Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Πώς θα διαβάσετε τις δημοσκοπήσεις




    Τα «ψιλά γράμματα» συχνά κάνουν τη διαφορά. Έτσι, όταν ο πολίτης στέκει αντιμέτωπος με ένα μπαράζ, ενίοτε αντικρουόμενων, δημοσκοπικών αποτελεσμάτων, είναι χρήσιμο να έχει στο νου του τι πρέπει να προσμετρήσει και τι όχι…

Είναι πράγματι οριακή η..  έκβαση του αποτελέσματος των επικείμενων εκλογών, όπως δείχνει η πλειονότητα των τελευταίων δημοσκοπήσεων;

Τι πραγματικά σημαίνει μια διαφορά της τάξης του 0,5% ή ακόμη και του 1,5% στη μάχη για την πρώτη ή την τρίτη θέση και τι πρέπει να έχουμε στο «πίσω μέρος» του μυαλού μας όταν είμαστε αντιμέτωποι με ποσοστιαίες διαφορές αυτής της τάξης μεγέθους;

Στην πραγματικότητα, όπως εξηγούν οι ειδικοί, διαφορές του μεγέθους αυτού ελάχιστα σημαίνουν, καθώς υπερκαλύπτονται από το περιθώριο σφάλματος των δημοσκοπήσεων.

Ούτως ή άλλως, με το κύμα επιστροφής και των τελευταίων από τις διακοπές τώρα αρχίζει επί της ουσίας η πραγματική μάχη των δημοσκοπήσεων, καθώς το «δείγμα» των ερωτώμενων καθίσταται αντιπροσωπευτικότερο.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας δημοσκοπήσεων Αlco, κ. Κ. Παναγόπουλο, τρία είναι τα στοιχεία-κλειδιά σε κάθε δημοσκόπηση.

Πρώτον, ο χρόνος διεξαγωγής της μέτρησης, δεύτερον, τα ερωτήματα και ο τρόπος διατύπωσής τους και τρίτον, το περιθώριο στατιστικού σφάλματος σε σχέση με το δείγμα των ερωτηθέντων.

Κάθε δημοσκόπηση, όπως επισημαίνει, συνιστά μια αποτύπωση της συγκεκριμένης χρονικής συγκυρίας και προφανώς δεν μπορεί να προδικάσει την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης. Έτσι, ευλόγως, αποτυπώνει τη χρονική στιγμή και το περιρρέον κλίμα κατά την οποία διεξάγεται και όχι αυτό που ίσως επικρατήσει σε μεταγενέστερο χρόνο…

Πρωτεύουσας σημασίας είναι -στο ίδιο πνεύμα- και η λοιπή «ταυτότητα» της έρευνας, δηλαδή το δείγμα επί του οποίου αυτή έχει διεξαχθεί, η εταιρία που την έχει διενεργήσει και εάν αυτή είναι κατάλληλα πιστοποιημένη, όπως βεβαίως ο εντολέας της έρευνας, με άλλα λόγια, το μέσο ή ο φορέας για λογαριασμό του οποίου διεξάγεται αυτή η έρευνα.

Σημείο-κλειδί σε κάθε έρευνα, κατά τους ειδικούς, αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο διατυπώνονται τα ερωτήματα και η θετική ή αρνητική χροιά που αυτά μπορεί να εμπεριέχουν.

Έτσι, χρήσιμο είναι κατά την εξέταση των αποτελεσμάτων μιας δημοσκόπησης να διαβάζουμε -πέραν των απαντήσεων- και τα ερωτήματα βάσει των οποίων εξήχθησαν αυτές οι απαντήσεις, ενώ η συνολική αξιολόγηση των όποιων συμπερασμάτων μιας έρευνας εναπόκειται βεβαίως και στην αναλυτική ικανότητα και στα κριτήριά που επιστρατεύουμε…

Για παράδειγμα, σε ερωτήματα σχετικά με πρόσωπα, π.χ. τον πρωθυπουργό, είναι εντελώς διαφορετικό να βασίζεται η ερώτηση επί του προσώπου και εντελώς διάφορο να εστιάζει επί του έργου του…

Αντίστοιχα, σε περιπτώσεις διατύπωσης «εκτίμησης ψήφου» οφείλουμε να θυμόμαστε ότι τούτη είναι προϊόν επεξεργασίας, καθώς βασίζεται σε αναγωγές που κάνει η κάθε εταιρία επί της πρόθεσης ψήφου (εκλογικής επιρροής) σε συνδυασμό με τους αναποφάσιστους, τα λευκά κ.ά. και ότι βασίζεται σε μαθηματικούς υπολογισμούς οι οποίοι δεν παύουν να εμπεριέχουν και την παράμετρο της «εκτίμησης».

Τέλος πάντων, σε περίπτωση οριακών αποτελεσμάτων στην πρόθεση ψήφου, χρήσιμο θα ήταν να θυμόμαστε ότι διαφορές μικρότερες του 3,1% (σε δείγμα 1.000 ερωτηθέντων) μικρή σημασία έχουν, αφού τόσο είναι το περιθώριο σφάλματος που προβλέπεται για μετρήσεις του είδους αυτού.

Ακόμη, δηλαδή, κι αν ένα κόμμα εμφανίζει προβάδισμα 1,5% και ένα άλλο εμφανίζει υστέρηση 1,5%, οπότε αυτά έχουν απόσταση 3 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ τους, η διαφορά αυτή θεωρείται αμελητέα ή και μηδενική από στατιστικής πλευράς…

Πάντως, όπως σημειώνει ο κ. Παναγόπουλος, το μέτρο θέτει η ίδια η δημοσκόπηση, η οποία οφείλει να συνοδεύει τα αποτελέσματά της και με την επισήμανση για το στατιστικό λάθος που αυτά εμπεριέχουν.

Υπό αυτό το συνολικό πρίσμα, καταδεικνύεται πόσο αβέβαιη παραμένει η έκβαση της επικείμενης εκλογικής αναμετρήσεως και πόσο «φωτογραφικά», τουλάχιστον από πλευράς χρονικής συγκυρίας, είναι τα αποτελέσματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Όπως είπαμε, όμως, η μάχη των δημοσκοπήσεων μόλις άρχισε…
Διαβάστε Περισσότερα »

Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

Διαβάστε Περισσότερα »

Αναλυτικά τα 13 νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ -Για 75.000 ανέργους

Τα νέα προγράμματα απασχόλησης, που έχουν σχεδιαστεί να υλοποιηθούν από τον ΟΑΕΔ, παρουσίασε η διοικητής του οργανισμού, Μαρία Καραμεσίνη.

Η κυρία Καραμεσίνη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 80ης ΔΕΘ, είπε ότι από τα νέα προγράμματα θα ωφεληθούν περισσότεροι από 80.000 άνεργοι. Ανακοίνωσε ότι η υλοποίησή τους έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ παρουσίασε τις δράσεις του ΟΑΕΔ, την περίοδο Μαρτίου – Αυγούστου 2015.

Ειδικότερα, τα νέα προγράμματα είναι:

    Ειδικό Πρόγραμμα “Ενίσχυσης της ρευστότητας και της απασχόλησης”, με αριθμό ωφελουμένων έως 10.000 άτομα και επιχειρήσεις, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.
    Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων, 12μηνης διάρκειας, με έμφαση στους μακροχρόνια ανέργους, γυναίκες και ανέργους άνω των 50 ετών.
    Πρόγραμμα επιδότησης μισθολογικού κόστους για την ενίσχυση της πλήρους ασφαλισμένης εργασίας σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) για 1.575 ωφελουμένους.
    Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης για Α.Μ.Ε.Α. σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.).
    Παράλληλα, ο ΟΑΕΔ, και σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, θα συμμετέχει στην υλοποίηση των εξής προγραμμάτων του Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης :

    Πρόγραμμα “Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης με εγγυημένη απασχόληση” για τις ηλικίες 29-64 ετών. Το πρόγραμμα είχε ανακληθεί ως οικονομικά ασύμφορο και μικρής ωφέλειας για τους ανέργους. Το νέο πρόγραμμα αφορά πλέον όχι 16.000 ανέργους αλλά 26.000 και προβλέπεται εγγυημένη απασχόληση έξι μηνών με βασικό μισθό και εργασιακά δικαιώματα και για τους 26.000 ανέργους.
    Πρόγραμμα “Δράσεις Ολοκληρωμένης Παρέμβασης” για 8.000 νέους ανέργους έως 24 ετών, για την προώθησή τους εναλλακτικά σε προγράμματα κατάρτισης με εγγυημένη 12μηνη απασχόληση ή προγράμματα προώθησης στην αυτοαπασχόληση, μέσω της επιδότησης εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και λειτουργικών δαπανών, για την ίδρυση και λειτουργία νέας επιχείρησης για 18 μήνες.
    Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και ένταξης σε θέσεις απασχόλησης για 10.000 άνεργους νέους ηλικίας 18-24 ετών σε επιχειρήσεις, με επίβλεψη στο χώρο εργασίας και, στη συνέχεια, ένταξη σε νέες θέσεις εργασίας στις ίδιες ή άλλες επιχειρήσεις για επιδοτούμενη απασχόληση (διάρκεια 12 μήνες).
    Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και ένταξης σε θέσεις απασχόλησης για 3.000 άνεργους νέους ηλικίας 25-29 ετών σε επιχειρήσεις, με επίβλεψη στον χώρο εργασίας και, στη συνέχεια, ένταξη σε νέες θέσεις εργασίας στις ίδιες ή άλλες επιχειρήσεις για επιδοτούμενη απασχόληση (διάρκεια 12 μήνες).
    Πρόγραμμα προώθησης της αυτοαπασχόλησης 5.000 νέων ανέργων έως 18-24 ετών, με επιδότηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης έως 12 μήνες από την έναρξη της δραστηριότητάς τους.
    Πρόγραμμα προώθησης της αυτοαπασχόλησης 5.000 ανέργων νέων 25-29 ετών με επιδότηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης έως 12 μήνες από την έναρξη της δραστηριότητάς τους.
    Πρόγραμμα προώθησης της νεανικής επιχειρηματικότητας για 1.000 ανέργους για τη δημιουργία startups από νέους 18-29 ετών.
    Πρόγραμμα προώθησης της νεανικής επιχειρηματικότητας για 3.000 ανέργους άνω των 29 ετών για τη δημιουργία startups και
    Πρόγραμμα μαθητείας 4.000 νέων 15-24 ετών που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης.



Διαβάστε Περισσότερα »

Συλλήψεις για ναρκωτικά στη Στερεά

Συνελήφθησαν έξι (6) ημεδαποί σε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο αστυνομικών ελέγχων που πραγματοποιούνται καθημερινά για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν ποσότητες ηρωίνης και ακατέργαστης κάνναβης, καθώς και ναρκωτικά δισκία


Συνεχίζονται οι συστηματικοί αστυνομικοί έλεγχοι σε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων αυτών, συνελήφθησαν το τελευταίο 24ωρο έξι (6) ημεδαποί, οι οποίοι κατηγορούνται για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.
Ειδικότερα συνελήφθησαν:

•    Μία 33χρονη και ένας 30χρονος στην περιοχή της Ν. Αρτάκης Ευβοίας, από αστυνομικούς της Β’ Ο.Π.Κ.Ε. Ευβοίας, διότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που επέβαιναν, βρέθηκαν να κατέχουν από κοινού και κατασχέθηκαν, δύο (2) αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες, οι οποίες περιείχαν μικροποσότητες ακατέργαστης κάνναβης.

•    33χρονος στη Χαλκίδας, από αστυνομικούς της Β’ Ο.Π.Κ.Ε. Ευβοίας, διότι στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα ηρωίνης.

•    56χρονος στη Χαλκίδα, από αστυνομικούς της Α’ Ο.Π.Κ.Ε. Ευβοίας, διότι στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.
•    18χρονος στη Θήβα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, διότι στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

•    47χρονος στη Λαμία, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, διότι στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ναρκωτικά δισκία, για την αγορά των οποίων απαιτείται ιατρική συνταγή.

Σημειώνεται ότι οι δράσεις αυτές είναι καθημερινές και αποσκοπούν στην καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, ενώ θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΕΛΑΣ: Η ώρα του Πολίτη κάθε Δευτέρα στα Αστυνομικά Τμήματα

Με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, καθιερώνεται σε μόνιμη βάση, από την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, η «Ώρα του Πολίτη, των Φορέων και των Κοινωνικών Εταίρων», που εφαρμόζεται πιλοτικά εδώ και δύο μήνες, με πρωτοβουλία του τέως αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση.

Η «Ώρα του Πολίτη» θα εφαρμόζεται πλέον σε εβδομαδιαία βάση και συγκεκριμένα, κάθε Δευτέρα, κατά τις ώρες 18.00-20.00, σε όλα τα αστυνομικά τμήματα της χώρας.
Κατά τις συγκεκριμένες ώρες, οι διοικητές των αστυνομικών τμημάτων ή οι νόμιμοι αναπληρωτές τους, θα δέχονται τους πολίτες, φορείς και κοινωνικούς εταίρους της περιοχής ευθύνης τους, ύστερα από σχετική τηλεφωνική επικοινωνία για τον προγραμματισμό της συνάντησης, προκειμένου να συζητούνται απόψεις, να υποβάλλονται αιτήματα, παράπονα και να εκθέτονται προβληματισμοί και προτάσεις για θέματα που συνδέονται με τη δράση και το έργο της Αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτη φάση το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά (από 20 Απριλίου έως 20 Ιουνίου 2015) σε (14) Αστυνομικά Τμήματα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χαλκίδα, Ρόδο, Ηράκλειο, Γιάννενα και Λάρισα.

Τηλέφωνα Γραμματειών Αστυνομικών Τμημάτων όλης της χώρας, όπου οι πολίτες, οι φορείς και οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν να επικοινωνούν, προκειμένου να ενημερώνονται για τον προγραμματισμό των συναντήσεων με τους Διοικητές, υπάρχουν σε ειδικό banner στην αρχική σελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr.

Διαβάστε Περισσότερα »

Απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση της Βοιωτίας λόγω κινδύνου εκδήλωσης Πυρκαγιάς

Απαγόρευση κυκλοφορίας Οχημάτων και Πεζών λόγω κινδύνου εκδήλωσης Πυρκαγιάς»
    Με την υπ’ αριθ.202/05-9-2015 Απόφαση της Αντιπεριφερειάρχου της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και  λαμβανομένου υπόψη τον από 05-9-2015 Χάρτη Πρόβλεψης Κίνδυνου Πυρκαγιάς της Γ.Γ.Π.Π.   (κατηγορία κινδύνου 4),  που ισχύει για την Κυριακή,  06/8/2015  ,  απαγορεύεται η κίνηση και η κυκλοφορία οχημάτων και πεζών από την 12η βραδινή της 05ης Αυγούστου, ημέρα Σάββατο έως και την 12η βραδινή της 06ης Αυγούστου,  ημέρα Κυριακή,  στις  ακόλουθες περιοχές:
ΔΗΜΟΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
1.    Άλσος άνωθεν Αγίων Θεοδώρων _Κεραμίδι
2.    Άλσος Αγίου Λουκά – Νεκροταφείο -Ζαγαράς
3.    Αναδασωτέο τμήμα Β.Δ. της πόλης της Λιβαδειάς στο Πέρα Χωριό
4.    Θέση «Καραμπατσέικα» -Παλαιά οδός Λιβαδειά – Αγία Τσουκαλάδες
5.    Θέση «Καραβέλια» δρόμος προς Αγία Άννα  Δ.Ε. Κορωνείας
6.    Αδιέξοδο πάνω από το Δημοτικό στάδιο Λιβαδειάς
ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ
1.    Δάσος Μοσχοποδίου
2.    Δάσος Αγίας Τριάδας
3.    Δάσος Κιθαιρώνα
ΔΗΜΟΣ ΤΑΝΑΓΡΑΣ
1.    Δάσος Δερβενοχωρίων
ΔΗΜΟΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ – ΑΡΑΧΩΒΑΣ- ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ
1.    Εθνικός Δρυμός Παρνασσού
Της ανωτέρω  απαγόρευσης εξαιρούνται οι διατηρούντες ποιμνιοστάσια, γεωργικές εκτάσεις  καθώς και οι ιδιοκτήτες  και οι κινούμενοι προς τα καταστήματα που βρίσκονται στις αναφερθείσες περιοχές.



Διαβάστε Περισσότερα »

Το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Ενότητας στο νομό Βοιωτίας


Ιδρυτική Συνέλευση και Ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Ενότητας στο νομό Βοιωτίας

Πραγματοποιήθηκε χθες, 4 Σεπτεμβρίου 2015, η ιδρυτική συνέλευση της «Λαϊκής Ενότητας» Βοιωτίας, με μεγάλη συμμετοχή πολιτών από πολλές περιοχές του νομού και  αποφασίστηκε να συσταθεί η οργάνωση της Λαϊκής Ενότητας Βοιωτίας.

Συζητήθηκε η προγραμματική διακήρυξη της Λαϊκής Ενότητας, οι προγραμματικοί άξονες, οι στόχοι για τη συγκρότηση ενός μεγάλου πολιτικού και κοινωνικού μετώπου που θα ακυρώσει τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις που έχουν καταστήσει τη χώρα αποικία χρέους. Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ αποτελεί την πολιτική ανάγκη να εκφραστεί ένα μεγάλο δημοκρατικό μέτωπο αξιοπιστίας, συνέπειας και ανιδιοτέλειας, που θα αναστυλώσει τις προδομένες ελπίδες, θα νικήσει το φόβο και τη μοιρολατρία και θα δώσει αέρα νίκης στο μεγάλο, λαϊκό και νεανικό ρεύμα του ΟΧΙ της 5ης Ιουλίου.

Συζητήθηκαν επίσης οργανωτικά θέματα και εκλέχθηκε Συντονιστική Επιτροπή του νομού, η οποία θα έχει και την ευθύνη για τον προγραμματισμό της προεκλογικής εκστρατείας σε όλο το νομό.
Στη συνέλευση αποφασίστηκε ομόφωνα η σύνθεση και η σειρά του ψηφοδελτίου του νομού. Στο ψηφοδέλτιο της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Βοιωτίας, συμμετέχουν αγωνιστές των κοινωνικών κινημάτων στο νομό, που έχουν συνεχή και συνεπή δράση στον προοδευτικό αντιμνημονιακό αγώνα του λαού μας και πρωτοστάστησαν στο μεγάλο ΟΧΙ του Ελληνικού λαού.  

Το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Ενότητας στο νομό Βοιωτίας αποτελούν οι:

1)Σταθάς Γιάννης από το Δίστομο, Βουλευτής του ΟΧΙ στην απελθούσα βουλή,  βιομηχανικός εργάτης.
2)Σκούμας Θανάσης από τη Θήβα, Βουλευτής του ΟΧΙ στην απελθούσα Βουλή, πρώην δήμαρχος Θήβας, Δικηγόρος.
3)Πούλου Ελένη από τη Λιβαδειά, Μέλος της ¨Αριστερής Ανασύνθεσης(ΑΡ.ΑΝ.)¨, Κοινωνιολόγος, Ιδιωτική Υπάλληλος.
4)Μοναχόπουλος Ηρακλής από τον Άγιο Θωμά Τανάγρας, Φαρμακοποιός, πρώην συντονιστής Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Τανάγρας
5)Βελιτζέλου Ακτίνα από την Λιβαδειά, κτηνοτρόφος, με δράση στο αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα.

5-9-2015
Το Γραφείο Τύπου της Λαϊκής Ενότητας Βοιωτίας


Διαβάστε Περισσότερα »

Η πρώτη "λυπητερή" για τους αγρότες - Πότε θα την πληρώσουν

Περί τα 135 ευρώ επιπλέον θα πρέπει να βγάλουν από την τσέπη τους οι αγρότες για να αγοράσουν 1000 λίτρα πετρέλαιο για τα μηχανήματά τους.

Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τον αγροτικό κόσμο της χώρας θα ενεργοποιηθεί 10 ημέρες μετά τις εκλογές δηλαδή από την 1η Οκτωβρίου.

Μάλιστα, από τον Οκτώβριο του 2016 το ειδικό καθεστώς για το πετρέλαιο των αγροτών καταργείται κάτι που συνεπάγεται περαιτέρω επιβάρυνση κατά 100 ευρώ ανά χίλια λίτρα.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, κοινοποίησε πριν από λίγο την εγκύκλιο που ερμηνεύει τη «λυπητερή».

Το μέτρο έχει ήδη ψηφιστεί με ημερομηνία ενεργοποίησης της 1η Οκτωβρίου. Όπως αναφέρει και η σχετική εγκύκλιος «αναπροσαρμόζεται από 1/10/2015 ο συντελεστής ΕΦΚ του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία από εξήντα έξι (66) ευρώ ανά χιλιόλιτρο σε διακόσια (200) ευρώ ανά χιλιόλιτρο, ενώ με την παράγραφο 2, καταργείται από 1/10/2016 ο ως άνω οριζόμενος συντελεστής ΕΦΚ και η διαδικασία επιστροφής φόρου για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία».

Να σημειωθεί ότι και φέτος, οι αγρότες αντιμετώπισαν πολύ μεγάλα προβλήματα με την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών επί μήνες να συσκέπτονται με τις αντίστοιχες του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων σχετικά με το κατά πόσο η επιστροφή θα πρέπει να συμψηφίζεται με οφειλές των αγροτών προς τον ΟΓΑ ή όχι. Τελικώς, ο γόρδιος δεσμός… κόβεται με την κατάργηση της επιδότησης.
fpress.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Οι φορο-νάρκες που περιμένουν τη νέα κυβέρνηση




Να πάρει στα χέρια πολύ καυτές φορολογικές πατάτες είναι καταδικασμένη η κυβέρνηση που θα προκύψει αμέσως μετά τις εκλογές. Πρόκειται για ζητήματα με τεράστιο πολιτικό και οικονομικό κόστος που θα επηρεάσουν άμεσα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των φορολογούμενων.

Ας τα δούμε αναλυτικά:

Πρώτο και κυριότερο θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση είναι αυτό της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση - το μέτρο έχει ανασταλεί επί της ουσίας, αλλά δεν έχει ακόμη ανασταλεί τυπικά. Με βάση τη δεδηλωμένη πρόθεση των δυο μεγαλύτερων κομμάτων να παγώσει το θέμα, δόθηκε παράταση έως τις 16 Οκτωβρίου για την ένταξη των επιχειρήσεων της ιδιωτικής εκπαίδευσης στο καθεστώς ΦΠΑ. Ωστόσο τυπικά το μέτρο ισχύει κανονικά και απειλεί με πρόστιμα τις επιχειρήσεις που δεν θα επιβάλλουν ΦΠΑ στους πελάτες τους.

Η κατάργηση του μέτρου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει συμφωνήσει με τους δανειστές ότι το μέτρο θα φέρει στο δημόσιο ταμείο το ποσό των περίπου 250 εκατομμυρίων ευρώ και για να καταργηθεί θα πρέπει να βρεθεί ισοδύναμο μέτρο. Ήδη η υπηρεσιακή κυβέρνηση αναζητεί ισοδύναμα μέτρα στην περικοπή δαπανών.

Το δεύτερο καυτό θέμα που θα κληθεί να χειριστεί η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές είναι αυτό της φορολόγησης των αγροτών. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι θα καταργήσει το ειδικό φορολογικό καθεστώς των αγροτών και θα τους εξισώσει με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό σημαίνει ότι θα φορολογούνται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ (από 13% σήμερα) και θα καταβάλλουν προκαταβολή φόρου έως 100% ( από 27,5% που πληρώνουν σήμερα).

Το τρίτο καυτό θέμα είναι αυτό της λήψης πρόσθετων φορολογικών μέτρων προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί ότι θα αυξήσει τη φορολόγηση του εισοδήματος από ενοίκια με αύξηση του συντελεστή 11% στο 15% (για εισόδημα έως 12.000 ευρώ) και από το 33% στο 35% (για εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ). Επίσης έχει υποσχεθεί ότι θα αυξήσει το φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων από το 28% στο 29%. Πρόκειται για ακόμη μια φοροκαταιγίδα στην οικονομία που θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση.
capital.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Καιρός: Στο "κόκκινο" το θερμόμετρο - Η αναλυτική πρόγνωση για το Σαββατοκύριακο





Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός το Σαββατοκύριακο. Άνεμοι στα πελάγη δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα.

Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 17 έως 36 και κατά τόπους 37 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα νότια τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 17 έως 36 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: αίθριος.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια δυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 19 έως 37 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: αίθριος.
Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 22 έως 35 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: αίθριος.
Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα νότια τοπικά μέχρι 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 22 έως 35 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: αίθριος.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 22 έως 36 βαθμούς κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 20 έως 36 βαθμούς κελσίου

Η πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή

Καιρός: αρχικά αίθριος, τοπικές νεφώσεις από τις μεσημβρινές ώρες στα ηπειρωτικά με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων κυρίως στα ορεινά το βραδύ
αναμένεται βελτίωση έκτος από τα βορειοανατολικά όπου θα εκδηλωθούν
σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και από το βραδύ στα βόρεια
βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε μικρή περαιτέρω άνοδο στα ανατολικά και νότια όπου η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 37 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 38 βαθμούς.

Διαβάστε Περισσότερα »

Aπό το κακό στο χειρότερο η Εθνική: Νέα ήττα με 1-0 από τη Φινλανδία!




    Ο κατήφορος της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου δεν έχει τελειωμό, καθώς το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, στο ντεμπούτο του Κώστα Τσάνα στον πάγκο του, ηττήθηκε 1-0 -και- από τη Φινλανδία την Παρασκευη στο «Γ. Καραϊσκάκης», παραμένοντας χωρίς νίκη στα προκριματικά του Euro 2016.

Η.. «γαλανόλευκη» ήταν βελτιωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα ματς, πίεσε για το γκολ στο πρώτο μέρος, ωστόσο είδε τον νόμο του ποδοσφαίρου να ισχύει εις βάρος της, καθώς ό,τι δεν κατάφερε αυτή το πέτυχαν οι Φινλανδοί με τον Πογιάνπαλο στο 75ο λεπτό.

Αυτή ήταν η τέταρτη ήττα που γνωρίζει η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2004 στα προκριματικά, με αποτέλεσμα να είναι βυθισμένη στον «πάτο» του 6ου ομίλου με μόλις δύο βαθμούς και βεβαίως έχει ήδη αποκλειστεί από το επόμενο Euro.
Διαβάστε Περισσότερα »

Εκδήλωση στην μνήμη του δασκάλου Λουκά Μαστροδήμου στη Θίσβη


Την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015 στο Μουσείο Σχολικής Ζωής Θίσβης στην Βοιωτία
Ο δάσκαλος Λουκάς Μαστροδήμος υπήρξε μια εμβληματική μορφή της εκπαίδευσης στην οποία αφιέρωσε την ζωή του. «Έφυγε» πλήρης ημερών στις 29 Ιουλίου 2015 σε ηλικία 95 ετών αφήνοντας πίσω του μια πλούσια πνευματική και αγωνιστική παρακαταθήκη. Με την ευκαιρία της δωρεάς του εκπαιδευτικού του αρχείου στο Μουσείο Σχολικής Ζωής Θίσβης, ο Σύλλογος Γυναικών Θίσβης τιμώντας την μνήμη του θα  πραγματοποιήσει εκδήλωση την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015 (11.00 π.μ.) στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου, το οποίο δημιουργήθηκε με την δική του συμβολή. Πρόκειται για το πέτρινο δημοτικό σχολείο που εγκαινιάσθηκε το 1950 από τον τότε υπουργό Παιδείας Γεώργιο Παπανδρέου.

Ο Λουκάς Μαστροδήμος, γεννήθηκε στην Θίσβη Βοιωτίας το 1920. Ήταν γιος του επ’ ανδραγαθία αξιωματικού του Ελληνικού Στρατού Γιώργη Μαστροδήμου, υπασπιστή του στρατηγού Ιατρίδη, που έπεσε στη μάχη του Μπιζανίου. Ο πατέρας του ήταν στέλεχος του κόμματος των Φιλελευθέρων και της Ένωσης     Κέντρου στην Βοιωτία.

Τέταρτο παιδί πενταμελούς οικογένειας, ο Λουκάς Μαστροδήμος εισήχθη στην Μαράσλειο Ακαδημία το 1938 και αμέσως εντάχθηκε σε αριστερά προοδευτικά κινήματα της νεολαίας εκείνης της εποχής. Συνελήφθη από την αστυνομία του διαβόητου Μανιαδάκη του Μεταξά (καθεστώς 4ης Αυγούστου), βασανίστηκε και εκδιώχθηκε από την Μαράσλειο. Ως άριστο φοιτητή, ο διευθυντής της Μαρασλείου τον επανέγραψε και το 1941 πήρε το πτυχίο του δασκάλου.

Επέστρεψε στην Θίσβη μέσα στην Κατοχή και άρχισε να διδάσκει σε ξωκλήσια, διότι, μετά το Δίστομο, τα 3 χωριά Δομβραίνα, Θίσβη και Χώστια πυρπολήθηκαν από τους Γερμανούς τον Αύγουστο του 1943, για το φόνο ενός γερμανού αξιωματικού. Υπήρξαν και είκοσι ένα θάνατοι πατριωτών. Την εποχή εκείνη είναι ο γραμματέας της ΕΠΟΝ της περιοχής. Σε ένα ταξίδι του στην Αθήνα, σε μπλόκο στο Κριεκούκι, συνελήφθη από τους Γερμανούς. Κατάφερε να διαφύγει τρεις μέρες μετά μαζί με άλλους δύο πατριώτες ενώ βρίσκονταν καθ’ οδόν προς Θήβα με προορισμό τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στα μαύρα χρόνια του εμφυλίου, διώχθηκε και κατ’ επανάληψη κινδύνεψε τη ζωή του. Από τις αρχές του ’50 ξεκίνησε πλέον κανονικά τη διδασκαλική του καριέρα, στα χωριά της Θήβας, κυρίως όμως στην ιστορική Δομβραίνα όπου υπηρέτησε ως διευθυντής επί 22 χρόνια. Από το 1971 μέχρι το 1979, που συνταξιοδοτήθηκε, υπηρέτησε ως διευθυντής στην Ελευσίνα και την Αθήνα αποτελώντας υπόδειγμα δασκάλου. Το υπόλοιπο της ζωής του το αφιέρωσε στα παιδιά του, τα εγγόνια και τα δισέγγονά του, τους αναρίθμητους μαθητές του και την αγαπημένη του Θίσβη όπου την προσεχή Κυριακή θα τελεστεί θρησκευτικό μνημόσυνο και ακολούθως στο Σχολείο τα παιδιά του Γιώργος και Αννέτα θα δωρίσουν τη βιβλιοθήκη του και το αρχείο του.

Ο ίδιος ζήτησε να γραφεί στο μνήμα του η λέξη: «Δάσκαλος». Όπως τον γνώριζαν και τον αποκαλούσαν όλοι στην περιοχή.

Διαβάστε Περισσότερα »

Μια κοινωνικο-αθλητική εκδήλωση με αρκετή ...Βοιωτία

Μια κοινωνικο-αθλητική εκδήλωση με αρκετή ...Βοιωτία:Ο εκ Οινοφύτων ορμώμενος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο εκ Κυριακίου ( ο πατέρας του) και Διστόμου ( η μητέρα του) προπονητής της Εθνικής Ανδρών κ Κώστας Τσάνας και ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ κ.Βαγγέλης Τοπολιάτης (από Άγιο Γεώργιο), ηταν, μεταξύ άλλων αρμοδίων,οι πρωταγωνιστές της ανακοίνωσης κοινών των δράσεων συνέργειας και προσφοράς που ξεκινούν ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός "Αποστολή" της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ), στο πλαίσιο του κοινωνικού έργου της Εκκλησίας και του Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Ομοσπονδίας.


Την "εναρκτήρια σέντρα" σε αυτή τη συνεργασία έκαναν εκτός από τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, τον κ. Τσάνα και τον κ Τοπολιάτη, οι κκ Κωστής Δήμτσας, γενικός διευθυντής της "Αποστολής", ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Γιώργος Γκιρτζίκης και οι διεθνείς ποδοσφαιριστές Βασίλης Τοροσίδης και Σωκράτης Παπασταθόπουλος.

Όπως διαβάζουμε στην ''Ναυτεμπορική'', Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «αυτή η συνάντηση είναι πολύ όμορφη, αλλά και συγκινητική. Έχουμε μαζί μας σήμερα εκπροσώπους της Εθνικής Ελλάδας, οι οποίοι ήρθαν εδώ στην Αρχιεπισκοπή, μαζί με τους υπεύθυνους της διοίκησης, για να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή τους στους ανθρώπους που έχουν μεγάλη ανάγκη σήμερα. Η Εκκλησία έκανε, κάνει και θα κάνει πάντοτε το χρέος της. Αλλά όταν λέμε Εκκλησία εννοούμε τους ανθρώπους, δεν εννοούμε τα κτήρια. Γι' αυτό και χαιρόμαστε ιδιαίτερα για το σημερινό γεγονός».

Ο κ. Γκιρτζίκης, από την πλευρά του, τόνισε πως «αποτελεί ελάχιστη υποχρέωση για μας, ως Ομοσπονδία, να επιστρέψουμε στην κοινωνία, μέρος της αγάπης που η κοινωνία δίνει στο ποδόσφαιρο (...) Όπως συζητήσαμε με τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδας και τον κ. Δήμτσα, φτιάχνουμε από σήμερα μια ισχυρή ομάδα προσφοράς με την Αποστολή. Ευχαριστούμε το χρυσό χορηγό της Ομοσπονδίας, την Τράπεζα Πειραιώς, που συνέδραμε στην πραγματοποίηση αυτής της συνεργασίας».

O αρχηγός της Εθνικής, Βασίλης Τοροσίδης, ο οποίος εκ μέρους της ομάδας δώρισε στον Αρχιεπίσκοπο τη φανέλα με το εθνόσημο, επισήμανε ότι «θέλουμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που πραγματικά το έχουν ανάγκη, διότι, όπως έχω ξαναπεί, εμείς οι ποδοσφαιριστές είμαστε οι τυχεροί της ζωής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, από πού ξεκινήσαμε και δεν πρέπει να ξεχνάμε τον κόσμο. Πάνω απ' όλα είμαστε όλοι άνθρωποι. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και θα δώσουμε ό,τι μπορούμε περισσότερο, ώστε να βοηθήσουμε την "Αποστολή"».

Από την πλευρά του ο γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ "Αποστολή", Κωνσταντίνος Δήμτσας, τόνισε: «Μεταξύ άλλων σε καθημερινή βάση η Αρχιεπισκοπή και η "Αποστολή" προσφέρουν περισσότερες από 10.000 μερίδες γευμάτων ενώ σε μηνιαία βάση διανέμει περισσότερα από 9.000 "δέματα αγάπης" με είδη διατροφής για μαθητές, πολύτεκνες και άπορες οικογένειες. Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την χώρα μας η υποστήριξη στο έργο της "Αποστολής" από την Εθνική ομάδα και την ΕΠΟ αποκτά ιδιαίτερη σημασία».

Ποια είναι η ''Αποστολή''

Η «Αποστολή» ιδρύθηκε το 2010 από τον κ. Ιερώνυμο και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, με τη μορφή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με εθνική και διεθνή εμβέλεια στο πλαίσιο της δραστηριοποίησής της στον ανθρωπιστικό, αναπτυξιακό και εκπαιδευτικό χώρο.
Πέραν της δυναμικής δραστηριοποίησης της στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας και συνοχής, της υγείας, αλλά και του πολιτισμού, η «Αποστολή» έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της στους τομείς του περιβάλλοντος και των νέων τεχνολογιών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο της δραστηριοποίησής της μέσα από ένα ευρύ φάσμα ανθρωπιστικών και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών μεταξύ άλλων: λειτουργεί δομές κοινωνικής πρόνοιας, έχει δημιουργήσει και λειτουργεί κέντρα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά ευάλωτων οικογενειών, λειτουργεί κοινωνικά παντοπωλεία, προσφέρει χιλιάδες μερίδες γευμάτων σε καθημερινή βάση.






Διαβάστε Περισσότερα »

Γιατί οι Σύριοι πρόσφυγες έρχονται στην Ευρώπη και όχι στις πλούσιες Αραβικές χώρες;

Αν και μιλούν την ίδια γλώσσα και έχουν την ίδια θρησκεία, οι κυνηγημένοι από τον εμφύλιο πρόσφυγες προτιμούν να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη παρά για να ταξιδέψουν στις χώρες του Κόλπου
Αποτελεί σίγουρα ένα παράδοξο για όσους παρακολουθούν το θέμα της μετανάστευσης των προσφύγων της Συρίας. Το γιατί δηλαδή επιλέγουν να περάσουν όλες αυτές τις δυσκολίες για να βρεθούν στην Ευρώπη, ενώ θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στις χώρες του Κόλπου.

Εκεί που και αρκετά χρήματα υπάρχουν (λόγω πετρελαίου) αλλά και τα πολιτισμικά στοιχεία (γλώσσα, θρησκεία κ.λπ.) είναι σχεδόν ταυτόσημα. Ενώ και η πορεία προς αυτές είναι μάλλον πιο εύκολη και σίγουρα πιο σύντομη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο πρακτορείο Bloomerg οι εξηγήσεις για αυτό το φαινόμενο είναι αρκετές. Κατ' αρχήν οι χώρες του Κόλπου, η κάθε μια με τον δικό της τρόπο, εμπλέκεται στην εμφύλια διαμάχη που έχει ξεσπάσει στην χώρα, ενισχύοντας η κάθε μία την πλευρά που θεωρεί πιο κοντά στα συμφέροντα και το θρησκευτικό της δόγμα.

Παράλληλα ενώ παρέχουν και δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσουν καταυλισμούς προσφύγων μέσα στην Ιορδανία και το Λίβανο, βάζουν πολύ αυστηρούς περιορισμούς για την είσοδο των ομόθρησκών τους στις χώρες τους. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι μετανάστες είναι Σουνίτες, όπως και η πλειοψηφία των κατοίκων στις χώρες του Κόλπου.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν δώσει πάνω από 540 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή καταυλισμών στην Ιορδανία και το βόρειο Ιράκ. Και θεωρούν ότι είναι καλύτερο για τους ίδιους να βρίσκονται κοντά στις χώρες τους, έτσι ώστε να είναι εύκολο για αυτούς να γυρίσουν πίσω όταν τελειώσει ο πόλεμος.

Όμως όπως φαίνεται αυτή είναι η εύκολη λύση για τις αρχές αυτών των χωρών. Και ένα άλλοθι για να εμπλακούν πιο άμεσα στο πρόβλημα των μεταναστών, στέλνοντάς τους προς την λύση της Ευρώπης. Για κάποιες από αυτές υπάρχουν κάποια «αντικειμενικά» προβλήματα, όπως για παράδειγμα το Κατάρ, όπου οι μόνιμοι γηγενείς κάτοικοι δεν ξεπερνούν τις 30.000.

Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει χώρες του Κόλπου να δέχονται εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες από χώρες όπως η Ινδία και το Μπαγκλαντές, οι οποίοι ζουν σε συνθήκες σκλαβιάς εργαζόμενοι στα αμέτρητα έργα του οικονομικού και οικοδομικού θαύματος που συντελείται εκεί. Ως εκ τούτου το δημογραφικό πρόβλημα δεν φαίνεται να αποτελεί επαρκή εξήγηση.

Η ουσία είναι ότι οι χώρες του Κόλπου κάνουν απλά ότι χρειάζεται για να μην εμπλακούν άμεσα στο πρόβλημα. Προσφέρουν την ελάχιστη δυνατή υποστήριξη, κλείνοντας έξω από την πόρτα τους την δυστυχία των ανθρώπων αυτών. Τους οποίους εξωθούν να αναζητήσουν την τύχη τους σε εντελώς ξένες χώρες, διακινδυνεύοντας τις ζωές τους.

Κάτι που δημιουργεί πρόβλημα ακόμα και στους πιο θετικούς Ευρωπαίους πολιτικούς, οι οποίοι κάνουν λόγο για πραγματικό σκάνδαλο, καθώς χώρες όπως η Σαουδική Αραβία ξοδεύουν απλά και μόνο χρήματα, χωρίς όμως να θέλουν τους μετανάστες στα εδάφη τους.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πινδάρεια 2015: ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ από το ΘΗΠΕΘΕ «ΞΕΧΩΡΙΣΜΑΤΑ - ΧΩΡΙΣΜΟΙ - ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΙ

ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΣΧΟΠΟΔΙΟΥ ώρα 9:00μ.μ

ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ από το ΘΗΠΕΘΕ «ΞΕΧΩΡΙΣΜΑΤΑ - ΧΩΡΙΣΜΟΙ - ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΙ»

Σκην. ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΙΖΟΥΝ & ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ: ΒΟΥΔΟΥΡΗ ΝΟΝΑ, ΦΩΤΕΙΑΔΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΦΩΛΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, ΜΑΡΑ ΝΙΝΑ

Διαβάστε Περισσότερα »

13 συλλήψεις στην Περιφέρεια Στερεάς

Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων σε περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, συνολικά δεκατρία (13) άτομα για διάφορα αδικήματα

Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι, στο πλαίσιο του ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ελέγχων, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν με σκοπό τη καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, τη δίωξη της παράνομης μετανάστευσης και γενικότερα την αντιμετώπιση κάθε μορφής παραβατικής συμπεριφοράς, συνελήφθησαν το τελευταίο 24ωρο δεκατρία τρία (13) άτομα και συγκεκριμένα:

Συνελήφθησαν δύο (2) ημεδαποί, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, για παραβάσεις νομοθεσίας περί ναρκωτικών. Κατασχέθηκαν μικροποσότητες ακατέργαστης κάνναβης.

Συνελήφθησαν επτά (7) αλλοδαποί και συγκεκριμένα, έξι σε περιοχές της Εύβοιας, από αστυνομικούς της Β’ Ο.Π.Κ.Ε. & της Β’ Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Ευβοίας και ένας στη Λαμία, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Φθιώτιδας, διότι στερούνταν των απαραίτητων εγγράφων που να δικαιολογούν τη νόμιμη παραμονή τους στην Ελληνική Επικράτεια.

Συνελήφθησαν τρεις (3) ημεδαποί και συγκεκριμένα, ένας στις Ερυθρές Αττικής από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Θηβών & της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Βοιωτίας, ένας στη Δροσιά Ευβοίας, από αστυνομικούς της Β’ Ο.Π.Κ.Ε. Ευβοίας και ένας στην Υπάτη Φθιώτιδας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Υπάτης, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Τέλος, συνελήφθη ημεδαπός στη Λιβαδειά, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, για επαιτεία.

Οι συγκεκριμένοι έλεγχοι αποσκοπούν στην πρόληψη και στην καταστολή της εγκληματικότητας, ενώ θα συνεχιστούν σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΔΤ_ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ_ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΣΘΕΣΝΗ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗ "ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ − ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς, ο Δήμος Λεβαδέων, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και ο σύλλογος «ΦΙΛΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ» συνδιοργανώνουν έκθεση με τίτλο:

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ
ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ
Ζωγραφικό δοκίμιο
ΚΕΙΜΕΝΑ: Δ. Ν. ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ


Πάνω από εβδομήντα πέντε έργα, τα περισσότερα μικρών διαστάσεων, του Δημοσθένη Κοκκινίδη με θέμα την Οδύσσεια, παρουσιάζονται  στο  «Ισόγειο του Νερόμυλου» στις Πηγές της Κρύας από 5 έως  25 Σεπτεμβρίου  2015.

Η συγκομιδή αυτή είναι καρπός συνεχούς και επίμονης ζωγραφικής δουλειάς είκοσι ετών: ένα «ζωγραφικό δοκίμιο» εν προόδω, που με τα χρόνια απέκτησε τη σημασία και τη βαρύτητα ενός ενιαίου έργου, ενός σύνθετου και αρτιωμένου ζωγραφικού κόσμου, όπου η λαχτάρα του νόστου συνυφαίνεται με την άγρια ομορφιά του ταξιδιού.
Η γοητεία που άσκησαν οι περιπέτειες του Οδυσσέα στον Κοκκινίδη ανάγεται στην παιδική ηλικία του ζωγράφου. Η αφορμή όμως που πυροδότησε αυτή τη μακρόχρονη και γεμάτη πάθος ενασχόληση ήταν η πρόσκληση που του απηύθυνε ο Δημήτρης Μαρωνίτης να εικονογραφήσει τη δική του μετάφραση της Οδύσσειας, που τότε είχε μόλις ολοκληρωθεί. Το σχέδιο εκείνο, που έμεινε ανεκτέλεστο πάνω από είκοσι χρόνια, η συνεργασία εκείνη που δεν τελεσφόρησε ποτέ, πραγματοποιείται τώρα στον κατάλογο της έκθεσης, για τον οποίον ο Δ. Ν. Μαρωνίτης συνεισέφερε μια σοφή επιτομή της Οδύσσειας και τον ωριμότερο ίσως απόλογο του μεταφραστικού του έργου.
Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Δημοσθένης Κοκκινίδης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1929. Για δύο χρόνια φοίτησε στην τότε Ανωτάτη Εμπορική Σχολή. Από το 1952 μέχρι το 1957 σπουδάζει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Ακολουθεί δίμηνη παραμονή στο Άγιον Όρος (1958), όπου μελετά βυζαντινούς εικονογραφημένους κώδικες. Λαμβάνει διετή υποτροφία από την ιταλική κυβέρνηση (1958). Από το 1959 μέχρι το 1961 είναι υπεύθυνος του καλλιτεχνικού τμήματος του νεοϊδρυθέντος Εθνικού Οργανισμού Ελληνικής Χειροτεχνίας.

Κατά τη δεκαετία του ’60, παράλληλα με τη ζωγραφική ασχολείται με το design για βιοποριστικούς λόγους. Σχεδιάζει αντικείμενα για την ντόπια και ξένη αγορά. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της «Ομάδας τέχνης α» (1961-67) και της «Ομάδας για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση μέσω της Τέχνης» (1976-81). Το 1975 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.). Εκλέγεται καθηγητής (1976) στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Διετέλεσε πρύτανης της Α.Σ.Κ.Τ. την περίοδο 1979-82. Από το 1981 έως το 1983 ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου της Αθήνας. Σήμερα είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης από το 1995 και μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας από το 1997.
Έχει πραγματοποιήσει 23 ατομικές εκθέσεις, από τις οποίες οι 14 παρουσιάστηκαν στην περιοχή της Αθήνας.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015, στις 8:30 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο «Χρήστος Παλαιολόγος» θα γίνει εισήγηση − συζήτηση για τις:   «Πηγές έμπνευσης στην Τέχνη»

Εισηγητές:
Δημοσθένης Κοκκινίδης, Εικαστικός

Διονύσης Καψάλης, Διευθυντὴς του ΜΙΕΤ

Δαμιανός Μωραΐτης, Μαθηματικὸς

Η παρούσα έκθεση θα διαρκέσει  από 5 έως  25 Σεπτεμβρίου  2015, στο ανακαινισμένο και αναβαθμισμένο καταπληκτικό πέτρινο ισόγειο του Νερόμυλου στις πηγές της Κρύας, στην Λιβαδειά.
Ώρες λειτουργίας έκθεσης:  Καθημερινά  6 − 9 μ. μ. Κυριακές 10 − 2 μ. μ. και 6 − 9 μ. μ.

Η έκθεση θα ανοίγει και τα πρωινά, κυρίως για τα σχολεία, κατόπιν συνεννόησης.
Πληροφορίες: 22610 89979,  22610 29216 |– http://www.liblivadia.gr | vivlivad@gmail.com
Διαβάστε Περισσότερα »

Τσίπρας από την Λιβαδειά: Ψηφίζουμε παλινόρθωση διαπλοκής ή κοινωνική δικαιοσύνη



Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Λιβαδειά το βράδυ της Παρασκευής.

Ζήτησε από τους πολίτες να «ξεμπερδέψουν με το παλιό» και υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει η μικρή αριστερή παρένθεση στο καθεστώς που στήθηκε εδώ και 40 χρόνια.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την ΝΔ ότι ψηφοθηρεί με το μεταναστευτικό όπως και η Χρυσή Αυγή

«Ποιον εσείς εμπιστεύεστε να κυβερνήσει; Την οικονομική ολιγαρχία ή τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία; Τη Νέα Δημοκρατία, και τον κύριο Μεϊμαράκη, που σιτίζονται από τη διαπλεκόμενη οικονομική ολιγαρχία και υπάρχουν μόνο και μόνο για να εξυπηρετούν τα συμφέροντά της σε βάρος σας;  Ή τον ΣΥΡΙΖΑ, που είμαστε η μοναδική εγγύηση ότι θα δε θα αφεθούν στη τύχη τους οι νέοι, οι άνεργοι, οι αγρότες, οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του ομιλίας στην Λειβαδιά.

«Πιστεύει πραγματικά ο νέος, ο άνεργος, ο αγρότης, ο χαμηλόμισθος και ο χαμηλοσυνταξιούχος ότι η ΝΔ, που κάθε μέρα επί επτά μήνες μας κατήγγειλε γιατί δεν υπογράφαμε, οτιδήποτε μας έδιναν οι δανειστές, αύριο θα διαπραγματευτεί για τα συμφέροντά του;», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε ισχυρή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ "για να αντιμετωπίζει τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, τονίζοντας ότι «στις 20 του Σεπτέμβρη, ο ελληνικός λαός ψηφίζει ή την παλινόρθωση της διαπλοκής, της διαφθοράς και της ολιγαρχίας ή την πορεία προς το αύριο, με σταθερότητα, ασφάλεια και κοινωνική δικαιοσύνη, που εγγυάται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Εξαπολύοντας οξύτατη επίθεση κατά διαπλοκής, της ΝΔ και του Ευάγγελου Μειμαράκη προσωπικά, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η συμμαχία της διαπλοκής και της διαφθοράς καραδοκεί να κάνει πράξη τον αρχικό της σχεδιασμό της παρένθεσης . Και να ξανάρθει στην εξουσία να πάρει τη ρεβάνς από έναν ελληνικό λαό, ο οποίος, στις 25 Γενάρη, τόλμησε και την αποκαθήλωσε».

Απαντώντας στην κριτική που ασκεί ο πρόεδρος της ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στοιχίσει στον ελληνικό λαό 90 δισ. ευρώ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρόκειται για το πιο άθλιο ψέμα που έχουν πει μέχρι τώρα. Αυτοί, πρόσθεσε, «που χρέωσαν επί 40 χρόνια διακυβέρνησης το τόπο με 340 δισ. χρέος, έχουν το θράσος να μας κουνάνε και το δάκτυλο ότι δήθεν εμείς δημιουργήσαμε χρέη». Στο επτάμηνο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Τσίπρας, το δημόσιο χρέος της χώρας, όχι μόνο δεν αυξήθηκε, αλλά μειώθηκε κατά 10,9 δισ. ευρώ ενώ, δήλωσε ότι η νέα συμφωνία γλυτώνει κατά 20 δισ. σε μέτρα, από τα μικρότερα πρωτόγενη πλεονάσματα.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, με την ισχυρή λαϊκή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ και την εφαρμογή μιας πολιτικής ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και στην κοινωνία, ισονομίας και δικαιοσύνης, ανασύνταξης του κράτους, πάταξης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ανθρώπινου εργασιακού καθεστώτος, η Ελλάδα στο τέλος αυτής της τετραετίας θα βρίσκεται όχι απλώς απελευθερωμένη, αλλά και σε τελείως διαφορετική θέση. Οικονομικά, κοινωνικά, διεθνώς, είπε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στα βασικά σημεία του νέου μνημονίου για να υπογραμμίσει ότι «αυτός είναι ο δρόμος που ανοίξαμε με πολύ αγώνα και καλούμαστε να βαδίσουμε παρά τις δυσκολίες».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό πρόβλημα, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τα βασικά σημεία της απογευματινής δήλωσής του, επικρίνοντας και πάλι τη ΝΔ για την πολιτική της, σημειώνοντας ότι «είναι υπόλογος και όχι τιμητής».

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ