Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς



Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς.

«Η κατάσταση που επικρατεί στους συνεταιρισμούς είναι απογοητευτική. Από τους 6.500 κεταγεγραμμένους συνεταιρισμούς λειτουργούν μόνο 1.042 εκ των οποίων μόνο οι 18 εμφανίζουν κύκλο εργασιών πάνω από 10.000.000 ευρώ», δήλωσε ο κ. Αποστόλου, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο ,  που στοχεύει στο «να εξαλείψουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που έχουν συντελέσει στην απαξίωση του συνεταιριστικού κινήματος... και να βοηθήσουμε τους αγρότες να επιβιώσουν στο σημερινό περιβάλλον της ακραίας ανταγωνιστικής παγκόσμια αγοράς, δημιουργώντας υγιείς συνεταιριστικές επιχειρήσεις».

 Τα κυριότερα σημεία του νομοσχεδίου που για ένα μήνα θα τελεί υπό διαβούλευση είναι:

    Το ξεκαθάρισμα και εξυγίανση της υφιστάμενης κατάστασης στον συνεταιριστικό χώρο.
    Διευκόλυνση για τη σύσταση Αγροτικού Συνεταιρισμού
    Διευκόλυνση της επιχειρηματικής ανάπτυξης του Αγροτικού Συνεταιρισμού
    Αυστηρός έλεγχος της λειτουργίας των Αγροτικών Συνεταιρισμών
    Αλλαγή στη δομή του συνεταιριστικού κινήματος σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο
    Δημιουργία πλαισίου για τη δημιουργία Ομάδων Οργανώσεων παραγωγών
    Καθορισμός τους πλαισίου των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων
    Ιδρυση Ομάδων διαχείρισης και προστασία προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕΓ/ΕΠΙΠ
    Ενίσχυση της συνεταιριστικής εκπάιδευσης
    Δημιουργία αγροδιατροφικών συμπράξεων σε επίπεδο περιφέρειας
    Θέσπιση συμβάσεων μελλοντικής πώλησης αγροτικών προϊόντων
    Δημιουργία Φορέα Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας

 «Η έννοια του συνεταιρίζεσθαι έχει απαξιωθεί στο σύνολο της ελληνικής περιφέρειας», δήλωσε ο κ. Αποστόλου, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου για τις νέες δράσεις που προβλέπουν μεταξύ άλλων «την απαγόρευση κατάληψης δημόσιας αιρετής θέσης για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των συνεταιρισμών, πριν παρέλθουν 3 χρόνια από την εκλογή τους σε θέση μέλους του ΔΣ και την κατάργηση της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης των δευτεροβάθμιων και των τριτοβάθμιων συνεταιριστικών οργανώσεων».
Διαβάστε Περισσότερα »

Το ερχόμενο καλοκαίρι η άρση των capital controls

Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει άρση των capital controls μέχρι το τέλος του Α’ εξαμήνου του 2016 εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης κατά την διάρκεια παρέμβασης του στην κοινοβουλευτική επιτροπή που συζητά το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Ο Γιώργος Χουλιαράκης σημείωσε ακόμη ότι η ελληνική οικονομία το 2017, το 2018 και το 2019 θα «τρέχει» με ρυθμούς ανάπτυξης από 2,8% έως 3,1%. 

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είχε χαρακτηρίσει ως «βαθιά ανάσα» για την κυβέρνηση και την ελληνική οικονομία τα νέα δεδομένα που βελτιώνουν τα στοιχεία για την ύφεση και το πρωτογενές πλεόνασμα.

«Είναι προς το καλύτερο η αναθεώρηση», σημείωσε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας ότι αντί της προβλεπόμενης ύφεσης 2,3% για το 2015 η πρόβλεψη πλέον είναι 1,4% ενώ αντί για 1,5% το 2016 η αναθεωρημένη πρόβλεψη θα είναι 1,3%.

Διαβάστε Περισσότερα »

Οικογενειακά επιδόματα: Πότε θα καταβληθούν

Ανακοινώθηκε - επιτέλους - πότε θα καταβληθούν τα οικογενειακά επιδόματα στους λογαριασμούς των 635.000 δικαιούχων.

«Από ό,τι γνωρίζω τα οικογενειακά επιδόματα θα δοθούν μέχρι τις 23 Οκτωβρίου», δήλωσε σχετικά, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Τόνισε, μάλιστα, ότι η καθυστέρηση σημειώθηκε λόγω της κατάληψης του υπουργείου από μέλη του ΠΑΜΕ και τόνισε ότι η καταβολή θα γίνει «οπωσδήποτε πριν τη λήξη της προθεσμίας για την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ».

Διαβάστε Περισσότερα »

Πρόσκληση σε ημερίδα της ΕΦΑ Βοιωτίας- Άνθρωποι και Μνημεία

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας

Ημέρα για την προβολή του πολυσχιδούς έρχου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας 2015

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για το πολυσχιδές έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με τη διοργάνωση ημερίδας με τίτλο:

«Άνθρωποι και Μνημεία. Οι συστηματικές ανασκαφές στη Βοιωτία»

όπου θα παρουσιαστεί το ερευνητικό και ανασκαφικό έργο που λαμβάνει χώρα σε γνωστές αρχαιολογικές θέσεις της Βοιωτίας (Θήβα, Ελεώνα, Ογχηστό)

σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς του εξωτερικού.

Η ημερίδα στοχεύει αφενός στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την αναγκαιότητα προστασίας των αρχαίων μνημείων με τα οποία συμβιώνει, αφετέρου

δε στην ενημέρωση για τις ενέργειες της ΕΦΑ Βοιωτίας στον τομέα της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της συνεργασίας με τρίτους φορείς.


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί

την Κυριακή 25 Οκτωβρίου και ώρα 11:00

στο κτίριο του Συλλόγου Φιλοπρόοδων Επαμεινώνδας ( ΣΦΕ) στη Θήβα

( Η εκδήλωση αφιερώνεται στη συνάδελφο αρχαιολόγο Μαρία Κοσμά, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή το περασμένο καλοκαίρι)
Διαβάστε Περισσότερα »

«Κόψτε το ποτό μετά τα 45, ειδάλλως κινδυνεύετε από άνοια»


Οι μεσήλικες που θέλουν να προστατευθούν από την άνοια πρέπει να αποφεύγουν το αλκοόλ, να χάσουν βάρος, να κόψουν το κάπνισμα και να αρχίσουν τη γυμναστική.

Αυτό συνιστά η αρμόδια υγειονομική Αρχή της Βρετανίας, το Εθνικό Ίδρυμα Κλινικής Υπεροχής (NICE), το οποίο σε νέες κατευθυντήριες οδηγίες που εξέδωσε τονίζει ότι οι πιθανότητες εμφάνισης της νόσου μπορούν να περιοριστούν σημαντικά με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Όπως εξηγεί το NICE, οι γιατροί θα πρέπει να ενημερώσουν το κοινό ότι η σημαντική μείωση του αλκοόλ μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια διότι «δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο στην κατανάλωσή του» όταν το θέμα είναι η προστασία από την άνοια.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και όσοι πίνουν μέτριες ποσότητες (ένα ποτό την ημέρα) είναι πιο επιρρεπείς στην άνοια, τονίζει.

Επιπλέον, ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι η συστηματική γυμναστική είναι απαραίτητο να ενταχθεί στην καθημερινή ζωή και ότι το κάπνισμα και η ανθυγιεινή διατροφή αποτελούν δύο από τους μεγαλύτερους εχθρούς του μυαλού.

Σε παγκόσμια έκθεση που είχε δοθεί πέρυσι στη δημοσιότητα, ομάδα εμπειρογνωμόνων είχε υπολογίσει ότι με αυτού του είδους τα μέτρα θα μπορούσαν να αποφευχθούν ένα στα τρία έως ένα στα δύο κρούσματα άνοιας παγκοσμίως.

«Είναι καλά γνωστό ότι το κάπνισμα, το πολύ αλκοόλ, η καθιστική ζωή και τα περιττά κιλά βλάπτουν σοβαρά την υγεία, αλλά πολλοί δεν συνειδητοποιούν ότι αυξάνουν και τις πιθανότητες εκδηλώσεως άνοιας», δήλωσε ο δρ Τζων Μπράιτον, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που συνέγραψε τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες.

«Ακόμα και οι μικρές αλλά συστηματικές αλλαγές, όπως η οριστική διακοπή της χρήσης ανελκυστήρων, μπορεί να έχουν σημαντικά οφέλη, όχι μόνο για το μυαλό αλλά γενικότερα για την υγεία στην μέση και την τρίτη ηλικία».

Υπολογίζεται ότι 35,6 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με άνοια, ενώ σε ετήσια βάση χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας 1,7 εκατομμύρια ασθενείς.

Στην χώρα μας υπολογίζεται ότι 200.000 Έλληνες έχουν άνοια, με το 55-60% από αυτούς να έχουν νόσο Αλτσχάιμερ.
ygeia.tanea.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Εθνικό Κτηματολόγιο:Λήγει η προθεσμία υποβολής δηλώσεων των Δήμων Ωρωπού και Τανάγρας



Λήξη προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας στην Πάρνηθα
 (περιοχές των Δήμων Ωρωπού Αττικής και Τανάγρας Βοιωτίας)

Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015 λήγει η προθεσμία για να υποβάλουν τις δηλώσεις τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο οι ιδιοκτήτες ακινήτων εντός των ορίων των Προκαποδιστριακών ΟΤΑ  Αυλώνος, Αφιδνών, Μαλακάσης και Πολυδενδρίου του Δήμου Ωρωπού της Ανατολικής Αττικής και Δερβενοχωρίων (Τοπικά Διαμερίσματα Δάφνης, Πύλης, Σκουρτών και Στεφάνης) και Οινοφύτων (Τοπικά Διαμερίσματα Αγίου Θωμά, Κλειδίου και Οινοφύτων) του Δήμου Τανάγρας του Νομού Βοιωτίας. Οι δηλώσεις υποβάλλονται στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό που αφορούν ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.
Η υποβολή Δήλωσης Ιδιοκτησίας είναι υποχρεωτική. Στην περίπτωση που κάποια ακίνητα δεν δηλωθούν, δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση ή η πώληση του ακινήτου και δεν χορηγείται οικοδομική άδεια.
Η περίοδος υποβολής των Δηλώσεων Ιδιοκτησίας, ξεκίνησε στις 27 Απριλίου 2015  και λήγει οριστικά (μετά από δύο παρατάσεις) στις  27 Οκτωβρίου 2015.
Καλούμε λοιπόν όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν ακόμα υποβάλει δήλωση ιδιοκτησίας, να προσέλθουν στα Γραφεία Κτηματογράφησης στον Αυλώνα, στις Αφίδνες, στα Οινόφυτα και στα Σκούρτα, όπου έμπειρο, εξειδικευμένο προσωπικό βρίσκεται καθημερινά στη διάθεσή τους για κάθε διευκρίνιση και βοήθεια, και να υποβάλουν τις Δηλώσεις Ιδιοκτησίας για τα ακίνητά τους.

Οι περιοχές (προκαποδιστριακοί ΟΤΑ) στις οποίες πραγματοποιείται η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας εμφανίζονται αναλυτικά παρακάτω:

I. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΩΡΩΠΟΥ
1)   ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ:
ΑΦΙΔΝΩΝ, ΜΑΛΑΚΑΣΗΣ και ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ  ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ: Μακεδονίας 6, Τ.Κ. 19014, Αφίδνες. Τηλ. 2295023325
 Ωράριο λειτουργίας : Δευτέρα έως Παρασκευή: 08:30 - 16:30 &  Τετάρτη 8:30 – 20:30
2)   ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ:
ΑΥΛΩΝΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ  ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ: Παλαιά Εθνική οδός Αθηνών Χαλκίδος 41, Τ.Κ. 19011, Αυλώνας. Τηλ. 2295044273
 Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 08:00 - 16:00 & Τετάρτη 08:00 - 20:00

 ΙΙ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ - ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΤΑΝΑΓΡΑΣ
1)   ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ:
ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΩΝ (Τοπικά διαμερίσματα ΔΑΦΝΗΣ, ΠΥΛΗΣ, ΣΚΟΥΡΤΩΝ και ΣΤΕΦΑΝΗΣ)

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ  ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ: Πνευματικό Κέντρο Κοινότητας (Πρώην Κοινοτικό Ιατρείο), Σκούρτα Δερβενοχωρίων, Τ.Κ. 32200. Τηλ. 2262056294

2)   ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ:
ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ (Τοπικά διαμερίσματα ΑΓΙΟΥ ΘΩΜΑ, ΚΛΕΙΔΙΟΥ και ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ)
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ  ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ: Μέγαρο Δημοσθένη Λιάπη (παραπλεύρως ΚΕΠ), Οινόφυτα Βοιωτίας, Τ.Κ. 32011 Τηλ. 2262056294
 Ωράριο λειτουργίας : Δευτέρα έως Παρασκευή: 08:30 - 16:30 &  Τετάρτη 8:30 – 20:30
Πληροφορίες: 210-6505600, www.ktimatologio.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Δύο συλλήψεις στη Θήβα για εκκρεμή καταδιωκτικά έγγραφα

Συνελήφθησαν δύο (2) ημεδαποί, για εκκρεμή καταδιωκτικά έγγραφα στη Θήβα


Συνελήφθησαν, χθες (20-10-2015) απογευματινές και βραδινές ώρες στη Θήβα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 19 και 70 ετών αντίστοιχα, για εκκρεμή καταδιωκτικά έγγραφα.

Ειδικότερα:

•    Σε βάρος του 19χρονου, εκκρεμούσε το από 23-06-2015 Ένταλμα σύλληψης της κα Ανακρίτριας Θηβών, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.

•    Σε βάρος του 70χρονου, εκκρεμούσαν έξι (6) καταδικαστικές Αποφάσεις, με συνολική ποινή φυλάκισης (1) έτους και (66) μηνών, για τα αδικήματα της κλοπής, απάτης, πλαστογραφίας, υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης και υφαίρεσης.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως.


Διαβάστε Περισσότερα »

"Το Χαμόγελο της "Μόνα Λίζα" στα Οινόφυτα


Διαβάστε Περισσότερα »

Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων στα Καμμένα Βούρλα

Πανελλαδικό Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Αιρετών διοργανώνει η ΚΕΔΕ, με την υποστήριξη του υπουργείου Εσωτερικών και της ΕΕΤΑΑ, στα Καμμένα Βούρλα
Στα Καμμένα Βούρλα πραγματοποιείται η δεύτερη Ημερίδα του Προγράμματος Επιμόρφωσης Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων 2015, που διοργανώνει η ΚΕΔΕ,  με την υποστήριξη του υπουργείου  Εσωτερικών και της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).
 Την Ημερίδα θα παρακολουθήσουν αιρετοί των περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.
Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί, στο ξενοδοχείο «Γαλήνη», με ομιλία του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθούν αργά το απόγευμα.
Τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν:
•    Τη νέα στρατηγική αντίληψη της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης για τη μεταρρύθμιση του κράτους
•    Την επιχειρησιακή ετοιμότητα των δήμων στη νέα προγραμματική περίοδο
•    Την τοπική εταιρικότητα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων.
Ο φετινός κύκλος του επιμορφωτικού προγράμματος περιλαμβάνει επτά ημερίδες Υπενθυμίζουμε ότι η πρώτη Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα, την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου και την παρακολούθησαν αιρετοί των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου.
Θα ακολουθήσουν :
•    Στις 3 Νοεμβρίου, στην Αθήνα για τους αιρετούς της Περιφέρειας Αττικής.
•    Στις 11 Νοεμβρίου στην Αθήνα για τους αιρετούς των Περιφερειών Ιονίων Νήσων, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου
•    Στις 20 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο για τους αιρετούς της Περιφέρειας Κρήτης
•    Στις 27 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη για τους αιρετούς των Περιφερειών Αν. Μακεδονίας – Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας
•    Μέσα στο Δεκέμβριο στην Τρίπολη για τους αιρετούς των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου.



09:30 - 10:00    Προσέλευση Συμμετεχόντων
10:00 - 10:30    Καλωσόρισμα από φιλοξενούντα Δήμαρχο
Χαιρετισμοί:
Ø    Προέδρων ΠΕΔ
Ø    Περιφερειαρχών
Ø    Υπουργείου Εσωτερικών

10:30 – 11:00   
Ομιλία Προέδρου ΚΕΔΕ, κ. Γιώργου Πατούλη, με θέμα:
“Η νέα στρατηγική αντίληψη της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την μεταρρύθμιση του κράτους"

11:00 - 14:00    Τοποθετήσεις Επικεφαλής Παρατάξεων ΚΕΔΕ
   14:00 - 15:00    Διάλειμμα - Γεύμα
 15:00 - 16:00    Εισήγηση με θέμα:
“Η επιχειρησιακή ετοιμότητα των Δήμων στη νέα προγραμματική περίοδο”
Εισηγητές:
Ø    Εκπρόσωποι ΚΕΔΕ – ΕΕΤΑΑ – ΙΤΑ - ΠΕΤΑ
Εισήγηση με θέμα:
“Η τοπική εταιρικότητα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων”
Εισηγητές:
Ø    Εκπρόσωποι ΚΕΔΕ – ΕΕΤΑΑ – ΙΤΑ - ΠΕΤΑ
    16:00 - 18:00    Συζήτηση – Τοποθετήσεις
Τέλος Εργασιών

Διαβάστε Περισσότερα »

Δήμος Θηβαίων :Αποτελέσματα ωφελούμενων/απορριφθέντων και διαδικασία ενστάσεων του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΡΟΥΣ




Ο Δήμος Θηβαίων, σε συνέχεια  ανακοίνωσης της Π.Ε. Βοιωτίας σχετικά με την έκδοση των   αποτελεσμάτων με τους πίνακες ωφελούμενων/απορριφθέντων του ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΛΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΡΟΥΣ (TEBA/FEAD)», ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους κατοίκους του Δήμου Θηβαίων ότι:

1.    Όσοι/ες  υπέβαλαν αιτήσεις με τη βοήθεια των πιστοποιημένων χρηστών/υπαλλήλων  του Δήμου Θηβαίων μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί τους για να ενημερωθούν σχετικά με την ένταξή τους ή όχι στο εν λόγω πρόγραμμα.
2.    Για όσους/ες έκαναν την αίτηση μόνοι/ες τους τα αποτελέσματα φαίνονται και ηλεκτρονικά στη σελίδα που έκαναν την αίτηση (http://www.idika.org.gr/index.php).


ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
Όσοι επιθυμείτε να καταθέσετε ένσταση επί της απόφασης απόρριψής σας από το πρόγραμμα, παρακαλείστε από την Τετάρτη 21/10/15 έως την Παρασκευή 30/10/15 να προσέλθετε στα σημεία πληροφόρησης/ενστάσεων Δήμου Θηβαίων, που αναφέρονται παρακάτω, προκειμένου να λάβετε το έντυπο της ένστασης και να το καταθέσετε στον αρμόδιο υπάλληλο. Την ένστασή σας μπορούν να συνοδεύουν και απλά φωτοαντίγραφα δικαιολογητικών εγγράφων που επικαλείστε στην ένσταση.
Δήμος Θηβαίων
Δ/νση    Δημαρχείο, Κύπρου 3, Θήβα
Αρμόδιος    Μπαρώνη Παναγιώτα, Αναστασίου Βασιλική, Σύρου Ζωή
Τηλ./ email    2262350603/ kprostasia@gmail.com

Ημέρες    Καθημερινά
Ώρες     9 π.μ. - 1 μ.μ.
Διαβάστε Περισσότερα »

OΑΕΔ: Πρόγραμμα επιδοτήσεων για 12.700 θέσεις εργασίας - Ποιους αφορά

Την Τετάρτη 21/10/2015 θα αναρτηθεί στις ιστοσελίδες του ΟΑΕΔ, του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΠΑΝΑΔ, η προ-δημοσίευση της πρόσκλησης για το Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Ρευστότητας και Στήριξης της Απασχόλησης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007 – 2013», όσον αφορά στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων και από Εθνικούς Πόρους όσον αφορά τις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας.

Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει δύο άξονες: ο πρώτος αφορά τις επιχειρήσεις που δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας μέσα στο αντίξοο οικονομικό περιβάλλον λόγω της γενικευμένης οικονομικής κρίσης, και ο δεύτερος αφορά πρώην ανέργους που έκαναν έναρξη δραστηριότητας κατά τα δύο προηγούμενα έτη.

Η δημοσίευση της τελικής πρόσκλησης θα γίνει μετά την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), η οποία αναμένεται να εκδοθεί εντός της προσεχούς εβδομάδας, και η οποία επίσης θα αναρτηθεί στις παραπάνω ιστοσελίδες.

Το νέο πρόγραμμα αφορά στην επιχορήγηση σε όλη την επικράτεια:

(α) 9.000 νέων θέσεων εξηρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου οι οποίες δημιουργήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2015 μέχρι και την 31η Αυγούστου 2015,

(β) 3.700 πρώην εγγεγραμμένων ανέργων οι οποίοι δημιούργησαν τη δική τους επιχείρηση από την 1η Ιανουαρίου 2014 μέχρι και την 31 Αυγούστου 2015.

Η περιφερειακή κατανομή των ανωτέρω θέσεων θα προσδιορίζεται στην δημόσια πρόσκληση.

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος είναι:

ΑΞΟΝΑΣ Α) «Επιχορήγηση Εργοδοτών για τη Δημιουργία Νέων Θέσεων Εργασίας κατά τη διάρκεια της κρίσης»

Δικαιούχοι: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα καθώς και σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις - ΚΟΙΝΣΕΠ (του Ν. 4019/2011) για τα μέλη τους. Αφορά σε επιχορήγηση νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας πλήρους ή μερικής απασχόλησης αορίστου χρόνου, οι οποίες δημιουργήθηκαν από 01.01.2015 έως και 31.08.2015.

Προϋποθέσεις Συμμετοχής:

Για να ενταχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, θα πρέπει να έχει προβεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σε σχέση με τον ανώτατο αριθμό των θέσεων εργασίας που είχε το Δεκέμβριο 2014, με την πρόσληψη πρώην ανέργων κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2015 έως και 31-8-2015.

Επιχειρήσεις οι οποίες είχαν αυξομειώσεις του προσωπικού τους κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2015 έως 31-8-2015, σε σχέση με τον ανώτατο αριθμό των θέσεων εργασίας που είχαν τον Δεκέμβριο του 2014, θα επιχορηγηθούν για τον επιπλέον αριθμό των θέσεων εργασίας που έχουν δημιουργήσει οποιαδήποτε χρονική στιγμή κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα και διατηρούν μέχρι την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα και για όλη την διάρκεια του προγράμματος.

Οι προσληφθέντες στις νέες θέσεις θα πρέπει:

α) να ήταν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ανεξαρτήτως χρονικής διάρκειας, κατά το εξάμηνο που προηγήθηκε της πρόσληψής τους και

β) να μην είχαν καμία απασχόληση (εξαρτημένη ή μη) κατά την ημέρα που προηγήθηκε της ημερομηνίας πρόσληψής τους από την επιχείρηση.

Επισημαίνεται πως το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτή τη δράση δεν υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ (ή 100.000 ευρώ για τον τομέα των μεταφορών) στην τριετία (τρέχον οικονομικό έτος και τα δύο (2) προηγούμενα οικονομικά έτη) πριν από την ημερομηνία έγκρισης της αίτησης υπαγωγής.

Ποσό επιχορήγησης: Ως ποσό επιχορήγησης για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ορίζεται το ποσό των 18 ευρώ την ημέρα και με ανώτατο όριο τις 25 ημέρες ασφάλισης το μήνα. Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα μερικής απασχόλησης ορίζεται στο ποσό των 9 ευρώ την ημέρα και με ανώτατο όριο τις 23 ημέρες ασφάλισης το μήνα.

Το ποσό επιχορήγησης καλύπτει τμήμα του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

Διάρκεια επιχορήγησης – Δεσμεύσεις: Η ανώτατη διάρκεια επιχορήγησης για τις νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησε η επιχείρηση είναι έντεκα (11) μήνες και αφορούν το χρονικό διάστημα από 01.01.2015 έως και 30.11.2015. Σε περίπτωση που η νέα θέση ή θέσεις εργασίας που δημιούργησε η επιχείρηση είναι μετά την 1-1-2015, τότε θα λαμβάνει το ανάλογο ποσό που αντιστοιχεί από την ημερομηνία πρόσληψης του ατόμου ή ατόμων και μέχρι την 30-11-2015.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν να διατηρήσουν μετά τη λήξη της επιχορήγησης τόσο τον αριθμό επιχορηγούμενων όσο και των μη επιχορηγούμενων θέσεων εργασίας για διάστημα ισόχρονο της διάρκειας της επιχορήγησης.

ΑΞΟΝΑΣ Β) Ενίσχυση Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών

Δικαιούχοι: Πρώην εγγεγραμμένοι άνεργοι που έκαναν έναρξη δραστηριότητας κατά το χρονικό διάστημα από 01.01.2014 έως και 31.08.2015, και εξακολουθούν να τη διατηρούν κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα.

Προϋποθέσεις συμμετοχής: Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πληρούν συνολικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Να είχαν την ιδιότητα του ανέργου για οσοδήποτε χρονικό διάστημα κατά το εξάμηνο που προηγείται της έναρξης επιτηδεύματος και ταυτόχρονα να μην ήταν απασχολούμενοι με καθεστώς εξαρτημένης ή μη απασχόλησης κατά την ημέρα που προηγήθηκε της έναρξης επιτηδεύματος

2. Να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και (οι άντρες υποψήφιοι) να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

3. Η έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί από 01.01.2014 έως και 31.08.2015.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ο ΕΝΦΙΑ ανέβηκε στο Taxisnet- Ποιοι δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή

Στο Taxis βρίσκονται τα περισσότερα από τα 6 εκατομμύρια εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ ιδιοκτήτες θα κληθούν μέσα στα επόμενα 24ωρα να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την πληρωμή του.

Η διαδικασία ανάρτησης ξεκίνησε από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και όπως ενημερώνει το Taxis είναι σε εξέλιξη: «Σταδιακή ανάρτηση πράξεων διοικητικού προσδιορισμού Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (Εν.Φ.Ι.Α.) και αποφάσεων χορήγησης έκπτωσης ή μείωσης του φόρου».

Για να βρει κάποιος το εκκαθαριστικό πρέπει να πάει στο Taxis είτε στην προσωποποιημένη πληροφόρηση, είτε στην εφαρμογή του Ε9.

Φέτος αν κάποιος πληρώσει εφάπαξ δεν θα έχει καμία έκπτωση, ενώ εκτός από τον ΕΝΦΙΑ όσοι έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ είναι αντιμέτωποι με έναν διπλό φόρο.

Η 1η δόση θα πρέπει να πληρωθεί σχεδόν αμέσως ως τις 30 Οκτωβρίου. Αν καθυστερήσει ο φορολογούμενος να πληρώσει έστω και μία ημέρα, θα επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις 0,73% για κάθε μήνα που θα περνάει από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της κάθε δόσης.

Οι επόμενες τέσσερις δόσεις θα πληρωθούν αντίστοιχα στα τέλη των επόμενων μηνών, με την τελευταία να πρέπει να καταβληθεί ως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή υπάρχουν ορισμένες σημαντικές αλλαγές για τον ΕΝΦΙΑ, με βασικότερη αυτήν της πληρωμής ακόμη και για 1 ευρώ φόρο αντί για 5 ευρώ που ίσχυε πέρυσι.

Επίσης με ΕΝΦΙΑ θα επιβαρυνθούν όσοι διατηρούν ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Ποιοι δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή

Εκπτωση 20% προβλέπεται για κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα καθ' όλη τη διάρκεια του 2014. Αυτό αποδεικνύεται από το Εντυπο Ε2 αλλά και από το ρολόι της ΔΕΗ.

Εκπτωση 50% χορηγείται σε οικονομικά αδυνάμους εφόσον συντρέχουν σωρευτικά τα εξής:

α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν είναι πάνω από 9.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν είναι πάνω από 150 τ.μ.

γ) Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν ξεπερνά το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Εκπτωση 100% χορηγείται σε τριτέκνους, πολυτέκνους και άτομα με αναπηρία από 80% και πάνω εφόσον υπάρχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) Το φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν είναι πάνω από 12.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν είναι πάνω από 150 τ.μ.

Για να πάρει κάποιος έκπτωση ή απαλλαγή υπολογίζονται στα συνολικά εισοδήματα και αφορολόγητα επιδόματα, όπως είναι το επίδομα ανεργίας, το οικογενειακό επίδομα, το επίδομα τριτέκνων - πολυτέκνων, η διαφορά του τεκμαρτού εισοδήματος με το πραγματικό, το ΕΚΑΣ χαμηλοσυνταξιούχων, το φοιτητικό επίδομα, οι αποζημιώσεις απόλυσης, οι μισθοί, συντάξεις και πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών και κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%.
Διαβάστε Περισσότερα »

Βροχές και καταιγίδες από σήμερα σε όλη τη χώρα


Και πτώση της θερμοκρασίας αρχικά στα βόρεια - Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ - Ο καιρός την Πέμπτη και την Παρασκευή
Επιδείνωση του καιρού αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές με βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές, προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Στα δυτικά και τα βόρεια θα επικρατήσουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές από νότιες διευθύνσεις με την ιδία ένταση. Παράλληλα θα υπάρξει πτώση της θερμοκρασίας στα βόρεια.

Διαβάστε την αναλυτική πρόγνωση του καιρού

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές κυρίως από το μεσημέρι, αρχικά στη Μακεδονία και βαθμιαία και στη Θράκη.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία στα ανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους τοπικά ισχυρές.
Άνεμοι: Στα βόρεια από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5, στα νότια από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 23 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα είναι πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: Στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, στα νότια από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 25 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις τοπικά αυξημένες με βροχές και από το απόγευμα καταιγίδες οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές κυρίως στις Κυκλάδες.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 πρόσκαιρα στις Κυκλάδες τοπικά 6 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 18 έως 26 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία καταιγίδες. Τα φαινόμενα κυρίως από το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 25 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα πιθανόν να είναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 24 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς κελσίου.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, θα επικρατήσει κακοκαιρία σε όλη τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ενισχυμένους ανέμους (7 με 9 μποφόρ) και πιθανόν τοπικά από χαλαζοπτώσεις.

Το Σάββατο τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα. Ωστόσο, θα επικρατήσουν θυελλώδεις άνεμοι και θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή η πτώση της θερμοκρασίας (8 με 10 βαθμούς Κελσίου).
Διαβάστε Περισσότερα »

Επετειακή εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου στη Θήβα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Δήμος Θηβαίων και ο Σύνδεσμος Αποστράτων και Εφέδρων Αξιωματικών Θήβας
ο “ ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ”
σας προσκαλούν στην επετειακή εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου 1940
που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 18:00 στην αίθουσα “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΦΙΝΗΣ” του Συνεδριακού Κέντρου Θήβας.
Ομιλητής με θέμα :
“28η Οκτωβρίου 1940”
  ο Επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού
 Ναύαρχος κ. Κοσμάς Χρηστίδης

Στην εκδήλωση θα συμμετέχει το Λύκειο Ελληνίδων Θήβας.
Διαβάστε Περισσότερα »

H Σουηδία γίνεται η πρώτη χώρα χωρίς μετρητά.



    Την ώρα που οι ηλεκτρονικές πληρωμές μόλις που αρχίζουν να παίρνουν τα πάνω τους στην Ελλάδα, η πρωτοπόρος Σουηδία ετοιμάζεται για το επόμενο, ιστορικό βήμα: τη σχεδόν πλήρη κατάργηση των μετρητών.

«Τα μετρητά... παραμένουν σημαντικό μέσο πληρωμών στις αγορές πολλών χωρών, αυτό όμως δεν ισχύει πλέον στη Σουηδία. Η χρήση μετρητών είναι περιορισμένη και μειώνεται ταχύτατα» λέει ο Νίκλας Άρβιντσον του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας KTH.

Σε μια χώρα όπου οι χρεωστικές κάρτες χρησιμοποιούνται ακόμα και για τα μικρότερα ποσά, τα μετρητά που βρίσκονται σε κυκλοφορία περιορίζονται σήμερα στις 80 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες (περίπου 8 δισ. ευρώ), μια σημαντική μείωση σε σχέση με μόλις πριν από έξι χρόνια, όταν κυκλοφορούσαν στην αγορά 106 δισ. κορώνες.

«Από το ποσό αυτό, μόνο το 40 με 60 τοις εκατό βρίσκονται πραγματικά σε κυκλοφορία» έδειξε η μελέτη του KTH. Τα υπόλοιπα μετρητά βρίσκονται καταχωνιασμένα σε σπίτια ή τραπεζικές θυρίδες ή κυκλοφορούν στην παραοικονομία.

Πέρα από τις κάρτες και τις υπηρεσίες e-banking, ένα σημαντικό εργαλείο που επιταχύνει τη μεταμόρφωση της χώρας είναι το Swish, ένα app που αναπτύχθηκε από μεγάλες σουηδικές και δανέζικες τράπεζες και επιτρέπει άμεσες πληρωμές μεταξύ ιδιωτών και επαγγελματιών σε πραγματικό χρόνο.

Το Swish έφερε επανάσταση στον τραπεζικό τομέα της Σουηδίας, ο οποίος εξάλλου πρωτοπορεί στην αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορίας, λέει ο Άρβιντσον. «Η επιτυχία εξαρτάται επίσης από τη σουηδική παράδοση της υιοθέτησης υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών» προσθέτει.

Εκτός του ότι μειώνουν τα κόστη και απλοποιούν τις πληρωμές, οι ψηφιακές συναλλαγές προσφέρουν επίσης διαφάνεια. Ήδη, αρκετά υποκαταστήματα τραπεζών έχουν ψηφιοποιηθεί πλήρως και απλά δεν δέχονται μετρητά.

«Στα καταστήματα που δέχονται χαρτονομίσματα και κέρματα, ο πελάτης πρέπει να εξηγεί από πού προέρχονται τα μετρητά, σύμφωνα με τους κανονισμούς για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας» αναφέρει ο Άρβιντσον. Το προσωπικό των τραπεζών είναι εξάλλου υποχρεωμένο να ειδοποιεί την αστυνομία σε περίπτωση ύποπτων συναλλαγών.

Η μελέτη του KTH αναγνωρίζει πάντως ότι η μεταμόρφωση της Σουηδίας σε χώρα χωρίς μετρητά αποτελεί πρόκληση για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες -κυρίως ηλικιωμένους που ζουν στην επαρχία. Άλλες κοινωνικές ομάδες που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα είναι οι άστεγοι και οι παράτυποι μετανάστες: σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά, θα βρίσκονται ακόμα περισσότερο στο έλεος της κυβέρνησης για την επιβίωσή τους.

Το μέλλον θα δείξει αν η ιδέα του Swish θα επεκταθεί πέρα από τη Σουηδία. Όπως το θέτει ο Άρβιντσον, «το Swish είναι καταπληκτική ιδέα, όμως η υιοθέτησή του σε διεθνές επίπεδο θα αποτελούσε πρόκληση, κυρίως επειδή απαιτείται χρόνος για να αλλάξουν από τη βάση τους τα τραπεζικά συστήματα άλλων χωρών».

«Δεν είναι όμως αδύνατο να συμβεί στο εξωτερικό μια τραπεζική επανάσταση βασισμένη στο Swish».
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ