Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

"Φώτησε" η Λευκή Νύχτα στη Λιβαδειά-Βίντεο-φωτο


Ήταν μια βραδιά  Σαββάτου που θα μείνει αξέχαστη στη Λιβαδειά, αφού ο κόσμος βγήκε μαζικά, απόλαυσε θέαμα και μουσική, παρασύρθηκε από την γιορτινή ατμόσφαιρα κι έζησε κάτι διαφορετικό. Ο Εμπορικός Σύλλογος, ο Δήμος και η Περιφέρεια Βοιωτίας, ένωσαν τις δυνάμεις τους και οργάνωσαν για δεύτερη χρονιά, την επιτυχημένη πλέον "Λευκή Νύχτα".Κινητοποιήθηκε η τοπική αγορά,με μεγάλες προσφορές σε προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και ψυχαγωγικές δράσεις για το κοινό. Μουσική, χορός, παιχνίδια,ξυλοπόδαροι  στα κεντρικά σημεία της Λιβαδειάς.
Η Λευκή Νύχτα αγκαλιάστηκε θερμά, αλλά όχι από όλους. Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς, το οποίο καταδίκασε το γεγονός  επικαλούμενο «μια τοπική χαρούμενη γιορτή με τους εργαζόμενους να αναγκάζονται να δουλεύουν μέχρι τα μεσάνυχτα και σε κάποιες περιπτώσεις απλήρωτοι.




ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

Νεκρός γνωστός επιχειρηματίας σε τροχαίο στη Φωκίδα

Γνωστός επιχειρηματίας από την Αθήνα είναι ο 66χρονος που ανασύρθηκε νεκρός σε ένα επαρχιακό δρόμο στο βουνό της Οίτης.

Ο 66χρονος ήταν μέλος μιας ομάδας κυνηγών που βρέθηκε τα ξημερώματα στην περιοχή για κυνήγι. Ο ίδιος και οι φίλοι του κινήθηκαν με αυτοκίνητα σε διάφορες περιοχές από Παύλιανη μέχρι Καστέλια της Φωκίδας για τα φτάσουν σε επίκαιρα σημεία.

Στις 5.45 τα ξημερώματα χάθηκαν τα ίχνη του 66χρονου, ο οποίος οδηγούσε ένα 4Χ4 τζιπ. Οι φίλοι του άρχισαν να τον αναζητούν στο κινητό τηλέφωνο, χωρίς όμως να παίρνουν απάντηση.

Λίγο αργότερα εντόπισαν το αυτοκίνητο να έχει ανατραπεί στο 2ο χιλιόμετρο του δρόμου Αποστολιάς-Παύλιανης, λίγο μετά τα Καστέλια της Φωκίδας και τον οδηγό πεσμένο στην πλάγια και βαριά τραυματισμένο.

Του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες και ειδοποίησαν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ το οποίο έφτασε λίγο αργότερα από την Λαμία. Ωστόσο κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο της Λαμίας άφησε την τελευταία του πνοή και όταν έφτασε απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Ήδη παραγγέλθηκε νεκροψία-νεκροτομή, ενώ το αστυνομικό τμήμα της Γραβιάς ερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εξελίχθηκε το τροχαίο ατύχημα που είχε σαν αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 66χρονο επιχειρηματία.

Διαβάστε Περισσότερα »

Αποτελέσματα Ποδοσφαίρου Α' Κατηγορίας Βοιωτίας



Α' Βοιωτίας
Αποτελεσματα  6ης  Αγωνιστικης
Αμβρυσσεας Διστομου - ΑΟ Θηβα                            2-0 
Παρνασσος Αραχωβας - ΑΕ Δηλεσι                           1-0 
Επαμεινωνδας Λευκτρων - ΑΟ Θεσπιακος                2-0 
Αρματηλατης  - Δαφνη Ερυθρων                                2-3 
Παμβαγιακος - Κιθαιρωνας Καπαρελλιου                  1-0 
Αναγέννηση Σχηματαρίου - ΑΟ Μαυρομματιου        1-0 
Νικη Λαφυστιου - ΠΑΟΚ Κοκκινο                            2-5 
Ρεπό.... Ενωση ΑΣΑ


Α' Κατηγορια Βοιωτιας
η Βαθμολογια σε 6 Αγωνες
1. ΑΟ Θηβα                                    15
2. Δάφνη Ερυθρων.                        15
3. Ενωση ΑΣΑ                               13*
4. Αναγεννηση Σχηματαριου         13*
5. Αμβρυσσεας Διστομου              13*   
6. Επαμεινωνδας Λευκτρων           12*
7. Παρνασσος Αραχωβας                 7 
8. ΠΑΟΚ Κόκκινο.                          7
9. Κιθαιρωνας Καπαρελλιου.           6
10. ΑΟ Μαυρομματιου.                   6
11. Παμβαγιακος                              6* 
12. ΑΕ Δηλεσι.                                 4
13. Νικη Λαφυστιου                        3     
14. ΑΟ Θεσπιακος                           3
15. Αρματηλατης.                            0*
 
*** οι ομαδες με Αστερακι εχουν κανει το Ρεπο τους

Α' Κατηγορια Βοιωτιας
7η Αγωνιστικη Σαββατο 7 Νοεμβριου
ΑΟ Θηβα - Ενωση ΑΣΑ
Κιθαιρωνας Καπαρελλιου - Αναγεννηση Σχηματαριου
Νικη Λαφυστιου - Παρνασσος Αραχωβας
ΑΕ Δηλεσιου - Επαμεινωνδας Λευκτρων
ΠΑΟΚ Κοκκινο - Αρματηλατης
ΑΟ Θεσπιακος - Παμβαγιακος
Δαφνη Ερυθρων - Αμβρυσσεας Διστομου
Ρεπο ...ΑΟ Μαυρομματιου
Περισσότερα στο thivaspor1
Διαβάστε Περισσότερα »

Συλλήψεις για μικροποσότητες ναρκωτικών σε Θήβα και Χαλκίδα

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση συστηματικοί αστυνομικοί έλεγχοι στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών

Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, συνελήφθησαν σε περιοχές της Θήβας και της Χαλκίδας, συνολικά έξι (6) άτομα

Συνελήφθησαν το τελευταίο 24ωρο, σε περιοχές της Θήβας και της Χαλκίδας, στο πλαίσιο συστηματικών αστυνομικών ελέγχων, συνολικά έξι (6) ημεδαποί , ηλικίας από 20 έως και 29 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για παραβάσεις νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, συνελήφθη ένας 29χρονος στην περιοχή της Θήβας, διότι στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε μία αυτοσχέδια χάρτινη συσκευασία, που περιείχε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, διαπιστώθηκε ότι ο 29χρονος είχε προμηθευτεί την ανωτέρω ναρκωτική ουσία, από έναν 20χρονο, ο οποίος επίσης εντοπίστηκε στην περιοχή και συνελήφθη, ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, χρηματικό ποσό προερχόμενο από την πώληση ναρκωτικών ουσιών και ένα κινητό τηλέφωνο.

Επιπλέον στην περιοχή της Χαλκίδας, συνελήφθησαν:

    από αστυνομικούς της Β’ Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Ευβοίας, ένας 23χρονος, ένας 20χρονος και ένας 22χρονος, διότι στην κατοχή τους βρέθηκαν κατά περίπτωση και κατασχέθηκαν, τέσσερις (4) αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες, οι οποίες περιείχαν μικροποσότητες ακατέργαστης κάνναβης.
    από αστυνομικούς της Β’ Ο.Π.Κ.Ε. Ευβοίας, ένας 21χρονος διότι στη κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε, μία αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία, που περιείχε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Σημειώνεται ότι οι δράσεις αυτές είναι καθημερινές και αποσκοπούν στην καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, ενώ θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον.

Διαβάστε Περισσότερα »

Βίντεο-Η εκπομπή "Στα Καλά Καθούμενα" στη Θήβα

Αφιέρωμα στην Θήβα έκανε σήμερα Κυριακή 1 Νοεμβρίου η εκπομπή "Στα Καλά Καθούμενα", που παρουσιάζει η Κατερίνα Καραβάτου και ο Κρατερός Κατσούλης, στο Epsilon TV.

Ο Συγγραφέας - Δημοσιογράφος κ.Γιώργος Λεκάκης, στα πλαίσια της συνεργασίας του με την εκπομπή αλλά και την αγάπη που τρέφει για την πόλη μας τη Θήβα, σε συνεννόηση με τον Σύλλογο "Φροντιστήριο Θηβαϊκής Αρχαιογνωσίας" (όπου διατηρεί άψογες σχέσεις) βρέθηκε με το συνεργείο της εκπομπής στη Θήβα για τις ανάγκες του γυρίσματος.

Ο κ.Γιώργος Λεκάκης μαζί με τον πρόεδρο του συλλόγου Γιώργο Πέππα, και τον ταμία Βασίλη Μέξη ξενάγησαν το τηλεοπτικό  συνεργείο σε αρχαιολογικούς χώρους της Θήβας, απ' όπου προέκυψε ένα όμορφο αποτέλεσμα.

Εντύπωση έκανε που ο κ.Λεκάκης την ώρα που ανέβαιναν στο λόφο του Αμφείου on camera, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην βαθμιδωτή πυραμίδα, κάτι που για πολλούς είναι ακόμη ταμπού.


Να θυμίσουμε οτι ο κ.Γιώργος Λεκάκης έχει επιμεληθεί τον αρχαίο χάρτη της Βοιωτίας και το βιβλίο "Οι 88 πόλεις της αρχαίας Βοιωτίας", τα οποία έχει εκδώσει το "Φροντιστήριο Θηβαϊκής Αρχαιογνωσίας".
Παρακολουθήστε μετά το 56' λεπτό το οδοιπορικό στη Θήβα

https://vimeo.com/144268052
Ευχαριστούμε την εκπομπή  "Στα Καλά Καθούμενα" και τους συντελεστές της, καθώς και το φίλο Γιώργο Λεκάκη για την ανιδιοτελή συμβολή του στην προβολή της πόλης μας.


ThivaPost
Διαβάστε Περισσότερα »

ΣΟΚ! Κάποιο «ζώο» έριξε αυτό το μωρό στον κάδο-Ευτυχώς μόλις πιο πάνω από εκεί ήταν ένας ήρωας…



Ευτυχώς μόλις πιο πάνω από εκεί ήταν ένας ήρωας, δεν είναι άνθρωπος, αλλά ένα αδέσποτο σκυλί που δεν δίστασε να σώσει το μωρό που έκλαιγε, δε δίστασε να το αρπάξει με το στόμα του, για να το πάει στο πρώτο σπίτι που συνάντησε στο δρόμο του, έτσι έσωσε μια αθώα ζωή!



Η γυναίκα που άκουσε ένα χτύπημα στην πόρτα είπε ότι η πρώτη αντίδραση βλέποντας ένα μωρό στο στόμα του αδέσποτου αμέσως ανησύχησε, αλλά στη συνέχεια ο σκύλος ακουμπώντας το απαλά στο πάτωμα το έσπρωξε απαλά. Η γυναίκα πήρε το μικρό από το έδαφος και κάλεσε αμέσως την αστυνομία.

Ενώ φρόντιζε το μωρό ζήτησε από τα παιδιά να δώσουν κάτι να φάει και να πιει ο ηρωικός σκύλος που είχε κάνει αυτή την αξιέπαινη χειρονομία. Ευτυχώς, το παιδί είναι καλά στην υγεία του. Ο σκύλος αυτός είναι σαν ένας άγγελος που χτύπησε την πόρτα μου», λέει η γυναίκα .
Πηγή







Διαβάστε Περισσότερα »

Βρείτε άμεσα από πού κατάγεστε πληκτρολογώντας το επώνυμό σας


Μια εφαρμογή στο διαδίκτυο μας δείχνει που κατοικούν οι περισσότεροι συνεπώνυμοί μας και, κατ' επέκταση, που είναι ο πιθανός τόπος καταγωγής μας!

Δείτε την εφαρμογή ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

Τι θα γίνει με τα capital controls, ανατροπές σε καταθέσεις και δάνεια

Όλες οι αλλαγές μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Ως το πρώτο βήμα μιας μακροπρόθεσμης πορείας προς την ανάκαμψη της οικονομίας θεωρείται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου και ουσιαστικά θα ανοίξει ένα νέο «κεφάλαιο» για τη χώρα μας.

Βασικοί στόχοι της κυβέρνησης που θα «ξεκλειδώσουν» αρχικά τόσο η ανακεφαλαιοποίηση όσο και η επιτυχής ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και στις συνέχεια οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, όπως γράφει η εφημερίδα «Έθνος», είναι:

1. Η χαλάρωση των περιορισμών κίνησης κεφαλαίων μέχρι την εξάλειψή τους

2. Η ενίσχυση της ρευστότητας από τις ελληνικές τράπεζες στην πραγματική οικονομία

3. Η διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών

4. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης από τις αγορές

5. Η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ από την οποία θα εισρεύσουν σταδιακά περί τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

6. Η προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων

7. Η ενίσχυση της απασχόλησης

8. Να μην χρειαστεί άμεσα νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Όσον αφορά τις καταθέσεις, κυβερνητικές πηγές αλλά και πληροφορίες από τις ίδιες τις τράπεζες που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι οι διοικήσεις θα ολοκληρώσουν με επιτυχία τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και θα είναι εξασφαλισμένες. Αυτό σημαίνει πως θα είναι απολύτως ασφαλείς από κινδύνους και κυρίως από αυτόν της εκκαθάρισης, δηλαδή της διάσωσης εκ των έσω που προβλέπει μεταξύ άλλων και «κούρεμα» καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

Για το λόγο αυτό και για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης, δημιουργείται η πεποίθηση ότι σταδιακά και όσο εμπεδώνεται από τους καταθέτες ότι υπάρχει σιγουριά στο τραπεζικό σύστημα αλλά και λόγω της σωστής κατεύθυνσης  της δημοσιονομικής πορείας της χώρας, θα επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα μεγάλο μέρος κεφαλαίων που σήμερα βρίσκεται στα «στρώματα» και στα σεντούκια των πολιτών.

Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης δεν σημαίνει πως θα ανοίξουν αμέσως οι κάνουλες της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ίδιοι οι τραπεζίτες, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις χρηματοδότησης.

Εκτός από την επιστροφή των καταθέσεων που θα παίξει καίριο ρόλο στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ζωτικής σημασίας ζήτημα για τη στήριξη των ΜΜΕ από τις τράπεζες είναι η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Με την επιμονή της κυβέρνησης για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την αναδιάρθρωση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, της απελευθέρωσης κεφαλαίων και της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της απασχόλησης. Τραπεζικοί παράγοντες τονίζουν ότι μικρομεσαίες εταιρείες που έχουν πράγματι πληγεί από την κρίση έχουν καταλήξει να είναι «ζόμπι» ενώ την ίδια ώρα εκτιμάται πως μπορούν με τη στήριξη των τραπεζών να γίνουν βιώσιμες.

Στα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική απ' ό,τι στις επιχειρήσεις διότι ο διαχωρισμός του κακοπληρωτή με τον αδύναμο δανειολήπτη είναι απλός. Όσον αφορά την πρώτη κατοικία, σε όποιο ύψος κι αν φτάνει το ποσό της αντικειμενικής αξίας που θα προστατεύεται το ακίνητο από τους πλειστηριασμούς, οι τράπεζες δεν πρόκειται να την κατάσχουν. Οι δανειολήπτες ωστόσο θα πρέπει να πληρώνουν μια ελάχιστη δόση εφόσον έχουν τη δυνατότητα.

Αντίθετα οι δανειολήπτες που είναι κακοπληρωτές αλλά έχουν καταθέσεις, πολλά περιουσιακά στοιχεία ή/και μεγάλη μισθοδοσία, θα έρθουν σύντομα αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», εξετάζεται μεταξύ άλλων και μια πιο ριζοσπαστική λύση: η αλλαγή σπιτιού. Δηλαδή ο δανειολήπτης θα μετακομίζει σε ένα μικρότερο από αυτά που έχει η τράπεζα και εκείνη θα προβαίνει σε «κούρεμα» χρέους.
Διαβάστε Περισσότερα »

Αστατος ο καιρός σήμερα -Ισχυροί άνεμοι και τοπικές βροχές

Αυξημένες θα είναι οι νεφώσεις στα δυτικά, κεντρικά και νότια σήμερα, ενώ στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά Ελλάδα θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα παραμείνουν ισχυροί, φτάνοντας σε ένταση τα 9 μποφόρ.

Aναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Κυριακή:

    Αττική

Καιρός: θα σημειωθούν νεφώσεις, παροδικά αυξημένες

Aνεμοι: Βορειοανατολικοί 5-7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ

Θερμοκρασία: θα κυμανθεί από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

    Θεσσαλονίκη

Καιρός: θα έχει νεφώσεις

Ανεμοι: θα πνέουν ασθενείς ως μέτριοι, φτάνοντας σε ένταση τα 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: θα κυμανθεί από 6 ως 16 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Θα έχει νεφώσεις

Ανεμοι: θα πνέουν βορειανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά ισχυροί 7 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: θα είναι 6 ως 17 βαθμούς Κελσίου και στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Πελοπόννησος και δυτική Στερεά

Καιρός: θα σημειωθούν νεφώσεις.

Ανεμοι: θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ και στο Ιόνιο και τον Πατραϊκό θα φτάσουν τοπικά τα 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: θα κυμανθεί από 15 ως 20 βαθμούς Κελσίου και στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: οι νεφώσεις θα είναι παροδικά αυξημένες και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Το σκηνικό του καιρού θα βελτιωθεί από το απόγευμα.

Ανεμοι: θα παραμείνουν ισχυροί, πνέοντας από βόρειες, βορειανατολικές διευθύνσεις 5 με 6 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: θα κυμανθεί από 10 ως 17 βαθμούς Κελσίου.

    Κρήτη, Κυκλάδες

Καιρός: νεφώσεις που θα αυξηθούν παροδικά και ειδικά στη δυτική Κρήτη, θα εκδηλωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.

Ανεμοι: θα πνέουν βόρειοι 5 με 6 και στις Κυκλάδες 7 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: θα κυμανθεί από 16 ως 20 βαθμούς.

Δωδεκάνησα, νησιά Ανατολικού Αιγαίου

Καιρός: θα είναι γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους.

Ανεμοι: θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ, ενώ στα νότια θα είναι ασθενείς ως μέτριοι φτάνοντας σε ένταση τα 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: θα κυμανθεί από 17 ως 22 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια 2 με 3 χαμηλότερη.

Διαβάστε Περισσότερα »

Tα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων...

Διαβάστε Περισσότερα »

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη ΣΤΕΡΕΑ για τη λευκή εμπορική νύχτα στη Λιβαδειά



Για τη λευκή εμπορική νύχτα στη Λιβαδειά

Για δεύτερη συνεχή χρόνια η δήμαρχος Λιβαδειάς που πρόσκειται πολιτικά στον ΣΥΡΙΖΑ, συνδιοργάνωσε σήμερα Σάββατο σε συνεργασία με τον εμπορικό σύλλογο Λιβαδειάς «λευκή νύχτα» στην πόλη, μαύρη νύχτα όμως για τους εργαζομένους. Συνεπής στο ξήλωμα των εργατικών δικαιωμάτων που προκαλεί σε όλη τη χώρα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τα μνημόνια που υπογράφει και εφαρμόζει, η δήμαρχος Λιβαδειάς ζήτησε στη τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στις 26 Οκτωβρίου την έγκρισή του για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης, η οποία στην ουσία θα επεκτείνει την εργασία των υπαλλήλων πέραν του Σαββατιάτικου ωραρίου τους. Η Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα καταψήφισε και κατήγγειλε την πρόταση αυτή μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Στην ήδη διαμορφωμένη ζοφερή πραγματικότητα την οποία βιώνει ο ελληνικός λαός με την επιβολή των πολιτικών των μνημονίων, της αυστηρής λιτότητας και της ανελέητης φορομπηξίας από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σε αγαστή συνεργασία με τους εξωτερικούς αφεντάδες, ΕΕ και ΔΝΤ, αλλά και τις ντόπιες υποτακτικές πολιτικές δυνάμεις που εφάρμοσαν  και στήριξαν στο παρελθόν τέτοιες πολιτικές, η περιφερειακή μας παράταξη Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα δηλώνει απερίφραστα πως δεν είναι ο χρόνος και οι φιέστες τέτοιους είδους που μας λείπουν για την τόνωση της αγοραστικής δύναμης. Αυτό που μας λείπει είναι η σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους και για όλες, ο αξιοπρεπής μισθός, η Κυριακάτικη υποχρεωτική αργία, το 40ωρο, το 8ωρο, το 5νθήμερο, η ασφάλιση για τους εργαζόμενους στον κλάδο, η απαγόρευση των απολύσεων και η μη επιβολή του ελαστικού ωραρίου, οι προσλήψεις και οι αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.
Σε αντίθεση με όλα αυτά τα απολύτως αναγκαία μέτρα για το λαό, το μόνο που έχουν ως αποτέλεσμα τέτοιους είδους φιέστες είναι να εντείνουν περαιτέρω την τρομοκρατία και την εξαθλίωση των εργαζομένων, να ξεχαρβαλώνουν και να εντατικοποιούν τις εργασιακές σχέσεις, να επιβάλλουν εργασιακές συνθήκες μεσαίωνα, να φορτώνουν την κρίση στις πλάτες των εργαζομένων προκειμένου να σωθούν οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές. Πρόκειται για μια ακόμα μεθόδευση προς όφελος της αγοράς, για τα κέρδη των ντόπιων και ξένων μεγαλεμπόρων, των αλυσίδων, των πολυεθνικών του εμπορίου και των αφεντικών.
Μετά το ανοιχτό πέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ στις μνημονιακές δυνάμεις και την κατάρρευση των πολιτικών ψεμάτων και αυταπατών που είχε σπείρει στο λαό, ότι δήθεν θα καταργούσε τα μνημόνια μέσα στη δολοφονική Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη και σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο αγώνας ενάντια στα μνημόνια πρέπει να συνεχιστεί πιο ισχυρός από ποτέ.
Η περιφερειακή μας παράταξη συνεχίζει να αγωνίζεται εντός και εκτός του Περιφερειακού Συμβουλίου για το ξήλωμα των μνημονίων μέσω της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη συνολική αντικαπιταλιστική ανατροπή, θεωρώντας το δρόμο αυτό ως τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο για το λαό από την παγκόσμια δομική καπιταλιστική κρίση που συνεχίζεται αμείωτη.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Περιφερειακό Σχήμα
Διαβάστε Περισσότερα »

Κίνα: 400 εκατομμύρια οι γεννήσεις παιδιών που απετράπησαν!



    Η οικονομία και πέντε αριθμοί για την πολιτική του ενός παιδιού.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας αποφάσισε να καταργήσει την πολιτική του ενός παιδιού - ή μάλλον να την αντικαταστήσει με την πολιτική των δύο παιδιών - ακριβώς για τον ίδιο λόγο που...την είχε υιοθετήσει στα τέλη της δεκαετίας του 1970: ο περιορισμός πλέον υπονομεύει την ανάπτυξη της οικονομίας. Πρόκειται για μια απόφαση ιστορικής σημασίας η οποία αποτελεί συνέχεια της χαλάρωσης της πολιτικής του ενός παιδιού, πριν από δύο χρόνια, όταν το Πεκίνο επέτρεψε σε κάθε ζευγάρι Κινέζων να αποκτά δύο παιδιά αν ο ένας από τους γονείς ήταν ο ίδιος μοναχοπαίδι. Ποιες ήταν όμως οι συνέπειες αυτής της πολιτικής, στατιστικά μιλώντας;

400 εκατομμύρια οι γεννήσεις που απετράπησαν

Σύμφωνα με την κινεζική κυβέρνηση η πολιτική του ενός παιδιού που ψηφίστηκε το 1979, απέτρεψε 400 εκατομμύρια γεννήσεις. Ο Στιούαρτ Γκιέτελ - Μπάστεν, ωστόσο, καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε στο BBC ότι η συγκεκριμένη πολιτική είναι «εξαιρετικά απίθανο» να είχε έναν τόσο σημαντικό αντίκτυπο, υποστηρίζοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης όσον αφορά το ποσοστό γονιμότητας στην Κίνα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970: ενώ το 1970 το ποσοστό ήταν 5,8 παιδιά ανά γυναίκα, οχτώ χρόνια μετά ήταν 2,7 παιδιά ανά γυναίκα. Παρά την πολιτική του ενός παιδιού, έως το 2013 το ποσοστό είχε μειωθεί ελάχιστα, στα 1,7 παιδιά ανά γυναίκα.

Παιδική θνησιμότητα: 21 αγόρια και 28 κορίτσια ανά χίλιες γεννήσεις

Αρκετοί υποστηρίζουν πως η πολιτική του ενός παιδιού είχε ως αποτέλεσμα πολλά ζευγάρια να αναγκαστούν να σκοτώσουν με τα ίδια τους τα χέρια τις κόρες τους, οι οποίες θεωρείται ακόμα - τουλάχιστον στην Κίνα και όχι μόνο - πως έχουν λιγότερες πιθανότητες να βρουν μια αξιοπρεπή θέση εργασίας σε σχέση με τους γιους. Σύμφωνα πάντως με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, κατά τη δεκαετία του 1970, το ποσοστό παιδικής θνησιμότητας κάτω από την ηλικία του ενός έτους ήταν 60 αγόρια ανά 1.000 γεννήσεις ενώ για τα κορίτσια το ποσοστό ήταν 53 ανά 1.000. Κατά τη δεκαετία του 1980, μετά την εφαρμογή της πολιτικής του ενός παιδιού, το ποσοστό για αμφότερα τα φύλα ήταν 36 θάνατοι ανά 1.000 γεννήσεις. Τη δεκαετία του 1990 ανά χίλιες γεννήσεις πέθαιναν 26 αγόρια και 33 κορίτσια ενώ κατά τη δεκαετία του 2000 έχαναν τη ζωή τους 21 αγόρια και 28 κορίτσια.

1,16 αγόρια για κάθε κορίτσι

Σε κάθε κορίτσι που γεννιέται στην Κίνα αντιστοιχούν 1,16 αγόρια, σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ξινχουά. Πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτή η ασυνήθιστη ανισορροπία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις επιλεκτικές αμβλώσεις. Αλλά ο Στιούαρτ Γκιέτελ - Μπάστεν από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ισχυρίζεται ότι τα σχετικά στοιχεία για την Κίνα είναι «περιορισμένα» ενώ οι γεννήσεις πάρα πολλών κοριτσιών δεν καταχωρίστηκαν εξαιτίας της παραβίασης της πολιτικής του ενός παιδιού. Στα σχολεία, ωστόσο, οι εγγραφές των αγοριών και των κοριτσιών είναι σχεδόν ίσες, με την Αρχές πολλές φορές να κάνουν τα στραβά μάτια.

4 παππούδες, 2 γονείς και 1 παιδί

Η γήρανση του πληθυσμού της Κίνας και η πολιτική του ενός παιδιού είχαν ως αποτέλεσμα την μετάλλαξη της σύνθεσης των κινεζικών νοικοκυριών τα περισσότερα από τα οποία έχουν τη μορφή 4:2:1 - τέσσερις παππούδες, δύο γονείς και ένα παιδί, αναφέρει ο «Εκόνομιστ». Έως το 2050 εκτιμάται πως το 1/4 του κινεζικού πληθυσμού θα είναι από 65 ετών και άνω. Σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα, οι προβλέψεις για μείωση του ενεργού πληθυσμού κατά τις επόμενες δεκαετίες αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους για την κατάργηση της πολιτικής του ενός παιδιού από την πλευρά της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ.

287 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα

Χάρη στην πολιτική του ενός παιδιού, από το 1980 έως και σήμερα, η κινεζική κυβέρνηση εισέπραξε από πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε όλους όσοι απέκτησαν περισσότερα από ένα παιδιά 287 δισεκατομμύρια ευρώ. Εκτιμάται πως το υψηλότερο πρόστιμο που επιβλήθηκε ποτέ ήταν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ ενώ εκείνος που κλήθηκε να το πληρώσει ήταν ο Ζανγκ Γιμού, έναν από τους πιο διάσημους και ταλαντούχους σκηνοθέτες της Κίνας, επειδή απέκτησε τρίτο παιδί. Πλέον πρόστιμα θα επιβάλλονται μόνον σε όσους αποκτούν περισσότερα από δύο παιδιά.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ