Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Κυριακή των Βαΐων στο Μαυρομμάτι-ΦΩΤΟ


Με εκκλησιαστική λαμπρότητα γιορτάστηκε η  Κυριακή των Βαΐων στο Μαυρομμάτι.
Στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και κήρυξε το θείο λόγο ο π.Πασχάλης, παρουσία πλήθους πιστών.
Στο τέλος της λειτουργίας, μοιράστηκαν βάγια ως ευλογία στο εκκλησίασμα.
Την Κυριακή των Βαΐων γιορτάζουμε την είσοδο του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα «επί πώλον όνου» .
Εκεί ο λαός τον υποδέχτηκε με τιμές βασιλιά, βάγια από φοίνικες στα χέρια και άλλοι άπλωναν τα ρούχα τους ή κλαδιά από δέντρα στο δρόμο για να περάσει ο Χριστός φωνάζοντας "Ωσαννά ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου".
Η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα είναι η είσοδος του μαρτυρίου στην επίγεια ζωή του Κυρίου, αφού σε λίγες ημέρες θα μαρτυρήσει και θα θανατωθεί στο σταυρό και θα αναστηθεί.


 

 




Διαβάστε Περισσότερα »

Με 82 συμμετοχές το Ράλι Ακρόπολις -Ραντεβού στις 6 Μαΐου στη Στερεά Ελλάδα

Με 82 πληρώματα να παίρνουν εκκίνηση από το μνημείο του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες θα ξεκινήσει σε δύο εβδομάδες το Seajets Ράλι Ακρόπολις 2016. Οι συμμετοχές αριθμητικά ξεπερνούν κάθε πρόσφατο προηγούμενο, με 35 πληρώματα να αγωνίζονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλι και 47 για το Ελληνικό Πρωτάθλημα.

Ειδικότερα, στο ευρωπαϊκό σκέλος του αγώνα, οι διεθνείς συμμετοχές αγγίζουν τις 29, αριθμός διπλάσιος του περυσινού, την ίδια ώρα που στα χώματα της Στερεάς Ελλάδας θα βρεθούν όλοι οι πρωταγωνιστές του θεσμού. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται οι διεκδικητές του τίτλου, Kajetan Kajetanowicz και Alexey Lukyanuk, αμφότεροι με Ford Fiesta R5, αλλά και όλοι όσοι ακολουθούν ολόκληρο το Πρωτάθλημα. Μάλιστα, αξίζει να σημειώσουμε ότι όσοι βρεθούν στα βουνά της ευρύτερης περιοχής τις ημέρες του αγώνα θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά 12 αυτοκίνητα προδιαγραφών R5. Ιδιαίτερα σημαντική από ελληνικής πλευράς είναι η παρουσία των Λάμπρου Αθανασούλα-Νίκου Ζακχαίου με το Skoda Fabia R5, οι οποίοι και θα προσπαθήσουν να διεκδικήσουν τη νίκη σε επίπεδο Γενικής, κάτι που είχαν επιχειρήσει και πέρυσι, τερματίζοντας εντέλει στην 3η θέση και πραγματοποιώντας μια εμφάνιση που σαφέστατα κέρδισε τις εντυπώσεις.

Φυσικά, εθνικό ενδιαφέρον θα υπάρχει και στην κατηγορία ERC-2, με τους διεκδικητές του ευρωπαϊκού στέμματος, Chuchala-Dymurski, Scattolon-Zanini και Alonso-Monasterolo να έχουν να αντιμετωπίσουν ισχυρούς ελληνικούς συνδυασμούς με κατασκευές ικανές για το καλύτερο. Τέτοιοι είναι οι «Ιαβέρης Jr»-Σπύρος Κολτσίδας, με ένα Mitsubishi Lancer EVO IX, οι Θέμης Χαλκιάς-Κώστας Σούκουλης με το Subaru Impreza STi, αλλά και οι Κωνσταντίνος Χαλιβελάκης-Μάριος Τσαούσογλου με ακόμα ένα Lancer ένατης γενιάς.

Το Ράλι Ακρόπολις, όμως, προσμετρά και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, με κάθε ημέρα του να βαθμολογείται ξεχωριστά, και με όσους αγωνιστούν και στις δύο να έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν το καλύτερο από τα δύο αποτελέσματα. Συνολικά 47 πληρώματα θα βρεθούν στη ράμπα της αφετηρίας, με τα 4 από αυτά να εκκινούν μόνο την πρώτη ημέρα, τα 10 μόνο τη δεύτερη, και τα 33 και στα δύο σκέλη. Ανάμεσα σε αυτούς, φιγουράρουν όλα τα κορυφαία ονόματα των ελληνικών αγώνων και οι διεκδικητές του τίτλου, όπως οι Γιώργος Φιλιππίδης-Λεωνίδας Μαχαίρας και οι Βασίλης Βελάνης-Γιάννης Βελάνης, αμφότεροι με Mitsubishi Lancer EVO IX.

Ραντεβού στις 6 Μαΐου στη Στερεά Ελλάδα, λοιπόν, με τους πρώτους αγωνιστικούς ήχους να ακούγονται στη ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας στις 8:30 το πρωί, με την έναρξη των ελεύθερων δοκιμαστικών (11:23 Κατατακτήρια Ειδική Διαδρομή) και την Τελετή Εκκίνησης στις 18:30 στις Θερμοπύλες.


Διαβάστε Περισσότερα »

Νέοι φόροι σε καφέ και μπύρα στο πακέτο των 1,7 δισ. ευρώ

Μέτρα φωτιά περιλαμβάνει το τρίτο πακέτο με έμμεσους φόρους ύψους 1,73 δισ. ευρώ, που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή για να κλείσει την αξιολόγηση και τη συμφωνία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Real News, μεταξύ των επιβαρύνσεων είναι και επιπλέον φόροι 80 εκατ. ευρώ στον καφέ από την επιβολή ειδικού τέλους και 50 εκατ. ευρώ από την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην μπύρα.

Στο ίδιο πακέτο με τον βαρύ λογαριασμό των επιπλέον φόρων που επιβάλλονται οριζόντια σε όλους τους πολίτες περιλαμβάνεται και η επιβολή τέλους στις τραπεζικές επιταγές, από το οποίο η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράττει 300 εκατ. ευρώ στον χρόνο.

Οι έμμεσοι φόροι που θα επιβληθούν κυμαίνονται από 1,63 έως 1,73 δισ. ευρώ οι οποίοι έρχονται να προστεθούν στους άμεσους φόρους.

Αναλυτικά, κυβέρνηση και δανειστές προσδοκούν να εισπράξουν έσοδα:

- 430 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%

- 200-300 εκατ. ευρώ από την αύξηση των φόρων στα ακίνητα

- 300 εκατ. ευρώ από την επιβολή τέλους στις τραπεζικές επιταγές

- 80 εκατ. ευρώ από την επιβολή ειδικού τέλους στις εισαγωγές καφέ

- 50 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΕΦΚ στην μπίρα

- 100 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΕΦΚ στην αμόλυβδη βενζίνη

- 45 εκατ. ευρώ στην κινητή τηλεφωνία

- 24 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΕΦΚ στο αέριο κίνησης

- 100 εκατ. ευρώ από την αύξηση των φόρων στα αυτοκίνητα

- 160 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΕΦΚ στα τσιγάρα

- 25 εκατ. ευρώ από την αύξηση της φορολόγησης στη συνδρομητική τηλεόραση

- 80 εκατ. ευρώ από την αύξηση της φορολόγησης των κερδών στις στοιχηματικές εταιρείες

- 40 εκατ. ευρώ από την αύξηση της φορολόγησης στις εταιρείες συλλογικών επενδύσεων
Διαβάστε Περισσότερα »

Καθαρισμός Χαλιών "ΧΕΙΜΑΡΟΣ" Βοιωτία,Αττική



Το ταπητοκαθαριστήριο "χείμαρρος" δημιουργήθηκε με σκοπό την κάλυψη των αναγκών στο χώρο του καθαρισμού και της φύλαξης όλων των ειδών ταπήτων και χαλιών. η εμπιστοσύνη που εσείς μας δείξατε στην πολυετή διαδρομή μας, μας έκανε να εξοπλισθούμε με σύγχρονα μηχανήματα για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας, έτσι ώστε τα αγαπημένα σας χαλιά να διατηρούν τη λάμψη και τη ζωντάνια τους μέσα στο χρόνο. Το ταπητοκαθαριστήριο "χείμαρρος"  δραστηριοποιείται σε όλο το νομό Αττικής,ΤΩΡΑ και στη Βοιωτία.
ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ - ΠΑΡΑΔΟΣΗ - ΦΥΛΑΞΗ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΔΙΗ * Τα χαλιά σας δεν εκτείθεντε στον ήλιο*




 ΤΑΠΗΤΟΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΙΑ  ΧΕΙΜΑΡΡΟΣ

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΧΑΛΙΩΝ - ΦΥΛΑΞΗ ΧΑΛΙΩΝ - ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΑΠΗΤΩΝ

ΘΕΣΗ  ΚΟΡΥΤΣΑ , 19300 - Ασπρόπυργος  - Αττικη
Τηλέφωνο: 2102484030         Κινητό:6945463770
Υπεύθυνος: Γ. ΠΑΝΟΥΡΓΙΑΣ     e-mail: hemarros@gmail.com
ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ 4 ΕΥΡΩ ΤΟ τ.μ.

     ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ - ΠΑΡΑΔΟΣΗ - ΦΥΛΑΞΗ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ
Ενημερωθείτε απο το site μας πατώντας ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

Κυριακή των Βαΐων! Τι γιορτάζουμε σήμερα, γιατί τρώμε ψάρι;

Σήμερα Κυριακή 24 Απριλίου γιορτάζουμε την είσοδο του Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ.

Ερχόμενος ο Ιησούς από τη Βηθανία στα Ιεροσόλυμα, έστειλε δύο από τους μαθητές του και του έφεραν ένα γαϊδουράκι. Και κάθισε πάνω του για να μπει στην πόλη. Ο Χριστός εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα «επί πώλου όνου».

Ο  λαός, ακούγοντας ότι ο Ιησούς έρχεται, πήραν  στα χέρια τους βάγια από φοίνικες και βγήκαν να τον υποδεχτούν. Και άλλοι μεν με τα ρούχα τους, άλλοι δε κόβοντας κλαδιά από τα δέντρα, έστρωναν το δρόμο απ’ όπου ο Ιησούς θα περνούσε. Και όλοι μαζί, φώναζαν: «Ωσαννά· ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ».

Η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, κατά την Εκκλησία,  είναι  η είσοδος στο  μαρτύριο, στην επίγεια ζωή Του. Σε λίγες ημέρες θα μαρτυρήσει και θα θανατωθεί στο σταυρό, για να θανατώσει το θάνατο και να χαρίσει τη ζωή.

ΤΑ ΒΑΓΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΙΜΑ

Την Κυριακή των Βαΐων, όλοι οι ναοί στολίζονται με κλαδιά από βάγια, ή φοίνικες δηλαδή  από άλλα νικητήρια φυτά, όπως δάφνη, ιτιά, μυρτιά και ελιά. Μετά τη λειτουργία μοιράζονται στους πιστούς.

Η εκκλησία μας καθιέρωσε ήδη από τον 9ο αιώνα το έθιμο αυτό μια και όπως αναφέρει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης
«όχλος πολύς…έλαβον τα βαΐα των φοινίκων και εξήλθον εις υπάντησιν αυτώ».

Στα πρώτα χριστιανικά χρόνια, στα Ιεροσόλυμα, ο επίσκοπος έμπαινε στην πόλη «επί πώλου όνου», αναπαριστάνοντας το γεγονός, ενώ στα βυζαντικά γινόνταν «ο περίπατος του αυτοκράτορα», από το Παλάτι προς τη Μεγάλη Εκκλησία.
Στη διαδρομή αυτή ο αυτοκράτορας μοίραζε στον κόσμο βάγια και σταυρούς και ο Πατριάρχης σταυρούς και κεριά.

Με τα βάγια οι πιστοί στολίζουν τους τοίχους των σπιτιών και το εικονοστάσι τους.


Τα “βαγιοχτυπήματα”

Τα παλιότερα χρόνια τους τα προμήθευαν τα νιόπαντρα ζευγάρια της χρονιάς ή και μόνο οι νιόπαντρες γυναίκες, για το καλό του γάμου τους.
Πίστευαν πως η γονιμοποιός δύναμη που κρύβουν τα φυτά αυτά θα μεταφερόταν και στις ίδιες και η μια χτυπούσε την άλλη με τα βάγια. Τα “βαγιοχτυπήματα” σιγά-σιγά άρχισαν να γίνονται και από τις άλλες γυναίκες
και τα παιδιά τις μιμούνταν και όπως χτυπιούνταν μεταξύ τους εύχονταν:
“Και του χρόνου, να μη σε πιάν’ η μυίγα“.

Δυνάμεις ιαματικές και αποτρεπτικές, μαζί με τις γονιμοποιές, αποδίδονταν στα βάγια και γι αυτό έπρεπε μετά την εκκλησία όλα να τα “βατσάσουν” για το καλό.
Τα δέντρα, τα περβόλια, τα κλήματα, τις στάνες, τα ζώα, τους μύλους, τις βάρκες.
Από ένα κλαδάκι κρεμούσαν στα οπωροφόρα, για να καρπίζουν και στα κηπευτικά, για να μην τα πιάνει το σκουλήκι.

“Μέσα βάγια και χαρές,
όξω ψύλλοι, κόριζες !”

‘Ολα εξαφανίζονταν από τα σπίτια μόλις μπαίναν τα βάγια. Κρατούσαν την πρώτη θέση στο εικονοστάσι και μ’ αυτά “κάπνιζαν” οι γυναίκες τα παιδιά για το “κακό το μάτι”.

Στη Λέσβο τα παιδιά, μετά την εκκλησία, στόλιζαν ένα δεμάτι από κλαδιά δάφνης με κόκκινα ή πράσινα πανάκια από καινούργιο φουστάνι, κρεμούσαν κι ένα κουδούνι και καθώς πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι ψάλλοντας και λέγοντας εξορκισμούς για τους ψύλλους και τα ποντίκια, έδιναν και ένα κλαράκι δάφνης στη νοικοκυρά.
Στο τέλος ζητούσαν και το χάρισμά τους:
“Χρόνια πολλά, εν ονόματι Κυρίου, δό μ’ τ’ αυγό να φύγω”

Στην Ανατολική Ρωμυλία, τα κορίτσια έφτιαχναν με τα βάγια στεφάνια, τους έδεναν μια κόκκινη κλωστή και τραγουδώντας όλες μαζί πήγαιναν και τα πέταγαν στο ρέμα κι όπως έπαιρνε τα στεφάνια το νερό, όποιας πήγαινε μπροστά εκείνη θα γινόταν “συντέκνησσα“. Πρώτη στο γυρισμό, πρώτη στο χορό και στο δικό της σπίτι η μάνα της θα έφτιαχνε τα φασόλια και θα τις φίλευε όλες, μαζί με ελιές.

Στη Τήνο, την Κυριακή των Βαΐων, τα παιδιά τριγύριζαν στους δρόμους κρατώντας μαζί με το στεφάνι τους την “αργινάρα“, μια ξύλινη ή και σιδερένια ροκάνα που τη στριφογύριζαν με δύναμη. Μέσα σε εκκωφαντικό θόρυβο κατέληγαν στη θάλασσα, όπου πετούσαν στο στεφάνι στο νερό.

Το έθιμο της περιφοράς των κλαδιών θυμίζει την “ειρεσιώνη“, το στολισμένο με καρπούς κλαδί, που στις γιορτές της άνοιξης περιέφεραν στους δρόμους τα παιδιά, στην αρχαιότητα.

ΓΙΑΤΙ ΤΡΩΜΕ ΨΑΡΙ

Τα βάγια τα έπλεκαν σε πάρα πολλά σχέδια: φεγγάρια, πλοία, γαϊδουράκια, το πιο συνηθισμένο όμως ήταν ο σταυρός. Σε μερικά μέρη τους έδιναν το σχήμα του ψαριού. Ψάρι είχαν σαν σημάδι αναγνώρισης οι πρώτοι χριστιανοί, η λέξη ΙΧΘΥΣ, εξάλλου, προέρχεται από τα αρχικά Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρ.

Αν και είναι ακόμα σαρακοστή, η Εκκλησία την Κυριακή των Βαϊων επιτρέπει το ψάρι. Έτσι και το τραγούδι των παιδιών λέει:

“Βάγια, Βάγια των βαγιών,
τρώνε ψάρι και κολιό,
κι ως την άλλη Κυριακή
με το κόκκινο αυγό ! “
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΩΣΑΝΝΑ
“Ωσαννά” είναι λέξη συριακή, που σημαίνει σύμφωνα με την μετάφραση των Ο’ (εβδομήκοντα) ρψ’,25: «Ω Κύριε σώσον δη ω Κύριε, ευόδωσον δη».

-ὡσαννά < εβρ. hōshī῾āh nnā `σώσε τώρα, δεόμαστε
Διαβάστε Περισσότερα »

Συννεφιασμένη Κυριακή -Πού θα πέσουν μπόρες

Μικρή πτώση σημειώνει σήμερα η θερμοκρασία, κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια. Νεφώσεις τοπικά αυξημένες θα σημειωθούν στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές, νοτιοδυτικές διευθύνσεις, εντάσεως 4-5 και στο νότιο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ για την Κυριακή: 

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένοι όμβροι στα ορεινά κυρίως της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς.

Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών βροχών στα βόρεια.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών ή όμβρων στα δυτικά και βόρεια.

Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και πιθανές καταιγίδες από τις μεσημβρινές ώρες. Βελτίωση από το βράδυ.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ που σταδιακά θα στραφούν σε βόρειους.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ευχές απο τη Χ.Ε.Ν. Θήβας


Διαβάστε Περισσότερα »

Χαλκίδα: Εντοπίστηκαν οι αγνοούμενοι ψαράδες



Σώοι εντοπίστηκαν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου οι δύο αγνοούμενοι ψαράδες στη Χαλκίδα.

Λίγο νωρίτερα, είχε σημάνει «συναγερμός», με στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή να πραγματοποιούν έρευνες στη θαλάσσια περιοχή Δροσιά Χαλκίδας, μέσω ιδιωτικού σκάφους.

Εν τέλει η έκβαση της επιχείρησης ήταν θετική.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ