Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Τα Κατάφερε ο Κώστας!!!Περπάτησε 140χλμ απο Αλίαρτο στον Άγιο Ιωάννη Ρώσο-ΦΩΤΟ


 Aπίστευτη δύναμη πίστης και θέλησης απέδειξε ότι έχει ο Κώστας Ζαρκαδούλας, οποίος ξεκίνησε με τα… πόδια από την Αλίαρτο για τον Άγιο Ιωάννη το Ρώσο εκπληρώνοντας το τάμα που είχε κάνει στην Αγία Παρασκευή. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)

Χρειάστηκε να διανύσει  140χλμ, μέσα σε 40 ώρες για να φτάσει στον Ιερό Ναό,στο Προκόπι της Εύβοιας,με συνοδοιπόρο τον φίλο του Βασίλη Καρανάσο.
Με πίστη και υπομονή τα κατάφερε… Ξεκίνησε την Τετάρτη το απόγευμα απο την Αλίαρτο και λίγο πριν τις 09:00 το πρωί της Παρασκευής πέρασε την πόρτα του ναού. Γονάτισε στο  Ιερό Λείψανο,  προσευχήθηκε,πήρε αγιασμό και την ίδια μέρα επισκέφτηκε το εξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής στο Μάζι Αλιάρτου για να ολοκληρώσει το τάμα του.

Η ενέργειά του εξέπληξε και συγκίνησε όλους όσοι έμαθαν γι’ αυτήν την πεζοπορία και με ευχές μέσα απο τη  σελίδα μας στο facebook.com/Permissos- συμπαραστάθηκαν στον Κώστα Ζαρκαδούλα.
Η πίστη δεν κοιτάει αποστάσεις,δεν κάνει διακρίσεις ακόμη και οι πιο ισχυροί άνθρωποι λυγίζουν. Είναι από εκείνες τις στιγμές που όλοι μας αναζητούμε  τη δύναμη και απλώνουμε το χέρι ζητώντας  βοήθεια,δήλωσε στο permisospress.blogspot.gr ο Κώστας Ζαρκαδούλας και ευχήθηκε υγεία σε όλα τα παιδιά.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Αλιάρτου ανταποκρίθηκε θετικά στην έκκληση του Κώστα για συγκέντρωση τροφίμων και ρουχισμού.
Μπορείτε να πηγαίνετε τρόφιμα  στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπου Αλιάρτου,την Κυριακή 5-6 και 12-6-2016  για τα παιδιά του  Ορφανοτροφείου Λιβαδειάς.
Τέλος ευχαριστήριο του Κώστα Ζαρκαδούλα στους  Δαμιανό Μπαλούμη,Γιώργο Μόρτο,και Γιάννη Μουρατίδη για την πολύτιμη βοήθειά τους.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

Το θεμέλιο λίθο Ναού στο Δήλεσι έθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος



Το «θεμέλιο λίθο» του ιερού ναού προς τιμήν του Αγίου Αθανασίου έθεσε χθες (28/5) ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Ο εν λόγω ναός βρίσκεται στις νέες εγκαταστάσεις του Κέντρου Γεροντολογίας, ενός μεγάλου έργου που είναι «κόσμημα» για την περιοχή του Δηλεσίου Βοιωτίας και εκτείνεται σε μία έκταση 27 στρεμμάτων, ενώ αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και α’ όροφο (περίπου 4000 τ.μ. συνολικά), έχοντας τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 68 άτομα, όπως διαβάζουμε στο vimaorthodoxias.gr.

Παρέστησαν ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τανάγρας κ. Γεώργιος Βουγέσης, ο Διευθυντής του Ρ/Σ της Εκκλησίας κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, ο Διευθυντής του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής π. Βασίλειος Χαβάτζας, ο Υπεύθυνος Προσωπικού της Αρχιεπισκοπής π. Αναστάσιος Βλαβιανός, η Διευθύντρια του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας της Αρχιεπισκοπής κ. Μαίρη Πίνη, υπηρεσιακοί παράγοντες της Αρχιεπισκοπής καθώς και εργολάβοι του έργου.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στον τόπο του που αγαπά από τα παιδικά του χρόνια και πίστευε ανέκαθεν ότι έχει πολλές δυνατότητες να αναπτυχθεί. Ευχαρίστησε ακόμη τον Περιφερειάρχη κ. Μπακογιάννη γιατί το συγκεκριμένο έργο είναι αποτέλεσμα της «στενής» συνεργασίας της Εκκλησίας και της Πολιτείας.

Ευχήθηκε δε όπως είπε χαρακτηριστικά, «Το συγκεκριμένο κέντρο να μην είναι ‘‘αποθήκη’’ ανθρώπων, αλλά χώρος αγάπης και προσφοράς γιατί κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να φεύγει από τη ζωή αξιοπρεπώς».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο που με το παράδειγμά του και την επιμονή του «ανοίγει δρόμους» όπως είπε. Συνέχισε δε λέγοντας ότι, «η Εκκλησία και η Πολιτεία πρέπει να πρωτοστατούν σε μία καινούρια κουλτούρα» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος ευχαρίστησε με τη σειρά του τον Αρχιεπίσκοπο γιατί, «το έργο αυτό αφενός βοηθά τους γέροντες αδελφούς μας, αλλά ταυτόχρονα παράσχει τη δυνατότητα σε συνανθρώπους μας να βρουν εργασία».

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος, αλλά και όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση ξεναγήθηκαν στις καλαίσθητες εγκαταστάσεις του Κέντρου Γεροντολογίας.

Ο εν λόγω ναός (αγίου Αθανασίου) θα εξυπηρετεί τις πνευματικές ανάγκες των τροφίμων του ιδρύματος, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι υπήρξε μέριμνα όσον αφορά στη δημιουργία χώρων περιπάτου και αναψυχής, οι οποίοι περιλαμβάνουν «ανοιχτό» θέατρο, παιδική χαρά, γήπεδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου (5Χ5) ώστε να απασχολούνται οι επισκέπτες και κυρίως τα παιδιά τους.

Αναφορικά με το Κέντρο Γεροντολογίας πρέπει να σημειωθεί ότι χρειάστηκαν μόλις δύο χρόνια για την ολοκλήρωσή του, αφού η απορροφητικότητα των προγραμμάτων ΕΣΠΑ αγγίζει το απόλυτο 100%, ενώ συγχρηματοδοτήθηκε από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος. Εντός του τρέχοντος έτους αναμένεται να λάβουν χώρα και τα εγκαίνια του νεόδμητου κτηρίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ποτέ πια πόλεμος το μήνυμα του 32ου Δρόμου Θυσίας Διστόμου που διηξήχθη με συμμετοχή 420 αθλητών - Οι νικητές

<<Ποτέ πια πόλεμος>> και <<τιμή στους νεκρούς του Διστόμου>> ήταν τα μηνύματα που εξέπεμψαν με την συμμετοχή τους οι εκατοντάδες αθλητές που πήραν μέρος 32ο Δρόμο Θυσίας που διεξήχθη την Κυριακή 29η Μαΐου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο της Σφαγής των 228 κάτοικων της μαρτυρικής κωμόπολης της Βοιωτίας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στις 10 Ιούνη 1944.
Στους 420 έφθασαν οι συμμετέχοντες στον ιδιαίτερα απαιτητικό αγώνα των 11,2 χλμ (Καρακόλιθος-Δίστομο),ενώ τερμάτισαν 325, ανάμεσά τους  και οι δυο γηραιότεροι αθλητές μεγάλων αποστάσεων, 84 και 80 ετών αντιστοίχως!  Οι συγκεντρωμένοι κατά μήκος της διαδρομής και κυρίως στις δυο πλατείες της κωμόπολης χειροκρότησαν τον άρτια οργανωμένο αγώνα που διοργανώθηκε από τον Δήμο Διστόμου, Αράχωβας Αντίκυρας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και την τεχνική υποστήριξη του αθλητικού μέρους από την Γραμματεία του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ) και του Αθλητικού Ομίλου ''Μεδεών''.

Στο κέντρο του ενδιαφέροντος του κόσμου ήταν και οι τρεις Ολυμπιονίκες που τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις : Η Χρυσή Ολυμπιονίκης στα 20 χλμ. βάδην  Υποπλοίαρχος ΠΝ Αθανασία Τσουμελέκα  η Αργυρή Ολυμπιονίκης στα 100 μ. Σμηναγός  Κατερίνα Θάνου και η Αργυρή Ολυμπιονίκης στο πόλο Σμηναγός Ανθή Μυλωνάκη- οι οποίες και τιμήθηκαν από τον Δήμο.

Τα αποτελέσματα

Στους Άνδρες οι τρεις πρώτοι ( και πρώτοι μεταξύ όλων των συμμετασχόντων) είναι:

- 1ος, ο Ευάγγελος Μαλιόγλου  με 41.26.40, του Πανελληνίου Γ.Σ. (κάτοικος Παραλίας Διστόμου που έκανε την 2η σερί νίκη του στον ίδιο αγώνα)
 -2ος ο  Θ. Λίμπας με 43.59.00 , Μαθητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) και
- 3ος ο Λάζαρος Σαντοριναίος,  με 45.04.60, ανεξάρτητη συμμετοχή.

Στις Γυναίκες οι τρεις πρώτες είναι:

- 1η η Γεωργία Μάκη, με 54.01.60, Μαθήτρια της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ)
-2η η Στέλλα Γεωργακέλλη, με 55.00.40, της Σχολής Αστυνομίας και του Πανελληνίου Γ.Σ. και
-3η η Καλλιρόη Λύρα, με 56.49.40, ανεξάρτητη συμμετοχή.

 Δυναμική ήταν και φέτος η συμμετοχή αθλητών από τις Στρατιωτικές Σχολές, παρόλο που είναι περίοδος εξετάσεων, όπως και - παραδοσιακά- των Δρομέων Υγείας, από την Αττική.
 Αισθητή φέτος ήταν και η συμμετοχή στον λαϊκό αγώνα της τοπικής ποδοσφαιρικής Ομάδας ''Αμβρυσσεύς'',με ποδοσφαιριστές και μέλη της διοίκησης, που συμβολικά τερμάτισαν όλοι μαζί!

Στο προηγηθέντα Μικρό Δρόμο Θυσίας  (περίπου 1,5 χλμ) από το λόφο Μαυσωλείου Θυμάτων Ναζισμού στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης όπου συμμετείχαν κυρίως μαθητές, τις τρεις πρώτες θέσεις κερδήθηκαν από τους Αλ. Μούτσο, Λευτέρη Τσούκο και την Μαριάνα Τσάπαλη.


 Όλοι οι συμμετέχοντες πήραν ειδικό μετάλλιο και αναμνηστικό Δίπλωμα, ενώ στους νικητές τα βραβεία απένειμαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοικησης, του Υπουργείου Άμυνας και του ΑΣΑΕΔ και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας.


Ο Δήμαρχος κ Γιάννης Γεωργακός αναφέρθηκε στην σύντομη ομιλία του στην σημασία των εκδηλώσεων - που συνεχίζονται μέχρι και την 10η Ιουνίου-  στην διατήρηση της Μνήμης της Σφαγής, ευχαρίστησε το ΥΕΘΑ και την Γραμματεία του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ)  που συμμετείχε με την ηγεσία του και κλιμάκιο ειδικών και τελος ανέφερε ότι με Πρωτόκολλο που πρόκειται να  υπογραφεί με το Υπουργείο Άμυνας,το τελευταίο αναλαμβάνει μονίμως την τέλεση του Δρόμου Θυσίας Διστόμου.
Αξίζει ειδική αναφορά στην Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας, την Τροχαία και το Αστυνομικό Τμήμα Διστόμου, για τα μέτρα που είχε λάβει για την ασφαλή κίνηση των αθλουμένων,  στο Κέντρο Υγείας Διστόμου για την (αχρείαστη τελικά) παροχή υπηρεσιών υγείας κατά μήκος της διαδρομής (Ασθενοφόρο με σταθμό Πρώτων Βοηθειών) στο προσωπικό του Δήμου για την οργάνωση αλλά και στις ομάδες εθελοντών που θα συνέδραμαν με σταθμούς κατά μήκος της διαδρομής στην άρτια διοργάνωση.








Διαβάστε Περισσότερα »

Ανήλικες ζούσαν επί μήνες με τον νεκρό πατέρα τους


Μία απίστευτη υπόθεση αποκαλύφθηκε στα Τρίκαλα, στην πόλη όπου διέμενε μία μητέρα με τις δύο ανήλικες κόρες της.

Αστυνομικοί μετέβησαν στο σπίτι της οικογένειας πρόσφατα, έπειτα από καταγγελία στο «Χαμόγελο του Παιδιού» ότι η οικογένεια ζούσε με το πτώμα του πατέρα στο σπίτι, ο οποίος είχε αποβιώσει πριν από πολλούς μήνες.

Για το περιστατικό εξεδόθη η εξής ανακοίνωση από το «Χαμόγελο του Παιδιού»:

Άλλη μια τραγική ιστορία για την οποία "Το Χαμόγελο του Παιδιού" είχε ειδοποιήσει τις αρχές από τον Μάρτιο του 2015.

Από δημοσιεύματα διαβάζουμε για την τραγική ιστορία δύο ανήλικων κοριτσιών στα Τρίκαλα που έμεναν για μήνες στο σπίτι τους με την μητέρα τους και τον νεκρό πατέρα τους.

"Το Χαμόγελο του Παιδιού" είχε λάβει ανώνυμη καταγγελία στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056» τον Μάρτιο του 2015 για την παραμέληση των δυο κοριτσιών καθώς και για το ότι ζούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες και είχε ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές.

"Το Χαμόγελο του Παιδιού", πριν λίγες μέρες, δέχτηκε ξανά ανώνυμη καταγγελία για την ίδια οικογένεια, ενημέρωσε άμεσα το Τμήμα Ασφαλείας Τρικάλων όπου και προέβησαν σε έρευνα.

Από την έρευνα της Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι ο πατέρας βρισκόταν νεκρός στο σπίτι για μήνες. Κατόπιν εισαγγελικής εντολής, τα δύο κορίτσια μεταφέρθηκαν σε προστατευμένο περιβάλλον.

"Το Χαμόγελο του Παιδιού", όπως και σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση, δήλωσε τη διαθεσιμότητα των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών του οργανισμού για να βρεθούν δίπλα στα δύο ανήλικα κορίτσια.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ: Έκτακτη ανακοίνωση - προειδοποίηση από την ΕΛ.ΑΣ.

Aνακοίνωση με την οποία ενημερώνει τους πολίτες για τη δράση σπείρας που εξαπατά μέσω τηλεφωνημάτων σε πολίτες, εξέδωσε η ελληνική αστυνομία, δίνοντας λεπτομέρειες για τον τρόπο αντίδρασης.

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου της Αστυνομίας:

«H Ελληνική Αστυνομία ενημερώνει τους πολίτες για την αποφυγή εξαπάτησής τους από επιτήδειους, που υποδύονται τηλεφωνικώς συγγενικά τους πρόσωπα ή ισχυρίζονται ότι καλούν εκ μέρους τους

Οι δράστες επικοινωνούν με τα υποψήφια θύματά τους, κυρίως με το πρόσχημα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος από συγγενή τους και ζητούν την καταβολή χρημάτων.

Από πέρυσι μέχρι σήμερα, έχει συλληφθεί πλήθος δραστών και έχει σχηματιστεί μεγάλος αριθμός δικογραφιών για τέτοιου είδους υποθέσεις εξαπάτησης

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της πρόληψης και αποτροπής τέτοιων περιστατικών, παραθέτει χρήσιμες συμβουλές σε διαρκή βάση

Οι πολίτες καλούνται να απευθύνονται πάντα στις αστυνομικές Αρχές, ακόμα και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους

Η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο της πρόληψης και αποτροπής περιστατικών εξαπάτησης από επιτήδειους, ενημερώνει, συμβουλεύει και ευαισθητοποιεί σε διαρκή και σταθερή βάση τους πολίτες, ενώ οι Υπηρεσίες της δραστηριοποιούνται συστηματικά στην εξιχνίαση τέτοιων υποθέσεων και στη σύλληψη των δραστών, σε όλη την επικράτεια.

Στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου να ενημερωθούν και πάλι οι πολίτες και κυρίως οι ηλικιωμένοι και να αποφεύγουν το ενδεχόμενο εξαπάτησής τους, επισημαίνεται ότι οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν συγκεκριμένη μεθοδολογία (modus operandi), η οποία αποτυπώνεται ως ακολούθως:

Οι δράστες, έχοντας προφανώς αντλήσει πληροφορίες για την οικογενειακή κατάσταση των υποψήφιων θυμάτων, πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε αυτούς, προσποιούμενοι άλλοτε νοσοκομειακούς γιατρούς, άλλοτε δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως το παιδί τους) έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού.

Επιπλέον, ισχυρίζονται ότι για να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτείται η καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων διαφοροποιείται σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των υποψήφιων θυμάτων.

Για να γίνουν πιο πειστικοί, άλλοι συνεργάτες τους παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία και προσποιούνται το συγγενικό τους πρόσωπο, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα.

Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στο σπίτι τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο, κοντά στο σπίτι.
AdTech Ad


Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της πρόληψης και της αποτροπής τέτοιων περιστατικών, συνιστά στους πολίτες:

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν τηλεφωνικώς για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό σας πρόσωπο.

Να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το πρόσωπο αυτό, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, εάν είναι δυνατόν με άλλη τηλεφωνική συσκευή για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η «γραμμή» να είναι ακόμη ανοιχτή από τους δράστες, οι οποίοι δεν τερμάτισαν την προηγούμενη κλήση.

Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

Να μην πείθεστε και να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση.

Σε καμία περίπτωση να μην πείθεσθε, ακόμη κι αν μιλήσετε με άτομο το οποίο σας έδωσαν οι δράστες κατά τη μεταξύ σας τηλεφωνική επικοινωνία, προσποιούμενο το συγγενή σας.

Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να δώσετε χρήματα.

Να ενημερώνετε τα οικεία σας πρόσωπα (του στενού και ευρύτερου συγγενικού, φιλικού και κοινωνικού περιβάλλοντος) και ιδιαιτέρως τα ηλικιωμένα άτομα σχετικά με τον παραπάνω τρόπο δράσης και να τους συμβουλεύετε σχετικά, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο θυματοποίησης τους.

Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, εάν έρθουν σε επαφή μαζί σας καθώς και των οχημάτων με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών.

Τέλος, παρακαλείσθε να ενημερώνετε άμεσα τις αστυνομικές Αρχές σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνεστε τέτοιες συμπεριφορές, ακόμα και στην περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής σας, ενώ για άμεση αστυνομική επέμβαση να επικοινωνείτε με την Άμεση Δράση, καλώντας τον τριψήφιο αριθμό 100, ακόμα και στέλνοντας δωρεάν μήνυμα (SMS) στον ίδιο αριθμό».

Διαβάστε Περισσότερα »

Η Πόλις εάλω -σώπασε κυρά Δέσποινα, μην κλαις...



Συμπληρώνονται σήμερα 563 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, που σήμανε το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και την αρχή θρύλων και δοξασιών

Το τέλος μιας εποχής και μιας μεγάλης αυτοκρατορίας σήμανε η σημερινή ημερομηνία που έχει μείνει στην ιστορία απόλυτα συνυφασμένη με ένα γεγονός: 29η Μαΐου 1453. Η Πόλις εάλω...

Η άλωση της Κωνσταντινούπολης έγινε σαν σήμερα (στις 2 το μεσημέρι) πάνω από μισή χιλιετία πριν, ύστερα από σκληρή πολιορκία από τον οθωμανικό στρατό του σουλτάνου Μωάμεθ Β’, που είχε ξεκινήσει από τις 6 Απριλίου εκείνης της χρονιάς.

Η μάχη ήταν άνιση από την αρχή της. Από τη μια στρατός 150.000 ανδρών εξοπλισμένων με βαριά και εξελιγμένα για την εποχή όπλα, από την άλλη γυναικόπαιδα και ο στρατός 7.000 ανδρών του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, που προσπαθούσε να υπερασπιστεί την Κωνσταντινούπολη και τους 50.000 υποσιτισμένους κατοίκους της.

Στην τελική επίθεση τα τείχη παραβιάζονται, μια μικρή ανοιχτή πόρτα (η Κερκόπορτα) δίνει την ευκαιρία στους Οθωμανούς να εισβάλλουν, καταφέροντας το τελικό χτύπημα. Ο αυτοκράτορας -όπως λέει η φήμη που κυκλοφορεί- σκοτώνεται κάπου κοντά στην Πύλη του Ρωμανού, η Πόλις εάλω...

Ο κόσμος τρέχει, οι καμπάνες χτυπούν, το θλιβερό μήνυμα μεταδίδεται από στόμα σε στόμα, ώρα 2.30 το μεσημέρι και η Βυζαντινή Αυτοκρατορία έχει καταλυθεί. Το ίδιο βράδυ, ο Μωάμεθ ο Πορθητής εισέρχεται πανηγυρικά στην Αγία Σοφία και προσεύχεται στον Αλλάχ «αναβάς επί της Αγίας Τραπέζης», όπως αναφέρουν χρονικογράφοι της εποχής.

«Σώπασε, κυρά Δέσποινα, μην κλαις και μη δακρύζης, πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα' ναι...».

Η άλωση της Κωνσταντινούπολης σημαίνει το τέλος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και την αρχή πολλαπλών θρύλων που οδηγούν σε δημοτικά τραγούδια, έχουν ως στόχο να ανορθώσουν το ηθικό, περνούν από στόμα σε στόμα και παραμένουν ζωντανοί σε πείσμα των αιώνων και των διαφορετικών γενεών.

Πολλοί από αυτούς σχετίζονται με το σταμάτημα του χρόνου, τη στιγμή που πάγωσε όταν η Αλωση έγινε γεγονός. Ας δούμε κάποιους από τους πιο χαρακτηριστικούς...
Ο μαρμαρωμένος βασιλιάς

Ενας από τους πιο δημοφιλείς θρύλους αφορά τον τελευταίο αυτοκράτορα, το πτώμα του οποίου δεν βρέθηκε με αποτέλεσμα να καλλιεργηθεί ο μύθος που λέει πως μαρμάρωσε εκεί που περίμενε μέσα στο ναό της Αγίας Σοφίας, μη αντέχοντας να την παραδώσει σε χέρια μουσουλμάνων.

Σύμφωνα με τον θρύλο, Άγγελος Κυρίου τον έκρυψε και τον μαρμάρωσε μέχρι τη στιγμή που η Πόλη θα είναι και πάλι ελεύθερη...
Ο παπάς της Αγίας Σοφίας

Αντίστοιχης λογικής είναι και ο θρύλος για τον παπά της Αγίας Σοφίας, που λέει ότι όταν οι Τούρκοι μπήκαν στην εκκλησία, διέκοψε τη λειτουργία και κρύφτηκε πίσω από μια πόρτα που υπήρχε πίσω από το ιερό. Οι Τούρκοι τον είδαν να μπαίνει, όμως έκπληκτοι διαπίστωσαν πως η πόρτα είχε γίνει τοίχος, το οποίο όσο κι αν προσπάθησαν δεν κατάφεραν να γκρεμίσουν. Κι εδώ ο θρύλος καταλήγει ότι όταν η Αγία Σοφία ξαναγίνει ελληνική εκκλησία, τότε ο παπάς θα βγει από το ιερό και θα ολοκληρώσει τη λειτουργία του.
Τα ψάρια του καλόγερου

Εδώ ο θρύλος αναφέρεται σε κάτι ψάρια που ένας καλόγερος τηγάνιζε δίπλα σε ένα ποτάμι τη στιγμή που έφτασε το μήνυμα της Αλωσης. Τότε, ο θρύλος λέει πως τα μισοτηγανισμένα ψάρια πήδηξαν από το τηγάνι και ξαναβρέθηκαν στο ποτάμι από όπου -κατά τον θρύλο πάντα- θα ξαναβγούν όταν η Πόλη ξαναγίνει χριστιανική...

Αντίστοιχος είναι και ο θρύλος για το ποτάμι που σταμάτησε να κυλάει, εκεί που πότιζαν τα πρόβατά τους κάποιοι βοσκοί, μόλις διαδόθηκε το νέο της άλωσης.
Η πάντα γαλήνια θάλασσα του Μαρμαρά

Ενας από τους πιο γοητευτικούς θρύλους είναι αυτός που αφορά την Αγία Τράπεζα της Αγιάς Σοφιάς, που ήταν κατασκευασμένη από χρυσό. Σύμφωνα με την παράδοση, ο αυτοκράτορας διέταξε να τη μεταφέρουν μαζί με όλα τα κειμήλια μακριά από την Πόλη για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων. Μόνο που το καράβι που τη μετέφερε βυθίστηκε στα νερά του Βοσπόρου στην περιοχή του Μαρμαρά, που έκτοτε παραμένουν πάντοτε ήρεμα και γαλήνια, ασχέτως με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.




Διαβάστε Περισσότερα »

Δείτε πόσο θα σας κοστίσει αν ξεχάσετε τον... γάμο σας!

Πρόστιμο ύψους έως 60 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν όσοι προβαίνουν σε εκπρόθεσμη δήλωση ληξιαρχικού γεγονότος, όπως η τέλεση γάμου, γέννησης, θανάτου ή βάπτισης ενώ αναδρομικό πρόστιμο θα επιβληθεί σε όσους από το 2013 και μετά ήδη έχουν κάνει ληξιπρόθεσμη δήλωση και δεν τους έχει βεβαιωθεί.

Ειδικότερα σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που δόθηκε το προσχέδιο στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εσωτερικών προβλέπεται ότι σε περίπτωση εκπρόθεσμης δήλωσης, ο υπόχρεος για τη δήλωση του κατά περίπτωση ληξιαρχικού γεγονότος καταθέτει μαζί με τη αίτησή του απόδειξη καταβολής στο Δήμο τριάντα ευρώ (30,00 €), εάν η δήλωση γίνει μετά την παρέλευση της κατά τα μηνιαίας, δεκαημέρου, και τεσσαρακονταημέρου προθεσμίας αντιστοίχως και εξήντα ευρώ (60,00 €), εάν η δήλωση γίνει μετά την παρέλευση ενενήντα ημερών από τότε που συνέβη το γεγονός.
AdTech Ad

Εφόσον υπόχρεοι προς δήλωση είναι περισσότεροι, σύμφωνα με το dikaiologitika, η δήλωση κάποιου εξ αυτών απαλλάσσει τους λοιπούς ενώ με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του Υπουργού Οικονομικών δύναται να αναπροσαρμόζονται τα παραπάνω ποσά των παραβόλων.

Παράλληλα με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών θα καθορισθεί η διαδικασία, ο τρόπος καταβολής και το ύψος των προστίμων στους υπόχρεους προς δήλωση ληξιαρχικών γεγονότων, οι οποίοι προέβησαν σε εκπρόθεσμη δήλωση έως και την έναρξη ισχύος του παρόντος και για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί απόφαση επιβολής προστίμου από τον οικείο Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Με την ίδια κοινή απόφαση δύναται να αναπροσαρμοστούν τα ποσά των προστίμων. Αυτό σημαίνει ότι τα ληξιαρχεία προχωρήσουν αναδρομικά σε επιβολή προστίμου σε όσους ήδη έχουν προχωρήσει σε εκπρόθεσμες δηλώσεις απο την ισχύ του νόμου ν. 4144/2013 ήτοι 17 Απριλίου 2013, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις αφου χιλιάδες πολιτών θα κληθούν να πληρώσουν την λυπητερή για παρελθοντικές.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα Εγκαίνια του Μουσείου Θήβας



Διαβάστε Περισσότερα »

Νέο χαράτσι στη βενζίνη μέσω των τελών κυκλοφορίας του 2017

Μια εβδομάδα πέρασε μόνο από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει αύξηση της τιμής των καυσίμων μέσω της αύξησης του Ειδικού Φόρου Καταναλώσης και τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για τα τέλη κυκλοφορίας προκαλούν νέο σοκ.

Όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ένα από τα σχέδια που εξετάζονται για τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 προβλέπει επιβάρυνση μερικών λεπτών στην τιμή της βενζίνης.

Πώς θα γίνει αυτό; Όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης η ομάδα εργασίας που έχει συγκροτηθεί γενικά για τα θέμα των αυτοκινήτων προτείνει τα μισά τέλη κυκλοφορίας να καταβάλλονται με εφάπαξ καταβολή και τα άλλα μισά να πληρώνονται μέσω της βενζίνης.

«Έτσι αυτός που κάνει περισσότερη χρήση του αυτοκινήτου θα πληρώνει περισσότερα και αυτός που κάνει περιορισμένη χρήση, λιγότερα» είπε ο κ. Αλεξιάδης.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη στόχος του υπουργείου είναι να βάλει στον «κουβά» των εσόδων πολλά αυτοκίνητα με κατατεθιμένες πινακίδες ή αυτοκίνητα που διέρχονται από τη χώρα ή αυτοκίνητα που ενοικιάζουν οι τουρίστες κατά την περίοδο των διακοπών τους στη χώρα.

«Έτσι πιστεύουμε ότι θα έχουμε περισσότερα έσοδα» κατέληξε για το θέμα ο κ. Αλεξιάδης διευκρινίζοντας ότι αν εφαρμοστεί η πρόταση αυτή θα αφορά την πληρωμή του 2016 για τα τέλη κυκλοφορίας του 2017.
Διαβάστε Περισσότερα »

Λήξη ΧΕΝικής Χρονιάς-Αφιέρωμα στο Περιβάλλον


Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Αρχιεπίσκοπος στο 2ο Αρβανίτικο Αντάμωμα στα Οινόφυτα (ΦΩΤΟ)



Το παρόν του έδωσε και φέτος ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κύριος Ιερώνυμος Β στο 2ο Αρβανίτικο Αντάμωμα, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο λόφο των Αγίων Αναργύρων στα Οινόφυτα Βοιωτίας, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη και έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από πλήθος κόσμου που είχε κατακλείσει το λόφο των Αγίων Αναργύρων, όπου απο πέρυσι καθιερώθηκε το Αρβανίτικο Αντάμωμα με παραδοσιακή μουσική, πρωτότυπα λαογραφικά δρώμενα, παραδοσιακούς χορούς και παραδοσιακές γεύσεις.

Ο Μακαριώτατος στο χαιρετισμό του, αλλα και σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, συνεχάρη τους διοργανωτές, χαρακτήρισε όαση τέτοιου είδους εκδηλώσεις και τόνισε την σημασία που έχει η παράδοση για την πορεία του τόπου μας και την ιστορία μας, διότι οπως χαρακτηριστικά τόνισε "παράγει αντισώματα".

Τον Μακαριώτατο καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ΑΜΠΕΛΟΣ κ. Σταμάτης Ράπτης.

Κάτα τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Μακαριώτατος απένειμε τιμητικές διακρίσεις σε ανθρώπους που έχουν συμβάλει στην διατήρηση και προβολή της ιστορικής παραδοσης των Αρβανιτών.romfea.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ