Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Δολοφόνησε τον βιαστή της

Μια φριχτή ιστορία ξετυλίγεται πίσω από τη δολοφονία ενός 33χρονου ο οποίος βρέθηκε νεκρός έξω από νεκροταφείο της δυτικής Αττικής. Η αστυνομία εξιχνίασε το έγκλημα και συνέλαβε μια 24χρονη, η οποία ωστόσο, ομολογώντας την πράξη της, έδωσε μια συγκλονιστική διάσταση στο κίνητρο που την οδήγησε στη δολοφονία.

​Όπως αναφέρει η 24χρονη, το θύμα την εξέδιδε γιατί χρειαζόταν τα χρήματα για να αγοράζει ναρκωτικάΗ ανθρωποκτονία του 33χρονου διαπράχθηκε στις 4-2-2015 στις Αχαρνές Αττικής. Ο άντρας είχε βρεθεί θανάσιμα τραυματισμένος, από αιχμηρό αντικείμενο, έξω από την περίφραξη του Κοιμητηρίου Αχαρνών.

Όπως διαπιστώθηκε, την ανθρωποκτονία τη διέπραξε η 24χρονη, γνωστή του θύματος, κατά τη διάρκεια έντονης λογομαχίας. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η κοπέλα διέπραξε τη δολοφονία επειδή το θύμα την εξωθούσε στην πορνεία, ενώ παράλληλα είχε βιάσει την ίδια και τις δύο αδελφές της.

Όπως αναφέρει η κοπέλα, το θύμα την εξέδιδε γιατί χρειαζόταν τα χρήματα για να αγοράζει ναρκωτικά.

Σε βάρος της 24χρονης, η οποία ομολόγησε τη διάπραξη της ανθρωποκτονίας, σχηματίσθηκε δικογραφία και εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, δυνάμει του οποίου συνελήφθη χθες (28-3-2015) το βράδυ.

Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Διαβάστε Περισσότερα »

Αποκατάσταση προβλήματος υδροδότησης στην Αλίαρτο


ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΗ Δ.Κ. ΑΛΙΑΡΤΟΥ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Κατοπιν συντονισμενων ενεργειων, σας ενημερωνουμε οτι το προβλημα της υδροδοτησης της Δ.Κ. Αλιαρτου εχει πλεον αποκασταθει, καθως αντικατασταθηκε πληρως και το αντλητικο συγκροτημα της κεντρικης γεωτρησης του Αλιαρτου. Πλεον η υδροδοτηση της πολης γινεται κανονικα και χωρις ποιοτικα προβληματα στο παρεχομενο νερο.

Σας ευχαριστουμε για την κατανοηση.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ -ΘΕΣΠΙΕΩΝ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΑΣΙΩΤΗΣ
Διαβάστε Περισσότερα »

Παραμένει ο ΕΝΦΙΑ - Αυξάνονται φορολογικοί συντελεστές και ΦΠΑ - Μπαίνει φόρος... λίπους - Διαβάστε τη λίστα των μεταρρυθμίσεων


- Αύριο στις 8 το βράδυ στη Βουλή μάχη πολιτικών αρχηγών στη συζήτηση για τη δανειακή σύμβαση
- Στη κόψη του ξυραφιού οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group
- Διαβάστε ποιοί φόροι αυξάνονται και τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ
- Στον αέρα το έκτακτο Eurogroup και η χρηματοδότηση της Ελλάδας, ενώ η κυβέρνηση ψάχνει ευρώ-ευρώ για την πληρωμή μισθών, συντάξεων και δόσεων
- Οι δανειστές πιέζουν για περικοπές στις συντάξεις και αύξηση του ορίου ηλικίας στη συνταξιοδότηση

Σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών ξεκινάει από τη Δευτέρα, που αναμένεται η περιβόητη λίστα των μεταρρυθμίσεων να τεθεί το τραπέζι του Euro Working Group. Τι περιλαμβάνει και ποιές κόκκινες γραμμές βάζει η ελληνική κυβέρνηση. Σε ποιά σημεία της λίστας αναμένεται να γίνει σκληρό παζάρι. Εκτάκτως αύριο στη Βουλή η δανειακή σύμβαση που θα συζητηθεί σε επίπεδο αρχηγών. Όπως διαρρέεται, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να γίνει αύριο το βράδυ στις 8 συζήτηση στη Βουλή για τη διαπραγμάτευση.

Με σημαία της το “όχι άλλα υφεσιακά μέτρα” η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε ρήξη, αν οι δανειστές επιμείνουν σε νέα αντιλαϊκά μέτρα (ΦΠΑ, συντάξεις, φόροι).

Σύμφωνα με τη λίστα, που περιλαμβάνει 18 κοστολογημένα μέτρα, η κυβέρνηση προβλέπει έσοδα πάνω από 3 δισ. ευρώ για το 2015, με «κούρεμα» κατά 50% των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος (1,5%) κάτι που ευελπιστούν να τους οδηγήσει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, που εκτιμάται στο 1,4%.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η φοροδιαφυγή, με έμφαση στους “έχοντες και κατέχοντες”, στα εμβάσματα και στη λειτουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου. Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται η επιτάχυνση και ολοκλήρωση άμεσα των ελέγχων στις λίστες Λαγκάρντ και Λιχτενστάιν, καθώς και όσων περιπτώσεων έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις μεταφοράς «μαύρου χρήματος» στο εξωτερικό.

Ξεχωρίζει το μέτρο της online σύνδεσης των ταμειακών μηχανών των καταστημάτων με το taxis, που ενδεχομένως συνδυαστεί και με την άμεση πληρωμή του ΦΠΑ μέσω τραπεζών, αλλά θα δοθεί βαρύτητα και στο λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού.
Τη διαδρομή του... ΦΠΑ ευελπιστούν να ακολουθήσουν με την οnline σύνδεση των επιτηδευματιών με το σύστημα taxis, ώστε όλες οι συναλλαγές να καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο και να βεβαιώνεται άμεσα ο αναλογών ΦΠΑ, ο οποίος θα χρεώνεται αυτόματα μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Έτσι, θα υπολογίζεται αυτόματα ο τζίρος των επιχειρήσεων.

Για το ΦΠΑ, οι δανειστές ζητάνε την κατάργηση εξαιρέσεων, ειδικά στα νησιά. Η κυβέρνηση αντιπροτείνει την on line σύνδεση των ταμειακών με το TAXIS, κληρώσεις αποδείξεων και συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες. Εάν συζήτηση οδηγηθεί σε αδιέξοδο, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιδειχθεί ευελιξία.

Διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ,-ίσως με κάποιες αλλαγές στους μικρούς ιδιοκτήτες -και το 2015 με στόχο να εισπραχθούν και φέτος περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Ο ανώτατος συντελεστής μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 2% τον χρόνο, ειδικά αν η είσπραξή του συνδυαστεί με τη μείωση των αντικειμενικών τιμών της Εφορίας τον Ιούνιο.

Προβλέπεται αύξηση του ανώτατου συντελεστή από 42% σε τουλάχιστον 45%- 50% και εισαγωγή νέων κλιμακίων, ενώ σχεδιάζεται γενναία αύξηση αφορολογήτου έως τα 15.000 ευρώ, σε βάθος διετίας

Ανάσα στα κρατικά ταμεία αναμένεται να δώσουν οι ρυθμίσεις των χρεών προς το Δημόσιο με τις 100 δόσεις και στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι τα έσοδα να αγγίξουν τα 900 εκατ. ευρώ για το 2015.

Σχεδιάζεται αμνηστία σε αδήλωτα εισοδήματα που βρίσκονται στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό, με την υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων χωρίς πρόστιμο, με εφάπαξ φόρο πάνω από 15%.

Οι φοροαπαλλαγές θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση, ενώ εξετάζεται η επιβολή Fat tax, δηλαδή φόρου σε τρόφιμα με ζάχαρη και λιπαρά, όπως στις ΗΠΑ.
Το οικονομικό επιτελείο προσβλέπει και στην είσπραξη 500 εκατ. ευρώ από τον διαδικτυακό τζόγο.

newsit.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

AO Πλαταιών Πανηγυρικά Επιστρέφει στην Α' Κατηγορία 0-1 στο Άρμα !!!

 o

Β' Κατηγορια Βοιωτιας
Αποτελεσματα 21ης Αγωνιστικης
Πανγεωργικος - ΑΟ Υψηλαντης                    1-3
ΑΟ Παυλο - ΑΟ Καστρο                               1-0
Α.Σ Λεονταριου - Πανδαυλειακος                 1-3
Κυπαρισσος Αντικυρας - ΑΟ Θεσπιακος      2-2
Πηγασος Αγιας Αννας - Νικη Λαφυστιου     4-0
Ρεπο...Παναθηναικος Κυριακιου

Β' Κατηγορια Βοιωτιας 1ος Ομιλος
η Βαθμολογία σε 21 Αγωνες
1. Θεσπιακος.                             52
2. Νίκη Λαφυστιου.                   41
3. Πηγασος Αγίας Αννας.          40
4. Πανδαυλειακος.                     31
5. Παναθηναϊκός Κυριακιου.    26
6. Πανγεωργικος.                      24
7. ΑΣ Λεονταριου.                    19
8. Κυπαρισσος Αντικυρας.       17
9. ΑΟ Υψηλαντης.                    14
10. ΑΟ Παύλο.                          13
11. ΑΟ Κάστρο.                          1

*** ο ΑΟ Καστρο ξεκινησε με -8


Β' Κατηγορια Βοιωτιας 2ος Ομιλος
Αποτελεσματα 21ης Αγωνιστικης
Κεραυνος Αγιου Θωμα - ΑΕ Δερβενοχωρια                          1-1
ΑΟ Ασκρης - Ολυμπιαδα Οινοφυτων                                    2-2
Αρματηλατης - ΑΟ Πλαταιες                                                 0-1
Ηρακλης Ασωπιας - ΑΟ Μαυρομματιου                               4-2
Ιωνικος Αστερας Θηβας - Δοξα Μουρικιου/Πελοπιδας        1-2
Ελλοπιακος - ΑΕΣ Ελεωνας                                                   3-5


Β' Κατηγορια Βοιωτιας 2ος Ομιλος
η Βαθμολογία σε 21 Αγωνες
1. ΑΟ Πλαταιες                            53
2. Αρματηλατης                            50
3. Δόξα Μουρικιου/Πελοπιδας    43
4. Κεραυνός Αγίου Θωμά            37
5. Ηρακλής Ασωπιας                   37
6. Ολυμπιάδα Οινοφυτων            32
7. Ελλοπιακος                              31
8. Ιωνικός Αστέρας Θήβας          26
9. ΑΕΣ Ελεωνας                          25  
10. ΑΕ Δερβενοχωρια                 14
11. ΑΟ Ασκρης                           10    
12. ΑΟ Μαυρομματιου                 3

*** οι ομαδες με Αστερακι εχουν ενα Αγωνα Λιγοτερο


Διαβάστε Περισσότερα »

Δείτε μέσω internet αν και πόσα χρωστάτε στην εφορία (Τέλη, ΕΕΤΗΔΕ, Φόροι κλπ)




    Μέσω του διαδικτύου, χωρίς δηλαδή να πηγαίνουν αναγκαστικά στα γκισέ της εφορίας, μπορούν οι φορολογούμενοι να ενημερώνονται για τα χρέη τους προς το Δημόσιο που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα άλλα και για τους φόρους που βεβαιώνονται κάθε φορά από την εφορία.

Η Γενική... γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών έχει αναπτύξει ειδική εφαρμογή στον ηλεκτρονικό ισότοπο link.minfin.gr/eidop με την οποία ο φορολογούμενος μπορεί να δει αναλυτικά όλα τα ποσά που οφείλει προτού καταφθάσουν τα ειδοποιητήρια και πριν ξεκινήσουν οι... «οχλήσεις» από την εφορία. [Μπορείτε να δείτε τυχόν οφειλές ή επιστροφές φόρου από την εφορία, επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου].

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, οι φορολογούμενοι μπορούν να πληροφορηθούν και να τυπώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους για τα οποία οφείλεται το Ειδικό Τέλος Ακινήτων του 2013 στον σύνδεσμο http://link.minfin.gr/eidop. Από τον ίδιο σύνδεσμο μπορούν, επίσης, να τυπώσουν την ειδοποίηση με τους κωδικούς πληρωμής προκειμένου να καταβάλουν το τέλος στις τράπεζες.
Πρόκειται για το Ειδικό Τέλος Ακινήτων που καταβαλλόταν μέσω της ΔΕΗ το 2013, αλλά αρκετοί φορολογούμενοι είτε δεν το είχαν καταβάλει είτε το είχαν κάνει εκπρόθεσμα, με αποτέλεσμα η οφειλή τους να εγγραφεί έως ληξιπρόθεσμο χρέος στην εφορία και η πληρωμή τους να συμψηφιστεί με τους επόμενους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι εάν δεν υπάρχει δυνατότητα καταβολής της οφειλής εφάπαξ, μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής σε πρόγραμμα ρύθμισης, με αίτηση του φορολογουμένου.

Θυμίζουμε ότι την υπηρεσία μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν όλοι οι φορολογούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι στις υπηρεσίες του TAXISnet. Εισάγοντας το Username και το password που έχουν πάρει από την εφορία θα οδηγούνται στη σελίδα που θα παρουσιάζει τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους άλλα και όλους τους φόρους που πρέπει να καταβληθούν και είτε αφορούν το εισόδημα είτε τα ακίνητα κ.λπ.

Η ΓΓΠΣ έχει αντιστοιχήσει και έναν ηλεκτρονικό κωδικό πληρωμής σε κάθε μία από τις οφειλές ώστε που θα παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα. Έτσι, ο φορολογούμενος, εάν το επιθυμεί, θα μπορεί είτε να πληρώσει ηλεκτρονικά (web-banking) τον φόρο ή την οφειλή τους ή εναλλακτικά να τυπώσει σημείωμα (για κάποιο συγκεκριμένο φόρο ή χρέος) και να καταβάλει το ποσό στην τράπεζα ή στην εφορία. Στόχος της ΓΓΠΣ είναι ηλεκτρονικά σελίδα να ενημερώνεται άμεσα για τις πληρωμές και να επικαιροποιεί αναλόγως το ύψος των οφειλών.

Ειδοποιήσεις Πληρωμής ή Επιστροφής Φόρου

Διαθέσιμες υπηρεσίες της εφαρμογής:

1. Η υπηρεσία αναζήτησης ληξιπρόθεσμων οφειλών εκτός ρύθμισης απευθύνεται σε όλους τους φορολογούμενους, ώστε άμεσα να μπορούν να ενημερωθούν για τις ληξιπρόθεσμες μη ρυθμισμένες οφειλές τους καθώς και την καταβολή αυτών με απαλλαγή προσαυξήσεων, μεταξύ 20 και 27 Μαρτίου 2015.

2. Η υπηρεσία αναζήτησης ειδοποιήσεων Τελών Κυκλοφορίας και κατάστασης οχημάτων, απευθύνεται σε όλους τους φορολογούμενους, ώστε άμεσα να μπορούν να ενημερωθούν για την κατάσταση των οχημάτων τους (κυβικά, κίνηση, ακινησία, κτλ) και να μπορούν να εκτυπώσουν την ειδοποίηση πληρωμής τελών κυκλοφορίας.
Συνδεθείτε στην υπηρεσία, επιλέγοντας τον σύνδεσμο:  link.minfin.gr/eidop
Διαβάστε Περισσότερα »

"ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΑΕ":Απαλλάσονται όλοι εκτός Κοντογεώργου


Ανακοινώθηκε το βούλευμα που κρίνει αθώους τους νομαρχιακούς συμβούλους και οδηγεί στο ακροατήριο τον τότε νομάρχη και πρώην Βουλευτή Κώστα Κοντογεώργο
Αθώοι κρίθηκαν οι 18 πρώην νομαρχιακοί σύμβουλοι της Ευρυτανίας που είχαν διωχθεί για την αμαρτωλή "ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΑΕ" ενώ ο πρώην Βουλευτής και τότε νομάρχης οδηγείτε στο ακροατήριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Prasi@Online ,το βούλευμα ανακοινώθηκε χθές απο το Συμβούλιο Εφετών της Λαμίας όπου απαλλάσσει τους νομαρχιακούς συμβούλους αναγνωριζοντας τους ότι δεν υπήρξε δόλος απο μέρους τους στην υπόθεση του δανείου των 4.7 εκ.ευρώ της Ευρυτανίας ΑΕ ,ενώ αντίθετα επιρρίπτει ευθύνες στον Κώστα Κοντογεώργο και τον οδηγεί σε δικάσιμο.
Θυμίζουμε ότι ο εισαγγελέας Καρπενησίου πριν ένα χρόνο περίπου άσκησε διώξεις για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος στον πρώην νομάρχη Κώστα Κοντογεώργο και στα μέλη του νομαρχιακού συμβουλίου (με εξαίρεση δύο άτομα) την περίοδο 2002-2010 για τον τρόπο με τον οποίο η Νομαρχία παρείχε εγγύηση σε εταιρεία της για να λάβει υπέρογκο δάνειο 4,7 εκ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα τότε , επιβλήθηκε καταβολή εγγύησης 60.000 ευρώ στον Κώστα Κοντογεώργο και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα σε 18 μέλη του νομαρχιακού συμβουλίου που υπηρέτησαν έως τα τέλη του 2010.
Η υπόθεση είχε μεταβιβαστεί στον Εισαγγελέα Εφετών της Λαμίας, οποίος θα έκρινε αν το ζήτημα θα τεθεί στο ακροατήριο ή θα πρέπει να εισηγηθεί στο Συμβούλιο Εφετών της Λαμίας την απαλλαγή όλων με βούλευμα.
Περισσότερα για το σοβαρό αυτό ζήτημα που απασχολεί τα τελευταία χρόνια την κοινή γνώμη αλλά και ολόκληρο το βούλευμα ..σύντομα

prasiaonline.blogspot.com
Διαβάστε Περισσότερα »

Χωρίς νερό η Αλίαρτος

Χωρίς νερό απο τις 5 το πρωί η Αλίαρτος λόγω βλάβης  του κεντρικού διυλιστηρίου ύδρευσης στη Δ.Κ.Αλιάρτου στο Μάζι.Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Permissospress με τον Δήμαρχο κο Ντασιώτη, μας ενημέρωσε ότι γίνονται μεγάλες προσπάθειες απο τα συνεργεία του Δήμου για να αποκατασταθεί η ζημιά,για το πότε θα υδροδοτηθεί η Αλίαρτος θα μας ενημερώσει  ο  Δήμος Αλιάρτου Θεσπιέων με νεότερη ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ ΘΕΣΠΙΕΩΝ
Αγαπητοί δημότες, σας ενημερώνουμε οτι λόγω βλάβης του κεντρικού διυλιστηρίου ύδρευσης στη Δ.Κ.Αλιάρτου θα παρουσιαστούν δυσλειτουργίες στην ομαλή παροχή του νερού και θα υπάρχουν διακοπές στην υδροδότηση.
Τα συνεργεία του Δήμου  Αλιάρτου -Θεσπιέων ήδη βρίσκονται στο σημείο του προβλήματος  και με συνεχείς και συντονισμένες προσπάθειες  προσπαθούν για την άμεση αποκατάσταση της βλάβης, χωρίς καμία θυσία στην ποιότητα του παρεχομένου νερού προς τους δημότες της πόλης του Αλιάρτου.
Θα σας ενημερώνουμε  διαρκώς για οποιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα αυτό.
Διαβάστε Περισσότερα »

Η κρίση κάνει τους νέους Ελληνες παπάδες -Αυξήθηκε κατακόρυφα το ενδιαφέρον

Η οικονομική κρίση φαίνεται πως έχει στρέψει πολλούς προς την εκκλησία, με νεαρούς Ελληνες να αποφασίζουν να γίνουν παπάδες.

«Απαιτείται αφοσίωση. Είναι απόφαση ζωής να γίνεις ιερέας. Δεν σε παίρνει να γυρίσεις πίσω», δηλώνει στην «Καθημερινή» ο 34χρονος Νικόλαος Σαμόλης. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθήνας, εργάζεται στο χώρο εστίασης σε νοσοκομείο της και τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να γίνει ιερέας.

Το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την εφημερίδα. Ο αριθμός των αιτήσεων έχει υπερτριπλασιαστεί μέσα σε μία τριετία αναφέρει ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, πατέρας Συμεών Βολιώτης.

Οι τέσσερις εκκλησιαστικές ακαδημίες της Ελλάδας είναι φυτώρια για τους μελλοντικούς ιερείς, όμως η φοίτηση σε αυτές δεν είναι προϋπόθεση. Ιερείς μπορούν να γίνουν όλοι οι κάτοχοι πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αρκεί να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις. Απαιτείται περίοδος γνωριμίας και δοκιμασίας του υποψήφιου και συμμαρτυρία- πρόταση του πνευματικού που επιλέγει ο ίδιος.

Η προετοιμασία μπορεί να γίνει στο εργαστήριο της Αρχιεπισκοπής, όπου η φοίτηση είναι τριετής, δωρεάν και οι μαθητευόμενοι κάνουν θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα, αλλά και άσκηση σε χώρους όπως συσσίτια, νοσοκομεία και φυλακές. Ανάλογα σεμινάρια γίνονται σε μητροπόλεις ανά τη χώρα.

Πολλοί, όμως, εργάζονται ιδιωτικό τομέα γιατί διορισμοί ιερέων δεν γίνονται παρότι υπάρχουν περίπου 500 εφημεριακές θέσεις κενές σε όλη τη χώρα, ενώ υπάρχουν περίπου 10.000 κληρικοί. Μάλιστα πολλοί χειροτονημένοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς.

Διαβάστε Περισσότερα »

6ος Ποδηλατικός Γύρος Λιβαδειάς

Αθλητικός Κολυμβητικός Όμιλος Λιβαδειάς ( Α.Κ.Ο.Λ.)
Ο Όμιλός μας, για 6η συνεχή χρονιά, σε συνεργασία με τον Δήμο Λεβαδέων, την Ελληνική Ένωση Έρευνας & Διάσωσης Λιβαδειάς, το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (Παράρτημα Βοιωτίας) και την Αγωνιστική Λέσχη Αυτοκινήτου Λιβαδειάς διοργανώνει την καθιερωμένη πλέον εκδήλωση στην πόλη μας, με την επωνυμία «6ος ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ 2015»
            Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Απριλίου 2015, με αφετηρία και τερματισμό την κεντρική πλατεία Λιβαδειάς και ώρα έναρξης 10:30 π.μ..
            Οι ενδιαφερόμενοι να διαφημιστούν σ’ αυτή την εκδήλωση, μπορούν να γνωστοποιήσουν την πρόθεσή τους στο e-mail:akoliv@yahoo.gr ή στο ΦΑΞ 2261021100.

Το Διοικητικό Συμβούλιο
Διαβάστε Περισσότερα »

«Ανοιξε την καταραμένη πόρτα!», ούρλιαζε ο κυβερνήτης στον Λούμπιτς

Σοκάρουν οι νέες πληροφορίες σχετικά με τα όσα κατέγραψαν τα μαύρα κουτιά του Airbus A320
Ο κυβερνήτης του Airbus A320 της αεροπορικής εταιρείας Germanwings ικέτευε τον συγκυβερνήτη του, που φέρεται ότι το οδήγησε σκόπιμα στη συντριβή, να ανοίξει την "καταραμένη πόρτα" του πιλοτηρίου ενώ οι επιβάτες πίσω του ούρλιαζαν έντρομοι, λίγα λεπτά πριν από την τραγωδία, σύμφωνα με την εφημερίδα Μπιλντ αμ Ζόνταγκ που επικαλείται τους καταγραφείς της πτήσης.

Τα δεδομένα που ανακτήθηκαν από τα μαύρα κουτιά, τα οποία είχε επικαλεστεί την περασμένη Πέμπτη και ο εισαγγελέας της Μασσαλίας, ο επικεφαλής των ερευνών, έδειξαν ότι ο συγκυβερνήτης κλείδωσε την πόρτα του πιλοτηρίου μετά τη στιγμιαία έξοδο του κυβερνήτη από αυτό και στη συνέχεια έριξε το αεροπλάνο στις γαλλικές Άλπεις.

Σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild, που υποστηρίζει ότι άκουσε τις καταγραφές αυτές, στο πρώτο εικοσάλεπτο της πτήσης ακούγεται μια συνηθισμένη συνομιλία μεταξύ του κυβερνήτη Πάτρικ Σ. και του συγκυβερνήτη Αντρέας Λούμπιτς. Ο πρώτος αναφέρει μάλιστα ότι δεν είχε τον χρόνο για να πάει στην τουαλέτα πριν από την απογείωση του αεροσκάφους από τη Βαρκελώνη.

Στις 10.27 το αεροπλάνο φτάνει στο προκαθορισμένο ύψος της πορείας του (περίπου 11.600 μέτρα) και ο κυβερνήτης ζητά από τον Λούμπιτς να ετοιμάσει τις διαδικασίες προσγείωσης στο Ντίσελντορφ. Ο συγκυβερνήτης του απαντά λακωνικά: "Ελπίζω" και "Θα δούμε". Αμέσως μετά, ο Λούμπιτς του λέει ότι "τώρα" μπορεί να πάει στην τουαλέτα. Περνούν δύο λεπτά και ο κυβερνήτης λέει στον συγκυβερνήτη του να αναλάβει τον έλεγχο του αεροσκάφους.

Ακούγεται ο ήχος που κάνει το κάθισμα του κυβερνήτη ενώ αυτός σηκώνεται και μια πόρτα που κλείνει: ο Πάτρικ Σ. έχει βγει από το πιλοτήριο και ο Αντρέας Λούμπιτς βρίσκεται μόνος.
Στις 10.29 "το αεροσκάφος αρχίζει να χάνει ύψος", γράφει η Bild.

Στις 10.32 οι Γάλλοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προσπαθούν να επικοινωνήσουν, μάταια, με το Airbus. Περίπου την ίδια ώρα στο αεροπλάνο σημαίνει ένας συναγερμός.

Λίγο μετά ακούγεται ένας "δυνατός κρότος", σαν κάποιος να προσπαθεί να μπει στο πιλοτήριο. "Για όνομα του Θεού, άνοιξε την πόρτα", παρακαλά ο Πάτρικ Σ. ενώ κάποιοι επιβάτες αρχίζουν να ουρλιάζουν.

Στις 10.35, νέοι "μεταλλικοί ήχοι στην πόρτα του πιλοτηρίου", την οποία ο κυβερνήτης προσπάθησε προφανώς να σπάσει με το τσεκούρι.

Περνούν άλλα 90 δευτερόλεπτα και σημαίνει νέος συναγερμός. Το αεροσκάφος βρίσκεται σε ύψος 5.000 μέτρων.

Ο κυβερνήτης ουρλιάζει: "Άνοιξε την καταραμένη πόρτα!"

Στις 10.38 ακούγεται η ανάσα του συγκυβερνήτη στο πιλοτήριο, αλλά καμιά απάντηση από την πλευρά του.
Γύρω στις 10.40 το Airbus αγγίζει το βουνό, ακούγονται κραυγές και μετά απόλυτη σιωπή. Αυτοί ήταν οι τελευταίοι ήχοι της καταγραφής.

Ο Αντρέας Λούμπιτς πιστεύεται ότι οδήγησε το Airbus A320 στη συντριβή του, σκοτώνοντας τον εαυτό του και τους 149 επιβαίνοντες σ' αυτό.
Διαβάστε Περισσότερα »

Αστατος ο καιρός -Πού θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες

Δεν αλλάζει το σκηνικό του καιρού σήμερα, Κυριακή, καθώς θα είναι άστατος, κατά περιόδους νεφελώδης. Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα ανατολικά και νότια.

Η σκόνη από την Αφρική θα κάνει ξανά την εμφάνισή της, κυρίως στα νότια. Οι άνεμοι στο Βόρειο και Δυτικό Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και στα βορειοδυτικά μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ, στο υπόλοιπο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα εξασθενήσουν ενώ στο Νότιο Αιγαίο θα στραφούν σε δυτικούς μέτριους 4-5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς, ενισχυόμενοι σε μέτριους 4-5 μποφόρ και τοπικά στο Βόρειο Ιόνιο ισχυροί 6 μποφόρ.

Aναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές τοπικού χαρακτήρα και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Λίγα χιόνια στα ορεινά (πάνω από 1500μ). Βελτίωση από το απόγευμα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία.
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα δυτικά 5 τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιόνιου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές κυρίως στις νοτιότερες περιοχές οπού τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές στην Πελοπόννησο. Λίγα χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου (πάνω από 1500μ).
Ανεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες πιθανώς στην Πελοπόννησο να είναι πρόσκαιρα ισχυρές. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα.
Ανεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και κατά διαστήματα σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 που από το μεσημέρι και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: νοτίων διευθύνσεων 4 με 6 και από το βράδυ δυτικών διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα ανατολικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πιθανώς σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: βορειοδυτικοί 4 με 5 και στο Θερμαϊκό τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 11 έως 14 βαθμούς Κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

Η ιστορία και η χρησιμότητα της θερινής ώρας.



Δεν είναι 3  ...είναι 4.

    Στις τρεις τα ξημερώματα της Κυριακής, το ρολόι γυρίζει μια ώρα μπροστά μεταφέροντας τον χρόνο σε θερινή… διάσταση.


Πότε καθιερώθηκε ο θεσμός της θερινής ώρας στην Ελλάδα και ποιοι ήταν οι λόγοι πίσω από αυτό; Ο επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, κ. Διονύσης Σιμόπουλος γυρίζει το... ρολόι για λίγο πίσω απαντώντας τα ερωτήματά μας.

«Ο θεσμός της θερινής ώρας καθιερώθηκε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1970 όταν τα οξυμένα ενεργειακά προβλήματα μας ανάγκασαν να βρούμε τρόπους εξοικονόμησης της ενέργειας.
Σύμφωνα με αυτόν, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου προσθέτουμε μία πλασματική ώρα στις κανονικές ώρες κάθε ωριαίας ατράκτου την οποία αφαιρούμε και πάλι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.
Έτσι, όταν έχουμε θερινή ώρα ο Ήλιος δύει μία ώρα αργότερα - σύμφωνα με τα διορθωμένα ρολόγια μας - οπότε ελαττώνεται και ο χρόνος που περνάει ανάμεσα στην δύση του Ήλιου και της ώρας που πάμε για ύπνο. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνουμε λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα για τις διάφορες δραστηριότητές μας απ’ ότι αν δεν αλλάζαμε την ώρα» μας λέει ο κ. Σιμόπουλος.

«Το ίδιο συμβαίνει και το πρωί - σε μικρότερο βαθμό βέβαια - αφού ακόμη και με την προσθήκη της μίας ώρας η ανατολή του Ήλιου συμβαίνει τους θερινούς μήνες όλο και πιο νωρίς οπότε και το πρωινό εγερτήριο έρχεται, έτσι κι αλλιώς, μετά την ανατολή του Ήλιου. Από την άλλη πλευρά, κατά τους χειμερινούς μήνες δεν υπάρχει καμία διαφορά στην κατανάλωση του ηλεκτρικού γιατί απλούστατα ο Ήλιος δύει πολύ νωρίτερα και ανατέλλει πολύ αργότερα, οπότε δεν έχουμε καμία εξοικονόμηση ενέργειας με την πλασματική προσθήκη της μίας ώρας στα ρολόγια μας».

Μελέτες που έχουν δείξει ότι στη διάρκεια της περιόδου εφαρμογής της θερινής ώρας, οι θάνατοι των πεζών από αυτοκινητικά δυστυχήματα ελαττώνονται κατά περίπου τέσσερις φορές.
«Παρατηρείται λοιπόν, ότι πέρα από την εξοικονόμηση ενέργειας από την ιδέα της αλλαγής της ώρας, που για πρώτη φορά είχε εισηγηθεί ο Βενιαμίν Φραγκλίνος το 1784, υπάρχουν και άλλα κοινωνικά οφέλη».

Σύμφωνα με τον κ. Σιμόπουλο, στην Βρετανία την πρώτη σοβαρή εισήγηση για την θεσμοθέτηση της θερινής ώρας είχε κάνει ο λονδρέζος κατασκευαστής κτιρίων Γουίλιαμ Γουίλετ, το 1907 που οδήγησε το βρετανικό κοινοβούλιο να συζητήσει την εφαρμογή της πρότασης του το 1909.

Η θερινή ώρα εφαρμόστηκε τελικά στη Βρετανία το 1916, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του Γουίλετ. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η αλλαγή της ώρας εφαρμόστηκε με την προσθήκη δύο ωρών το καλοκαίρι και μίας ώρας τον χειμώνα με αποτέλεσμα την μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας.
«Όλα αυτά όμως σημαίνουν ότι αύριο, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, η ημέρα δεν θα έχει διάρκεια 24 ωρών αλλά μόνο 23 ώρες, αν και την ώρα που θα “χάσουμε” αύριο θα την προσθέσουμε την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου οπότε η ημέρα εκείνη θα έχει διάρκεια 25 ωρών» εξηγεί ο κ. Σιμόπουλος.

Η ιστορία του 24ώρου

Ο διαχωρισμός της ημέρας σε 24 ώρες, σύμφωνα με τον ίδιο οφείλεται στους Βαβυλώνιους καθώς πίστευαν ότι επρόκειτο για έναν «όμορφο» αριθμό μπορούσε να διαιρεθεί ακριβώς με επτά άλλους αριθμούς: το 1, το 2, το 3, το 4, το 6, το 8 και το 12.

«Για τους Βαβυλώνιους, ο αριθμός 24 θεωρούνταν “μαγικός” που συνέπιπτε με τον συνολικό αριθμό των επτά “πλανητών αστέρων” του ουρανού: του Ήλιου, της Σελήνης, και των ορατών με γυμνό μάτι (πραγματικών) πλανητών Ερμή, Αφροδίτης, Άρη, Δία και Κρόνου. Η υποδιαίρεση λοιπόν της ημέρας σε ώρες - όπως και οι ημέρες της εβδομάδας που πήραν τις ονομασίες τους από τους 7 ορατούς με γυμνό μάτι “πλανήτες” - είναι ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα που έχει τις ρίζες του στο δωδεκαδικό σύστημα των Χαλδαίων».

«Η διάρκεια της ημέρας μάλιστα δεν είναι καθόλου αυθαίρετη και βασίζεται στην καθημερινή κίνηση που κάνει ο Ήλιος από την Ανατολή προς τη Δύση, και είναι αποτέλεσμα της περιστροφής της Γης γύρω από τον άξονά της. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι ένα αντικείμενο που ζυγίζει έξι εξάκις εκατομμύρια τόνους περιστρέφεται ακριβώς σαν ένας τεράστιος τροχός με σταθερή ταχύτητα.
αρ' όλα αυτά, σήμερα για την ακριβή μέτρηση του χρόνου βασιζόμαστε στις παλινδρομικές κινήσεις των ατόμων για να κατασκευάσουμε τα πιο ακριβή ρολόγια που “χάνουν” μόλις ένα δευτερόλεπτο σε 10.000 χρόνια» προσθέτει ο κ. Σιμόπουλος.

Το ηλιακό ρολόι

Μια πλήρης περιστροφή της Γης μπορεί να μετρηθεί και με την απλή τοποθέτηση ενός ραβδιού στο χώμα. Αυτός ήταν πραγματικά και ο τρόπος με τον οποίο ο άνθρωπος επί αιώνες μετρούσε το χρόνο. Είναι η μέθοδος του ηλιακού ρολογιού, που όμως σύμφωνα με τον αστρονόμο, παρουσιάζει ορισμένα προβλήματα.

«Αυτό συμβαίνει γιατί το ηλιακό ρολόι δε μετράει μία μόνο κίνηση της Γης, αλλά δύο, ή μάλλον τη διαφορά μεταξύ της περιστροφής της Γης γύρω από τον άξονά της και της περιφοράς της γύρω από τον Ήλιο. Και ενώ η πρώτη κίνηση (η περιστροφή) είναι στην ουσία σταθερή, η δεύτερη (η περιφορά) δεν είναι.
Συνεπώς και η διαφορά τους δεν είναι σταθερή ολόκληρο το έτος γεγονός που σχετίζεται με την ταχύτητα με την οποία τρέχει η Γη γύρω από τον Ήλιο. Γιατί η ταχύτητα με την οποία κινείται ένας πλανήτης γύρω από τον Ήλιο καθορίζεται αυστηρά από την απόσταση που έχει από αυτόν. Όσο πιο κοντά στον Ήλιο βρίσκεται, τόσο πιο γρήγορα κινείται, και όσο πιο μακριά τόσο πιο αργά».

«Το ίδιο συμβαίνει και με τη Γη, της οποίας η τροχιά γύρω από τον Ήλιο δεν είναι ένας τέλειος κύκλος αλλά μία έλλειψη. Γι' αυτό και η απόσταση της Γης από τον Ήλιο στη διάρκεια του έτους δεν είναι σταθερή αλλά κυμαίνεται από 147 έως 152 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Η Γη φτάνει στην πλησιέστερη απόστασή της από τον Ήλιο, που ονομάζεται "περιήλιο", στις αρχές Ιανουαρίου, και στην πιο απομακρυσμένη της απόσταση, που ονομάζεται "αφήλιο", στις αρχές Ιουλίου.
Καθώς λοιπόν η Γη πλησιάζει τον Ήλιο η τροχιακή της ταχύτητα αυξάνει έτσι ώστε στο περιήλιό της η ταχύτητα περιφοράς της γύρω από τον Ήλιο φτάνει περίπου τα 31 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο (112.000 χλμ. την ώρα). Καθώς όμως η Γη απομακρύνεται από τον Ήλιο, την άνοιξη και το καλοκαίρι, η ταχύτητά της ελαττώνεται και στο αφήλιο φτάνει περίπου τα 28 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο (101.000 χλμ. την ώρα)» αναφέρει ο κ. Σιμόπουλος.

Το γεγονός αυτό, κατά τον ειδικό, επηρεάζει τον χρόνο που απαιτείται ανάμεσα σε δύο διαδοχικά περάσματα του Ήλιου από το Μεσημβρινό, από δύο δηλαδή διαδοχικά μεσημέρια.

«Γι’ αυτό, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, η λύση του προβλήματος είναι η "εφεύρεση" ενός φανταστικού Ήλιου που δεν επηρεάζεται από την τροχιακή ταχύτητα της Γης. Ο φανταστικός αυτός Ήλιος ονομάζεται "μέσος Ήλιος" και η ημέρα όπως έχει οριστεί σήμερα βασίζεται σ’ αυτόν τον μέσο Ήλιο, γι' αυτό και ονομάζεται "μέση ηλιακή ημέρα"».

«Ο πραγματικός ή αληθινός Ήλιος, στη διάρκεια ενός έτους, φτάνει να είναι καθυστερημένος στο ημερήσιο ραντεβού του με το Μεσημβρινό, ή ακόμη και να προτρέχει αυτού, έως και κατά 16 λεπτά. Η διαφοροποίηση αυτή είναι κάθε χρόνο η ίδια για κάθε συγκεκριμένη ημερομηνία του έτους, και ονομάζεται εξίσωση του χρόνου.
Έτσι αν κατά τη διάρκεια ενός έτους φωτογραφίζαμε τον Ήλιο το μεσημέρι, με μια φωτογραφική μηχανή που παραμένει στημένη στην ίδια πάντα θέση και αποτυπώναμε τις εικόνες αυτές πάνω στην ίδια φωτογραφική πλάκα, οι διαδοχικές εικόνες του Ήλιου θα σχημάτιζαν ένα παράξενο σχήμα με την μορφή του αριθμού οκτώ. Το ίδιο σχήμα το βλέπουμε μερικές φορές αποτυπωμένο στις επιτραπέζιες γήινες σφαίρες, τοποθετημένο στη μέση περίπου του Ειρηνικού ωκεανού.
ο σχήμα αυτό ονομάζεται “ανάλημμα” και δεν είναι παρά η θέση του Ήλιου, σε σχέση με το Μεσημβρινό, τα “μεσημέρια” των μέσων ηλιακών ημερών. Είναι, δηλαδή, η γραφική αναπαράσταση της εξίσωσης του χρόνου πάνω στον ουρανό. Στη διάρκεια ενός έτους, ο αληθινός Ήλιος συμπίπτει με το μέσο Ήλιο μόνο 4 φορές: στις 26 Δεκεμβρίου, στις 16 Απριλίου, στις 14 Ιουνίου, και στις 2 Σεπτεμβρίου. Όλες τις άλλες ημερομηνίες ο αληθινός ηλιακός χρόνος είναι είτε μεγαλύτερος είτε μικρότερος του μέσου ηλιακού χρόνου» εξηγεί ο κ. Σιμόπουλος.

Για να αποφευχθούν λοιπόν τα διάφορα μπερδέματα στις μικρές αποστάσεις έχουν καθιερωθεί διεθνώς οι λεγόμενες ωριαίες άτρακτοι. «Κάθε μία τέτοια άτρακτος ή ζώνη, έχει πλάτος 15 μοιρών, αν και μερικές φορές είναι ακανόνιστες και διορθώνονται για πρακτικούς λόγους σύμφωνα με τα σύνορα μιας χώρας.
Έτσι ο χρόνος μέσα σε ολόκληρη τη ζώνη θεωρείται ότι ισοδυναμεί με το μέσο τοπικό ηλιακό χρόνο του κέντρου της ζώνης. Ένα μηχανικό λοιπόν ρολόι δε μετράει τον μέσο ηλιακό χρόνο, αλλά εντοπίζει τον χρόνο που έχουμε κοινά αποδεχτεί και καθιερώσει με βάση την συνεχή εναλλαγή νύχτας και ημέρας
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ