Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Για ποιους λόγους θα πρέπει να «κόψουμε» το λευκό ψωμί

Μια και το λευκό ψωμί αποτελεί την Νο1 επιλογή στα περισσότερα σπίτια, αξίζει να αναλογιστούμε το είδος του ψωμιού, που βάζουμε καθημερινά στο τραπέζι μας. Οι εποχές έχουν αλλάξει και πλέον υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία ειδών άρτου, τα οποία είναι διαθέσιμα για όλους.

Τι ισχύει τελικά με το λευκό ψωμί;

Το λευκό ψωμί εξακολουθεί να είναι η επιλογή των περισσοτέρων ανθρώπων. Μήπως, όμως, πρέπει να αναθεωρήσουν επ’ αυτού; Δείτε μερικά στοιχεία για το λευκό ψωμί, τα οποία ίσως σας κάνουν να το μειώσετε. Ίσως και να το αντικαταστήσετε με κάποιο άλλο είδος άρτου, πιο υγιεινού, όπως το ψωμί ολικής άλεσης.

Επεξεργασμένα δημητριακά

Ένας σπόρος επεξεργασμένου δημητριακού (όπως το σιτάρι για το ψωμί) δημιουργείται όταν ο ολόκληρος σπόρος αλέθεται πολύ και απογυμνώνεται από το πίτουρο και το φύτρο του. Τα μέρη, δηλαδή, που καλύπτουν τον σπόρο και τα οποία περιέχουν τις περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Το λευκό ψωμί παρασκευάζεται από επεξεργασμένα δημητριακά. Αυτά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και λιπαρά οξέα. Ορισμένοι παρασκευαστές (κυρίως συσκευασμένου άρτου που πωλείται στα καταστήματα) προσθέτουν βιταμίνες στο τελικό προϊόν. Αλλά και πάλι, τα φυσικά δημητριακά ολικής αλέσεως είναι σαφώς ανώτερη διατροφικά επιλογή.

Υψηλός γλυκαιμικός δείκτης

Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μια μέτρηση του πόσο γρήγορα και πόσο πολύ η κατανάλωση μίας τροφής επηρεάζει το σάκχαρο στο αίμα και τα επίπεδα ινσουλίνης σας σε σχέση με την καθαρή γλυκόζη. Το λευκό ψωμί έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Κυρίως επειδή παρασκευάζεται από επεξεργασμένα δημητριακά που απορροφώνται γρήγορα κατά τη διάρκεια της πέψης. Αυτό προκαλεί απότομη αύξηση (και εν συνεχεία πτώση) του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα. Μια διατροφή που περιλαμβάνει πολύ λευκό ψωμί και άλλες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη τροφές (όπως γλυκά, καραμέλες, πατάτες κ.α.) αυξάνει τον κίνδυνο για αύξηση του σωματικού βάρους, διαβήτη τύπου-2 και για εκδήλωση καρδιακής νόσου, σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Το λευκό ψωμί έχει λίγες φυτικές ίνες

Το λευκό ψωμί έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Οι ίνες είναι βασικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Μειώνουν το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα σας και κρατά το γαστρεντερικό σας σωλήνα υγιή. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών είναι 14 γραμμάρια ανά 1.000 θερμίδες που καταναλώνετε. Αν καταναλώνετε τον συνήθη μέσο όρο των 2.000 θερμιδών ανά ημέρα, θα πρέπει να παίρνετε τουλάχιστον 28 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα. Η μέση φέτα λευκού ψωμιού περιέχει μόλις 0,5 γραμμάρια φυτικών ινών. Αντίθετα, ο μέσος όρος μιας φέτας από ψωμί ολικής αλέσεως έχει 2 γραμμάρια, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων USDA Nutrient.

Εναλλακτικές επιλογές

Επιλέξτε ψωμί ολικής άλεσης αντί για λευκό ψωμί για να πάρετε περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Το ψωμί ολικής αλέσεως έχει επίσης χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, παρέχοντας σας με μια καλύτερη “πηγή ενέργειας”, που μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου-2, για καρδιακές παθήσεις και για αύξηση του σωματικού βάρους. Το ψωμί ολικής αλέσεως, δεν μπορεί να προσδιοριστεί από το χρώμα ή την ονομασία. Απλά με το να έχει σκούρο καφέ – καστανό χρώμα, ή αν η ετικέτα αναγράφει απλά “ψωμί ολικής αλέσεως”, ή “πολύσπορο” κλπ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ένα αυθεντικό προϊόν ολικής αλέσεως. Εφόσον είναι συσκευασμένο, κοιτάξτε προσεκτικά τον κατάλογο των συστατικών. Το πρώτο συστατικό θα πρέπει να είναι ένας ολόκληρος σπόρος, όπως σιτάρι ολικής αλέσεως, ή βρώμη ή ολόκληρος σπόρος σίκαλης

πηγή: iatropedia.gr

6 σχόλια:

  1. Ακόμα και ψωμί θά κόψουμε ρε permise δεν μας γα@@@@@μας λέω εγώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΟΥΙΖ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΟΥΣ: ΠΟΣΟ ΕΞΥΠΝΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΑΛΟΓΟΥ ΚΟΥΡΣΑΣ ΠΟΥ ΤΡΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ,ΠΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΞΕΚΑΒΑΛΑΕΙ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΙΠΠΟΚΟΜΟΣ ΣΕ ΚΟΥΤΣΟ ΑΛΟΓΟ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 3.33 ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΚΟΦΤΗΝ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΥΦΛΩΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το τσαντισμενο σχολιο του 9.38 μμ δείχνει οτι ειναι υπαρκτό το πρόσωπο που ρωτας 4.42 μμ.Επομένως αφού το ξέρουν τουαχιστον δύο, ο 3.33μμ που βαζει το κουιζ και ο 9.38 μμ που τσαντιζεται,σύντομα θα την ξέρουμε ολοι την απαντηση στο κουιζ.

      Διαγραφή

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ