Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Ο Βλάχικος γάμος στη Θήβα (video)


Ένα από τα γραφικότερα λαϊκά έθιμα της Βοιωτίας είναι ο Βλάχικος γάμος της Θήβας που γίνεται την Καθαρά Δευτέρα και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών. Το έθιμο αυτό, παραλλαγή ενός γάμου Βλάχων, φέρνει στο προσκήνιο και στο νου του θεατή ένα πλήθος από προβλήματα που ανάγονται στη σχέση του με τα πανάρχαια λατρευτικά έθιμα της Διονυσιακής θρησκείας, στην καταγωγή των «Βλάχων», στη μεταφορά του εθίμου από τις βουνοκορφές της Πίνδου στην πόλη του Κάδμου και πολλά άλλα.

Θήβα Βλάχικος Γάμος από LAMIASTARGR
Διαβάστε Περισσότερα »

Απόκριες στα Βάγια-βίντεο-φωτο

Διαβάστε Περισσότερα »

Λαμία: Δύο αστυνομικοί και ένας υπάλληλος της Νέας Οδού παρασύρθηκαν από αυτοκίνητο



Σοβαρά τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Λαμίας δύο αστυνομικοί από το τμήμα τροχαίας αυτοκινητοδρόμων στην Αταλάντη και ένας υπάλληλος της Νέας Οδού, της εταιρείας που διαχειρίζεται το εθνικό δίκτυο.

Τη στιγμή που οι τρεις άνδρες επιλαμβάνονταν σε τροχαίο στην εθνική οδό Λαμίας - Αθηνών, λίγο μετά τα τούνελ του Αγίου Κωνσταντίνου στο ρεύμα καθόδου προς Αθήνα, ένα αυτοκίνητο που κινούταν στην ίδια κατεύθυνση, έπεσε πάνω στα αυτοκίνητα που βρίσκονταν εκεί και τους παρέσυρε.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι αστυνομικοί, που ήταν πλήρωμα ενός περιπολικού, βρίσκονταν εκεί, καθώς επιλαμβάνονταν σε τροχαίο που είχε σημειωθεί στο συγκεκριμένο σημείο. Μαζί τους και ο υπάλληλος της εταιρείας, που είχε τοποθετήσει το αυτοκίνητό του, σε χαρακτηριστικό σημείο, για να προειδοποιεί ότι η λωρίδα κυκλοφορίας ήταν κλειστή.

Κάτω από ανεξήγητες συνθήκες ένα άλλο αυτοκίνητο που κινούταν στην ίδια κατεύθυνση, έπεσε αρχικά πάνω στο αυτοκίνητο της εταιρείας και στη συνέχεια στο περιπολικό και παρέσυρε και τα τρία άτομα.

Η κυκλοφορία στο εθνικό δίκτυο και ιδιαίτερα στο ρεύμα προς την Αθήνα, όπου η κίνηση ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, διεκόπη και τα αυτοκίνητα σχημάτισαν ουρές που ξεπερνούσαν τα 4 χιλιόμετρα, μέχρις ότου άλλοι αστυνομικοί απομακρύνουν τα αυτοκίνητα από το δρόμο και επιτρέψουν την διέλευση των οχημάτων από ένα ρεύμα κυκλοφορίας στην κάθοδο προς Αθήνα.

Εκείνη την ώρα στην ευρύτερη περιοχή επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες και έβρεχε.
zougla.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Video: Ολόκληρο το καρναβάλι Ορχομενού


Δώδεκα άρματα φτιαγμένα στο χέρι από τεχνίτες του Ορχομενού και 1000 άτομα συνολικά σε πληρώματα συνέχισαν την παράδοση του μεγαλύτερου σατιρικού καρναβαλιού στη Στερεά. Παρά τη βροχή οι Ορχομένιοι δεν πτοήθηκαν, άνοιξαν την παρέλαση και αποζημίωσαν τους χιλιάδες επισκέπτες που εμπιστεύτηκαν την διασκέδασή τους στους εκατοντάδες καρναβαλιστές του Ορχομενού.

Παρουσιαστής του φετινού καρναβαλιού ο τραγουδιστής και ηθοποιός Κωνσταντίνος Κωτσαδάμ.

Το καρναβάλι μεταδόθηκε από το Star Κεντρικής Ελλάδας. Δείτε το ολόκληρο σε video.

Καρναβάλι Ορχομενού 2015 από LAMIASTARGR
Διαβάστε Περισσότερα »

Τι γιορτάζουμε την Καθαρά Δευτέρα...


Τι γιορτάζουμε την Καθαρά ΔευτέραΜε την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη εκκλησία, ενώ, ταυτόχρονα...
τελειώνουν οι Απόκριες.

Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι, γιατί οι Χριστιανοί "καθαρίζονταν" πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας, αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.

Την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να τρώγεται λαγάνα (άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα), ταραμάς και άλλα νηστίσιμα φαγώσιμα, κυρίως λαχανικά, όπως και φασολάδα χωρίς λάδι. Επίσης, συνηθίζεται το πέταγμα χαρταετού.

Η Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα.

Από παλιά, η Καθαρά Δευτέρα πέρασε στη συνείδηση του λαού σαν μέρα καθαρμού. Οι βυζαντινοί την Καθαρά Δευτέρα την ονόμαζαν Απόθεση -Απόδοση και τελούσαν δρώμενα. Τραγουδούσαν σχετικά άσματα, από τα οποία έχουν σωθεί μικρά μέρη μέχρι στις μέρες μας. «Ίδε το έαρ το καλόν πάλιν επανατέλλει, φέρον υγείαν και χαρά και την ευημερίαν».

Το πέταγμα του χαρταετού είναι ένα έθιμο μεταγενέστερο. Κούλουμα ονομάζεται η καθαροδευτεριάτικη έξοδος στην εξοχή και το πέταγμα του αετού. Οι χριστιανοί, παρέες παρέες, βγαίνουν στην εξοχή, παίρνοντας μαζί τους νηστίσιμα φαγητά και το ρίχνουν στη διασκέδαση και το χορό. Τα κούλουμα από τόπο σε τόπο γιορτάζονται διαφορετικά, με διάφορες εκδηλώσεις. Παντού, όμως, επικρατεί κέφι, χορός και τραγούδι.

Για την ετυμολογία της λέξης κούλουμα υπάρχουν πολλές εκδοχές. Κατά τον Νικόλαο Πολίτη, πατέρα της ελληνικής λαογραφίας, η λέξη προέρχεται από το λατινικό Cumulus (κούμουλους) που σημαίνει σωρός, αφθονία αλλά και το τέλος. Εκφράζει, δηλαδή, το τέλος, τον επίλογο της Απόκριας. Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, προέρχεται από μία άλλη λατινική λέξη, τη λέξη «κόλουμνα», δηλαδή «κολώνα». Κι αυτό, επειδή το πρώτο γλέντι της Καθαράς Δευτέρας στην Αθήνα έγινε στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Όποια, όμως, κι αν είναι η ρίζα της λέξης, απ’ όπου κι αν προέρχεται, τα κούλουμα είναι μία καλή ευκαιρία για όλους να διασκεδάσουν κοντά στη φύση...
Διαβάστε Περισσότερα »

Οι νικητές της 87ης απονομής των βραβείων Όσκαρ




Καλύτερης Ταινίας: Birdman (Η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας)

Καλύτερης Σκηνοθεσίας: Αλεχάντρο Ινιαρίτου, Birdman

Α΄ Γυναικείου Ρόλου: Τζούλιαν Μουρ, Still Alice

Α΄ Ανδρικού Ρόλου: Έντι Ρέντμεϊν, Η Θεωρία των Πάντων

Β΄ Ανδρικού Ρόλου: Τζ. Κ. Σίμονς, Whiplash

Β΄ Γυναικείου Ρόλου: Πατρίσια Αρκέτ, Μεγαλώνοντας (Boyhood)

Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας: Ida (Πολωνία)

Κινουμένων Σχεδίων: Big Hero 6

Φωτογραφίας: Εμανουέλ Λουμπέζκι, Birdman

Κοστουμιών: The Grand Budapest Hotel

Καλύτερου μακιγιάζ: The Grand Budapest Hotel

Καλύτερης Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης: The Grand Budapest Hotel

Καλύτερης ταινίας μικρού μήκους- ντοκιμαντέρ: Crisis Hotline: Veterans Press 1

Καλύτερης ταινίας μικρού μήκους: The Phone Call

Καλύτερης ταινίας μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων: Festin

Καλύτερου ηχητικού μιξάζ: Whiplash

Καλύτερου ηχητικού μοντάζ: American Sniper

Καλύτερων ειδικών εφέ: Interstellar

Καλύτερου μοντάζ: Τομ Κρος, Whiplash

Καλύτερου ντοκιμαντέρ: Citizenfour

Καλύτερου τραγουδιού: Glory, Selma

Καλύτερης πρωτότυπης μουσικής : Αλεξάντρ Ντεσπλά, The Grand Budapest Hotel

Καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου: Birdman

Καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου: The Imitation Game


Διαβάστε Περισσότερα »

ΔΕΔΔΗΕ: Τί πρέπει να προσέξουμε στο πέταγμα του χαρταετού




    Προσοχή στο πέταγμα των χαρταετών συνιστά ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.


Ο ΔΕΔΔΗΕ συμβουλεύει όσους θέλουν να τηρήσουν το έθιμο, να μην... πετούν τον χαρταετό κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας για τους ίδιους και διακοπής της παροχής ρεύματος στη γύρω περιοχή.

Αν ο χαρταετός μπλεχτεί στα καλώδια, τότε δεν θα πρέπει να επιχειρήσουν να τον απελευθερώσουν τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα και μην προσπαθήσουν να αναρριχηθούν πάνω σε ικριώματα ή στύλους διανομής ηλεκτρικού ρεύματος ή ηλεκτροφωτισμού, ούτε και σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια.

Σε κάθε περίπτωση που θα χρειαστεί βοήθεια, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ειδοποιήσουν τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ ή να επικοινωνήσουν με το αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Για την ταχεία αποκατάσταση τυχόν βλαβών, ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι θα έχει αυξημένα συνεργεία σε όλη τη χώρα.

Διαβάστε Περισσότερα »

3 σελίδες μεταρρυθμίσεων -Η λίστα που θα κρίνει τη συμφωνία

Με τη διορία για την αποστολή της τελικής λίστας με τις μεταρρυθμίσεις να λήγει το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας, Αθήνα και Βρυξέλλες καθόλη τη διάρκεια της Κυριακής αντάλλαζαν προσχέδια αυτής, ώστε να επιτευχθεί η κατάρτιση του τελικού κειμένου των ελληνικών προτάσεων.

Aθήνα και Βρυξέλλες σβήνουν και γράφουν συνεχώς έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα στην ώρα τους και η τελική λίστα να φθάσει στις Βρυξέλλες μέχρι το βράδυ της Δευτέρας και να περάσει για έγκριση από το Euroworking Group το πρωί της Τρίτης, μια σύσκεψη στην οποία θα συμμετάσχουν και η Κριστίν Λαγκάρντ, ο Πιερ Μοσκοβισί και ο Μάριο Ντράγκι. Εάν εκεί πάρει το πράσινο φως, τότε το απόγευμα της ίδιας μέρας, το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης θα εγκρίνει και τυπικά το ελληνικό αίτημα. Αν πάλι όχι, τότε θα συγκληθεί έκτακτο Εurogroup κάτι που ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε να συμβεί καθώς όπως είπε το Σάββατο μετά το τέλος του κυβερνητικού συμβουλίου «είμαστε αισιόδοξοι πως η απάντηση θα είναι θετική. Αν πουν όχι, πράγμα που το αποκλείω, θα συγκλιθεί νέο Eurogroup την επόμενη μέρα. Ο κατάλογος πιστεύω πως θα εγκριθεί και μετά ξεκινάμε μία νέα διαδικασία.(...).Είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα εισπράξουμε το ναι, δεν θα γίνει νέο Eurogroup και στην συνέχεια θα υπάρξει σταθεροποίηση της οικονομίας».

Στόχος των δύο πλευρών πάντως, είναι η επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης με τις μεταρρυθμίσεις να είναι ένα μικρό κείμενο 2-3 σελίδων με μέτρα που θα υλοποιηθούν στο εγγύς μέλλον για να μπορέσει να κλείσει η αξιολόγηση. Οπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Κυριακής η λίστα θα είναι μικρή, χωρίς, ποσοτικοποιημένα μέτρα.

Τα μέτρα που περιλαμβάνει η λίστα

Σύμφωνα με πληροφορίες η λίστα που θα στείλει ο Γιάνης Βαρουφάκης στους Θεσμούς θα περιλαμβάνει:

    μέτρα για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής,
    μέτρα για πάταξη της διαφθοράς,
    μέτρα για την ενίσχυση των ασθενέστερων,
    μεταρρυθμίσεις στον Δημόσιο Τομέα (αξιολόγηση, κινητικότητα χωρίς απολύσεις),
    αλλαγές από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ,
    μέτρα για περαιτέρω ανεξαρτησία της γγ Εσόδων και
    προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων,

Οσον αφορά τη ρύθμιση των 100 δόσεων, την αύξηση του μισθού στα 751 ευρώ και τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα περιλαμβάνοναι στη λίστα καθώς θεωρούνται ζητήματα εσωτερικής πολιτικής. Οσον αφορά τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξη της Παρασκευής μετά το Eurogroup είχε πει ότι στη λίστα που θα καταθέσει η κυβέρνηση τη Δευτέρα δεν θα υπάρχει κάποια αλλαγή που να δημιουργεί ανατροπές, ενώ είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρχει καμία μείωση συντάξεων, ούτε και αύξηση του ΦΠΑ.

Financial Times: Οι μεταρρυθμίσεις θα είναι κυρίως διαρθρωτικού χαρακτήρα

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι οποίοι επικαλούνται κυβερνητικές πηγές η επιστολή που θα στείλει ο Γιάνης Βαρουφάκης στους Θεσμούς θα περιλαμβάνει ένα περίγραμμα των μεταρρυθμίσεων στις οποίες προσανατολίζεται η ελληνική κυβέρνηση τους επόμενους μήνες. Κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας στους Financial Times υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα είναι κυρίως «διαρθρωτικού χαρακτήρα» και δεν θα περιλαμβάνουν λεπτομέρειες για προβλέψεις όσον αφορά την αύξηση των εσόδων ή την μείωση των εξόδων, ενώ συμπλήρωσε ότι η Αθήνα θα διευκρινίσει τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου των τσιγάρων και των καυσίμων, από τα οποία θα μπορούσε να αντλήσει περίπου 2 με 2,5 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά τους οι Financial Times, αναφέρουν ότι παραμένει αδιευκρίνιστο αν στη λίστα θα περιλαμβάνονται και μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση όπως η νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Τα δύσκολα αρχίζουν από την επόμενη ημέρα

Πάντως, τα δύσκολα για την κυβέρνηση, αν την Τρίτη η λίστα Βαρουφάκη πάρει το πράσινο φως από τους Θεσμούς, θα αρχίσουν από εκείνη τη στιγμή καθώς θα έχει μόνο λίγους μήνες στη διάθεσή της για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις αυτές, από την επιτυχία της εφαρμογής τους, θα κριθεί και η αξιολόγηση, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος Απριλίου. Αλλωστε ακριβώς αυτό τόνισε και αυτή την αγωνία εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη συμφωνία του Eurogroup της Παρασκευής: «Η μεγάλη μας αγωνία είναι αν θα μπορέσουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις να τις εφαρμόσουμε. Είναι το μεγάλο μας εθνικό στοίχημα», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Στο πόδι ο ΣΥΡΙΖΑ

Εντωμεταξύ, την ώρα που η κυβέρνηση εργαζόταν πυρετωδώς για την κατάρτιση της λίστας με τις μεταρρυθμίσεις στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είτε έβαζαν τις δικές τους κόκκινες γραμμές, είτε εξέφραζαν ρητά τη διαφωνία τους για τη συμφωνία της Παρασκευής. Την αρχή έκανε η κομμουνιστική τάση του ΣΥΡΙΖΑ και ακολούθησαν οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Αλέξης Μητρόπουλος, Γιώργος Κατρούγκαλος, Μανώλης Γλέζος και Σοφία Σακοράφα.
iefimerida.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Κούλουμα με κακοκαιρία -Σφοδρές καταιγίδες και χιόνια

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα έχουμε την Καθαρά Δευτέρα. Χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Σταδιακά από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στα δυτικά και μέχρι αργά τη νύχτα και στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Μακεδονία, Θράκη: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά. Γρήγορα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν τη νύχτα στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά. Από το απόγευμα τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν πρώτα στα βορειοδυτικά και μέχρι αργά τη νύχτα και στις υπόλοιπες περιοχές.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος: Αστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με βροχές και καταιγίδες παροδικά πιθανόν ισχυρές κυρίως στην Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Θεσσαλίας. Τη νύχτα στις περισσότερες περιοχές τα φαινόμενα θα σταματήσουν.
Ανεμοι:Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 3 έως 16 βαθμούς Κελσίου

Κυκλάδες, Κρήτη: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυτές.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά στα ανατολικά 8 μποφόρ
Θερμοκρασία:Από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
Ανεμοι:Από νότιες διευθύνσεις 7 με 8 μποφόρ|
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη

Αττική: Αστατος κατά περιόδους νεφελώδης με βροχές και καταιγίδες πιθανόν τις πρωινές ώρες ισχυρές, θα υπάρχουν όμως και διαστήματα βελτίωσης τις πρωινές ώρεςκυρίως μετά το μεσημέρι.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Βαθμιαία τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ανατολικά.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοι 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ο παγκόσμιος οικονομικός χάρτης το 2050.

 

    Οι νέες υπερδυνάμεις στην οικονομία
    Δείτε παρακάτω την αναλυτική λίσταπου συνέταξε η PwC

Η Κίνα φιγουράρει στην πρώτη θέση. Η Ινδία διεκδικεί με αξιώσεις τη δεύτερη θέση από τις... ΗΠΑ.
Η Ινδονησία, το Μεξικό και η Νιγηρία εκτοπίζουν τη Βρετανία και τη Γαλλία από την πρώτη δεκάδα.
Η Κολομβία και η Πολωνία κοντράρουν στα ίσα τη Βραζιλία και τη Ρωσία...
Κάπως έτσι διαμορφώνεται ο παγκόσμιος οικονομικός χάρτης το 2050, σύμφωνα τουλάχιστον με εκτιμήσεις της PricewaterhouseCoopers.

Σε μελέτη της για τον «Κόσμο το 2050» η PwC υποστηρίζει ότι η μετατόπιση της παγκόσμιας οικονομικής δύναμης από τις παραδοσιακές αναπτυγμένες οικονομίες της βόρειας Αμερικής, της δυτικής Ευρώπης και της Ιαπωνίας προς τις αναδυόμενες αγορές θα συνεχιστεί για τα επόμενα 35 χρόνια, παρά τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας που αναμένεται μετά το 2020.

Ετσι, πιο συγκεκριμένα, η Κίνα θα είναι η μεγαλύτερη οικονομία έως το 2030, μακροπρόθεσμα όμως ο ρυθμός ανάπτυξής της μάλλον θα μειωθεί, προσεγγίζοντας τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Η Ινδία ενδέχεται να διεκδικήσει από τις ΗΠΑ τη δεύτερη θέση ως το 2050.
Η Ινδονησία, το Μεξικό και η Νιγηρία θα μπορούσαν να εκτοπίσουν τη Βρετανία και τη Γαλλία από την πρώτη δεκάδα, με την Ινδονησία ενδεχομένως να σκαρφαλώσει στην 4η θέση της παγκόσμιας κατάταξης έως το 2050.
Οι Φιλιππίνες και η Μαλαισία επίσης θα σημειώσουν σημαντική άνοδο, ενώ η Κολομβία και η Πολωνία θα επιτύχουν μεγαλύτερη ανάπτυξη από τη Βραζιλία και τη Ρωσία.


Ανακατατάξεις αναμένονται στην ομάδα των 20 ισχυρότερων οικονομικών (G20), καθώς θα εισέλθουν χώρες της Απω Ανατολής.
Η Τουρκία διατηρεί τη θέση της στη G20 και μαζί με την Αίγυπτο θα ασκούν μεγαλύτερη επιρροή στη ΝΑ Μεσόγειο.
Τέλος, οι βασικές ευρωπαϊκές οικονομίες θα υποχωρήσουν ως το 2050.

Σύμφωνα με τη μελέτη, κατά την περίοδο 2014-50 ο μέσος ετήσιος παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να φτάσει λίγο πάνω από το 3% - να διπλασιαστεί, δηλαδή, σε μέγεθος έως το 2037 και να τριπλασιαστεί έως το 2050.

Ωστόσο, είναι πιθανή μια επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης μετά το 2020, καθώς προβλέπεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας και ορισμένων άλλων σημαντικών αναδυόμενων οικονομιών θα επανέλθει σε πιο βιώσιμα μακροπρόθεσμα επίπεδα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού σε ηλικία απασχόλησης επιβραδύνεται σε πολλές μεγάλες οικονομίες.

• Η Ινδία έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να αγγίξει τα 10 τρισ. δολάρια έως το 2020 σε όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι η Ινδία θα επιτύχει βιώσιμη ανάπτυξη στις επενδύσεις σε υποδομές, τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις και την ενίσχυση του μορφωτικού επιπέδου του πληθυσμού.

• Η Νιγηρία, το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες αποτελούν αξιοσημείωτες περιπτώσεις ανόδου στην παγκόσμια κατάταξη των ΑΕΠ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αντανακλώντας τους σχετικά υψηλούς αναμενόμενους μέσους ρυθμούς ανάπτυξης ύψους 4,5% - 5,5% ετησίως για την περίοδο έως το 2050.

• Η Μαλαισία επίσης αναμένεται να αναπτυχθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 4% έως το 2050, ο οποίος ξεπερνά τον εκτιμώμενο μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας που για την αντίστοιχη περίοδο ανέρχεται σε 3,5%, σημειώνοντας εντυπωσιακή πρόοδο για χώρα μεσαίου εισοδήματος.
- Η Κολομβία αποτελεί ακόμη μια οικονομία που σύμφωνα με τις προβλέψεις της PwC αναμένεται να αναπτυχθεί με σχετικά υγιή μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης περίπου 4% για την περίοδο έως το 2050, εμφανώς ταχύτερα σε σχέση με τους Νοτιοαμερικανούς γείτονές της, όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή.

• Η ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας αναμένεται να είναι η μικρότερη μεταξύ των συνολικά 32 υπό εξέταση χωρών, γεγονός που εν μέρει οφείλεται στον σταθερά μειούμενο πληθυσμό της. Συνεπώς, η Ιαπωνία αναμένεται να σημειώσει πτώση από την 4η στην 7η θέση της παγκόσμιας κατάταξης του ΑΕΠ έως το 2050.

• Οι ευρωπαϊκές οικονομίες επίσης εμφανίζουν πτωτικές τάσεις, με τους ρυθμούς ανάπτυξης των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης να κυμαίνονται μεταξύ 1,5%-2% ετησίως έως το 2050.
• Η Πολωνία αναμένεται να επιτύχει τον υψηλότερο μέσο ρυθμό ανάπτυξης των μεγάλων οικονομιών της Ε.Ε., αλλά και να ξεπεράσει τη Ρωσία σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Η Κίνα θα είναι η μεγαλύτερη οικονομία έως το 2030, μακροπρόθεσμα όμως ο ρυθμός ανάπτυξής της μάλλον θα μειωθεί, προσεγγίζοντας τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Η Ινδία ενδέχεται να διεκδικήσει από τις ΗΠΑ τη δεύτερη θέση ως το 2050. Η Ινδονησία, το Μεξικό και η Νιγηρία θα μπορούσαν να εκτοπίσουν τη Βρετανία και τη Γαλλία από την πρώτη δεκάδα.
Η Τουρκία διατηρεί τη θέση της στη G20 και μαζί με την Αίγυπτο θα ασκούν μεγαλύτερη επιρροή στη ΝΑ Μεσόγειο.
Η Κολομβία και Πολωνία θα επιτύχουν μεγαλύτερη ανάπτυξη από τη Βραζιλία και τη Ρωσία...


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ