Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

ΦΕΓΓΑΡΑΔΑ στις 20 Αυγούστου στην Τανάγρα



Διαβάστε Περισσότερα »

Πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα από την Κορακάκη

   Στα 10 μέτρα με αεροβόλο πιστόλι - Το πρώτο μετάλλιο στο συγκεκριμένο άθλημα μετά το 1920 - Πρώτη αναδείχθηκε η Κινέζα Ζανγκ Μενγκχούε και δεύτερη η Ρωσίδα Βιταλίνα Μπατσαράσκινα
Στο άθλημα της σκοποβολής ήρθε το πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Η Άννα Κορακάκη στον τελικό των 10 μέτρων με αεροβόλο πιστόλι κατέκτησε το χάλκινο μετάλιο.

Πρόκειται για το πρώτο μετάλλιο στο συγκεκριμένο αγώνισμα για τα ελληνικά χρώματα μετά το 1920.

Η Κορακάκη είχε δείξει τις διαθέσεις της από τον προκριματικό, όπου με εξαιρετική εμφάνιση πέρασε με την 5η καλύτερη επίθεση και στον τελικό ήταν ακόμη καλύτερη.

Στον τελικό οι αθλήτριες είχαν από 20 βολές (στον προκριματικό αντιθέτως είχαν από 40) και μετά τις τρεις πρώτες βολές βρέθηκε στην 3η θέση, για να περάσει στη 2η μετά την 6η βολή.

Με το τέλος της 7ης βολής η Ελληνίδα σκοπεύτρια ήταν πρώτη, ωστόσο στη 10 βολή είχε βρεθεί στην 4η θέση για να παραμείνει εκεί μέχρι την 13 βολή και να αρχίσει η αντεπίθεση της που την έφερε στη 2η θέση κι ενώ απέμεναν δύο βολές ακόμη.

Η Κινέζα Τζανγκ είχε εξασφαλίσει το χρυσό και η Κορακάκη διεκδικούσε με την Ρωσίδα Μπατσαράσκινα τη 2η θέση, την οποία πήρε τελικά η Ρωσίδα στις λεπτομέρειες (177.9, έναντι 177.7 με την Μπατσαράσκινα στη συνέχεια να έχει δύο επιπλέον βολές με αντίπαλο την Τζανγκ).

Τα αποτελέσματα του τελικού:
1.Μενγκξούε Τζανγκ (Κίνα) 199.4 (νέο Ολυμπιακό Ρεκόρ)
2.Βιτάλινα Μπατσαράσκινα (Ρωσία) 197.1
3.Άννα Κορακάκη (Ελλάδα) 177.7
4.Αλεχάνδρα Σαβάλα Βάσκες (Μεξικό) 157.1
5.Αφάφ Ελχοντχόντ (Αίγυπτος) 137.1
6.Σόνια Φράνκετ (Ισπανία) 116.5
7.Μπομπάνα Βελίτσκοβιτς (Σερβία) 96.4
8.Εκατερίνα Κορσούνοβα (Ρωσία) 73.5
Διαβάστε Περισσότερα »

Έλληνες και Ελληνίδες που θα αγωνιστούν με ξένη σημαία


   Πριν από περίπου 28 χρόνια, παράγοντες της χώρας μας άρχιζαν να «χτίζουν» το ελληνικό αθλητικό όνειρο. Επωφελούμενοι από τις γεωπολιτικές εξελίξεις άλλων χωρών βρήκαν ελληνικές ρίζες και... παρακλάδια σε ταλαντούχους νεαρούς αθλητές και εν μια νυκτί τούς έδωσαν υπηκοότητα. Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της κρίσης αλλά και κάποιων προέδρων ομοσπονδιών, βλέπουμε το ίδιο... έργο από την ανάποδη πλευρά. Ελληνες αθλητές και αθλήτριες αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για να συνεχίσουν να ασχολούνται με αυτό που αγαπάνε. Στο Ρίο, 13 θα είναι οι ελληνικής καταγωγής αθλητές που θα αγωνιστούν με «δανεική» σημαία. Κάποιοι από αυτούς μετοίκησαν για προσωπικούς λόγους και άλλοι γεννήθηκαν στις νέες πατρίδες τους.

Ενδιαφέρουσα ιστορία έχουν οι αδελφές Αλεξανδρή. Οι τρίδυμες 18χρονες από τον Βόλο, η Ειρήνη-Μαρίνα, η Αννα-Μαρία και η Βασιλική, αναγκάστηκαν να μετακομίσουν στην Αυστρία, διότι, όπως υποστήριξαν, η ομοσπονδία πραγματοποιούσε μεροληπτικές κλήσεις στην εθνική ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης. Μία προπονήτρια αναγνώρισε το ταλέντο τους και αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο για να πραγματοποιηθεί η μεταγραφή. Στην Αυστρία μένουν σε αθλητικό κέντρο όπου υπάρχει και σχολείο και προετοιμάστηκαν σε άριστες συνθήκες.

Στη νέα τους χώρα ήδη έχουν προσφέρει το ασημένιο μετάλλιο από τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες Αθλημάτων του Μπακού (2015) και στο Ρίο θα βρεθούν αντιμέτωπες και με το ελληνικό ντουέτο. Στην ολυμπιακή πισίνα θα μπουν η Ειρήνη-Μαρίνα και η Αννα-Μαρία (η Βασιλική είναι αναπληρωματική), ενώ οι γονείς τους θα τις παρακολουθούν από την τηλεόραση στον Βόλο. «Στο Ρίο θα είμαστε οι μικρότερες αθλήτριες της συγχρονισμένης κολύμβησης. Εχουμε υπομονή και τον χρόνο σύμμαχο για να πετύχουμε αυτά που θέλουμε», δήλωσε στην «Καθημερινή» η Αννα-Μαρία.

Μία θέση στο ολυμπιακό βάθρο θα διεκδικήσει η Αρτεμη Γκαβέζου - Κάστρο με την ομάδα ανσάμπλ της Ισπανίας. Η όμορφη αθλήτρια από τη Θεσσαλονίκη εκπροσώπησε την Ελλάδα σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά, στο ατομικό, αλλά πήγε στη χώρα της μητέρας της για σπουδές και από το 2013 αποτελεί μέλος της «φούριας ρόχας». Αυτή η ομάδα έχει κατακτήσει δύο χρυσά και δύο χάλκινα μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα, ένα ασημένιο και δύο χάλκινα σε ευρωπαϊκά και πολλές διακρίσεις σε παγκόσμια κύπελλα.

Ιδιαίτερη είναι η περίπτωση και της Αφροδίτης Ζέγκερς. Οσοι ασχολούνται με την ιστιοπλοΐα σίγουρα θυμούνται μια όμορφη ξανθιά πιτσιρίκα που πρωταγωνιστούσε. Ηταν η Αφροδίτη Κυρανάκου. Η ελληνική ομοσπονδία, όμως, όπως μας είπε, δεν τη στήριξε και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα που αγαπάει για την Ολλανδία. «Οι συνθήκες ήταν απογοητευτικές. Εδώ τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Σε στηρίζουν άριστοι τεχνικοί και επιστήμονες, ενώ ο πρόεδρος, ο οποίος υπήρξε πετυχημένος ιστιοπλόος, βρίσκεται συνεχώς δίπλα από τους αθλητές», μας είπε. Στο Ρίο μαζί με την Αναλούς Βανβέιν θα αγωνιστούν στην κατηγορία 470.

Στο Ρίο θα αγωνιστούν και οι Σιδέρης Τασιάδης (κανό σλάλομ, Γερμανία), Θανάσης Κοκκινάκης (τένις, Αυστραλία), Λία Γιανίτσας (πόλο, Αυστραλία), Ζοσέφ Πολοσιφάκης (ξιφασκία, Καναδάς), Ντόνα Νακάλις (μοντέρνο πένταθλο, Καναδάς), Κώστας Λουλούδης (κωπηλασία, Μεγάλη Βρετανία), Ελεν Μαρούλις (πάλη, ΗΠΑ), Δημήτρης Χονδροκούκης (στίβος, Κύπρος), Αντώνης Μαρτασίδης (άρση βαρών, Κύπρος).

Πηγή:Καθημερινή
Διαβάστε Περισσότερα »

Φωτιά σε δασική έκταση στο Κόκκινο Βοιωτίας


Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Κόκκινο, στη Βοιωτία, εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί.
Στο σημείο επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ τις προσπάθειές τους ενισχύουν και τρία αεροπλάνα.
*  Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η δασική πυρκαγιά στην περιοχή Κόκκινο, στη Βοιωτία, η οποία εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί.
Διαβάστε Περισσότερα »

Μεγαλοπρεπώς γιορτάστηκε η Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο Μαυρομμάτι


Με τη συμμετοχή πολλών πιστών από το Μαυρομμάτι και την ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας γιορτάστηκε μεγαλοπρεπώς η μεγάλη δεσποτική γιορτή της Μεταμορφώσεως του Χριστού.


 Την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον προαύλιο χώρο του  Ιερού  Ναού.
Μετά το τέλος της αρτοκλασίας και του Θείου Κηρύγματος ακολούθησε η περιφορά της  Ιεράς Εικόνος στους δρόμους του Μαυροματίου.
 Ο Ιερός Ναός  βρίσκεται σε απόσταση 500 περίπου μέτρων  από το Μαυρομμάτι και δεσπόζει σε περίοπτη θέση.

Δεσποτική εορτή, από τις μεγαλύτερες της Χριστιανοσύνης. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, ημέρα των εγκαινίων του ομώνυμου ναού που ίδρυσε στο Θαβώρ η Αγία Ελένη, μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν ο Σωτήρης και η Σωτηρία.

Όπως αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη (Ματθαίου ιζ΄1-13, Μάρκου θ΄ 2-12, Λουκά θ΄28-36), ο Χριστός πήρε μαζί του τους μαθητές του Πέτρο, Ιάκωβο και Ιωάννη και ανέβηκαν μαζί σ’ ένα βουνό, πιθανώς το Θαβώρ της Γαλιλαίας, για να προσευχηθούν. Οι τρεις μαθητές Του, κουρασμένοι από τη δύσκολη ανάβαση στο βουνό, κάθισαν να ξεκουραστούν και έπεσαν σε βαθύ ύπνο.

Όταν ξύπνησαν, αντίκρισαν ένα απροσδόκητο και εξαίσιο θέαμα. Το πρόσωπο του Κυρίου άστραφτε σαν τον ήλιο και τα φορέματά του ήταν λευκά σαν το χιόνι. Τον περιστοίχιζαν και συνομιλούσαν μαζί Του δύο άνδρες, ο Μωυσής και ο Ηλίας, δύο από τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Ήταν η πρώτη φορά που έγινε ιδιαίτερα αισθητή από τους ανθρώπους η Θεότητα του Χριστού.
Εκκλησιαστικά

Μέχρι τον 4ο αιώνα η Μεταμόρφωση του Χριστού γιορταζόταν πριν από το Πάσχα, αλλά από την ημέρα των εγκαινίων του Ναού της Μεταμορφώσεως, τον οποίο έχτισε η Αγία Ελένη στο όρος Θαβώρ, επικράτησε ο εορτασμός του γεγονότος να γίνεται στις 6 Αυγούστου.

Μόνο την ημέρα της εορτής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος κάμπτεται η αυστηρή νηστεία, που προηγείται του Δεκαπενταύγουστου, καθώς επιτρέπεται η ιχθυοφαγία.

Το απολυτίκιον της ημέρας:


   Πλούσιο φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

Σε τι διαφέρει ο εγκέφαλος των παχύσαρκων από των αδύνατων;

Από τη μέση ηλικία και μετά, οι εγκέφαλοι των παχύσαρκων ανθρώπων εμφανίζουν διαφορές σε σχέση με των αδύνατων συνομηλίκων τους, κυρίως έχοντας μικρότερο όγκο λευκής ουσίας, με συνέπεια να δείχνουν κατά μέσο όρο δέκα χρόνια πιο γερασμένοι, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Δεν φαίνεται πάντως αυτό να επηρεάζει αρνητικά το μυαλό των ανθρώπων που έχουν βάρος παραπάνω από το κανονικό.

Η λευκή ουσία είναι ο ιστός, αποτελούμενος από νευρικές ίνες, που συνδέει μεταξύ τους τις διάφορες περιοχές του εγκεφάλου, επιτρέποντας την μεταφορά των πληροφοριών. Ο εγκέφαλος συρρικνώνεται φυσιολογικά με το πέρασμα του χρόνου, αλλά η παχυσαρκία -που συνδέεται με παθήσεις της καρδιάς, καρκίνο, διαβήτη κ.α.- φαίνεται πως γερνά πρόωρα τον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές του Κέντρου Γήρανσης και Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, με επικεφαλής τη δρα Λάιζα Ρόναν του Τμήματος Ψυχιατρικής, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό 'Nευροβιολογίας της Γήρανσης' "Neurobiology of Aging", μελέτησαν τους εγκεφάλους 473 ατόμων ηλικίας 20 έως 87 ετών.

Η βασική διαπίστωση είναι ότι οι υπέρβαροι άνθρωποι έχουν εκτεταμένη μείωση της λευκής ουσίας σε σχέση με τους αδύνατους. Έτσι, για παράδειγμα, ένας υπέρβαρος 50χρονος έχει τόση λευκή ουσία όση ένας αδύνατος 60χρονος, συνεπώς ο εγκέφαλος του πρώτου εμφανίζεται πρόωρα γερασμένος κατά μια δεκαετία.

Η διαφορά αυτή στη λευκή ουσία μεταξύ υπέρβαρων-αδύνατων εμφανίζεται από τη μέση ηλικία και μετά, συνήθως μετά τα 37 (την ηλικία όπου, ούτως ή άλλως, αρχίζει η σταδιακή φυσιολογική συρρίκνωση της λευκής ουσίας) και κορυφώνεται γύρω στα 40, ενώ μετά η «ψαλίδα» σταθεροποιείται. Οι ερευνητές δήλωσαν πως δεν είναι σαφές γιατί στους υπέρβαρους και παχύσαρκους η λευκή ουσία συρρικνώνεται ταχύτερα από τον φυσιολογικό ρυθμό.

Πάντως οι Βρετανοί επιστήμονες δεν βρήκαν -πέρα από τη λευκή ουσία- διαφορές μεταξύ των αδύνατων και των υπέρβαρων, όσον αφορά τις νοητικές επιδόσεις τους, όπως έδειξαν τα σχετικά συγκριτικά τεστ. Από την άλλη, όπως είπε η Ρόναν, θα μελετηθεί περαιτέρω η πιθανότητα ο εγκέφαλος των υπέρβαρων να είναι πιο ευάλωτος σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως οι νόσοι Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

Αλλοι επιστήμονες δήλωσαν πάντως ότι η σχέση παχυσαρκίας και άνοιας είναι πολύπλοκη και μέχρι σήμερα οι επιστημονικές μελέτες έχουν καταλήξει σε αντιφατικά συμπεράσματα. Έτσι, προς το παρόν, παραμένει ερωτηματικό κατά πόσο όντως η παχυσαρκία επιταχύνει την απώλεια μνήμης και την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών. Σε κάθε περίπτωση, η υγιεινή διατροφή, η σωματική άσκηση και η διακοπή του καπνίσματος βοηθάνε κάθε άνθρωπο -ιδίως όσους έχουν παραπανίσια κιλά- να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας.
ΑΠΕ, ΜΠΕ


Διαβάστε Περισσότερα »

Ο απολογισμός των Ελλήνων στην πρεμιέρα των Ολυμπιακών Αγώνων


   Άλλοι επιβεβαίωσαν τη δυναμική τους, άλλοι απογοήτευσαν, άλλοι ήταν αξιοπρεπείς, άλλοι δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τον εαυτό τους - Δείτε τι έκαναν οι Έλληνες στην πρώτη μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων
Με τρεις προκρίσεις, πέντε αποκλεισμούς, ένα πανελλήνιο ρεκόρ, μία νίκη σε ομαδικό άθλημα και έναν αξιοπρεπή τερματισμό ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Λεύτερης Πετρούνιας επιβεβαίωσε τις προβλέψεις και δια περιπάτου θα βρεθεί στον τελικό των κρίκων (ακόμα δεν είναι επίσημο), έχοντας την κορυφαία επίδοση στον προκριματικό με 15.833 βαθμούς.

Τα άλλα δύο ευχάριστα νέα ήρθαν από την κωπηλασία (που περιμένουμε κάποιο μετάλλιο), με δύο ελληνικά πληρώματα να συνεχίζουν στα ημιτελικά των αγωνισμάτων τους. Το γυναικείο δίδυμο των Νικολαΐδου-Ασουμανάκη προκρίθηκαν στο διπλό σκιφ, ενώ κάτι αντίστοιχο κατάφερε και η τετράκωπος ελαφρών βαρών, που αποτελείται από τους Ντούσκο-Πέτρου-Γιάνναρο-Μαγδάνη.

Η εθνική ομάδα πόλο των ανδρών τα βρήκε «μπαστούνια» απέναντι στην αδύναμη Ιαπωνία, βρέθηκε να χάνει 4-7(!), αλλά με αντεπίθεση διαρκείας στο τελευταίο οκτάλεπτο, επικράτησε 8-7 και μπήκε δυναμικά στο ολυμπιακό τουρνουά.

Ο Γιάννης Ταμουρίδης τερμάτισε 51ος στην ποδηλασία δρόμου σε σύνολο 144 αθλητών! Διήνυσε την απόσταση των 237.5 χιλιομέτρων σε έξι ώρες, 30 λεπτά και 5 δευτερόλεπτα κι ενώ πριν 4 χρόνια είχε τερματίσει 110ος, δείγμα της σημαντικής βελτίωσης που επέδειξε. Άλλωστε, στο συγκεκριμένο άθλημα και μόνο ο τερματισμός «λέει» πολλά.

Δυστυχώς ο Βλάσης Μάρας δεν… ξόρκισε την κατάρα των Ολυμπιακών Αγώνων (το 2012 είχε πτώση). Ένα λάθος κατά την εκτέλεση του προγράμματός του, κόστισε την παρουσία του στον τελικό. Βαθμολογήθηκε μόλις με 14.200 βαθμούς και τέθηκε «νοκ-άουτ». Κρίμα για έναν αθλητή που έχει χαρίσει πολλές διακρίσεις και μετάλλια σε πρωταθλήματα.

Άννα Ντουντουνάκη και Κριστέλ Βουρνά έμειναν εκτός ημιτελικών στα 100 μέτρα πεταλούδα, με την πρώτη να τερματίζει 18η και την δεύτερη 23η στα προκριματικά. Η Ντουντουνάκη, πάντως, έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ, με χρόνο 58.27’’. Είναι κι αυτό πολύ σημαντικό, παρά τον αποκλεισμό. Άλλωστε, αυτό που μετρά είναι να ξεπερνάς τον εαυτό σου. Και η συμπατριώτισσά μας τα κατάφερε...

Όσον αφορά τους έτερους εκπροσώπους της Ελλάδας στην κολύμβηση, Παναγιώτης Σαμιλίδης και Δημήτρης Δημητρίου αποκλείστηκαν εξίσου στα αγωνίσματά τους. Ο πρώτος κατετάγη 19ος στα προκριματικά των 100 μέτρων πρόσθιου, ενώ ο Δημητρίου ήταν 41ος στα 400 μέτρα ελεύθερο, σε ένα αγώνισμα που ούτως ή άλλως μόλις οκτώ θα συνέχιζαν!

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ