Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Ο ασφαλιστικός καζαμίας του 2017 για Ταμεία, συντάξεις και ασφαλισμένους

 Το 2017, θα είναι αναμφίβολα το έτος των μεγάλων ανατροπών για το ασφαλιστικό.
Οι ασφαλιστικές εισφορές θα συνδεθούν με το εισόδημα για ενάμιση εκατομμύριο επαγγελματίες. Το ΕΚΑΣ ψαλιδίστηκε και θα ψαλιδιστεί ακόμη μια φορά προς το τέλος του 2017.

Ενεργοποιείται ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων που φέρνει περικοπές έως και 30% σε όσους πάρουν σύνταξη από εδώ και στο εξής. Μεγάλη μείωση θα διαπιστώσουν οι δικαιούχοι των συντάξεων χηρείας ενώ και οι σημερινοί συνταξιούχοι θα περιμένουν να διαπιστώσουν τι θα γίνει με την λεγόμενη «προσωπική διαφορά».

1. Επανυπολογισμός όλων των υφιστάμενων κύριων συντάξεων.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο, θα χρησιμοποιηθεί και για όλες τις υφιστάμενες συντάξεις. Σε πρώτη φάση, δεν θα υπάρξει περικοπή αποδοχών καθώς η διαφορά που θα προκύψει στη σύνταξη κάποιου που συνταξιοδοτήθηκε πριν τον Μάιο του 2016 βάσει του παλαιού τρόπου υπολογισμού, θα εξακολουθήσει να καταβάλλεται ως «προσωπική διαφορά». Το τι θα γίνει βέβαια στο μέλλον με την προσωπική διαφορά είναι αβέβαιο καθώς ήδη το ύψος των υφιστάμενων συντάξεων έχει μπει στο στόχαστρο των δανειστών. Αν περικοπεί η προσωπική διαφορά, οι απώλειες στις συντάξεις μπορεί να ξεπεράσουν το 10% κατά μέσο όρο.

2. Σύνδεση ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα για 1,5 εκατ. επαγγελματίες.

Από το μέτρο θα προκύψουν κερδισμένοι και (πολύ) χαμένοι. Οι κερδισμένοι θα είναι όσοι δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα έως και 10-15.000 ευρώ καθώς το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν βάσει του δηλωθέντος εισοδήματος του 2015 θα είναι μικρότερο σε σχέση με αυτό που προκύπτει σήμερα μέσω των εισφορών του ΤΕΒΕ. Στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα όμως, οι επιβαρύνσεις θα είναι εκρηκτικές καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογιστούν με συντελεστή που θα φτάνει και στο 27% μόνο για την κύρια ασφάλιση και για την υγεία.

3. Ενεργοποίηση του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων θα φέρει μειώσεις έως και 30% σε σχέση με τον τρόπο υπολογισμού που προϋπήρχε του Μαίου του 2016. Ακόμη δεν έχουν αποδοθεί συντάξεις βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού καθώς εκκρεμεί η δημοσίευση των απαραίτητων εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων. Τις μεγαλύτερες μειώσεις, θα υποστούν οι έχοντες τα περισσότερα χρόνια ασφάλισης και τις υψηλότερες συντάξιμες αποδοχές καθώς το νέο σύστημα είναι φτιαγμένο για να «πριμοδοτεί» τους χαμηλοσυνταξιούχους.

4.  Δημιουργία Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Στην πράξη θα φανεί πώς θα προχωρήσει η διαδικασία και τι συνέπειες θα έχει αυτή η «μεταρρύθμιση» τόσο στα οικονομικά του ενιαίου ταμείου όσο και στη διαδικασία απονομής των συντάξεων.

5. Αύξηση του κόστους εξαγοράς των πλασματικών ετών.

Με το προηγούμενο καθεστώς, στο δημόσιο μπορούσε να γίνει αναγνώριση των πλασματικών ετών με το 6,67% του ονομαστικού μισθού ενώ με βάση το νέο σύστημα, το κόστος θα είναι έως και τριπλάσιο φτάνοντας στο 20%

6.  Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών αγροτών.

Από το 2017, οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, θα είναι πλέον συνδεδεμένες με το δηλωθέν εισόδημά τους. Ο συντελεστής μόνο για την κύρια σύνταξη, έχει προσδιοριστεί αρχικά στο 14% και σταδιακά θα αυξηθεί έως και το 20%.

7. Νέα περικοπή έως και 50% του ΕΚΑΣ.

Οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ έχουν ήδη υποστεί την περικοπή του επιδόματος που θα τους συνοδεύει καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017. Τον Δεκέμβριο όμως, θα υποστούν μια ακόμη καθώς το ΕΚΑΣ είναι προγραμματισμένο να εξαλειφθεί μέχρι το 2019.

8.  Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Απορρέει από την εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου που ψηφίστηκε το 2015, ταυτόχρονα με την υπογραφή του μνημονίου. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ασφαλισμένου, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης μπορεί να αυξάνουν έως και κατά 5 χρόνια. ΟΙ αλλαγές επηρεάζουν όσους δεν είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι και τις 19 Αυγούστου του 2015 (όπου θεμελίωση εξασφαλίζεται και με το όριο ηλικίας αλλά και με τη συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού ενσήμων
thetoc
Διαβάστε Περισσότερα »

Έρχεται χιονιάς από την Πέμπτη στη Βοιωτία-Ο καιρός μέχρι την παραμονή Πρωτοχρονιάς-Χάρτες

Χιόνια,  παγετός και χαμηλές θερμοκρασίες - Όσοι πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο κυρίως το διήμερο Πέμπτη - Παρασκευή παρακαλούνται να ενημερώνονται τακτικά για τον καιρό
Με τι καιρό θα μας υποδεχτεί ο καινούργιος χρόνος, άραγε; Για δυναμική εμφάνιση του χιονιά κυρίως από την Πέμπτη στα ανατολικά και νότια προβλέπει - προειδοποιεί ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου.

Σύμφωνα με όσα έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook κύμα ψύχους με ήλιο και πολύ τοπικές ασθενείς χιονοπτώσεις στα δυτικά και βόρεια και πυκνές χιονοπτώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά και στα νησιά του Αιγαίου αλλά ακόμα και περιοχές με πολύ χαμηλά υψόμετρα της Κρήτης σε συνδυασμό με σφοδρούς ανέμους (χιονοθύελλες) αναμένεται κυρίως από την Πέμπτη και κατά τόπους έως και το Σάββατο.

Έντονες δείχνουν με τα σημερινά στοιχεία οι χιονοπτώσεις κυρίως την Πέμπτη  και την Παρασκευή στις περισσότερες περιοχές της Bοιωτίας και της  Αττικής σε συνδυασμό επίσης με σφοδρούς κατά διαστήματα ανέμους!

Όσοι πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο κυρίως το διήμερο Πέμπτη - Παρασκευή παρακαλούνται να ενημερώνονται τακτικά για τον καιρό για τυχόν αλλαγές που ίσως προκύψουν!
Δείτε τους  χάρτες χιονόστρωσης μέχρι και το πέρας του χιονιά στη  Βοιωτία.

Τρίτη 27-12-2016
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο από τις μεσημβρινές ώρες στα βόρεια με σταδιακή επέκταση στην υπόλοιπη χώρα ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και από το μεσημέρι σε ημιορεινές περιοχές στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νοτιοανατολικά τοπικά 7 Μποφόρ με τάση ενίσχυσης από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Σε μικρή άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές. Παγετός κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.

Τετάρτη 28-12-2016
Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες κυρίως στα ανατολικά και νότια όπου θα εκδηλωθούν βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις ηπειρωτικής ορεινές και ημιορεινές περιοχές και από το βράδυ πιθανόν τοπικά σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 Μποφόρ και σταδιακά από τα βόρεια στα πελάγη τοπικά 8 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Σε πτώση από τα βόρεια. Παγετός κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Πέμπτη 29-12-2016
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Τοπικές χιονοπτώσεις στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε πεδινές περιοχές κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές της ανατολική και νότιας χώρας.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 Μποφόρ και στο Αιγαίο 8 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Σε σημαντική πτώση. Παγετός τοπικά ισχυρός στα ηπειρωτικά.

Παρασκευή 30-12-2016 και Σάββατο 31-12-2016
Καιρός: Στα δυτικά και βόρεια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις μικρής διάρκειας και σταδιακή βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές καθώς και τοπικές χιονοπτώσεως στα ηπειρωτικά. Το Σάββατο τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νότια και κυρίως στην Κρήτη.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στο Αιγαίο 7 με 8 Μποφόρ με εξασθένηση το Σάββατο.
Θερμοκρασία: Σε άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές. Παγετός τοπικά ισχυρός στα βόρεια ηπειρωτικά.
Διαβάστε Περισσότερα »

Προθεσμίες και δικαιολογητικά για κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας



    Μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου έχουν περιθώριο οι οδηγοί να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2017 προκειμένου να αποφύγουν την επιβολή προστίμου και, μέχρι στιγμής, το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση.


Η υποχρέωση καταβολής των... τελών, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση των φόρων και των εισφορών, αναμένεται να στείλει στις εφορίες μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών οχημάτων για κατάθεση των πινακίδων τους.

Εάν πάντως τελικά δοθεί παράταση για την πληρωμή των τελών, τότε αυτομάτως θα παραταθεί αναλόγως και ο χρόνος κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, ήδη στις εφορίες όλης της χώρας βρίσκονται πάνω από 1 εκατ. πινακίδες κυκλοφορίας ενώ περίπου 800.000 ιδιοκτήτες κινούν παράνομα τα οχήματά τους, είτε λόγω μη καταβολής των τελών ή επειδή δεν έχουν πληρώσει την ασφάλεια ή από ΚΤΕΟ.

Σε κάθε περίπτωση, τα έγγραφα που θα πρέπει να έχει κάποιος για να καταθέσει τις πινακίδες του στις κατά τόπους ΔΟΥ, είναι τα εξής:

α) άδεια κυκλοφορίας του οχήματος

β) τπινακίδες κυκλοφορίας

γ) φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, από την οποία πρέπει να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ.

δ) απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2013

ε) υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο

στ) αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση σε περίπτωση που ο προσερχόμενος δεν είναι ο ιδιοκτήτης.
Διαβάστε Περισσότερα »

Με καλό καιρό η επιστροφή των εκδρομέων: Έρχεται κρύο, βροχές και χιόνια από Τρίτη

Με καλό καιρό θα γίνει σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η επιστροφή των εκδρομέων των Χριστουγέννων καθώς δεν αναμένεται κάτι περισσότερο από λίγες πρόσκαιρες βροχές στα ανατολικά και νότια τμήματα του Αιγαίου και τη Θράκη.

Ωστόσο τις βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθεί παγετός, που στα βόρεια θα είναι τοπικά ισχυρός.Τoπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις θα είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων.

Από βόρειες διευθύνσεις θα πνέουν οι άνεμοι, έως 7 μποφόρ η έντασή τους στο Αιγαίο. Μικρή πτώση θα σημειώσει η θερμοκρασία, ενώ παγετός θα αναπτυχθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες, σύμφωνα με την ΕΜΥ.

Στην Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις, παροδικά στα ανατολικά και βόρεια αυξημένες. Βαθμιαία από το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και από το βράδυ θα εκδηλωθούν ασθενείς τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Πάρνηθας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3-5 και από το βράδυ στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 12 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 2-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες βαθμιαία από το μεσημέρι θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί 5 και πρόσκαιρα το πρωί έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3-4 και βαθμιαία στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 11 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3-5 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3-4 και στο Ιόνιο βόρειοι-βορειοδυτικοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 15 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Ήπειρο θα είναι 3-5 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο ο καιρός προβλέπεται αρχικά αίθριος, ενώ βαθμιαία θα αναπτυχθούν νεφώσεις που παροδικά θα είναι αυξημένες. Από το βράδυ αναμένεται να εκδηλωθούν ασθενείς τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3-5 και στα ανατολικά και νότια η έντασή τους θα φθάσει τοπικά τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 12 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 2-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις και βαθμιαία τοπικές βροχές. Στα ορεινά της Κρήτης θα εκδηλωθούν παροδικές χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5-6 και από το βράδυ τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις, κατά περιόδους αυξημένες, και τοπικές βροχές. Στα Δωδεκάνησα ενδέχεται να εκδηλωθούν καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4-6 και βαθμιαία τοπικά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 14 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια τοπικά θα είναι 2-4 βαθμούς χαμηλότερη.
Διαβάστε Περισσότερα »

«Σίγησε» στα 53 του ο Τζορτζ Μάικλ

 Η τραγική ειρωνεία είναι ότι πέθανε ανήμερα τα Χριστούγεννα ο τραγουδιστής του Last Christmas - Ο «ύμνος» των Χριστουγέννων, το τραγούδι «Last Christmas» που ερμήνευσε ο Τζορτζ Μάικλ με τους Wham!, ακούγεται κάθε χρόνο, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, από τις πρώτες κιόλας ημέρες του Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τον παραγωγό του, ο Τζορτζ Μάικλ άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του
Σοκ στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα προκαλεί η είδηση του θανάτου του διάσημου τραγουδιστή του συγκροτήματος των Wham, Τζορτζ Μάικλ.

Ο Τζορτζ Μάικλ γεννήθηκε με το όνομα Γεώργιος Κυριάκος Παναγιώτου στις 25 Ιουνίου 1963. Ο πατέρας του ήταν Κύπριος εστιάτορας που μετακόμισε στο Λονδίνο και η μητέρα του Αγγλίδα χορεύτρια. Ξεκίνησε την καριέρα του ως μέλος των Wham και στη συνέχεια ακολούθησε σόλο καριέρα, απεβίωσε εν ειρήνη στο σπίτι του, ανήμερα των Χριστουγέννων.

Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε ο εκπρόσωπός του αναφέρoνται τα εξής:

«Με βαθύτατη θλίψη επιβεβαιώνουμε ότι ο λατρεμένος μας γιός, αδερφός και φίλος, Τζορτζ Μάικλ, απεβίωσε εν ειρήνη στο σπίτι του, κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων. Η οικογένεια θα επιθυμούσε να γίνει σεβαστή σεβαστή η ιδιωτικότητά της σε αυτή τη δύσκολη και συναισθηματική στιγμή. Δεν θα υπάρξει προς το παρόν κανένα περαιτέρω σχόλιο».

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ