Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Ηλίας Κρούσος - Ένας νέος Βοιωτός Ποιητής


 

Η ποιητική ευφορία μιας Ψυχομαχίας.

Aπό την επίκληση στη Μούσα του Ομήρου και την καταφυγή στην έμπνευση, η Τέχνη της Ποιήσεως είναι η πιο σύνθετη αλλά ταυτόχρονα μαγική διαδικασία.
Η μετουσίωση του λόγου, η μεταρσίωση με την παράλληλη αξιοποίηση των υπαρξιακών και εν γένει σκοτεινών δεδομένων καθιστά την ποίηση του Ηλία Κρούσου αδιαμφισβήτητη αυτανάγκη. 
Η ποιότητα και η πρωτοτυπία της γραφής του είναι αυταπόδεικτα για τον αναγνώστη από τους πρώτους κιόλας στίχους της ποιητικής του συλλογής. Ακροβατισμοί πάνω σε ασθματικούς και συχνά πεσιμιστικούς δρόμους, επιρροές από Καταραμένους ποιητές, Πόε, Μπωντλαίρ, Ρεμπώ που όπως εύστοχα έθεσε ο συγγραφέας - ποιητής Γιώργος Πύργαρης, εκτινάσσουν την ποίηση του και Καρυωτακικές επιδράσεις παράλληλα με μια χαμηλόφωνη γραφή που συχνά ακροβατεί με το λυρισμό και τον πόνο της ψυχής.
 Aνεπαίσθητα Σολωμικά στοιχεία αντηχούν με μια πιο ενδελεχή ματιά. Μελαγχολικά ξεσπάσματα και αναπολήσεις ερώτων του παρελθόντος, συγκρούσεις του συνειδητού και του ασυνείδητου και σκέψεις μύχιες που κατατίθενται στο χαρτί για να γαληνέψουν τον κυματισμό της ψυχής. ''Ψυχής Στιχομαχία'' ο τίτλος της πρώτης συλλογής του και μόνο τυχαίος δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί αφού εξερευνεί και καθρεφτίζει κάθε προσωπικό και μη βίωμα.

Οι πρώτοι του βηματισμοί στον κόσμο της Ποίησης χαρακτηρίζονται από τη δυναμική των λέξεων του αλλά και της εκφραστικής του δεινότητας, από την υπέρβαση των ρηχών και άνευρων αποτελεσμάτων αλλά κυρίως από την ποιητική του ευστροφία.
 Όλα αυτά αποτυπώθηκαν μέσα από τη σύζευξη των στίχων και των μελωδικών ήχων στις 18 Μαΐου στον Ιανό, στην πρώτη παρουσίαση του ''Ψυχής Στιχομαχία'', όπου έγινε μια πρώτη φιλολογική προσέγγιση από τον Γιώργο Πύργαρη και αναγνώστηκαν επιλεγμένα ποιήματα από την φιλόλογο Βασιλική Λούκα και τη φιλόλογο Εύη Γεωργίου.
 Mελοποίηση του ποιήματος "Ένας Κόσμος Που Φθίνει" από τις Σεραφένια Δήμου, Μαριάννα Δήμου και τον Γιάννη Βοργιανίτη.
Η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής στο Βοιωτικό κοινό θα πραγματοποιηθεί στα Αναργύρεια 2015, στις 28 Ιουνίου στη Βιβλιοθήκη Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου Β' στα Οινόφυτα και ώρα 20.30 μ.μ.
Μια πραγματικά μεγάλη τιμή για τον ποιητή ο χώρος αυτός.

 Εύη Γεωργίου - φιλόλογοςΗ Παρουσίαση στα Οινόφυτα ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

Ειδικό Εργαστήριο Μνημοσύνων "ΑΛΗΠΡΑΝΤΗ"-Θεσπιές-Αθήνα


ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΝΗΜΟΣΥΝΩΝ "ΑΛΗΠΡΑΝΤΗ"
Με απαράμιλλη τέχνη, μεράκι και σεβασμό προς τον συνάνθρωπο, πιστοί στις παραδόσεις μας, παρασκευάζουμε δίσκους μνημοσύνων με τα καλύτερα αγνά υλικά, τηρώντας πάντα τους πιο αυστηρούς κανόνες υγιεινής.
 Γνωρίζουμε τι είναι σωστό και πως πρέπει να αποδίδεται μεγάλη σημασία στην ορθή συντήρηση των δίσκων μνημοσύνου. Στο κατάστημα μας όλοι οι δίσκοι διατηρούνται σε ειδικούς ψυκτικούς θαλάμους.
Στο κατάστημα μας σας παρέχετε η δυνατότητα επιλογής μεταξύ μιας μεγάλης ποικιλίας σταυρών και άλλων διακοσμητικών ειδών για το δίσκο του μνημοσύνου του αγαπημένου σας προσώπου.

Το κατάστημα μας, που βρίσκεται στην Νίκαια Αττικής, σας εγγυάται την άμεση εξυπηρέτηση, την σωστή ποιότητα των υλικών και αυτό οφείλεται στην πολυετή πείρα μας στον χώρο της παρασκευής μνημόσυνου.
 ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑ
 Άμεση εξυπηρέτηση μεταφοράς και παράδοσης των προϊόντων, ανεξαρτήτως μεγέθους, εύκολα και γρήγορα σε όποιο σημείο της Βοιωτίας χρειαστεί .
 Τηλ.επικοινωνίας 210 4917160
 








Διαβάστε Περισσότερα »

Φορολογικές δηλώσεις 2015: Αναλυτικά οι οδηγίες για να τις συμπληρώσετε σωστά [pdf] |

Στη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Οικονομικών τον οδηγό για τη συμπλήρωση των δηλώσεων φόρου εισοδήματος. Ποιοι έχουν υποχρέωση υποβολής.

Σημειώνεται ότι υποχρέωση να υποβάλει φορολογική δήλωση (έντυπο Ε1) έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι.
Αναλυτικά οι οδηγίες από το υπουργείο Οικονομικών για τη σωστή συμπλήρωση της δήλωσης.


Διαβάστε Περισσότερα »

Συνάντηση Δημάρχου Λεβαδέων με τον Πρόεδρο του σωματείου "ΔΙΑΖΩΜΑ"

Η Δήμαρχος Λεβαδέων κα Γιώτα Πούλου συναντήθηκε χθες στην Τοπική Κοινότητα Χαιρώνειας με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου  του σωματείου “ΔΙΑΖΩΜΑ” κ. Σταύρο Μπένο  στο πλαίσιο της ανάπτυξης πολιτιστικών διαδρομών στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.  Τον κ. Μπένο συνόδευε η Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά και αρχαιολόγοι της Θ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Βοιωτίας. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Λεβαδέων κ. Αθανάσιος Καραμάνης, η Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου κα Παγώνα Κουτούλα και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Χαιρωνείας κ. Αθανάσιος Καρανάσος.
Για τον Καλλικρατικό Δήμο Λεβαδέων προτείνεται η ένταξη του Αρχαίου Θεάτρου Χαιρώνειας στις πολιτιστικές διαδρομές της Περιφέρειας, η οποία θα συμβάλλει στην ανάδειξη και των υπόλοιπων αρχαιολογικών χώρων του Δήμου μας και για το σκοπό αυτό θα υπάρξει προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων.
Ο Δήμος Λεβαδέων θα αιτηθεί στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για τη χρηματοδότηση της ένταξής του στο πρόγραμμα.
Διαβάστε Περισσότερα »

15 συλλήψεις στη Στερεά

Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων σε περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, συνολικά δεκαπέντε (15) άτομα για διάφορα αδικήματα

Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι, στο πλαίσιο του ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, με σκοπό την πρόληψη ληστειών, κλοπών και διαρρήξεων, την δίωξη της παράνομης μετανάστευσης, την εντοπισμό φυγόποινων και γενικότερα την αντιμετώπιση κάθε μορφής παραβατικής συμπεριφοράς.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ελέγχων, συνελήφθησαν το τελευταίο 24ωρο, από αστυνομικούς των Α’, Β’ & Δ’ Ο.Π.Κ.Ε. Ευβοίας, της Γ’ Ο.Π.Κ.Ε. Βοιωτίας, των Ομάδων ΔΙ.ΑΣ. Ευβοίας, Φθιώτιδας & Φωκίδας, των Τμημάτων Ασφαλείας Λιβαδειάς, Χαλκίδας, Λαμίας & Καρπενησίου, καθώς και του Αστυνομικού Τμήματος Ορχομενού, συνολικά δεκαπέντε (15) άτομα και συγκεκριμένα:

•    Τρία (3) άτομα για διάπραξη κλοπών και ειδικότερα ημεδαπός στη Χαλκίδα για κλοπή από οικία, ημεδαπή επίσης στη Χαλκίδα για κλοπή τσάντας με την μέθοδο της απασχόλησης, καθώς και ημεδαπός στις Αλαλκομενές Βοιωτίας για κλοπή Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου από την περιοχή του Ορχομενού.
•    Οκτώ (8) αλλοδαποί (δύο στη Λαμία, δύο στα Ψαχνά Ευβοίας, ένας στη Κάρυστο Ευβοίας, ένας στο Μαρμάρι Ευβοίας, ένας στην Ιτέα Φωκίδας και μία στο Καρπενήσι), διότι στερούταν των απαραίτητων εγγράφων που να δικαιολογούν τη νόμιμη παραμονή τους στην Ελληνική Επικράτεια.
•    Τρία (3) άτομα (ένας ημεδαπός στη Λαμία, ένας ημεδαπός στη Χαλκίδα και ένας αλλοδαπός στο Σχηματάρι Βοιωτίας), για εκκρεμείς καταδικαστικές Αποφάσεις.
•    Αλλοδαπός στην Οινόη Βοιωτίας, για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. 

Οι συλληφθέντες, με τις σε βάρος τους σχηματισθείσες δικογραφίες, θα οδηγηθούν στις κατά τόπους αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές
Διαβάστε Περισσότερα »

Τα αρχαία θέατρα της Βοιωτίας επισκέφθηκαν ο Πρόεδρος του Διαζώματος, Σταύρος Μπένος, και η Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Βοιωτίας, Φανή Παπαθωμά




Την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας επισκέφθηκε τη Δευτέρα 25-05-2015, ο ιδρυτής του Διαζώματος, Σταύρος Μπένος και μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, κ. Ηλία Σανίδα και την Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, κ. Φανή Παπαθωμά, είχαν σειρά συναντήσεων με τους Δημάρχους Τανάγρας,Θηβών,Αλιάρτου, Λεβαδέων και Ορχομενού.

Ο λόγος της επίσκεψης ήταν να αναδειχθεί:

Ο ρόλος του Διαζώματος και «Οι Πολιτιστικές Διαδρομές ως ευκαιρία για τη Στερεά Ελλάδα».

Συνεκτικό στοιχείο τα αρχαία θέατρα (Δελφών, Ορχομενού, Ερέτριας, αλλά και τα θέατρα Τανάγρας, Καβειρίου, Άσκρης και Χαιρώνειας) και οι αντίστοιχοι αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία.
Είναι προφανές ότι για την Π.Ε. Βοιωτίας η επίσκεψη αφορούσε τα Βοιωτικά αρχαία θέατρα της Τανάγρας, του Καβειρίου, της Άσκρης, της Χαιρώνειας και του Ορχομενού, τα οποία αποτελούν την πολιτιστική διαδρομή στη Βοιωτίας ως αναπόσπαστο κομμάτι αυτής στη Στερεά Ελλάδα.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η χρηματοδότηση των αρχαίων θεάτρων από πόρους της Π.Ε. Βοιωτίας  ως προτεραιότητα από το 2014 έως και σήμερα.
Έτσι ώστε η συγκεκριμένη πολιτιστική διαδρομή να αποτελέσει ένα πιστοποιημένο τουριστικό προιόν για τη Βοιωτία.
Διαβάστε Περισσότερα »

Έναρξη δράσεων για το “Διεθνές Φεστιβάλ των Κρυμμένων Θηβών ΣΦΙΓΓΑ 2015

 
Mε την έκθεση έργων φωτογραφίας μαθητών από τα Γυμνάσια της Θήβας, που φιλοξενείτε στο Δημοτικό Ωδείο Θήβας της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Θήβας,  ξεκίνησε το 1ο “Διεθνές Φεστιβάλ των Κρυμμένων Θηβών ΣΦΙΓΓΑ 2015”.

Το Φεστιβάλ, διοργανώνεται από τον νεοσύστατο σύλλογο “Σφίγγα”, Πρόεδρος του οποίο είναι ο κ. Αγγέλου Κων/νος. Είναι ένα καλλιτεχνικό project στον αστικό και κοινωνικό χώρο της πόλης της Θήβας, όπου καλλιτέχνες διαφορετικών ειδικοτήτων απ’ όλο τον κόσμο, συγγραφείς, επιστήμονες και κοινό, δημιουργούν αλληλεπιδρώντας με τα στοιχεία της πολιτιστικής παρακαταθήκης της πόλης, προτείνοντας λύσεις για την «ίδρυση της πόλης του μέλλοντος», δηλαδή του χώρου που θέλουμε να υπάρχουμε και να ζούμε ως άνθρωποι.

Τα εγκαίνια της έκθεσης που αφορά τη μαθητική νεολαία πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 23 Μαΐου και παράλληλα συμμετείχαν οι μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Θήβας Μπογδάνη Νικολέτα, Γκιόκα Μαρία, Σγκούρη Ιωάννα παίζοντας πιάνο και ο Μουστής Δημήτρης που έπαιξε κλασική κιθάρα.



Στα εγκαίνια παρέστη ο Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Θ. κ. Καμούτσης Αναστάσιος, ο οποίος στον χαιρετισμό του εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια στους συντελεστές, καθώς αποτελεί τιμή για το Δήμο Θηβαίων και τη ΔΗΚΕΘ η φιλοξενία τέτοιων δράσεων που προάγουν τον πολιτισμό.  Όπως είπε χαρακτηριστικά : “Βασικός στόχος της ΔΗΚΕΘ είναι αφενός τα στηρίζει κάθε δράση αλλά και τους φορείς που εθελοντικά προβάλλουν τον πολιτισμό αφετέρου να επεκτείνει το ενδιαφέρον  και στον συντονισμό και εκτός της πόλης, δηλαδή σε άλλες περιοχές του Δήμου Θηβαίων.

Παραβρέθηκαν επίσης ο Βουλευτής Βοιωτίας κ. Σκούμας Αθανάσιος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παπαβασιλείου Γρηγόρης, Τοπικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Ιουνίου και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Διαβάστε Περισσότερα »

Επίσκεψη Δημάρχου Λεβαδέων στην Γ.Γ.Αθλητισμού και το Υπουργείο Παιδείας

Η Δήμαρχος Λεβαδέων κα Γιώτα Πούλου πραγματοποίησε χθες επισκέψεις εργασίας στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και στο Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Ο στόχος της επίσκεψης στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ήταν να τεθούν τα θέματα που αφορούν στην κατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου μας και τη διεκδίκηση κονδυλίων για τη συντήρησή τους.  Ενώ, αντίστοιχα στο Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων συζητήθηκαν θέματα για την καλύτερη λειτουργία των σχολικών μονάδων του Καλλικρατικού Δήμου.
Διαβάστε Περισσότερα »

Το Αρχαίο Θέατρο “Καβείριο” στην “Πολιτιστική Διαδρομή” της Στερεάς Ελλάδας


Τη Θήβα επισκέφτηκαν, τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2015, ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, αρμόδιος σε θέματα τουρισμού, κ. Ηλίας Σανίδας και ο Πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού σωματείου “Διάζωμα- Πολίτες για τα Αρχαία Θέατρα” κ. Σταύρος Μπένος, με σκοπό την ενημέρωση για τον  σχεδιασμό της“ Πολιτιστικής Διαδρομής Στερεάς Ελλάδας” που προγραμματίζει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με το Διάζωμα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με επίκεντρο τα μνημεία του πολιτισμού και της φύσης και όχημα τα περίοπτα Αρχαία Θέατρα.

Αρχικά συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Θηβαίων κ. Σπύρο Νικολάου στο Δημαρχείο, παρουσία και της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας κ. Αλεξάνδρας Χαραμή, Αρχαιολόγων της Εφορίας, του Δημοτικού Συμβούλου κ. Δημήτρη Κουτσουδήμου και του Προέδρου του πολιτιστικού συλλόγου “ΛΑΪΟΣ” κ. Αναστάσιου Φρούσιου, ο οποίος πρωτοξεκίνησε τη συνεργασία με το “Διάζωμα” για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Καβειρίου. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το  αρχαίο θέατρο και ιερό “Καβείριο”, που βρίσκεται περίπου 5χλμ δυτικά των Θηβών και το οποίο θα ενταχθεί στην “Πολιτιστική Διαδρομή”, όπου παραβρέθηκε και ο Βουλευτής Βοιωτίας κ. Σκούμας Αθανάσιος.

Η Πολιτιστική Διαδρομή θα συνδέσει επιπλέον τα μνημεία με την πραγματική κοινωνία, καθώς θα μπορούν να συμμετέχουν αγρότες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εστιάτορες, συνεταιρισμοί κ.α. μέσα από  ένα σύμφωνο ποιότητας με συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Ο κ. Μπένος ενημέρωσε επίσης τον κ. Δήμαρχο και τους Αρχαιολόγους για την απόφαση του Διαζώματος να διοργανώσει τη φετεινή του ετήσια συνέλευση στη Στερεά Ελλάδα και συγκεκριμένα στις περιοχές που θα ενταχθούν στην Πολιτιστική Διαδρομή, μεταξύ των οποίων και η Θήβα με το αρχαίο θέατρο  Καβείριο,  σημαίνοντας με αυτό τον τρόπο την έναρξη της διαδρομής.

Από την πλευρά του ο κ. Δήμαρχος δήλωσε ότι χαιρετίζει την προσπάθεια ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Στερεάς Ελλάδας και ότι θα συμβάλει με τις αρμοδιότητες που αναλογούν στο Δήμο στην πραγματοποίηση του σχεδιασμού της Περιφέρειας και του Διαζώματος, προσπαθώντας να ξεπεράσει τα προβλήματα που υπάρχουν. Στόχος, όπως είπε, είναι η Θήβα να κερδίσει πάλι τη θέση που της ανήκει και αυτό θα γίνει σε συνεργασία  με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, εν όψει και της έναρξης λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου  

Θυμίζουμε ότι το 2012 ο Δήμος Θηβαίων σε συνεργασία με το “Διάζωμα”, το σύλλογο “ΛΑΪΟ” και τη σύμφωνη γνώμη της αρχαιολογικής υπηρεσίας, ξεκίνησαν μια προσπάθεια ανάδειξης του μνημείου, στα πλαίσια της οποίας ανοίχθηκε ένας κουμπαράς ( τραπεζικός λογαριασμός) προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για τις εργασίες στο μνημείο. Επίσης, το Δεκέμβρη του 2013 υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση ύψους 50.000 ευρώ μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Στερεάς για το ανασκαφικό έργο στο μνημείο.

(Μάθετε περισσότερα για τον κουμπαρά και τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να βοηθήσετε στη συγκέντρωση χρημάτων για το Καβείριο στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.diazoma.gr/GR/Page_16-00_00.asp )
Διαβάστε Περισσότερα »

Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με βροχές και καταιγίδες

Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ για βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές οι οποίες αναμένεται να εκδηλωθούν σε αρκετές περιοχές της χώρας κυρίως από αύριο, Τετάρτη 27 Μαΐου έως και την Παρασκευή 29 Μαΐου.

Πιο αναλυτικά:

    Σήμερα, Τρίτη, 26 Μαΐου ισχυρές βροχές και καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν στην Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, κυρίως από τις βραδινές ώρες.
    Αύριο, Τετάρτη, 27 Μαΐου

    Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα στις Κυκλάδες, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.
    Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά στο Ιόνιο, την Ηπειρο, τη δυτική Στερεά και από τις μεσημβρινές ώρες και στην υπόλοιπη χώρα εκτός από την Κρήτη.

Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις και πιθανόν ισχυρούς άνεμους, τη νύχτα όμως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά πρόσκαιρα θα εξασθενίσουν.

    Την Πέμπτη, 28 Μαΐου ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις και πιθανόν ισχυρούς ανέμους αλλά από το βράδυ στη δυτική και βόρεια χώρα θα εξασθενήσουν.

    Την Παρασκευή, 29 Μαΐου, τα φαινόμενα θα περιοριστούν στις ανατολικές και νότιες περιοχές και σταδιακά μέχρι το βράδυ θα εξασθενίσουν.


Διαβάστε Περισσότερα »

Η «αλαζονεία της εξουσίας» και οι επιβλαβείς επιπτώσεις της



Η αλαζονεία είναι εξουσιαστική συμπεριφορά. Αυτό είναι γνωστό και δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε περισσότερο. Οπότε, θα πρέπει να θεωρηθεί τουλάχιστον πλεονασμός η διατύπωση: «αλαζονεία της εξουσίας». Εκτός κι αν (κάτι πολύ πιθανό) επιχειρείται να καθιερωθεί πως η εξουσία μπορεί και να μην είναι αλαζονική. Όμως, μέσα απ’ αυτή τη λογική, προβάλλει η σκοπιμότητα ωραιοποίησης της εξουσίας, διαχωρίζοντάς την από ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της, μέσω του οποίου εκφράζεται.

Αυτή, λοιπόν, η έκφραση μπορεί να έχει πολλές αποχρώσεις και εντάσεις,  χωρίς να σημαίνει πως αυτό της αφαιρεί την εξουσιαστική της διάσταση. Παρά τις όποιες αντιρρήσεις, που ενδεχομένως μπορούν να  προβληθούν, η έκφραση: «αλαζονεία της εξουσίας» έρχεται περισσότερο να τονίσει την ταυτότητα παρά μια  διαχωρισμένη κατάσταση που έρχεται να συμπορευτεί συγκυριακά.

Αλαζόνας είναι ο υπερόπτης, αυτός ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο από τους άλλους με αποτέλεσμα να συμπεριφέρεται ανάλογα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα αυτού που «καταλαμβάνει» το εξουσιαστικό αξίωμα του βουλευτή,περιφερειάρχη,δημάρχου  και νομίζει πως η δύναμη των ψήφων τον έχει μετατρέψει σε κάτι το ανυπέρβλητο.

Η αλαζονεία αφορά τόσο μεμονωμένα άτομα –όσο και μικρά κοινωνικά κομμάτια–, που έχοντας αποκτήσει με διάφορους τρόπους κάποιες δυνατότητες τις μετατρέπουν, εν μέρει πραγματικά και εν μέρει φαντασιακά, σε δύναμη. Αυτή η κατάσταση κάνει άτομα και κοινωνικές ομάδες να συμπεριφέρονται με έπαρση. Έτσι, φτάνει κάποιος να νομίζει πως τα μηδαμινά είναι μεγάλα και υποτιμά ό,τι στην πραγματικότητα είναι πολύτιμο.

Πολλές φορές ο αδύναμος, που θα αποκτήσει κάποιες δυνατότητες,  παραγνωρίζει το γεγονός πως αυτές είναι προϋποθέσεις για να αποτρέψει την αναπαραγωγή και το άπλωμα εξουσιαστικών θέσεων, στάσεων, συμπεριφορών και πρακτικών. Αναζητά πολιτικά στηρίγματα, μικρής ή μεγάλης εμβέλειας και «μετασχηματίζει»τις δυνατότητες που έχει σε ένα είδος δύναμης με την οποία επιβάλλεται. Έτσι, στην ουσία μετατρέπεται σε έναν εξουσιαστή ανάλογης ή και μεγαλύτερης έντασης από αυτόν που κάποτε ξεκίνησε να πολεμήσει. Έτσι, η αρχική εξουσιαστική ίωση γίνεται βαθμιαία αρρώστια μη αναστρέψιμη.

Η αλήθεια του αλαζόνα στηρίζεται στη δύναμη κι όχι στην άποψη, την θεώρηση των πραγμάτων και την ανάλυση των συνθηκών. Σ’ αυτήν τηνπερίπτωση αρέσκεται, πλέον, να χρησιμοποιεί  τη μέθοδο επιβολής δια της ισχύος. Στηρίζεται, ως εκ τούτου, σε λαθεμένη εικόνα (πλάνη) που έχει αποδεχθεί ή έχει καλλιεργήσει ο ίδιος για διάφορα ζητήματα. Μία πλάνη την οποίαν όμως διασπείρει αποσκοπώντας σε ακόμη μεγαλύτερη ισχύ και καταξίωσή του και δείχνοντας αδιανόητη αδιαφορία για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή του η συμπεριφορά.



Ο αλαζόνας είναι συνήθως και λογάς. Προσπαθεί να εντυπωσιάσει με παχιά λόγια (αλλά κούφια από περιεχόμενο) όσους μπορούν ακόμα και στέκονται έκθαμβοι μπροστά στην κενότητα. Κλεισμένος στον περίγυρο που τον αποδέχεται, (θες από άγνοια, θες επειδή αποσκοπεί στο να αποκομίσει κάποια οφέλη), ουσιαστικά κόβει τους δεσμούς του από κάθε τί λειτουργικό και δημιουργικό το οποίο τον περιβάλλει και που κάτω από πολλές συνθήκες θα τον στήριζε σε δύσκολες περιστάσεις. Όταν θα ανακαλύψει πως μ’ όλη αυτή τη συμπεριφορά του έχτιζε ένα παλάτι στην άμμο θα είναι πολύ αργά.

Με πολύ απλά λόγια, ο αλαζόνας είναι ίδιος με τον Φαέθοντα: ο υπερφίαλος ενθουσιασμός του τον οδηγεί αργά ή γρήγορα στην καταστροφή. Το κακό είναι πως θα συμπαρασύρει στην πορεία του ανθρώπους και καταστάσεις, που κάτω από διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα για την καλυτέρευση των όρων ζωής και για την προοπτική της αποδέσμευσης από καταπιεστικές κι εκμεταλλευτικές καταστάσεις…
dikaiopolis
Διαβάστε Περισσότερα »

Χαμένοι και κερδισμένοι από τη νέα φορολογία στα ΙΧ



Ποιοι κάτοχοι αυτοκινήτων θα έρθουν αντιμέτωποι με νέες επιβαρύνσεις.
 Ο φόρος περιβάλλοντος και ποιους αγγίζει και τι θα γίνει με τα τεκμήρια.Χιλιάδες χαμένους θα αναδείξει το νέο σύστημα φορολόγησης των αυτοκινήτων που εξήγγειλε το υπουργείο Οικονομικών. Παρά τις γενικές αναφορές, οι «επικεφαλίδες» που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα μαρτυρούν τις διαθέσεις του οικονομικού επιτελείου να κλείσει τις «τρύπες» του ισχύοντος συστήματος εξασφαλίζοντας αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Έτσι, αντιμέτωποι με νέες επιβαρύνσεις κινδυνεύουν να βρεθούν:

Κάτοχοι ακριβών αυτοκινήτων με μικρούς κινητήρες,
Κάτοχοι ΙΧ τα οποία εκπέμπουν πολλούς ρύπους και ενδεχομένως,
Ιδιοκτήτες πετρελαιοκίνητων οχημάτων για τα οποία μόλις πριν από λίγους μήνες επετράπη η είσοδος στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Το υπουργείο Οικονομικών καλλιέργησε προσδοκίες ότι θα υπάρξει καλύτερη φορολογική μεταχείριση για τα λεγόμενα «φθηνά» αυτοκίνητα. Ωστόσο, και σήμερα, στα φθηνά αυτοκίνητα, ο φόρος κατά την αγορά υπολογίζεται με χαμηλούς συντελεστές της τάξεως του 5-10% κάτι που σημαίνει ότι περιθώρια για μεγάλες μειώσεις στις τιμές των μικρών ΙΧ δεν αναμένεται να υπάρξουν.

«Υποψήφιοι» για να πληρώσουν περισσότερα είναι όσοι αγόρασαν ακριβά αυτοκίνητα τα οποία όμως συνδυάζουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

κινητήρες μικρού ή μεσαίου κυβισμού,
μεγάλη ιπποδύναμη και λίγους ρύπους.
Στην αγορά, κυκλοφορούν πολλά αυτοκίνητα αξίας άνω των 50.000 ευρώ τα οποία δεν επιβαρύνονται με φόρο πολυτελούς διαβίωσης, απολαμβάνουν χαμηλών τελών κυκλοφορίας και μικρότερων τεκμηρίων. Αντιθέτως, αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού τα οποία όμως έχουν τιμή κτήσης κάτω από 30.000 ευρώ έχουν φορτωθεί με πολύ μεγάλα φορολογικά βάρη με αποτέλεσμα η κατοχή και η χρήση τους να είναι πλέον εντελώς ασύμφορη. Αυτή η διάσταση, στέρησε έσοδα από το δημόσιο. Αφενός διότι ακριβά και πολυτελή οχήματα απέφυγαν τους φόρους, και αφετέρου διότι όσοι βρέθηκαν με τα φθηνά ΙΧ μεγάλου κυβισμού στην κατοχή, τελικώς κατέληξαν να αποσύρουν τις πινακίδες.

Ουσιαστικά, ήδη εξαγγέλθηκε η επιβολή φόρου περιβάλλοντος. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί, είναι το ποιους θα αγγίξει αυτός ο φόρος.

Δύο είναι τα σενάρια:

O φόρος -ο οποίος επιβάλλεται και σε άλλες χώρες του εξωτερικού- να επιβαρύνει όσους έχουν αυτοκίνητα τα οποία εκπέμπουν πολλούς ρύπους και ανεξαρτήτως από τη χρονολογία κυκλοφορίας.
Να επιβληθεί φόρος στα πετρελαιοκίνητα στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτή τη λύση έχουν ακολουθήσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο «μανδύας» του μέτρου είναι περιβαλλοντικός αλλά στην πράξη, όσες χώρες προχώρησαν προς αυτή τη κατεύθυνση θέλησαν να αντισταθμίσουν τις απώλειες εσόδων από την αύξηση της κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης εις βάρος της βενζίνης η οποία έχει υψηλότερο ειδικό φόρο κατανάλωσης.
Μεγάλο κεφάλαιο αποτελεί το καθεστώς των τεκμηρίων.

Σήμερα, τα τεκμήρια, υπολογίζονται αποκλειστικά με βάση τον κυβισμό κάτι που επιβαρύνει κυρίως τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού. Ένα σενάριο που θα πέσει στο τραπέζι, προβλέπει τον υπολογισμό των τεκμηρίων με βάση τις πραγματικές δαπάνες. Επειδή στατιστικά είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, εκτιμάται ότι μπορεί να εφαρμοστεί ένα καινούργιο σύστημα βάσει «παραδοχών».

Διαβάστε Περισσότερα »

Παρατείνεται κατά ένα μήνα η ρύθμιση για τις 100 δόσεις

Η απόφαση ελήφθη από το υπουργείο Οικονομικών λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και της σημαντικής αύξησης της συμμετοχής των οφειλετών στη ρύθμιση

Την παράταση κατά ένα μήνα της ρύθμισης των 100 δόσεων που λήγει αύριο, αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Η απόφαση ελήφθη από το υπουργείο Οικονομικών λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και της σημαντικής αύξησης της συμμετοχής των οφειλετών στη ρύθμιση.

Η παράταση κρίθηκε αναγκαία γιατί, από τα 4 εκατομμύρια οφειλέτες της εφορίας, ακόμα και τώρα σε όλες αυτές τις ρυθμίσεις δεν έχουν ενταχθεί περισσότεροι από περίπου 600.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Συνολικά με εφάπαξ εξόφληση και προκαταβολές που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν δοθεί, το δημόσιο έχει εισπράξει ως τώρα περί τα 350 εκατ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα των 75 δισ. ευρώ στην εφορία (ή σχεδόν 80 δισ. μαζί με χρέη στα τελωνεία και ΟΤΑ), δηλαδή πολύ λιγότερα από τα περίπου 1,8 δισ. που εισέπραξε σε ένα χρόνο πέρυσι, έναντι παλαιών οφειλών με ρυθμίσεις και αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Βροχές σήμερα μαζί με Αφρικανική σκόνη

Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στα νότια από το απόγευμα. Παράλληλα, ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα νότια της χώρας.

Στην Αττική ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος. Από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις οι οποίες θα πυκνώσουν σταδιακά με αποτέλεσμα να σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με ένταση 3 έως 4 μποφόρ και βαθμιαία νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός στη Θεσσαλονίκη με τοπικές νεφώσεις να αναπτύσσονται από τις μεσημβρινές ώρες και πρόσκαιρους όμβρους στα ορεινά το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Μακεδονία, Θράκη

Αρχικά γενικά αίθριος. Βαθμιαία θα αναπτυχτούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά.

Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά νότιοι νοτιοδυτικοί μέχρι 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 12 έως 28 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Αρχικά γενικά αίθριος. Βαθμιαία θα αναπτυχτούν νεφώσεις, θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές στα νότια και το απόγευμα πρόσκαιροι όμβροι κυρίως στα βόρεια ορεινά.

Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία βόρειοι βορειοδυτικοί 4 και στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 13 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Αρχικά γενικά αίθριος. Από τις μεσημβρινές ώρες βαθμιαία θα αναπτυχτούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα νότια ενώ είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά της Θεσσαλίας τις απογευματινές ώρες.

Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ που βαθμιαία θα γίνουν νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: από 12 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Αρχικά γενικά αίθριος. Βαθμιαία αραιές νεφώσεις που από το μεσημέρι θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές.

Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 που βαθμιαία θα γίνουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Αρχικά γενικά αίθριος. Βαθμιαία αραιές νεφώσεις που στα νότια από το απόγευμα θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές.

Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 και βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

Πρόγραμμα Βοιωτίας LEADER 2007-2013

4η προκήρυξη του Τοπικού Προγράμματος Προσέγγισης LEADER 2007-2013

Ο Δήμος Αλιάρτου – Θεσπιέων σας ενημερώνει ότι η Ομάδα Τοπικής Δράσης (Ο.Τ.Δ.) της ΕΛΙΚΩΝΑΣ – ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ Αναπτυξιακή Α.Ε., καλεί τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους επενδυτές (υποψήφιους δικαιούχους) για την υποβολή προτάσεων επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο της 4ης και τελευταίας Προκήρυξης του Τοπικού Προγράμματος «Εφαρμογή της προσέγγισης LEADER» του 4ου άξονα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013»- Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Με την παρούσα Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος καλούνται οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι τελικοί αποδέκτες (υποψήφιοι επενδυτές) να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στο πλαίσιο του Μέτρου 41 του Τοπικού Προγράμματος Leader, με καταληκτική ημερομηνία την 20 – 7 – 2015 ημέρα Δευτέρα και ώρα 14:00.


Για αναλυτικές πληροφορίες κάντε κλικ εδώ ή στην ιστοσελίδα της ΟΤΔ «Ελικώνας – Παρνασσός Αναπτυξιακή Α.Ε.:Ελικώνας – Παρνασσός Αναπτυξιακή Α.Ε.
Διαβάστε Περισσότερα »

Δωρεάν σεμινάρια από το Επιμελητήριο Βοιωτίας



Το Επιμελητηριο Βοιωτίας επιθυμεί να σας ενημερώσει για την διοργάνωση δυο δωρεάν σεμιναρίων για την επιμόρφωση και ενημέρωση των μελών του.

Σεμινάριο, με τίτλο:«Σκέψου…. φυσικά και social !» για την αξιοποίηση  των κοινωνικών δικτύων στην επιχειρηματική δράση.
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Βοιωτίας (Λ. Κουτσοπετάλου 1, Λιβαδειά) την Τετάρτη 3-6-2015 και ώρες 17.00 – 21.00

Σεμινάριο, με θέμα: «Εφαρμοσμένη ανάπτυξη σε ξένες αγορές – εξαγωγές» & «Διαδικαστικά – Τελωνειακά Εξαγωγών εντός και εκτός EU» για το άνοιγμα σε ξένες αγορές (Europe , Asia, Latin America, USA ).
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Βοιωτίας (Λ. Κουτσοπετάλου 1, Λιβαδειά) την Τετάρτη 17-06-2015 και ώρες 18.00 – 20.00.
Διαβάστε Περισσότερα »

«Φίδι καλό μόνο νεκρό»: Ένας Σερραίος και το τσεκούρι του σπέρνουν τον τρόμο στα ερπετά (VIDEO)


Ένα αιματοβαμμένο ρεπορτάζ που κόβει την ανάσα

Τοπικό κανάλι των Σερρών κάνει ρεπορτάζ για φίδια που έχουν γεμίσει χορταριασμένο στρατόπεδο της πόλης, όταν ο δημοσιογράφος εντοπίζει τον άνθρωπο που αποτελεί την τελευταία ελπίδα της ανθρωπότητας απέναντι την κυριαρχία των φιδιών στον πλανήτη.

Τον ήρωα που αξίζει στις Σέρρες και αυτόν που έχουν αυτή τη στιγμή.http://luben.tv

Αυτόν εδώ:
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ