Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Με λίστα και όχι σταυρό προτίμησης οι πρόωρες εκλογές.



    Η κ. Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ελλάδα, λόγω… συγκυριών.
    Τι προβλέπει το Σύνταγμα.

Με λίστα, και όχι με σταυρό προτίμηση, αναμένεται να διεξαχθούν οι νέες, πρόωρες εκλογές που επίκεινται στην Ελλάδα, βάσει του ισχύοντος εκλογικού νόμου 3231/2004.
Ειδικότερα, βάσει του ισχύοντος νόμου, ο οποίος μάλιστα είχε αλλάξει με νομοθετική πρωτοβουλία του... τότε υπουργού Εσωτερικών και νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ορίζει πως σε περίπτωση διαδοχικών εκλογών, οι οποίες γίνονται πριν περάσουν 18 μήνες από τις προηγούμενες, αυτές δε θα γίνουν με σταυρό προτίμησης, αλλά με λίστα, όπως στις εκλογές του 1985.
Η τροπολογία αυτή δίνει ουσιαστικά τη λύση στο αντάρτικο που αντιμετωπίζει ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς με τις λίστες θα μπορέσει να «διώξει» τους διαφωνούντες… συντρόφους από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο νόμος φέρνει και μια πρωτιά για την Ελλάδα, καθώς για πρώτη φορά τα ηνία ως υπηρεσιακός, έστω, πρωθυπουργός, θα αναλάβει γυναίκα.
Ειδικότερα, η Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου, θα αναλάβει κατά το νόμο υπηρεσιακή πρωθυπουργός εάν γίνουν πρόωρες εκλογές, όπως ορίζει το Σύνταγμα.
Η κ. Θάνου ανέλαβε την προεδρία του Αρείου Πάγου μετά την συνταξιοδότηση του προκατόχου της Αθανάσιου Κουτρουμάνου, έπειτα από σχετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Νικ. Παρασκευόπουλου και την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου στο τέλος Ιουνίου.
Μέχρι τότε ήταν αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.
Εάν παραιτηθεί λοιπόν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναλάβει πρωτοβουλία για συγκρότηση νέας κυβέρνησης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προχωρήσει σε διαβούλευση με τους πολιτικούς αρχηγούς και αν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κοινοβουλευτικής κυβέρνησης, θα διαλύσει τη Βουλή και θα προκηρύξει εκλογές.
Σύμφωνα με τη διαδικασία η πρώτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πηγαίνει στον αρχηγό του δεύτερου -σε κοινοβουλευτική δύναμη- κόμματος δηλαδή τον κ. Βαγέλλη Μεϊμαράκη και, αν δεν τελεσφορήσει, στον αρχηγό του τρίτου κόμματος.
Αν και πάλι οι διαδικασίες οδηγηθούν σε αδιέξοδο τότε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια ύστατη προσπάθεια συνεννόησης.
Η κάθε διερευνητική εντολή διαρκεί έως και τρεις ημέρες.
Εάν διαπιστωθεί βέβαιη προσφυγή σε πρόωρες κάλπες τότε ορίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές εντός 21 ημερών.

Διαβάστε Περισσότερα »

Παραιτήθηκε ο Τσίπρας - Εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου

Πάει τώρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - Η λαϊκή εντολή που πήρα στις 25 Γενάρη εξήντλησε τα όριά της - Εσείς με την ψήφο σας θα αποφανθείτε εάν η συμφωνία που πετύχαμε παρέχει τα εχέγγυα για να βγούμε απ' τα μνημόνια - Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός εξηγεί την απόφασή του για πρόωρες εκλογές
«Ένας κύκλος έκλεισε. Αποφάσισα την παραίτηση της κυβέρνησης» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
Η λαϊκή εντολή που πήρα στις 25 Γενάρη εξήντλησε τα όριά της - Εσείς με την ψήφο σας θα αποφανθείτε εάν η συμφωνία που πετύχαμε παρέχει τα εχέγγυα για να βγούμε απ' τα μνημόνια - Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός εξηγεί την απόφασή του για πρόωρες εκλογές

Θα ζητήσω την ψήφο του ελληνικού λαού για να ξεδιπλώσω όλες τις πτυχές του προγράμματος. Πιο έμπειροι, πιο έτοιμοι. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν πρόκειται να παραδώσω την ασπίδα των ιδεών σε κανέναν και σας καλώ να δώσουμε την δύσκολη μάχη να ξαναστήσουμε την πατρίδα όρθια.

«Επαφίεμαι στην κρίση σας, περήφανος και ήσυχος με την συνείδησή μου. Διαπραγματευθήκαμε σκληρά. Αντέξαμε σε πιέσεις και εκβιασμούς. Φτάσαμε είναι η αλήθεια στα όριά μας. Κάναμε όμως την Ελλάδα παγκόσμιο πρόβλημα. Η ιδέα ότι μπορεί να μπει ένα τέλος στην λιτότητα κερδίζει έδαφος. Και εμείς η Ελλάδα με κύρος και εμβέλεια παίξαμε και παίζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο» εκτίμησε ο κ. Τσίπρας.

Η μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς μόλις άρχισε. Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Όλα αυτά απαιτούν καθαρή εντολή, ισχυρή κυβέρνηση, σταθερή και χωρίς ταλαντεύσεις πορεία.

«Με την δουλειά όλων μας η συμφωνία θα αποδειχθεί η αρχή του τέλους. Δεν είναι εύκολη αλλά μας δίνει δυνατότητες. Αρκεί η κοινωνία να είναι όρθια και παρούσα» τόνισε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του προς τους πολίτες με το οποίο ανακοινώνει την παραίτηση της κυβέρνησής του και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

«Δεν πετύχαμε την συμφωνία που ελπίζαμε. Σ' αυτή την μάχη κάναμε και υποχωρήσεις. Αλλά με δεδομένα όσα κληρονομήσαμε, αυτή η συμφωνία ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να πετύχουμε» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας εξηγώντας τα οφέλη της συμφωνίας με τους δανειστές.

«Η νέα δανειακή σύμβαση δεν είναι αποικιοκρατικού χαρακτήρα αλλά διέπεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο και τέλος για πρώτη φορά με τόσο καθοριστική διαδικασία προσδιορίστηκε ο τρόπος για την μείωση του χρέους» είπε ο κ. Τσίπρας.
Διαβάστε Περισσότερα »

Οίκος Ευγηρίας η Ευτυχισμένη Δύσις στη Ξηρονομή


Διαβάστε Περισσότερα »

Αιμοδοσία στις Θεσπιές


Διαβάστε Περισσότερα »

Έναρξη Πινδαρείων 2015: 23 Αυγούστου με Βραδιά Γλεντιού στην Κεντρική Πλατεία Θήβας



Την Κυριακή 23 Αυγούστου και ώρα 20:30 ξεκινούν στην Κεντρική Πλατεία Θήβας οι πολιτιστικές εκδηλώσεις Δήμου Θηβαίων «Πινδάρεια 2015»

με μία βραδιά γλεντιού με δημοτική παραδοσιακή μουσική από το Σύλλογο Φίλων Παραδοσιακής Μουσικής.

ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ:

ΔΗΜ.ΖΑΧΑΡΗΣ (ΚΛΑΡΙΝΟ)- ΑΓΓ.ΚΥΡΙΑΚΟΣ (ΛΑΟΥΤΟ) - Κ. ΓΙΟΥΛΤΟΥΡΗΣ (ΚΡΟΥΣΤΑ)

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: Σ.ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Ακολουθεί το 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Συγκροτημάτων στις 24 και 25 Αυγούστου στο Δημοτικό Θέατρο Μοσχοποδίου, με τη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων :

ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΣΧΟΠΟΔΙΟΥ ώρα 8:00μ.μ

1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ:

1. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΛΑΪΟΣ»

2. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ

3. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΤΕΡΨΥΧΩΡΕΙΟ»

4. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ «ΣΑΠΩΝ» (ΚΑΣΣΙΤΕΡΑ) ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Συμμετέχουν και τα παιδικά τμήματα του Λυκείου Ελληνίδων Θήβας και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Λάιος»

ΤΡΙΤΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΣΧΟΠΟΔΙΟΥ ώρα 8:00μ.μ

1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ:

1. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΘΗΒΑΣ “Η ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ”

2.ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»

3. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΑΛΑΣ ΩΡΩΠΟΥ

4. ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΘΗΒΑΣ

5. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΒΛΑΧΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ»

Συμμετέχει και το παιδικό τμήμα των Σαρακατσαναίων Θήβας

Διαβάστε Περισσότερα »

Αναβάλλεται η παράσταση “Πριν το Χάραμα” στη Θήβα


Ο Δημοτικός Οργανισμός Θήβας ανακοινώνει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί στη Θήβα η παράσταση “Πριν το Χάραμα”, που εντάχθηκε στο πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων “Πινδάρεια 2015”, μετά από σχετική απόφαση της διοργανώτριας εταιρείας της παράστασης “ΑΦΟΙ ΤΑΓΑΡΗ”, η οποία, όπως αναφέρει στην επιστολή της προς τον Δ.Ο.Θ. , δεν θα πραγματοποιήσει την παράσταση στις 31/8 λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ο καιρός του φετινού χειμώνα -Τι δείχνουν τα ημερομήνια


Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει στο τέλος του και το φθινόπωρο βρίσκεται  προ των πυλών, τα καιρικά ... σενάρια δίνουν και παίρνουν με τους λαϊκούς μετεωρολόγους να ερμηνεύουν τα «ημερομήνια» και να προβλέπουν τι καιρό θα κάνει το φετινό χειμώνα.

Τα παραδοσιακά ημερομήνια βγαίνουν στις αρχές Αυγούστου και σύμφωνα με το weather-in-greece.gr προβλέπουν ότι ο καιρός από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ως το Μάρτιο θα διαμορφωθεί ως εξής:

Οπως φαίνεται και από τον παραπάνω πίνακα ο Σεπτέμβριος όπως και ο Οκτώβριος θα είναι βροχεροί, ενώ ο χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα βαρύς αλλά και ξηρός, αφού προβλέπονται χιόνια, ήδη από το Νοέμβριο αλλά όχι και ιδιαίτερες βροχές.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ THΣ ΝΔ ΓΙΑ TH ΦΩΚΙΔΑ O ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ




Με απόφαση της Νέας Δημοκρατίας ο Βουλευτής Βοιωτίας, Τομεάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Βαγγέλης Μπασιάκος ορίστηκε Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικής κάλυψης του νομού Φωκίδας, στον οποίο δεν εκλέχθηκε Βουλευτής του Κόμματος στις τελευταίες εθνικές εκλογές, για την καλύτερη υποστήριξη και στη Βουλή των θεμάτων του νομού.

Αντίστοιχα ορίστηκαν υπεύθυνοι Βουλευτές και σε άλλους νομούς, στους οποίους δεν εκλέχτηκε Βουλευτής της Ν.Δ στις τελευταίες εθνικές εκλογές.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ολοκληρώθηκε το γήπεδο Μπάσκετ του 2ου Δημοτικού Αλιάρτου


Ολοκληρώθηκε η πλαστικοποίηση του γηπέδου Μπάσκετ στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αλιάρτου και από το Σεπτέμβριο οι Μαθητές θα βρουν ένα όμορφο και ασφαλές γήπεδο .
Οι εργασίες περιλαμβάνονται στο υπό εξέλιξη πρόγραμμα φροντίδας και ανακαίνισης των γηπέδων και χώρων που συναθροίζονται παιδιά, όπως παιδικές χαρές, γήπεδα μπάσκετ, αυλές σχολείων και εκπονείται από ίδιους πόρους του Δήμου.
 Οι παρεμβάσεις κρίθηκαν αναγκαίες από τη Δημοτική Αρχή στα πλαίσια της υποχρέωσής της να παράσχει στη νέα γενιά ασφαλείς και όμορφους χώρους άθλησης και αναψυχής.
Ο Δήμαρχος
Γεώργιος Π.Ντασιώτης
Διαβάστε Περισσότερα »

«Μουσική στο φως του φεγγαριού» στην Αγία Τριάδα Λιβαδειάς



Εκδήλωση Πανσελήνου 2015

για το Σπήλαιο «Νύμφης Κορώνειας» Βοιωτίας
Στο πλαίσιο του εορτασμού της φετινής Πανσελήνου του Αυγούστου από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στο Σπήλαιο «Νύμφης Κορώνειας» Βοιωτίας, το Σάββατο 29 Αυγούστου 2015.

Η εκδήλωση έχει τίτλο «Προβολή με ευρήματα από το Σπήλαιο Νύμφης Κορώνειας με συνοδεία Μουσικής στο Φως του Φεγγαριού».

Η διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Αγίας Τριάδας Δήμου Λιβαδειάς, την Εκκλησία και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Οι Εννέα Μούσες».
 Την μουσική πλαισιώνουν συγκρότημα με τραγούδια «Από τον Έρωτα στον Αχέροντα» με την συμμετοχή του τραγουδοποιού Νίκου Ζουρνή.


                                   Πέτρινο Θέατρο Αγίας Τριάδας Λιβαδειάς Βοιωτίας, ώρα 21.00.





Διαβάστε Περισσότερα »

Παραιτείται η κυβέρνηση

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πήρε την απόφαση να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές εντός Σεπτεμβρίου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί σήμερα Πέμπτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να του υποβάλλει και επίσημα την παραίτηση της κυβέρνησής του.

Είναι πολύ πιθανό ο κ. Τσίπρας να απευθύνει και διάγγελμα στον ελληνικό λαό με το οποίο θα εξηγεί και τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών είναι η Κυριακή 20 Σεμπτεβρίου, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει εκλογές-εξπρές.

Ωστόσο το ζήτημα που θα ανακύψει είναι αυτό των διερευνητικών εντολών, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, δεδομένου ότι δεν έχει μεσολαβήσει ένας χρόνος από τις προηγούμενες Εθνικές εκλογές, η κυβέρνηση δεν μπορεί να στήσει πρόωρες κάλπες επικαλούμενη Εθνικό θέμα.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος θα κληθεί λοιπόν να ξεκινήσει κύκλο διερευνητικών επαφών με τα τρία πρώτα κόμματα.

Αν δεν τελεσφορήσει αυτή η διαδικασία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων για να διαπιστώσει αν μπορούν να σχηματίσουν οικουμενική κυβέρνηση.

Στο μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι βάσει των κοινοβουλευτικών συσχετισμών δεν θα προκύψει κυβέρνηση από τις διερευνητικές εντολές, ως εκ τούτου θα οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Αικατερίνη Θάνου, η οποία θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές.

Όπως είχε γράψει και το zougla.gr ο πρωθυπουργός δέχονταν εισηγήσεις είτε να προσφύγει σε ψήφο εμπιστοσύνης στην Βουλή, είτε να κάνει εκλογές – εξπρές.

Μετά και τη δήλωση του Λαφαζάνη, επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, ότι θα καταψηφίσει σε περίπτωση ψήφου εμπιστοσύνης, ο κύβος ερρίφθη.

Ενδεικτική η δήλωση της κυβερνητικού εκπροσώπου για όσα είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά την έγκριση από τον ESM της πρώτης δόσης βλέπει πρόσφορο έδαφος για τη διεξαγωγή εκλογών σε ευνοϊκό κλίμα.
zougla.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Φεστιβάλ Δημοτικού Τραγουδιού στο Ζερίκι


Διαβάστε Περισσότερα »

Μπλόκο από το ΙΚΑ στην έκδοση νέων συντάξεων!...



Πρωτοφανή απόφαση με την οποία αναστέλλει από 1/1/2015 την έκδοση νέων συντάξεων γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, πήρε το ΙΚΑ εκδίδοντας σχετική οδηγία στις 12 Αυγούστου, δηλαδή λίγες ώρες πριν από την ψήφιση του νέου συνταξιοδοτικού μνημονιακού νόμου 4336/15, σύμφωνα με...
το επίσημο έγγραφο της Διοίκησης του Ιδρύματος που αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Κατά το ρεπορτάζ, η έκδοση συντάξεων μόνο για περιπτώσεις γήρατος και μόνο προσωρινών, θα επιτρέπεται σε όσους έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος και εφόσον οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι δηλώνουν υπ’ ευθύνη τους ότι έχουν τουλάχιστον τις 4.500 ημέρες ασφάλισης, οπότε και θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης.

Σε όλες τις άλλες κατηγορίες και κυρίως σε όσους είναι κάτω των 67 ετών το ΙΚΑ δεν θα δίδει ούτε κανονική ούτε προσωρινή σύνταξη!

Όπως αναφέρει το αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας, ωστόσο, εάν συντρέχουν «εξαιρετικοί και επείγοντες λόγοι», όπως οικονομική αδυναμία ή λόγοι υγείας, τότε οι ασφαλισμένοι θα καλούνται να αποδείξουν ότι έχουν οικονομικά προβλήματα ή ανάγκη χρημάτων λόγω ασθένειας και στη συνέχεια θα αξιολογούνται από τους αρμόδιους διευθυντές για το αν μπορεί ή όχι να προχωρήσει η έκδοση προσωρινής σύνταξης.

Αν δηλαδή οι ασφαλισμένοι δεν έχουν κλείσει το 67ο έτος ή αν δεν έχουν 4.500 ημέρες ασφάλισης, αλλά δικαιούνται σύνταξη με λιγότερα ένσημα και σε μικρότερη ηλικία (λόγω αναπηρίας ή λόγω θανάτου), τότε θα πρέπει να αποδείξουν ότι βρίσκονται είτε σε οικονομική αδυναμία, είτε ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας πριν υποβάλουν αίτηση για σύνταξη!
Διαβάστε Περισσότερα »

Δεν θα δοθεί νέα παράταση στις φορολογικές δηλώσεις



...ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.


 Καμία νέα παράταση δεν θα δοθεί στις φορολογικές δηλώσεις, τονίζει την Τετάρτη με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.
Με...αφορμή αιτήματα για παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας των φορολογικών δηλώσεων, το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων είναι ικανοποιητικός και έχει ήδη υποβληθεί, το 84% των δηλώσεων.

Όπως τονίζεται έχουν ήδη δοθεί παρατάσεις που κάλυψαν υπαρκτές ανάγκες.

Αν και από το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζονται πλήρως τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στους πολίτες και ειδικά στους λογιστές, από καθυστερήσεις, παραλείψεις και καθυστερημένες νομοθετικές πρωτοβουλίες εντούτοις τονίζεται ότι δεν θα υπάρξει νέα παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τις καταληκτικές ημερομηνίες της Πέμπτης 20.8.2015 για τα νομικά πρόσωπα και της Τετάρτης 26.8.2015 για τα φυσικά πρόσωπα.

Υπενθυμίζεται ότι η εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης συνεπάγεται κυρώσεις για τους φορολογουμένους όπως:

- Πρόστιμο 100 € (σε περίπτωση μη τήρησης βιβλίων).

- Προσαύξηση φόρου 0,73% για κάθε μήνα, στο ποσό του φόρου.
Διαβάστε Περισσότερα »

Είναι γεγονός - Δημιουργήθηκε ο πρώτος ανθρώπινος εγκέφαλος εργαστηρίου




Ενα σχεδόν πλήρη ανθρώπινο εγκέφαλο...
ο οποίος έχει αντιστοιχεί στον πραγματικό εγκέφαλο ενός εμβρύου πέντε εβδομάδων, κατάφεραν να δημιουργήσουν για πρώτη φορά στα χρονικά επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Ο εγκέφαλος δημιουργήθηκε από ενήλικα ανθρώπινα δερματικά κύτταρα, που αναπρογραμματίσθηκαν για να γίνουν βλαστικά-πολυδύναμα και μετά εξειδικεύθηκαν ξανά σε νευρωνικά-εγκεφαλικά κύτταρα.

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα, το οποίο αναμένεται να βοηθήσει στην μελέτη εγκεφαλικών παθήσεων όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και ο αυτισμός.

Ο εργαστηριακός εγκέφαλος έχει μέγεθος γόμας μολυβιού και περιέχει τόσο τη δομή όσο και το 99% των γονιδίων που υπάρχουν στον πραγματικό αναπτυσσόμενο εγκέφαλο ενός ανθρώπινου εμβρύου. Περιλαμβάνει επίσης το νωτιαίο μυελό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογικής χημείας και φαρμακολογίας Ρενέ Ανάντ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, που έκαναν την εντυπωσιακή ανακοίνωση σε συνέδριο στρατιωτικής ιατρικής που διοργάνωσε το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ στη Φλόριντα, δήλωσαν ότι ο καλλιεργημένος στο εργαστήριο εγκέφαλος θα επιταχύνει τις δοκιμές πειραματικών νευρολογικών φαρμάκων, πριν λάβουν χώρα οι κανονικές κλινικές δοκιμές.

Παρακάμπτονται έτσι ηθικά διλήμματα, αν τα αρχικά πειράματα έπρεπε να γίνουν σε πραγματικούς ανθρώπινους εγκεφάλους, ενώ δεν χρειάζεται πλέον τα πειράματα να περιορισθούν σε εγκεφάλους τρωκτικών.

«Όχι μόνο μοιάζει με τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο, αλλά επίσης τα διάφορα είδη κυττάρων του εκφράζουν σχεδόν όλα τα γονίδια, όπως σε έναν κανονικό εγκέφαλο», δήλωσε ο Ανάντ.

Το βασικό που λείπει από το εργαστηριακό αντίγραφο του εγκεφάλου, είναι ένα αγγειακό σύστημα, καθώς οι επιστήμονες θα χρειάζονταν μια τεχνητή καρδιά για να το πετύχουν αυτό.

Χρειάζονται περίπου 15 εβδομάδες για να αναπτυχθεί ένα τέτοιο μοντέλο εγκεφάλου ανάλογου με τον εγκέφαλο ενός εμβρύου πέντε εβδομάδων. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι θα δοκιμάσουν να δημιουργήσουν στο εργαστήριο ακόμη πιο ώριμους εγκεφάλους, που να αντιστοιχούν σε εγκέφαλο εμβρύου 12, 16 ή και 20 εβδομάδων.

Αλλοι επιστήμονες εμφανίσθηκαν επιφυλακτικοί -με δεδομένο ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη σχετική επιστημονική δημοσίευση παρά μόνο ανακοίνωση- και περιμένουν να δουν περισσότερα στοιχεία για να κάνουν αξιολόγηση, αν και ο Ανάντ εμφανίζεται μάλλον κρυψίνους για τις λεπτομέρειες της έρευνάς του.

«Όταν κάποιος κάνει έναν τέτοιο εντυπωσιακό ισχυρισμό, τότε θα πρέπει να επιφυλαχθείς, εωσότου είναι πρόθυμος να αποκαλύψει περισσότερα πράγματα», δήλωσε στη «Γκάρντιαν» ο νευρολόγος Ζαμίλ Καντέρ του νοσοκομείου Τζον Ράντκλιφ της Οξφόρδης.

Από την πλευρά του, ο αμερικανικός στρατός ενδιαφέρεται για τη συγκεκριμένη έρευνα, προσδοκώντας ότι μπορεί να βοηθήσει στην μελέτη των εγκεφαλικών τραυμάτων των στρατιωτών, καθώς και της μετατραυματικής διαταραχής τους.
Διαβάστε Περισσότερα »

Συννεφιά με ζέστη και τοπικές βροχές

Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση στα δυτικά και βόρεια.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στην κεντρική Μακεδονία και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στις υπόλοιπες περιοχές.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Βαθμιαία τις βραδινές ώρες στα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Αρχικά στο βορειοανατολικό Ιόνιο και βαθμιαία την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά λίγες νεφώσεις καταιγίδες περιόδους αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά. Από τις απογευματινές ώρες βαθμιαία βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και στα νότια δυτικοί μέχρι 4 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος. Βαθμιαία στα βόρεια θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της Θεσσαλίας.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ. Βαθμιαία στα νότια θα στραφούν σε δυτικούς 4 με 5 και πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 35 και στα νότια 36 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 έως 5 και βαθμιαία στα νότια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Καιρος: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και από αργά το βράδυ βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μεγίστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και τις βραδινές ώρες βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ