Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Ι.Ν.ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΒΑΓΙΩΝ

    ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΙΕΡΟ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟ (01-14/08)
07:00 – 9:00 Πρωί: Όρθρος και Θεία Λειτουργία

ΙΕΡΕΣ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΙΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
(01-13/08, πλην Σαββάτων και παραμονής Μεταμορφώσεως)
ώρα 7.00 μ.μ : Εσπερινός και εναλλάξ Μικρός και Μέγας Παρακλητικός Κανών Υπεραγίας Θεοτόκου

ΠΕΜΠΤΗ 06/08: Ιερά Πανήγυρης παρεκκλησίου Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
Τετάρτη ώρα 7.00 απόγευμα Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός ΜΕ ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ
Πέμπτη 07:00 – 10:15 πρωί: Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία- ευλογία σταφυλιών
Τετάρτη ώρα 6.30 απόγευμα και Πέμπτη ωρα 8.15 πρωί αναχώρηση λεωφορείου απο την Αγία Τριάδα

ΔΕΥΤΕΡΑ 10.8: Θ.Λειτουργία-θ.κοινωνία ασθενών,γερόντων αμεα στα σππίτια
ΔΕΥΤΕΡΑ ΩΡΑ 7 ΑΠΟΓΕΥΜΑ : Παράκληση - τέλεση Ιερού Ευχέλαιου

ΠΕΜΠΤΗ 13.8 ΩΡΑ 7.00 - 9.30 ΠΡΩΊ
Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσιο της Μεταμορφώσεως στην διασταύρωση Βαγίων
Πέμπτη ωρα 8.15 πρωί αναχώρηση λεωφορείου απο την Αγία Τριάδα

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ(ΤΖΑΧΑΝΑΝΗ)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14/08: Παραμονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΏΡΑ 7.00 ΑΠΟΓΕΥΜΑ : Εόρτιος Εσπερινός με αρτοκλασία – Εγκώμια Παναγίας μπροστά στον Ιερό Επιτάφιο της Θεοτόκου

ΣΑΒΒΑΤΟ 15/08: Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου
'ωρα 07:00 – 10:30: Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία

Παρασκευή ώρα 6.30 απόγευμα και Σαββατο ωρα 8.15 πρωί αναχώρηση λεωφορείου απο την Αγία Τριάδα


Διαβάστε Περισσότερα »

«ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΕΙΑ 2015» στα Λεύκτρα -Όλο το πρόγραμμα

ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΤΡΩΝ

Όλα τα μέλη του Δ.Σ., οι χορευτές, οι ηθοποιοί και οι εθελοντές μας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσουμε, για ακόμα μια χρονιά, στις καλοκαιρινές μας εκδηλώσεις «ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΕΙΑ 2015».

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι:

• Παρασκευή 7 Αυγούστου: Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών & παραδοσιακό γλέντι. Στην έναρξη των εκδηλώσεων μας, τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου μας καθώς και τα χορευτικά τμήματα των συλλόγων «Σύλλογος Πολιτιστικής Ανάπτυξης Λάϊος», «Χορευτικός Σύλλογος Ερυθρών "Το Κριεκούκι"» θα μας παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς. Κοντά μας θα βρίσκονται και οι δάσκαλοι της «Μουσικής Σχολής Χρόνης Αηδονίδης» και αφού συνοδεύσουν με τις μελωδίες τους τα χορευτικά τμήματα, θα μας κρατήσουν συντροφιά σε ένα όμορφο παραδοσιακό γλέντι μέχρι το πρωί. Κεντρική πλατεία Λεύκτρων και ώρα 21:00. Είσοδος ελεύθερη.

• Σάββατο 8 Αυγούστου: Παιχνίδια για τους μικρούς μας φίλους
Κεντρική πλατεία Λεύκτρων και ώρα 20:30. Είσοδος ελεύθερη.

• Κυριακή 9 Αυγούστου: Κανοδρομίες
Οι αγώνες θα διεξαχθούν στην παραλία της Λιβαδόστρας και ώρα έναρξης 14:00. Θα υπάρχουν δυο αγώνες, ο ένας με ζευγάρια (2 άτομα) και στον άλλον οι αθλητές θα αγωνιστούν ατομικά. Οι εγγραφές θα λήξουν αυστηρά την ίδια μέρα στις 13:30. Όσοι ανήλικοι θέλουν ανα αγωνιστούν πρέπει να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση γονέα.

• Δευτερα 10 Αυγουστου: Basket 3x3
Για πρώτη φορά διοργανώνετε στο χωριό μας αυτός ο αγώνας. Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι άνω των 15 ετών. Αναλυτικά οι κανονισμοί θα αναρτηθούν στον χώρο του δημοτικού σχολείου Λεύκτρων όπου και θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες. Ώρα έναρξης 19:00. Οι εγγραφές θα λήξουν την Κυριακή 9 Αυγούστου και ώρα 22:00 όπου και θα γίνει η κλήρωση στον χώρο της κεντρικής πλατείας.

• Τρίτη 11 Αυγούστου: Πεζοπορία & παιχνίδια για μεγάλους
Το πρωί θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη εδώ και χρόνια πεζοπορία από το χωριό μας προς την Λιβαδόστρα μέσω του παλιού δρόμου. Αναχώρηση από την κεντρική πλατεία Λεύκτρων στις 6:30.
Το βράδυ μικροί και μεγάλοι αναμετρώνται σε διασκεδαστικά παιχνίδια (κανατοδρομίες κλπ) στην πλατεία του χωριού μας και η έναρξη είναι στις 21:00. Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να είναι σε ομάδες 4 έως 6 ατόμων.

• Τετάρτη 12 Αυγούστου: το παιχνίδι του ΚΡΥΜΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ. Στις φετινές εκδηλώσεις θα υπάρχουν δυο παιχνίδια κρυμμένου θησαυρού. Για τους μικρούς μας φίλους θα πραγματοποιηθεί στο εξωκλήσι του Αγ. Πέτρου και Παύλου στις 10:30 και θα είναι για άτομα μέχρι και 15 ετών. Το δεύτερο παιχνίδι θα γίνει στην κεντρική πλατεία Λεύκτρων στις 21:00.

• Πέμπτη 13 Αυγούστου: Έντεχνη συναυλία με τον Ζουρνή Νίκο και την Νατάσσα Καμπαστάνα. Δημοτικό σχολείο Λεύκτρων και ώρα 22:00. Είσοδος 5,00€

• Παρασκευή 14 Αυγούστου: «ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΤΡΕΛΗ ΣΑΡΑΝΤΑΡΑ»
Η πολυαναμενόμενη θεατρική παράσταση από την θεατρική ομάδα του συλλόγου μας. Δημοτικό σχολείο Λεύκτρων και ώρα 21:30.

Όλες τις ημέρες και ανάλογα σε ποιόν χώρο θα είναι οι εκδηλώσεις, θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου και έκθεση των δημιουργιών από τα τμήματα των εικαστικών, κομποδετικής και της αγιογραφίας του συλλόγου μας.
Σας περιμένουμε όλους!!


Διαβάστε Περισσότερα »

Θανατηφόρο τροχαίο με ένα νεκρό και τρεις τραυματίες στην Ερέτρια


Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες είναι ο απολογισμός θανατηφόρου τροχαίου που σημειώθηκε σήμερα στις 13:00 το μεσημέρι στην Ερέτρια, έξω από το Κάμπινγκ Milos...

Σύμφωνα με την αστυνομία, το αυτοκίνητο που οδηγούσε υπήκοος Αλβανίας συγκρούστηκε μετωπικά με διερχόμενο ΙΧ στο οποίο επέβαιναν δύο γυναίκες.

Από τη σφοδρή σύγκρουση τραυματίστηκε θανάσιμα ο Αλβανός οδηγός, ενώ στο τροχαίο εμπλέκεται και ένας 50χρονος ποδηλάτης, ο οποίος παρασύρθηκε την ώρα περνούσε από το σημείο.

Στο νοσοκομείο Χαλκίδας μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο οι τρεις τραυματίες, οι οποίοι υποβάλλονται σε ενδελεχή ιατρικό έλεγχο αυτή την ώρα. Πιο σοβαρή, κρίνεται η κατάσταση του 50χρονου ποδηλάτη.
Τα αίτια του δυστυχήματος ερευνώνται από το Τμήμα Τροχαίας Χαλκίδας και από το Α.Τ. Ερέτριας.
Διαβάστε Περισσότερα »

Γενοκτονία: 4η στον κόσμο σε ρυθμό μείωσης πληθυσμού η Ελλάδα

Τέταρτη χώρα στον κόσμο σε ρυθμό μείωσης πληθυσμού είναι η Ελλάδα από τότε που "αλυσοδέθηκε" στα εθνοκτόνα Μνημόνια, και μένει να καταγραφεί η ζημιά που θα υποστεί ο εληνικός πληθυσμός μετά την εφαρμογή του νέου και βαρύτερου μνημονιακού ολετήρα που θα ξεπεράσει σε βαρβαρότητα και τα δύο πορηγούμενα μαζί.

Το Πουέρτο Ρίκο βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, με μείωση του πληθυσμού κατά 1,3% από το 2013 έως το 2014. Το Top 10 κυριαρχείται από τα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Ισπανία και η Βουλγαρία – και οι δύο παρουσίασαν μείωση του πληθυσμού κατά μισή εκατοστιαία μονάδα κατά τη διάρκεια της περιόδου. Για την Ισπανία, το ποσό αυτό ανέρχεται σε περίπου 215.000 ανθρώπους, και έχει υποστεί παρόμοια μνημονιακή εξαθλίωση με την χώρα μας.

Η Λετονία έπεσε στη δεύτερη θεση στο χάρτη, καθως πλέον η αιμοραγία έχει πιάσει «ταβανι». Από το 2010 περιπου η Λετονία με την «βοήθεια» του ΔΝΤ έχει υποστεί την μεγαλύτερη δημογραφική καταστροφή στον κόσμο, ακόμη και σε σύγκριση με χώρες που βρίσκονται σε πολεμο.

Ολόκληροι Νομοί και χωριά της επαρχίας έχουν ερημώσει κυριολεκτικά από την μειωση των γεννήσεων και την μετανάστευση.

Συγκεκριμένα έχανε το 5% του πληθυσμού κάθε χρόνο από την μετανάστευση ενώ από την γήρανση του πληθυσμού την περίοδο 2008-2011 (το 2011 έφυγε το ΔΝΤ μαζί με την δημόσια περιουσια της χωρας) αυτό σε μια μικρή χώρα που αριθμούσε πριν την κριση περίπου 2,5εκ κατοίκους και τώρα η μειώση έχει «πέσει» την περιοδο 2013-2014 στο 1,1%

Η Ελλάδα είναι στην 4η θέση και ακόμη δεν έχει πιάσει πάτο.




Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΡΟΜΟΣ στην Αλίαρτο-Πέντε ληστές «μπούκαραν» με κατσαβίδια σε σπίτι ηλικιωμένου


Εφιάλτη στα χέρια ληστών έζησε ένας ηλικιωμένος στο Μούλκι Αλιάρτου ξημερώματα Κυριακής,  όταν μπούκαραν στο σπίτι του 4 με 5 ληστές(πιθανόν αλλοδαποί). Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Permisospress, οι άγνωστοι δράστες μπήκαν στο σπίτι από το λεβητοστάσιο   και αιφνιδίασαν τον ηλικιωμένο ο οποίος κοιμόταν.Αμέσως οι ληστές έβαλαν ένα μαξιλάρι στο πρόσωπο για να καλύψουν τις φωνές του.Στη συνέχεια οι  αδίστακτοι,  τον  έδεσαν σε μια καρέκλα και με ένα κατσαβίδι του χτυπούσαν τα χέρια για να μαρτυρήσει που έχει τα χρήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας οι ληστές δεν βρήκαν χρήματα στο σπίτι, παρά μόνο 100 ευρώ,  τα οποία πήραν και εξαφανίστηκαν.Ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Αλιάρτου για τις πρώτες βοήθειες. Την υπόθεση έχει αναλάβει το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς, ενώ σε εξέλιξη είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό των ληστών.



Διαβάστε Περισσότερα »

Ολόκληρο "δάσος" με 1.301 δενδρύλλια κάνναβης στη Φωκίδα-φωτο

Φυτεία με (1.301) δενδρύλλια κάνναβης εντοπίστηκε σε ορεινή και δύσβατη περιοχή της Φωκίδας

Επιπλέον κατασχέθηκαν (8) κιλά κάνναβης, ζυγαριά ακριβείας, αυτόματο σύστημα ποτίσματος της φυτείας, σκαπτικά εργαλεία κ.α.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και την σύλληψη των καλλιεργητών 


Φυτεία με (1.301) συνολικά δενδρύλλια κάνναβης, εντοπίστηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Άμφισσας, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φωκίδας, στην ορεινή περιοχή Βαρτός Άμφισσας.

Ειδικότερα, προχθές (31-07-2015) το απόγευμα οι αστυνομικοί, στο πλαίσιο κατάλληλης αξιοποίησης στοιχείων και συντονισμένων ενεργειών και δράσεων με σκοπό την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης, εντόπισαν στην ανωτέρω δασώδη - δύσβατη περιοχή και κατάσχεσαν.
 
•    (1.164) δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από (20) εκατοστά έως και (2) μέτρα το καθένα, τα οποία εκριζώθηκαν.
•    (137) φυτά κάνναβης, ύψους έως (5) εκατοστών, τα οποία ήταν τοποθετημένα σε γλάστρες.
•    (4) κιλά και (800) γραμμάρια αποξηραμένης κάνναβης.
•    (3) κιλά και (200) γραμμάρια κάνναβης.
•    Μία ζυγαριά ακριβείας και ένα όργανο μέτρησης υγρασίας.
•    Διάφορα σκαπτικά εργαλεία (τσάπες, λοστοί κ.λ.π.) για την καλλιέργεια των δενδρυλλίων, καθώς και αυτόματο σύστημα ποτίσματος της φυτείας.

Ενεργούνται έρευνες στην ευρύτερη περιοχή για τον εντοπισμό και την σύλληψη των καλλιεργητών της φυτείας, ενώ το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Άμφισσας.

Διαβάστε Περισσότερα »

Πρόσκληση για το 8ο Φεστιβάλ Πλαταιών

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

   Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλαταιών “ΩΕΡΟΗ”, σας προσκαλεί στις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις, που θα λάβουν χώρα 30, 31 Ιουλίου & 1, 2 Αυγούστου 2015, συνεχίζοντας την παράδοση η οποία ξεκίνησε το 2006, διοργανώνοντας φέτος το 8ο Φεστιβάλ Πλαταιών.
                      
Πρόγραμμα Εκδηλώσεων


Πέμπτη 30/7        19:00  Αναβίωση παλαιών παιχνιδιών, στο χώρο του       
      Δημοτικού Σχολείου Πλαταιών.

Παρασκευή 31/7     20:30  Παράσταση Καραγκιόζη, στο χώρο του       
     Δημοτικού Σχολείου Πλαταιών.
.
       Σάββατο 1/8         09:30  Αγώνες αντοχής, στην κεντρική πλατεία Πλαταιών.

                              12:00  Σεμινάριο Αυτοάμυνας, στην κεντρική πλατεία Πλαταιών.

21:00  Παλαιές φωτογραφίες των Πλαταιών (1923-1960) σε τρισδιάστατη          απεικόνιση (3D βίντεο), στην κεντρική πλατεία Πλαταιών.

                          23:00  Βραδιά με ζωντανή μουσική, στην κεντρική πλατεία Πλαταιών.

 Κυριακή 2/8       11:00  Ζωγραφικό happening για παιδιά, στην κεντρική πλατεία Πλαταιών.

         21:00  Φεστιβάλ Πατάτας, στην κεντρική πλατεία
                                                Πλαταιών.

                                21:30  Παραδοσιακοί χοροί, στην κεντρική πλατεία Πλαταιών.

                                                                              Με εκτίμηση,
                                                                                ο πρόεδρος του Δ.Σ.,
                                                                               Περαματζής Γ. Αθανάσιος
Διαβάστε Περισσότερα »

Capital Controls: Οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας η ανάληψη των 420 ευρώ

Τη δυνατότητα ανάληψης μέχρι του ποσού των 420 ευρώ ανά επταήμερο, οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας, κι όχι από Τετάρτη ως Παρασκευή δίνεται πλέον στους καταθέτες μετά από απόφαση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Στην περίπτωση αυτή ο καταθέτης θα πρέπει στη συνέχεια να περιμένει το επόμενο επταήμερο για να κάνει την επόμενη ανάληψη.

Διαβάστε Περισσότερα »

«Πάμε για το χρυσό»...

Η Εθνική Εφήβων... προσπέρασε Λιθουανία και κούραση από την προχθεσινή υπερπροσπάθεια απέναντι στη Γαλλία και προκρίθηκε στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του Βόλου, εκεί όπου απέναντι στην Τουρκία θα παλέψει να «αναρριχηθεί» στο πρώτο σκαλί του βάθρου, μετά από επτά χρόνια (τελευταίο χρυσό το 2008).

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επικράτησε 68-58 της Λιθουανίας στο χθεσινό ημιτελικό στο κλειστό της Νέας Ιωνίας και σήμερα (21:15) θα προσπαθήσει να κάνει το «2 στα 2» απέναντι στην Τουρκία, την οποία είχε συντρίψει με 77-54 στην πρώτη φάση των ομίλων.

Διαβάστε Περισσότερα »

Πόσο ...καύσωνα αντέχει το σύστημα ηλεκτρισμού;



    Σε επίπεδα ρεκόρ για το 2015 βρίσκεται η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος τις ημέρες του καύσιμα κυρίως εξαιτίας της αυξημένης χρήσης κλιματιστικών από τα νοικοκυριά.

Σε αυτό το μοτίβο της αγοράς, έχουν συντελεστεί... καθοριστικές αλλαγές που δείχνουν ότι η επάρκεια του συστήματος και οι ανάγκες για παραγωγικό δυναμικό, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να κριθούν με όρους… κρίσης.
Για παράδειγμα, τις προηγούμενες ημέρες καταγράφεται σημαντική μείωση των εισαγωγών ενώ οι μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ και των ιδιωτών ( Elpedison, Protergia, Ήρων και Korinthos Power) αύξησαν την παραγωγή τους. Το αντίθετο δηλαδή από ό,τι συνέβαινε μόλις λίγες εβδομάδες πριν.
Ποια είναι όμως η ακτινογραφία του συστήματος τις τελευταίες ημέρες (με βάση τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ για τον ΗΕΠ);

Την περασμένη Δευτέρα το συνολικό φορτίο ήταν στις 178,5 GWh με την αιχμή, της ζήτησης στις 2 το μεσημέρι, να φτάνει στα 9.153 MW. Οι εισαγωγές ρεύματος ανήλθαν στις 18,8 GWh και αποτελούσαν το 10,5% του συνολικού φορτίου. Οι λιγνιτικές μονάδες την ώρα τις αιχμής έδωσαν 3.600 MW (ώρες πραγματικής λειτουργίας σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ), ενώ στο σύστημα μπήκαν τέσσερις μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ και δύο των ανεξάρτητων παραγωγών.

Την Τρίτη, όταν ο υδράργυρος "χτύπησε" το … 40 η ζήτηση ρεύματος έφτασε σε υψηλότερα επίπεδα. Το συνολικό φορτίο ήταν 187,6 GWh, η αιχμή διαμορφώθηκε στα 9.432 MWενώ οι εισαγωγές ρεύματος ανέβηκαν στις 22 GWhκαλύπτοντας το 11,7% της ζήτησης. Οι λιγνιτικές μονάδες έφτασαν τα 3.306 MW, ενώ αυξήθηκαν τα φυσικά αέρια (5 μονάδες της ΔΕΗ και 4 των ιδιωτών)

Την Τετάρτη, που επίσης είχαμε 40άρια το συνολικό φορτίο της ημέρας αυξήθηκε στις 192,3 GWh, ενώ η αιχμή έφτασε τα 9.674 Μεγαβάτ. Οι εισαγωγές έπεσαν στο 10,1% της κάλυψης των αναγκών κατανάλωσης ρεύματος, ενώ μείωση καταγράφηκε και στις λιγνιτικές μονάδες στα 3.496 MW σε σχέση με την Τρίτη. Η ομαλή τροφοδοσία του συστήματος διασφαλίστηκε από τις πέντε μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ και των τεσσάρων των ανεξάρτητων παραγωγών.

Χθες σύμφωνα με τον προγραμματισμό το συνολικό φορτίο έφτασε 196,8 GWh ενώ η αιχμή κατέρριψε τα ρεκόρ των προηγούμενων ημερών φτάνοντας τα 9.732 MW. Οι εισαγωγές, έπεσαν ακόμη περισσότερο, στο 8,8% της ζήτησης. Οι λιγνιτικές μονάδες διατήρησαν αμετάβλητη την ισχύ τους ενώ στο σύστημα μπήκαν και οι πέντε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των ιδιωτών όπως και οι πέντε της ΔΕΗ.

Για σήμερα πάντα με βάση τον ΗΕΠ, το φορτίο θα φτάσει σε νέο ρεκόρ των 200,6 GWh, με την αιχμή το μεσημέρι να προβλέπεται να φτάσει ακόμη πιο κοντά στα 10 GW, στα 9.888 MW. Οι εισαγωγές αναμένεται να τσιμπήσουν στο 10% της ζήτησης. Οι λιγνίτες θα καλύψουν το 43% της ζήτησης με μικρή μείωση στην παραγωγή σε σχέση με χθες ενώ και πάλι οι μονάδες αερίου της ΔΕΗ και των ιδιωτών θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για την κάλυψη της ζήτησης και την ευστάθεια του συστήματος.
Επίσης στην κάλυψη των αναγκών της ηλεκτροδότησης συνεισφέρουν σημαντικά οι ΑΠΕ (κυρίως τα φωτοβολταϊκά). Και είναι ευνόητο ότι όταν τα φωτοβολταϊκά βγαίνουν από το σύστημα αργά το απόγευμα, η ευστάθεια του συστήματος εξασφαλίζεται από τις μονάδες αερίου αλλά και από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά.
Εισαγωγές
Σημειώνεται ότι από την εισαγωγή των μέτρων ελέγχου στις τράπεζες, έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές, που επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα των μονάδων αερίου.
Έτσι στις 26 Ιουνίου, όταν ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα, οι εισαγωγές έφθαναν τις 40.839 MWh, με 38.383 MWh να διοχετεύονται εντός των συνόρων και μόλις 2.456 MWh να προωθούνται προς εξαγωγή. Την ίδια ημέρα η λιγνιτική παραγωγή ήταν 58.456 MWh, οι μονάδες φυσικού αερίου συνεισέφεραν 8.596 MWh, τα υδροηλεκτρικά 12.967 MWh.

Σχεδόν ένα μήνα μετά, στις 21 Ιουλίου, οι εισαγωγές ρεύματος περιορίζονταν μόλις στις 22.469 MWh, με μόλις 3.700 MWh να διοχετεύονται εντός των συνόρων και το μεγαλύτερο μέρος αυτών, δηλαδή 18.752 MWh να προωθούνται προς εξαγωγή. Την ίδια ημέρα η λιγνιτική παραγωγή έφθανε στις 76.331 MWh, η συνεισφορά των μονάδων φυσικού αερίου πενταπλασιάστηκε στις 46.569 MWh ενώ και τα υδροηλεκτρικά ήταν αυξημένα στις 20.454 MWh.
Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι δεν μπορεί να κρίνεται ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός της αγοράς και οι ανάγκες του συστήματος με όρους κρίσης και χαμηλής ζήτησης. Διότι μπορεί τους προηγούμενους μήνες της υποτονικής ζήτησης, όντως να μη χρειαζόταν το σύστημα τα backups που είχε ανάγκη παλαιότερα, ωστόσο ακόμη και εν μέσω κρίσης, χωρίς ουσιαστική αλλαγή στη ζήτηση, με τον καύσωνα αμέσως χρειάστηκαν εφεδρείες. Τούτο σημαίνει ότι εφόσον η οικονομία ανάκαμψη, σύντομα θα αλλάξουν τα δεδομένα και θα βρεθούμε ξανά να συζητούμε για τις ανάγκες του συστήματος. Υπό αυτό το πρίσμα, καλό θα είναι ο μακροπρόθεσμος ενεργειακός σχεδιασμός να μην αφήνεται σε χέρια ανθρώπων που έχουν περιορισμένη γνώση της αγοράς και το κυριότερο να μην πέφτει θύμα "μικροπολιτικών" σκοπιμοτήτων, όπως συνέβη πολλάκις τα τελευταία χρόνια…
Διαβάστε Περισσότερα »

Συννεφιασμένος ουρανός σήμερα -Σε ποιες περιοχές θα πέσουν μπόρες

Νεφώσεις και μπόρες θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα. Τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία καθώς και στα ηπειρωτικά ορεινά.

Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάσουν τα 5 με 6 και πρόσκαιρα τα 7 μποφόρ.
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για την Κυριακή:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους στη Μακεδονία αυξημένες με πρόσκαιρους όμβρους η καταιγίδες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιόνιου, Ηπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με πρόσκαιρους όμβρους η καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία βορειοδυτικοί με την ιδία ένταση.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο, τα νησιά του ιονίου και τα παραθαλάσσια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Στη Θεσσαλία λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με ασθενείς βροχές κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν και πρόσκαιρες καταιγίδες. Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων η μεμονωμένων καταιγίδων στα ορεινά.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνεις 4 με 6 και στα ανατολικά πρόσκαιρα 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου. στις ανατολικές παραθαλάσσιες περιοχές η μεγίστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: αίθριος. λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στη βόρεια Κρήτη.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στις Κυκλάδες πρόσκαιρα 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 25 έως 31 βαθμούς Κελσίου. στη νότια Κρήτη η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα βόρεια πρόσκαιρα 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 26 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Καιρός: Αίθριος. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά πρόσκαιρα 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 25 έως 33 βαθμούς Κελσίου. στα ανατολικά και βόρεια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με πρόσκαιρους όμβρους η καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 25 έως 33 βαθμούς Κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ