Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Το Πρώτο Μεγάλο Party του Καλοκαιριού στη Θίσβη

Διαβάστε Περισσότερα »

Δήμος Θηβαίων – Ώρα Ευθύνης :Αφέλεια ή στημένη προβοκάτσια ;

«ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ - ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ»

Αφέλεια ή στημένη προβοκάτσια ;

    Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι με αφορμή μια φαινομενικά αφελή ως προς την έμπνευση και εξωθεσμική ως προς την διαδικασία κατάθεσης πρόταση, σε σχέση με την δημιουργία χώρου υποδοχής προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας, εξελίσσεται μια προσχεδιασμένη προσπάθεια προβοκάτσιας κατά της παράταξής μας, με έντονα στοιχεία λαϊκισμού και καλλιέργειας τοπικιστικού διχαστικού παροξυσμού, για ένα θέμα που έχει Εθνικές διαστάσεις.
    Ενημερώνουμε τους συνδημότες μας ότι για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας, από το μικρότερο ως το μεγαλύτερο, υπεύθυνοι είμαστε αποκλειστικά εμείς, και κυρίως αυτοί που έχουν το “τιμόνι” του Δήμου στα χέρια τους. Οποιαδήποτε προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών σε τρίτους είναι προσπάθεια αποπροσανατολισμού και οδηγεί το Δήμο μας σε μεγαλύτερη υποβάθμιση και οπισθοδρόμηση ! ! !
    Η παράταξη μας από την προεκλογική περίοδο έως και σήμερα δίνει και θα συνεχίσει να δίνει αγώνα υπέρ των συμφερόντων των Δημοτών μας και του Δήμου μας με συνέπεια, βασισμένη επάνω σε θέσεις και αρχές, που αποτελούν την δική μας πρόταση για το Δήμο.
    Ατομικές επιλογές και τυχοδιωκτικού χαρακτήρα ευκαιριακές πρωτοβουλίες, είναι έξω από τα πλαίσια λειτουργίας της παράταξής μας.
    Αυτό που μας ενώνει είναι οι κοινές μας αντιλήψεις και προσπάθειες για την πρόοδο και την ανάπτυξη του Δήμου μας και έτσι θα συνεχίσουμε, απερίσπαστοι από εφήμερες και ευκαιριακές πολιτικές συμμαχίες, που στοχεύουν στην εξυπηρέτηση του προσωπικού συμφέροντος.
    Η δική μας πρόταση έχει ως όραμα ένα Δήμο αυτοδύναμο, πρωτοποριακό, με οικονομική αυτοτέλεια, κοινωνική δικαιοσύνη και με πρωταγωνιστικό ρόλο στον πολιτιστικό και τουριστικό τομέα στην περιοχή μας, όπως ονειρευόμαστε όλοι και δικαιούται λόγω της θέσης που κατέχει διαχρονικά η ΘHBA, με βάση την ιστορική της αναφορά.
Δημοτική Παράταξη  « Δήμος Θηβαίων – Ώρα Ευθύνης »
Διαβάστε Περισσότερα »

Εκλογικός νόμος: Κατάργηση μπόνους και ψήφος στα 17 στην πρόταση της κυβέρνησης



    Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής την κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο.

Στην πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, καθώς και το...δικαίωμα του εκλέγειν από το 17ο έτος της ηλικίας.
Το ποσοστό εισόδου ενός εκλογικού σχηματισμού στη Βουλή εξακολουθεί να είναι 3% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων της Επικράτειας.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει το υπουργείο Εσωτερικών:

Με την προτεινόμενη ρύθμιση του άρθρου 1, ορίζεται ως όριο της εκλογικής ενηλικότητας το 17ο έτος. Το νέο όριο εκλογικής ηλικίας έχει ως στόχο τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος μέσω της συμμετοχής περισσότερων πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες για την ανάδειξη των πολιτειακών οργάνων. Η απονομή του δικαιώματος ψήφου στους νέους των 17 ετών ενισχύει τα δημοκρατικά τους αντανακλαστικά, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μία περίοδο κρίσης αντιπροσώπευσης και απαξίωσης της πολιτικής. Εξάλλου, ήδη από το 2011, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης με το υπ’ αριθμ. 1826 ψήφισμά της κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη του Οργανισμού να διερευνήσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν για την χορήγηση του δικαιώματος ψήφου, μειώνοντας την εκλογική ηλικία στα 16 έτη.

Με το άρθρο 2 του παρόντος σχεδίου νόμου, καταργείται η κοινοβουλευτική ενίσχυση («μπόνους») των πενήντα (50) εδρών, που καθιερώθηκε με τον ν. 3231/2004 (Α’ 45), σε συνδυασμό με το ν. 3636/2008 (Α’ 11), και προσαρμόζονται ανάλογα οι προβλέψεις του ισχύοντος εκλογικού συστήματος, κατά τρόπον ώστε το σύνολο των εδρών του κοινοβουλίου (300) να κατανέμεται πλέον με βάση το σύστημα της απλής αναλογικής στα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή, βάσει των ψήφων που λαμβάνουν. Η, κατά το δυνατόν, μεγαλύτερη αντιστοίχηση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης κάθε πολιτικού κόμματος και συνασπισμού προς την πραγματική εκλογική του δύναμη αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους δημοκρατικούς θεσμούς και το πολιτικό σύστημα.

Το υπουργείο καλεί τους κοινωνικούς εταίρους και κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχουν καταθέτοντας προτάσεις, προκειμένου να βελτιωθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου.
Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016 και ώρα 20:00.
Διαβάστε Περισσότερα »

«Μη μ'αγγίζεις βρωμιάρη Ελληνα!» -Επίθεση Γερμανού μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου

Φραστική επίθεση που δεν έχει προηγούμενο δέχτηκε Έλληνας φωτορεπόρτερ από τον πρώην υπουργό Μεταφορών της Γερμανίας, τον Βαυαρό χριστιανοκοινωνιστή Πέτερ Ραμσάουερ, μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, όπως αναφέρει η «Αυγή», κατά τη στιγμή της φωτογράφισης του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με τον Αλέξη Τσίπρα, ο φωτογράφος έσπρωξε τον πρώην υπουργό, ο οποίος του επιτέθηκε, λέγοντάς του: «Μη μ' αγγίζεις βρωμιάρη Έλληνα!», στα γερμανικά αλλά και στα αγγλικά.

Άμεση ήταν η αντίδραση αξιωματούχων του πρωθυπουργικού γραφείου, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα σε Γερμανούς διπλωμάτες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα μπροστά στο περιστατικό.

Ο Γερμανός πρώην υπουργός αργότερα αρνιόταν το περιστατικό, υποστηρίζοντας πως η επαφή με τον Έλληνα φωτογράφο τού προκάλεσε... μώλωπες. Πάντως, το περιστατικό επιβεβαίωσε ο επίσημος φωτογράφος του Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ, ενώ μέλη της συνοδείας του αντικαγκελάριου ζήτησαν κατ’ ιδίαν συγγνώμη από τον Έλληνα φωτογράφο.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ξεκίνησε η φιλοξενία των παιδιών στη Παλιομηλιά Ελικώνα

Ξεκίνησε σήμερα, Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016, η φιλοξενία των παιδιών που έχουν ενταχθεί στην πρώτη κατασκηνωτική περίοδο για την κατασκήνωση του Δήμου Λεβαδέων στη θέση Παλιομηλιά Ελικώνα, η οποία θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 10 Ιουλίου 2016.  Σε αυτή συμμετέχουν 72 παιδιά ηλικίας 8 έως 14 ετών, η επιλογή των οποίων έγινε από τον Δήμο Λεβαδέων με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.
Τα εισοδηματικά στοιχεία που συνόδευαν τις αιτήσεις για την επιλογή των παιδιών που θα φιλοξενηθούν στην κατασκήνωση του Δήμου Λεβαδέων δεν μπορούν να δημοσιευτούν καθώς αποτελούν προσωπικά δεδομένα.  Όλα τα στοιχεία για την επιλογή των φιλοξενουμένων παιδιών είναι διαθέσιμα στην αρμόδια Υπηρεσία Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού  του Δήμου Λεβαδέων.  
Υπενθυμίζουμε ότι θα ακολουθήσουν τρεις ακόμη κατασκηνωτικές περίοδοι: η Β’ κατασκηνωτική περίοδος κατά το χρονικό διάστημα 12/7/2016– 21/7/2016, η Γ’ κατασκηνωτική περίοδος κατά το χρονικό διάστημα 23/7/2016 – 1/8/2016 και η Δ' κατασκηνωτική περίοδος κατά το χρονικό διάστημα 3/8/2016 – 12/8/2016.
Προσδοκία του Δήμου Λεβαδέων είναι να μπορέσει να προσφέρει σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά του Καλλικρατικού Δήμου Λεβαδέων και ιδιαίτερα των παιδιών οικογενειών με χαμηλό εισόδημα, την ευκαιρία καλοκαιρινών διακοπών με όλα τα ευεργετικά αποτελέσματα της κατασκηνωτικής ζωής και με ευχάριστες αναμνήσεις από την παραμονή τους στην κατασκήνωση.


Διαβάστε Περισσότερα »

Υποχρεωτικό εργόσημο για μετανάστες - εργάτες γης

Εγκύκλιος για την απασχόληση στον αγροτικό τομέα παράτυπα
διαμενόντων μεταναστών

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ενημερώνει τους γεωργού κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της Περιφέρειας ότι, υπογράφηκε και στάλθηκε στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις  της χώρας εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με την οποία καθορίζονται οι όροι εφαρμογής του άρθρου 58 ν. 4384/2016, που αφορούν στην απασχόληση παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών για την εξυπηρέτηση επειγουσών αναγκών της αγροτικής οικονομίας.
Οι ενδιαφερόμενοι αγρότες μπορούν πλέον, με αίτηση που θα υποβάλουν στον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, να ζητούν την απασχόληση εργατών γης, βοσκών και μελισσοκόμων, μέχρι την συμπλήρωση του ανωτάτου αριθμού μετακλητών εργατών που προβλέπει ανά Περιφέρεια η σχετική κοινή υπουργική απόφαση.
Μαζί με την αίτηση, ο αγρότης υποχρεούται να υποβάλλει την Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας ή Εκτροφής του προηγούμενου έτους και τα προβλεπόμενα στο νόμο δικαιολογητικά. Οι αιτήσεις θα εξετάζονται με αυστηρή χρονική προτεραιότητα υποβολής.
Οι εργάτες γης που θα απασχολούνται μετά την έγκριση του σχετικού αιτήματος θα λαμβάνουν άδεια εργασίας εξάμηνης διάρκειας και θα ασφαλίζονται με τη διαδικασία του εργόσημου.

                                 Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
                                        Κων/νος Αποστολόπουλος
Διαβάστε Περισσότερα »

Μονοδρομήθηκε ο παραλιακός δρόμος στην Αλυκή-ΦΩΤΟ


  Μετά απο απόφαση της Τ.Κ. Ξηρονομής και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θηβαίων αποφασίστηκε η μονοδρόμηση του παραλιακού δρόμου στην Αλυκή για την καλύτερη εξυπηρέτηση των παραθεριστών.
Από σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες του Permisospress  μονοδρομήθηκε ο παραλιακός δρόμος στην Αλυκή
Η μονοδρόμηση  θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως μονής κατεύθυνσης για την είσοδο των οχημάτων στην παραλία, σύμφωνα και με τη σχετική σήμανση η οποία έχει ηδη τοποθετηθεί.
Η κυκλοφορία δηλαδή θα επιτρέπεται μόνο με κατεύθυνση στη παραλία και σε μια απόσταση 500 μέτρων,επομένως οι οδηγοί θα αναχωρούν  απο τον περιφερειακό.
ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν  τα μπλοκάκια της Τροχαίας  παραμoνεύουν.





Διαβάστε Περισσότερα »

Στο κλωστήριο Σακίρογλου το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Θήβα

Επιστολή Αν. Υπουργού κ. Βίτσα στον Δήμαρχο Θηβαίων
 σχετικά με τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων

    Με την από 29-6-2016 επιστολή του προς τον Δήμαρχο Θηβαίων κ. Σπυρίδωνα Νικολάου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Συντονιστής του Διυπουργικού Οργάνου στα θέματα των προσφύγων κ. Δημήτριος Βίτσας,  μας γνωρίζει, σε απάντηση της από 23-6-2016 επιστολής του Δημάρχου Θηβαίων, σύμφωνα με την 176/22-6-2016 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την πρόθεση της Κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει ως χώρο φιλοξενίας προσφύγων το πρώην κλωστήριο Σαγίρογλου, στη θέση Χαραϊντίνη πλησίον του Στρατοπέδου Θηβών, θέση που είχε προταθεί από το Δήμο μας.

    Με την πρόταση αυτή του κ. Υπουργού βαίνει προς δικαίωση ο αγώνας της Δημοτικής Αρχής, σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου, των φορέων και κατοίκων της πόλεως μας, που αμέσως αντέδρασαν στο ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο πρώην εργοστάσιο Αμπάζογλου.

    Ο Δήμος Θηβαίων, όπως έχει ήδη δηλώσει, θα συνδράμει στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, τόσο στη διαμόρφωση του χώρου του κέντρου φιλοξενίας όσο και στην εν γένει λειτουργία αυτού, ώστε να καταστεί κατά το δυνατόν καλύτερη η διαμονή των προσφύγων.


Διαβάστε Περισσότερα »

E.K. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ:ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ




Το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στην επιχείρηση ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, η διοίκηση της οποίας κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα.

Είναι αδιανόητο μία επιχείρηση με υπερκέρδη να οδηγείται στο κλείσιμο από λανθασμένους επιχειρηματικούς χειρισμούς και να κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενοι.

 Απαιτούμε από την εργοδοσία και την κυβέρνηση:

 Τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας!

 Κανένας εργαζόμενος να μην απολυθεί, να μην εξαναγκαστεί σε παραίτηση ή οικειοθελή αποχώρηση.

 Να μην τολμήσει ο Μαρινόπουλος να οδηγήσει στην ανεργία

12.000 εργαζόμενους

 Καμία καθυστέρηση στην καταβολή ολόκληρου του μισθού και των επιδομάτων.
 ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ!

                                 Για       το       Δ.Σ.



            Ο       ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Ο      ΓΕΝ.  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

     ΣΤΑΘΑΣ    ΙΩΑΝΝΗΣ                      ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ   ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  
Διαβάστε Περισσότερα »

ΔΥΟ ΕΜΜΙΣΘΑ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΑΡΚ ΘΗΒΑΣ


  Σχετικά με την διαβούλευση της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την «Αναδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων της χώρας» και την προτεινόμενη δημιουργία  έμμισθου υποθηκοφυλακείου στην Περιφ. Ενότητα Βοιωτίας  με έδρα στην Λιβαδειά  και κατάργηση των αμίσθων υποθηκοφυλακείων Θήβας, Θίσβης, Θεσπιών, Λιβαδειάς, Ορχομενού, Αλιάρτου, Ερυθρών, Αμβρυσσού, Αράχωβας και Δαύλειας.
Η υποκρισία από πλευράς Δημοτικής Αρχής και ορισμένων Δημοτικών Συμβούλων που το παίζουν θεματοφύλακες της Αριστερής πολιτικής περισσεύει, αλλά τους φέρνει στο ίδιο μετερίζι του αναχρονισμού και της αγκύλωσης στο παλιό κατεστημένο.
Παραβλέπουν ότι η νομοθετική πρωτοβουλία είναι για διαβούλευση και ότι θα υπάρξουν τροποποιήσεις έως ότου έρθει για ψήφιση. Θα μπορούσαν έως το τελικό στάδιο που θα εισέρθει για ψήφιση να καταθέσουν τις προτάσεις τους  ώστε να ληφθούν υπόψη. Στα πλαίσια αυτά και το ΑΡΚ Θήβας θα καταθέσει τις δίκες του όπως περιγράφονται παρακάτω.
Επιτέλους μετά από 160 χρόνια σπάει το κατεστημένο. Πολλοί θα εναντιωθούν και θα αντιδράσουν γιατί είναι μεγάλα τα συμφέροντα. Με την ψήφιση του νόμου θα ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου. Τα άμισθα υποθηκοφυλάκεια ήταν το φρένο που εδώ και πολλά χρόνια εμπόδιζε την εφαρμογή του κτηματολογίου.
Ήταν υποχρέωση του υπουργείου δικαιοσύνης να μετατρέψει τα άμισθα υποθηκοφυλάκεια από ιδιωτική επιχείρηση κάθε υποθηκοφύλακα σε δημόσιες υπηρεσίες ελεγχόμενες από το υπουργείο δικαιοσύνης, προστατεύοντας έτσι το δημόσιο χρήμα που ανεξέλεγκτα το διαχειριζόταν οι υποθηκοφύλακες για προσωπικό τους όφελος.
Πολλά άμισθα υποθηκοφυλακεία είναι έτοιμα να καταρρεύσουν. Όπως είναι γνωστό, ο άμισθος υποθηκοφύλακας αμοίβεται από τα ποσοστά των συμβολαίων χωρίς μισθό. Άλλες φορές βγαίνουν τα έσοδά του και άλλες όχι. Δεν υποχρεούται επίσης να πληρώσει τους υπαλλήλους από τον προσωπικά του κέρδη. Ότι και αν περισσέψει αποτελεί την αμοιβή των υπαλλήλων. Πολλοί υπάλληλοι είναι απλήρωτοι πολλούς μήνες και βγαίνουν με άδειες άνευ αποδοχών, με αποτέλεσμα την μη ευδόκιμη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων, παρόλο που εκτελούν ακριβώς την ίδια εργασία με τους υπαλλήλους των έμμισθων υποθηκοφυλακείων.
Πρόβλεψη ακόμα και για το προσωπικό υπάρχει. Οι άμισθοι υποθηκοφύλακες και το προσωπικό των άμισθων υποθηκοφυλακείων, που μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος υπηρετεί  σε αυτά και προσελήφθη με βάση τα προβλεπόμενα στις ισχύουσες κατά το χρόνο της πρόσληψης διατάξεις, τοποθετούνται, με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (έτσι δεν χάνονται και θέσεις εργασίας).
Στα πλαίσια της διαβούλευσης αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπ. Δικαιοσύνης το Αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Κίνημα Θήβας προτείνει  για την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας σύσταση δυο έμμισθων υποθηκοφυλακείων, ένα για την περιοχή της Θήβας και ένα για την περιοχή της Λιβαδειάς, σε μια προοπτική σταδιακής μετεξέλιξη τους σε κτηματολογικά  γραφεία, έτσι ώστε να προετοιμαστεί και το έδαφος να γίνει κτηματογράφηση. Επίσης προτείνουμε την επανεξέταση και μείωση της τιμολόγησης των πράξεων ώστε να ελαφρυνθούν οικονομικά οι πολίτες από τις πολύ αυξημένες τιμές που πληρώνουν τώρα.
ΘΗΒΑ   30/6/2016

ΓΙΑ  ΤΟ ΑΡΚ  ΘΗΒΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΔΑΤΖΗΣ

Διαβάστε Περισσότερα »

Μπασιάκος:Πότε θα αποκατασταθούν οι ζημιές σε Δερβενοχώρια και Λιβαδειά

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα, 30.06.2016

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Για τους Υπουργούς
1.    Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
2.    Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
3.    Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

ΘΕΜΑ: Αποκατάσταση ζημιών από τη μεγάλη πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια (25-29.06.2016) και από τη χαλαζόπτωση στη Λιβαδειά (28.06.2016).

Όπως είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω κατά τις 2 επισκέψεις μου – (26/06), καθώς και με κλιμάκιο Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας (28/06) - στην πληγείσα από την πυρκαγιά της 25.06.2016-29.06.2016 περιοχή των Δερβενοχωρίων, αναφορικά με την πορεία της κατάσβεσης και το μέγεθος των μέχρι τώρα καταστροφών, μετά και από τις αλλεπάλληλες επαφές μου με τους αρμόδιους διοικητικούς και τους τοπικούς αιρετούς παράγοντες, η μεγάλη αυτή πυρκαγιά κατέστρεψε 5.000-6.000 στρέμματα γης, δασικής, βοσκοτόπων και αγροτικής (ελαιόδενδρα, μαντριά, ζωικό κεφάλαιο κλπ). Οι περιοχές που επλήγησαν κυρίως είναι η Στεφάνη, το Πράσινο, η Πάνακτος, καθώς και γειτονικές περιοχές της Αττικής, ενώ απειλήθηκαν πολλές εγκαταστάσεις.
Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, υπεράνθρωπες προσπάθειες κατέβαλαν, (λόγω των ισχυρών ανέμων και του δύσβατου της περιοχής) πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Αστυνομίας και ενόπλων δυνάμεων, πυροσβεστικά αεροσκάφη και οχήματα, προσωπικό και οχήματα της Πολιτικής Προστασίας Αντιπεριφέρειας και Δήμου Τανάγρας, καθώς και πλήθος εθελοντών. Αποτέλεσμα της πυρκαγιάς ήταν να καεί ένα αξιόλογο και πολύτιμο πευκοδάσος, που αποτελούσε ένα ζωτικό πνεύμονα για την ευρύτερη περιοχή και να συμβεί το γνωστό τραγικό ατύχημα με την πτώση του Πυροσβεστικού αεροσκάφους, αλλά ευτυχώς να διασωθούν τελικά οι έμπειροι πιλότοι του.
Παράλληλα, σφοδρή καταιγίδα και χαλαζόπτωση έπληξαν την Τρίτη 28.06.2016 την ευρύτερη περιοχή της Λιβαδειάς, ενώ τα φαινόμενα ήταν πιο έντονα και στα ορεινά χωριά, καταστρέφοντας καλλιέργειες.
Είναι ανάγκη να αποκατασταθούν σύντομα οι καταγραφείσες ζημιές και να κατασκευαστούν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά και άλλα έργα. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην αποκατάσταση των πληγέντων γεωργών και κτηνοτρόφων, καθώς και του φυσικού περιβάλλοντος. Κατόπιν αυτών,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί

1.    Ποια τα αίτια της πυρκαγιάς;
2.    Πώς θα καταστεί αποτελεσματικότερη η προσπάθεια πρόληψης και γενικότερα της δασοπυροπροστασίας;
3.    Πότε και πώς θα αποκατασταθούν οι πιο πάνω ζημιές;
4.    Ποιος ο σχεδιασμός για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος;



   Ο ερωτών Βουλευτής

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ



Διαβάστε Περισσότερα »

Κριτική στην Κυβέρνηση απο τον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Λιβαδειάς

 Τελικά , φαίνεται ότι ούτε τις δικές της νομοθετικές στρεβλώσεις δεν μπορεί να διορθώσει η σημερινή κυβέρνηση. Στο συμπέρασμα αυτό εύκολα μπορεί να οδηγηθεί κάποιος ,με δεδομένο ότι η κυβέρνηση απέσυρε την τροπολογία που είχε καταθέσει σε νόμο προς ψήφιση που αφορούσε Κύρωση Κοινοτικής Οδηγίας και αναγνώριζε στους ΔΕ την εμπειρία ως τυπικό προσόν διορισμού, μετάταξης και μισθολογικής εξέλιξης.
 Το πρόβλημα το είχε προκαλέσει η ίδια η κυβέρνηση όταν νομοθετώντας το νέο ενιαίο μισθολόγιο(ν.4354/2015), αυθαίρετα είχε καταργήσει στους εργαζόμενους της ΔΕ κατηγορίας την αναγνώριση της εμπειρίας ως τυπικό προσόν, επιβάλλοντας έτσι την μισθολογική τους υποβάθμιση. Γίνεται επίσης φανερό ότι η κυβέρνηση τελεί υπό σύγχυση μεταξύ της εξυπηρέτησης των πελατειακών σχέσεων που έχει επιλέξει ως τακτική για να κρατηθεί στην καρέκλα της εξουσίας και του ελέγχου της επιτροπείας που έχει συμφωνήσει με τους «θεσμούς», απεμπολώντας το δικαίωμα να νομοθετεί η βουλή χωρίς την έγκριση των δανειστών.
Ένα είναι σίγουρο, η υποτακτικότητα και η υποδούλωση στα μνημόνια και στους δανειστές κάνει την κυβέρνηση επικίνδυνη για τους εργαζόμενους, την κοινωνία και τη χώρα. Ακόμα και στα καθημερινά προβλήματα που συσσωρεύονται και παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας, η κυβέρνηση φαίνεται ανίκανη να τα επιλύσει και οι δεσμεύσεις που δίνει, σύντομα αποδεικνύονται «ακάλυπτες επιταγές», εμπαίζοντας τους εργαζόμενους.
Μπορεί η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να χρησιμοποιεί τις μεθόδους και τις τακτικές που χρησιμοποίησαν και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, τον κοινωνικό αυτοματισμό, την διάσπαση των εργαζομένων και τον κατακερματισμό των αγώνων, για να περνά αντεργατικά – αντιλαϊκά μέτρα και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ξεχνά όμως την κατάληξη που είχε ο κυβερνητικός τους βίος!

ΓΙΑ ΤΟ  Δ.Σ.



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                               Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ




ΜΠΟΥΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ                                        ΚΑΡΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

Διαβάστε Περισσότερα »

Τα 18 «ψαλίδια» που μειώνουν όλες τις συντάξεις

Σε δυσχερή θέση βρίσκονται χιλιάδες συνταξιούχοι με τα «ψαλίδια» που έχουν γίνει στο εισόδημά τους αλλά και με ένα λογιστικό τρικ που μειώνει κατά μία τη σύνταξη από το επικουρικό τους.

Με την αλλαγή στην ημερομηνία πληρωμής για το 2016 (και μόνο για αυτή τη χρονιά) οι συνταξιούχοι θα πληρωθούν 11 αντί 12 επικουρικές συντάξεις, επειδή η σύνταξη που θα έπαιρναν προκαταβολικά τον Ιούνιο θα καταβληθεί σε «δεδουλευμένη» βάση τη Δευτέρα 4 Ιουλίου.

Με αυτό το τρικ το ΕΤΕΑ σταματά πλέον, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, να πληρώνει τη σύνταξη του επόμενου μήνα στο τέλος του προηγούμενου αλλά στο τέλος της χρονιάς το «μέτρημα» βγάζει 11 επικουρικές αντί για 12!

Επομένως:

* Μέχρι και τον Μάιο οι συντάξεις προπληρώνονταν. Ετσι στις 27 Μαΐου είχαν πληρωθεί από την αρχή του έτους συνολικά 5 επικουρικές. Αν η επόμενη πληρωμή γινόταν στις 28-29 Ιουνίου, οι συνταξιούχοι θα είχαν πάρει από αρχή έτους 6 επικουρικές.

* Με την αλλαγή που έγινε οι συνταξιούχοι πήραν μέχρι τέλος Μαΐου 5 επικουρικές από αρχή έτους και την 6η επικουρική αντί να την πάρουν στα τέλη Ιουνίου, θα την πληρωθούν στις αρχές Ιουλίου (Δευτέρα 4 του μηνός).

Ενώ δηλαδή από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο έχουν περάσει 6 μήνες, οι συνταξιούχοι έχουν πάρει συνολικά 5 επικουρικές.

Ενας δικαιούχος επικουρικής 200 ευρώ θα φτάσει στο τέλος Δεκεμβρίου να έχει 11 πληρωμές, ήτοι να έχει πάρει 2.200 ευρώ, ενώ αν δεν άλλαζε η ημερομηνία θα είχε 12 πληρωμές, ήτοι 2.400 ευρώ.

Πέρα από το τρικ που δεν αφαιρεί επί της ουσίας χρήματα από συνταξιούχους και εργαζόμενους υπάρχουν 18 ακόμη παρεμβάσεις που μειώνουν πραγματικά το εισόδημα:

1. Μείωση 30% στις νέες συντάξεις

2. Μείωση ως 40% στις αναπηρικές

3. Μείωση έως 40% στις επικουρικές

4. Μείωση ως 15% στο εφάπαξ

5. Μείωση ως 32% στο μέρισμα του Δημοσίου

6. Μείωση έως 60% στις συντάξεις όσων εργάζονται

7. Μείωση δικαιούχων ΕΚΑΣ και πλήρης κατάργηση από από 1/1/2020

8. Ηλικιακό όριο και μείωση δικαιούχων συντάξεων χηρείας

9. Αύξηση εισφορών ΕΤΕΑΠ

10. Αύξηση εισφορών αυτοαπασχολούμενων

11. Εισφορά 20% για τους ελεύθερους επαγγελματίες

12. Εισφορά 14% στους αγρότες

13. Αύξηση εισφορών επαγγελματιών υπέρ ΕΟΠΥΥ

14. Αύξηση εισφορών μισθωτών υπέρ ΕΟΠΥΥ

15. Μείωση κατώτατης σύνταξης από 486 στα 392 ευρώ

16. Αύξηση εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης

17. 10% επιπλέον κούρεμα για πρόωρη σύνταξη

18. Αύξηση φορολογικών κρατήσεων
enikonomia.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Πώς να διαλέξετε σωστά γυαλιά ηλίου


Οι κίνδυνοι που κρύβει η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και η καλύτερη ασπίδα για να τους αποφύγουμε

Η υπεριώδης ηλικιακή ακτινοβολία βλάπτει τους ιστούς στην επιφάνεια και βαθιά μέσα στα μάτια, γι’ αυτό και η επιλογή των κατάλληλων γυαλιών ηλίου έχει ζωτική σημασία.

Είναι καλά τεκμηριωμένο πως όσο περισσότερο εκτίθενται τα μάτια μας στην UV, ιδίως στην UVB, τόσο περισσότερο κινδυνεύουμε μεγαλώνοντας να εκδηλώσουμε προβλήματα όπως ο καταρράκτης, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και η εμφάνιση μορφωμάτων.

Δεν χρειάζεται, όμως, να φτάσει κανείς στα 50 ή στα 60 του για να αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα. Μερικά μορφώματα όπως το πτερύγιο εκδηλώνονται ακόμα και σε εφήβους ή εικοσάρηδες που είναι σέρφερ, σκιέρ, ψαράδες, αγρότες ή γενικώς περνούν πολλές ώρες το μεσημέρι κάτω από τον ήλιο.

«Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι τα μάτια τους κινδυνεύουν από τον ήλιο μόνο αν τον κοιτάξουν απευθείας, πράγμα που ούτως ή άλλως δεν πρέπει ποτέ να κάνουμε, ούτε σε περίπτωση έκλειψης ηλίου», λέει ο χειρουργός - οφθαλμίατρος δρ Ιωάννης Ι. Δατσέρης, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Υαλοειδούς - Αμφιβληστροειδούς.

«Η αλήθεια όμως είναι πως η υπεριώδης ακτινοβολία είναι επικίνδυνη και όταν αντανακλάται από λείες επιφάνειες όπως η άσφαλτος, η άμμος, η θάλασσα, οι τζαμαρίες, το νερό της πισίνας και το χιόνι. Γι’ αυτό τον λόγο τα γυαλιά ηλίου που δεσμεύουν την UV είναι απαραίτητα σε όλους μας, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και μάλιστα από πολύ μικρή ηλικία δεδομένου ότι η δράση της UV είναι αθροιστική με το πέρασμα του χρόνου».

Τί πρέπει να προσέχουμε όταν προμηθευόμαστε γυαλιά ηλίου; «Το πρώτο είναι από πού τα αγοράζουμε», απαντά ο δρ Δατσέρης. «Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να τα προμηθευόμαστε μόνο από καταστήματα οπτικών ώστε να είναι βέβαιο ότι έχουν υποβληθεί στους απαιτούμενους ελέγχους απορροφητικότητας και ποιότητας και ότι έχουν κατασκευασθεί με συγκεκριμένες προδιαγραφές».

Τα γυαλιά θα πρέπει να φέρουν τη σήμανση CE και να αναγράφουν ότι απορροφούν κατά 99% ή 100% τόσο την υπεριώδη ακτινοβολία Α (UVA) όσο και την υπεριώδη ακτινοβολία Β (UVB). Μερικά μπορεί να αναγράφουν «απορρόφηση της UV έως 400 nm»: είναι το ίδιο με το «100% απορροφητικά».

Μην σας παραπλανήσει το χρώμα ή το κόστος τους, συνεχίζει ο δρ Δατσέρης. Η απορροφητική ικανότητα δεν εξαρτάται από το πόσο σκούρα είναι ούτε από το πόσο ακριβά. Αντιθέτως, ίσως καλό είναι να αποφεύγετε τα κατάμαυρα γυαλιά, διότι λόγω του σκούρου χρώματος διαστέλλεται η κόρη του ματιού και επιτρέπει τη διέλευση περισσότερης ακτινοβολίας στο εσωτερικό των ματιών.

Πρέπει επίσης να ξέρετε ότι τα γυαλιά ηλίου που έχουν κεχριμπαρένιους, πράσινους ή γκρι φακούς δεν δεσμεύουν περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία αλλά αυξάνουν τη σκιαγραφική αντίθεση (κοντράστ), γεγονός που μπορεί να είναι χρήσιμο για όσους ασχολούνται με αθλήματα όπως το γκολφ, για τους σκιέρ, τους κυνηγούς, τους πιλότους και τους ιδιοκτήτες σκάφους. Τα γυαλιά με μετρίας σκουρότητας φακούς, όμως, είναι καλύτερα για τους περισσότερους ανθρώπους και για καθημερινή χρήση.

Για λόγους ασφαλείας, καλό είναι να προτιμήσετε γυαλιά με φακούς από οργανικά υλικά (πλαστικά), ενώ αν είστε οδηγοί ή ασχολείστε επισταμένα με τα θαλάσσια σπορ ίσως πρέπει να επενδύσετε σε γυαλιά με πολωτικούς φακούς οι οποίοι μειώνουν τη λάμψη που προέρχεται από ανακλαστικές επιφάνειες όπως το νερό και η άσφαλτος (αυτό δεν προσφέρει περισσότερη ηλιοπροστασία, αλλά μπορεί να αυξήσει την ασφάλεια κατ’ αυτές τις δραστηριότητες).

Απαραίτητο είναι τέλος να προτιμάτε τα μεγάλα γυαλιά ηλίου τα οποία ει δυνατόν θα καλύπτουν τα μάτια και από το πλάι. Ο γενικός κανόνας είναι πως όσο μεγαλύτερα τα γυαλιά τόσο περισσότερη η προστασία από τον ήλιο. Μελέτες έχουν δείξει πως όταν φοράει κανείς μικρά γυαλιά ηλίου επιτρέπεται η διέλευση αρκετής UV ώστε να μειώνονται τα οφέλη τους.
Διαβάστε Περισσότερα »

Επίσκεψη Σεβασμιωτάτου κ. Γεωργίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

Επίσκεψη Σεβασμιωτάτου κ. Γεωργίου με Ιερείς της επαρχίας Θηβών στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος το πρωί της Πέμπτης 30 Ιουνίου τ.ε. επισκέφτηκε με ομάδα Κληρικών της πόλεως των Θηβών και της ευρύτερης περιοχής το προσφάτως εγκαινιασθέν Αρχαιολογικό Μουσείο.

Ο Σεβασμιώτατος και οι ιερείς είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από τον Δρ. Αρχαιολογίας κ. Ιωάννη Φάππα στους χώρους του μουσείου, όπου φυλάσσονται εκθέματα που αναδεικνύουν τον αρχαιολογικό και θρησκευτικό πλούτο της Βοιωτικής γης.

Ο Σεβασμιώτατος για μια ακόμη φορά εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς τους υπευθύνους για την άρτια οργάνωση του  εκθεσιακού χώρου του μουσείου και τόνισε πως η ύπαρξη του μουσείου αυτού αποτελούσε ηθική υποχρέωση προς την ιστορική και προσφιλή πόλη των Θηβών με τη μακραίωνη πορεία της στο διάβα των αιώνων.



Διαβάστε Περισσότερα »

ΟΓΑ: Επίδομα 360 ευρώ για ανασφάλιστους υπερήλικες – Προϋποθέσεις (εγκύκλιος)

Την χορήγηση Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης ύψοςυ 360 ευρώ στους ανασφάλιστους υπερήλικες και σε όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, θα δώσει ο ΟΓΑ, σύμφωνα με εγκύκλιο που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Το συγκεκριμένο ειδικό επίδομα, σύμφωνα με το υπουργείο, αποτελεί προνοιακή παροχή και η καταβολή του βαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Ανάμεσα στις προϋποθέσεις καταβολής της παροχής είναι:

Α. Να έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας

Β. Να μη λαμβάνουν ή να μη δικαιούνται να λάβουν σύνταξη από το εξωτερικό ή οποιαδήποτε ασφαλιστική ή προνοιακή παροχή από την Ελλάδα, μεγαλύτερη από
το πλήρες ποσό του μηνιαίου επιδόματος που καθορίζεται με τον παρόντα νόμο
στο ποσό των 360,00 ευρώ.
Δείτε την εγκύκλιο ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

Ενημέρωση στη Θήβα για τις νέες δράσεις του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

Ο Δήμος Θηβαίων σας προσκαλεί την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016 και ώρα 11.00 π.μ. στην αίθουσα «Αρμονία» του Δημοτικού Συνεδριακού Κέντρου Θήβας, στην ενημέρωση που θα πραγματοποιηθεί από την «ΕΛΙΚΩΝΑΣ – ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ» για τις νέες δράσεις του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ - ΤΑΠΤΟΚ ,CLLD - LEADER) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020
Ένα από τα εργαλεία εφαρμογής της Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης είναι η “Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (CLLD)”, η οποία επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων σε ορισμένο χωρικό επίπεδο, εκεί δηλαδή όπου εκδηλώνονται οι ανισότητες, δρουν οι μακροπρόθεσμοι παράγοντες δημιουργίας τους και υπάρχει το ενδογενές δυναμικό για την αντιστροφή τους.
Η Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (CLLD), βασισμένη στην προσέγγιση LEADER, αποτελεί μια μέθοδο σχεδιασμού και υλοποίησης τοπικών ολοκληρωμένων αναπτυξιακών στρατηγικών, με τη συμμετοχή των εταίρων σε τοπικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών, των τοπικών οικονομικών και κοινωνικών φορέων, προκειμένου να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και δημογραφικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές περιοχές.
Η προσέγγιση αυτή συνιστά ένα ιδιαίτερα ισχυρό εργαλείο, ειδικά σε περιόδους κρίσης, που ευελπιστεί να αναδείξει ότι οι τοπικές κοινότητες μπορούν: α) να κάνουν σταθερά βήματα προς πιο αποτελεσματικές μορφές οικονομικής, βιώσιμης και «χωρίς αποκλεισμούς» ανάπτυξης, σύμφωνα με τη στρατηγική «Ορίζοντας 2020», β) να «καινοτομήσουν» όχι αποκλειστικά σε όρους τεχνολογικούς αλλά κυρίως σε όρους αντιμετώπισης των τοπικών προβλημάτων και γ) να ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή στις αγροτικές περιοχές.
Στη νέα προγραμματική περίοδο 2014 - 2020, σκοπός είναι να ενισχυθούν «νέες και πιο καινοτόμες» προσεγγίσεις με βάση τα καινούργια αναπτυξιακά δεδομένα και εργαλεία (όπως τάση επιστροφής νέων στην ύπαιθρο, κοινωνικές πρωτοβουλίες, ενίσχυση βραχέων αλυσίδων και εναλλακτικών καναλιών διάθεσης αγροτικών προϊόντων, διασύνδεση αγροτικού τομέα με τον πολιτισμό, τον τουρισμό και το περιβάλλον), αυξάνοντας σχετικές συνέργειες για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας των αγροτικών περιοχών σύμφωνα με τον αναπτυξιακό και στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας για την αγροτική ανάπτυξη.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΚΕ-ΚΝΕ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ


Διαβάστε Περισσότερα »

Απειλή για τη δημόσια υγεία οι τόνοι αποτσίγαρων στις ελληνικές παραλίες


    Χιλιάδες τόνους αποτσίγαρα πετάνε ετησίως οι Έλληνες στις παραλίες, μετατρέποντάς τες σε ένα απέραντο τασάκι γεμάτο με τοξικά απόβλητα, προειδοποιεί η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ).


Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε μαζί με τον περιβαλλοντικό οργανισμό MEDASSET, τα αποτσίγαρα αποτελούν ποσοστό έως και...  38,8% των συνολικών απορριμμάτων που συλλέγονται κατά τον καθαρισμό των ακτών κάθε χρόνο ενώ συνολικά στη χώρα μας παράγονται ετησίως 3.500 τόνοι αποτσίγαρων που σε μεγάλο ποσοστό καταλήγουν στις θάλασσες και τις ακτές.

Ωστόσο τα αποτσίγαρα είναι τοξικά απόβλητα και όχι απλά σκουπίδια, διότι μερικές από τις ουσίες που περιέχουν, όπως το αρσενικό, η νικοτίνη, ο μόλυβδος και η αιθυλική φαινόλη, είναι εξαιρετικά τοξικές για τους υδρόβιους οργανισμούς, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΑΕ κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, διευθυντής της Κλινικής Μαστού του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας».

Όταν λοιπόν τα πετάμε στις θάλασσες και τις ακτές, ταΐζουμε με τοξικές ουσίες τα ψάρια και τα θαλασσινά που αργά ή γρήγορα βάζουμε στο τραπέζι μας.

Ακόμα πιο σοβαρό όμως είναι το γεγονός ότι η συνήθεια αυτή θέτει σε κίνδυνο τα μικρά παιδιά, διότι έχουν τη συνήθεια να βάζουν ό,τι βρουν στο στόμα τους και κινδυνεύουν από θανατηφόρο δηλητηρίαση με νικοτίνη.

Έχει υπολογιστεί ότι η θανατηφόρος δόση νικοτίνης στα μικρά παιδιά είναι τα 40-60 mg, όταν το τυπικό τσιγάρο περιέχει 9-30 mg.

Ανάλογο κίνδυνο διατρέχουν και τα κατοικίδια ζώα, η μέση θανατηφόρος δόση για τα οποία είναι περίπου 9 mg ανά κιλό σωματικού βάρους.

Και σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, τα αποτσίγαρα αποτελούν και κύρια αιτία πυρκαγιάς. Το 2014, υπολείμματα από αποτσίγαρα βρέθηκαν σε 1.431 αστικές πυρκαγιές ενώ έχει βρεθεί ότι πολλές φωτιές στις χωματερές που συνήθως κρατούν πολλούς μήνες είχαν ως αφορμή τις μισοσβησμένες γόπες.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν με αφορμή την έναρξη εκστρατείας της MEDASSET για την καθαριότητα των ακτών, που τιτλοφορείται «Υπόσχεσή μας: Καθαρές Θάλασσες».
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ