Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

ΠΡΟΣΟΧΗ-Ράγισε η "καταραμένη" γέφυρα στη Κωπαΐδα

Ανθρώπινες ζωές απειλεί και πάλι η "καταραμένη"γέφυρα  στην Κωπαΐδα, οποία παρουσιάζει σημαντικές ρωγμές και υπάρχουν φόβοι πιθανής κατάρευσης.Η γέφυρα  έχει γίνει επικίνδυνη για την ασφάλεια των αυτοκινήτων και των οδηγών. Σύμφωνα με πληροφορίες μας η γέφυρα άνοιξε σήμερα το πρωί,πιθανόν απο κάποιο φορτηγό αυτοκίνητο με βαρύ φορτίο.Η γέφυρα δεν άντεξε, άνοιξε όπως θα δείτε στις φωτογραφίες που ακολουθούν και  είναι προφανές πως είναι …ετοιμόρροπη.Ο Δήμος Αλιάρτου Θεσπιέων τοποθέτησε κώνους  και διέκοψε την κυκλοφόρία.Να θυμήσουμε ότι στη  συγκεκριμένη γέφυρα έχουν θυσιαστεί ανθρώπινες ζωές,προστατευτικές μπάρες δεν έχουν τοποθετηθεί  ενάμιση χρόνο μετά τον άδικο χαμό των δυο νεαρών παιδιών απο την Αλίαρτο.
Ας ελπίσουμε ότι οι αρμόδιοι θα προχωρήσουν στην ανακατασκευή της γέφυρας,πριν θρηνήσουμε και άλλα θύματα.








Διαβάστε Περισσότερα »

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας Γενικού Νοσοκομείου Θηβών

 Την Πρωτοχρονιάτικη πίτας τους έκοψαν, την Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015, η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Θηβών και ο Σύλλογος Εργαζομένων και Ιατρών, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νοσοκομείου.

Την βασιλόπιτα ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιος, παρουσία του Δημάρχου Θηβαίων κ. Σπύρου Νικολάου.

Ο κ. Δήμαρχος στον χαιρετισμό που απηύθυνε ευχαρίστησε από καρδιάς όλο το προσωπικό  για τις υπηρεσίες που προσφέρουν και τον Αναπληρωτή Διοικητή κ. Δεσύλλα Σπ. για τη μέχρι σήμερα συνεργασία και ευχήθηκε το Νοσοκομείο της Θήβας να συνεχίσει απρόσκοπτα και ποιοτικά τη λειτουργία του προς όφελος των πολιτών. Τόνισε δε ότι ο Δήμος Θηβαίων, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης στελέχωσή του σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό



Διαβάστε Περισσότερα »

Πρωτοβουλίες Περιφέρειας Στερεάς για την ενίσχυση των Απόρων

Έναρξη διαβούλευσης Φορέων, για την εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής σε Κοινωνικές Συμπράξεις, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για τους Άπορους (ΤΕΒΑ/FEAD)».

Η νέα Περιφερειακή Αρχή, αντιλαμβανόμενη τις δυσμενείς συνθήκες που η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχει επιφέρει σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, έχει θέσει  ως κορωνίδα της πολιτικής της δράσης, τη δημιουργία ενός «δικτύου κοινωνικής ασφάλειας» κατά του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ζήτημα πρώτης προτεραιότητας αποτελεί η αντιμετώπιση της φτώχειας και η ενίσχυση των Απόρων σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Σε συνέχεια της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για τους Άπορους (ΤΕΒΑ/FEAD)», στο πλαίσιο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας και της πρόσκλησης του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας (αρ. πρωτ. Δ23/οικ.49505/3609/22-12-2014), η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση «Κοινωνικών Συμπράξεων» με σκοπό την κάλυψη των αναγκών των ωφελούμενων σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.



Οι «Κοινωνικές Συμπράξεις» που θα προκύψουν θα υποστηριχτούν από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για να υλοποιήσουν τις ακόλουθες παρεμβάσεις:



    Παροχή Υλικής Βοήθειας:

    Τρόφιμα (περιλαμβανομένων φρέσκων τροφίμων, έτοιμων γευμάτων και βρεφικών τροφών)
    Παιδικά / Σχολικά,  - Είδη καθαρισμού / προσωπικής υγιεινής & Ρουχισμός



    Συνοδευτικές Δράσεις

    Αντιμετώπιση κοινωνικού αποκλεισμού ή έκτακτων αναγκών (π.χ. συμβουλές για οικογενειακή οικονομική διαχείριση, ψυχοκοινωνική στήριξη, ισορροπημένη διατροφή, κοινωνική ένταξη παιδιών κλπ)
    Υπηρεσίες κοινωνικοποίησης των μελών της οικογένειας (παιδιών και γονέων), συμπληρωματικών προς εκείνες που παρέχονται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 (Δίκτυο Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας, υπηρεσίες πρόσβασης σε συστήματα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης κ.λπ.).



Δυνατότητα Συμμετοχής στις συμπράξεις έχουν:

•        ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και τα Νομικά τους Πρόσωπα

•        ΝΠΔΔ, η Εκκλησία / Μητροπόλεις και τα ιδρύματά τους,

•        τα ΝΠΔΔ παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας

•        τα  πιστοποιημένα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα παροχής κοινωνικής φροντίδας βάσει  του Ν.2646/98

•        Πιστοποιημένες καταναλωτικές οργανώσεις του Ν.2251/94

•        οι ΜΚΟ που εντάσσονται στο Εθνικό Πιστοποιημένο Μητρώο ή/και μέλη της Ομοσπονδίας Εθελοντικών ΜΚΟ,

•        άτυπα κοινωνικά δίκτυα με πρωτοβουλίες και δράσεις κοινωνικής στήριξης και διανομής ειδών σε απόρους σε τοπικό επίπεδο.



Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την σύσταση των «Κοινωνικών Συμπράξεων», διοργανώνει ημερίδα ενημέρωσης των φορέων που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 11:00, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου (οδός Αινιάνων 8, Λαμία - 2ος όροφος).



Για την παροχή πληροφοριών και διευκρινήσεων σχετικά το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα,  παρακαλώ επικοινωνήστε με τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Χειμάρα Θεμιστοκλή.
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: cheimarasth@fth.pste.gov.gr
Τηλ. Επικοινωνίας: 2231350919 & 2231351215

Διαβάστε Περισσότερα »

Αγιασμός και κοπή πίτας του Δ.ΙΕΚ Θήβας



Στον Αγιασμό για την έναρξη του νέου εξαμήνου του Δημόσιου Ι.Ε.Κ. Θήβας και την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του, παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, το απόγευμα της Παρασκευής 16 Ιανουαρίου 2015.

Ο κ. Δήμαρχος, σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία του ΙΕΚ στη Θήβα, στον χαιρετισμό που απηύθυνε προς εκπαιδευτικούς και σπουδαστές, έκανε λόγο για ένα αίτημα της τοπικής κοινωνίας που έγινε πραγματικότητα, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες και ενέργειες του Δήμου και των ανθρώπων από το χώρο της εκπαίδευσης, όταν προέκυψε το κενό μετά τη μεταρρύθμιση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, που καταργούσε τις Επαγγελματικές Σχολές, μεταξύ των οποίων και της Θήβας, που λειτουργούσε με απογευματινό ωράριο, εξυπηρετώντας, ως επί το πλείστον, εργαζόμενους μαθητές.

Το Γενάρη του 2014,  μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, απεστάλη έγγραφο στον Υπουργό Παιδείας, με αίτημα την ίδρυση Δημοσίου ΙΕΚ στη Θήβα, με ειδικότητες που να συνδέονται με την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, διαθέτοντας γι' αυτό το σκοπό το εξοπλισμένο κτιριακό συγκρότημα του Επαγγελματικού Λυκείου του. Η θετική απάντηση αλλά και η υπογραφή της απόφασης έγκρισης των ειδικοτήτων του ΙΕΚ ήρθε πολύ γρήγορα και το ΙΕΚ ξεκίνησε τη λειτουργία του το Σεπτέμβρη του 2014 με 110 εγγεγραμμένους φοιτητές.
Κλείνοντας, ο κ. Δήμαρχος ευχαρίστησε για τη συνεργασία τον Διευθυντή του ΙΕΚ κ. Γεωργόπουλο Ευάγγελο, τον υποδιευθυντή κ. Μπαϊρακτάρη Δημήτριο καθώς και τους Διευθυντές του Εργαστηριακού Κέντρου και του ΕΠΑΛ κ. Θεοδώρου Θεόδωρο, Καφώρο Ιωάννη και Χαρέμη Κώστα, που βοήθησαν σημαντικά στην εγκατάσταση και γενικά στην έναρξη λειτουργίας του ΙΕΚ, ευχόμενος “Ο θεσμός αυτός στη Θήβα να συμβάλει στη βελτίωση της εκπαίδευσης των νέων της περιοχής, ώστε να αποκτήσουν γνώσεις και προσόντα που θα τους βοηθήσουν στην επαγγελματικής τους ζωή”
Διαβάστε Περισσότερα »

Συλλήψεις ρομά για ναρκωτικά στη Θήβα

Συνελήφθησαν δύο (2) ημεδαποί ROMA σε περιοχές της Θήβας, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Κατασχέθηκαν μικροποσότητες ηρωίνης και ακατέργαστης κάνναβης

Συνελήφθησαν, χθες (19-01-2015) απογευματινές ώρες σε περιοχές της Θήβας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, δύο (2) ημεδαποί ROMA , ηλικίας 43 και 24 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι κατηγορούνται για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα στην πρώτη περίπτωση, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στον 43χρονο, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μία (1) αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία, η οποία περιείχε μικροποσότητα ηρωίνης.

Στη δεύτερη περίπτωση, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στον 24χρονο, βρέθηκε στη κατοχή του και κατασχέθηκε μία (1) αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία, η οποία περιείχε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Οι συλληφθέντες, με τις σε βάρος τους σχηματισθείσες δικογραφίες, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.

Διαβάστε Περισσότερα »

Το είχαν ρίξει στο... πόκερ στη Λιβαδειά σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο πολυκατοικίας

Εντοπίστηκε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, σε ημιυπόγειο χώρο πολυκατοικίας στη Λιβαδειά, στην οποία διεξαγόταν το παράνομο τυχερό παίγνιο «POKER»

Συνελήφθησαν ο ιδιοκτήτης της αίθουσας και διοργανωτής του παράνομου τυχερού παιγνίου, καθώς και εννέα (9) συνολικά παίκτες (έξι ημεδαποί και τρεις αλλοδαποί)

Κατασχέθηκαν τράπουλες, πλήθος μαρκών, χρηματικό ποσό, κ.ά.

Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, εντοπίστηκε σήμερα (20-01-2015) μεταμεσονύχτιες ώρες, ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, σε ημιυπόγειο χώρο πολυκατοικίας σε περιοχή της Λιβαδειάς, στην οποία διεξαγόταν το παράνομο τυχερό παίγνιο «POKER».

Συνελήφθησαν, με την αυτόφωρη διαδικασία, συνολικά δέκα (10) άτομα και συγκεκριμένα ένας 48χρονος ημεδαπός, ως ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης αίθουσας και διοργανωτής του παράνομου τυχερού παιγνίου, καθώς και εννέα (9) συνολικά παίκτες. Από αυτούς, οι έξι ημεδαποί, ηλικίας 60, 47, 43, 36, 28 και 23 ετών και οι άλλοι τρεις υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 46, 31 και 24 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για παράβαση των διατάξεων της νομοθεσίας περί παιγνίων.

Ειδικότερα οι αστυνομικοί, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική νομότυπη έρευνα στην προαναφερόμενη αίθουσα, όπου διαπιστώθηκε η διενέργεια του παραπάνω παράνομου τυχερού παιγνίου .

Η διεξαγωγή του παιχνιδιού συνοδευόταν από τη συνομολόγηση στοιχημάτων και την απόδοση κερδών στους παίκτες και στο διοργανωτή.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

    Δώδεκα (12) τράπουλες.
    Περισσότερες από (3.000) μάρκες, διαφόρων χρωμάτων και αγνώστων χρηματικών αντικρισμάτων.
    το χρηματικό ποσό των (440) ευρώ.
    Δύο (2) τροχήλατες μεταλλικές βαλίτσες.
    Δύο (2) μαύρα κουτιά με οπή.
    Δώδεκα (12) πλαστικές θήκες (stand).
    Επτά (7) ζάρια.
    Τριάντα έξι (36) πλαστικές κάρτες, διαφόρων χρωμάτων και αγνώστων χρηματικών αντικρισμάτων.

Επιπλέον, από τον περαιτέρω έλεγχο των στοιχείων των αλλοδαπών, διαπιστώθηκε ότι ο 24χρονος είχε εισέλθει και παρέμενε παράνομα στη χώρα μας, στερούμενος παντελώς νομιμοποιητικών εγγράφων διαμονής.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λιβαδειάς. Την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς.





Διαβάστε Περισσότερα »

Ανακλήθηκε η απόφαση για το Κ.Υ.Αλιάρτου-Διαρκής αγώνας και επαγρύπνηση-βίντεο


Ανεστάλη η απόφαση του Διοικητή της 5ης Υ.Π.Ε. Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας
που οδηγεί στην υποβάθμιση του Κ.Υ. Αλιάρτου
Ο Δήμος Αλιάρτου – Θεσπιέων διαμαρτυρόμενος έντονα για την απόφαση του Διοικητή
που μετακινούσε επτά (7) γιατρούς του Κ.Υ Αλιάρτου στο Γ.Ν.Ν. Λιβαδειάς, πραγματοποίησε
συγκέντρωση των κατοίκων και των θεσμικών φορέων της ευρύτερης περιοχής , προκειμένου
να εκφραστεί η αντίθεση των πολιτών και των φορέων στην περαιτέρω αποδυνάμωση του
Κ.Υ. Αλιάρτου.
Η απόφαση 1.009/31-12-2014 του Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας μετακίνησης των επτά (7)
γιατρών , υποβαθμίζει ουσιαστικά τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αλιάρτου, το οποίο εξυπηρετεί χιλιάδες
κατοίκους 20 χωριών - 4 Δήμων της κεντρικής Βοιωτίας και η υποβάθμιση αυτή συνιστά στην ουσία την διάλυση
του Κ.Υ. Αλιάρτου και του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας του δημόσιου εθνικού συστήματος υγείας,
υποβαθμίζοντας τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας στο σύνολο των συμπολιτών μας.
Με την παρούσα διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την καταχρηστική απόφαση αποψίλωσης από Γιατρούς του Κ.Υ.
Αλιάρτου και καλούμε όλους τους συμπολίτες μας και όλους τους θεσμικούς φορείς της
περιοχής να επαγρυπνούν για την μόνιμη ανάκληση των όποιων αποφάσεων οδηγούν στην
ουσιαστική διάλυση του Κ.Υ Αλιάρτου.
Ζητούμε την συνεχή αναβάθμιση της λειτουργίας του Κ.Υ. Αλιάρτου και θα
εναντιωθούμε σθεναρά, πολίτες και φορείς, σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης των
προσφερόμενων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας στους κατοίκους της περιοχής
μας.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΝΤΑΣΙΩΤΗΣ Π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ













Διαβάστε Περισσότερα »

Εκδήλωση παρουσίασης του ψηφοδελτίου Βοιωτίας με “Το Ποτάμι” στη Θήβα



Πραγματοποιήθηκε χθες η εκδήλωση παρουσίασης των υποψηφίων Βουλευτών Βοιωτίας με “Tο Ποτάμι”, στο Συνεδριακό κέντρο της Θήβας, παρουσία αρκετών φίλων.
Κεντρικός ομιλητής και εκπρόσωπος του κου Σταύρου Θεοδωράκη ήταν ο υποψήφιος Βουλευτής Επικρατείας κος Αλέξανδρος Μαλλιάς, ο οποίος και ανέλυσε διεξοδικά τις πολιτικές θέσεις του κινήματος, ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις των παρευρισκόμενων.
Παρουσιάστηκαν  οι υποψήφιοι Βουλευτές Βοιωτίας Δημήτρης Μπάκας, Παναγιώτης Περγαντάς, Ευαγγελία Στάμου και Σταμάτης Χαλβατζής, οι οποίοι και ανέλυσαν τις πολιτικές τους θέσεις.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΟΧΙ στο κλείσιμο του Κ.Υ.Αλιάρτου-ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

O Δήμος Αλιάρτου Θεσπιέων  καλεί όλους τους δημότες και τους κοινωνικούς φορείς του τόπου μας, σε συγκέντρωση σήμερα και  ώρα 12:00 π.μ, στο προαύλιο χώρο του  Κέντρου Υγείας Αλιάρτου.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας οι γιατροί που μετακινούνται θα υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους.
Να υψώσουμε τη φωνή μας,όλοι μαζί ενωμένοι, να δώσουμε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν θα δεχθούμε  καμία μετακίνηση προσωπικού ούτε υποβάθμιση και κλείσιμο του  Κέντρου Υγείας και των περιφερειακών ιατρείων.

Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να διεκδικήσουμε το καλύτερο αύριο που μας αξίζει.


Διαβάστε Περισσότερα »

Στη Λιβαδειά σήμερα ο Τέρενς Κουίκ

Η συντονιστική επιτροπή των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ,ανακοινώνει ότι την Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015 θα επισκευθεί την πόλη της Λιβαδειάς ο βουλευτής επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κος Τέρενς Κουίκ.
Ο κος Κουίκ θα αφιχθεί στις 6:30 μ.μ. και θα δώσει συνέντευξη τύπου στην αίθουσα συνεδριάσεων του παλαιού Δημαρχείου.
Στις7:30 μ.μ. θα βαδίσει στους εμπορικούς δρόμους της πόλης συνοδευόμενος από τους υποψήφιους βουλευτές Βοιωτίας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, όπου θα συναντηθεί με τους πολίτες της Λιβαδειάς.

η Συντονιστική επιτροπή Λιβαδειάς
Διαβάστε Περισσότερα »

Ζέστη και λασποβροχή -Στους 17 ο υδράργυρος

Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές ώρες. Μεταφορά σκόνης στα δυτικά και νότια.

Νότιοι άνεμοι 4 με 6 και από το απόγευμα στα πελάγη πρόσκαιρα 7 με 8 μποφόρ.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία:

        Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως μετά το απόγευμα. Τη νύχτα στα θαλάσσια και παράκτια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Λίγα χιονιά στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες κυρίως τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά νότιοι 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 4 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

        Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες με τοπικές βροχές και από τη νύχτα στα βόρεια σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 και βαθμιαία από το μεσημέρι στο Ιόνιο πρόσκαιρα 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στην ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

        Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: αραιές νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια. η ορατότητα τοπικά θα είναι περιορισμένη τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 και βαθμιαία από το μεσημέρι 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια πρόσκαιρα 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 7 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

        Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες με πιθανότητα ασθενών βρόχων στις Κυκλάδες το βράδυ.
Ανεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 και από το απόγευμα πρόσκαιρα 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

        Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες με ασθενείς τοπικές βροχές.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 και από το απόγευμα στα νότια πρόσκαιρα 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

        Αττική

Καιρός: αραιές νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν και το βράδυ θα σημειωθούν ασθενείς βροχές.
Ανεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία 5 με 6 και στα ανατολικά πρόσκαιρα 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

        Θεσσαλονίκη

Καιρός: αραιές νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

Χρέος και δημοκρατία, σχέσεις αντίστροφες




Του Θανάση Σκούμα

Υποψήφιου βουλευτή Βοιωτίας με τον ΣΥΡΙΖΑ



Τα διλήμματα των εκλογών είναι πολλά. Πολλές είναι και οι όψεις της κρίσης που μαστίζει χρόνια τώρα την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Η Ελλάδα μετατράπηκε τα τελευταία πέντε χρόνια σε πειραματόζωο. Το αποτέλεσμα ήταν η απώλεια του κοινωνικού κράτους, των εργασιακών και, κυρίως, των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Η κατάσταση αυτή εξαπλώνεται και στην Ευρώπη. Τα πακέτα «διάσωσης» των Μνημονίων στην Ελλάδα, έσωσαν μόνο τις γαλλο-γερμανικές τράπεζες και κατέστρεψαν τους ανθρώπους, φτωχοποίησαν τον κόσμο μέσω της άδικης-ληστρικής φορολόγησης, της ύφεσης και της μαζικής ανεργίας.

Πλέον, οι συνέπειες των πολιτικών της τρόικας διαψεύδουν όλα τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για να επιβάλλουν τη λιτότητα στην χώρα. Η χώρα οδηγήθηκε σε ακραία όρια, ο λαός βρίσκεται στα όρια της επιβίωσης και σε μια κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ την ίδια στιγμή το χρέος, αντί να μειώνεται, αυξάνεται.

Βέβαια, το να εστιάσει κανείς μόνον στην οικονομική πλευρά, περιορίζει το κάδρο και κατ’ επέκταση τα μεγάλα ζητήματα με τα οποία θα αναμετρηθεί η αυριανή ελληνική κυβέρνηση.

Η κρίση είναι πιο βαθιά και πιο καθολική απ’ ό,τι υποστηρίζουν οι αριθμοί της απερχόμενης υποτελούς συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Και η αντιμετώπισή της πρέπει να είναι πολιτική, αξιακή, δημοκρατική, πολιτισμική και με πρόσημο τα ιδανικά της Αριστεράς, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις αρχές της ισονομίας και της ισοπολιτείας, την κοινωνική δικαιοσύνη, τις αρχές του ουμανισμού, της ειρήνης, τον άνθρωπο και την κοινωνία: τις αρχές της  δημοκρατίας. Τα διλήμματα των εκλογών είναι: Δημοκρατία ή μνημονιακός δημοσιονομικός στραγγαλισμός επιβαλλόμενος από μια πλουτοκρατική ολιγαρχία. Ανεξαρτησία και Αξιοπρέπεια ή Υποτέλεια και Επιτήρηση. Αποικία χρέους ή Εθνική Κυριαρχία. Σκοτάδι ή Φως και Ελπίδα για το μέλλον. Διαπραγμάτευση ή παραίτηση και υποτέλεια.

Σήμερα, ο άγγελος της Ιστορίας είναι εδώ. Και το δικό μας δίλημμα είναι το αν θα γράψουμε Ιστορία αντιστεκόμενοι και ανατρέποντας την λαίλαπα των Μνημονίων, δίνοντας περιεχόμενο στους θεσμούς και τη δημοκρατική λειτουργία και αλλάζοντας την χώρα προς την κατεύθυνση της κοινωνικής ευημερίας ή αν θα μας ξεχάσει η Ιστορία ως άλλη μια γενιά και κοινωνία που τη συνέθλιψαν και την άλωσαν τα οργανωμένα συμφέροντα της σύγχρονης μιντιακής, τραπεζικής, οικονομικής ολιγαρχίας και διαπλοκής.

Το μήνυμα είναι «Αλλάζουμε την Ελλάδα, αλλάζουμε την Ευρώπη». Δεν παραιτούμαστε, δεν παραδινόμαστε, διεκδικούμε, ελπίζουμε, ζούμε, δημιουργούμε, υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία, την ελευθερία, τα δικαιώματα, αγωνιζόμαστε για διαφάνεια και δικαιοσύνη. Αυτά τα μηνύματα λύνουν όλα τα διλήμματα.

Να το ξαναπούμε: η έξοδος από την κρίση δεν εξαρτάται μόνο από τη ρύθμιση του χρέους∙ εξαρτάται πρωτίστως από την πολιτική έκφραση των νέων κοινωνικών υποκειμένων και από την αποτελεσματική σύνθεση των επιμέρους θεμιτών διεκδικήσεων σε μια πανεθνική επιδίωξη, με αξίωση καθολικότητας, με φιλοδοξία διάρκειας και μακράς πνοής.

Τα τελευταία χρόνια, η παλαιά πολιτική ελίτ συνεπικουρούμενη από χρήσιμους «συνετούς εμπειρογνώμονες» του τραπεζικού κλάδου (!), έστησε αριστοτεχνικά μια ανάλογη σχέση δημοκρατίας-χρέους, με την έκπτωση της πρώτης να τροφοδοτεί την αύξηση του δεύτερου: ο μαρασμός της δημοκρατίας να γίνεται το  par excellence εργαλείο υπερχέωσης, φτωχοποίησης του κοινωνικού σώματος πληθυσμού και της αφαίρεσης πλήθους δικαιωμάτων. Η σχέση αυτή ήταν και είναι αντίστροφη: η έκπτωση της δημοκρατίας, αυξάνει το χρέος και την κρίση.

Την κατάσταση αυτή θέλουμε να την αλλάξουμε.

Είναι κοινωνική απαίτηση η διαφάνεια και η λογοδοσία. Είναι απαίτηση η αποκατάσταση της αδικίας και η απόδοση των ευθυνών. Αγωνιζόμαστε όλα αυτά τα χρόνια για να μάθει ο ελληνικός λαός και η κοινωνία μας την πραγματική αλήθεια. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην ψευδεπίγραφη, πλαστογραφημένη «αλήθεια» των κυβερνητικών επιτελείων παραπληροφόρησης. Αντικρούσαμε την προπαγάνδα που με απόλυτη ανευθυνότητα άσκησε, αντί της πολιτικής, η απεχόμενη κυβέρνηση παραπλανώντας και εξαπατώντας τον λαό.

Η Δημοκρατία, η Κοινωνική Δικαιοσύνη και η Αλήθεια είναι στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας. Και ως κυβέρνηση της Αριστεράς θα μείνουμε πιστοί σε αυτές τις αξίες. Η παιδεία, η υγεία, η κοινωνική ασφάλεια, η εργασία, η ανοικοδόμηση της χώρας, η ενημέρωση των πολιτών, η εξυγίανση του τραπεζικού, η εξυγίανση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, η αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και συνολικά του κοινωνικού κράτους δικαίου, η αξιοκρατία αποτελούν προϋποθέσεις δημοκρατίας. Αναγκαίες συνθήκες κοινωνικής συνοχής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως μεγάλη συσπείρωση της Αριστεράς, είναι ο μόνος πολιτικός σχηματισμός που κατάφερε να κατανοήσει και να εκφράσει πολιτικά, τις μεγάλες λαϊκές ανάγκες.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα ζητήσει μια Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για να συζητηθεί εκ νέου το χρέος που αφορά το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών χωρών, το τέλος των πολιτικών της λιτότητας, με την κατάργηση του Δημοσιονομικού Συμφώνου, ένα σχέδιο για την εργασία και τη διάσωση του περιβάλλοντος.

Είναι ευθύνη όλων μας είναι να σταματήσουμε την πορεία προς την καταστροφή και να αλλάξουμε κατεύθυνση στην χώρα μας και στην Ευρώπη –που με τις σημερινές πολιτικές οδηγείται στην έκρηξη. Είναι ευθύνη όλων μας να υποστηρίξουμε όποιον θέλει να ανοικοδομήσει τα ερείπια που αφήνει η απερχόμενη πολιτική. Για αυτόν τον στόχο εργαζόμαστε. Για την άμεση ανακούφιση από τον κοινωνικό πόνο και την αδικία. Από τη θέση της αυριανής Κυβέρνησης θα ζητήσουμε και θα προσκαλέσουμε τη συμμετοχή του λαού σε όλα τα επίπεδα και την ενεργό στράτευσή του, στην μάχη για την αλλαγή στη χώρα, στις διεθνείς διεκδικήσεις της πατρίδας μας, στη μάχη της διαπραγμάτευσης όπου ο λαός και η κοινωνία θα είναι τα πιο ισχυρά μας όπλα.

Για τη νίκη της Δημοκρατίας. Για την αξιοπρέπεια των ανθρώπων. Για την επιβίωση της κοινωνίας. Για την ανάκτηση της λαϊκής και της εθνικής κυριαρχίας.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ