Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Εργατική κατοικία: Ρύθμιση οφειλών για για 82.000 δανειολήπτες- Διαγραφή χρέους για 49.000

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΣΒΗΣΤΟΥΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ - ΠΩΣ ΘΑ ΡΥΘΜΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΗ
Μία σειρά από ευνοϊκές παρεμβάσεις οι οποίες θα οδηγήσουν ακόμα και στη διαγραφή των δανείων 49.000 οφειλετών προωθεί με ρύθμιση ο πρώην Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).

Όπως αναφέρει το aftodioikisi.gr, αποτέλεσμα της ρύθμισης θα είναι η διαγραφή 670 εκατ. ευρώ από το 1,46 δισ. ευρώ που χρωστούν συνολικά 81.715 δανειολήπτες.

Στις ρυθμίσεις των δανείων του ΟΕΚ που σχεδιάζεται να εφαρμοστούν, θα έχουν δικαίωμα ένταξης κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης:

α) δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη ή σε άλλη ρύθμιση, υπό την προϋπόθεση ότι θα παραιτηθούν από αυτές

β) δανειολήπτες για τους οποίους δεν έχει εκταμιευθεί το σύνολο του δανείου και οι ίδιοι δεν επιθυμούν να συνεχιστεί η δανειοδότηση

γ) δανειολήπτες που έχουν λάβει μικτό δάνειο (δηλαδή δάνειο από τον ΟΕΚ και από τράπεζα), αλλά μόνο για το τμήμα που αφορά στα κεφάλαια του ΟΕΚ.

Οι ρυθμίσεις που σχεδιάζεται να εφαρμοστούν θα προβλέπουν αύξηση κατά 10 χρόνια της διάρκειας αποπληρωμής όλων των κατηγοριών δανείων από ίδια κεφάλαια του ΟΕΚ υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκεται σε ισχύ η συμβατική διάρκεια εξόφλησής τους, διαγραφή του χρέους στην περίπτωση που ο δανειολήπτης χρωστάει ποσό έως 6.000 ευρώ ή στην περίπτωση που έχει καταβάλει πάνω από το 60% του δανείου.

Παράλληλα, οι ρυθμίσεις προβλέπουν μείωση κατά 15% του αρχικού δανείου, η οποία μπορεί να αυξηθεί κατά 10% για τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και κατά 20% για τους πολύτεκνους.

Επίσης, προβλέπεται έκπτωση 40% και 20% ανάλογα με το ποσό που εξόφλησαν οι δανειολήπτες μετά τη ρύθμιση του δανείου σε διάστημα πενταετίας και οκταετίας αντίστοιχα, ενώ από το κεφάλαιο του δανείου θα αφαιρούνται οι τόκοι κεφαλαίου ή υπερημερίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προϋπόθεση για να ενταχθούν οι δανειολήπτες στη ρύθμιση που προωθεί ο ΟΕΚ είναι η ιδιοκατοίκηση και η χρήση της κατοικίας από τους ίδιους για την υπολειπόμενη διάρκεια του δανείου.

Με πληροφορίες από aftodioikisi.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ