Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Ο "Μίδας έχει αυτιά γαιδάρου" στη Ξηρονομή

Tέλειωσαν τα ψέματα!!!! Μετά από ένα υπέροχο ταξίδι που κράτησε 8 μήνες, φτάσαμε στην Ιθάκη μας! Η δουλειά μας ολοκληρώθηκε και παρουσιαζόμαστε μπροστά σας το ΣΑΒΒΑΤΟ 6-9-2014 και ώρα 9μμ, στην πλατεία του χωριού μας! Το ταξίδι μας ήταν δύσκολο.. Οι αναποδιές πολλές.. Μα στο τέλος τα καταφέραμε και αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που συμμετέχουν! Μικρά και μεγάλα.... Πραγματικά ξεπέρασαν τους εαυτούς τους!!!
Σας περιμένουμε όλους να απολαύσετε μια πραγματικά αξιόλογη παράσταση.

Διαβάστε Περισσότερα »

Οι πραγματικοί μισθοί στα επίπεδα του... 1984.




    Στα επίπεδα του 1984 γύρισαν οι πραγματικοί μισθοί καθώς οι εργαζόμενοι έχασαν 43 δισ. ευρώ την περίοδο 2010-2014 σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία..



Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η.. αγοραστική δύναμη των εργαζομένων παρουσιάζει καθίζηση και είναι χαμηλότερη από εκείνη του 1984 καθώς οι μειώσεις του μέσου πραγματικού μισθού και της απασχόλησης συρρίκνωσαν το διαθέσιμο πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών, μειώνοντας τις αποδοχές εργασίας μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων την περίοδο 2010-2013 κατά 41 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του 2014 η μείωση θα είναι επιπλέον 2 δισ. ευρώ.

Συνολικά, δηλαδή, την περίοδο 2010-2014 εκτιμάται ότι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι έχουν απολέσει 43 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποδοχές μειώθηκαν από 10% έως 50% κυρίως μέσω επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων, την τελευταία τριετία.

Σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου, Σάββα Ρομπόλη, ακόμη κι αν καταργηθούν οι συντάξεις το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας θα είναι ελλειμματικό, με τις παρούσες συνθήκες (ρήτρες μηδενικού ελλείμματος στα Ταμεία, ανεργία, μαύρη εργασία κ.ά.).

Οπως υποστήριξε ο κ. Ρομπόλης, όλα τα μέτρα που ελήφθησαν την τελευταία πενταετία για το Ασφαλιστικό, κατάφεραν απλώς να παρατείνουν κατά δύο χρόνια, από το 2014 στο 2016 που θα αποτελέσει το έτος κρίσης για το σύστημα καθώς θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση 950 ευρώ για την καταβολή των συντάξεων. Το ποσό ανεβαίνει στο 1,4 δισ. για το 2017 και «εκτοξεύεται» στα 2,5 δισ. ευρώ για το 2018, ενώ δέκα χρόνια μετά θα απαιτηθούν 6,5 δισ. ευρώ. Την εξαετία 2023-2028 αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν περίπου 380.000 άτομα, που θα προστεθούν στους περίπου 3 εκατομμύρια συνταξιούχους.

Για την ανεργία προέβλεψε ότι θα παραμείνει στα επίπεδα του 22%-23% (δηλαδή 1.150.000 άτομα) έως το 2020, ενώ για το δημογραφικό ανέφερε πως, με βάση τη σημερινή τάση στην αναλογία γεννήσεων-θανάτων, το 2044 θα σταματήσει η εξέλιξη του ελληνικού πληθυσμού. Για το 2014 εκτίμησε ότι η ανεργία θα παρουσιάσει οριακή αποκλιμάκωση (λιγότεροι περίπου 80.000 άνεργοι), η οποία όμως κατά κύριο λόγο οφείλεται όχι στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά στη μείωση του εργατικού δυναμικού και στην προσωρινή και επιδοτούμενη απασχόληση, ενώ σχολιάζοντας τις κυβερνητικές εξαγγελίες για δημιουργία 700.000 νέων θέσεων εργασίας έως το 2020 υποστήριξε πως ο στόχος αυτός είναι ανέφικτος, αφού για την επίτευξή του θα πρέπει να έχουμε έως τότε αύξηση του ΑΕΠ κατά 8% ετησίως.

Από τα στοιχεία της ΓΣΕΕ προκύπτει ότι από το 2010 έως το 2013 χάθηκαν 930.000 θέσεις εργασίας ή το 20% των θέσεων εργασίας, ενώ στο ίδιο διάστημα αυξήθηκε κατακόρυφα (στο 31% από 25%) η ανασφάλιστη εργασία και μειώθηκε κατά 23,2% το ΑΕΠ της χώρας.
Έθνος

Διαβάστε Περισσότερα »

Σταθάς-Αποκλεισμός αμπελοκαλλιεργητών από τις ενισχύσεις για τον περονόσπορο



Ως «κεραυνός εν αιθρία» έπεσε η ανακοίνωση του ΕΛΓΑ, η οποία εξειδικεύει τις επιλέξιμες Περιφερειακές Ενότητες για ζημιές σε αμπελοκαλλιέργειες που επλήγησαν το 2011 από περονόσπορο, καθώς πάρα πολλές περιοχές της χώρας που είχαν σημειωθεί προσβολές από το μύκητα, μένουν εκτός ενισχύσεων.
Ήδη 5 μέρες μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της υπ’ αριθμ. 675/92751 ΚΥΑ («ανάθεση στον ΕΛΓΑ της υλοποίησης προγράμματος κρατικών οικονομικών ενισχύσεων» μεταξύ άλλων και σε αμπελοκαλλιεργητές των οποίων η εκμετάλλευση είχε πληγεί από περονόσπορο ως αποτέλεσμα δυσμενών καιρικών συνθηκών, κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος − Δεκέμβριος 2011), είχαν κυκλοφορήσει στη Λάρισα πληροφορίες ότι η Θεσσαλία -και όχι μόνο- θα απουσίαζε από τη λίστα των επιλέξιμων περιοχών.
Πράγματι, η προχθεσινή επίσημη ανακοίνωση του ΕΛΓΑ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες και μαζί τους χειρότερους φόβους των αμπελοκαλλιεργητών, ειδικά σε περιοχές όπου η καταστροφή ανερχόταν άνω του 60% της παραγωγής. Στις επιλέξιμες περιοχές για ζημιές από περονόσπορο στα αμπέλια περιλαμβάνονται μόλις 20 Περιφερειακές Ενότητες, ενώ ολόκληρες Περιφέρειες, όπως λόγου χάρη η Θεσσαλία, η Μακεδονία και η Θράκη, απουσιάζουν πλήρως.
Ερωτηματικά προκαλεί επίσης το ύψος των ενισχύσεων που θα δοθούν: η αριθμ. C (2013) 3944 τελικό/19-6-2013 απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί εγκρίσεως της ενίσχυσης αριθμ. SA 35607 (N/2012), αναφέρει ξεκάθαρα ότι «ο προϋπολογισμός για το εν λόγω καθεστώς, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016, ανέρχεται σε 40,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 23 εκατ. προορίζονται για την αποζημίωση των γεωργών για τις ζημίες που υπέστησαν εξαιτίας του περονόσπορου της αμπέλου». Στην ΚΥΑ η συνολική προβλεπόμενη δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 28.500.000 ευρώ, ενώ επίσης δεν φαίνεται ποιό ποσό έχει προϋπολογισθεί για την ενίσχυση των προσβληθέντων από περονόσπορο αμπελοκαλλιεργειών.

Επειδή ο αμπελοοινικός τομέας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την ελληνική αγροτική οικονομία, καθώς η Ελλάδα εξάγει εξαιρετικής ποιότητας επώνυμα κρασιά, ΠΟΠ και ΠΓΕ, και θα έπρεπε να στηρίζεται με κάθε πρόσφορο μέσο και όχι να πολεμιέται.
Επειδή η εκδοθείσα ανακοίνωση του ΕΛΓΑ αποκαλύπτει την πρόθεση της κυβέρνησης για αποκλεισμό όσο το δυνατόν περισσότερων αμπελοκαλλιεργητών από το πρόγραμμα ενισχύσεων.
Επειδή οι σταφυλοπαραγωγοί βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, ενώ παράλληλα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν τις απαιτούμενες δαπάνες προκειμένου να διατηρήσουν τις αμπελοφυτείες τους.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.    Για ποιό λόγο, ενώ το συνολικό εγκριθέν ποσό από την Κομισιόν ανέρχεται στα 40,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23 εκατ. αφορούν αποκλειστικά την αποζημίωση για τον περονόσπορο, η ΚΥΑ προβλέπει συνολική δαπάνη 28,5 εκατ. ευρώ;
2.    Σε ποιές ενέργειες θα προβούν για τη διεύρυνση του πίνακα επιλέξιμων Περιφερειακών Ενοτήτων και σε άλλες περιοχές, στις οποίες είχε χτυπήσει ο περονόσπορος, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της παραγωγής;
3.    Ποιά επιπλέον μέτρα θα λάβουν για τη στήριξη της αμπελοκαλλιέργειας στην χώρα μας;

Σταθάς Γιάννης
Διαβάστε Περισσότερα »

Αυτά είναι τα νέα «τσουχτερά» πρόστιμα για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα

Νέα τσουχτερά πρόστιμα για όσους κυκλοφορούν στους δρόμους με ανασφάλιστα οχήματα προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα, όσοι «συλλαμβάνονται» να κυκλοφορούν χωρίς ασφάλεια θα τους αφαιρείται η άδεια οδήγησης και οι πινακίδες για έξι μήνες, ενώ όσοι εμπλέκονται σε ατύχημα για δύο χρόνια. Πέρα της άδειας οδήγησης και των πινακίδων που θα αφαιρούνται στους παραβάτες θα  επιβάλλονται και τα εξής πρόστιμα:

    1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης
    500 ευρώ για τα ΙΧ
    250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Σημειώνεται ότι τόσο οι άδειες οδήγησης όσο και οι πινακίδες επιστρέφονται στους οδηγούς μόλις πληρωθούν τα πρόστιμα.


Διαβάστε Περισσότερα »

Η «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» του Σοφοκλή στο Θέατρο Κρύας στη Λιβαδειά

Ο  Καλλιτεχνικός Οργανισμός «ΑΙΧΜΗ» παρουσιάζει την θερινή περίοδο μεγάλη θεατρική παραγωγή με την τραγωδία του Σοφοκλή «ΑΝΤΙΓΟΝΗ». Την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στο Θέατρο Κρύας στη Λιβαδειά στα «ΤΡΟΦΩΝΙΑ 2014».  Ώρα έναρξης 9 το βράδυ.

Φέτος δεν θα μπορούσε να είναι άλλο το έργο που θα παρουσιάσουμε, εκτός απ’ αυτό το κορυφαίο έργο της ελληνικής δραματουργίας.
Η θυσία της ηρωίδας του υπογραμμίζει την ηθική στάση του ανθρώπου απέναντι στη σκληρή πραγματικότητα που χαρακτηρίζει την εποχή μας κυρίως στη χώρα μας.
Το θεατρικό ανέβασμα της «Αντιγόνης» σήμερα αποτελεί καίρια παρέμβαση στην επικαιρότητα. Είναι η ακοίμητη συνείδηση που αντιστέκεται και καταγγέλλει. Στα τραγικά αδιέξοδα του καιρού μας η Αντιγόνη δεν κομίζει έτοιμες λύσεις. Απλά αντιτάσσει στα αδιέξοδα τον αγώνα, την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά. Μιαν άλλη στάση ζωής. Είναι το ιλαρόν φως και η αχτίδα («ακτίς αελίου») της ελπίδας.
Ένα επιτελείο εκλεκτών ηθοποιών του θεάτρου δοκιμασμένων στο είδος και μία ομάδα άριστων συνεργατών, στηρίζουν την πρόταση που προβάλλει η παράστασή μας και κυρίως ο μεγάλος μας ποιητής Σοφοκλής, χωρίς παρεμβάσεις που αλλοιώνουν την ουσία του έργου του.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Μετάφραση: Κώστας Πολιτόπουλος
Σκηνοθεσία: Γιάννης Νικολαΐδης
Μουσική:     Σταμάτης Παπαδάκης
Σκηνικά:      Μιχάλης Αγγελάκης
Κοστούμια:  Όλγα Σχοινά
Φωτισμοί:    Στέφανος Κομιανός
Βοηθός σκηνοθέτη: Σπύρος Κωνσταντούλας

Α Ν Τ Ι Γ Ο Ν Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
ΔΙΑΝΟΜΗ
ΑΝΤΙΓΟΝΗ: Φωτεινή Φιλοσόφου
ΚΡΕΩΝ: Γιάννης Νικολαϊδης
ΦΥΛΑΚΑΣ:ΤάσοςΠολιτόπουλος
ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ: Χρήστος Κανέλλης
ΙΣΜΗΝΗ: Μαριέττα Αντιβάση
ΑΙΜΩΝ: Βασίλης Ασημακόπουλος
ΕΥΡΙΔΙΚΗ: Κοραλία Ροδίτη
ΕΞΑΓΓΕΛΟΣ: Ιωακείμ Κάσδαγλης
ΧΟΡΟΣ: Τ.Πολιτόπουλος, Β.Ασημακόπουλος, Μ.Αντιβάση, Ιωακείμ Κάσδαγλης, Γιώργος Χουσάκος και Χ.Κανέλλης


Εκτέλεση σκηνικών: Εργαστήριο Καλών Τεχνών Γλυφάδας
Εκτέλεση κοστουμιών: Σοφία Καραπέτρου-Κυριακή Ασημακοπούλου
Παραγωγή εντύπων: Αλφάβητο ΑΕΒΕ
Διαδικτυακή υποστήριξη: VERGOS.NET Δημήτρης Βέργος

Διαβάστε Περισσότερα »

ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΙΙΒΑΔΕΙΑΣ-ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΙΔΗ



Αγαπητοί συνάνθρωποι η σχολική χρονιά σε λίγο θα ξεκινήσει , όμως υπάρχουν μικροί μαθητές που δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα σχολικά είδη.
Ας  βοηθήσουμε λοιπόν και αυτούς, αν έχετε μια κασετίνα, μία σχολική τσάντα ή ότι άλλο που εσείς κρίνετε ότι θα είναι χρήσιμο και δύναστε να το προσφέρετε μπορείτε να μας  το δώσετε για να βοηθήσουμε και εμείς με την σειρά μας κάποιο μαθητή που έχει ανάγκη.
Γίνετε και εσείς εθελοντές, προσφέρετε στον μη έχοντα μαθητή και εκείνος είναι σίγουρο ότι θα σας είναι ευγνώμων.
Τα γραφεία μας θα είναι ανοικτά καθημερινά από τις 9:00 π.μ. – 2:00 .μ.μ
Σε ευχαριστούμε εκ των προτέρων για αυτήν σας την συμμετοχή.

Για το Δ.Σ.
Μετά Τιμής
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                    Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ                                          ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΠΙΝΙΟΥ

Διαβάστε Περισσότερα »

Επικίνδυνα και πανάκριβα διάφορα σχολικά είδη και παιχνίδια -Ποια είναι και τι να προσέχουν οι γονείς

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι γονείς στην επιλογή των σχολικών ειδών αλλά και των παιχνιδιών που επιλέγουν για τα παιδιά τους.

Λίγες ημέρες πριν από το κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών με ανακοίνωσή του τονίζει ότι ήδη στα ράφια των καταστημάτων υπάρχουν επικίνδυνα και αδικαιολόγητα πανάκριβα σχολικά είδη και παιχνίδια.

«Δυστυχώς, τα σχολικά είδη, ενώ είναι αντικείμενα που χρησιμοποιούνται από παιδιά και ενώ πολλά μοιάζουν με παιχνίδια, δεν έχουν συμπεριληφθεί στη νομοθεσία για τα παιχνίδια, αλλά σε εκείνη για τη γενική ασφάλεια προϊόντων, για ενήλικες. Είναι σημαντικό να μην αγοράζουμε σχολικά που μοιάζουν με παιχνίδια», τονίζουν οι εκπρόσωποι του Κέντρου.

Τα είδη που πρέπει να δείχνουν οι γονείς μεγάλη προσοχή είναι τα εξής:

    Στυλό που ανάβουν, τα οποία περιέχουν λαμπτήρα και μπαταρία, που μπορεί να καταπιεί το παιδί.
    Προϊόντα με διάφορα αρώματα, τα οποία παράγονται από αμφίβολης ασφάλειας χημικά, τα οποία εισπνέει το παιδί.
    Είδη που μπορούν να κρεμαστούν στον λαιμό του παιδιού με κορδόνια και μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα.
    Στυλό, που μέσα τους «κολυμπούν» διάφορα καρτούν, ψαράκια κ.λπ., τα οποία περιέχουν υγρά αγνώστου προελεύσεως και συνεπειών, εάν το παιδί καταπιεί το υγρό.
    Σβηστήρες, που μοιάζουν με φράουλες, οι οποίες απαγορεύεται να κυκλοφορούν, γιατί είναι επικίνδυνες απομιμήσεις.

Συχνά αποσύρονται από την κυκλοφορία σχολικά είδη που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας και τα προϊόντα αυτά καταγράφονται στο σύστημα RAPEX. «Είναι σημαντικό να επισκεπτόμαστε συχνά το σύστημα αυτό, για να ενημερωνόμαστε για τα προϊόντα που αποσύρονται, ώστε να προστατεύουμε τα παιδιά μας», λέει το ΚΕΠΚΑ.


Διαβάστε Περισσότερα »

Μέχρι 7 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για τους υποψήφιους καταρτιζόμενους του ΙΕΚ Θήβας

1. Για τους υποψήφιους καταρτιζόμενους

Ξεκινούν από Τρίτη 02/09/2014 οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για την εγγραφή υποψηφίων καταρτιζομένων στα Δημόσια ΙΕΚ . Οι αιτήσεις γίνονται μέσω της σελίδας http://gsae.edu.gr/el/ , και μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής 07/09/2014.

2. Για τους υποψήφιους εκπαιδευτές

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΣΤΑ Δ.Ι.Ε.Κ

Η Παρούσα πρόσκληση διατίθεται από την σελίδα του I.ΝΕ.∆Ι.ΒΙ.Μ www.inedivim.gr στο σύνδεσμο προκηρύξεις
και η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση
http://applications.inedivim.gr/

Προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων:
από 01/09/2014 ώρα 15.00 έως 15/9/2014 ώρα 15.00 (ημερομηνία και ώρα λήξης υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων).
Η κατάθεση του φακέλου των δικαιολογητικών μαζί με την εκτυπωμένη αίτηση, υπογεγραμμένη, θα γίνεται από τους ενδιαφερόμενους αυτοπροσώπως στην έδρα των κατά τόπους ∆.Ι.Ε.Κ στα οποία εκδήλωσαν ενδιαφέρον ως επιλογή (στην ηλεκτρονική φόρμα επιλέγονται τα ΙΕΚ τα οποία ενδιαφέρουν τους υποψηφίους εκπαιδευτές και στη συνέχεια το ΙΕΚ στο οποίο υποχρεούνται να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά), από 16/09/2014 έως 19/09/2014.



Διαβάστε Περισσότερα »

Στην Ελλάδα των ζωγράφων του 20ου αιώνα" στο Νερόμυλο, από 1έως 6 Σεπτεμβρίου


Η σχολή ζωγραφικής The ART House παρουσιάζει:

"Από τη Νέα Υόρκη, τη Μόσχα και το Παρίσι, στην Ελλάδα των ζωγράφων του 20ου αιώνα"

Τροφώνια 2014 ,Νερόμυλος, Κρύα Λιβαδειάς,
από 1έως 6 Σεπτεμβρίου.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Κομπότης απαντά σε Καπό: «Κατάντημα...»!

Διαβάστε την απάντηση του Γιάννη Κομπότη στις καταγγελίες του Ολιβιέ Καπό περί απειλών για την ζωή του, αλλά και την ζωή των παιδιών του.
 Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Λεβαδειακός με δηλώσεις του στο Marca – SL, ανέφερε:

«Πραγματικά αισθάνομαι άσχημα για το κατάντημα ενός τέτοιου παίκτη. Τι συζήτηση να κάνουμε όταν ένας τέτοιος ποδοσφαιριστής, με τόσες πλούσιες παραστάσεις στην καριέρα του, άλλοτε διεθνής με την Εθνική Γαλλίας, φτάνει σε ένα επίπεδο οικονομικής εξαθλίωσης.

Μας ζητούσε περισσότερα χρήματα για να λύσει το συμβόλαιό του και να φύγει από την ομάδα. Η οικονομική του εξαθλίωση, είναι αυτή που τον οδήγησε σε αυτό το σημείο. Δεν υπήρξε καμία απολύτως απειλή, ούτε κατά του ιδίου, ούτε φυσικά κατά της οικογένειας του…», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ αναμένεται και επίσημη ανακοίνωση της ΠΑΕ.
sportdog.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Τα γεγονότα… σαν σήμερα



Στις 5 Σεπτεμβρίου 2002 παραδίδεται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ο Δημήτριος Κουφοντίνας, ο οποίος ήταν συνεργός στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη».

1590 – Ο στρατός του Δούκα της Πάρμας, Αλέξανδρου Φαρνέζε, υποχρεώνει τον Ερρίκο Δ' της Γαλλίας να άρει την πολιορκία στο Παρίσι.

1661 – Ο Νικολά Φουκέ, υπουργός Οικονομικών του Λουδοβίκου ΙΔ' της Γαλλίας, συλλαμβάνεται στη Ναντ από τον Ντ' Αρτανιάν, τον αρχηγό των σωματοφυλάκων του βασιλιά.

1666 – Τελειώνει η Μεγάλη Πυρκαγιά στο Λονδίνο, με 16 νεκρούς (διήρκεσε 3 ημέρες).

1774 – Στη Φιλαδέλφεια της Βορείου Αμερικής συνέρχεται για πρώτη φορά το «ηπειρωτικό κογκρέσο», στο οποίο αντιπροσωπεύτηκαν οι 13 τότε βορειοαμερικανικές αποικίες, το οποίο μετονόμασε τις Ηνωμένες Αποικίες σε Ηνωμένες Πολιτείες, και αποτέλεσε τον πυρήνα της δημιουργίας των ΗΠΑ.

1793 – Γαλλική Επανάσταση: Αρχίζει η Τρομοκρατία.

1800 – Καταλαμβάνεται η Μάλτα από τους Βρετανούς.

1836 – Ο Σαμ Χιούστον εκλέγεται ως ο πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας του Τέξας.

1863 – Ο Δανός πρίγκιπας Γουλιέλμος Χριστιανός Γεώργιος, που είχε ανακηρυχθεί βασιλιάς των Ελλήνων, με το όνομα Γεώργιος Α', αναχωρεί από την Κοπεγχάγη για την Αθήνα. Αποχαιρετώντας τον, ο πατέρας του, βασιλιάς της Δανίας, υπενθυμίζει: «Να θυμάσαι ότι αποστολή των βασιλέων είναι να βασιλεύουν και όχι να κυβερνούν».

1887 – Από φωτιά στο βασιλικό θέατρο του Έξετερ στην Αγγλία, σκοτώνονται 186 άνθρωποι.

1900 – Το Τσαντ κηρύσσεται προτεκτοράτο από τη Γαλλία.

1905 – Στο Πόρτσμουθ των ΗΠΑ υπογράφεται κατόπιν της μεσολάβησης του Προέδρου Θεόδωρου Ρούσβελτ η συνθήκη ειρήνης με την οποία τερματίστηκε ο Ρωσοϊαπωνικός Πόλεμος. Έκτοτε η Ιαπωνία μετέχει στη χορεία των υπολογίσιμων Δυνάμεων.

1914 – Α' Παγκόσμιος Πόλεμος. Στο Λονδίνο υπογράφεται η «συνθήκη» μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας (Αντάντ) οι οποίες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να μη συνάψουν χωριστή συνθήκη ειρήνης με τις Κεντρικές Δυνάμεις.

1914 – Αρχίζει η μεγάλη Μάχη του Μάρνη στη Γαλλία που διάρκεσε μέχρι τις 12 του ίδιου μήνα. Θεωρείται μία από τις σημαντικότερες των μαχών της ιστορίας αφού η τυχόν διαφορετική της έκβαση θα είχε ως συνέπεια τη νίκη των Κεντρικών Δυνάμεων κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

1915 – Διωγμοί και σφαγές Ελλήνων στην Ανατολική Θράκη.

1918 – Α' Π.Π.: Τα ελληνικά στρατεύματα ανατρέπουν στη μάχη της Δοϊράνης το αμυντικό συγκρότημα των Γερμανο-Βουλγάρων.

1921 – Μικρασιατική Εκστρατεία: Η Στρατιά Μικράς Ασίας αποχωρεί από την περιοχή του Σαγγαρίου.

1922 – Μικρασιατική Εκστρατεία: Αποχωρούν από τη Μικρά Ασία τα τελευταία ελληνικά τμήματα (Γ΄ Σώμα Στρατού) από τον λιμένα της Αρτάκης.

1933 – Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Τζιμ Λόντος, φθάνει στην Αθήνα για δύο αγώνες πάλης στο Καλλιμάρμαρο.

1944 – Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ρωσία κηρύσσει το πόλεμο κατά της Βουλγαρίας

1944 – Β' Π.Π.: Οι Γερμανοί εκτελούν 50 Έλληνες στο σκοπευτήριο της Καισαριανής.

1958 – Παρουσιάζεται στις ΗΠΑ η πρώτη εγγραφή έγχρωμης ταινίας σε μαγνητοταινία.

1958 – Δημοσιεύεται στις ΗΠΑ το έργο «Δόκτωρ Ζιβάγκο» του Μπόρις Πάστερνακ.

1960 – Ο ποιητής Λεοπόλντ Σεντάρ Σενγκόρ εκλέγεται πρώτος Πρόεδρος της Σενεγάλης.

1972 – Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, Άραβες τρομοκράτες του κινήματος «Μαύρος Σεπτέμβρης» επιτίθενται στο Ολυμπιακό Χωριό σκοτώνοντας δύο μέλη της ισραηλινής ολυμπιακής ομάδας, συλλαμβάνοντας πολλούς ομήρους. Αργότερα εννιά Ισραηλινοί όμηροι, πέντε τρομοκράτες και ένας Δυτικογερμανός αστυνομικός, σκοτώνονται στις συγκρούσεις που ακολούθησαν στο αεροδρόμιο του Μονάχου κατά τη διάρκεια διαχείρισης αιτημάτων και την άρνηση της Γκόλντα Μέιρ να ικανοποιήσει έστω και μερικό αίτημα απελευθέρωσης Παλαιστινίων.

1975 – Εκδηλώνεται αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Τζέραλντ Φορντ από τη Λινέτ Φρομ.

1977 – Εκτοξεύεται στο Διάστημα η διαστημοσυσκευή «Βόγιατζερ 2» (μαζί με το «Βόγιατζερ 1» αποτελούν τις μοναδικές ανθρώπινες κατασκευές που έφτασαν σε τόσο μεγάλη απόσταση από τη Γη-και τα δύο διαστημόπλοια είναι εφοδιασμένα με πλήθος στοιχείων για τη Γη και χαιρετισμούς σε 60 γλώσσες).

1980 – Στις ελβετικές Άλπεις, ανοίγει η μεγαλύτερη σήραγγα για αυτοκίνητο στον κόσμο (του Αγίου Γοτθάρδου, μήκους 16,32 χλμ.).

1984 – Η Δυτική Αυστραλία γίνεται το τελευταίο κρατίδιο της Αυστραλίας που καταργεί τη θανατική ποινή.

1986 – Αεροπειρατεία με 20 νεκρούς σε αεροσκάφος της «Πανάμ» λαμβάνει χώρα στο Καράτσι του Πακιστάν.

1995 – Η Γαλλία πραγματοποιεί υπόγεια πυρηνική δοκιμή στην ατόλη Μουρουρόα, προκαλώντας παγκόσμια κατακραυγή.

1996 – Θεμελιώνεται το νέο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα Σπάτα.

1997 – Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, ανακοινώνει πως η Αθήνα επιλέχθηκε να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

2002 – Παραδίδεται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ο Δημήτριος Κουφοντίνας, ο οποίος ήταν συνεργός στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη».

2003 – Αθήνα, διπλή τρομοκρατική βομβιστική επίθεση στο Πρωτοδικείο Αθηνών επιχείρησε ο Επαναστατικός Αγώνας.

2004 – Ο Frances είναι ο 2ος τυφώνας που έπληξε τη Φλόριντα σε διάστημα τριών εβδομάδων. Περισσότεροι από 30 οι νεκροί.

2005 – Συντριβή επιβατηγού αεροσκάφους σε κατοικημένη περιοχή στη Σουμάτρα, σκοτώνονται 104 επιβάτες και 39 κάτοικοι.

2008 – Την πρώτη επίσκεψη επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στη Λιβύη από το 1953 πραγματοποιεί η Αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών Κοντολίζα Ράις.

2008 – Η πρώτη γυναίκα στο αξίωμα του Γενικού Διοικητή στην Αυστραλία γίνεται η Κουέντιν Μπράις.

2009 – Η Δανία γιορτάζει την πρώτη εθνική εορτή της σημαίας, στη μνήμη των πεσόντων Δανών σε πολέμους στο εξωτερικό από το 1948.

2011 – Η Οικογένεια Βαρδινογιάννη αποχωρεί ολοκληρωτικά από την ομάδα του Παναθηναϊκού.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πήρε τη νίκη και την πρώτη θέση η Ελλάδα



Η Ελλάδα έκανε τα εύκολα – δύσκολα απέναντι στην Αργεντινή, αλλά στο τέλος ήταν αυτή που πανηγύρισε τη σπουδαία νίκη (71-79) και μαζί την πρώτη θέση του ομίλου.

Η Εθνική ομάδα στις αρχές του τέταρτου δεκαλέπτου είδε τους Λατινοαμερικάνους να μειώνουν ακόμα και στους τρεις πόντους (63-66), αλλά σε εκείνο το σημείο… ξύπνησε ξανά. Πάτησε το πόδι στο γκάζι, έσφιξε στην άμυνα και έκοψε τα όνειρα των Αργεντινών για ανατροπή.

Το τελικό 71-79 έδωσε τη νίκη, που άξιζε 100% η Ελλάδα, δεδομένου ότι ήταν καλύτερη σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Η πρόκριση στους "16" και η πρώτη θέση του ομίλου φέρνει την Ελλάδα απέναντι στη Σερβία την Κυριακή στις 7 το απόγευμα.

Από την Ελλάδα δεν υστέρησε κανείς, αλλά σίγουρα ξεχώρισαν ο Νικ Καλάθης, ο οποίος σημείωσε 18 πόντους, είχε 5 ριμπάουντ και 4 ασίστ και ο Γιάννης Μπουρούσης, ο οποίος πέτυχε 16 πόντους και κατέβασε 15 ριμπάουντ.

Ο Ζήσης σημείωσε 13 πόντους με 5 ασίστ και ο Πρίντεζης πρόσθεσε ακόμα 15 πόντους στο καλάθι των Αργεντινών.

Η ομάδα του Φώτη Κατσικάρη έδειξε συνολικά χαρακτήρα σε ένα ακόμα παιχνίδι και συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις που πραγματοποιεί στη διοργάνωση, όπου έχει σημειώσει πέντε νίκες σε ισάριθμους αγώνες.

 Τα δεκάλεπτα (16-28), (33-44), (50-64), (71-79)
Διαβάστε Περισσότερα »

Δήμος Λεβαδέων-Πρόσληψη καθαριστών/καθαριστριών ορισμένου χρόνου



Ανακοίνωση για την πρόσληψη  καθαριστών/καθαριστριών με σύμβαση μίσθωσης έργου ορισμένου χρόνου για τις σχολικές μονάδες Α/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λεβαδέων

Δείτε εδώ
Διαβάστε Περισσότερα »

Αστατος ο καιρός και σήμερα

Αστατος θα είναι και την Παρασκευή ο καιρός,  με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Αναλυτικά, η πρόγνωση καιρού  της ΕΜΥ για την  Παρασκευή έχει ως εξής:

    Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Εξασθένηση των φαινομένων το βράδυ.

Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: στην ανατολική Πελοπόννησο λίγες νεφώσεις οι όποιες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές βροχές η καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.

Στις υπόλοιπες περιοχές άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια δυτικοι τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 17 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων κυρίως στην Κρήτη.

Άνεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

    Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: λίγες νεφώσεις οι όποιες στα βόρεια βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές βροχές η καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 23 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Αττική

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και πιθανή καταιγίδα κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

    Θεσσαλονίκη

Καιρός: άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 19 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

Επιτεύχθηκε η πρώτη άμεση επικοινωνία μέσω διαδικτύου ...ανθρωπίνων εγκεφάλων! (video)




    Οι ερευνητές πέτυχαν να μεταφέρουν απευθείας πληροφορίες από τον έναν εγκέφαλο στον άλλο, που απείχαν μεταξύ τους περίπου 8.000 χιλιόμετρα.
    Ένας άνθρωπος σκέφτηκε τη λέξη «γεια» στη μια άκρη της Γης ...και ένας άλλος την «άκουσε» μέσα στο δικό του κεφάλι στην άλλη άκρη του πλανήτη!


Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον... Αλβάρο Πασκουάλ-Λεόνε, ερευνητή του Ιατρικού Κέντρου «Μπεθ Ίσραελ» και καθηγητή νευρολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», δήλωσαν ότι το πείραμά τους έδειξε πως είναι εφικτό να «διαβαστεί» η εγκεφαλική δραστηριότητα ενός ανθρώπου και μετά να μεταβιβαστεί διαδικτυακά σε έναν άλλο εγκέφαλο σε μεγάλη απόσταση, χωρίς να χρειάζεται να προηγηθεί πληκτρολόγηση ή εκφώνηση κάποιου κειμένου.

Οι ερευνητές μετέφεραν από εγκέφαλο σε εγκέφαλο τις λέξεις «hola» και «ciao» («γεια» στα ισπανικά και ιταλικά) από μία τοποθεσία στην Ινδία σε μια άλλη στη Γαλλία, χρησιμοποιώντας ασύρματες συσκευές ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος και ρομποτικές συσκευές διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης, οι οποίες συνδέονταν μέσω του Ίντερνετ.

Στο παρελθόν τέτοιου είδους διάδραση αφορούσε την επικοινωνία μεταξύ ανθρωπίνου εγκεφάλου και ηλεκτρονικού υπολογιστή. Σε αυτές τις έως τώρα προσπάθειες, ηλεκτρόδια προσαρτούνταν στο κρανίο ενός ανθρώπου καταγράφοντας τα ηλεκτρικά ρεύματα του εγκεφάλου του, κάθε φορά που σκεφτόταν να κάνει κάτι, όπως να κουνήσει το χέρι του. Στη συνέχεια, το ηλεκτρικό σήμα-εντολή, που αντιστοιχούσε σε αυτή τη σκέψη, μεταφερόταν σε έναν υπολογιστή, ο οποίος το «διάβαζε» και το «μετέφραζε» στην ανάλογη ενέργεια, π.χ. στην κίνηση ενός αναπηρικού αμαξιδίου.

Όμως, στη νέα έρευνα, οι επιστήμονες πρόσθεσαν και άλλους ανθρώπινους εγκέφαλους και μάλιστα πολύ απομακρυσμένους από τον πρώτο. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν τέσσερις εθελοντές ηλικίας 28 έως 50 ετών. Ο ένας ήταν ο «πομπός» του εγκεφαλικού μηνύματος και οι άλλοι τρεις οι «δέκτες» του.
Δείτε το βίντεο:

Αρχικά, μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, οι ερευνητές «μετέφρασαν» τις λέξεις «hola» και «ciao» σε δυαδικό κώδικα πληροφορικής και έστειλαν τα αποτελέσματα, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, από την Ινδία στη Γαλλία. Εκεί, ένας υπολογιστής μετέφερε το μήνυμα στον εγκέφαλο των «δεκτών» μέσω μη επεμβατικής διακρανιακής διέγερσης.

Οι εθελοντές αντιλήφθηκαν αρχικά το μήνυμα ως λάμψεις φωτός στην περιφερειακή όρασή τους. Οι «δέκτες» τελικά αποκωδικοποίησαν σωστά την πληροφορία του μηνύματος και κατάλαβαν τις σκέψεις-λέξεις που τους έστειλαν από την άλλη άκρη του κόσμου. Ένα δεύτερο παρόμοιο πείραμα διεξήχθη μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας.

Για ένα «αξιοσημείωτο βήμα στην ανθρώπινη επικοινωνία» έκανε λόγο ο Πασκουάλ-Λεόνε, το οποίο ανοίγει το δρόμο, όπως είπε, για την υπέρβαση της παραδοσιακής ανθρώπινης επικοινωνίας που βασίζεται στη γλώσσα και στις κινήσεις. Αν και η σχετική νευρο-τεχνολογία βρίσκεται ακόμη σε αρχικά στάδια, ο απώτερος φιλόδοξος στόχος της -που θυμίζει επιστημονική φαντασία- είναι ουσιαστικά η μεταφορά της σκέψης από τον έναν άνθρωπο στον άλλο οπουδήποτε στον κόσμο.

Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση:
http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0105225
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ