Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Οι περιοχές με το υψηλότερο και το χαμηλότερο ΑΕΠ στην Ελλάδα





    Στην περιφέρεια της Hπείρου σημειώθηκε το 2012 η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του κατά κεφαλήν AEΠ.



Aπό 13.307 ευρώ το 2011 συρρικνώθηκε σε... σε 12.207 ευρώ το 2012, μειωμένο κατά 8,3%. Σύμφωνα με τα νέα, αναθεωρημένα στοιχεία της EΛΣTAT, το 2012 το κατά κεφαλήν AEΠ στην Eλλάδα μειώθηκε συνολικά κατά 6,3% (1.170 ευρώ). Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στα 17.507 ευρώ, ενώ το 2011 ήταν 18.677 ευρώ.
H έννοια του κατά κεφαλήν AEΠ είναι σχετική και ορισμένες φορές μπορεί να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις. Oρίζεται ως το AEΠ μιας περιφέρειας σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο διαιρούμενο με τον αριθμό των κατοίκων της περιοχής αυτής, όπως αυτός αποτυπώνεται στην απογραφή πληθυσμού. H στρεβλή εικόνα προκύπτει, για παράδειγμα, όταν σε μια περιοχή υπάρχουν σημαντικές βιομηχανικές μονάδες που συμβάλουν σημαντικά στη διαμόρφωση του AEΠ, ωστόσο το πραγματικό κατά κεφαλήν (διαθέσιμο) εισόδημα είναι κατά πολύ μικρότερο. Xαρακτηριστικό παράδειγμα η δυτική Mακεδονία, στην οποία παράγεται περίπου το 50% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔEH...
"Κλικ" στον παρακάτω χάρτη
Προστιθέμενη αξία
Aπό τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Aρχής προκύπτει επίσης ότι μετά την Hπειρο στη δεύτερη θέση ως προς την ποσοστιαία μείωση του κατά κεφαλήν AEΠ ακολούθησε η ανατολική Mακεδονία και Θράκη με 7,9% και η Kρήτη, επίσης με 7,9%. Aκολούθησε η κεντρική Mακεδονία και τα νησιά του βόρειου Aιγαίου με 7,6%.
Aπό την άλλη η περιφέρεια με το υψηλότερο κατά κεφαλήν AEΠ το 2012 ήταν η Aττική. Διαμορφώθηκε σε 24.099 ευρώ από 25.479 το 2011, σημειώνοντας πτώση 5,4%.
Tα στοιχεία της EΛΣTAT αναφέρονται στον υπολογισμό του AEΠ με βάση την Aκαθάριστη Προστιθέμενη Aξία. Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει η Kομισιόν, Aκαθάριστη Προστιθέμενη Aξία (AΠA) είναι η αξία απόδοσης παραγωγής μείον την αξία ενδιάμεσης κατανάλωσης. Eίναι μια μέτρηση της συνεισφοράς μεμονωμένων παραγωγών, τομέων ή κλάδων στο AEΠ. H AΠA σε τιμές κόστους συντελεστών είναι η AΠA σε τιμές αγοράς μείον τυχόν έμμεσους φόρους, συν τυχόν επιδοτήσεις.
H προστιθέμενη αξία σε τιμές κόστους συντελεστών μπορεί να υπολογιστεί από τον κύκλο εργασιών, συν την κεφαλαιοποιημένη παραγωγή, συν λοιπά έσοδα εκμετάλλευσης, συν ή μείον τις αλλαγές στα αποθέματα, μείον τις αγορές αγαθών και υπηρεσιών, μείον άλλους φόρους επί των προϊόντων που συνδέονται με τον κύκλο εργασιών αλλά που δεν εκπίπτουν, μείον τα τέλη και τους φόρους που συνδέονται με την παραγωγή.
Eναλλακτικά, μπορεί να υπολογιστεί από το ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα, προσθέτοντας το κόστος προσωπικού. Tα έσοδα και οι δαπάνες που εγγράφονται ως χρηματοοικονομικά ή έκτακτα στους λογαριασμούς εταιρειών δεν περιλαμβάνονται στην προστιθέμενη αξία.
H ακαθάριστη προστιθέμενη αξία το 2012 ανήλθε σε 171,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 6,1% σε σχέση με το 2011 που ήταν στα 182,3 δισ. ευρώ.
Oι κλάδοι της οικονομίας με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην AΠA ήταν το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, η μεταφορά και αποθήκευση και οι υπηρεσίες παροχής καταλυμάτων και εστίασης, ενώ ακολούθησαν οι κλάδοι της δημόσιας διοίκησης και άμυνας, της εκπαίδευσης και των δραστηριοτήτων σχετικά με την υγεία και την κοινωνική μέριμνα.
Του κ.A.Πετσίνη


Διαβάστε Περισσότερα »

«Μάθε πού ψηφίζεις»... από το τηλέφωνο



Την Τρίτη ενεργοποιείται από το ΥΠΕΣ η τηλεφωνική γραμμή 213-1361500 προκειμένου να ενημερώνονται οι πολίτες για το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

Η γραμμή θα λειτουργήσει Τρίτη-Παρασκευή από τις 9:00 έως 17:00, το Σάββατο από 9:00 έως 19:00 και την Κυριακή από 7:00 έως 19:00.

Στον αριθμό αυτόν οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για το εκλογικό τμήμα και το σχολικό συγκρότημα στο οποίο ψηφίζουν.

Ήδη, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται και μέσω διαδικτύου από την ειδική εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών.

Επίσης, κοινοποιήθηκε το ωράριο λειτουργίας των δήμων το διήμερο 24-25 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την ενημέρωση, όλες οι υπηρεσίες που εμπλέκονται στη διενέργεια των εκλογών θα παραμείνουν ανοικτές το Σάββατο και την Κυριακή των εκλογών.

Μεταξύ αυτών, θα εκδίδονται δελτία ταυτότητας από τα γραφεία ταυτοτήτων της διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας σε όλα τα αστυνομικά τμήματα της χώρας.
Διαβάστε Περισσότερα »

Tραγωδία στη Μαλακάσα! Νταλίκα ανατράπηκε πάνω σε κολώνα φωτισμού και σκότωσε δύο ανθρώπους


Σοβαρό τροχαίο ατύχημα με τέσσερις τραυματίες -εκ των οποίων δύο σε κρίσιμη κατάσταση σημειώθηκε λίγο πριν τις 17.00 το απόγευμα της Πέμπτης στο 37ο χλμ της Εθνικής Οδού στο ύψος του Καπανδριτίου. Στο σημείο έχουν μεταβεί πυροσβεστικά οχήματα και δυνάμεις της τροχαίας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, μια νταλίκα που κινούταν με κατεύθυνση προς Λαμία εξετράπη -για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία- της πορείας του και προσέκρουσε σε κολόνα. Η κολόνα από τη σύγκρουση έπεσε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και χτύπησε ένα αυτοκίνητο.

Από τα οχήματα που ενεπλάκησαν στο ατύχημα ανασύρθηκαν τέσσερα άτομα. Εξ αυτών οι δύο μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στο νοσοκομείο όπουδιαπιστώθηκε ο θάνατός τους.

Και στα δύο ρεύματα έχει σημειωθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση. Επί τόπου βρίσκεται η Τροχαία, αλλά ακόμη δεν υπάρχει εκτίμηση για το πόση ώρα θα χρειαστεί ώστε να αποκατασταθεί η κυκλοφορία.



   
Διαβάστε Περισσότερα »

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΑΡΤΟΥ ΘΕΣΠΙΕΩΝ



Καλούνται οι Δημότες εκτάκτως την ΤΡΙΤΗ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ και ώρα 12 το μεσημέρι, σε συγκέντρωση στο ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην  αιφνιδιαστική απόφαση για την μετακίνηση επτά (7) γιατρών στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ


Η παρουσία όλων είναι απαραίτητη

Διαβάστε Περισσότερα »

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-Διαλύουν το Κέντρο Υγείας Αλιάρτου

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Permissospress η 5η YΠΕ Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας αποφάσισε μετακινήσεις γιατρών απο το Κ.Υ.Αλιάρτου.Απο το Κέντρο Υγείας Αλιάρτου θα μετακινηθούν οκτώ γιατροί στα Νοσοκομεία Θήβας και Λιβαδειάς για την κάλυψη των εφημεριών.Η απόφαση αυτή θα δημιουργήσει πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Υγείας, το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση.Ποιός θα αναλάβει την ποινική και αστική ευθύνη για ενδεχόμενες μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία των κατοίκων του Δήμου Αλιάρτου Θεσπιέων και όχι μόνο.
Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προσανατολίζεται ο Δήμος Αλιάρτου Θεσπιέων εάν προχωρήσουν στο κλείσιμο του Κέντρου Υγείας.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΠΡΑΣΙΝΟΙ -ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ-Το ψηφοδέλτιο Βοιωτίας


Διαβάστε Περισσότερα »

Γκλέτσος-Εν Χριστώ αδελφοί ψηφίστε με.. κάνει προεκλογικό αγώνα μέσα από την Εκκλησία -βίντεο

Το δικό του... κήρυγμα θέλησε να κάνει ο Απόστολος Γκλέτσος μέσα από την Εκκλησία του Αγίου Αθανασίου της Στυλίδας.

Ο επικεφαλής του κόμματος «Τελεία» παραβρέθηκε στην κυριακάτικη λειτουργία για τον πολιούχο της Στυλίδας και θέλησε να πει δύο λόγια στους πιστούς.

«Εν Χριστώ αδελφοί» ξεκίνησε το... κήρυγμα του ο Απόστολος Γκλέτσος και συνέχισε μιλώντας για τη δημαρχία, αλλά και τις επερχόμενες εκλογές ζητώντας από τους πιστούς να στηρίξουν την «Τελεία»

«Θα επιβάλλουμε το καλό. Μια κουβέντα θα σας πω. Ελληνική, ρουμελιώτικη. Είναι μπέσα», κατέληξε ο κ. Γκλέτσος.

Διαβάστε Περισσότερα »

Γιάννης Σταθάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ελπίδα του λαού

Γιάννης Σταθάς (υποψήφιος βουλευτής Βοιωτίας)

1. Το πολιτικό μήνυμα που περνάμε στην περιοχή μας, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, είναι ότι η μόνη ελπίδα που υπάρχει για να αλλάξει κάτι και να σταματήσει αυτή η απάνθρωπη πολιτική είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο απαντάει στο θέμα επίλυσης του χρέους με κούρεμα και αποπληρωμή με ρήτρα ανάπτυξης του υπολοίπου. Επίσης, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δίνει άμεσες λύσεις στο να σταματήσει η ανθρωπιστική κρίση που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα λόγω της εφαρμογής των Μνημονίων και να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη.

  
2. Τα πρώτα μέτρα και οι πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η επαναφορά των εργασιακών σχέσεων, η προστασία της κατοικίας και των καταθέσεων στις οποίες «βάζουν χέρι» οι τραπεζίτες χωρίς προειδοποίηση, η διευθέτηση των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών προς τον ΟΑΕΕ, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μπουν σε κλίμακα, η ρύθμιση των "κόκκινων" δανείων, η παροχή άμεσης ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η παροχή ρεύματος σε όλα τα νοικοκυριά, η πρόσβαση όλων στη δωρεάν υγεία, καθώς και η στελέχωση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, τα οποία σήμερα υπολειτουργούν.

3. Την αποτίμηση δεν μπορούμε να την κάνουμε εμείς, την κάνει η κοινωνία κρίνοντας τόσο τη στάση μας ως βουλευτών, όσο και τις παρεμβάσεις που κάναμε και το πώς πορευτήκαμε όλο το χρονικό διάστημα της κοινοβουλευτικής μας θητείας.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΑΟΖ - ΖΕΟΛΙΘΟΣ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ: ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΛΥΓΕΡΟ, ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑΣ


Το "Φροντιστήριο Θηβαϊκής Αρχαιογνωσίας" στις 30 Ιανουαρίου 2015 πραγματοποιεί Διάλεξη με θέμα: ΑΟΖ - ΖΕΟΛΙΘΟΣ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, με Ομιλητή τον κ. Νίκο Λυγερό - μαθηματικό, συγγραφέα.

Διαβάστε Περισσότερα »

Λιβαδειά-Mε επιτυχία η παρουσίαση των πολιτικών θέσεων της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. – Μ.ΑΡ.Σ


.


Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17/1 με επιτυχία η πολιτική εκδήλωση παρουσίασης των θέσεων της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. – Μ.ΑΡ.Σ. στη Λιβαδειά. Το πολιτικό πλαίσιο παρουσίασαν οι: Τουλιάτος Χρίστος, μέλος του ΠΣΟ ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. και υπ. Βουλευτής Β΄ Αθήνας και ο Μπαλάσης Γιάννης, μέλος της ΚΣΕ ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. και υπ. Βουλευτής Β’ Αθήνας.

Οι ομιλητές υπογράμμισαν πως σε αυτές τις εκλογές κρίνεται αν θα συνεχιστεί η χωρίς έλεος επίθεση στις ζωές μας ή θα ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή της. Είναι σημαντικό, λοιπόν, σε αυτές τις εκλογές να καταδικαστούν τόσο αυτοί που μας οδήγησαν σε αυτή τη κατάσταση, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και όλοι αυτοί που εμφανίζονται πρόθυμοι συνεταίροι ενίσχυσης και συνέχισης αυτής της αντιδραστικής πολιτικής (Ποτάμι, ΚΙΔΗΣΟ κτλ.) όσο και η συντριβή της νεοναζιστικής, ρατσιστικής και βαθιά συστημικής Χρυσής Αυγής.

Οι υποψήφιοι τόνισαν ότι για να σπάσει το πλαίσιο της στυγνής εκμετάλλευσης, της βίαιης κατάργησης των εργατικών κατακτήσεων, των νέων μνημονίων, των εκβιασμών της Ε.Ε. και των τραπεζών, της επιτροπείας, της κρατικής βίας χρειάζεται μια Αριστερά που δεν διαπραγματεύεται, δε συμβιβάζεται αλλά συγκρούεται και ανατρέπει. Για την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. – Μ.ΑΡ.Σ. υπάρχει άλλος δρόμος, ο δρόμος της αντικαπιταλιστικής ανατροπής, της ρήξης και αποδέσμευσης από την ευρωζώνη και την Ε.Ε., το ΔΝΤ και τον ιμπεριαλισμό, της διαγραφής του χρέους, των μνημονίων και όλων των εφαρμοστικών μνημονιακών νόμων, των εθνικοποιήσεων των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, της βελτίωσης της θέσης της εργαζόμενης πλειοψηφίας.

Επισημάνθηκε, ακόμα, πως αυτές οι αναγκαίες πολιτικές ανατροπές προς όφελος του λαού, δεν μπορούν να γίνουν με τη διαδικασία της ανάθεσης της ευθύνης και της υποχρέωσης που έχει ο κάθε πολίτης να είναι πολιτικά ενεργός, προς κάποιους εκλεγμένους αντιπροσώπους-βουλευτές. Γίνονται μόνο σε συνθήκες κινήματος. Γίνονται μόνο όταν αυτό το πρόγραμμα γίνει υπόθεση πάλης του λαού. Με τη δύναμη μόνο του οργανωμένου λαού μπορούμε να επιβάλλουμε ρήξεις και ανατροπές, να διεκδικήσουμε όσα μας αξίζουν, να πάρουμε πίσω ότι μας έκλεψαν.

Τελειώνοντας, οι ομιλητές υπογράμμισαν πως μπορούμε και πρέπει να νικήσουμε. Η ψήφος στην πολιτική συνεργασία ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. – Μ.ΑΡ.Σ. αποτελεί χρήσιμη ψήφος, γυρνώντας την πλάτη σε εκβιαστικά δικομματικά διλλήματα περί «χαμένης ψήφου», αποτελεί ψήφος ενίσχυσης μιας Αριστεράς που θέλει να συμβάλλει στο μεγάλο κίνημα ανατροπής, που θέλει να παλέψει και να ανοίξει δρόμους για μια άλλη κοινωνία χωρίς καταπίεση και εκμετάλλευση.




Διαβάστε Περισσότερα »

Μαγεία στην Αμφίπολη: Πέντε σκελετοί -Μία γυναίκα, ένα μωρό, δύο νέοι

Οι νεκροί των ενταφιασμών διακρίνονται σε μία γυναίκα, σε δύο άνδρες μέσης ηλικίας και σε ένα νεογέννητο άτομο.

Τα σκελετικά κατάλοιπα του ταφικού μνημείου από το λόφο Καστά Αμφίπολης αντιστοιχούν σε 550 περίπου οστά, θρυμματισμένα και ακέραια, ένα κρανίο σε αρκετά καλή κατάσταση, από το οποίο λείπουν τα οστά, που συνθέτουν το πρόσωπο και μία σχεδόν ακέραιη κάτω γνάθο. Δεν βρέθηκαν δόντια, εκτός από μία τερηδονισμένη ρίζα δεξιού δεύτερου προγόμφιου, η οποία βρισκόταν μέσα στη κάτω γνάθο και εμφανίζει προχωρημένο ακρορριζικό απόστημα.

Από τα 550 οστά, που καταμετρήθηκαν, τα 157, τα οποία προέκυψαν, κατόπιν προσεκτικής ανάταξης από διαφορετικά θραύσματα διάσπαρτων οστών, καταγράφηκαν συστηματικά σε βάση δεδομένων και έγινε προσπάθεια απόδοσης τους σε επιμέρους άτομα.

Επιπλέον, αναγνωρίστηκαν οστά ζώων, κάποια από τα οποία φαίνεται να ανήκουν σε μακρά οστά ιπποειδούς. Τα οστά των ζώων θα μελετηθούν από ειδικό ζωοαρχαιολόγο.

Ο ελάχιστος αριθμός των ατόμων, που ταυτοποιήθηκαν από τα διαγνωστικά σκελετικά κατάλοιπα αντιστοιχεί σε πέντε άτομα, τέσσερα εκ των οποίων αποδίδονται σε ενταφιασμούς και ένα σε καύση.

Οι νεκροί των ενταφιασμών διακρίνονται: Σε μία γυναίκα, σε δύο άνδρες μέσης ηλικίας και σε ένα νεογέννητο άτομο.

Άτομο 1: Γυναίκα

Η γυναίκα μπορεί με ασφάλεια να τοποθετηθεί στο ηλικιακό διάστημα άνω των 60 ετών. Ο προσδιορισμός του φύλου έγινε, βάσει συγκεκριμένων δεικτών, που αφορούν:

1) Στα οστά της πυέλου (λεκάνης) (αριστερή μείζων ισχιακή εντομή, δεξιά πρωτιαία αύλακα,  αριστερό και δεξιό ισχιακό κύρτωμα λαγώνια ακρολοφία, σώμα και άκανθα ισχιακού),

2) στα οστά του κρανίου (μεσόφρυο, υπερόφρυα τόξα, κλίση του μετωπιαίου, μετωπιαία ογκώματα, κάτω κροταφική γραμμή, μαστοειδείς αποφύσεις, ινιακό έπαρμα),

3) στην κάτω γνάθο  (γένειο, γωνία κάτω γνάθου, κλάδοι),

4) στη μορφολογική διάπλαση των οστών (μετρήσεις των μακρών οστών).

 Ο προσδιορισμός της ηλικίας βασίστηκε:

1) Σε τμήμα της αριστερής ηβικής σύμφυσης (πρόσθιο τμήμα της λεκάνης),

2) στο βαθμό συνοστέωσης των κρανιακών ραφών,

3) στην έντονη προθανάτια απώλεια των οπίσθιων δοντιών και στις δύο πλευρές της κάτω γνάθου,

4) στην παρουσία μεταβολικών νοσημάτων, όπως είναι η οστεοπόρωση και η μετωπιαία υπερόστωση (Hyperostosis Frontalis Interna: πάχυνση των τοιχωμάτων του κρανίου, εσωτερικά του μετωπιαίου οστού, η οποία είναι συνήθως ασυμπτωματική και συνδέεται με ορμονικές διαταραχές που εμφανίζονται συχνά σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση),

5) στις έντονες εκφυλιστικές αλλοιώσεις, κυρίως στη σπονδυλική στήλη και στις οστεοποιήσεις ενθέσεων και χόνδρων στα μακρά οστά και στις πλευρές.

Σε ό,τι αφορά το ανάστημα της ηλικιωμένης γυναίκας, μετά από τη συνδυαστική εφαρμογή διαφορετικών μεθόδων στις μετρήσεις των μακρών οστών, εκτιμάται στα 157 εκ.

Στο γυναικείο σκελετό φαίνεται ότι αποδίδονται τα περισσότερα οστά που βρέθηκαν στον κιβωτιόσχημο τάφο, από τα 7,8 μ. από την κορυφή του θαλάμου και κάτω, δηλαδή 1 μ.  πάνω από το δάπεδό του κιβωτιόσχημου.

Άτομα 2 και 3:  Δύο άνδρες, 35 έως 45 ετών.

Τα δύο άτομα (2 και 3), από τα τέσσερα, που είχαν δεχτεί ενταφιασμό, μπορούν με ασφάλεια να αποδοθούν σε άνδρες, βάσει:

1) Των ανατομικών σημείων στα οστά της πυέλου (λεκάνης) (αριστερό και δεξιό ηβικό οστό και ειδικότερα κοιλιακό τόξο, υποηβική κοιλότητα και μέση επιφάνεια των οστών, αριστερή πρωτιαία αύλακα, αριστερό και δεξιό ισχιακό κύρτωμα, αριστερή και δεξιά κοτύλη, μορφολογία ιερού οστού για το άτομο 2 και δεξιό ισχιακό κύρτωμα και μορφολογία ιερού οστού για το άτομο 3).

2) της μορφολογικής διάπλασης των μακρών οστών (μετρήσεις των μακρών οστών).

Οι δύο άνδρες είναι σχετικά κοντά ηλικιακά, στην κατηγορία των 35 έως 45 ετών: Ο ένας, στις αρχές και ο δεύτερος, προς το τέλος της κατηγορίας αυτής.

Ο προσδιορισμός της ηλικίας για το άτομο 2 βασίστηκε:

1) Στις δύο ηβικές συμφύσεις (πρόσθιο τμήμα της λεκάνης),

2) στις εκφυλιστικές αλλοιώσεις της ωτοειδούς επιφάνειας της αριστερής πυέλου (η περιοχή της λεκάνης που αρθρώνεται με το ιερό οστό),

3) στην πλήρη συνοστέωση των επιφύσεων των στερνικών άκρων και στις δύο κλείδες.               

Ο προσδιορισμός του ηλικιακού εύρους για το άτομο 3, βασίστηκε στη δεξιά ηβική σύμφυση.

Σημειώνεται ότι ο σχετικά νεαρότερος από τους δύο άνδρες (άτομο 2) φέρει ίχνη τομών (cut marks) στην αριστερή άνω θωρακική μοίρα, σε δύο πλευρές και αυχενικό σπόνδυλο, καθώς και στην κάτω επιφάνεια του στερνικού άκρου της αριστερής κλείδας. Ταυτίζονται πιθανόν με επιθετικά χτυπήματα-τραυματισμούς, που θα πρέπει να έγιναν εξ επαφής με αιχμηρό όργανο π.χ. μαχαιρίδιο, και προκάλεσαν το θάνατο του, καθώς δεν διακρίνονται ενδείξεις επούλωσης.

Ο δεύτερος άνδρας (άτομο 3), λίγο μεγαλύτερος σε σχέση με τον πρώτο, έχει ενδείξεις εγκάρσιου, πλήρως επουλωμένου, κατάγματος στη δεξιά του κερκίδα, σχετικά κοντά στο δεξιό καρπό. Επιπλέον, και οι δύο άνδρες παρουσιάζουν εκφυλιστικές αλλοιώσεις οστεοαρθρίτιδας και σπονδυλαρθρίτιδας σε διαφορετικά σημεία των σκελετών τους.

Σε ό,τι αφορά το ανάστημα των ανδρών μετά από τη συνδυαστική εφαρμογή διαφορετικών μεθόδων στις μετρήσεις των μακρών οστών, εκτιμάται στα 168 εκ. για το άτομο 2  και στα 162-163 εκ. για το άτομο 3.

Άτομα 4 και 5

Το τέταρτο άτομο είναι ένα νεογέννητο βρέφος (νεογνό). Ο προσδιορισμός της ηλικίας βασίστηκε στις μετρήσεις μήκους και πλάτους του αριστερού βραχιονίου και της αριστερής κάτω γνάθου. Ο προσδιορισμός του φύλου σε αυτό το άτομο δεν κρίνεται δυνατός, καθώς τα μορφολογικά χαρακτηριστικά διάκρισης φύλου στα οστά των νεογνών δεν είναι σαφή.

Το πέμπτο άτομο εκπροσωπείται από ελάχιστα θραύσματα, μόλις εννέα, κυρίως μακρών οστών, που φέρουν όλες τις παραμορφώσεις (εγκάρσιες μικρορωγμές και μερικές φορές έντονη παραμόρφωση) αλλά και τους αποχρωματισμούς (υπόλευκο και μπλε/γκρι) που συναντώνται στις περιπτώσεις πλήρους καύσης σαρκωμένου νεκρού και ανήκει πιθανότατα σε ενήλικο άτομο.

Η γενική εικόνα εύρεσης των σκελετικών καταλοίπων συνηγορεί στην αναμόχλευση τους από ανθρωπογενή επέμβαση, η οποία φαίνεται ότι αφορούσε τόσο στο εσωτερικό του χώρου 4, όσο και στο εσωτερικό του κιβωτιόσχημου τάφου.

Προοπτικές

Στα σκελετικά ευρήματα του ταφικού μνημείου του λόφου Καστά, εκτός από τις μακροσκοπικές μεθόδους, θα εφαρμοστεί μια σειρά αναλυτικών μεθόδων για την καλύτερη τεκμηρίωση, αλλά και για την συμπλήρωση πληρέστερων πληροφοριών, που αφορούν στις παθολογικές αλλοιώσεις, στην διατροφή, στη συγγένεια και στον τόπο καταγωγής των ανθρώπων αυτών, δηλαδή εάν πρόκειται για  άτομα που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αμφίπολη ή για άτομα που μετακινήθηκαν από κάπου αλλού κατά τη διάρκεια της ζωής τους και ενταφιάστηκαν στο συγκεκριμένο ταφικό μνημείο.

Οι αναλυτικές αυτές μέθοδοι περιλαμβάνουν:

- Ακτινολογική μελέτη των οστών για τον εντοπισμό παθολογικών αλλοιώσεων, που δεν είναι μακροσκοπικά διακριτές αλλά και για την πληρέστερη περιγραφή των ήδη καταγεγραμμένων π.χ. μετωπιαία υπερόστωση ατόμου 1, τομές-τραυματισμοί (cut marks) ατόμου 2, επουλωμένο κάταγμα ατόμου 3.

- Ιστολογικές-μικροσκοπικές τεχνικές π.χ. περίπτωση μετωπιαίας υπερόστωσης,  και όπου αλλού κριθεί απαραίτητο.

- Αναλύσεις σταθερών ισοτόπων άνθρακα και αζώτου με σκοπό τον προσδιορισμό του είδους των πρωτεϊνών που κατανάλωναν τα συγκεκριμένα άτομα.

- Αναλύσεις στροντίου που, λόγω της απουσίας δοντιών, θα περιοριστούν μόνο στις τιμές που θα προκύψουν από τη δειγματοληψία των οστών.

- Παλαιογενετικές αναλύσεις (αρχαίο DNA), με σκοπό την περιγραφή της βιολογικής και γενετικής ιστορίας των ατόμων. Στο πλαίσιο των αναλύσεων, θα εξεταστεί η ενδεχόμενη εξ αίματος συγγένεια των τριών ατόμων. Η ταφονομική, όμως, παρουσία των μακρών οστών, η απουσία δοντιών και τμημάτων του κρανίου στα άτομα 2 και 3 που χρησιμοποιούνται στις αναλύσεις αρχαίου DNA, ενδεχομένως να μην επιτρέψει την απόκτηση επαρκούς ποσότητας ενδογενούς πυρηνικού DNA για την επιτυχημένη και με ακρίβεια ταυτοποίηση της εξ αίματος συγγένειας. Στα άτομα 4 και 5, λόγω της περιορισμένης ποσότητας δείγματος αλλά και της επίδρασης υψηλής θερμοκρασίας λόγω καύσης, στο άτομο 5, δεν θα εφαρμοστούν οι παραπάνω μέθοδοι.

- Η εφαρμογή AMS χρονολογήσεων σε δείγματα τόσο των ανθρώπινων οστών όσο και των συγκείμενων ζώων, θα συμπληρώσει την εικόνα της διαδοχής των ταφών, η οποία δεν μπορεί να ανασυσταθεί μέσα από την ανασκαφική διαδικασία.

Τόσο οι μακροσκοπικές όσο και οι αναλυτικές μέθοδοι θα εφαρμοστούν σε ένα μεγάλο αριθμό σκελετών, περίπου 300, από τα νεκροταφεία της Αμφίπολης, στο πλαίσιο διετούς ερευνητικού προγράμματος, που χρηματοδοτείται από το ΥΠΠΟΑ και πραγματοποιείται από πολυπληθή ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τις κυρίες Σ. Τριανταφύλλου, επίκουρη Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας και Οστεοαρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας, ΑΠΘ και  Χ. Παπαγεωργοπούλου, επίκουρη Καθηγήτρια Φυσικής Ανθρωπολογίας, Τμήμα Ιστορίας Εθνολογίας, Εργαστήριο Φυσικής Ανθρωπολογίας, ΔΠΘ. Η ομάδα αποτελείται από προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και μεταδιδακτορικούς φοιτητές των Πανεπιστημίων Αριστοτελείου και Δημοκριτείου αλλά και διεθνώς αναγνωρισμένους εξωτερικούς συνεργάτες.

Με αυτό τον τρόπο θα αποκτηθεί πολύτιμο συγκριτικό υλικό, έτσι ώστε:

1) Τα συγκεκριμένα σκελετικά κατάλοιπα, από το εξαιρετικά σημαντικό ταφικό μνημείο του λόφου Καστά να ενταχθούν σε ένα ευρύτερο πληθυσμιακό σύνολο,

2) τα αποτελέσματα των αναλυτικών μεθόδων σε αρχαιολογικά σύνολα να ερμηνευθούν σε συνάφεια με τα αποτελέσματα της μακροσκοπικής μελέτης ενός συνόλου πληθυσμού,

3) να γίνει σαφές ότι τα ανθρωπολογικά ευρήματα πρέπει να μελετώνται μέσα στο αρχαιολογικό, κοινωνικό και ιστορικό τους πλαίσιο, που προσφέρεται μόνο μέσα από τη συστηματική μελέτη των συνευρημάτων και τη συνολική προσέγγιση της περιόδου.










Διαβάστε Περισσότερα »

Ολόκληρη η ομιλία του Νίκου Σιδέρη στη "ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ"-Βίντεο

Ο ψυχαναλυτής Νίκος Σιδέρης αναλύει τις πολιτικές του φόβου και της διανοητικής εμπλοκής των πολιτών και δείχνει τους τρόπους υπέρβασής τους. Ακούστε ολόκληρη την ομιλία

Ο ψυχαναλυτής και συγγραφέας Νίκος Σιδέρης παρουσίασε την Παρασκευή το βράδυ 16 Ιανουαρίου το βιβλίο του ΤΟ ΚΑΤΑ ΔΙΑΒΟΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (εκδ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ) στην κατάμεστη αίθουσα του βιβλιοπωλείου μας και ανέλυσε - στο κοινό που τον παρακολούθησε με απόλυτη προσήλωση - το ψυχικό αντίκρισμα και τίμημα του κυρίαρχου πολιτικού λόγου την εποχή της κρίσης. Μίλησε για τις πολιτικές του φόβου και της διανοητικής εμπλοκής των πολιτών από τους κυρίαρχους μηχανισμούς και στάθηκε ιδιαίτερα στους τρόπους υπέρβασής τους.




Οι ενότητες στις οποίες στάθηκε ιδιαίτερα ήταν:

•       Ποιοι ψυχολογικοί μηχανισμοί χαρακτηρίζουν την Ελλάδα της κρίσης;
•       Ποιες οι επιπτώσεις του κυρίαρχου πολιτικό-μιντιακού λόγου;
•       Τι σημαίνει "Τρέλαινε, διαίρει και βασίλευε”;
•       Υπάρχει αντίδοτο για τέτοια αρνητικότητα;



Ακολούθησε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση με έντονο προβληματισμό επάνω στη θεματική του βιβλίου που πραγματεύεται την πολιτική ψυχολογία της κρίσης και η παρουσίαση του συνέπεσε με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις καθιστώντας το επίκαιρο όσο ποτέ.


Για τους φίλους που δεν κατάφεραν να έρθουν αλλά και όσους επιθυμούν να τον ακούσουν και πάλι ανεβάζουμε σε βίντεο ολόκληρη την ομιλία του Νίκου Σιδέρη.Παρακολουθείστε την.




Διαβάστε Περισσότερα »

"Ευχαριστώ" απο τον Εμπορικό Σύλλογο Λιβαδειάς

Συνάδελφοι και φίλοι του Ε.Σ.Λιβαδειάς,



Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους που μας τιμήσατε στην εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 10-1-2015. Στην γιορτή αυτή του Λιβαδείτικου Εμπορίου η καθολική συμμετοχή όλων σας σε μια εποχή με έντονη κοινωνική οικονομική και επιχειρηματική αστάθεια είναι ένα ευοίωνο σημάδι για την σύνταξη όλων μας σε κοινούς αγώνες για την βελτίωση των συνθηκών του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
    Θεωρούμε δεδομένο ότι όλες οι δράσεις του Δ.Σ. δεν θα είχαν επιτυχία εάν δεν στηριζόμαστε στην καθημερινή επαφή και ανταλλαγή ιδεών και αποφάσεων με όλα τα μέλη μας.
    Δράττοντας την ευκαιρία για την αποστολή ευχαριστηρίων προς όλους ,δεν μπορούμε να μην ζητήσουμε συγνώμη και ελαφρυντικά για τις τυχών παραλήψεις και λάθη. Η μη επίσκεψή μας σε πολλούς συναδέλφους για την παραλαβή δώρων ή πώληση προσκλήσεων έχει να κάνει με την μη διάθεση επιβάρυνσης των ήδη βεβαρημένων οικονομικών όλων μας.
Τέλος ελπίσουμε με την έλευση του καινούργιου χρόνου και με πίστη για καλύτερες μέρες για την τοπική επιχειρηματική κοινότητα να κατορθώσουμε να επαναφέρουμε το χαμόγελο και την αισιοδοξία σε εμάς και τις οικογένειες μας.
    Ως Δ.Σ. πιστοί στις αρχές για αλληλεγγύη, συμμετοχή και συναδελφικότητα και βασικό άξονα των δράσεων μας ότι « ζούμε, ψωνίζουμε, διασκεδάζουμε στο τόπο μας » θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το σύνολο των συνάδελφων για ένα καλύτερο αύριο.
   
Χρόνια πολλά, Καλή και Δημιουργική Χρονιά.



Το Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς

Διαβάστε Περισσότερα »

Τα έκανε όλα ο Μάντζιος στη Λιβαδειά





Με τον Μάντζιο μαέστρο και εκτελεστή (2 γκολ, 1 ασίστ) ο Λεβαδειακός επικράτησε με 3-1 του Αστέρα Τρίπολης στην Λιβαδειά και πήρε σημαντική βαθμολογική ανάσα στην προσπάθεια που κάνει για παραμονή στην Superleague.


Το ξεκίνημα του αγώνα δεν προμήνυε την εύκολη επικράτηση των Βοιωτών, καθώς ο Αστέρας μπήκε φουριόζος και προηγήθηκε στο σκορ μόλις στο 12' με γκολ του Μπαράλες.

Ωστόσο, κάπου εκεί ανέλαβε δράση ο Βαγγέλης Μάντζιος, που με δύο τέρματα δικά του στο 18΄και στο 46', ανέτρεψε το εις βάρος σκορ του Λεβαδειακού και μάλιστα ήταν ο δημιουργός του τρίτου τέρματος στο 80', το οποίο πέτυχε ο Μιλοσάβλιεβ.

Με αυτό το τρίποντο οι γηπεδούχοι έφτασαν τους 21 βαθμούς και απομακρύνθηκαν λίγο από την ζώνη του υποβιβασμού, ενώ ο Αστέρας έμεινε στους 32 βαθμούς, δείχνοντας να διάγει περίοδο ντεφορμαρίσματος ύστερα από τη νίκη με τον ΠΑΟΚ.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Λεβαδειακός (Παντελίδης): Σηφάκης, Μιλοσάβλιεφ, Κώτσιος, Τομάς, Μιλιάζες, Ζίτο, Μαχαίρας, Γκόμες (79' Πίντερ), Ορτέγκα (59' Μπουσταμέντε), Βούσκεβιτς (90+ Μάγγας), Μάντζιος

Αστέρας Τρίπολης (Βεργέτης): Θεοδωρόπουλος, Λούι, Γκοϊάν, Ζησόπουλος, Παντελιάδης, Μουνάφο, Κουρμπέλης (78' Μούκαμ), Τσοκάνης (54' Ρόλε), Μάσα, Γιαννιώτας, Μπαράλες.




Παντελίδης: «Η ομάδα έχει μέταλλο»


Απόλυτα ευχαριστημένος απ’ την αντίδραση του Λεβαδειακού, όταν έμεινε πίσω στο σκορ απ’ τον Αστέρα Τρίπολης εμφανίστηκε ο Σάββας Παντελίδης στη συνέντευξη Τύπου.

Ο τεχνικός του συλλόγου της Λιβαδειάς αναφέρθηκε στην εικόνα της ομάδας του, στην παρουσία του κόσμου στο πλευρό της, αλλά και στις μεταγραφές που έχουν γίνει και αυτές που αναμένεται να γίνουν.

Αναλυτικά:
«Θεωρώ πως πρέπει να δοθούν πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά για την αντίδραση που έδειξαν αν και βρεθήκαμε πίσω στο σκορ. Δεν είναι εύκολο να γυρίσεις τέτοια παιχνίδια απέναντι σε τέτοιους αντιπάλους. Όταν βρεθείς πίσω στο σκορ και έτσι όπως είσαι βαθμολογικά νομίζεις ότι σκοτεινιάζει όλο το γήπεδο. Αποδείξαμε όμως με την αντίδρασή μας ότι αυτή η ομάδα έχει μέταλλο. Βέβαια ευτυχήσαμε να ισοφαρίσουμε γρήγορα και όταν στην επανάληψη μπήκαμε μπροστά στο σκορ νομίζω ότι ήταν δύσκολο πλέον να αφήναμε τον αντίπαλο να αντιδράσει. Αν ήμασταν πιο ήρεμοι περισσότερο βαθμολογικά πιστεύω ότι το σκορ στο β’ μέρος θα έπαιρνε μεγαλύτερες διαστάσεις.

Θέλω επίσης για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω τον κόσμο για την αμέριστη συμπαράσταση που μας έδειξε. Τώρα πρέπει να βάλουμε το κεφάλι κάτω γιατί σίγουρα είμαστε ακόμα χαμηλά και πρέπει να συνεχίσουμε έτσι και καλύτερα για να φέρουμε την ομάδα εκεί που αξίζει».

Για ενδεχόμενη μεταγραφή και Κοντοέ: «Είναι μέσα στις προθέσεις μας για μια ενίσχυση στην δεξιά πλευρά. Ο Κοντοές είναι ένας από τους παίκτες που εξετάζουμε και αφού τον εξετάζουμε σίγουρα είναι και καλή περίπτωση».

Για Μιλιάζες και Μπουσταμάντε: «Ο Μιλιάζες είναι ένας παίκτης με περίσσια ποιότητα που αγωνιζόταν μέχρι πρότινος και μάλιστα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Το ζητούμενο ήταν να τον βάλουμε στη λειτουργία της ομάδας όπως και έγινε. Ο Μπουσταμάντε είναι ένας παίκτης με ποιότητα και εξυπνάδα. Αλλά δεν θα πρέπει από νωρίς να τον βάζαμε στα βαθιά».

Για την απουσία του Κονέ: «Ο Κονέ αντιμετώπισε ένα σοβαρό πρόβλημα αφού έφυγε από τη ζωή ο πατέρας του. Δεν έχει επιστρέψει ακόμα και θα δούμε για την περίπτωσή του».
Διαβάστε Περισσότερα »

Καμένα Βούρλα-Έδειραν τον διαιτητή γιατί έδωσε πέναλτι – ΒΙΝΤΕΟ





Ο διαιτητής και ενώ το παιχνίδι βρισκόταν στο 0-0, υπέδειξε τη βούλα του πέναλτι υπέρ των γηπεδούχων και τότε οι παίκτες των φιλοξενούμενων άρχισαν να κινούνται απειλητικά εναντίον του.

Επικράτησε αναστάτωση και αρκετοί ποδοσφαιριστές κατάφεραν να χτυπήσουν τον άρχοντα του αγώνα με... όλους τους πιθανούς τρόπους.

Η αναμέτρηση διακόπηκε οριστικά και πλέον θα κρίνει το μέλλον της η ΕΠΣ Φθιώτιδας.

Δείτε το βίντεο και τα επεισόδια που ξεκινούν στο 3:12:

Διαβάστε Περισσότερα »

Σοκάρουν οι πρώτες εικόνες του Norman Atlantic – BINTEO



Εικόνες που προκαλούν σοκ μέσα από το γκαράζ του Norman Atlantic, του πλοίου που τα ξημερώματα της 28ης Δεκεμβρίου, μετατράπηκε σε πύρινη κόλαση, δημοσίευσε στην ηλεκτρονική της σελίδα η ιταλική τοπική εφημερίδα του Μπρίντιζι, brindisioggi.it.

Στο βίντεο που τραβήχτηκε με κάθε ρίσκο, καθώς ακόμη ο χώρος «καπνίζει» και δεν θεωρείται 100% ασφαλής, το μόνο που διακρίνεται είναι η καταστροφή.

Πάντως, οι ειδικοί θεωρούν ότι θα μπορέσουν σύντομα να διαπιστώσουν τι ακριβώς έγινε εκείνη τη νύχτα, πώς ξέσπασε η φωτιά και γιατί επεκτάθηκε τόσο γρήγορα.

Σύμφωνα πάντως με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, όλα δείχνουν πως η πυρκαγιά ξεκίνησε από το τρίτο γκαράζ και γι' αυτό η καταστροφή σ’ αυτό όσο και στο τέταρτο επίπεδο είναι ολοκληρωτική. Σημειώνεται ότι στο τρίτο γκαράζ, εκεί όπου ξεκίνησε η φωτιά, οι Ιταλοί πυροσβέστες αντίκρισαν μια άμορφη μάζα σιδερικών και σκελετούς αυτοκινήτων. Η ανάκτηση στοιχείων από εκείνο το σημείο είναι αδύνατη.



Διαβάστε Περισσότερα »

Με συννεφιά και τοπικές βροχές ο καιρός: Η θερμοκρασία σε άνοδο

Νεφώσεις σε ολόκληρη τη χώρα με βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια, σποραδικές καταιγίδες στα βορειοδυτικά και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, περιμένουμε σήμερα, Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015.

Μέχρι το βράδυ ο καιρός στις περισσότερες περιοχές θα παρουσιάσει βελτίωση, ενώ τις πρωινές ώρες η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν νότιοι μέτριοι έως ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ, και κατά περιόδους τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ.

Η αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ έχει ως εξής:

    Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Λίγα χιονιά στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας.

Ανεμοι: νότιοι 3 με 4, στα ανατολικά 5 και πρόσκαιρα 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 4 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Νησιά Ιόνιου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα βόρεια όπου μέχρι το απόγευμα πιθανόν να είναι ισχυρές.

Ανεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο 7 πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με ασθενείς βροχές κυρίως το πρωί. Η ορατότητα τοπικά θα είναι περιορισμένη τις πρωινές ώρες.

Ανεμοι: νότιοι 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 7 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: τοπικές νεφώσεις.

Ανεμοι: νότιοι 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

    Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με ασθενείς βροχές.

Ανεμοι: νότιοι 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

    Αττική

Καιρός: λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με ασθενείς βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες.

Ανεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

    Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με ασθενείς βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.

Ανεμοι: μεταβλητοί 3 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ