Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Ανέσυραν σαμπάνιες ηλικίας 170 ετών από τον βυθό της θάλασσας..


    Στη Βόρεια Βαλτική.

Τελικά ο βυθός φαίνεται πως αποτελεί την τέλεια σαμπανιέρα. Μπουκάλια σαμπάνιας, ηλικίας τουλάχιστον 170 ετών, που ανακαλύφθηκαν στον βυθό της βόρειας Βαλτικής και... μελετήθηκαν από επιστήμονες, αποδείχτηκε ότι διατηρούν μια χαρά την χημική σύνθεσή τους και την ωραία γεύση τους, παρόλο που έχει περάσει τόσος χρόνος και μάλιστα μέσα στη θάλασσα. Πιθανότατα πρόκειται για την παλαιότερη σαμπάνια που έχει ποτέ γευθεί κάποιος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιοχημείας τροφίμων Φιλίπ Ζαντέ, του Πανεπιστημίου της Ρενς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το "New Scientist", πραγματοποίησαν γευσιγνωσία και χημική ανάλυση σε τρία από τα συνολικά 168 μπουκάλια σαμπάνιας του 19ου αιώνα, που είχαν βρεθεί το 2010 σε ένα ναυάγιο στο φινλανδικό αρχιπέλαγος.

Αν και οι ετικέτες είχαν πια καταστραφεί, οι επιστήμονες -με βάση τις ενδείξεις στους φελλούς- βεβαίωσαν ότι μερικές από τις σαμπάνιες προέρχονταν από τον γνωστό γαλλικό οίκο Veuve Clicquot Ponsardin (VCP), αλλά και άλλους οίκους (Heidsieck και Juglar). Όπως διαπιστώθηκε, η πολυκαιρισμένη σαμπάνια όχι μόνο είχε πολύ παρόμοια σύνθεση με τη σύγχρονη γαλλική σαμπάνια, αλλά και εξίσου καλή γεύση. Απλώς είχε πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα (150 γραμμάρια ανά λίτρο έναντι έξι ώς οκτώ γραμμαρίων σήμερα), χάρη στην προσθήκη σταφυλιών πριν την εμφιάλωση.

Η «ζαχαρένια» σαμπάνια ήταν χαρακτηριστική για τις γευστικές προτιμήσεις εκείνης της εποχής, που δεν νοιαζόταν τόσο για θέματα υγείας. Μάλιστα, στη Ρωσία - όπου πιθανώς κατευθυνόταν το φορτίο με τις σαμπάνιες- οι άνθρωποι συνήθιζαν ακόμη και να προσθέτουν έξτρα ζάχαρη στο κρασί τους. Γι' αυτό άλλωστε, όπως είπε ο Ζαντέ, η Μαντάμ Κλικό αποφάσισε να δημιουργήσει μια σαμπάνια που περιείχε έως 300 γραμμάρια ζάχαρης ανά λίτρο (περίπου έξι έως επτά φορές περισσότερη ζάχαρη από τη σημερινή Coca-Cola).

Επίσης, η σαμπάνια του 19ου αιώνα, όπως έδειξε η χημική ανάλυση, περιείχε περισσότερα μέταλλα (σίδηρο, χαλκό, άλατα κ.α.) σε σχέση με τις σημερινές. Η παλαίωσή της είχε γίνει σε ξύλινα βαρέλια επί έξι έως οκτώ μήνες (ενώ οι σύγχρονες διατηρούνται σε δοχεία από ανοιξείδωτο χάλυβα). Η αυξημένη παρουσία μετάλλων στις παλαιές σαμπάνιες οφειλόταν είτε στα σιδρεένια καρφιά των ξύλινων βαρελιών, είτε σε σιδερένια όργανα που χρησιμοποιούνταν τότε από τους οινοποιούς.
Οι επιστήμονες δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από το πόσο καλά το κρασί είχε διατηρηθεί στο βυθό, σε βάθος άνω των 50 μέτρων. Όπως είπαν, η απόλυτη σκοτεινιά του βυθού και η συνεχώς χαμηλή θερμοκρασία των δύο έως τεσσάρων βαθμών αποτέλεσαν τις ιδανικές συνθήκες για την αργή παλαίωσή του.

Ήδη μερικοί σύγχρονοι οινοποιοί πειραματίζονται με την παλαίωση μπουκαλιών κρασιού μέσα σε θαλασσινό νερό για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η ίδια η εταιρεία Veuve Clicquot βύθισε 300 μπουκάλια σαμπάνιας κοντά στην περιοχή του ναυαγίου, μέσα σε ένα ειδικό κλωβό, μια πρωτοβουλία που εντάσσεται περισσότερο στον τομέα του έξυπνου μάρκετινγκ.
Ο Ζαντέ δήλωσε βέβαιος ότι «υπάρχουν άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν πολλά χρήματα για να έχουν το προνόμιο να πουν στους φίλους τους ότι έβαλαν πάνω στο τραπέζι τους ένα μπουκάλι, το οποίο διατηρήθηκε επί δέκα χρόνια στο βυθό της Μεσογείου θάλασσας».

Πάντως οι γευσιγνώστες έχουν δοκιμάσει ακόμη παλαιότερο κρασί (αν και όχι σαμπάνια). Το 2009, ο οίκος Perrier-Jouet άνοιξε ένα κρασί που φύλαγε στα κελάρια του επί 184 χρόνια (από το 1825) και, όπως αποδείχτηκε, είχε μια χαρά γεύση.
Ένα μπουκάλι σαμπάνιας από το ναυάγιο της Βαλτικής πουλήθηκε σε δημοπρασία αντί 15.000 ευρώ το 2012, ενώ ένα άλλο είχε πιάσει την τιμή-ρεκόρ των 30.000 ευρώ το 2011.

Διαβάστε Περισσότερα »

Όχι στην δέσμευση των αποθεματικών απο τον Δήμο Αλιάρτου Θεσπιέων

ΟΜΟΦΩΝΟ    Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
Του
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΛΙΑΡΤΟΥ–ΘΕΣΠΙΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΤΩΝ Ο.Τ.Α.
 Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων κατά την τακτική του Συνεδρίαση στις 21-4-2015,λαμβάνοντας γνώση από το Δήμαρχο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 41 Α’ 20-4-2015), προχώρησε στην έκδοση του παρόντος ψηφίσματος.

      Η απόφαση της Κυβέρνησης να προωθήσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την υποχρέωση των Δήμων να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας, αποτελεί βαρύτατο πλήγμα κατά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
      Τίποτα  δεν μπορεί να αποτελέσει επαρκή δικαιολογία, για  να δεσμεύονται τα ταμειακά διαθέσιμα που διατηρούν οι Δήμοι.
       Η απόφαση αυτή καταρρίπτει την αυτοτέλεια και ανεξαρτησία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ανατρέπει το στοιχειώδη προγραμματισμό του Δήμου, καταργεί ουσιαστικά το προϋπολογισμό και το τεχνικό του πρόγραμμα και κινδυνεύουν να ακυρωθούν αναπτυξιακά έργα, χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ.
      Εξάλλου δεν μπορούν να εκπληρωθούν ανειλημμένες και καθημερινές ανάγκες του Δήμου.
      Επίσης η αυθαίρετη αυτή ενέργεια της Κυβέρνησης δημιουργεί πολλαπλά νομικά προβλήματα, δεδομένου ότι τμήμα των διαθεσίμων του κάθε Δήμου, προέρχεται από ανταποδοτικά έσοδα,  ειδικού σκοπού, που εκ του νόμου απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε αλλού, πέραν του σκοπού για τον οποίο εισπράχθηκαν.
     Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, εξαιρώντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τη δέσμευση των χρημάτων της.

      Σε κάθε περίπτωση  είμαστε υποχρεωμένοι να προασπίσουμε, μαζί με τους άλλους ΟΤΑ α΄και β’ βαθμού, την αυτονομία και αυτοτέλεια της Τ.Α. και να προσφύγουμε σε  κάθε νόμιμο μέσο για την ακύρωση της Π.Ν.Π. και την υπεράσπιση των συμφερόντων του Δήμου.
Αλίαρτος 21-4-2015
Ο Δήμαρχος                                                                                  Ο Πρόεδρος       
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Διαβάστε Περισσότερα »

Έχουν να δουν γιατρό τρία χρόνια στο Άρμα Βοιωτίας

Τρία ολόκληρα χρόνια, ίσως και παραπάνω έχουν να δουν γιατρό οι κάτοικοι στο Άρμα του Δήμου Τανάγρας.Οι κάτοικοι  μετά από αυτό, νιώθοντας στην απομόνωση που βρίσκονται την ανυπαρξία και της… δωρεάν υγείας θα πρέπει μόνοι τους να κάνουν κουμάντο για μια εξέταση και την περίθαλψή τους. Για μια ιατρική παροχή ή συνταγογράφηση, λοιπόν, θα πρέπει να μετακινηθούν και να ψάξουν τον αγροτικό γιατρό στα περιφερειακά ιατρεία των κοντινών χωριών.Διαβάστε την απεγνωσμένη επιστολή των κατοίκων που έστειλαν στο permisospress.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σας γνωρίζουμε ότι στο χωριό μας (΄Αρμα Τανάγρας), δεν λειτουργεί το Αγροτικό Ιατρείο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 3 ετών.
  Το διάστημα αυτό εμφανίζεται περιστασιακά κάποιος ιατρός από το Κ.Υ.Σχηματαρίου και συνήθως με ύφος καρδινάλιου, γράφει 25 συνταγές και μην τον είδατε ... μετά από 2-3 μήνες ξαναεμφανίζεται.
  Οι κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν στο Κ.Υ.Σχηματαρίου για να γράφουν τις συνταγές -και αφού έχουν κλείσει ραντεβού- ή στο Νοσοκομείο Θηβών ή στο Αγροτικό Ιατρείο Ασωτίας και πρέπει να διαθέτουν δικό τους μέσο μεταφοράς, ή να αγοράζουν τα φάρμακα από το φαρμακείο του χωριού χωρίς συνταγές.
  Πιστεύουμε ότι πλέον ο κάθε αρμόδιος θα δείξει το ενδιαφέρον, ώστε να λυθεί το πρόβλημα (επίσκεψη ιατρού μία ημέρα την εβδομάδα), για να νοιώθουμε και εμείς οι κάτοικοι ενός χωριού 1200 κατοίκων, ότι έχουμε το δικαίωμα της ιατρικής φροντίδας.







Διαβάστε Περισσότερα »

Κοινή ανακοίνωση Ευρυτάνων Αυτοδιοικητικών κατά Κώτσια για Ξηρό

Κοινή Ανακοίνωση Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας, Αριστείδη Τασιού,
Δημάρχου Καρπενησίου, Νίκου Σουλιώτη
και Δημάρχου Αγράφων, Θεόδωρου Μπαμπαλή
για την ψήφιση του πρόσφατου νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης
από τον Βουλευτή Ευρυτανίας, Θωμά Κώτσια

Ως Ευρυτάνες Αυτοδιοικητικοί, ως άνθρωποι που ζούμε και εργαζόμαστε καθημερινά στην τοπική μας κοινωνία, στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, το Δήμο Καρπενησίου και το Δήμο Αγράφων, αισθανόμαστε την ευθύνη και την υποχρέωση να τοποθετηθούμε απέναντι στην απόφαση του Ευρυτάνα Βουλευτή κ. Θωμά Κώτσια, να ψηφίσει προ ημερών το Νομοσχέδιο του Υπουργείο Δικαιοσύνης, με το οποίο ακυρώνονται και δικαστικές αποφάσεις.
Είναι ντροπή και αγνωμοσύνη Ευρυτάνας Βουλευτής, να υπερψηφίζει, χωρίς καμία ηθική αναστολή, την απελευθέρωση ενός εκ των δολοφόνων του επίσης Ευρυτάνα Βουλευτή Παύλου Μπακογιάννη. Είναι ντροπή για το θεσμό. Είναι ντροπή για τον τόπο μας.
Ανεξαρτήτως ιδεολογίας και πολιτικών πεποιθήσεων, ο Παύλος Μπακογιάννης αποτελεί για τους Ευρυτάνες σύμβολο. Σύμβολο ενότητας, ανάπτυξης και προόδου. Είναι ο άνθρωπος εκείνος που σβήνοντας τις διαχωριστικές κομματικές γραμμές, περπάτησε σπιθαμή προς σπιθαμή αυτόν εδώ τον τόπο και μπήκε στο σπίτι κάθε Ευρυτάνα, χωρίς διακρίσεις. Είναι ο άνθρωπος στον οποίο η Ευρυτανία οφείλει την αναπτυξιακή προοπτική και τη συνέχειά της. 
Ο Παύλος Μπακογιάννης  πλήρωσε με τη ζωή του τον αγώνα του για εθνική συμφιλίωση. Κι εμείς οφείλουμε ως Ευρυτάνες, ως δημοκράτες, ως άνθρωποι, να τον τιμούμε στο ελάχιστο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Αντ’ αυτού, η απόφαση του κ. Κώτσια, να ψηφίσει το νομοσχέδιο που απελευθερώνει τον αμετανόητο δολοφόνο, Σάββα Ξηρό, αποτελεί προσβολή στη μνήμη του.
Ο κ. Κώτσιας πρόταξε τις κομματικές επιταγές έναντι της ιδιαίτερης πατρίδας του. Έβαλε στην άκρη τους Ευρυτάνες, για να καταθέσει τα διαπιστευτήριά του στο κόμμα το οποίο ανήκει. Έβαλε στην άκρη κάθε Έλληνα που πιστεύει στις αρχές της δημοκρατίας και της συνεργασίας , για να υπηρετήσει την πολιτική του μίσους και του διχασμού.  Έγινε και αυτός συνένοχος σε ένα παράλογο παιχνίδι απελευθέρωσης στυγνών δολοφόνων.
Σε μία Δημοκρατία όλοι κρινόμαστε. Το ίδιο και ο κ. Κώτσιας.

Αριστείδης Τασιός, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας
Νίκος Σουλιώτης, Δήμαρχος Καρπενησίου
Θεόδωρος Μπαμπαλής, Δήμαρχος Αγράφων
Διαβάστε Περισσότερα »

ΟΧΙ απο τον Δήμο Θηβαίων για την δέσμευση αποθεματικών των ΟΤΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θηβαίων στη συνεδρίασή του που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Απριλίου 2015, ενημερώθηκε από το Δήμαρχο Θηβαίων, για την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί στους Δήμους και τις Περιφέρειες με την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ41/Α’/20-4-2015), με οποία προβλέπεται η  υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ & Β’ βαθμού στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Μετά από διαλογική συζήτηση που επακολούθησε και τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και   δημοτικών συμβούλων, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία (23 εκ των 26 παρευρισκομένων δημοτικών συμβούλων)  το ακόλουθο ψήφισμα :

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Η απόφαση της Κυβέρνησης να προωθήσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την υποχρέωση των Δήμων να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας, αποτελεί βαρύτατο πλήγμα κατά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αντιλαμβανόμαστε τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και την κατάσταση οικονομικής ασφυξίας που έχει δημιουργηθεί από τους δανειστές της Χώρας κάτω από τις οποίες αναγκάζεται να λειτουργήσει η Κυβέρνηση.
Όμως τούτο δεν μπορεί να αποτελέσει επαρκή δικαιολογία, για  να δεσμεύονται τα ταμειακά διαθέσιμα που διατηρούν οι Δήμοι.
Η απόφαση αυτή καταρρίπτει την αυτοτέλεια και ανεξαρτησία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ανατρέπει το στοιχειώδη προγραμματισμό του Δήμου, αφού χωρίς χρήματα δεν μπορεί να γίνει ή εξακολουθήσει κανένα έργο και κινδυνεύουν να ακυρωθούν αναπτυξιακά έργα, χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ. Εξάλλου δεν μπορούν να εκπληρωθούν ανελαστικές και καθημερινές ανάγκες του Δήμου.
Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει ή  τροποποιήσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, εξαιρώντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τη δέσμευση των χρημάτων της.
Ειδάλλως, είμαστε υποχρεωμένοι να προασπίσουμε όλοι οι Δήμοι μαζί, την αυτονομία και αυτοτέλεια της Τ.Α. και να προσφύγουμε σε  κάθε νόμιμο μέσο για την ακύρωση της Π.Ν.Π., την υπεράσπιση των συμφερόντων του Δήμου και την ομαλή λειτουργία του θεσμού.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ι.Κόρδατζης και Αθ.Σκούμας ψήφισαν το προταθέν από τη Δημοτική Παράταξη «Αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Κίνημα Θήβας» Ψήφισμα το οποίο αναφέρεται σ’ όλο το περιεχόμενό του στο κείμενο της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γ.Κατσέλης ψήφισε λευκό.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
 ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ


   ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Μ.ΚΟΚΟΝΤΙΝΗΣ                        ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΤΑ ΜΕΛΗ
           ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Δ.ΓΙΑΝΝΙΚΑΣ
Σ.ΔΡΕΝΙΟΣ
ΑΝ.ΚΑΜΟΥΤΣΗΣ
Β.ΚΑΤΣΑΡΑΣ
ΣΠ.ΚΙΤΣΟΣ
Ι.ΚΟΝΤΟΥ
Δ.ΚΟΥΤΣΟΔΗΜΟΣ
Ι.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Ν.ΣΤΡΑΤΕΛΟΣ
Γ.ΣΚΑΛΗΣ
Δ.ΤΟΥΤΟΥΖΑΣ
Π.ΤΣΑΡΑΜΠΑΡΗΣ
Χ.ΤΣΙΤΡΑΣ
Κ.ΤΥΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κ.ΧΑΡΕΜΗΣ
ΑΝ.ΧΑΤΖΗΣΤΑΜΑΤΗΣ
ΣΤ.ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Κ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Θ.ΚΙΟΥΣΗΣ
Π.ΜΕΞΗΣ
ΓΡ.ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κ.ΤΡΙΑΝΤΗ
Ι.ΚΟΡΔΑΤΖΗΣ
 Α.ΣΚΟΥΜΑΣ
Γ.ΚΑΤΣΕΛΗΣ


Διαβάστε Περισσότερα »

"Μπουμπούκι" έπεσε στα χέρια της Ασφάλειας Θήβας



Συνελήφθη 29χρονος αλλοδαπός στη Θήβα, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν

Συνελήφθη, χθες (20-04-2015) το βράδυ στη Θήβα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, 29χρονος υπήκοος Πακιστάν, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν σωρεία διωκτικών εγγράφων και συγκεκριμένα:

•    Δύο (2) Βουλεύματα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θηβών,
•    Ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Θηβών,
•    Διάταξη του κ. Ανακριτή Θηβών και
•    Καταδικαστική Απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ευβοίας, με την οποία του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης δέκα (10) ετών και δύο (2) μηνών, καθώς και χρηματική ποινή (3.000) ευρώ,

για τα αδικήματα της αρπαγής, εκβίασης και παράβασης του νόμου περί αλλοδαπών.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε αρμοδίως.
σωρεία διωκτικών εγγράφων για τα αδικήματα της αρπαγής και εκβίασης
Διαβάστε Περισσότερα »

Θήβα:Τριπλή σύλληψη επ αυτοφώρω για ηρωίνη και κλοπή

Αυτόφωρες συλλήψεις στη Θήβα

Δύο άτομα κατηγορούνται για κατοχή ηρωίνης, ενώ σε βάρος ενός ακόμη εκκρεμούσε καταδικαστική Απόφαση για κλοπή


Στο πλαίσιο συστηματικών ελέγχων, που διενεργούνται καθημερινά από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, συνελήφθησαν χθες (20-04-2015) το βράδυ σε περιοχές της Θήβας, τρεις (3) ημεδαποί, ηλικίας 26, 28 και 27 ετών αντίστοιχα.

Ειδικότερα στην πρώτη περίπτωση, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από τους αστυνομικούς σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν ο 26χρονος και ο 28χρονος, βρέθηκαν στο εσωτερικό του οχήματος και κατασχέθηκαν δέκα (10) αυτοσχέδιες συσκευασίες, οι οποίες περιείχαν ποσότητα ηρωίνης, συνολικού μεικτού βάρους (3) γραμμαρίων.

Στην δεύτερη περίπτωση, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από τους αστυνομικούς στον 27χρονο, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική Απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Λιβαδειάς, με την οποία του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δέκα (10) μηνών, για κλοπή.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν αρμοδίως.
Διαβάστε Περισσότερα »

Έκτακτη ανακοίνωση Δήμου Αλιάρτου Θεσπιέων

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Λόγω των έκτακτων γεγονότων που προέκυψαν μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ψηφίστηκε χτες και με την οποία δεσμεύονται τα ταμιακά διαθέσιμα των Δήμων και των Περιφερειών, αναβάλλεται η επίσκεψη του Περιφερειάρχη στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλιάρτου–Θεσπιέων.
Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15-5-2015.
Σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Θα συνεδριάσει κανονικά στις 17.45 με τρέχοντα θέματα.     
Ο Δήμαρχος
Γεώργιος Π.Ντασιώτης
Διαβάστε Περισσότερα »

Μαύρη επέτειος: 48 χρόνια από την επιβολή της δικτατορίας στην Ελλάδα

Μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας, που σημάδεψε την πορεία της χώρας για το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα - Οι «πρωταγωνιστές», το παρασκήνιο, ο ρόλος των ΗΠΑ και η εισβολή του Αττίλα
Η διαρκής τραγωδία της Κύπρου, η ανακοπή της πολιτικής, κοινωνικής, πνευματικής ζωής του τόπου επί επταετίας, καθώς και η εξορία κι οι βασανισμοί χιλιάδων πολιτών ήταν μόνο μερικές από τις συνέπειες της επιβολής του δικτατορικού καθεστώτος της 21ης Απριλίου 1967, που πήγε την Ελλάδα στην καρδιά ενός σύγχρονου Μεσαίωνα. Σε ένα ξημέρωμα, με τη δύναμη των τανκς, τρεις αξιωματικοί, ο συνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο ταξίαρχος Στυλιανός Παττακός και ο συνταγματάρχης Νικόλας Μακαρέζος παίρνουν τα ηνία της χώρας με αποτέλεσμα μια σύγχρονη μικρασιατική καταστροφή εφτά χρόνια αργότερα.
Εκείνο το πρωί ξεκινούσε η μεγάλη περιπέτεια του ελληνισμού στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, όταν αυτή η παρέα των αφρόνων και θερμοκέφαλων στρατιωτικών βάζουν τη δημοκρατία στον «γύψο», σε ένα παράλογο και ανερμάτιστο παιχνίδι με την Ιστορία. Μέσα σε λίγες ώρες πολιτικοί και διανοούμενοι όλων των κοινοβουλευτικών παρατάξεων οδηγούνται σε κρατητήρια υπό την απειλή του όπλου και, μετά, είτε σε ξερονήσια, είτε – οι πιο τυχεροί – εξαναγκάζονται να βγουν εκτός Ελλάδας. Ο τέως Βασιλιάς ουσιαστικά τούς νομιμοποιεί με την αρχική στάση του, γεγονός που θα σημάνει και το οριστικό τέλος του Θρόνου στην Ελλάδα. Οι Άγγλοι πιθανότατα δεν γνώριζαν πολλά πράγματα, εντούτοις οι Αμερικανοί φαίνεται ότι προετοιμάζονταν γι’ αυτή την εξέλιξη πάρα πολύ καιρό. Χρόνια μετά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον στο ταξίδι του στην Αθήνα εξέφρασε τη λύπη του επειδή η χώρα του τότε υποστήριξε τη Χούντα.

Επτά «πέτρινα» χρόνια μέσα από την κάμερα του Π. Βούλγαρη
«Το Χρονικό της Δικτατορίας 1967- 1974», ένα ανέκδοτο ντοκιμαντέρ του Έλληνα σκηνοθέτη.


Οι πρωταίτιοι
Παπαδόπουλος, Παττακός και Μακαρέζος ήταν οι βασικοί υπεύθυνοι του πραξικοπήματος και, μετά την επιβολή του, συγκρότησαν την τριμελή Επαναστατική Επιτροπή της δικτατορίας, η οποία λειτουργούσε έως το 1973, οπότε και τους ανέτρεψε ο αρχηγός της ΕΣΑ ταξίαρχος Δημήτρης Ιωαννίδης. Μετά τον Αττίλα και την πτώση της δικτατορίας καταδικάζονται και οι τρεις για εσχάτη προδοσία με την ποινή του θανάτου, η οποία μετατράπηκε σε ισόβια.

Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1919 στο Ελαιοχώρι Αχαΐας και αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1940. Τοποθετήθηκε σε διάφορες επιτελικές θέσεις στην ΚΥΠ και διετέλεσε υποδιευθυντής του 3ου επιτελικού γραφείου του ΓΕΣ. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 προετοιμαζόταν για την ανατροπή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος στο πλαίσιο συνωμοτικής ομάδας (ΙΔΕΑ), δρώντας παράλληλα με αντίστοιχη συνωμοτική φιλοβασιλική ομάδα ανώτατων αξιωματικών η οποία είχε τον ίδιο σκοπό. Ο Παπαδόπουλος παρέμεινε ως βασικός εγκέφαλος της δικτατορίας μέχρι το 1973, οπότε και ανετράπη από τον Δημήτρη Ιωαννίδη.

Ο Στυλιανός Παττακός γεννήθηκε το 1912 στην Αγία Παρασκευή Αμαρίου Κρήτης. Στη Σχολή Ευελπίδων μπήκε το 1934, ενώ σπούδασε και στη Σχολή Πολέμου. Από νωρίς συσχετίστηκε με τον Παπαδόπουλο με στόχο την επιβολή δικτατορίας. Η θέση του ως διοικητής τεθωρακισμένων του έδωσε άνεση κινήσεων κατά των πολιτικών και των εν δυνάμει πραξικοπηματιών αντιστράτηγων, το πρωινό της 21ης Απριλίου. Διετέλεσε αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών της χουντικής κυβέρνησης, μέχρι την ανατροπή της το 1973.

Ο Νικόλαος Μακαρέζος γεννήθηκε το 1919 στη Γραβιά Παρνασσίδος της Φωκίδας. Εισήχθη στη Σχολή Ευελπίδων το 1937, πέρασε από διάφορες στρατιωτικές σχολές και σπούδασε παράλληλα Οικονομικά. Ήταν υπουργός Συντονισμού της Χούντας και επέβλεπε εκείνη την περίοδο τα δημοσιονομικά της χώρας. Ανετράπη και αποσύρθηκε και αυτός από τις θέσεις ευθύνης το 1973.


 Πώς φτάσαμε στη δικτατορία
Επί περίπου δέκα χρόνια η πολιτική ζωή στη χώρα βρισκόταν σε συνεχή αναταραχή. Στο επίκεντρο της μονίμως θυελλώδους κατάστασης βρισκόταν το Παλάτι, το οποίο εννοούσε να παρεμβαίνει καθοριστικά στις πολιτικές ισορροπίες στο εσωτερικό της χώρας. Την ίδια ώρα ο Ψυχρός Πόλεμος βρισκόταν στο απόγειό του, όμως δεν θα πρέπει να παραβλέπεται και το γεγονός ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη και οι αγγλοαμερικανικές διαμάχες για μεγαλύτερη επιρροή στα μεταπολεμικά χρόνια. Οι Άγγλοι είχαν στενούς δεσμούς με τη βασιλική οικογένεια, κάτι που ενοχλούσε τους Αμερικάνους, που θεωρούσαν ότι η Ελλάδα πλέον βρίσκεται στη δική τους σφαίρα επιρροής. 

Παράλληλα, μετά την κρίση των πυραύλων στην Κούβα το 1963, το θέατρο του ανταγωνισμού μεταξύ των τότε δύο υπερδυνάμεων, ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, μεταφέρθηκε στη Μεσόγειο. Στη Σοβιετική Ένωση θεωρούσαν την Κύπρο ως το πλέον στρατηγικό σημείο της Ανατολικής Μεσογείου και γι’ αυτό το λόγο εμφανίζονταν ανοιχτοί σε προσεγγίσεις με κράτη της ευρύτερης περιοχής. Η αδέσμευτη εξωτρική πολιτική του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου προκαλούσε φόβους ότι η Κύπρος θα μπορούσε να εξελιχθεί σε «Κούβα της Μεσογείου». Ο δεσμός και η φυσική αλληλεπίδραση Ελλάδας και Κύπρου ήταν δεδομένα και, έτσι, η κατάσταση στο εσωτερικό των δύο χωρών διαδραμάτιζε ρόλο στη ζυγαριά των διεθνών σχέσεων. Το ενδιαφέρον ήταν αυξημένο και για ένα ακόμα λόγο: στις εκλογές του 1958 η Αριστερά (ΕΔΑ) στην Ελλάδα καταφέρνει να αναδειχθεί σε αξιωματική αντιπολίτευση, προκαλώντας τεράστια ανησυχία στους εμπλεκόμενους παράγοντες εντός και εκτός της χώρας.

Συγχρόνως, η επιστροφή του Ανδρέα Παπανδρέου το 1959, η επιρροή που ασκούσε στον πατέρα του, Γεώργιο Παπανδρέου και ο ριζοσπαστικός λόγος του, μέχρι το 1967 τον μετέτρεψαν σε νούμερο ένα στόχο και φόβο των ακροδεξιών στοιχείων που ενεργούσαν στο στράτευμα από τον Εμφύλιο και μετά. Το πολιτικό κλίμα άρχισε να επιβαρύνεται δραματικά στις «εκλογές βίας και νοθείας» του 1961 η οποίες οδήγησαν τον Γεώργιο Παπανδρέου στον «Ανένδοτο Αγώνα». Δύο χρόνια μετά, η δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη αποκαλύπτει και στον πιο δύσπιστο ότι το παρακράτος δρα ερήμην των ηγεσιών των πολιτικών κομμάτων. Ήδη από τότε είχαν αρχίσει οι ψίθυροι για «στρατιωτική λύση». Μάλιστα είχε συσταθεί αρκετά χρόνια πριν η παραστρατιωτική οργάνωση ΙΔΕΑ, στην οποία συμμετείχε ο μετέπειτα δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος.

Οι εκλογές του 1964 δίνουν μια εντυπωσιακή νίκη στην Ένωση Κέντρου και στον Γεώργιο Παπανδρέου. Ορκίζεται πρωθυπουργός και πολύ γρήγορα έρχεται σε ρήξη με τον αμερικανικό παράγοντα. Η σύγκρουσή του με τον Πρόεδρο Τζόνσον στο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον, τον Ιανουάριο του 1964 επειδή δεν δέχτηκε να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του Ισμέτ Ινονού απορρίπτοντας το σχέδιο Άτσεσον, για τον ίδιο ήταν η αρχή του τέλους. «Αυτά οι μεγάλοι δεν τα συγχωρούν. Ηδη άρχισε η αντίστροφη μέτρηση της ανατροπής μου. Τελειώσαμε», είχε πε τότε. 

Ενάμιση χρόνο μετά έρχεται στην τελική ρήξη με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο. Στις 15 Ιουλίου εκείνης της χρονιάς ο Γεώργιος Παπανδρέου ανατρέπεται και ο τέως βασιλιάς ορκίζει την πρώτη κυβέρνηση των αποστατών. Ένα νέο κύμα διαδηλώσεων και επίκρισης από μεγάλη μερίδα του Τύπου κατά του Παλατιού ξεκινά και πολύ σύντομα ο Γεώργιος Παπανδρέου θα αναπτύξει αντιβασιλική ρητορική εκφράζοντας την κοινωνική αγανάκτηση και καθιστώντας έτσι κάτι περισσότερο από βέβαιο την απόλυτη επικράτησή του στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνονταν.

Ένα πραξικόπημα, για πολλούς παράγοντες, με διαφορετικά ενδιαφέροντα και επιδιώξεις ήταν η μόνη «λύση» εκείνη τη στιγμή. Η λεγόμενη «Μεγάλη Χούντα» προετοιμαζόταν από αντιστράτηγους με την υποστήριξη του Στέμματος. Ήταν και αυτή που ενδεχομένως να αποτέλεσε την πρόκληση και να έλυσε τα χέρια σε όσους επάνδρωσαν τη «Μικρή Χούντα» των συνταγματαρχών, η οποία και τελικά επεβλήθη.


Διαβάστε Περισσότερα »

«Καλλικράτης» στην ΕΛ.ΑΣ.: Κλείνουν 6 στα 10 αστυνομικά τμήματα

«Κούρεμα» αλά Καλλικράτης έρχεται και στην ΕΛ.ΑΣ. σε ποσοστό που θα φθάνει, ίσως και θα υπερβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις, το 50% προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών, όπως αυτό παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, και πήρε στο μεγαλύτερο βαθμό την έγκρισή του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος, η αναδιάρθρωση-«τσεκούρι», που αναμένεται να παρουσιαστεί το επόμενο χρονικό διάστημα από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Πανούση, προβλέπει την «εξαφάνιση» έως και 6 στα 10 αστυνομικών τμημάτων ή αλλιώς συγχώνευση «πέντε σε ένα» κυρίως στις επαρχιακές πόλεις και λιγότερο στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε και με το διοικητή της ΕΥΠ, κ. Γιάννη Ρουμπάτη, παρουσία του κ. Πανούση, με κυρίαρχο θέμα συζήτησης τη δράση των τζιχαντιστών, τον «αόρατο προς στιγμήν, αλλά πιθανό, κίνδυνο», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές του αρμόδιου υπουργείου. Στην ίδια συνάντηση τέθηκαν και άλλα θέματα εθνικής ασφάλειας που αφορούν στην εξωτερική τρομοκρατία.

Καταργείται η ΔΕΛΤΑ κι έρχεται η ομάδα-προπομπός των ΜΑΤ

Στο περιθώριο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπήρξε ενημέρωσή του για την αναδιάρθωση, για τη δημιουργία της ομάδας «προπομπό» των ΜΑΤ, την κατάργηση της ΔΕΛΤΑ και τη σύμπτυξη των στελεχών της στη ΔΙ.ΑΣ.

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης προβλέπεται η δημιουργία μία νέας ομάδας περιφρούρησης των διαδηλώσεων, πριν χρειαστεί η ανάληψη δράσης από τα «σκληρά» ΜΑΤ.

Η νέα αστυνομική μονάδα θα διαχειρίζεται τις διαδηλώσεις στο κέντρο της πόλης και τα ΜΑΤ θα επεμβαίνουν μόνο σε περίπτωση επεισοδίων, φθορών και επιθέσεων. Τα μέλη της «Ομάδας Επιτήρησης Διαμεσολάβησης Διαδηλώσεων», όπως φαίνεται να είναι κάποια από τα μέρη του ονόματός της, θα φορούν πηλήκιο και όχι κράνος, θα έχουν αστυνομική ράβδο, ασύρματο, πιστόλι, ελαφρύ αλεξίσφαιρο και ορατά τα διακριτικά τους, ενώ η στολή τους θα είναι χρώματος μπλε αντί για χακί.

Διαβάστε Περισσότερα »

Επίδομα ενοικίου: Ποιοι το δικαιούνται και πώς το εισπράττουν

Διευκρινίσεις σχετικά με το επίδομα ενοικίου παρέχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).


Ειδικότερα όπως αναφέρει:

1. Το επίδομα δεν θα χορηγηθεί σε όλους τους ενοικιαστές κατοικίας, αλλά μόνον σε 30.000 το πολύ, άτομα και οικογένειες που διαβιούν υπό «συνθήκες ακραίας φτώχειας», με κριτήρια το χαμηλό εισόδημα (το πολύ 2.400€ ετησίως για μεμονωμένα άτομα και 3.600€ ετησίως για το ζευγάρι, συν 1.200€ για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και 600€ ετησίως για κάθε ανήλικο μέλος και μέχρι τις 6.000€), ακίνητη περιουσία έως 90.000-200.000€, αναλόγως των ατόμων, και τραπεζικές καταθέσεις έως το διπλάσιο του κατωτάτου εισοδήματος.

2. Το επίδομα το οποίο θα καταβληθεί για τους λοιπούς μήνες του 2015, με νομοθετική δυνατότητα ανανέωσής του και για το έτος 2016, θα ανέρχεται για μεμονωμένο άτομο σε 70€ το μήνα και 100€ για ζεύγος, προσαυξανόμενο κατά 30 ευρώ για κάθε τέκνο με όριο τα 220€.

3. Η παροχή του επιδόματος προϋποθέτει υπογραφή νέου συμφωνητικού μίσθωσης κύριας κατοικίας μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή, η οποία υπενθυμίζεται ότι έχει εκ του νόμου ελάχιστη τριετή διάρκεια ακόμη και αν συμφωνηθεί για μικρότερο διάστημα, ή ανανέωσης (στην ουσία συμφωνητικού παράτασης) προϋφιστάμενης μίσθωσης κατοικίας, με ημερομηνία υπογραφής του μετά τη δημοσίευση του νόμου (ήτοι από 20/3/2015 και μετά).

4. Για να χορηγηθεί το επίδομα, ο ενοικιαστής θα πρέπει από τις 20/4 έως τις 20/5/2015, μέσα από ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή της ιστοσελίδας του Υπουργείου Εργασίας (www.ypakp.gr) ή στα ΚΕΠ να καταθέσει το μισθωτήριο (αρχικό ή παράταση), τη δήλωση των στοιχείων της μίσθωσης στην ηλεκτρονική βάση της ΓΓΠΣ και την ηλεκτρονική αποδοχή της εκ μέρους του, καθώς και πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας του εκμισθωτή.

5. Από το κείμενο της διάταξης φαίνεται ότι το αφορολόγητο και ακατάσχετο καλύπτει μόνον το μισθωτή, ωστόσο το ορθό είναι αυτό να καλύψει ρητά και τον εκμισθωτή.

6. Επίσης το δικαίωμα του εκμισθωτή να προτείνει συμψηφισμό του επιδόματος με υπάρχουσες οφειλές του προς το Δημόσιο/ασφαλιστικούς οργανισμούς θα έπρεπε να είναι κατοχυρωμένο και όχι απλά δυνητικό («…μπορεί»), και άρα στην κρίση των οργάνων του Δημοσίου.

7. Τέλος επισημαίνουμε πως υπόχρεος για την καταβολή ολόκληρου του ενοικίου είναι σε κάθε περίπτωση ο ενοικιαστής και όχι το Δημόσιο το οποίο δεν συμβάλλεται στη μίσθωση, ούτε αποκτά συμβατικές υποχρεώσεις έναντι του εκμισθωτή.


Ωστόσο υπάρχει φόβος να προκύψουν σοβαρά προβλήματα και δικαστικές αντιδικίες, στις περιπτώσεις όπου:

Α. Ο μισθωτής δεν καταβάλει το πέραν του ύψους του επιδόματος μίσθωμα, ισχυριζόμενος οικονομική αδυναμία του λόγω της δεδομένης «ακραίας φτώχειας» του, ή

Β. Το Δημόσιο δεν καταβάλει στον εκμισθωτή το ποσό του επιδόματος, πράγμα διόλου απίθανο λόγω και της δικής του γνωστής αδυναμίας να ανταποκριθεί με συνέπεια στις οικονομικές του υποχρεώσεις προς τον ιδιωτικό τομέα…
Διαβάστε Περισσότερα »

Συγκλονιστικό: Κι αν το σκυλί που μόλις εγκαταλείψατε ήταν το παιδί σας;

Eνα συγκλονιστικό βίντεο με ένα σαφές μήνυμα προς όλους: Αν σκέφτεστε να υιοθετήσετε ένα κατοικίδιο, ξανασκεφτείτε το. Δεν είναι παιχνίδι, είναι σοβαρή απόφαση.Ενα βίντεο – γροθιά στο στομάχι για όλους μας. Σκεφτείτε ότι αποφασίζετε να υιοθετήσετε ένα σκυλί αλλά στην πορεία σκέφτεστε ότι κάνατε λάθος. Αποφασίζετε ότι δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε στις ανάγκες του. Οτι δεν είστε διατεθειμένοι να του δώσετε την προσοχή που έχει ανάγκη και δεν μπορείτε να τον δείτε ως μέλος της οικογένειάς σας. Και πηγαίνετε στο δάσος για να το εγκαταλείψετε.

Σκεφτείτε τώρα ότι αυτό που εγκαταλείψατε στο δάσος είναι το παιδί σας. Γιατί όσοι αποφασίζουν να υιοθετήσουν ένα κατοικίδιο, πρέπει να το νιώσουν σαν παιδί τους.

Θα εγκαταλείπατε ποτέ ένα παιδί στο δάσος;

Η εταιρεία παραγωγής DeadLens Pictures από την Ουγγαρία δημιούργησε ένα συγκινητικό βίντεο το οποίο πρέπει να δουν όλοι όσοι έχουν σκοπό να υιοθετήσουν κάποιο κατοικίδιο.

Ονομάζεται «Το δώρο» (Gift) και παρουσιάζει μια οικογένεια που υιοθετεί ένα παιδί. Στην αρχή είναι όλα ιδανικά αλλά λίγες μέρες αργότερα όλα αλλάζουν…

Το βίντεο ανέβηκε πριν από λίγες μέρες και έχει γίνει viral με 1.403.943 προβολές!
Διαβάστε Περισσότερα »

Tι σημαίνει για δήμους και περιφέρειες η δέσμευση των διαθεσίμων τους – Τι λένε οι αιρετοί, τι απαντά η κυβέρνηση

Σε διελκυστίνδα μεταξύ των αιρετών της Αυτοδιοίκησης με προεξάρχουσες τις «γαλάζιες» ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ εξελίσσεται η απόφαση της κυβέρνησης να δεσμεύσει τα διαθέσιμα των δήμων και των περιφερειών. Ήδη οι πρόεδροι των δύο Ενώσεων Γ. Πατούλης και Κ. Αγοραστός έχουν ήδη συγκαλέσει για σήμερα (σ.σ. και μάλιστα την ίδια ώρα, στη 1 το μεσημέρι) έκτακτες συνεδριάσεις των διοικητικών τους συμβουλίων προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις, ακόμη και προσφυγή στο ΣτΕ.

Κατά την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ η απόφαση αυτή:

    Πλήττει ευθέως την ανεξαρτησία του θεσμού. Καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε μέχρι σήμερα να αγγίξει τα χρήματα των Δήμων.
    Σταματάει τα έργα που είναι προγραμματισμένα
    Δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία των ΟΤΑ καθώς δεν θα μπορούν να αγοράσουν τα απολύτως απαραίτητα (καύσιμα, αναλώσιμα κλπ)
    Η μισθοδοσία των υπαλλήλων διασφαλίζεται μόνο για ένα 15θήμερο

Κυβέρνηση: Συνήθης πρακτική στην Ε.Ε.

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει εντελώς διαφορετική άποψη. Υποστηρίζει ότι πρόκειται για μία πρακτική που ισχύει σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνοντας τη δυνατότητα στο κράτος να δανείζεται για μία χρονική περίοδο ως και 15 ημέρες ποσά τα οποία οι φορείς δεν έχουν ανάγκη. Παράλληλα τονίζει ότι την ώρα που τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών δεν ξεπερνούν το 1%, στην Τράπεζα της Ελλάδος η απόδοση είναι της τάξης του 2,5%.

Τι λένε, όμως, αναλυτικά κυβερνητικές πηγές:

«Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προωθεί η κυβέρνηση γίνεται υποχρεωτική η μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου –και σε καμία περίπτωση των Ασφαλιστικών Ταμείων- στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, ώστε να χρησιμοποιηθούν αν χρειαστεί για την έκδοση repos, δηλαδή τίτλων βραχυπρόθεσμου (έως 15 ημέρες) δανεισμού του κράτους

Αυτή η πρακτική ισχύει σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε η ρύθμιση αυτή αναφέρεται σε φορείς οι οποίοι χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να δανείζεται για μία χρονική περίοδο ως και 15 ημέρες ποσά τα οποία οι φορείς δεν έχουν ανάγκη.

Με αυτό τον τρόπο οι φορείς εξασφαλίζουν πιο αποδοτική τοποθέτηση των ταμειακών τους διαθεσίμων, αφού τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών δεν ξεπερνούν το 1%, ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδος η απόδοση είναι της τάξης του 2,5%. Υπενθυμίζουμε ότι με πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης, τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων είναι πλήρως εξασφαλισμένα με δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο.

Τέλος, αρκετοί φορείς έχουν ήδη καταθέσει τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτοί, κάθε στιγμή που προκύπτει ανάγκη μπορούν να εκταμιεύουν τα ποσά που επιθυμούν, όπως έκανε η Αττικό Μετρό, η οποία εκταμίευσε πρόσφατα 150 εκατ. Ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος.»


Διαβάστε Περισσότερα »

Από την Μεσόγειο των λαών, στην Μεσόγειο των νεκρών



Η νέα φρικιαστική τραγωδία στη Μεσόγειο με πρωταγωνιστές μετανάστες, κατέδειξε τα μεγάλα κενά της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και κατ' επέκταση το κακό πρόσωπο μιας απάνθρωπης και αφιλόξενης Ευρώπης. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο σεβασμός αυτών, αποτελούν το προπύργιο κάθε δημοκρατίας και πρέπει να διαφυλαχθούν πάση θυσία χωρίς εκπτώσεις, ιδεολογικούς συμβιβασμούς, ρατσισμούς και υποχωρήσεις σε εκβιαστικά διλήμματα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι αγωνίζονται για μία ανθρωπιστική προσέγγιση του μεταναστευτικού ζητήματος, απαιτώντας μέτρα και πρωτοβουλίες που έχουν ως κανόνα την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, όχι μόνο σε Ελληνικό, αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πρασίνων, Φ. Γκανούλης, δήλωσε σχετικά με τη νέα τραγωδία: “Η θάλασσα της Μεσόγείου έχει “κοιμήσει” χιλιάδες έκπτωτους ανθρώπους, χωρίς ακόμα να “ξυπνήσει” τους αληθινούς υπαιτίους. Θα πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό από όλους ότι η μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε είναι άδικη για τις χώρες υποδοχής, αναποτελεσματική για το πρόβλημα, και έχει ως αποτέλεσμα εκατόμβες θυμάτων".
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Διαβάστε Περισσότερα »

Ανοιξιάτικες μπόρες στα βόρεια -Στους 20 ο υδράργυρος

Τοπικές βροχές θα σημειωθούν την Τρίτη στα βορειοανατολικά και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες καθώς και πρόσκαιρες καταιγίδες στα ορεινά. Βόρειοι άνεμοι μέχρι 6 μποφόρ στα πελάγη.

Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία:

    Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις με τοπικές βροχές. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στην κεντρική Μακεδονία πιθανόν πρόσκαιρες καταιγίδες.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, εξασθενούν από το απόγευμα και στρεφόμενοι στα ανατολικά σε ανατολικούς.
Θερμοκρασία: από 06 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη

    Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα νοτιότερα ορεινά.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο βόρειο Ιόνιο τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 09 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στην΄Ηπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη

    Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε είναι πιθανόν στα ορεινά της Στερεάς και της Πελοποννήσου να εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση το βράδυ.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και από το μεσημέρι βορειοανατολικοί στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 08 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

    Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: από βόρειες γενικά διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

    Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: παροδικά αυξημένες νεφώσεις στα βόρεια με τοπικές βροχές και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία βελτίωση από τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Αττική

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες για τοπικές βροχές στα δυτικά και βόρεια του νομού. Από το βράδυ γενικά αίθριος.
Άνεμοι: αρχικά βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία βόρειοι βορειοανατολικοί πρόσκαιρα στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου. στα βόρεια και ανατολικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη

    Θεσσαλονίκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και στα ανατολικά πιθανόν πρόσκαιρη καταιγίδα.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, εξασθενούνε από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ