Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Εξήντα προπονητές Μπάσκετ από την Ανατολική Στερεά σε σεμινάριο στην Αλίαρτο


Διεξήχθη σήμερα, στην Αλίαρτο, σεμινάριο προπονητών μπάσκετ
Με μεγάλη επιτυχία έγινε σήμερα, 13 Φεβρουαρίου 2017, το απόγευμα στο κλειστό Γυμναστήριο Αλιάρτου, σεμινάριο προπονητών  μπάσκετ, που διοργάνωσε η ΕΣΚΑΣΕ και φιλοξένησε ο Δήμος Αλιάρτου - Θεσπιέων.
Συμμετείχαν πάνω από 60 προπονητές Μπάσκετ και καθηγητές Φυσικής Αγωγής από την Ανατολική Στερεά Ελλάδα.
Στο Σεμινάριο δίδαξαν οι Ομοσπονδιακοί Προπονητές Κώστας Μίσσας, Γιάννης Γιαννόπουλος και Γιώργος Βελισσαράκος. Τις ασκήσεις του σεμιναρίου εκτέλεσαν οι μικτές  Ομάδες της ΕΣΚΑΣΕ.
Ευχόμαστε οι γνώσεις, που αποκόμισαν οι επιμορφούμενοι, να χρησιμοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο στα παιδιά για την προαγωγή του αθλήματος.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π.ΝΤΑΣΙΩΤΗΣ


Διαβάστε Περισσότερα »

Αλίαρτος:Πρωταθλητής Βοιωτίας το 1ο ΓΕΛ Λιβαδειάς

Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων: Στο Κλειστό Γυμναστήριο και στο Δημοτικό Στάδιο Αλιάρτου ανεδείχθησαν οι πρωταθλητές και οι πρωταθλήτριες ομάδες Ποδοσφαίρου και Βόλεϊ των Λυκείων του Νομού Βοιωτίας.
Πρωταθλητές Βοιωτίας στον τελικό αγώνα ποδοσφαίρου Λυκείων αγοριών, που διεξήχθη στο Δημοτικό Στάδιο Αλιάρτου, αναδείχτηκαν οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Λιβαδειάς, που επικράτησαν του ΓΕΛ Σχηματαρίου με σκορ 3-2, σ’ έναν αγώνα που ενθουσίασε όσους το παρακολούθησαν και  ήταν διαφήμιση του ποδοσφαίρου. Συγχαίρουμε και τις δύο ομάδες και ευχόμαστε στους Πρωταθλητές του 1ου ΓΕΛ Λιβαδειάς καλή συνέχεια στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα.
Τέλος, στον αγώνα βόλλεϋ Λυκείων κοριτσιών, που διεξήχθη στο Κλειστό Γυμναστήριο Αλιάρτου, το Γενικό Λύκειο  Θεσπιών επικράτησε του Λυκείου Βαγίων και το Λύκειο Σχηματαρίου επικράτησε του Λυκείου Ασωπίας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π.ΝΤΑΣΙΩΤΗΣ

Διαβάστε Περισσότερα »

Πωλείται καφετέρια στην κεντρική πλατεία Λιβαδειάς

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Επιχείρηση (καφετέρια) πλήρως εξοπλισμένη , σε περίοπτη θέση στην  κεντρική πλατεία Λιβαδειάς.


Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 6979184271
Διαβάστε Περισσότερα »

Με τη συμμετοχή των κατοίκων η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στον Ορχομενό


Παρουσία κατοίκων και φορέων της περιοχής πραγματοποιήθηκε σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο στον Ορχομενό. Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούν στα έργα οδοποιίας και άρδευσης στην Κωπαΐδα από την Περιφέρεια για τη διευκόλυνση της αγροτικής δραστηριότητας, αλλά και γενικά της αντιμετώπισης των προβλημάτων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Περιφέρεια μετά το κλείσιμο του αρμόδιου οργανισμού.

Επίσης, οι κάτοικοι του Ορχομενού ενημερώθηκαν για το έργο αναβάθμισης του Αρχαιολογικού χώρου της περιοχής. Έργο που εντάχθηκε ήδη στο ΕΣΠΑ.

Στην ίδια συνεδρίαση τέθηκε και το θέμα της κατάρτισης των δασικών χαρτών και τα προβλήματα που ανακύπτουν. Για το συγκεκριμένο θέμα, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά τονίζοντας ότι η διαδικασία κατάρτισης είναι προβληματική και θα πρέπει να διορθωθεί. Από το Συμβούλιο αποφασίστηκε η σύνταξη κειμένου-ψηφίσματος που θα εκφράζει τις ενστάσεις των κατοίκων της Στερεάς Ελλάδας για την συγκεκριμένη διαδικασία.

Στη δήλωσή του, ο κ. Μπακογιάννης, εκτός από το θέμα των δασικών χαρτών, αναφέρθηκε και στα έργα που γίνονται στην περιοχή.

«Η συνεδριάσεις των Περιφερειακών Συμβουλίων στους τόπους των προβλημάτων, μας έχουν δώσει την ευκαιρία να βγαίνουμε από τα γραφεία και να ακούμε, να συναποφασίζουμε με τους πολίτες, αλλά και να τους ενημερώνουμε. Σήμερα, μας δόθηκε η ευκαιρία να τους δώσουμε πλήρη εικόνα για τα έργα που κάνουμε στην Κωπαΐδα. Μία τεράστια ευθύνη που κληθήκαμε να αναλάβουμε και να την μετατρέψουμε σε ευκαιρία αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της αγροτικής ζωής και καλλιέργειας. Δώσαμε και το ολοκληρωμένο σχέδιό μας για τα έργο της αξιοποίησης του αρχαιολογικού χώρου που όταν ολοκληρωθεί, θα αποτελέσει πόλο έλξης τουρισμού αλλά και υπόδειγμα πολιτιστικού αξιοθέατου» επισήμανε.  
Διαβάστε Περισσότερα »

Πρόγραμμα Άθλησης για Όλους στο Δήμο Λεβαδέων-Όλο το πρόγραμμα

Ο Δήμος Λεβαδέων σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού υλοποιεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Πρόγραμμα Άθλησης για Όλους (Π.Α.γ.Ο.), όπου θα λειτουργήσουν δύο τμήματα “Άθληση και Ψυχική Υγεία και έξι τμήματα “Αθλητισμός και Γυναίκα” κατά το χρονικό διάστημα Φεβρουάριος – Ιούλιος 2017.

Το ωρολόγιο πρόγραμμα είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Δήμου Λεβαδέων www.livadia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνούν με τον κ. Β. Αναστασίου στο τηλ. 22613-50834.
Δείτε εδώ το πρόγραμμα
Διαβάστε Περισσότερα »

Δηλώσεις ζημίας κηπευτικών Βοιωτίας λόγω χιονιά


Επισημάνσεις στις ζημιές που προξενήθηκαν από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό που σημειώθηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου του 2016 και στις αρχές Ιανουαρίου του 2017 στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Βοιωτίας, διενεργεί αυτή την περίοδο ο ΕΛΓΑ.

 
Αυτό απάντησε ο Βαγγέλης Αποστόλου σε σχετική ερώτηση του Βαγγέλη Μπασιάκου, βουλευτή Βοιωτίας της ΝΔ.

  κυρίως σε καλλιέργειες κηπευτικών κ.λ.π., σημειώνεται ότι διενεργούνται από τις υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α οι απαραίτητες επισημάνσεις, οι οποίες και ολοκληρώνονται, έγιναν αναγγελίες και υποβάλλονται δηλώσεις ζημιάς εκ μέρους των παραγωγών.

Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων θα αρχίσει αργότερα, μετά τη λήξη της δεκαπενθήμερης υποβολής των δηλώσεων. Στη συνέχεια, θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους, ασφαλιστικά ενήμερους, παραγωγούς.

 σε ζωικό κεφάλαιο (κυρίως μελισσοσμήνη), σημειώνεται ότι το έργο των εκτιμήσεων είναι σε εξέλιξη και, στη συνέχεια, θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις.

Αναλυτικά η απάντηση του Βαγγέλη Αποστόλου έχει ως εξής:

Ο Βουλευτής Βοιωτίας και Αν. Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης ΝΔ, Βαγγέλης Μπασιάκος, έφερε, με Ερώτησή του προς τη Βουλή (2641/17.1.2017), τα προβλήματα από τις ζημιές που προκάλεσαν οι χιονοπτώσεις, τα έντονα καιρικά φαινόμενα και ο παγετός, στα τέλη Δεκεμβρίου 2016 και στις αρχές Ιανουαρίου 2017, στον αγροτικό τομέα της Βοιωτίας.

Ο κ. Μπασιάκος ζήτησε να ενημερωθεί για το πώς θα επισπευσθούν η διαδικασία υποβολής δηλώσεων και οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις, ώστε να καταβληθούν έγκαιρα οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις.

Σε μια περίοδο μάλιστα που οι αγρότες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα επιβίωσης, λόγω, μεταξύ άλλων, της αύξησης φόρων, προκαταβολών και εισφορών και της καθυστέρησης επιστροφής των οφειλομένων ποσών σε αυτούς από το Δημόσιο, καθώς και γενικότερα του αυξημένου κόστους παραγωγής. Η με αριθ.41/8.2.2017 σχετική απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου έχει ως εξής:

«Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ε. Μπασιάκος, σας πληροφορούμε τα εξής:

Όσον αφορά στις ζημιές που προξενήθηκαν από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό που σημειώθηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου του 2016 και στις αρχές Ιανουαρίου του 2017 στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Βοιωτίας:

 κυρίως σε καλλιέργειες κηπευτικών κ.λ.π., σημειώνεται ότι διενεργούνται από τις υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α οι απαραίτητες επισημάνσεις, οι οποίες και ολοκληρώνονται, έγιναν αναγγελίες και υποβάλλονται δηλώσεις ζημιάς εκ μέρους των παραγωγών. Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων θα αρχίσει αργότερα, μετά τη λήξη της δεκαπενθήμερης υποβολής των δηλώσεων. Στη συνέχεια, θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους, ασφαλιστικά ενήμερους, παραγωγούς.

 σε ζωικό κεφάλαιο (κυρίως μελισσοσμήνη), σημειώνεται ότι το έργο των εκτιμήσεων είναι σε εξέλιξη και, στη συνέχεια, θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις.

Τέλος, επισημαίνεται ότι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Λαμίας, μέχρι στιγμής δεν έχουν υποβληθεί αιτήματα ζημιών από τους παραγωγούς της ανωτέρω περιοχής στις γεωργοκτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις (φυτικό και πάγιο κεφάλαιο), αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, από τα προαναφερόμενα αίτια. Εάν υποβληθούν στο άμεσο μέλλον, ο ΕΛ.Γ.Α. θα διενεργήσει τις καταγραφές ελέγχου, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.
Διαβάστε Περισσότερα »

Κοπή της πίτας με παράσταση Stand Up Comedy απο τον Λιβαδείτη Γιώργο Χατζηπαύλου

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ"


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ

με παράσταση STAND UP COMEDY SPECIAL

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας και ο σύλλογος ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ 

σας προσκαλούν στην Κοπή της Πίτας

και σε μια παράσταση Stand Up Comedy Special με το Γιώργο Χατζηπαύλου.

Opening act: Αριστοτέλης Ρήγας.

Την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017, 9:00 μμ στο Cafe Bar αφωδείο.

Πληροφορίες: τηλ. 2261089979, 2261089977

Είσοδος (για ενίσχυση της Βιβλιοθήκης) 5 €

Διάθεση προσκλήσεων: στη Βιβλιοθήκη.

Ποιος είναι ο Γιώργος Χατζηπαύλου:

Ο Γιώργος Χατζηπαύλου γεννήθηκε στη Λιβαδειά. Είναι ηθοποιός και stand-up comedian. Έγινε γνωστός από τις τηλεοπτικές εκπομπές Σκερτσάκια, Σφηνάκια, Λες και το ξερες και Κάτι Ψήνεται.

Διαβάστε Περισσότερα »

Εκχώρησης δημόσιας γης σε αγρότες -Τι προβλέπει το σχέδιο

Σάρκα και οστά παίρνει το αγροτικό… ΤΑΙΠΕΔ για τη διαχείριση της γεωργικής γης, προκειμένου να αξιοποιηθούν ανεκμετάλλευτες αλλά και καταπατημένες δημόσιες εκτάσεις, ενώ στο χαρτοφυλάκιο της ΔΙΑΓΕΠ που συστάθηκε γι’ αυτό τον σκοπό περιέρχονται ήδη όλα τα ακίνητα και ο εξοπλισμός των υπό εκκαθάριση συνεταιρισμών.

Σύμφωνα με το Έθνος, στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η περιουσία να αξιοποιηθεί για τη στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας και να δίδεται με μακροχρόνια ενοικίαση στο πλαίσιο σχεδίων βελτίωσης ή για παραγωγή ζωοτροφών, ώστε να μειωθεί το υψηλό κόστος παραγωγής της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Το σχέδιο προβλέπει την ενοικίαση αγροτικών εκτάσεων και ακινήτων έναντι μισθώματος που θα προκύπτει σε συνάρτηση με την οικονομική απόδοση των καλλιεργειών ή των γεωργικών μονάδων, ώστε να είναι βιώσιμες, ενώ προτεραιότητα θα έχουν οι ομάδες παραγωγών και θα ακολουθούν σε σειρά οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, οι νέοι αγρότες και ιδιώτες με ανώτατο όριο ηλικίας τα 55 έτη.

Βασικό κριτήριο για την επιλογή θα αποτελέσει η εντοπιότητα. Οι ομάδες παραγωγών ή οι αγρότες που θα κάνουν αίτηση για ενοικίαση αγροτικής έκτασης θα πρέπει να ανήκουν στους όμορους δήμους. Επιπρόσθετο ρόλο στην τελική επιλογή -την ευθύνη για την οποία θα έχει επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης- θα παίζουν η ηλικιακή σύνθεση της ομάδας παραγωγών, ο βαθμός εμπειρίας και η πληρότητα του επενδυτικού σχεδίου.

Επιπλέον εξετάζεται οι παραγωγοί που εντάσσονται στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης -όπως είναι τα επικείμενα σχέδια βελτίωσης- να μπορούν να αποκτήσουν εκτάσεις, είτε προς άμεση εκμετάλλευση για την στήριξη του επενδυτικού τους σχεδίου είτε ακόμη με σκοπό οι εκτάσεις αυτές να αποτελέσουν εγγυήσεις για περαιτέρω χρηματοδότηση των επενδύσεών τους.

Σεμινάρια
Οι ενδιαφερόμενοι θα συμμετέχουν υποχρεωτικά σε ταχύρρυθμα σεμινάρια εκπαίδευσης που θα οργανώνει ο ΕΛΓΟ, ενώ το τίμημα της μακροχρόνιας μίσθωσης θα αναπροσαρμόζεται με βάση τις επιδόσεις των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Οσο αυξάνονται οι επιδόσεις τόσο θα μειώνονται τα μισθώματα, έτσι ώστε οι κάτοχοι των εκτάσεων να έχουν κίνητρο για την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους.

Με κανονισμούς που θα καταρτίζονται από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΙΑΓΕΠ και θα εγκρίνονται με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα καθορίζονται οι όροι και οι διαδικασίες ανάθεσης μελετών και εκτέλεσης έργων και εργασιών, προμηθειών, αγορών ακινήτων, ανταλλαγών και πωλήσεων κινητών και ακινήτων, μισθώσεων, εκμισθώσεων, παραχωρήσεων χρήσης και κάθε άλλου εμπράγματου δικαιώματος σε περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας. Με τη διάλυση των συνεταιρισμών πολλά ακίνητα είναι πλέον εγκαταλελειμμένα και ρημάζουν. Στη λίστα έχουν συμπεριληφθεί τα ακίνητα και ο εξοπλισμός συνεταιρισμών που έχουν πτωχεύσει (π.χ. Λάρισα, Καρδίτσα, Ροδόπη).

Από την καταγραφή της περιουσίας τα στοιχεία καταδεικνύουν κυριότητα σε:

    Περισσότερα από 640.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων.
    25.000 στρέμματα δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων.

Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία που έχει το υπουργείο στη διάθεσή του, υπάρχουν περί τα 450.000 στρέμματα καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου, για τα οποία θα αναζητηθεί λύση με νομιμοποίησή τους έναντι τιμήματος και 2.500 στρέμματα αστικών οικοπέδων που θα παραχωρηθούν προς αξιοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ.

Η αξιοποίηση της περιουσίας για τη στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

    Εκχώρηση γεωργικών εκτάσεων με μακροχρόνια ενοικίαση στο πλαίσιο σχεδίων βελτίωσης.
    Εγγυήσεις για τραπεζική μόχλευση (διαδικασία ανάληψης χρέους με σκοπό την έναρξη, συνέχιση ή επέκταση μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας) και χρηματοδότηση επενδύσεων στον αγροτικό τομέα.
    Λύση με νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων, αποφέροντας έσοδα στο Δημόσιο.

Νέο ρεκόρ εξαγωγών για τα αγροδιατροφικά προϊόντα

Τα αγροδιατροφικά προϊόντα διατήρησαν το 2016 τη δυναμική των εξαγωγών, που για δεύτερη κατά σειρά χρονιά κατέγραψαν ρεκόρ.

Μάλιστα η διεύρυνση της επίδοσης των 18,36 δισ. ευρώ του 2015 στα 18,59 δισ. ευρώ πέρυσι κατέστη εφικτή παρά τις πιέσεις που επανεμφανίστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο σε ορισμένους κλάδους.

Τα τελευταία χρόνια τα αγροτικά προϊόντα κερδίζουν σταθερά έδαφος στις ξένες αγορές, καταγράφοντας σημαντικές εξαγωγικές και παραγωγικές επιδόσεις.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 3% (στα 2,3 δισ. ευρώ έναντι 2,23 δισ. του Δεκεμβρίου 2015). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, προκύπτουν ανακοπή του θετικού σερί (επί 5 μήνες) και μείωση της τάξης του 5%.

Σε επίπεδο έτους, η συνολική αξία των εξαγωγών το 2016 διαμορφώθηκε στα 25,41 δισ. ευρώ από 25,87 δισ. το 2015, υποχωρώντας κατά 1,8% εξαιτίας κυρίως των διακυμάνσεων στις διεθνείς τιμές των πετρελαιοειδών (που αντιστοιχούν στο περίπου 30% των συνολικών εξαγωγών της χώρας).

Χωρίς τα πετρελαιοειδή προκύπτει αύξηση εξαγωγών κατά 1,2% ή κατά 225,5 εκατ. ευρώ, στα 18,59 δισ. (από 18,36 δισ. το 2015).

Στο 12μηνο του 2016 οι συνολικές εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν κατά 1,8% προς τις χώρες της ΕΕ, ενώ αντίθετα μειώθηκαν κατά 6,1% προς τις τρίτες χώρες, διαμορφώνοντας σύνθεση συμμετοχής σε επίπεδα 56,2% υπέρ των κρατών-μελών (έναντι 43,8% των τρίτων χωρών).

Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,4% προς τις χώρες της ΕΕ, ενώ μειώθηκαν κατά 4,8% προς τις τρίτες χώρες, αντανακλώντας σε έναν σημαντικό βαθμό και την πορεία της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου.







Διαβάστε Περισσότερα »

Γιορτάστηκε ο Άγιος Βλάσιος σε Λιβαδειά και Άσκρη-ΦΩΤΟ

Το εσπέρας της 10ης Φεβρουαρίου ε.έ. στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Βλασίου Λιβαδειάς τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου με την συμμετοχή των ευλαβών πιστών. Ανήμερα της εορτής τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο π. Θεόδωρος Μίχας, με την συμμετοχή των πιστών της περιοχής.

Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ιερούργησε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Άσκρης επί τη εορτή του Αγίου Βλασίου στη μνήμη του οποίου τιμάται ο κοιμητηριακός ναός του χωριού. Ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε το νέο Εφημέριο του χωριού π. Μιχαήλ Ευταξία, στον οποίο ευχήθηκε δύναμη και υγεία. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά και ο Άγιος Βλάσιος να στηρίζει όλους με τις πρεσβείες του στον Κύριο.







Διαβάστε Περισσότερα »

Πούλου,Ντασιώτης και Μπασιάκος εγκαινίασαν την έκθεση “Κηποτέχνικα Professional”



Στα εγκαίνια της έκθεσης “Κηποτέχνικα Professional” στον εκθεσιακό χώρο της M.E.C. Παιανίας, η οποία άνοιξε τις πύλες της την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017, παρευρέθηκε και χαιρέτησε η Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Γιώτα Πούλου, η οποία από κοινού με τον βουλευτή Βοιωτίας κ. Ευάγγελο Μπασιάκο και τον Δήμαρχο Αλιάρτου – Θεσπιέων κ. Γεώργιο Ντασιώτη πραγματοποίησαν τα εγκαίνια της.
Διαβάστε Περισσότερα »

Αυξάνονται οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με όσπρια στη Βοιωτία




Στην ευρύτερη περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας, καλλιεργούνται εδώ και πάρα πολλά χρόνια όσπρια. Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, λόγω της ακραίας φτώχειας, τα όσπρια κυριάρχησαν στη διατροφή των Ελλήνων και δίκαια απέκτησαν την ονομασία «το κρέας των φτωχών».

Αυξάνονται οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με όσπρια στη Στερεά
Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών λόγω κρίσης, σε συνδυασμό με την πτώση των εισοδημάτων από τις αροτραίες καλλιέργειες, αλλάζουν τα δεδομένα

Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες εκτάσεις καλλιέργειας οσπρίων ήταν ο Δομοκός, η Λοκρίδα, η Βοιωτία και η περιοχή του Μαντουδίου στην Εύβοια. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70, το διατροφικό πρότυπο του Έλληνα καταναλωτή άλλαξε και παρατηρήθηκε μια μεγάλη στροφή στην κατανάλωση κρέατος. Η αλλαγή αυτή του διατροφικού παραδείγματος οδήγησε σε μεγάλη μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων οσπρίων στη Στερεά.

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια μεγάλη αλλαγή στο διατροφικό μοντέλο. Επιστημονικά δεδομένα αναδεικνύουν τη μεγάλη διατροφική αξία των οσπρίων και αρκετοί άνθρωποι άρχισαν να τα καταναλώνουν σε εβδομαδιαία βάση. Η οικονομική κρίση βοήθησε και αυτή στην υιοθέτηση τέτοιων υγιεινών πρακτικών. Οι αγρότες της Στερεάς, βλέποντας τα εισοδήματα από τις αροτραίες καλλιέργειες (σιτάρι, καλαμπόκι κ.ά.) να μειώνονται, ξαναγύρισαν στις παραδοσιακές καλλιεργητικές τους συνήθειες και ασχολούνται με τα όσπρια. Βλέπουν ότι υπάρχει η δυνατότητα να έχουν κέρδη από την πώλησή τους.

Η γεωπόνος Σοφία Μπλέτσα, προϊστάμενη του ΚΕΑ στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λαμίας, περιγράφει τη σημερινή κατάσταση και τα μελλοντικά σχέδια του Συνεταιρισμού: «Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται σημαντική αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων με όσπρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Συνεταιρισμός μας, το 2015 καλλιεργήθηκαν 5.830 στρέμματα και το 2016 έφθασαν τα 6.080. Με την νέα ΚΑΠ και τις εισοδηματικές ενισχύσεις στους παραγωγούς των οσπρίων μέσω της βιολογικής γεωργίας και της συνδεδεμένης ενίσχυσης, το ενδιαφέρον των παραγωγών για τα ψυχανθή αυξήθηκε. Το πρόβλημα ωστόσο εστιάζεται στην προώθηση των οσπρίων, η οποία γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο απευθείας από τους παραγωγούς. Συνήθως τα κέρδη τους τελικά είναι περιορισμένα, γιατί οι έμποροι καρπώνονται τη μερίδα του λέοντος. Από την πλευρά μας, βλέποντας πώς κινείται η αγορά, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια Ομάδα Παραγωγών ώστε να αξιοποιήσουμε με αποτελεσματικότερο τρόπο τα προϊόντα μας. Τα όσπρια της περιοχής μας είναι γνωστά. Αυτό που χρειάζεται είναι μία καλύτερη οργάνωση της παραγωγής μας, ώστε να βγάλουμε προϊόν πιστοποιημένο, ολοκληρωμένης διαχείρισης ή βιολογικό».

Κίνηση και σε Θήβα – Λιβαδειά


Το ίδιο αυξημένο ενδιαφέρον για επένδυση στην παραγωγή οσπρίων δείχνουν και αρκετοί αγρότες από τη Θήβα. Τους λόγους της αύξησης των εκτάσεων με όσπρια στην περιοχή, μας εξηγεί ο γεωπόνος και διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θήβας Στέλιος Πανάγενας: «Οι τιμές των σιτηρών κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο ήταν καθηλωμένες. Σε ξερικά εδάφη δεν έχουμε πολλές εναλλακτικές επιλογές για άλλες καλλιέργειες και μάλλον αποτελεί μονόδρομος για τους παραγωγούς η επιλογή των οσπρίων. Το 2015 καλλιεργήθηκαν 5.800 στρέμματα και το 2016 αυξήθηκαν στα 6.750. Σε συνδυασμό με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που ενισχύει τα ψυχανθή, θα έχουμε μια αύξηση η οποία μπορεί να ξεπεράσει και το 25% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Μια άλλη εικόνα που ενισχύει την άποψη αυτή είναι και το έντονο ενδιαφέρον αγροτών, ακόμη και αυτών που δεν είχαν καλλιεργήσει στο παρελθόν όσπρια, να προμηθεύονται σπόρους. Βλέποντας αυτή την εξέλιξη, δεν θα θέλαμε η ευκαιρία αυτή να πάει χαμένη. Πρόθεσή μας είναι η συγκέντρωση και η διαχείριση των οσπρίων μέσα από τη δική μας οργάνωση».

Στροφή στα όσπρια βλέπει και ο γεωπόνος Θεόδωρος Χριστοδούλου, από την περιοχή της Λιβαδειάς: «Το 2015, στην περιοχή της Λιβαδειάς είχαν καλλιεργηθεί περίπου 1.000 στρέμματα. Το 2016 οι εκτάσεις διπλασιάστηκαν και για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο θα έχουμε αύξηση που θα ξεπερνά το 20%. Οι παράγοντες που οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση είναι πολλοί. Έχουν σχέση με την αύξηση της ζήτησης από Έλληνες καταναλωτές για λόγους οικονομίας και αλλαγής των διατροφικών προτύπων με τροφές φυτικής προέλευσης. Το μεγαλύτερο ποσοστό των οσπρίων είναι εισαγόμενα, ωστόσο υπάρχουν αρκετά περιθώρια κέρδους, αν οργανωθούν αποτελεσματικότερα κάποιες ενέργειες (καθαρισμός, πιστοποίηση, συσκευασία) που δίνουν προστιθέμενη αξία στο παραγόμενο προϊόν. Επιπλέον, οι εισροές που απαιτούνται για την παραγωγή των οσπρίων δεν επηρεάζουν σημαντικά το κόστος παραγωγής του προϊόντος. Οι παραγωγοί μπορούν να αξιοποιήσουν φτωχά και άνυδρα εδάφη με σχετικά καλά παραγωγικά αποτελέσματα, εφόσον βέβαια είναι ευνοϊκές οι κλιματολογικές συνθήκες. Τέλος, η ένταξη των οσπρίων σε προγράμματα του ΠΑΑ δίνουν τη δυνατότητα στους δικαιούχους να συμπληρώσουν το εισόδημά τους από τη βιολογική γεωργία και τη συνδεδεμένη ενίσχυση».

Υπάρχουν αρκετά προβλήματα στην καλλιέργεια των οσπρίων. Πολλοί παραγωγοί χρησιμοποιούν δικό τους σπόρο οσπρίων και η καταγραφή των εκτάσεων δεν δηλώνεται. Άλλοι καλλιεργητές χρησιμοποιούν ξένους σπόρους, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ελληνικοί πιστοποιημένοι σπόροι. Ένας επίσης παράγοντας που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες οσπρίων και ειδικά των ρεβιθιών, είναι το αγριογούρουνο. Οι καταστροφές στην περιφέρεια Στερεάς είναι σημαντικές, με τις γνωστές αδυναμίες του ΕΛΓΑ στην αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών.
ypaithros.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

1ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Λεύκτρων



Διαβάστε Περισσότερα »

Ψήφισε για το Βιοκλιματικό Πάρκο του Χρυσορρόα

Άνοιξε η ψηφοφορία για τα βραβεία “Bravo”:
 Ο Δήμος Θηβαίων συμμετέχει με το “Βιοκλιματικό Πάρκο” του Χρυσορρόα

Ένα ακόμα βραβείο διεκδικεί ο Δήμος Θηβαίων για το έργο "Βιοκλιματική αναβάθμιση του δημόσιου ανοικτού χώρου κατά μήκους του ιστορικού ρέματος Χρυσορρόα του Δήμου Θηβαίων", μετά το ΧΡΥΣΟ βραβείο που έλαβε στα “Best City Awards 2016”.

Πρόκειται για τα βραβεία “ BRAVO SUSTAINABILITY AWARDS”, η ψηφοφορία των οποίων για τους πολίτες άνοιξε στις 9 Φεβρουαρίου και λήγει στις 5 Μαρτίου 2017 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα http://bravo.sustainablegreece2020.com/gr/voting

Τα βραβεία αφορούν την αξιολόγηση και ανάδειξη των καλύτερων πρωτοβουλιών και δράσεων που αναπτύχθηκαν στη χώρα μας σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης, Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας και Κοινωνικής Υπευθυνότητας και προέρχονται από Επιχειρήσεις, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Οργανισμούς της Κοινωνίας Πολιτών.

Πως ψηφίζεις:
1.    Μπαίνεις στην πλατφόρμα
http://bravo.sustainablegreece2020.com/gr/voting
2.    Επιλέγεις κατηγορία βραβείων (π.χ. ο Δήμος Θηβαίων συμμετέχει στην κατηγορία ENVIRONMENT)
3.    Επιλέγεις οργανισμό ( π.χ. ΔΗΜΟΙ/ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ)
4.    Πατάς “Αναζήτηση”
5.    Βρίσκεις το έργο που θέλεις να αξιολογήσεις και να ψηφίσεις

Η ενεργός συμμετοχή σας στη διαδικασία αξιολόγησης είναι σημαντική!
•    Ενημερώσου, Αξιολόγησε & Ανάδειξε τα καλύτερα προγράμματα.
•    Διάλεξε προγράμματα από κάθε συμμετέχουσα ομάδα και ψήφισε περισσότερες από μια θεματικές ενότητες.
•    Η γνώμη σου μετράει και συμμετέχει στη συνολική αξιολόγηση. 
Η ψηφοφορία θα παραμείνει ανοιχτή  έως 5 Μαρτίου 2017.
Για την εγκυρότητα της ψηφοφορίας, απαιτείται προσωπικό email.

Σημείωση: Επειδή έχουν παρατηρηθεί κάποια προβλήματα από ορισμένες συσκευές κινητών, προσπάθησε να εισέλθεις στην ψηφοφορία από σταθερό υπολογιστή.






Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Σύλλογος “Παναγία Μακαριώτισσα’’ σας προσκαλεί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Παλληκάρης Παναγιώτης Μουλκιώτης Απόστολος
Σύλλογος “Παναγία Μακαριώτισσα’’ σας προσκαλεί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 19 Φεβρουαρίου και ώρα 11:00 π.μ. στο ενοριακό κέντρο του ιερού ναού Αγίου Νικολάου Δομβραίνας. Στην εκδήλωση θα ομιλήσει ο Πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Σπυρίδων Βασιλάκος.
 Ο Πρόεδρος                   Γραμματέας

Παλληκάρης Παναγιώτης           Μουλκιώτης Απόστολος
Διαβάστε Περισσότερα »

Αλληλεγγύη στις κινητοποιήσεις των αγροτών απο την ΟΓΕ Λιβαδειάς

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), με τους Συλλόγους και τις Ομάδες της, ενώνει τη φωνή της με τους μικρομεσαίους αγρότες  και καλεί τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών να συμμετέχουν μαζικά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 14 Φλεβάρη στις 13.30μμ στην Πλατεία Βάθη, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων.

 Η ΟΓΕ θα βρεθεί στο πλάι τους δηλώνοντας όχι μόνο την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στο δίκαιο αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών και αγροτισσών, αλλά και την ανάγκη της κοινής μας δράσης ενάντια στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας.

Όλες στο αγροτικό συλλαλητήριο στις 14 Φλεβάρη

στις 1.30 μ.μ. στην Πλατεία Βάθης.
Διαβάστε Περισσότερα »

Το Νοσοκομείο Λιβαδειάς έκοψε την πίτα του

Σε μια λιτή τελετή, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Λιβαδειας έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πιτα τους.
Παρόντες ήταν ο Μητροπολίτης Θηβών κ΄ Λεβαδείας Γεώργιος, ο πατέρας Θεόδωρος, ιερέας του νοσκομείου και μέλη του Δ.Σ.
Επίτιμος προσκεκλημένος ο συντ/χος δάσκαλος κος Γεώργιος Μαυρογένης, πρώην Πρόεδρος του Ν.Λιβαδειάς, εκείνος που επέβλεψε τη μεταφορά του Νοσοκομείου στο νέο κτίριο. Στον κο Μαυρογένη απονεμήθηκε, για πρώτη φορά, αναμνηστικό δώρο για την προσφορά του. Αξίζει να σημειωθεί πως οι υπηρεσίες των τότε Προέδρων παρέχονταν αμισθί.

Μικρό αναμνηστικό επίσης, δόθηκε στην εργαζόμενη του Νοσοκομείου, που συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα (μετά τον Αύγουστο του 2016). Ο θεσμός αυτός καθιερώνεται και θα επαναλαμβάνεται, στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, για τους -από εδώ και στο εξής- συνταξιοτούμενους.

Το φλουρί "έκρυβε" δώρο : 2ήμερη διαμονή για 2 άτομα, σε προορισμό εντός Στερεάς Ελλάδας.
Διαβάστε Περισσότερα »

Οι levadistas συμμετέχουν δυναμικά στο «LET’S DO IT GREECE 2017»


Οι levadistas
στις 2 Απριλίου θα συμμετέχουμε στην ημέρα Let's do it Greece (καθαρίζουμε όλοι μαζί την Ελλάδα σε μια μέρα), και σας καλούμε σε συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Φεβρουαρίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 6.30μμ, στην αίθουσα του Παλιού Δημαρχείου, προκειμένου να συνεργαστούμε και να συντονίσουμε τις δράσεις μας, με κοινό γνώμονα την αγάπη μας για το περιβάλλον.
Διαβάστε Περισσότερα »

Μάγεψαν την αποκριάτικη Θεσσαλονίκη οι Κουδουναραίοι Διστόμου (φωτο)


Εντυπωσιακή εμφάνιση έκαναν και φέτος στην αποκριάτικη Θεσσαλονίκη οι Κουδουναραίοι Διστόμου, οι τραγόμορφοι προάγγελοι της Άνοιξης, στο πλαίσιο της δράσης «Δρόμοι του Κουδουνιού» («Bellroads»).

Η περίπου 20μελής ομάδα των μεταμφιεσμένων Κουδουναραίων από την Βοιωτία έδωσε χθες Κυριακή 12 Φεβρουαρίου,  το δικό της αποκριάτικο ...ήχο και ...χρώμα στο κέντρο της Συμπρωτεύουσας με την αθυρόστομη σάτιρά της και τα πικάντικα, επίκαιρα, στιχάκια- μια διονυσιακή παράδοση που στο Δίστομο επιβιώνει 30 αιώνες!

Η πομπή, από το Λευκό Πύργο με το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήταν μέρος του 2ου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Κωδωνοφόρων με την συμμετοχή περίπου 1.500 κουδουναραίων, μουσικών και χορευτών από τα Βαλκάνια και την Ελλάδα

Παρά το κρύο, οι αναπαραστάσεις τελετουργιών, οι εκκωφαντικοί ήχοι, και τα τοπικά δρώμενα βγαλμένα από τις λαϊκές παραδόσεις ξάφνιασαν ευχάριστα τους παρευρισκόμενους δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία, πέραν της ψυχαγωγίας, να γνωρίσουν την πολιτισμική κληρονομιά, όχι μόνο του τόπου μας, αλλά και των χωρών που συμμετέχουν.

Οι τραγόμορφοι Κουδουναραίοι είναι ένα πολύ παλιό έθιμο  της περιοχής του Διστόμου που έχει διονυσιακές ρίζες και συνίσταται στην περιφορά ανθρώπων - νέοι και τελευταία και νέες- ντυμένων με προβιές ζώων και ζωσμένοι με αλυσίδες μεγάλες κουδούνες στη μέση τους ,  προσπαθούν, συμβολικά, με τον εκκωφαντικό κτύπο των κουδουνιών να ξυπνήσουν τη φύση, μόλις τελειώνει ο χειμώνας και αρχίζει η άνοιξη. Την επερχόμενη άνοιξη συμβολίζουν και τα φύλλα ελιάς που έχουν στην κορυφή των μαγκούρων τους.
Μαζί με την αθυρόστομη "αριστοφανικής προέλευσης" γλώσσα τους στα αυτοσχέδια τραγούδια που λένε δίνουν μια άκρως επιθεωρησιακή και εν κινήσει ''παράσταση'', αφού τα θέματα που θίγουν κάθε χρόνο είναι εμπνευσμένα από την τρέχουσα πολιτική  και  κοινωνική  επικαιρότητα.

 Οι ομάδες που συμμετείχαν - πέραν του Διστόμου- ήταν :Βαμβακόφυτο Σερρών, Σκύρος Βορείων Σποράδων, Πύργοι, Παγονέρι, Πετρούσα, Μοναστηράκι, Βώλακας, Ξηροπόταμος και Καλή Βρύση Δράμας, Λιβάδι Ολύμπου, Γόννοι Λάρισας, Βερτίσκος και Σοχός Θεσσαλονίκης, Αγναντερό Καρδίτσας, Έδεσσα, Παπαγιάννη Φλώρινας, Παλαμάς Καρδίτσας, Σερβία Λοτσόβικ, Κάρλοβο, Γκόρνα Βασιλίτσα και Βαρβάρα, Βουλγαρίας και Αγκνίτα Ρουμανίας.

H εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και την αιγίδα του Υπ. Πολιτισμού.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ