Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Οικονομική ασφυξία στο «Χαμόγελο του Παιδιού»- Μηδενική ρευστότητα, μηδενικά έσοδα

 Σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε σήμερα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρουσιάστηκε το αδιέξοδο που σήμερα βιώνει ο Οργανισμός αλλά και τα παιδιά και οι οικογένειες στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού, κος Κώστας Γιαννόπουλος, δήλωσε:


«Σήμερα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με μηδενική ρευστότητα, μηδενικά έσοδα, βρίσκεται σε οικονομική ασφυξία ενώ παράλληλα τα αιτήματα για βοήθεια που λαμβάνουμε αυξάνονται ραγδαία!

Αγωνιούμε για το αν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στα παιδιά που μέχρι σήμερα στηρίζαμε αλλά και στα παιδιά, που σήμερα μας έχουν ανάγκη.

Καλούμαστε να διαχειριστούμε την περικοπή δράσεων, υπηρεσιών και ανθρώπινου δυναμικού. Σήμερα, σε μια Ελλάδα που καταρρέει, καταρρέει και «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Το πρώτο εξάμηνο του 2015 με υπεράνθρωπη προσπάθεια καταφέραμε να στηρίξουμε 60.804 παιδιά και τις οικογένειές τους μέσα από το σύνολο των δράσεών μας πανελλαδικά, σε σχέση με τα 82.802 για ολόκληρο το 2014. Σήμερα είμαστε εδώ, αλλά δεν ξέρουμε για πόσο ακόμα.

Η πιθανή περικοπή των δράσεων θα έχει τραγικές επιπτώσεις για τα παιδιά και τις οικογένειες στην Ελλάδα. Οι υπηρεσίες που παρέχει και οι υποδομές που θέτει  στη διάθεση των παιδιών πανελλαδικά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι περισσότερο από ποτέ πολύτιμες και απαραίτητες και δεν μπορούν να αναπληρωθούν: Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες εντατικής θεραπείας για νεογνά και παιδιά, το Amber Alert Hellas, η Γραμμή SOS 1056 και τόσες άλλες παρέχουν μέχρι σήμερα ένα δίκτυ προστασίας για τα παιδιά.

Οι μέχρι σήμερα υποστηρικτές μας, χρειάζονται σήμερα υποστήριξη και ευχόμαστε να καταφέρουμε να είμαστε δίπλα τους!»

Βάσει των στατιστικών στοιχείων για το Α’ εξάμηνο του 2015:

● Η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» δέχτηκε 135.197 τηλεφωνικές κλήσεις (751κλήσεις ανά ημέρα) με το 36% να αφορά σε καταγγελίες για παιδιά που διέτρεχαν κίνδυνο (36 κλήσεις ανά ημέρα).

● Η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» δέχτηκε 420 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών και αφορούσαν στο σύνολό τους 811 παιδιά (αύξηση κατά 48% σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2014).

● Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» δέχτηκε 3.353 τηλεφωνικές κλήσεις.

● Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» δέχτηκε 62 αιτήματα για υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών. Από τα 57 περιστατικά στα οποία παρασχέθηκαν εξειδικευμένες υπηρεσίες με στόχο την εύρεση του παιδιού βρέθηκαν και τα 57 παιδιά.

● Αντιμετώπισε 63 περιστατικά επιτόπιας παρέμβασης που αφορούσαν 87 παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο. Από τα 87 παιδιά, σήμερα 6 μεγαλώνουν στα Σπίτια του οργανισμού.

● Δέχτηκε 70 αιτήματα για φιλοξενία παιδιών σε κίνδυνο που αφορούσαν 103 παιδιά. Από αυτά τα 17παιδιά μεγαλώνουν σήμερα στα Σπίτια του οργανισμού. Συνολικά 299 παιδιά μεγαλώνουν στα 11 Σπίτια του οργανισμού πανελλαδικά.

● Στα 3 σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας στην Ηλεία, στο Αγρίνιο και στον Μύτικα έμειναν 49 παιδιά. Το 80%των παιδιών συμμετείχαν στη δράση λόγω κοινωνικών αιτιών.

● 32 πλέον ενήλικα παιδιά συνεχίζουν να υποστηρίζονται από τον οργανισμό, ενώ σπουδάζουν κι εργάζονται.

● Για υπηρεσίες συμβουλευτικής σε θέματα ανηλίκων απευθύνθηκαν στον Οργανισμό 1.965 άτομα. Τα 83πραγματοποίησαν συνεδρίες και τα 1.882 δέχτηκαν τηλεφωνική συμβουλευτική από ψυχολόγους του οργανισμού.

● Υποστηρίχτηκαν 596 παιδιά με προβλήματα υγείας και ο Οργανισμός ανταποκρίθηκε σε 2.447αιτήματα. Από το σύνολο των παιδιών το 28% ήταν ανασφάλιστα!

● Στήριξε πανελλαδικά 10.619 παιδιά και τις οικογένειές τους με προβλήματα διαβίωσης. Από το σύνολο των παιδιών, τα 1.930 υποστηρίχθηκαν για πρώτη φορά. Σε ποσοστό 80% οι οικογένειες ήταν άνεργων γονέων ή απασχόλησης σε επισφαλή εργασία.

● Πραγματοποίησε διακομιδές 690 νεογνών και παιδιών, ανταποκρινόμενο σε 1.596 σήματα και διανύοντας 128.335 χιλιόμετρα! Από τα 690 παιδιά, τα 166 ήταν νεογνά και βρέφη, εκ των οποίων τα84 ήταν σε θερμοκοιτίδα, διασωληνωμένα ή και τα δύο.

● Με τις 3 κινητές μονάδες προληπτικής ιατρικής (πολυϊατρείο «Ιπποκράτης», Ακουλογική/Οφθαλμολογική μονάδα και Οδοντιατρική μονάδα) εξέτασε δωρεάν 8.963 παιδιά πανελλαδικά, πραγματοποιώντας 15.929 προληπτικές ιατρικές εξετάσεις.

● 7.229 παιδιά απασχολήθηκαν δημιουργικά σε 6 νοσοκομεία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

● Πραγματοποιήθηκαν διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης σε 27.131 παιδιά στο πλαίσιο 554επισκέψεων πανελλαδικά με τη συμμετοχή μαθητών, συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, συλλόγων Εκπαιδευτικών και ελεύθερου κοινού.

● 85 παιδιά και οι γονείς ή οι φροντιστές τους έλαβαν ή συνεχίζουν να λαμβάνουν υπηρεσίες από την διεπιστημονική ομάδα που στελεχώνει «Το Σπίτι του Παιδιού» (έναρξη λειτουργίας Απρίλιος 2015).

● 2.186 παιδιά απασχολήθηκαν δημιουργικά  στον παιδότοπο του οργανισμού στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών – Ελευθέριος Βενιζέλος.

Αναλυτικά στατιστικά στοιχεία, την συνολική παρουσίασή τους καθώς και το νέο τηλεοπτικό κοινωνικό μήνυμα, μπορείτε να τα κατεβάσετε από εδώ.

Βιντεοσκοπημένο υλικό (επαγγελματική λήψη) με τις δηλώσεις του προέδρου κου Κώστα Γιαννόπουλου μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ.


Περισσότερες πληροφορίες:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Γραφείο Τύπου
Νάταλι Καρακιουλάφη
210-3306140, 6936-523039
press@hamogelo.gr
thiva-nikolas.blogspot.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Την καταψήφιση του νομοσχεδίου προανήγγειλε ο Σκούμας

Την καταψήφιση του νομοσχεδίου προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς ο βουλευτής Βοιωτίας ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Σκούμας, ο οποίος είχε καταψηφίσει και το πρώτο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα.

Ο κ. Σκούμας εμφανίστηκε έντονα επικριτικός για τα «άδικα και αντιλαϊκά» προααπαιτούμενα μέτρα, που ψηφίζονται με διαδικασίες fast track, όπως τις χαρακτήρισε, και ανοίγουν τον δρόμο περαιτέρω φτωχοποίησης του ελληνικού λαού και των λαϊκών στρωμάτων.

«Έρχεται μια συμφωνία, υποτίθεται για να εξυπηρετηθεί το χρέος της χώρας που δεν είναι βιώσιμο. Με αυτή τη συμφωνία όμως δεν θα διασωθεί η χώρα από ένα grexit. Αντίθετα εκεί την οδηγεί, αφού προηγουμένως απαξιωθούν τα κοινωνικά δικαιώματα, τα διαθέσιμα των τραπεζών και ο δημόσιος πλούτος», υποστήριξε ο κ. Σκούμας.

Ο κ. Σκούμας μίλησε για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς των ήδη φτωχοποιημένων ανθρώπων, τονίζοντας ότι αυτό μόνο δικαιοσύνη δεν είναι, και προσέθεσε ότι ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος απώλειας του δημόσιου ελέγχου από αυτούς που έβγαλαν τη χώρα από την πρίζα για να εκβιάσουν κυβέρνηση και λαό ώστε να μην δημιουργήσουν τη δική τους πορεία.

«Υπάρχουν εναλλακτικοί δρόμοι και άλλες εναλλακτικές λύσεις. Όμως, μέσα από αυτά τα νομοσχέδια δεν μπορούν να βρουν το δρόμο τους γιατί οδηγούν σε συνεχή φτωχοποίηση, και εκείνος που θα έχει πάντα το πάνω χέρι είναι η ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική ελίτ σε βάρος του ελληνικού λαού. Έχουμε τη δυνατότητα να την σταματήσουμε αν αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο», κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα »

ΟΑΕΔ: πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα για 2.417 θέσεις πλήρους απασχόλησης




    Από τον ΟΑΕΔ ανακοινώθηκε η υλοποίηση πράξης με τίτλο «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα έτους 2014-2015».

Η πράξη αυτή αποσκοπεί:
στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των ανέργων,

- στην αποτελεσματική στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων,

- στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών και

- στην αναβάθμιση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας της δημόσιας διοίκησης.

Η πράξη εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού 2007-2013» του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είναι δε υποψήφια ως εμπροσθοβαρής δράση για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020 για συγχρηματοδότηση από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ). Οπως αναφέρεται στα δημοσιευμένα στοιχεία της πράξης, αυτή έχει ως αντικείμενο τη δημιουργία 2.417 θέσεων πλήρους απασχόλησης μέσω της πρόσληψης προσωπικού για χρονικό διάστημα πέντε μηνών σε επιβλέποντες φορείς βάσει του ν.4152/2013 (ΦΕΚ 107/Α΄/9-5-2013), ο δε προϋπολογισμός της ανέρχεται περίπου στα 9 εκατ. ευρώ.

Στην πρόσκληση ο ΟΑΕΔ καλεί τους ενδιαφερόμενους εγγεγραμμένους ανέργους στα μητρώα ανέργων του οργανισμού, ηλικίας 18 ετών και άνω, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία προσλήψεων προσωπικού για την προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα σε δημόσιους φορείς, να υποβάλουν με ηλεκτρονικό τρόπο αίτηση συμμετοχής έως και 20/07/2015 και ώρα 12η μεσημβρινή στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr, χρησιμοποιώντας το σχετικό πεδίο καταχώρισης ηλεκτρονικών αιτήσεων.

Προϋποθέσεις

Σύμφωνα με τη δημοσιευμένη πρόσκληση, δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία κατάρτισης του πίνακα κατάταξης ανέργων για την προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ που ανήκουν σε μία τουλάχιστον ατό τις παρακάτω κατηγορίες:

1. Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

2. Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.

3. Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

4. Ανεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα τους.

5. Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών.

Επισημαίνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι έχουν δικαίωμα να υποβάλουν μία ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής, ως πιστοποιημένοι χρήστες στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της διαδικτυακής πύλης του ΟΑΕΔ. Οσοι δεν είναι πιστοποιημένοι χρήστες στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της διαδικτυακής πύλης του ΟΑΕΔ δύνανται να πιστοποιηθούν μέσω συστήματος πιστοποίησης ΓΓΠΣ (ΓΓΔΕ) με βασική προϋπόθεση να διαθέτουν κωδικούς στο TAXISnet. Οι άνεργοι πρέπει:

1. Να είναι Ελληνες πολίτες ή πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε. (με πιστοποιητικό ελληνομάθειας) ή Βορειοηπειρώτες ή ομογενείς αλλοδαποί που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα Νησιά Ιμβρο και Τένεδο.

2. Να έχουν γεννηθεί πριν από την 21/07/1997.

3. Να έχουν την υγεία και τη φυσική καταλληλότητα που τους επιτρέπει την εκτέλεση των καθηκόντων των ειδικοτήτων που επιλέγουν.

4. Κατά τον χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων και κατά τον χρόνο πρόσληψης: α) Να μην έχουν καταδικαστεί για κακούργημα, κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, απιστία δικηγόρου, δωροδοκία, καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, καθ’ υποτροπή συκοφαντική δυσφήμηση, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής. β) Να μην είναι υπόδικοι που έχουν παραπεμφθεί με τελεσίδικο βούλευμα ή κατ’ άλλον νόμιμο τρόπο (άρθρο 43 του ν.4319/2013) για κακούργημα ή για πλημμέλημα της περίπτωσης α, έστω και αν το αδίκημα αυτό έχει παραγραφεί. γ) Να μην έχουν στερηθεί λόγω καταδίκης τα πολιτικά τους δικαιώματα και για όσο χρόνο διαρκεί η στέρηση αυτή. δ) Να μην τελούν υπό στερητική δικαστική συμπαράσταση (πλήρη ή μερική), υπό επικουρική δικαστική συμπαράσταση (πλήρη ή μερική) και υπό τις δύο αυτές καταστάσεις. ε) Να μην έχουν απολυθεί από θέση δημόσιας υπηρεσίας ή ΟΤΑ ή άλλου νομικού προσώπου του δημόσιου τομέα, λόγω επιβολής της πειθαρχικής ποινής της οριστικής παύσεως ή λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας για σπουδαίο λόγο, οφειλόμενο σε υπαιτιότητα του εργαζομένου, αν δεν παρέλθει πενταετία από την απόλυση.

Επισημαίνεται ότι για τους άνδρες υποψηφίους δεν απαιτείται εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων. Σε περίπτωση στράτευσης κατά τη διάρκεια της εργασιακής σύμβασης, η σύμβαση εργασίας λύεται αυτοδικαίως.

Κριτήρια κατάταξης ανέργων

Οι ωφελούμενοι επιλέγονται και κατατάσσονται στον πίνακα κατάταξης ανέργων με βάση τα παρακάτω επτά αντικειμενικά κριτήρια κατάταξης:

1. Το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του ωφελουμένου, με ανώτατο όριο τους 36 μήνες.

2. Το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους 36 μήνες.

3. Την αναπηρία (του υποψήφιου ωφελουμένου) σε ποσοστό 50% και άνω.

4. Το ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό.

5. Την ηλικία.

6. Τον αριθμό ανήλικων τέκνων.

7. Τον αριθμό εξαρτώμενων τέκνων ΑμεΑ (ανηλίκων ή / και ενηλίκων) με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Το σύστημα επιλογής βασίζεται στη μοριοδότηση των συγκεκριμένων κριτηρίων με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο, με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού του ΟΑΕΔ. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία προσλήψεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (www.oaed.gr).
Διαβάστε Περισσότερα »

Ανοιχτά στους πολίτες τα κεντρικά κτίρια της Περιφέρειας Στερεάς για την αντιμετώπιση του καύσωνα

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανοιχτή και φιλόξενη για την
αντιμετώπιση του καύσωνα
Ανοιχτά στους πολίτες τα κεντρικά κτίρια
των Περιφερειακών Ενοτήτων

Για την αντιμετώπιση του κύματος καύσωνα των τρεχουσών ημερών, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας παραμένει ανοιχτή και φιλόξενη στους πολίτες που χρήζουν βοήθειας και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την ανακούφισή τους από τις συνθήκες υπερβολικής ζέστης που επικρατούν.
Από τις 7.30 έως και τις 17.00 τα κεντρικά κτίρια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία, τη Χαλκίδα, τη Λιβαδειά, τη Θήβα και την Άμφισσα, θα παραμένουν ανοιχτά και κλιματιζόμενα, ενώ κάθε πολίτης θα μπορεί να παραμείνει εντός αυτών προκειμένου να αποφύγει τις υψηλές εξωτερικές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΚΚΕ για τους Παιδικούς Σταθμούς: Τουλάχιστον 40.000 παιδιά αφήνουν "εκτός"!

Κατά 4 εκατομμύρια μειώνει η κυβέρνηση τα φετινά κονδύλια, που προορίζονται για τους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς, με αποτέλεσμα να αφήνει 40.000 παιδιά «εκτός» και να θυσιάζει την ανάγκη τους για προσχολική αγωγή στο βωμό των δημοσιονομικών δεικτών που θέτει η ΕΕ για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ευθαρσώς ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Πιο ειδικά ο Μ. Συντυχάκης επισήμανε ότι από 188 εκατομμύρια που δόθηκαν πέρσι, φέτος θα δοθούν για τους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς 184 εκατομμύρια, όταν «οι λαϊκές ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί και πολλαπλασιάζονται από χρόνο σε χρόνο, λόγω και της παρατεταμένης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης». Σημείωσε ακόμα ότι μέχρι και η ΚΕΔΕ «ζήτησε να αυξηθεί ο ετήσιος προϋπολογισμός του Προγράμματος σε 250 εκατομμύρια ευρώ για τη σχολική χρονιά 2015 - 2016, αλλά και για όλη την προγραμματική περίοδο του νέου ΕΣΠΑ», ενώ η «η αναπληρώτρια υπουργός κυρία Φωτίου στη συνάντηση που είχε με την ΚΕΔΕ δεσμεύθηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε η χρηματοδότηση να είναι στα 200 εκατομμύρια ευρώ».

Σημείωσε επίσης ότι και αυτά τα κονδύλια που έχουν προγραμματιστεί να δοθούν, των οποίων το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ δεν είναι βέβαιο ότι τελικά θα καταβληθούν, αφού «γνωρίζουμε, όπως γνωρίζετε και εσείς, πόσο επισφαλής είναι η κοινοτική χρηματοδότηση».

Η απάντηση του Νίκου Βούτση ήταν ότι από τις 125 χιλιάδες αιτήσεις που έχουν κατατεθεί θα καλυφθούν «αν δεν κάνω λάθος οι 85 χιλιάδες» και ευχήθηκε προκαλώντας ανοιχτά, «καλό θα ήταν κάποια στιγμή να φθάσουμε στις 125 χιλιάδες».

Ο Μ. Συντυχάκης τόνισε ότι, στο πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής, προσανατολισμός και αυτής της κυβέρνησης είναι με διάφορους τρόπους - όπως με τις λεγόμενες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), που προωθούνται από την ΕΕ - να ιδιωτικοποιηθεί, δηλαδή να διαλυθεί σταδιακά αυτή η κοινωνική δομή των παιδικών σταθμών, προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία απαλλαγής του αστικού κράτους από την υποχρέωση της κοινωνικής πρόνοιας.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ θα είναι στην πρώτη γραμμή της πάλης για να καταργηθούν τα τροφεία, για αύξηση του προσωπικού με μόνιμη σταθερή, δουλειά και πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Για να αυξηθεί η χρηματοδότηση, για τη δημιουργία νέων σύγχρονων και ασφαλών παιδικών σταθμών, έτσι ώστε απρόσκοπτα το σύνολο των παιδιών να έχει δυνατότητα προσχολικής αγωγής χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κάτι που δε γίνεται εν έτει 2015.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τριτοκοσμική εικόνα του Νοσοκομείου Θήβας


                Το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Ιουλίου  ενώ το Γ.Ν. Θηβών τελούσε στο
15νθημερο της εφημερίας του για την κάλυψη των αναγκών του Νομού, για τον μήνα Ιούλιο, εφημέρευαν  ΜΟΝΟ  τέσσερις Ιατροί (Παθολόγος, Γ. Ιατρός, Καρδιολόγος ,Ειδικευόμενος Παθολογίας) χωρίς να υπάρχει Χειρουργός, ο οποίος αποτελεί βασική ειδικότητα για την λειτουργία της εφημερίας του Νοσοκομείου. Δυστυχώς θα ισχύσει το ίδιο πρόγραμμα εφημεριών και το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Ιουλίου.
                 Είναι άξιο να απορεί κανείς πως είναι δυνατό να απουσιάζουν πάντοτε συγκεκριμένες ειδικότητες απαραίτητες για τη λειτουργία του Νοσοκομείου και ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο που θεωρείται διήμερο αιχμής. Πως άλλως εκτός από εγκατάλειψη είναι δυνατόν να χαρακτηριστεί η τριτοκοσμική αυτή εικόνα;
O Ιατρικός Σύλλογος Θηβών λόγω αυτού του γεγονότος συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Αισθάνεται δε την υποχρέωση να καταγγείλει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο της πόλης μας.

                            Είναι λυπηρό ότι παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες του Συλλόγου μας, οι συνθήκες μάλλον επιδεινώνονται παρά βελτιώνονται, σε αντίθεση με τις προεκλογικές υποσχέσεις των πολιτειακών παραγόντων αλλά και των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

                 Ο Ιατρικός Σύλλογος έχει υποχρέωση να ενημερώσει για την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στο Νοσοκομείο και  να καλέσει όλους τους πολίτες της Θήβας αλλά και τους φορείς και παράγοντες της πόλης μας σε επαγρύπνηση ώστε με δυναμικές παρεμβάσεις να αποτρέψουμε την επερχόμενη υποβάθμιση.

                                               Για τον Ιατρικό Σύλλογο Θηβών

                                  Η Πρόεδρος                                     Ο Γεν.Γραμματέας
                          Φιλιώ Πρωτόπαπα                               Λουκάς Ανανίκας
 
Διαβάστε Περισσότερα »

ΙΣΑ: Μέτρα προστασίας από τον καύσωνα


Τα κύρια προληπτικά μέτρα για την αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών, εν όψει καύσωνα, υπενθυμίζει στους πολίτες ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Μεταξύ άλλων, συνιστάται η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και η παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους.

Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο ή γενικά κάλυμμα κεφαλής. Η ένδυση πρέπει να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης, η άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών και η αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.

Όσον αφορά στη διατροφή προτείνεται λήψη ελαφράς, χωρίς λίπος αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα, και αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.

Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων βοηθούν, ενώ όσοι παίρνουν φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β΄ αναστολείς κ.λπ. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.

Παράλληλα, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.

Στους κατοίκους του κέντρου της Αθήνας συνιστάται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία, ενώ είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν, με κλειστά παράθυρα, στο σπίτι τους και να χρησιμοποιούν ανεμιστήρες ή κλιματιστικές συσκευές.

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού είναι τα βρέφη, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι υπερήλικες καθώς και οι εργάτες, αγρότες, αθλητές κ.λπ.

Κατά συνέπεια, ιδίως αυτοί, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι οφείλουν να επικοινωνήσουν αμέσως με τον γιατρό τους ή τις υγειονομικές αρχές εφόσον εμφανίσουν και το παραμικρό σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών, όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λπ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τρόμος για μάνα και γιο στα Καμένα Βούρλα - Μπούκαραν στο σπίτι οι ληστές με τις κουκούλες

 Άρπαξαν περίπου 8.000 ευρώ, διάφορα ρολόγια - κοσμήματα και εξαφανίστηκαν....

Ο εφιάλτης, για τη γνωστή οικογένεια στην περιοχή των Καμένων Βούρλων, ξεκίνησε λίγο πριν τις 11:00΄ το βράδυ. Εκείνη την ώρα στο σπίτι ήταν η 62χρονη μητέρα και ο 32χρονος γιος της οικογένειας, ενώ ο πατέρας έλειπε από το σπίτι.

Οι 3 ληστές μπήκαν στο σπίτι από μπαλκονόπορτα, αιφνιδιάζοντας μητέρα και γιο. Φορούσαν κουκούλες και ο ένας κρατούσε πιστόλι, ο άλλος μαχαίρι και ο τρίτος κατσαβίδι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μιλούσαν ελληνικά μεταξύ τους, αλλά η προφορά τους έδειχνε ότι ήταν αλλοδαποί.

Οι ληστές πήραν ένα σεντόνι το έσκισαν και έδεσαν μάνα και γιο, ενώ άρχισαν τις απειλές για να μάθουν που είναι τα χρήματα και τα κοσμήματα.

Αρχικά φέρεται ότι τους έδωσαν 1200 ευρώ λέγοντας ότι δεν υπάρχουν άλλα στο σπίτι. Όμως οι ληστές το έκαναν άνω - κάτω και κατάφεραν να βρουν και άλλα χρήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες πήραν συνολικά γύρω στα 8.000 ευρώ, ενώ βρήκαν και πήραν ρολόγια και κοσμήματα της οικογένειας.

Στη συνέχεια κλείδωσαν στην τουαλέτα μάνα και γιο και εξαφανίστηκαν μέσα στο σκοτάδι.

Γύρω στις 2:30΄ τα ξημερώματα μητέρα και γιος κατάφεραν να βγουν από την τουαλέτα και να ενημερώσουν την αστυνομία, η οποία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών.

Την υπόθεση έχει αναλάβει το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας.
lamiareport.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

KEIMENO 7 μελών της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας για το νέο μνημόνιο

Στην πρόσφατη Νομαρχιακή Επιτροπή του
ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας, υποστηρίξαμε το ακόλουθο ψήφισμα που τελικά δεν υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία των μελών (ψήφοι 9-7) :

«Το νέο μνημόνιο που αποδέχθηκε και έφερε για ψήφιση στη βουλή,  η κυβέρνηση:

-      είναι καταστροφικό για τον τόπο και το λαό μας,

-      προβλέπει εξοντωτικά και κοινωνικά άδικα μέτρα

-      υπονομεύει οριστικά το μέλλον του τόπου μέσα από την εκποίηση των βασικών εθνικών υποδομών και της δημόσιας περιουσίας

-      εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα, αφού αναγορεύει την Ε.Ε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την ΕκΤ, επιτηρητές  τόσο στην εξαγγελία όσο και στην εφαρμογή των μέτρων και των πολιτικών

-      είναι οικονομικά μη βιώσιμο και σύντομα θα οδηγήσει σε νέα αδιέξοδα και νέα πιο σκληρά μέτρα για το λαό

Θεωρούμε ότι :

-      το παλλαϊκό ΟΧΙ στο πρόσφατο δημοψήφισμα δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να εφαρμόσει το νέο μνημόνιο. Η πρόταση αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αφού έρχεται σε αντίθεση με το πρόγραμμα, την φυσιογνωμία, την πολιτική δράση και τις προεκλογικές και μετεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

-      οι κυβερνητικοί χειρισμοί έγιναν ερήμην των συλλογικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ.

-      η άρνηση ψήφισης της σύμβασης στη βουλή από τους δυο βουλευτές του νομού είναι στα πλαίσια  υπεράσπισης των συνεδριακών και προγραμματικών θέσεων του κόμματος.

-      ένα εναλλακτικό σχέδιο που δεν θα αναγνωρίζει το μονόδρομο των μνημονίων είναι υποχρέωση της αριστεράς.

Ζητάμε την άμεση σύγκληση εντός της εβδομάδας  της Κεντρικής Επιτροπής και καλούμε τα μέλη, τα στελέχη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να περιφρουρήσουν τον ριζοσπαστικό χαρακτήρα και την ενότητά του, στη βάση των συνεδριακών αποφάσεων και των προγραμματικών μας δεσμεύσεων.»


Τα μέλη

Αγγελόπουλος Γιώργος

Θηβαίος Γιώργος

Λαζάρου Κώστας

Μοναχόπουλος Ηρακλής

Ροβολής Παύλος

Σκούμας Θανάσης

Σπανούδη Δέσποινα



Διαβάστε Περισσότερα »

ΣΕ ΧΡΗΣΗ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Η ΝΕΑ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΑΛΙΑΡΤΟΥ


ΜΠΗΚΕ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η ΝΕΑ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ

Από σήμερα 22-7-2015 τέθηκε σε λειτουργία η νέα δεξαμενή ύδρευσης  της Πόλης της Αλιάρτου. Η χωρητικότητά της είναι 500 κυβικά μέτρα νερού και υπερκαλύπτει τις ανάγκες της Πόλης.
Η κατασκευή του έργου έγινε κατά το μεγαλύτερο τμήμα του από το προσωπικό και τα μηχανήματα του Δήμου, προκειμένου  να υπάρξει οικονομία πόρων.
Η  παλαιά πέτρινη δεξαμενή Αλιάρτου, η οποία επί σειρά δεκαετιών υδροδότησε την Πόλη, έκλεισε έναν κύκλο ζωής έχοντας υποστεί μεγάλες φθορές από το χρόνο. Ωστόσο πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να τη συντηρήσει και να τη δώσει ξανά σε χρήση, διασφαλίζοντας   για πάντα την επάρκεια του πόσιμου ύδατος στην πόλη.
Αποτελεί προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής η φροντίδα και η ασφάλεια του πόσιμου ύδατος σε όλα τα Τοπικά διαμερίσματα του Δήμου και για το λόγο αυτό πραγματοποιεί από την πρώτη μέρα που ανέλαβε μηνιαίες αναλύσεις για τον έλεγχο της ποιότητας. Ταυτόχρονα έχουν εκτελεστεί  πολλά έργα ύδρευσης σε αυτά ,όπως:
•    Προμήθεια και τοποθέτηση αυτόματων μηχανισμών απολύμανσης του νερού
•     Νέα δεξαμενή στην Ευαγγελίστρια
•    Αντικατάσταση εκατοντάδων μέτρων αμιαντοσωλήνων
•    Προμήθεια  αντλητικού   συγκροτήματος εφεδρικής γεώτρησης Αλιάρτου
•    Παρέμβαση στις γεωτρήσεις του Κεφαλαρίου, από όπου υδρεύεται η Δ.Ε.Θεσπιών.
•    Εκσυγχρονισμός ή αντικατάσταση όλων των αντλητικών συγκροτημάτων  στην Δημοτική ενότητα Θεσπιών
•    Τοποθέτηση νέου αντλητικού συγκροτήματος και κατασκευή 1500 μέτρων αγωγού από Κεφαλάρι έως Μαυρομμάτι για ενίσχυση της επάρκειας, όλων των διαμερισμάτων της Δ.Ε.Θεσπιέων
•    Συντήρηση του υδατόπυργου Θεσπιών
•    Συντήρηση και καθαρισμός όλων των δεξαμενών του Δήμου
•    Απόφραξη των αγωγών του δικτύου ύδρευσης του Λεονταρίου
•    Επεκτάσεις δικτύου εκατοντάδων μέτρων σε όλους τους οικισμούς
•    Αντλητικό υδροδότησης υψηλού οικισμού μαζίου
Επίσης είναι σε άμεση προτεραιότητα για το αμέσως επόμενο διάστημα ,η νέα δεξαμενή στο Μαυρομμάτι, η οποία θα λειτουργήσει συμπληρωματικά της παλαιάς, καθώς και η αντικατάσταση 1500 περίπου μέτρων αμιαντοσωλήνων στην Ευαγγελίστρια.
Σε όλα τα έργα ο Δήμος χρησιμοποιεί το προσωπικό και τα μηχανήματά του προβαίνοντας στην προμήθεια των απαραίτητων υλικών, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό δραστικά το κόστος.
Είναι καθήκον μας μας και υψηλή προτεραιότητα η παροχή υψηλής ποιότητας πόσιμου ύδατος στους Δημότες μας και σε αυτό δεν χωρά καμία έκπτωση.

Ο Δήμαρχος
Γεώργιος Π.Ντασιώτης
Διαβάστε Περισσότερα »

Γιορτάζει το Καπαρέλλι

 




Διαβάστε Περισσότερα »

Αναστολή πλειστηριασμών α' κατοικίας έως 31/12/2015


Συνάντηση με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών θα έχει  ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνουν, με αφορμή την αυριανή συζήτηση στη Βουλή, ότι ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016.

"Η υιοθέτηση Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας είναι ένα από τα προαπαιτούμενα στα οποία δεσμεύεται η χώρα μας, με την απόφαση  της Συνόδου Κορυφής των Αρχηγών των κρατών – μελών της Ευρωζώνης, προκειμένου να εκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς", αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και στέκονται σε τέσσερις κατευθύνσεις:

-Ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας θα τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2016.

-Έως τότε θα έχει ψηφιστεί από την Βουλή διάταξη για την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για την ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

-Η εκκαθάριση των επιχειρήσεων που έχουν ήδη πτωχεύσει, θα γίνει με τον ισχύοντα νόμο.

-Μέχρι την έναρξη ισχύος του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ή κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης για βελτιώσεις και τροποποιήσεις.

"Ανακοίνωση σχετικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών, έχει εκδώσει και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών η οποία δεσμεύεται ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα τηρήσει τα προβλεπόμενα από την υφιστάμενη νομοθεσία", σημειώνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τα... παράξενα του ΦΠΑ: Από το 13% στο 23% ανάλογα με το αν το προϊόν παραδίδεται με delivery ή στο χέρι ή σερβίρεται

Προβλήματα αντιμετωπίζουν εδώ και δύο ημέρες, από τη στιγμή που τέθηκαν δηλαδή σε ισχύ οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ, ορισμένοι κλάδοι επαγγελματιών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο κλάδος της εστίασης, όπου τα προϊόντα υπολογίζονται με διαφορετικό συντελεστή ΦΠΑ αναλόγως με το πώς σερβίρονται.

Για παράδειγμα αν τα φαγητά σερβίρονται, επιβάλλεται ΦΠΑ 23% σε όλα τα είδη και όλες τις επχειρήσεις, ανεξαρτήτως των ειδών που καταναλώνονται επιτοπίως (π.χ. χρέωση νερού, γάλακτος, ψωμιού, αναψυκτικών, καφέδων, φαγητών κλπ με συντελεστή 23%).

Αν όμως οι επιχειρήσεις κάνουν delivery ή αν οι πελάτες τα παίρνουν στο χέρι και τα τρώνε όρθιοι ή φεύγουν με αυτά, τότε εφαρμόζεται διαφορετικός συντελεστής ΦΠΑ για κάθε προϊόν. Π.χ. το νερό, το γάλο ή το ψωμί χρεώονται με 13% ΦΠΑ, ενώ τα γλυκά, τα λοιπά αρτοποιήματα και οι καφέδες με 23% ΦΠΑ.

Αλαλούμ επικρατεί όμως και με τις τιμές στα κρεοπωλεία, όπου τα ίδια προϊόντα με κάποια... έξτρα μπορεί να μεταπηδούν από το 13% στο 23%. Για παράδειγμα στα έτοιμα χοιρινά σουβλάκια, ή τα σουβλάκια κοτόπουλο, αν έχουν μόνο κρέας θα πωλούνται στα κρεοπωλεία με ΦΠΑ 13%. Αν, όμως, είναι επεξεργασμένα, δηλαδή έχουν αλάτι, ελιές, ντομάτες, πιπεριές ή ότι άλλο, τότε ο ΦΠΑ είναι 23%.

Οσον αφορά τον κιμά, όπως είναι γνωστό, ο κιμάς από χοιρινό θα υπολογίζεται με ΦΠΑ 13%, ενώ ο κιμάς από μοσχάρι με ΦΠΑ 23%. Τι θα συμβαίνει, όμως, αν είναι μεικτός; Ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται ανάλογα με την περιεκτικότητα: αν πάνω από 50% του βάρους είναι κρέας χοιρινό φορολογείτα με 13%, αλλά αν 51% είναι μοσχάρι τότε πάει όλη τιμή στο 23%.


Διαβάστε Περισσότερα »

Γιατί δεν πρέπει να καθόμαστε στην άμμο

Ετοιμάζεστε για την παραλία; Πάρτε για καλό και για κακό μαζί σας μία καρέκλα ή μία ψάθα (την οποία θα χρησιμοποιείτε πάντοτε από την ίδια πλευρά), διότι νέα επιστημονικά ευρήματα υποδηλώνουν ότι δεν είναι διόλου καλή ιδέα να καθίσετε στην άμμο.

Αναλύσεις στο νερό και την άμμο σε παραλίες της Χαβάης έδειξαν ότι η άμμος περιέχει άφθονα βακτήρια που υποδηλώνουν μόλυνση από κόπρανα, όπως τα e.coli (κοινώς: κολοβακτηρίδιο) και ο εντερόκοκκος.

Μάλιστα οι συγκεντρώσεις αυτών των βακτηρίων στην άμμο ήταν υψηλότερες απ’ ό,τι στο νερό.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης στη Μανόα λένε ότι είναι καλά τεκμηριωμένο πως η θάλασσα μολύνεται από τα λύματα που πετιούνται στο νερό.

Μάλιστα αυτό συμβαίνει τόσο συχνά, ώστε συχνά-πυκνά ανακοινώνεται ότι ορισμένες παραλίες είναι «ακατάλληλες» για κολύμβηση (τους δίνεται μία «κόκκινη σημαία», όπως συμβαίνει κάθε καλοκαίρι και στη χώρα μας).

Ωστόσο η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι τα βακτήρια από τα λύματα καταλήγουν στις παραλίες όπου με το πέρασμα του χρόνου οι συγκεντρώσεις τους φτάνουν να είναι 10 έως 100 υψηλότερες απ’ ό,τι στο παρακείμενο θαλασσινό νερό!

Οι επιστήμονες της Χαβάης θέλησαν να εξετάσουν γιατί συμβαίνει αυτό και έτσι πήραν δείγματα από την παραλία Κουαλόα της νήσου Ουάχου και τα καλλιέργησαν στο εργαστήριο.

Όπως διαπίστωσαν, τα βακτήρια είχαν την τάση να πεθαίνουν με πολύ πιο αργό ρυθμό στην άμμο της παραλίας απ’ ό,τι στο νερό, επειδή ενσωματώνονταν σε «βιομεμβράνες» της άμμου που τους παρείχαν «καταφύγιο».

Επιπλέον, μέσα στην άμμο ήταν προστατευμένα από τον ήλιο, ο οποίος μπορεί να ανακόψει την ανάπτυξή τους, ενώ αντιθέτως, στα ρηχά νερά ήταν εντελώς εκτεθειμένα σε αυτόν και έτσι πέθαιναν πού γρήγορα.

Τα ευρήματα αυτά «υποδηλώνουν ότι η μολυσμένη από τα λύματα άμμος της παραλίας μπορεί να λειτουργεί ως χρόνια πηγή βακτηρίων, μολύνοντας τους λυόμενους και παροδικά το παρακείμενο θαλασσινό νερό», εκτιμούν οι επιστήμονες με επικεφαλής τον δρα Τάο Γιαν, αναπληρωτή καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο πανεπιστήμιο.

Οι λουόμενοι που θα έχουν σε επαφή ή κατά λάθος θα καταπιούν το μολυσμένο με τέτοια βακτήρια νερό μπορεί να εκδηλώσουν αντιστοίχως ουρολοιμώξεις, εξανθήματα ή πόνο στην κοιλιά και διάρροια.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή έκδοση της επιθεωρήσεως «Environmental Science & Technology».

Διαβάστε Περισσότερα »

Υψηλές θερμοκρασίες σήμερα με δυνατούς ανέμους


Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός την Τετάρτη.


Άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.

Πρόσκαιροι όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα βορειοδυτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: στη δυτική και κεντρική Μακεδονία λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πρόσκαιρους όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος.
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 18 έως 36 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα βόρεια με πρόσκαιρους όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες στην Ήπειρο.
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 19 έως 36 και κατά τόπους στα νότια έως 37 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: αίθριος. Τοπικές νεφώσεις στα ορεινά της Θεσσαλίας τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 20 έως 35 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά έως 36 βαθμούς Κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: αίθριος.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 τοπικά στις Κυκλάδες 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 23 έως 29 και στην Κρήτη κατά τόπους έως 32 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: αίθριος.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα βόρεια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.
Αττική

Καιρός: αίθριος.
Άνεμοι: βόρειοι 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 25 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλονίκη

Καιρός: γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά ανατολικοί με την ιδία ένταση.
Θερμοκρασία: από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

Η NASA βρήκε τη ...δεύτερη Γη;




    Οι σημαντικές ανακοινώσεις που θα γίνουν αύριο Πέμπτη 23 Ιουλίου απ΄την αμερικανική διαστημική υπηρεσία  θα αφορούν -σύμφωνα με έγκυρα διεθνή μμε- την ανακάλυψη μίας δεύτερης Γης η οποία ίσως να μπορεί να υποστηρίξει ζωή!
 Μία σημαντική ανακοίνωση αναμένεται να κάνει η NASA τις επόμενες ημέρες, καθώς το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ φαίνεται ότι...έχει εντοπίσει έναν νέο πλανήτη που ίσως να μπορεί να φιλοξενήσει ζωή.
Το Κέπλερ εκτοξεύτηκε το 2009 με βασικό στόχο να εντοπίσει εξωπλανήτες. Πρόκειται για πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη και βρίσκονται σε ασφαλή απόσταση από ένα μητρικό άστρο για να υποστηρίξει ζωή.
Μετά τις πρώτες εικόνες από τον Πλούτωνα ή τους σκελετούς και τις πυραμίδες στον Άρη, η NASA εξερευνά τα βάθη του διαστήματος για πλανήτες που μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή.
Εξέδωσε μάλιστα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι σε συνέντευξη Τύπου θα αποκαλύψει: Νέες ανακαλύψεις από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Κέπλερ.
Οι ανακοινώσεις θα γίνουν την Πέμπτη 23 Ιουλίου και θα αφορούν την ανακάλυψη μίας δεύτερης Γης η οποία ίσως να μπορεί να υποστηρίξει ζωή.
«Εξωπλανήτες, ειδικότερα σε μέγεθος μίας μικρής Γης ανήκαν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας 21 χρόνια πριν. Σήμερα και μετά από χιλιάδες ανακαλύψεις οι αστρονόμοι είναι στο παραπέντε να βρουν κάτι που οι άνθρωποι ονειρεύονται χιλιάδες χρόνια, μία άλλη Γη», τόνισε εκπρόσοπως της NASA.
Μέχρι στιγμής, το τηλεσκόπιο Κepler έχει ξεχωρίσει 1.028 πλανήτες, από τους οποίους 22 πιστεύεται ότι έχουν συνθήκες στις οποίες μπορεί να αναπτυχθεί ζωή.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ