Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Ερχεται κακοκαιρία-εξπρές το Σαββατοκύριακο -Βροχές, σκόνη, ισχυροί νοτιάδες

Κακοκαιρία-εξπρές προβλέπει για το Σαββατοκύριακο ο Γιάννης Καλλιάνος, με κύρια χαρακτηριστικά της τις βροχές, την σκόνη και τους ισχυρούς νοτιάδες.

Οπως τονίζει ο μετεωρολόγος, σε αντίθεση με τις εξαιρετικές για την εποχή συνθήκες που διανύουμε τις τελευταίες ημέρες όπου κυριαρχεί ο ήλιος, οι εξασθενημένοι άνεμοι και οι αυξημένες τιμές στον υδράργυρο, όλα φαίνεται ότι θα αλλάξουν από το προσεχές Σάββατο αφού αναμένονται γενικευμένες βροχές σε όλη την Ελλάδα αλλά και ισχυροί νοτιάδες που θα φέρουν και σκόνη από την Αφρική.

Κατά τον Γ. Καλλιάνο, αυτό που θα πρέπει να περιμένουμε έως και την Παρασκευή, είναι λίγες τοπικές βροχές στα δυτικά και τίποτα παραπάνω. Στην υπόλοιπη χώρα τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα είναι μεγάλα και μάλιστα, αργά το μεσημέρι στα πεδινά ηπειρωτικά, θα υπάρξουν περιοχές όπου η θερμοκρασία θα αγγίζει και τους 20°C. Οι άνεμοι μέχρι και την Παρασκευή δεν θα προκαλέσουν κανένα πρόβλημα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Ερχεται βαρομετρικό χαμηλό από Αδριατική

Το αίτιο της προσεχούς μεταβολής του καιρού είναι ένα βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα έρθει από την Αδριατική και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα περάσει πάνω από τις βόρειες κυρίως περιοχές της χώρας μας όπου στη συνέχεια θα κατευθυνθεί προς τα ανατολικά Βαλκάνια. Το βαρομετρικό χαμηλό αυτό, θα εφοδιαστεί με μεγάλα ποσά υγρασίας καθώς θα περνά πάνω από την Αδριατική και θα εναποθέσει την υγρασία αυτή με τη μορφή ακόμη και ισχυρών βροχοπτώσεων.

Πότε ξεκινά η κακοκαιρία

Η κακοκαιρία στη χώρα μας θα ξεκινήσει από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και κυρίως από τη δυτική Ελλάδα Ιόνιο, ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος). Βέβαια θα έχει ξεκινήσει να βρέχει ασθενώς και σε περιοχές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου αλλά και της νότιας Κρήτης, αλλά ο κύριος όγκος των βροχοπτώσεων θα μας έρθει από τα δυτικά.

Επέκταση των φαινομένων

Τα φαινόμενα πολύ γρήγορα θα έχουν την τάση να "προχωρήσουν" ανατολικότερα και έτσι από το μεσημέρι του Σαββάτου θα επεκταθούν οι βροχοπτώσεις και στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές και προς το απόγευμα και στα υπόλοιπα θαλάσσια και νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Θα πρέπει να καταστεί σαφές, ότι, κατά τη διάρκεια του Σαββάτου θα βρέξει σε όλη σχεδόν την Ελλάδα (αν διατηρηθούν ασφαλώς τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία). Όμως θα υπάρξουν κάποια διαμερίσματα όπου οι βροχές θα είναι περισσότερες και επομένως εκεί υπάρχει κίνδυνος ακόμη και για πλημμυρικά φαινόμενα (βλ. χάρτη)

Τα διαμερίσματα αυτά θα είναι τα εξής ακόλουθα :

    Κεντρικό και νότιο Ιόνιο
    Ήπειρος
    Δυτική Στερεά
    Δυτική. κεντρική και νότια Πελοπόννησος
    Θράκη

Νοτιάδες μέχρι και 9 μποφόρ

Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου και καθώς το βαρομετρικό θα περνάει πάνω από την Ελλάδα, οι άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά και θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις. Φαίνεται ότι ειδικά σε περιοχές του κεντρικού και βόρειου Αιγαίου, οι εντάσεις των ανέμων θα φτάσει ακόμη και τα 9 μποφόρ, με αποτέλεσμα να είναι κάπως δύσκολη η κατάσταση ειδικά για τις περιοχές που ήδη θα έχει βρέξει ή θα συνεχίζει να βρέχει κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, όπως για παράδειγμα η Θράκη.

Σκόνη από την Αφρική

Λόγω της σημαντικής ενίσχυσης των νοτιάδων, θα μας επισκεφτούν και ποσότητες σκόνης από την Αφρική (πιο αυξημένες συγκεντρώσεις κυρίως στα κεντρικά και νότια της χώρας), με αποτέλεσμα ορισμένες από τις βροχές που θα εκδηλωθούν διάσπαρτα στη χώρα να είναι και λασποβροχές.

Χιόνια μόνο στα πολύ ορεινά

Πάνω από τα 1800 μέτρα θα χιονίσει στη βόρεια Ελλάδα και ακόμη πιο ψηλά στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Οι χιονοπτώσεις δεν θα μπορέσουν να κατέβουν χαμηλότερα υψομετρικά λόγω των νοτιάδων που θα κρατήσουν αυξημένες τις θερμοκρασιακές τιμές.

Βροχές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, περίπου από το μεσημέρι του Σαββάτου (ίσως και λίγο νωρίτερα) θα ξεκινήσει να βρέχει τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη. Οι βροχές θα είναι γενικευμένες στους νομούς και επομένως δεν μιλάμε για φαινόμενα τοπικού χαρακτήρα. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία.

Εξασθενούν την Κυριακή τα φαινόμενα

Και την Κυριακή θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα τοπικές αυτή τη φορά βροχές σε αρκετές περιοχές της χώρας, όμως, τόσο σε ένταση όσο και σε διάρκεια δεν θα μοιάζουν με αυτές του Σαββάτου. Παρ' όλα αυτά όμως, η θερμοκρασία θα ξεκινήσει να σημειώνει σταδιακή πτώση λόγω της βαθμιαίας στροφής των ανέμων σε βορειοδυτικούς, με αποτέλεσμα κάποιες χιονοπτώσεις να κατέβουν λίγο χαμηλότερα υψομετρικά.

«Επειδή απέχουμε 3 ημέρες μέχρι το Σάββατο όπου αναμένεται η έναρξη της κακοκαιρίας η οποία όμως θα είναι εξπρές, ίσως υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις στα προγνωστικά στοιχεία που μόλις σας έδωσα. Θα ενημερωθείτε εγκαίρως σε μια τέτοια περίπτωση» καταλήγει ο Γ. Καλλιάνος.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ