Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Στη Βουλή η πρόταση της Ελλάδας προς τους δανειστές

Ραγδαίες εξελίξεις. Η πρόταση της Ελλάδας εστάλη στους δανειστές. Ψηφοφορία στη Βουλή την Παρασκευή για να δοθεί εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο για τη διαπραγμάτευση

Εστάλη η ελληνική πρόταση για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Το κείμενο της πρότασης εστάλη με e-mail από το υπουργείο Οικονομικών στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος και θα το κοινοποιήσει στους υπουργούς Οικονομικών των κρατών - μελών της Ευρωζώνης.

Η ελληνική πρόταση κατατίθεται απόψε στην Βουλή προκειμένου αύριο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος να λάβει γνώση η Ολομέλεια από την οποία θα ζητηθεί η εξουσιοδότηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να διαπραγματευθούν επί τη βάσει αυτού του κειμένου.
ADVERTISEMENT

Αφού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση το οριστικό κείμενο θα κατατεθεί και πάλι στη Βουλή προκειμένου να πάρει εκ νέου έγκριση και να γίνει νόμος του κράτους.
Διαβάστε Περισσότερα »

Εγκρίθηκαν τα μέτρα από το κυβερνητικό συμβούλιο

Έτοιμο να αποσταλεί στις Βρυξέλλες είναι το e-mail με τις προτάσεις της Αθήνας προς τους δανειστές. Χρειάστηκαν διαβουλεύσεις που διήρκεσαν περισσότερο από τέσσερις ώρες, έως ότου το κυβερνητικό συμβούλιο ανάψει το «πράσινο φως» στα μέτρα-φωτιά θα κατατεθούν απόψε στους θεσμούς, προκειμένου να αξιολογηθεί το μακροπρόθεσμο πακέτο χρηματοδότησης.

Εγκρίθηκαν από το κυβερνητικό συμβούλιο τα μέτρα που, εάν ικανοποιήσουν τους δανειστές, θα οδηγήσουν στην υπογραφή νέου μνημονίου
Την ίδια στιγμή, η γερμανική πλευρά εξακολουθεί να τηρεί αδιάλλακτη στάση στο ζήτημα της διευθέτησης του χρέους, παρά τις διεθνείς πιέσεις που δέχεται. Τόσο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, όσο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, βγάζουν απ' το κάδρο της διαπραγμάτευσης ενδεχόμενο κούρεμα, παρόλο που ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, εξερχόμενος απ' το Μέγαρο Μαξίμου, «όπως συμφωνήθηκε στη σύσκεψη αρχηγών κομμάτων υπό πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε λίγες ώρες θα κατατεθεί η ελληνική πρόταση όπως ακριβώς έχει περιγραφεί. Γνωρίζετε καλά ότι έχει εγκριθεί από το συμβούλιο αρχηγών, εγκρίθηκε από το κυβερνητικό συμβούλιο, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες».

Ο επικεφαλής των ΑΝ.ΕΛ. ρωτήθηκε και για την κατάργηση της έκπτωση στα νησιά, σενάριο στο οποίο έχει εκφράσει ζωηρότατες ενστάσεις, απειλώντας ότι θα αποχωρούσε από την κυβέρνηση. «Μην βιάζεστε τόσο πολύ, δεν θα αλλάξει» αρκέστηκε να απαντήσει. Το επικρατέστερο σενάριο είναι αυτό του διπλού ΦΠΑ (σε κοσμικά και άγονα νησιά).
 Σε μια διαφορετική γραμμή από την πρόταση προς τον ESM, κινείται η νέα πρόταση που εστάλη στις 10 μ.μ. στους θεσμούς και η οποία κατατέθηκε πριν από λίγο στις νομοθετικές υπηρεσίες της Βουλής, προκειμένου να ψηφιστεί αύριο.

Η πρόταση περιλαμβάνει επιστολή του πρωθυπουργού, το κείμενο με την βάση της πρότασης έξι - επτά σελίδων και συνοδευτικά έγγραφα.

Η κυβέρνηση έβαλε στο τραπέζι, τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να υλοποιήσει, έχοντας την βοήθεια του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα θα ληφθούν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, εφόσον βέβαια, υπάρξει συμφωνία..

-              Η κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης των αγροτών μέχρι το 2017

-              Η κατάργηση της επιδότησης επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης για τους αγρότες και ο επαναπροσδιορισμός της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης με τον προϋπολογισμό του 2016

-              Η αύξηση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες στο 100% μέχρι το 2017

-              Η αύξηση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων από το 26% σήμερα στο 28%

-              Η επέκταση της εφαρμογής του φόρου πολυτελείας και για τα σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων και η αύξηση του συντελεστή από το 10% στο 13%

-              Η αύξηση της φορολογίας επί του τονάζ των πλοίων και κατάργηση του ειδικού καθεστώτος φορολογίας στο ναυτιλιακό κλάδο

-              Η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ φέτος και το 2016 με στόχο να εισφέρει έσοδα ύψους 2,65 δις ευρώ. Επίσης, αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να επιτευχθεί ο ίδιος στόχος στην περίπτωση μείωσης των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.

-              O επανασχεδιασμός του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος tax credit και η ενσωμάτων της εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος

-              Η μείωση του ανώτατου ορίου για τις στρατιωτικές δαπάνες κατά 100 εκατ. ευρώ το 2015 και κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016, μέσω της μείωσης προσωπικού και συμβάσεων προμηθειών

-              Η θέσπιση φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων

-              Η διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την απόκτηση τηλεοπτικών αδειών

-              Η επέκταση της φορολογίας 30% επί των ακαθάριστων εσόδων από τυχερά παιγνίδια και τα VLT

-              Η προκήρυξη διαδικασίας υποβολής προσφορών για την έκδοση αδειών 4G και 5G

-              Νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα από 1 Ιανουαρίου 2016 που θα λαμβάνει υπόψη την ικανότητα, την απόδοση και την ευθύνη του προσωπικού

-              Αξιολόγηση της ενδεχόμενης αύξησης του κατώτατου ορίου τζίρου για την υπαγωγή στο καθεστώς ΦΠΑ από τα 10.000 ευρώ στα 25.000 ευρώ



Η κυβέρνηση με την πρότασή της δεσμεύεται ότι σε περίπτωση ελλείμματος θα εξετάσει την αύξηση της φορολογίας για τα ενοίκια και ειδικότερα την αύξηση του συντελεστή από το 11% στο 15% για ποσά έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για υψηλότερα ποσά. Κατά τον ίδιο τρόπο θα εξετάσει την αύξηση της φορολογίας επί των κερδών των επιχειρήσεων από το 28% στο 29%.

- Μειώνονται τα έξοδα για τις αμυντικές δαπάνες κατά 100 εκατ. ευρώ το 2015 και κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016, μέσα από στοχευμένα μέτρα, που συμπεριλαμβάνουν τη μείωση προσωπικού και προμηθειών.

Στην πρόταση περιλαμβάνονται η πώληση του 6% που κατέχει ακόμη το δημόσιο στον ΟΤΕ, η ολοκλήρωση της σύμβασης παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων, η πώληση πλειοψηφικού πακέτου στον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το Ελληνικό.


Διαβάστε Περισσότερα »

Η Περιφέρεια Στερεάς συμβάλει έμπρακτα στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης






·       Σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την 5η ΥΠΕ για τη στήριξη των μονάδων υγείας της Περιφέρειας

·       Παροχή οικονομικής βοήθειας για τα αναλώσιμα και παροχή καυσίμων

·       Παροχή επιδόματος σε επικουρικούς γιατρούς και γιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, έπειτα από πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη, διευρυμένη σύσκεψη, με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Διοικητή της 5ης ΥΠΕ, κ. Μιχάλη Βενιζέλου, καθώς επίσης των διοικητών των Νοσοκομείων και των διευθυντών των Κέντρων Υγείας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για την από κοινού αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική και πολιτική συγκυρία από την οποία διέρχεται η χώρα μας.

Με βασικό στόχο την εξασφάλιση της ομαλής και απρόσκοπτης λειτουργίας των μονάδων υγείας, οι οποίες, είναι επιτακτική ανάγκη, να θωρακιστούν από τις συνέπειες αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης, έγινε μία ουσιαστική συζήτηση και ο κ. Μπακογιάννης ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις δράσεις που προτίθεται να υλοποιήσει η Περιφέρεια, στο πλαίσιο μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής κοινωνικής αλληλεγγύης που έχει αναπτύξει, ως απάντηση στις ανάγκες που γεννήθηκαν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προβαίνει άμεσα στις εξής δράσεις:

1.   Σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την 5η ΥΠΕ για την παροχή οικονομικής βοήθειας για την αγορά αναλωσίμων.

2.   Παροχή καυσίμων για την κίνηση των ασθενοφόρων, όταν καθίσταται ανάγκη.

3.   Παροχή επιδόματος στους επικουρικούς ιατρούς και τους ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου που θα υπηρετούν σε περιοχές άγονες, απομακρυσμένες και προβληματικές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μέχρι του ποσού των 400 ευρώ - ανά ιατρό- μηνιαίως για όλη την διάρκεια της θητείας τους.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας, κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Κωνσταντίνος Μπακομήτρος, και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι και γιατροί Γιάννης Περγαντάς και Γιάννης Ταγκαλέγκας.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, μετά το πέρας της σύσκεψης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης που διανύει η πατρίδα μας, θεωρούμε ότι όλοι πρέπει να στεκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ξεπερνώντας τις τυπικές της αρμοδιότητες και προσπαθώντας να δώσει πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα, συγκάλεσε σήμερα μία σύσκεψη με τον εκπρόσωπο της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ελλάδας, τους διοικητές των νοσοκομείων και τους διευθυντές των Κέντρων Υγείας.  Στόχος μας είναι έμπρακτα, όχι στα λόγια, αλλά με πράξεις, να σταθούμε δίπλα σε όλους αυτούς που αγωνίζονται για την πρωτοβάθμια υγεία».
Διαβάστε Περισσότερα »

Συνελήφθη καταζητούμενος στη Θήβα για σοβαρά ποινικά αδικήματα

Συνελήφθη 39χρονος ημεδαπός στη Θήβα, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική Απόφαση για σοβαρά ποινικά αδικήματα

Συνελήφθη, χθες (08-07-2015) το πρωί στη Θήβα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, 39χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε η από 09-06-2015 καταδικαστική Απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ευβοίας.
Σύμφωνα με την ανωτέρω Απόφαση, ο 39χρονος καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης δέκα (10) ετών, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε αρμοδίως και διατάχθηκε η φυλάκισή του σε Κατάστημα Κράτησης της Χώρας.

Διαβάστε Περισσότερα »

Δελτίο τύπου της Αστυνομίας για τον θάνατο του 41χρονου στις Ερυθρές

Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στις Ερυθρές Αττικής 
                                          


Χθες (08-07-2015) περίπου στις 14:00΄, σε περιοχή των Ερυθρών Αττικής, Ι.Χ. αγροτικό μηχάνημα που οδηγούσε 41χρονος υπήκοος Αλβανίας, εξετράπη αριστερά της πορείας του και ανετράπη εκτός του οδοστρώματος, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του οδηγού του. 
   
Ο 41χρονος διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Θηβών, όπου χθες το απόγευμα υπέκυψε στα τραύματά του.

Παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής της σορού του θανόντα.    
 
Ενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Τροχαίας Θηβών, για τον προσδιορισμό των συνθηκών του θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος.(Δείτε εδώ την είδηση όπως τη μεταδώσαμε χθες)
Διαβάστε Περισσότερα »

Πυροσβεστική Υπηρεσία Θήβας-Τηλεοπτικό Κοινωνικό Μήνυμα για τις Δασικές Πυρκαγιές

 
Στο πλαίσιο της αποστολής του Πυροσβεστικού Σώματος για την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού το Αρχηγείο προέβηκε στην δημιουργία τηλεοπτικού κοινωνικού μηνύματος. Το εν λόγω τηλεοπτικό μήνυμα είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Σώματος www.fireservise.gr , και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης Twitter (διακριτικό «Πυροσβεστικό Σώμα), Facebook και Youtube με όνομα προφίλ «Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος».

Διαβάστε Περισσότερα »

Απάντηση Σπίρτζη σε Μπασιάκο για ανάγκη μείωσης Διοδίων στη Βοιωτία



ΘΕΜΑ: «Μέτρα αποτροπής μεγάλου κυκλοφοριακού φόρτου και ατυχημάτων , στο δευτερεύον οδικό δίκτυο της Βοιωτίας, λόγω αύξησης των διοδίων και ανάγκη εξορθολογισμού και μείωσης των διοδίων»




Σε συνέχεια των παραπάνω σχετικών Ερωτήσεων ,παρακαλούμε να πληροφορήσετε τον κ. βουλευτή ,ότι επισυνάπτουμε το με αρ.πρωτ.ΕΚ/00/07/19/2355/19-5-2015 σχετικό έγγραφο της Δ/νσης Λειτουργίας ,Συντήρησης & Εκμετάλλευσης Υποδομών με Σύμβαση Παραχώρησης,το με αρ.πρ. ΔΟΥ/2429/19-5-2015 σχετικό έγγραφο της Δ/νσης Οδικών Υποδομών και το με αρ.πρ. ΚΒ/ΦΚΑΘ.00/ΔΗ1/3707/19-5-2015 σχετικό έγγραφο της ΕΥΔΕ Κατασκευής & Συντήρησης Συγκοινωνιακών Υποδομών, με το συνημμένο του με αρ.πρ.ΑΘ/ΦΚ97.00/ΣΛ/859/10-3-2015 έγγραφο της ΕΥΔΕ ΚΣΣΥ/ΤΚΕ Αθήνας ,για ενημέρωση.

Όσον αφορά το ερώτημά του κυρίου βουλευτή ,σχετικά με το ποιά είναι η κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση του προβλήματος της επιβάρυνσης των διοδίων, σας γνωρίζουμε τα εξής:


Το Υπουργείο μας θα προβεί σε διαπραγμάτευση με τους Παραχωρησιούχους για την αλλαγή των όρων των συμβάσεων. Το μοντέλο που θα διαπραγματευτούμε και θα προτείνουμε στους παραχωρησιούχους θα περιλαμβάνει τα κάτωθι έξι σημεία .
Το πρώτο είναι η δημιουργία του πρώτου πανελλαδικού υβριδικού αναλογικού συστήματος διοδίων σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας.
Το δεύτερο είναι η μείωση των διοδίων.
Το τρίτο είναι η χρήση δεικτών για την πορεία της οικονομίας σε σχέση με τη μεθοδολογία της τιμής των διοδίων, δηλαδή η χρήση άλλου από αυτό το μοντέλο που έχουμε σήμερα και υπολογίζονται τα διόδια, που δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν ούτε την οικονομική κατάσταση των πολιτών, ούτε της χώρας.
Το τέταρτο είναι να υπάρχουν ελεύθερες διελεύσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες συμπολιτών μας, όπως είναι τα ΑΜΕΑ.
Το πέμπτο είναι το να μπορούν να διέρχονται δωρεάν οι πολίτες στα γεωγραφικά όρια ενός δήμου, γιατί έχουμε δήμους που έχουν έξι ή εφτά σταθμούς διοδίων.
Το (έκτο) τελευταίο είναι η θέσπιση συγκεκριμένου αριθμού δωρεάν διελεύσεων ,ανάλογα με αυτό που θα βγει από το μοντέλο, ώστε να μπορούν οι μόνιμοι κάτοικοι συγκεκριμένων περιοχών να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις εργασίες τους.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ
Διαβάστε Περισσότερα »

Στο “Μένουμε Ελλάδα” η Δήμαρχος Λιβαδειάς

Η Δήμαρχος Λεβαδέων κα Γιώτα Πούλου είναι καλεσμένη σήμερα Τετάρτη 9 Ιουλίου 2015 στην εκπομπή της Ρένιας Τσιτσιμπίκου και του Πέτρου Κουμπλή “Μένουμε Ελλάδα” η οποία προβάλλεται από το κανάλι της ΕΡΤ 1 στις 13:00.
Η Δήμαρχος Λεβαδεών θα έχει την ευκαιρία μέσω της εκπομπής να παρουσιάσει τα αξιοθέατα του Καλλικρατικού Δήμου, τον πολιτισμό, τις μοναδικές φυσικές ομορφιές της περιοχής, καθώς και τοπικά βιολογικά προϊόντα.


Διαβάστε Περισσότερα »

Εμπορικός Σύλλογος Λιβαδειάς:Ξεκινούν οι εκπτώσεις

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Για την πόλη της Λιβαδειάς, σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς τα καταστήματα  την Κυριακή, 19 Ιούλιου 2015, θα παραμείνουν προαιρετικά ΚΛΕΙΣΤΑ. Ο Εμπορικός Σύλλογος Λιβαδειάς εύχεται στους συναδέλφους εμπόρους καλές δουλειές και στους καταναλωτές φθηνές και  "έξυπνες" αγορές.

Σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 4177/2013, οι θερινές εκπτώσεις έτους 2015 θα αρχίσουν τη Δευτέρα, 13 Ιουλίου και θα λήξουν την Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2015.
Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.
Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.
Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους συναδέλφους, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους. Γενικά, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 €. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Ειδικότερα για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 €, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Αρμόδια αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης («κρατικός περιφερειάρχης»), όπου διαπιστώνεται η παράβαση.

Το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς
Διαβάστε Περισσότερα »

Από την ΕΥΤΡΗΣΗ στη ΜΑΧΗ των ΛΕΥΚΤΡΩΝ

O Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Λεύκτρων, σας προσκαλεί την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015 και ώρα 20:30 στο Τρόπαιο της Μάχης των Λεύκτρων σε εκδήλωση με θέμα " Από την ΕΥΤΡΗΣΗ στη ΜΑΧΗ των ΛΕΥΚΤΡΩΝ
Διαβάστε Περισσότερα »

Όλα δείχνουν συμφωνία! (Video)

Η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με κύκλους του Προεδρικού Μεγάρου αλλά και με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, δείχνει ότι είμαστε στην τελική ευθεία για συμφωνία.

Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από το γεγονός, πως η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα μπροστά στις κάμερες, περιείχε το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών, το οποίο τον εξουσιοδοτούσε για συμφωνία. Η αναφορά αυτή, κάνει την συμφωνία να φαίνεται πια πολύ κοντά, νωρίτερα ίσως και από τις τελικές διορίες.



Και η Νέα Δημοκρατία δείχνει συμφωνία

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ως μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εμφανίστηκε μπροστά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, λάβρος κατά του Αλέξη Τσίπρα σχολιάζοντας το χαμόγελο του πρωθυπουργού έπειτα από την Σύνοδο Κορυφής και λέγοντας «να έρθει ο χαρούμενος στην Βουλή».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, μετά τις εκατέρωθεν αναπάντητες κλήσεις με τον πρωθυπουργό, αρνήθηκε να τον συναντήσει και έδωσε εντολή κλιμάκιο του κόμματός του, να ταξιδέψει για τις Βρυξέλλες, ώστε να βοηθήσει στην κατεύθυνση της συμφωνίας.

Η εντολή αργά το βράδυ ανακλήθηκε και το ταξίδι της Ντόρας Μπακογιάννη, του Μανώλη Κεφαλογιάννη και του Κωστή Χατζηδάκη ακυρώθηκε, με τις φήμες να θέλουν την «διαπραγματευτική ομάδα» της Νέας Δημοκρατίας στην επικοινωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, να καθησυχάζεται πως η συμφωνία είναι πλέον… θέμα ωρών.

Το «άγριο» Ποτάμι που έγινε… ρυάκι

Αντίστοιχη όμως ήταν και η κατάσταση με το Ποτάμι και τον επικεφαλής του, Σταύρο Θεοδωράκη. Ο πρόεδρος του κόμματος, ενώ το μεσημέρι της Τετάρτης εμφανιζόταν έξαλλος με τον πρωθυπουργό, ξεκαθαρίζοντας ότι «η μη συμφωνία αποτελεί προδοσία», μετά την συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου, έγινε… αρνάκι.

Εξερχόμενος μάλιστα του Μεγάρου Μαξίμου, σε πολύ ήπιο τόνο και με μειλίχιο ύφος, εξέφρασε ουσιαστικά την εμπιστοσύνη του στον πρωθυπουργό, σημειώνοντας πως «Όσα συμφωνήθηκαν από τους πολιτικούς αρχηγούς, υπηρετούνται από την κυβέρνηση».

Φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας, τον καθησύχασε διαβεβαιώνοντάς τον στην συνάντησή τους για την πορεία των διαπραγματεύσεων. 

Οι συνομιλίες με Κουτσούμπα και Φώφη

Λιγότερο επεισοδιακές ήταν οι συνομιλίες του Αλέξη Τσίπρα με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ και την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός, τηλεφώνησε στον Δημήτρη Κουτσούμπα, για να τον ενημερώσει για την πορεία της διαπραγμάτευσης, τις δυσκολίες αλλά και το ότι «βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία» για να εισπράξει την κάθετη αντίθεση του γγ, ο οποίος του επανέλαβε την θέση ενάντια σε οποιοδήποτε νέο μνημόνιο αλλά και στο ενδεχόμενο της κρατικής χρεοκοπίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, επικοινώνησε και με την Φώφη Γεννηματά, για να κλείσει τον κύκλο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών.


Διαβάστε Περισσότερα »

Τι θα ισχύει για τις μετεγγραφές φοιτητών


Eως το 15% των εισακτέων ανά σχολή, θα είναι ο αριθμός των μετεγγραφών από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2015-2016 στα ΑΕΙ/ΤΕΙ της χώρας.

Η κατάταξη των δικαιούχων θα γίνεται με βάση οικονομικά κριτήρια - τα περισσότερα μόρια (5) θα λαμβάνουν όσοι για το τρέχον οικονομικό έτος έχουν κατά κεφαλήν εισόδημα που δεν υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ, ακολουθούν όσοι έχουν εισοδήματα μέχρι 6.000 (4 μόρια) και όσοι έχουν εισοδήματα έως 9.000 ευρώ (3 μόρια) - και κοινωνικά κριτήρια - οι ορφανοί και από τους δύο γονείς λαμβάνουν τρία μόρια και οι πολύτεκνοι δύο.

Ένα μόριο λαμβάνουν οι υπόλοιπες κατηγορίες όπως τρίτεκνοι, όσοι έχουν αδέλφια που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις διαφορετικές από την μόνιμη κατοικία των γονέων κ.ά.

Αυτα προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που συμπεριελήφθη σε νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών. Με δεύτερη τροπολογία, ορίζεται ότι οι φοιτητές των Αρχιτεκτονικών σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης των οποίων οι μετεγγραφές ακυρώθηκαν μετά τη σχετική απόφαση του ΣτΕ, δικαιούνται να μετεγγραφούν σε αντίστοιχες σχολές, αλλά όσοι δεν γίνουν δεκτοί θα ληφθεί μέριμνα ώστε να εξασφαλισθεί κατά προτεραιότητα η στέγαση και η σίτιση τους στις σχολές επιτυχίας τους.

Επίσης, θα τους δοθεί η δυνατότητα επιλογής άλλης σχολής στον τόπο που επιθυμούν να μετεγγραφούν με βάση τα μόρια που συγκέντρωσαν στις πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις.

kathimerini.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Δεν με πλήρωσαν, με έβγαλαν σε υποχρεωτική άδεια - Είναι νόμιμο;

Επιχειρηματίες βγαίνουν στις τηλεοράσεις και κάνουν δηλώσεις ρητά και κατηγορηματικά ότι έβγαλαν το προσωπικό σε υποχρεωτική άδεια καθώς τα capital controls βύθισαν τις δουλειές τους. Άλλοι παραδέχονται ότι δεν βρήκαν χρήματα για να πληρώσουν μισθούς ή δεν βρήκαν τον τρόπο για να καταβάλλουν τα δεδουλευμένα. Είναι νόμιμα όλα αυτά που με τόση ευκολία ακούγονται αυτές τις ημέρες; Απευθύναμε το ερώτημα στον δικηγόρο εργατολόγο Γιάννη Καρούζο. Οι απαντήσεις του, εμπεριέχονται στο άρθρο που ακολουθεί.

Του Γιάννη Κ. Καρούζου, Δικηγόρου- Εργατολόγου

Σε εξέχον ζήτημα της επικαιρότητας στη χώρα – και δικαίως – έχει εξελιχθεί ο περιορισμός της κίνησης κεφαλαίων (capital controls) που βρίσκονται σε πάσης φύσεως καταθετικούς λογαριασμούς στις ελληνικές τράπεζες. Ως περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων ορίζεται η νομοθετική ή de facto πρακτική με την οποία παρεμποδίζεται η ομαλή και ανεμπόδιστη κίνηση των κεφαλαίων που έχουν κατατεθεί σε λογαριασμούς που τηρούνται σε πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου για την αποτροπή του επικείμενου κινδύνου του απόλυτου εξανεμισμού της κεφαλαιακής ρευστότητας των τραπεζών.

Οι ανωτέρω περιορισμοί, που επιβλήθηκαν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, είχαν ως συνέπεια την πρόκληση διαφόρων φύσεων προβλημάτων (πέραν όλων των άλλων και) στον τομέα της εργασίας. Τα προβλήματα αυτά προκλήθηκαν είτε εν μέρει δικαιολογημένα, λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων, που επιτάθηκε λόγω του περιορισμού της ρευστότητας στο ελάχιστο, είτε παντελώς αδικαιολόγητα, λόγω του γεγονότος, ότι οι ανωτέρω περιορισμοί αποτέλεσαν αντικείμενο εκμετάλλευσης από εργοδότες, προκειμένου για την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Έτσι παρουσιάστηκαν το πρώτο φαινόμενα επιβολής αναγκαστικής εργασιακής αργίας («υποχρεωτικής αργίας»), αλλά και εντάθηκαν φαινόμενα που προϋπήρχαν, όπως η θέση εργαζομένων σε διαθεσιμότητα ή εκ περιτροπής εργασία, αλλά και η καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών. Επ’ αυτών των ζητημάτων θα πρέπει να γίνουν οι ακόλουθες επισημάνσεις:

1) Είναι σαφές και απόλυτα ξεκάθαρο από το σύνολο των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, ότι απαγορεύεται η επιβολή υποχρεωτικής αργίας στους εργαζόμενους. Μία τέτοια ενέργεια εκ μέρους του εργοδότη αποτελεί παραβίαση των ορίων του διευθυντικού του δικαιώματος, καθώς συνεπάγεται τον εξαναγκασμό του εργαζομένου σε παραίτηση. Επιτρεπτή είναι μόνο η μετατροπή του καθεστώτος της σύμβασης εργασίας, από αυτό της πλήρους απασχόλησης, σε αυτό της μερικής απασχόλησης ή της εκ περιτροπής εργασίας, καθώς και η θέση σε διαθεσιμότητα, με την καταβολή του 50% των αποδοχών, πάντοτε βέβαια με την τήρηση των διατυπώσεων που θέτουν οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για κάθε μία από τις ανωτέρω περιπτώσεις. Σύννομη θεωρείται επίσης, η χορήγηση άδειας μετ' αποδοχών, εφόσον βέβαια αυτό γίνει με την αποδοχή του εργαζόμενου, ειδικά στην παρούσα χρονική περίοδο που ούτως ή άλλως θα χορηγούνταν άδειες για τις καλοκαιρινές διακοπές των εργαζομένων.

2) Σε κάθε περίπτωση δεν είναι επιτρεπτή η καθυστέρηση στην καταβολή, πολλώ δε μάλλον η μη καταβολή, των δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων. Η καταβολή αυτών αποτελεί το υπέρτατο δικαίωμα των εργαζομένων που επουδενί πρέπει να καταστρατηγείται.

3) Το ίδιο ισχύει και για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών που απαιτούνται για την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων.

4) Λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία πράγματι έχουν περιέλθει πολλοί εργοδότες, είναι βέβαιο ότι η προστασία της επιχειρηματικότητας και συνεπεία αυτής και η διασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων, σαφώς επιβάλλουν την επίδειξη σχετικής επιείκειας από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς κατά την επιβολή διοικητικών προστίμων σε εργοδότες για τη μη τήρηση διατάξεων της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Και αυτό διότι, σε περίπτωση που δεν τηρείται το ανάλογο μέτρο (κυρίως για εισπρακτικούς σκοπούς του Δημοσίου), η επιβολή υπέρογκων προστίμων αντί να κατατείνει στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αποβαίνει σε βάρος τους, καθώς αποστερεί ικανό μέρος της ρευστότητας του εργοδότη.

Συμπερασματικά θα μπορούσε να αναφερθεί, ότι ακόμα και σε περιόδους ιδιαιτέρως δύσκολες, ως και αυτή που διανύουμε, θα πρέπει να τηρούνται οι υποχρεώσεις εκ μέρους των εργοδοτών, προκειμένου να μην παραβιάζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Θα πρέπει δε να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια και από τις δύο πλευρές, αλλά και οι ανάλογοι χειρισμοί από το κράτος και τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου αφενός οι εργαζόμενοι να προστατευθούν, αφετέρου να διασωθεί η όποια υγιής επιχειρηματικότητα.
fpress.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Πώς είναι να είσαι φαντάρος στον καιρό της κρίσης



Οι ημέρες που πήγαινες φαντάρος και επέστρεφες με τουλάχιστον πέντε κιλά παραπάνω έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Πλέον όλα αδυνατίζουν. Ακόμη και το "λουκάνικο"

Όταν ακούς άνδρες να διηγούνται ιστορίες από τη στρατιωτικής τους θητεία, είναι σαν να μοιράζονται τις εμπειρίες των καλοκαιρινών διακοπών. Ειδικά όσες επικεντρώνονται στο "γερμανικό νούμερο" τη σκοπιά 2-4 το πρωί. Ιστορίες αστείες, καυχήματα κατορθωμάτων, καψόνια, γέλια και κλάματα. Με την πάροδο του χρόνου, γίνονται μια -συνήθως- γλυκιά ανάμνηση, κάτι σαν το “λούφα και παραλλαγή”. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, η κρίση έχει αφήσει το στίγμα της ακόμα στη στρατιωτική θητεία. Φαντάρος στα χρόνια της κρίσης, δεν είναι ο,τι καλύτερο μπορεί να τύχει σε ένα νεαρό και στην οικογένειά του.

Η κρίση κρατάει τους στρατιώτες μακριά από τα τοπικά καταστήματα

“Έβλεπα στο Καστελόριζο στρατιώτες στην έξοδό τους να κάθονται στο πεζούλι απέναντι από το καφενείο γιατί δεν είχαν να πάρουν μια μπύρα”, λέει  ανώτατος αξιωματικός ο οποίος θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η εικόνα αυτή τις περισσότερες φορές πλέον είναι συνηθισμένη. Η μηνιαία συνεισφορά της οικογένειας στον στρατιώτη από περίπου 300 ευρώ που ήταν πριν την κρίση, σήμερα κυμαίνεται από 50 έως 150 ευρώ. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, είναι μηδενική, παρατηρεί ο ανώτατος αξιωματικός.

Κάποια παιδιά έχουν συγκεντρώσει λίγα χρήματα πριν αναχωρήσουν για τη θητεία τους και τα χρησιμοποιούν για τους καφέδες στις εξόδους τους, καθώς η οικογένεια δεν μπορεί να βοηθήσει. Ακόμα και οι έξοδοι έχουν λιγοστέψει. Πολλοί προτιμούν να μαζέψουν όλες τις άδειες που έχουν για να επισκεφθούν τους τόπους καταγωγής τους κι έτσι μένουν μέσα να κάνουν υπηρεσίες και να πάρουν μια και καλή μια μεγάλη άδεια. Μπορεί να περάσουν και 3 μήνες χωρίς άδεια, λέει ο αξιωματικός. Kι ενώ παλαιότερα οι οικογένειες είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν κι ένα αεροπορικό εισιτήριο για να μην ταλαιπωρηθούν τα παιδιά τους, σήμερα αυτό θεωρείται πολυτέλεια και έτσι οι νεαροί υπόχρεοι θητείας διασχίζουν τη χώρα με αστικά λεωφορεία και πλοία.


Τι βγήκε από το “λουκάνικο”

Τι θα βρούμε εάν ρίξουμε μια ματιά στο σάκο τους; Η κρίση επηρέασε και το “λουκάνικο” του στρατιώτη, το οποίο δεν περιλαμβάνει όλα τα “προβλεπόμενα” είδη.

Από το “λουκάνικο” έχουν εξαφανιστεί πλέον οι βούρτσες βαφής και γυαλίσματος των άρβυλων, παρά το γεγονός ότι δεν παρέχονται αυτογυαλοζόμενα στρατιωτικά υποδήματα. Μειώθηκαν επίσης οι παρεχόμενες πετσέτες προσώπου, ποδιών και λουτρού από 2 σε μια από κάθε είδος, ενώ ανάλογες ήταν και οι περικοπές των εσωρούχων. Πλέον δίνεται μία φανέλα, ένα σλιπ χωρίς να είναι αυτοκαθαριζόμενα, δυο ζευγάρια κάλτσες από πέντε που έπαιρναν παλαιότερα, καθώς κι ένα ζευγάρι άρβυλα, από δυο που έπαιρναν προ της κρίσης.

Όσο χιούμορ κι αν επιστρατευθεί για να αντιμετωπιστούν αυτές οι περικοπές, δυστυχώς λόγω της αδυναμίας πολλών οικογενειών να βοηθήσουν τα παιδιά τους, οι περικοπές αυτές, σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργούν και προβλήματα.

Αν κάποιος θελήσει να ρίξει μια ματιά σε ψυχρά νούμερα, θα πληροφορηθεί ότι οι παροχές ανά στρατιώτη από τον Στρατό, φθάνουν το ύψος των 2.646 ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, το ημερήσιο κόστος σίτισης για τον κάθε στρατιώτη όλη την ημέρα, είναι 3,7 ευρώ και με μεγαλύτερη ακρίβεια το φαγητό του στρατιώτη κάθε μήνα αγγίζει το ποσό των 99,27 ευρώ.

Τα είδη ένδυσης και υπόδησης που παίρνει στην αρχή της ένστολης ζωής του φθάνουν το ποσό των 401 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς δαπανάται ανά στρατιώτη 754,08 ευρώ για ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη.

Προβλήματα σε κτιριακές εγκαταστάσεις και υποδομές

Ωστόσο από το συνολικό κόστος που αναφέρθηκε αξίζει κάποιος να σταθεί σε δυο άλλα νούμερα. προβλέπεται δαπάνη 332,28 ευρώ για κάθε στρατιώτη προκειμένου να γίνεται συντήρηση των εγκαταστάσεων και υποδομών που θα περάσει το 9μηνο της ζωής του.

Ενα καλό ερώτημα είναι εάν αυτό το ποσό διοχετεύεται σε αυτή την κατεύθυνση, ή εάν διατίθεται για την κάλυψη άλλων αναγκών.

Το θέμα αφορά τις βασικές ανάγκες των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και υποδομών, και όχι χώρους όπως τα γυμναστήρια που την περασμένη δεκαετία είχαν ιδρυθεί σε πολλά στρατόπεδα. Με απλά λόγια, πολλοί νεαροί που αφήνουν την θαλπωρή του σπιτιού τους για να προσφέρουν 9 μήνες από τη ζωή τους στην ασφάλεια της χώρας, διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχουν χρήματα για επισκευές σε κτίρια κι εγκαταστάσεις που φιλοξενούν το μέλλον αυτής της χώρας: τα παιδιά της.

Αυτή είναι μια θλιβερή όψη της πραγματικότητας που προκαλεί διαμαρτυρίες από την πλευρά όσων υπόκεινται τις συνέπειες αυτής της κατάστασης και δεν είναι μόνο οι στρατιώτες που κάνουν τη θητεία τους.

Ο μισθός του στρατιώτη

Ο περίφημος “μισθός” του στρατιώτη, έχει παγώσει πολλά χρόνια στα 8,8 ευρώ το μήνα, δηλαδή 79,2 ευρώ για το εννιάμηνο θητείας. Κάποτε η λέξη μισθός ακουγόταν ως ανέκδοτο όταν κάθε μήνα τους έδιναν 10 ευρώ και έπρεπε να δώσουν ρέστα 1,2 ευρώ. Ωστόσο, σήμερα ακόμα κι αυτό για ορισμένους νεαρούς στρατιώτες είναι ο καφές που δεν μπορούσαν να πιουν εκείνη τη μέρα που βγήκαν με άδεια εξόδου από το στρατόπεδο. Κάποιες σκέψεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου εθνικής άμυνας για αύξηση του μισθού του στρατιώτη στα 50 ευρώ, δεν φαίνεται να έχουν ακόμα πάρει το δρόμο της υλοποίησης.
 news247.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Στους 36 βαθμούς ο υδράργυρος

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις αυξημένες τις θερμές ώρες της ημέρας στα ορεινά ηπειρωτικά τμήματα, με τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας περιμένουμε την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 36 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 25 έως 34 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 19 έως 33 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο η μέγιστη θα φτάσει τους 35 βαθμούς Κελσίου), 23 έως 28 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη (στη Νοτιοδυτική Κρήτη η μέγιστη θα φτάσει τους 31 βαθμούς Κελσίου), 23 έως 34 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 23 έως 29 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, στο Βορειοδυτικό Αιγαίο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις και στο Νότιο Αιγαίο από δυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και στον Κορινθιακό μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια περιμένουμε την Πέμπτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 1-2 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς και στα ανατολικά έως σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ, με βαθμιαία στροφή σε νότιους με την ίδια ένταση.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες περιμένουμε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ.

Διαβάστε Περισσότερα »

Κλειστές οι τράπεζες τη Δευτέρα- Επιπλέον 120 ευρώ στους συνταξιούχους

Mε υπουργική απόφαση διατηρείται το όριο των 60 ευρώ την ημέρα για λήψη χρημάτων από τα ATMs, ενώ ακόμα 120 ευρώ θα δοθούν αυτή την εβδομάδα στους συνταξιούχους.

Η Υπουργική Απόφαση για παράταση της τραπεζικής αργίας

Θέμα: «Παράταση διάρκειας τραπεζικής αργίας βραχείας διάρκειας και ρύθμιση θεμάτων συναλλαγών κατά τη διάρκεια αυτής»

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

    της παραγράφου 1 του άρθρου πρώτου της  Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 28ης Ιουνίου 2015 «Τραπεζική αργία βραχείας διαρκείας» (Α’ 65), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την από 30 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 66) και ισχύει,
    του π.δ. 111/2014 «Οργανισμός Υπουργείου Οικονομικών» (Α’ 178), όπως ισχύει,
    του π.δ. 25/2015 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α΄21),
    του 45/2015 «Διορισμός Υπουργού Οικονομικών» (Α΄73),
    της παρ. 3 του άρθρου 45, της παρ. 4 του άρθρου 46 και του άρθρου 90 του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας για την  Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (Α΄98 )

2. Την αρ. ΓΔΟΠ0000937ΕΞ 2015/ΧΠ 2256/6.7.2015 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών «Παράταση τραπεζικής αργίας» (Β΄1391).

3. Την ανάγκη να παραταθεί περαιτέρω η διάρκεια της τραπεζικής αργίας για την προστασία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας εν γένει από την έλλειψη ρευστότητας και να ρυθμισθούν θέματα τραπεζικών συναλλαγών κατά τη διάρκεια αυτής.

4. Την εισήγηση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας.

5. Το γεγονός ότι ο Υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος απουσιάζει στο εξωτερικό στο πλαίσιο κυβερνητικής αποστολής και αναπληρώνεται κατά την απουσία του αυτή από την Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Όλγα Νάντια  Βαλαβάνη.

6. Το γεγονός ότι από την παρούσα δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

1. Παρατείνεται έως και 13 Ιουλίου 2015 η διάρκεια της τραπεζικής αργίας που κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Τραπεζική Αργία βραχείας διάρκειας» (Α’ 65), όπως ισχύει και παρατάθηκε με την  την αρ. ΓΔΟΠ0000937ΕΞ 2015/ΧΠ 2256/6.7.2015 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών «Παράταση τραπεζικής αργίας» (Β΄1391).

 2. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας  και μέχρι τη λήξη της τραπεζικής αργίας, πέραν των περιπτώσεων που προβλέπονται στην παράγραφο 2 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 28ης Ιουνίου 2015 «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» (Α’ 65), όπως τροποποιήθηκε με την από 30 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 66) και ισχύει και των Υπουργικών Αποφάσεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση αυτής, δύναται να πραγματοποιούνται από τα υποκαταστήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν  για το σκοπό αυτό οι ακόλουθες πράξεις:

    Η μετατροπή, με αίτηση του δικαιούχου, σε ευρώ ποσού σύνταξης καταβαλλόμενης σε ξένο νόμισμα από ασφαλιστικό φορέα του εξωτερικού,  η μεταφορά  αυτού του ποσού σε άλλο υπάρχοντα καταθετικό λογαριασμό του ίδιου δικαιούχου και η άπαξ ανάληψη από αυτόν ποσού μέχρι εκατόν είκοσι (120) ευρώ.
    Η άπαξ καταβολή του συνολικού  ποσού συντάξεως εκατόν είκοσι (120) ευρώ σε κάθε δικαιούχο.
    Η άπαξ καταβολή συνολικού ποσού εκατόν είκοσι (120) ευρώ στα πρόσωπα της παρ. 1 της αρ. ΓΔΟΠ 0000929ΕΞ2015/ΧΠ 2243/2.7.2015 απόφασης του Υπουργού  Οικονομικών (Β΄1343).

Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

Η Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών
Όλγα - Νάντια Βαλαβάνη

Διαβάστε Περισσότερα »

Τραυματίστηκε 7χρονος σε παιδική χαρά στον Έξαρχο


Συνέβη στο χωριό Έξαρχος Λοκρίδος και όπως λένε οι κάτοικοι θα μπορούσε το παιδί να είχε τραυματιστεί πάρα πολύ πιο σοβαρά στην σπονδυλική του στήλη.

Πρόκειται για ένα 7χρονο αγοράκι το οποίο έπαιζε μαζί με άλλα παιδάκια στην παιδική χαρά του χωριού. Την ώρα που βρισκόταν στο "μύλο", ένα παιχνίδι που περιστρέφεται, το παιδάκι τραυματίστηκε από εξάρτημα του παιχνιδιού που αποκολλήθηκε.
Το παιδί αρχικά διακομίσθηκε στο Κέντρο Υγείας Αταλάντης και στη συνέχεια στο νοσοκομείο Λιβαδειάς, όπου χρειάστηκε να γίνουν ράμματα και να νοσηλευτεί πριν επιστρέψει και πάλι στο σπίτι του.
Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για παιδική χαρά που δεν πληροί τις προδιαγραφές και καλούν το Δήμο Λοκρών να προχωρήσει άμεσα στην απαραίτητη συντήρηση και αποκατάσταση της παιδικής χαράς, η οποία φυσικά έκλεισε.
lamiareport
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ