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και του ΕΚΑΒ βρίσκονται αυτή την ώρα κοντά στην Συκούλα στην Άρτα στην εθνική οδό.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες Ι.Χ. συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Χαλκίδας στο οποίο επέβαιναν δώδεκα άτομα από τα οποία έχουν τραυματιστεί τα τρία σοβαρά.

Όπως αναφέρει το pamepreveza.gr, στο Ι.Χ. επέβαινε μια τετραμελής οικογένεια. Νεκρός είναι οδηγός του αυτοκινήτου ενώ σοβαρά τραυματισμένο το ένα παιδί.

Συνολικά πάνω από δέκα άτομα έχουν μεταφερθεί στο Νοσοκομείο της Άρτας ενώ στην ε.ο. έχουν σχηματιστεί ουρές χιλιομέτρων.


Διαβάστε Περισσότερα »

Αυτοί είναι οι δύο 19χρονοι που κρατούνται για το φονικό στη Μάνη


Φύλλο και φτερό έκαναν οι αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση της διπλής δολοφονίας στη Μάνη τα σπίτια των δύο κατηγορουμένων οι οποίοι έχουν συλληφθεί και αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα. Όπως προέκυψε το φονικό όπλο, μια καραμπίνα, ανήκει στη μητέρα του ενός εξ αυτών και την είχε μαζί του την νύχτα του φονικού.

Όπως φαίνεται όμως οι δύο δράστες που ήταν συμμαθητές σε Λύκειο της Καλαμάτας είχαν πάθος με τα όπλα αλλά και τα ακροδεξιά σύμβολα.

Αυτοί είναι οι δύο δράστες Π.Μ. και Ν.Μ.

Στα δύο προφίλ που έχουν δημιουργήσει στο Facebook υπάρχουν φωτογραφίες με καραμπίνες, χρηματικά ποσά αλλά και «ακροδεξιά» σύμβολα ενώ σε συνομιλία ενός εκ των δραστών -την ημέρα της γιορτής του- μία φίλη του, του ανέφερε «χρόνια πολλά μελλοντικέ δολοφόνε».

Ο ένας 19χρονος μάλιστα δηλώνει στο Facebook από το 2012 «λοχίας» στην... Εθνική Ακαδημία του FBI ενώ και οι δύο στα προφίλ τους επιδεικνύουν την εκγύμνασή τους αλλά και τα όπλα που φέρεται να χρησιμοποιούσαν τον τελευταίο καιρό.

Μάλιστα, όπως γράφει tovima.gr, δίπλα σε μία φωτογραφία που δείχνει τουλάχιστον τρία πυροβόλα όπλα ο ένας εξ αυτών προχωρεί, στις 7 Μαΐου 2014, σε συνομιλία με κάποιον που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «Ομερτά» σχετικά με την διατρητική ικανότητα των καλάσνικοφ και άλλων όπλων. Ο ένας από τους δράστες αναφέρει επίσης ότι «κάτι που...νες Καλαματιανούς τους τρυπάνε όλα».

Επίσης υπήρχε φωτογραφία με χαρτονομίσματα και κέρματα που ήταν συνολικά 875 ευρώ, όσα δηλαδή, σύμφωνα με πληροφορίες ειχε δώσει ο ένας εκ των δραστών στον Κωνσταντίνο Σγούρο, για να του δώσει αναβολικά χάπια.

Ποιοι είναι οι δυο δράστες

Οι δύο δράστες οι οποίοι μόλις έχουν συμπληρώσει τα 18 τους χρόνια, ήταν συμμαθητές στο σχολείο και όπως και τα θύματα είχαν ιδιαίτερο πάθος με τη γυμναστική και το bodybuilding. Μάλιστα, ο ένας εκ των δραστών του φονικού γυμναζόταν στο γυμναστήριο που διατηρούσε ένα από τα θύματά του στην πόλη της Καλαμάτας. Ο ένας από τους δύο είναι γόνος γνωστής οικογένειας της Μεσσηνίας. Ο Π.Μ. μεγάλωσε στην ευρύτερη περιοχή αλλά κατοικεί στην Καλαμάτα ενώ ο δεύτερος, ο Ν.Μ. είναι μόνιμος κάτοικος Κάμπου Αβίας.

Οι δράστες ρίχνουν ο ένας στον άλλον το βάρος της δολοφονίας

Oι δυο δράστες, οι οποίοι αναμένεται να προσαχθούν το απόγευμα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, ρίχνουν τώρα ο ένας στον άλλον τα βάρη για τη δολοφονία.
Ο πρώτος που συνελήφθη χθες ισχυρίστηκε ότι ο φίλος του ήταν αυτός που σκότωσε τον 25χρονο Κώστα Σγούρο και τον 26χρονο Γιάννη Κομμάτη, με ένα δίκαννο  που είχε πάρει από το σπίτι του επειδή φοβόντουσαν τα ιδιαίτερα σωματώδη θύματα. Ωστόσο, ο δεύτερος δράστης, που παραδόθηκε τα ξημερώματα ρίχνει το βάρος της δολοφονίας στον φίλο του.

«Παράπλευρη απώλεια» ο Κομμάτης

Από τις απολογίες των δύο δραστών προκύπτει ότι ο Κομμάτης ήταν παράπλευρη απώλεια, καθώς οι δράστες είχαν διαφορές μόνο με τον Κώστα Σγούρο στον οποίο είχαν δώσει 800 ευρώ για να τους προμηθεύσει αναβολικά, τα οποία, όμως, δεν τους παρέδωσε ποτέ. Οι δράστες έκλεισαν ραντεβού με τα  θύματα λέγοντάς τους ότι έχουν ένα πολύ καλό γρήγορο αυτοκίνητο που θέλουν να τους πουλήσουν και για το λόγο αυτό πήγε μαζί ο Κομμάτης που είχε σπουδάσει μηχανικός αυτοκινήτων και είχε γνώσεις επί του αντικειμένου.

Η συνάντηση κατέληξε σε καβγά, με τον δράστη που συνελήφθη χθες να λέει ότι σε κάποια στιγμή τον έπιασε ο Σγούρος από το λαιμό και ο φίλος του πήγε και πήρε την καραμπίνα από το αυτοκίνητο, την οποία είχε πάρει μαζί του επειδή φοβόταν τα θύματα που ήταν ιδιαίτερα μυώδη και άρχισε να τους πυροβολεί.

Εσερναν τους νεκρούς για να τους φορτώσουν σε φορτηγάκι

Οσον αφορά τα τραύματα που φέρουν τα θύματα στα σώματά τους και τα οποία στην αρχή εικαζόταν ότι προέρχονταν από ξυλοδαρμό, τελικά, προκύπτει ότι δημιουργήθηκαν εξαιτίας του γεγονότος ότι οι δράστες έσερναν τις σορούς τους για να τις φορτώσουν στο αγροτικό φορτηγάκι του ενός. Μάλιστα, επειδή το όχημα δεν είχε πόρτα και τα πτώματα γλιστρούσαν κατά τη μεταφορά τους στο σημείο όπου τα πέταξαν, οι δράστες τα έδεσαν με σχοινιά.
iefimerida.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

''3ο κουδούνι'' σήμερα στο Δίστομο για το 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου



Σε ...θεατρικούς ρυθμούς κινείται από χθες το Δίστομο  που για 4η χρονιά το Θεατρικό του Εργαστήρι ''Θεατροφρένεια''  διοργανώνει το Πανελλήνιο  Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου  που ξεκινά σήμερα με την Θεατρική ομάδα Ορχομενού «Ιππότες του Θεάτρου» και το έργο  «Το μπουφάν της Χάρλεϋ» στο αίθριο Αμφιθέατρο στο Λόφο του Μαυσωλείου. Χθες εγκαινιάστηκε  ομαδική έκθεση θεατρικής φωτογραφίας με την χορηγία του έγκριτου περιοδικού “Φωτογράφος” στο θεατράκι της Θεατροφρένειας σε συνδιοργάνωση με την  ILISSOS art.

Αίσθηση στους θεατρόφιλους της ευρύτερης περιοχής - που τιμούν μαζικά κάθε φορά τις εκδηλώσεις της Θεατροφρένειας  και του Φεστιβάλ - η φετινή σύνθεση της  Κριτική Επιτροπή που αποτελούν οι :

1. Βασίλης Κατσικονούρης - Συγγραφέας
2. Άννα Μαυρολέων - Διδάκτωρ Θεατρολογίας (Θεατρολόγος)
3. Κώστας Καστανάς - Ηθοποιός, Σκηνοθέτης
4. Βασίλης Κολοβός - Ηθοποιός
5. Λιάνα Καραβασίλη - Μουσικός

Θα παρουσιασθούν έργα του Κώστα Ταχτσή, Ιάκωβου Καμπανέλλη, Γκάμπριελ Αρού,Βασίλη Κατσικονούρη, Άκη Δήμου, Γιώργου Σκούρτη,Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Άννας Μαυρολέων και Αλέκου Σακελλάριου- Χρήστου Γιαννακόπουλου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του 4ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου είναι το εξής:

• Πέμπτη 21 Αυγούστου
Τελετή έναρξης
Θεατρική ομάδα Ορχομενού «Ιππότες του θεάτρου», «Το μπουφάν της Χάρλεϋ»(εκτός διαγωνισμού) του Βασίλη Κατσικονούρη, σε σκηνοθεσία Νίκης Παπαγιαννάκη.
• Παρασκευή 22 Αυγούστου
Κορινθιακό θέατρο «Βασίλης Ρώτας», «Η αυλή των θαυμάτων » του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Παύλου Καράγιωργα-Ελένης Μαυραγάνη.
• Σάββατο 23 Αυγούστου
Θεατρική ομάδα Πάτρας «Υποκριτές», «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης» του Άκη Δήμου, σε σκηνοθεσία Μίλτου Παπλά.
• Κυριακή 24 Αυγούστου
Θεατρική ομάδα Οινοφύτων «Δημοσθένης Λιάπης», «Ναι» του Γκάμπριελ Αρού, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Θεοδώρου.

• Δευτέρα 25 Αυγούστου
Θέατρο Περιγιαλίου, «Κομέντια» ( Πάλη Χωρικών και Βασιλιά) του Γιώργου Σκούρτη, σε σκηνοθεσία Αλέκου Ξανθάκη.
• Τρίτη 26 Αυγούστου
Δημοτικό θέατρο Μαραθώνα «Βασίλης Τσάγκλος» , «Γέρμα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε σκηνοθεσία Νίκου Γκεσούλη.
• Τετάρτη 27 Αυγούστου
Θεατρική ομάδα δήμου Ζωγράφου «CARPE DIEM», «Τρίτο Στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή, σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη.
• Πέμπτη 28 Αυγούστου
Θεατρικό εργαστήρι δήμου Μοσχάτου-Ταύρου «Εν Δράσει» , «Η υπόσχεση»(εκτός διαγωνισμού) της Άννας Μαυρολέων, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Ναρλή .
Τελετή λήξης – Βράβευση.
• Παρασκευή 29 Αυγούστου
Θεατρικό εργαστήρι Διστόμου «Θεατροφρένεια», « Υπάρχει και φιλότιμο» των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, σε σκηνοθεσία Τάσου Σταθά.

Η (παράλληλη) Έκθεση Φωτογραφίας

Στα πλαίσια του 4ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου “Δίστομο 2014'', η “ΘΕΑΤΡΟΦΡΕΝΕΙΑ” και η ILISSOS art συνδιοργανώνουν Ομαδική Έκθεση Θεατρικής Φωτογραφίας με τον τίτλο
“Θεατρική 4-ΑΣ΄΄ τα εγκαίνια της οποίας έγιναν χθές . Συμμετέχουν με έργα τους οι Αλέκος Αηδόνη, Νεφέλη Καραβά Τζανετή, Γιώργος Χαριτάκης και Θανάσης Φούκας, απόφοιτοι της Leica Academy, με φωτογραφίες τους από θεατρικές παραστάσεις που έγιναν στην Αθήνα τα δύο τελευταία χρόνια.
Η Έκθεση γίνεται με την χορηγία του περιοδικού “Φωτογράφος”, την
επιμέλεια έκθεσης: Γ. Κανελλόπουλος και μέσα σε όλα η (φωτογράφος επίσης) Ελση Καί΄λη.
και η διάρκεια της 20/08 - 31/08/2014

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα γίνουν στο Αίθριο αμφιθέατρο του Μαυσωλείου Διστόμου - Ώρα έναρξης 9 μ.μ.- Γενική είσοδος 2 ευρώ.


Διαβάστε Περισσότερα »

Η βρύση τρέχει λάσπη στο Νεοχώρι

Αυτό το νερό τρέχει αυτή τη στιγμή στις βρύσες του Νεοχωρίου
Η αδιαφορία βλάπτει σοβαρά την υγεία
Μόνο νερό δεν θυμίζει το υγρό που καταλήγει στα σπίτια των κατοίκων του Νεοχωρίου, μέσω του δικτύου ύδρευσης  καθώς αντί για...
γάργαρο και καθαρό, όπως θα ανέμενε κανείς, είναι γεμάτο άμμο με αποτέλεσμα να μοιάζει με λασπόνερο!
Η αδιαφορία της δημοτικής αρχής του Δήμου Αλιάρτου Θεσπιέων συνεχίζει να απειλεί την υγεία των κατοίκων.Πρόκειται για πρόβλημα το οποίο δεν είναι σημερινό  αλλά συχνό και έντονο τους τελευταίους μήνες,με τους κατοίκους να δυσφορούν ζητώντας να βρεθεί λύση. Δημότες του Νεοχωρίου συγκεντρώνουν δείγματα νερού για να τα πάνε στο Χημείο του Κράτους,να δουν αν είναι πόσιμο το νερό.
ΕΜΕΙΣ ΡΩΤΑΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΙΜΟ ΤΟ ΝΕΡΟ Η ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ






Διαβάστε Περισσότερα »

Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια απο την Σερβία στην Αλίαρτο


Διαβάστε Περισσότερα »

Ενημέρωση Παπαγγελή για το γήπεδο Λιβαδειάς


Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την παραχώρηση του Δημοτικού Σταδίου Λιβαδειάς για τη διεξαγωγή του ποδοσφαιρικού αγώνα του Λεβαδειακού με τον Παναθηναϊκό στην πρώτη αγωνιστική του ελληνικού πρωταθλήματος και την απόφαση διεξαγωγής του εν λόγω αγώνα στο ΟΑΚΑ, ο Δήμαρχος Λεβαδέων ενημερώνει ότι:
•    Από την πλευρά του ο Δήμος Λεβαδέων προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εξασφαλιστεί η καταλληλότητα του γηπέδου για την απρόσκοπτη χρήση του κατά την έναρξη του πρωταθλήματος. Επίσης, με έγγραφό του προς τον πρόεδρο του Αθλητικού Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Λεβαδέων ζητούσε την άμεση σύγκλιση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού για την λήψη αποφάσης που θα συντελούσε στην άρση των δυσχερειών και την ομαλή διεξαγωγή του ποδοσφαιρικού αγώνα, υπογραμμίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε για όλους τους εμπλεκόμενους, η μη επίλυση του προβλήματος.
•    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αθλητικού Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Λεβαδέων μετά την αποστολή εγγράφου του Οργανισμού προς την ΠΑΕ Λεβαδειακός με Α.Π.: 295/13-8-2014 σχετικά την ανάγκη άμεσης υπογραφής νέας σύμβασης παραχώρησης του Δημοτικού Σταδίου και την σχετική απάντηση της ΠΑΕ Λεβαδειακός με Α.Π.:2847/19-8-2014 σύμφωνα με την οποία δεν υφίσταται λόγος νέας σύμβασης, ο πρόεδρος του Αθλητικού Πολιτιστικού Οργανισμού δεν προσήλθε σε εκ νέου σύσκεψη για την επίλυση του εν λόγω προβλήματος.  Στο σημείο αυτό υπογραμμίζεται ότι από την πλευρά του Δημάρχου Λεβαδέων υπήρχαν συγκεκριμένες προτάσεις για την άρση του αδιεξόδου, οι οποίες ωστόσο ουδέποτε συζητήθηκαν από τους δύο παραπάνω εμπλεκόμενους φορείς.
•    Τέλος, για την αποκατάσταση της αλήθειας και για να μπορέσει ο λαός της Λιβαδειάς να εξαγάγει τα δικά του συμπεράσματα, σημειώνουμε ότι και η νέα Δήμαρχος Λεβαδέων κα Γιώτα Πούλου συνυπέγραφε την προσφυγή προς τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας το 2009 για την ακύρωση της σύμβασης παραχώρησης, η οποία ωστόσο επικεντρωνόταν σε τυπικούς λόγους και όχι στην επί της ουσίας επίλυση του θέματος της παραχώρησης.
Καταλήγοντας επιθυμώ να επισημάνω ότι καθόλη τη διάρκεια της θητείας μου κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη της ομάδας του Λεβαδειακού, η οποία αποτελεί καύχημα της πόλης της Λιβαδειάς και τον καλύτερο πρεσβευτή της σε όλη τη χώρα.

Ο Δήμαρχος Λεβαδέων
Νικόλαος Παπαγγελής     


Διαβάστε Περισσότερα »

Την Κυριακή 24 Αυγούστου η Ορκωμοσία των αιρετών Δήμου Θηβαίων


Διαβάστε Περισσότερα »

Εκδηλώσεις στον Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων


Διαβάστε Περισσότερα »

Πώς θα απασχοληθούν για έξι μήνες 8.500 νέοι –Όλο το σχέδιο





Έχετε πάρει το πτυχίο σας αλλά είστε άνεργοι; Το φθινόπωρο, θα ανοίξει άλλο ένα παράθυρο απασχόλησης. Αν είστε ένας από τους τυχερούς –ο αριθμός τους θα φτάσει περίπου στα 8500 άτομα- θα εξασφαλίσετε μια θέση εργασίας για έξι μήνες με μισθό και ασφάλιση. Και είστε καλοί μπορείτε να μείνετε στη συγκεκριμένη θέση για χρόνια. Όλο το σχέδιο, έχει ως εξής.


Χθες υπήρξε συνάντηση του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Εκεί αποφασίστηκε η εκχώρηση 45 εκατομμυρίων ευρώ από κονδύλια του ΕΣΠΑ στον ΟΑΕΔ προκειμένου να υλοποιηθεί πρόγραμμα πρακτικής άσκησης για 8500 αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ. «Η πρακτική αυτή άσκηση θα παρέχει πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και θα είναι εξάμηνης διάρκειας» όπως ανακοινώθηκε.

Το fpress.gr επικοινώνησε με αρμόδια πηγή του ΟΑΕΔ για περισσότερες λεπτομέρειες. Ιδού λοιπόν:

    Η σχετική προκήρυξη θα δημοσιευθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου με στόχο η εφαρμογή του προγράμματος να ξεκινήσει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Ο ΟΑΕΔ θα απευθύνει δύο προσκλήσεις: μια προς τους ανέργους πτυχιούχους για να υποβάλλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και μια δεύτερη προς τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για να εκδηλώσουν και αυτές ενδιαφέρον να απασχολήσουν κάποιον άνεργο πτυχιούχο.
    Η επιλογή των ανέργων, θα γίνει με μοριοδότηση. Ένα από τα κριτήρια θα είναι ο χρόνος παραμονής εκτός της αγοράς εργασίας. Θα υπάρξουν και άλλα κριτήρια προκειμένου να γίνει όσο το δυνατόν δικαιότερη επιλογή. Το ενδιαφέρον αναμένεται να είναι πολύ μεγάλο καθώς η ανεργία στις τάξεις των πτυχιούχων νέων θερίζει.
    Η θέση που θα διαρκεί για έξι μήνες θα αμείβεται με ένα ποσό το οποίο θα πλησιάζει στον κατώτατο μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης. Αναφερόμαστε στον κατώτατο μισθό των νέων κάτω των 25 ετών που είναι 511 ευρώ μεικτά. Το τελικό ποσό δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη καθώς θα πρέπει πρώτα να γίνουν οι υπολογισμοί. Κριτήριο, είναι να φτάσουν τα 45 εκατομμύρια ευρώ για τους 8500 δικαιούχους.

Οι επιχειρήσεις δεν θα επιβαρύνονται για να απασχολήσουν τον πτυχιούχο για έξι μήνες. Ωστόσο, θα μπουν ρήτρες μη απόλυσης μόνιμου προσωπικού ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο αντικατάστασης υπαλλήλων από άτομα πρακτικής άσκησης.
fpress.gr


Διαβάστε Περισσότερα »

Δήμος Θηβαίων:Υποβολή Αιτήσεων – Δηλώσεων για το Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας


Υποβολή Αιτήσεων – Δηλώσεων για το Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (Ε.Μ.Σ.Υ.)

Ενημερώνουμε τους ιδιοκτήτες  - χρήστες σημείων υδροληψίας ότι η υποβολή Αίτησης-Δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (Ε.Μ.Σ.Υ) λήγει  στις   30 Σεπτεμβρίου 2014,


Πληρ. : Τμήμα Περιβάλλοντος Δήμου Θηβαίων
Τηλ.Επικ. : 2262350661

Διαβάστε Περισσότερα »

Την Τετάρτη ορκίζεται η νέα Δήμαρχος Λεβαδέων

Η νέα Δημοτική Αρχή καλεί όλους τους δημότες στην ορκωμοσία της που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014 και ώρα 19:00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας (Διοικητήριο), Φίλωνος 35-39 στη Λιβαδειά.
Την ορκωμοσία θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιος.

Διαβάστε Περισσότερα »

Παράνομες ενέργειες καταγγέλλει ο Λεβαδειακός


Ανακοίνωση εναντίον του Α.Π.Ο.Δ.Η.Λ. εξέδωσε ο Λεβαδειακός. Η ΠΑΕ της Βοιωτίας μιλά για παράνομες ενέργειες στο θέμα της μη παραχώρησης του γηπέδου για το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό.


Παράνομες ενέργειες από την πλευρά του Α.Π.Ο.Δ.Η.Λ. καταγγέλλει ο Λεβαδειακός.

Με αφορμή την άρνηση να χρησιμοποιήσει το Δημοτικό Στάδιο Λιβαδειάς για το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό -και τη μετακόμιση γι’ αυτό το λόγο στο ΟΑΚΑ- η ΠΑΕ καταγγέλλει τον οργανισμό και προαναγγέλλει ότι θα κινηθεί δικαστικά εναντίον του.


Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ

«Η απερχόμενη διοίκηση του Α.Π.Ο.Δ.H.Λ. (Αθλητικός Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Λεβαδέων) εκδηλώνοντας για άλλη μια φορά το ανεξήγητο μένος της κατά της ομάδας του Λεβαδειακού, με παράνομες ενέργειές της δημιούργησε στο παρά πέντε ανυπέρβλητα διοικητικά εμπόδια που κατέστησαν αδύνατη την τέλεση του αγώνα της ομάδος μας με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός στο Δημοτικό Στάδιο Λιβαδειάς.

Για το λόγο αυτό η ΠΑΕ βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει ότι ο αγώνας με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα διεξαχθεί στο Ο.Α.Κ.Α.

Επιφυλάσσεται δε να στραφεί κατά παντός υπευθύνου για την υλική και ηθική αποκατάσταση της ζημιάς που προκαλείται στην ΠΑΕ και στην ομάδα του Λεβαδειακού από τις παράνομες αυτές ενέργειες».

Στη συνέχεια, δε, ο Λεβαδειακός εξέδωσε δεύτερη ανακοίνωση, με την οποία παρέχει οδηγίες στους φίλους της ομάδας και στους κατόχους καρτών διαρκείας.

Αναλυτικά

«Μετά την αναγκαστική μετακίνηση της ομάδος μας στο Ο.Α.Κ.Α. για το παιχνίδι με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, η ΠΑΕ ανακοινώνει τα παρακάτω:

(α) Δωρεάν μεταφορά των κατόχων καρτών διαρκείας 2014-15 από την πόλη της Λιβαδειάς στο Ο.Α.Κ.Α., οι οποίοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι το Σάββατο 23/08 και ώρα 18:00 στα γραφεία της ΠΑΕ στην Πλατεία Μαγιάκου ή στο τηλέφωνο 22610-88088.

Αναχώρηση: Κυριακή 24/08 και ώρα 18.00 από το Ζάππειο

(β) Οι κάτοχοι των καρτών διαρκείας θα παρακολουθήσουν τον αγώνα από τη ΘΥΡΑ VIP του Ο.Α.Κ.Α., όπου θα υπάρχει υπηρεσία catering προσφορά της ΠΑΕ».


Διαβάστε Περισσότερα »

Τα γεγονότα… σαν σήμερα



Σαν σήμερα το 1911 πρώην υπάλληλος του Μουσείου του Λούβρου κλέβει τη Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

1192 - Ο Μιναμότο νο Γιοριτόμο γίνεται σόγκουν και de facto κυβερνήτης της Ιαπωνίας.

1680 - Ινδιάνοι καταλαμβάνουν τη Σάντα Φε (Νέο Μεξικό) από τους Ισπανούς.

1772 - Ο βασιλιάς Γουσταύος Γ' της Σουηδίας επιβάλλει νέο Σύνταγμα.

1810 - Ο Ζαν Μπατίστ Μπερναντότ, στρατάρχης της Γαλλίας, εκλέγεται διάδοχος του θρόνου της Σουηδίας.

1821 - Το πλήρωμα του βρετανικού πλοίου Ελίζα Φράνσις ανακαλύπτει τη νήσο Τζάρβις.

1915 - Η Ιταλία κηρύσσει το πόλεμο κατά της Τουρκίας (Α' Παγκόσμιος Πόλεμος).

1921 - Μικρασιατική Εκστρατεία: Το Νότιο Συγκρότημα Μεραρχιών αναλαμβάνει εκκαθαριστική επιχείρηση κατά της 6ης τουρκικής μεραρχίας στην περιοχή Σαντικλί.

1926 - Κίνημα Κονδύλη. Ανατρέπεται ο Πάγκαλος.

1929 - Αρχίζει τις εργασίες της η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος.

1932 - Στη Βενετία, τερματίζεται το 1ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ.

1939 - Ανακοινώνεται η σύναψη γερμανοσοβιετικού συμφώνου μη επιθέσεως διάρκειας δέκα ετών. Το σύμφωνο υπογράφεται στη Μόσχα στις 24 Αυγούστου του ίδιου έτους.

1940 - Ο Λέων Τρότσκι δολοφονείται στην κατοικία του κοντά στην Πόλη του Μεξικού.

1944 - Οι Γερμανοί εκτελούν Έλληνες στην Αγυιά Κρήτης.

1948 - Εγκαταλείπεται το σχέδιο Κορωνίς για την συντριβή των ανταρτών στη Βόρεια Πίνδο.

1959 - Η Χαβάη γίνεται 50ή πολιτεία των ΗΠΑ.

1967 - Συλλαμβάνεται ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.

1970 - Ιδρύεται ο ενιαίος Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας (Ο.Σ.Ε.) καταργουμένων των ΣΕΚ και ΣΠΑΠ.

1986 - Από ηφαιστειακή έκρηξη του ηφαιστείου Σαμπεροέν και έκλυση δηλητηριωδών αερίων στη λίμνη Νιός, στο Καμερούν, 1.746 άτομα χάνουν τη ζωή τους.

1991 - Η Λεττονία κηρύσσει την ανεξαρτησία της.

1991 - Καταρρέει το πραξικόπημα κατά του ηγέτη της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ.

1993 - Σφαγή 62 Ινδιάνων του Περού από την οργάνωση «Φωτεινό Μονοπάτι».

1995 - Αναλαμβάνει ξανά Πρόεδρος στο Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ο Μιγκουέλ Τροβοάντα, μετά την κατάρρευση του πραξικοπήματος που τον είχε ανατρέψει πριν από μία εβδομάδα (δυνάμεις της Νότιας Αφρικής και της Ανγκόλα ανατρέπουν τη χούντα.

2000 - Ο Αρχηγός του Στόλου στη Ρωσία, επιβεβαιώνει ότι τα 118 μέλη του πληρώματος του υποβρυχίου Κουρσκ είναι νεκροί. Διαβεβαιώνεται ότι δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας στη θάλασσα του Μπάρεντς.

2002 - Αεροσκάφος συντρίβεται στο αεροδρόμιο Γιόμο Κενυάτα, στο Ναϊρόμπι στην Κένυα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 76 άνθρωποι.

2003 - Συλλαμβάνεται ο Ρώσος επιχειρηματίας, πρώην ιδιοκτήτης του καναλιού NTV, Βλαντιμίρ Γκουσίνσκι. Η σύλληψή του έγινε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Αποφυλακίστηκε με την καταβολή χρηματικής εγγύησης στις 28/8/2003.
Διαβάστε Περισσότερα »

Eπιχειρησιακές συμβάσεις καταργούν το επίδομα γάμου και παιδιών



Τέλος και στο επίδομα γάμου που είναι 10% αλλά και στο επίδομα τέκνων που είναι στο 5% για κάθε παιδί βάζουν οι νέες επιχειρησιακές συμβάσεις
«Μαχαίρι» σε οικογενειακό επίδομα και επίδομα τέκνων μπαίνει σε επιχειρήσεις που  επιβάλλουν την καταβολή στους εργαζομένους των νομοθετημένων κατώτατων μισθών και ημερομισθίων και την προσαύξησή τους μόνο με τις συμπληρωμένες έως τις 14/2/2012 πολυετίες.

Την ευθεία κατάργηση των δύο παραπάνω επιδομάτων, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ημερησία», προβλέπουν δύο επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις -η πρώτη σε επιχείρηση επισιτισμού και η δεύτερη σε επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ασφαλείας (security)- που υπογράφηκαν στις αρχές Αυγούστου και τέθηκαν, ήδη, σε ισχύ. Ως δικαιολογητική βάση για την κατάργηση των επιδομάτων και οι δύο επιχειρήσεις επικαλούνται τη δυσμενή οικονομική κατάσταση, τον περιορισμό των δραστηριοτήτων τους, την έλλειψη ρευστότητας και την αδυναμία καταβολής των αποδοχών στο ύψος στο οποίο βρίσκονταν προηγουμένως.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Ημερησίας» οι συμβάσεις προβλέπουν:

Οι μισθοί και τα ημερομίσθια μειώνονται στα επίπεδα των νομοθετημένων κατώτατων ορίων (586 ευρώ ο μισθός και 26,18 ευρώ το ημερομίσθιο για υπαλλήλους άνω των 25 ετών και 510,95 ευρώ και 22,83 ευρώ, αντίστοιχα, για υπαλλήλους ηλικίας κάτω των 25 ετών) και θα προσαυξάνονται μόνο με τις προβλεπόμενες, από το ν. 4046/12 προσαυξήσεις (έως 30% και 3 τριετίες για τους άνω των 25 ετών και έως 2 τριετίες και συνολικά 10% για τους κάτω των 25 ετών). «Πέραν της μηνιαίας τακτικής προσαύξησης λόγω προϋπηρεσίας καμιά άλλη προσαύξηση ήτοι επίδομα γάμου ή τέκνων δεν θα περιλαμβάνεται», «το επίδομα γάμου καταργείται από τούδε και δεν έχει υποχρέωση η επιχείρηση να το καταβάλει στους έγγαμους εργαζόμενους της» αναφέρουν, συγκεκριμένα, οι σχετικοί όροι, οι οποίοι θα ισχύουν και για όσους τυχόν προσληφθούν στο μέλλον.

Το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας ορίζεται στις 40ώρες (ακόμη και σε 6ήμερη βάση εφόσον συμφωνεί ο εργαζόμενος) και δίνεται η δυνατότητα μετατροπής, επίσης κατόπιν συμφωνίας, των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Η καταβολή των δώρων εορτών (Χριστουγέννων και Πάσχα) προβλέπεται «έως τυχόν κατάργησης τους με νομοθετική διάταξη, η οποία άμα την ισχύ της υιοθετείται και τυγχάνει εφαρμογής με την παρούσα ακόμα και σε περίπτωση που τυχόν η νέα ΕΓΣΣΕ προβλέπει την τυχόν διατήρησή του παρά την γενική τυχόν κατάργησή τους».


Διαβάστε Περισσότερα »

Πανελλαδικές: Αγωνία τέλος για χιλιάδες υποψηφίους

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων αναμένεται να δώσει το υπουργείο Παιδείας με την ανακοίνωση των βάσεων. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε την Τετάρτη ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Αθανάσιος Κυριαζής, το υπουργείο θα γνωστοποιήσει τη Δευτέρα 25 Αυγούστου την ακριβή ημερομηνία που θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάρτηση των ακριβών μορίων εισαγωγής στα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα γίνει το αργότερο μέχρι τις 29 Αυγούστου. «Η ανακοίνωση των βάσεων θα γίνει έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, πιο συγκεκριμένος θα μπορώ να είμαι τη Δευτέρα. Αυτή τη στιγμή η διεύθυνση μηχανοργάνωσης του Υπουργείου βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας και δεν μπορώ να κάνω εκτιμήσεις» δήλωσε χθες ο κ. Κυριαζής.

Πάντως, από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις των ειδικών, αναμένεται εκτόξευση των βάσεων στις περιζήτητες σχολές, καθώς στο σύνολο των υποψηφίων οι αριστούχοι αυξήθηκαν κατά 37,3% σε σχέση με πέρυσι, φθάνοντας στους 7.428 φέτος έναντι 4.651 το 2013, ενώ η ψαλίδα τους από τις λιγότερο δημοφιλείς εκτιμάται πως θα είναι τεράστια.


Διαβάστε Περισσότερα »

Ηλιοφάνεια, άνοδος της θερμοκρασίας και σκόνη από την Αφρική

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 36 βαθμούς την Πέμπτη, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι έως 6 μποφόρ στα πελάγη
Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις, πυκνότερες στα δυτικά και βόρεια, με πιθανότητα τοπικών όμβρων τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου περιμένουμε την Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014. Παράλληλα, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες θα ευνοήσουν τη μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει και νέα μικρή άνοδο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 34 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 22 έως 35 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 19 έως 33 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα και έως τους 36 βαθμούς στη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο, 22 έως 30 βαθμούς στις Κυκλάδες, 23 έως 33 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, με εξαίρεση το Νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα μετά το μεσημέρι μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια περιμένουμε την Πέμπτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες περιμένουμε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Την Παρασκευή ο καιρός αναμένεται γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά και στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3-5 μποφόρ και βαθμιαία στο νότιο Αιγαίο 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία δε θα παρουσιάσει κάποια αξιόλογη μεταβολή.


Διαβάστε Περισσότερα »

"ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ" - ΘΕΣΠΙΕΣ - ΧΑΙΡΩΝΕΙΑ - ΑΜΦΙΠΟΛΗ! ΤΙ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΑ 4 ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ!

Πολυάνδρεια φυλούσαν οι Λέοντες! 10.000 Αθηναίοι είχαν πέσει στην Αμφίπολη!
Μετά την αποκάλυψη του Οράματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου για δημιουργία ενός νέου μεγάλου σαν πυραμίδα τάφου για τον πατέρα του Φίλιππο, το ΣΠΑΕΙ αποκαλύπτει σήμερα την σχέση που μπορεί να έχουν τα τόσο παρόμοια λιοντάρια "Πειραιά", Θεσπιών, Χαιρώνειας και Αμφιπόλεως μεταξύ τους!


  Άλλωστε το αίνιγμα του Λέοντα της Αμφίπολης, αποτελεί και το κλειδί του μυστηρίου του Τύμβου, ενώ υπάρχει και ένα μικρό ενδεχόμενο να μην σχετίζεται ο Λέων της κορυφής, με τον Τύμβο της βάσης, στην περίπτωση που πρόκειται για δύο εντελώς ξεχωριστά μνημεία.

 Ο ΛΕΩΝ ΤΗΣ ΧΑΙΡΩΝΕΙΑΣ
  Κάτι τέτοιο φανερώνει ο παρόμοιος Λέων της Χαιρώνειας, στη Βοιωτία, που δεν στήθηκε σε τάφο Βασιλιά, αλλά σε 254 πεσόντες Θηβαίους Ιερολοχίτες, που σκοτώθηκαν στην κρίσιμη Μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ., από τον στρατό του Φιλίππου και την καίρια επέλαση του ιππικού του νεαρότατου τότε Μεγάλου Αλεξάνδρου! Πρόκειται δηλαδή για πολυάνδρειο!
  Μετά την νίκη εκείνη, οι Έλληνες μόνοιασαν αναγκαστικά και άνοιξε ο δρόμος για την μεγάλη και παράτολμη αποστολή της Μακεδονίας και των υπολοίπων πλην Λακαιδεμονίων, την εκστρατεία κατά της ίδιας της Περσικής Αυτοκρατορίας!
   Ο Λέων της Χαιρώνειας ύψους 5,5 μέτρων, βρισκόταν πάνω σε έναν ορθογώνιο περίβολο, μήκους περίπου 24 μέτρων  και πλάτους 15 μέτρων,  όπου πράγματι βρέθηκαν 254 σκελετοί μαζί με όπλα, διατεταγμένοι σε επτά σειρές!

   ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ Ο ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ
  Ιδιαίτερη σημασία έχει το τι αναφέρει ακριβώς ο Παυσανίας για τον Λέοντα της Χαιρώνειας:
   "Όπως πλησιάζει κανείς την πόλη βλέπει ένα κοινό τάφο των Θηβαίων που σκοτώθηκαν στη μάχη εναντίον του Φιλίππου. Δεν έχει επιγραφή, αλλά πάνωθέ του στέκεται ένα λιοντάρι, ίσως σαν αναφορά στην τόλμη των ανθρώπων. Το ότι δεν υπάρχει επιγραφή οφείλεται, κατά τη γνώμη μου, στο ότι το θάρρος τους δεν ανταμείφθηκε με την αντίστοιχη καλή τύχη"...
   Τι σημαίνει αυτό; Ότι στον Λέοντα της Χαιρώνειας που βρισκόταν πάνω σε πολυάνδρειο, κοινό τάφο πεσόντων, δεν υπήρχε επιγραφή, επειδή στη Μάχη της Χαιρώνειας είχαν ηττηθεί από τους Μακεδόνες...

   ΟΙ 10.000 ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ
   Κατά παρόμοιο τρόπο, δεν αναφέρεται ή δεν έχει βρεθεί επιγραφή και για τον Λέοντα της Αμφιπόλεως, όπου και εκεί υπήρξε κάποτε ένα τεράστιο πολυάνδρειο! Πρόκειται για 10.000 Αθηναίους εποίκους που ίδρυσαν εκεί την πρώτη αποικία ονομάζοντας την "Εννέα Οδοί" και σκοτώθηκαν τελικά από τους Θράκες το 465 π.Χ., μετά μια μάχη λίγο πιο πέρα προς τον Δραβήσκο!
   Την περιοχή ανεκατέλαβε σχεδόν τριάντα χρόνια μετά ο Άγνωνας του Νικία και ίδρυσε τελικά την Αμφίπολη το 437 π.Χ. στολίζοντάς την με ωραία οικοδομήματα. Θεωρείται δε αδιανόητο να μην έστησε Μνημείο για τους 10.000 πεσόντες Αθηναίους... Και το Μνημείο αυτό μπορεί να είναι ο Λέων της Αμφιπόλεως με το μεγάλο 10x10 βάθρο του! Ο Λέων όμως κατά τους αρχαιολόγους φαίνεται να τοποθετείται χρονικά στον 4ο π.Χ. αιώνα, δηλαδή αρκετά χρόνια αργότερα από τον Άγνωνα...

   Ο ΛΕΩΝ ΤΩΝ ΘΕΣΠΙΩΝ
  Παρόμοιος λέων με της Χαιρώνειας, είχε στέψει πολύ νωρίτερα επίσης πολυάνδρειο 202 πεσόντων Θεσπιέων στη μάχη του Δηλίου κατά των Αθηναίων το 424 π.Χ...

  Άρα βλέπουμε πως δύο από τα τρία μέχρι τώρα γνωστά μας λιοντάρια, ήταν επιτύμβιοι φύλακες πολυανδρείων, κοινών τάφων πεσόντων!
  Μήπως τελικά και ο Λέων της Αμφιπόλεως;

  ΛΕΩΝ "ΠΕΙΡΑΙΑ" (ΙΣΩΣ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ)
  Τέλος, παρόμοιο είναι και ο λεγόμενος Λέων του Πειραιά, το λιοντάρι που βρισκόταν στο μεγάλο λιμάνι και γι΄αυτό ονομαζόταν από τους ξένους "Πόρτο Λεόνε" και το οποίο σύμφωνα με τον  Laborde βρισκόταν αρχικά στον Μαραθώνα, σε ανάμνηση της νίκης κατά των Περσών το 490 π.Χ.. Ή όπως φαίνεται τώρα πλέον καλύτερα, πιθανόν  προς τιμή των πεσόντων Μαραθονομάχων (192 Αθηναίων και 11 Πλαταιέων), όπου και το επίγραμμα του Σιμωνίδη: "Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι, Μαραθώνι χρυσοφόρων Μήδων εστόρεσαν δύναμιν".
   Το λιοντάρι αυτό (φωτο) αρπάχθηκε τελικά στον Πειραιά από τον Μοροζίνι το 1687 και βρίσκεται ακόμη αζήτητο ως τώρα στο λιμάνι της Βενετίας...
ΣΠΑΕΙ




Διαβάστε Περισσότερα »

Εξιχνιάστηκε η δολοφονία - Δύο 19χρονοι οι δράστες του άγριου διπλού φονικού στη Μάνη


Εξιχνιάστηκε το άγριο διπλό έγκλημα στην Μεσσηνιακή Μάνη, καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο 19χρονος που κρατείτο ως βασικός ύποπτος, ομολόγησε την ενοχή του και έχει ήδη συλληφθεί. Η ΕΛ.ΑΣ. αναζητεί τώρα τον 19χρονο συνεργό του και η σύλληψή του θεωρείται θέμα ωρών.
Τα ξημερώματα παραδόθηκε και ο δεύτερος δράστης της άγριας δολοφονίας των δύο νεαρών στη Μάνη ο οποίος παρουσιάστηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνσης Μεσσηνίας και ομολόγησε όλα όσα έγιναν το βράδυ της περασμένης Τρίτης.

Όπως είπε στους αστυνομικούς κίνητρα του άγριου φονικού ήταν οικονομικά και συγκεκριμένα ένα χρέος μόλις 800 ευρώ για αναβολικά χάπια τα οποία είχαν προπληρώσει στα θύματα αλλά δεν τα είχαν παραλάβει.

Όπως έγινε γνωστό ο ένας από τους δύο 19χρονους είναι γόνος γνωστής οικογένειας της Μεσσηνίας ενώ το όπλο του εγκλήματος ανήκει στη μητέρα ενός εκ των δραστών.

Ο πρώτος δράστης μεγάλωσε στην ευρύτερη περιοχή αλλά κατοικεί στην Καλαμάτα ενώ ο δεύτερος είναι μόνιμος κάτοικος Κάμπου Αβίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες εξετάζεται η πιθανή εμπλοκή και άλλων ατόμων στην ενέδρα και τη δολοφονία, κανένας από τους οποίους δεν είναι πάνω από 21 ετών.

Την ίδια στιγμή, οι Αρχές βρήκαν το σκουτεράκι με το οποίο είχαν μεταβεί οι δύο φίλοι στην Καρδαμύλη, περίπου δέκα χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου βρέθηκαν οι σοροί τους. Πιθανότατα αυτό είναι και το μέρος όπου στήθηκε η ενέδρα θανάτου, καθώς, στο σημείο έχουν βρεθεί και κηλίδες αίματος.

Τα κίνητρα του διπλού φονικού

Οπως όλα δείχνουν, το κίνητρο της δολοφονίας ήταν οικονομικό και σχετιζόταν με παράνομη εισαγωγή και πώληση αναβολικών και σκευασμάτων διατροφής.

Ο 19χρονος συλληφθείς και ο συνεργός του, οι οποίοι είναι τακτικοί πελάτες σε γυμναστήρια της Καλαμάτας, φέρεται να γνωρίζονταν με τον Κωνσταντίνο Σγούρο και τον Γιάννη Κομμάτη και παράγγελναν από αυτούς αναβολικά και άλλα σκευάσματα διατροφής. Ο 19χρονος φέρεται να είχε πληρώσει για μια παρτίδα αναβολικών, χωρίς ποτέ να την παραλάβει και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχει συνεχείς διαπληκτισμούς με τα θύματα. Πήγες, μάλιστα, αναφέρουν ότι θύτης και θύματα διαφωνούσαν και δημόσια, ακόμη και στο γυμναστήριο στο οποίο σύχναζαν.

Ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η παραγγελία που οδήγησε στη στιγνή δολοφονία υπολογίζεται περίπου στα 800 ευρώ και δεν ξεπερνάει τα 1.000.

Πως στήθηκε η ενέδρα θανάτου -Εγκλημα με πρωτοφανή αγριότητα

Το μοιραίο βράδυ φαίνεται πως οι Κωνσταντίνος Σγούρος και Γιάννης Κομμάτης είχαν προκαθορισμένο ραντεβού με τον 19χρονο και τον συνεργό του για να επιλυθεί πιθανότατα η οικονομική διαφορά, ωστόσο, οι δράστες είχαν στήσει ένα καρτέρι θανάτου στο οποίο ξυλοκόπησαν, βασάνισαν και γάζωσαν με σφαίρες τους άτυχους νέους.

Από τη στιγμή, μάλιστα, που εντοπίστηκαν οι σοροί των δύο φίλων οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και ο ιατροδικαστής που βρέθηκε στον τόπο έκαναν λόγο για έγκλημα με πρωτοφανή βαρβαρότητα.

Τα δύο θύματα φέρουν εμφανή σημάδια βασανισμού, ενώ, ξυλοκοπήθηκαν άγρια προτού δολοφονηθούν με κυνηγετική καραμπίνα. Ωστόσο, εκείνο που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση είναι το γεγονός πως ο 26χρονος και ο 25χρονος φέρουν πολλά τραύματα από σφαίρες, στα πόδια, στο σώμα και στο κεφάλι.

Μάλιστα, στα σώματά τους έχουν και εγκαύματα από τα πυρά, κάτι που σημαίνει πως πυροβολήθηκαν από πολύ κοντινή απόσταση, ακόμη και από τα πέντε εκατοστά.

Αλλωστε, το γεγονός της αγριότητας του εγκλήματος, δεδομένης και της σωματοδομής των θυμάτων, οδηγεί την Αστυνομία στο συμπέρασμα ότι οι δύο βασικοί ύποπτοι δεν ήταν μόνοι τους στην ενέδρα.

Μόλις τα δύο θύματα ξεψύχησαν οι δολοφόνοι πέταξαν την μοτοσικλέτα τους και μετέφεραν τις σορούς με φορτηγάκι για να τις πετάξουν στο σημείο όπου και εντοπίστηκαν. Σημειωτέον, πως, όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής, σε εκείνο το μέρος οι ντόπιοι πετούν νεκρά ζώα και, συνεπώς, οι δράστες πρέπει να ήξεραν πως αυτή η περιοχή ήταν η καλύτερη για να κρύψουν τα πτώματα.

Το χρονικό της εξαφάνισης

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο νεαροί έφυγαν γύρω στη μία τα ξημερώματα της Δευτέρας από το κλαμπ που διασκέδαζαν μαζί με τις κοπέλες τους στην Καρδαμύλη λέγοντάς τους «πάμε σε μια δουλειά».

Μια ώρα αργότερα, γύρω στις 2 τη νύχτα ο Γιάννης Κομμάτης τηλεφώνησε στη φίλη του και της είπε ότι θα αργήσουν. Αυτή ήταν και η τελευταία επικοινωνία που είχαν τα δύο παιδιά. Εκτοτε τα ίχνη τους χάθηκαν και το μεσημέρι της επόμενης ημέρας δηλώθηκε η εξαφάνισή τους.

Αμέσως κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής αλλά και της ΕΜΑΚ άρχισαν έρευνες σε συγκεκριμένη περιοχή με βάση το στίγμα που έδιναν τα κινητά τηλέφωνα των δύο νεαρών τα οποία στο μεταξύ είχαν απενεργοποιηθεί.

Λίγο πριν σουρουπώσει, το βράδυ της Τρίτης, τελικά, εντοπίστηκαν άγρια δολοφονημένοι κάτω από μια γέφυρα σε χαράδρα βάθους οκτώ μέτρων στην περιοχή Κάμπος της δυτικής Μάνης.



Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ