Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Δίστομο: Ηχηρό μήνυμα Παυλόπουλου για τις γερμανικές αποζημιώσεις


Ηχηρό μήνυμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος από το Δίστομο, όπου παρέστη το πρωί στο Μνημόσυνο των θυμάτων του Διστόμου.

«Οι εθνικές μας διεκδικήσεις αναφορικά με τα εγκλήματα της ναζιστικής θηριωδίας σε βάρος των Διστομιτών θα επιλυθεί στ' αρμόδια δικαστικά fora, όπως ταιριάζει σε πολιτισμένες και φίλες χώρες, ιδίως σ' αυτούς τους κρίσιμους καιρούς» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και παρατήρησε, ότι η οργανωμένη δρομολόγησή τους, από την πλευρά της Βουλής των Ελλήνων, σε θεσμικό επίπεδο, το αποδεικνύει αυτό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε πρωτίστως στο ηθικό μέρος της καταδίκης του στυγερού εγκλήματος της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο, γιατί, όπως είπε, αυτό επιβάλλει η Ιστορία και ο Πολιτισμός της Ελλάδας και του Λαού της. «Αφού αυτή η Ιστορία και αυτός ο Πολιτισμός αποδεικνύουν, διαχρονικώς, ότι εμείς, οι Έλληνες, αντιλαμβανόμαστε την θυσία στον βωμό της Ειρήνης της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, που από την φύση της είναι ανεκτίμητη, ως υπέρτατη ανιδιοτελή προσφορά στον Άνθρωπο και την Ανθρωπότητα και όχι ως ευκαιρία υλικών διεκδικήσεων».


Μάλιστα, σημείωσε πως ό, τι κι αν πει κανείς για το μαρτυρικό Δίστομο και τους μάρτυρές του δεν είναι ικανό ν' αρθεί στο ιστορικό ύψος της συγκλονιστικής θυσίας τους.

Αναφερόμενος στην ανακήρυξή του ως Επίτιμου Δημότη του Δήμου Διστόμου, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: «Έχω πλήρη συναίσθηση των θεσμικών και πολιτικών ευθυνών μου» και πρόσθεσε «Πριν απ' όλα μνήμης του στυγερού εγκλήματος της ναζιστικής θηριωδίας και του μαρτυρικού τέλους των θυμάτων της στο Δίστομο. Αλλά και συνειδητοποίησης μιας κορυφαίας διδαχής. Με την έννοια ότι ο μαρτυρικός Δήμος Διστόμου μας διδάσκει πως πρέπει να βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση συνείδησης προκειμένου να μην τελεσθούν ξανά εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας, μ' όποια μορφή και κάτω από οποιαδήποτε «λεοντή» υπάρχει κίνδυνος να εμφανισθούν στο μέλλον».

Μάλιστα, παρατήρησε ότι «είναι παρήγορο το γεγονός ότι το διπλό αυτό χρέος που μου ανήκει γίνεται σιγά-σιγά ένα είδος κοινού τόπου και αυτονόητης αλήθειας όχι μόνον στην Ελλάδα -πράγμα άλλωστε εθνικώς αναμενόμενο- αλλά και εκτός των συνόρων μας, σε παγκόσμια κλίμακα» και συνέχισε λέγοντας ότι «κορυφαία τεκμηρίωση αυτής της διαπίστωσης συνιστά η ίδια η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, όπως καταδεικνύει μ' ενάργεια η καθιερωμένη πια παρουσία του πρέσβη της σ' αυτό το ιερό προσκύνημα στο Δίστομο».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε επίσης το έργο και την προσφορά του επιζώντα της σφαγής του Διστόμου, Αργύρη Σφουντούρη, ο οποίος παρίστατο στο Μνημόσυνο, τονίζοντας την προσφορά του στην ανάδειξη και διατήρηση της ιστορικής μνήμης και των γεγονότων του Διστόμου.

Στο Μνημόσυνο παρευρέθησαν επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπας καθώς και αρκετοί βουλευτές ως εκπρόσωποι κομμάτων.
Διαβάστε Περισσότερα »

Συνεδρίαση θεματικής Επιτροπής "Αειφόρου Ανάπτυξης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας" της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας

Συνεδρίασε χθες στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς, η θεματική επιτροπή “Αειφόρου Ανάπτυξης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, υπό την προεδρία της Δημάρχου Λεβαδέων κας Γιώτας Πούλου.
Στη συνεδρίαση εκτός από τα μέλη της Επιτροπής συμμετείχαν επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Χάρης Σανιδάς, ο Δήμαρχος Αλιάρτου – Θεσπιέων κ. Γεώργιος Ντασιώτης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Νικόλαος Θηβαίος και Ιωάννης Μελισσάρης, εκπρόσωποι των Τ.Ε.Ε. Ανατολικής Στερεάς και Ευβοίας κ.κ. Αθανάσιος Λυκόπουλος και Κωσνταντίνος Λάππας, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Χαλκιδέων κ. Γεώργιος Μπουραντάς και ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου Κύμης κ. Γ. Μαθιουδάκης, ο Αντιδήμαρχος Λεβαδέων κ. Στυλιανός Θεοδωρόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Λεβαδέων κ. Αθανάσιος Καραμάνης και οι ειδικοί συνεργάτες της Δημάρχου Λεβαδέων κ.κ. Νικόλαος Γαζής και Λάμπρος Σκάρλας.
Όσον αφορά στο πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης για το Β1 Στάδιο της μελέτης Αξιολόγησης, Αναθεώρησης και εξειδίκευσης του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας, κατέστη σαφής από τους συμμετέχοντες η αναγκαιότητα βελτίωσης του προτεινόμενου χωροταξικού σχεδιασμού Ανάπτυξης, ενώ κατατέθηκαν από τους παρευρισκόμενους και συγκεκριμένες προτάσεις.  Η Επιτροπή αποφάσισε να απευθυνθεί στους 25 Δήμους της Περιφέρειας για την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων ανά Καλλικρατικό Δήμο.
Τέλος, έγινε ενημέρωση για την Αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) από τον  κ. Νικόλαο Γαζή.

Διαβάστε Περισσότερα »

Η Ομάδα Γυναικών Θήβας θα συμμετέχει στο συλλαλητήριο του Π.Α.ΜΕ. την Πέμπτη

 Η Ομάδα Γυναικών Θήβας μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Ιουνίου 2015 αποφάσισε τη συμμετοχή της στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το Π.Α.ΜΕ. στην κεντρική πλατεία της Θήβας την Πέμπτη 11 Ιουνίου και ώρα 7:30 μ.μ.
Η ΟΓΕ απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων.
Τώρα να οργανώσουμε την πάλη μας.
Να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας.

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΑΝΑΜΟΝΗ
ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ.
  Ουσιαστική προστασία της μητρότητας, της υγείας των γυναικών στους χώρους δουλειάς.    Μόνιμη και σταθερή δουλειά με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.   Αποκατάσταση επιδομάτων (τοκετού, μητρότητας κ.λ.π.).  Απαγόρευση των απολύσεων εγκύων και άδειες μητρότητας ανάλογες με τις ανάγκες μητέρας και παιδιού.   Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τη λαϊκή οικογένεια.

Δίνουμε αγωνιστικό παρών μέσα από τους συλλόγους γυναικών της ΟΓΕ στα συλλαλητήρια του Π.Α.ΜΕ. στις 11 Ιούνη
Στη Θήβα στις 7.30 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία


Διαβάστε Περισσότερα »

Επιστολή Δημάρχου Θηβαίων στον Αν. Υπουργό Πολιτισμού- Παιδείας & Θρησκευμάτων για δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Θήβα



Ένα πάγιο αίτημα εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων, που αφορά τη δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βοιωτίας στη Θήβα υπέβαλλε ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου με έγγραφό του στον Αν. Υπουργό Πολιτισμού- Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Κουράκη Αναστάσιο, σε συνέχεια της σχετικής ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θηβαίων.

Ο κ. Δήμαρχος στο έγγραφό του αναφέρει αναλυτικά τους λόγους που επιβάλλουν την αναγκαιότητα ίδρυσης ενός τέτοιου κέντρου στη Θήβα, που θα εξυπηρετεί τις εκπαιδευτικές ανάγκες όλης της Βοιωτίας, καθώς και τις σύγχρονες υλικοτεχνικές υποδομές που προτίθεται να παραχωρήσει και να διαθέσει ο Δήμος Θηβαίων για τον σκοπό αυτό.

Στο έγγραφο τονίζεται επίσης ότι το το επίπεδο εφαρμογής και εκπαίδευσης στο ΚΠΕ θα είναι καινοτόμο, προσαρμοσμένο στις νέες απαιτήσεις, συνεχώς ανατροφοδοτούμενο και ότι από την αποκτημένη εμπειρία, θα αποτελέσει ΟΔΗΓΟ για το σχεδιασμό και χάραξη νέων μακροπρόθεσμων κανόνων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και πολιτικής. Επίσης αναφέρεται ότι με την πραγμάτωση των βασικών στόχων το νέο ΚΠΕ θα συμβάλλει στη συνολική περιβαλλοντική προβολή και αξιοποίηση της περιοχής, η οποία το αξίζει και το δικαιούται, ώστε μέσα από το τρίπτυχο ευαισθητοποίηση-εκπαίδευση- ενεργοποίηση να οδηγήσει όλες τις κοινωνικές ομάδες και φορείς τόσο  στην προστασία και διατήρηση αναλλοίωτου του τεράστιου φυσικού πλούτου όσο και στη δημιουργία προϋποθέσεων για τη συνεχή βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής και στο σεβασμό στα δικαιώματα των μελλοντικών γενεών, μέσα από τη συνεχή καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης των πολιτών.

Κλείνοντας, ο κ. Δήμαρχος επισυνάπτει στον κ. Υπουργό τις επιστολές (σύμφωνη γνώμη)  των Διευθυντών Α/βαθμιας και Β/βαθμιας Δ/νσης Βοιωτίας, των δύο Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων Βοιωτίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, σχετικά με την ίδρυση Κ.Π.Ε., όπως και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θηβαίων.  
Διαβάστε Περισσότερα »

Παρουσίαση βιβλίου του συγγραφέα Θανάση Καραπέτσα στη Θήβα


Στην αίθουσα του Σ.Φ.Ε. στη Θήβα πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Κυριακής 7 Ιουνίου, η παρουσίαση του νέου βιβλίου του συγγραφέα και εκπαιδευτικού κ. Θανάση Καραπέτσα με τίτλο “Ο Διχασμός του '18- Τα Λαμιακά και τα Θηβαϊκά”, τα οποία αποτελούν μέρος του Διχασμού που δοκίμασε αντοχές, χώρισε ανθρώπους και έσπειρε εχθρότητα στην κοινωνία μας στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, ο οποίος συνεχάρη τον συγγραφέα για τη νέα του συγγραφική δημιουργία, μέσα από την οποία αναδεικνύεται ένα ξεχωριστό και ίσως άγνωστο σε πολλούς κομμάτι της ελληνικής μας ιστορίας, με ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή και όπως είπε χαρακτηριστικά “είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές”.

Για το βιβλίο μίλησαν ο π. Σπυρίδωνας Βασιλάκος, εφημέριος του Ι.Ν. Ευαγγελιστή Λουκά και συγγραφέας, η κα Χριστίνα Κολοβού, Διδάκτωρ Θεολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και Σχολική Σύμβουλος, ο κ. Κων/νος Νιχωρίτης, Καθηγητής του Τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας,  ο κ. Σωτήρης Καραμαγκιώλης, Δικηγόρος και Πρόεδρος του Σ.Φ.Ε. και ο Συγγραφέας κ. Καραπέτσας.

Παραβρέθηκαν επίσης εκ μέρους του Δήμου ο Αντιδήμαρχος Θηβαίων κ. Κίτσος Σπ. και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ.  Χαρέμης Κ. και Κουτσοδήμος Δ.

Την παρουσίαση διοργάνωσαν οι εκδόσεις “Μπατσιούλας” και ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Θήβας “Ο Επαμεινώνδας” και συντόνισε ο κ. Τρικαλίτης Νίκος.


Διαβάστε Περισσότερα »

Σεμινάριο με θέμα τις εξαγωγές από το Επιμελητήριο Βοιωτίας



Tο Επιμελητηριο Βοιωτίας επιθυμεί να σας ενημερώσει για την διοργάνωση  δωρεάν σεμιναρίου για την επιμόρφωση και ενημέρωση των μελών του.

Σεμινάριο, με θέμα: «Εφαρμοσμένη ανάπτυξη σε ξένες αγορές – εξαγωγές» & «Διαδικαστικά – Τελωνειακά Εξαγωγών εντός και εκτός EU» για το άνοιγμα σε ξένες αγορές (Europe , Asia, Latin America, USA ).

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Βοιωτίας (Λ. Κουτσοπετάλου 1, Λιβαδειά) την Τετάρτη 17-06-2015 και ώρες 18.00 – 20.00.

Παρακαλούμε, όπως συμπληρώσετε την σχετική δήλωση συμμετοχής.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΑΟ ΘΗΒΑ -ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ! ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ!




Την Παρασκευή στο συνεδριακό κέντρο Θήβας στις 20:30 που θα γίνει η γενική συνέλευση του ΑΟ ΘΗΒΑ θα πρέπει να βγει ένα Δ.Σ. πανίσχυρο με παλιούς και νέους συμβούλους ώστε να ο ΑΟ ΘΗΒΑ να μείνει πρωταγωνιστής στο βοιωτικό ποδόσφαιρο. Για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να δώσει βροντερό παρών ο κόσμος στην γενική συνέλευση
να μην γκρεμιστεί ότι κτίστηκε πέρσυ με τόσο κόπο. Για αυτό όλοι μαζί παλιοί και νέοι να έρθουν στην γενική συνέλευση.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ!
ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ!
othiva8.blogspot.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Δημιουργία Κοινωνικού Ιατρείου στο Δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων



Μετά την ίδρυση Κοινωνικού Παντοπωλείου, το έτος 2012, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων ομόφωνα αποφάσισε την δημιουργία Κοινωνικού Ιατρείου στην πόλη της Αλιάρτου, αποδεχόμενο την αίτηση της ιατρού κας Λαδογιάννη Ευμορφίας-Μαρίας για παραχώρηση δημοτικού χώρου για τον σκοπό αυτό.
Συνεχίζουμε τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της φτώχειας, τη στήριξη των ευπαθών ομάδων και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, στηριζόμενοι στις αξίες του εθελοντισμού. Ο χώρος, ο οποίος θα στεγάσει το Κοινωνικό Ιατρείο, βρίσκεται στο κτίριο «Ριζόμυλος», δίπλα στο χώρο που στεγάζει την δομή «Βοήθεια στο Σπίτι».
Ο Ιατρικός Σύλλογος Λιβαδειάς μετά από επιτόπιο έλεγχο, γνωμοδότησε θετικά για τη χορήγηση βεβαίωσης λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων, αφού διαπιστώθηκε ότι πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις.
Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η διαχείριση της λίστας των πολιτών που θα εξετάζει η ιατρός θα γίνεται από την επιτροπή του Κοινωνικού Παντοπωλείου, η οποία έχει σαφή εικόνα της κατάστασης των εξυπηρετουμένων.
Στα πλαίσια της λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου θα λειτουργεί και Κοινωνικό Φαρμακείο με ευθύνη της ιατρού σύμφωνα με τη δεοντολογία.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
1) Άννα Φωτιάδου – Κοινωνικό Παντοπωλείο, τηλ.6987176250
2) Ελένη Ζαχαρούλα – Κοινωνική Λειτουργός της δομής «Βοήθεια στο Σπίτι», τηλ.2268024084 – 6981702294
3) Οδυσσέας Καρβούνης – ΔΗΚΕΑΛ, τηλ.2268024084
Διαβάστε Περισσότερα »

Προβολή της Στερεάς στο τηλεοπτικό δίκτυο Russia 24

Προβολή της Στερεάς Ελλάδας στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossia 24

Ηλίας Σανίδας: «Με έμφαση στον Θρησκευτικό Τουρισμό

κάνουμε άνοιγμα στην αγορά της Ρωσίας»

Στο πλαίσιο της πραγματοποίησης ενός ακόμη ταξιδιού εξοικείωσης, αυτή τη φορά για Ρώσους Δημοσιογράφους, που πραγματοποίησε τον περασμένο μήνα η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το τηλεοπτικό δίκτυο Rossia 24, προέβαλε εκτενές ρεπορτάζ για τη Στερεά Ελλάδα.
Το ρεπορτάζ μπορείτε να το βρείτε στο παρακάτω link:


Τους δημοσιογράφους συνόδευσε, ο αρμόδιος για θέματα τουρισμού Αντιπεριφερειάρχης, Ηλίας Σανίδας, όπου είχε τη δυνατότητα να τους παρουσιάσει σημαντικά θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία της Περιφέρειας.
Με έμφαση στον Θρησκευτικό Τουρισμό, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κάνει άνοιγμα στην αγορά της ομόθρησκης Ρωσίας, ενώ το εν λόγω press trip των Ρώσων δημοσιογράφων, ήρθε σε συνέχεια των επαφών που πραγματοποίησε ο ίδιος ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μπακογιάννης, με τη συμμετοχή του στη διεθνή έκθεση τουρισμού της Μόσχας, τον περασμένο Μάρτιο.












Διαβάστε Περισσότερα »

ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΕΔ ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΦΟΔΣΑ ΓΙΑ ΕΣΔΑ

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας
Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Στερεάς Ελλάδας
ΑΕ των ΟΤΑ
ΨΗΦΙΣΜΑ
Τα Διοικητικά Συμβούλια της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.)
Στερεάς Ελλάδας & του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων
(Φο.Δ.Σ.Α.) Στερεάς Ελλάδας ΑΕ των ΟΤΑ, τα οποία παραβρέθηκαν σήμερα σε
κοινή συνεδρίαση στη Λαμία με αντικείμενο τη συζήτηση επί του Εθνικού
Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), το οποίο βρίσκεται προς διαβούλευση,
αποφάσισαν ομόφωνα τα παρακάτω :
- Το νέο ΕΣΔΑ εισάγει καινοτόμες ενέργειες και δράσεις στη διαχείριση των
απορριμμάτων.
- Η δυνατότητα των Δήμων για την ανάπτυξη και υποστήριξη ενός
αποκεντρωμένου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων θα πρέπει να
συνοδεύεται από τους ανάλογους πόρους.
- Για την επίτευξη αυτού του σκοπού απαιτείται η σύνταξη
οικονομοτεχνικής μελέτης προκειμένου να προσδιοριστούν οι πόροι προς
την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
- Ειδικότερα για τις χρηματοδοτήσεις από διαφορετικές πηγές και τη ροή
τους, θα πρέπει να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση και διαχείρισή τους από
ένα Υπουργείο.
- Ζητείται η νομική μορφή των Φο.Δ.Σ.Α, να αποφασίζεται από τους ίδιους
τους Δήμους, δίνοντας την δυνατότητα σε κάποιους της διαφορετικής
επιλογής.
- Σχετικά με τη χρηματοδότηση των απαιτούμενων έργων και
εγκαταστάσεων, η Περιφέρειά μας με ομόφωνες αποφάσεις τόσο του
Φο.Δ.Σ.Α όσο και των Δήμων, έχει ταχθεί υπέρ της δημόσιας
χρηματοδότησης και όχι μέσω ΣΔΙΤ.
- Για αυτόν τον λόγο ζητούμε την συνέχιση όλων των ενταγμένων και
ώριμων έργων μικρής κλίμακας της Περιφέρειάς μας και ειδικότερα τη
συνέχιση αυτών της Θήβας & Φωκίδας.
- Ζητείται η παράταση της διαβούλευσης, λόγω της μεγάλης σπουδαιότητας
και των αλλαγών που επιφέρει το νέο ΕΣΔΑ, μέχρι το τέλος του τρέχοντος
μήνα, δεδομένου ότι στις 18, 19 & 20 Ιουνίου 2015 θα πραγματοποιηθεί η
9η Σύνοδος των Φο.Δ.Σ.Α στη Χερσόνησο Κρήτης, όπου οι Δήμοι &
Φο.Δ.Σ.Α με τα συναρμόδια Υπουργεία ΠΑΠΕΝ & Εσωτερικών -
Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα συμμετάσχουν με κύριο θέμα το νέο
ΕΣΔΑ.
Το παρόν ψήφισμα να σταλεί προς τα συναρμόδια Υπουργεία, την ΚΕΔΕ, να
κατατεθεί στη δημόσια διαβούλευση και να δοθεί στη δημοσιότητα.



Διαβάστε Περισσότερα »

Βόρειος Ευβοϊκός: Εκατοντάδες σεισμοί μετά τη δόνηση των 5,3R



Εκατοντάδες σεισμικές δονήσεις έχουν καταγράψει οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα στον βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο μέχρι σήμερα το πρωί έχουν αναλυθεί τουλάχιστον 70 σεισμοί στην ευρύτερη περιοχή από όπου καταγράφηκε το επίκεντρο της δόνησης.

Οι περισσότεροι έχουν μέγεθος κάτω των 3 Ρίχτερ. Επτά δονήσεις έχουν μέγεθος πάνω από 3 Ρίχτερ με ανώτερο μέγεθος 3,5 Ρίχτερ.

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την σεισμική ακολουθία.
Διαβάστε Περισσότερα »

Εξαπάτησε και λήστεψε ηλικιωμένη στο Μαρτίνο και της άρπαξε 3.400 ευρώ


Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό άγνωστου δράστη που εξαπάτησε και λήστεψε ηλικιωμένη ημεδαπή στο Μαρτίνο Φθιώτιδας

Ο δράστης με το πρόσχημα ότι είναι γνωστός συγγενικού προσώπου της ηλικιωμένης, κατάφερε να εισέλθει στην οικία της και με τη χρήση σωματικής βίας αφαίρεσε το χρηματικό ποσό των 3.400 ευρώ


Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αστυνομικές έρευνες, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη άγνωστου δράστη, που εξαπάτησε και λήστεψε ηλικιωμένη εντός της οικίας της στο Μαρτίνο Φθιώτιδας.

Ειδικότερα, το άτομο αυτό χθες (09-06-2015) το πρωί προσέγγισε 83χρονη ημεδαπή και κατάφερε να εισέλθει στην οικία της, με το πρόσχημα ότι είναι γνωστός συγγενικού της προσώπου. Στη συνέχεια με τη χρήση σωματικής βίας, κατάφερε να της αποσπάσει συνολικά το χρηματικό ποσό των (3.400) ευρώ και αφού επιβιβάστηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, τράπηκε σε φυγή προς άγνωστη κατεύθυνση.

Η ηλικιωμένη διακομίσθηκε στο Κ.Υ. Αταλάντης, όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησε.

Την προανάκριση, για την συγκεκριμένη υπόθεση, διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Αταλάντης.
Διαβάστε Περισσότερα »

Εκδηλώσεις μνήμης για τα 71 χρόνια από τη σφαγή στο Δίστομο


Τη βούλησή τους ότι προχωρούν στην διατήρηση της μνήμης των ολοκαυτωμάτων υπογράμμισαν οι δήμαρχοι και εκπρόσωποι μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας, στο διοικητικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Δίστομο, από "οφειλόμενο καθήκον και τιμή προς τους εκτελεσθέντες" της περιοχής.
Το διοικητικό συμβούλιο μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας περιόδου 1940-1945 "Ελληνικά Ολοκαυτώματα", που στόχο έχει και τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων, τόνισε τη συνεργασία με το Εθνικό συμβούλιο για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και υπογράμμισε τη στήριξη του στις σχετικές πρωτοβουλίες της Βουλής και της ελληνικής κυβέρνησης.
Εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου για την διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων, μίλησε στο ΔΣ η Χριστίνα Σταμούλη, νομικός, η οποία ενημέρωσε για την τελευταία και βασικότερη εξέλιξη που έχει υπάρξει στο θέμα αυτό και είναι η έκδοση απόφασης από το Συνταγματικό δικαστήριο της Ρώμης, με βάση την οποία "δημιουργείται βάσιμα η ελπίδα ότι οι ατομικές αποζημιώσεις που κατά κάποιον τρόπο θεωρούνταν παγωμένες, να επανεκκινηθούν". Η κα Σταμούλη ανέφερε επίσης ότι γίνεται μια κίνηση ώστε να βρεθούν κατατεθειμένες αγωγές από δημότες, ενώ τόνισε την ανάγκη επανασύστασης ενός τέτοιου αρχείου.

Εξάλλου ανέφερε ότι το θέμα των αποζημιώσεων "δεν το θυμηθήκαμε τώρα". "Οι πολεμικές επανορθώσεις που οφείλονται στην Ελλάδα από τη Γερμανία είναι απαιτήσεις οι οποίες υφίστανται και οι οποίες είναι καταγεγραμμένες από το 1946, έχουν δε, οριστικοποιηθεί με συνδιάσκεψη στο Παρίσι. [...] Είναι πράγματα τα οποία μας οφείλονται από το 1946, αλλά με μεγαλοθυμία και γενναιόδωρα η διεθνής κοινότητα και η Ελλάδα μαζί το 1953, "φιλοδώρησε" την Γερμανία με μια αναστολή, η οποία έληξε το 1990, ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι το θέμα είναι πρωτίστως ηθικό: "πρόκειται για μια ηθική οφειλή, η αναγνώριση της οποίας προηγείται της οποιαδήποτε υλικής καταβολής και υλικής αποζημίωσης, τη οποία ούτως ή άλλως το διεθνές δίκαιο μας αναγνωρίζει", είπε η κα Σταμούλη.

Την άποψη αυτή εξέφρασε και ο Ιταλός δικηγόρος Γιοάκιμ Λάου, ο οποίος πρόσθεσε ότι και δικηγόροι στη Γερμανία επιχειρηματολογούν πια κατά του γερμανικού κράτους, με βάση το διεθνές δίκαιο. "Ένα κράτος είναι υποχρεωμένο να δώσει αποζημιώσεις όταν έχει καταπατήσει το εθνικό δίκαιο. Το ότι το εθνικό δίκαιο έχει καταπατηθεί στο Δίστομο είναι περιττό να το συζητήσουμε", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στο διοικητικό συμβούλιο συμμετείχαν δήμαρχοι και εκπρόσωποι από τις πόλεις Διστόμου, Βιάννου, Δελφών, Δωδώνης, Δωρίδας, Καντάνου, Κομμένου, Πέλλας, Πυλαίας, Σουλίου και Ζαγορίου. Παρευρέθηκε επίσης και ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σταθάς.

Εξάλλου, το απόγευμα τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των νεκρών της σφαγής, στο μαυσωλείο του Διστόμου.
Οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 71 χρόνια από τη σφαγή στο Δίστομο θα κορυφωθούν αύριο, 10 Ιουνίου. Το "παρών" αναμένεται να δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ : ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ


Θέματα που αφορούν τη χρήση πυρός στην ύπαιθρο για διαφόρους λόγους, καθώς και την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, ρυθμίζονται από την Πυροσβεστική Διάταξη 9/2000 όπως αυτή τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την 9Α/2005 (ΦΕΚ 1554, τεύχ. Β΄) και από τους Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής (ΚΥΑ 125347/568/29-1-2004, ΦΕΚ 142/ Β΄/29-1-2004 όπως έχει τροποποιηθεί με την ΚΥΑ 140920/2005, ΦΕΚ 1710/Β΄/6-12-2005). Αρμόδιες για την εφαρμογή τους είναι οι κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες.

Επισημαίνεται ότι κατά την αντιπυρική περίοδο η καύση αγροτικών εκτάσεων επιτρέπεται μόνο μετά από άδεια που εκδίδεται από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία, λαμβάνοντας υπόψη τον προβλεπόμενο δείκτη επικινδυνότητας και την τήρηση των απαιτούμενων μέτρων που προβλέπονται στην Πυροσβεστική Διάταξη 9Α/2005. Ο δείκτης επικινδυνότητας προσδιορίζεται από τον ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Διαβάστε Περισσότερα »

Δήμος Θηβαίων :Λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών



Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας Δήμου Θηβαίων υπενθυμίζει στους κατοίκους άλλα και επισκέπτες του Δήμου, τις δράσεις πρόληψης, που οφείλουν να υιοθετήσουν μέχρι τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου στις 31η Οκτωβρίου, προκειμένου να αποτραπεί η εκδήλωση πυρκαγιάς :

• Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά την διάρκεια των θερινών μηνών και ιδιαίτερα όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι.
• Μην ανάβετε τους θερινούς μήνες υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
• Αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
• Μην πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρίσκεσθε σε υπαίθριους χώρους ή έξω από το αυτοκίνητο ενώ είστε σε κίνηση.
• Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
• Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε ευαίσθητες περιοχές σε περιόδους υψηλού κίνδυνου
• Καθαρίστε τις ιδιοκτησίες σας από σωρούς ξερών κλαδιών και άλλων εύφλεκτων υλικών.

Ειδικότερα:
•    Oι ιδιοκτήτες νομείς ή επικαρπωτές οικοπεδικών χώρων και λοιπών ακάλυπτων χώρων υποχρεούνται στην αποψίλωση –καθαρισμό καθώς και την απομάκρυνση  της βλάστησης και τυχόν άλλων καυστών υλικών , σκουπιδιών κλπ, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς.

•    Επίσης, οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων  πλησίον δασικών εκτάσεων (Μοσχοποδίου , Κιθαιρώνα κλπ), θα πρέπει να μεριμνήσουν άμεσα για τον καθαρισμό-αποψίλωση της βλάστησης και τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας προς την πλευρά του δάσους, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.
   
 ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ :

•    Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης  των υπόχρεων, ο Δήμος με βάση τη σχετική Νομοθεσία  ( υπ. αρ.  4/12 Πυροσβεστική Διάταξη και Ν. 3852/10 άρθρο 94, παρ. 1 « Καλλικράτης»)  επιβάλλει  πρόστιμα. Οι υπόχρεοι επίσης που δεν συμμορφώνονται  διώκονται  ποινικά  βάση του  άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα, και ο καθαρισμός γίνεται αυτεπάγγελτα από το Δήμο με χρέωση  των ιδιοκτητών. Yπόψη ότι το προσωπικό του Δήμου λόγω της μεγάλης έκτασης δεν επαρκεί και για τον καθαρισμό θα χρησιμοποιηθεί εφόσον απαιτηθεί , εξωτερικός συνεργάτης όπου το κόστος καθαρισμού θα είναι πολύ μεγαλύτερο.       
•    Κατά την αντιπυρική περίοδο η καύση σιτοκαλαμιών & άλλων γεωργικών υπολειμμάτων επιτρέπεται μόνο μετά από ειδική άδεια που εκδίδεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αφού ληφθούν αυστηρά τα μέτρα που ορίζονται στο άρθρο 5 της  υπ’ αρ.9/2000  Πυροσβεστικής Διάταξης, όπως αυτή τροποποιήθηκε, συμπληρώθηκε  και ισχύει με την  9Α /2005 όμοια(ΦΕΚ Β΄ 1554).

Είναι υποχρέωση όλων μας να διαφυλάξουμε ακέραιους τους δασικούς μας πνεύμονες καθώς και τα αλσύλλια εντός και πέριξ των πόλεων και των χωριών. Το δάσος είναι φυσικό αγαθό ανυπολόγιστης αξίας για τον άνθρωπο. Η πρόληψη είναι το πρώτο βήμα για την προστασία του και μας αφορά όλους.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πέντε μέρες και σήμερα για τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ


Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Αντώνιος Μωυσίδης, οι παραγωγοί έχουν στη διάθεσή τους την σημερινή και έξη ακόμη ημέρες για τη δήλωση ΟΣΔΕ και για τις μεταβολές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: Σε συνέχεια του κανονισμού (ΕΕ) 809/2014 (L227/69 της 31.07.2014) «για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής του Καν. (ΕΕ) αριθμ. 1306 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου, τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης και την πολλαπλή συμμόρφωση», ο οποίος με την τροποποίηση που ψηφίστηκε στη Διαχειριστική Επιτροπή των άμεσων ενισχύσεων στις 23−04−2015, προβλέπει ότι τα Κράτη Μέλη μπορούν για το 2015 να παρατείνουν την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων ενίσχυσης των γεωργών έως 15 Ιουνίου του 2015, εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 1242/82354/12-5-2015 ΥΑ (ΦΕΚ 924/Β’/21-5-2015) με την οποία ορίζεται καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης η 15-6-2015.
Σύμφωνα με το άρθρο 13 του Καν. (ΕΕ) 640/2014, η υποβολή αίτησης ενίσχυσης ή αίτησης πληρωμής μετά την καταληκτική ημερομηνία για την εν λόγω υποβολή, θεωρείται εκπρόθεσμη και συνεπάγεται τις προβλεπόμενες μειώσεις. Εάν η εν λόγω καθυστέρηση είναι μεγαλύτερη των 25 ημερών, η αίτηση θεωρείται ως μη αποδεκτή και δεν χορηγείται ουδεμία ενίσχυση ή στήριξη στον δικαιούχο.
Η καταληκτική ημερομηνία 15-6-2015 ισχύει και για τα αιτήματα μεταβολών δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης.
Διαβάστε Περισσότερα »

Κλειστά σήμερα τα φαρμακεία



Κλειστά σήμερα τα φαρμακεία μετά το θέμα που προέκυψε με την απελευθέρωση του δικτύου διανομής των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων .

Οι Φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για «συνέχιση του εμπαιγμού που βιώνουν εδώ και 5 χρόνια» και εκτιμούν ότι η απελευθερωση του χώρου διανομής των ΜΥΣΥΦΑ δεν πρόκειται να ωφελήσει τους ασφαλισμένους. Το αντίθετο μάλιστα θα «αποβεί εις βάρος τους» καθώς, όπως υποστηρίζουν, «αυτή η τακτική θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής των ΜΥΣΥΦΑ, τα οποία σήμερα έχουν τη χαμηλότερη στην Ευρώπη, όπως αποδεικνύει και η ευρωπαϊκή εμπειρία».
Οι φαρμακοποιοί ανέφεραν επίσης ότι τα 9.800 φαρμακεία που έχουν απομείνει αποτελούν ένα επαρκέστατο δίκτυο διάθεσης των ΜΥΣΥΦΑ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Φθινοπωρινό το σκηνικό του καιρού με βροχές

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, αυξημένες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα ηπειρωτικά και την Κρήτη περιμένουμε την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015. Τα φαινόμενα στην Κεντρική Στερεά και την Πελοπόννησο ενδέχεται να είναι κατά τόπους ισχυρά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 29 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 19 έως 30 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 15 έως 28 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 19 έως 26 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη, 19 έως 28 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 20 έως 24 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο από δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και στα νότια πρόσκαιρα μέτριοι 5 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά τμήματα περιμένουμε την Τετάρτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών όμβρων ή μεμονωμένων καταιγίδων μετά το μεσημέρι στα ορεινά τμήματα περιμένουμε την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ