Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Έκτακτο δελτίο καιρού: Βροχές και καταιγίδες από το βράδυ του Σαββάτου

Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά έως τη νύχτα της Κυριακής
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, οι οποίες θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται από αργά το βράδυ της Παρασκευής έως και την Κυριακή (14/2).

Πιο αναλυτικά:
1) Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο οι βροχές, που ήδη εκδηλώνονται, από το απόγευμα της Παρασκευής θα ενταθούν και κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά έως τη νύχτα της Κυριακής (14-02-2016).

2) Στη Δυτική και Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου βροχές και καταιγίδες πιθανώς κατά περιόδους ισχυρές θα εκδηλωθούν μέχρι τη νύχτα του Σαββάτου (13-02-2016).

Ειδικότερα για το Σάββατο το δελτίο πρόγνωσης της ΕΜΥ προβλέπει:

Μακεδονία, Θράκη

καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες όπου πιθανόν πρόσκαιρα στη δυτική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 05 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στα δυτικά 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 12 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στην ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στις δυτικές και βόρειες περιοχές.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια από το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 08 έως 19 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στις Κυκλάδες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 13 έως 20 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις βορειότερες περιοχές.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και πρόσκαιρα στα βόρεια τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 15 έως 20 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως στα δυτικά και βόρεια.
Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 12 έως 18 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη

καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές βαθμιαία και πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων με εξασθένηση τη νύχτα.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 08 έως 14 βαθμούς κελσίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

Εντυπωσιακό συλλαλητήριο με κονβόι τρακτέρ στο Σύνταγμα

Χιλιάδες αγρότες στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, μπροστά από τη Βουλή. Μπήκαν συμβολικά και 20 τρακτέρ. Επεισόδια από το πρωί κατά την άφιξη των αγροτών.
Σε πραγματικά εκρηκτικό κλίμα μετά τα μεγάλης έκτασης επεισόδια στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο Δαφνί και στο Κορωπί, χιλιάδες αγρότες που έχουν κάνει «απόβαση» στην Αθήνα, εχουν συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα για το συλλαλητήριο, ενώ ξεχωριστό χρώμα έδωσε η άφιξη 20 περίπου τρακτέρ από το μπλοκ της Νίκαιας. Ηδη στην πλατεία Συντάγματος έχουν στηθεί σκηνές αφού σχεδιάζουν να μείνουν εκει τουλάχιστον 48 ώρες,


Τη στιγμή που τα 20 τρακτέρ έμπαιναν συμβολικά στην πλατεία Συντάγματος, οι συγκεντρωμένοι άναψαν κλαδιά ελιάς μία μεγάλη εστία φωτιάς μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη


Τα επεισόδια

Ντόμινο επεισοδίων σε όλη την Αττική από την κάθοδο των αγροτών στο κέντρο της Αθήνας. Μετά τα πρωϊνά, μεγάλης έντασης επεισόδια έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τους αγρότες της Κρήτης, συμπλοκές αγροτών-ΜΑΤ σημειώθηκαν στο Δαφνί αλλά και στο Κορωπί.

Στο Χαϊδάρι, οι  αγρότες έσπασαν με καδρόνια και πέτρες ένα περιπολικό. Η αστυνομία δεν τους επέτρεψε, τελικά, να περάσουν με τρακτέρ και αγροτικά και έτσι έρχονται στο κέντρο της Αθήνας με ΙΧ και πούλμαν. Προηγήθηκε πετροπόλεμος και χρήση χημικών.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στο Κορωπί. Τεράστιες ουρές έχουν σχηματιστεί στην Αττική Οδό. Περίπου 10 τρακτέρ έσπασαν μια μπάρα από τα διόδια της Αττικής Οδού και μπήκαν ανάποδα στον αυτοκινητόδρομο για να φτάσουν στο μπλόκο στο Κορωπί. Ο δρόμος προς το αεροδρόμιο έχει κλείσει. Αυτήν την ώρα στο σημείο επικρατεί ένταση, ενώ παράλληλα βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Ο κόμβος στο Μαρκόπουλο έχει κλείσει ενώ καθ' οδόν βρίσκονται οι αγρότες της Πελοποννήσου.
Γυαλιά καρφιά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες Κρητικοί αγρότες.  Αυτή ήταν και η πρώτη εστία έντασης και ένα δείγμα προθέσεων για το τι θα ακολουθήσει. Οι σκηνές που εκτυλίχτηκαν ήταν πρωτοφανείς με τους Κρητικούς να παίρνουν στο κυνήγι ΜΑΤ






Διαβάστε Περισσότερα »

Κάλεσμα του Σωματείου Αλουμινοκατασκευαστών Λιβαδειάς στο Συλλαλητήριο στην Αθήνα

Το Σωματείο Αλουμινοκατασκευαστών Λιβαδειάς στέκεται στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών και εργατών που παλεύουν για την διάσωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και συμμετέχουν μαζί τους στο αυριανό πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.
Καλεί όλα τα μέλη του και τους εργαζόμενους στον κλάδο να δώσουν δυναμικό παρών στην εκδήλωση.
Η μετακίνηση στην Αθήνα θα γίνει με λεωφορεία που θα ξεκινήσουν στις 8.οο  το πρωί από το Ζάππειο (πάρκο) Λιβαδειάς.
Όλοι στο πόδι. Μη τους αφήσουμε να καταστρέψουν την κοινωνική ασφάλιση.

Διαβάστε Περισσότερα »

Έκλεισε ΜΕΓΑΛΟ DEAL στο χώρο των σουπερμάρκετ!

Στη δημιουργία κοινής εταιρείας η οποία σε πρώτη φάση θα λειτουργεί 33 υπερμάρκετ της αλυσίδας Μαρινόπουλος συμφώνησαν ο Όμιλος Σκλαβενίτης και ο Όμιλος Μαρινόπουλος.

Με τη συμφωνία η «Μαρινόπουλος» αποκτά σημαντική οικονομική ανάσα, ενώ η «Σκλαβενίτης» πρόσβαση με υπερμάρκετ σε όλη την Ελλάδα.

Η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δύο εταιρείες έχει ως εξής:

Ο Όμιλος ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ και ο Όμιλος ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας για τη δημιουργία νέας κοινής εταιρίας με σκοπό τη λειτουργία και ανάπτυξη hypermarkets σε όλη την Ελλάδα.

Μετά την ολοκλήρωσή της, η νέα εταιρία θα διαχειρίζεται κατ’ αρχήν τη λειτουργία των 33 hypermarkets, συνολικής έκτασης 160.000 τμ., που διαθέτει σήμερα η ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ σε μεγάλα αστικά κέντρα, και θα προχωρήσει μελλοντικά σε περαιτέρω ανάπτυξη του εν λόγω δικτύου. Τα καταστήματα αυτά απασχολούν σήμερα πάνω από 3.000 εργαζόμενους και ο κύκλος εργασιών τους ανήλθε το 2015 σε €325 εκατ. περίπου.

Η συμμετοχή των δύο Ομίλων στο μετοχικό κεφάλαιο και το Δ.Σ. της νέας εταιρίας θα είναι ισοβαρής. Ο Όμιλος ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ θα επιλέγει τον εκάστοτε μη εκτελεστικό Πρόεδρο του ΔΣ και ο Όμιλος ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Οι οικογένειες Μαρινόπουλου και Σκλαβενίτη δήλωσαν σχετικά:

«Δύο ελληνικές οικογένειες που δραστηριοποιούνται χρόνια στο χώρο του λιανεμπορίου ενώνουν τις δυνάμεις τους προς όφελος των καταναλωτών, των Ελλήνων παραγωγών και των εργαζομένων τους. Ευελπιστούμε ότι και με το νέο σχήμα θα συμβάλλουμε θετικά στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας».

Εκτιμάται ότι η ολοκλήρωση συμφωνίας θα επιτευχθεί σε βάθος 2 μηνών και τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πρόταση για Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση στον Ασωπό κατέθεσε στον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος ο Μπακογιάννης



Ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα για την επίλυση του περιβαλλοντικού προβλήματος στον Ασωπό πραγματοποίησε σήμερα η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη.

Μέσα σε λιγότερο απο πέντε μήνες, το σχέδιο του Περιφερειάρχη έχει πάρει σάρκα και οστα αφου:

-    Τον Οκτώβριο, παρουσίαστηκε το ολοκληρωμένο σχέδιο της Περιφέρειας σε δύο δημόσιες διαβουλεύσεις με φορείς και κατοίκους της περιοχής των Οινοφύτων.
-    Τον Δεκέμβριο, με την ενσωμάτωση των πρότασεων, ως προϊοντα των διαβουλεύσεων, το σχέδιο εισήχθηκε και ψηφίστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο με ευρύτατη πλειοψηφία και εξουσιοδότησε τον Περιφερειάρχη να προχωρήσει στην εφαρμογή του δύσκολου, φιλόδοξου αλλά και απολύτως αναγκαίου έργου εθνικής σημασίας.
-    Τον Ιανουάριο, εξασφαλίστηκαν πόροι 1,2 εκ ευρώ τόσο για α) την μέλέτη οριοθέτησης του ποταμου Ασωπού όσο και για β) τη διερεύνηση της ρύπανσης και την αποκατάστασή της, με την ένταξη των δυο μελετών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
-    Τον Φεβρουάριο, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και υπογράφονται εντος των προσεχών ημερών, οι δύο προγραμματικές συμβάσεις που αφορούν στην ίδρυση και λειτουργία α) του Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος και β) του Παρατηρητηρίου Υγείας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Σε συνέχεια αυτών, ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, απέστειλε σήμερα στον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος επίσημη πρόταση για την χρηματοδότηση του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης Οινοφύτων με την αξιοποίηση του εργαλείου ΟΧΕ,  στο πλαίσιο του προτύπου χωρικής ανάπτυξης του ΠΕΠ Στερεάς Ελλαδος 2014-2020.

Ειδικότερα, οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) αποτελούν σύγχρονο ευρωπαϊκο εργαλείο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 με στόχο την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και την εφαρμογή ενιαίων αναπτυξιακών στρατηγικών. Οι περιοχές αυτές, είτε παρουσιάζουν συγκεκριμένα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με συνολικό τρόπο (πχ. περιβαλλοντικά), είτε διακρίνονται από σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες (π.χ. ενίσχυση επιχειρηματικότητας) οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν και να μεγιστοποιηθούν με βάση ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο. Η υλοποίηση του σχεδίου μπορεί να χρηματοδοτείται από διαφορετικές πηγές (ταμεία ΕΚΤ, ΕΤΠΑ και Ταμείο Συνοχής), μέσω συνδυασμένων επενδύσεων, επιτυγχάνοντας έτσι την επίτευξη πολλαπλών αλληλοσυμπληρούμενων στόχων.

Η στρατηγική της ΟΧΕ για τον Ασωπό, αξιοποιεί μίγμα δράσεων προστασίας του περιβάλλοντος, πρόληψης κινδύνων, φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών, δημιουργίας - οργάνωσης επιχειρηματικών υποδομών και ενίσχυσης της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής των αστικών κέντρων. Αξιοποιεί επίσης δράσεις έξυπνης εξειδίκευσης ενδεικτικά σε ζητήματα βιομηχανικής συμβίωσης, περιβαλλοντικής προστασίας και διαχείρισης, ενεργειακής αποδοτικότητας, κ.α. Η μακροπρόθεσμη και μόνιμη αντιμετώπιση των προβλημάτων θα δρομολογηθεί μέσω δημιουργίας  «Επιχειρηματικού Πάρκου» (Ν. 3982/2011).

Τα οικονομικά μεγέθη είναι πολύ μεγάλα και η πρόταση για ΟΧΕ δύναται να αποτελέσει το κατάλληλο εργαλείο για την υλοποίηση του σχεδίου για τον Ασωπού εξασφαλίζοντας τον συνδυασμό πόρων και δυναμεων. Το χρηματοδοτικό σχήμα κάλυψης του συνόλου των οικονομικών αναγκών της επένδυσης θα είναι πολυτομεακό, πολυταμειακό και θα στοχεύει στη μόχλευση δημόσιων αλλά και ιδιωτικών πόρων.   

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, δήλωσε: «Όταν μιλάμε για έργα τέτοιας σημασίας, περιμένουμε την έμπρακτη συμπαράσταση του κεντρικού κράτους. Είναι έργα που μελετά, σχεδιάζει και προχωρά η Περιφέρειά μας και πρέπει να βρίσκουν στήριξη και ανταπόκριση, γιατί αφορούν στην περιβαλλοντική υγεία όλης της χώρας. Προσπαθούμε όχι μόνο να βάλουμε τάξη στο χάος που επικρατεί αλλά και να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης για όλη τη Στερεά Ελλάδα. Όσο περισσότεροι σταθούν στο πλευρό μας, τόσο ταχύτερο θα είναι το αποτέλεσμα». 

Διαβάστε Περισσότερα »

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΘΗΒΑΣ



   
    Για την προετοιμασία των εγκαινίων του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θήβας και μετά από σχετικό δελτίο τύπου- ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης “Αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Κίνημα Θήβας”, με την οποία κατηγορείται ευθέως η δημοτική αρχή για απουσία και αδιαφορία σχετικά με τα  εγκαίνια αλλά τη διευκόλυνση των επισκεπτών , ο Δήμος Θηβαίων ενημερώνει για τα ακόλουθα:

•    Για την προετοιμασία των εγκαινίων του Μουσείου Θήβας πραγματοποιήθηκαν δύο (2) συσκέψεις στο Υπουργείο Πολιτισμού, στις 4 και 24 Νοεμβρίου 2015.
•    Στις συσκέψεις συμμετείχαν:
1.    Εκ μέρους του Δήμου Θηβαίων : ο Γενικός Γραμματέας κ. Μελετίου Χάρης και η ειδική συνεργάτιδα του Δημάρχου κα. Βενιζέλου Ευγενία.
2.    Εκ μέρους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας: οι ειδικοί συνεργάτες του Περιφερειάρχη κα Σοφρώνη Ευαγγελία και κ. Μούσιος Επαμεινώνδας
3.    Εκ μέρους της ΕΦ.Α. Βοιωτίας : ο κ. Κουτσοδήμος Δημήτρης
4.    Εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού : ο κ. Βέλτσιος Ευστάθιος, ειδικός συνεργάτης του Υπουργού.

•    Οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζήτησαν τα ακόλουθα:
1.    Tις πιθανές ημερομηνίες εγκαινίων του μουσείου.
2.    Την αποστολή επίσημης πρόσκλησης από το Υπουργείο Πολιτισμού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να εγκαινιάσει το Μουσείο.
3.    Τη δυνατότητα διοργάνωσης τριήμερων ή πενθήμερων εκδηλώσεων είτε πριν είτε μετά τα εγκαίνια του μουσείου.
4.    Τι θα περιλαμβάνουν αυτές οι εκδηλώσεις ( π.χ. θεατρικά, μουσικά σχήματα κ.α.)
5.    Σε ποιους χώρους θα πραγματοποιηθούν αυτές οι εκδηλώσεις ( π.χ. προαύλιο χώρο μουσείου, συνεδριακό κέντρο, θέατρο “Μελίνα Μερκούρη”, κεντρική πλατεία).
6.    Τη δυνατότητα διαφημιστικής καμπάνιας ( σε Αθηναϊκά & Περιφερειακά Μ.Μ.Ε.)
7.    Το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με την απαλλοτρίωση ακινήτου πλησίον της πλατείας Κεραμοπούλου, που εμποδίζει την εφαρμογή και ένταξη της μελέτης ανάπλασής της ( για να γίνει χώρος στάθμευσης).

•    Ο κ. Κουστουδήμος κατέθεσε αντίγραφο της μελέτης στο Υπουργείο Πολιτισμού και τη σχετική αλληλογραφία, που περιλαμβάνει όλες τις ενέργειες που έγιναν για την απαλλοτρίωση καθώς και φωτογραφικό υλικό από την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο χώρος πέριξ του μουσείου. Επίσης, δόθηκαν διευκρινίσεις για το τι περιλαμβάνει η εν λόγω μελέτη.
•    Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες συναντήθηκαν με τον κ. Δούρο Παναγιώτη, Διευθυντή του Γραφείου του  Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και του έθεσαν εκ νέου το θέμα της απαλλοτρίωσης ζητώντας την άμεση επίλυσή του.
•    Μετά τις δύο (2) αυτές συναντήσεις, το Υπουργείο Πολιτισμού κάλεσε την Προϊσταμένη της ΕΦ.Α. Βοιωτίας κα Χαραμή για τα περαιτέρω.
•    Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Υπουργού Πολιτισμού κ. Μπαλτά Αριστείδη με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Μπακογιάννη Κων/νο , τον Δήμαρχο Θηβαίων κ. Νικολάου Σπύρο και την Προϊσταμένη ΕΦΑ Βοιωτίας κα Χαραμή Αλεξάνδρα.
•    Η τελική απόφαση και ευθύνη για την ημερομηνία των εγκαινίων αλλά και το τελικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας και του Υπουργείου Πολιτισμού. Πιθανόν τα εγκαίνια να πραγματοποιηθούν την άνοιξη του 2016 ( Απρίλη – Μάιο).  Όπως προαναφέρθηκε, αναμένεται η σχετική απάντηση και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
•    Ο Δήμος Θηβαίων και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα συμβάλουν στη βέλτιστη πραγματοποίηση τους. Ο Δήμος διαθέτοντας τους χώρους για να γίνουν οι εκδηλώσεις και  μαζί με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα ρυθμίσουν όλα τα θέματα για την διαφημιστική καμπάνια ή τις παράλληλες εκδηλώσεις. Επιπλέον, ο Δήμος μετά από σχετική πρόσκληση, ετοιμάζει μελέτη για την υποβολή πρότασης για ανάπλαση της πλατείας Κεραμοπούλου.
•    Μέχρι στιγμής, επίσημη απάντηση από το Υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με όλο το πλαίσιο των εγκαινίων και  το χρηματικό ποσό που θα διαθέσει το Υπουργείο για την πραγματοποίηση αυτών  δεν υπάρχει.
•    Επισημαίνεται ότι υπάρχει στενή συνεργασία Δήμου-Περιφέρειας και ΕΦ.Α. Βοιωτίας σχετικά με την προβολή του μουσείου και την καλύτερη διοργάνωση των εκδηλώσεων.
•    Πραγματοποιούνται επίσης ενέργειες σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου σχετικά την τοποθέτηση κατάλληλων ενημερωτικών πινακίδων τόσο στις εισόδους της πόλης όσο και εντός αυτής, για την καθοδήγηση των επισκεπτών στο Μουσείο καθώς επίσης και ενέργειες σχετικά με το χώρο στάθμευσης των λεωφορείων. 
•    Γνωρίζουμε ακόμα ότι ο Δήμος Θηβαίων, το αμέσως προσεχές διάστημα, θα φέρει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση για δημιουργία Επιτροπής Τουρισμού, τα μέλη της οποίας θα προετοιμάσουν την ετήσια τουριστική του προβολή και τους στόχους του για το 2016 ( φυλλάδια, συμμετοχή σε εκθέσεις, τουριστική καμπάνια κα).


   

   
Διαβάστε Περισσότερα »

Συνεδριάζει στα Βάγια το Δ.Σ. Δήμου Θηβαίων-Δείτε τα θέματα

                    
                Σας αποστέλλουμε για ενημέρωσή σας την υπ’ αριθ. πρωτ. 2948/12-2-2016 πρόσκληση για την 3η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  του Δήμου Θηβαίων, η οποία θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Κατάστημα της Δ.Ε. Βαγίων  στις  17  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ του 2016, ημέρα ΤΕΤΑΡΤΗ και ώρα 18:30, για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα κατωτέρω θέματα της ημερήσιας διάταξης :
 
1ο.    Λήψη  απόφασης  για τον προγραμματισμό προσλήψεων δέκα (10) ατόμων διαφόρων κλάδων τακτικού προσωπικού (εγκ. 2395/26-1-2016 του ΥΠ.ΕΣ. Δ.Δ.Α.).

2ο.    Λήψη απόφασης για τη δημιουργία ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ (Κέντρο Πρόληψης Υγείας) στον Δήμο Θηβαίων και ετήσια συντήρηση για το Λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας.

3ο.    Έγκριση για την ίδρυση 1/θ Δημοτικού Σχολείου στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών (Σχετ. η υπ’ αριθ. 1/2016 απόφαση της Δ.Ε. Παιδείας).

4ο.    Έγκριση για τη συγκρότηση επιτροπής προς εξέταση της δημιουργίας μόνιμου φορέα Αρχαίου Δράματος με έδρα τη Θήβα (Σχετ. η υπ’ αριθ. 176/2015 Α.Δ.Σ.).

5ο.    Λήψη απόφασης για την αναστολή ισχύος των παραγωγικών και επαγγελματικών αδειών λόγω οφειλών των τελών των λαϊκών αγορών του Δήμου Θηβαίων (θέμα από αναβολή).

6ο.    Λήψη απόφασης για τη διαγραφή ποσού 1.858,81 € από χρηματικό κατάλογο που αφορά πράξη επιβολής εισφοράς σε χρήμα κατ' εφαρμογήν των διατάξεων του άρθρου 2 του Ν.  4315/2014.

7ο.    Έγκριση για την δωρεάν παραχώρηση Καταστήματος της Δημοτικής Αγοράς για τη στέγαση του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Επαρχίας Θηβών (σχετ. η υπ’ αριθ. 73/2015 Α.Δ.Κ. Θήβας) (θέμα από αναβολή).

8ο.    Έγκριση πρακτικού κλήρωσης για τη συγκρότηση επιτροπής παραλαβής υπηρεσιών σύμφωνα με το άρθρο 67 παρ. 1 του Π.Δ. 28/80 σε θέματα αρμοδιότητας Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών.

9ο.    Έγκριση πρακτικού κλήρωσης για τη συγκρότηση επιτροπής παραλαβής υπηρεσιών σύμφωνα με το άρθρο 67 παρ. 1 του Π.Δ. 28/80 σε θέματα αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης.

10ο.    Έγκριση πρακτικού κλήρωσης για τη συγκρότηση επιτροπής παραλαβής υπηρεσιών σύμφωνα με το άρθρο 67 παρ. 1 του Π.Δ. 28/80 σε θέματα αρμοδιότητας λοιπών Υπηρεσιών.

11ο.    Έγκριση πρακτικού κλήρωσης για την παραλαβή υπηρεσιών συντήρησης και επισκευής οχημάτων σύμφωνα με το άρθρο 67 παρ. 1 του   Π.Δ. 28/80.

12ο.    Έγκριση πρακτικού κλήρωσης για την ανάδειξη τακτικών και αναπληρωματικών της επιτροπής παραλαβής έργων που το ύψος της δαπάνης τους δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 6.984,59€ με το ΦΠΑ, για το 2015.

13ο.    Έγκριση πρακτικού κλήρωσης για την ανάδειξη τακτικών και αναπληρωματικών μελών της επιτροπής παραλαβής έργων που το ύψος της δαπάνης τους θα υπερβαίνει το ποσό των 6.984,59€ με το ΦΠΑ για το 2015.

14ο.    Λήψη απόφασης για την έγκριση διενέργειας πρόχειρου διαγωνισμού για την  προμήθεια καυσίμων  για τις ανάγκες των  Νομικών Προσώπων του Δήμου Θηβαίων.

15ο.    Έγκριση 1ου και Τελικού Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών του έργου : «Βελτίωση διαφόρων Δημοτικών οδών 2010».

16ο.    Τροποποίηση της 382/2015 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου ως προς την προεκτίμηση αμοιβής για τη «Μελέτη Συμπληρωματικά Κτιρίων Διοίκησης».  

17ο.    Σύσταση Επιτροπής  Προσωρινής και Οριστικής παραλαβής του έργου με τίτλο «Βελτίωση Δημοτικών Οδών Δήμου Θηβαίων 2012».

18ο.    Αποδοχή  ποσού 1,082,32 € από ΥΠ.ΕΣ. που αφορά κάλυψη δαπανών μισθωμάτων των κτιρίων των ΚΕΠ Γ’ τρίμηνο 2015 (Xρημ. Εντολή 3114/16).

19ο.    Αποδοχή  ποσού 46.305,00 € από ΥΠ.ΕΣ. που αφορά 1η τακτική επιχορήγηση 2016 για υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων (πρώην ΣΑΤΑ) (χρημ. Εντολή 2327/2016).


                                     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
                    ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
                      ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Μ. ΚΟΚΟΝΤΙΝΗΣ

Διαβάστε Περισσότερα »

EKTAKTH συνεδρίαση του Δ. Σ.Δήμου Λεβαδέων

Με την παρούσα, σας προσκαλούμε σε EKTAKTH συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 3852/10, που θα πραγματοποιηθεί την 12η Φεβρουαρίου 2016, ημέρα Παρασκευή  - και ώρα 6.30 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Λεβαδέων στο Παλαιό Δημαρχείο – Πλ. Εθνικής Αντίστασης.


Το μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι :



Υποβολή αιτήματος στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου για την επ΄ αόριστο παραχώρηση χρήσης προς το Δήμο Λεβαδέων έκτασης συνολικής επιφάνειας 3064,88 τ.μ.  μετά των εντός της έκτασης αυτών κτισμάτων.

                                         Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
                                                     
                                                       Γεωργαντά Ελισάβετ (Ελίζα)
Διαβάστε Περισσότερα »

XAΣΤΟΥΚΙ για τους δημάρχους του ΦΟΔΣΑ, χάνουν την αρμοδιότητα για τον ΠΕΣΔΑ, μεταφέρεται στην Περιφέρεια Στερεάς


Απόφαση κόλαφος για τους δημάρχους του ΦΟΔΣΑ εκδόθηκε την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων.

Η απόφαση όπως την παρουσιάζει η εφημερίδα «ΗΜΕΡΑ» της Λαμίας δεν αναγνωρίζει τον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ που έχει έδρα στη Θήβα και ξαναβάζει τα θέματα πάνω στο τραπέζι καθιστώντας πλέον υπεύθυνη την Περιφέρεια για την εκπόνηση και υλοποίηση του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης των αποβλήτων.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση βάζει τα πράγματα στη θέση τους προσδιορίζοντας με σαφήνεια το περιεχόμενο αλλά και την πολιτική θέτοντας πλέον νέους όρους.

Στην απόφαση που υπέγραψε ο ασκών καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηλίας Τσέλιγκας αναφέρεται ότι ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας δεν λειτουργεί, δεν δέχεται δηλαδή την σύσταση του συγκεκριμένου φορέα και επανέρχεται στην απόφαση συγκρότησης του περιφερειακού συνδυασμού από το Μάιο του 2012 και το σχεδιασμό που τότε υπήρχε.

«Διαπιστώνουμε ότι ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας δεν λειτουργεί και συνεπώς η αρμοδιότητα εκπόνησης και υλοποίησης του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων για τη Στερεά Ελλάδα ανήκει στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην περ. Β της παραγράφου 2 του άρθρου 35 του νόμου 4042 του 2012», αναφέρει συγκεκριμένα η απόφαση.

Η εξέλιξη αυτή παράλληλα δικαιώνει την επιλογή του Δήμου Λεβαδέων και της Δημάρχου Γιώτας Πούλου που δεν εντάθηκε στον υπό αμφισβήτηση από τότε ΦΟΔΣΑ αλλά επέλεξε να προχωρήσει σε διαχείριση των απορριμμάτων με όμορους Δήμους.Περισσότερα εδώ: ΗΜΕΡΑ 
 viotianet.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Σκότωσε δυο ελάφια σε κτήμα στην Ανάληψη Λιβαδειάς

 Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, συνελήφθη 32χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για ζωοκτονία, ζωοκλοπή, παράβαση νομοθεσίας περί όπλων και απειλή

Ο συλληφθείς, προχθές το βράδυ, παραβίασε περιφραγμένο αγροτικό κτήμα στην περιοχή της Ανάληψης Βοιωτίας και τραυμάτισε θανάσιμα, με κυνηγετικό όπλο, δύο ελάφια

Επιπλέον κατηγορείται ότι πριν από μία περίπου εβδομάδα, δρώντας με τον ίδιο τρόπο, αφαίρεσε δύο ελάφια από το προαναφερόμενο κτήμα
 

Συνελήφθη, χθες (11-02-2016) το μεσημέρι στη Λιβαδειά, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, 32χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για ζωοκτονία, ζωοκλοπή, παράβαση νομοθεσίας περί όπλων και απειλή.

Ειδικότερα προχθές βραδινές ώρες, στην περιοχή της Ανάληψης Βοιωτίας, ο 32χρονος παραβίασε περιφραγμένο αγροτικό κτήμα, ιδιοκτησίας 64χρονου ημεδαπού, εισήλθε στο εσωτερικό του και τραυμάτισε θανάσιμα, με κυνηγετικό όπλο, δύο ελάφια. Ο δράστης έγινε αντιληπτός από τον 64χρονο και αφού τον απείλησε φραστικά, τράπηκε σε φυγή.

Ο παθών κατήγγειλε το περιστατικό στο Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς, αστυνομικοί του οποίου, μετά από επιστάμενες αναζητήσεις, κατάφεραν να εντοπίσουν και συλλάβουν τον 32χρονο. Στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα κυνηγετικό όπλο.  

Επιπλέον στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, ο συλληφθείς κατηγορείται ότι πριν από μία περίπου εβδομάδα, δρώντας με τον ίδιο τρόπο, αφαίρεσε δύο ελάφια από το προαναφερόμενο κτήμα.

Σε νομότυπη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα τμήμα κρανίου με κέρατα ελαφιού. Επίσης από το κτήμα περισυνελέγησαν τρία φυσίγγια και ένας κάλυκας κυνηγετικού όπλου. 

Την έρευνα και τo προανακριτικό έργο διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λιβαδειάς.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΚΙΝΗΜΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ

ΚΙΝΗΜΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ

ΣΥΜΠΡΑΞΗ

Λ. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ 28, 3213, ΛΙΒΑΔΕΙΑ



Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Συλλόγου με την επωνυμία «Κίνημα Διεκδίκησης κοινωνικής και οικονομικής ισονομίας» και τον διακριτικό τίτλο «ΣΥΜΠΡΑΞΗ», ανακοινώνει σε όλους όσους προμηθεύτηκαν τα τέλη κυκλοφορίας 2016 από την κυρία Χολέβα Γεωργία, κάτοικο Θηβών, καταβάλλοντας το αντίτιμο του ενός (1,00 €) ευρώ έναντι τελών κυκλοφορίας και την εγγραφή τους στο σύλλογο, προκειμένου να συμπεριληφθούν στην αναφορά που θα κατατεθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λιβαδειάς κατά του αντισυνταγματικού αυτού φοροεισπρακτικού μέτρου, δεν φαίνονται πουθενά εγγεγραμμένοι στο σύλλογο, καθόσον ουδέποτε περιήλθαν σ’ αυτόν οποιαδήποτε στοιχεία τους ή απόδειξη του συλλόγου έναντι των χρημάτων που κατέβαλαν στην κυρία Χολέβα Γεωργία.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να συμπεριληφθούν τα ονόματά τους στην αναφορά, παρακαλούμε όπως επικοινωνήσουν με τα κεντρικά γραφεία του συλλόγου μας, στα τηλέφωνα 2261088328, 226110374.

Για το Σύλλογο

Ο Πρόεδρος

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΡΡΑΣ
Διαβάστε Περισσότερα »

Ενημέρωση Α.Σ.ΑΙΧΜΕΑ για επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες



Διαβάστε Περισσότερα »

Σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια του Δήμου Θηβαίων



Ο Δήμος Θηβαίων στο πλαίσιο συμμετοχής του στο “Σύμφωνο των Δημάρχων” θέτει σε δημόσια διαβούλευση το  Σχέδιο Δράσης του για την Αειφόρο Ενέργεια (ΣΔΑΕ), το οποίο ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή  κατοίκων, επιχειρήσεων και φορέων της πόλης (μέσω της συλλογής και επεξεργασίας  στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από σχετικό ερωτηματολόγιο). 

Το  ΣΔΑΕ έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου www.thiva.gr προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες και να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις τους, πριν αυτό τεθεί υπόψη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 24/2/2016 και υποβληθεί στη συνέχεια για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι  δημότες μπορούν να αποστέλλουν τις παρατηρήσεις τους στο e-mail : dimosthivas@thiva.gr , αναγράφοντας στην επιστολή τους το Ονοματεπώνυμό τους και Στοιχεία Επικοινωνίας (τηλέφωνο και e-mail), από 12 έως 23 Φεβρουαρίου 2016.


Τι είναι το  “Σύμφωνο των Δημάρχων” και το Σ.Δ.Α.Ε.

Το “Σύμφωνο των Δημάρχων” είναι η βασική πρωτοβουλία της Ε.Ε., που ενώνει τοπικές και περιφερειακές αρχές σε μια κοινή δέσμευση,  για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών τους,  μέσω της συμβολής στους κλιματικούς και ενεργειακούς στόχους “3x20” της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Οι στόχοι “3x20”  της Ε.Ε. προβλέπουν μείωση των εκπομπών CO2 κατά 20% έως το 2020, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, 20% αύξηση του μεριδίου ανανεώσιμων πηγών και 20% μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.

Οι πολυάριθμες ευρωπαϊκές πόλεις που συμμετέχουν στην κίνηση αυτή δεσμεύονται επίσημα να υποβάλουν ένα Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη (Αειφόρο)  Ενέργεια (ΣΔΑΕ), συμπεριλαμβανομένης μιας βασικής απογραφής εκπομπών, όπου θα επισημαίνεται που πρέπει να εστιαστεί η δράση και πως θα επιτευχθεί ο στόχος, που είναι η μείωση στις εκπομπές CO2 που υπερβαίνει το στόχο που ορίστηκε από την ΕΕ.

Τα οφέλη για το Δήμο θα είναι πολλαπλά, καθώς από την εφαρμογή του ΣΔΑΕ θα προκύψει μείωση των λειτουργικών δαπανών, ενώ παράλληλα θα αναπτυχθεί ενεργειακή συνείδηση στους πολίτες και ο Δήμος θα αποτελέσει πρότυπο εξοικονόμησης ενέργειας και θα συμβάλει στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα η σύνταξη του σχεδίου Δράσης  αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στην υπηρεσία του Δήμου, στην προσπάθεια του να προσελκύσει κεφάλαια για επενδύσεις και δημόσια έργα, καθώς από αυτό θα προκύψει σημαντικός βαθμός ωριμότητας για τις προτεινόμενες από το ΣΔΑΕ δράσεις.


Περισσότερες πληροφορίες για το «Σύμφωνο των Δημάρχων» μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Θηβαίων www.thiva.gr .
Διαβάστε Περισσότερα »

Γρίπη: Υγιείς και νέοι ένας στους τρεις ασθενείς στις εντατικές

Η φετινή γρίπη έχει ορισμένα χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν ότι είναι πιο ύπουλη και σοβαρή απ’ ό,τι συνήθως.

Τα υπάρχοντα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ένας στους τρεις ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στην εντατική εξαιτίας της δεν είχαν κανένα υποκείμενο πρόβλημα ή παράγοντα που να τους κατατάσσει στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Επιπλέον, ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων και των θυμάτων είναι σημαντικά αυξημένος σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η (συνήθως ηλιόλουστη) Ελλάδα μπήκε σε εποχή υψηλής δραστηριότητας πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι χώρες που βρίσκονται στην... κατάψυξη, όπως η Σουηδία και η Βρετανία.

«Το 29% των ασθενών στην Εντατική δεν είχαν υποκείμενους παράγοντες που να προδιαθέτουν για δυσμενείς επιπλοκές» λέει ο δρ Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Μικροβιολογικής Εταιρείας.

«Μάλιστα αρκετοί από αυτούς ήταν νέοι άνθρωποι, οι οποίοι πρόσεχαν τη διατροφή τους, γυμνάζονταν συστηματικά, δεν διέθεταν περιττά κιλά, ούτε κάπνιζαν. Ομως σε αρκετές περιπτώσεις, αν και δεν αδιαφόρησαν για τα συμπτώματά τους, οι επιπλοκές της γρίπης γρήγορα εμφανίστηκαν».

Σε αντίθεση εξάλλου με άλλες χρονιές, όταν επικρατούσαν τα κρούσματα σε υπερηλίκους και ηλικιωμένους, φέτος πολλοί ασθενείς είναι ηλικίας 30 έως 50 ετών και έτσι ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευθέντων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι τα 53 χρόνια, αντί για τα 65-70 έτη.

Η φετινή γρίπη δείχνει επίσης να είναι πολύ πιο επιθετική από την περυσινή, έχοντας προκαλέσει μέχρι στιγμής περισσότερα σοβαρά περιστατικά απ’ ό,τι ολόκληρο τον χειμώνα του 2015 (275 μέχρι χθες έναντι 248 όλο το 2015). Οι ασθενείς που κατέληξαν επίσης είναι αναλογικά πάρα πολλοί: 71 έως χθες έναντι 43 την αντίστοιχη περίοδο του 2015 (όλη την περυσινή χρονιά ήταν 111).

Στην Ευρώπη

Και σαν να μην έφταναν όλ' αυτά, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα αυξήθηκε πιο νωρίς απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Γηραιάς Ηπείρου.

Όπως προκύπτει από τα συνολικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Προλήψεως Ασθενειών (ECDC) ήδη από την πρώτη εβδομάδα του χρόνου, όταν όλη η Ευρώπη είχε χαμηλή δραστηριότητα γρίπης, εμείς είχαμε μέτρια.

Μία εβδομάδα αργότερα, η Ελλάδα είχε περάσει σε περίοδο υψηλής δραστηριότητας ενώ η υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου σε χαμηλά έως μέτρια επίπεδα, με εξαίρεση τη Φινλανδία, τη Μάλτα και την Ιρλανδία όπου κάποια στιγμή έγινε υψηλή.

Οι αιτίες

Πού μπορεί να οφείλονται όλα αυτά; «Κατ’ αρχήν στα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμών στους νέους και τους μεσηλίκους με ή χωρίς παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι επιπλέον έχουν μειωμένη ανοσιακή μνήμη» απαντά ο δρ Τσακρής.

«Αυτό σημαίνει ότι κατά το παρελθόν δεν έχουν εκτεθεί σε ιούς γρίπης παρόμοιους με τον Α(Η1Ν1) που επικρατεί φέτος, επομένως ο ιός είναι πρακτικά άγνωστος στον οργανισμό τους. Αντιθέτως, στους ηλικιωμένους είναι υψηλότερα τα ποσοστά του αντιγριπικού εμβολιασμού και καλύτερη η ανοσιακή μνήμη».

Ενας άλλος λόγος είναι ότι ο συγκεκριμένος ιός φαίνεται πως έχει υψηλότερη νοσηρότητα από τη συνηθισμένη, προσθέτει. «Τα οκτώ στα δέκα δείγματα που φθάνουν στα Κέντρα Αναφοράς Γρίπης είναι θετικά στον ιό Α(Η1Ν1) γεγονός που δείχνει έμμεσα αυξημένη νοσηρότητα στην κοινότητα» εξηγεί.

Υπάρχουν επίσης πολλά περιστατικά που φθάνουν στους γιατρούς καθυστερημένα, επειδή τα οικονομικά προβλήματα εμποδίζουν τους ασθενείς να ζητήσουν νωρίτερα βοήθεια.

Αμέσως στον γιατρό

Τι πρέπει να κάνουμε; Πέραν του αντιγριπικού εμβολίου που συνιστάται στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, εξαιρετικά σημαντική είναι η άμεση ιατρική συμβουλή μόλις υπάρξει ύποπτο σύμπτωμα λέει ο καθηγητής.

Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα; Κατ’ αρχήν ο υψηλός πυρετός (πάνω από 39 βαθμούς Κελσίου), ειδικά για όσους έχουν χρόνιο πρόβλημα υγείας και ιδίως όταν συνοδεύεται από έντονη καταβολή δυνάμεων (κακουχία). Με ή χωρίς χρόνιο πρόβλημα υγείας, ύποπτος είναι και ο πυρετός (πάνω από 38 βαθμούς) που επιμένει περισσότερο από τρεις ημέρες, η δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια), καθώς και το να πέσει ο πυρετός αλλά σύντομα να επανεμφανιστεί.

Να θυμάστε, τέλος, πως αν διαγνωσθείτε με γρίπη και ζείτε ή φροντίζετε έναν ηλικιωμένο ή χρονίως πάσχοντα, χρειάζεται και εκείνος προστασία με λήψη αντιιικών φαρμάκων (συνιστάται ένα δισκίο την ημέρα για 10 ημέρες).

Διαβάστε Περισσότερα »

Μια ακόμη παράσταση για το «Το σακάκι που βελάζει» την Κυριακή στη Λιβαδειά

Η  εξαιρετικά επιτυχημένη παράσταση «Το σακάκι που βελάζει» του συγγραφέα Στανισλαβ Στρατίεβ σε μετάφραση Β. Σκουβάκλη και σκηνοθεσία  Γιώργου Αγραφιώτη, που παρουσιάζεται από τον Όμιλο   Φίλων Θεάτρου Λιβαδειάς, επανέρχεται για μία ακόμα παράσταση.

Την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου και ώρα 8:00 μ.μ., ο Ιβάν Αντόνωφ και οι υπόλοιποι ήρωες θα ξεδιπλώσουν το κουβάρι της γραφειοκρατίας και θα αποδείξουν πως «οι καλύτερες κωμωδίες είναι δράματα».

Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, στην πλατεία Λάμπρου Κατσώνη (Ζάππειο)
Τηλέφωνα για κρατήσεις 22613 50818 και 6972488412

Διαβάστε Περισσότερα »

ΗΜΕΡΙΔΑ "ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ - ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ" ΧΑΛΚΙΔΑ



Διαβάστε Περισσότερα »

21 βαθμοί Κελσίου, σκόνη από την Αφρική και βροχές -Αναλυτική πρόγνωση

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά οπού πιθανόν να είναι πρόσκαιρα ισχυρές. Νότιοι άνεμοι 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 21 βαθμούς Κελσίου.

    Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Λίγα χιονιά στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά νότιοι τοπικά 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 14 βαθμούς κελσίου. Στα δυτικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στέρεα, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές. Λίγα χιονιά στα ορεινά της Ηπείρου.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλία, ανατολική Στέρεα, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά και βόρεια και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στις Κυκλάδες από το απόγευμα.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς κελσίου.

    Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις βορειότερες περιοχές.
Άνεμοι: Νότιοι 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Αττική

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές από το απόγευμα. Πιθανότητα πρόσκαιρης καταιγίδας τη νύχτα.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς κελσίου.

    Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες κυρίως από το μεσημέρι.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 βαθμούς κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ