Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Μεγάλες Προσφορές σε μπαταρίες αυτοκινήτων στην Αλίαρτο

Στο πρατήριο καυσίμων  BP του Γιώργου Πέτρου   που εδρεύει στην Αλίαρτο ,θα βρείτε συμφέρουσες προσφορές σε μπαταρίες αυτοκινήτων.Επιλέγοντας μπαταρίες αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών ή οποιουδήποτε οχήματος από την εταιρεία μας, είστε σίγουροι πως το όχημά σας θα έχει αδιάκοπη τροφοδοσία ρεύματος για κάθε απαιτητική λειτουργία, παρέχοντάς σας απόδοση κατά την εκκίνηση, ασφάλεια και αξιοπιστία.  Μπορείτε να μας ρωτήσετε σχετικά με την μπαταρία που αντιστοιχεί στο όχημά σας και να σας ενημερώσουμε για τις διαθέσιμες επιλογές σας.
Το πρατήριο καυσίμων BP στο 1ο χλμ Θηβών Λιβαδειάς στη περιοχή Κάστρο,στην είσοδο της Αλιάρτου, δραστηριοποιείται στον κλάδο των υγρών καυσίμων,  προσφέροντας στους πελάτες του καύσιμα κορυφαίας ποιότητας.
Πραγματοποιούμε διανομή πετρελαίου θέρμανσης κατ’ οίκον σε όλο το Δήμο Αλιάρτου Θεσπιών.
Η γκάμα των προϊόντων μας περιλαμβάνει:

    Πετρέλαιο κίνησης

    Πετρέλαιο θέρμανσης

    Βενζίνη αμόλυβδη

    Βενζίνη αμόλυβδη Super Plus

    Λιπαντικά παντός τύπου

    Αξεσουάρ και είδη περιποίησης αυτοκινήτου


Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους πελάτες μας ποιοτικά καύσιμα στις καλύτερες τιμές καθώς και μια ευρεία γκάμα λιπαντικών και ειδών αυτοκινήτου τα οποία πληρούν τις υψηλότερες προδιαγραφές ποιότητας.


Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2268023527-2268022292 
ΑΛΙΑΡΤΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ



Διαβάστε Περισσότερα »

Σώθηκε από θαύμα ο Κούγιας: Τράκαρε με νταλίκα στην Υλίκη-ΦΩΤΟ




Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 12 ξημερώματα Τρίτης, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΑΕΛ Αλέξης Κούγιας πηγαίνοντας προς Αθήνα, συγκρούστηκε με νταλίκα στην εθνική οδό, στο ύψος της Υλίκης.

Παρά τη σφοδρότητα της σύγκρουσης και τις σοβαρές υλικές ζημιές ο ισχυρός άνδρας των «βυσσινί» δεν έπαθε τίποτα όπως άλλωστε και ο οδηγός της νταλίκας.
Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Θηβών. Ο γνωστός ποινικολόγος και ιδιοκτήτης της ΑΕΛ, είναι καλά στην υγεία του, όπως ανέφερε ο ίδιος λίγες ώρες μετά το συμβάν.
ΦΩΤΟ απο Παντελή Μπατσούλη

Διαβάστε Περισσότερα »

Στηρίζει τις κινητοποιήσεις των αγροτών η Ενωτική Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών του Δήμου Λεβαδέων


ΨΗΦΙΣΜΑ  Οι αγρότες, δοκιμάζονται σκληρά δίνοντας καθημερινά έναν εξαιρετικά δύσκολο αγώνα προκειμένου να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να επιτελέσουν το έργο τους. Η κυβέρνηση, με τα Μνημόνια απειλεί με αφανισμό ολόκληρους τους παραγωγικούς τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας.
     Οι αποφάσεις της κυβέρνησης οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη εξαθλίωση και την εγκατάλειψη τη γης.
    Καλούμε την κυβέρνηση:
   Να αποσύρει άμεσα τα  δυσβάσταχτα μέτρα που επιβάλει με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο  και  την βαριά φορολόγηση
   Να φροντίσει για τη μείωση του κόστους παραγωγής στον αγροτικό τομέα.
   Στηρίζουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και τα δίκαια αιτήματα των αγροτών της Βοιωτίας και όλης της χώρας ενάντια στις νέες επιβαρύνσεις.
   Δηλώνουμε ότι θα είμαστε στο πλευρό των αγροτών και των άλλων  κοινωνικών ομάδων που σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή βάλλονται  από καταιγισμό μέτρων και αποφάσεων, η εφαρμογή των οποίων θα αναγκάσει τον ήδη δοκιμαζόμενο αγρότη να εγκαταλείψει τη γη του.
                                   


                                       Για την Ενωτική Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών
                                                          Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
                                                              Γιώργος   Ζιώγας
                                                              Γιώργος  Σκλάβος

Διαβάστε Περισσότερα »

Ομιλία στη Θήβα «Η Μεταμόσχευση Μυελού Οστών και η Σημασία της Εθελοντικής Προσφοράς»

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θηβών με την συνεργασία του Δήμου Θηβαίων και όλων των    Αθλητικών  Σωματείων  της πόλης μας, ,διοργανώνουν  στις 15 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 18.00
 στο Κλειστό  Γήπεδο της Θήβας, την ημερίδα «Παράθυρο στη   Ζωή» με στόχο την ευαισθητοποίηση και την  ενημέρωση τους. Ομιλητής ο Καθηγητής  Αιματολόγος, Ογκολόγος κ. Στέλιος Γραφάκος.
                      Στον εθελοντισμό και τον αθλητισμό υπάρχουν κοινές αξίες και οράματα. Ανάμεσα σε αυτά είναι η ενεργοποίηση όλων και κυρίως των νέων σε θέματα αθλητισμού και εθελοντισμού ώστε αυτά να γίνουν μέρος της καθημερινότητας τους  και στάση ζωής.           
                    Ο  Σύλλογος  «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Πρωταρχικός του στόχος είναι η λειτουργία Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, για να προσφέρει ελπίδα ζωής σε συνανθρώπους μας, παιδιά και ενήλικες, που πάσχουν από απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες.
                 Η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων ( ή μυελού των οστών) είναι κυριολεκτικά «θεραπεία σωτηρίας» για ασθένειες όπως  η λευχαιμία, η απλαστική αναιμία, η μεσογειακή αναιμία, οι κληρονομικές ανοσοανεπάρκειες, λέμφωμα που δεν θεραπεύονται με άλλο τρόπο. Προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί η μεταμόσχευση είναι να υπάρχει ένας κατάλληλος δότης.
                 Μόνο το 30% των ασθενών θα βρουν συμβατό δότη μέσα στην  οικογένειά τους. Για τους υπόλοιπους, θα πρέπει να αναζητηθεί μη συγγενής εθελοντής δότης. Πρέπει να σημειωθεί, ότι για να βρεθεί ένας συμβατός δότης χρειάζονται χιλιάδες εθελοντές.
                   Σήμερα διεθνώς είναι καταγεγραμμένοι περισσότεροι από 28 εκατομμύρια εθελοντές δότες. Στη χώρα μας ο αριθμός εθελοντών δοτών είναι  περίπου 20.000, αριθμός ανεπαρκής για την ανεύρεση κατάλληλου δότη για έλληνες ασθενείς που λαμβάνουν μοσχεύματα κατά πλειοψηφία από το εξωτερικό.
                 Αναγκαίο είναι να γίνουν συντονισμένες και συστηματικές προσπάθειες από όλους τους φορείς ώστε να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μια τράπεζα με τουλάχιστον 100.000 εθελοντές δότες, καθώς  και η κοινή καταγωγή  αυξάνει τις πιθανότητες ανεύρεσης συμβατού δότη για έναν έλληνα ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση.
                  Η εθελοντική προσφορά μυελού των οστών αποτελεί το κορύφωμα της δωρεάς του ανθρώπου προς τον άνθρωπο, χαρίζοντας ζωή. Δίνοντας λίγο αίμα, με διαδικασίες ακίνδυνες για τον δότη γίνεται η αρχή για την σωτηρία ενός συνανθρώπου μας και

ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΩΣΟΥΜΕ
Διαβάστε Περισσότερα »

Ομιλία Προέδρου ΕΚΠΑ στο Συνεδριακό Αλιάρτου-Ο θρησκευτικός φανατισμός και οι διαστάσεις του


«ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ»
ΕΔΡΑ ΑΛΙΑΡΤΟΣ
ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
ΔΗΜΟΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ–ΘΕΣΠΙΕΩΝ & ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΟΙΩΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
(συνεργασία με το «Κοινόν των Βοιωτών για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον»)


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Tην Παρασκευή17Φεβρουαρίου 2017 & ώρα 6.30 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων(Κεντρική Πλατεία Αλιάρτου) θα πραγματοποιηθεί ομιλία


ΜΕ ΘΕΜΑ:
«Ιησούς Χριστός: Σημείον αντιλεγόμενον,
στην εποχή του & σήμερα»
Ο θρησκευτικός φανατισμός και οι διαστάσεις του
ΟΜΙΛΗΤΗΣ
ΘΩΜΑΣ ΑΝΤ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Πρόεδρος Τμήματος Θεολογίας ΕΚΠΑ – Αναπληρωτής Καθηγητής
Διαβάστε Περισσότερα »

Επείγουσα Ανακοίνωση: Διακοπή ρεύματος σε Μάζι και Ευαγγελίστρια-Πιθανή δυσλειτουργία στην παροχή του νερού στη Δ.Ε.Θεσπιών

Διακοπή Ηλεκτρικού Ρεύματος την Τετάρτη 15/02/2017

Ο Δήμος Αλιάρτου – Θεσπιέων, σας ενημερώνει ότι έλαβε σχετική ενημέρωση από την Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Λιβαδειάς, ότι την Τετάρτη 15/02/2017 θα πραγματοποιηθεί ΔΙΑΚΟΠΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ από τις 11:00 έως τις 13:00  στον οικισμό Μαζίου και στην Τ.Κ. Ευαγγελίστριας, λόγω εργασιών της ΔΕΗ  στο δίκτυό της.
Λόγω της διακοπής ενημερώνουμε τους κατοίκους του οικισμού Μαζίου - Αλιάρτου,  Άσκρης, Νεοχωρίου, Θεσπιών, Λεονταρίου και Μαυροματίου πως θα υπάρξει και πιθανή δυσλειτουργία στην παροχή του νερού ύδρευσης.

Εκ του Δήμου
Διαβάστε Περισσότερα »

“Γαϊτανάκι 2017” του Δήμου Λεβαδέων-Όλο το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων



Διαβάστε Περισσότερα »

Εφοριακός «μαϊμού» άρπαξε από ηλικιωμένη στις Θεσπιές 450 ευρώ-ΠΡΟΣΟΧΗ


Παριστάνοντας τον  εφοριακό χτύπησε την πόρτα μιας ηλικιωμένης γυναίκας,χθες το πρωί στις Θεσπιές,ένας καλοντυμένος άνδρας  και την έπεισε να του δώσει χρήματα για να εξοφλήσει την υποτιθέμενη οφειλή της κόρης της.
Το μυαλό της άτυχης 80χρονης δεν πήγε στο κακό, όταν ο απατεώνας  της είπε ότι το παιδί της κινδύνευε με κατασχέσεις και φυλάκιση. Έτσι, προθυμοποιήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του permisospress,να του δώσει 450 ευρώ για να εξοφλήσει την οφειλή.
 Ξεκίνησαν αναζητήσεις από την Αστυνομία.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ-ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ
    Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν τηλεφωνικώς για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό σας πρόσωπο.

    Να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το πρόσωπο αυτό, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, εάν είναι δυνατόν με άλλη τηλεφωνική συσκευή για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η «γραμμή» να είναι ακόμη ανοιχτή από τους δράστες, οι οποίοι δεν τερμάτισαν την προηγούμενη κλήση.

    Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

    Σε καμία περίπτωση να μην πείθεστε, ακόμη κι αν μιλήσετε με άτομο το οποίο σας έδωσαν οι δράστες κατά τη μεταξύ σας τηλεφωνική επικοινωνία, προσποιούμενο το συγγενή σας.

    Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να δώσετε χρήματα.

    Να ενημερώνετε τα οικεία σας πρόσωπα (του στενού και ευρύτερου συγγενικού, φιλικού και κοινωνικού περιβάλλοντος) και ιδιαιτέρως τα ηλικιωμένα άτομα σχετικά και να τους συμβουλεύετε προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο θυματοποίησης τους.

    Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, εάν έλθουν σε επαφή μαζί σας καθώς και των οχημάτων με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών.

    Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.

    Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.

    Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.

    Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

    Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

    Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

    Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.

    Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.

    Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.

    Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

    Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

    Να απευθύνεστε στο Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής σας, ενώ για άμεση αστυνομική επέμβαση μπορείτε να επικοινωνείτε με την Άμεση Δράση, καλώντας τον τριψήφιο αριθμό 100, ακόμα και στέλνοντας δωρεάν μήνυμα (SMS) στον ίδιο αριθμό.


Διαβάστε Περισσότερα »

Aποκριάτικος Χορός του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Μαζίου "ΚΙΣΣΟΥΣΑ"

Διαβάστε Περισσότερα »

Συγχαρητήρια Δημάρχου Λεβαδέων στην ομάδα ποδοσφαίρου του 1ου Γ.Ε.Λ. Λιβαδειάς

Η Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Γιώτα Πούλου και ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού κ. Σωτήρης Καρβούνης συγχαίρουν την ομάδα ποδοσφαίρου αρρένων του 1ου Γενικού Λυκείου Λιβαδειάς που απέσπασε την 1η θέση στους αγώνες ποδοσφαίρου Λυκείων Βοιωτίας που διεξήχθησαν στην Αλίαρτο και τους εύχονται καλή επιτυχία στους περιφερειακούς αγώνες.

Διαβάστε Περισσότερα »

Γιώργος Ντασιώτης:"Aνάγκη συνεργασίας όλων για την Κωπαΐδα"(Βίντεο)

Παρέμβαση δημάρχου Αλιάρτου Γ.Ντασιώτη στο Περιφερειακό συμβούλιο

Ο δήμαρχος Αλιάρτου Γιώργος Ντασιώτης στην παρέμβαση του κατα την έναρξη του σημερινού Περιφερειακού συμβουλίου στον Ορχομενό ,αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους,μίλησε για την Κωπαίδα,άκανε λόγο για "ζωτικό χώρο" που αφορά άμεσα τους δήμους Ορχομενού-Αλιάρτου και έχει να κάνει με την διαβίωση των δημοτών.

Επίσης ο κ.Ντασιώτης αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας όλων για την Κωπαΐδα με σωστό σχέδιο,ενώ τόνισε ότι το κεφάλαιο μέσα στην Κωπαΐδα είναι η αγροτική οδοποιία.Άφθονο γέλιο στην αίθουσα του συμβουλίου έφερε η αναφορά του δημάρχου ότι.."ο δήμος Ορχομενού είναι όμορφος επειδή μοιάζει στον δήμο Αλιάρτου"..

Δείτε το βίντεο
Διαβάστε Περισσότερα »

Το θέμα των ΡΟΜΑ πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο Θήβας



Η ενημέρωση επί των εξελίξεων στο θέμα της μετεγκατάστασης του καταυλισμού των ΡΟΜΑ ,δεσπόζει  στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Θήβας, την Τετάρτη,15 του μηνός.

Άλλα θέματα είναι τα εξής:

    Λήψη απόφασης για την παράταση μισθωτικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Θηβαίων και NORDIA A.E μέχρι την 31-12-2017.

    Λήψη απόφασης για την απευθείας ανάθεση της προμήθειας λιπαντικών για τις    ανάγκες λειτουργίας της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης & Αποχέτευσης Θήβας (ΔΕΥΑΘ).

    Λήψη απόφασης περί ορισμού των υποχρεωτικών πληροφοριών λειτουργίας που πρέπει να έχει η πληροφοριακή πινακίδα εισόδου των παιδικών χαρών του Δήμου             Θηβαίων.

    Έγκριση 2ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών – Τακτοποιητικού του έργου με τίτλο : «Δημοτική οδοποιία Δημοτικής Ενότητας Θήβας».

    Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών για το έργο με τίτλο : «Κατασκευή αγωγού ύδρευσης από Ταχυδιυλιστήριο έως Δεξαμενή Δομβραίνας».
    Έγκριση άδειας εισόδου – εξόδου για την εγκατάσταση της βιομηχανίας παραγωγής ασφαλτόστρωσης με την επωνυμία «ΛΑΤΩ ΑΤΕ», στη θέση «Καναβάρι» σε αγροτική       οδό της Δ.Κ. Θήβας του Δ.Θηβαίων.

    Αποδοχή πίστωσης ποσού 11.664,20€ από το ΥΠ.ΕΣ. που αφορά πρόστιμα Κ.Ο.Κ. το χρονικό διάστημα από 2/11/2016 έως και 2/1/2017 (Χρηματ. Εντολή 260/17).
Διαβάστε Περισσότερα »

Ποιος ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος και οι… αντιπροτάσεις της ορθόδοξης εκκλησίας

Πώς φτάσαμε να τον εορτάζουμε για την ημέρα των ερωτευμένων;
Κάθε μέρα σαν και σήμερα, άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο θα προσφέρουν μπουκέτα λουλουδιών, κάρτες, γλυκά και δώρα σε αγαπημένους τους, με αφορμή τη γιορτή του Άγιου Βαλεντίνου.

Ποιος ήταν όμως ο περιβόητος αυτός Βαλεντίνος και πώς φτάσαμε να τον εορτάζουμε;

Η Καθολική Εκκλησία αναγνωρίζει τουλάχιστον τρεις διαφορετικού αγίους με το όνομα Βαλεντίνος (Valentine ή Valentinus) όλοι εκ των οποίων είχαν μαρτυρήσει.

Σύμφωνα με ένα θρύλο, ο Βαλεντίνος ήταν ένας ιερέας που έζησε κατά τον τρίτο αιώνα μ.Χ. Όταν ο αυτοκράτορας Κλαύδιος II αποφάσισε ότι όλοι οι ανύπαντροι άντρες ήταν καλύτεροι στρατιώτες από αυτούς με συζύγους και οικογένειες, απαγόρευσε σε νέους άντρες να παντρεύονται. Ο Βαλεντίνος, αντιλαμβανόμενος την αδικία του σχετικού διατάγματος, αψήφησε τον Κλαύδιο και συνέχισε να φέρνει μυστικά εις γάμου κοινωνία τα νεαρά ζευγάρια. Κάποια στιγμή, ωστόσο, η δράση του αποκαλύφθηκε και ο Κλαύδιος διέταξε τη θανάτωσή του.

Άλλος θρύλος θέλει τον Βαλεντίνο να βρίσκει το θάνατο επειδή βοήθησε Χριστιανούς να δραπετεύσουν από τη φυλάκιση και τα συνεπακόλουθα βασανιστήρια. Σύμφωνα μάλιστα με μια ιστορία, ένας φυλακισμένος Βαλεντίνος ήταν ο πρώτος που έστειλε ερωτικό γράμμα σε ένα νεαρό κορίτσι που είχε ερωτευτεί και πιθανότατα να ήταν η κόρη του δεσμοφύλακά του. Υπέγραψε την κάρτα, συνεχίζει ο θρύλος, με τη φράση «Με αγάπη από τον Βαλεντίνο σου», που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα.

St-valentine-baptizing-st-lucilla-jacopo-bassano

Αν και η αληθινή ιστορία του Άγιου Βαλεντίνου σκεπάζεται ακόμη και σήμερα με ένα πέπλο μυστηρίου, όλες οι ιστορίες και οι εκδοχές συγκλίνουν στην εικόνα μιας συμπαθητικής, ηρωικής και το βασικότερο ρομαντικής φιγούρας.

Κατά το Μεσαίωνα, ο Βαλεντίνος θα γινόταν ένας από τους σημαντικότερους αγίους σε Βρετανία και Γαλλία.

Αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο Βαλεντίνος εορτάζεται στα μέσα του Φεβρουαρίου λόγω του ότι πέθανε ή θάφτηκε την ημέρα εκείνη γύρω στα 270 μ.Χ, υπάρχει η εκδοχή ότι η Εκκλησία αποφάσισε να τοποθετήσει στρατηγικά την ημερομηνία ώστε να συμπίπτει με τα Λουπερκάλια, τη ρωμαϊκή γιορτή προς τιμή του θεού της γονιμότητας Λούπερκους, σε μια προσπάθεια να προσηλυτίσει τους παγανιστές.

Τα Λουπερκάλια επιβίωσαν τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού, μέχρι που απαγορεύτηκαν στα τέλη του 5ου αιώνα οπότε και ο Πάπας Γελάσιος ανακήρυξε την 14η Φεβρουαρίου ως Ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου. Έπρεπε, όμως, να περάσουν πολλά χρόνια μέχρι η γιορτή να συνδεθεί οριστικά και αμετάκλητα με τον έρωτα, με τις πρώτες γραπτές αναφορές να εμφανίζονται μετά το 1400.
Ο Άγιος Βαλεντίνος και η Ορθόδοξη Εκκλησία

Ο Άγιος Βαλεντίνος δεν μνημονεύεται πουθενά στο ορθόδοξο εορτολόγιο και, όπως ήταν φυσικό, η ορθόδοξη Εκκλησία ποτέ δεν τον παραδέχτηκε. «Ο άγιος αυτός είναι για μας ανύπαρκτος. Είναι μια μυθοπλασία δυτικής προέλευσης», δηλώνουν άνθρωποι της Εκκλησίας.

Ο εορτασμός του αγίου άρχισε να μπαίνει στη ζωή των Ελλήνων και η ημέρα να καθιερώνεται ως ημέρα των ερωτευμένων, στα τέλη της δεκαετίας του ‘70, με πρωτοβουλία των ανθοπωλών. Εκπρόσωποι της Εκκλησίας πρότειναν τότε, οι έλληνες ερωτευμένοι να τιμούν και να γιορτάζουν αγίους που υπάρχουν στο ορθόδοξο εορτολόγιο.

Το 1994, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Γιάννης Χατζηφώτης, πρότεινε να καθιερωθεί ως ημέρα των ερωτευμένων η γιορτή του Αγίου Υακίνθου, που τιμάται στις 3 Ιουλίου.

Ο Υάκινθος καταγόταν από την Καισάρεια της Καπαδοκίας και υπηρετούσε ως κουβικουλάριος (θαλαμηπόλος) του ρωμαίου αυτοκράτορα Τραϊανού. Άνθρωπος εμπιστοσύνης του αυτοκράτορα, ο Υάκινθος προσηλυτίσθηκε στον Χριστιανισμό, προκαλώντας την οργή του Τραϊανού, που όταν το έμαθε διέταξε να τον φυλακίσουν χωρίς να του δίνουν καθόλου φαγητό, εκτός κι αν ήθελε να φάει ειδωλόθυτα. Σαράντα μέρες πέρασε έτσι ο Υάκινθος, χωρίς να αγγίξει τα ειδωλόθυτα. Την 41η, όμως, παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο, σε ηλικία 20 ετών.

Στην καθιέρωση της 3ης Ιουλίου ως ημέρα του έρωτα και της ποίησης πρωτοστάτησε ο γνωστός τραγουδοποιός από τα Ανώγεια της Κρήτης, Λουδοβίκος των Ανωγείων, που μαζί με ανθρώπους του πνεύματος και των γραμμάτων προχώρησαν στην ανέγερση ενός ναού σε μια πανέμορφη τοποθεσία, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στον Ψηλορείτη. Μπροστά από το εκκλησάκι αυτό, που είναι το μοναδικό στην Ελλάδα αφιερωμένο στον Άγιο, κάθε καλοκαίρι πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με την επωνυμία Υακίνθεια.

Το 2000 ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, στην προσπάθειά του να φέρει πιο κοντά τη νεολαία στην Εκκλησία, πρότεινε να εορτάζεται η γιορτή των ερωτευμένων στις 13 Φεβρουαρίου, ημέρα που η Ορθοδοξία τιμά τη μνήμη των Αποστόλων Ακύλα και Πρίσκιλλας, ενός ενάρετου ζευγαριού ιουδαίων σκηνοποιών, που ζούσε στην Κόρινθο και ασπάστηκε τον Χριστιανισμό.
Διαβάστε Περισσότερα »

Εκδήλωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Βαγίων


Διαβάστε Περισσότερα »

Που θα βρίσκονται οι βλάχοι της Θήβας την Τσικνοπέμπτη;

Ο Δημοτικός Οργανισμός Θήβας σας ανακοινώνει ότι οι παρέες των Βλάχων το βράδυ της Τσικνοπέμπτης θα βρίσκονται στα παρακάτω κέντρα εστίασης της πόλης των Θηβών .

1.    Η παρέα του κ. Παναγιώτη Σταμάτη θα βρίσκεται στο << ΤΖΑΚΙ >> στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θήβας .

2.    Η παρέα του κ. Νίκου Τσεσμελή θα βρίσκεται στον << ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ >> στους Αγ. Θεοδώρους .

3.    Η παρέα του κ. Στέλιου Μπεκρή θα βρίσκεται στον  << ΖΥΘΟ >> πλησίον Κεντρικής Πλατείας Θήβας .

4.    Η παρέα του κ. Ευάγγελου Αρκούδη θα βρίσκεται στον <<ΕΛΑΤΟ >> πλησίον Ι.Ν. Αγίου Λουκά Θήβας  .

5.    Η παρέα ΄΄ Σπύρου Αντωνάκη΄΄  του Ηλία Κίστου  θα βρίσκεται στον

<< ΜΠΑΡΜΠΑ  ΓΙΑΝΝΗ  >> στο Μοσχοπόδι .

Οι παρέες των Βλάχων με τους Καπεταναίους  σας περιμένουν το βράδυ αυτό ξεκινώντας από την Πλατεία της Θήβας Τσικνίζοντας να γλεντήσετε και να χορέψετε μαζί τους με κρασί, νταούλια και πίπιζες μέχρι το πρωί . _  


Διαβάστε Περισσότερα »

Καρναβάλι Ορχομενού-Όλο το πρόγραμμα



Διαβάστε Περισσότερα »

Σχέδιο εκκένωσης του Ελληνικού -1.700 πρόσφυγες σε Θήβα και Λάρισα

Περίπου 1.700 πρόσφυγες, που διαμένουν στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, σχεδιάζει να μεταφέρει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ηδη αξιωματούχοι, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ειδήσεις», αναζητούν χώρους φιλοξενίας των προσφύγων που αντιδρούν στη μετακίνησή τους σε άλλα προσφυγικά κέντρα λόγω της μακροχρόνιας παραμονής τους στο Ελληνικό.

«Εμφανίζουν δείγματα ιδρυματισμού. Παρά τις πολύ άσχημες συνθήκες διαβίωσης αρνούνται να το εγκαταλείψουν», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στην εφημερίδα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η επιχείρηση εκκένωσης θα γίνει σταδιακά μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, όπως έγινε και στην Ειδομένη.

Τα δύο επικρατέστερα κέντρα φιλοξενίας φέρεται να είναι το πρώην εργοστάσιο Σαγίρογλου στη Θήβα αλλά και το πρώην στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου στο Κουτσόχερο της Λάρισας.


Διαβάστε Περισσότερα »

Σύλλογος ΠΕ Λιβαδειάς: Αίτημα έκτακτης οικονομικής επιχορήγησης σχολικών μονάδων Π.Ε. για κάλυψη αναγκών θέρμανσης

Αίτημα έκτακτης οικονομικής επιχορήγησης
σχολικών μονάδων Π.Ε. για κάλυψη αναγκών θέρμανσης

O Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α΄/θμιας Εκπ/σης περιφ. Λιβαδειάς ζητά από την Σχολική Επιτροπή σχολικών μονάδων Π.Ε. του Δήμου Λεβαδέων (με δύο έγγραφα -  αιτήσεις  αρ.πρ. 30/6-2-2017 και 41/13-2-2017) έκτακτη οικονομική επιχορήγηση για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης της τρέχουσας χειμερινής περιόδου για τέσσερα (4) Νηπιαγωγεία και πέντε (5) Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Λεβαδέων.
Συνεκτιμώντας σημαντικούς παράγοντες όπως: οι φετινές δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η μείωση της κρατικής επιχορήγησης, σχολικά κτίρια χωρίς μόνωση κ.α. είναι απαραίτητη η έκτακτη οικονομική επιχορήγηση των σχολικών μονάδων ώστε να διασφαλισθεί το ελάχιστο επίπεδο συνθηκών ομαλής λειτουργίας τους για τους μαθητές μας.
Διαβάστε Περισσότερα »

Επιμένει ο χειμώνας! Κρύο, βροχές και χιόνι σε όλη τη χώρα

Πρόσκαιρες βροχές ή χιονόνερο αναμένονται σήμερα Τρίτη στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, σύμφωνα με την ΕΜΥ.

 Λίγα χιόνια στα βόρεια και κεντρικά ορεινά-ημιορεινά και στα ορεινά της Κρήτης. Βαθμιαία και από τα βόρεια βελτίωση του καιρού. Βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι στο Αιγαίο 7 τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τα βόρεια. Παγετός κατά τόπους τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία νεφώσεις παροδικά αυξημένες με χιονόνερο ή ασθενείς χιονοπτώσεις και γρήγορη βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -1 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις και γρήγορα αίθριος.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο από -4 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ευβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονόνερο και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και στα βόρεια και κεντρικά ημιορεινά. Βαθμιαία βελτίωση από τα βόρεια.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα ανατολικά και νότια 7 τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 4 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και τα ανατολικά κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές και τοπικές χιονοπτώσεις τα ορεινά της Κρήτης. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κρήτη.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 7 με 8 μποφόρ και βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Γενικά αίθριος και στα βόρεια τις πρωινές ώρες τοπικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Γρήγορη εξασθένηση στα βόρεια.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 13 και στα βόρεια έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Καιρός: Αρχικά νεφώσεις με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο στα ανατολικά και βόρεια και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις και από το απόγευμα αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και τα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Αρχικά νεφώσεις με πιθανότητα για χιονόνερο και στα ορεινά για ασθενείς χιονοπτώσεις και γρήγορα αίθριος.
Ανεμοι: Από ανατολικές και βαθμιαία από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 3 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

Δημοτικό σχολείο στις γυναικείες φυλακές Ελεώνα Θηβών εγκαινίασε ο υπ. Παιδείας


Τη λειτουργία μονοθέσιου δημοτικού σχολείου στις γυναικείες φυλακές στον Ελεώνα Θηβών, εγκαινίασε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου.

Ο υπουργός, που επισκέφθηκε τις γυναικείες φυλακές, παρέμεινε για αρκετές ώρες στο κατάστημα κράτησης και συνομίλησε με τις κρατούμενες, το προσωπικό και τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργεί εκεί. Άκουσε τα προβλήματα, ενημερώθηκε για τις ελλείψεις σε προσωπικό και δεσμεύτηκε για την γρήγορη αντιμετώπισή τους.

Ο κ. Γαβρόγλου εξήρε την δουλειά που γίνεται, τόσο στο δημοτικό όσο και στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, καθώς και την ευσυνειδησία, την αποτελεσματικότητα και την αφοσίωση των εκπαιδευτικών στο έργο τους.


Διαβάστε Περισσότερα »

Η Ι.Μ. Θηβών για την Θεματική Εβδομάδα του Υπ. Παιδείας

Ανακοίνωση για την δημόσια διαμάχη σχετικά με την Θεματική Εβδομάδα του Υπουργείου Παιδείας εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας.

''Μας εκπλήσσει η νοοτροπία εκείνη που επιθυμεί να εξαλείψει ή να αμβλύνει την φυσική διάκριση των φύλων'' αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της η Ιερά Μητρόπολη Θηβών.

Διαβάστε παρακάτω την σχετική ανακοίνωση:

Στην πρόσφατη δημόσια διαμάχη σχετικά με την θεματική εβδομάδα που προτάθηκε να διδαχθεί στα γυμνάσια τη̋ χώρα̋ μα̋, κυριάρχησε το ζήτημα του φύλου.

Αναγνωρίζουμε το ενδιαφέρον του Υπουργείου Παιδεία̋ς για την ισοτιμία των φύλων στην πράξη και την πρόληψη συμπεριφορών βίας έναντι συνανθρώπων μας που εκδηλώνουν διαφορετική συμπεριφορά.

Ταυτόχρονα στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στην επιφυλακτικότητα πολλών κληρικών και λαϊκών μελών τη̋ς Εκκλησίας, πολλών γονέων και κηδεμόνων, αλλά και μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητος.

Είναι λυπηρό ότι ακόμη στην εποχή μας παρίσταται ανάγκη να τονίζουμε πως η διαφορά των φύλων δεν πρέπει να γίνεται αφορμή διακρίσεων και βίας κατά των γυναικών.

Αμφότερες οι συμπεριφορές αντιτίθενται στην διδασκαλία της Εκκλησίας μας που βλέπει τον άνθρωπο ως εικόνα Θεού.

Από την άλλη, μας εκπλήσσει η νοοτροπία εκείνη που επιθυμεί να εξαλείψει ή να αμβλύνει την φυσική διάκριση των φύλων, σαν να αποτελεί εμπόδιο και βάρο̋ από το οποίο πρέπει να απαλλαγούμε.

Τα δύο φύλα εμπλουτίζονται αμοιβαία και η διαφορά του̋ αποτελεί ευλογία. Όσο πρόβλημα αποτελεί η ιδιοτελής χρήση των στερεοτύπων των φύλων, άλλο τόσο γίνεται επικίνδυνη η ισοπέδωσή τους.

Ανησυχούμε καθώς στην θεματική εβδομάδα αξιόλογη και χρήσιμη θεματολογία αναμιγνύεται και συνεξετάζεται με προβληματικες θέσεις.

∆ιερωτώμεθα αν αυτή η πρωτοβουλία στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και γνώμες ειδικών της εφηβικής ανάπτυξης και της ψυχικής υγείας.

Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να αγνοείται και να παραθεωρείται η γνώμη των γονέων που είναι οι κυρίως υπεύθυνοι για την αγωγή των παιδιών τους.

∆εν μπορούμε να αγνοήσουμε και να μην προβληματιστούμε από την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Βοιωτίας.

Ευχόμαστε να φωτίζει ο Θεος τους αρμοδίους στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας ώστε να λαμβάνουν αποφάσεις οι οποίες διαπλάθουν εποικοδομητικά την συνείδηση των παιδιών μας, σέβονται την παιδική και νεανική αθωότητα και δεν αποδομούν τις αξίες τους.

Και προσδοκούμε από τους εκπαιδευτικούς μας να συνδυάζουν τις σύγχρονες εξελίξεις με τα διαχρονικά ευεργετικά στοιχεία και βιώματα που απορρέουν από την πίστη και την πλούσια παράδοσή μας.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ