Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Extreme Karaoke Party στο Viktoras Cafe στο Καπαρέλλι!!!


Διαβάστε Περισσότερα »

ΕΛΜΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ:Σταγόνα στον ωκεανό οι προσλήψεις των αναπληρωτών!

Σταγόνα στον ωκεανό των κενών οι μέχρι τώρα προσλήψεις των αναπληρωτών!
«…Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ανταποκριθούν στις μεγάλες ευθύνες του έργου τους μόνο κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες.
Χρειάζονται, ανάμεσα σε άλλα, αξιοπρεπές εργασιακό περιβάλλον, ικανοποιητικές αποδοχές, σεβασμό των εργασιακών και ακαδημαϊκών δικαιωμάτων τους, αδιάλειπτη τη μέριμνα της πολιτείας και έμπρακτη αναγνώριση της κοινωνικής προσφοράς τους.
Με επίγνωση της ευθύνης μας αναλαμβάνουμε τη δέσμευση να πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για τη διασφάλιση αυτών των προϋποθέσεων.
Γιατί, όπως έχει λεχθεί εύστοχα, οι συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών μεταφράζονται σε συνθήκες εκπαίδευσης των παιδιών. …»
Κι όμως τα παραπάνω αποτελούν τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας με αφορμή την 5η Οκτώβρη, παγκόσμια ημέρα του εκπαιδευτικού…
Πέρα από τα ευχολόγια και τις πολύ εύστοχες επισημάνσεις του υπουργού, τι από όλα αυτά ισχύει σήμερα ή ακόμη πιο συγκεκριμένα ας μας πουν οι εκπρόσωποι του υπουργείου τι ακριβώς ενέργειες έγιναν από την πλευρά τους προς αυτήν την κατεύθυνση;
H παγκόσμια λοιπόν ημέρα του εκπαιδευτικού βρίσκει  σχολεία άδεια από καθηγητές και δασκάλους, με χιλιάδες συναδέλφους άνεργους, έναν εκπαιδευτικό κακοπληρωμένο να δουλεύει σε συνθήκες γαλέρας ανήμπορο να καλύψει τις τρομερές ελλείψεις που υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα, χωρίς κανένα σεβασμό από την πολιτεία για το έργο του και χωρίς δικαιώματα!
      Αν και   η   κατάσταση  που  έχει  διαμορφωθεί  φέτος  στην  εκπαίδευση  είναι  εκρηκτική  με τα  κενά  να  ανέρχονται  - στην αρχή της χρονιάς - σε  πάνω  από  25.000  σε  Π.Ε και Δ.Ε , δεν θα  πραγματοποιηθεί   απ΄ότι  φαίνεται  και   φέτος   κανένας   διορισμός,  παρά   τις     35.000 συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων χρόνων.
   Είμαστε στα μέσα  Οκτωβρίου   και στη Βοιωτία τα κενά  είναι 62.Αρκετές  ώρες εβδομαδιαίως συνεχίζουν να μη διδάσκονται εξαιτίας των ελλείψεων σε καθηγητές. Για πολλούς μαθητές μας ο χρόνος που έχει χαθεί και συνεχίζει να χάνεται είναι καθοριστικός για το μέλλον τους! Στο Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις της  Δομβραίνας  οι μαθητές των  Λυκειακών τάξεων <<έφυγαν>> για άλλα σχολεία ,τα ειδικά σχολεία στην Λιβαδειά και την Θήβα δεν λειτουργούν.
Οι  αναπληρωτές που προσλήφθηκαν στην Βοιωτία δεν αρκούν για να καλυφτούν  τα 62 κενά  για  να λειτουργήσουν τα σχολεία μας.
  Απαιτούμε άμεσα από το υπουργείο να προχωρήσει στη η Β΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών για ΟΛΕΣ τις ειδικότητες γενικής και ειδικής αγωγής καλύπτοντας και το τελευταίο κενό!
    Διεκδικούμε άμεσους διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών !
Όχι άλλη ώρα χαμένη!
                     Ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση για όλους τους μαθητές!
                  Ο Πρόεδρος                                                                     O Γραμματέας
        Γιάννης Πάγκαλος                                                      Κώστας  Χρυσαφόπουλος                                                     
Διαβάστε Περισσότερα »

Μαλλιά κουβάρια στη ΝΔ-Τα «γαλλικά» που εκστόμισε ο Μεϊμαράκης


Απίστευτοι διάλογοι με «κοσμητικά» επιπέδου πεζοδρομίου ακούστηκαν στην συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της ΝΔ.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης εισέβαλε ως ταύρος εν υαλοπωλείω στο γραφείο του πρώτου ορόφου της Συγγρού. Εψαξε αμέσως να βρει το εκπρόσωπό του. Σύμφωνα με το protothema.gr διημείφθησαν οι εξής εκρηκτικοί διάλογοι:

    Μεϊμαράκης: «Πού είναι ο Αμπατζόγλου;»
    Αμπατζόγλου: «Εδώ πρόεδρε»
    Μεϊμαράκης: «Πάμε να φύγουμε, Θόδωρε. Δεν θα μείνουμε εδώ να συμμετάσχουμε σε μια διαδικασία που εξευτελίζει τους Νεοδημοκράτες»
    Μέλη της ΚΕΦΕ: «Τι εννοείς;»
    Μεϊμαράκης: «Αυτά τα «αρχ..., οι μαλ...μ τα μ...πανα, οι Παπαμιμίκος και Τζιμάρας τρώνε σκοπίμως το χρόνο, για να καλύψουν τις μαϊμουδιές που ετοιμάζουν με την εταιρεία που έχουν ήδη επιλέξει για να βγάλουν λεφτά, αλλά και το αποτέλεσμα που θέλουν».

Ο κ. Μεϊμαράκης πήρες τον εκπρόσωπό του στην ΚΕΦΕ και αποχώρησε προκαλώντας αναστάτωση. Συνεργάτες του κατηγορούσαν τον γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ κ. Παπαμιμίκο και τον γενικό διευθυντή της ΝΔ Κώστα Τζιμάρα ότι είχαν ήδη βρει την εταιρεία που θα οργανώσει την ψηφοφορία. Παράλληλα απέδιδαν «σκόπιμες διαρροές εις βάρος του Βαγγέλη» στον κ. Παπαμιμίκο σχετικά με το θέμα της συνδρομής. «Εμείς ποτέ δεν βάλαμε θέμα για τη συνδρομή. Το μόνο ζήτημα που βάλαμε είναι η διασφάλιση της διαδικασίας με τη διαφανή επιλογή της εταιρείας, η οποία θα μας προτείνει την ημερομηνία που θα γίνει η εκλογή, τις κάλπες που θα στηθούν και το κόστος που θα έχει όλη η οργάνωση για να αποφασίσουμε στη συνέχεια το ύψος της συνδρομής που θα πληρώσουμε» έλεγαν άνθρωποι του περιβάλλοντος Μεϊμαράκη.

Διαβάστε Περισσότερα »

Υποχώρηση της κυβέρνησης για την φορολόγηση στα ενοίκια

Την απόσυρση της διάταξης που αλλάζει τους φορολογικούς συντελεστές στην κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Η απόσυρση της κλίμακας, σύμφωνα με πληροφορίες   έγινε καθώς υπάρχει η εκτίμηση στο οικονομικό επιτελείο ότι υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης με την τρόικα προκειμένου να θεσπιστεί μια εντελώς νέα κλίμακα με περισσότερα κλιμάκια, περισσότερο προοδευτικό χαρακτήρα και πιθανόν ένα μικρό αφορολόγητο.

Υπενθυμίζεται ότι με το πολυνομοσχέδιο αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης στην κλίμακα του εισοδήματος από ενοίκια. Ειδικότερα, για εισόδημα έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται από το 11% στο 15% και για εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ αυξάνεται από το 33% στο 35%. Η αύξηση των συντελεστών ισχύει αναδρομικά από τα φετινά ενοίκια. Έτσι, για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης ακινήτων με ετήσιο εισόδημα από ενοίκια 12.000 ευρώ ενώ με τον αρχικό συντελεστή πλήρωνε φόρο εισοδήματος 1.320 ευρώ, πλέον θα κληθεί να πληρώσει 1.800 ευρώ, δηλαδή 480 ευρώ περισσότερα.

Διαβάστε Περισσότερα »

Στα σκαριά 12 νέα προγράμματα απασχόλησης για 104.000 ανέργους.


    Στον σχεδιασμό 12 νέων προγραμμάτων απασχόλησης που αναμένεται να υλοποιηθούν εντός έξι μηνών και τα οποία θα αφορούν 104.000 ανέργους, προχωρά το υπουργείο Εργασίας.
Τα προγράμματα θα απευθύνονται στους... δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας προς ενίσχυση των επιχειρήσεων στην παροχή εγγυημένης απασχόλησης με την προϋπόθεση όμως ότι ένα ποσοστό των ανέργων θα συνεχίσει να εργάζεται και μετά τη λήξη των δράσεων.
Στο πλαίσιο επέκτασης της μαθητείας τα προγράμματα περιλαμβάνουν εγγυημένη απασχόληση από 6 έως 12 μήνες. Σε αυτά τα προγράμματα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία όπως σε μακροχρόνια ανέργους, ανέργους πάνω από 50 και γυναίκες.
Αναλυτικά τα 12 προγράμματα που θα υλοποιηθούν στους επόμενους έξι μήνες είναι:
Πρόγραμμα 10.000 θέσεων εργασίας 12μηνης διάρκειας με έμφαση στους μακροχρόνια και πολύ μακροχρόνια ανέργους, γυναίκες και ανέργους κυρίως άνω των 50 ετών το οποίο θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2015.
Πρόγραμμα προώθησης της αυτοαπασχόλησης 5.000 νέων ανέργων 18-24 ετών, με επιδότηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης έως 12 μήνες από την έναρξη της δραστηριότητας τους, το οποίο θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2016.
Πρόγραμμα προώθησης της αυτοαπασχόλησης 5.000 νέων ανέργων 25-29 ετών, με επιδότηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης έως 12 μήνες, από την έναρξη της δραστηριότητας τους, το οποίο θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2016.
Πρόγραμμα "Δράσεις Ολοκληρωμένης Παρέμβασης" για 8.000 νέους ανέργους έως 24 ετών, για την προώθησή τους, εναλλακτικά, σε προγράμματα κατάρτισης με εγγυημένη 12μηνη απασχόληση. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2016.
Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και ένταξης σε θέσεις απασχόλησης για 10.000 νέους ανέργους ηλικίας 18-24 ετών σε επιχειρήσεις, με επίβλεψη στον χώρο εργασίας και στη συνέχεια ένταξη σε νέες θέσεις εργασίας στις ίδιες ή άλλες επιχειρήσεις για επιδοτούμενη απασχόληση διάρκειας 12 μηνών. Η έναρξη αυτού του προγράμματος θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2016.
Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και ένταξης σε θέσεις απασχόλησης για 3.000 νέους ανέργους 25-29 ετών σε επιχειρήσεις, με επίβλεψη στον χώρο εργασίας και στη συνέχεια ένταξη σε νέες θέσεις εργασίας στις ίδιες ή άλλες επιχειρήσεις για επιδοτούμενη απασχόληση διάρκειας 12 μηνών. Η έναρξη και αυτού του προγράμματος θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2016.
Πρόγραμμα συμβουλευτικής επαγγελματικής Κατάρτισης, πιστοποίησης προσόντων και πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε συνεργασία με κλαδικούς φορείς για 15.000 ανέργους. Έναρξη προγράμματος τον Μάρτιο του 2016.
Πρόγραμμα προώθησης της νεανικής επιχειρηματικότητας για 1.000 ανέργους για τη δημιουργία start-ups από νέους 18-29 ετών. Έναρξη προγράμματος τον Μάρτιο του 2016.
Πρόγραμμα προώθησης της επιχειρηματικότητας για 3.000 ανέργους άνω των 29 ετών για τη δημιουργία start-ups. Και αυτό το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2016.
Πρόγραμμα απασχόλησης για ΑΜΕΑ σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Έναρξη προγράμματος τον Μάρτιο του 2016.
Πρόγραμμα "Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης με εγγυημένη απασχόληση" για την ηλικία 29-64 ετών. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 26.000 ανέργους.
Πρόγραμμα για την επιδότηση μισθολογικού κόστους για την ενίσχυση της πλήρως ασφαλισμένης εργασίας σε ΚΟΙΝΣΕΠ.
Εκτός από τα προγράμματα άμεσης υλοποίησης είναι προγραμματισμένη η δημιουργία 150.000 προσωρινών θέσεων εργασίας από τον Μάρτιο του 2016 έως το τέλος του χρόνου διάρκειας 8-12 μηνών.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ψήφισμα Δ. Σ. Δήμου Λεβαδέων για το θάνατο του Λουκά Λιάκου




Το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς, με την αγγελία του απρόσμενου θανάτου του δικηγόρου Λουκά Λιάκου, ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών Δημοτικός Σύμβουλος Λιβαδειάς και Νομαρχιακός Σύμβουλος Βοιωτίας, συνήλθε σήμερα 13 Οκτωβρίου, ημέρα Τρίτη σε έκτακτη και κατεπείγουσα συνεδρίαση, προκειμένου να αποδώσει την πρέπουσα και επιβαλλόμενη τιμή στον άνθρωπο, που διακρίθηκε για την εργατικότητα, την προσήνεια, την ηπιότητα και την ευγένεια του χαρακτήρα του, αλλά και για το πάθος του για την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου μας.

Σε ένδειξη πένθους και ελάχιστου φόρου τιμής, αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του παρόντος ψηφίσματος ως ακολούθως:

    Να εκφράσει τη βαθιά θλίψη του και τα ειλικρινή συλλυπητήρια της Δημάρχου και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου στους οικείους του εκλιπόντος.
    Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.



Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
Διαβάστε Περισσότερα »

Έκτακτη Συνεδρίαση Δ.Σ. Δήμου Θηβαίων

 «Πρόσκληση σύγκλησης Δημοτικού Συμβουλίου» (Άρθρο 65, 67 N.3852/10 & 96 παρ.1 του Ν.3463/06 )».

Σας καλούμε όπως προσέλθετε σε δημόσια κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Κατάστημα της Δ.Ε. Βαγίων, στις 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015 ημέρα ΤΕΤΑΡΤΗ και ώρα 18:30 με θέμα την ενημέρωση επί της διαδικασίας σύστασης του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ Α.Ε.

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται μετά από αίτημα δημοτικών συμβούλων και κρίνεται ως κατεπείγουσα λόγω της έντονης αμφισβήτησης που έχει δημιουργηθεί επί της νομιμότητας της διαδικασίας σύστασης του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ ΑΕ και συνακόλουθα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Μ. ΚΟΚΟΝΤΙΝΗΣ
Διαβάστε Περισσότερα »

Διορθόδοξη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου – Μεγάλης Παναγίας Θηβών


Διαβάστε Περισσότερα »

Λαμία:25χρονος παρενοχλούσε σεξουαλικά ανήλικη μαθήτρια μέσω διαδικτύου


Συνελήφθη 25χρονος αλλοδαπός στη Λαμία, κατηγορούμενος για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας μέσω διαδικτύου

Κατασχέθηκε μία μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή
Συνελήφθη, χθες (12-10-2015) το απόγευμα στη Λαμία, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, ένας 25χρονος αλλοδαπός, κατηγορούμενος για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, μέσω διαδικτύου.

Προηγήθηκε έγκληση 36χρονης ημεδαπής σε βάρος του 25χρονου, την οποία υπέβαλλε χθες στο Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, σχετικά με αποστολή,  προχθές (11-10-2015) απογευματινές ώρες, άσεμνων μηνυμάτων, σε λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης της ανήλικης κόρης της.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, εντοπίστηκε και συνελήφθη ο 25χρονος, ενώ σε νομότυπη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του στη Λαμία, βρέθηκε και κατασχέθηκε μία κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, ενώ ο συλληφθείς, με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθεί σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ξενάγηση στο ΜΑΝΤΕΙΟ ΤΡΟΦΩΝΙΟΥ και στο ΝΑΟ ΤΟΥ ΔΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΩΣ

Το βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

διοργανώνει ξενάγηση

 στο ΜΑΝΤΕΙΟ ΤΡΟΦΩΝΙΟΥ

και στο ΝΑΟ ΤΟΥ ΔΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΩΣ

(όπως είχαμε υποσχεθεί στην αντίστοιχη εκδήλωση του Μαΐου)

το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015 στις 11: το πρωί

Τα μνημεία θα παρουσιάσει ο ερευνητής

Στάθης Βαλλάς
που διενήργησε εκεί τις πρώτες αρχαιολογικές ανασκαφές.

* Πληροφορίες στο βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ,  στο mail και στο τηλ. 22610 23136
Περισσότερα για την εκδήλωση με κλικ ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

Τι άλλαξε στο νομοσχέδιο που αλλάζει τη ζωή μας

Μεγάλες αλλαγές στην φορολογία ακινήτων, στη φοροδιαφυγή - Τι αλλάζει στο νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις και τα ταμειακά διαθέσιμα
Μία πρόγευση μόνον του τι θα επακολουθήσει, δίνει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή με τις προαπαιτούμενες δράσεις (prior actions) που πρέπει να εκτελέσει η κυβέρνηση, για να ανοίξει ο δρόμος για την αξιολόγηση και το νέο Μνημόνιο.

Σε σχέση με το κείμενο που δόθηκε σε διαβούλευση το σαββατοκύριακο, εντοπίζονται κυρίως δύο αλλαγές:

-αυξάνεται από τα 50.000 στα 100.000 ευρώ το όριο οφειλής προς το δημόσιο που έμεινε απλήρωτο για περισσότερους από τέσσερις μήνες και για το οποίο επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους.

-αυξάνεται από τα 150.000 στα 200.000 ευρώ το όριο οφειλής προς το δημόσιο που έμεινε απλήρωτο για περισσότερους από τέσσερις μήνες και για το οποίο επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών.

Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω αλλαγές ισχύουν αναδρομικά ακόμη και για ποινές που ήδη εκτίονται, που σημαίνει ότι μπορούν να οδηγήσουν σε αποφυλακίσεις οφειλετών οι οποίοι χρωστούν ποσά κάτω από τα νέα όρια οφειλών (κάτω από 100.000 και 200.000 ευρώ αντίστοιχα).

Επιπλέον,  και προστέθηκε διάταξη που επιτρέπει στο δημόσιο να συγκεντρώνει και να ελέγχει όλα τα αποθεματικά των κρατικών φορέων.

Η αιτιολογική έκθεση πάντως που συνοδεύει το νομοσχέδιο αφήνει και ελπίδες και για «άρση αδικιών» στον ΕΝΦΙΑ ή και άλλους φόρους, παραπέμποντας όμως στο μέλλον και στις αποφάσεις των θεσμών.

Με τις νέες διατάξεις πάντως, αλλάζουν τα πάντα σε ρυθμίσεις χρεών, φόρους ακινήτων και ποινές της εφορίας. Συγκεκριμένα:


Α. Φορολογία Ακινήτων

1.   ποσά ΕΝΦΙΑ έως και ένα (1) ευρώ, δεν βεβαιώνονται και δεν πληρώνονται

2.   καταργείται η απαλλαγή των ενοικιαζόμενων δωματίων και των ατομικών ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων από τον ΕΝΦΙΑ επειδή, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση «εκ παραδρομής δεν είχε περιληφθεί στο ν.4336/2015» που ψηφίστηκε τον Αύγουστο.

Ωστόσο στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο το υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως «το  θέμα της τυχόν επαναφοράς της απαλλαγής θα εξετασθεί στο πλαίσιο της συνολικής επανεξέτασης του φόρου»

3.  αυξάνονται ο συντελεστές φόρου στα ενοίκια, από 11% σε 15% και από 33% σε 35%, αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2015.

4.  Καταργείται από φέτος η απαλλαγή των ιδιοκτητών για τα ανείσπρακτα ενοίκια

5.  Καταργείται από φέτος και η εξαίρεση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και άτυπων ενώσεων ιδιοκτητών πολυκατοικίας, από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος όταν δεν αποκτούν έσοδα υποκείμενα σε φόρο εισοδήματος.


Β. Φοροδιαφυγή


1.   Προβλέπονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους εξέδωσαν ή έλαβαν πλαστά και εικονικά τιμολόγια:

·  γλιτώνουν από το 20% έως και το 90% των προστίμων που τους έχουν επιβληθεί ακόμη κι όσοι έχουν εντοπιστεί πριν το 2014!

·  καταργούνται από δω και στο εξής όλα τα αυτοτελή πρόστιμα για πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία.

·  δεν θα δεσμεύονται τα ακίνητα, οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι θυρίδες όσων διαπράττουν φοροδιαφυγή με πλαστά και εικονικά τιμολόγια αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

2. Δίδεται πλέον η δυνατότητα υποβολής εκπρόθεσμης φορολογικής δήλωσης ακόμα και αν έχει ξεκινήσει έλεγχος της εφορίας, ώστε οι ελεγχόμενοι να «αυτοκαταγγέλλονται» για να πέφτουν στα μαλακά, για να μην απασχολούνται επί μακρόν οι υπηρεσίες με τον έλεγχο και για να εισπράττει άμεσα έσοδα το δημόσιο.


Γ. 100 δόσεις

1. Χάνουν τη ρύθμιση παλιών χρεών που έκαναν, όσοι αφήνουν απλήρωτες για 30 μέρες τις νέες υποχρεώσεις τους «ώστε να μη γίνεται κατάχρηση του δικαιώματος της ρύθμισης από οφειλέτες οι οποίοι δεν τακτοποιούν άμεσα τις νέες οφειλές τους»

2. H εφορία θα επαναϋπολογίζει ξανά τις δόσεις που συμφώνησαν οι οφειλέτες, εφόσον διαπιστώνει πως έχουν την οικονομική επιφάνεια  «ώστε να μη γίνεται κατάχρηση του δικαιώματος της ρύθμισης από οφειλέτες οι οποίοι δύνανται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε μικρότερο χρονικό διάστημα».

3. Έγκλημα φοροδιαφυγής ορίζεται αν δεν αποδόθηκε φόρος 100.000 ευρώ (πλημμέλημα) ή 150.000 ευρώ (κακούργημα) και άνω. Ειδικά για τον ΦΠΑ, προβλέπονται μικρότερα ποσά για την θεμελίωση τόσο της πλημμεληματικής (50.000 ευρώ) όσο και της κακουργηματικής μορφής (100.000 ευρώ) των εγκλημάτων. Ωστόσο τα όρια αυτά είναι πολύ υψηλότερα από εκείνα που ίσχυαν και άρα αφορούν λιγότερους.

Δ.  Ταμειακά διαθέσιμα

Με άλλη διάταξη που συμπεριελήφθη, το δημόσιο βάζει «χέρι» στα ταμειακά διαθέσιμα όλων των κρατικών φορέων του δημοσίου.

Με το άρθρο 10 προβλέπεται πλέον  ένας λογαριασμός για όλα τα διαθέσιμα των δημοσίων φορέων. Το υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται οτι  «προωθείται  το επόμενο βήμα στην κοινή διαχείριση των διαθεσίμων της Γενικής Κυβέρνησης με τη θεσμοθέτηση του Ενιαίου Λογαριασμού Θησαυροφυλακίου, στον οποίο θα μεταφέρουν τα διαθέσιμά τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, υπό διακριτούς υπολογαριασμούς». Επί της ουσίας, με την δημιουργία του λογαριασμού αυτου το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί, με τα λεφτά των άλλων φορέων να κλείνει τρύπες του προϋπολογισμού

Επίσης καθίστανται αυστηρότερες οι κυρώσεις για τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης στις περιπτώσεις αποκλίσεων άνω του 10% στην εκτέλεση των προϋπολογισμών.
protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

6 θέσεις εργασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας



Ανακοίνωση για την πρόσληψη προσωπικού, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου δίμηνης διάρκειας, συνολικά έξι (6) ατόμων για την κάλυψη κατεπειγουσών εκτάκτων και εποχικών αναγκών της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας ως κατωτέρω


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ – ΚΛΑΔΟΣ     ΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ     ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
ΔΕ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΟΥ     2     2 ΜΗΝΕΣ
ΥΕ ΕΡΓΑΤΩΝ     4     2 ΜΗΝΕΣ

ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ

Α) ΔΕ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΟΥ
1. Απολυτήριο τίτλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
2. Άδεια Μηχανοδηγού – χειριστή μηχανήματος διαμορφωτήρων γαιών (γκρέιτερ):

> Ομάδας Α ειδικότητας 3, 3.5 διαμορφωτές γαιών, οδών και διάνοιξης χανδάκων και ορυγμάτων παντός τύπου (ΓΚΡΕΪΝΤΕΡ) (Π.Δ.113/2012)
> Ομάδας Ζ’ Τάξεως Γ’ (Π.Δ. 31/1990)
> Ομάδας Β’, Τάξης Β’ (Π.Δ. 22/1976)
3. Άδεια Μηχανοδηγού – χειριστή ερπυστριοφόρου εκσκαφέα:

> Ομάδας Α ειδικότητας 1.1 Εκσκαφείς όλων των τύπων και εξαρτήσεων (πλην της τσάπας), οπουδήποτε και αν εργάζονται αυτοί στην ξηρά ή στη θάλασσα παντός τύπου και συστήματος λειτουργίας (πλην των ηλεκτροκίνητων) (Π.Δ.113/2012)
> Ομάδας Α’ Τάξεως Γ’/Β’/Α’ (Π.Δ. 31/1990)
> Ομάδας Α’, Τάξης Β’ (Π.Δ. 22/1976)

Δ) ΕΡΓΑΤΩΝ
Δεν απαιτούνται ειδικά τυπικά προσόντα (άρθρο 5 παρ. 2 του Ν. 2527/97)

ΓΕΝΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ
Οι υποψήφιοι πρέπει:
1 . Να έχουν ηλικία από 18-65 ετών

2. Να έχουν την υγεία και τη φυσική καταλληλότητα που τους επιτρέπει την εκτέλεση των καθηκόντων της θέσης που επιλέγουν
3. Να μην έχουν κώλυμα κατά ο άρθρο 8 του Ν. 3528/2007 (καταδίκη υποδικία, δικαστική συμπαράσταση).

Κατά την επιλογή υποψηφίων θα συνεκτιμώνται τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα τα οποία κατά την κοινή πείρα μαρτυρούν καταλληλότητα των επιλεγόμενων για το συγκεκριμένο έργο.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Ο υποψήφιος μαζί με την αίτηση υποβάλλει:
φωτοτυπία των δύο όψεων του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας
πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
ακριβές φωτοαντίγραφο της σχετικής άδειας (όπου απαιτείται)
φωτοαντίγραφο του τίτλου σπουδών (όπου απαιτείται).

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στη Δ/νση Διοικητικού Οικονομικού της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας (Φίλωνος 35-39 Λιβαδειά) 3ος όροφος, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από 12-10-2015 έως και 16-10-2015.
Η ανακοίνωση να αναρτηθεί στον Πίνακα Ανακοινώσεων του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας στη Λιβαδειά και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

Ακίνητα του υπουργείου σε νέους γεωργούς

Στην αξιοποίηση των ακινήτων του στοχεύει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω της διάθεσης σε νέους αγρότες και νεοεισερχόμενους στον κλάδο για το 2015.

Όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, για το έτος 2015 τους Στρατηγικούς Στόχους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως εξής:

    Σταδιακός μετασχηματισμός του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου της ελληνικής γεωργίας και των αγροτικών περιοχών με έμφαση στην ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών.

    Βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας του ΥΠΑΑΤ και των Εποπτευόμενων Οργανισμών για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου.

Μεταξύ άλλων, απαιτείται δημιουργία νέου νομοθετικού πλαισίου για την συνεργατική λειτουργία των αγροτών που θα ισχυροποιεί τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών προς όφελος κυρίως των οικονομικά ασθενέστερων αλλά και της επιχειρηματικότητας του αγροτικού χώρου γενικότερα. Καταγραφή και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου μας με σκοπό τη διάθεση αυτής στους νέους αγρότες αλλά και στους νεοεισερχόμενους στον αγροτικό χώρο.

Επαναξιολόγηση του συστήματος ελέγχου τροφίμων. Αναθεώρηση των όρων διάθεσης και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων με γνώμονα τόσο την προστασία του εισοδήματος των αγροτών όσο και των καταναλωτών.

    Αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πόρων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) σε κρίσιμες προτεραιότητες.

Μεταξύ άλλων, απαιτείται ρύθμιση των ζητημάτων που άπτονται των προσωρινών σχεδίων διαχείρισης βοσκήσιμων γαιών με σκοπό την ομαλή και απρόσκοπτη ροή των κοινοτικών πόρων και την ορθή, αποτελεσματική και πλήρη απορρόφηση αυτών.

    Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος του αγροτικού τομέα με τη διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού, διοικητικού και οικονομικού περιβάλλοντος.
ΠΗΓΗ
Διαβάστε Περισσότερα »

Τρίτη και 13: Γιατί κατηγορείται ως γρουσούζικη;


Τρίτη και 13 σήμερα και πολλοί είναι εκείνοι που στο άκουσμα μόνο του συνδυασμού
ημέρας και ημερομηνίας... "φτύνουν τον κόρφο»" τους. Η Τρίτη και 13 είναι μια από τις δυο πιο... γρουσούζικες μέρες του χρόνου, μια μέρα που κυρίως "τρέμουμε" εμείς οι Έλληνες και οι ισπανόφωνοι λαοί. Γιατί ο περισσότερος υπόλοιπος κόσμος "τρέμει" την Παρασκευή και 13.


Οι Ισπανόφωνοι εκφράζουν την ημέρα με την παροιμία «En martes, ni te cases ni te embarques» («Την Τρίτη, μη παντρεύεσαι και μη ξεκινάς ταξίδι»). Κάθε... προληπτικός που σέβεται τον εαυτό του αποφεύγει να αρχίσει δουλειά, οποιαδήποτε κι αν είναι αυτή, ταξίδι ή να κάνουν αρραβώνα μέσα στην Τρίτη. Αντίθετα, η μέρα είναι κατάλληλη για... για εκδηλώσεις μαγείας.

Και γιατί η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη; Μια από τις εξηγήσεις λέει πως ο λόγος είναι η Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Ήταν Τρίτη 29 Μαΐου 1453 όταν έπεσε η Πόλη. Αν αθροίσει κανείς τη χρονολογία της Άλωσης βγαίνει... 13. Ήταν και Τρίτη, "έδεσε" η δεισιδαιμονία! Αυτή βέβαια, δεν είναι η μοναδική εξήγηση του γιατί θεωρείται γρουσούζικη η Τρίτη και 13. Μια άλλη λέει πως Τρίτη και 13 του έτους 1204 οι Σταυροφόροι κατέκτησαν την πρωτεύουσα του μεσαιωνικού πολιτισμού, την Κωνσταντινούπολη.

Όμως σύμφωνα με τον "πατέρα" της ελληνικής λαογραφίας Νικόλαος Πολίτης (1852-1921), η ερμηνεία αυτή προέκυψε... εκ των υστέρων, αφού και οι σύγχρονοι στην Άλωση απέδωσαν την εθνική συμφορά στην επίδραση της ημέρας. Μαρτυρία για την πρόληψη αυτή υπάρχει ήδη από το 1164.

Σύμφωνα με τον Νικόλαο Πολίτη, η εξήγηση της δεισιδαιμονίας πρέπει να αναζητηθεί σε αστρολογικές προβλέψεις. Σύμφωνα με αυτές, την Τρίτη κυρίαρχος είναι ο πλανήτης Άρης (ο θεός του Πολέμου), ενώ σε κάποια ώρα της ημέρας (η «κακιά ώρα») επικρατεί μαζί με τον πλανήτη Κρόνο. Γι’ αυτό η ώρα αυτή καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Επειδή, όμως, κανείς δεν μπορεί να την προσδιορίσει, ολόκληρη η Τρίτη αντιμετωπίζεται ως αποφράς ημέρα.

Υπάρχουν όμως κι άλλοι... μύθοι για τις αιτίες που θέλουν την Τρίτη και 13 γρουσούζικη μέρα! Ένας από αυτούς πως το 13 «κατηγορείται» γιατί... χαλάει την τελειότητα του 12! 12 οι θεοί του Ολύμπου, 12 οι Απόστολοι, 12 οι ιμάμηδες, 12 οι μήνες, 12 οι ώρες της μέρας και της νύχτας, 12 οι άθλοι του Ηρακλή, 12 τα ζώδια... Το 12+1 θα συμβόλιζε μια νέα αρχή. Αλλά επειδή αυτές είναι πάντα δύσκολες, δεν άργησε το 13 να κατηγορηθεί για όλα τα κακά του κόσμου! Και συνδέθηκε με κακοδαιμονίες, δεισιδαιμονίες και κάθε τι κακό!

Λέγεται ότι ο βασιλιάς της Μακεδονίας, Φίλιππος ο Β’ πέθανε λίγο αφού τοποθέτησε ένα άγαλμά του δίπλα σε αυτά των θεών του Ολύμπου. 13 ήταν και οι μαθητές του Ιησού που βρέθηκαν στο Μυστικό Δείπνο. Οι 12 απόστολοι και ο Ιούδας που πρόδωσε τον Χριστό... Το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης μιλά για τον Αντίχριστο και το θηρίο, τα δημιουργήματα του Διαβόλου. Στα ταρώ, η κάρτα του θανάτου έχει πάνω της τον αριθμό 13...

Αντίθετα, η Τρίτη είναι τυχερή ημέρα για τους Εβραίους, λόγω της διπλής αναφοράς της λέξης «καλόν» στην Παλαιά Διαθήκη (Γένεσις, κεφ. Α , στίχοι 10 και 13).

Διαβάστε Περισσότερα »

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας -Συννεφιά και τοπικές βροχές

Τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές θα σημειωθούν σήμερα Τρίτη στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια.

Άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας στα ανατολικά και βόρεια.

Διαβάστε την αναλυτική πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία:

    Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές, ενώ από το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία.
Άνεμοι: Στα δυτικά βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι και από τα βόρεια. Αργά τη νύχτα στο βόρειο Ιόνιο θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια νεφώσεις με τοπικές βροχές. Πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων τις πρωινές ώρες. Στην ανατολική Πελοπόννησο λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 25 βαθμούς κελσίου.

    Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες ασθενείς βροχές στα βόρεια τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 5 και βαθμιαία 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 25 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Αττική

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων ασθενών βροχών στα βόρεια και ανατολικά του νομού τις πρωινές ώρες. Βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλονίκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές κυρίως στα ανατολικά τμήματα του νομού.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και από το μεσημέρι νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 20 βαθμούς κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

Αποζημίωση για τους τραυματισμούς οπλιτών



    «Βαθιά το χέρι στην τσέπη» θα βάζει το Δημόσιο για να αποζημιώσει κάθε οπλίτη όταν τραυματίζεται (ή επιβαρύνεται η υγεία του) κατά τη στρατιωτική του θητεία.
Σύμφωνα με τη δικαιοσύνη, το Δημόσιο δεν μπορεί να αποφύγει, αλλά είναι...πάντα υποχρεωμένο να καταβάλλει αποζημίωση για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις οργάνων του (π.χ. στρατιωτών ή άλλων μελών του στρατεύματος) που γίνονται κατά την υπηρεσία που τους έχει ανατεθεί.
Η αποζημίωση οφείλεται και στην περίπτωση που ο τραυματισμός έγινε με παράβαση των διαταγών ή των κανόνων πειθαρχίας ή χάριν αστεϊσμού (π.χ. αδικαιολόγητη ή παράνομη χρήση όπλου κ.λπ.) είτε μέσα στον χώρο ευθύνης της στρατιωτικής μονάδας είτε και έξω από αυτήν.
Με αλλεπάλληλες αποφάσεις το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε αποζημιώσεις που ξεπερνούν τις 250.000 ευρώ σε φαντάρους που τραυματίστηκαν στη θητεία τους από εκπυροσκρότηση όπλου συναδέλφου τους, που ταλαιπωρήθηκαν ιδιαίτερα και επιβαρύνθηκε η υγεία τους.
Για ηθική βλάβη
Ανάβοντας «πράσινο φως» για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης σε κάθε περίπτωση, το ΣτΕ δέχθηκε ότι η αποζημίωση αυτή δεν μπορεί να κοπεί τελείως ή να περιοριστεί, επειδή το Δημόσιο φρόντισε αμέσως για την περίθαλψη του τραυματία, καθώς αυτό αποτελεί αυτονόητη υποχρέωσή του.
Απέκρουσε επίσης την επιχειρηματολογία του Δημοσίου για περιορισμό της αποζημίωσης επειδή ο στρατεύσιμος είναι υποχρεωμένος από τον νόμο να εκτεθεί σε κινδυνογόνο δραστηριότητα.
Σε μία περίπτωση, στην ελληνοαλβανική μεθόριο πριν από περίπου 17 χρόνια, 20χρονος οπλίτης που βρισκόταν σε σκοπιά, μαζί με άλλον φαντάρο στο φυλάκιο, προσπάθησαν να εμποδίσουν τη λαθραία είσοδο δύο ατόμων στο ελληνικό έδαφος. Το όπλο του συναδέλφου του εκπυρσοκρότησε κατά λάθος, ο 20χρονος τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι, ενώ μετά από χειρουργικές επεμβάσεις κρίθηκε ακατάλληλος για στράτευση (Ι5) και του χορηγήθηκε ισόβια σύνταξη 427 ευρώ.
Εκείνος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ζητώντας αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης, καθώς η αναπηρία του τον ταλαιπωρούσε με διαρκή σωματικό και ψυχικό πόνο. Τα διοικητικά δικαστήρια επιδίκασαν αποζημίωση που ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.
Το Δημόσιο προσέφυγε στο ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι το ποσό είναι εξωπραγματικό, καθώς του προσέφερε περίθαλψη, ισόβια σύνταξη, ενώ καταδικάστηκε και ο συνάδελφός του σε ολιγόμηνη φυλάκιση. Το ΣτΕ απέκρουσε τα επιχειρήματα του Δημοσίου. Η αμετάκλητη δικαίωση ήλθε πάντως «κατόπιν εορτής», αφού πέθανε πρόσφατα.
Σε άλλη παρεμφερή υπόθεση κρίθηκε ότι δικαιούται οπωσδήποτε αποζημίωση άλλος φαντάρος που τραυματίστηκε από εκπυρσοκρότηση του όπλου του στα χέρια άλλου. Κρίθηκε επίσης ότι πρέπει το ποσό να μειωθεί επειδή είχε εγκαταλείψει τον οπλισμό του κατά παράβαση κανόνων πειθαρχίας και επομένως είχε συνυπαιτιότητα.
Επιδικάστηκαν 35.000€
Σε άλλη υπόθεση επιδικάστηκε αποζημίωση 35.000 ευρώ σε οπλίτη τελειόφοιτο Νομικής με ειδικότητα μηχανικού ραντάρ, που του ανατέθηκαν καθήκοντα συσσιτιάρχη.
Ενώ ξεφόρτωνε φορτηγό με τρόφιμα, ένιωσε έντονους πόνους στη μέση, αλλά διατάχθηκε να συνεχίσει. Η υγεία του επιβαρύνθηκε, κατέληξε σε νοσοκομείο και κρίθηκε τελικά Ι3.
Το δικαστήριο δέχθηκε ότι οφείλεται αποζημίωση για τη σωματική και ψυχική ταλαιπωρία του, καθώς οι αρμόδιοι αξιωματικοί δεν έδωσαν τη δέουσα προσοχή.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ