Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Θρήνος στη Λιβαδειά για τον θάνατο 17χρονου μαθητή από πνευμονία



Θρήνος και οδυρμός στη Λιβαδειά που έχει συγκλονιστεί από τον θάνατο του 17χρονου Α. Μ.,μαθητή του 2ου Λυκείου Λιβαδειάς, από πολυοργανική ανεπάρκεια συνέπεια αναπνευστικής λοίμωξης. Ο άτυχος νεαρός νοσηλευόταν στη ΜΕΘ νοσοκομείου των Αθηνών εδώ και 10 μέρες αλλά τελικά δεν τα κατάφερε.
Καλό ταξίδι.
viotia.blogspot.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Οριστικό τέλος στην Τράπεζα Θεμάτων: Πώς θα γίνονται οι εξετάσεις

Αποκλειστικά από τους διδάσκοντες στο μάθημα θα ορίζονται τα θέματα των προαγωγικών εξετάσεων των μαθητών Α΄ και Β΄ τάξεων Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου.

Αυτό αναφέρει η εγκύκλιος που απέστειλε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης, σε όλα τα λύκεια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Βάσει της εγκυκλίου, παύει να ισχύει επομένως από την εξεταστική περίοδο Μάιου - Ιουνίου 2015 η επιλογή τους κατά 50% από την Τράπεζα Θεμάτων.

Παράλληλα, επανέρχεται ως βαθμός προαγωγής ο γενικός μέσος όρος εννέα και πέντε δέκατα (9,5), ενώ ο βαθμός προαγωγής των μαθητών στη Α΄ και Β΄ Λυκείου δεν θα συνυπολογίζεται στον βαθμό εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τέλος, η εξεταστέα ύλη για τα μαθήματα θα είναι λιγότερη από το μισό και περισσότερη από τα 2/3 της διδακτέας.

Η επιλογή και ο ακριβής προσδιορισμός της για κάθε μάθημα γίνεται με εισήγηση των διδασκόντων και με την έγκριση του Διευθυντή του Λυκείου και γνωστοποιείται στους μαθητές πέντε (5) εργάσιμες ημέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ημερίδα Ιατρικού Συλλόγου Θηβών-Μεταδοτικές ασθένειες και η αναγκαιότητα εμβολιασμού


Διαβάστε Περισσότερα »

Στις αγορές αυτοκινήτων το ρίχνουν οι Έλληνες καταναλωτές..




    Αύξηση κατά 18,5% του κύκλου εργασιών στον κλάδο του αυτοκινήτου και των μοτοσυκλεττών ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για το τελευταίο τρίμηνο του 2014, μετά τη χθεσινή διαπίστωση της αύξησης των πωλήσεων ΙΧ αυτοκινήτων κατά 26,8% το Φεβρουάριο.


Ανακάμπτει η αγορά αυτοκινήτου όχι μόνο ως προς τις πωλήσεις καινούριων ΙΧ αλλά κυρίως με τις..πωλήσεις μεταχειρισμένων ΙΧ, κάτι που μπορεί να ευνοεί την οικονομία, ωστόσο δυσαρεστεί τους αντιπροσώπους των εταιριών που δεν επιθυμούν αύξηση της αγοράς των μεταχειρισμένων.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στον κλάδο 45 της Στατιστικής Ταξινόµησης Οικονοµικών Δραστηριοτήτων που περιλαµβάνει χονδρικό και λιανικό εµπόριο και επισκευή µηχανοκίνητων οχηµάτων και µοτοσυκλετών του Δ΄ τριµήνου 2014 σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο Δείκτη του Δ΄ τριµήνου 2013, παρουσίασε αύξηση κατά 18,5%, έναντι αύξησης κατά 6,3% που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2013 προς το 2012.

Η σύγκριση του ανωτέρω δείκτη µε τον αντίστοιχο δείκτη του Γ΄ τριµήνου 2014 παρουσίασε αύξηση κατά 13,1%, έναντι αύξησης κατά 10,4% που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2013.

Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στον κλάδο 451 της Στατιστικής Ταξινόµησης Οικονοµικών Δραστηριοτήτων που περιλαµβάνει την πώληση µηχανοκίνητων οχηµάτων, του Δ΄ τριµήνου 2014, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο Δείκτη του Δ΄ τριµήνου 2013, παρουσίασε αύξηση κατά 22,0%, έναντι αύξησης κατά 8,4% που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2013 προς το 2012.

Η σύγκριση του ανωτέρω δείκτη µε τον αντίστοιχο δείκτη του Γ΄ τριµήνου 2014, παρουσίασε αύξηση κατά 15,4%, έναντι αύξησης κατά 13,3% που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2013.


Διαβάστε Περισσότερα »

Οι 25 τροφές που δυναμώνουν την καρδιά


Δείτε ποιες είναι

Σήμερα, η διατροφή βασίζεται σε μια σωστή ισορροπία μεταξύ ποσοτικών και ποιοτικών αναγκών. Ο σωστός τρόπος διατροφής αναγνωρίζεται ως η καλύτερη μέθοδος για να αποφθεχθούν διάφορες ασθένειες. Ακολουθώντας μια σωστή διατροφή μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακών νοσημάτων. Παρακάτω παρουσιάζονται κάποιες τροφές οι οποίες αποτελούν «σωτηρία» για την καρδιά.

Κρασί - μπίρα

Σύμφωνα με πλήθος μελετών, η μέτρια κατανάλωση κρασιού (2 ποτηράκια για τους άνδρες και 1 για τις γυναίκες) σχετίζεται με ελάττωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει το κόκκινο κρασί, και συγκεκριμένα οι πολυφαινόλες, συμβάλλουν στην αύξηση της «καλής» HDL χοληστερόλης και σε μειωμένη οξείδωση της «κακής» LDL χοληστερόλης. Επίσης, αναστέλλεται η σύνθεση μιας πρωτεΐνης, η ενδοθηλίνη-1, η οποία συντελεί στη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στα αγγεία.

Εκτός από το κρασί, και η μέτρια κατανάλωση μπίρας συνεισφέρει στην καλή λειτουργία της καρδιάς, χάρη στα φλαβονοειδή που περιέχει, όπως η τυροσόλη και η ρεσβερατρόλη.

Αυτό όμως που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι, ότι οι ευεργετικές δράσεις των παραπάνω, υπάρχουν μόνο όταν προσλαμβάνονται με το πρέπον μέτρο και ύστερα από συνεννόηση με τοn γιατρό σας, αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Ελαιόλαδο

Θεωρείται πλέον διεθνώς το καλύτερο λίπος για προσθήκη στο φαγητό. Ενδείκνυται να καταναλώνεται ωμό, αλλά και ως κύρια λιπαρή ουσία για όλες τις μαγειρικές παρασκευές. Αντικαταστήστε το καλαμποκέλαιο, σησαμέλιαο, ηλιέλαιο κ.ά. με ελαιόλαδο και θα κάνετε τον τρόπο μαγειρέματός σας πιο υγιεινό. Η λογική χρήση μιας ποσότητας ελαιόλαδου στο φαγητό και τις σαλάτες σας καθημερινά είναι ικανή να δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας για την καρδιά. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, κυρίως ελαϊκό οξύ, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερόλης. Επίσης, περιέχει πολύτιμες ουσίες όπως πολυφαινόλες και τοκοφερόλες, που προστατεύουν από την αθηρωμάτωση.

Καρύδια

Το γεγονός και μόνο ότι μόλις 25 γραμμάρια την ημέρα σας δίνουν 90% των απαραίτητων λιπαρών οξέων ωμέγα-3 (πολυακόρεστα λιπαρά οξέα) φροντίζοντας έτσι την καρδιά σας, ίσως αρκεί για να σας πείσει να τα εντάξετε στο καθημερινό διαιτολόγιό σας. Επίσης, περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και διπλάσιες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών σε σχέση με άλλους ξηρούς καρπούς. Μια μικρή χούφτα την ημέρα (στο πρωινό μας, στο κολατσιό μας ή μέσα στις σαλάτες) μπορεί να μειώσει τη συνολική και την «κακή χοληστερόλη LDL στο αίμα και να προστατεύσει τα αγγεία από τη θρόμβωση.

Αμύγδαλα

Ρίξτε μια χούφτα ανάλατα αμύγδαλα στη σαλάτα σας ή στα κομμένα φρούτα ή το πρωί στα δημητριακά σας. Παρά τον μικρό τους όγκο, περιέχουν πολλά απαραίτητα για τον οργανισμό στοιχεία. Τα αμύγδαλα βοηθούν στη διαμόρφωση ενός υγιούς λιπιδαιμικού προφίλ και άρα στην πρόληψη πολλών καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια περιέχουν σημαντική ποσότητα πηκτίνης, η οποία βοηθά στην καταπολέμηση της χοληστερόλης και κάλιο, που συντελεί στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Από μια μελέτη φάνηκε ότι ο χυμός πορτοκαλιού, μέσω της αντιοξειδωτικής δράσης της εσπεριδίνης, προκαλεί μείωση της αρτηριακής πίεσης και βελτιώνει την λειτουργία των αγγείων.

Βότανα

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία και οι ευεργετικές τους ιδιότητες πολυάριθμες. Το φασκόμηλο, η ρίγανη, το θυμάρι και το δενδρολίβανο είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές τροφές, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, και μπορούν να αντικαταστήσουν το αλάτι και τα πολλά λίπη.

Σολομός- Σαρδέλες

Αυτά τα λιπαρά ψάρια περιέχουν τα γνωστά ω-3 λιπαρά οξέα (EPA και DHA). Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι μειώνουν την συγκέντρωση τριγλυκεριδίων στο αίμα και υπό την έννοια αυτή μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Επίσης, μειώνουν την πιθανότητα πήξης του αίματος και καθιστούν την καρδιά λιγότερο επιρρεπή σε αρρυθμίες. Καταναλώστε αυτά τα λιπαρά ψάρια τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα για να έχετε την προστατευτική δράση των ω-3 λιπαρών οξέων.

Τυρί tofu (τυρί σόγιας)

Το συγκεκριμένο τυρί είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους χορτοφάγους και είναι παράγωγο σόγιας. Η πρωτεΐνη του tofu θεωρείτε υψηλής βιολογικής αξίας, άρα υποκαθιστά σε μεγάλο βαθμό τρόφιμα που είναι πηγές ζωικής πρωτεΐνης, μειώνοντας την κατανάλωση των βλαβερών λιπαρών που περιέχουν οι ζωικές τροφές, χωρίς ωστόσο να στερούμαστε τις απαραίτητες πρωτεΐνες. Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, η πρωτεΐνη σόγιας που περιέχεται στο συγκεκριμένο τυρί είναι πιο ωφέλιμη για την καρδιά μας σε σχέση με τις ζωικές πρωτεΐνες. Προσθέστε το στις σαλάτες σας και στα σάντουιτς ή σε σούπες.

Καρότα

Τα καρότα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους στη διατροφή μας. Μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή μαγειρεμένα. Όταν καταναλώνονται ωμά προσφέρουν περισσότερα οφέλη για την υγεία μας. Χάρη στις διαλυτές ίνες που περιέχουν, βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.

Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

Το γιαούρτι είναι ευρέως γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε ασβέστιο. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι, λόγω της περιεκτικότητάς του σε κάλιο, βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Αποφύγετε το πλήρες γιαούρτι που περιέχει περισσότερα κορεσμένα λιπαρά, που μπορούν να αυξήσουν την χοληστερόλη.

Καφές

Η μέτρια καθημερινή κατανάλωση καφέ (2-4 φλιτζάνια) είναι ικανή να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά, σε ανθρώπους που δεν πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι ευεργετικές του δράσεις φαίνεται να οφείλονται σε διάφορες φυτοχημικές ουσίες που περιέχει ανεξάρτητα από την καφεΐνη.

Καυτερές πιπεριές

Οι καυτερές πιπεριές είναι ικανές να ρυθμίσουν την αρτηριακή πίεση και να ρίξουν τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, αποτελώντας ασπίδα σωτηρίας για την καρδιά. Στη μαγειρική, η καυτερή πιπεριά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ωμή αλλά και αποξηραμένη σε σκόνη για να νοστιμέψει πολτούς και σάλτσες, αλλά και κρέατα, τυριά διαφόρων ειδών και αλλαντικά. Σήμερα, η καυτερή πιπεριά έχει γίνει ένα από τα βασικά συστατικά της μεσογειακής διατροφής και σε πολλές περιοχές αποτελεί τη βάση για μια σειρά από τοπικά προϊόντα.

Κεράσια

Τα δροσιστικά κεράσια περιέχουν πολλές βιταμίνες και φυτικές ίνες. Η αντιοξειδωτική ουσία (ανθοκυάνη) που περιέχουν, προστατεύει τα αγγεία και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Μπρόκολο

Προστατεύει από τη στεφανιαία νόσο, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και παίζει σημαντικό ρόλο στην εξισορρόπηση των υγρών του σώματος. Αποτελεί καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας στη μείωση της LDL χοληστερόλης.

Πλιγούρι βρώμης

Είναι μια υγιής και οικονομική τροφή που δυστυχώς είναι ξεχασμένη από πολλούς. Θεωρείται φυσική πηγή ενέργειας για το σώμα και σύμφωνα με μελέτες μειώνει την «κακή» χοληστερόλη στο αίμα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε. Στη μαγειρική σε αντικατάσταση του ρυζιού, φτιάχνοντας υγιεινά αρτοσκευάσματα ή ακόμη και στα μπιφτέκια, στη θέση του ψωμιού ή της φρυγανιάς, με γάλα και ταχίνι ή μέλι.

Αγκινάρες

Περιέχουν βιταμίνες Α και C, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο. Είναι διουρητικές, μειώνουν την χοληστερόλη και αντιστρατεύονται την αρτηριοσκλήρυνση.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Δεν είναι μόνο η υπερβολική κατανάλωση ραφιναρισμένων ή ζωικών τροφών που προκαλούν αρρώστιες. Είναι και η έλλειψη φυτικών τροφών. Η ημερήσια κατανάλωση πράσινων λαχανικών σχετίζεται με ισχυρή προστασία απέναντι στα καρδιακά εμφράγματα. Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το κοινό μαρούλι, το πράσινο λάχανο, τα σέσκουλα, τα γλυκά ραδίκια, το σπανάκι κ.λπ. είναι οι πιο υγιεινές τροφές που μπορείτε να φάτε. Αυτά τα λαχανικά περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε και φυλλικό οξύ. Το τελευταίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της ομοκυστεϊνης στο αίμα. Υψηλά επίπεδα ομοκυστείνης σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών.

Σκόρδο

Oι ευεργετικές του επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό επιβεβαιώνονται συνέχεια, εδώ και πολλά χρόνια. Πολλές μελέτες συσχετίζουν την συχνή κατανάλωση του σκόρδου με μειωμένα επίπεδα τριγλυκεριδίων, χοληστερόλης και της «κακής» χοληστερόλης και περιορισμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Σησάμι (σουσάμι)

Το σησάμι και άρα και το ταχίνι (προϊόν του σησαμιού) αποτελεί τρόφιμο υψηλής θρεπτικής αξίας και είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ορισμένα αμινοξέα στα οποία άλλες φυτικές τροφές υστερούν. Το κυριότερο χαρακτηριστικό του σησαμιού είναι οι λιγνάνες που περιέχει, όπως η σεσαμίνη και σεσαμολίνη, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και εμποδίζουν την οξείδωση της LDL «κακής» χοληστερόλης στον οργανισμό.

Αξίζει να σημειωθεί μια μοναδική λειτουργία της σεσαμίνης στη δυναμική της χοληστερόλης: σταματά ταυτόχρονα, τόσο την απορρόφηση, όσο και τη σύνθεση της χοληστερόλης. Τα αντιοξειδωτικά του σησαμιού μαζί με τα πολυακόρεστα που περιέχει συμβάλλουν στην καλύτερη προστασία της καρδιάς.

Πράσινο τσάι

Υπάρχουν αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι προστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, λόγω των φλαβονοειδών και άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει, οι οποίες μειώνουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης.

Λιναρόσπορος

Είναι πλούσιος σε ω-3 λιπαρά, τα οποία προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Οι φυτικές ίνες που περιέχει, βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Τέλος, είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, το οποίο προφυλάσσει από την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Όσπρια

Τα όσπρια και κυρίως η φασολάδα υπήρξε βασική τροφή για πολλές γενιές Ελλήνων και τους κράτησε γερούς και δυνατούς σε δύσκολες συνθήκες. Από διάφορες έρευνες αποδεικνύεται ότι τα ξερά φασόλια αποτελούν καλή τροφή για την καρδιά. Το δέμα των φασολιών περιέχει ενώσεις που βρίσκονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά και καθιστούν γερή την καρδιά. Επίσης τα όσπρια είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.

Λειτουργικά τρόφιμα με στερόλες

Και ο λόγος για φυτικές μαργαρίνες, ροφήματα και επιδόρπια γιαουρτιού τα οποία περιέχουν φυτικές στερόλες. Οι φυτοστερόλες αποτέλεσαν διατροφική επανάσταση όταν πριν από λίγα χρόνια έγιναν γνωστά για την ευνοϊκή τους δράση στην αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών. Πιο συγκεκριμένα έρευνες δείχνουν πως κατανάλωση 2-3 g φυτικών στερολών ημερησίως μπορούν να μειώσουν την χοληστερίνη του αίματος έως και 10%!
Διαβάστε Περισσότερα »

Υποδοχή Τιμίου Ξύλου στον Ιερό Ναό Μεγάλης Παναγίας Θηβών


Διαβάστε Περισσότερα »

Γιάννης Σταθάς: Θέμα τιμής η εκτέλεση της απόφασης για το Δίστομο


Το 1997 εξεδόθη η απόφαση 137/97 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, η οποία δικαίωσε τους ενάγοντες Διστομίτες για τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν από γερμανικά στρατεύματα κατοχής, την Γκεστάπο και τα SS Λιβαδειάς, στο μαρτυρικό Δίστομο στις 10 Ιουνίου 1944, επιδικάζοντας αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων.

 Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την απόφαση 11/2000 η οποία υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, επικύρωσε και κατέστησε οριστική και αμετάκλητη την απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, αφού δέχθηκε, όπως και το Πρωτοδικείο, ότι η κρατική ετεροδικία κάμπτεται σε περιπτώσεις όπου το κράτος έχει τελέσει εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα οποία συνιστούν παραβιάσεις κανόνων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου αναγκαστικού χαρακτήρα.
 Παρά ταύτα, η εκτέλεση της απόφασης του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς ουδέποτε πραγματοποιήθηκε, καθώς κανένας Υπουργός Δικαιοσύνης δεν έδωσε ποτέ την άδεια που απαιτείται εκ του νόμου όπως ορίζει το άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, σύμφωνα με το οποίο «Αναγκαστική εκτέλεση κατά αλλοδαπού δημοσίου δεν μπορεί να γίνει χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουργού Δικαιοσύνης».
 Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε δεσμευθεί ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης της αριστεράς θα παράσχει την κατ’ άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας άδεια, προκειμένου να εκτελεστεί η οριστική και αμετάκλητη απόφαση για το Δίστομο, όπως ακριβώς άλλωστε έχει δεσμευθεί και ο ίδιος ο σύντροφος Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στις 10 Ιουνίου 2013, στην 69η επέτειο μνήμης της σφαγής του Διστόμου.
 Επίσης, και ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, κατά την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματός του, που έλαβε χώρα στο Δημαρχείο του Διστόμου, δεσμεύθηκε ότι θα παλέψει ώστε να εκτελεστεί η απόφαση των αποζημιώσεων για τα θύματα της σφαγής του Διστόμου.
 Ως Διστομίτης και βουλευτής Βοιωτίας ΣΥΡΙΖΑ έχω δεσμευθεί κι εγώ ηθικά ότι η οριστική και αμετάκλητη απόφαση για το Δίστομο θα «υπογραφεί» από τον Υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και θα εκτελεστεί κατά του Γερμανικού Δημοσίου. Αυτός ήταν άλλωστε και ο κύριος λόγος που με έπεισε ο Μανώλης Γλέζος να κατέβω με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ το 2012 ως υποψήφιος βουλευτής Βοιωτίας.
 Με τη παρούσα επιστολή θέλω να σας επισημάνω ότι είναι θέμα τιμής να εκτελεστεί η απόφαση για το Δίστομο, καθώς με την εκτέλεσή της περνά και το εξής μήνυμα: Όσοι έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όσα χρόνια κι αν περάσουν θα τιμωρηθούν, και, στη σημερινή εποχή, το συγκεκριμένο μήνυμα είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, δεδομένης της έξαρσης του ναζισμού στην Ευρώπη.
 Με συντροφικούς χαιρετισμούς,
 Ιωάννης Σταθάς
Βουλευτής Βοιωτίας - ΣΥΡΙΖΑ
Δίστομο, 6 Φεβρουαρίου 2015

Διαβάστε Περισσότερα »

Ληστές και διαρρήκτες δρουν ανενόχλητοι στην Ελλοπία. Έντρομοι οι κάτοικοι.(video)


Ανενόχλητοι δρουν το τελευταίο διάστημα στην Ελλοπία του δήμου Θηβών ληστές και διαρρήκτες.

Οι κάτοικοι είναι τρομοκρατημένοι αφοί οι δράστες μπαίνουν στα σπίτια τους και κλέβουν ότι βρουν.

Μάλιστα σε μία περίπτωση δεν δίστασαν να μαχαιρώσουν τον ιδιοκτήτη, όταν αυτός προσπάθησε να αντιδράσει.

Τα θύματα ζητούν πιο έντονη αστυνόμευση, την οποία όμως δεν μπορεί να προσφέρει το τοπικό αστυνομικό τμήμα που είναι υποστελεχωμένο.

Δείτε το video:

Διαρρήκτες στην Ελλοπία στη Θήβα από LAMIASTARGR
Διαβάστε Περισσότερα »

Αντεπίθεση-πρόκληση από τη Γερμανία για τα περί δήμευσης περιουσίας

«Σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν ελληνικές επιθέσεις εναντίον γερμανικής ιδιοκτησίας, η Γερμανία θα ξέρει να αμυνθεί».

Aυτό δηλώνει ο εκπρόσωπος της ΚΟ των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU - αδελφού βαυαρικού κόμματος της Μέρκελ και κυβερνητικού εταίρου) για δημοσιονομικά θέματα Χανς Μίχελμπαχ, αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου. Μάλιστα, χαρακτηρίζει «άθλια» και «άμετρη» την κριτική που άσκησε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Το θέμα έχει διευθετηθεί ήδη από τη δεκαετία του '50» υποστηρίζει ο κ. Μίχελμπαχ για τις πολεμικές αποζημιώσεις, σε δηλώσεις του στην ηλεκτρονική έκδοση της Handelsblatt.

«Το κακό στιλ έχει γίνει σήμα κατατεθέν της κυβέρνησης Τσίπρα»

Παράλληλα, σχολιάζοντας τη χθεσινή δήλωση του Ν. Παππά για τον Β. Σόιμπλε, κάνει λόγο για «άθλια» και «άμετρη» κριτική και προσθέτει ότι το κακό στιλ έχει γίνει πλέον κάτι σαν «το σήμα κατατεθέν του συνασπισμού ριζοσπαστών στην Αθήνα».

«Αντί να εφευρίσκει όλο και καινούργιες λεκτικές προσβολές και να γυαλίζει εκ νέου εικόνες εχθρών, η κυβέρνηση Τσίπρα θα έπρεπε καλύτερα να συγκεντρώσει την ενέργειά της σε μια θεμελιώδη μεταρρύθμιση της χώρας» σημειώνει και προσθέτει ότι αυτή τη στιγμή λεηλατεί τα συνταξιοδοτικά ταμεία και κάνει το παν για να ρίξει την ίδια τη χώρα της και τον ίδιο τον λαό της, στην απόλυτη χρεοκοπία.

«Η κυβέρνηση Τσίπρα δείχνει με την κάθε μέρα που βρίσκεται στην εξουσία ότι δεν είναι κατάλληλη για την Ευρώπη. Ως τώρα, η Αθήνα δεν προσέφερε ούτε μια χρήσιμη ιδέα για το πώς η Ελλάδα θα βγει από αυτή την κατάσταση. Μάλλον δεν έχει και καμμία (ιδέα) η κυβέρνηση. Αντ' αυτού αναζητούνται όλο και νέοι ένοχοι» καταλήγει ο κ. Μίχελμπαχ.

Σχολιάζοντας χθες τις δηλώσεις του Β. Σόιμπλε στο περιθώριο του Ecofin, ο υπουργός Επικρατείας Ν.Παππάς είχε δηλώσει ότι «η αποτυχία του σχεδίου ασφυξίας της Ελλάδας έχει φέρει κάποιους σε δύσκολη θέση».

Συγκεκριμένα, ο κ. Παππάς είχε πει τα εξής: «Ο κ. Σόιμπλε είναι ο βασικός υποστηρικτής των αποτυχημένων πολιτικών σε Ελλάδα και σε Ευρώπη. Είναι σαφές ότι η αποτυχία του σχεδίου ασφυξίας της Ελλάδας έχει φέρει κάποιους σε δύσκολη θέση. Οι σημερινές του δηλώσεις είναι επίσης σαφές ότι απευθύνονται στο εσωτερικό και εσωκομματικό του του ακροατήριο. Αυτές οι δηλώσεις είναι ασύμβατες τόσο με τη θεσμική θέση που κατέχει όσο και με την προσδοκία που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη για εξεύρεση μίας νέας λύσης. Η εμμονή και η επιμονή του σε αυτή την πολιτική και σε αυτό το ύφος είναι ασύμβατες με την πορεία προς μια ενωμένη και δημοκρατική Ευρώπη».

 iefimerida.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Η ΨΑΛΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΘΗΒΩΝ-ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ



Διαβάστε Περισσότερα »

Εξιχνιάστηκαν οι ένοπλες ληστείες στα Οινόφυτα

Εξιχνιάσθηκαν δύο (2) ένοπλες ληστείες που διαπράχθηκαν την 21-01-2014, σε υποκαταστήματα τράπεζας και των ΕΛ.ΤΑ. αντίστοιχα, στα Οινόφυτα Βοιωτίας

Ταυτοποιήθηκε, ως ένας εκ των δραστών, 37χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη ενόπλων ληστειών κατ’ εξακολούθηση και διακεκριμένων κλοπών, καθώς και για παράβαση του νόμου περί όπλων

Σημειώνεται ότι ο 37χρονος συνελήφθη τον περασμένο Οκτώβριο στην Καλλιθέα Αττικής, κατηγορούμενος μεταξύ άλλων για την εμπλοκή του σε σωρεία ενόπλων ληστειών και διακεκριμένων κλοπών, ενώ είναι έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης της χώρας  


Από το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς, εξιχνιάσθηκαν δύο (2) ένοπλες ληστείες που διαπράχθηκαν την 21-01-2014, σε υποκαταστήματα τράπεζας και των ΕΛ.ΤΑ. αντίστοιχα, στα Οινόφυτα Βοιωτίας.
Στο πλαίσιο της έρευνας, ταυτοποιήθηκε ως ένας εκ των πέντε δραστών, 37χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη ενόπλων ληστειών κατ’ εξακολούθηση και διακεκριμένων κλοπών, καθώς και για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Ειδικότερα πρωινές ώρες της 21-01-2014, οι τέσσερις από τους δράστες, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, έθραυσαν με βαριοπούλα την τζαμαρία υποκαταστήματος τράπεζας και οι τρεις εισέβαλαν στο εσωτερικό του, όπου με την απειλή όπλων (δύο Kalashnikov και ενός πιστολιού), αφαίρεσαν από τα ταμεία το χρηματικό ποσό των (10.695) ευρώ.

Λίγη ώρα αργότερα, οι ίδιοι δράστες εισήλθαν σε υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ., όπου επίσης με την απειλή των όπλων αφαίρεσαν από το ταμείο το χρηματικό ποσό των (350) ευρώ και ακολούθως διέφυγαν με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, όπου τους ανάμενε συνεργός τους (σχετικό το από 21-01-2014 Δελτίο Τύπου μας).

Στο πλαίσιο των ευρείας κλίμακας ερευνών, εντοπίστηκε το όχημα διαφυγής των δραστών, εγκαταλελειμμένο σε περιοχή των Οινοφύτων και όπως προέκυψε είχε αφαιρεθεί από του δράστες βραδινές ώρες της 20-01-2014 από την περιοχή της Νέας Ερυθραίας Αττικής.

Από την συστηματική και μεθοδική αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς, σε συνδυασμό με την συλλογή και κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, προέκυψαν τα στοιχεία ταυτότητας του 37χρονου δράστη και διακριβώθηκε η συμμετοχή του στις ανωτέρω ληστείες.

Σημειώνεται ότι ο 37χρονος συνελήφθη την 23-10-2014 στην Καλλιθέα Αττικής, από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, κατηγορούμενος μεταξύ άλλων για την εμπλοκή του σε σωρεία ενόπλων ληστειών και διακεκριμένων κλοπών, ενώ είναι έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης της χώρας.

Οι έρευνες συνεχίζονται για την ταυτοποίηση των συνεργών του 37χρονου, καθώς και την τυχόν εμπλοκή τους στην διάπραξη και άλλων παρόμοιων εγκληματικών ενεργειών.

Το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.
Διαβάστε Περισσότερα »

Λιγότεροι φοιτητές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη -Ποιες σχολές έχουν ζητήσει περικοπές σε εισακτέους

Αν και οι εισακτέοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ για τη χρονιά που έρχεται θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή κοντά στις 70.000, όλα δείχνουν ότι λόγω του αλαλούμ με τις μετεγγραφές που επιβάρυναν κατά πολύ τα τμήματα του κέντρου θα υπάρξουν μεγάλες μειώσεις στους εισακτέους.

Το μέτρο είναι υπό συζήτηση, ωστόσο εάν εφαρμοστεί, αναμένεται να εκτινάξει τις βάσεις των τμημάτων αυτών, αλλάζοντας τα δεδομένα στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Ποιες σχολές θα ζητήσουν μείωση εισακτέων

Μάλιστα εκεί που αναμένεται να πέσει το μεγαλύτερο μαχαίρι είναι στις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Σχολές όπως αυτές του ΕΜΠ, του ΕΚΠΑ και του Αριστοτέλειου που πέρυσι δέχθηκαν σχεδόν το σύνολο όσων ζήτησαν μετεγγραφές θα είναι σε θέση να έχουν πολύ λιγότερους εισακτέους. Οι σχολές μηχανολόγων και ηλεκτρολόγων του ΕΜΠ, η ιατρική και τα παιδαγωγικά του ΕΚΠΑ αλλά και αρκετές σχολές του Αριστοτέλειου της Θεσσαλονίκης ήδη έχουν ζητήσει μεγάλες περικοπές στους εισακτέους.

Παράλληλα από τα ιδρύματα ζητείται να μπει ένα πλαφόν στις μετεγγραφές κοντά στο 15 με 20% έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται οι σχολές με πολλαπλάσιους φοιτητές από εκείνους που πραγματικά μπορούν να δεχθούν.


Διαβάστε Περισσότερα »

Αφιέρωμα στον Μανώλη Αναγνωστάκη απο το βιβλιοπωλείο "Σύγχρονη Έκφραση"


Διαβάστε Περισσότερα »

Μάρτης γδάρτης -Συνεχίζεται και σήμερα η κακοκαιρία

Αστατος ο καιρός την Τετάρτη με τοπικές βροχές, λίγα χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά και σποραδικές καταιγίδες δυτικά και νότια.

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ

Μακεδονία, Θράκη
καιρός: στη δυτική και κεντρική Μακεδονία νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά, στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
άνεμοι: ασθενείς μεταβλητοί.
θερμοκρασία: από 02 έως 11 βαθμούς Κελσίου, στη δυτική Μακεδονία η μεγίστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα νοτιότερα τμήματα σποραδικές καταιγίδες και λίγα χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου, εξασθένηση από το απόγευμα.
άνεμοι: αρχικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και σταδιακά βορειοδυτικοί 4 με 5 τοπικά στα νοτιά 6 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου, στην Ηπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά, σταδιακά σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στις νοτιότερες περιοχές, περιορισμένη ορατότητα στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.
άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
καιρός:νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και τα υπόλοιπα.
άνεμοι: αρχικά μεταβλητοί 4 και σταδιακά από το απόγευμα στα δυτικά και νότια από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

νησιά ανατολικοί Αιγαίου, Δωδεκάνησα
καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις πρωινές ώρες.
άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 τοπικά στα νοτιά 5 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές οι οποίες από το απόγευμα θα ενταθούν.
άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 05 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά.
άνεμοι: ασθενείς μεταβλητοί.
θερμοκρασία: από 05 έως 10 βαθμούς Κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

Ξεχείλισαν οι δεξαμενές ελαιοτριβείου στην Ιστιαία


Ξεχείλισαν τελικά οι δεξαμενές με τα λύματα και τον κατσίγαρο του ελαιοτριβείου στον Άγιο Γεώργιο Ιστιαίας με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι και ιδιοκτησίες και με την τελική κατάληξη στη  θάλασσα. Η υπόθεση δεν είναι σημερινή ούτε φυσικά η πρώτη. Το σενάριο δυστυχώς επαναλαμβάνεται.

Οι κάτοικοι και ο Εξωραϊστικός – Εκπολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος του χωριού έχουν επανειλημμένα καταγγείλει και διαμαρτυρηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες για τη μη εφαρμογή των Προτύπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (Π.Π.Δ.) της εταιρείας κατά την κατασκευή και λειτουργία των εδαφοδεξαμενών εξάτμισης των υγρών αποβλήτων του ελαιοτριβείου. Αμφισβητείται η τήρηση των αποστάσεων που προβλέπει ο νόμος, οι μέθοδοι αντιμετώπισης της δυσοσμίας και η ασφαλής αντιμετώπιση των κινδύνων από τη διαρροή των λυμάτων στον υπόγειο υδροφόρο. Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας είναι στο «μαξιλάρι» του χωριού, σε μικρή απόσταση από τον οικισμό και τον κεντρικό δρόμο.

Με λίγα λόγια στον πυρήνα της υπόθεσης τοποθετούνται τα θέματα της υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων και η περιβαλλοντική προστασία.

Η δημοτική σύμβουλος του Δήμου Ιστιαίας και επικεφαλής της παράταξης «Ο ΔΗΜΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ» Νατάσσα Φουρνάρη, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 3 Δεκεμβρίου 2014 έθεσε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την λειτουργία και τα λύματα του ελαιοτριβείου. Επίσης στις 17 Δεκεμβρίου μέλη του ΔΣ του Εξωραϊστικού-Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου του χωριού, με την παρουσία νομικού συμβούλου, ενημέρωσαν την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας για τα περιβαλλοντολογικά προβλήματα που προέκυψαν από τη λειτουργία του συγκεκριμένου ελαιοτριβείου και ζήτησαν να γίνει νέα αυτοψία, από την Περιφέρεια αυτή τη φορά, και με την παρουσία τους.
Από το Πρακτικό Συνεδρίασης της Επιτροπής διαβάζουμε: «η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης αφού άκουσε με προσοχή τα όσα ειπώθηκαν ζήτησε από τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού κ. Τερζή Αντώνη, να προβεί η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας σε επανέλεγχο της ανωτέρω δραστηριότητας»
Σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων και των μελών του Συλλόγου η αυτοψία από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας δεν έγινε ακόμα, ενώ παρήλθαν τρεις σχεδόν μήνες, παρά τις υποσχέσεις και του ίδιου του προέδρου της Επιτροπής
Τα αποτελέσματα είναι δυσάρεστα και δικαιώνουν δυστυχώς τους κατοίκους του χωριού που διαμαρτύρονται. Δημιουργούν όμως ταυτόχρονα και ερωτηματικά σχετικά με τον τρόπο που λειτούργησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες και την καθυστέρηση της αυτοψίας. Είναι δυσάρεστο να οδηγούνται τα πράγματα στον εισαγγελέα, ενώ με τη σωστή αντιμετώπιση και την πιστή τήρηση της νομοθεσίας μπορούν να αποφευχθούν.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επαναλαμβάνουμε την πρόταση, που φέραμε πρόσφατα στη συνάντηση με τον περιφερειάρχη κ Μπακογιάννη, για την σταδιακή αντικατάσταση των τριφασικών ντεκάντερς με διφασικά και την κεντρική διαχείριση των λυμάτων των ελαιοτριβείων με την δημιουργία αυτοδιαχειριζόμενης Μονάδας επεξεργασίας και την ομπρέλα της Περιφέρειας.
Διαβάστε Περισσότερα »

Μπουρλότο βάζει ο υπουργός Δικαιοσύνης - Θα δώσει άδεια να εκτελεστεί η απόφαση για το Δίστομο - Απειλεί με δήμευση γερμανικής περιουσίας

Τη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Παρασκευόπουλου χειροκρότησαν όλοι οι βουλευτές
- Με την απόφαση του Αρείου Πάγου γίνεται αποκατάσταση των οικογενειών των θυμάτων του Διστόμου
- Ωστόσο, ο κ. Παρασκευόπουλος δηλώνει απλά έτοιμος και σημειώνει πως θα κρίνει η απόφασή του κι από ζητήματα ευρύτερων εθνικών διαστάσεων
- Η απόφαση αυτή κατέστη αμετάκλητη από το 2000 και για να γίνει αναγκαστική εκτέλεση κατά αλλοδαπού χρειάζεται την άδεια του υπουργού Δικαιοσύνης

Την θέση ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου για την αποκατάσταση των οικογενειών θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο παραμένει εκτελεστή εξέφρασε απόψε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος ο οποίος ανακοίνωσε χειροκροτούμενος από την εθνική αντιπροσωπεία ότι είναι έτοιμος να δώσει την άδεια για την εκτέλεσή της.
Με την κίνηση αυτή η Αθήνα απαντά στις βολές της Γερμανίας και προειδοποιεί.

«Θέλω να εκφράσω την προσωπική μου θέση ως υπουργού της Δικαιοσύνης. Συγχωρέστε μου τον πρωτοπρόσωπο λόγο. Οφείλεται στο ότι η πολιτική δικονομία αναθέτει μια απόφαση στον υπουργό της Δικαιοσύνης. Έχω τη γνώμη ότι η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου που έκρινε ότι υπάρχει ετεροδικία και επομένως ασυλία του εναγόμενου γερμανικού κράτους δεν αναιρεί την εκτελεστότητα της Αρεοπαγιτικής απόφασης του έτους 2000 διότι δεν αφορά την ίδια υπόθεση.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου παραμένει εκτελεστή και προσωπικά είμαι έτοιμος να δώσω την άδεια για την εκτέλεσή της», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης χειροκροτούμενος από βουλευτές.

«Το χρόνο για την εκτέλεση αυτής της επίσπευσης αυτής της διαδικασίας, βεβαίως θα τον εξαρτήσω, ενόψει και της νομικής πολυπλοκότητας του θέματος αλλά και των εθνικών του διαστάσεων, και από την πολιτική διαπραγμάτευση που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση και από τη γνώμη της Βουλής», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Πολλαπλά σημαίνουσα χαρακτήρισε τη δήλωση του υπουργού η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, «ιδίως γιατί υπάρχουν ακόμα ζωντανοί άνθρωποι που έζησαν τη ναζιστική θηριωδία αλλά και ενόψει ακόμη του ότι έχουν φύγει πάρα πολλοί στη διαδικασία αναμονής να υλοποιηθεί μια απόφαση που έχει γίνει αμετάκλητη για την ελληνική δικαιοσύνη από το έτος 2000, εδώ και 15 χρόνια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου επιδικάστηκαν 28 εκατομμύρια ευρώ και η απόφαση αυτή κατέστη αμετάκληση από το 2000 από τον Άρειο Πάγο, που ουσιαστικά απέρριψε την αίτηση αναίρεσης του γερμανικού κράτους.

Από τότε μέχρι σήμερα αυτή η απόφαση δεν εκετελέστηκε κι αυτό γιατί για να γίνει εκτέλεση κατά αλλοδαπού δημοσίου θα πρέπει απαραίτητα να δοθεί η ανάλογη άδεια από τον υπουργό Δικαιοσύνης.
 newsit.gr


Διαβάστε Περισσότερα »

Νέο χιονοδρομικό στη Δαύλεια από το Δήμο Λιβαδειάς;


Στο Δήμο Λιβαδειάς αναστήθηκε, εν μέσω κρίσης, ένα παλιό σχέδιο για τη δημιουργία ενός νέου χιονοδρομικού κέντρου στον Παρνασσό στη Δαύλεια, στη θέση Ακρινό.


Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λεβαδέων της 18 Φεβρουαρίου 2015 εγκρίθηκε η διάθεση ποσού από την κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων για κάλυψη έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων και τα:

- «τροποποίηση του προϋπολογισμού Γεωλογική μελέτη για το έργο πρόσβασης του νέου Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού στην ευρύτερη περιοχή της θέσης ΑΚΡΙΝΟ  4.120,44 €» και

- «Συγκοινωνιακή προκαταρκτική μελέτη για το έργο πρόσβασης του νέου Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού στην ευρύτερη περιοχή της θέσης ΑΚΡΙΝΟ  12.987,06 €»

Δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί κανείς τι πάνε να κάνουν. Οι πλαγιές στο Ακρινό και στα Μαύρα Λιθάρια έχουν ανατολικό προσανατολισμό με μεγάλες κλίσεις και χιονοστιβάδες, που σαρώνουν ανελλιπώς τις πλαγιές μέχρι το δάσος (και μέσα στο δάσος) πάνω από τη Μονή Ιερουσαλήμ. Παλιότερα μάλιστα ακούγονταν απόψεις να συνδεθεί το νέο αυτό Χιονοδρομικό Κέντρο και με το Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού. Αυτό σημαίνει ένα λιφτ που θα ξεκινάει από τα Μαύρα Λιθάρια, θα περνάει από τον Τσάρκο, την Τουμπόραχη και θα καταλήγει στο Χιονοδρομικό στα Κελάρια. Επιτρέπεται άραγε από το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, η δημιουργία νέου χιονοδρομικού κέντρου στην περιοχή του Παρνασσού; Αν αυτό προχωρήσει, θα αφήσει τα σημάδια του σε ένα σχετικά ανέγγιχτο κομμάτι του Παρνασσού.

Είναι το λιγότερο ανόητο να μιλάμε σήμερα για νέα χιονοδρομικά σε περίοδο κλιματικής αλλαγής και ενώ ξέρουμε πως η περίοδος χιονόπτωσης στο συγκεκριμένο βουνό και υψόμετρο είναι πολύ μικρή. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει μελέτη σκοπιμότητας και οικονομικής βιωσιμότητας αυτού που σκέφτονται να κάνουν ∙ γιατί αυτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως Χιονοδρομικό Κέντρο. Για να κατασκευαστεί ένα χιονοδρομικό κέντρο χρειάζεται διάνοιξη χιλιομέτρων ασφαλτόδρομων σε δασικές ή αλπικές ορεινές ζώνες, κατασκευή κτιρίων σε δεσπόζουσες αλπικές τοποθεσίες, ισοπέδωση πλαγιών για τις πίστες και τέλος, εγκατάσταση πυλώνων (5-15 μέτρων ψηλοί) και συρματόσχοινων για τα lift.
Όσον αφορά την οικονομική βιωσιμότητα,  θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι η χειμερινή περίοδος διαρκεί όλο και λιγότερο - ήδη περιορίζεται στους 3 μήνες - είτε λόγω του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είτε λόγω άλλων μετεωρολογικών φαινομένων, γεγονός που καθιστά αμφίβολη την επιβίωση ενός νέου χιονοδρομικού κέντρου όταν μάλιστα υπάρχει ήδη μεγάλος αριθμός στη χώρα.
Αντίθετα υπάρχουν εναλλακτικές μορφές ήπιου τουρισμού που θα μπορούσε να προσανατολιστεί η περιοχή και που έχουν μικρότερο κόστος κατασκευής και λειτουργίας, δεν επιβαρύνουν το ορεινό οικοσύστημα και αναπτύσσονται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, όπως για παράδειγμα η αναρρίχηση, η ποδηλασία, το ορειβατικό σκι, η πεζοπορία σε σηματοδοτημένα μονοπάτια, οι παραδοσιακοί οικισμοί, κλπ.
Στέφανος Σταμέλλος
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ