Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΓΙΑ "ΣΝΑΪΝΤΕΡ ΕΛΕΚΤΡΙΚ"




ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΜΕΤΑΛΛΟΥ Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΗΒΩΝ : 423 / 2000
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥ (ΠΟΕΜ)
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΗΒΑΣ (ΕΚΘ)

ΟΙΔΙΠΟΔΟΣ 11 - Τ.Κ. 32200 - ΤΗΛ. 6980100986 - 6974534859

Ζούμε σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις της, όχι για τα δικά μας συμφέροντα αλλά για τα συμφέροντα του ξένου και εγχώριου κεφαλαίου. Ανεξάρτητα της κατάληξης αυτών των διαπραγματεύσεων η επίθεση στα δικαιώματά μας θα είναι σκληρή. Παράλληλα, σε κάθε χώρο δουλειάς είτε υπάρχει αναδουλειά, είτε τα κέρδη αυξάνονται οι ντόπιες και οι ξένες πολυεθνικές με τις ευλογίες της κυβέρνησης και της Ε.Ε. εξαπολύουν νέο γύρο επιθέσων ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η πολυεθνική «ΣΝΑΪΝΤΕΡ ΕΛΕΚΤΡΙΚ» η οποία συνεχίζει την επίθεσή της στους εργαζομένους της, αλλάζοντας τις συμβάσεις τους και βάζοντάς τους στην ΕΓΣΣΕ. Παρά τα δεκάδες εκατομμύρια που έχει βγάλει από τον ιδρώτα τους όλα τα προηγούμενα χρόνια, προσπαθεί τώρα να ρίξει πάνω τους τα βάρη της κρίσης. Ταυτόχρονα σπέρνει το διχασμό και την τρομοκρατία ενώ δείχνει τουλάχιστον αδιαφορία για τα αιτήματά τους

Το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Βοιωτίας χαιρετίζει τους εργαζομένους που έχουν οργανωθεί και στέκονται αγωνιστικά απέναντι στη νέα επίθεση που τους γίνεται. Οι εργαζόμενοι ζητούν εβδομάδες τώρα (ύστερα από 3 Γενικές Συνελεύσεις) να πάρει η εργοδοσία πίσω τις αλλαγές στις συμβάσεις που τους έχει κάνει έως τώρα και να δεσμευτεί ώστε να μην προχωρήσει σε αντiστoιχες αλλαγές συμβάσεων σε άλλους εργαζόμενους που αποτέλεσμα θα έχουν την ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση του ήδη λεηλατημένου μισθού τους ως ακόμη και στα 586 ?!

          Το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Βοιωτίας καταγγέλλει σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και σε όλους τους φορείς της περιοχής την εκδικητική απόφαση της διοίκησης της εταιρείας να προχωρήσει στην επιβολή υπερεργασίας ως αντίμετρο στη δημοκρατική απόφαση της Γ.Σ. των εργαζομένων που κήρυξαν στάσεις εργασίας. Μόλις πήραν απόφαση την περασμένη Πέμπτη οι εργαζόμενοι μέσα από Γενική Συνέλευση να κλιμακώσουν τον αγώνα τους με επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας, την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, η διοίκηση προχώρησε στη προαναφερθείσα εκδικητική απόφαση.

          Το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Βοιωτίας εκφράζει την αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της εταιρείας «ΣΝΑΪΝΤΕΡ ΕΛΕΚΤΡΙΚ» για τα δίκαια αιτήματά τους απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία και στηρίζει κάθε αγωνιστική κινητοποίηση που στόχο θα έχει όχι μόνο να μην υπάρξουν αλλαγές στις συμβάσεις εργασίας αλλά και να προσανατολιστούν στην ανάκτηση όλων των απωλειών που υπέστησαν σε όλη τη περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης.



ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Διαβάστε Περισσότερα »

Αυτή είναι η τελική λίστα της Αθήνας προς τις Βρυξέλλες


Και νέους φόρους, έμμεσους και άμεσους και περικοπές δαπανών προβλέπει η πρόταση της Αθήνας στους θεσμούς.
Και νέες αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές, κατάργηση της έκπτωσης στα μεγάλα δημοφιλή νησιά, κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, μείωση στις υψηλές επικουρικές συντάξεις και νέα φορολογικά βάρη στα εισοδήματα άνω των 30 χιλιάδων ευρώ, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η νέα ελληνική πρόταση που θα κομίσει στους θεσμούς.

Συγκεκριμένα το πακέτο μέτρων της Αθήνας περιέχει:

    Αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%.
    Κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα μεγάλα δημοφιλή νησιά (Μύκονος, Ρόδος, Σαντορίνη κ.α.). Μάλιστα είναι ακόμη υπό συζήτηση η κατάργηση να ισχύσει σε όλα τα νησιά.
    Κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από την 1/1/2016
    Φόρο σε επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ.
    Διπλασιασμό των περικοπών στις εξοπλιστικές δαπάνες
    Κατάργηση της έκπτωσης στην εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεν δέχεται τις μειώσεις στις υψηλές επικουρικές συντάξεις που ζητούσαν οι δανειστές.

Δεν συζητά το θέμα της αύξησης στον ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα άνω του 13%

Παραμένουν οι κόκκινες γραμμές στο θέμα της μείωσης των μισθών και των συντάξεων, ενώ η έκτακτη εισφορά, όπως σημειώνουν στελέχη της, θα είναι μικρή και θα έχει διάρκεια ένα χρόνο.


Διαβάστε Περισσότερα »

Υποδοχή Αγίας Κάρας Οσίου Σεραφείμ στην Ι.Μ.Ζωοδόχου Πηγής Νεοχωρίου

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΘΗΒΩΝ ΚΑΙ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΑΡΤΟΥ ΘΕΣΠΙΕΩΝ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Σας προσκαλούμε στην Υποδοχή της Αγίας Κάρας του Οσίου  Σεραφείμ του εν Δομπώ τη Κυριακή 28 Ιουνίου και ώρα 7:00μ.μ.
Θα ακολουθήσει Πανηγυρικός Εσπερινός μετά παρακλήσεως.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ
Διαβάστε Περισσότερα »

Άρης Βελουχιώτης: Η «ψυχή βαθιά» της Αντίστασης


Η Ομάδα Μελέτης Σύγχρονης Ιστορίας σας προσκαλεί την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015 και ώρα 19:30 στο Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στην εκδήλωση:
Άρης Βελουχιώτης: Η «ψυχή βαθιά» της Αντίστασης,
με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το θάνατό του.
Ομιλητής: Μιχάλης Λυμπεράτος, Ιστορικός – διδάσκων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Με εκτίμηση,
η ομάδα μελέτης


Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Μάκης Βορίδης στη Νομαρχιακή συνέλευση της ΝΟΔΕ στη Θήβα

Η ΝΟ.Δ.Ε. Βοιωτίας θα πραγματοποιήσει Νομαρχιακή Συνέλευση την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015 και ώρα 8 μ.μ στην αίθουσα «ΑΡΜΟΝΙΑ»  του Συνεδριακού Κέντρου της Θήβας με θέματα:
•    Αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος
•    Προτάσεις για στρατηγική και δράση της ΝΟ.Δ.Ε. και του Κόμματος για την πορεία της χώρας μας
Στη Νομαρχιακή Συνέλευση θα παραστεί ως κεντρικός ομιλητής ο πρώην Υπουργός κ. Μάκης Βορίδης.

                                            

                                                                                  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΟ.Δ.Ε. ΒΟΙΩΤΙΑΣ
                                                                                                  ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

                                                                                 
Διαβάστε Περισσότερα »

Έρευνα ''Το κόστος της δασοπυρόσβεσης στην Ελλάδα''

Η αποτίμηση της δασοπυρόσβεσης στην Ελλάδα.

Ανδριανού Γκουρμπάτση, Αντιστράτηγου - Υπαρχηγού ΠΣ, ε.α, Νομικού


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ:

1) Το σημερινό μοντέλο δασοπυρόσβεσης έχει αποτύχει και δικαιώνεται η Δασική Υπηρεσία.

2) Η δασοπυρόσβεση σήμερα είναι πολυδάπανη και ούτε πιο αποτελεσματική και πιο οικονομική είναι, σε σχέση με την Δασική Υπηρεσία. 

3) Η καταστολή των δασικών πυρκαγιών κοστίζει κάθε έτος πλέον των 320 εκατομμυρίων ευρώ και το κόστος αυτό είναι πολλαπλάσιο, τόσο σε σχέση με την Δασική Υπηρεσία, όσο και με τις ΗΠΑ αλλά και τον Καναδά.


     Στα ως άνω συμπεράσματα, μεταξύ άλλων, κατέληξε η πρόσφατη Έρευνά μου: ''Το κόστος της δασοπυρόσβεσης στην Ελλάδα'', Ιούνιος 2015. Η εν λόγω έρευνα έχει ως αντικείμενο την αποτίμηση της δασοπυρόσβεσης, τόσο σε επίπεδο οικονομικό, όσο και σε επιχειρησιακό για το διάστημα των 17 ετών και πιο συγκεκριμένα από το έτος 1998 μέχρι σήμερα, κατά το οποίο το Πυροσβεστικό Σώμα έχει, σύμφωνα με τον Ν. 2612/1998, την ευθύνη και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της καταστολής των δασικών πυρκαγιών, ενώ η πρόληψη είναι ευθύνη της Δασικής Υπηρεσίας. Ως γνωστόν, πριν το έτος 1998, και η καταστολή των δασικών πυρκαγιών ήταν έργο της Δασικής Υπηρεσίας. Κατά την εξέταση όλων των οικονομικών και επιχειρησιακών δεδομένων και παραμέτρων, διαπιστώθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής ευρήματα (αποτελέσματα):

    Τα 34 συνολικά έτη της έρευνας δηλαδή το διάστημα (1981 – 2014) κάηκε συνολική έκταση 16.678.407 στρεμμάτων αγροτοδασικών εκτάσεων και εκδηλώθηκαν συνολικά 51.521 δασικές  πυρκαγιές. Το ίδιο διάστημα, ο μέσος αριθμός καμένων εκτάσεων ανά έτος είναι 490.541 στρέμματα, ενώ ο μέσος αριθμός δασικών πυρκαγιών είναι 1.513 πυρκαγιές ανά έτος.

    Από την ανάληψη της δασοπυρόσβεσης από το ΠΣ (1998) μέχρι σήμερα, υπερδιπλασιάστηκε η οργανική δύναμη του προσωπικού του και πολλαπλασιάστηκε ο μηχανολογικός και λοιπός εξοπλισμός του.

    Οι μέσες καμένες από τις δασικές πυρκαγιές εκτάσεις ετησίως είναι 508.544 στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων. Αύξηση 7,6% σε σχέση με τις καμένες εκτάσεις το διάστημα που την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης είχε η Δασική Υπηρεσία.

    Ο μέσος ανά έτος αριθμός δασικών πυρκαγιών, που εκδηλώνονται στην επικράτεια, είναι 1.538 πυρκαγιές. Αύξηση 2,9%, σε σχέση με τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το διάστημα που την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης είχε η Δασική Υπηρεσία.

    Ο μέσος αριθμός καμένων εκτάσεων ανά δασική πυρκαγιά είναι 330 στρέμματα. Αύξηση 4,4%.

    Καθημερινά εκδηλώνονται στην επικράτεια κατά μέσο όρο 4 δασικές πυρκαγιές και από αυτές καταστρέφονται 1.394 στρέμματα.

    Ο μέσος αριθμός πυροσβεστικών οχημάτων που χρησιμοποιούνται ανά δασική πυρκαγιά είναι 15 οχήματα.

    Ο μέσος αριθμός πυροσβεστών που χρησιμοποιούνται ανά δασική πυρκαγιά είναι 39.

    Ο μέσος αριθμός των εναερίων μέσων που χρησιμοποιούνται καθημερινά στην αεροπυρόσβεση είναι τουλάχιστον 2 πυροσβεστικά Α/Φ από τον εθνικό εναέριο στόλο των ΕΔ και κάθε 2η μέρα επιπλέον των Α/Φ χρησιμοποιείται και 1 μισθωμένο Ε/Π.

    Ανά 100.000 κατοίκους αντιστοιχούν ετησίως 14 δασικές πυρκαγιές, ενώ στις ΗΠΑ, 23 δασικές πυρκαγιές και στον Καναδά 24 δασικές πυρκαγιές.

    Η μέση διάρκεια μιας δασικής πυρκαγιάς, μέχρι την καταστολή της είναι 15 ώρες.

    1 στις 4 δασικές πυρκαγιές καταστέλλεται ταυτόχρονα με επίγεια και εναέρια μέσα, ενώ οι 3 μόνον με επίγεια μέσα.

    Από τις δασικές πυρκαγιές χάνουν τη ζωή τους ετησίως περισσότερα από 6 - 7 άτομα, εκ των οποίων το 1 ασχολείται με την δασοπυρόσβεση (ως μόνιμος ή εποχικός).

    Το κόστος της δασοπυρόσβεσης σήμερα που την ευθύνη της καταστολής των δασικών πυρκαγιών έχει το ΠΣ σχεδόν τετραπλασιάστηκε, σε σχέση με το διάστημα που την ίδια ευθύνη είχε η Δασική Υπηρεσία.

    Στην Ελλάδα η δασοπυρόσβεση κοστίζει ετησίως σε κάθε πολίτη 22 ευρώ, ενώ στις ΗΠΑ, $ 5 δολάρια ή 4,5 ευρώ και στον Καναδά, $ 22 δολάρια ή 20 ευρώ.

    Το μέσο κόστος σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου ανά δασική πυρκαγιά είναι 150.000 ευρώ, όταν στις ΗΠΑ το κόστος είναι $ 18.770 δολάρια ή 16.900 ευρώ (9 φορές πιο φτηνό) και στον Καναδά $ 90.360 δολάρια ή 81.300 (2 φορές πιο φτηνό) ευρώ.

    Το συνολικό κόστος δασοπροστασίας είναι 357.000.000 ευρώ. Από αυτό το κόστος της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών είναι 127.000.000 ευρώ και το κόστος της καταστολής(δασοπυρόσβεσης) των δασικών πυρκαγιών είναι 230.000.000 ευρώ.

    Οι δαπάνες καταστολής των δασικών πυρκαγιών δηλαδή είναι το (65%) του συνολικού κόστους δασοπροστασίας της Ελλάδας, ενώ οι δαπάνες της πρόληψης είναι το (35%) αυτού. Στο συνολικό κόστος δασοπροστασίας, το κόστος πρόληψης της δασικών πυρκαγιών αποτελεί δηλαδή το 1 / 3 των δαπανών, ενώ το κόστος της καταστολής των δασικών πυρκαγιών τα 2 / 3.

Πηγή: Έρευνα ''Το κόστος της δασοπυρόσβεσης στην Ελλάδα'', Ιούνιος 2015, Ανδριανού Γκουρμπάτση, Αντιστράτηγου - Υπαρχηγού ΠΣ, ε.α, Νομικού

http://www. andrianos-firedepartment.blogspot.com


Διαβάστε Περισσότερα »

Ιερώνυμος: Ο ελληνικός λαός έχει την ικανότητα να σταθεί στα πόδια του

«Αρκεί να πειστεί μέσα του πως δεν υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών του, δεν δίνει έναν σκληρό αγώνα, χωρίς νόημα» υποστηρίζει ο προκαθήμενος της εκκλησίας
«Ο ελληνικός λαός έχει την ικανότητα να σταθεί στα πόδια του. Έχει το κουράγιο να σηκώσει τα μανίκια και να εργαστεί, διπλά και τριπλά αν χρειαστεί, για να αποκτήσει η χώρα "νοικοκυριό"», σημειώνει ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής και εκτιμά ότι αυτές οι δυσκολίες είναι μηδαμινές μπροστά στην κόπωση και όσα έχει υποστεί τόσα χρόνια.

«Αρκεί να πειστεί μέσα του πως δεν υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών του, δεν δίνει έναν σκληρό αγώνα, χωρίς νόημα, χωρίς να επιστρέφει αενάως στο μηδέν», διευκρινίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή.

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος παρομοιάζει την Ευρώπη και την Ελλάδα ως «δύο αναπόσπαστες όψεις της ίδιας πέτρας που μέχρι πρόσφατα έμοιαζε ακατόρθωτο, να σπάσει στα δύο». Αναρωτιέται «αν είναι ικανή μία κακή "στροφή" του ποταμού, μία τόσο μικρή διαδρομή μέσα στους αιώνες, να αλλάξει τη ροή και τη σύσταση της πέτρας» και συμπληρώνει με βεβαιότητα: «Ασφαλώς και όχι. Όλα μπορούν να διορθωθούν. Γιατί στον ορίζοντα του ποταμού υπάρχει κάτι που μας ενώνει: η κοινή ευρωπαϊκή προοπτική. Αυτή η ενότητα που ίσως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να κάνουμε πράξη. Έλληνες και Ευρωπαίοι».
Διαβάστε Περισσότερα »

Ιδού ο Αρμαγεδών που πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε



Τι θα γίνει στην απευκταία περίπτωση που η Αθήνα δεν καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους την επόμενη εβδομάδα.
Οι εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα είναι ραγδαίες ενόψει των κρίσιμων συναντήσεων των υπουργών Οικονομικών και των ηγετών της ευρωζώνης τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και με τις συσκέψεις και τις επαφές στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ συνεδριάζει το κυβερνητικό συμβούλιο.

Η Αθήνα αναζητεί διέξοδο προκειμένου να αποφευχθεί ακόμη μια αποτυχημένη απόπειρα εξεύρεσης συμφωνίας τη Δευτέρα, καθώς ο χρόνος στενεύει, με πολλούς να κάνουν λόγο για τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας.

Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις ο οποίος υπογράμμισε ότι η ερχόμενη εβδομάδα είναι ουσιαστικά η τελευταία εβδομάδα για τη λήψη των αποφάσεων για το ελληνικό ζήτημα, καθώς το ελληνικό πρόγραμμα λήγει στις 30 Ιουνίου.

Μέρα με την ημέρα καθίσταται σαφές ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία άμεσα -τουτέστιν τις επόμενες ημέρες- τότε η χώρα θα περάσει πλέον σε αυτό που πολλοί αποκαλούν «αχαρτογράφητα νερά», με απρόβλεπτες συνέπειες για την ελληνική οικονομία.

Τυπικά, εάν δεν υπάρξει λευκός καπνός στις συναντήσεις Αθήνας-εταίρων τις επόμενες ημέρες, τότε η χώρα θα βρίσκεται χρηματοδοτικά στον αέρα από την 1η Ιουλίου. Δεν αποκλείεται ωστόσο οι εξελίξεις να επιταχυνθούν αν η κατάσταση στις ελληνικές τράπεζες ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Υπενθυμίζεται ότι μετά το κύμα εκροών που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ζητήθηκε και δόθηκε από την ΕΚΤ έκτακτη ρευστότητα από τον ELA.


Σενάρια τρόμου στα συρτάρια της ΕΚΤ από το 2012

Όπως αποκάλυψαν πέρυσι οι Financial Times, ήδη από την περίοδο Μαϊου-Ιουνίου του 2012, όταν η ελληνική κρίση βρισκόταν στο ζενίθ της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε επεξεργαστεί το μυστικό «Σχέδιο Ζ» (Plan Z), το οποίο αφορούσε το ενδεχόμενο κατάρρευσης των ελληνικών τραπεζών, παύση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Το «Σχέδιο Ζ» ήταν -σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT- «ένα λεπτομερές κείμενο για το πώς θα ανοικοδομηθούν οι ελληνικές οικονομικές και χρηματοοικονομικές υποδομές, εάν η χώρα έφευγε από τη ζώνη του ευρώ».

Η προετοιμασία του ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2012 από περίπου 25 ειδικούς της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και κορυφώθηκε τον Μάιο του ίδιου έτους.

Όπως αναφερόταν στο δημοσίευμα του FT o στόχος του σχεδίου δεν ήταν να ερευνηθούν οι τρόποι που θα ανάγκαζαν την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Ο Πίτερ Σπίγκελ -που υπέγραφε το σχετικό ρεπορτάζ- υποστηρίζε πως όσοι το επεξεργάστηκαν, ήθελαν να αποδείξουν στους υπέρμαχους του Grexit πως αυτή δεν θα ήταν μια απλή υπόθεση.

Η μυστικότητα του «Σχεδίου Ζ» ήταν τέτοια ώστε οι αξιωματούχοι που απασχολούνταν με αυτό δεν συνέταξαν ποτέ κανένα έγγραφο προκειμένου να αποφευχθούν οι διαρροές.


Τι περιελάμβανε το «Σχέδιο Ζ»

Το σχέδιο περιελάμβανε ένα λεπτομερή οδικό χάρτη για τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας από το ευρώ στο εθνικό νόμισμα και την προστασία των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών από τον κίνδυνο μετάδοσης.

Προέβλεπε μεταξύ άλλων τη διακοπή της σύνδεσης των ελληνικών τραπεζών με ευρωσύστημα, περιορισμούς στις εκροές προς το εξωτερικό με συνοριακούς ελέγχους για την αποφυγή μαζικής φυγής κεφαλαίων αλλά και έκδοση ειδικών χρεωστικών σημειωμάτων (IOU) προκειμένου να αντιμετωπιστεί πρόσκαιρο το πρόβλημα ρευστότητας που θα αντιμετώπιζε η ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα αναφερόταν σε σειρά μέτρων που αφορούσαν τη λειτουργία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος όπως για παράδειγμα τα εξής:

1) πλαφόν στις αναλήψεις ανά ήμερα, πρόσωπο και τράπεζα στο ύψος των 200 ευρώ

2) απαγόρευση διακοπής προθεσμιακών καταθέσεων

3) κατάθεση ειδικών δικαιολογητικών από τις επιχειρήσεις για ανάληψη των απαραίτητων χρημάτων για πληρωμή μισθών

4) μη εξαργύρωση επιταγών

5) ειδική διαδικασία για εξαγωγή χρημάτων στο εξωτερικό (για λόγους σπουδών ή νοσηλεία, κλπ)

Το παράδειγμα της Κύπρου, όπου εφαρμόστηκαν αρκετά από αυτά τα μέτρα, δίνει μια αίσθηση των συνεπειών που θα μπορούσαν να έχουν τέτοιες ρυθμίσεις στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.


Το απευκταίο σενάριο

Εάν τα πράγματα φτάσουν στο απευκταίο αποτέλεσμα της μη-επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και εταίρων και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίσει τη διακοπή της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) -μια απόφαση για την οποία απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στο ΔΣ της ΕΚΤ- τότε είναι πολύ πιθανό να προκύψει η ανάγκη άμεσης εφαρμογής τέτοιου είδους έκτακτων μέτρων.

Η τυπική διαδικασία για την λήψη απόφασης και την εφαρμογή τέτοιων μέτρων προβλέπει την εισήγηση τους από την Τράπεζα της Ελλάδας προς την κυβέρνηση και κατόπιν την έκδοση Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου την οποία θα πρέπει να υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών.

Σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση αρνηθεί να εκδώσει μια τέτοια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, τότε η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών έχει τη δυνατότητα να προβεί για λίγες ημέρες σε υποχρεωτικό κλείσιμο των τραπεζικών καταστημάτων και περιορισμούς στις συναλλαγές προκειμένου να σταθεροποιήσει την κατάσταση.

Πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα είναι καθόλου εύκολη ή ανώδυνη, καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος σωρείας νομικών προσφυγών κατά των Τραπεζών.


Διαβάστε Περισσότερα »

Τι πηγαίνει λάθος με το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας ;

  ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ  ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΕΠΠΑ
  Το 2014, με πρωτοβουλία του βρετανικού εκδοτικού οίκου Pearson, ανατέθηκε στο περιοδικό Econimist η ολοκλήρωση μιας μελέτης  με θέμα τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο. Ανάμεσα σε 40 χώρες η Ελλάδα κατείχε την 37η θέση, τοποθετώντας την στο ίδιο επίπεδο μαζί με χώρες όπως η Ινδονησία, το Μεξικό και η Βραζιλία. Στην Ευρώπη δε η Ελλάδα έλαβε την τελευταία θέση όσο αναφορά τα θέματα παιδείας και ανάπτυξης του εκπαιδευτικού συστήματος.
     Είναι γεγονός πως το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας είναι σαθρό, αλλά γιατί; Ποια είναι τα προβλήματα του εκπαιδευτικού μας συστήματος;  Στο παρακάτω άρθρο θα προσπαθήσω να σκιαγραφήσω τα προβλήματα που ταλανίζουν εδώ και χρόνια την παιδεία στην Ελλάδα.
     Αρχικά, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως λ.χ η Σουηδία,  όπου ο στόχος του σχολείου « είναι να παρέχει σε όλους τους μαθητές/τριες γνώσεις και δεξιότητες, για να δημιουργηθούν ολοκληρωμένες προσωπικότητες, ευτυχισμένα, ικανά και υπεύθυνα άτομα για την κοινωνία» (1) - τα Ελληνικά σχολεία έχουν ως στόχο την δημιουργία εργαζόμενων ως επί το πλείστον. Ο ύψιστος στόχος είναι η τελεσφόρηση στις πανελλήνιες ώστε κάθε μαθητής να σπουδάσει το αντικείμενο που «θέλει» και στη συνέχεια να βγει στην αγορά εργασίας. Όμως όντως επιτυγχάνουν το στόχο τους; Όντως οι μαθητές που καταφέρνουν να εισαχθούν στο πανεπιστήμιο της «αρεσκείας» τους  θα γίνουν ολοκληρωμένοι και καταρτισμένοι επαγγελματίες; Πολύ απίθανο.
    Ο λόγος που προσεγγίζω με δυσπιστία το κατά πόσο επιτυγχάνει το στόχο του το Ελληνικό σχολείο είναι ο τρόπος με τον οποίο γαλουχεί τον μέσο μαθητή στο γυμνάσιο και στο λύκειο. Ρίχνοντας μια ματιά είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πως ο τρόπος εξέτασης των περισσότερων μαθημάτων δεν είναι τίποτα άλλο από στείρα αποστήθιση μερικών σελίδων και στη συνέχεια η αποτύπωση τους στη κόλλα εξέτασης. Όμως ακόμη και αν αποτύχει ο μαθητής θα περάσει το εκάστοτε μάθημα με έναν ικανοποιητικό βαθμό ακόμη και αν δεν  είναι αντιπροσωπευτικός . Η παπαγαλία αυτή έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να απεχθάνονται το σχολείο θεωρώντας το κάτι ανούσιο, να μην μαθαίνουν ουσιαστικά πράγματα και αντίθετα  να χάνεται ολοκληρωτικά ο στόχος του σχολείου. Το σχολείο θα πρέπει να προετοιμάζει τα παιδιά για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν όταν ενηλικιωθούν. Όμως είναι προφανές πως δεν υπάρχει επιτυχία ούτε σε αυτόν τον τομέα.  Παράλληλα και στα δημόσια και στα ιδιωτικά σχολεία η ευφυΐα,  τα ταλέντα του κάθε παιδιού και  η προσωπικότητα του παραγκωνίζονται στα πλαίσια της μοντέρνας εκπαίδευσης που  αποτυγχάνει να αντιληφθεί πως όλα τα παιδιά είναι ξεχωριστά. Επομένως πως είναι δυνατόν, ένα παιδί που σε όλη του τη θητεία στα σχολεία έχει μάθει πως για να περάσει τα μαθήματα  είτε απλά θα απομνημονεύσει μερικές σελίδες ή δεν θα διαβάσει καν και ο καθηγητής θα τον περάσει, να καταφέρει να ανταπεξέλθει ως φοιτητής και στη συνέχεια να αποκτήσει τις απαιτούμενες γνώσεις για να καταρτιστεί στο αντικείμενο του;
  Ένα ακόμη παράλογο και αδιανόητο λάθος των σημερινών σχολείων μας είναι πως  μαθήματα όπως η μουσική και η γυμναστική να   θεωρούνται  μηδαμινής σημασίας και από τα παιδιά και από τους καθηγητές. Πως γίνεται να λειτουργήσει ένα σύστημα που λανθάνει να κατανοήσει τη σημασία της μουσικής στη καλλιέργεια του χαρακτήρα, της γυμναστικής στην πειθαρχία του σώματος αλλά και της ζωγραφικής στην  αποτύπωση των συναισθημάτων μας; Ακόμη και η λογοτεχνία στις περισσότερες περιπτώσεις καταντά να είναι μια απλή ανάγνωση ενός έργου με τα παιδιά απλά να αδημονούν για το κουδούνι δίχως να κατανοούν το τι μπορεί να τους προσφέρει αυτό το μάθημα, γιατί είναι παιδιά. Κυρίως πως ανέχονται οι ίδιοι οι καθηγητές να κάνουν ένα τόσο εξαιρετικό μάθημα με έναν τόσο στείρο και «στυφό» τρόπο με αποτέλεσμα να  χάνεται ολάκερη η ουσία αυτού; 
    Ένα επιπλέον ζήτημα το οποίο αξίζει να τονισθεί είναι το  εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων.  Δεν είναι λίγοι  αυτοί οι οποίοι δεν θα έπρεπε να βρίσκονται μέσα σε σχολικές αίθουσες, είτε λόγω έλλειψης των απαιτούμενων γνώσεων, είτε λόγω ψυχολογικών προβλημάτων ή ακόμη το γεγονός πως δεν γνωρίζουν τον τρόπο να κάνουν παραγωγικό μάθημα• παραγωγικό μάθημα εννοώντας μια διαδικασία όπου κάθε παιδί θα συμμετάσχει, θα αναπτύσσει την κριτική σκέψη και τις γνώσεις τους.  Ένα μάθημα όπως η ιστορία διδάσκεται με εντελώς λανθασμένο τρόπο στις περισσότερες αίθουσες και για αυτό το λόγο είναι πάρα πολλά τα παιδιά που δεν γνωρίζουν ούτε καν στοιχειώδη Ελληνική ιστορία.  Θεωρώ αφελές το να προσπαθεί κάποιος να διδάξει ιστορία σε παιδιά γυμνασίου ή λυκείου διαβάζοντας κάποιες σελίδες και απαιτώντας από τα παιδιά να τις αποστηθίσουν ενώ υπάρχει η δυνατότητα κάθε καθηγητής να ωθεί τα παιδιά να μάθουν ιστορία μέσω ντοκιμαντέρ που θα προβάλλονται στο μάθημα ή με ομαδικές εργασίες που θα κάνουν τους μαθητές να αναζητούν οι ίδιοι τα γεγονότα, όχι με στόχο την υψηλή βαθμολογία, αλλά με στόχο την κατανόηση του πολιτισμού και της κληρονομιάς μας. Το μυστικό είναι να προκαλείς τον μαθητή να ψάξει τη γνώση μέσω ερεθισμάτων και όχι να τον αναγκάσεις να διαβάσει γιατί διαφορετικά δεν θα περάσει το μάθημα, κάτι που ξέρει καλά πως δεν ισχύει.
      Το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα όμως  θέτει με λάθος τρόπο  ως στόχο του  τη δημιουργία εργαζόμενων. Η αλήθεια είναι πως τα παιδιά σπάνια ξέρουν τι θέλουν να σπουδάσουν ή να κάνουν με τη ζωή του και καταλήγουν να ποδηγετούνται από τους γονείς τους οι οποίοι  τους οδηγούν σε σχολές ή επαγγέλματα τα οποία τα κάνουν δυστυχισμένα, όχι γιατί δεν τα αγαπάνε αλλά γιατί συνήθως δε ξέρουν αρκετά καλά τα παιδιά τους. Είναι μηριάδες οι περιπτώσεις όπου οι γονείς πιέζουν τα παιδιά τους να περάσουν σε υψηλόβαθμες σχολές , όπως η νομική, η ιατρική κ.α παρά το γεγονός ότι τα ίδια τα παιδιά επιθυμούν να ασχοληθούν με ένα εντελώς διαφορετικό αντικείμενο. Επομένως  το σχολείο θα πρέπει να αφιερώνει άφθονο χρόνο σε κάθε παιδί ξεχωριστά για να ανακαλύψει το ίδιο τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει και τι ταιριάζει περισσότερο στην ιδιοσυγκρασία και στα ταλέντα του. Το σχολείο θα πρέπει να βοηθά τα παιδιά να γνωρίσουν τον εαυτό τους μέσω μαθημάτων όπου κάθε παιδί θα έχει το δικό του παιδαγωγό ο οποίος θα το επικουρεί στη προσπάθεια να  αντιμετωπίσει και να κατανοήσει τους φόβους και τις νευρώσεις  (2) του ενώ παράλληλα θα ανακαλύπτει και θα γνωρίζει τον εαυτό του.  Με τη βοήθεια των παιδαγωγών θα αντιλαμβάνονται τις έννοιες της αυταπάτης, της αμυντικότητας και της άρνησης. Έννοιες που κατά τη διάρκεια της ζωής τους θα έρχονται συχνά σε επαφή. (3) 
      Είναι ζωτικής σημασίας το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα να αντιληφθεί επιτέλους πως βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα. Οι καθηγητές πλέον χρειάζεται να είναι μέντορες, φωτιστές, να δρουν ως καταλύτες  στη καλλιέργεια των παιδιών• γιατί η προετοιμασία των μαθητών για τον 21ο αιώνα δεν είναι απλά η εξοικείωση με την τεχνολογία ή οι δεξιότητες που πρέπει να κατέχουν αλλά η παιδεία αυτού του αιώνα πρέπει να επικεντρώνεται στη δημιουργικότητα, στην πολιτισμική συνείδηση,  στη λύση προβλημάτων, τη καινοτομία, συμμετοχή στα κοινά, την επικοινωνία και τη συνεργασία.(4)
     Αν και υπάρχουν τόσα πολλά θέματα προς συζήτηση σχετικά με το τι θα πρέπει και τι δεν θα πρέπει να γίνεται στα σχολεία θα ήθελα να επικεντρωθώ  σε ένα τελευταίο ζήτημα. 
   Πιστεύω ότι είναι κολοσσιαίας σημασίας η ενασχόληση των σχολείων με το τι είναι  το οικονομικό σύστημα στο οποίο ζούμε, ο καπιταλισμός. Συχνά είναι δύσκολο να διορθώσουμε τα αρνητικά αυτού του συστήματος ή να το υπερασπιστούμε με επιτυχία καθώς δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι είναι και πως λειτουργεί. Είναι σημαντικό να δημιουργηθούν μαθήματα με αποκλειστικό στόχο το να βοηθούν τους μαθητές να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που απασχολεί το 99% του πληθυσμού • πώς να χειρίζονται τα χρήματα. Τέτοια μαθήματα θα απομυθοποιούν τη παγκόσμια οικονομία διδάσκοντας στα παιδιά την σημασία των μέσων παραγωγής και πως δημιουργείται το κέρδος με αποτέλεσμα να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο και το πώς λειτουργεί η οικονομία.
   Εν κατακλείδι το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδα τοποθετείται στην τελευταία θέση στην Ε.Ε διότι στελεχώνεται σε σημαντικό βαθμό από  λάθος άτομα, δεν έχει ιδανικούς στόχους και πολλά σημαντικά μαθήματα είτε δεν γίνονται είτε δεν διδάσκονται με γόνιμο τρόπο. Για να αλλάξει αυτή η πραγματικότητα θα πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος που βλέπει το σχολείο τους μαθητές του. Να τους προσεγγίζει ως ξεχωριστές προσωπικότητες που πρέπει να καλλιεργηθούν ώστε μια μέρα να γίνουν πλήρη και ολοκληρωμένα άτομα έτοιμα να δημιουργήσουν και να βοηθήσουν τη κοινωνία.
Γιώργος Πέππας.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΑΝΑΡΓΥΡΕΙΑ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ 2015-ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ



Διαβάστε Περισσότερα »

Πόση ζάχαρη και αλάτι περιέχει το ποπ κορν που τρώτε;




Το έτοιμο ποπ κορν που πωλείται σε πολλούς κινηματογράφους, καφετέριες και καταστήματα τροφίμων μπορεί να έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή αλάτι, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες.

Οι αναλύσεις των γλυκών και αλμυρών ποπ κορν που πωλούνται στη Γηραιά Αλβιόνα αποκάλυψαν ότι τα επίπεδα ζάχαρης και αλατιού σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τα συνιστώμενα όρια για διαφύλαξη της υγείας.

Το πρόβλημα αφορά τα επτά στα δέκα γλυκά ποπ κορν και τα τέσσερα στα δέκα αλμυρά, υποστηρίζει η ομάδα Consensus Action on Salt and Health (CASH), η οποία ζητά να μειωθούν τα επίπεδα του άλατος στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Ειδικά τα ποπ κορν που επιλέγονται για τους κινηματογράφους, συνήθως «κολυμπάνε» στη ζάχαρη, στο αλάτι και στις θερμίδες, λέει.

Οι αναλύσεις που έκανε έδειξαν ότι μία μεγάλη συσκευασία (200 γραμμάρια) ποπ κορν στον κινηματογράφο περιέχει έως 5,1 γραμμάρια αλάτι, όταν η ανώτατη ημερήσια συνιστώμενη δόση για διαφύλαξη της υγείας είναι 2,4 γραμμάρια!

Αντίστοιχα, μία μεγάλη συσκευασία (200 γρ.) γλυκό ποπ κορν μπορεί να περιέχει έως 121 γραμμάρια ζάχαρη, που αντιστοιχούν σε σχεδόν 30 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη!

Πόση είναι η ημερήσια ποσότητα ζάχαρης που πρέπει να τρώμε την ημέρα; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την όρισε προσφάτως στο 5% των ημερήσιων θερμίδων, επομένως για τον φυσιολογικού βάρους, μέσο ενήλικα είναι 25 γραμμάρια ή 6 κουταλάκια του γλυκού.

Οι ειδικοί λένε ότι η βιομηχανία τροφίμων καταστρέφει ένα προϊόν που θα μπορούσε να είναι πολύ υγιεινό.

«Αυτό είναι το τέλειο παράδειγμα του πως παίρνει η βιομηχανία τροφίμων ένα προϊόν που κάνει καλό στην υγεία και το καταστρέφει προσθέτοντας άφθονο αλάτι και ζάχαρη», δήλωσε ο επικεφαλής του CASH δρ Γκρέιαμ ΜακΓκρέγκορ, καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

«Το πολύ αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση, οδηγώντας σε εμφράγματα και εγκεφαλικά. Η μείωση της κατανάλωσής του είναι ένα από τα πιο ανταποδοτικά μέτρα για να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν και πεθαίνουν. Η βιομηχανία τροφίμων πρέπει να δράσει τώρα».

«Το σκέτο ποπ κορν είναι ένα προϊόν ολικής αλέσεως και θα μπορούσε κάλλιστα να έχει θέση στην καθημερινή διατροφή», συνηγόρησε η διαιτολόγος-διατροφολόγος Φιόνα Χάντερ. «Όταν, όμως, του προσθέτουμε βούτυρο, ζάχαρη και αλάτι, το θερμιδικό φορτίο του εκτινάσσεται στα ύψη και η θρεπτική του αξία μειώνεται κατακόρυφα».

Το σκέτο ποπ κορν που παρασκευάζεται με θερμό αέρα παρέχει περίπου 30 θερμίδες ανά φλιτζάνι. Όταν παρασκευάζεται με λάδι, παρέχει περίπου 55 θερμίδες ανά φλιτζάνι και όταν παρασκευάζεται με λίγο βούτυρο οι θερμίδες του γίνονται σχεδόν 135 ανά φλιτζάνι.

Όσον αφορά τα έτοιμα ποπ κορν του εμπορίου, αναλόγως με το τι περιέχουν μπορεί να φτάσουν έως και τις... 1.300 θερμίδες ανά μεγάλη συσκευασία, λένε οι ειδικοί.

Φροντίστε, λοιπόν, να διαβάζετε πολύ καλά τις διατροφικές πληροφορίες που αναγράφονται στη συσκευασία του ποπ κορν, για να ξέρετε τι τρώτε, συνιστούν.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πνίγηκε 77χρονος στη Δροσιά



Τραγικό τέλος βρήκε σήμερα έναν 77χρονο άνδρα, ο οποίος το απόγευμα, πνίγηκε κολυμπώντας στο Λιμανάκι της Δροσιάς στη Χαλκίδα.

Ο άτυχος ηλικιωμένος που είχε μεταβεί στην παραλία για το καθημερινό του μπάνιο, ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Χαλκίδας όπου διαπιστώθηκε απλά ο θάνατος του.

Όπως αναφέρει το eviazoom.gr, έχει παραγγελθεί η διενέργεια νεκροψίας, ενώ την προανάκριση έχει αναλάβει η Ασφάλεια Λιμεναρχείου Χαλκίδας, ώστε να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου του ηλικιωμένου άνδρα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Καιρός: Επιστρέφουν οι βροχές

Αναλυτικά η σημερινή πρόγνωση του καιρού:

Αττική

Καιρός: Γενικά αίθριος. Από τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις κυρίως στα Δυτικά και Βόρεια όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιρες βροχές.

Άνεμοι: Ασθενείς μεταβλητοί. Το μεσημέρι και το απόγευμα νότιοι μέχρι 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Βελτίωση από αργά το απόγευμα.

Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και από το μεσημέρι βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Βελτίωση από το απόγευμα και από τα δυτικά.

Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και από το μεσημέρι και από τα δυτικά βορείων διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες κυρίως τις απογευματινές ώρες στα βόρεια με πρόσκαιρους όμβρους.

Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και ανοιχτά στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Στη Θεσσαλία νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Στα υπόλοιπα, λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε και θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στη Στερεά.

Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και από το μεσημέρι δυτικών διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στην Κρήτη.

Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις απογευματινές ώρες στα βόρεια θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα Δωδεκάνησα δυτικοί 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

Ανοιχτή συγκέντρωση - συζήτηση διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ Θήβας με ομιλητή τον Κώστα Λαπαβίτσα

Διαβάστε Περισσότερα »

Βίντεο-σοκ: Οδηγός κάνει όπισθεν και χτυπάει με σφοδρότητα ηλικιωμένη στη Θεσσαλονίκη

Παράσυρση πεζής γυναικάς από ένα διπλοπαρκαρισμένο ΙΧΕ που εκτελούσε οπισθοπορία σημειώθηκε στις 10:16 το πρωί του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, μπροστά στα έντρομα μάτια των περαστικών.

Ο οδηγός του οχήματος, ένας 34χρονος, δεν αντιλήφθηκε την 87χρονη που εκείνη την ώρα διέσχιζε κάθετα το δρόμο, με αποτέλεσμα να τη χτυπήσει και μάλιστα να περάσει από επάνω της. Ο οδηγός, βγήκε από το όχημά του, είδε τι συνέβη και στη συνέχεια μπήκε ξανά στο όχημά του κάνοντας μπροστά για να «ξεπλακώσει» τη γυναίκα.

Στο σημείο, μετά από μισή ώρα έφτασε σταθμός του ΕΚΑΒ, όπου παρέλαβε τη γυναίκα, καθώς και η Αστυνομία.

Υπογραμμίζεται ότι όπως φαίνεται και από το ρολόι που υπάρχει στο βίντεο το ασθενοφόρο έκανε να φτάσει στο σημείο 36 ολόκληρα λεπτά, ενώ η αστυνομία 40 λεπτά!

Τέλος, σημειώνεται ότι το ρολόι του βίντεο πηγαίνει μία ώρα πίσω.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η 87χρονη μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Απάντηση του ΕΚΑΒ

Διευκρινίσεις σχετικά με την ανταπόκριση του στο περιστατικό της παράσυρσης από αυτοκίνητο ηλικιωμένης στην οδό Αλ. Σταύρου στη Θεσσαλονίκη, χθες το πρωί, δίνει το ΕΚΑΒ, επισημαίνοντας ότι «ανταποκρίθηκε σε 3 λεπτά», ενώ χαρακτηρίζει «ανακριβείς» τις αναφορές περί της 36λεπτης καθυστέρησης άφιξης του ασθενοφόρου.

Αναφέρει ότι το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ έλαβε κλήση από σταθερό τηλέφωνο, σχετικά με το συμβάν, στις 10:48 και αφού έγινε η διαβίβαση στο πρώτο άμεσα διαθέσιμο ασθενοφόρο, αυτό αφίχθη στο σημείο του συμβάντος (βάσει της επίσημης καταγραφής των κλήσεων του Συντονιστικού Κέντρου) στις 10:51 (χρόνος ανταπόκρισης 3 λεπτά).

Στη συνέχεια, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΕΚΑΒ, η παραλαβή της τραυματισμένης ηλικιωμένης πραγματοποιήθηκε στις 10:54 και η διακομιδή της προς στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε στις 10:58.
seleo.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ