Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Δήμοι: Πρόστιμα μέχρι 500 ευρώ σε πολίτες για την ανακύκλωση

Αλλαγές στο νόμο περί ανακύκλωσης προωθεί το υπουργείο περιβάλλοντος με το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε και θα είναι σε διαβούλευση για 30 ημέρες.

Πλέον οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν πρόστιμο μέχρι και 500 ευρώ σε πολίτες που δεν υλοποιούν το πρόγραμμα το οποίο έχει αποφασιστεί, ενώ αναβαθμίζεται ο ρόλος του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, που θα μπορεί να επιβάλει πρόστιμα και να αφαιρεί άδειες από συστήματα ανακύκλωσης που έχουν προβλήματα με το νόμο και υποθέσεις με παράνομη διακίνηση αποβλήτων.
«Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του ΟΤΑ Α' Βαθμού, που δημοσιεύεται στην ΕτΚ, μπορούν να εξειδικεύονται τα μέτρα και να προβλέπεται η επιβολή προστίμου από 20 έως 500 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης, σε βάρος του καταναλωτή ή του τελικού χρήστη που δεν συμμορφώνεται με τα μέτρα αυτά», σημειώνεται στο άρθρο 7 του νομοσχεδίου.

Επιπροσθέτως, ο υπουργός περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης προανήγγειλε και νομοθετική ρύθμιση για τη σταδιακή κατάργηση της πλαστικής σακούλας σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο το αποθεματικό των συλλογικών συστημάτων που λειτουργούν σήμερα δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 35% των ετήσιων εσόδων τους και το υπόλοιπο 65% θα πρέπει να το αξιοποιούν σε δήμους για την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης αναφέρει η Ημερησία.

Κάποια από τα βασικά στοιχεία που εισάγονται με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση είναι:

    Καθιερώνεται η χωριστή συλλογή χαρτιού, μετάλλων, πλαστικών και γυαλιού

    Τίθενται οι όροι και προϋποθέσεις για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων συσκευασίας από τους ΟΤΑ Α΄ Βαθμού, καθώς και το πλαίσιο συνεργασίας των ΟΤΑ Α΄ Βαθμού και κοινωνικών φορέων με φορείς ΣΕΔ.

    Θεσπίζονται όροι που αποσκοπούν στη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των φορέων ΣΕΔ, στη διαφάνεια τον καλύτερο έλεγχο και τον εξορθολογισμό του κόστους των υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων:

-Μειώνονται τα ειδικά αποθεματικά που σχηματίζουν τα ΣΕΔ, τα οποία σύμφωνα με την προτεινόμενη τροποποίηση οφείλουν να χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς τους, σύμφωνα με τους όρους που θα καθορίσει ο Ε.Ο.ΑΝ..

-Τίθεται η απαγόρευση οι φορείς των συλλογικών συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης (ΣΣΕΔ) να εκτελούν εργασίες εναλλακτικής διαχείρισης (συλλογής και μεταφοράς, αποθήκευσης, επεξεργασίας), εκτός εάν έχει για το σκοπό αυτό δοθεί σχετική έγκριση από τον ΕΟΑΝ.

-Παρακολουθείται η λειτουργία των ΣΕΔ, πέραν των προβλεπόμενων ελέγχων, με την υποβολή και αξιολόγηση εκθέσεων.

-Εισάγονται όρια στα διοικητικά κόστη των φορέων ΣΣΕΔ.

-Με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την αποφυγή φαινομένων άνισης μεταχείρισης, θεσπίζεται το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του μετόχου ή εταίρου φορέα ΣΣΕΔ, με την ιδιότητα του μετόχου, του μέλους οργάνου διοίκησης ή του υπαλλήλου επιχείρησης η οποία εκτελεί εργασίες επεξεργασίας ή συλλογής και μεταφοράς αποβλήτων.

    Εξειδικεύονται τα θέματα ελέγχων και συστηματικής παρακολούθηση των φορέων ΣΕΔ από τον ΕΟΑΝ, και συνολικότερα του ελέγχου και της παρακολούθησης της επίτευξης των στόχων της ανακύκλωσης.

    Θεσπίζεται πλέγμα κυρώσεων αποτελεσματικών, αναλογικών και αποτρεπτικών

    Ο ρόλος του ΕΟΑΝ αναβαθμίζεται

    Τροποποιείται η οργανωτική διάρθρωση του ΕΟΑΝ, προκειμένου να μπορεί να υποστηρίξει το πολύ σημαντικό έργο του.
Διαβάστε Περισσότερα »

Οικογενειακό επίδομα, τρίτη δόση, 2016: Κλείδωσε η ημερομηνία

Στις 21 Οκτωβρίου, δηλαδή την επόμενη Παρασκευή, θα γίνει η καταβολή του οικογενειακού επιδόματος στους δικαιούχους, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε ότι όσοι προσκόμισαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι και τα μέσα Αυγούστου θα λάβουν μέχρι 21 Οκτωβρίου όλο το ποσό που δικαιούνται.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού συνεχίζουν με αμείωτη ένταση την εκκαθάριση των αιτήσεων A21 και φαίνεται ότι οι τελικοί δικαιούχοι αυτής της δόσης θα φτάσουν στα επίπεδα των 800 χιλιάδων, με τη δαπάνη να ξεπερνάει τα 160 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση όμως, θα υπάρξουν και αρκετές αιτήσεις που υποβλήθηκαν από τα τέλη Αυγούστου και μετά, οι οποίες δεν πρόκειται να εκκαθαριστούν και έτσι οι δικαιούχοι αυτής της κατηγορίας θα αναγκαστούν να περιμένουν την επόμενη δόση για να λάβουν τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται.

Βασικός στόχος για τον ΟΓΑ παραμένει η επόμενη δόση των οικογενειακών επιδομάτων να καταβληθεί στα μέσα Οκτωβρίου, με πιθανότερες ημερομηνίες 20 ή 21 του μηνός.

Ως οικογενειακά επιδόματα θεωρούνται το Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και το Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών. Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων κυμαίνεται από 13 έως 40 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των ανήλικων τέκνων και το οικογενειακό εισόδημα. Το ειδικό επίδομα στήριξης τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών ανέρχεται στο ποσό των 500 ευρώ ετησίως και χορηγείται σε τρεις δόσεις τον χρόνο. Τα επιδόματα χορηγούνται σε όσους έχουν παιδιά κάτω των 18 ή 19 ετών εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση ή 25 ετών εφόσον σπουδάζουν ή έχουν ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67%.

Διαβάστε Περισσότερα »

Tο μήνυμα Παπαθωμά στα εγκαίνια των στοών του Οσίου Λουκά

Στην τελετή παράδοσης των υπόγειων στοών της βορινής πτέρυγας στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά Βοιωτίας παραβρέθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας, Φανή Παπαθωμά.
Στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά, παραβρέθηκε την  Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016, η Αντιπεριφερειάρχης, Φανή Παπαθωμά στα εγκαίνεια  του έργου για την αποκατάσταση  και μετατροπή των υπόγειων στοών της βορινής πτέρυγας  σε επισκέψιμο χώρο.
 Ένα σημαντικό  έργο, υλοποιήθηκε  από την πρώην 23η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και  με τη  χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ μέσα από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που εγκαινιάστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιο, παρουσία των Μητροπολιτών Φωκίδος, Χαλκίδος και Κηφισίας, επίσημων προσκεκλημένων  και προσκυνητών και όλων των συντελεστών του έργου από τις Εφορίες Αρχαιοτήτων Βοιωτίας και Εύβοιας .

 «Είναι χαρά μου που βρίσκομαι εδώ σ΄αυτό το χώρο του μοναστηριού που χαρακτηρίζεται ως η «Αγιά Σοφιά της Ρούμελης».
   Πραγματικά λοιπόν σήμερα είναι μία πολύ όμορφη μέρα γιατί μέσα στα δύσκολα που βιώνουμε όλοι μας , μέσα σε όλες αυτές τις δυσκολίες που καθημερινά αντιμετωπίζουμε,  μας δίνεται η ευκαιρία να βρισκόμαστε εδώ, που θα τολμούσα να πω και συγχωρείστε με, κατοικεί ο Θεός .
Και κατοικεί ο Θεός γιατί εδώ παντρεύεται η ιστορία με την θρησκεία .
Kι έχω την αίσθηση ότι και το πιο μικρό πετραδάκι έχει αγιότητα μέσα του , υπό την ευρύτερη έννοια , αγαπητοί πατέρες και όλο αυτό μας κάνει εμάς τους ανθρώπους, τις δικές μας υπάρξεις , τις ψυχές μας και το μυαλό μας , να αισθανόμαστε πιο ισχυροί και πιο δυνατοί για να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητά μας.
   Το μόνο που θα μπορούσα να πω είναι ότι ναι είναι έτσι όπως τα είπε ο Σεβασμιότατος , είναι ένα έργο το οποίο υλοποιήθηκε με καταπληκτικό τρόπο από της Εφορεία Αρχαιοτήτων , είναι ένα έργο το οποίο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ από τη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, από τη Διαχειριστική μας , είναι ένα έργο που μας τιμά όλους .
   Από εδώ λοιπόν από την «Αγιά Σοφιά της Ρούμελης , έτσι όπως  ευχήθηκα και για το Μουσείο της Θήβας, δεν έχω παρά να ευχηθώ:
     «Ας είναι καλοτάξιδο αυτό το ιστορικό – θρησκευτικό – τουριστικό μνημείο, στις θάλασσες του πολιτισμού» τόνισε στο χαιρετισμό της και σε κλίμα συγκίνησης η Αντιπεριφερειάρχης, Φανή Παπαθωμά.

Διαβάστε Περισσότερα »

Εγκαίνια Υπόγειων Στοών της Βόρειας Πτέρυγας της Μονής του Οσίου Λουκά-Φωτογραφίες



Το απόγευμα της 13ης Οκτωβρίου 2016 τελέστηκαν τα εγκαίνια των υπόγειων στοών της βόρειας πτέρυγας της Μονής του Οσίου Λουκά. Την ακολουθία των εγκαινίων τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος, ο οποίος επί πολλά έτη υπήρξε Ηγούμενος της Μονής, με την παρουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Φωκίδος κ. Θεοκτίστου και Κηφισίας κ. Κυρίλλου, του Πρωτοσυγκέλλου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Συμεών,  ως εκπροσώπου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, των υπευθύνων της Εφορείας Αρχαιοτήτων, εκπροσώπων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Στρατού και των πιστών της ευρύτερης περιοχής.

Μετά την ακολουθία ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Συμεών διάβασε χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, ο οποίος εξήρε την προσπάθεια του Σεβασμιωτάτου κ. Γεωργίου και των αρμοδίων για την ανάδειξη των υπόγειων στοών επισημαίνοντας τον διπλό χαρακτήρα της Μονής του Οσίου Λουκά, ως μνημείου αλλά και ως χώρου λατρείας.

Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος αναφέρθηκε στο ιστορικό αποκατάστασης των υπόγειων στοών, που ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1970 χάρη στις ενέργειες του τότε Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως μας και νυν Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, τον οποίο και ευχαρίστησε για την εν γένει προσφορά του στη Μονή του Οσίου Λουκά και στην Τοπική Εκκλησία. Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία των υπόγειων στοών, οι οποίες σύμφωνα με την παράδοση ονομάζονται «κατοικούμενα» ή «κατηχούμενα», διότι τον καιρό της Τουρκοκρατίας χρησίμευαν ως κρυψώνες για τα γυναικόπαιδα, τονίζοντας συνάμα τη μεγάλη συμβολή της Μονής στην απελευθέρωση του Γένους.

Τέλος, ευχαρίστησε τους υπευθύνους της πρώην 23ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που επιμελήθηκαν τις εργασίες αναστήλωσης, την Έφορο Αρχαιοτήτων Ευβοίας κα Παρή Καλαμαρά, την Έφορο Αρχαιοτήτων Βοιωτίας κα Αλεξάνδρα Χαραμή, όσους εργάστηκαν για το έργο της αποκατάστασης των στοών, καθώς και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μέσω της οποίας έγινε η χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ.

Στη συνέχεια μίλησε η Έφορος Αρχαιοτήτων Βοιωτίας κα Χαραμή και κατόπιν η Έφορος Αρχαιοτήτων Ευβοίας κα Καλαμαρά, η οποία αναφέρθηκε στο ιστορικό των εργασιών αναστήλωσης της Μονής, οι οποίες ξεκίνησαν από τον 19ο αιώνα.

Κατόπιν, ακολούθησε ξενάγηση στις αναστηλωμένες υπόγειες στοές από τις κ.κ. Καλαμαρά και Χαραμή και στο τέλος προσφέρθηκε σε όλους μοναστηριακό κέρασμα.

Να αναφερθεί ότι το έργο πραγματοποιήθηκε από την πρώην 23η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ μέσα από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
 imtl.gr



Διαβάστε Περισσότερα »

Αυξάνονται και πληθύνονται τα προβλήματα στο Δήμο Θηβαίων



«ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ - ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ»



Διαπιστώνοντας καθημερινά ότι τα προβλήματα που απασχολούν τους συνδημότες μας αντί να μειώνονται συνεχώς αυξάνονται, αφού στα παλιά προστίθενται και νέα, απόρροια της αναποφασιστικότητας, της αδράνειας και της έλλειψης πρωτοβουλίας εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, αποφασίσαμε να πάρουμε εμείς την πρωτοβουλία να κινήσουμε τις απαραίτητες διαδικασίες για να προωθηθούν οι ενδεικνυόμενες λύσεις.
Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήσαμε ήδη δυο συναντήσεις με εμπλεκόμενους πολίτες και φορείς, προκειμένου να υπάρξει αλληλοενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και προώθηση κοινά αποδεκτών προτάσεων προς τη Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο.
Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Κοινοτικό Κατάστημα Ξηρονομής, μεταξύ του Τοπικού Συμβουλίου, της Επιτροπής κατοίκων του οικισμού Αλυκής και εκπροσώπων της Παράταξης μας, όπου συζητήθηκαν τόσο οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτει ο νέος νόμος 4389/2016 περί δασικών εκτάσεων και τις δυνατότητες που προκύπτουν για την ένταξη και νομιμοποίηση εκατοντάδων οικιών και οικοπέδων οικιστών της Αλυκής όσο και για τα προβλήματα της υδροδότησης και των οικονομικών απαιτήσεων του Δήμου, έναντι παλαιάς δανειοδότησης για την κατασκευή του δικτύου ύδρευσης.
Άξιο αναφοράς είναι ότι και για τα δύο ζητήματα διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων από όλες τις πλευρές και έτσι αναλάβαμε την υποχρέωση να μεταφέρουμε και να προωθήσουμε προς τη Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο τις κοινά αποδεκτές προτάσεις και για τα δύο θέματα.
Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016 οι Δημοτικοί Σύμβουλοι καθώς και οι εκλεγμένοι Τοπικού Σύμβουλοι της Παράταξης μας προγραμματίσαμε επίσκεψη στην Β.Ι.Π.Ε. Θίσβης, όπου συναντηθήκαμε με εκπροσώπους της ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ. ΘΙΒ. Α.Ε., τόσο για το θέμα που προέκυψε με την απαγόρευση της ελεύθερης κυκλοφορίας στην κοινόχρηστη οδό προς τον όρμο της Νούσας εντός των ορίων της ΒΙ.ΠΕ., όσο και για την δυνατότητα δημιουργίας ενός κλίματος αμοιβαίας κατανόησης, σεβασμού και εμπιστοσύνης μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Έγινε μια πολύωρη συζήτηση όπου εκθέσαμε τις απόψεις μας και για τα δύο θέματα και ακούσαμε με προσοχή τις απόψεις και τις θέσεις της άλλης πλευράς.
Τις τελικές μας θέσεις και προτάσεις θα τις καταθέσουμε στα πλαίσια της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου πρέπει να ληφθούν και οι αποφάσεις, που θα δεσμεύουν και θα διασφαλίζουν μια μόνιμη και κοινά αποδεκτή λύση.
Σε κάθε περίπτωση βεβαίως καλούμε τον Δήμαρχο και την Δημοτική Αρχή να σταθούν με υπευθυνότητα και ξεκάθαρη θέση απέναντι στα προβλήματα που απασχολούν τον Δήμο και τους Δημότες και να μην περιμένουν τον “από μηχανής Θεό” να τους βρει λύσεις.
Δημοτική Παράταξη  « Δήμος Θηβαίων – Ώρα Ευθύνης »
Διαβάστε Περισσότερα »

Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή Δήμου Λεβαδέων-Δείτε τα θέματα

Με την παρούσα σας προσκαλούμε σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί την   17η   Οκτωβρίου  2016, ημέρα  Δευτέρα και ώρα  13.00   στο Δημοτικό Κατάστημα.


Σε περίπτωση απουσίας σας , παρακαλείσθε να ενημερώσετε τη γραμματεία της Οικονομικής Επιτροπής στο τηλέφωνο  2261350817 προκειμένου να προσκληθεί αναπληρωματικό μέλος.

Τα  θέματα   της ημερήσιας διάταξης είναι τα εξής:

1.    Αναμόρφωση προϋπολογισμού τρέχουσας χρήσης.
2.    Αντίτιμο χρήσης αθλητικών εγκαταστάσεων.
3.    Απαλλαγή υπολόγου και έγκριση απόδοσης λογαριασμού.
4.    ΄Εγκριση δαπάνης και διάθεση εγγεγραμμένης πίστωσης ποσού 13.782,60 για Μίσθωση μηχανημάτων για Αποχιονισμό , αντιπλημμυρική προστασία και λοιπές δράσεις πολιτικής προστασίας.
5.    ΄Εγκριση δαπάνης και διάθεση εγγεγραμμένης πίστωσης ποσού 7.000,00 ευρώ για προμήθεια αλατιού για αντιμετώπιση επιπτώσεων από έκτακτα καιρικά φαινόμενα (χιονοπτώσεις κλπ).
6.    ΄Εγκριση δαπάνης και διάθεση εγγεγραμμένης πίστωσης ποσού 334,80 ευρώ για προμήθεια βιβλιαρίων σπουδών για τους μαθητές του Δημοτικού Ωδείου.
7.    ΄Εγκριση δαπάνης και διάθεση εγγεγραμμένης πίστωσης ποσού 291,40 ευρώ για Ανάθεση εργασίας για χόρδισμα πιάνου Δημοτικού Ωδείου.
8.    ΄Εγκριση δαπάνης και διάθεση εγγεγραμμένης πίστωσης ποσού 145,82 ευρώ για Δημοσίευση Προκήρυξης πρόσληψης.
9.    ΄Εγκριση δαπάνης και διάθεσης εγγεγραμμένης πίστωσης ποσού 40.021,45 ευρώ για πληρωμή υποχρεώσεων παρελθόντων ετών πρώην Επιχείρησης του Δήμου (ΔΕΤΕΛ).

                                                          Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
                                                                        Κ.α.α
                                                               ΚΥΠΡΑΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
                                                        
                                                            ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ





Διαβάστε Περισσότερα »

Απάντηση στην ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το ΑΡΚ Θήβας


Απάντηση στην ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το ΑΡΚ Θήβας
Επειδή με έκπληξη διαβάσαμε μια ανακοίνωση σας στην οποία καταγγέλλεται το ΑΡΚ Θήβας για μια ανύπαρκτη ανακοίνωση του στις 3-10-2016 θα θέλαμε με όλο τον σεβασμό προς την παράταξη σας να μας την προσκομίσετε.
Σας πληροφορούμε ότι όλες οι Ανακοινώσεις και τα Δελτία Τύπου του ΑΡΚ Θήβας αναρτούνται τόσο στο Ηλεκτρονικό και Έντυπο Τύπο όσο και παρουσιάζονται από εκπροσώπους της Παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο και στα ΜΜΕ.
Θα σας συμβουλεύαμε να ανατρέξετε σε αυτά και επί αυτών να ανταλλάξουμε επιχειρήματα και να αποκαταστήσουμε ένα πολιτικό διάλογο για τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας.
Με την ευκαιρία της διευκρινιστικής αυτής ανακοίνωσης η τοποθέτηση μας για το επίμαχο θέμα της δημιουργίας «Κέντρου Κοινότητας Δήμου Θηβαίων» θέση μας είναι ότι υπάρχει άμεση ανάγκη δημιουργίας στον Δήμο μας μιας δομής που θα χρηματοδοτηθεί και θα λειτουργήσει για μια τριετία.
Η δημιουργία των Κέντρων Κοινότητας έχει ως στόχο να συμβάλει στην αντιμετώπιση της απουσίας ολοκληρωμένης προσέγγισης, σχεδιασμού και εφαρμογής της κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο. Έτσι επειδή τρέχουν ήδη και προγραμματίζονται μια σειρά κοινωνικών προγραμμάτων όπως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, Κάρτα Αλληλεγγύης (με επιδότηση ενοικίου, επιδότηση για σίτιση και δωρεάν ηλ. ρεύμα), τα προγράμματα εναρμόνισης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, οικονομικής ενίσχυσης φοιτητών, προγραμμάτων επιδότησης της εργασίας και πολλών άλλων, οι πολίτες είναι χωρίς ενημέρωση και για τον λόγο αυτό δεν κάνουν χρήση αυτών των προγραμμάτων.
Το «Κέντρο Κοινότητας» θα συντονίζει τις πολιτικές κοινωνικής ένταξης για τις ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού όπως Κέντρα Ρομά, Κέντρο Ένταξης Μεταναστών που για την περιοχή μας πληθυσμιακά είναι πολύ μεγάλες και με συνέπειες, από την υστέρηση στην κοινωνική ένταξη, για την τοπική κοινωνία.
Για τη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας θα απαιτηθεί η πρόσληψη δύο (6) ατόμων, ο συνολικός προϋπολογισμός θα ανέλθει στο ποσό των 280.800,00 €.
Το ΑΡΚ Θήβας εν καιρώ μεγάλης ανθρωπιστικής και προσφυγικής - μεταναστευτικής κρίσης που διανύουμε που είναι αποτέλεσμα εφαρμογής των χρόνιων νεοφιλελευθέρων πολιτικών,  της διαπλοκής του παλιού κατεστημένου και των ιμπεριαλιστικών πολέμων, η ύπαρξη και η λειτουργία τέτοιων δομών σε Τοπικό Επίπεδο θα συμβάλλει στην ανακούφιση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού γιαυτό και τις στηρίζουμε. Παράλληλα όμως διεκδικούμε με όλες μας τις δυνάμεις την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης σε τοπικό επίπεδο με συγκεκριμένες προτάσεις και δράσεις, που σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμοστεί, και θα αντιμετωπίσει μόνιμα τις κοινωνικές ανάγκες και τα προβλήματα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Δημοτικό τραγούδι και Ορχομενός-Aφιέρωμα στον Σωτήρη Τσιάνη

Δημοτικό τραγούδι και Ορχομενός. Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου στον Ορχομενό βραδιά - αφιέρωμα στον Σωτήρη Τσιάνη

Διαβάστε Περισσότερα »

Στα 95 λεπτά το λίτρο ξεκινάει το πετρέλαιο θέρμανσης- Ποιοι θα πάρουν το επίδομα

Στα 95 λεπτά το λίτρο αναμένεται να διαμορφωθεί η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά επίσημα αύριο. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά την έναρξη της προηγούμενης χειμερινής περιόδου κυμάνθηκε στα 85 λεπτά.

Τα νοικοκυριά θα κληθούν τη χειμερινή σεζόν 2016-2017 να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μπορέσουν να ζεσταθούν, ενώ ο
ο άμεσος ανταγωνιστής που είναι το φυσικό αέριο, βρίσκεται σε «χαμηλές πτήσεις» με μόλις 5 λεπτά την κιλοβατώρα για τον μήνα Οκτώβριο και εξοικονόμηση που ξεπερνά το 43% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Το πετρέλαιο είναι ακριβότερο σε σχέση με την περυσινή χειμερινή περίοδο κυρίως εξαιτίας της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ, που μεσολάβησαν. Οι φόροι θα καλύπτουν πλέον το 54% της τελικής του τιμής (έναντι 32,1% του μέσου όρου της ΕΕ). Ταυτόχρονα υπάρχει και μια αύξηση στις διεθνείς τιμές πετρελαίου.

Μέσα στις επόμενες μέρες θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος. Η απόφαση θα εκδοθεί στα τέλη Οκτωβρίου.

Θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο κατανομής του επιδόματος με σκοπό να υπάρχει καλύτερη στόχευση, χωρίς όμως να επηρεάζεται το συνολικό κονδύλι που είναι διαθέσιμο και το οποίο ανέρχεται σε 105 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την επικρατούσα πρόταση, σε κάθε νομό θα δημιουργηθούν ζώνες (π.χ. ορεινές και πεδινές) ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες. Με βάση την πρόταση αυτή, θα προκύψει αύξηση του επιδόματος για τα νοικοκυριά που κατοικούν στις ορεινές περιοχές σε κάθε νομό και μείωση για τους κατοίκους των πεδινών περιοχών.

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα είναι και φέτος:

    Άγαμος με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία που δεν υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ.
    Έγγαμος χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία που η αξία της δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.
    Έγγαμος με 1 παιδί με ετήσιο εισόδημα έως 22.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.
    Έγγαμος με 2 παιδιά με ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.
    Έγγαμος με 3 παιδιά και άνω με ετήσιο εισόδημα έως 26.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.
    Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 22.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.

Διαβάστε Περισσότερα »

Μια ματιά στο Γεωλογικό παρελθόν της Κοιλάδας των Μουσών

Σύλλογος Φιλοπροόδων Άσκρης “Ο ΗΣΙΟΔΟΣ”

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Σας καλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας τη διάλεξη του

κ. Χρήστου Καταγά

Ομότιμου καθηγητού Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα:

«Μια ματιά
στο Γεωλογικό παρελθόν
της Κοιλάδας των Μουσών»

την 15η   Οκτωβρίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 19.00
στο Πνευματικό Κέντρο Άσκρης
Διαβάστε Περισσότερα »

Προβολή ταινίας: Και η βροχή ακόμα (Tambien la lluvia) στο Δημοτικό Θέατρο Λιβαδειάς

 Μια ταινία για την ιδιωτικοποίηση του νερού στη Βολιβία όπου θέτει το σημαντικότατο ζήτημα της διαχείρισης ενός δημόσιου - κοινωνικού αγαθού.

Κυριακή 16/10 και ώρα 7:30 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Λιβαδειάς  (Δωδεκανήσου 5- δίπλα στα ΚΑΠΗ)

Σας περιμένουμε!

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ