Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Νομοθεσία για την όχληση από κατοικίδια ζώα

Το γαύγισμα είναι φυσιολογικό για τους σκύλους αλλά υπάρχουν και όρια.Καταλαβαίνουμε ότι η ζωή στο μπαλκόνι και το διαμέρισμα δεν είναι ό,τι καλύτερο για το ζώο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ανέχομαστε τα αποτελέσματα της έλλειψης φροντίδας των τετράποδων...

Η καταπολέμηση της ηχορύπανσης που ταλανίζει τους κατοίκους των σύγχρονων πόλεων είναι υπόθεση που αφορά όλους και μια «ήσυχη» πόλη αποδεικνύει και επιβεβαιώνει την κοινωνική ευαισθησία εκείνων που διαβιώνουν σε αυτήν. Για το λόγο αυτό φροντίστε να έχετε κατά νου τις ώρες κοινής ησυχίας...

Οι ώρες της μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας καθορίζονται ώς εξής:
α. Κατά τη θερινή περίοδο από 15.00 έως 17.30 και από 23.00 έως
07.00.
β. Κατά τη χειμερινή περίοδο από 15.3Ο’ ως 17.30′ και από 22 00′ έως
Ο7.30.
2. Ως θερινή περιοδος, για την εφαρμογή της παρούσας, λογίζεται το
χρονικό διάστημα από την 1 Απριλίου έως, την 30 Σεπτεμβρίου και ως
χειμερινή το χρονικό διάστημα από την 1 Οκτωβρίου έως την 31 Μαρτίου.

Οι ώρες κοινής ησυχίας ορίζονται από την Αστυνομική Διάταξη 3/1996. Το άρθρο 3 αυτής έχει ως εξής:

“Οι κάτοχοι κατοικιδίων ζώων ή πτηνών υποχρεούνται όπως λαμβάνουν
κάθε πρόσφορο μέτρο, ώστε αυτά να μην διαταράσσουν με οποιοδήποτε τρόπο
την ησυχία των περιοίκων”.
Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, η ανωτέρω υποχρέωση ισχύει καθ’ όλο το 24ωρο και όχι μόνο κατά τις ώρες κοινής ησυχίας.


Διατήρηση ζώων συντροφιάς σε κατοικίες


1. Επιτρέπεται η διατήρηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς σε κάθε κατοικία. Στις πολυκατοικίες, που αποτελούνται από δύο διαμερίσματα και πάνω, επιτρέπεται η διατήρηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς σε κάθε διαμέρισμα με την ροϋπόθεση ότι αυτά: α) διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτη τους ή τον κάτοχο τους, β) δεν παραμένουν μόνιμα στις βεράντες ή στους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος, γ) η παραμονή στα διαμερίσματα πολυκατοικιών τελεί υπό την επιφύλαξη της τήρησης των κανόνων ευζωίας, των υγειονομικών διατάξεων και των αστυνομικών διατάξεων περί κοινής ησυχίας και δ) έχουν ελεγχθεί ηλεκτρονικά, έχουν σημανθεί, καταγραφεί και φέρουν βιβλιάριο υγείας. Δεν μπορεί να απαγορευθεί η διατήρηση ζώων συντροφιάς με τον κανονισμό της πολυκατοικίας, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου. Με τον ίδιο κανονισμό μπορεί να περιορίζεται ο μέγιστος αριθμός των ζώων, που πιτρέπονται, στα δύο (2) ζώα ανά διαμέρισμα.

2. Επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς, που έχουν σημανθεί και καταχωρισθεί νομίμως και φέρουν βιβλιάριο υγείας, στις μονοκατοικίες με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καλής μεταχείρισης και ευζωίας των ζώων, καθώς και οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.

3. Απαγορεύεται η διατήρηση και παραμονή ζώων συντροφιάς σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας. Επιτρέπεται όμως στην πυλωτή, στην ταράτσα, στον ακάλυπτο χώρο και στον κήπο εφόσον υφίσταται η ομόφωνη απόφαση της ενικής συνέλευσης των ιδιοκτητών.

4. Οι ανωτέρω αριθμητικοί περιορισμοί ισχύουν μόνο για σκύλους και γάτες. Για τα λοιπά ζώα συντροφιάς, πρέπει να τηρούνται οι όροι της παραγράφου 2. Κύρωση: Άρθρο 21 ίδιου Νόμου, περίπτωση 27: Πρόστιμο 500 ΕΥΡΩ ανά ζώο τετράποδο).

27 α) Παράλειψη τήρησης των κανόνων ευζωίας,

υγειονομικών διατάξεων και των αστυνομικών διατάξεων περί κοινής ησυχίας για ζώα συντροφιάς που διατηρούνται σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα,

β) Διατήρηση περισσότερων από 2 ζώων συντροφιάς σε διαμέρισμα πολυκατοικίας, όπου ο κανονισμός απαγορεύει τη διατήρηση ζώων συντροφιάς.

Ως προς το αστικό κομμάτι, απευθύνεται στα πολιτικά δικαστήρια, με αγωγή, ασφαλιστικά μέτρα  ούτως ώστε να σταματήσει η διατάραξη και να μην επαναληφθεί στο μέλλον.


1 σχόλιο:

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ