Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Τι ζητούν οι 25 δήμαρχοι της Στερεάς από τον πρωθυπουργό

Με την περιοδεία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου ξεκινάει η επόμενη εβδομάδα έντονης παρουσίας κυβερνητικών στελεχών στη Στερεά Ελλάδα ενόψει του δεύτερου Αναπτυξιακού Συνεδρίου που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Λαμία όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τη Δευτέρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα επισκεφτεί τη Βοιωτία και τη Φθιώτιδα, θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων αλλά και δημάρχους της περιοχής ενώ θα επισκεφθεί και δύο παραγωγικές μονάδες, μία αγελαδοτροφική στην Αλίαρτο της Βοιωτίας και ένα συσκευαστήριο κελυφωτού φιστικιού στη Βιομηχανική περιοχή της Λαμίας.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η έναρξη του Αναπτυξιακού Συνεδρίου που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση στις έδρες των Περιφερειών έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη αναμένεται να παραστεί και να μιλήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει ανακοινωθεί το επίσημο πρόγραμμα.

Ιδιαίτερα έντονη είναι η προετοιμασία των φορέων της περιοχής για να θέσουν στους υπουργούς που θα είναι παρόντες αλλά και στον πρωθυπουργό τα αιτήματα της περιοχής, μετά μάλιστα από την κίνηση του περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη να αποστείλει στον πρωθυπουργό μια 7σέλιδη επιστολή στην οποία αναλύει το μείζον θέμα για τη Στερεά Ελλάδα, που είναι η υποχρηματοδότηση από τους κοινοτικούς πόρους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κατέληξαν και οι Δήμαρχοι της Στερεάς Ελλάδος, οι οποίοι σε συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων προσδιόρισαν πως το κατεξοχήν θέμα είναι να ανατραπούν οι συνθήκες που οδηγούν από το 2007 και μέχρι σήμερα σε μειωμένη χρηματοδότηση από τους κοινοτικούς πόρους της Στερεάς Ελλάδας λόγω του στατιστικού λάθους που επιβάλλει η άτυπη βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων Σχηματαρίου που την αναδεικνύει ως «πλούσια Περιφέρεια».

Οι 25 δήμαρχοι της Στερεάς Ελλάδας ζητούν την εκπόνηση ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για τη Περιφέρεια ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, επιπλέον ενίσχυση από τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων, και ιδιαίτερα από το πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Επίσης ζητούν και χρηματοδοτική ενίσχυση στο πλαίσιο της ανακατανομής των κοινοτικών πόρων με πρόσθετες χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγχρόνως οι δήμαρχοι από τη Στερεά Ελλάδα ζητούν την απρόσκοπτη εξέλιξη, επιτάχυνση και ολοκλήρωση των μεγάλων έργων είτε αφορούν το σιδηρόδρομο είτε αφορούν τον Ε65 αλλά και τους περιφερειακούς δρόμους, όπως είναι η περιφερειακή της Χαλκίδας, η εθνική οδός Λαμίας-Καρπενησίου, η εθνική οδός από τη Λαμία προς Άμφισσα, Ιτέα και Αντίρριο και επίσης η εθνική οδός Αθηνών-Δελφών.

Ακόμη, ζητούν πρόσθετες χρηματοδοτήσεις στον τομέα της υγείας και της παιδείας αλλά και κατανομή των πόρων τεχνικής βοήθειας των κοινοτικών προγραμμάτων με ενίσχυση ιδιαίτερα στους μικρούς δήμους, έτσι ώστε να μπορέσουν άμεσα να προχωρήσουν σε ωρίμανση των μελετών για να εντάξουν έργα στο ΕΣΠΑ.

Τέλος στο φάκελο που θα παραδώσουν στον πρωθυπουργό, οι δήμαρχοι θέτουν και θέματα που έχουν σχέση με τον Καλλικράτη και τις αλλαγές που προτείνουν, όπως επίσης ζητούν την απελευθέρωση των προσλήψεων στην τοπική αυτοδιοίκηση.

1 σχόλιο:

  1. Απελευθέρωση των προσλήψεων στην τοπική αυτοδιοίκηση για ποιον λόγο ρε παιδιά? για να γεμίσουνε οι δήμοι αργόμισθους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ