Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Που και πως θα καταγγέλλουμε τα φακελάκια στα νοσοκομεία..




    Μέσω μιας νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία ωστόσο δε θα βγει στον «αέρα» πριν το νέο έτος, θα μπορούν όλοι οι πολίτες επωνύμως να καταγγέλλουν τα φακελάκια που έχουν δώσει ή τους έχουν ζητηθεί σε νοσοκομεία.



Χωρίς…φόβο και πάθος και με όλη την... ασφάλεια δεσμεύεται πως θα μπορούμε σε λίγο καιρό να καταγγέλλουμε τα φακελάκια στα νοσοκομεία ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης.
Ειδικότερα με βάση και το σχέδιο δράσης κατά της διαφθοράς, τα στελέχη του υπουργείου Υγείας αναμένεται να δημιουργήσουν ένα ειδικό site στο οποίο θα μπορούν οι πολίτες ή οι ασθενείς να μπαίνουν και να αναφέρουν όλα τα στοιχεία συγκεκριμένων περιστατικών.

Θα μπορούν να περιγράφουν συγκεκριμένα περιστατικά με επίορκους γιατρούς αλλά επωνύμως. Και αυτό προκειμένου να μπορεί η καταγγελία τους και να διερευνηθεί και να αναζητηθεί ο ένοχος μιας παραβατικής συμπεριφοράς.

Κατά τον υπουργό Υγείας όλα τα στοιχεία του ασθενούς θα είναι πλήρως προστατευμένα ώστε να μην μπορεί ο …ύποπτος να λειτουργήσει σε βάρος τους.
Άλλωστε είναι γνωστό στους κύκλους του ΕΣΥ πως οι επίορκοι γιατροί που αντιλαμβάνονται πως ασθενής θα τους καταγγείλει ή φέρνει αντιρρήσεις, αδιαφορούν συνήθως για την πορεία της υγείας του στη συνέχεια.

Αυτός εξάλλου είναι και ο μεγάλος φόβος των ασθενών και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν καταγγέλλουν τα περιστατικά με φακελάκια.
Κατά τον υπουργό Υγείας αναζητείται και η νομική φόρμουλα αλλά και το διαδικτυακό περιβάλλον που θα διασφαλίζει απόλυτα τους ασθενείς που θα κάνουν καταγγελίες.



                                                                     


Διαβάστε Περισσότερα »

Κάλεσμα απο το Εργ.Κέντρο Λιβαδειάς για 24ωρη Γενική Απεργία στις 27 Νοέμβρη

                 

               
       Το    Διοικητικό  Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς σε Συνεδρίασή του αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή  στην 24ωρη Γενική Απεργία, που κήρυξε η Γ.Σ.Ε.Ε.  για την Πέμπτη   27/11/2014.
Σας καλούμε να συμμετάσχετε στην 24ωρη Γενική Απεργία,    και στην Απεργιακή Συγκέντρωση , που θα γίνει στον πεζόδρομο της Μπουφίδου  ( κάτω από το ΙΚΑ), στη Λιβαδειά , την Πέμπτη 27/11/2014  και   ώρα 11.00΄  π.μ..

Την Απεργιακή Συγκέντρωση συνδιοργανώνουν :

ΕΡΓΑΤΙΚΟ   ΚΕΝΤΡΟ   ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
ΕΛΜΕ ΝΟΜΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Α/ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΟΤΑ  ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ  ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ   ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΙΚΑ  ΝΟΜΟΥ  ΒΟΙΩΤΙΑΣ

    ΟΛΟΙ  ΜΑΖΙ για να βάλουμε τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα και τον κοινωνικό μαρασμό.

                                                                         Το       Δ.Σ.

       
Διαβάστε Περισσότερα »

Στον εισαγγελέα στέλνουν τον Καρατζαφέρη οι ορκωτοί λογιστές


Το δισέλιδο πόρισμα που έχει παραδοθεί στην επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής θα συζητηθεί σήμερα από τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις
Στον εισαγγελέα εφετών και το Ελεγκτικό Συνέδριο για τα αδικήματα της ανειλικρινούς δήλωσης «πόθεν έσχες» και παράνομης κατοχής offshore εταιρίας παραπέμπει τον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη το πόρισμα των ορκωτών λογιστών που ερεύνησαν εξονυχιστικά τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του προέδρου του ΛΑΟΣ.



Το δισέλιδο πόρισμα που έχει παραδοθεί στην επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής μαζί με τον συνοδευτικό ογκώδη φάκελο που περιέχει στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς και ακίνητα θα συζητηθεί σήμερα από τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις αν και σύμφωνα με πληροφορίες θεωρείται δεδομένη η απευθείας παραπομπή του κ. Καρατζαφέρη στην δικαιοσύνη.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νόμο του 2010 η συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε υπεράκτιες εταιρείες επιφέρει έκπτωση από το αξίωμά τους, ποινή φυλάκισης από 2 έως 5 έτη και χρηματικό πρόστιμο από 10.000 εως 500.000 ευρώ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την περίοδο 2002 – 2007 όταν ο κ. Καρατζαφέρης είχε πλέον αποχωρήσει από την ΝΔ και ήταν αρχηγός του ΛΑΟΣ εντοπίστηκε η offshore Catalina με χαρτοφυλάκιο περίπου 6,4 εκατ. ευρώ και ακίνητα συνολικής αξίας 20 εκατ. ευρώ. Τα ακίνητα βρίσκονται σε Παλαιό Φάληρο, Γλυφάδα, Λαγονήσι ενώ υπάρχει και ένα διαμέρισμα στις Βρυξέλλες.

Στην εταιρία εκτός από τον ίδιο εμφανίζεται και ο υιός του με ποσοστό συνιδιοκτησίας 50-50.

Μέσω της Catalina οι ελεγκτές οδηγήθηκαν στον εντοπισμό και της δεύτερης offshore εταιρίας «Homeric» χωρίς ωστόσο – για την ώρα – να έχουν εντοπιστεί τραπεζικοί λογαριασμοί και καταθέσεις.

Η πρώτη εξωχώρια είχε δηλωθεί στα «πόθεν έσχες» του οικονομικού έτους 1992 και 1993 χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά ότι είναι offshore. Η δεύτερη δεν είχε δηλωθεί ποτέ. Επιπροσθέτως, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η Catalina παρουσιάζει σήμερα μηδενικό χαρτοφυλάκιο ενώ και μετοχικά έχει αλλάξει χέρια περνώντας στην ιδιοκτησία στενού συγγενικού προσώπου του κ. Καρατζαφέρη.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΘΗΒΑΣ


  
Σχετικά με την αξιολόγηση των δομών των Δήμων που ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών, το Αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Κίνημα Θήβας δηλώνει:

Η κυβέρνηση συνεχίζει να μετατρέπει σε κενή περιεχομένου την έννοια της αξιολόγησης – έννοια θεμελιώδη για τη λειτουργία κάθε διοικητικού οργανισμού. Ουσιαστική και αποτελεσματική αξιολόγηση σημαίνει όραμα, επιχειρησιακό σχεδιασμό, περιγραφή σαφών αρμοδιοτήτων και καθηκόντων, στοχοθεσία και, τελικά, μέτρηση των αποτελεσμάτων με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και δεδομένα.
Δυστυχώς, ο Υπουργός Εσωτερικών αντιλαμβάνεται την αξιολόγηση στην καλύτερη περίπτωση ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα, στη χειρότερη ως μηχανισμό απαξίωσης των δημόσιων δομών και υλοποίησης των μνημονιακών στόχων για συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών, ιδιωτικοποιήσεις και απολύσεις. Κλείνει όμως τα μάτια στην πραγματικότητα που ο ίδιος και η κυβέρνησή του δημιούργησαν : Δήμους πολιτικά απονευρωμένους και διοικητικά αποδιαρθρωμένους λόγω του περιεχομένου, αλλά και της μεθοδολογίας υλοποίησης του “Καλλικράτη”, δήμους στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης λόγω των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας, δήμους που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν ακόμα και στις στοιχειώδεις καθημερινές ανάγκες των πολιτών – πολλώ δε μάλλον να διατυπώσουν όραμα για την περιοχή τους και να σχεδιάσουν επιχειρησιακά την πραγμάτωσή του.
Η προχειρότητα της διαδικασίας, η ανέφικτη προθεσμία, η ασάφεια των στόχων και των κριτηρίων, και κυρίως η απόλυτη αδιαφορία για την πολιτική υπόσταση των δήμων και το ρόλο των δημοκρατικά νομιμοποιημένων συμβουλίων τους, αλλά και η εθελοτυφλία απέναντι στις τεράστιες ευθύνες της κεντρικής κυβερνητικής πολιτικής για τη σημερινή κατάσταση των ΟΤΑ, αποδεικνύει τους πραγματικούς στόχους της αξιολόγησης που προωθεί το ΥΠΕΣ. Μια αξιολόγηση για το θεαθήναι, μια αξιολόγηση που θα οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα, χωρίς καμία ουσιαστική χρησιμότητα, πέραν της επικοινωνιακής στήριξης των κυβερνητικών επιδιώξεων.
Ως ΑΡΚΘ τασσόμαστε με σαφήνεια υπέρ μιας ουσιαστικής και διάφανης αξιολόγησης, χωρίς τη δαμόκλεια σπάθη των απολύσεων, που θα στοχεύει στην αναβάθμιση της λειτουργίας των δημόσιων και αυτοδιοικητικών δομών και θα εντάσσεται στο πλαίσιο του δημοκρατικού επανασχεδιασμού της δημόσιας διοίκησης στη βάση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, με βάση τις αρχές της διοικητικής επιστήμης και σε ανοιχτό διάλογο με τους εργαζομένους και όλους τους φορείς που μπορούν να εισφέρουν προτάσεις και τεχνογνωσία. Μια τέτοια αξιολόγηση θα έχει στην αφετηρία της την έμπρακτη – θεσμική, οικονομική και λειτουργική – στήριξη των Δήμων και των Περιφερειών και την πραγματική αναβάθμιση του ρόλου τους, προς όφελος πρώτα απ' όλα των ίδιων των πολιτών.
ΘΗΒΑ    19/11/2014
                                          






Διαβάστε Περισσότερα »

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΘΗΒΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΘΗΒΑΣ

Εγκατάσταση περιπτέρου στον «Περιφερειακό της Αγίας Τριάδας»

     Με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θηβαίων μετακινήθηκε περίπτερο στον περιφερειακό δρόμο, (ο θεός να τον κάνει περιφερειακό) στην Αγία Τριάδα.
     Αρχικά πρέπει να αναφερθεί η επικινδυνότητα του δρόμου, ο οποίος κατακλύζεται καθημερινά από εκατοντάδες νταλίκες, οχήματα βαρέως τύπου αλλά και ΙΧ, προκειμένου να αποφύγουν τα τσουχτερά διόδια της Ενικής Οδού. Η στάση και η στάθμευση των οχημάτων στο σημείο,  είναι αναπόφευκτη και η συμφόρηση που θα δημιουργούν αξεπέραστη.
    Ζούμε στην μοναδική, ίσως, πόλη της Ελλάδας που δεν έχει περιφερειακή οδό μιας και ο συγκεκριμένος δρόμος είναι βασική οδός στον ιστό της πόλης και όχι περιφερειακή οδός με αποτέλεσμα πυκνή κυκλοφορία, καθιζήσεις του οδοστρώματος και τακτικές συγκρούσεις και ατυχήματα.
    Το γεγονός, όμως, που μας κάνει να εξοργιζόμαστε και να καταγγέλλουμε τη συγκεκριμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι η θέση που τοποθετήθηκε το περίπτερο.
   *Σε απόσταση ελάχιστων μέτρων από την είσοδο του 2ου Δημοτικού Θήβας και λίγα μέτρα από το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο της πόλης.
  *Ακριβώς στο πέρασμα εκατοντάδων μαθητών από και προς το σχολείο.
 * Στο χώρο επιβίβασης και αποβίβασης των μαθητών από τα σχολικά λεωφορεία.
   Δε φτάνει που ο Δήμος δεν έστησε - όπως υπόσχονταν εδώ και χρόνια οι εκάστοτε δημοτικές αρχές – πεζογέφυρα για τη διέλευση των μαθητών προς το σχολείο, έρχεται τώρα και προκαλεί με απερίσκεπτες και απαράδεκτες αποφάσεις.
    Καλούμε το Δήμο να ανακαλέσει αυτή την απόφασή του, διαφορετικά θα είναι ο ηθικός αυτουργός σε ατυχήματα  που –με μαθηματική ακρίβεια- θα γίνουν στο συγκεκριμένο σημείο.
    Καλούμε τους φορείς της εκπαίδευσης και τους συλλόγους γονέων να δράσουν άμεσα πριν ξεκινήσει η λειτουργία του περιπτέρου.

                                                 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΘΗΒΑΣ

Διαβάστε Περισσότερα »

CNN: Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται μια ανάσα από την Κρήτη


Την πόλη Ντέρνα στο βορειότερο σημείο της Λιβύης έθεσαν υπό τον έλεγχό τους οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, κάτι που σημαίνει πως βρίσκονται, πλέον, σε απόσταση αναπνοής από την Κρήτη.

Αυτή την ανησυχητική είδηση μεταφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNN, το οποίο μεταδίδει ότι οι ισλαμιστές έχουν καταλάβει την πόλη που απέχει μόλις 200 μίλια από την Κρήτη εκμεταλλευόμενοι το πολιτικό χάος που επικρατεί στην περιοχή.

Η μαύρη σημαία του Ισλαμικού Κράτους κυματίζει σε κυβερνητικά κτίρια, ενώ, οι τζιχαντιστές έχουν επεκτείνει την παρουσία τους στην περιοχή.

Σύμφωνα με πηγές από τη Λιβύη, τις οποίες επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο, η ομάδα που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος και έχει καταλάβει την Ντέρνα, αποτελείται από 800 περίπου μαχητές, ελέγχει έξι στρατόπεδα, αλλά και μεγαλύτερες εγκαταστάσεις στα Πράσινα Ορη, όπου εκπαιδεύονται τζιχαντιστές.

Οι δυνάμεις του βραχίονα του ISIS στην χώρα ενισχύθηκαν από την επιστροφή περίπου 300 Λίβυων ισλαμιστών μαχητών από την Συρία και το Ιράκ.

«Η Ντέρνα δείχνει ακριβώς όπως και η Ράκα, η πόλη που βρίσκεται το αρχηγείο του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία» τόνισε ένας πρώην μαχητής του Ισλαμικού Κράτους.

Διαβάστε Περισσότερα »

Είστε ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ; Σας ενδιαφέρει



Πλήρης μηχανογραφική εφαρμογή της νέας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών θα βρίσκεται σε λειτουργία από την Πέμπτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.

Επισημαίνεται ότι υπάγονται στην ρύθμιση, ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 31/08/2014, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση παραμονής στη ρύθμιση αποτελεί η εμπρόθεσμη καταβολή των τρεχουσών εισφορών.

"Ο ΟΑΕΕ καλεί τους ασφαλισμένους να συμμετέχουν στη νέα ρύθμιση, η οποία είναι εξαιρετικά ευνοϊκή, με εξόφληση έως και 100 δόσεις, υψηλά ποσοστά εκπτώσεων στα τέλη καθυστέρησης, αυξημένες δυνατότητες επανένταξης και μειωμένο επιτόκιο στη διάρκεια της ρύθμισης" σημειώνει ο Οργανισμός.
Διαβάστε Περισσότερα »

Το άγνωστο ρήγμα φοβίζει τους σεισμολόγους


    Στη χώρα η οποία έχει βιώσει από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα δώδεκα σεισμούς μεγαλύτερους των 5 Ρίχτερ, οι δονήσεις που εκδηλώθηκαν χθες στον Ευβοϊκό Κόλπο λίγα λεπτά μετά τη μία τα ξημερώματα θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητες.

Και, όμως, οι σεισμοί των 5,2 και 5,1 Ρίχτερ, που.. εκδηλώθηκαν με διαφορά τεσσάρων λεπτών μεταξύ τους, αναστάτωσαν σχεδόν τη μισή Ελλάδα. Με βοή, διάρκεια και μικρό εστιακό βάθος -που εκτιμήθηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών στα πέντε και δέκα χιλιόμετρα από την επιφάνεια της γης- έγιναν αισθητές στην Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη Στερεά, ενώ ταρακούνησαν έντονα την Αττική, Χαλκίδα,Λιβαδειά,Θήβα  και τη Λαμία.

Την ανησυχία των κατοίκων της Εύβοιας,Βοιωτίας και  Φθιώτιδας, πολλοί εκ των οποίων πέρασαν τη νύχτα έξω από τα σπίτια τους, επέτεινε το ερώτημα κατά πόσο το φαινόμενο συνδέεται με το ρήγμα της Αταλάντης. Τελικά οι σεισμολόγοι διέψευσαν κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο, διευκρινίζοντας ότι το «ένοχο» ρήγμα βρίσκεται σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από αυτό της Αταλάντης, έχει άλλη διεύθυνση, εντοπίζεται στο μέσον του Ευβοϊκού και είναι εξ ολοκλήρου υποθαλάσσιο.

«Είναι ένα μικρό ρήγμα που δεν το γνωρίζαμε, το ανακαλύψαμε τώρα και υπολογίζουμε ότι βρίσκεται σε βάθος πέντε έως δώδεκα χιλιομέτρων. Προσπαθούμε να βρούμε τα ακριβή γεωμετρικά στοιχεία του και αν υπάρχουν άλλα ρήγματα δίπλα του. Δεν έχουμε επιφανειακές εκδηλώσεις και αυτό καθιστά πιο πολύπλοκη την έρευνα», λέει ο κ. Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Στην πλειονότητά τους οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί, χαρακτηρίζοντας ομαλή τη μετασεισμική ακολουθία και υπογραμμίζοντας ότι η περιοχή δεν μπορεί να δώσει πολύ μεγάλα μεγέθη σεισμών. Ορισμένοι όμως, όπως ο κ. Ακης Τσελέντης, διατηρούν επιφυλάξεις ως προς το αν ήταν το κύριο φαινόμενο.
Σε διάστημα μισής ώρας μετά την εκδήλωση των «δίδυμων σεισμών» κατεγράφησαν άλλοι τέσσερις μεγέθους μεγαλύτερου των 3,4 Ρίχτερ...
Μέχρι τις 12 το μεσημέρι είχαν σημειωθεί 127 μετασεισμοί από 0,9 μέχρι 3,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Διαβάστε Περισσότερα »

Σεισμό…προκάλεσε η παράσταση «Ξεχωρίσματα, διαχωρισμοί και χωρισμοί» του ΘΗ.ΠΕ.ΘΕ


Συγκίνηση και ενθουσιασμό προκάλεσε η θεατρική παράσταση του ΘΗ.ΠΕ.ΘΕ "Ξεχωρίσματα , διαχωρισμοί και χωρισμοί" που παρουσιάσαμε τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο της Θήβας. Ο λόγος δέθηκε με τη μουσική ενώ τα παιχνίδια του φωτός με τη σκιά δημιούργησαν μια επιβλητική ατμόσφαιρα που ταξίδεψε το κοινό της παράστασης, ανέσυρε κλειδωμένες μνήμες και απελευθέρωσε λυτρωτικά συναισθήματα που διστάζουμε να εκδηλώσουμε μπροστά σε άλλους. Οι εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών-τραγουδιστών και των μουσικών καθήλωσαν το κοινό .Την σκηνοθεσία και την επιλογή των κειμένων έκανε ο Λάζαρος Παπαδόπουλος.
Πήραν μέρος:
Νόνα Βουδούρη
Γιώτα Μελισσάρη
Κώστας Φωλιάς
Μπάμπης Φουντουκίδης
Έπαιξαν οι μουσικοί:
Κώστας Δέδες, πλήκτρα
Χρήστος Μελιτζάνης, κρουστά
Μπάμπης Φουντουκίδης, λύρα ποντιακή
Φώτισαν οι:
Ντίνα Ασήμου
Μιχάλης Κολλημένος
Νίνα Μάρα
Περιμένουμε με αγωνία την επόμενη δουλειά του ΘΗ.ΠΕ.ΘΕ καθώς είναι έτοιμη η παράσταση "Αντιγόνη" του Σοφοκλή.

Το Δ.Σ  ΘΗ.ΠΕ.ΘΕ
Διαβάστε Περισσότερα »

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ


Διαβάστε Περισσότερα »

Έως 15 Δεκεμβρίου η Απογραφή Ζωικού Κεφαλαίου

Απογραφή Ζωικού Κεφαλαίου και πληρωμή Εξισωτικής Αποζημίωσης
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας υπενθυμίζει για μια ακόμη φορά στους κτηνοτρόφους της ότι, σύμφωνα με την νομοθεσία είναι υποχρεωμένοι να διενεργούν και να κοινοποιούν στην αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία ετήσια απογραφή του ζωικού κεφαλαίου των εκτροφών τους.
Ο κάτοχος εκτροφής, πρέπει στο διάστημα από 1ης Νοεμβρίου μέχρι 15ης Δεκεμβρίου να απογράψει το ζωϊκό του κεφάλαιο ώστε να του καταβληθούν τα ποσά της Εξισωτικής αποζημίωσης και των ποιοτικών παρακρατημάτων.
Ειδικότερα για τους δικαιούχους εξισωτικής αποζημίωσης αυτό πρέπει να γίνει μέχρι 30.11.2014 ώστε η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης να γίνει μέχρι 31.12.2014.
Επιπλέον σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Α.Α.Τ.
1ο Η απογραφή του ζωικού κεφαλαίου δεν θα επηρεασθεί  από τις απώλειες που είχαν οι κτηνοτρόφοι από τον καταρροϊκό πυρετό, καθώς ως βάση λαμβάνεται υπόψη το ζωικό κεφάλαιο που ήταν καταγεγραμμένο, έως τον Μάιο του 2014. Ως εκ τούτου δεν πρέπει να υπάρχει φόβος για μείωση της εξισωτικής αποζημίωσης λόγω των απωλειών από τον καταρροϊκό πυρετό.
2ο Προκειμένου να διευκολυνθούν οι κτηνοτρόφοι που είναι δικαιούχοι της εξισωτικής αποζημίωσης και των ποιοτικών παρακρατημάτων στα αιγοπρόβατα και τα βοοειδή και είχαν προβλήματα μετακινήσεων των εκτροφών τους, λόγω καταρροϊκού πυρετού και καραντίνας, πάρθηκε απόφαση από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, να μην αποτελεί αιτία απόρριψης της αίτησης για εξισωτική αποζημίωση για το 2014, η μη τήρηση της  προβλεπόμενης υποχρεωτικής 5μηνης μετακίνησης των εκτροφών τους και να τους καταβληθεί κανονικά η εξισωτική αποζημίωση.
Ύστερα από τα παραπάνω παρακαλούμε όλους τους κτηνοτρόφους να προβούν εγκαίρως στην απογραφή του ζωϊκού τους κεφαλαίου.
Επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά, όσοι κτηνοτρόφοι θέλουν να πληρωθούν την εξισωτική αποζημίωση μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014 θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την απογραφή μέχρι 30 Νοεμβρίου 2014.
Παράλειψη διενέργειας ή κοινοποίησης απογραφής θα έχει ως αποτέλεσμα την , περικοπή των αποζημιώσεων από την αρμόδια αρχή πληρωμής (ΟΠΕΚΕΠΕ).
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις κατά τόπους Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.
Διαβάστε Περισσότερα »

Στις 27 Νοεμβρίου θα πληρωθούν οι ένστολοι τα αναδρομικά τους



Στις 27 Νοεμβρίου, μαζί με τον αναπροσαρμοσμένο μισθό του Δεκεμβρίου, θα λάβουν τα αναδρομικά Ιουλίου- Νοεμβρίου 2014 οι εν ενεργεία στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας ενώ για τους συνταξιούχους η καταβολή θα γίνει στις 22 Δεκεμβρίου με τη σύνταξη του Ιανουαρίου.

Τα αναδρομικά θα είναι «ψαλιδισμένα» λόγω του συνυπολογισμού των κρατήσεων ενώ όπως προκύπτει από την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα που δημοσιεύτηκε χθες στο ΦΕΚ η καταβολή των αναδρομικών της περιόδου Αύγουστος 2012- Ιούνιος 2014, θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο ως εξής:

Αν οι δικαιούμενες συνολικές αναδρομικές διαφορές αποδοχών τους δεν υπερβαίνουν τα 250 ευρώ, αυτές θα καταβληθούν σε μία δόση, στις 27 Ιανουαρίου 2015. Για τους συνταξιούχους η καταβολή θα γίνει με τη σύνταξη του Φεβρουαρίου.
Διαβάστε Περισσότερα »

Συλλήψεις στην Αλίαρτο για λαθραία τσιγάρα

Συνελήφθησαν δύο (2) υπήκοοι Ρουμανίας στην Αλίαρτο Βοιωτίας, για παράβαση Νομοθεσίας περί Τελωνειακού Κώδικα


Συνελήφθησαν, χθες (18-11-2014) το απόγευμα στην Αλίαρτο Βοιωτίας, από αστυνομικούς της Β’ Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βοιωτίας, δύο (2) υπήκοοι Ρουμανίας, ηλικίας 58 και 28 ετών, κατηγορούμενοι για παράβαση Νομοθεσίας περί Τελωνειακού Κώδικα.

Ειδικότερα, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε από τους αστυνομικούς στους δύο αλλοδαπούς, βρέθηκαν να κατέχουν από κοινού και κατασχέθηκαν, επτά (7) πακέτα τσιγάρων, τα οποία δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης.

Τα ανωτέρω πακέτα τσιγάρων θα σταλούν στο Τελωνείο Οινόης Βοιωτίας, προκειμένου να προσδιοριστούν οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι για το Ελληνικό Δημόσιο.

Την προανάκριση διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λιβαδειάς.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ


Γράφει η Σωτηρία Δεβενέ-Πνευμονολόγος  Γιωργαντά 25-2ος όροφος Λιβαδειά.Τηλ.6947321102-2261301142
Η ΧΑΠ ( χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ) είναι μια χρόνια νόσος των
πνευμόνων που χαρακτηρίζεται από μη πλήρως αναστρέψιμη απόφραξη των
αεραγωγών η οποία εξελίσσεται επιδεινούμενη στο χρόνο και συνοδεύεται από
φλεγμονή των αεραγωγών που προκαλείται από την έκθεση σε διάφορες ερεθιστικές
ουσίες.
Το κάπνισμα τόσο το ενεργητικό, όσο και το παθητικό, θεωρείται ως ο
σημαντικότερος παράγοντας για την εμφάνιση της ΧΑΠ. Η διάδοση του συνοδεύεται
από αλματώδη αύξηση της συχνότητας της νόσου. Σήμερα θεωρείται ως ένα από
τα σημαντικότερα αίτια νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως. Είναι η μόνη
από τις 4 κύριες αιτίες θανάτου στον “αναπτυγμένο κόσμο” που αντί να μειώνεται,
αυξάνεται ραγδαία.Αναμένεται ότι μέχρι το 2020 θα ταξινομηθεί ως η 3η αιτία
θανάτου. Δυστηχώς η νόσος υποδιαγιγνώσκεται.
Στην Ελλάδα ο εθισμός στην νικοτίνη αυξάνεται, ειδικά στις νεαρές ηλικίες.
Περίπου 800.000 Έλληνες νοσούν, το 56% αυτών δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν,
ενώ οι μισοί πάσχοντες συνεχίζουν να καπνίζουν.
Τα κύρια συμπτώματα της νόσου είναι η προοδευτικά επιδεινούμενη δύσπνοια,
ο βήχας ξηρός ή παραγωγικός, η χρόνια παραγωγή πτυέλων, τα επανειλλημένα
επεισόδια βρογχίτιδας, το σφύριγμα στην ανάσα, η έκθεση σε παράγοντες κινδύνου.
Όλοι όσοι παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα πρέπει να υποβάλονται σε
σπιρομέτρηση. Η σπιρομέτρηση είναι μια μη επεμβατική αναίμακτη εξέταση της
λειτουργικότητας των πνευμόνων και χρησιμοποιείται για την διάγνωση και
παρακολούθηση της νόσου.
Η ΧΑΠ επιβάλλει μεγάλο περιορισμό στη ζωή του ασθενούς λόγω δύσπνοιας
που με τη σειρά της οδηγεί σε μέιωση των δραστηριοτήτων, μυική δυσλειτουργία,
κακή ψυχολογία και κατάθλιψη.
Ο σημαντικότερος τρόπος παρέμβασης στην εμφάνιση και εξέλιξη της νόσου
είναι η διακοπή καπνίσματος.
Μείζωνα ρόλο στην αγωγή έχουν τα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα,
τα κορτικοειδή ειδικά στις παροξύνσεις, οι μεθυλξανθίνες. Τα αντιβιωτικά
έχουν ένδειξη μόνο στις παροξύνσεις της νόσου. Τα φάρμακα μπορούν να δωθούν
μόνα ή σε συνδιασμούς. Το στάδιο της νόσου θα καθορίσει τα φαρμακευτικά
ή μη μέσα που θα χρησιμοπιηθούν.
Όλες οι ομάδες ασθενών οφελούνται από τη διακοπή καπνίσματος και τα
προγράμματα αναπνευστικής αποκατάστασης. Η οξυγονοθεραπεία επί
παροξύνσεων ή στο στάδιο της χρόνιας αναπνευστικής ανεπάρκειας σωτήρια.
'Ολοι οι πάσχοντες πρέπει να εμβολιάζονται έναντι της γρίπης και του
πνευμονιόκοκκου.
Αν και η βλάβη των πνευμόνων είναι μη αναστρέψιμη,υπάρχουν όπλα που
μπορούν να εμποδίσουν την εξέλιξη της.
Διαβάστε Περισσότερα »

Οδοιπορικό σε Χριστιανικά Μνημεία της Βοιωτίας

«ΤΟ ΚΟΙΝΟΝ ΤΩΝ ΒΟΙΩΤΩΝ»
Ο ΔΗΜΟΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ - ΘΕΣΠΙΕΩΝ
ΚΑΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ






                                             ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Σύλλογος «Το Κοινόν Των Βοιωτών» σε συνεργασία με τον
Δήμο Αλιάρτου - Θεσπιέων και το τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού
του Παντείου Πανεπιστημίου σας προσκαλούν στην εκδήλωση με ομιλητή
τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Θηβών & Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιο με θέμα:
« Ο Δ Ο Ι Π Ο Ρ Ι Κ Ο  Σ Ε  Χ Ρ Ι Σ Τ Ι Α Ν Ι Κ Α   Μ Ν Η Μ Ε Ι Α   Τ Η Σ  Β Ο Ι Ω Τ Ι Α Σ » .
Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 22 Νοεμβρίου και ώρα 6.30 μ.μ.
στον ψηφιακό εκθεσιακό χώρο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΒΟΙΩΤΙΑ στην πόλη του Αλιάρτου.




Πληροφορίες:
Κοινόν Των Βοιωτών
Οδυσσέας Καρβούνης Τηλ. 6984 316411
Δήμος Αλιάρτου - Θεσπιέων
Σταυρούλα Τσιώλη Τηλ. 6976 728560
Διαβάστε Περισσότερα »

Κεφαλονιά: Στα 101 του… ανανέωσε το δίπλωμα οδήγησης!

Στα 101 του χρόνια, ένας ηλικιωμένος Κεφαλονίτης, όχι μόνο δεν το βάζει κάτω αλλά ταξιδεύει ως την Πάτρα για να ανανεώσει το δίπλωμα οδήγησης και να συνεχίσει ανενόχλητος και νομιμότατα τις βόλτες του στο νησί!

Μπορεί…



η είδηση να μοιάζει με… «σκάνδαλο» και με μια από τις δεκάδες υποθέσεις διαφθοράς στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, όμως δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο.

Όπως αναφέρει το kefaloniapress.gr, ο αιωνόβιος άντρας πέρασε τις απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις στη Β’ βαθμια Υγειονομική Επιτροπή Πάτρας και η άδεια οδήγησής του ανανεώθηκε για τρία ακόμα χρόνια!

Στην φωτογραφία του άρθρου βλέπετε τον Francis Morris που στα 100 του χρόνια καταγράφηκε φέτος ως ο μεγαλύτερος οδηγός στη Βρετανία. Τουλάχιστον από σήμερα, η Ελλάδα κατέχει μεγαλύτερο ρεκόρ!

Διαβάστε Περισσότερα »

Δυο νέοι σεισμοί στη Χαλκίδα

Σεισμική δόνηση εντάσεως 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 02:37 τα ξημερώματα της Τετάρτης σε θαλάσσια περιοχή βόρεια της Χαλκίδας.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.
Σεισμική δόνηση εντάσεως 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 01:44 τα ξημερώματα της Τετάρτης με επίκεντρο τη Χαλκίδα.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τα γεγονότα… σαν σήμερα



Σαν σήμερα το 1973 ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Σπυρίδων Ζουρνατζής, ανακοινώνει σε συνέντευξη τύπου ότι οι νεκροί από την καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ανέρχονται σε 11 και οι τραυματίες σε 138.

461 - Ο Λίβιος Σεβήρος ανακηρύσσεται αυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1493 - Ο Χριστόφορος Κολόμβος αποβιβάζεται σ' ένα νησί, που είχε εντοπίσει την προηγούμενη μέρα, και το ονομάζει Σαν Χουάν Μπαουτίστα (αργότερα μετονομάστηκε σε Πουέρτο Ρίκο).

1794 - Οι Η.Π.Α. και το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας υπογράφουν συνθήκη, η οποία επιχειρεί να επιλύσει ορισμένα από τα άλυτα προβλήματα που είχαν απομείνει από την Αμερικανική Επανάσταση.

1906 – Ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού Αγώνα Δημήτριος Νταλίπης από τη Γκαμπρέσα (Γάβρος) της Φλώρινας, σε μάχη με υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις, σκοτώθηκε μαζί με τους άντρες της ομάδας του κοντά στο χωριό Ζέλοβο (Ανταρτικό) της περιοχής Κορεστίων.

1906 – Ο Οπλαρχηγός του Μακεδονικού Αγώνα Παύλος Κύρου από το Ζέλοβο (Ανταρτικό), μάχεται με υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις και πέφτει στα Όστιμα (Τρίγωνο), της περιοχής των Κορεστίων.

1912 – O Λόχος Αεροπόρων (η πρώτη Μονάδα της Στρατιωτικής Αεροπορίας), αποτελούμενος από τέσσερα νέα αεροπλάνα Maurice Farman MF.7 80 ίππων και το ανάλογο προσωπικό, αναχώρησε ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά με προορισμό την Πρέβεζα. Από εκεί ο Λόχος θα συνέχιζε τη δράση του στο Μέτωπο Ηπείρου.

1943 – Γερμανικά στρατεύματα επιτίθενται εναντίον της Σάμου. Επειδή η τροπή των επιχειρήσεων ήταν δυσμενής, το Στρατηγείο της Μ. Ανατολής διατάζει τους Ιερολοχίτες και τους Βρετανούς Κομάντος να εκκενώσουν το νησί. Κατά την εκκένωση, μαζί με τις παραπάνω δυνάμεις, μεταφέρθηκαν στην Τουρκία 12.800 Έλληνες πρόσφυγες και 8.000 Ιταλοί.

1958 – Ο Κυριάκος Μάτσης, αγωνιστής της ΕΟΚΑ περικυκλώνεται στο κρυσφήγετό του και ανατινάζεται από το Βρετανικό Στρατό.

1973 - Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Σπυρίδων Ζουρνατζής, ανακοινώνει σε συνέντευξη τύπου ότι οι νεκροί από την καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ανέρχονται σε 11 και οι τραυματίες σε 138.

Διαβάστε Περισσότερα »

Οχυρώστε τον οργανισμό σας -26 τρόποι για να μην αρρωστήσετε αυτόν τον χειμώνα

Η θερμοκρασία πέφτει, η βροχή είναι συχνό φαινόμενο και τα μικρόβια άρχισαν το... πάρτι. Υπάρχουν τρόποι όμως για να μην λάβετε την «πρόσκλησή» τους, οχυρώνοντας τον οργανισμό σας.

Απλές συνήθειες, διατροφικά μυστικά και άλλα μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να το προστατεύσουν από το κρυολόγημα και τη γρίπη. Αυτοί είναι 26 τρόποι για να το πετύχετε:

1. Ενισχυθείτε με βιταμίνες
Η βιταμίνη D μπορεί πραγματικά να οχυρώσει τον οργανισμό από το κρυολόγημα. Η λήξη για μία εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο στο μισό.

2. Μην αγγίζετε τον εαυτό σας
Οσοι αγγίζουν συχνά τη μύτη και τα μάτια τους είναι 41% πιο πιθανό να παρουσιάσουν αναπνευστικές λοιμώξεις, σύμφωνα με έρευνες.

3. Φάτε γιαούρτι
Οσοι καταναλώνουν καθημερινά γιαούρτι, μειώνουν τον κίνδυνο να αρρωστήσουν κατά 27%.

4. Κάντε διαλογισμό
Ερευνητές από το Γουισκόσιν ανακάλυψαν ότι όσοι διαλογίζονται έχουν 76% λιγότερες ημέρες ασθένειας από εκείνους που δεν είναι τόσο... ζεν. Αυτή η πρακτική σας εκπαιδεύετε να μείνετε συγκεντρωμένοι και ήρεμοι, κάτι που σημαίνει ότι κρατά μακριά το στρες που αφήνει τον οργανισμό ευάλωτο.

5. Οχι στον καφέ, ναι στο τσάι
Είναι η εποχή που πρέπει να απαρνηθείτε τον καφέ και να προτιμήσετε το πράσινο τσάι. Οι κατεχίνες μπορούν να καταστρέψουν τα σωματίδια του ιού της γρίπης και να τα εμποδίσουν να μπουν στον οργανισμό σας.

6. Εμβολιαστείτε
Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε από τη γρίπη είναι ο εμβολιασμός, σύμφωνα με τους γιατρούς. Ακόμη κι αν σας μολύνει άλλο στέλεχος, το εμβόλιο θα περιορίσει τα συμπτώματα.

7. Πρώτα γυμναστική, μετά εμβόλιο
Αν γυμναστείτε πριν κάνετε εμβόλιο για τη γρίπη, βοηθάτε το ανοσοποιητικό σας να ανταποκριθεί καλύτερα στο εμβόλιο, δηλαδή να «οχυρωθεί» καλύτερα.

8. Προσέξτε τη μύτη
Αν κρυώνετε, δώστε μεγαλύτερη προσοχή στη μύτη σας. Ο τρόπος που λειτουργεί η ρινική κοιλότητα, κρατώντας μακριά τα μικρόβια, επηρεάζεται από τη θερμοκρασία.

9. Βράστε τα λαχανικά
Για να μειώσετε τον κίνδυνο να αρρωστήσετε, ζεματίστε τα λαχανικά σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά. Μετά, βυθίστε τα σε κρύο νερό, για να σταματήσετε το βρασμό.

10. Πείτε όχι στο ποτό
Οι ειδικοί συνιστούν την αποχή από το αλκοόλ, καθώς μπορεί να ανεβάσει τον πυρετό και να εντείνει τα συμπτώματα της φλεγμονής.

11. Δώστε προσοχή στην υγρασία του περιβάλλοντος
Οι ειδικοί συνιστούν το επίπεδο της υγρασίας στο σπίτι να είναι 30-50%. Αν στεγνώνει η ρινική κοιλότητα, ο οργανισμός είναι εκτεθειμένος στα μικρόβια.

12. Ιδρώστε, κάνει καλό
Η ήπια άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κρυολογήματος κατά 27%, σύμφωνα με μελέτη στην Κορέα. Η γυμναστική ενισχύει τις άμυνες του ανοσοποιητικού, ενώ αν είστε ήδη άρρωστοι, πρέπει να συνεχίσετε να γυμνάζεστε, καθώς αυτό προκαλεί ανακούφιση από τα συμπτώματα.

13. Βάλτε ψάρι στο πιάτο
Η έντονη γυμναστική μπορεί να κάνει το σώμα πιο ευάλωτο σε μολύνσεις. Αλλά αν δεν θέλετε να μειώσετε την ένταση, φάτε περισσότερο ψάρι. Αυξάνοντας τη λήψη ωμέγα-3, ενισχύεται η παραγωγή κυττάρων που καταπολεμούν τις μολύνσεις μετά από την άσκηση.

14. Κάντε ήχους
Το να «βουίζετε» με τη μύτη ενοχλεί κάθε άνθρωπο γύρω σας, αλλά και τα μικρόβια. Αυξάνει το νιτρικό οξύ στη μύτη, το οποίο είναι αντιμικροβιακό. Πάρτε μία βαθιά αναπνοή, κλείστε το ένα ρουθούνι και εκπνεύστε από το άλλο, ενώ «βουίζετε». Επαναλάβετε αλλάζοντας και κάντε το για πέντε φορές,

15. Πάρτε ευκάλυπτο
Η κινεόλη, συστατικό που μπορεί να βρεθεί στον ευκάλυπτο, απαλύνει το βήχα και καταπολεμά τη φλεγμονή που τον προκαλεί.

16. Εφοδιαστείτε με πιπερόριζα
Μελέτες στην Ταϊβάν έδειξαν ότι η πιπερόριζα- ή τζίντζερ όπως είναι πιο γνωστό και στη χώρα μας- μπορεί να εμποδίσει αναπνευστικούς ιούς να εξαπλωθούν στο σώμα. Προσθέστε πιπερόριζα στο τσάι ή σε λαχανικά.

17. Να πλένετε τα χέρια σας
Αρκεί ένα καλό τρίψιμο με σαπούνι και νερό για να διώξετε έναν ιό από το δέρμα σας. Αυτό σημαίνει διαδικασία 20 δευτερολέπτων και καλό στέγνωμα, γιατί τα υγρά χέρια είναι πιο πιθανό να μεταδώσουν μικρόβια, από ότι τα στεγνά.

18. Κάντε γιόγκα
Ιάπωνες κατέληξαν ότι η γιόγκα μπορεί να ενισχύσει τις άμυνες του ανοσοποιητικού έτσι ώστε να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει ασθένειες όπως η πνευμονία, το κρυολόγημα και η γρίπη.

19. Μασήστε τσίχλες
Φρεσκάροντας την αναπνοή σας σταματάτε τα μικρόβια. Παλιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η ξυλιτόλη, γλυκαντικό σε αρκετές τσίχλες, μπορούν να εμποδίσουν συγκεκριμένα μικρόβια να... εγκατασταθούν στο σώμα σας. Ακόμη, μελέτη στην Τουρκία έδειξε ότι η ξυλιτόλη μειώνει τον κίνδυνο μολύνσεων στα αφτιά και τη μύτη.

20. Βάλτε γεύση στο πιάτο
Ερευνητές στην Ιταλία ανακάλυψαν ότι το Lactobacillus plantarum, συστατικό που μπορεί να βρεθεί σε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως τα λαχανικά τουρσί, μπορούν να μειώσουν τη δραστικότητα ενός συγκεκριμένου βακτηρίου στρεπτόκοκκου. Προσθέστε το στα σάντουιτς, πέρα από γεύση θα κερδίσετε και σε «προστασία».

21. Κοιμηθείτε
Ακόμη και μία εβδομάδα κακού ύπνου- λιγότερες από τέσσερις ώρες κάθε βράδυ- μπορεί να επηρεάσει δραματικά το ανοσοποιητικό και να κάνει τον οργανισμό πιο ευάλωτο.

22. Μην καπνίζετε
Κάθε τσιγάρο που ανάβετε κάνει το σώμα σας πιο ευάλωτο στη γρίπη, σύμφωνα με Κορεάτες ερευνητές.

23. Αναπνεύστε πιο εύκολα
Αν δεν είστε καπνιστής, τόσο το καλύτερο, αλλά θα πρέπει να αποφεύγετε και εκείνους που έχουν αυτή την κακή συνήθεια. Επιστήμονες στην Ινδία κατέληξαν ότι όσοι εισπνέουν ακόμη και μία μικρή ποσότητα καπνού, η ρινική κοιλότητα χρειάζεται πάνω από το διπλάσιο χρόνο για να «καθαρίσει» τα σωματίδια, σε σύγκριση με εκείνους που δεν εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα. Κάτι που μπορεί να κάνει τον άνθρωπο πιο ευάλωτο σε αναπνευστικές λοιμώξεις.

24. Βάλτε μέλι
Ερευνα έχει αποδείξει ότι όταν ο στρεπτόκοκκος αντιμετωπίζεται με μέλι, τα βακτήρια μειώνονται έως και 85%. Επιπλέον, μελέτες έδειξαν ότι το μέλι ωφελεί και σε περιπτώσεις σταφυλόκοκκου, πνευμονίας και σαλμονέλας.

25. Ζεσταθείτε έξυπνα
Αν δεν σας αρέσει το πράσινο τσάι, ή η πιπερόριζα; Αρκεί να πιείτε κάτι ζεστό, ό,τι κι αν είναι αυτό. Οσοι το κάνουν, νιώθουν άμεσα τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης να υποχωρούν, πιο γρήγορα από εκείνους που πίνουν υγρά σε θερμοκρασία δωματίου.

26. Στραφείτε στα βότανα
Προσθέτοντας δενδρολίβανο στα πιάτα σας, θα ενισχύσετε τον οργανισμό σας με καρνοσικό οξύ, που προστατεύει από τους ιούς.


Διαβάστε Περισσότερα »

Σεισμολόγοι: Να είμαστε επιφυλακτικοί για μερικές μέρες

Τι ανησυχεί τους επιστήμονες που μελετούν το φαινόμενο - Πότε θα γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι ο διπλός σεισμός ήταν η κύρια δόνηση - Τι να προσέχουν οι κάτοικοι της περιοχής
Άλλαξαν στάση, από ό,τι όλα δείχνουν, οι σεισμολόγοι σχετικά με το φαινόμενο της Χαλκίδας. Τις πρώτες ώρες μετά τη διπλή σεισμική δόνηση εμφανίζονταν οι περισσότροι καθησυχαστικοί, αναφέροντας πως η διπλή σεισμική δόνηση που χτύπησε τα ξημερώματα της Τρίτης τη Χαλκίδα με 5,1 Ρίχτερ και διαφορά μόλις τέσσερα λεπτά ήταν η κύρια δόνηση και πως το φαινόμενο «εξελίσσεται ομαλά» και «εκτονώνεται».

Λίγο αργότερα όμως, η παρέμβαση του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και καθηγητή σεισμολογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας Άκη Τσελέντη, άλλαξε τη στάση τους. Ο κ. Τσελέντης δήλωσε κατηγορηματικά πως είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί με ασφάλεια το αν πρόκειται για την κύρια δόνηση και για το αν η σεισμική ακολουθία δείχνει εκτόνωση. Μάλιστα, ο καθηγητής ανέφερε πως η περιοχή έχει μεγάλη «σεισμική δυνατότητα» και πως θα πρέπει τουλάχιστον να έχει πολλούς μετασεισμούς άνω των 4 Ρίχτερ, ώστε να θεωρήσουμε ότι «το φαινόμενο εκτυλίσσεται ομαλά».

«Θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί μερικές ημέρες» τόνισε ο κ. Τσελέντης και εστίασε την προσοχή ειδικά στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι όπως είπε θα πρέπει να αποφύγουν για 1-2 μέρες τα παλιά σπίτια. 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν το βράδυ της Τρίτης και οι δηλώσεις του προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμιου Λέκκα. Μιλώντας στο δελτίο του Mega, ανέφερε πως δεν μπορεί να προσδιοριστεί χρονικό το πόσο καιρό μετά την πρώτη δόνηση, που στην περίπτωση αυτή ήταν ο διπλός σεισμός, μπορεί να ακολουθήσει μια δεύτερη μεγαλύτερη. Ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα της Κεφαλονιάς στις αρχές του 2014, όπου η δεύτερη ίδιου μεγέθους δόνηση ακολούθησε 8 ημέρες μετά την πρώτη.

«Οι σεισμοί προήλθαν από υποθαλάσσιο ρήγμα του οποίου δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς διαστάσεις και γι’ αυτόν τον λόγο παρακολουθούμε το φαινόμενο» δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο κ. Λέκκας. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το επίκεντρο των σεισμών εντοπίζεται στο νότιο τμήμα του βορείου Ευβοϊκού και βρίσκεται στη νότια προέκταση του ρήγματος της Αταλάντης. Ανήκει, δηλαδή, στο ίδιο σύστημα των ρηγμάτων της Αταλάντης (Καμένων Βούρλων). Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ο διπλός αυτός σεισμός να ενεργοποιήσει το ίδιο το ρήγμα της Αταλάντης ο κ. Λέκκας είπε ότι «θεωρητικά κάτι τέτοιο είναι απίθανο».

Την ίδια στάση κράτησε και ο καθηγητής γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος, που είπε ότι «οι πολίτες θα πρέπει να προβληματίζονται, αν το σπίτι τους έχει επαρκή αντισεισμική προστασία, αν τα βαριά αντικείμενα είναι γερά στερεωμένα και γενικότερα, αν είναι προετοιμασμένοι για έναν σεισμό». Αναφερόμενος στους δίδυμους σεισμούς που εκδηλώθηκαν, εξήγησε ότι πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο κι επεσήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη σεισμική ακολουθία: «Το πιο πιθανό είναι να "σβήσει" η ακολουθία αλλά και πάλι, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα» εκτίμησε.

Στη Χαλκίδα πάντως και τις γύρω περιοχές που ταρακουνήθηκαν περισσότερο από το σεισμό, η ζωή επανέρχεται στο κανονικό, καθώς δεν αναφέρθηκε η παραμικρή ζημιά.

Διαβάστε Περισσότερα »

Από τα δυτικά ξεκινά η επιδείνωση του καιρού - Σε επιφυλακή οι αρχές

Δύσκολες οι επόμενες δύο ημέρες - Πέφτει η θερμοκρασία από την Παρασκευή - Τι καιρό θα κάνει μέχρι τη Δευτέρα
Για ένα δύσκολο 24ωρο προειδοποιούν όσον αφορά τη σημερινή ημέρα οι μετεωρολόγοι μετά την έκδοση έκτακτου δελτίου επιδείνωσης του καιρού.



Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι περιοχές που θα δοκιμαστούν τουλάχιστον μέχρι τις πρωτες πρωινές ώρες της Πέμπτης θα είναι αυτές του Ιονίου, της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς, της δυτικής Πελοποννήσου, της Θράκης, των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.

Κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι έντονες βροχές και οι κατά τόπου ισχυρές καταιγίδες που έχουν θέσει σε επιφυλακή τις αρχές προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα που θα παρουσιαστούν.

Δύσκολη θα είναι και η Πέμπτη για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα καθώς η εξάσθενηση των φαινομένων αναμένεται να είναι βαθμιαία οπότε θα περιοριστούν στα νότια της χώρας και θα ασθενήσουν.

Την Παρασκευή, δε, ο καιρός αλλάζει και θα σημειωθεί πτώση της θερμοκρασίας που θα συνεχιστεί και το Σαββατοκύριακο.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για σήμερα έχει ως εξής:

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στη δυτική Μακεδονία και σταδιακά και στις υπόλοιπες περιοχές. Τα φαινόμενα από το απόγευμα στη Θράκη θα είναι πρόσκαιρα ισχυρά.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7, οι οποίοι σταδιακά το βράδυ και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 10 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αρχικά στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά και βαθμιαία στο νότιο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο. Από το απόγευμα σταδιακά και από τα βόρεια ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και γρήγορα
βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 20 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές με τοπικές βροχές κυρίως στις βορειότερες περιοχές όπου είναι πιθανόν να σημειωθούν και πρόσκαιρες καταιγίδες τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και από το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 22 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7, οι οποίοι από τη νύχτα θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ
θερμοκρασία: από 15 έως 23 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και από τις απογευματινές ώρες καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7, οι οποίοι από τη νύχτα στα βόρεια θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 16 έως 22 βαθμούς κελσίου.

Αττική
Καιρός: νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και από το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 21 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση από το βράδυ
Άνεμοι: νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ, οι οποίοι από το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς και θα ασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα στραφούν σε βορείους βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν φθάνοντας
τα 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 19 βαθμούς κελσίου

Ο καιρός των επόμενων ημερών μέχρι τη Δευτέρα

Πέμπτη 20-11-2014
Καιρός: στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές. Σταδιακά τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νότια και θα ασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στις ανατολικές και νότιες περιοχές με σποραδικές βροχές κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη όπου
είναι πιθανό να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: στα δυτικά, στα κεντρικά και στα βόρεια βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: σε πτώση.

Παρασκευή 21-11-2014
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά και νότια με τοπικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην περιοχή του Αιγαίου.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα ανατολικά και βόρεια.

Σάββατο 22-11-2014, Κυριακή 23-11-2014 και Δευτέρα 24-11-2014
Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη με σποραδικές βροχές.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 4, στα ανατολικά 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ