Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Σοβαρό εργατικό ατύχημα στη ΛΑΡΚΟ

Καταγγελία του Συνδικάτου Μετάλλου και απεργία την Τρίτη.

Ένας 40χρονος εργάτης στα ηλεκτροκαμίνια της ΛΑΡΚΟ υπέστη σοβαρά εγκαύματα το μεσημέρι της Κυριακής, από ανάφλεξη του μίγματος κατά τη διάρκεια καθαρισμού.

Μάλιστα η σοβαρότητα της κατάστασής του 40χρονου οικογενειάρχη, επέβαλλε την μεταφορά του στο ΚΑΤ όπου και νοσηλεύεται ευτυχώς εκτός κινδύνου.

Όλα αυτά λίγες ώρες πριν την απεργία που διοργανώνει το Συνδικάτο Μετάλλου για την Τρίτη 29 Αυγούστου 2017 με συγκέντρωση στο χώρο της πύλης του εργοστασίου στις 5:30 το πρωί. Μάλιστα η «σύγκρουση» αναμένεται μετωπική, καθώς δε θα υπάρξει προσωπικό ασφαλείας όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση με τα αιτήματα των εργαζομένων:

«…Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να σταματήσει την απαξίωση της ΛΑΡΚΟ και των εργαζομένων που παράγουν αυτόν τον πλούτο, το νικέλιο, που το παίρνουν τζάμπα οι πολυεθνικές και θησαυρίζουν.

Καλούμε  Συνδικάτα και  φορείς να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα μας.

Διεκδικούμε:

1. Την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων και την κατάργηση του σκλαβοπάζαρου όλων των εργολαβιών, (συντήρηση, σεκιούριτι, καθαρισμοί, καθαρίστριες). Ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων από τις εργολαβίες στην ΛΑΡΚΟ με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

2. Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Απαιτούμε οργανόγραμμα που να περιέχει αναλυτικά όλες τις ειδικότητες ανά τμήμα. Που θα παίρνει σοβαρά υπ’ όψιν την δεκαετία ’80-’90 στην οποία δεν υπήρχαν εργολαβίες που εξυπηρετούσαν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της παραγωγής και της συντήρησης, αλλά το εργοστάσιο λειτουργούσε επανδρωμένο τόσο στις παραγωγικές θέσεις όσο και στις θέσεις συντήρησης με εργατοτεχνικό προσωπικό, με επιστημονικό προσωπικό, με εξοπλισμό και εγκαταστάσεις. Τότε οι εργαζόμενοι ξεπερνούσαν τους 1100 και είναι η μοναδική δεκαετία στην οποία δεν είχαμε συχνά και σοβαρά ατυχήματα.

3. Να γίνουν νέες προσλήψεις εργατοτεχνικού, διοικητικού και επιστημονικού προσωπικού αξιοποιώντας με προτεραιότητα τους επιστήμονες που εργάζονται ήδη στην ΛΑΡΚΟ ως εργατικό προσωπικό σήμερα.

4. Αναγνώριση και καταβολή τριετιών και βασικών μισθών σε όλους τους εργαζόμενους με τον υπολογισμό που δίνονταν στους εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί πριν το 2007. Αναγνώριση ως χρόνο προϋπηρεσίας στην ίδια την ΛΑΡΚΟ το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι δούλεψαν μέσω του καθεστώτος των εργολαβιών ή με Δ.Π.Υ. και ενσωμάτωση αυτής της προϋπηρεσίας στις τριετίες, στον υπολογισμό της αποζημίωσης, στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

5. Καταβολή των χρημάτων σε αναβαθμίσεις που έγιναν και γίνονται με τον τρόπο και τον υπολογισμό που δίνονταν πριν το 2013.

6. Καταβολή όλων των αναδρομικών με τόκους που έχουν προκύψει από την καταπάτηση  των παραπάνω.

7. Να δίνονται τα σπίτια στους οικισμούς σε όποιο εργαζόμενο αιτείται, φτιαγμένα από τη ΛΑΡΚΟ και να συντηρούνται από αυτή.

8. Να εκπληρώνει η ΛΑΡΚΟ ανελλιπώς τις υποχρεώσεις της στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο των εργαζομένων.

9. ΣΣΕ που να περιέχει όλα τα κεκτημένα των προηγούμενων (δάνεια, εκδρομές κλπ).

Τονίζουμε προς κάθε αρμόδιο και κάθε κατεύθυνση, πως την ημέρα της απεργίας, στη ΛΑΡΚΟ, σε αυτό το εργοστάσιο, δεν θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας με αποκλειστική ευθύνη της Διοίκησης. Παρά την επιμονή μας να μπει προσωπικό ασφαλείας στο εργοστάσιο, αυτή αρνείται βάζοντας σε κίνδυνο εργαζόμενους και εγκαταστάσεις».
lamiareport.gr

4 σχόλια:

  1. Πολλά προνόμια έχουν αυτοί οι εργαζόμενοι και πληρώνει φόρους όλος ο υπόλοιπος κόσμος για τη λαρκο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για πηγενε και εσύ να δουλέψεις εκεί....διότι πρέπει να σε ταΐζει η μαμά και ο μπαμπάς ακόμα χαφιε

      Διαγραφή
  2. Εγώ δουλεύω και δεν με ταΐζει κανείς και πληρώνω φόρο να αμηβωντε κάποιοι εις βάρος των άλλων με μεγάλους μισθούς και πολλά αλα προνόμια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιαννάκη ………. Έχεις ιδέα τι εστί βαριά βιομηχανία?
    Για πες μας τι δουλειά κάνεις και το ονοματάκι σου?
    Άντε να δούμε που μας έχετε πρήξει τα μέζεα όλοι οι συμπλεγματικοί!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ