Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ.: Ψάχνουν επτά τζιχαντιστές – Περιμένουν χτύπημα στην Ευρώπη τις επόμενες ημέρες

Σε συναγερμό βρίσκονται οι αστυνομίες όλων των χωρών της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, μετά από κατεπείγον σήμα της EUROPOL, σχετικά με πιθανό σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης τζιχαντιστών, με παγιδευμένα αυτοκίνητα σε ευρωπαϊκή χώρα, μέχρι τις 17 Ιανουαρίου.

Το σήμα της EUROPOL, εστάλη στις αστυνομίες των ευρωπαϊκών χωρών το περασμένο Σάββατο και σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρονται τα ονόματα επτά τζιχαντιστών, που φέρονται ότι πρόκειται να εκτελέσουν τις τρομοκρατικές ενέργειες.

Όπως ανέφερε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, το σήμα αυτό εστάλη και στις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της στενής αστυνομικής συνεργασίας, ιδιαίτερα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Γαλλία, με αίτημα να διερευνηθεί αν τα συγκεκριμένα πρόσωπα πέρασαν από την Ελλάδα και παράλληλα να υπάρχει επιφυλακή για την περίπτωση που εμφανιστούν τις επόμενες μέρες.

Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες έχουν σταλεί και φωτογραφίες, ενώ αναφέρεται ότι οι συγκεκριμένοι τζιχαντιστές έχουν εκπαιδευτεί στην Υεμένη και έχουν διασυνδέσεις στον Λίβανο, την Σαουδική Αραβία και την Ρωσία.

Ο ίδιος αξιωματικός διευκρίνισε ότι οι πληροφορίες δεν αναφέρουν κάτι για την Ελλάδα, ενώ ερευνάται χωρίς μέχρι στιγμής να έχει βρεθεί κάτι που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι συγκεκριμένοι τζιχαντιστές έχουν περάσει από την χώρα μας.

Επίσης μέχρι αυτή την ώρα δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο και από τις άλλες χώρες που έχουν λάβει το σήμα της EUROPOL.

Στο έγγραφο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αναφέρεται ότι πιθανές χώρες για εκδήλωση των τρομοκρατικών ενεργειών, φέρονται ότι είναι η Βρετανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο.


Διαβάστε Περισσότερα »

Πότε κλείνουν τα σχολεία

 

    Κλειστά στις 23 και στις 26 Ιανουαρίου θα παραμείνουν τα σχολεία λόγω της διενέργειας βουλευτικών εκλογών στις 25 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, «για όσες σχολικές μονάδες έχουν οριστεί ως καταστήματα ψηφοφορίας οι διευθυντές τους καλούνται να... παραδώσουν το πρωί της Παρασκευής 2 Ιανουαρίου 2015 τις σχολικές αίθουσες στις κατά τόπους δημοτικές αρχές, ώστε να γίνει έγκαιρα η διαμόρφωσή των αιθουσών και των χώρων που θα χρησιμοποιηθούν στις βουλευτικές εκλογές».

Η απόφαση του υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος απεστάλη σε όλες τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να ενημερώσουν τα σχολεία της αρμοδιότητάς τους. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ότι οι διευθυντές των σχολικών μονάδων που τυχόν διαθέτουν τεχνικά μέσα διευκόλυνσης ατόμων με αναπηρίες (ράμπες κ.λπ.) να φροντίσουν ώστε να βρίσκονται στη διάθεση τους για να εξασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβασή τους στις αίθουσες ψηφοφορίας.
Διαβάστε Περισσότερα »

4.159 παραβάσεις στη Στερεά τον Δεκέμβριο

Μηνιαίος απολογισμός σε θέματα Οδικής Ασφάλειας

Συνολικά βεβαιώθηκαν (4.159) παραβάσεις, μεταξύ των οποίων (934) για υπερβολική ταχύτητα, (127) για μη χρήση προστατευτικού κράνους και ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση, (67) για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος και (83) για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, με στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα οδικής ασφάλειας, δημοσιεύει συγκεντρωτικά - συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον μήνα Δεκέμβριο του 2014, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

α. Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα των Νομών Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Φωκίδας και Ευρυτανίας, σημειώθηκαν (30) τροχαία ατυχήματα (έναντι 26 το 2013). Ειδικότερα σημειώθηκαν:

    4 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα (έναντι 3 το 2013)
    3 τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό (έναντι 4 το 2013)
    23 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό (έναντι 19 το 2013)

Από τα τροχαία ατυχήματα - δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των ανωτέρω Νομών, καταγράφηκαν συνολικά (41) παθόντες (έναντι 36 το 2013). Ειδικότερα καταγράφηκαν:

    4 νεκροί (έναντι 3 το 2013)
    5 σοβαρά τραυματίες (έναντι 6 το 2013)
    32 ελαφρά τραυματίες (έναντι 27 το 2013)

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

    Η απόσπαση προσοχής του οδηγού
    H παραβίαση προτεραιότητας
    Η υπερβολική ταχύτητα
    Η μη τήρηση απόστασης ασφαλείας
    Η παραβίαση σημάνσεως

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό που προβλέπει μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο.

Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, το μήνα Δεκέμβριο του 2014 βεβαιώθηκαν συνολικά (4.159) παραβάσεις ως ακολούθως:

    934 για υπερβολική ταχύτητα
    67 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)
    83 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας
    8 1 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση
    46 για μη χρήση προστατευτικού κράνους κατά την οδήγηση
    44 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
    45 για αντικανονικό προσπέρασμα
    19 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση
    16 για παραβίαση προτεραιότητας
    8 για αντικανονικούς ελιγμούς
    393 για παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων
    69 για παραβάσεις Κ.Τ.Ε.Ο.
    30 για φθαρμένα ελαστικά
    501 για παράνομες σταθμεύσεις
    1.823 λοιπές παραβάσεις

γ. Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας

Η Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα της ασφαλούς οδήγησης και της οδικής ασφάλειας με σκοπό να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή και να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει :

    Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
    Έχω διαρκώς τεταμένη την προσοχή μου στην οδήγηση και τον έλεγχο του οχήματος
    Όταν οδηγώ δεν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά
    Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας
    Φορώ πάντα ζώνη ασφαλείας
    Τοποθετώ τα παιδιά σε παιδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας
    Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος
    Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα
    Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη
    Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα
    Δεν μιλώ στο κινητό όταν οδηγώ
    Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς
    Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Οι παραπάνω συμβουλές θα επαναλαμβάνονται διαρκώς με σκοπό να συμβάλλουν στην εμπέδωση της κυκλοφοριακής και οδικής παιδείας.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Εκπτώσεις στα εισιτήρια για τους ψηφοφόρους



Εκπτώσεις στα εισιτήρια χορηγεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για όσους επιλέξουν το τρένο προκειμένου να μετακινηθούν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, παρέχει έκπτωση 30% στις τιμές των εισιτηρίων για ταξίδι απλής μετάβασης ή μετ’ επιστροφής από τον τόπο διαμονής στον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος.

Έκπτωση 30% επί των κανονικών τιμών των εισιτηρίων θα χορηγείται και στους εκπροσώπους της δικαστικής αρχής, εφόρους και δικαστικούς αντιπροσώπους για εκτέλεση υπηρεσίας από τον τόπο διαμονής τους στον τόπο άσκησης των καθηκόντων τους.

Για τους επιβάτες που θα αγοράσουν εγκαίρως τα εισιτήρια τους, θα παρέχεται και η έκπτωση προαγοράς 15%.

Η προαναφερόμενη έκπτωση 30% θα χορηγείται μόνο για την αγορά εισιτηρίων από φυσικά σημεία έκδοσης τίτλων μεταφοράς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δηλαδή δεν θα ισχύει για εκδόσεις εισιτηρίων μέσω Internet, ενώ θα παρέχεται αποκλειστικά για ταξίδια που πραγματοποιούνται από τις 22 έως και τις 28 Ιανουαρίου 2015.

Η συγκεκριμένη έκπτωση, αναλογικά και κατά προσέγγιση, θα παρέχεται και στους εκλογείς-επιβάτες του Προαστιακού Σιδηροδρόμου για ταξίδια που θα πραγματοποιούνται κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.
Για επιβάτες που λόγω ιδιότητας δικαιούνται έκπτωση (πχ. φοιτητές, πολύτεκνοι, ΑμεΑ, κ.λπ.), εφαρμόζεται κατά περίπτωση η ευνοϊκότερη τιμολόγηση.

Για τη χορήγηση των εκπτωτικών εισιτηρίων απαιτείται η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή άλλου σχετικού εγγράφου με το οποίο αποδεικνύεται η ταυτοπροσωπία.

Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να καλεί στον αριθμό 14511 ή να επισκέπτεται την ιστοσελίδα της εταιρείας www.trainose.gr.
Διαβάστε Περισσότερα »

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Πρώτων Βοηθειών για Πολίτες απο την Βιβλιοθήκη Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β΄

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
''ΒΑΣΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ''
(ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ)

      Η Βιβλιοθήκη Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β΄ σε συνεργασία με τον τομέα  Νοσηλευτικής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού πρόκειται να υλοποιήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα Πρώτων Βοηθειών για Πολίτες.

     Το πρόγραμμα εκπαίδευσης πολιτών ''ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ'' διάρκειας 14  ωρών ( 4 ημέρες) υλοποιείται από πιστοποιημένους εκπαιδευτές της υπηρεσίας αγωγής υγείας του τομέα νοσηλευτικής  του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

     Στόχος είναι οι πολίτες  να είναι σε θέση να προσφέρουν αποτελεσματική βοήθεια  με ασφάλεια σε οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό χρειαστεί μέχρι να έρθουν οι  αρμόδιες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

    Το κόστος συμμετοχής είναι 40 ευρώ  για τους πολίτες και 100 ευρώ για επιχειρήσεις. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του ο εκπαιδευόμενος αποκτά Πιστοποιητικό Εκπαίδευσης με ευρωπαϊκή πιστοποίηση από ευρωπαϊκό κέντρο αναφοράς για την εκπαίδευση πρώτων βοηθειών και με ισχύ για 3 χρόνια . Επίσης ο εκπαιδευόμενος λαμβάνει και ένα βιβλίο πρώτων βοηθειών.

 Οι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να έχουν αποσταλεί στο φαξ ή το email της βιβλιοθήκης ως τις 25 Ιανουαρίου 2015

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής απευθυνθείτε στη Βιβλιοθήκη Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β΄.
Υπεύθυνοι υλοποίησης προγράμματος:
1.    Λιάπη Αδαμαντία τηλ. 6987181788
2.    Σερετίδης Ιωάννης τηλ. 6942405650
Τα  μαθήματα θα υλοποιηθούν στη Βιβλιοθήκη Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β΄.
στα Οινόφυτα Βοιωτίας στη διεύθυνση :
Καπετάν Ιωάννη Λιάπη 2
ΤΚ: 32011 Οινόφυτα Βοιωτίας
Τηλ&Fax: 2262032168- 6942405650
email : info@lib-ieronimoub.gr





ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ       
                                            
                                
ΤΟΜΕΑΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
    Θεματικές ενότητες 14ωρου εκπαιδευτικού προγράμματος
1ο 4ωρο
Εκτίμηση σκηνής συμβάντος- Σειρά παροχής Πρώτων Βοηθειών - Εκτίμηση κατάστασης θύματος - Φαρμακείο
Θλάσεις – Τραύματα – Αιμορραγίες (Εξωτερικές- Εσωτερικές)
Δήγματα (Ζώων – Εντόμων – Ψαριών) -  Τσιμπήματα
Αλλεργικές  Διαταραχές
Δηλητηριάσεις
2ο  4ωρο
Διάστρεμμα – Εξάρθρημα - Κάταγμα
Χτυπήματα στο Κεφάλι (Διάσειση- Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις)
Κάκωση Σπονδυλικής στήλης – Πυέλου
Εγκαύματα – Ηλίαση – Θερμοπληξία- Υποθερμία
Ηλεκτροπληξία 
Επιληψία (γενικευμένη, εστιακή)
Κρίση πανικού
Πυρετικοί σπασμοί
3ο  4ωρο
Λιποθυμία-  Αντιμετώπιση θύματος με απώλεια αισθήσεων- Θέση Ανάνηψης
Shock (Σοκ)
Ξένα  Σώματα ( μάτι, αυτί, μύτη) 
Πνιγμονή από ξένο σώμα (σε ενήλικα, παιδί, βρέφος)-Επίδειξη Heimlich
Ασφυξία
Καρδιακό επεισόδιο (Έμφραγμα – Στηθάγχη)
Καρδιακή Ανακοπή –
Βασική Υποστήριξης Ζωής (ΚΑΡΠΑ) – σε ενήλικα, παιδί, βρέφος
Πνιγμός

2ωρο Πρακτική εξάσκηση  -  Αξιολόγηση



Διαβάστε Περισσότερα »

Στο αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας o Παΐσιος


Σε αγιοκατάταξη του μακαριστού Παΐσιου, προχώρησε με σημερινή της ομόφωνη απόφαση η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ύστερα από σχετική εισήγηση της Κανονικής Επιτροπής.

Ο Όσιος Παΐσιος o Αγιορείτης, κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης -γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1924 στα Φάρασα της Καππαδοκίας και «έφυγε» τον Ιούλιο του 1994- ήταν Έλληνας μοναχός που έγινε ευρέως γνωστός για τον βίο και το έργο του. Ο πατέρας του ονομαζόταν Πρόδρομος, ήταν πρόεδρος των Φαράσων, και η μητέρα του Ευλαμπία. Είχε ακόμη 8 αδέλφια. Στις 7 Αυγούστου του 1924, μια εβδομάδα πριν οι Φαρασιώτες φύγουν για την Ελλάδα, βαφτίστηκε από τον ιερέα της ενορίας Αρσένιο, τον οποίο η Ορθόδοξη Εκκλησία αναγνώρισε ως άγιο. Ο Αρσένιος επέμεινε και του έδωσε το δικό του όνομα «για να αφήσει καλόγερο στο πόδι του», όπως είχε πει.

Πέντε εβδομάδες μετά τη βάπτιση του μικρού τότε Αρσένιου, στις 14 Σεπτεμβρίου του 1924 η οικογένεια Εζνεπίδη, μαζί με τους υπόλοιπους πρόσφυγες, έφτασε στον Άγιο Γεώργιο στον Πειραιά και ακολούθως πήγε στην Κέρκυρα. Εκεί, τα μέλη της οικογένειας έμειναν για ενάμιση χρόνο. Κατόπιν μετέβησαν στην Ηγουμενίτσα και κατέληξαν στην Κόνιτσα, όπου ο Αρσένιος τελείωσε το δημοτικό σχολείο και πήρε το απολυτήριο του με «εξαίρετο διαγωγή». Από μικρός, δε, σημείωνε τα θαύματα του Αγίου Αρσενίου. Είχε ιδιαίτερη κλίση προς τον μοναχισμό και επιθυμούσε να μονάσει.

Ο Αρσένιος μπήκε για να μονάσει στο Άγιο Όρος το 1949, αμέσως μετά την απόλυσή του από τον στρατό, αλλά επέστρεψε στα κοσμικά για ένα χρόνο ακόμα, προκειμένου να αποκαταστήσει τις αδελφές του, και επέστρεψε στο ιερό άβατο. Έμεινε για ένα βράδυ στη Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στις Καρυές και ακολούθως κατέλυσε στη σκήτη του Αγίου Παντελεήμονος, στο κελί των Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου γνώρισε τον πατέρα Κύριλλο, ηγούμενο της μονής, και τον ακολούθησε πιστά. Ύστερα από αρκετές «περιπλανήσεις» σε διάφορα ησυχαστήρια του Αγίου Όρους και στο Σινά, μετακινήθηκε στη Μονή Κουτλουμουσίου έως ότου αρρώστησε σοβαρά και «εκοιμήθη» το καλοκαίρι του 1994.

Ενταφιάστηκε στο Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης. Έκτοτε, κάθε χρόνο στις 11 προς 12 Ιουλίου, στην επέτειο της κοίμησής του, τελείται αγρυπνία στο Ιερό Ησυχαστήριο, με συμμετοχή χιλιάδων πιστών.

Συνέγραψε 4 βιβλία, τα οποία έχουν εκδοθεί από το Ιερόν Ησυχαστήριον «Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος» (Σουρωτή Θεσσαλονίκης). Τιτλοφορούνται:

Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης (1991)

Ο Γέρων Χατζη-Γεώργης ο Αθωνίτης, 1809-1886 (1986)

Αγιορείται Πατέρες και Αγιορείτικα (1993)

Επιστολές (1994).




Διαβάστε Περισσότερα »

Λίγα λόγια για τον υποψήφιο βουλευτή Ν.Δ. Βαγγέλη Μπασιάκο


ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 25-1-2015
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ
ΥΠ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΝΔ
Τ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ



 
•    Γεννήθηκε στη Θήβα, είναι παντρεμένος με τη Βικεντία Συροπούλου και πατέρας ενός γιού του Θανάση-Αριστείδη.
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
•    Δικηγόρος, Πολιτικός Επιστήμονας, D.I.L./LL.M.(UCL), Βουλευτής Βοιωτίας, Υφυπουργός, Υπουργός, Μέλος Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Διεθνών Οργανισμών.
ΣΠΟΥΔΕΣ
•    Σπουδές στα Νομικά και στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Αγγλία στο Διεθνές Δίκαιο και στη Πολπική Επιστήμη. (1979-1981). Ειδικεύτηκε στο Δίκαιο της ΕΟΚ, στους Διεθνείς και Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, στα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στη Πολιτική της Δυτικής Ευρώπης και στη Πολιτική Κοινωνιολογία. Πήρε τα πτυχία DIPLOMA και MASTERS του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL). Μεταπτυχιακοί κύκλοι Σπουδών στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης, στη Διοίκηση του ΝΑΤΟ και ΕΟΚ, στο Διεθνές Ινστιτούτο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο, στο Σεμινάριο Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και σε Τμήμα του Πανεπιστημίου Ειρηνικού.
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
•    Μέλος της Νέας Δημοκρατίας και της ΟΝΝΕΔ από την ίδρυσή τους.
•    Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΕΤΑ) της N.Δ. (1987-1989).
•    Αν. Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της N.Δ. (1993-1994)
•    Γραμματέας Αγροτικού της N.Δ. (1994-1996)
•    Πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού  Έργου (ΟΚΕ) της Ν.Δ. για θέματα Γεωργίας (1997-2000).
•    Υπεύθυνος Γεωργικής Πολπικής της N.Δ. (2000-2001)
•    Τομεάρχης Γεωργίας της Ν.Δ. (Ιούλιος 2001-2004).

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
•    Εξελέγη Βουλευτής Βοιωτίας της N.Δ. στις εκλογές του Ιουνίου και του Νοεμβρίου 1989, του 1990, του 1996, του 2000, του 2004, του 2007, του Μαϊου του 2012 και του Ιουνίου 2012 (πρώτος Βουλευτής στις εκλογές του 1996, 2000, 2004, 2007, Μαϊου και Ιουνίου 2012).
•    Εξελέγη Γραμματέας του προεδρείου της Βουλής τον Ιούλιο και το Νοέμβριο του 1989.
•    Τακτικό μέλος της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (1989-1990), της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (1990-1991), του Διεθνούς Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ 1996 – 2004) και του ΝΑΤΟ (2007- 2009 και 2012-τώρα). Μετείχε σε πολλές Συνόδους του ΝΑΤΟ σε διάφορες χώρες, όπως: ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Νορβηγία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν. Από το 2012 μετείχε σε Συνόδους του ΝΑΤΟ στην Ισλανδία, Τσεχία, Βέλγιο, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Γερμανία, Κροατία, Λιθουανία, Αγγλία, Ιταλία και Ολλανδία.
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
•    Υφυπουργός Γεωργίας από 3.12.1992 έως 13.10.1993. Αρμόδιος για τα Δάση και το Φυσικό Περιβάλλον (Δεκ. 1992-Μάιο 1993), και αρμόδιος για τα Αγροτικά Προϊόντα, τις Επιδοτήσεις της ΕΟΚ, την Κτηνοτροφία και τη Γεωργική “Ερευνα και Εφαρμογές (Ιούν. – Οκτ. ‘93).
•    Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αρχικά (9.3.2004) και
•    Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από 23.9.2004 έως 19.9.2007.

ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ,ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑ
 
 ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ
ΘΗΒΑ: Πινδάρου 84, Τηλ.:22620-29451, 27813 - Fax: 22620-22813
ΛΕΙΒΑΔΙΑ: Γεωργαντά 16, Τηλ.: 22610-25250
ΑΘΗΝΑ: Ομήρου 39, (106 72) Τηλ.: 210 3612215 - Fax: 210 3612784

Διαβάστε Περισσότερα »

Εκδήλωση στον Υψηλάντη υπέρ των θυμάτων που εκτελέστηκαν από τις δυνάμεις της γερμανικής κατοχής


Την Κυριακή  18 Ιανουαρίου 2015 θα τελεστεί δοξολογία στον Ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Υψηλάντη  στις 9.30 π.μ. υπέρ των θυμάτων που εκτελέστηκαν στις 8 Ιανουαρίου 1944, από τις δυνάμεις της γερμανικής κατοχής  στην διασταύρωση  Υψηλάντη.  Μετά τη δοξολογία θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση  στο μνημείο των πεσόντων.
Παρακαλούνται άπαντες να αποτίσουμε φόρο τιμής  στα θύματα της θηριωδίας.

   ΔΗΜΟΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ- ΘΕΣΠΙΕΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗ         

Διαβάστε Περισσότερα »

Norman Atlantic: Τι έδειξαν οι νεκροψίες - Τους έφαγαν οι καρχαρίες;

 Όσοι έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν, ίσως δέχθηκαν επιθέσεις από καρχαρίες!
Σοκάρουν οι νέες πληροφορίες που βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας για την υπόθεση της ναυτικής τραγωδίας του Norman Atlantic καθώς ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν σήμερα πως οι πρώτες νεκροψίες στα θύματα έδειξαν ότι όσοι έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν, μπορεί να δέχθηκαν επιθέσεις από καρχαρίες!

Ο ιταλικός τύπος μεταδίδει τις πληροφορίες αυτές κάνοντας αναφορές στις πρώτες πληροφορίες που διέρρευσαν από τις εννέα νεκροψίες, οι οποίες πραγματοποιούνται από χθες στο Μπάρι, ωστόσο, σημειώνει ότι θα πρέπει να αποσαφηνισθεί αν οι άτυχοι επιβάτες έχασαν όντως τη ζωή τους από επιθέσεις καρχαριών ή αν έγινε αφού ο θάνατος είχε ήδη επέλθει.

Σε ότι αφορά την ανάλυση του περιεχομένου των δυο «μαύρων κουτιών» του πλοίου που έχουν κατασχεθεί, η όλη διαδικασία θα μπορέσει να ξεκινήσει στις 20 Ιανουαρίου.

Οι ιταλικές εισαγγελικές αρχές ελπίζουν να μπορέσουν να συλλέξουν με τον τρόπο αυτό πολύτιμα στοιχεία σχετικά με την επικοινωνία του καπετάνιου με την ακτοφυλακή και τους χειρισμούς κατά τις φάσεις εκκένωσης του Norman Atlantic.

Διαβάστε Περισσότερα »

Έκπτωση 25% στα εισιτήρια των ΚΤΕΛ για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου



Έκπτωση 25% στην τιμή των εισιτηρίων θα έχουν με τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, οι εκλογείς που θα μετακινηθούν για να ψηφίσουν, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και έφοροι για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλου, δίδονται οδηγίες προς τα ΚΤΕΛ για την άμεση προτεραιότητα εξυπηρέτησης των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής και των εφόρων τους, στους τόπους διορισμού τους, καθώς και έκπτωση επί της τιμής των κανονικών εισιτηρίων, το διάστημα από 23 έως 27 Ιανουαρίου 2015.

Διαβάστε Περισσότερα »

Συνελήφθη 47χρονος στη Θήβα για μικροποσότητα ναρκωτικών



Συνελήφθη 47χρονος ημεδαπός στη Θήβα, για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών

Κατασχέθηκε μικροποσότητα βουπρενορφίνης

Συνελήφθη, χθες (12-01-2015) το απόγευμα στη Θήβα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, ένας 47χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε από τους αστυνομικούς στον 47χρονο, βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν δύο (2) αυτοσχέδιες συσκευασίες, οι οποίες περιείχαν μικροποσότητα βουπρενορφίνης.

Την προανάκριση διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΠΡΟΣΟΧΗ-Εκτέλεση βολής στο στρατόπεδο Θηβών

Ανακοίνωση εκτέλεσης βολής στο Πεδίο Βολής Θηβών – Απαγόρευση κυκλοφορίας για λόγους ασφαλείας


Ανακοινώνεται ότι από 4 έως 6 Φεβρουαρίου 2015 από ώρες 08:00 έως 23:00, θα εκτελεστούν βολές ΠΒ στο πεδίο βολής Θηβών καθώς επίσης και καταστροφή τυχόν μη διαρραγέντων βλημάτων μετά το πέρας την βολής.

Επικίνδυνη περιοχή αυτή που περικλείεται μεταξύ των ορίων: ΥΨΩΜΑΤΟΣ ΜΙΚΡΗ ΨΗΛΟΡΑΧΗ-ΚΟΥΜΕΡΣΚΙ- ΒΛΑΧΙΚΑ ΑΛΩΝΙΑ-ΣΩΡΟΣ-ΧΩΡΙΟΥ ΝΕΟΧΩΡΑΚΙ.

Μέσα στην περιοχή αυτή, κατά τις ημέρες και ώρες που θα εκτελούνται βολές, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η διέλευση ατόμων ή ζώων και πάσης φύσεως τροχοφόρων προς αποφυγή ατυχημάτων.

Σε περίπτωση ανευρέσεις βλήματος, παρακαλούμε όπως μην το αγγίξετε και να ειδοποιήσετε το ταχύτερο δυνατό στο τηλέφωνο 2296033497 ή την Αστυνομία (τηλ: 100).



Διαβάστε Περισσότερα »

O ΝΙΚΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ παρουσιάζει ΤΟ ΚΑΤΑ ΔΙΑΒΟΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΙΟ στη ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

Παρουσίαση του βιβλίου

του Νίκου Σιδέρη

ΤΟ ΚΑΤΑ ΔΙΑΒΟΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Πολιτική ψυχολογία της κρίσης

Το βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ
και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
σας προσκαλούν σε συζήτηση
με τον ψυχαναλυτή και συγγραφέα Νίκο Σιδέρη
με αφορμή το βιβλίο του

ΤΟ ΚΑΤΑ ΔΙΑΒΟΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Πολιτική ψυχολογία της κρίσης

την Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2015, στις 8:00 μ.μ.,
στο βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ
(Δημάρχου Ι. Ανδρεαδάκη 49, Λιβαδειά).

Ο ψυχαναλυτής και συγγραφέας Νίκος Σιδέρης
αναλύει το ψυχικό αντίκρισμα και τίμημα του κυρίαρχου πολιτικού λόγου.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.



Ο Νίκος Σιδέρης με αφορμή το νέο του βιβλίο θα συζητήσει μαζί μας για τις πολιτικές του φόβου και της διανοητικής εμπλοκής, και για τους τρόπους υπέρβασής τους:



    Ποιοι ψυχολογικοί μηχανισμοί χαρακτηρίζουν την Ελλάδα της κρίσης;
    Ποιές οι επιπτώσεις του κυρίαρχου πολιτικό-μιντιακού λόγου;
    Τι σημαίνει "Τρέλαινε, διαίρει και βασίλευε”;
    Υπάρχει αντίδοτο για τέτοια αρνητικότητα;





Λαμπρόπουλος Νίκος

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

Δημάρχου Ι. Ανδρεαδάκη 49

Λιβαδειά 32100

τηλ: 2261023136

fax: 2261021481

Διαβάστε Περισσότερα »

ΛΕΜΠΕΣΗΣ ΜΕΓΑΣ SECURITY-Όπως λέμε Ασφάλεια


ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΛΕΜΠΕΣΗΣ


Συστήματα ασφαλείας, κάμερες παρακολούθησης, συναγερμοί
ΤΩΡΑ η ασφάλειά σας δεν είναι τυχαία επιλογή

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις, την συνεχόμενη εγκληματικότητα και αναγνωρίζοντας το κλίμα ανασφάλειας και φόβου που έχει δημιουργηθεί, η εταιρεία μας συνεχίζει το όραμά της για ποιοτική και προσιτή οχύρωση του χώρου σας, μέσα από μια μεγάλη και σύγχρονη γκάμα συστημάτων συναγερμού, καμερών και πυρανίχνευσης.

Είμαστε πάντα δίπλα σας για να αισθάνεστε εσείς ασφαλείς!
 Καλέστε μας στα τηλέφωνα 2262067164-6932871484-6973497686 και εξειδικευμένο προσωπικό θα σας εξυπηρετήσει και θα βρει την πιο έγκυρη λύση για το πρόβλημά σας.
Το προσωπικό της εταιρείας μας είναι σε ετοιμότητα να επιλύσει οποιοδήποτε τεχνικό πρόβλημα παρουσιαστεί όλο το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο.
Φύλαξη φωτοβολταικών
ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗ  ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ ΣΤΗ ΘΗΒΑ





Διαβάστε Περισσότερα »

Δωρεάν σύνδεση στο διαδίκτυο και tablet ή φορητός υπολογιστής σε 290.000 δικαιούχους από τον Φεβρουάριο



Από τις 4 Φεβρουαρίου 2015, δίνεται η δυνατότητα για εξαργύρωση του κουπονιού «Ψηφιακής Αλληλεγγύης» στους περίπου 290.000 πολίτες δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος των 8 Περιφερειών που καλύπτει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» (Αν. Μακεδονία Θράκη, Θεσσαλία, Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα, Ιόνιοι νήσοι, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη).

Οι πολίτες θα μπορούν να εκτυπώσουν το κουπόνι «Ψηφιακής Αλληλεγγύης» από το site www.e-inclusion.gr και να επισκεφθούν ένα από τα εγκεκριμένα καταστήματα και να αποκτήσουν:

-Επιδότηση 12 ευρώ τον μήνα στη συνδρομή ευρυζωνικής σύνδεσης (κινητή ή σταθερή)

-Ηλεκτρονικό υπολογιστή τύπου tablet ή φορητό υπολογιστή τύπου netbook ή laptop (αξίας μέχρι 230 ευρώ).

-Υπηρεσίες υποστήριξης – κατάρτισης σε χρήση ΤΠΕ κατ’ οίκον, όπως πρόσβαση σε email, internet,e-gov υπηρεσίες, κλπ.

Η δράση προϋπολογισμού 100.000.000 ευρώ, σχεδιάστηκε από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και υλοποιείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) και το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας (Ε.Δ.Ε.Τ. Α.Ε.) σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΕΤΠΑ.

Η εγγραφή των τηλεπικοινωνιακών παρόχων στη δράση έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ οι προθεσμίες εγγραφής των συνεργαζόμενων καταστημάτων και η υποβολή των προσφορών τους είναι αντίστοιχα η 14η και 28η Ιανουαρίου.

Στόχος της παρέμβασης είναι η μείωση του ψηφιακού χάσματος και η παροχή ισότιμων ευκαιριών στους πλέον αδύναμους οικονομικά πολίτες για πρόσβαση στο διαδίκτυο και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πώς και πού θα ψηφίσουν 9,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Όσα πρέπει να ξέρετε


Οι εκλογείς που δεν θα βρουν το όνομά τους στους εκλογικούς καταλόγους -αλλά είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια δήμου της χώρας- έχουν τη δυνατότητα έως το τέλος της εκλογικής διαδικασίας να απευθυνθούν στον δήμο τους και να ζητήσουν πιστοποιητικό εγγραφής στα δημοτολόγια προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα

Λεπτομερείς οδηγίες προς ψηφοφόρους, υποψηφίους αλλά και υπεύθυνους για τη διενέργεια των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου περιέχει πολυσέλιδη εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών. Σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές εν δυνάμει ψηφοφόροι είναι 9.808.760 άτομα που θα κληθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε 19.733 εκλογικά τμήματα εκ των οποίων τα 574 είναι εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι ως ετεροδημότες, στον τόπο διαμονής τους θα ψηφίσουν μόνον όσοι είχαν υποβάλει τη σχετική αίτηση έως τις 31 Οκτωβρίου 2014 (και εφόσον στον τόπο διαμονής τους έχει συσταθεί τμήμα ετεροδημοτών). Από την άλλη, όσοι έχουν υποβάλει αίτηση ετεροδημότη, δεν επιτρέπεται να ψηφίσουν στον δήμο, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.




Οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν με την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους (ακόμα και αν έχει λήξει εφόσον πρόκειται για ελληνικό διαβατήριο) ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών Ταμείων. Μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, οι ψηφοφόροι μπορούν να λάβουν έντυπη βεβαίωση εκλογικού δικαιώματος.



Σε περίπτωση διπλοεγγραφής -υπάρχει η επισήμανση Δ στον εκλογικό κατάλογο- ο διπλοεγγεγραμμένος εκλογέας υπογράφει ενώπιον του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής έντυπη υπεύθυνη δήλωση με την οποία δηλώνει ότι δεν ψήφισε ούτε προτίθεται να ψηφίσει την ίδια μέρα σε άλλο εκλογικό τμήμα της χώρας.

Οι εκλογείς που δεν θα βρουν το όνομά τους στους εκλογικούς καταλόγους -αλλά είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια δήμου της χώρας- έχουν τη δυνατότητα έως το τέλος της εκλογικής διαδικασίας να απευθυνθούν στον δήμο τους και να ζητήσουν πιστοποιητικό εγγραφής στα δημοτολόγια προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Στην εγκύκλιο του υπ. Εσωτερικών επισημαίνεται ότι στους παραλειφθέντες εκλογείς δεν περιλαμβάνονται οι γεννηθέντες το έτος 1997, οι οποίοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων.

Αν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας διαπιστωθεί έλλειψη εντύπων ψηφοδελτίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί λευκό ψηφοδέλτιο το οποίο συμπληρώνεται από τον ίδιο τον εκλογέα ως προς την αναγραφή του ονόματος του συνδυασμού της επιλογής του. Τυχόν συμπλήρωσή του από την εφορευτική επιτροπή συνιστά παραβίαση των διατάξεων της εκλογικής νομοθεσίας.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.ypes.gr/services/eea/eeagr/eea.htm, οι εκλογείς μπορούν να μάθουν τον κωδικό του εκλογικού διαμερίσματος, στο οποίο ψηφίζουν.
Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.ypes.gr/services/eea/eeagr/eea.htm οι εκλογείς μπορούν να πληροφορηθούν εάν θα ψηφίσουν σαν ετεροδημότες.
Καθημερινή

Διαβάστε Περισσότερα »

Γιατί κλαίνε οι γυναίκες περισσότερο από τους άντρες





Είναι ένα από τα παλαιότερα στερεότυπα: οι άντρες δεν κλαίνε. Τα υπάρχοντα δεδομένα αποκαλύπτουν πως, αν και δεν ανταποκρίνεται κατά 100% στην αλήθεια, γεγονός παραμένει ότι οι γυναίκες κλαίνε περισσότερο.

Η αιτία μάλλον πρέπει να αναζητηθεί στον συνδυασμό των ορμονικών διαφορών των δύο φύλων με την βιολογία και τους κανόνες που διέπουν την ανατροφή και την κοινωνική συμπεριφορά, λένε οι ειδικοί.

Την συχνότητα και την ένταση του κλάματος στα δύο φύλα έχουν διερευνήσει στην μεγαλύτερη του είδους μελέτη ολλανδοί επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Αντ Βίνγκερχοετς, καθηγητή Ψυχολογίας στο Τμήμα Κοινωνικών & Συμπεριφορικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Τίλμπουργκ.

Το κλάμα που έχουν μελετήσει οι ερευνητές δεν είναι όποιο κι όποιο, αλλά το συναισθηματικό, δηλαδή αυτό που απορρέει από συγκίνηση, θλίψη, χαρά και κάθε είδους συναίσθημα.

Ο δρ Βίνγκερχοετς, που θεωρείται παγκοσμίως αυθεντία στο συναισθηματικό κλάμα, και οι συνεργάτες του ζήτησαν από περισσότερους από 5.000 εθελοντές από 37 χώρες του κόσμου να απαντήσουν σε ερωτήματα για τις συναισθηματικές αντιδράσεις τους, που συμπεριλάμβαναν πόσο συχνά κλαίνε, για ποιους λόγους και επί πόση ώρα.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι γυναίκες κλαίνε 30 έως 64 φορές τον χρόνο (οι άντρες 6 έως 17 φορές) και επί περισσότερη ώρα από τους άντρες (6 λεπτά την φορά κατά μέσον όρο έναντι 2-3 λεπτών στους άντρες).

Συνολικά, το 90% των ανδρών δήλωσαν ότι ούτε κατά διάνοιαν υπερβαίνει το κλάμα τους σε διάρκεια τα 15 λεπτά, με το 66% να δηλώνουν πως διαρκεί λιγότερο από 5’.

Αν και το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες είναι παραπλήσιο (91% είπαν πως δεν κλαίνε πάνω από 15 λεπτά), μόνο το 43% είπαν ότι σταματούν το κλάμα σε λιγότερο από 5 λεπτά.

Την μισή ώρα κλάματος, εξάλλου, φτάνουν διπλάσιες γυναίκες απ’ ό,τι άντρες (11% έναντι 5%), ενώ διπλάσιες είναι και όσες κλαίνε από μισή έως μία ώρα, καθώς και όσες υπερβαίνουν την ώρα.

Πού οφείλονται αυτές οι διαφορές;

Ανατροφή και βιολογία

Ένας από τους λόγους είναι η ανατροφή, απαντούν οι επιστήμονες. Ει μη τι άλλο, το κλάμα δεν ταιριάζει στο στερεότυπο του άντρα και γενιές ολόκληρες έχουν γαλουχηθεί (ενίοτε από την... νεογνική ηλικία) με το «οι άντρες δεν κλαίνε».

Αυτή, όμως, είναι μονάχα η μία εξήγηση για τη διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα, κατά τον δρα Βίνγκερχοετς. Ρόλο ως φαίνεται παίζει και το γεγονός ότι οι άντρες είναι βιολογικώς σχεδιασμένοι να κλαίνε λιγότερο.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι έχουν μεγαλύτερους δακρυϊκούς πόρους στα μάτια τους, με αποτέλεσμα αυτοί να γεμίζουν με δάκρυα και να «υπερχειλίζουν» πιο δύσκολα απ’ ό,τι στις γυναίκες (η υπερχείλιση αυτή είναι τα δάκρυα που βλέπουμε).

Και μετά, είναι οι διαφορές στις ορμόνες. Η κύρια ορμόνη του ανδρικού φύλου, η τεστοστερόνη, αναστέλλει το κλάμα, γράφει ο δρ Βίνγκερχοετς στο βιβλίο του «Why Only Humans Weep» (θα μπορούσε να μεταφραστεί «Γιατί κλαίνε μόνο οι άνθρωποι»), που κυκλοφόρησε πριν από λίγα χρόνια.

Ίσως γι’ αυτό γίνονται ευσυγκίνητοι οι άντρες με καρκίνο του προστάτη οι οποίοι παίρνουν αντιανδρογόνα, δηλαδή φάρμακα που μειώνουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης στο αίμα τους, λέει.

Η προλακτίνη

Καθοριστικός είναι επίσης ο ρόλος μιας ορμόνης, που οι γυναίκες διαθέτουν σε επίπεδα κατά 60% υψηλότερα απ’ ό,τι ο μέσος άντρας: της προλακτίνης.

Όταν οι επιστήμονες ανέλυσαν την χημική σύσταση των συναισθηματικών δακρύων και την συνέκριναν με την σύσταση των ερεθιστικών δακρύων (τα δάκρυα οφείλονταν στην ύπαρξη καπνού στον χώρο του πειράματος), εντόπισαν στα συναισθηματικά δάκρυα προλακτίνη - και η προλακτίνη παράγεται από μια δομή του εγκεφάλου που λέγεται υπόφυση και σχετίζεται με τα συναισθήματα.

Και σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, πολλές (αν όχι οι περισσότερες) γυναίκες λατρεύουν τις κοινωνικές ταινίες ή/και την αισθηματική λογοτεχνία, που συχνά-πυκνά γεννούν κατακλυσμιαία συναισθήματα.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα καθίσετε με την καλή σας για να δείτε την ιστορία του πιο πιστού σκύλου στον κόσμο, του «Χάτσι» (πρωταγωνιστούν ο Ρίτσαρντ Γκιρ και η Τζόαν Άλεν), μην απορήσετε αν την δείτε να πλαντάζει στο κλάμα.

Ει μη τι άλλο, αν πιστέψουμε το περιοδικό «Esquire», και εσείς έχετε ταινίες που πλημμυρίζουν με δάκρυα τα μάτια σας - ίσως τη «Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν», την «Τελευταία Έξοδο: Ρίτα Χέιγουορθ» ή ακόμα και το «Μπέιμπ: το μικρό γουρουνάκι στην μεγάλη πόλη»...
Διαβάστε Περισσότερα »

Κακοκαιρίας συνέχεια -Παγετός, καταιγίδες και θερμοκρασίες στο μηδέν

Αστατος θα παραμείνει για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ο καιρός με βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά και στα νότια. Παγετός το πρωί στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.Από τις απογευματινές ώρες σταδιακή εξασθένηση των θυελλωδών ανεμών.

Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη από την ΕΜΥ, έχει ως εξής:

        Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: στη Μακεδονία βορειοδυτικοί 4 με 6 και στη Θράκη βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -1 (μείον 1) έως 8 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία και στη Θράκη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

        Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: βόρειοι 5 με 6 και στο ιόνιο 7 τοπικά 8 μποφόρ με εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 2 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

        Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: στη Θεσσαλία λίγες νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά 8 με 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από 3 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

        Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές, καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές και χιονιά στα ορεινά της Κρήτης.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 8 με 9 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες.
Θερμοκρασία: από 6 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

        Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τα βόρεια και θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα.
Άνεμοι: στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 8 με 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 8 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

        Αττική

Καιρός: νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν παροδικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα .
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα ανατολικά 8 με 9 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από 6 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

        Θεσσαλονίκη

Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα το πρωί 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 2 έως 7 βαθμούς Κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ