Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Αρραβωνιάσματα .....στα Λεύκτρα-ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Με επιτυχία και πάρα πολύ κέφι  πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Μαρτίου στα Λεύκτρα Βοιωτίας,ο Αρβανίτικος Αρραβώνας,απο τον Eκπολιτιστικό  Μορφωτικό  Σύλλογο Λεύκτρων.
 Ο γαμπρός τους παίδεψε λίγο κάνοντας τον δύσκολο αλλά τελικά ο έρως και τα "λεπτά" του αισθήματα προς την νύφη, τον λύγισαν και είπε το μεγάλο Ναι, οι συμπέθεροι αγκαλιάστηκαν και όλο το χωριό γιορτάζει.
Στα "Αρραβωνιάσματα" καλεσμένο ήταν όλο το χωριό,χόρεψαν,διασκέδασαν σε ταβέρνα των Λεύκτρων με τοπικά εδέσματα και παραδοσιακό γλέντι.

Να ζήσετε, σαν τα ψηλά βουνά...και του χρόνου για μας τους υπολοίπους.


 
 







ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ







Διαβάστε Περισσότερα »

Με προβατίνα και γαϊτανάκι τα "ΚΙΘΑΙΡΩΝΕΙΑ"στο Καπαρέλλι-ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ



 Με δωρεάν προβατίνα σε όλους, άφθονο κρασί γιορτάστηκαν τα "ΚΙΘΑΙΡΏΝΕΙΑ"στο Καπαρέλλι.Κλόουν,ξυλοπόδαροι διασκέδασαν τα παιδιά  στη πλατεία Καπαρελλίου, τα οποία στη συνέχεια έπλεξαν και ξέπλεξαν με απόλυτη επιτυχία το παραδοσιακό γαϊτανάκι.Ο Δήμαρχος Θηβαίων κ.Νικολάου ευχαρίστησε τον κόσμο και ευχήθηκε Καλή Σαρακοστή.
OΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

Οι νέοι φόροι που κλείδωσαν με τους θεσμούς




Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται από χθες το βράδυ η αύξηση της φορολογίας στα ενοίκια καθώς και η –έστω και μικρή- μείωση του αφορολόγητου ορίου. Στη δεύτερη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου για δημοσιονομικά θέματα, όπου και πάλι τα ζητήματα φορολογίας βρέθηκαν στο επίκεντρο, κλείδωσαν σημαντικές αλλαγές στη φορολογία που θα αναγκάσουν εκατομμύρια φορολογούμενους να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ο συνολικός λογαριασμός που θα κληθούν να καλύψουν μέσω της αύξησης της φορολογίας οι φορολογούμενοι θα είναι τουλάχιστον 800 εκατομμύρια ευρώ για την επόμενη τριετία και αυτή θα προέλθει κατά κύριο λόγο από τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

-την αύξηση της φορολόγησης στα ενοίκια με την άνοδο των συντελεστών. Για εισόδημα έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής κλείδωσε ότι αυξάνεται από το 11% στο 15%, για εισόδημα από 12.001 και πάνω αυξάνεται από το 33% στο 35% ενώ η ελληνική πρόταση που ακόμη δεν έχει γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς προβλέπει ότι θα επιβληθεί και νέος συντελεστής 45% που θα επιβάλλεται στο τμήμα του εισοδήματος από ενοίκια πάνω από 40.000 ευρώ.  Αυτό που, επίσης, δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί είναι αν η αύξηση των φορολογικών συντελεστών στα ενοίκια θα ισχύσει από τα εισοδήματα του 2015, δηλαδή θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο φόρο από φέτος οι ιδιοκτήτες μέσω του φετινού εκκαθαριστικού. Το πιθανότερο, πάντως, είναι αυτό καθώς η αύξηση των συντελεστών είχε συμφωνηθεί με τη συμφωνία του καλοκαιριού για το τρίτο μνημόνιο να ισχύσει από τα εισοδήματα του 2015

-την θέσπιση νέας και επαχθέστερης φορολογικής κλίμακας για τη φορολόγηση του εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις. Η κυβέρνηση θέλει οι επιβαρύνσεις να ξεκινούν από το εισόδημα των 30.000 και πάνω αλλά διαπραγματεύεται να κατέβει το όριο αυτό αρκετά χαμηλότερα προκειμένου να μην μειωθεί σημαντικά το αφορολόγητο όριο. Στο πλαίσιο αυτό οι επιβαρύνσεις μπορεί να ξεκινήσουν από τις 25.000 ή και 22.000 ευρώ και η μείωση του αφορολόγητου ορίου να είναι της τάξης των 200-300 ευρώ η οποία θα προκληθεί από το ψαλίδισμα της έκπτωσης φόρου από τα 2.100 ευρώ που είναι σήμερα στα 2.000 ευρώ για όλους. Στο πεδίο αυτό γίνεται μεγάλο παζάρι μεταξύ οικονομικού επιτελείου και θεσμών. Η κυβέρνηση επικαλείται προβλέψεις της για ανάπτυξη της οικονομίας από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και επιτάχυνση της ανάπτυξης από το 2017 οι οποίες  θα επιδράσουν θετικά στα κρατικά έσοδα

-τη θέσπιση της ίδιας φορολογικής κλίμακας για τους για τους μισθωτούς και συνταξιούχους αλλά χωρίς την παροχή έκπτωσης φόρου που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο. Από αυτήν τη αλλαγή έρχεται ελάφρυνση για τους επαγγελματίες που έχουν ετήσιο εισόδημα έως 22.000 -25.000 ευρώ (η ελάφρυνση δίνεται ως μερική αντιστάθμιση της επιβάρυνσης λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών) και σημαντικές επιβαρύνσεις πάνω από το όριο αυτό. Οι επιβαρύνσεις αυτές αυξάνονται όσο αυξάνεται το εισόδημα.

-η θέσπιση νέας κλίμακας για τον υπολογισμό της εισφοράς αλληλεγγύης. Η νέα κλίμακα θα έχει ανώτατο συντελεστή 10% αντί για 8% που έχει η σημερινή κλίμακα.
capital.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Η ιστορία της λαγάνας



Από τον Αριστοτέλη που έλεγε στις Εκκλησιάζουσες: «Λαγάνα πέττεται» ή τον Οράτιο που την χαρακτήριζε ως «το γλύκισμα των φτωχών», η ιστορία αυτού του δημοφιλή άζυμου άρτου της ταπεινότητας, κρατά από πολύ παλιά.

Στην Παλαιά Διαθήκη αναφέρεται ότι ψωμί άζυμο, όπως η λαγάνα δηλαδή, έφαγαν οι Ισραηλίτες τη νύχτα πριν από την Έξοδο από την Αίγυπτο.

Γιατί η λαγάνα είναι πλατειά; Διότι έτσι πρέπει να είναι και οι χριστιανοί, λέει η παράδοση, να μην «φουσκώνουν» από έπαρση και αλαζονεία!

Γιατί την πρώτη ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής θα πρέπει να τρώμε άζυμο ψωμί; Διότι η απουσία ζύμωσής του συμβολίζει την καθαρότητα της ψυχής. Η ζύμωση αλλοιώνει τα αρχικά συστατικά του ψωμιού. Όχι μόνον την Καθαρά Δευτέρα αλλά και σε όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής απαγορεύεται η χρήση ένζυμου ψωμιού.

Το αζύμωτο ψωμί δηλώνει και κάτι άλλο: Ότι δεν τρώμε για την ευχαρίστησή μας, αλλά για να συντηρηθούμε…

Διαβάστε Περισσότερα »

Μάντζιος: «Δεν έχω ξαναδεί την ομάδα μου έτσι»

Παρότι ήταν μια βαριά εντός έδρας ήττα για τον Λεβαδειακό, δεν πρέπει να υπάρξει απογοήτευση, σύμφωνα με τον Άκη Μάντζιο και όσα ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου.

Αναλυτικά όσα είπε

«Νομίζω ότι δεν έχουμε να πούμε πολλά για το παιχνίδι. Κάναμε ένα κακό πρώτο ημίχρονο. Ο Πλατανιάς ήταν πολύ καλύτερος, μας αιφνιδίασε ανοίγοντας το σκορ. Νομίζω ότι το πρώτο ημίχρονο ίσως ήταν το χειρότερο για μας, δεν έχω ξαναδεί την ομάδα έτσι. Το β’ ημίχρονο ήταν διαδικαστικό. Σίγουρα μπορεί να βελτιώθηκε η εικόνα της ομάδας, αλλά είναι ένα πολύ δύσκολο αποτέλεσμα το 0-3 για να μπορέσεις να το γυρίσεις. Θέλαμε να είχαμε καλύτερη συνέχεια μετά τα τελευταία αποτελέσματα όπου η ομάδα ήταν αήττητη, δυστυχώς όμως δεν τα καταφέραμε. Στενοχωρηθήκαμε πολύ γι' αυτό το αποτέλεσμα, αλλά νομίζω ότι δεν χρειάζεται και απογοήτευση, αυτά είναι τα παιδιά, ίδιοι είναι οι παίκτες που έχουν φέρει την ομάδα εδώ, στην 7η θέση, έχοντας εκπληρώσει τον στόχο τους πάρα πολύ νωρίς φέτος. Θέλαμε το κάτι παραπάνω αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε», είπε αρχικά.

Για το αν ήταν χαλαροί οι παίκτες του Λεβαδειακού: «Δε νομίζω ότι υπάρχει θέμα χαλαρότητας. Σίγουρα είναι ένα συν ότι δεν έχεις το άγχος που έζησε η ομάδα πέρσι και τα τελευταία χρόνια που κατάφερνε και έμενε στην κατηγορία στα τελευταία παιχνίδια. Αυτό σίγουρα είναι δύσκολο και αυτό δεν το είχε η ομάδα φέτος. Νομίζω ότι ουσιαστικά πάντα είχαμε μια μεγάλη ασφάλεια από τις δύο ομάδες που έπεφταν, από την 5η, 6η αγωνιστική. Δυστυχώς δεν καταφέραμε όμως να παρουσιαστούμε έτσι όπως έπρεπε και έτσι όπως θα θέλαμε για να μπορούσαμε να εδραιωθούμε, εφόσον περνάμε το παιχνίδι, στην πρώτη εξάδα. Δεν υπήρχε θέμα χαλαρότητας, όλα τα παιδιά το ήθελαν, όλοι είναι στεναχωρημένη γι' αυτό το αποτέλεσμα, αλλά δυστυχώς δεν κάναμε το κάτι παραπάνω που χρειαζόταν σήμερα».

Διαβάστε Περισσότερα »

Καθαρά Δευτέρα: Γιατί τρώμε λαγάνα, ταραμά και χαλβά;

Από το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας δεν λείπουν η λαγάνα, ο χαλβάς και ο ταραμάς.

Τα εδέσματα αυτά είναι «συνυφασμένα» με την ημέρα και έχουν τη δική τους ιστορία.

Η Καθαρά Δευτέρα είναι απαρχή μιας σημαντικότατης περιόδου για την Ορθόδοξη Εκκλησία, της Σαρακοστής, που συνδυάζεται με νηστεία τροφών και παθών.

Η πρώτη βδομάδα της Σαρακοστής ονομάζεται Καθαρά Εβδομάδα και δίνει το χρόνο στο πιστό να εξαγνιστεί και να καθαριστεί και να προετοιμαστεί.

Οι πιστοί, την Καθαρά Δευτέρα τρέφονται με λαγάνα εις ανάμνηση της βοήθειας που προσέφερε ο Θεός στους Ισραηλίτες με τα «άζυμα» και τους οδήγησε στη Έξοδο από την Αίγυπτο.

Η παρασκευή της είναι ίδια με τα άζυμα (δηλαδή χωρίς προζύμι) και με αυτό τον τρόπο αρχίζει η νηστεία των τροφών.
Διαβάστε Περισσότερα »

Βροχές και χιόνια την Καθαρά Δευτέρα

Τοπικές βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας την Καθαρά Δευτέρα.

Σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις πρωινές ώρες στα νοτιά. Χιόνια στα ορεινά και πιθανώς πρόσκαιρα σε ημιορεινές περιοχές (700-800 μέτρα) της κεντρικής και βόρειας χώρας. Τα φαινόμενα, τα όποια στα ανατολικά θα είναι κατά τόπους έντονα, βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις τοπικά 8 μποφόρ στο Αιγαίο. Πτώση της θερμοκρασίας.

Διαβάστε την αναλυτική πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ:

    Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες. Χιονιά στα ορεινά και πιθανώς πρόσκαιρα σε ημιορεινές περιοχές (700-800 μέτρα). Τα φαινόμενα, τα όποια πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία τις πρωινές ώρες, βαθμιαία θα εξασθενήσουν και στα ανατολικά θα σταματήσουν.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση από το βραδύ.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 11 βαθμούς κελσίου. Στα δυτικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις πρωινές ώρες. Χιόνια στα ορεινά και πιθανώς πρόσκαιρα σε ημιορεινές περιοχές (700-800 μέτρα) της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλία, ανατολική Στέρεα, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά και πιθανώς πρόσκαιρα σε ημιορεινές περιοχές (700-800 μέτρα) της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Τα φαινόμενα, τα οποία θα είναι κατά τόπους έντονα, βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία βόρειοι 5 με 7 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές βορειοανατολικοί 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 14 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά η μεγίστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, τα οποία θα είναι κατά τόπους έντονα, βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία βόρειοι 6 με 7 και στα βόρεια τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς κελσίου.

    Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα, τα οποία θα είναι κατά τόπους έντονα κυρίως στα νότια, βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί 5 με 7 και βαθμιαία βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

    Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και τις πρωινές ώρες πιθανώς σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, τα οποία θα είναι κατά τόπους έντονα, βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά (800 μέτρα) μετά το μεσημέρι.

Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ που γρήγορα θα γίνουν βόρειοι 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 14 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες πιθανώς σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 11 βαθμούς κελσίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ