Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Ένα Ξεχωριστό Διήμερο στη Ξηρονομή-ΦΩΤΟ

ΕΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΤΗ ΞΗΡΟΝΟΜΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ 8 και ΚΥΡΙΑΚΗ  9 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017


Σε ένα γνώριμο αλλά συνάμα ξεχωριστό διήμερο, στις 8 και 9 Ιουλίου 2017 πραγματοποιήθηκαν στη Ξηρονομή, οι πρώτες καλοκαιρινές δράσεις του Συλλόγου των Ξηρονομαίων,πουαγκαλιάστηκανμε θέρμη από συγχωριανούς, συνδημότες και φίλους.

Το βράδυ του Σαββάτου της 8ης Ιουλίου 2017, με την παρουσίαση του Γ΄τόμου της εφημερίδας του Συλλόγου μας « Η ΞΗΡΟΝΟΜΗ », της πενταετίας από τον Οκτώβριο του 2011έως και τον Σεπτέμβριο του 2016, η συγκίνηση περίσσεψε, το συναίσθημα εκφράσθηκε αληθινό και βιώθηκε για άλλη μια φορά,σ΄αυτό το αντάμωμα έκφρασης και μοιράσματος.
Η Γ΄ αυτή επανέκδοση των φύλλων της εφημερίδας μας , που είναι και η 5η εκδοτική παρουσία του Συλλόγου των Ξηρονομαίων σε βιβλίο, έγινε με επιμέλεια -  παρουσίαση κειμένων και ευρετήριο κατά συγγραφέα από τις κ.κ. Σταυρούλα Αθ.Καλοζούμη και Νίκη ΓαβρίληΚαλοζούμη, σε 100 καλαίσθητα αντίτυπα.
Μετά την εισαγωγική αναφορά για τον Γ΄τόμο και την εφημερίδα « Η ΞΗΡΟΝΟΜΗ », από την παρουσιάστρια της εκδήλωσης κ. Β. Φίλη,Αναπλ.Γεν.Γραμματέα του Συλλόγου των Ξηρονομαίων και μέλος της Συντακτικής του Επιτροπής, ο νέος Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κ.Νίκας μοιράστηκε μαζί μας τις φιλοδοξίες του, για την υπηρέτηση του Οράματος του Συλλόγου μας.
Στις πρώτες σελίδες του νέου τόμου, μετά το εισαγωγικό σημείωμα του κ.Καλοζούμη, τέως Προέδρου του Συλλόγου, μέχρι τον Μάρτιο του 2017 και σημερινού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου και της Συντακτικής Επιτροπής, ακολουθεί  ευχετήριος χαιρετισμός του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεωργίου, πρόλογος του Δημάρχου Θηβαίων κ. Σ. Νικολάου, καταγραφή συναισθήματος και σκέψης της Προέδρου Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών Ν. Βοιωτίας κ. Α.Βασιληά – Πανταζή, συγχαρητήριες ευχές των κ.κ. Ν.Νόκα, Χ.Σύρκου, Γ.Τσουμάνη, Δ.Σταμάτη, Κ.Βαρδάκα, Σ.Γκίνη, Γ.Τσιώρα, Γ.Λέκκα, εξαίρετων επιστημόνων και κατά καιρούς αρθρογράφων της « ΞΗΡΟΝΟΜΗΣ ».Περιλαμβάνεται επίσης  και επιστολή των απόδημων  του Νομού Βοιωτίας και μελών του Συλλόγου των Θηβαίων « Επαμεινώνδας », από NewJersey, Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Τα προλογικά κείμενα διάβασαν αισθαντικά,  μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και του Συλλόγου των Ξηρονομαίων καθώς και με την ιδιαίτερη συναισθηματική τους φόρτιση, οι  εξαιρετικά συγκινητικές: η ομογενής,Ξηρονομαία, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου των Θηβαίων « Επαμεινώνδας » κ. Νόκα -Γολεμάτη και η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών Ν.Βοιωτίας κ.Α.Βασιληά, σύζυγος του αείμνηστου Ξηρονομαίου  Χ. Πανταζή.

Ιδιαίτερη τιμή για τον Σύλλογο των Ξηρονομαίων και συνακόλουθα για το χωριό μας,
ήταν οι παρουσίες :
- του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας, Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεωργίου, ο οποίος μας έδωσε την πολύτιμη ευλογία του και τις ευχές του,
- του Δημάρχου Θηβαίων κ. Σ. Νικολάου και
- του Αντιδημάρχου Δ.Ε.Θίσβης, Ιατρού, κ. Α. Καμούτση, οι οποίοι απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς και απένειμαν στο Σύλλογό μας τιμητικό έπαινο, τον οποίο παρέδωσαν στον Πρόεδρό μας κ. Κ.Νίκα,
- των Δημοτικών Συμβούλων του Δ.Θηβαίων κ.κ.Θ.Κιούση, Στ.Χαλβατζή, Γρ.Παπαβασιλείου.
-του Προέδρου της Τ.Κ. Ξηρονομής κ. Ε. Κεφαλά, ο οποίος χαιρέτισε, εν τάχει, το πολιτιστικό μας συναπάντημα,
-  των μελών του τοπικού συμβουλίου

Το Β΄μέρος της εκδήλωσής μας άνοιξε η Ένωση Μικρασιατών Θήβας, η οποία με 820 σήμερα μέλη, δραστηριοποιείται από το 2004 στη κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης της Θήβας, στην προσπάθεια ανάδειξης της ιστορίας και του πολιτισμού της Μ. Ασίας, την διατήρηση και αναβίωση ηθών και εθίμων της.
Ανταποκρινόμενη στη πρόσκλησή μας  ,  στη γιορτινή βραδιά της Ξηρονομής , με 14 μέλη της-χορευτές του Χορευτικού Τμήματος Ενηλίκων και Μαθητών παρουσίασε με εξαιρετική χάρη και ενδυματολογική αναφορά 8 αντιπροσωπευτικά δείγματα χορών, μεταξύ των οποίων συρτό, μπάλο, καρσιλαμά και χασαποσέρβικο. Με τα τραγούδια και τον χορό τους, οι ωραίοι χορευτές της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας μας ταξίδεψαν στο πλησίασμα του παρελθόντος μέσα από το παρόν, στη νοσταλγική παραδοσιακή έκφρασηπου διασταυρώνεται, μέσω της αναβίωσης, με στο σήμερα.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος των Μικρασιατών Θήβας,   όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου των Ξηρονομαίων, όπως γίνεται κατά παράδοση, τιμής ένεκεν, χόρεψαν το παραδοσιακόκαγκέλι και παρέδωσαν την σκυτάλη του κεφιού στους συγχωριανούς και τους φίλους, που απόλαυσαν το κλαρίνο του κ. Ράπτη από Ελλοπία, τα τύμπανα από τοΞηρονομαίο Ν. Αδάμ, το αρμόνιο από το Χρ. Καλύβα και τη κιθάρα από τον Αλ. Ράπτη. Με τους   τραγουδιστές Μ. Λειβαδίτη και Α. Λαζάρου να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους,  το γλέντι και το ξεφάντωμα κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες…

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ

Το αξιόλογο,  επιμορφωτικό πρωινό της Κυριακής 9 Ιουλίου 2017 ήταν άλλη μια ευχάριστη εμπειρία, σε συνέχεια της προηγούμενης πολιτιστικής και ψυχαγωγικής βραδιάς.
Ο Σύλλογος των Ξηρονομαίων, προσκαλώντας την Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών κ. Αλεξάνδρα Χαραμή, στο κατάμεστο Κοινοτικό Κατάστημα της Ξηρονομής, μας έδωσε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομιλία της, με θέμα :  « Οι Αρχαιολογικοί Χώροι της Βοιωτίας στον Κορινθιακό Κόλπο ».
Η κ. Α. Χαραμή, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας,είναι διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έχοντας και μεταπτυχιακό δίπλωμα Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου PARIS Ι – PantheonSorbone.
Από το 2012 έχει υπό την προστασία και διαχείρισή της όλα τα Βυζαντινά μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Βυζαντινής περιόδου της Βοιωτίας, αλλά και τους Προϊστορικούς και Κλασσικούς αρχαιολογικούς χώρους και αρχαιολογικά Μουσεία της Βοιωτίας ( Μουσεία Χαιρώνειας, Σχηματαρίου, Διστόμου, Θηβών ).

Συγχωριανοί, συνδημότες και φίλοι κάνοντας ένα διανοητικό ταξίδι συναρπαστικής διαδρομής στους Αρχαιολογικούς Χώρους του Κορινθιακού Κόλπου, είδαν μέσα από  slides και γνώρισαν
μέσα απ΄ τον αιώνιο χρόνο του Ελληνικού Πνεύματος στη Βοιωτία, χώρους και τόπους Αρχαιολογικούς που γεννήθηκαν  στον Κορινθιακό Κόλπο και ψηφίδες τους  απομένουν άλλοτε ηχηρά επιβλητικές κι άλλοτε ανυπέρβλητα σιωπηρές, μέχρι τις μέρες μας, όπως :
-Το οχυρωματικό τείχος της Ακρόπολης των Αρχαίων Σιφών ( της σημερινής Αλυκής ), με τις τρείς πύλες που διατηρούνται μαζί με ικανοποιητικό μέρος του, εντάσσεται στη σειρά ακροπόλεων των παραλίων του Κορινθιακού Κόλπου, όπως αυτή στη Λιβαδόστρα (αρχαία Κρεύσις ), στα Χώστια ( αρχαίαιΚορσιαί ),στη Ζάλτσα (αρχαία Βούλις ).
- Το ασφαλές  λιμάνι της Αρχαίας Αντίκυρας, υπήρξε στη νοτιοδυτική γωνιά του Ν.Βοιωτίας και από το 1970 τα αρχαιολογικά ευρήματα έφεραν στο φως της δημοσιότητας ένα ευρύ και ποικίλο αρχαιολογικά χώρο, όπως επίσηςκαι στα Άσπρα Σπίτια.
- Η Αρχαία Θίσβη, με την οχυρωμένη ακρόπολή της στο Παλαιόκαστρο, τμήμα της οποίας οχύρωσης διατηρείται μέχρι σήμερα, αλλά και με το τείχος της κάτω πόλης, του οποίου  διατηρείται πύλη που προστατεύεται από τετράγωνο πύργο. Νότια της Θίσβης, αριστερά και δεξιά του δρόμου  που οδηγεί στον Άγιο Ιωάννησώζονται αναληματικοί τοίχοι από αρχαίο ανάχωμα, το οποίο βρίσκεται κάτω από το οδόστρωμα, καθώς και η τοξωτή γέφυρα του 19ου αι. μ.Χ.
- Η Αρχαία Εύτρησις ( Λεύκτρα ), 6 χιλ. βόρεια των ακτών του Κορινθιακού Κόλπου, εκτείνεται στα νοτιοανατολικά του επαρχιακού δρόμου που συνδέει τα Λεύκτρα με το Μελισσοχώρι και σε απόσταση 2 χιλ. βορειοανατολικά των Λεύκτρων.

Μετά το τέλος της ομιλίας της κ. Α. Χαραμή, ο κ. Κ. Νίκας την ευχαρίστησε θερμά και ο κ. Α. Καλοζούμης, τιμής ένεκεν, της επέδωσε τα φύλλα 17ο και 18ο,που περιλαμβάνονται στον Α΄ Τόμοτης εφημερίδας μας « Η ΞΗΡΟΝΟΜΗ » και στα οποία αρθρογραφείται η Ιστορική Αναδρομή της Ξηρονομήςκαι της Τίφας ή Σίφας καθώς και η επιστημονική εξήγηση του διάπλου των Συμπληγάδων από τον Κυβερνήτη της Αργούς, τον Τίφυ του Αγνίου, με την μέθοδο της προσομοίωσης, η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Η Α΄ καλοκαιρινή μας εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συγκίνηση, όταν ακολούθησε η βράβευση των επιτυχόντων σε Α.Ε.Ι – Τ.Ε.Ι και  των Νέων Επιστημόνων μας. Των νέων της Ξηρονομής, που μας γεμίζουν ελπίδες, πως τίποτα δεν έχει χαθεί, όσο εκείνοι αγωνίζονται με ήθος και προοδεύουν.

Βάσω Δ. Φίλη












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ