Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Νερό στον Αρη; Κι όμως ναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες!



    Για πρώτη φορά, νέες εκτιμήσεις με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε το ρόβερ Curiosity της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρχει υγρό νερό και μάλιστα λίγο κάτω από την επιφάνεια.

Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και καιρό ότι στον Αρη υπάρχει νερό με μορφή πάγου στους πόλους του, καθώς και...υδρατμοί στην ατμόσφαιρά του, ενώ προ ημερών έγινε και η εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρχουν επίσης χιλιάδες παγετώνες σκεπασμένοι από την αρειανή σκόνη. Τώρα, για πρώτη φορά, νέες εκτιμήσεις με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε το ρόβερ Curiosity της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρχει υγρό νερό και μάλιστα λίγο κάτω από την επιφάνεια.

Το νερό αυτό μαζεύεται τα κρύα βράδια και εξατμίζεται πάλι μετά την ανατολή του Ήλιου, σε ένα αέναο κύκλο. Αν αυτό όντως συμβαίνει (και πρέπει να υπάρξει επιβεβαίωση με άμεση παρατήρηση), τότε οι μελλοντικοί αστροναύτες στον «κόκκινο πλανήτη» θα μπορούσαν να πίνουν νερό.
Όπως διαπιστώθηκε, στο έδαφος του Αρη υπάρχουν υπερχλωρικές ενώσεις (άλατα), που χαμηλώνουν το σημείο ψύξης έως τους μείον 70 βαθμούς Κελσίου, έτσι ώστε το νερό να μην γίνεται πια πάγος, αλλά να παραμένει σε υγρή και αλμυρή μορφή (για τον ίδιο λόγο στη Γη ρίχνουμε αλάτι για να μην παγώσουν οι δρόμοι τον χειμώνα).
Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών "Nature Geoscience", ανακάλυψαν υπερχλωρικό ασβέστιο, ένα άλας το οποίο απορροφά υδρατμούς από την ατμόσφαιρα, ιδίως στη διάρκεια των αρειανών νυχτών, και τους μετατρέπει σε ένα λεπτό υγρό στρώμα άλμης.
Όταν πέφτει το βράδυ, ένα μέρος από τους υδρατμούς στην ατμόσφαιρα του Αρη συμπυκνώνεται και παγώνει στην επιφάνεια του πλανήτη, αλλά στη συνέχεια, εξαιτίας της παρουσίας των υπερχλωρικών ενώσεων και μέσω της διαδικασίας της υγροποίησης, μετατρέπεται σε υγρό αλμυρό νερό. Επειδή η επιφάνεια του πλανήτη είναι πολύ πορώδης, αυτό το νερό απορροφάται στο υπέδαφος, όχι όμως σε μεγάλο βάθος, αλλά μόλις 15 εκατοστά κάτω από την επιφάνεια.
Οι έως τώρα παρατηρήσεις έχουν δείξει ότι κάποτε υπήρχαν ποτάμια και λίμνες στον Αρη. Πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια υπήρχε τουλάχιστον εξήμιση φορές περισσότερο νερό από ό,τι σήμερα και έως το ένα πέμπτο του πλανήτη μπορεί να ήταν καλυμμένο από νερό. Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, ένα μέρος αυτού του νερού μπορεί ούτε να έχει εξατμιστεί στο διάστημα, ούτε να έχει παγώσει, αλλά να παραμένει σε υγρή μορφή, τουλάχιστον παροδικά.
Αν όντως αυτό συμβαίνει (και ορισμένοι επιστήμονες συνεχίζουν να αμφιβάλουν μέχρι να το δουν με τα μάτια τους), τότε ίσως αυξάνεται η πιθανότητα για εύρεση εξωγήινης μικροβιακής ζωής, αν και κάτι τέτοιο δεν θα είναι εύκολο με μέσες θερμοκρασίες κάτω των μείον 30 βαθμών Κελσίου (στη Γη τουλάχιστον, οι μικροοργανισμοί δεν μπορούν να μεταβολίσουν και να αναπαραχθούν σε τόσο κρύο περιβάλλον).
Επιπλέον, η κοσμική ακτινοβολία «βομβαρδίζει» συνεχώς τον απροστάτευτο από μαγνητικό πεδίο Αρη και φθάνει σε βάθος έως ενός μέτρου κάτω από την επιφάνειά του, οπότε τυχόν μικροοργανισμοί δύσκολα θα επιβίωναν - εκτός και αν κρύβονται ακόμη πιο βαθιά.


Διαβάστε Περισσότερα »

Πώς αντέδρασε ο ιερέας όταν έπεσε το Ιερό Δισκοπότηρο την ώρα της Θείας Κοινωνίας

 Ηλικιωμένη έχασε την ισορροπία της και έσπρωξε τον παπά, που έριξε στο πάτωμα το Δισκοπότηρο - Ο παπάς γονάτισε αμέσως και άρχισε να γλύφει όλο το πάτωμα και τα σκαλοπάτια
Σκηνές που προκαλούν δέος και ανατριχίλα εκτυλίχθηκαν σε εκκλησία της Πάτρας, με αφορμή τη θέα της… αναπάντεχης πτώσης του Ιερού Δισκοπότηρου, που είχε ως αποτέλεσμα να χυθεί όλη η Αγία Κοινωνία! Και άπαντες οι πιστοί ένιωσαν ρίγος βλέποντας την απίστευτη αντίδραση του ιερωμένου: Ο οποίος, δίχως να το σκεφτεί στιγμή, γονάτισε και έγλυψε το πάτωμα!

Το περιστατικό συνέβη την Κυριακή των Βαΐων, στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων και είναι από τα συμβάντα που τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο δεν έχει ακουστεί ποτέ ξανά στο παρελθόν. Σε πολλούς βέβαια υπάρχει η απορία, πως θα αντιδρούσε ένας ιερέας εάν από κάποιο λάθος αναποδογύριζε το Άγιο Δικοπότηρο. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, είχαμε την απάντηση στην πράξη και ομολογουμένως, η ενέργεια του παπά προξενεί εντύπωση και θαυμασμό. Μόνο που το Άγιο Δικοπότηρο δεν αναποδογύρισε από κάποιο λάθος του κληρικού αλλά από τη… βιασύνη μιας ηλικιωμένης πιστής η οποία έσπρωχνε τους υπόλοιπους για να βγει μπροστά και να προλάβει να κοινωνήσει πιο γρήγορα. Και αυτό παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του ιερέα ώστε οι πιστοί να έχουν υπομονή και με πνεύμα κατάνυξης και ταπεινότητας να προσέλθουν εμπρός στο ιερό.

Όλα αυτά δεν εισακούστηκαν από την ηλικιωμένη η οποία πάνω στα σπρωξίματα και φθάνοντας δίπλα στον ιερέα, μάλλον έχασε την ισορροπία της και για να μην πέσει πιάστηκε από πάνω του, με αποτέλεσμα να …ρίξει το Άγιο Δισκοπότηρο στο πάτωμα και να χυθεί όλη η ποσότητα της Αγίας Κοινωνίας. Και τότε ακολούθησε η σκηνή που «πάγωσε» άπαντες τους πιστούς. Ο παπάς δεν είπε λέξη στην ηλικιωμένη. Γονάτισε αμέσως, έσκυψε και άρχισε να γλύφει όλο το πάτωμα και τα σκαλοπάτια, προκειμένου να μην μείνει ούτε σταγόνα Αγίας Κοινωνίας χυμένη!

Ο παπάς έκλαιγε και οι πιστοί του φώναζαν: «Άξιος»! Οι πιστοί έκαναν το σταυρό τους. Κάποιοι δάκρυσαν στη θέα του ιερέα και του φώναζαν «άξιος»! Μόλις ο ιερέας ολοκλήρωσε, πήρε ένα οινόπνευμα και καθάρισε όλη την περιοχή ώστε ούτε ίχνος Αγίας Κοινωνίας να μην πατηθεί από παπούτσι πιστού…

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο παπάς δεν σταμάτησε να κλαίει για αυτό που συνέβη ενώ κάθε τόσο σήκωνε το κεφάλι του προς τα πάνω ζητώντας συγγνώμη από τον Χριστό. Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι δεν έκανε την παραμικρή παρατήρηση στην ηλικιωμένη που από το λάθος της προκάλεσε το συμβάν. Μία ακόμα απόδειξη της καλοσύνης του εν λόγω ιερωμένου ο οποίος είναι γνωστός στην ενορία του για το θεάρεστο έργο του, την ταπεινότητα και την κατανόησή του. Το θέμα είναι πως όσοι πιστοί ήθελαν να κοινωνήσουν έπρεπε να περιμένουν νέα παρασκευή ή να απευθυνθούν σε άλλο Ιερό Ναό.
neotera.gr.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ποιοι δικαιούνται δωρεάν ρεύμα και επίδομα ενοικίου


Στις 20 Απριλίου αναμένεται να ξεκίνησει η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων για τη χορήγηση των επιδομάτων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Στις 20 Απριλίου ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για την ανθρωπιστική κρίση
Οι αιτήσεις, όπως ανακοίνωσε η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Μάρδας σε συνέντευξη τύπου, θα γίνονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας «ypakp.gr», ενώ η προθεσμία λήγει στις 20 Μαΐου.

Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα, τα κονδύλια ύψους 200,3 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από αναδιανομή των δαπανών προμηθειών των υπουργείων. Απ’ την μεριά του, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης συμπλήρωσε ότι οι εν λόγω παροχές είναι ένα πρώτο βήμα μαζί με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που θα μας εισάγει στην μετα-μνημονιακή εποχή.

Παράλληλα, η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτιου ανέφερε στην συνέντευξη τύπου, οτι θα επωφεληθούν όσοι βρίσκονται σε βαθειά κρίση για εννέα μήνες και θα πριμοδοτηθούν οικογένειες με ανήλικα τέκνα.

Οι παροχές αφορούν την δωρεάν επανασύνδεση ηλεκτρικών παροχών και τη δωρεάν παροχή ποσότητας ρεύματος 300 kWh ανά μήνα, τη χορήγηση του επιδόματος ενοικίου και την επιδότηση σίτισης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα του υπουργείου (http://www.ypakp.gr) όπου θα υπάρχει και αναλυτική πληροφόρηση για τους όρους, τις προϋποθέσεις και την εξέλιξη του προγράμματος.

Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στο διαδίκτυο οι ωφελούμενοι μπορούν να απευθύνονται στα ΚΕΠ.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΣΦΙΓΓΑ 2015:Κάλεσμα συμμετοχής σε καλλιτεχνικές δράσεις

O SPHINX2015- THE HIDDEN THEBES FESTIVAL είναι ένα καλλιτεχνικό project το οποίο διοργανώνει και επιμελείται η οργάνωση ΣΦΙΓΓΑ. Την οργάνωση ΣΦΙΓΓΑ απαρτίζουν καλλιτέχνες, επιστήμονες από διάφορα μέρη και Θηβαίοι πολίτες. Η ΣΦΙΓΓΑ συστάθηκε με σκοπό να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες μιας πολιτιστικής αναγέννησης του τόπου μας, μέσα από την παρότρυνση του διεθνούς ενδιαφέροντος, στην αναζήτηση των αθέατων πλευρών αυτής της πόλης, πλευρές που είναι όμως ικανές να προκαλούν έντονα ερωτήματα στον τοπικό και παγκόσμιο πολιτισμό.

Θέμα του festival αποτελεί η επιστροφή στην απάντηση που έδωσε ο Οιδίποδας στο αίνιγμα που έθετε η Σφίγγα των Θηβών στους ανθρώπους που ήθελαν να εισέλθουν στην πόλη.
Οι εκδοχές του μύθου της ΣΦΙΓΓΑΣ είναι πάμπολλες ήδη από την αρχαιότητα.
Το θέμα της Σφίγγας ταξιδεύει τον ονειροπόλο σε μια άλλη διάσταση μέσα από τις πολλές εκδοχές της που αφορούν στο νόημα, δηλαδή την ταυτότητα του ανθρώπου.
Στη βασική εκδοχή, η Σφίγγα στεκόταν πάνω σε έναν βράχο στην είσοδο της πόλης (σαν να ήταν ο φύλακάς της) και υπέβαλλε το αίνιγμα σε κάθε περαστικό. Όποιος δεν μπορούσε να το λύσει, γινόταν τροφή αυτού του τέρατος. Έτσι χάθηκαν πολλοί.
Ο Κρέοντας ανήγγειλε ότι θα δώσει το θρόνο και το χέρι της βασίλισσας Ιοκάστης σε εκείνον που θα απαλλάξει τη Θήβα από τη Σφίγγα. Καθώς ο Οιδίποδας περιπλανιόταν, αποφεύγοντας να γυρίσει στην Κόρινθο για να μην σκοτώσει τον, όπως νόμιζε σύμφωνα με τον χρησμό, πατέρα του Πόλυβο και να μην παντρευτεί την, όπως νόμιζε, μητέρα του Μερόπη, βρέθηκε στα μέρη της Θήβας και κατά τραγική σύμπτωση βρέθηκε σε συμπλοκή όπου σκότωσε τον πραγματικό του πατέρα Λάϊο.
Η Σφίγγα ορθώθηκε απειλητική μπροστά του και του ζήτησε να λύσει το αίνιγμα:
«Ποιό είναι αυτό που μία έχει φωνή και μεταβάλλεται από τετράποδο σε δίποδο και τρίποδο;»
Ο Οιδίποδας απάντησε: «Ο άνθρωπος» και η Σφίγγα αυτοκτόνησε αλλά αυτό είχε ως συνέπεια να παντρευτεί τη βασίλισσα της Θήβας που ήταν η μητέρα του.

Η Σφίγγα της Θήβας, του παγκοσμίως γνωστού ελληνικού μύθου αποτελεί μέσα από τα βάθη της ανθρώπινης ιστορίας το αρχέτυπο που σηματοδοτεί το διαρκές και εμβληματικό ερώτημα για τη φύση και τα αδιέξοδα του ανθρώπου: «Τί είναι ο άνθρωπος;» είναι το ερώτημα που θέτει και σήμερα το διεθνές συλλογικό έργο «ΣΦΙΓΓΑ 2015», έργο στο μεταίχμιο μιας εποχής που αντιμετωπίζει την πλεονεξία, τη βία, την οικολογική καταστροφή, την απώλεια της ιστορίας και της γνώσης ως παγκόσμια και τοπικά προβλήματα.

Η ΣΦΙΓΓΑ 2015 είναι ένα καλλιτεχνικό project στον αστικό και κοινωνικό χώρο της πόλης της Θήβας, όπου καλλιτέχνες διαφορετικών ειδικοτήτων απ’ όλο τον κόσμο, συγγραφείς, επιστήμονες και κοινό, δημιουργούν αλληλεπιδρώντας με τα στοιχεία της πολιτιστικής παρακαταθήκης της πόλης, προτείνοντας λύσεις για την «ίδρυση της πόλης του μέλλοντος», δηλαδή του χώρου που θέλουμε να υπάρχουμε και να ζούμε ως άνθρωποι.

Στο Αίνιγμα της Σφίγγας επανεξετάζεται το νόημα του ανθρώπου μέσα από τη θέση του στο χώρο και στο χρόνο, δηλαδή η ταυτότητά του μέσα από:
το απώτερο παρελθόν με τις αξίες και τον πολιτισμό που δημιούργησε
την τωρινή κοινωνία, τις σημερινές προκλήσεις και κοινωνικοοικονομικές συγκρούσεις, τις σύγχρονες πολιτισμικές ροές και συγχωνεύσεις (πολιτιστική επέκταση, μετανάστευση), το ρόλο της τεχνολογίας, της επικοινωνίας και του internet, τη δύναμη της σημερινής εξουσίας, την γονιδιακή επιστήμη, την αστροφυσική και τις διαστημικές εξερευνήσεις, την τεχνητή νοημοσύνη, την τεχνητή συνείδηση, κ. α.
 τις προτάσεις για το παρόν/μέλλον/παρελθόν του ανθρώπου.

Έκθεση φωτογραφίας

Έκθεσεις έργων φωτογραφίας πολιτών σε αναζήτηση της οντολογικής ταυτότητας του ανθρώπου της πόλης μέσα από την συνομιλία με το πολιτισμικό απόθεμα της πόλης. Η συνομιλία του παρόντος με το παρελθόν θα δώσει τις απαντήσεις για το νόημα του ανθρώπου του μέλλοντος, απάντηση που θα καθορίσει την μοίρα της ίδιας της πόλης που είναι μια σύνταξη κατοίκων.
ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

Στον διαγωνισμό θα επιλεγούν 30 έργα. Ο κάθε πολίτης μπορεί να στείλει  το ανώτερο 2 έργα με τις παρακάτω προδιαγραφές. Τα έργα θα παρουσιαστούν σε ένα σχολείο μέσα στην πόλη. 

Περιγραφή - περίληψη του έργου σύμφωνα με το θέμα έως 120 λέξεις
Διάσταση εκτύπωσης φωτογραφίας  Α2 ή Α3
   Ψηφιακό μέγεθος συμμετοχής (προς επιλογή) το λιγότερο 1200Χ1700 px. αρχείο (επέκταση
                           JPG). Ηλεκτρονική διεύθυνση αποστολής thebes.sphinx@gmail.com.
Στοιχεία επικοινωνίας συμμετεχόντων (Ονοματεπώνυμο,  διεύθυνση κατοικίας)
Φωτογραφία  (300 x 300 px)
Βιογραφικό έως 150 λέξεις

ΧΡΟΝΟΙ
- Χρόνος που ισχύει το κάλεσμα:  έως  30 ΜΑΙΟΥ
- Χρόνος επιλογής συμμετοχής: έως 15 ΙΟΥΝΙΟΥ
- Χρόνος διεξαγωγής έκθεσης: 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ- 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

Οφέλη:
Παρουσίαση των επιλεγμένων έργων και των δημιουργών στο επίσημο site της ΣΦΙΓΓΑΣ
Δημιουργία αρχείων έργων για την προβολή της πόλης της Θήβας και των δημιουργών της.

Ο διαγωνισμός θα γίνει με τη συνεργασία του Συλλόγου Φωτογραφίας και Καλλιτεχνικής Έκφρασης Θήβας «ΕΛΕΙΤΡΟΧΟΣ».
Όσοι πολίτες ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο διαγωνισμό μπορούν να παρευρεθούν στη συνάντηση ενημέρωσης την Πέμπτη 16/04/15 στις 19:00 στο Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Έκφρασης και Δημιουργίας Δαγλαρίδη 16 και Λαμπράκη 1 ή να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 6976427129, 6986503746.



Διαβάστε Περισσότερα »

8 θέσεις υδρονόμων στο δήμο Ορχομενού




Οι ενδιαφερόμενοι για να διορισθούν ως υδρονομείς ,πρέπει να έχουν την Ελληνική Ιθαγένεια και να είναι ηλικίας από 18 έως 60 ετών .
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στο Δήμο Ορχομενού (Γραφείο Προσωπικού) με τα παρακάτω δικαιολογητικά :
1.Αίτηση
2.Υπεύθυνη Δήλωση ότι γνωρίζουν ανάγνωση και γραφή.
3.Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας
4.Φωτ/φο αστυνομικής ταυτότητας. Πιστοποιητικό Δήμου για την εγγραφή των ενδιαφερομένων στα Δημοτολόγια και Αντίγραφο ποινικού Μητρώου θα αναζητηθούν αυτεπάγγελτα από την Υπηρεσία.

Η υποβολή των αιτήσεων των ενδιαφερομένων θα γίνεται στο Δημοτικό κατάστημα από 14-4-2015 μέχρι και την 20-4 -2015 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι θα απευθύνονται στα γραφεία του δήμου Ορχομενού και στο τηλέφωνο 2261351106.
Δείτε την προκήρυξη εδώ
Διαβάστε Περισσότερα »

Κατασχέσεις χιλιάδων βεγγαλικών και δεκάδες συλλήψεις το Πάσχα


Τον απολογισμό των ελέγχων για την αντιμετώπιση της παράνομης κατοχής και εμπορίας ειδών πυροτεχνίας σε όλη τη χώρα κατά την περίοδο του Πάσχα έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη η ΕΛ.ΑΣ.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 45.429 έλεγχοι σε καταστήματα, σπίτια, μέσα μεταφοράς, μικροπωλητές κλπ, στο πλαίσιο των οποίων βεβαιώθηκαν 86 παραβάσεις και συνελήφθησαν 93 άτομα.

Επιπλέον, κατασχέθηκαν 2.846 γραμμάρια πρώτων υλών πυροτεχνίας, καθώς και 156.616 είδη πυροτεχνίας, και συγκεκριμένα 94.551 παιδικά αθύρματα, 56.283 κροτίδες, 2.246 φωτοβολίδες, 2.326 αυτοσχέδιοι πυροτεχνικοί μηχανισμοί, 1.065 συσκευές εκτόξευσης φωτοβολίδων-ρουκετών και 145 καψύλλια.

Συνολικά στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου σκοτώθηκαν από τη χρήση βεγγαλικών δύο άτομα, ενώ τραυματίστηκαν πέντε, τρία σοβαρά και δύο ελαφρά.
Διαβάστε Περισσότερα »

Δημόσιο: Σε ποιους τομείς και υπουργεία θα γίνουν άμεσα 11.260 προσλήψεις - Οι διαγωνισμοί

Μέσω πέντε διαγωνισμών θα καλυφθούν 11.260 μόνιμες θέσεις σε Υγεία, Παιδεία, εφορίες, ταμεία, ΔΕΗ και φορείς του υπ. Εργασίας. Πρόκειται για προσλήψεις προσωπικού που είναι στην άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης καθώς υπάρχουν πολλά κενά σε προσωπικό στους παραπάνω τομείς.

Οι ειδικότητες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή είναι διοικητικοί, γιατροί, μηχανικοί, τεχνίτες, υπάλληλοι πληροφορικής, νοσηλευτές, βοηθητικό προσωπικό, καθηγητές, νηπιαγωγοί, εφοριακοί, Επιθεωρητές εργασίας κ.α.

Η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ με αντικειμενικά κριτήρια, όπως ο χρόνος ανεργίας, η οικογενειακή κατάσταση, τα ανήλικα τέκνα και η προϋπηρεσία.

Οι μόνιμες θέσεις που ανοίγουν επιμερίζονται ως εξής:
-Υπ. Υγείας 4.500
-Υπ. Παιδείας 4.000
-Υπ. Εργασίας 1.800
-ΔΕΗ 560
-Υπ. Οικονομικών 400

Ήδη αύριο ανοίγει η αυλαία των αιτήσεων για το πρώτο κύμα προσλήψεων (110 μόνιμες θέσεις) στη ΔΕΗ, μία διαδικασία που θα ολοκληρωθεί στις 29 Απριλίου. Θα ακολουθήσει πολύ σύντομα η δεύτερη προκήρυξη για 450 μόνιμους.

Σημειώνεται πως στο χώρο της υγείας θα γίνουν και 1.500 επιπλέον προσλήψεις για επικουρικό προσωπικό, από τους οποίους οι 700 θα είναι γιατροί και οι υπόλοιποι θα είναι παραϊατρικοί.


Διαβάστε Περισσότερα »

Δουλειές με…”φούντες” για έναν 38χρονο στη Λιβαδειά-φωτο

Εντοπίστηκε πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης, εγκατεστημένο σε δωμάτιο διαμερίσματος στη Λιβαδειά
Από το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς, σχηματίσθηκε δικογραφία, για καλλιέργεια ναρκωτικών, σε βάρος 38χρονου ημεδαπού
Κατασχέθηκαν δενδρύλλια κάνναβης, ηλεκτρικοί λαμπτήρες εκπομπής θερμότητας, σύστημα εξαέρωσης αποτελούμενο από δύο αεραγωγούς, ανεμιστήρες για τον εξαερισμό του χώρου, αντάπτορες, υγρό λίπασμα, ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας, σπόροι κάνναβης κ.α.


Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, εντοπίστηκε χθες (13-04-2015) το μεσημέρι, πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης, εγκατεστημένο σε δωμάτιο διαμερίσματος στη Λιβαδειά.
Για την υπόθεση αυτή, σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για καλλιέργεια ναρκωτικών, σε βάρος 38χρονου ημεδαπού.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της έρευνας, οι αστυνομικοί εντόπισαν εντός εντοιχισμένης ντουλάπας του ανωτέρω δωματίου και κατάσχεσαν συνολικά:

•    έξι (6) δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από (40) έως (58) εκατοστών το καθένα, μετά πλήρους ριζικού συστήματος, τοποθετημένα σε αυτοσχέδιες πλαστικές γλάστρες,
•    τρεις (3) ηλεκτρικούς λαμπτήρες εκπομπής θερμότητας,
•    δύο (2) ανεμιστήρες για τον εξαερισμό του χώρου,
•    τέσσερις (4) αντάπτορες και έναν φορητό χρονοδιακόπτη πρίζας,
•    τρία (3) πολύπριζα και έναν διακλαδωτήρα, καθώς και
•    σύστημα εξαέρωσης, χρησιμοποιούμενο για τη διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών καλλιέργειας κάνναβης, αποτελούμενο από δύο (2) αεραγωγούς μήκους (50) και (90) εκατοστών αντίστοιχα.

Επίσης εντός του χώρου του δωματίου, βρέθηκαν επιπλέον και κατασχέθηκαν:

•    δύο (2) πλαστικά μπολ, περιτυλιγμένα με αλουμινόχαρτο, τα οποία είχαν στην μέση μία οπή για χρήση φωτιστικού,
•    μεταλλικό επικάλυμμα και υγρό λίπασμα,
•    ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας και
•    έξι (6) σακουλάκια με διαφόρους σπόρους κάνναβης.

Την έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς, ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λιβαδειάς.



Διαβάστε Περισσότερα »

Κυνήγι του Χαμένου Πασχαλιάτικου Αυγού στη Λιβαδειά (παιχνίδι για παιδιά)


Διαβάστε Περισσότερα »

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΕΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Το Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Λιβαδειάς γνωρίζοντας ότι ολοένα και περισσότεροι  συνάνθρωποί μας καθημερινά δοκιμάζονται λόγω των αντίξοων οικονομικών συνθηκών  μπόρεσε, και εκτός από την καθημερινή παροχή βοήθειας σ’ αυτούς,  τις ημέρες του Πάσχα προσέφερε επιπλέον τρόφιμα, παιχνίδια, ρουχισμό και ιματισμό σε 40 άπορες οικογένειες της περιοχής μας.
Σ’ αυτήν μας την προσπάθεια συνέβαλλαν τα μέγιστα τόσο απλοί πολίτες που ανταποκρίθηκαν με θέρμη στο κάλεσμά μας, όσο η εταιρεία ΜΙΝΕΡΒΑ, , οι εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές του 2ου, 5ου, 9ου, 11ου και 13ου Νηπιαγωγείου Λιβαδειάς,  του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λιβαδειάς και του 2ου , 3ου, και 4ου Γυμνασίου Λιβαδειάς.
Τους ευχαριστούμε όλους θερμά για την αγάπη, την προσφορά και την αλληλεγγύη που επέδειξαν, ελπίζοντας ότι και στο μέλλον θα είναι αρωγοί μας. 

Για το Δ.Σ.
Μετά Τιμής
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                    Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ                                        ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΠΙΝΙΟΥ

Διαβάστε Περισσότερα »

H Φώφη Γεννηματά στη Λιβαδειά

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑ.ΣΟ.Κ Βοιωτίας και η Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ, σας προσκαλούνε σε ανοιχτή εκδήλωση με την βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά για την πορεία του χώρου προς το συνέδριο και την ανάδειξη νέου προέδρου, την Πέμπτη 16 Απριλίου στις 18.30 μ. μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λεβαδέων.
Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας
Διαβάστε Περισσότερα »

Γιορτάζει η Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Νεοχωρίου

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΘΗΒΩΝ ΚΑΙ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Νεοχωρίου εορτάζει την μνήμη της Παναγίας μας,σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα.
Πέμπτη 16 Απριλίου  6:30 μ.μ.Πανηγυρικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος

Παρασκευή 17 Απριλίου  7:00 π.μ.
Πανηγυρικός Όρθρος,Θεία Λειτουργία και λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος
Παρασκευή 17 Απριλίου 6:30 μ.μ.
Μεθεόρτιος Εσπερινός μετά παρακλήσεως της Παναγίας μας
ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ

Διαβάστε Περισσότερα »

Σήμερα η συζήτηση για το Τοπικό Σχέδιο Αστικών Στερεών Αποβλήτων Δήμου Θηβαίων

Ανακοίνωση- Πρόσκληση

   

Σας καλούμε την Τρίτη 14 Απριλίου 2015 και ώρα 19:30 στο Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Θηβαίων, για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το “Τοπικό Σχέδιο Αστικών Στερεών Αποβλήτων Δήμου Θηβαίων”.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ζωή Κωνσταντοπούλου σε κατάσταση αμόκ: Πάρε μου το αφεντικό σου να σε απολύσει τώρα



Ενα απίστευτο – διπλό – επεισόδιο, με πρωταγωνίστρια την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, συνέβη στην Αιδηψό.

Η πρόεδρος της Βουλής προπηλάκισε υπάλληλο πρατηρίου υγρών καυσίμων από τον οποίο απαιτούσε να της αλλάξει λάστιχο στο αυτοκίνητό της, ενώ απείλησε και δύο γυναίκες που έτυχε να βρίσκονται εκεί και επιχείρησαν να βιντεοσκοπήσουν την σκηνή. Απαίτησε να σβήσουν φωτογραφίες και βίντεο και μάλιστα, σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, άνοιξε η ίδια την πόρτα και άρπαξε τα κινητά τους θέλοντας να διασφαλίσει ότι όντως τα έσβησαν.

Το πρώτο επεισόδιο έγινε χθες Κυριακή του Πάσχα, όπου η κυρία Κωνσταντοπούλου πήγε σε πρατήριο υγρών καυσίμων ΕΚΟ, στο 1ο χιλιόμετρο του δρόμου Αιδηψός-Ιστιαία, απαιτώντας να της αλλάξουν το λάστιχο επειδή έχανε αέρα.

Στις διαμαρτυρίες του υπαλλήλου ότι δεν είναι βουλκανιζατέρ και δεν έχει αυτή την δυνατότητα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου άρχισε να φωνάζει και να τον απειλεί: «Πάρε μου το αφεντικό σου να σε απολύσει τώρα, δεν ξέρεις ποια είμαι εγώ». Ο υπάλληλος επέμεινε, της έβαλε αέρα στο προβληματικό λάστιχο και η πρόεδρος της Βουλής αποχώρησε.

Το σκηνικό επαναλήφθηκε και την επόμενη ημέρα, Δευτέρα του Πάσχα, όπου και απαίτησε πάλι να γίνει αλλαγή του ελαστικού. Ο υπάλληλος του πρατηρίου επανέλαβε ότι δεν έχει αυτή την δυνατότητα. «Δεν μπορούμε να σας αλλάξουμε λάστιχο, δεν έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία, δεν είμαστε βουλκανιζατέρ».

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου έφυγε και επέστρεψε 20 λεπτά αργότερα, προκαλώντας έντονο επεισόδιο. «Δώσε μου τα στοιχεία σου και το τηλέφωνο του αφεντικού σου, ξέρεις ποια είμαι εγώ;» του έλεγε απειλητικά, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. «Δεν κρύβομαι, γιατί όμως να σας δώσω τα στοιχεία μου; Τι έκανα;» απαντούσε σε υψηλούς τόνους ο υπάλληλος.

«Κάτι αγενέστατοι τύποι σαν και σένα καταστρέφουν τον τόπο μας» είπε σύμφωνα με αυτόπτες στον υπάλληλο.

«Αγενέστατο να πας να πεις τον άντρα και την οικογένειά σου και όχι εμένα, δεν σου επιτρέπω» απάντησε εκείνος με ένταση.

«Δώσε μου τα στοιχεία του τώρα να πάρω το αφεντικό σου» απείλησε η πρόεδρος της Βουλής.

«Τι είσαι, μπάτσος είσαι να σου δώσω τα στοιχεία μου; Ερχεσαι δυό φορές το χρόνο εδώ και το παίζεις αιδηψιώτισσα; Οτι ενδιαφέρεσαι για το καλό του τόπου;»

Μάλιστα, η πρόεδρος της Βουλής έφτασε στο σημείο να απειλήσει δύο γυναίκες, που βρίσκονταν στο βενζινάδικο τυχαία, επειδή κατέγραψαν εικόνες και βίντεο από το επεισόδιο.

«Είναι παράνομη η βιντεοσκόπηση, είναι ποινικό αδίκημα, σβήστε τα τώρα» τους φώναζε απειλητικά και τις ανάγκασε να σβήσουν ό,τι είχαν τραβήξει. Μάλιστα άρπαξε η ίδια τα κινητά των δύο γυναικών για να διαπιστώσει ότι όντως είχαν σβήσει το υλικό.

«Διαγράψτε το τώρα, δείξτε μου τι έχετε τραβήξει» έλεγε με ένταση.

To επεισόδιο επιβεβαιώνει και ο ιδιοκτήτης του πρατηρίου ενώ μάρτυρες λένε ότι στη σκηνή υπήρχαν και αυτοκίνητα που γιουχάισαν την πρόεδρο της Βουλής.

Η ανάρτηση στο Facebook του υπαλλήλου του πρατηρίου τον οποίο προπηλάκισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Το περιστατικό σχολίασε και ο υπάλληλος του πρατηρίου υγρών καυσίμων, Νίκος Αλατσατιανός ,τον οποίο προπηλάκισε η πρόεδρος της Βουλής, αρχικά κοινοποιώντας στο δικό του προφίλ την ανάρτηση της καταγγέλλουσας Βάλιας Παναγιωτίδου και εν συνεχεία σχολιάζοντας κάτω από αυτήν:

iefimerida.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ